Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού ο Κώστας Γιαννόπουλος


Το 3ο διεθνές συνέδριο στη Μάλτα.

Οι τρόποι αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα ευρωπαϊκά κράτη, συζητήθηκαν στη διάρκεια του 3ου διεθνούς συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ), που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα και επανεξέλεξε τον πρόεδρο του ελληνικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο, στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, οι εργασίες του συνεδρίου έδωσαν έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί το διαδεδομένο και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού στην κοινωνία μας, καθώς και στις συστάσεις προς τα κράτη-μέλη και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του bullying. Η Διακήρυξη της Μάλτας θα αποτελέσει την πλατφόρμα για τη διαδικασία προώθησης αυτού του στόχου μέσα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ).

«Το 3ο διεθνές συνέδριο στη Μάλτα αποτελεί το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη του Δικτύου ΕΑΝ και στην επίτευξη των στόχων του», αναφέρει στην ανακοίνωση ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ περιέγραψε το έργο και τη θεσμική σταθεροποίηση του ΕΑΝ σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

«Μετά την ίδρυση του Δικτύου στο 1ο διεθνές συνέδριο στην Αθήνα το 2014, το 2ο διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, έθεσε το Δίκτυο στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών. Το 3ο ετήσιο συνέδριο του ΕΑΝ στην Μάλτα δίνει έμφαση στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Δικτύου».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ανεξάρτητα από την έμφαση στη στρατηγική αυτή προσέγγιση, το συνέδριο έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανταλλάξουν χρήσιμες εμπειρίες και πρακτικές, όπως είναι οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης, εργαλεία και προγράμματα που εστιάζουν σε συγκεκριμένες μορφές του σχολικού εκφοβισμού, όπως είναι ο ομοφοβικός εκφοβισμός, πρακτικές προσέγγισης στους κόλπους της σχολικής κοινότητας, μεθόδους αντιμετώπισης και πρόληψης, όπως και ο ρόλος της τέχνης και ειδικότερα η διήγηση κινηματογραφικών ιστοριών στους μαθητές,

Στη διάρκεια του συνεδρίου μαθητές από σχολεία μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις εμπειρίες τους και τις απόψεις τους για το πρόβλημα, παρουσίασαν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα περιστατικά του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον, είτε ως παιδιά που εκφοβίζονται ή/και εκφοβίζουν, είτε ως παρατηρητές. Τα παιδιά παρουσίασαν τηλεοπτικό σποτ που δημιούργησαν για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το bullying.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε η πρόεδρος της Μάλτας, Μαρί Λουίζ Κολέιρο Πρέκα (Marie Louise Coleiro Preca), ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικογενειακών Θεμάτων της Μάλτας, Μίκαελ Φαρούτζια (Michael Farrugia), μέλη του Δικτύου από κράτη-μέλη της Ε.Ε., κυβερνητικοί και θεσμικοί φορείς από την Μάλτα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματίες στο πεδίο της παιδικής προστασίας, όπως και μαθητές συμμετείχαν στο συνέδριο, το οποίο φιλοξενήθηκε από τον Οργανισμό «Families for Lifelong Learning», μέλος του ΕΑΝ από την Μάλτα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάρκαρε το αυτοκίνητο του στις ράγες του προαστιακού


Κατά καιρούς όλοι μας έχουμε δει οδηγούς να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους όπου μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, ωστόσο το συγκεκριμένο παρκάρισμα ξεπέρασε κάθε όριο.

Ο λόγος για έναν οδηγό στην Πάτρα, ο οποίος άφησε το αυτοκίνητο του στη συμβολή των οδών Όθωνος Αμαλίας και Γούναρη, σημείο από το οποίο διέρχεται ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, γερανός της τροχαίας έσπευσε στο σημείο όπου και απομάκρυνε το όχημα από τις ράγες του προαστιακού.










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η πανέμορφη Jia Jia δεν είναι αυτό που νομίζετε


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Με την πρώτη ματιά η εικονιζόμενη Jia Jia είναι μια οποιαδήποτε καλοσχηματισμένη Κινέζα. Με μια πιο προσεκτική ματιά μπορείς να διαπιστώσεις πως δεν είναι άνθρωπος, όπως σε κάνει να νομίζεις η αψεγάδιαστη όψη της, αλλά ρομπότ.

Η Jia Jia, καλωσόριζε πρόσφατα τους επισκέπτες σε έκθεση στην Tianjin της βόρειας Κίνας και η ομοιότητά της με άνθρωπο ήταν εντυπωσιακή- και λίγο τρομακτική. Οι πολυάριθμοι θαυμαστές της την αποκαλούν «ρομποτική θεότητα».

Το ανθρωποειδές ρομπότ είναι πνευματικό παιδί του Chen Xiaoping και των συναδέλφων του στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας.

Ο «εγκέφαλός» της είναι στην ουσία μια τεράστια online database που της επιτρέπει να επεξεργάζεται συναισθήματα και να εκφέρει λόγο καθώς προστίθενται νέες πληροφορίες στη βάση δεδομένων της.

Η Jia Jia μπορεί να συνομιλήσει με όσους της απευθύνουν ερωτήσεις και να απαντήσει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail μπορεί επίσης να συσπά το πρόσωπό της σε μικρο-εκφράσεις αλλά και να αναγνωρίζει τις εκφράσεις των άλλων.


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαναλειτουργεί από σήμερα η Μητρόπολη


Πατήρ Θωμάς Συνοδινός: Ο ναός είναι ομορφότερος από ό,τι ήταν.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, για την επαναλειτουργία του σήμερα το απόγευμα στις 19.00, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επαναλειτουργεί από σήμερα η Μητρόπολη

Έπειτα από μια εκτενή αναφορά στις επισκευές που πραγματοποιήθηκαν βάσει μελετών «με όλη τη βοήθεια της Τέχνης και της Επιστήμης και απεκατεστάθη ο ναός πλήρως και όσον αφορά τη στατική του κατάσταση αλλά και όσον αφορά τον αισθητικό του διάκοσμο», εκτιμά ότι είναι «ομορφότερος από ό,τι ήταν».

Παράλληλα, γνωστοποιεί την ιστορία του ναού, που οικοδομήθηκε από το υστέρημα ανθρώπων, σε «χρόνια ένδειας για την Ελλάδα, καθότι το 1842 η χώρα μας ήταν καθημαγμένη από τον αγώνα και πτωχή», προκειμένου «ο ναός της τότε πρωτεύουσας να είναι αντάξιος και της φήμης της αρχαίας της πόλεως, αλλά και της ευλαβείας των Αθηναίων». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι «σε συνεργασία του μητροπολίτου Αθηνών, του βασιλέως Όθωνος και του δημάρχου των Αθηναίων, ξεκίνησε ο ναός, εδαπανήθησαν αρκετά χρήματα… και το 1862 εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στη λατρεία, ενώ οι τοιχογραφίες κ.ά. ολοκληρώθηκαν το 1893-95».

