Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Οι νέοι «Γιατροί του κόσμου»



Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας - Παράτημα Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την εθελοντική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με το κοινό πρόγραμμα «Ν.Ι.Κ.Η. – Νέοι Ιατροί του Κόσμου στα Ηνία».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε., έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εθελοντική ιατρική υποστήριξη στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι φοιτητές βελτιώνουν τις ιατρικές τους γνώσεις και πρακτικές τους δεξιότητες, δίπλα στους έμπειρους εθελοντές ιατρούς.

Το πρόγραμμα φιλοξενεί 50 φοιτητές, τρίτου ή μεγαλύτερου έτους, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν συνολικά 20 ειδικότητες.

Η Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. Θεσσαλονίκης, μέσα από το πρόγραμμα «Ν.Ι.Κ.Η. – Νέοι Ιατροί του Κόσμου στα Ηνία», συνεχίζει να υπηρετεί τους αξονικούς σκοπούς της για επιμόρφωση των φοιτητών Ιατρικής, αλλά και εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, και προσβλέπει σε μία γόνιμη και αγαστή συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου». Δείτε τους νέους γιατρους του κόσμου.






Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση για νέο φόρο στα τσιγάρα




Την επιβολή ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού και στις ανθυγιεινές τροφές που «κολυμπάνε» στο λίπος και στο αλάτι προτείνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ετήσια έσοδα από το μέτρο αυτό θα άγγιζαν ακόμη και τα 500 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας οικονομική ανάσα στον υπό... πτώχευση ΕΟΠΥΥ.

Τον δρόμο άνοιξε πέρυσι η Δανία, που υιοθέτησε πρώτη σε επίπεδο κρατών τη θέσπιση φόρου στα κορεσμένα λίπη. Μάλιστα, πολλοί ήταν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο που χαιρέτησαν τη «γενναία» αυτή απόφαση, όπως τη χαρακτήρισαν, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτόν δίνεται λύση στο διογκούμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δώστε εντολές με... τα μάτια


Ένα βλέμμα σας θα αρκεί για να δώσετε εντολές στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές tablets. Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται η δανέζικη εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό Eye Tribe, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μπορείτε να γυρίσετε σελίδα ενώ διαβάζετε ένα e-book ή να παίξετε παιχνίδια με τα μάτια σας» δηλώνει ο Σούνε Άλστρουπ Γιοχάνσεν, γενικός διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας.

Το εξελιγμένο λογισμικό χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες που αντανακλούν στην κόρη του ματιού, οι αντιδράσεις της οποίας καταγράφονται από την κάμερα της συσκευής -είτε πρόκειται για smartphone είτε για tablet- επιτρέποντας στους χρήστες να δώσουν οπτικές εντολές.

Το Eye Tribe δημιουργήθηκε από τέσσερις διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίοι ίδρυσαν την δική τους εταιρεία πριν από ένα χρόνο. Τον Αύγουστο, χρηματοδοτήθηκαν με 615.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και να αναπτύξουν την τεχνολογία.

Εντός του 2013, σύμφωνα με τον Γιοχάνσεν, η εταιρεία στοχεύει να δώσει δωρεάν το Eye Tribe σε όλους τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές λογισμικού, προκειμένου εκείνοι με τη σειρά τους να αναπτύξουν εφαρμογές για έξυπνα τηλέφωνα και υπολογιστές tablets.

Παράλληλα, η διάδοση εφαρμογών που θα χρησιμοποιούν το Eye Tribe αναμένεται να κάνει σαφώς πιο προσιτά τα έξυπνα τηλέφωνα και τους υπολογιστές-ταμπλέτες σε άτομα με αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν για τις εκπτώσεις


Την αντίδρασή τους στην πρόταση του υφυπουργού ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά,να πραγματοποιούν τέσσερις φορές το χρόνο εκπτώσεις τα εμπορικά καταστήματα, εκφράζουν οι έμποροι.

Όπως υποστηρίζουν, με αυτή την πρόταση, θα αναγκάζονται τις περισσότερες εβδομάδες του χρόνου να δουλεύουν κάτω του κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που έχει γίνει από την αγορά είναι να επιτρέπονται οι εκπτώσεις από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου σε ότι αφορά στις χειμερινές εκπτώσεις και από το πρώτο Σάββατο Ιουλίου σε ότι αφορά στις θερινές και η διάρκειά τους θα προσδιοριστεί μέσα από το διάλογο και θα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων. Επίσης, θα επιτρέπονται δύο ενδιάμεσα 10ήμερα εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.


Δείτε το βίντεο



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα της κρίσης 31.000 παιδιά


Περίπου 31.000 παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδρύματα στις 20 χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία και ο αριθμός τους αυξάνεται με την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε η UNICEF στην διάσκεψη του δικτύου Eurochild, που διεξάγεται σήμερα στη Σόφια.

"Μια ανησυχητική τάση παρατηρείται από το 2008 λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. O αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπονται σε ιδρύματα ή σε ανάδοχες οικογένειες παρουσιάζει την τάση να αυξάνεται", ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Λεγκράν, σύμβουλος της UNICEF για τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ο Λεγκράν διευκρίνισε ότι η μεγαλύτερη τάση εγκατάλειψης εντοπίζεται σε φτωχές χώρες όπως ο Μόλδοβας, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν.

"Εισήλθαμε σε μια νέα περίοδο κατά την οποία ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης προκαλεί νέα προβλήματα στις πιο ευάλωτες οικογένειες. Βλέπουμε εκ νέου μια τάση προσφυγής στα ιδρύματα", σημείωσε ο Λεγκράν.

Στη Βουλγαρία (7,4 εκατομμύρια κάτοικοι) συναντάται το πιο υψηλό ποσοστό παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε αναλογία με τους κατοίκους της χώρας: ο αριθμός των παιδιών κάτω των τριών ετών που έχουν εγκαταλειφθεί στην μέριμνα του κράτους ανήλθε εκεί από 2.209 παιδιά το 2010 σε 2.509 το 2011, δήλωσε η Ντάνι Κόλεβα της μη κυβερνητικής οργάνωσης "National Care for Children" (Εθνική Φροντίδα για τα Παιδιά).

Τέλος, να σημειωθεί ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των παιδιών που εγκαταλείπονται στα ιδρύματα είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες, με τα πιο υψηλά ποσοστά να συναντώνται σε Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Τσεχία και Πολωνία.



Διαβάστε περισσότερα...

Kλινική ψάχνει...προφυλακτικά


Συνήθεια έχει γίνει πλέον για το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λαμίας η αναζήτηση αναλώσιμων υλικών. Σε όλες τις κλινικές οι ελλείψεις είναι έντονες με αποτέλεσμα σε κάθε έναρξη βάρδιας να προχωρούν στην εξεύρεση των υλικών που χρειάζονται για τις ανάγκες των ασθενών τους περνώντας από τις κλινικές όλων των ορόφων.

Μέχρι στιγμής οι κλινικές αλληλοεξυπηρετούνται, κάποια δίνει γάντια στην άλλη που εκείνη τη μέρα της περισσεύουν, κάποια άλλη δίνει σύριγγες κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα όμως έχει προκύψει στη μαιευτική κλινική που μπορεί να στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και πλέον να λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, αλλά οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών έχουν προκαλέσει κόμπο στο στομάχι των γιατρών. Μπορεί γάντια και γάζες να βρίσκουν αλλά προφυλακτικά από ποια κλινική να ζητήσουν; Τι τα χρειάζονται; Μα για το μηχάνημα του κολπικού υπέρηχου που πρέπει να καλύπτεται για την ασφαλή εξέταση της κάθε γυναίκας. Το κόστος είναι αστείο ωστόσο η έλλειψη μπορεί να αναστείλει την λειτουργία του μηχανήματος εκτός και αν η κάθε εξεταζόμενη έχει μαζί της προφυλακτικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγικό τροχαίο στο Γκάζι: Το τρένο έκοψε τα πόδια περαστικού ποδηλάτη



«Μούδιασαν» όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο Γκάζι, κοντά στις γραμμές και έγιναν μάρτυρες ενός τραγικού ατυχήματος: Το τρένο χτύπησε έναν νέο άνθρωπο, που περνούσε εκείνη την ώρα με το ποδήλατο του τις γραμμές με αποτέλεσμα να τον αφήσει χωρίς πόδια.

Ακόμα χειρότερα ένιωσαν όσοι διαπίστωσαν πώς αυτός ήταν ο Γιάννης, γνωστός σερβιτόρος σε μαγαζί της περιοχής. Ένα φιλότιμο παιδί, πολύ εργατικό και αγαπητό, ταλαντούχος αθλητής και καλός άνθρωπος, όπως λένε οι γνωστοί του.

Ο Γιάννης έμεινε χωρίς πόδια και χρειάζεται την στήριξη όλων για να καταφέρει να περπατήσει ξανά.

Η τραγική ιστορία του έχει ως εξής:

Την μέρα που χαλάρωνε στο ρεπό του, στο μαγαζί που δούλευε καθημερινά, πήρε το ποδήλατο να επιστρέψει στο σπίτι του.

Περνώντας από τις γραμμές του τρένου στην Κωνσταντινουπόλεως, κάποιος τον χαιρέτησε, γύρισε να απαντήσει και ούτε είδε ούτε άκουσε το τρένο που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα.

Το τρένο τον χτύπησε, τον παρέσυρε και συνέχισε την πορεία του. Κι όταν ο Γιάννης σηκώθηκε δεν μπορούσε να σταθεί, δεν μπορούσε να σταθεί γιατί δεν είχε πόδια…

Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο και μπαίνοντας στο χειρουργείο είπε στο γιατρό «…γιατρέ μου κάνε ό,τι πρέπει αλλά σε παρακαλώ σκέψου ότι από εμένα μπαίνει το μεροκάματο στο σπίτι…».

