Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η εναρκτήρια εκδήλωση του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε και συνάντηση εργασίας με την Επίτροπο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης κ.Geoghegan-Quinn.

«Το νέο Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «OΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» είναι ένα από τα εργαλεία της Έ.Ε., το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της «Οικονομίας της Γνώσης» και στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ένωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την καθιέρωσή της στις πρώτες θέσεις μεταξύ των παγκόσμιων «παικτών» σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας», υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους Τομείς Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Μέσα από την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού, δηλαδή κρατώντας τους ερευνητές στη χώρα μας και προσελκύοντας νέους, με στόχο την ‘Ελλάδα της Καινοτομίας’ για το 2020», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε επίσης ότι «για τη Χώρα μας, που βιώνει κρίση σε πολλά επίπεδα, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας θα συνδράμουν στην επίλυση σημαντικών για την Ένωση θεμάτων, ενώ στο πεδίο της Έρευνας και της Καινοτομίας θα ενισχύσουν μεταξύ άλλων την εξωστρέφεια και θα συντελέσουν στην ανάδειξη της Αριστείας. Η ενίσχυση της συμμετοχής και της ενσωμάτωσης των Ελληνικών φορέων στον Ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσω του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020», με έργα έρευνας τους επιτρέπει να συμβάλουν στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων. Παράλληλα, επιφέρει άμεσα οφέλη, όπως την παραγωγή νέας γνώσης και καινοτόμων αποτελεσμάτων, προσδοκώντας σε ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη διασφάλιση της απασχόλησης και παραμονής των νέων επιστημόνων στη Χώρα μας, καθώς και με την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού όλων των περιφερειών της».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων υπογράμμισε ότι: «Με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε τους τελευταίους 17 μήνες θέτουμε τις βάσεις για την ολική αναδιάταξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Γιατί η Μεταμνημονιακή Ελλάδα κτίζεται μέσα από την αναγέννηση της Παιδείας, και η Παιδεία οδηγεί, στηρίζει και προεξοφλεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πραγματικός πλούτος της χώρας, δηλαδή οι άνθρωποί της.

Προχωράμε τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση του Νομοσχεδίου, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία με τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων και ευέλικτων δομών στον εθνικό ερευνητικό ιστό, που ενισχύουν τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα».

Δείτε τις φωτογραφίες:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.