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «σε αυτό το ναό έχουν λάβει χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα όλων των προσωπικοτήτων του έθνους», δηλώνει συγκινημένος και χαρούμενος για την επαναλειτουργία του και «Γιατί μπορεί να είναι μικρός, αλλά όλα του τα στοιχεία είναι καλλιτεχνικά άψογα».

Εμφατικά, μάλιστα, τονίζει: «Εμείς δεν διαθέτουμε τους Καθεδρικούς, τα Ντουόμο κ.λπ. που έχουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτός ο ναός εκφράζει την Αθήνα της εποχής που κτίστηκε και διαθέτει και σεμνότητα. Η σεμνότητα αυτή στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα από τα στοιχεία της».

Αναλυτικά η δήλωση του πατρός Θωμά Συνοδινού, λίγες ώρες πριν επαναλειτουργήσει ο Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών

«Ύστερα από σιγή επτά ετών επαναλειτουργεί ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, έπειτα από εκτεταμένες επισκευές και ανακαινίσεις, οι οποίες έγιναν λόγω των επισυμβάντων σεισμών του 1981 και του 1999. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν πλήρεις μελέτες με όλη τη βοήθεια της τέχνης και της επιστήμης και απεκατεστάθη ο ναός πλήρως και όσο αφορά τη στατική του κατάσταση αλλά και όσο αφορά τον αισθητικό του διάκοσμο. Επιπλέον, αποκαταστάθηκε πλήρως και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και ο μηχανολογικός. Προστέθηκε κλιματισμός και αφενός μεν με τη συντήρηση που έγινε επανήλθε στο πρότερο κάλλος του, αφετέρου δε έγινε στατικώς επαρκέστερος από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Και τούτο διότι ενισχύθηκαν τα θεμέλιά του, όλος ο φέρων οργανισμός, η τοιχοποιία του, η θολοδομία, έγιναν περιδέσεις του τρούλου και άλλων στοιχείων με ατσάλινα ελάσματα, αφανή, για να μη χαλούν την ομορφιά του ναού, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν ειδικοί ελκυστήρες, επίσης ατσάλινοι, προκειμένου ο ναός να γίνει στατικά επαρκέστερος. Επιπρόσθετα, έγινε αλλαγή των καλωδιώσεων, οι οποίες χρονολογούνταν από το 1952 προς αποφυγήν κινδύνου από πυρκαγιά και τοποθετήθηκε κλιματισμός ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι πιστοί να παρακολουθούν τα της λατρείας, καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει.

Είμαστε, πλέον, στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι ο ναός έγινε ομορφότερος από ό,τι ήταν, με όσα είχαν προστεθεί. Αξίζει να σημειώσω ότι κατ’ απαίτηση του υπουργείου Πολιτισμού, όλα αυτά αφαιρέθηκαν και επανήλθαμε στην προτέρα κατάσταση. Ωστόσο, έχουν γίνει και άλλες, πρόσθετες εργασίες ανακαινίσεως, όπως η επισκευή των δαπέδων, όλου του εξωτερικού χώρου, δημιουργήθηκαν χώροι υγιεινής, αλλά και όλος ο τοιχογραφικός διάκοσμος εσωτερικά του ναού συντηρήθηκε εκατοστό προς εκατοστό. Και βέβαια είναι ορατό ότι μιλούμε για χιλιάδες μέτρα και όχι για κάποια μέτρα. Όλο το τέμπλο, εξαιρετικό έργο τέχνης, του Γεωργίου Φυτάλη, σπουδαίου ζωγράφου, ο άμβωνας, οι κιονοστοιχίες, όλα από μασίφ πεντελικό μάρμαρο, ακόμη και οι τεράστιοι κίονες είναι μονόλιθοι, δηλ. από μόνον ένα κομμάτι μαρμάρου και αυτά τα υπέροχα κιονόκρανα, τα οποία είχε σχεδιάσει ο μεγάλος αρχιτέκτονας Μπουλανζέ και εκτελέστηκαν από τον Φυιτάλη, όλα αυτά συντηρήθηκαν και έχουμε την πρότερη εικόνα του ναού.

Το ίδιο συνέβη και με τις εικόνες και με ό,τι πολύτιμο είχε ο ναός και το οποίο επιδιώκουμε τώρα να αναδείξουμε. Γιατί, παρόλο που τα χρόνια που οικοδομήθηκε ήταν χρόνια ένδειας για την Ελλάδα, καθότι το 1842 η χώρα μας ήταν καθημαγμένη από τον αγώνα και πτωχή, εντούτοις οι άνθρωποι έβαλαν από το υστέρημά τους προκειμένου ο ναός της τότε πρωτεύουσας να είναι αντάξιος και της φήμης της αρχαίας της πόλεως, αλλά και της ευλαβείας των Αθηναίων. Έτσι, τότε, σε συνεργασία του μητροπολίτου Αθηνών, του βασιλέως Όθωνος και του δημάρχου των Αθηναίων, ξεκίνησε ο ναός, εδαπανήθησαν αρκετά χρήματα -700.000 χρυσές δραχμές, τεράστιο ποσό- και το 1862 εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στη λατρεία, ενώ οι τοιχογραφίες κ.ά. ολοκληρώθηκαν το 1893-95.

Ο ναός είναι ιστορικός, όχι μόνο γιατί είναι ο Καθεδρικός της Αθήνας, δηλ. ο ναός της καθέδρας του Αρχιεπισκόπου, αλλά και διότι μέσα σε αυτόν έχουν συμβεί πολύ ιστορικά, σημαντικά γεγονότα, όπως δοξολογίες, για μεγάλες ιστορικές στιγμές του έθνους, όπως μετά την απελευθέρωση από την Κατοχή ή παλαιότερα από τους νικηφόρους πολέμους του ’12 και του ’15. Επίσης, για μεγάλες στιγμές επιφανών προσώπων, όπως οι βασιλείς της Ελλάδος, των οποίων όλες οι στέψεις, οι γάμοι, οι κηδείες έγιναν στο ναό, πρωθυπουργοί, μεγάλες προσωπικότητες. Στο αρχείο μας υπάρχουν πάρα πολλές φωτογραφίες από αυτά τα γεγονότα, που ίσως κάποια στιγμή τα εκδώσουμε ούτως ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να τα δει.

Αν μια εκκλησία είναι συνδεδεμένη με τη ζωή των πιστών, γιατί μέσα εκεί λαμβάνουν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής μας, βαπτιζόμαστε, παντρευόμαστε, κηδευόμαστε, ε, σε αυτό το ναό έχουν λάβει χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα όλων των προσωπικοτήτων του έθνους.