Ο γιατρός προσπάθησε, αλλά τελικά ακρωτηρίασε και τα δυο του πόδια.

Ο Γιάννης σήμερα αναρρώνει στο κρεβάτι του νοσοκομείου «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» περιμένοντας να κλείσουν οι πληγές του, χαμογελά και ελπίζει ότι θα βρεθούν τα χρήματα για να βάλει προσθετικά μέλη και να μπορεί να «φέρνει το μεροκάματο στο σπίτι. Σε ένα σπίτι με ανέργους και ανήλικα παιδιά.

Οι φίλοι του διοργανώνουν μια συναυλία στις 6 Νοεμβρίου στον Βοτανικό (Ιερά Οδός & Σπύρου Πάτση) με πολλούς και σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι δέχτηκαν να τραγουδήσουν αφιλοκερδώς, προκειμένου να βοηθήσουν.

Το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ. Ένα ποσό που οι περισσότεροι μπορούμε να διαθέσουμε, για να βοηθήσουμε ένα συνάνθρωπο μας να ξανασταθεί στα πόδια του.

Στην συναυλία για τον Γιάννη συμμετέχουν οι: Φώτης Ανδρικόπουλος, Αντίπερα όχθη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Θηβαίος, Ματούλα Ζαμάνη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Καρράς, Λήδα Μανιατάκου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Πάνος Μουζουράκης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Σταύρος Νταντούς, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης Παύλος Παυλίδης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Υπόγεια ρεύματα, Μαριέττα Φαφούτη, Γιάννης Χαρούλης, Burger project, Georgia (Μπλε), Fundracar, Magic de spell.


Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξηλώνουν τα κοντέινερς των σεισμόπληκτων


Τον διωγμό των σεισμόπληκτων από τα κοντέινερς, στα Άνω Λιόσια, 13 χρόνια μετά, καταγγέλλει ο πρόεδρος του κέντρου Εργασίας Αναπήρων, Γιώργος Ρεθυμιωτάκης.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ρεθυμιωτάκης, ''ο δήμος ξηλώνει τα κοντέινερς των σεισμόπληκτων, χωρίς καν να τον ενδιαφέρει που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι''.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου Εργασίας Αναπήρων, οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι άφαντες.

''Δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Εμείς καταγγέλλουμε επίσημα και ζητάμε να σταματήσουν άμεσα όλες αυτές οι ενέργειες'', τονίζει ο κ. Ρεθυμιωτάκης.



Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία και όπως επισημαίνει ο Γιώργος Ρεθυμιωτάκης, ένας άνθρωπος κάθεται στο χωράφι, καθώς λίγη ώρα πριν, πέταξαν τα πράγματά του από το κοντέινερ όπου διέμενε τα τελευταία 15 χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησαν τα Κοινωνικά Φροντιστήρια στο Ίλιον



Οι εγγραφές ξεπερνούν τις 180.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση γονέων και παιδιών στη λειτουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων στο Ίλιον, μια προσπάθεια που ξεκίνησε με στόχο την ανακούφιση των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο ξεκινά με 40 εθελοντές καθηγητές και 12 φοιτητές επί πτυχίω, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή οι εγγραφές ξεπερνούν τις 180.

Το Φροντιστήριο λειτουργεί χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής των μαθητών, ενώ λόγω της αυξανόμενης ζήτησης συμμετοχής στις 17 Οκτωβρίου ο δήμος πραγματοποίησε νέο κάλεσμα για τη στήριξη των φροντιστηρίων, το οποίο έτυχε της θετικής ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών της πόλης.

«Το Ίλιον εξακολουθεί να δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και ξέρει να δείχνει το πρόσωπο της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Όπως κάθε κοινωνικός θεσμός, έτσι και τα Κοινωνικά Φροντιστήρια δίνουν καθημερινά εξετάσεις, από τη συνεχή ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Με τη στήριξη της Ένωσης Γονέων Ιλίου, της εθελοντικής προσφοράς της εκπαιδευτικής κοινότητας και των νέων επιστημόνων του Δήμου Ιλίου, είμαι σίγουρος για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, διδάσκοντας στα παιδιά μας τον τρόπο να είμαστε αλληλέγγυοι» είπε ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει σε απολύσεις και αποζημιώσεις



Αναλυτικός πίνακας.

Νερό στο κρασί της φαίνεται ότι έβαλε η τρόικα στο θέμα των αλλαγών στα εργασιακά, με στόχο να πείσει και την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς να ψηφίσει τα μέτρα. Έτσι, ακολουθώντας την τακτική της διαρροής του χειρότερου δυνατού σεναρίου, τα πράγματα δείχνουν ότι επιτυγχάνεται συμφωνία σε κατά τις ηπιότερες παρεμβάσεις.

Αυτές αφορούν στη μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης και στον υπολογισμό της αποζημίωσης για όσους έχουν προϋπηρεσία άνω των 13 ετών στην ίδια δουλειά.

Αναλυτικότερα:

Πρώτον, σήμερα, ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες, ώστε να καταβληθεί το 50% της αποζημίωσης. Αρχικά, προβλεπόταν το μέγιστο διάστημα να μειωθεί στους τρεις μήνες. Τελικά, όμως, θα μειωθεί στους τέσσερις, ανάλογα πάντα με τα χρόνια εργασίας.

Δεύτερον, σε περίπτωση που εργαζόμενος απολυθεί και δικαιούται πάνω από 12 μισθούς αποζημίωση, τότε οι υπόλοιποι μισθοί -ο 13ος, ο 14ος κλπ. - υπολογίζονται με πλαφόν τα 2.000 ευρώ, ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε τα 1.700-1.800 ευρώ..

Αποζημίωση 13 μισθών και άνω λαμβάνουν όσοι εργάζονται τουλάχιστον 17 χρόνια σε μια επιχείρηση, που σημαίνει ότι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν προϋπηρεσία πάνω από αυτά τα χρόνια. Με άλλα λόγια, όσους περισσότερους μισθούς άνω των 12 δικαιούνται κάποιοι, τόσο πιο πολλά θα χάσουν.

Αντίθετα, δεν αλλάζει τίποτα για όσους εργάζονται έως και 16 χρόνια σε μια επιχείρηση. Αν αυτοί απολυθούν, τότε και σήμερα και με τις αλλαγές, θα πάρουν κανονικά έως και 12 φορές το μισθό, που λαμβάνουν.

Δείτε τον πίνακα με τις αλλαγές:




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έστησαν στην πλατεία Κοραή υπαίθριο σχολείο



Μήνυμα με ισχυρούς συμβολισμούς μαθητών από εδικά σχολεία.

Ένα μήνυμα προς την πολιτεία με ισχυρούς συμβολισμούς στέλνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από ειδικά σχολεία.

Έστησαν στην πλατεία Κοραή ένα υπαίθριο σχολείο.

Πήραν τα θρανία τους, τους μαρκαδόρους τους, τις ζωγραφιές τους και τις κιμωλίες τους και έκαναν μάθημα.

Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δείξουν την αγανάκτηση τους αφού το πρόβλημα της μεταφοράς τους παραμένει μέχρι στιγμής άλυτο.

Δείτε τις φωτογραφίες:












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίζοντας την υπογονιμότητα



Οι πιθανές λύσεις για τις κλειστές σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες είναι λεπτοί σωλήνες που ενώνουν τη μήτρα με τις ωοθήκες. Μέσα από αυτές περνά το σπερματοζωάριο και εκεί γίνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου, το οποίο πηγαίνει στη μήτρα ως έμβρυο.

Ο ασφαλέστερος και φθηνότερος τρόπος να ελέγξουμε τη βατότητα των σαλπίγγων είναι η υστεροσαλπιγγογραφία, η οποία γίνεται με απλή ακτινογραφία και έγχυση σκιαγραφικού υγρού από τον κόλπο. Επίσης μπορεί να γίνει έλεγχος κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης.

Εάν οι σάλπιγγες είναι κλειστές τότε δεν μπορεί να γίνει η γονιμοποίηση και έχουμε υπογονιμότητα.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να φράξουν οι σάλπιγγες είναι:

-Ενδομητρίωση
-Πυελική λοίμωξη (χλαμύδια, γονόρροια)
-Συμφύσεις από παλαιότερες επεμβάσεις (σκωληκοειδεκτομή, περιτονίτιδα)
-Λοίμωξη μετά από επέμβαση στη μήτρα (απόξεση, διακοπή κύησης)
-Μορφολογικές ιδιαιτερότητες.

Εάν μία μόνο σάλπιγγα είναι φραγμένη, υπάρχει δυνατότητα γονιμοποίησης, μόνο που είναι περιορισμένη και συχνά χρειάζεται υποβοήθηση αναπαραγωγής με πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας ή σπερματέγχυση.

Στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει 2 φραγμένες σάλπιγγες προχωράμε κατά κανόνα σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπρόσθετα, αν υποπτευόμαστε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενδομητρίωσης, πραγματοποιούμε λαπαροσκόπηση για τη λύση συμφύσεων και τη ριζική θεραπεία της νόσου, την οποία ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή.

Η παλαιότερη μέθοδος της σαλπιγγοπλαστικής (χειρουργική διόρθωση των σαλπίγγων) δεν χρησιμοποιείται πλέον συχνά τόσο γιατί υπάρχει πιθανότητα υποτροπής και εκ νέου απόφραξης των σαλπίγγων, όσο και γιατί τα αποτελέσματα είναι χειρότερα από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Εάν έχουμε σάλπιγγες με υγρό ή πύον (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα) πρέπει να πραγματοποιούμε λαπαροσκόπηση και να τις φράζουμε για να μην περνά το παθολογικό υγρό προς τη μήτρα.

