Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μαχαίρωσε τη μάνα του και έκοψε το μόριο του


Σοκάρει η είδηση με έναν 19χρονο φοιτητή στην Αγγλία, ο οποίος μαχαίρωσε την 46χρονη μητέρα του και στη συνέχεια έκοψε το γεννητικό το μόριό του.

Το περιστατικό συνέβη στο σπίτι της οικογένειας στο West Sussex.

Όταν ο 19χρονος συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί ζήτησε από τη μητέρα του να καλέσει σε βοήθεια. Ετσι, σύμφωνα με τη Dailymail, η 46χρονη μητέρα του, η οποία είχε δεχθεί την άγρια επίθεση από τον γιο της, κάλεσε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Όταν έφθασε η βοήθεια, ο 19χρονος κρεμόταν από ένα παράθυρο του υπνοδωματίου, με ακατάσχετη αιμορραγία στα γεννητικά του όργανα.

Οι Αρχές εκτιμούν πως ο νεαρός είχε κάνει χρήση ναρκωτικών, πριν από την επίθεση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζει στον κορμό ενός δέντρου


Με τον τίτλο «Ο μύθος του Mick Dodge» το National Geographic έφερε στο φως την απίστευτη ιστορία ενός σύγχρονου Ροβινσώνα Κρούσου που ζει στο βουνό εδώ και 25 χρόνια, εξ ολοκλήρου ως ερημίτης και μακριά από το σύγχρονο κόσμο. Ο Mick Dodge ήταν ένα άνθρωπος σαν όλους τους άλλους που εργαζόταν στη βιομηχανία και ζούσε σε μια βρετανική πόλη με την οικογένειά του. Μια σοβαρή πάθηση στα πόδια τον έκανε να δει τη ζωή με άλλα μάτια.



«Δεν μπορούσα καν να φορέσω παπούτσια και είχα αφόρητους πόνους. Σκέφτηκα τότε ότι η ζωή στη φύση θα με θεράπευε». Ο Mick πέταξε τα παπούτσια και εδώ και 25 χρόνια δεν τα έχει φορέσει στα πόδια του, ενώ ιάθηκε από τους πόνους, τουλάχιστον σε έναν μεγάλο βαθμό. Σπίτι του είναι τα δέντρα, τροφή του οι καρποί, ενώ φροντίζει να περνά το κρύο του χειμώνα μέσα σε καλύβες, μαζεύοντας ξύλα για να ζεσταθεί. Η μοναξιά δεν τον φοβίζει, «έμαθα να ζω μόνος μου ενώ η πνευματική τροφή μού είναι περισσότερο απαραίτητη από τις σοκολάτες ή τα μπισκότα!» λέει ο ίδιος, ενώ η ζωή του κυλά απλά, με φίλους μερικά ζώα.



«Η αγωνία μου για το αύριο, την επιβίωση στην πόλη, το άγχος του σύγχρονου τρόπου ζωής με έχουν εγκαταλείψει διά παντός. Ζω καλύτερα, πιο ανθρώπινα. Ο καθένας οφείλει να βλέπει τα απλά πράγματα γύρω του και όχι τα πολύπλοκα. Μόνοι μας κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη και πιο απαιτητική…», συμπληρώνει τονίζοντας πως δεν έχει κανέναν λόγο να φύγει από το δάσος.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις νεκροί στο Ράλι Ντακάρ!


Η μαύρη λίστα των θυμάτων του Ράλι Ντακάρ έκανε και στη φετινή διοργάνωση την εμφάνισή της. Ο Βέλγος αναβάτης, Ερίκ Παλάντε, έχασε τη ζωή του στην 5η διαδρομή από το Τσιλετσίτο στο Τουκουμάν, στη Βόρεια Αργεντινή. Ήταν αρκετά έμπειρος, 50 ετών, στην 11η συμμετοχή του στον κορυφαίο μηχανοκίνητο αγώνα. Ο Παλάντε έγινε ο 23ος διαγωνιζόμενος που χάνει τη ζωή του σε 36 Ράλι Ντακάρ.



Ωστόσο θύματα του θρυλικού αγώνα λογίζονται και οι άνθρωποι που το ακολουθούν. Όπως οι δύο δημοσιογράφοι του περιοδικού Super Rally, οι οποίοι επέβαιναν σε όχημα που βγήκε από την πορεία του και ανατράπηκε. Ο 19χρονος Αγκουστίν Ιγνάσιο Μίνα και ο Ντανιέλ Εντουάρντο Αμπρόζιο, 51 ετών, έχασαν τη ζωή τους στο κυνήγι της ενημέρωσης. Στο ίδιο όχημα επέβαιναν και δύο φωτογράφοι που είναι καλά στην υγεία τους, αφού πρώτα τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο του Τουκουμάν.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρήθηκαν για την αιθαλομίχλη


Καρκινοπαθείς και παιδιά με ειδικές ανάγκες απέκλεισαν συμβολικά την οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη εκδήλωση που έγινε κατά της αιθαλομίχλης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στα μέλη της Ελληνικής Πολιτιστικής Δράσης που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά της αιθαλομίχλης, η οποία οδηγεί πολλά άτομα στο νοσοκομείο με παθολογικά προβλήματα. Με ένα κερί στο χέρι τα δεκάδες μέλη φώναξαν απόψε στην πλατεία Αριστοτέλους: «ναι στη ζωή, όχι στο θάνατο».

«Οι στερήσεις ξεκίνησαν από τα λίγα, αλλά έφθασαν τα πολλά. Πρέπει να φωνάξουμε, να αντισταθούμε για αυτό που περνάμε. Η φύση είναι πανέμορφη και εμείς με τις πράξεις μας την χαλάμε. Να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος σε αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα με την αιθαλομίχλη που μας οδηγεί στον θάνατο», ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών, Περσεφόνη Μήττα.

Για παράνομη υλοτομία μίλησε το μέλος της ελληνικής πολιτιστικής δράσης, Μαργαρίτης Κώστας: «Δεν άφησαν τίποτε όρθιο στο Σεϊχ Σου, το οποίο καταπατείται και υλοτομείται καθημερινά χωρίς να αντιδρά κανείς. Έτσι όπως πάει η κατάσταση δεν θα μείνει δάσος», ανέφερε για να συμπληρώσει ο δάσκαλος εικαστικών των παιδιών με ειδικές ανάγκες, Σωτήρης Αντωνιάδης: «Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε την φύση. Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει με την αιθαλομίχλη. Αυτό επηρεάζει και τα μικρά παιδιά με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πολλά αναπνευστικά προβλήματα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μακρυχέρης" καθηγητής στο Α.Π.Θ


Σάλο έχει προκαλέσει το νέο κρούσμα διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά την ομολογία ενός αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ότι «έβαλε στην τσέπη» του, 233.000 ευρώ, από πλαστά έγγραφα που χρησιμοποίησε για συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα του Erasmus της Ευρώπης. Για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα.

