Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Αλαλούμ στις εφορίες


Αναστάτωση επικράτησε το πρωί στις εφορίες της χώρας καθώς όσοι πολίτες ήθελαν να ενημερωθούν για τις δόσεις στην εξόφληση των εκκαθαριστικών τους, έπαιρναν ως απάντηση ότι εγκύκλιος δεν υπάρχει.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1.



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ 400 κιλών



Ο 49χρόνος Σερήφ Σιαχίν Μουσταφά από την Κομοτηνή ζυγίζει σχεδόν 400 κιλά και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια...

Καθηλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού του αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον εαυτό του, έχοντας στο πλευρό του τη στήριξη της γυναίκας και των πέντε του παιδιών, που έχουν αναλάβει να τον φροντίζουν καθημερινά.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, έχει πάνω από δύο χρόνια να βγει από το σπίτι του, ενώ δεν υπάρχει νοσοκομείο το οποίο να μπορεί να τον εξετάσει, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα κρεβάτια για να νοσηλευτεί και ως εκ τούτου πηγαίνει με φορτοταξί στο νοσοκομείο, όπου τον εξετάζουν πάνω σε αυτό, πριν επιστρέψει στην οικία του. 

«Κανένας στην οικογένεια μου δεν εργάζεται και τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Δεν μπορώ ούτε να κουνηθώ, ούτε να περπατήσω», εξηγεί ο ίδιος. «Εδώ και τέσσερις μήνες μου έχουν κόψει και τη σύνταξη που μου έδιναν, δεν έχουμε να φάμε. Δεν έχουμε πληρώσει το ρεύμα και πολύ φοβάμαι ότι θα μας το κόψουν», εξηγεί, τη στιγμή που ο ίδιος χρησιμοποιεί μηχάνημα παροχής οξυγόνου. 

«Κανένας δεν ενδιαφέρεται. Ούτε ο Μουφτής ήρθε να με δει ούτε ο Χατζηοσμάν, λένε ότι θα βοηθήσουν αλλά δεν κάνουν τίποτα και σε λίγες ημέρες έχουμε τη θρησκευτική μας γιορτή. Αλλά έτσι είναι, όταν είσαι φτωχός κανένας δεν ενδιαφέρεται» αναφέρει ο Σερήφ, για να καταλήξει πως ο ίδιος περιμένει τη βοήθεια του κράτους, ζητώντας αρχικά να του χορηγηθεί εκ νέου η σύνταξή του και παράλληλα να του προσφερθεί η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική βοήθεια που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη.

 


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκλιπαρούν για δουλειά



Ανέχεια, απογοήτευση και φόβος για το αύριο, συνθέτουν το σκηνικό της αγοράς εργασίας σε ολόκληρη την Κρήτη.

Στη δίνη της ανεργίας, περιστατικά ανθρώπων που ζητούν δουλειά, στην κυριολεξία, για «ένα κομμάτι ψωμί» πληθαίνουν και αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα για έναν τόπο που πριν από δύο χρόνια χαρακτηριζόταν «εργασιακός παράδεισος».

Το φαινόμενο είναι έντονο τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην Κρητική ύπαιθρο. Άνθρωποι, οικογενειάρχες, που παραμένουν χωρίς δουλειά για μήνες, εκλιπαρούν για ένα μεροκάματο ζητώντας σαν αντάλλαγμα ... φαγητό.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι μου χτυπούν την πόρτα για εργασία και δεν φεύγουν αν δεν εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο», δηλώνει στο prismanews.gr ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Πρόκειται κυρίως για τεχνίτες που η κατάρρευση της οικοδομής τους έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην έχουν να ... ζήσουν τις οικογένειές τους.
«Η κατάσταση είναι τραγική.

Μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε αλλά δυστυχώς τα μεροκάματα έχουν εκλείψει», επισημαίνει ο κ.Βαρδάκης.

Σε εργοστάσια, βιοτεχνίες ακόμη και σε χωράφια, άνθρωποι κάθε ηλικίας ζητούν δουλειά με αντάλλαγμα φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο "πράσινο" σχολείο


Το πρώτο «πράσινο» βιοκλιματικό σχολείο αποκτά η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το 8ο Δημοτικό Σχολείο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, το οποίο παραδόθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) την Δευτέρα, 6 Αυγούστου.

Το σχολείο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 4.550.000 ευρώ και καλύπτει όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με βάση τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, για τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες στα δύο ολοήμερα νηπιαγωγεία (8ο και 15ο), στον τομέα Τειχών. Πρόκειται για ένα επιπλέον βιοκλιματικό πολυδύναμο νηπιαγωγείο, συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με δυνατότητα φιλοξενίας 100 παιδιών.