Έχει αποδειχθεί ότι αν αφήσουμε ανοικτή την υδροσάλπιγγα ή την πυοσάλπιγγα οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται κατά 40%.

Τέλος εάν μια σάλπιγγα έχει πρόβλημα μπορεί να έχουμε εξωμήτριο κύηση, όπου το έμβρυο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας-πιο συχνά στη σάλπιγγα. Η εξωμήτρια κύηση θεραπεύεται χειρουργικά, με λαπαροσκόπηση ή αν είναι δυνατόν φαρμακευτικά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αποφευχθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο



Τα «όπλα» του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εναντίον της τρόικας.

Με τρία βασικά «όπλα», που περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, φαίνεται να αντιμετωπίζει το υπουργείο την αρχική απαίτηση της τρόικας για την απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, ζήτημα το οποίο -πέρα από την πολιτική του διάσταση- θα είχε και άμεσο αντίκτυπο στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, το οποίο επιχειρείται από τον αρμόδιο υπουργό, Αντώνη Μανιτάκη.

Τα «όπλα» αυτά, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, είναι η άμεση απόλυση τουλάχιστον 2.000 επίορκων και υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, των «κοπανατζήδων» και των «ακατάλληλων», οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, που έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τους 50.000, καθώς και η μείωση των δομών των υπουργείων κατά 50% -έπειτα από αξιολόγησή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο.

Οι δανειστές, σύμφωνα με το μνημόνιο, ζητούν την απόλυση 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και ακόμη 25.000 έως 30.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013, με στόχο έως το 2015 στο Δημόσιο να υπηρετούν 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και θα ξεπεραστεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και την εφαρμογή της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, αλλά η τρόικα επιμένει σε ένα «σαφές πολιτικό μήνυμα».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επισημαίνεται πως συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη τονίζουν ότι οι 50.000 συνταξιοδοτήσεις του 2012 δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, ενώ εύλογα αποφεύγουν να προσδιορίσουν πόσοι είναι οι επίορκοι, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί πριν από την κατάληξη των υποθέσεων αυτών (πέρα από αυτές που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια).

Επίσης, στο ερώτημα πώς χαρακτηρίζεται ένας υπάλληλος «ακατάλληλος», δεν έδωσαν σαφή απάντηση, αλλά επισήμαναν ότι θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, υπό το ΑΣΕΠ.

Έντονη κινητικότητα

Εκτός, όμως, από τις απολύσεις/απομακρύνσεις, αυτό που θα κυριαρχήσει στο επόμενο διάστημα είναι η έντονη κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, όπως έχει συμφωνήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την «task force» και τους Γάλλους τεχνικούς συμβούλους, για τη μεταρρύθμιση στο ελληνικό δημόσιο.

Έτσι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα υπάρξουν τουλάχιστον 30.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων, τόσο στον στενό δημόσιο τομέα, όσο και σε φορείς του Δημοσίου, ή από πλεονάζον προσωπικό των τουλάχιστον 200 φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να μετακινηθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για προσωπικό (π.χ. εφορίες, νοσοκομεία κ.λπ.) και στην περίπτωση που αρνηθούν, θα απολύονται. Επιπλέον, αν καταργηθεί η οργανική τους θέση και δεν υπάρχει άλλη θέση, τότε ενδεχομένως θα μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Τέλος, επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου ότι με την παραπάνω διαδικασία δεν θα μειωθεί μόνο ο αριθμός των υπαλλήλων, αλλά θα σημειωθεί και ριζική αναδιάρθρωση του προσωπικού, χωρίς να καταρρεύσουν κρίσιμες υπηρεσίες από ικανά στελέχη, κάτι που θα ήταν το αποτέλεσμα των «τυφλών απολύσεων».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 20 Νοεμβρίου ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ



Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται.

Από τις 20 Νοεμβρίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου, προσκομίζοντας υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).

2. Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του 3ου τριμήνου 2012.

3. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

4. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Συστήνεται ο συνταξιούχος κατά την προσέλευσή του στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή ΕΛΤΑ, να γνωρίζει τον αριθμό λογαριασμού του, που πιστώνεται η μηνιαία σύνταξή του. Η απογραφή θα γίνει χωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί ο Οργανισμός (κύρια σύνταξη, εξωϊδρυματικό επίδομα κ.λ.π).

Ο ΟΑΕΕ τονίζει, ότι σε περίπτωση που ο συνταξιούχος δεν διαθέτει ΑΦΜ, πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), οπότε θα πρέπει να φροντίσει πρώτα για την έκδοσή του και στη συνέχεια να προσέλθει προσκομίζοντάς το.

Εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, οι συνταξιούχοι που, λόγω αδυναμίας μετακίνησης, δεν μπορούν να προσέλθουν, ανήλικα τέκνα κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, όπως συνταξιούχοι κάτοικοι εξωτερικού ή συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση μόνιμης ανικανότητας για δικαιοπραξία, η απογραφή των οποίων θα γίνει από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού, με την προσκόμιση, των ίδιων δικαιολογητικών αλλά και των επιπλέον ανά κατηγορία δικαιολογητικών, που ορίζονται στην επιστολή που θα αποσταλεί προς όλους τους συνταξιούχους.

Τέλος ο ΟΑΕΕ επισημαίνει ότι θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους δεν προσέλθουν για να απογραφούν το αργότερο έως τις 31/12/12.


Διαβάστε περισσότερα...

Νομοθετική ρύθμιση για την πώληση του βρεφικού γάλακτος



Αναμένεται να επιστρέψει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται και πάλι η πώληση βρεφικού γάλακτος στα σούπερ μάρκετ δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης. Το τελευταίο 4μηνο που το βρεφικό γάλα πωλείται μόνο από τα φαρμακεία, η τιμή του έχει σημειώσει αύξηση.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί αναγνωρίζουν την άνοδο των τιμών αλλά την αποδίδουν στους χονδρεμπόρους που πουλούν το βρεφικό γάλα ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Φρένο» στην πρώτη προσπάθεια το βρεφικό γάλα να διατίθεται και από άλλα μέρη, πλην των φαρμακείων, είχε βάλει η προσφυγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δικαστήριο αποφάσισε τότε η διάθεση να γίνεται προσωρινά μόνο από τα φαρμακεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Δέκατο μωρό νεκρό από κοκίτη στη Βρετανία



Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί.

Ακόμα ένα μωρό, το δέκατο, εξέπνευσε στη Βρετανία στο χειρότερο ξέσπασμα κοκίτη που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας για την Αγγλία και την Ουαλία.

Οι ασθενείς εξακολουθούν να αυξάνονται: 1.322 άνθρωποι εμφάνισαν τη νόσο το Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας σε 6.121 το συνολικό αριθμό των ασθενών φέτος.

Τα νεογέννητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο η ασθένεια να αποβεί μοιραία.

Τον περασμένο μήνα καμπάνια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσε τον εμβολιασμό των εγκύων προκειμένου να περάσουν την προστασία και στα έμβρυα που κυοφορούν.

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 περιστατικά κοκίτη στη Σκωτία και περίπου 200 στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά κανένας θάνατος.

Η λοίμωξη μπορεί να «μπλοκάρει» τη διαδικασία της αναπνοής σε ένα μωρό ή να οδηγήσει σε πνευμονία, εγκεφαλική βλάβη, απώλεια βάρους και θάνατο.

Τα νεογέννητα είναι πολύ μικρά για να «θωρακιστούν» με τους καθιερωμένους εμβολιασμούς, που αρχίζουν στο δεύτερο μήνα.

Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που βρίσκονται μεταξύ της 28ης και της 38ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης συστήνεται να εμβολιαστούν με στόχο η ενίσχυση του ανοσοποιητικού της μητέρας να περάσει στο μωρό.

«Μας ανησυχεί πολύ η αύξηση των περιστατικών κοκίτη και των θανάτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας. «Όλοι οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν πως τα παιδιά τους εμβολιάζονται στην ώρα τους, ακόμα και τα μωρά γυναικών που είχαν εμβολιαστεί στην εγκυμοσύνη, προκειμένου η προστασία να συνεχιστεί στην παιδική τους ηλικία», πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ολλανδοί κόβουν το κάπνισμα


Χάρη στην κρατική χρηματοδότηση.
Αρκεί ένα ισχυρό κίνητρο... κι αυτό αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.

Όπως έδειξε νέα μελέτη Ολλανδών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction, μέσα σε ένα μόλις χρόνο που η ολλανδική κυβέρνηση χρηματοδότησε τα προγράμματα αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή για όσους ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα, το ποσοστό όσων τελικά έκοψαν το τσιγάρο 10πλασιάστηκε!

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα εντάσσονταν σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος εάν οι κυβερνήσεις ή τα ασφαλιστικά ταμεία κάλυπταν χρηματοδοτικά τις σχετικές θεραπείες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιο δελεαστικό από το σεξ είναι το Facebook



Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να αντισταθούν στο σερφάρισμα
.
Η περιήγηση στο Facebook και το Twitter φαίνεται πιο δελεαστική από μια σεξουαλική σχέση ή το κάπνισμα, όπως προκύπτει από έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η συμμετοχή στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης--ακολουθώντας κάποιον στο Twitter ή αναρτώντας φωτογραφίες και σχόλια στο Facebook--είναι πιο ισχυρός πειρασμός από το σεξ και το τσιγάρο.