Δείτε το βίντεο του MEGA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάδες επανασυνδέσεις ρεύματος


Δεκάδες οικογένειες από την περιοχή της Λαμίας απέκτησαν και πάλι ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τους, μετά και την εντολή της κυβέρνησης να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα στα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Κώστα Μουστάκα, συνολικά 43 άτομα είχαν προσέλθει στο αρμόδιο γραφείο του δήμου, όπου και είχαν ζητήσει επανασύνδεση. Άγνωστο παραμένει, μέχρι στιγμής, εάν οι επανασυνδέσεις αυτές θα διατηρηθούν ή θα γίνει και πάλι διακοπή μετά το χειμώνα.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκαν 5.800 τόνοι ακατάλληλης ξυλείας


Περίπου 5.800 τόνοι καμένων και βρεγμένων μοριοσανίδων και κόντρα πλακέ, που προορίζονταν ως καύσιμα για ξυλόσομπες και τζάκια ήταν το φορτίο πλοίου, το οποίο κατέσχεσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ.

Ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος, ο οποίος συντόνισε την όλη επιχείρηση, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι το πλοίο με τα απόβλητα ξυλείας (η καύση των οποίων προκαλούν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία), είχε αφετηρία τη Μαλαισία και προορισμό το Μαρόκο.

Ωστόσο, ύστερα από κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε στα αμπάρια του, το πλοίο προσάραξε στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου και εκφορτώθηκε. Αρχικά, το φορτίο παρελήφθη από εκπροσώπους εταιρείας διαχείρισης στερεών αποβλήτων προς καταστροφή, ως «στερεό μη επικίνδυνο απόβλητο», στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε και παραχωρήθηκε σε μη αδειοδοτημένο διαχειριστή ως «υλικό», και τελικώς αποτέθηκε σε αγρόκτημα στην Γκορυτσά Ασπροπύργου Αττικής.

Ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, η ΕΥΕΠ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προέβη στην επιχείρηση, η οποία οδήγησε στις συλλήψεις και στην κατάσχεση των αποβλήτων ξυλείας, καθώς επίσης και στην κατάσχεση ποσότητας περίπου 20 τόνων που παρέμεινε στο λιμάνι Λαυρίου, ενώ εκτιμάται ότι δύο τόνοι του επικίνδυνου φορτίου πωλήθηκαν στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι δύο εκ των εμπλεκόμενων εταιρειών οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία για όλους τους εμπλεκόμενους. Αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς οι ποινές που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία είναι αυτές που επισύρονται σε περίπτωση κακουργήματος.

«Εστιάζουμε τις έρευνές μας στην παραγωγή και τη διακίνηση αποβλήτων ξυλείας επικίνδυνων προς το περιβάλλον και σε καμία περίπτωση στους χρήστες αυτών», τονίζει ο κ. Μέρκος και επισημαίνει ότι θα υπάρξουν και νέες αντίστοιχες επιχειρήσεις. «Θα δείξουμε μηδενική ανοχή στην παράνομη διαχείριση αποβλήτων», είπε σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι σε αυτή την κατεύθυνση θα ενταθούν με τη συνεργασία των συναρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών προληπτικών και έκτακτων ελέγχων αρμοδιότητας της ΕΥΕΠ για την διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, που το τελευταίο διάστημα, κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης του υπουργού ΠΕΚΑ, έχουν εστιαστεί στη διαχείριση αποβλήτων με θερμογόνο δύναμη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την παραγωγή «στερεών καυσίμων» για βιομηχανική και οικιακή χρήση και τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μετά το τέλος της επιχείρησης, αφού συνεχάρη τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και το Γενικό Χημείο του Κράτους για τη συνδρομή του τόνισε πως «με διαρκείς ελέγχους και κεντρικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν τη συντονισμένη και πολύπλευρη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα, ότι «δε θα ανεχτούμε καμία έκπτωση για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδι στην υποβρύχια Ελλάδα στο Ελευθέριος Βενιζέλος


Έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει τις ομορφιές του βυθού και προωθεί την προστασία του.

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στον υποθαλάσσιο κόσμο παρουσιάζεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταξίδι στην υποβρύχια Ελλάδα» είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της ΜΚΟ «Υδροναύτες».

Στόχο έχει να παρουσιάσει στο κοινό την ομορφιά της υποβρύχιας Ελλάδας, όπως τη γνωρίζουμε αλλά και όπως υπομονετικά περιμένει να την ανακαλύψουμε μέσα από το φακό.

Παράλληλα όμως αυτή η φωτογραφική «κατάδυση» σε ένα σιωπηλό αλλά και ολοζώντανο κόσμο ομορφιάς, ζητά με πάθος την αφύπνισή μας, με στόχο την πιο αναγκαία από ποτέ προστασία του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, έως 30 Απριλίου 2013, στο χώρο «Περιβάλλον & Πολιτισμός», στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου (είσοδος 3 / χώρος προσβάσιμος καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου).



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 14 Ιανουαρίου ξεκινά το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου Θεσσαλονίκης


Θα εξυπηρετούνται 200 άπορες οικογένειες.

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014 ξεκινά η περίοδος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, του προγράμματος «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου Θεσσαλονίκης. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, 200 άπορες οικογένειες θα εξυπηρετούνται κάθε εξάμηνο, με την επίδειξη ειδικής κάρτας.

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» λειτουργεί από το 2010 σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία γενικού εμπορίου Μαρινόπουλος Α.Ε. και στεγάζεται σε χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 124. Παρέχει στους δικαιούχους είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ σε οικογένειες, αλλά και μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων στις 13 Ιανουαρίου


Θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και λήγουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, βάσει του άρθρου 15, παρ.1 του ν.4177/2013.

Σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας αναφέρεται ότι στο διάστημα των εκπτώσεων, και σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.1 του ν.4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11.00- 18.00.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα την ποιότητα και την τελική τιμή έκπτωσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών αύριο στα Τέμπη


Αντιστέκονται στη διαθεσιμότητα.