Ήταν πολύ λυπηρό για εμάς που ήταν κλειστός ο ναός τα επτά χρόνια ή πολύ περισσότερο με τα ικριώματα που υπήρχαν. Όταν περνούσαν οι επισκέπτες της πόλεως των Αθηνών και έβλεπαν αυτό το χάλι, μας ρωτούσαν αν ήταν αυτός ο ναός ο Καθεδρικός της Αθήνας και το έλεγαν με μια απαξία, ενώ αυτές τις ημέρες που αφαιρέθηκαν τα ικριώματα και βλέπουν την ομορφιά αναφωνούν "ω, τι όμορφη εκκλησία". Η συγκίνηση και η χαρά μας είναι μεγάλες, όταν βλέπουμε ότι έχει αλλάξει η διάθεση όχι μόνο των συμπατριωτών μας, που επισκέπτονται το ναό και αδημονούν να ανοίξει, αλλά και των ξένων επισκεπτών που πλέον τον θαυμάζουν. Γιατί μπορεί να είναι μικρός, αλλά όλα του τα στοιχεία είναι καλλιτεχνικά άψογα. Εμείς δεν διαθέτουμε τους Καθεδρικούς, τα Ντουόμο κ.λπ. που έχουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτός ο ναός εκφράζει την Αθήνα της εποχής που κτίστηκε και διαθέτει και σεμνότητα. Η σεμνότητα αυτή στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα από τα στοιχεία της. Δεν θέλουμε κάτι το τόσο μεγαλοπρεπές, αλλά κάτι το πολύ κατανυκτικό, ούτως ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να προσεύχονται και εκτιμώ ότι αυτό ο Μητροπολιτικός Ναός της Αθήνας το προσφέρει. Για αυτό, τώρα, ύστερα από την επαναλειτουργία του, θα τους περιμένουμε όλους να έρθουν και τα Μυστήριά τους να τελούν, να συμμετέχουμε στις χαρές του ποιμνίου μας και ο Αρχιεπίσκοπός μας να έρχεται εδώ, στην καθέδρα του, και να λειτουργεί. Να μην είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε σε άλλους ναούς, να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και να νιώθουμε τη ζεστασιά της εκκλησιάς μας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο και πάλι στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου Λαμίας


Κλειστή θα είναι το τριήμερο για μια ακόμη φορά η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας.

Στη Λάρισα ή την Αθήνα θα πρέπει να τρέχουν οι γονείς, από Παρασκευή μέχρι και το Σαββατοκύριακο, αν αρρωστήσει το παιδί τους, με ότι αυτό συνεπάγεται με τους κινδύνους που εγκυμονούν. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει από Δευτέρα.

Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τη νέα διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες του νομού και της ευρύτερης περιοχής, που καλύπτει το νοσοκομείο Λαμίας, αφού χωρίς παιδίατρο δεν λειτουργεί ούτε η Μαιευτική Κλινική.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Παναγιώτη Ζυγούρη, μας επιβεβαίωσε ότι η Παιδιατρική Κλινική θα παραμείνει κλειστή για το Σαββατοκύριακο, επειδή ξαφνικά αρρώστησε ο Παιδίατρος, όπως τουλάχιστον μας είπε.

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για κάλυψη των εφημεριών από παιδίατρο που θα μετακινηθεί από το νοσοκομείο της Λιβαδειάς δεν ισχύουν.


Πηγή: http://www.lamiareport.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας χρόνος Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου - Αφιέρωμα στο χωριό όπου συντελείται μια κοινωνική επανάσταση!


Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που έκανε την εμφάνισή του στο Γιαννιτσοχώρι τηςΟρεινής Ηλείας το Κέντρο Νέων του χωριού φέρνοντας μαζί του μια κοινωνική και πολιτισμική επανάσταση!

Διαβάστε το πλούσιο αφιέρωμα του patrisnews στο Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου και στην δημιουργό του -δασκάλα του χωριού- την κ. Μαρία-Κυριακή Καραγγελή.

Το πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι, το Γιαννιτσοχώρι Ηλείας

Στο νοτιότερο σημείο του Δήμου Ζαχάρως βρίσκεται το χωριό Γιαννιτσοχώρι με πληθυσμό 400 περίπου κατοίκων και κύρια ασχολία τις αγροτουριστικές δραστηριότητες.

Η καταγάλανη θάλασσα του Ιονίου, αμμώδης παραλία του και το πευκοδάσος δίπλα στη θάλασσα συνθέτουν ένα όμορφο τοπίο που θα ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Αποτελεί ορμητήριο για περιηγήσεις και τουριστικές επισκέψεις στους καταρράκτες της Νέδα (Στόμιο), στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, στα Ολύμπια, στο ναό της Δήμητρας (Λέπρεο), στο ναό της Αθηνάς (Πρασιδάκι).



Σε αυτό το πανέμορφο αλλά απομακρυσμένο Γιαννιτσοχώρι, με τη μαγική παραλία και τα γραφικά στενά, εδώ και έναν χρόνο συντελείται μια μικρή κοινωνική και πολιτισμική επανάσταση!

Χάρη στη φλόγα μιας νεαρής δασκάλας από τον Ιούλιο του 2015 τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν βρει ένα μέρος και κάποιους ανθρώπους οι οποίοι αφουγκράζονται τις επιθυμίες τους, τα ενδιαφέροντά τους και τη δίψα τους για πολύπλευρη μάθηση. Το αξιόλογο αυτό εγχείρημα ανέλαβε και υλοποιεί με αστείρευτη διάθεση, ακλόνητη πίστη και έντονο πάθος, η Καλαματιανή δασκάλα στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας, Μαρία – Κυριακή Καραγγελή, που εκπλήσσει ευχάριστα την τοπική κοινωνία αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα ευρύτερα, καθώς δημιουργεί και καινοτομεί με το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου.



Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού

Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο στο νότιο άκρο του νομού Ηλείας. Είναι δυναμικότητας περίπου 50 μαθητών και συστεγάζεται με το νηπιαγωγείου του χωριού μας στο οποίο φοιτούν κάθε χρόνο περίπου 20 νήπια! Το βασικό μειονέκτημα του σχολείου είναι πως στερείται εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Οι μαθητές είχαν περιορισμένες διεξόδους για νέα ερεθίσματα μέχρι τη δημιουργία του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου οπότε και προσφέρθηκαν σε όλα τα παιδιά και τους νέους πληθώρα νέων, πρωτότυπων και άκρως επιμορφωτικών ερεθισμάτων. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για τους μαθητές μας και να αναδυθούν τα ταλέντα και οι κλίσεις τους και να βρεθεί πρόσφορο έδαφος να ανθίσει η δημιουργικότητα και η φαντασία των νέων της επαρχίας!



Η δασκάλα του σχολείου και εμπνεύστρια του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου

Η Μαρία - Κυριακή Καραγγελή είναι δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου με καταγωγή από την Καλαμάτα. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις επιστήμες αγωγής και η δημιουργός του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου το οποίο είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έρευνάς της πάνω στην Καινοτομία στην Εκπαίδευση. Από τον Ιούλιο του 2015 έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια από ομάδες εθελοντών εκπαιδευτών ώστε να προσφερθούν στα παιδιά του Γιαννιτσοχωρίου ευκαιρίες για δράσεις και νέα ερεθίσματα. Όλα αυτά πολύ προσεκτικά επιλεγμένα με παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.