Η έρευνα διεξήχθη σε διάστημα μιας εβδομάδας στη Γερμανία από μέλη του πανεπιστημίου του Σικάγο.

«Είναι σαφώς πιο δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην επιθυμία για τα μέσα αυτά γιατί είναι πιο εύκολα προσβάσιμα και δεν κοστίζουν πολύ», επισήμανε στους Los Angeles Times ο Βίλχεμ Χόφμαν, βασικός εισηγητής της έρευνας.

Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν από 18 ως 85 ετών και χρησιμοποιούν συχνά τα κινητά τους τηλέφωνα--smartphones--για να αναζητήσουν κάτι στο διαδίκτυο ή να παρακολουθήσουν κάποιον από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για το σεξ, το ποτό, το τσιγάρο και άλλους πειρασμούς. Από τις απαντήσεις τους προέκυψε πως η περιήγηση και συμμετοχή τους στα δίκτυα αυτά είναι ο πειρασμός στον οποίο δεν μπορούν να αντισταθούν.

Τέλος, η έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι είναι εξαρτημένοι από τη δουλειά τους, σε τέτοιο βαθμό που προτιμούν να εργαστούν από το να υποκύψουν σε κάποιον άλλο πειρασμό.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πράσινα λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος



Τι υποστηρίζει νέα έρευνα
.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Annals of Oncology».

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι γυναίκες που καταναλώνουν άφθονα σταυρανθή λαχανικά έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο μαστού σε σχέση με όσες δεν καταναλώνουν.

Η νέα έρευνα στηρίζει τη σχέση μεταξύ φτωχής διατροφής και καρκίνου του στόματος, εξηγεί το British Dental Health Foundation, το να μην τρώει κάποιος υγιεινά αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.

Τα σταυρανθή λαχανικά από την οικογένεια Brassicaceae, περιλαμβάνουν

Κινέζικο λάχανο
κάρδαμο
μπρόκολο
κουνουπίδι
ραπανάκι
λάχανο

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που περιλαμβάνουν πράσινα λαχανικά στη διατροφή τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος κατά 17% σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν κανένα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λαχανικά επίσης είχαν σημαντική επίδραση σε άλλα είδη καρκίνου.

Ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών μειώθηκε κατά σχεδόν 32%
Ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου μειώθηκε περισσότερο από 28%
Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου μειώθηκε σχεδόν κατά 17%.

Έρευνα του 2007 στο περιοδικό «International Journal of Cancer» έδειξε ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ο Nigel Carter OBE, του British Dental Health Foundation, ελπίζει οι άνθρωποι να κατανοήσουν πως η φτωχή διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο του στόματος. Δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των περιστατικών καρκίνου του στόματος εκτιμάται ότι συνδέεται με ανθυγιεινή διατροφή. Το ίδρυμα συνιστά να τρέφονται υγιεινά οι άνθρωποι, με ισορροπημένη διατροφή, με άφθονα φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος όπως και τροφές πλούσιες σε ίνες. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καπνός είναι η πιο πιθανή αιτία καρκίνου του στόματος. Η ενθάρρυνση για τη διακοπή του καπνίσματος και ένα υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη της συντροφιάς ενός ζώου



Οι μικροί φίλοι αποδεικνύονται πολύτιμοι.

Οι άνθρωποι πάντα επιθυμούσαν να περιθάλπουν ζώα. Στη σύγχρονη κοινωνία συνεχίζεται η δέσμευση ανθρώπων προς τη φροντίδα των ζώων. Σε ένα κλίμα συνεχών αλλαγών στις αξίες, ορισμένοι άνθρωποι δίνουν σημαντική σημασία στο ρόλο των κατοικίδιων στη ζωή τους. Αλλά ποια είναι τα οφέλη στον άνθρωπο από τη συντροφιά ενός ζώου;

Τα ζώα ως σύντροφοι

Η αξιόπιστη και ανιδιοτελής συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να δώσει σε κάποιον μεγάλη ικανοποίηση. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων δεν απαιτούν την ίδια προσπάθεια όπως οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ενώ η ανταμοιβή είναι η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η διασκέδαση και η συντροφιά.

Το χάϊδεμα ενός ζώου φέρνει ανακούφιση στο αφεντικό όπως και ανακούφιση από τις απαιτήσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, απομόνωση και αίσθημα αδυναμίας.

Τα ζώα συντροφιάς βοηθούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο, ενώ ποσοστό 58% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι συνάντησαν και απέκτησαν φίλους μέσω του ζώου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύεται η κοινωνική επαφή αν τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν μαζί τους ένα ζώο. Τα ζώα καταργούν τα εμπόδια.

Τα ζώα ως μέλη οικογένειας

Τα ζώα είναι κάτι περισσότερο από σύντροφοι μόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να «επιστρέψουν στα βασικά», να απλοποιήσουν τη ζωή τους και να ξαναποκτήσουν παραδοσιακές αξίες. Τα κατοικίδια είναι στενά συνδεδεμένα με τέτοιους στόχους. Έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι ποσοστό 91% των ιδιοκτητών αναφέρει πως αισθάνεται πολύ κοντά στα ζώα του, σχεδόν όσο κοντά αισθάνεται και με την οικογένειά του.

Τα ζώα συντροφιάς μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση σε παιδιά που έχουν ζώα. Τα παιδιά αυτά έχουν και περιορισμένες πιθανότητες για εγκληματική συμπεριφορά, αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να είναι υπεύθυνα, να μεταχειρίζονται κάτι ευγενικά, τη συμπεριφορά των ζώων και το θάνατο. Οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ζώα για να διδάξουν στα παιδιά τους. Είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να νοιάζονται για κάποιον άλλο εκτός από τον ευατό τους.

Τα ζώα σαν βοηθοί

Τα ζώα μας χρησιμεύουν με πολλούς τρόπους - όχι μόνο για συντροφιά αλλά και για δουλειά ή θεραπεία.

Έχουν αποδειχτεί πολύτιμα σε πολλούς ρόλους. Χρησιμεύουν ως οδηγοί τυφλών, βοηθοί ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα και βοηθοί αστυνομικών ή τελωνειακών υπαλλήλων. Σκυλιά βοηθάνε τους βοσκούς, άλογα τους ανθρώπους περιορισμένης κινητικότητας, ενώ οι γάτες βοηθούν στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων. Ζώα συντροφιάς βοηθούν αρρώστους, φυλακισμένους, ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Αυξημένη κοινωνική αξία των ζώων

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής φαίνεται αυξημένη η ανασφάλεια, τα αισθήματα απώλειας ελέγχου και αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μοναξιά και το στρες.

Η αντιμετώπιση του στρες έχει γίνει σημαντικός στόχος στην καθημερινότητά μας. Τα ζώα αποτελούν μια θεραπευτική διέξοδο στη μείωση του στρες. Οι ιδιοκτήτες ζώων, σε γενικές γραμμές, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε σπίτι όπου υπήρχε κάποιο ζώο, εμφανίζουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αισθήματα συμπόνιας σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς ζώο. Τα ζώα μπορεί να προσφέρουν ασφάλεια, να αποτελέσουν έμπιστο σύντροφο και πολύτιμη συντροφιά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση τεκμηρίων και κατάργηση φοροαπαλλαγών



Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Ριζικές ανατροπές επέρχονται στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μειώνονται τα τεκμήρια για κατοικίες και αυτοκίνητα, καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ μπαίνει πλαφόν για την έκπτωση των δαπανών που σχετίζονται με την υγεία.

Ταυτόχρονα, όλα τα επιδόματα θεωρούνται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Διατηρείται ως έχει η κλίμακα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, ενώ καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά.

Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και θα αφορά όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία, μισθωμένη, έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία.

Οι επιχειρήσεις, τέλος, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 28%.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την είσπραξη περίπλου 2,5 έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη φορολογία την επόμενη διετία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρώτε και πίνετε δωρεάν αν δεν πάρετε απόδειξη


Έτοιμη την επόμενη εβδομάδα η διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης.
Έτοιμη θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα η νέα διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές που δεν θα λαμβάνουν την απόδειξη παροχής υπηρεσίας και εμπορεύματος, θα μπορούν να φεύγουν από το κατάστημα χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό.

Η υποχρέωση αυτή αφορά δικηγόρους, γιατρούς, ηλεκτρολόγους, ταξί, υδραυλικούς, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ κ.λπ., όπως και σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών κ.ά.

Οι καταναλωτές θα παίρνουν δωρεάν το προϊόν ή θα αγοράζουν χωρίς αντίτιμο την υπηρεσία, ενώ οι επιχειρηματίες θα υποχρεωθούν και στην ανάρτηση αυτής της νέας διάταξης στους χώρους των καταστημάτων τους ή στους τιμοκαταλόγους, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν άμεσα να τιμωρούν... τους επιτήδειους που φοροδιαφεύγουν μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

«Το πρόβλημα του καπνίσματος εμφανίζει τάσεις παρόξυνσης»



Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ έκανε λόγο για αδιαφορία της Πολιτείας και αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Παράλληλα ο κ. Μπεχράκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος όπως είπε δεν είχε δεχθεί ούτε μία φορά να συναντηθεί με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Παράλληλα μίλησε για κάμψη των μέτρων μετά τη δυναμική αρχή που έγινε με τον κ. Αβραμόπουλο και συνεχίστηκε με την κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία για την εφαρμογή ενός νόμου που είναι επιθυμητός από τα 2/3 των Ελλήνων. Μία σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης για στοιχειώδη σύγκρουση με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα του καπνεμπορίου καλύφθηκε με τον μανδύα της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως του κάθε ελληνικού σπιτιού, μόνο με το κάπνισμα δεν αντιμετωπίζονται. Καμία κρίση δεν ξεπερνιέται με ναρκωτικά» υπογράμμισε.