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τέμπη, διοργανώνει αύριο η Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Λάρισας καλώντας συλλόγους εκπαιδευτικών και σωματεία εργαζομένων να συμμετάσχουν.

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση των Τεμπών απευθύνει και η ΟΛΜΕ η οποία καλεί παράλληλα τις κατά τόπους ΕΛΜΕ σε γενικές συνελεύσεις με πρόταση για απεργία στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα που στο Συμβούλιο Επικρατείας εκδικάζεται η προσφυγή εκπαιδευτικών κατά της διαθεσιμότητας στην οποία τέθηκαν τον Ιούνιο του 2013.

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, στο κάλεσμά τους για την αυριανή συγκέντρωση, «κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται με διαδικασίες εξπρές ενώ η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 40%. Ζούμε σε μία εποχή που πλήττονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, υποβαθμίζεται–απαξιώνεται ο εκπαιδευτικός και παιδαγωγικός ρόλος».

Οι διαμαρτυρόμενοι αναμένεται να βρίσκονται στην κοιλάδα των Τεμπών γύρω στις 12 το μεσημέρι.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες διαστάσεις έχουν λάβει στη Θεσσαλονίκη οι κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών


Κίνδυνοι για πυρκαγιά και ρύπανση από αυτοσχέδιες αποθήκες.

Σοβαρές διαστάσεις έχουν λάβει οι κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ, ταυτόχρονα, ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εκδήλωση πυρκαγιάς από τις αυτοσχέδιες αποθήκες, σε κατοικημένες περιοχές (υπόγεια ή ημι-ισόγεια) ή σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και σπίτια εντός του αστικού ιστού, στις οποίες μεταφέρονται κλεμμένα ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν από τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του κεντρικού δήμου Θανάση Παππά, στο περιθώριο ημερίδας για το πρόγραμμα «Ανακύκλωση, Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, οι κλοπές στους μπλε κάδους ανακύκλωσης «αγγίζουν» το 10%, γεγονός που σημαίνει ότι, ένας στους δέκα τόνους από τους μπλε κάδους καταλήγει σε παράνομες αποθήκες εντός της πόλης. Όπως είπε ο κ. Παππάς, «φτάσαμε πλέον μέσα από τους μπλε κάδους να συγκεντρώνουμε ανακυκλώσιμα 50-55 τόνους την ημέρα», όμως, «υπολογίσαμε ότι το 10% των ανακυκλώσιμων, φεύγουν μ' αυτό τον παραβατικό τρόπο (τις κλοπές)».

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, πέρα από την παραβατική συμπεριφορά και την άθλια εικόνα να κλέβουν ορισμένοι από τους μπλε κάδους των σκουπιδιών υπάρχει μια σειρά από κινδύνους, όπως η δημιουργία εστιών ρύπανσης, τις οποίες ο κ. Παππάς χαρακτήρισε τρώγλες, μέσα στις οποίες αποθηκεύονται και εύφλεκτα υλικά.

«Σκεφτείτε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μιλάμε για κατοικημένες περιοχές εντός των οποίων αποθηκεύονται ανακυκλώσιμα υλικά σε υπόγεια, ισόγεια, εγκαταλειμμένα σπίτια και οικόπεδα. Ειδικά στην Άνω Πόλη», περιοχή από την οποία ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από περίπου δύο εβδομάδες εκδηλώθηκε μια τέτοια πυρκαγιά στην περιοχή της Άνω Πόλης, χωρίς να επεκταθεί, όμως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στο επόμενο περιστατικό.

Σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την Εισαγγελία και τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής, ο δήμος έκανε ήδη πέντε εξορμήσεις σε επιλεγμένες περιοχές για να εντοπίσει τους παραβάτες και τις παράνομες, αυτοσχέδιες αποθήκες στο πολεοδομικό συγκρότημα και θα συνεχίσει την προσπάθεια, πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Για τις κλοπές των ανακυκλώσιμων υλικών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, “ενώ η ανακύκλωση πηγαίνει με καλούς ρυθμούς στο Δήμο, το αρνητικό είναι οι κλοπές στους κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών. Είμαστε σε συνεργασία με την αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς για να το αντιμετωπίσουμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Την Τρίτη η συνάντηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τον Συμεών Κεδίκογλου


Ο υφυπουργός Παιδείας ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα της ΟΙΕΛΕ.

Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Η συνάντηση ανάμεσα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και τον Υφυπουργό ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 14/1/2014 και ώρα 13:00. Μετά από αυτή την εξέλιξη ορίστηκε έκτακτο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ τη Δευτέρα, 13/1, και ώρα 12:30, προκειμένου να καθοριστούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας για το διάλογο με τον Υφυπουργό Παιδείας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που απέστειλε η ΟΙΕΛΕ:

«Κύριε Υφυπουργέ,

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας (λ.χ με ΑΠ: 35831/9-9-2013, 35921/18-9-2013 και 37060/21-10-2013) να επιτύχουμε συνάντηση μαζί σας ώστε να υπάρξει διάλογος για τα φλέγοντα ζητήματα της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ούτε εσείς, αλλά ούτε και ο Υπουργός έχετε ανταποκριθεί και επιμένετε να προχωράτε σε ρυθμίσεις σοβαρών θεμάτων χωρίς κοινωνικό διάλογο.
Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθειά μας να υπάρξει, επιτέλους, διάλογος. Δηλώνουμε ότι εκπρόσωποί μας θα βρίσκονται Πέμπτη 9/1/2014 στο Υπουργείο Παιδείας και σας καλούμε να ορίσετε ώρα συνάντησής μας μαζί σας.»



Διαβάστε περισσότερα...

Σώθηκε το εξάμηνο σε ακόμη τρία τμήματα του ΕΚΠΑ


Το πρόγραμμα Μαθηματικού, Νοσηλευτικής και Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων Μαθηματικού, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης και Νοσηλευτικής με αποφάσεις που έλαβαν καθόρισαν τα χρονικά πλαίσια τόσο του χειμερινού εξαμήνου όσο και του εαρινού εξαμήνου.

Το newsbeast.gr παρουσιάζει τα νέα χρονικά πλαίσια των δυο εξαμήνων στα τρία τμήματα που έρχονται να προστεθούν σε όσα μέχρι στιγμής τμήματα αποφασίστηκε η διάσωση του εξαμήνου.