Η ιδρύτρια του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου και δασκάλα του χωριού θεωρεί πως είναι χρέος να κάνει ότι είναι καλύτερο για να δοθούν στα παιδιά όλα τα χρήσιμα πνευματικά εφόδια για τη ζωή τους. Όσο δύσκολες και να είναι οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να ταράζουμε τα λιμνάζοντα νερά και να μην παρασυρόμαστε από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.





Πώς γεννιέται η ιδέα...

Η κ. Καραγγελή δηλώνει στο patrisnews.com πως η ιδέα δημιουργίας του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου γεννήθηκε από το γράμμα ενός μαθητή της:

Μας λέει χαρακτηριστικά:

«Μερικές φορές η ζωή παίζει απίστευτα παιχνίδια και συμβαίνουν φοβερές συμπτώσεις που επιβεβαιώνουν πως οι μαθητές είναι οι καλύτεροι δάσκαλοί μας!

Πριν 2 χρόνια, όταν δίδασκα στη Β' Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσοχωρίου, διάβασα μια έκθεση ενός μαθητή μου και θυμάμαι πως μου έκανε απίστευτη εντύπωση. Περνώντας ο καιρός, το κείμενο αυτό έμεινε μια μακρινή ανάμνηση η οποία όμως με είχε γεμίσει προβληματισμούς...

Όταν ανακοίνωσα στη μητέρα του συγκεκριμένου μαθητή μου πως σκέφτομαι να ζωντανέψω το Κτίριο του Κοινοτικού Γραφείου με δράσεις, μου είπε με έκπληξη πως αυτό το είχε γράψει ο Βασιλάκης στην εκθεσούλα του, στη Β' Δημοτικού. Η συγκίνησή μου δεν περιγράφεται μιας και σήμερα βρήκε και μου έφερε το τετράδιο... Διάβασα την εκθεσούλα και ένιωσα απεριόριστη ευτυχία... Τα όνειρα του μικρού μου μαθητή ενώθηκαν με τις προσδοκίες μου με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου!!!



Παρακάτω ακολουθεί το ακριβές κείμενο που έγραψε ο μικρός μαθητής:

"Το δικό μου γράμμα στον Δήμαρχο"

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

σας γράφω αυτό το γράμμα γιατί θα ήθελα να σας παρακαλέσω για κάτι. Με λένε Βασίλη, είμαι 8 χρονών και μένω στο Γιαννιτσοχώρι. Στο χωριό έχουμε το κτίριο που ήταν παλιά το Κοινοτικό Γραφείο και τώρα έχει πολλές αίθουσες άδειες. Εάν μπορείτε να μας βοηθήσετε κάποιες μέρες της εβδομάδας να έρχονται να μας μαθαίνουν διάφορα πράγματα, όπως ζωγραφική, υπολογιστές και άλλα πολλά.

Ελπίζω πως με τη βοήθειά σας κάτι θα γίνει. Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Β. Λ.

Η έναρξη υλοποίησης της ιδέας…

Η ιδέα άρχισε να υλοποιείται την Άνοιξη του 2015

Αρχικά, έγινε η πρόσκληση των εθελοντών, δημιουργήθηκαν τα τμήματα και στις 2 Ιουλίου του 2015 ιδρύθηκε το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου, ίσως η πρώτη ολοκληρωμένη κοινωνική δομή με ανθρωπιστικό χαρακτήρα στην Ηλεία, αφού προσφέρει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει μαθήματα Γαλλικών, εργαστήρι Μουσικής με μαθήματα κιθάρας και μπουζουκιού, μαθήματα σκακιού, χορό, προβολές παιδικών ταινιών, κ.ά. Παράλληλα συμμετέχει και σε κοινωνικές δράσεις όπως τα τρόφιμα σε αναμονή, η συλλογή από καπάκια σε συνεργασία με τους Ηλειοτέχνες, ενώ στόχος είναι η διεύρυνση αυτών των δράσεων και η εξάπλωση της ιδέας και σε άλλα χωριά. Η ανταπόκριση είναι αξιοσημείωτη, αφού έχουν εγγραφεί πάνω από 100 παιδιά!

Το ΚΝΓ είναι μια ένωση προσώπων με κοινό στόχο την προσφορά ευκαιριών για γνώσεις και νέα ερεθίσματα στους νέους της επαρχίας. Είναι μια προσπάθεια να ζωντανέψουν τα χωριά μας και να γίνουν οι νέοι πιο ευτυχισμένοι. Η κ. Καραγγελή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ΚΝΓ είναι για μένα το σύνολο των σκέψεων, των γνώσεων και των ιδανικών από τη σκοπιά μιας εκπαιδευτικού. Είναι το όνειρο ζωής και το ιδανικό που μπορεί να ζήσει κάποιος. Το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που υπερήφανα υπηρετώ δεν είναι για μένα ένα κοπιαστικό επάγγελμα. Αντίθετα, θεωρώ πως αποτελεί ένα δώρο και μια ευλογία που κατάφερε να με βελτιώσει ως άνθρωπο και να ξυπνήσει μέσα μου όλα τα θετικά μου συναισθήματα. Θεωρώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από τη συναναστροφή με τα μικρά παιδιά. Δουλεύοντας ως δασκάλα σε σχολεία της επαρχίας τα τελευταία 10 χρόνια, διαπίστωσα πως τα παιδιά στερούνταν ερεθισμάτων με αποτέλεσμα να θεωρούν πως η επαρχία είναι τιμωρία και πως τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσουν. Είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και χτίζουν ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Είναι ένα εγχείρημα στήριξης όλης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να βοηθήσουμε καταρχάς τα παιδάκια που το έχουν ανάγκη, τους γονείς, τους επαγγελματίες και γενικότερα όλους τους ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Είμαστε μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών που προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις γνώσεις μας και προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις δράσεις με στόχο το κοινό καλό».



Πολύπλευρες παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δράσεις του Κέντρου

Τα ΤΜΗΜΑΤΑ που δημιουργήθηκαν:

1. Προετοιμασία μαθητών για την Α’ Γυμνασίου με στόχο την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

2. Τμήματα εκμάθησης σκάκι

3. Τμήματα Κιθάρας και ιστορίας της μουσικής

4. Τμήμα δημιουργικής Γραφής

5. Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

6. Θεατρικό εργαστήρι

7. Μικροί επιστήμονες εν δράσει

8. Τμήμα εκμάθησης μπουζουκιού

9. Τμήμα Μοντέρνων χορών

10. Τμήμα Λαϊκής τέχνης και παράδοσης

11. Κοινωνικό Φροντιστήριο

12. Τμήμα Χορωδίας

13. Τμήμα Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

14. Τμήματα Γαλλικών (Παιδικό και ενηλίκων)

15. Τμήμα Γερμανικών

16. Παιδική Λαϊκή Ορχήστρα



Δράσεις και για τους γονείς των μαθητών

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ και ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ που υλοποιήθηκαν:

1. Βιωματικό – Ψυχολογικό Εργαστήρι

2. Επιμόρφωση γονέων για τα παιδαγωγικά οφέλη του σκακιού

3. Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

4. Σεμινάριο για την ασφαλή κολύμβηση

5. Ενημέρωση για την θαλάσσια χελώνα ΚΑΡΕΤΑ – ΚΑΡΕΤΑ

6. Επιμόρφωση σε θέματα λογοθεραπείας

7. Καλλιτεχνικά εργαστήρια (τεχνική ντεκουπάζ)

8. Σεμινάρια μουσικής

9. Ιατρικά σεμινάρια

10. Σεμινάρια διατροφολογίας



ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ που υλοποιήθηκαν:

1. Ιστορικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό μονοπάτι

2. Δανειστική βιβλιοθήκη

3. Δωρεάν επιμορφωτικές προβολές

4. Επιτραπέζια αντισφαίριση (Πινγκ – πονγκ)

5. Ημέρα επιτραπέζιου παιχνιδιού

6. Δεντροκατασκευές στο αλσάκι( Δημιουργικό εργαστήρι Ραχών Κυπαρισσίας)

7. Συλλογή παραδοσιακών συνταγών

8. Συμμετοχή σε πανελλήνια εθελοντική δράση: Let’s do it Greece

9. Ανακύκλωση (Συλλογή μπαταριών ΑΦΗΣ)

10. Συλλογή παραδοσιακών σπόρων



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ σε συνεργασία με διάφορους επαγγελματίες:

1. Αγώνας επίδειξης σκακιού (Σιμουλτανέ)

2. Αγώνας επίδειξης σκακιού (Σιμουλτανέ) στα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ Ζαχάρως 2016

3. Επίδειξη αγώνα Πινγκ – πονγκ

4. Παρουσίαση κινέζικων πολεμικών τεχνών

5. Κουκλοθέατρο

6. Θέατρο σκιών

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που προτάθηκαν για ένα αισιόδοξο μέλλον

1. Μαζεύω καπάκια, χαρίζω χαμόγελα (Συλλογή πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων)

2. Κοινωνικό παντοπωλείο για παιδιά (συλλογή σχολικών ειδών και παιχνιδιών για τους μαθητές μας)

3. Συμβουλευτική γονέων

4. Ο τοίχος καλοσύνης

5. Τρόφιμα σε αναμονή

6. Τσάντα αγάπης

7. Πρόγραμμα ΧΑΡΙΣΕ ΔΥΝΑΜΗ

8. Μην πετάτε, χαρίστε (χαρίζουμε ρούχα που δεν χρησιμοποιούμε πια)

9. Ταχυ – Δρόμοι Αλληλεγγύης

Το στοίχημα του «Κοινωνικού και καινοτόμου σχολείου» πήρε σάρκα και οστά

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ πραγματοποιήθηκαν με:

1. ΑΓΣ Κυπαρισσίας

2. Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσοχωρίου

3. ΑΙΓΑΙΟΝ – Σύλλογος επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

4. ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΚΑΡΕΤΑ – ΚΑΡΕΤΑ

5. Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου

6. Δημιουργικό Εργαστήρι Ραχών

7. Κοινωνικό Φροντιστήριο Πύργου – Μιράκας

8. Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό Σύλλογο ΗΛΕΙΟΤΕΧΝΕΣ

9. Ομάδα παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας

10. Γυμνάσιο Κυπαρισσίας

11. Δήμος Ζαχάρως

12. Εθελοντική δράση ΠΟΛΥΜΝΙΑ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ:

Ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία

Οι δραστηριότητες έδωσαν τα κατάλληλα ερεθίσματα για: τη Δημιουργία του Κέντρου Νέων Νέας Φιγαλείας, με την πολύτιμη βοήθεια και της προέδρου του χωριού της κ. Ολυμπίας Κατσάμπουλα.






και τη δημιουργία ενός δικτύου Κέντρων Νέων





Μέσω των δράσεων του Κέντρου Νέων Γιαννιτσοχωρίου και Ν. Φιγαλείας Το σκάκι έγινε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και εισήχθη στο αναλυτικό πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου του χωριού.



Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η Δημιουργία Αθλητικού και σκακιστικού ομίλου Ν. Φιγαλείας!

Η ηθική ανταμοιβή!

Σπουδαία διάκριση για το κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου

Το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου διακρίθηκε και έζησε από κοντά την επιβράβευση των καλύτερων πρακτικών στην Ελληνική Εκπαίδευση! Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στην απονομή των φετινών Education Business Awards, του θεσμού που επιβραβεύει τις καλές πρακτικές στο χώρο της Εκπαίδευσης.





Μια ακόμη σπουδαία διάκριση…

Σπουδαία διάκριση για τη Μαρία-Κυριακή Καραγγελή, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου και ιδρύτρια του Κέντρου Νέων στο χωριό, καθώς το εκπαιδευτικό σενάριο με το οποίο συμμετείχε σε πανελλαδικό διαγωνισμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Παιδείας, επελέγη στην πρώτη δεκάδα!

Ο Διαγωνισμός αφορούσε την ανάπτυξη εκπαιδευτικών σεναρίων με θέμα: «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων» και το θέμα του εκπαιδευτικού σεναρίου της Μαρίας-Κυριακής Καραγγελή είχε τίτλο «Ο κήπος της γνώσης, της χαρά και της δημιουργίας» και αφορά τη δημιουργία σχολικού κήπου, στον οποίο θα υλοποιούνται τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα του δημοτικού σχολείου!

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σχολικό κήπο και παράλληλα ένα πολυσχιδές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα υλοποιούμε τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα του σχολείου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη διότι επεξεργαζόμουν από το Πάσχα το σενάριο και πλέον με αυτή τη διάκριση ανοίγονται νέοι ορίζοντες για το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου», τόνισε στο patrisnews η Μαρία Κυριακή Καραγγελή, προσθέτοντας ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι της και όλη προσπάθεια σταδιακά αποκτά σάρκα και οστά.

«Πλέον θα μπορούμε να διοργανώνουμε νέα σεμινάρια και προγράμματα σε συνεργασία με ειδικούς. Θέλουμε να σταθούμε η αφορμή για μια αλλαγή στη νοοτροπία και να δημιουργήσουμε ένα σχολείο φύσης».

Το εκπαιδευτικό σενάριο «Ο κήπος της γνώσης, της χαράς και της δημιουργίας», έχει ως σκοπό τον περιβαλλοντικό αλφαβητισμό (environmental literacy), σύμφωνα με τον οποίο κρίνεται σκόπιμη η απόκτηση και η καλλιέργεια της ικανότητας από τους μαθητές, να αντιλαμβάνονται και να ερμηνεύουν το βαθμό ποιότητας των περιβαλλοντικών συστημάτων και να προχωρούν σε συγκεκριμένες δράσεις για να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την ποιότητα αυτών των συστημάτων, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης σε συνάρτηση με τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, αξίες που μπορούν να διασφαλίσουν πρωταρχικά δικαιώματα όπως την ελευθερία, την ισότητα, την οικολογική βιωσιμότητα και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.