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, ενθαρρυντικό είναι το αποτέλεσμα, ότι η πορεία της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι πτωτική με το 59,7% των καπνιστών να θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο το 76,8% θεωρεί ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους και το 74,6% θεωρεί ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο κ. Μπεχράκης είπε, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς, ενώ πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο 94.140, έλεγχοι σε όλη τη χώρα, επεβλήθησαν μόλις 2.842 πρόστιμα, εκ των οποίων, μάλιστα, εισπράχθηκαν λιγότερα από τα μισά.

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε δεχθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 περισσότερες από 60.500 καταγγελίες για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, εκ των οποίων το 42,5% αφορούσε την περιοχή ευθύνης της περιφέρειας Αττικής.

Αλλαγές στη νομοθεσία για το κάπνισμα προανήγγειλε η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου , σημειώνοντας, ότι το υπουργείο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία επεξεργασίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στους κανόνες, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για τη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία: Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποψήφιοι για την έξοδο 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι



Προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Συνολικά 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013.

Όπως αναφέρει το Έθνος, στο πολυνομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές, το οποίο πιθανότατα θα κατατεθεί την ερχόμενη Κυριακή, θα περιγράφεται η δέσμευση για να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι ως το τέλος του 2012 και 25-30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο ως το 2013.

Τους επόμενους τρεις μήνες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 500 επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι και περίπου 1.500 εργαζόμενοι στον σκληρό πυρήνα του κράτους, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες.

Η πλειονότητα των 30.000 διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να προκύψει από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου απασχολούνται σήμερα περίπου 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσοι μπουν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν επί 12 μήνες το 75% των αποδοχών τους.

Όπως προβλέπεται, εντός 12μήνου θα μετακινηθούν ή θα απολυθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα ισχύσει για φόρους, μισθούς και συντάξεις


Ο χάρτης του νέου μνημονίου.

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία που υπόκειται σε περαιτέρω αλλαγές και θα παρουσιασθεί σήμερα στο Eurogroup Working Group προβλέπει πως η Ελλάδα θα λάβει παράταση δύο ετών έως το 2016 για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και ότι η Κυβέρνηση θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ το 2013-2014, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών και συντάξεων.

Οι φόροι

Στο σκέλος της φορολογίας προβλέπεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2018 (αντί για το 2015), η εξίσωση του φόρου στο υγραέριο κινήσεως με το φόρο στο ντίζελ, η επιβολή ενιαίου φόρου στο εισόδημα από κεφάλαιο, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων έως τον Μάρτιο του 2013, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις (π.χ. 28%) και ο διορισμός νέου Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Για το 2013 η κλίμακα και το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μάλλον θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ θα καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά.

Υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3- 4 αντί των οκτώ σήμερα με διατήρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 45%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή ακίνητα και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τη μισθωτή εργασία και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από το ελευθέριο επάγγελμα.

Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 28%.

Το μνημόνιο προβλέπει μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη. Έτσι το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες θα ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και θα αφορά σε όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν εξοχική κατοικία, αλλά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία.

Οι περικοπές

Στα 9,2 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές δαπανών για το 2013. Μεταξύ άλλων προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φθάνουν κλιμακωτά ως και 35%. Οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

Ακόμη, μεγάλες περικοπές προβλέπονται στις ΔΕΚΟ ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίσθηκε το 2011.

Για τις συντάξεις προβλέπεται η κατάργηση όλων των δώρων, η επιβολή νέας εισφοράς από 3% ως 12% (στο άθροισμα κύριας και επικουρικής συντάξεως άνω των 1.000 ευρώ), αλλά και η αύξηση των κρατήσεων σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

Το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση θα αυξηθεί κατά δύο χρόνια στα 67 έτη κάτι που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδοτήσεως έως τις 31/12/2012.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Έως τα τέλη του 2012 τουλάχιστον 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας με μειωμένες αποδοχές. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου θα υπάγονται κάθε τρίμηνο του 2013 στο ίδιο καθεστώς τουλάχιστον άλλοι 6.250 δημόσιοι υπάλληλοι.

Το άνοιγμα επαγγελμάτων

Στο σκέλος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και ειδικά για το άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών προβλέπεται το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με ειδικές παρεμβάσεις για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά.

Έτσι, με στόχο την διαφάνεια κάθε επαγγελματική ένωση θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει σε ιστοσελίδα της ενδεικτικές αμοιβές για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία. Τέλος, καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη των σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πού θα δημιουργηθούν τα πρώτα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων



Για να διευκολύνονται οι φορολογούμενοι μετά τη συγχώνευση των εφοριών.

Τη δημιουργία των πρώτων 34 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) σε ισάριθμους δήμους της χώρας, προκειμένου να διευκολύνονται οι φορολογούμενοι μετά τη συγχώνευση των εφοριών της περιοχής τους, προβλέπει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Προϋπόθεση για τη δημιουργία τους είναι οι δήμοι να διαθέσουν τους κατάλληλους χώρους στέγασης των νέων αυτών υπηρεσιών και να αναλάβουν το πλήρες κόστος λειτουργίας των γραφείων, με εξαίρεση τη μισθοδοσία των εφοριακών που θα τα στελεχώσουν.

Τα ΚΕΦ θα αναλαμβάνουν την παραλαβή δηλώσεων και τη διαβίβασή τους στην αρμόδια ΔΟΥ στην περίπτωση μη υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής, τη χορήγηση εντύπων, την ενημέρωση των φορολογουμένων για υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Τα ΚΕΦ θα δημιουργηθούν στις εξής περιοχές:

1.Ναυπακτίας (Αιτωλοακαρνανίας)

2. Ερμιονίδος (Αργολίδας)

3. Μεγαλόπολης (Αρκαδίας)

4. Δυτικής Αχαΐας (Αχαΐας)

5. Κάτω Νευροκοπίου (Δράμας)

6. Σουφλίου (Εβρου)

7. Μαντουδίου - Λίμνης -

Αγίας Αννας (Εύβοιας)

8. Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

(Ηλείας)

9. Μινώα-Πεδιάδας (Ηρακλείου)

10. Χερσονήσου (Ηρακλείου)

11. Φιλιατών (Θεσπρωτίας)

12. Κόνιτσας (Ιωαννίνων)

13. Πωγωνίου (Ιωαννίνων)

14. Νέστου (Καβάλας)

15. Μουζακίου (Καρδίτσας)

16. Σοφάδων (Καρδίτσας)

17. Νεστορίου (Καστοριάς)

18. Παιονίας (Κιλκίς)

19. Βοΐου (Κοζάνης)

20. Σικυωνίων (Κορίνθου)

21. Ευρώτα (Λακωνίας)

22. Αγιάς (Λάρισας)

23. Τυρνάβου (Λάρισας)

24. Μεσσήνης (Μεσσηνίας)

25. Ζηρού (Πρέβεζας)

26. Πάργας (Πρέβεζας)

27. Μαρώνειας - Σαπών

(Ροδόπης)

28. Βισαλτίας (Σερρών)

29. Νέας Ζίχνης (Σερρών)

30. Καλαμπάκας (Τρικάλων)

31. Δομοκού (Φθιώτιδας)

32. Μακρακώμης (Φθιώτιδας)

33. Αμυνταίου (Φλώρινας)

34. Κισσάμου (Χανίων)


Διαβάστε περισσότερα...

«Δε συζητείται άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»



Μηταράκης: Συνολική ρύθμιση επανακαθορισμού των δόσεων έως το τέλος του έτους
Δεν συζητείται άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Έως το τέλος του έτους θα υπάρξει μια συνολική ρύθμιση με επανακαθορισμό των δόσεων ώστε να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες ανακοίνωσε, μιλώντας στον Αθήνα 984.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε ένα δίχρονο αγόρι με 91 χτυπήματα!



Μπουνιές, κλωτσιές και μαχαιριές από τον φίλο της μητέρας του.

Νεκρός από τα χέρια του συντρόφου της μητέρας του έπεσε ο δίχρονος Rio Smedley από τη Βρετανία, σύμφωνα με τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον τραγικό θάνατο του άτυχου αγοριού τον Απρίλιο.

Την ημέρα που έφυγε από τη ζωή το αγοράκι, βρέθηκαν στο σώμα του σχεδόν 100 τραύματα! Τα περισσότερα είχαν προκληθεί από δυνατά χτυπήματα, μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με το γόνατο και μαχαιριές από τον φίλο της μητέρας του, τον 23χρονο Daniel Rigby.

Ο ίδιος ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως το αγοράκι έπεσε από τις σκάλες την ώρα που εκείνος απλά το πρόσεχε.

Η γιατρός που εξέτασε το σώμα του αγοριού βρήκε 91 σημάδια από τραύματα, ανάμεσά τους 40 μελανιές και κοψίματα στο κεφάλι και το πρόσωπό του, και 11 μελανιές και κοψίματα στην κοιλιά του.

Ο θάνατος του Rio δηλώθηκε στις 22 Απριλίου, όταν η μητέρα του, η 24χρονη Kirsty Smedley κάλεσε τις πρώτες βοήθειες λέγοντας πως το παιδί της ήταν ακίνητο. Στο πλήρωμα του ασθενοφόρου που έφτασε στο σπίτι της στο Bolton, είπε πως το αγοράκι είχε πέσει από τη σκάλα και είχε χτυπήσει στο κεφάλι του.