Νοσηλευτική

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος (17/12/2013) η έναρξη και η λήξη του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 έχουν ως εξής:

Έναρξη: 16/12/2013
Λήξη: 28/03/2014
Εξεταστική: 31/03/2014 έως 11/04/2014 (Για όλους τους φοιτητές - και για τους επι πτυχίω - και για όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα).
Εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω: 20/01/2014 έως 31/01/2014 (Για τα μαθήματα που δεν εξετάστηκαν το Σεπτέμβριο). Το πρόγραμμα της εξεταστικής θα ανακοινωθεί σύντομα.

Εαρινό εξάμηνο (συμπεριλαμβανομένων και ημερών εκ των διακοπών του Πάσχα 14,15,16,24,25/04/2014)

Έναρξη: 14/04/2014
Λήξη: 18/07/2014.
Εξεταστική: 21/07/2014 έως 31/7/2014 (Για όλους τους φοιτητές -και για τους επί πτυχίω- και για όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα).

Μαθηματικό:

Χειμερινό εξάμηνο

Έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων: Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013
Πέρας διδασκαλίας μαθημάτων: Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014
Αργίες:
Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 (Τριών Ιεραρχών)
Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014 (Καθαρή Δευτέρα)
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 (Εθνική εορτή)

Διακοπές Χριστουγέννων – Νέου Έτους: Από Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 έως και Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014
Έναρξη Εξετάσεων: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014
Πέρας Εξετάσεων: Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014
Διάρκεια εξετάσεων: 4 εβδομάδες

Εαρινό εξάμηνο

Έναρξη διδασκαλίας μαθημάτων: Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014
Πέρας διδασκαλίας μαθημάτων: Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014
Αργίες:
Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014 (Πρωτομαγιά)
Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014 (Αγίου Πνεύματος)
Διακοπές Πάσχα: Από Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 έως και Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014
Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών δεν θα γίνουν μαθήματα.

Έναρξη Εξετάσεων: Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014
Πέρας Εξετάσεων: Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014
Διάρκεια Εξετάσεων: 4 εβδομάδες

Συμπληρωματικές εξετάσεις Σεπτεμβρίου 2014

Έναρξη Εξετάσεων: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014
Πέρας Εξετάσεων: Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014
Διάρκεια εξετάσεων: 4 εβδομάδες

Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης

Χειμερινό εξάμηνο

Δευτέρα 16/12/2013 – Δευτέρα 23/12/2013
Τρίτη 7/1/2014 – Παρασκευή 28/3/2014
Εξεταστική περίοδος χειμερινού εξαμήνου: 29/3/2014 – 13/4/2014 (συμπεριλαμβάνονται 3 Σαββατοκύριακα)

Εαρινό εξάμηνο
Δευτέρα 14/4/2014 – Τετάρτη 16/4/2014
Πέμπτη 24/4/2014 –Παρασκευή 18/7/2014
Εξεταστική περίοδος εαρινού: 19/7/2014 – 3/8/2014 (συμπεριλαμβάνονται 3 Σαββατοκύριακα)


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μηχανήματα κρατούν στη ζωή μία εγκεφαλικά νεκρή έγκυο


Διχάζει την Αμερική η υπόθεση της 33χρονης Μαρλίζ Μουνιόθ.

Μια οικογένεια στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών αγωνίζεται, όπως αναφέρει, για το δικαίωμα μιας εγκύου γυναίκας η οποία έχει κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρή και διατηρείται στη ζωή με τεχνικά μέσα να σταματήσει τη μηχανική υποστήριξη και να φύγει ήσυχα από τη ζωή.

Αλλά οι ιατρικές αρχές του Τέξας επιμένουν ότι η 33χρονη Μαρλίζ Μουνιόθ, πρέπει να διατηρηθεί στη ζωή καθώς υπόκειται στους νόμους της πολιτείας που απαγορεύει να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο που οδηγεί στο θάνατο όταν πρόκειται για έγκυο γυναίκα. «Εμείς δεν αγωνιζόμαστε κατά της οικογένειας Μουνιόθ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου. «Ενεργούμε σύμφωνα με το νομικό δίκαιο» συμπλήρωσε.




Τον περασμένο Νοέμβριο, η νεαρή γυναίκα κατέρρευσε στην κουζίνα της , πιθανότατα από πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ήταν τότε τεσσάρων μηνών έγκυος. Οι γιατροί του νοσοκομείου Τζον Πίτερ Σμιθ στο Φορτ Γουόρθ την κήρυξαν εγκεφαλικά νεκρή και η οικογένειά της ζήτησε να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη που την κρατά στη ζωή, καθώς όπως είπαν αυτή ήταν η δική της εκφρασμένη επιθυμία, την οποία είχε διατυπώσει όσο ήταν καλά. Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διότι συνδυάζει φλέγοντα ζητήματα όπως το δικαίωμα στη ζωή ή το θάνατο με την άμβλωση.

Σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη περίπτωση, οικογένεια στην Καλιφόρνια έκανε δικαστικό αγώνα για να κρατήσει στη ζωή την 13χρονη κόρη τους, η οποία επίσης διατηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη αν και οι γιατροί την έχουν κηρύξει εγκεφαλικά νεκρή μετά από προφανή ιατρικό λάθος κατά τη διάρκειας μια επέμβασης ρουτίνας στις αμυγδαλές.

Οι δυο αυτές περιπτώσεις απηχούν την υπόθεση της Τέρι Σιάβο από τη Φλόριντα η οποία είχε μείνει ζωντανή για χρόνια με μηχανική υποστήριξη καθώς ο σύζυγος και οι γονείς της διαφωνούσαν για το αν θα πρέπει να της επιτραπεί να φύγει από τη ζωή. Πέθανε το 2005 μετά από μια μακρά διαμάχη που έφτασε έως τις αίθουσες του Κογκρέσου.



Διαβάστε περισσότερα...

Λευκές νύχτες» και κυριακάτικη λειτουργία στο επίκεντρο υπουργείου και εμπόρων


Διπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα τις δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου.

Αυξάνονται τα αιτήματα εμπόρων προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για να αλλάξει η ρύθμιση του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 4177/2013 για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ μετά την επιτυχία της «λευκής νύχτας» στην Αθήνα φαίνεται να είναι αρκετοί εκείνοι που προτιμούν την εναλλακτική λύση να μένουν ανοικτά μέχρι πολύ αργά τα εμπορικά καταστήματα κάποια Σάββατα, παρά να λειτουργούν κάποιες Κυριακές.

Μετά την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργου Τσαμασλή, στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητούσε να λειτουργούν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, εκτός των δέκα, τις οποίες είχε αποφασίσει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εξετάζει το αίτημα προς το υπουργείο -με βάση τις προτιμήσεις των μελών της- για λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, και όχι τις δύο πριν τα Χριστούγεννα που ισχύει σήμερα, αλλά και δύο «λευκές νύχτες» τον χρόνο.