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται,εξάλλου, και το 16ο νηπιαγωγείο, στην περιοχή Κρυονερίου, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Το ολοήμερο, πολυθέσιο και βιοκλιματικό κτίριο, προϋπολογισμού 2,72 εκατ. ευρώ, είναι ικανό να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, καταργώντας τη φιλοξενία των νηπιαγωγείων σε ενοικιαζόμενους χώρους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή, έντονα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά αποκτά και το 1ο Λύκειο Νεάπολης, όπου οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 744.000 ευρώ, ακολουθούν γρήγορους ρυθμούς, ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Το κόστος του έργου καλύφθηκε από δημοτικούς πόρους.

«Το ενδιαφέρον μας για την παιδεία και την εκπαίδευση των νέων βρίσκεται σταθερά στις πρώτες προτεραιότητές μας, κάτι που αποδεικνύεται με έργα σε βάθος χρόνου, χωρίς λαϊκισμούς και συμβιβασμούς», τονίζει-μεταξύ άλλων-ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος δικαίως αποκτά τον τίτλο «του πλέον ευαίσθητου και πρωτοπόρου δήμου σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη γνώση».



Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιο: Έρχονται λουκέτα



Λουκέτα δημοσίων οργανισμών προ των πυλών, για να βρεθούν 650 εκατ. ευρώ...

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κομπίνα με τις "περικοπές"



Περικοπές στα χαρτιά γίνονταν σε μερικούς δημόσιους φορείς και το τελικό αποτέλεσμα στη μισθοδοσία ήταν αυξημένο...

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς καρδιολόγο η Σάμος


Χωρίς καρδιολόγο παραμένει το Νοσοκομείο Σάμου, αφού ο μοναδικός γιατρός που υπηρετεί λείπει με αναρρωτική άδεια.

Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί τη Σάμο από τα Χριστούγεννα, όποτε έχει μείνει μόνο ένας καρδιολόγος στο νοσηλευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα όταν παίρνει άδεια να προκύπτει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Εξάλλου, η ύπαρξη δεύτερου καρδιολόγου κρίνεται αναγκαία αφού το Νοσοκομείο Σάμου εφημερεύει συνεχώς.

Από την πλευρά της διοίκησης έχουν γίνει ενέργειες με αποστολή εγγράφων προς το υπουργείο, ενώ έχει προκηρυχθεί δύο φορές η θέση, χωρίς όμως ενδιαφέρον από τον πίνακα των επικουρικών γιατρών.

Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ιδιώτες γιατρούς που πλέον καλούνται με εισαγγελική παρέμβαση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Από την πλευρά τους οι ιδιώτες υποστηρίζουν ότι η λύση αυτή δεν εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αλλά ούτε και την ασφάλεια για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση ενός έκτακτου περιστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, από τις 23 Αυγούστου ως τις 3 Σεπτεμβρίου θα καλύψει το κενό καρδιολόγος από τη Μυτιλήνη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O EOΠΥΥ πληρώνει...



Αύριο το πρωί θα πληρωθούν οι επισκέψεις των γιατρών έως και το Μάιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΤ.


Δείτε το βίντεο.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρέαν φροντιστήρια στην Πάτρα


Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις για το «Πρόγραμμα Δωρεάν Φροντιστήρια για παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών».

Η κατάθεση των αιτήσεων θα διαρκέσει όλο τον Αύγουστο. Σκοπός είναι να βοηθηθούν όσα παιδιά ανήκουν σε οικογένειες της πόλης της Πάτρας με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά έχουν θέληση για μόρφωση και πρόοδο.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην συμβολή κάποιων ευαισθητοποιημένων συμπολιτών – Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι αφιλοκερδώς δέχονται τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών να παρακολουθούν δωρεάν τα μαθήματα που γίνονται στα Φροντιστήριά τους.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:

  1. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού 2011 ή 2012
  2. Φωτοτυπία Ε1
  3. Φωτοτυπία Ε9
  4. Βεβαίωση μόνιμου κατοίκου Δήμου Πατρέων
  5. Βεβαίωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Στήριξης Απόρων (Γραφείο Δημοτικής Μέριμνας – Κοραή 5)
  6. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
  7. Αποδεικτικό για ύπαρξη στην οικογένεια ατόμου με αναπηρία ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας
  8. Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας
  9. Απόδειξη καταβολής ενοικίου ή φωτοτυπία συμβολαίου
  10. Φωτοτυπία δικαστικής απόφασης επιμέλειας παιδιών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού – Γούναρη 76, 3ος όροφος, 09:00-13:00. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-390961 και 2610-390969 (κυρία Ειρήνη Παπαδοπούλου-Κοινωνική Λειτουργός).