Μια σημαντική καινοτομία είναι η διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων σε κατάλληλα διαμορφωμένες γωνιές στον σχολικό κήπο. Ένα από τα πρώτα αντικείμενα είναι η διδασκαλία του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών στον σχολικό κήπο. Μέσα από τέτοιες δράσεις, το όραμα είναι ο σχολικός κήπος να μετατραπεί σε περιβάλλον αλληλεπιδραστικών θεωριών μάθησης και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.



Τι προγραμματίζει το Κέντρο Νέων για το προσεχές διάστημα

Ο επόμενος στόχος

Ο επόμενος στόχος είναι μέσω της εξάπλωσης ενός δικτύου Κέντρων Νέων να δημιουργηθεί μια σειρά δράσεων αλληλεγγύης και να προσφερθούν ερεθίσματα σε παιδιά και νέους σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.

1. Δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης και θερινού υπαίθριου σινεμά

2. Συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντικής αιμοδοσίας

3. Πραγματοποίηση προληπτικών ιατρικών ελέγχων

4. Δημιουργία σχολής γονέων (υλοποίηση μέσω βιωματικών σεμιναρίων)

5. Δημιουργία τμήματος εικαστικού εργαστηρίου

6. Εμπλουτισμός της Δανειστικής βιβλιοθήκης

7. Συνεργασία με συστήματα προσκόπων

8. Συνεργασία με νοσοκομεία και κέντρα Υγείας



Ποιο είναι το όραμα του Κέντρου;

Να δημιουργηθεί ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την έννοια του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και κατανόηση και να δημιουργήσουμε το σχολείο των ονείρων των μαθητών μας!!!


Πηγή: http://www.patrisnews.com
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών στην Κέρκυρα


Έπειτα από διάστημα 20 ημερών, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, η αποκομιδή των σκουπιδιών στο νησί της Κέρκυρας, ύστερα από την αναστολή των κινητοποιήσεων των κατοίκων στον ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης, «ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι πλέον ανοιχτός και ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών, με τα φορτηγά να μπαίνουν ήδη στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων».

Εξάλλου, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, Μάγδα Παπανικολοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους απέναντι στους Κερκυραίους πολίτες και ζητώντας δημόσια συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, αν και δεν ήταν -όπως διευκρίνισε- υπεύθυνοι οι κάτοικοι του Τεμπλονίου, πήραν την απόφαση να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους στον ΧΥΤΑ καθώς τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η τοπική οικονομία.

«Η Εισαγγελία Κέρκυρας μετά την επίσκεψη της στο Τεμπλόνι στάθηκε με το πλευρό μας. Αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση τα απορρίμματα να επιχωματωθούν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αλλαγή της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ».

Οι κάτοικοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους χωρίς όμως να επιτρέψουν την εγκατάσταση του δεματοποιητή στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To παραμυθένιο νησί που χαρίζεται έναντι... 44 ευρώ - Πού βρίσκεται


Ονειρευόσασταν πάντα να μετακομίσετε σε ένα παραδεισένιο μέρος, μακριά από όλους και όλα;

Το όνειρο αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να διαθέτετε 49 δολάρια (44 ευρώ) και λίγη τύχη.

Έπειτα από 24 χρόνια, ο Ντάγκ και η Σάλι Μπέιτζ αποφάσισαν να χαρίσουν με κλήρωση σε έναν ξένο το αγαπημένο τους ιδιωτικό νησί στον Νότιο Ειρηνικό, το Kosrae Nautilus Resort.

Το ζευγάρι, που νιώθει ότι έφτασε η ώρα να φύγει από εκεί και να ζήσει κοντά στα εγγόνια του, επιθυμεί το θέρετρο να πάει σε κάποιον που ονειρεύεται μια ζωή σε ένα εξωτικό νησί, όπως έκαναν και οι ίδιοι όταν ήταν νεότεροι.

«Θέλαμε να κάνουμε το θέρετρό μας προσιτό σε όλους» εξηγεί ο Νταγκ. «Αν και είμαστε λυπημένοι που θα αφήσουμε αυτό το μέρος, είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τα όνειρα κάποιου πραγματικότητα».

Το Kosrae Nautilus Resort βρίσκεται στο τροπικό Kosrae της Μικρονησίας, μια συλλογή νησιών στον Νότιο Ειρηνικό. Το Kosrae είναι ένα απομακρυσμένο ηφαιστειακό νησί γνωστό για τους παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους, καθιστώντας το ιδιαίτερα δημοφιλές με τους δύτες.









Και δεν είναι μόνο αυτό. Το Nautilus συνοδεύεται και από μια εταιρεία καταδύσεων, η οποία είναι υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας και κερδοφόρα χωρίς κανένα απολύτως χρέος.

Αν το πρόβλημά σας είναι ότι δεν γνωρίζετε πώς να διευθύνετε ένα θέρετρο μην ανησυχείτε. Το Nautilus έχει 16 εργαζόμενους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να σας δείξουν τα πάντα.

Και το θέρετρο είναι ήδη κλεισμένο όχι μόνο για φέτος αλλά έχει και πάνω από 50% πληρότητα για το επόμενο καλοκαίρι.

Οποιοσδήποτε επισκέπτης από 21 ετών και πάνω είναι καλοδεχούμενος για να συμμετάσχει στην κλήρωση, η οποία θα γίνει στις 26 Ιουλίου.

Το μόνο κακό είναι ότι για να λάβετε συμμετοχή στην κλήρωση, πρέπει να πάτε στο νησί για να δηλώσετε συμμετοχή.


Πηγή: http://www.usay.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια στους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα


Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στους δύο κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2015 μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη.

Ισόβια στους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας, έκρινε ομόφωνα ένοχους για την ανθρωποκτονία του συγγραφέα, τον 27χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν, ρουμανικής υπηκοότητας, επιβάλλοντας στον καθένα ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινή 4 ετών για απόπειρα ληστείας. Ομόφωνα επίσης το δικαστήριο απάλλαξε τον νεαρότερο κατηγορούμενο από την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής.

Λαϊκοί και τακτικοί δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό και δέχθηκαν το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος των δύο, σύμφωνα με το οποίο την επίμαχη βραδιά χτύπησαν άγρια μέχρι θανάτου τον λογοτέχνη στο σπίτι του, στην οδό Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη, επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε κλάματα και στους δύο καταδικασθέντες. Φίλοι και συγγενείς του συγγραφέα που βρέθηκαν στο Κακουργιοδικείο για να ακούσουν την απόφαση αισθάνθηκαν δικαιωμένοι με την κρίση των δικαστών, καθώς υπήρξε έντονη φόρτιση νωρίτερα στην αίθουσα, όταν ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος ενός εκ των δύο κατηγορουμένων ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τον εντολέα του λέγοντας πως η πράξη του «μπορεί να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό».

Όπως είπε ο συνήγορος του 30χρονου προκαλώντας αντιδράσεις στο δικαστήριο: «Να παίρνεις ένα 16χρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες "έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα... ". Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά…».