Εκτός από το θέμα των Κυριακών του Δεκεμβρίου, οι μικρομεσαίοι έμποροι ζητούν και τη θεσμοθέτηση δύο «λευκών νυχτών» τον χρόνο για το εμπόριο, η μια την Ημέρα του Καταναλωτή (15 Μαρτίου) και η άλλη την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου (22 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το τζίρο των επιχειρήσεων, η λειτουργία τις δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου είχε θετικά αποτελέσματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλασιάσθηκε η επισκεψιμότητα, ενώ είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καλύτερα πήγαν όσα εμπορικά δούλεψαν την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Επίσης, εξαιρετική ανταπόκριση είχε στον κόσμο και η «λευκή νύχτα» της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο και περισσότερες από τις επτά για καταστήματα έως 250 τμ για τα οποία έχει υπάρξει σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.



Διαβάστε περισσότερα...

Το χρονοδιάγραμμα για τις πανελλήνιες εξετάσεις


Τι θα κληθούν να δηλώσουν οι μαθητές τους επόμενους μήνες.

Η πληροφορία που βγήκε από τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας, ότι στις 27 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες, ίσως είναι και το εφαλτήριο για την έναρξη των διαδικασιών των πανελλήνιων του 2014.

Το newsbeast.gr δημοσιεύει και με βάση τα προηγούμενα χρόνια το πιθανό χρονοδιάγραμμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές:

Φεβρουάριος-Μαρτιος

Μέσα στο Φεβρουάριο με ακριβή ημερομηνία που θα καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται οι μαθητές να κληθούν με αίτηση-δήλωση να δηλώσουν τα ακόλουθα:

1. Οι μαθητές τελευταίας τάξης ημερήσιων – εσπερινών λυκείων και ΣΜΕΑΕ

Αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις όπου θα δηλώσουν:

- Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
- Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.
- Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ).
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

2. Απόφοιτοι λυκείου καθώς και απόφοιτοι ή μαθητές ξένου ή μειονοτικού σχολείου

Όσοι απόφοιτοι προηγουμένων ετών θέλουν να δώσουν πανελλήνιες εκ νέου καθώς και μαθητές ξένων ή και μειονοτικών σχολείων αναμένεται ότι θα κληθούν να δηλώσουν τα ακόλουθα:

Αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις όπου θα δηλώσουν:

- Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
- Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.
- Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ).
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
- Αν θα εξεταστούν στα μαθήματα της Γ΄ ημερήσιου ή Δ΄ εσπερινού ΓΕΛ, καθώς και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

3. Μαθητές τελευταίας τάξης των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ ομάδα Β (6 μαθήματα)

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ που εξετάζονται σε 6 μαθήματα και διεκδικούν όχι μόνο θέσεις των ΑΤΕΙ αλλά και των ΑΕΙ θα κληθούν το ίδιο διάστημα με τους μαθητές των γενικών λυκείων να δηλώσουν:

Αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις όπου θα δηλώσουν:

- Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
- Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.
- Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της Δ΄ εσπερινού ΕΠΑΛ).
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
- Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

4. Απόφοιτοι των ΕΠΑΛ

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις για την ομάδα Β ασχέτως αν στο παρελθόν είχαν εξεταστεί στην ομάδα Α θα κληθούν να υποβάλλουν:

Αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις όπου θα δηλώσουν:

- Το μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
- Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.
- Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική), που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της Δ΄ εσπερινού ΕΠΑΛ).
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.
- Ότι θα εξεταστούν στα μαθήματα της Β΄ ομάδας ημερήσιου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και την ειδικότητα στα 2 μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά.

5. Απόφοιτοι του σχολικού έτους 2012-2013 που επιθυμούν να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, όσοι συμμετείχαν ή θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση μόνο για μία φορά και μόνο το για το έτος που έπεται του έτους της τελευταίας εξέτασης τους. Επομένως, το 2014 μπορούν να συμμετέχουν στο 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, μόνο όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013.

Οι πιο πάνω υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν:

- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν αυτό το δικαίωμα οι υποψήφιοι της Δ΄ εσπερινού ΕΠΑΛ).
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

6. Μαθητές των ΕΠΑΛ με εξέταση σε 4 μαθήματα (ομάδα Α), απόφοιτοι ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, Ναυτικών Λυκείων

Α. Αίτηση – δήλωση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις όπου θα δηλώσουν:

- Τα ειδικά μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι που προτίθενται να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο σχολές ή τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα.
- Αν είναι υποψήφιοι για Στρατιωτικές Σχολές (υποψήφιοι ημερησίων ΕΠΑΛ ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ).
- Την ειδικότητα του τομέα με την οποία θα είναι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑΛ επιλέγουν την ειδικότητα στα δύο μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των εσπερινών ΕΠΑΛ, την ειδικότητα του τομέα αποφοίτησής τους. Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο τομέας που δηλώνουν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ομάδα σχολών ή τμημάτων του μηχανογραφικού δελτίου.

7. Μαθητές που δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στις πανελλήνιες

Οι μαθητές που δεν επιθυμούν να πάρουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις υποβάλλουν αίτηση-δήλωση με την οποία γνωστοποιούν ότι επιθυμούν να εξεταστούν ενδοσχολικά για την απόκτηση του απολυτηρίου λυκείου.

Επισημαίνουμε ότι οι μαθητές αυτοί μπορούν μετά την αποφοίτησή τους να πάρουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των επομένων ετών έχοντας ως προφορικούς βαθμούς τους γραπτούς βαθμούς των ενδοσχολικών εξετάσεων.

8. Μαθητές με αναπηρίας, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες

Το προηγούμενο έτος οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες το ίδιο διάστημα με την υποβολή των αιτήσεων κλήθηκαν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τους προκειμένου να εξεταστούν προφορικά ή γραπτά. Μάλιστα γίνονταν γνωστό ότι αιτήσεις και δικαιολογητικά που θα υποβάλλονταν μετά την προθεσμία (τότε ήταν μετά την 5 Μαρτίου) δεν γίνονταν δεκτά, εκτός και αν επρόκειτο για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας).

Χρήσιμες πληροφορίες για τους μαθητές

1. Δεν ισχύει η βάση του 10.

2. Το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση το διεκδικούν μόνο όσοι πήραν μέρος στις πανελλήνιες του 2013.