Ο 2χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα ξεψύχησε από ρήξη ήπατος.

Ο εισαγγελέας είπε πως το αγόρι ήταν μόνο του με τον Rigby όταν συνέβη ο θανάσιμος τραυματισμός και πως αποτέλεσε αυτός την κλιμάκωση σειράς κακής συμπεριφοράς και βίαιης αντιμετώπισης ου τελικά προκάλεσε το θάνατο του παιδιού.

«Η ζημιά στο συκώτι ήταν σοβαρή και σύμφωνα με τον παθολόγο δεν προκλήθηκε από τυχαία πτώση, είχε προκληθεί επίτηδες», είπε στο δικαστήριο. Πρόσθεσε πως η μητέρα του Rio θα έπρεπε να κρατηθεί ως υπεύθυνη για έκθεση παιδιού σε κίνδυνο και πως ήταν καθήκον της να τον προστατεύσει.

Η δίκη συνεχίζεται...


Διαβάστε περισσότερα...

Ήξεραν για τους μαϊμού τυφλούς


Διαφορετική διάσταση δίνει ο ισχυρισμός του πρώην Νομάρχη Ζακύνθου, για το σκάνδαλο των "μαϊμού" τυφλών, ότι επανειλημμένος είχε ενημερώσει τους αρμοδίους και ζητούσε ελέγχους. Δείτε το βίντεο του ALPHA.






Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη της συντροφιάς ενός ζώου



Οι μικροί φίλοι αποδεικνύονται πολύτιμοι.
Οι άνθρωποι πάντα επιθυμούσαν να περιθάλπουν ζώα. Στη σύγχρονη κοινωνία συνεχίζεται η δέσμευση ανθρώπων προς τη φροντίδα των ζώων. Σε ένα κλίμα συνεχών αλλαγών στις αξίες, ορισμένοι άνθρωποι δίνουν σημαντική σημασία στο ρόλο των κατοικίδιων στη ζωή τους. Αλλά ποια είναι τα οφέλη στον άνθρωπο από τη συντροφιά ενός ζώου;

Τα ζώα ως σύντροφοι

Η αξιόπιστη και ανιδιοτελής συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να δώσει σε κάποιον μεγάλη ικανοποίηση. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων δεν απαιτούν την ίδια προσπάθεια όπως οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, ενώ η ανταμοιβή είναι η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η διασκέδαση και η συντροφιά.

Το χάϊδεμα ενός ζώου φέρνει ανακούφιση στο αφεντικό όπως και ανακούφιση από τις απαιτήσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, απομόνωση και αίσθημα αδυναμίας.

Τα ζώα συντροφιάς βοηθούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο, ενώ ποσοστό 58% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι συνάντησαν και απέκτησαν φίλους μέσω του ζώου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύεται η κοινωνική επαφή αν τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν μαζί τους ένα ζώο. Τα ζώα καταργούν τα εμπόδια.

Τα ζώα ως μέλη οικογένειας

Τα ζώα είναι κάτι περισσότερο από σύντροφοι μόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να «επιστρέψουν στα βασικά», να απλοποιήσουν τη ζωή τους και να ξαναποκτήσουν παραδοσιακές αξίες. Τα κατοικίδια είναι στενά συνδεδεμένα με τέτοιους στόχους. Έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι ποσοστό 91% των ιδιοκτητών αναφέρει πως αισθάνεται πολύ κοντά στα ζώα του, σχεδόν όσο κοντά αισθάνεται και με την οικογένειά του.

Τα ζώα συντροφιάς μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση σε παιδιά που έχουν ζώα. Τα παιδιά αυτά έχουν και περιορισμένες πιθανότητες για εγκληματική συμπεριφορά, αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να είναι υπεύθυνα, να μεταχειρίζονται κάτι ευγενικά, τη συμπεριφορά των ζώων και το θάνατο. Οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα ζώα για να διδάξουν στα παιδιά τους. Είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να νοιάζονται για κάποιον άλλο εκτός από τον ευατό τους.

Τα ζώα σαν βοηθοί

Τα ζώα μας χρησιμεύουν με πολλούς τρόπους - όχι μόνο για συντροφιά αλλά και για δουλειά ή θεραπεία.

Έχουν αποδειχτεί πολύτιμα σε πολλούς ρόλους. Χρησιμεύουν ως οδηγοί τυφλών, βοηθοί ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα και βοηθοί αστυνομικών ή τελωνειακών υπαλλήλων. Σκυλιά βοηθάνε τους βοσκούς, άλογα τους ανθρώπους περιορισμένης κινητικότητας, ενώ οι γάτες βοηθούν στον έλεγχο των βλαβερών εντόμων. Ζώα συντροφιάς βοηθούν αρρώστους, φυλακισμένους, ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Αυξημένη κοινωνική αξία των ζώων

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής φαίνεται αυξημένη η ανασφάλεια, τα αισθήματα απώλειας ελέγχου και αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μοναξιά και το στρες.

Η αντιμετώπιση του στρες έχει γίνει σημαντικός στόχος στην καθημερινότητά μας. Τα ζώα αποτελούν μια θεραπευτική διέξοδο στη μείωση του στρες. Οι ιδιοκτήτες ζώων, σε γενικές γραμμές, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε σπίτι όπου υπήρχε κάποιο ζώο, εμφανίζουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αισθήματα συμπόνιας σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς ζώο. Τα ζώα μπορεί να προσφέρουν ασφάλεια, να αποτελέσουν έμπιστο σύντροφο και πολύτιμη συντροφιά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα συνδέει τον καφέ με το γλαύκωμα



Τι αποκάλυψε μελέτη σε μεγάλο δείγμα Αμερικανών.

Μπορεί η κατανάλωση καφέ να οδηγήσει σε γλαύκωμα; Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως ναι και προτείνει στους λάτρεις του καφέ να το ξανασκεφτούν καθώς μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας όρασης.

Είναι η πρώτη μελέτη αυτού του είδους που διεξήχθη σε δείγμα αμερικανών και συμπεριέλαβε 78.977 γυναίκες και 41.202 άνδρες, ηλικίας από 40 ετών και πάνω, δεν είχαν γλαύκωμα και είχαν τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο από το 1980 οι γυναίκες και από το 1985 οι άνδρες μέχρι το 2008.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα σε σχέση με όσους απείχαν από τον καφέ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έγινε μια αρχή για την καλύτερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν το γλαύκωμα.

Η μελέτη ξεκίνησε με ένα δεδομένο ότι οι σκανδιναβοί έχουν την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης γλαυκώματος, την ίδια στιγμή κατέχουν την υψηλότερη θέση κατανάλωσης καφέ στον κόσμο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Investigative Ophthalmology & Visual Science».


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα «όπλα» κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Νέα «όπλα» κατά του καρκίνου των ωοθηκών



Πειραματικά φάρμακα που βασίζονται σε ουσίες με αντικαρκινική δράση.
Ένα νέο πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις διαθέσιμες θεραπείες.

Οι ερευνητές του USC ανακάλυψαν ένα νέο τύπο φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών ο τρόπος δράσης του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των χορηγούμενων δόσεων που λαμβάνει ο ασθενής, καθώς να δώσει λύση σε ασθενείς που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα υπάρχοντα φάρμακα.

Προς το παρόν το φάρμακο έχει δοκιμαστεί στο εργαστήριο σε καρκινικά κύτταρα και σε όγκους ποντικών.

To φάρμακο ανήκει σε μια νέα γενιά ουσιών (PACMA) που προέκυψαν μετά από διεξοδική μελέτη πάνω από 10.000 ουσιών ως προς την αντικαρκινική τους δράση στο εργαστήριο του καθηγητή φαρμακολογίας Nouri Neamati του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας (USC).

Θέση κλειδί στην έρευνα κατέχει ο έλληνας ερευνητής Νίκος Πετάσης καθηγητής χημείας του USC. Η συνεργασία των δυο κορυφαίων ειδικών οδήγησε στην διεξοδικότερη μελέτη των ουσιών PACMA και τελικά στον εντοπισμό του PACMA13 που διαπιστώθηκε ότι έχει τοξική δράση κατά των κυττάρων του καρκίνου των ωοθηκών και θα μπορούσε να προστεθεί στη φαρμακευτική φαρέτρα των αντικαρκινικών φαρμάκων.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

Διατροφή σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια


Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς.

Ο όρος νεφρική ανεπάρκεια υποδηλώνει μια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού και μπορεί να διαχωριστεί σε οξείας και χρόνιας μορφής. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια κατά βάσει είναι ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται από την αυξημένη συγκέντρωση ουρίας και κρεατινίνης ορού στο βιοχημικό έλεγχο ρουτίνας καθώς και από ολιγουρία (ημερήσιος όγκος ούρων <400ml br="br">
Όταν συζητάμε για την νεφρική ανεπάρκεια, οι στόχοι της διαιτητικής θεραπείας είναι αρχικά η διατήρηση μιας καλής διατροφικής κατάστασης, επιπλέον η αποτροπή ή ελαχιστοποίηση της ουραιμικής τοξικότητας και των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και, τέλος, η καθυστέρηση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να εκπαιδεύονται συνεχώς όσον αφορά στις αρχές της διατροφικής θεραπείας και στον σχεδιασμό και την προετοιμασία της δίαιτας τους.