Ακροατήριο: Αίσχος... αίσχος...

Αλ. Κούγιας: Εμένα αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του είχα κόψει τα γεννητικά όργανα και τα πόδια.

Στην αγόρευσή του χθες ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή των δύο τονίζοντας πως κανέναν από τους δύο τους δεν έδειξε να έχει μετανιώσει για το έγκλημα.

«Μιλάμε για δύο νέους ανθρώπους και έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που πέθανε με ιδιαιτέρως σκληρό τρόπο. Δεν διέκρινα ίχνος μετάνοιας, ίχνος συγγνώμης» είπε.

Τόνισε επίσης, αναφερόμενος στην κατεύθυνση που από την αρχή είχε η υπεράσπιση του 30χρονου περί ερωτικής σχέσης του συγγραφέα με τους δράστες, ότι «δεν ενδιαφέρει καθόλου η ερωτική προτίμηση του θύματος ή των δραστών» επισημαίνοντας: «Είναι δικαίωμα του καθένα να συμπεριφέρεται ερωτικά όπως θέλει».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η δικηγόρος της οικογένειας της συζύγου του συγγραφέα, Αγγελική Δημακοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση επισημαίνοντας πως αν και δεν είχαν δικαίωμα παράστασης ως Πολιτική Αγωγή για νομικούς λόγους (σ.σ. αφορούν τον βαθμό συγγένειας), «μίλησε η Ελληνική Δικαιοσύνη για λογαριασμό του συγγραφέα… με νηφαλιότητα». Έκανε επίσης λόγο για αποτυχία της υπεράσπισης να «αμαυρώσει την μνήμη του συγγραφέα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μυστήριο γύρω από το αιλουροειδές που σκόρπισε τον τρόμο στην Κρήτη - Συνεχίζονται οι έρευνες


Μυστήριο καλύπτει την ταυτότητα του ζώου το οποίο έχει σκορπίσει τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας στην Κρήτη. Ο τελευταίος άνθρωπος που το είδε, ήταν μία τουρίστρια στην Αγία Φωτιά, η οποία ενώ απολάμβανε το μπάνιο της, πανικόβλητη άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια.

Μυστήριο γύρω από το αιλουροειδές που σκόρπισε τον τρόμο στην Κρήτη

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, υπάρχουν άλλες έξι, "αξιόπιστες μαρτυρίες", οι οποίες κάνουν λόγο για αιλουροειδές, που φέρει στο τρίχωμα του τις καφέ - μαύρες ρίγες της τίγρεως, σε μία ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την πόλη της Σητείας.

Το ζώο δεν είναι επιθετικό, ούτε έχουν καταγραφεί επιθέσεις σε οικόσιτα ζώα, ενώ έχουν εντοπιστεί αποτυπώματα του ζώου που παραπέμπουν σε κάτι διαφορετικό, από τα συνήθη. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο ή φουρόγατο. Πρόκειται για ένα ανθρωπόφοβο αιλουροειδές, το σώμα του οποίου μεγαλύτερο από τις κοινές γάτες, και στα αρσενικά φτάνει σε μήκος τα 50cm και η ουρά τα 30cm. Η ουρά είναι πιο στενή στη βάση και πιο φουντωτή στην άκρη. Επίσης, το χρώμα του τριχώματος είναι ανοιχτό καφέ με σκούρες κηλίδες και ραβδώσεις. Στη ουρά υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι, ενώ το άκρο είναι πάντα μαύρο. Τρέφεται με λαγούς, πουλιά, έντομα και τρωκτικά, ενώ ζει σε βραχώδεις περιοχές Οι Αρχές της περιοχής πραγματοποιούν έρευνες χωρίς αποτέλεσματα, μέχρι στιγμής.

----------

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, οι έρευνες για το αιλουροειδές, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, εθεάθη στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς, του δήμου Σητείας, ενώ αναζητούνται φωτογραφίες ή βίντεο από το ζώο που έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή.

Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής που το έχουν δει από μακριά, μοιάζει με κρητικό αγριόγατο και έχει μήκος περίπου ενός μέτρου, ενώ άλλοι έχουν μιλήσει για… τίγρη.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ατρόμητος άνδρας που έπιασε καρχαρία με τα χέρια του


Με τα χέρια του κατάφερε να πιάσει έναν καρχαρία ο τολμηρός ψαράς από τη Νότια Καρολίνα, προκαλώντας αίσθηση για το θάρρος και τη γενναιότητα του.

Το στιγμιότυπο κατέγραψε με την κάμερά του αυτόπτης μάρτυρας και από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε στο Facebook κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο βλέπουμε τον Ντέιβιντ Σμιθ να αρπάζει τον καρχαρία, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του. Στη συνέχεια, ο ψαράς με τη βοήθεια άλλων δυο ανδρών βγάζει με προσεκτικές κινήσεις το επικίνδυνο ψάρι στη στεριά.

Δείτε το βίντεο εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων


Φραγμό στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της μείωσης του συντελεστή δόμησης, σε περιοχές που είναι πολεοδομικά επιβαρυμένες, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου 4178/13 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, και αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των αυθαιρέτων που μπορούν να νομιμοποιηθούν με το συντελεστή δόμησης που προβλέπεται για κάθε περιοχή.

Έτσι, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που θεωρείται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι που διαθέτουν δεν είναι αρκετοί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, αλλά και δεν υπάρχει ικανοποιητικό περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα, θα μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος θα συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των νομιμοποιούμενων αυθαιρέτων.
Με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν ακίνητα με μεγάλη κάλυψη (υψηλό συντελεστή δόμησης) στις επιβαρυμένες περιοχές, αλλά και αυθαιρεσίες σε ακίνητα που αυξάνουν το συντελεστή δόμησης. Βασική αρχή της νέας ρύθμισης για την αυθαίρετη δόμηση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα είναι η προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος, ειδικά στις επιβαρυμένες πολεοδομικά περιοχές.
Εν τω μεταξύ, για πάντα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα θα μείνουν όσα αυθαίρετα κτίσματα έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011 που ξεκίνησε η διαδικασία τακτοποίησης, όπως προβλέπεται -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Τα αυθαίρετα αυτά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις διαδικασίες τακτοποίησης. Κι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γιατί από ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν διαπιστωθεί νέες ανεγέρσεις αυθαιρέτων, σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδίως σε τουριστικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Παπακωνσταντίνου» που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός (4014/2011) είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την 28η Ιουλίου 2011 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, πέραν της οποίας κανένα αυθαίρετο δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες τακτοποίησης.

Την «κόκκινη αυτή γραμμή» υιοθέτησε και ο «νόμος Καλαφάτη» (4178/2013), με αποτέλεσμα να μη γίνεται δεκτή καμία αίτηση νομιμοποίησης αυθαιρέτου που η ανέγερσή του ξεκίνησε μετά την 28η Ιουλίου 2011, εκτός και αν προσκομιστούν παραστατικά που πιστοποιούν το αντίθετο.