3. Φέτος για το 10% μπορούν να καταθέσουν αίτηση για πρώτη φορά και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ ομάδα Α (εξέταση σε 4 μαθήματα).

4. Δεν θα υπάρχουν οι σχολές της αστυνομίας (μόνο για πολίτες) στο φετινό μηχανογραφικό.

5. Είναι εκτός του μηχανογραφικού του 2014 οι Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Ικάρων.

6. Για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει μια θέση σε σχολή με ειδικό μάθημα (π.χ. Αγγλική Φιλολογία κ.α.) απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γράψει τουλάχιστον 10. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα θα πρέπει και στα δυο να έχει βαθμό 10 και άνω.

7. Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό 0.

8. Αν οι μαθητές δουν στο μηχανογραφικό τις σχολές Αξιωματικών Αστυνομίας και Ανθυποπυραγών να γνωρίζουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να τις δηλώσουν. Αυτές τις δηλώνουν μόνο οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες.

9. Οι στρατιωτικές σχολές έχουν προκαταρκτικές εξετάσεις που οφείλουν να περάσουν οι μαθητές. Αν δεν τις περάσουν ακόμα και αν έχουν τα απαιτούμενα μόρια δε μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε αυτές.

Απρίλιος

Στρατιωτικές σχολές

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Φεβρουάριο θα δηλώσουν, όπως προαναφέρθηκε, οι μαθητές και οι απόφοιτοι την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές. Αυτό όμως δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος καθώς θα πρέπει να καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα απαιτεί η εγκύκλιος στρατιωτικών σχολών που το προηγούμενο έτος εκδόθηκε αρχές Απριλίου και η υποβολή των δικαιολογητικών έληγε στις 23 Απριλίου.

Παραθέτουμε και τα όσα ανέφερε η αίτηση του προηγούμενου έτους απ’ όπου προκύπτει ότι η δήλωση επιθυμίας δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος όχι μόνο για τις στρατιωτικές σχολές, αλλά και για τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ:

«Όσον αφορά τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνοµικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδηµίας του Εµπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ επισηµαίνεται ότι τα σχετικά στοιχεία της Αίτησης – ∆ήλωσης είναι απλώς ενδεικτικά της επιθυµίας του υποψηφίου για την εισαγωγή στα παραπάνω τµήµατα και σχολές. Όµως για να µπορέσει τελικά να συµµετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στις ανωτέρω σχολές πρέπει να υποβάλει οπωσδήποτε και αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνοµία ή στο Εµπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστηµα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρµόδια Υπουργεία. Ανάλογα, ο υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονοµικής εξέτασης και πρακτικής δοκιµασίας που θα πληροφορηθεί από το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2013)»

Μάιος-Ιούνιος

Το Μάιο θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις που όπως προαναφέραμε θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ακολούθως οι μαθητές θα εξεταστούν ενδοσχολικά στα υπόλοιπα μαθήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει η επίθεση νεαρών εναντίον κωφού 66χρονου


Πρόκειται για συμμορία παιδιών μεταξύ 14 και 16 ετών - Βίντεο από το περιστατικό.

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση που δέχτηκε ένας συνταξιούχος στη Βρετανία από συμμορία νεαρών.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Νοέμβριο του προηγούμενο έτους, σε σταθμό λεωφορείου στο Stockport, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ.

Πρωταγωνιστές ήταν τέσσερις νεαροί που επιτέθηκαν αρχικά φραστικά και κατόπιν σωματικά σε ένα 66χρονο κουφό άντρα ο οποίος έχει χάσει τα αυτιά του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι νεαροί ακολούθησαν τον άντρα από το λεωφορείο και τον έσπρωξαν. Η συμμορία των νεαρών -μεταξύ 14 και 16 ετών- άφησε τον άτυχο άντρα με πολλαπλά τραύματα σε κεφάλι, πρόσωπο και σώμα.

Η αστυνομία αναζητά τους νεαρούς, που πιστεύεται ότι ζουν στην περιοχή και έδωσε στη δημοσιότητα το υλικό που κατέγραψε κλειστό κύκλωμα ασφαλείας από την επίθεση.

«Είναι μια αηδιαστική επίθεση σε ένα άντρα που ήταν μόνος και ευάλωτος», τόνισε ο ντετέκτιβ Constable Drew McArdle και συμπλήρωσε: «Οι υπαίτιοι σαφώς ευχαριστιούνται να τον βασανίζουν, γελούν καθώς τον κακοποιούν λεκτικά και σωματικά στο λεωφορείο».

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο...











Διαβάστε περισσότερα...

«Μπλόκο» στην ενημέρωση για Σουμάχερ


«Μπλόκο» στην ενημέρωση για Σουμάχερ.

Μετά από απόφαση των γιατρών του Μίχαελ Σουμάχερ, πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία του θα έχουν μόνο οι θεράποντες ιατροί και όχι όλο το προσωπικό του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ.



Μετά την έκκληση της συζύγου του Μίχαελ Σουμάχερ, Κορίνα, στα ΜΜΕ να αποχωρήσουν από το χώρο του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ όπου νοσηλεύεται ο πρώην πιλότος της Formula 1, η ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του περιορίζεται ακόμη περισσότερο.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από απόφαση των γιατρών, στα ιατρικά αρχεία για τον «Σούμι» θα έχουν πλέον πρόσβαση μόνο οι θεράποντες γιατροί. Μέχρι τώρα πρόσβαση είχε όλο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, περίπου 1.600 άτομα.

Οι άνθρωποι του νοσοκομείου είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση που υπάρχει για τον 45χρονο άνδρα. Μέχρι τώρα έχουν εκδώσει ελάχιστα ιατρικά ανακοινωθέντα και θέλουν να αποφύγουν την καλλιέργεια υπεραισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας που μπορούν να επιφέρει μαζική και ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών από τους γιατρούς προς τα ΜΜΕ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κεριά, μαγκάλια και συσσίτια στο Κορδελιό


Οι καμινάδες καπνίζουν νωχελικά από τις ταράτσες των μονοκατοικιών, υπό το φως της ηλιόλουστης μέρας

Η εργατική συνοικία της δυτικής Θεσσαλονίκης περνά φέτος την πιο δύσκολη χρονιά, βουλιάζει στη φτώχεια και την ανεργία. Οι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια, τρώνε στα συσσίτια και παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα για να ζεσταθούν με ανορθόδοξους τρόπους, ενώ ζουν στο σκοτάδι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ.