Από τις σημαντικότερες διατροφικές οδηγίες σε νεφροπαθείς ασθενείς είναι η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη και η ενέργεια. Η ενεργειακή πρόσληψη που απαιτείται είναι περίπου 35 kcal/kg σωματικού βάρους/ ημέρα με στόχο να διατηρείται η καλή διατροφική κατάσταση των ασθενών [κατά βάσει σωματικό βάρος υπολογίζεται το ξηρό σωματικό βάρος του ασθενούς, δηλαδή το βάρος του χωρίς να υπολογίζεται η κατακράτηση υγρών ή το βάρος του ασθενούς μετά από αιμοκάθαρση]. Όσον αφορά στην πρωτεϊνική πρόσληψη, υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν συστάσεις που κυμαίνονται από 0,6-1 γρ/kg σωματικού βάρους.

Εκείνες που συνιστούν μια χαμηλοπρωτεϊνική δίαιτα, έχουν στόχο την μειωμένη παραγωγή αζωτούχων προϊόντων του μεταβολισμού, τα οποία προκαλούν και τις περισσότερες κλινικές και μεταβολικές διαταραχές στους ασθενείς αυτούς. Αντίθετα, οι μελέτες που συστήνουν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης, έχουν στόχο την καλύτερη θρέψη των ασθενών αυτών, αδιαφορώντας για την πιθανόν συντομότερη έναρξη της αιμοκάθαρσης. Βασικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή, αποτελούν το κρέας και τα προϊόντα του, το κοτόπουλο και όλα τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κυνήγι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά καθώς και τα όσπρια.

Η πρόσληψη καλίου και φωσφόρου επίσης είναι σημαντική για τους νεφροπαθείς ασθενείς. Φυσιολογικά, οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό απέκκρισης του καλίου, αλλά στην νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί κατακράτηση, η οποία οδηγεί σε υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία είναι από τις σοβαρότερες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, γιατί μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και θάνατο από καρδιακή ανακοπή. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι όλοι οι ξηροί καρποί, αρκετά φρούτα και λαχανικά (π.χ. φασόλια, καλαμπόκι, μανιτάρια, σπανάκι, πατάτες, μπανάνα, σύκα, χυμοί λαχανικών), η σοκολάτα, η σοκολάτα ρόφημα, ο καφές, το κέτσαπ, το αυγό, το γάλα και το γιαούρτι, αλλά και όλα τα κρέατα, τα ψάρια και τα προϊόντα τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το κάλιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς από τη δίαιτα. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόποι να μειωθεί η περιεκτικότητα του καλίου σε κάποια τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά θα πρέπει να κόβονται σε μικρά κομμάτια, να βράζονται (αλλάζοντας το πρώτο νερό), αντί να μαγειρεύονται στον ατμό, στην κατσαρόλα ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται σημαντικά η περιεκτικότητά τους σε κάλιο. Τα φρούτα θα πρέπει πάντα να καταναλώνονται χωρίς την φλούδα τους και κατά προτίμηση σε μορφή κομπόστας, διαδικασίες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε κάλιο.

Όσον αφορά στο φώσφορο, έχει βρεθεί ότι η χαμηλή πρόσληψή του επιβραδύνει κάπως την εξέλιξη της νόσου. Για τον λόγο αυτό, πολλές φορές στους ασθενείς χορηγούνται και δεσμευτές φωσφόρου της τροφής, οι οποίοι ελαττώνουν την απορρόφησή του από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα σκληρά, τα μαλακά και τα κρεμώδη τυριά, το γάλα και το αυγό. Επίσης, πλούσια σε φώσφορο είναι τα εντόσθια (συκώτι, νεφροί), το μοσχάρι, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, οι καραβίδες, όλοι οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα ρόφημα και το κακάο, καθώς και τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά.

Απαιτείται επίσης περιορισμός στο νάτριο, καθώς και στα προσλαμβανόμενα υγρά, λόγω αδυναμίας απέκκρισής τους από τους νεφρούς. Ο περιορισμός του νατρίου στη διατροφή δεν αρκείται στη μείωση της ποσότητάς του κατά την προετοιμασία των φαγητών, καθώς βρίσκεται κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα. Το 85% περίπου του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε άλλα τρόφιμα και μόνο το 15% το συναντούμε στο αλάτι. Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι τα τυριά, το ψωμί, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, καθώς και ό,τι βρίσκεται συσκευασμένο μέσα σε κονσέρβα. Το αλάτι στο φαγητό μπορεί να αντικατασταθεί με διάφορα καρυκεύματα και μυρωδικά, που θα δώσουν γεύση στο φαγητό χωρίς να το «φορτώνουν» με περιττό νάτριο.

Τέλος, όσον αφορά στην πρόσληψη υγρών, ο όγκος των ούρων είναι ένας καλός οδηγός. Η ημερήσια πρόσληψη των υγρών πρέπει να ισούται με τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων συν περίπου 500ml για να αναπληρωθούν οι άδηλες απώλειες, αν και η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Αν η πρόσληψη υγρών δεν ικανοποιεί τον ασθενή, μπορεί να μασήσει μια τσίχλα ή μια καραμέλα ή να καταναλώσει παγωμένα υγρά, τρικ που θα τον βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη δίψα του.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ψυχολογική θεραπεία της παχυσαρκίας



Ποιες στρατηγικές προάγουν τον έλεγχο του βάρους
.
Η παχυσαρκία έχει γίνει ένα γιγάντιο επιδημιολογικό πρόβλημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε επίπεδο δημόσιας υγείας και συμβάλλει σε 2,6 εκ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η παχυσαρκία αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας καθώς και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Στις δύο τελευταίες δεκαετίες διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης εξαιτίας της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους ενήλικες.

Όμως οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας δεν περιορίζονται σε αυτό. Το παχύσαρκο άτομο έχει χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, νιώθει ενοχικά και παρουσιάζει δυσκολίες στη συναισθηματική διαχείριση. Η πολυφαγία δημιουργεί μια διέξοδο στο πρόβλημα που αρχικά προκαλεί, ενώ ο κοινωνικός στιγματισμός ενισχύει την αρνητική εικόνα του ατόμου.

Η κατανάλωση φαγητού απ’ την οποία αντλεί ανακούφιση και ηρεμία αποτελεί μια μορφή εξαρτητικής συμπεριφοράς που οδηγεί το άτομο σ’ έναν φαύλο κύκλο. Ενώ το παχύσαρκο άτομο γνωρίζει ότι κακοποιεί τον εαυτό του και τον στιγματίζει, αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, βιώνοντας περισσότερο άγχος.

Το παχύσαρκο άτομο έχει διαμορφώσει δυσλειτουργικές ισορροπίες στην καθημερινότητά του αναφορικά με την πρόσληψη τροφής, συχνά φοβάται να διαταράξει τις γνώριμες συνθήκες ζωής του, γι’ αυτό χρειάζεται ώθηση για την αναζήτηση ψυχολογικής συμβουλευτικής και ψυχολογικής θεραπείας, που θα του επιτρέψουν να επιφέρει τις ριζικές αλλαγές στη ζωή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην υγεία του.

Ο ψυχολόγος συνεισφέρει στην εκτίμηση του ψυχολογικού προφίλ και της διατροφικής συμπεριφοράς, ώστε να επιλεγεί η ενδεδειγμένη κάθε φορά θεραπεία. Υποστηρίζει το παχύσαρκο άτομο στη διαχείριση των σκέψεων και των συναισθημάτων του, ώστε να αποφύγει τη συναισθηματική εκτόνωση με το φαγητό.

Επίσης, ανιχνεύει με τη βοήθεια του ασθενούς τα αίτια της υπερκατανάλωσης φαγητού και της εξυπηρέτησης σκοπών υποσυνείδητα. Οι κύριοι ψυχολογικοί χειρισμοί αφορούν τη θεραπεία συμπεριφοράς και τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Η θεραπεία συμπεριφοράς περιλαμβάνει την αλλαγή των σχετικών με τη δίαιτα και τη φυσική δραστηριότητα συμπεριφορών με νέες συμπεριφορές, που προάγουν τον έλεγχο του βάρους.

Οι στρατηγικές περιλαμβάνουν:
α) την καταγραφή των σχετικών με τη δίαιτα και τη φυσική δραστηριότητα συμπεριφορών σε ένα ημερολόγιο
β) την αναγνώριση του υψηλού κινδύνου καταστάσεων (ύπαρξη στο σπίτι τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας) και την αποφυγή τους
γ) την ανταμοιβή συγκεκριμένων συμπεριφορών (παράταση σωματικής άσκησης, κατανάλωση μικρότερης ποσότητας συγκεκριμένης τροφής)
δ) την αλλαγή των μη ρεαλιστικών στόχων και των λανθασμένων πεποιθήσεων πάνω στην απώλεια του βάρους και την εικόνα του σώματος και ε) την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι) ή τη συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης που θα ενισχύουν την απώλεια βάρους με ένα θετικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Επιπλέον, οι γνωστικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις εστιάζονται στις διαδικασίες που ενέχονται στην επανάκτηση του βάρους και αναπτύσσουν το πλαίσιο της νέας θεραπείας που εστιάζει στα ψυχολογικά εμπόδια στην απόκτηση και συντήρηση μιας αποτελεσματικής συμπεριφοράς ελέγχου του βάρους. Στη φάση της απώλειας του βάρους, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, πέρα από την έμφαση στη δίαιτα και την αυξημένη σωματική δραστηριότητα, εστιάζεται στην επίτευξη γνωστικής και συμπεριφορικής αλλαγής σε άλλες προσωπικά σημαντικές περιοχές (π.χ εμφάνιση, αυτοπεποίθηση, ποιότητα σχέσεων, σωματική ευεξία), την απόκτηση της ικανότητας αναγνώρισης και εκτίμησης των αλλαγών που έχουν ήδη γίνει στη θεραπεία και την αποδοχή αυτών που δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν.