Τακτικοί έλεγχοι

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, προβλέπει τακτικούς ελέγχους (ανά εξάμηνο) από κλιμάκια μηχανικών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις που γίνονται, αλλά και με την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, θα διαπιστώνουν αυθαιρεσίες που έγιναν μετά την εν λόγω «κόκκινη γραμμή».

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι, στη ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, θα προβλέπεται η δημιουργία παρατηρητηρίων δομημένου περιβάλλοντος σε κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας, που θα παρακολουθούν «από κοντά» κάθε νεοαναγειρόμενη οικοδομή.

Παράλληλα, θα διενεργούνται έλεγχοι σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αυθαιρεσίες που δεν έχουν τακτοποιηθεί και ποιας χρονολογίας είναι. Προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων για όσους διαθέτουν αυθαίρετα ή ακίνητα με αυθαιρεσίες και δεν τα έχουν τακτοποιήσει.
Μάλιστα, τα πρόστιμα αυτά θα είναι μέχρι και δεκαπλάσια σε σχέση με τα πρόστιμα που προβλέπονται για την υπαγωγή στη διαδικασία τακτοποίησης. Αντίθετα, το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει κοινωνικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του προστίμου στα νομιμοποιούμενα αυθαίρετα, όπως η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, η ακίνητη περιουσία που διαθέτει, εάν το αυθαίρετο είναι πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία κ.λπ.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, θα προχωρήσει η εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου, ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση και η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων, σε συνδυασμό με την ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών. Εχει διαβεβαιώσει πάντως ότι, για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα και έχουν καταθέσει τους φακέλους των απαιτούμενων δικαιολογητικών, δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο καθεστώς υπαγωγής και δεν πρόκειται να θιγούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές και οι παγίδες στη ρύθμιση των 100 δόσεων


Χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση αν καθυστερήσουν να εξοφλήσουν για περισσότερο από 15 μέρες οποιοδήποτε νέο χρέος προς την Εφορία, όπως η 1η δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ του έτους 2016!

Μόνο εάν μπορούν να εντάξουν τις νέες οφειλές τους στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, πριν οι οφειλές αυτές γίνουν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμες θα γλιτώνουν από την απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Όμως για να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση» θα πρέπει να προσέρχονται υποχρεωτικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, καθώς δεν προβλέπεται διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Οι παγίδες

Xιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, κινδυνεύουν από τον επόμενο μήνα να τεθούν εκτός της ρύθμισης αυτής, αν αφήσουν απλήρωτα για πάνω ένα δεκαπενθήμερο οποιαδήποτε νέα χρέη τους προς την Εφορία.

Στην περίπτωση αυτή, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων.

Από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» θα τίθενται αυτόματα εκτός ρύθμισης, εφόσον καθυστερήσουν να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθεί στο όνομά τους από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και μετά, καθώς επίσης και οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα βεβαιωθεί από δω και εξής.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ενταγμένος στη ρύθμιση των «100 δόσεων», ο οποίος – με βάση την υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 και τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος – οφείλει να πληρώσει μέχρι τις 29 Ιουλίου 2016 την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που τού έχει βεβαιωθεί με το εκδοθέν από το TAXISNET εκκαθαριστικό σημείωμα, έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να καθυστερήσει να πληρώσει τη δόση αυτή, για να παραμείνει στη ρύθμιση των «100 δόσεων».

Αν δεν εξοφλήσει την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τις 16 Αυγούστου, τότε θα τεθεί αυτόματα εκτός της ρύθμισης των «100 δόσεων»! Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών που ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε εντάξει στην ρύθμιση των «100 δόσεων» θα καταστεί άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο, θα αναβιώσουν όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν στο ποσό αυτό και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα κινηθούν εναντίον του με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, για να διασφαλίσουν την είσπραξη ολόκληρου του ποσού των ανεξόφλητων οφειλών του! Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με κάθε φορολογούμενο ενταγμένο στη ρύθμιση των «100 δόσεων» ο οποίος θα καθυστερήσει πάνω από 15 μέρες να καταβάλει εμπρόθεσμα έστω και μία μηνιαία δόση από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016!

Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των «100 δόσεων» που προβλέπει το άρθρο 4 του «μνημονιακού» νόμου 4346/2016. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, από τον επόμενο μήνα, η απώλεια της ρύθμισης του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» θα επέρχεται για τον οφειλέτη που έχει εντάξει στη ρύθμιση αυτή ένα παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος του προς το Δημόσιο, εφόσον αυτός καθυστερήσει να πληρώσει μια νέα οφειλή του προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας εξόφλησής της.

Μέχρι τις 30-6-2015, το χρονικό αυτό περιθώριο είναι 30 μέρες. Η μόνη εναλλακτική διέξοδος που έχουν πλέον όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των «100 δόσεων» είναι να εντάξουν τη νέα οφειλή προς το Δημόσιο – πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη έστω και εν μέρει – στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των «100 δόσεων» δεν χάνεται, όμως οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση». Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. δεν επιτρέπεται από το υπουργείο Οικονομικών!

Πιο αναλυτικά, με βάση το άρθρο 4 του ν. 4346/2015:

1) Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» χάνεται εφόσον προκύψουν νέες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν εξοφληθούν εντός 30 ημερών από την λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής τους ή εντός 15 ημερών από την λήξη της κανονικής προθεσμίας καταβολής τους, εάν η προθεσμία αυτή λήγει μετά την 30η-6-2016, δηλαδή από την 1η-7-2016 και μετά.

2) Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για τις «100 δόσεις» δεν χάνεται εάν ο οφειλέτης υπαγάγει τις νέες οφειλές του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων, που προβλέπεται από το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), πριν οι οφειλές αυτές γίνουν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμες!

Η αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. θα πρέπει, δηλαδή, να υποβληθεί πριν την λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της νέας οφειλής.

Όμως, η δυνατότητα υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. παρέχεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει αυτοπροσώπως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και υποβάλει ένα πολυσέλιδο έντυπο αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του άρθρου 43 του Κ.Φ.Δ. δεν παρέχεται στους φορολογούμενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.

Ουσιαστικά, από την 1η Ιουλίου όσοι φορολογούμενοι έχουν εντάξει παλαιές οφειλές τους στη ρύθμιση για τις «100 δόσεις» θα πρέπει, για να μην χάσουν τη ρύθμιση αυτή: – είτε να εξοφλούν εγκαίρως, πριν λήξουν, όλες τις νέες οφειλές τους στο Δημόσιο, -είτε να ρυθμίζουν τις οφειλές αυτές με την «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του Κ.Φ.Δ. προσερχόμενοι αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. πριν τη λήξη των προθεσμιών καταβολής των νέων οφειλών – είτε να εξοφλούν εφάπαξ α ποσά των νέων οφειλών το αργότερο σε 15 μέρες από τη στιγμή που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα!


Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...