Στην οδό Τραπεζούντος η στέγη της οικοδομής που έγινε παρανάλωμα στοιχίζοντας τη ζωή στον 70χρονο αυτόχειρα, στην 65χρονη σύζυγο του και στο ενάμισι έτους εγγονάκι τους ακόμη αχνίζει κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο.

«Περισσότερες από 500 οικογένειες τον τελευταίο χρόνο γνωρίζουμε ότι ζουν στα όρια της ανέχειας. Η τοπική κοινωνία βοηθά όσο μπορεί, με φαγητό, ρούχα, παπούτσια, ένα χαρτζιλίνι. Γειτονιές και συνδημότες που παλαιότερα είχαν τη δουλειά τους και ζούσαν αξιοπρεπώς, έχουν βρεθεί στον δρόμο και προσπαθούν απλά να μείνουν ζωντανοί», περιγράφει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» η δημοτική σύμβουλος, Ασπασία Καπνιά.

«Τα συσσίτια δεν προλαβαίνουν και η θέρμανση αποτελεί πολυτέλεια, τονίζει ένας κάτοικος της περιοχής, ο Λουκάς Στεφανίδης, ενώ ένας καταστηματάρχης στην περιοχή, ο Παναγιώτης Καζάζης σημείωσε ότι «ο κόσμος ζεσταίνεται με μπουφάν μέσα στο σπίτι και διπλές κάλτσες.

Πατήστε τις εικόνες για μεγέθυνση:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραχωρούν ξενοίκιαστα σε άπορους


Πολίτες που βλέπουν τα ακίνητα τους να μένουν ξενοίκιαστα, λόγω κρίσης, σπεύδουν να… παραδώσουν τα κλειδιά στον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να απαλλαχθούν από τα χαράτσια.

Το πρωτόγνωρο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα από Αθηναίους να «συνεργαστούν» με τον δήμο προκειμένου προσφέροντας τα άδεια σπίτια τους να ανασάνουν οικονομικά οι ίδιοι αλλά και ο δήμος να εξασφαλίσει στέγη σε άπορες και οικονομικά αδύναμες οικογένειες επιβεβαιώνουν στη «Δημοκρατία», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλλιόπη Γιαννοπούλου και η ψυχολόγος, πρόεδρος της ΜΚΟ Ανθρώπινοι Άνθρωποι, Βέρα Μεσσήνη.

Συνολικά 40 διαμερίσματα από τον Κολωνό μέχρι το Παγκράτι και τη Ριζούπολη, έχουν ήδη προσφερθεί από τους ιδιοκτήτες τους στην ΜΚΟ η οποία αισιοδοξεί, μεσολαβώντας μεταξύ των ιδιωτών και του δήμου, να εξασφαλιστεί στέγη σε δεκάδες Αθηναίους που βρέθηκαν ή κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Από την πλευρά του, ο Δήμος παλεύει να χειριστεί τη νέα κατάσταση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποιους δανειολήπτες θα δώσουν παράταση;


Παράταση, τουλάχιστον έξι μηνών, εξετάζει να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου 2013 και διαρκεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2014, αλλά δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις του από τους δανειολήπτες, αντιθέτως μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Ενώσεις καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα με την τρόικα και να δοθεί παράταση, καθώς, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ελκυστικό για εισοδήματα έως 15.000 ευρώ.

Ποιους αφορά το Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν:

1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

2. Φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε έναν εργοδότη, όπως αυτά ορίζονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4110/2013 (Α' 17).

3. Άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ) και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σύγκριση με τα αποκτηθέντα εισοδήματα κατά το έτος 2009.

Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα και έως 20.000 ευρώ ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία 67% και άνω, για τρίτεκνους και για πολύτεκνους.

Ποιες οφειλές υπάγονται

Υπάγονται οφειλές δανειοληπτών μόνον προς πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, οφειλές από δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, με αρχική ημερομηνία σύναψης της σύμβασης μέχρι την 30-06-10, έστω και αν υφίστανται μεταγενέστερες τροποποιήσεις, ανανεώσεις ή ρυθμίσεις των αρχικών συμβάσεων, και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ (200.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

Προϋποθέσεις υπαγωγής

1. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (300.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

2. Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (μετοχές, ομόλογα, λογαριασμοί σε αλλοδαπό νόμισμα, πάσης φύσεως επενδυτικά προϊόντα και καταθέσεις) που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ (15.000 ευρώ για τρίτεκνους και για πολύτεκνους).

3. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Τι χορηγείται:

- Περίοδος χάριτος 48 μηνών.

- Άμεση μείωση του συνόλου των μηνιαίων καταβολών στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.

- Η δόση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος, και σε κάθε περίπτωση θα διαμορφώνεται στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος.

- Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ' ελάχιστον για όσο διήρκησε η περίοδος χάριτος (48 μήνες) και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ειδικότερα:

- Για ετήσια καθαρά οικογενειακά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως 9.000 ευρώ) το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος. Σήμερα το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται στο 1,25% λόγω μείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ

- Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

- Ο δανειστής υποχρεούται να απέχει από κάθε καταγγελία της δανειακής σύμβασης και από κάθε ατομική δίωξη κατά του οφειλέτη καθώς και κατά του εγγυητή.

- Δυνατότητα προσαρμογής της σύμβασης παροχής του προγράμματος διευκόλυνσης σε πιθανή μεταβολή της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατσαρίδα 2 εκατοστών βρήκε καταφύγιο στο αυτί ενός άντρα


Έκπληκτοι οι γιατροί που κατάφεραν να αφαιρέσουν το έντομο.

Ένας άντρας από την Αυστραλία κατέληξε σε νοσοκομείο προκειμένου οι γιατροί να του αφαιρέσουν μια μεγάλη κατσαρίδα που είχε τρυπώσει στο αυτί του. Μάλιστα, είχε επιχειρήσει και ο ίδιος να την αφαιρέσει με τη βοήθεια… μιας ηλεκτρικής σκούπας!

Η περιπέτεια του Hendrik Helmer ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, όταν ξύπνησε από ένα έντονο πόνο στο δεξί του αυτί.

«Ήλπιζα ότι δεν ήταν μια δηλητηριώδης αράχνης, ήλπιζα ότι δεν με δάγκωσε», δήλωσε για να προσθέσει κατόπιν πως ο πόνος χειροτέρεψε όταν προσπάθησε να ρουφήξει το έντομο με μια ηλεκτρική σκούπα πριν ρίξει νερό στο αυτί του.