Στη φάση της συντήρησης, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία εστιάζεται στη μακροπρόθεσμη συντήρηση του βάρους, καθώς οι ασθενείς αποθαρρύνονται να προσπαθήσουν να χάσουν περαιτέρω βάρος, οποιαδήποτε κι αν είναι η απώλεια που έχουν επιτύχει μέχρι το σημείο αυτό, βοηθούνται να διακρίνουν τις σημαντικές αλλαγές στο βάρος τους από τις συνήθεις διακυμάνσεις και ενθαρρύνονται να παίρνουν διορθωτικά μέτρα όποτε είναι αναγκαίο.

Συμπερασματικά, οι κλινικοί που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας προσπαθούν να καταλάβουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο συμβαίνουν οι διατροφικές συμπεριφορές, με σκοπό να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπευτικές στρατηγικές. Οι προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές που ενέχονται στην παχυσαρκία χρειάζεται να ανιχνευθούν και οι θεραπευτικές στρατηγικές χρειάζεται να επικεντρωθούν στις ανιχνευθείσες συμπεριφορές.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης



Μαθηματική φόρμουλα προβλέπει πόσο πιθανό είναι ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί.

«Σύμμαχο» τα μαθηματικά και τη στατιστική θα μπορούν να έχουν τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, χάρη σε ένα μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες.

Η μαθηματική φόρμουλα βοηθά στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων σύλληψης ανάλογα με το πόσο χρόνο οι δύο υποψήφιοι γονείς προσπαθούν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη πρωτότυπη μέθοδο, αν η γυναίκα είναι 35 ετών και προσπαθεί με τον άνδρα της επί έξι μήνες για να μείνει έγκυος, οι πιθανότητές της πλέον να πιάσει παιδί μόνη της, χωρίς ιατρική βοήθεια, είναι λιγότερο από 10%!

Η φόρμουλα αναπτύχθηκε από βρετανούς ερευνητές της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Γουόργουικ με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζεραλντίν Χάρτσχορν και της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου με τον Πίτερ Σόζου.

Η ευρέως διαδεδομένη άποψη είναι ότι ένα ζευγάρι πρέπει να προσπαθεί τουλάχιστον επί ένα χρόνο να αποκτήσει παιδί προτού αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Όμως η νέα φόρμουλα, δείχνει ότι η ηλικία της γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο για το χρόνο αναμονής.

Μια γυναίκα 25 ετών, για παράδειγμα, έχει πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης κάτω από 10% μετά από 13 μηνιαίους κύκλους της περιόδου, ενώ μια γυναίκα έχει τις ίδιες πιθανότητες (κάτω από 10%) μετά από δέκα κύκλους της περιόδου και μια γυναίκα 35 ετών μετά από μόνο έξι.

Όπως είπε ο Σόζου, «μετά από αρκετούς κύκλους χωρίς εγκυμοσύνη, γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το ζευγάρι έχει χαμηλή γονιμότητα και αυτή είναι η κύρια αιτία που γίνεται λιγότερο πιθανό ότι η σύλληψη θα συμβεί στον αμέσως επόμενο κύκλο».

Πρόσθεσε ότι «είναι σχετικά λίγα τα νεαρά ζευγάρια που έχουν χαμηλή γονιμότητα, έτσι για αυτά ο πιο πιθανός λόγος που δεν πιάνουν παιδί κατά τους πρώτες μήνες των προσπαθειών τους, είναι απλώς η κακή τύχη. Έχουν καλές πιθανότητες να καταλήξουν στην εγκυμοσύνη, αν επιμείνουν. Όμως τα πιο μεγάλης ηλικίας ζευγάρια είναι πιθανότερο ότι έχουν χαμηλότερη γονιμότητα, συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για αυτά, σε σχέση με τα νεαρότερα, ότι η αποτυχία τους να πιάσουν παιδί μετά από μερικούς μήνες, δεν είναι θέμα τύχης αλλά υπογονιμότητας».

Η Χάρτσχορν επεσήμανε πως «πολλά ζευγάρια δεν έχουν επίγνωση ότι η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στην εγκυμοσύνη. Οι άνθρωποι περιμένουν να πιάσουν παιδί όταν το θέλουν, έτσι αποτελεί σοκ για αυτούς όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το να πάνε σε ένα γιατρό για ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, τους αποθαρρύνει, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να ξέρουν πότε έχει φθάσει η σωστή στιγμή να σταματήσουν τις προσπάθειες και να αρχίσουν να ψάχνουν το θέμα ιατρικά».

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, η φόρμουλα δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε ακριβώς μια γυναίκα θα μείνει έγκυος, όμως προβλέπει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο στον επόμενο κύκλο της περιόδου.

Η παρουσίαση του μοντέλου έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS ONE».


Διαβάστε περισσότερα...

Επαγγελματικό «ατού»... η φαλάκρα


Ηγετικές προσωπικότητες θεωρούνται οι άντρες χωρίς μαλλιά.
Ενώ η ανεργία αγγίζει ποσοστά ρεκόρ στη χώρα μας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης συνδέονται με… τα μαλλιά ή μάλλον την απουσία αυτών!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φαλακροί άντρες θεωρούνται πιο κυριαρχικοί τύποι, πιο αθλητικοί και γενικά πιο ηγετικές προσωπικότητες, μ’ αποτέλεσμα να βελτιώνουν τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η έρευνα διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Άλμπερτ Μάνες του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ενώ η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας Social Psychological and Personality Science. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι ερευνητές έδειξαν σε ομάδα εθελοντών φωτογραφίες ανδρών με ή χωρίς μαλλιά.

Όπως ανακάλυψαν, οι απολύτως φαλακροί άνδρες «βαθμολογούνται» από τους άλλους ως πιο αρρενωποί και δυνατοί από τους υπόλοιπους άνδρες και μάλιστα ψηλότεροι (κατά περίπου δυόμισι εκατοστά) από το πραγματικό ύψος τους! Ακόμα οι τελείως φαλακροί θεωρούνται ικανοί να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή και εξουσία στους γύρω τους.

Μάλιστα, όσοι παίρνουν την μεγάλη απόφαση και ξυρίζουν το κεφάλι τους, βλέπουν το «προφίλ» τους να βελτιώνεται στον κοινωνικό περίγυρό τους.

Σύμφωνα με το Μάνες, «οι αντιλήψεις για τις ηγετικές ικανότητες και τα σχετικά γνωρίσματα όπως το κυριαρχικό πνεύμα, μπορούν να αναδυθούν από ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, που δεν σχετίζονται καθόλου στην πραγματικότητα με την ίδια την ικανότητα ηγεσίας».

Υπάρχει πάντως και μια αρνητική πλευρά. Οι άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια αξιολογούνται λιγότερο ελκυστικοί και πιο μεγάλοι σε ηλικία (αν και ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, οι τελείως φαλακροί υπερτερούν σε σχέση με όσους άνδρες έχουν αραιά μαλλιά).


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μισθολογικές διακρίσεις μεταξύ ανδρών - γυναικών εξακολοθούν να υπάρχουν



Οι γυναίκες έχουν κλείσει το χάσμα που τις χώριζε από τους άνδρες στους τομείς της υγείας και την εκπαίδευσης, όμως ακόμη υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε 135 χώρες και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

"Εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα στις υψηλόβαθμες θέσεις, στους μισθούς και στις θέσεις ευθύνης", ακόμη και σε χώρες οι οποίες προωθούν την ισότητα στην εκπαίδευση", σημειώνει το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην ετήσια έκθεσή του για την ισότητα των δύο φύλων.

Η μελέτη, που τιτλοφορείται "Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα των Φύλων 2012", εξετάζει τις πρακτικές που ακολουθούν 135 χώρες όσον αφορά την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη συμμετοχή στην πολιτική, την υγεία και το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι σκανδιναβικές χώρες, με επικεφαλής την Ισλανδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, κατέχουν τα πρωτεία στην ισότητα των ευκαιριών που παρέχουν. Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται το Τσαντ, το Πακιστάν και η Υεμένη.

Μολονότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν επιτύχει πρόοδο όσον αφορά την παροχή ίσων ευκαιριών στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, μόνο το 60% από αυτές έχει μειώσει το οικονομικό χάσμα και μόνο το 20% τις ανισότητες στον τομέα της πολιτικής. Μάλιστα, ορισμένες χώρες έχουν υποχωρήσει: η Γερμανία και η Γαλλία έχασαν από δύο θέσεις η καθεμία και κατατάσσονται πλέον στη 13η και την 57η θέση αντίστοιχα, η Ιαπωνία υποχώρησε κατά τρεις θέσεις (είναι πλέον 101η) και οι ΗΠΑ έχασαν πέντε θέσεις και βρίσκονται στην 22η. Η Ελλάδα, που κατατάσσεται 82η, είναι από τις χώρες που έχασαν τις περισσότερες θέσεις αφού μέχρι πέρσι κατείχε την 56η θέση.

Ορισμένες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο (17η θέση) και η Νικαράγουα (9η θέση) ανέβηκαν στην κατάταξη γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών που εξελέγησαν στα κοινοβούλιά τους.

Στις 100 πρώτες θέσεις πάντως δεν υπάρχει ούτε μία χώρα από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Το κλείσιμο του χάσματος στον τομέα των εργασιακών ευκαιριών υπήρξε κρίσιμος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώνει το Φόρουμ, σύμφωνα με το οποίο εντατικές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσαν να δώσουν μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ουσιώδης παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα.


Διαβάστε περισσότερα...