«Ό,τι και αν ήταν στο αυτί μου, δεν του άρεσε καθόλου», δήλωσε στο αυστραλιανό ABC.

Όταν τελικά ο πόνος έγινε ανυπόφορος, ο συγκάτοικός τους τον μετέφερε στο νοσοκομείο Royal Darwin στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Εκεί οι γιατροί του έριξαν λάδι στο ακουστικό κανάλι. Με τον τρόπο αυτό, ανάγκασαν την κατσαρίδα μήκους 2 εκατοστών να συρθεί βαθύτερα, πριν τελικά πεθάνει.

Τελικά οι γιατροί χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι έπιασαν το έντομο και το αφαίρεσαν από το αυτί του άτυχου άντρα. «Είπαν ότι ποτέ δεν είχαν βγάλει ένα έντομο αυτού του μεγέθους από το αυτί κάποιου», δήλωσε ο Hendrik Helmer.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέλουν ανοιχτά καταστήματα μέχρι αργά το βράδυ


Aυξάνονται τα αιτήματα εμπόρων προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για να αλλάξει η ρύθμιση του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 4177/2013 για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ μετά την επιτυχία της "λευκής νύχτας" στην Αθήνα φαίνεται να είναι αρκετοί αυτοί που προτιμούν την εναλλακτική λύση να μένουν ανοικτά μέχρι πολύ αργά τα εμπορικά καταστήματα κάποια Σάββατα, παρά να λειτουργούν κάποιες Κυριακές.

Μετά την επιστολή τού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητούσε να λειτουργούν τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές τον χρόνο, πέραν των δέκα τις οποίες είχε αποφασίσει η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εξετάζει το αίτημα προς το υπουργείο -με βάση τις προτιμήσεις των μελών της- για λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, και όχι τις δύο πριν τα Χριστούγεννα που ισχύει σήμερα, αλλά και δύο «λευκές νύχτες» τον χρόνο.

Εκτός από το θέμα των Κυριακών του Δεκεμβρίου, οι μικρομεσαίοι έμποροι ζητούν και τη θεσμοθέτηση δύο "λευκών νυχτών" τον χρόνο για το εμπόριο, η μια την Ημέρα του Καταναλωτή (15 Μαρτίου) και η άλλη την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου (22 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το τζίρο των επιχειρήσεων, η λειτουργία τις δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου είχε θετικά αποτελέσματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλασιάσθηκε η επισκεψιμότητα, ενώ είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καλύτερα πήγαν όσα εμπορικά δούλεψαν την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Επίσης, εξαιρετική ανταπόκριση είχε στον κόσμο και η "λευκή νύχτα" της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο και περισσότερες από τις επτά για καταστήματα έως 250 τμ για τα οποία έχει υπάρξει σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φαγητό στο δέντρο για τους άπορους


Σκηνές φτώχειας και εξαθλίωσης εκτυλίσσονται καθημερινά στις συνοικίες της Πάτρας. Η αναζήτηση τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης στους κάδους απορριμμάτων είναι πλέον συνηθισμένη εικόνα για τους κατοίκους της πόλης. Ο πολλαπλασιασμός του αριθμού αστέγων και απόρων οδηγούν ορισμένους σε ύστατες λύσεις...



Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πολίτες κρέμασαν σε δέντρο σε κεντρική πλατεία της πόλης, κοντά σε κάδο απορριμμάτων, σακούλες που περιείχαν μαγειρεμένο φαγητό, προσπαθώντας έτσι να βοηθήσουν τους οικονομικά εξαθλιωμένους συμπολίτες τους που παλεύουν για την επιβίωσή τους, αναζητώντας φαγητό στα σκουπίδια.

Η εικόνα αυτή δεν είναι η μόνη. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης, πολύ συχνά συναντά κανείς τσάντες με τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια ακουμπισμένες έξω από τους κάδους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ότι πρέπει να ξέρετε για τις δαπάνες που εκπίπτουν στην εφορία


«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» θα πουν και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι, που θα δουν το καθαρό διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Με τη σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν φέτος θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Ειδικότερα για τις νέες διατάξεις που ισχύουν για τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις 2014) καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Επίσης εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.












Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με την παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα άτομα με αναπηρία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, όπως ψηφίστηκε στο νόμο 4224/2013, για όσους παραμένουν στις λίστες "ντροπής" των ΚΕΠΑ


Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με την παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα άτομα με αναπηρία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, όπως ψηφίστηκε στο νόμο 4224/2013, για όσους παραμένουν στις λίστες "ντροπής" των ΚΕΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΣΑμεΑ ζητά η παράταση να ισχύσει μέχρι τέλος του 2014, γιατί δεν είναι εφικτό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα ΚΕΠΑ μέχρι τον Μάρτιο, καθώς και να συνεχίσουν να δίνονται και τα επιδόματα και οι δικαιούχοι να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Εγκύκλιος σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)
Νόμος σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 271 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα-μυστήριο προκαλεί βραχυκύκλωμα στις εφορίες


Ουρές στις εφορίες έχουν προκαλέσει μηνύματα (sms) χωρίς αποστολέα που δέχονται στα κινητά τους τηλέφωνα φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από τις έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν το 2011.

Οι ουρές στο Τμήμα Πρωτοκόλλου των ΔΟΥ είναι καθημερινό φαινόμενο, οι εφοριακοί βρίσκονται σε κατάσταση παραζάλης και το υπουργείο Οικονομικών, παρότι είναι ενήμερο εδώ και περίπου 15 ημέρες, δεν έχει πράξει το παραμικρό.

Το μήνυμα έχει ως εξής: «Ο Νόμος 3986/11 για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά, άρθρα 28 και 29, κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός. Δύνασαι να υποβάλεις αίτηση επιστροφής παρακρατηθέντος ποσού στο Τμήμα Πρωτοκόλλου της εφορίας. Τελεσίδικη ημερομηνία, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014».

Το μήνυμα, παρότι η ανυπαρξία αποστολέα εύλογα δημιουργεί αμφιβολίες, έχει κινητοποιήσει μαζικά τους φορολογούμενους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πότε θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα


Σε διευκρινίσεις για τα οικογενειακά επιδόματα του 2013 προχώρησε ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξ. Βεργίνης, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Βεργίνης ανέφερε ότι όσοι δεν έχουν πάρει, μέχρι στιγμής, το οικογενειακό επίδομα του 2013 και το δικαιούνται, θα το πάρουν από τις 25 έως τις 27, 28 Ιανουαρίου.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...