Οι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων που θέλουν να ενημερωθούν ή να δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παραπάνω τηλέφωνα.



Διαβάστε περισσότερα...

'Ετσι θα φορολογηθούμε


Στόχος είναι να κλείσει η πληγή των ληξιπρόθεσμων χρεών. Γι'αυτό προωθούνται πολλές ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις. Για να δούμε... Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, ιδού τα σενάρια για το φορολογικό.


 



Διαβάστε περισσότερα...

Δεν θα έχουν πετρέλαιο τα σχολεία!


Τον κίνδυνο να μην έχουν τα σχολεία τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων τη νέα χρονιά, επισημαίνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σε επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, από τον οποίο ζητά άμεση συνάντηση «προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής της δεύτερης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους δήμους».

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπενθυμίζουν, ότι εκκρεμεί από την περασμένη χρονιά η καταβολή της δεύτερης δόσης, η οποία αναμενόταν να καταβληθεί τον Απρίλιο. «Κατά συνέπεια επιβάλλεται η άμεση εκταμίευσή της, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η δραματική οικονομική κατάσταση των σχολείων εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία τους», τονίζεται στην επιστολή.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ζητεί να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές, δεδομένου ότι η πρώτη δόση του 2012, που δόθηκε τον Φεβρουάριο, ήταν μειωμένη κατά 33% σε σχέση με το 2011, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου. «Είναι σίγουρο πως τα σχολεία θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα» επισημαίνει το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΟΕ επιθυμεί να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας καταγγέλλει, εξάλλου, την απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόλις 200 εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000. 

Σημειώνεται ότι, με αιχμή τα οικονομικά, η ΔΟΕ έχει κηρύξει ήδη την πρώτη απεργία της απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα του αγιασμού, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των διευθύνσεων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα ενισχύσετε το μεταβολισμό σας



Οι τροφές που δίνουν «γκάζι» στην καύση θερμίδων.

Βασικός μεταβολισμός είναι ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας για ένα 24ωρο, ώστε να διατηρηθεί στη ζωή και να εκτελέσει βασικές διεργασίες (π.χ. αναπνοή, χτύπος καρδιάς, κυτταρικές λειτουργίες).

Συμπεριλαμβανομένου της ηλικίας, του ύψους, του βάρους και της φυσικής δραστηριότητας, προκύπτει η εκτιμώμενη ενεργειακή κατανάλωση, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση.

Τι ελέγχει το μεταβολισμό μας;

Ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες:

Την ηλικία
Το ύψος
Τη μυϊκή μάζα
Το φύλο
Τη φυσική δραστηριότητα
Τη συχνότητα των γευμάτων
Γενετικούς παράγοντες
Το ποσοστό λίπους
Τη θερμοκρασία του σώματος / την υγεία
Τους αδένες / ορμόνες

Το ερώτημα σχετικά με το μεταβολισμό, παραμένει ωστόσο καυτό: Μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας; Και η απάντηση είναι θετική! Ας δούμε πώς μπορούμε να το επιτύχουμε.

Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας γύρω στα 30-45 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Άσκηση αποτελεί οτιδήποτε αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστός, όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι κλπ. Το κλειδί για να διατηρήσετε την άσκηση στη ζωή σας είναι το να σας ευχαριστεί.

Είναι σημαντικό να συνδυάζετε την αερόβια κίνηση με την αναερόβια (ασκήσεις αντίστασης). Έτσι, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «κάψει» λίπος, να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, και κατ’ επέκταση να αυξήσετε το μεταβολισμό σας.

«Αντισταθείτε» στο ένα γεύμα την ημέρα

Τρώγοντας πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και δύο ενδιάμεσα σνακ (δίνοντας δηλαδή στον οργανισμό κάθε 2-4 ώρες) θα τον βοηθήσετε να κάνει καύσεις, καθώς ενεργοποιείται η διαδικασία της πέψης.

Μην λέτε το νερό… νεράκι

Το σώμα μας αποτελείται από λίπος και από άλιπο σωματικό βάρος. Άλιπο σωματικό βάρος είναι το νερό, η μυϊκή μας μάζα, τα οστά και τα όργανα του σώματος. Με την αύξηση του άλιπου σωματικού βάρους, αυξάνεται παράλληλα ο βασικός μας μεταβολισμός.

Το γιο-γιο είναι μόνο για… παιχνίδι

Το φαινόμενο γιο-γιο, γνωστό και ως «ανακύκλωση» βάρους, αναφέρεται στην απώλεια κιλών και στη σταδιακή επανάκτησή τους.

Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές – της τάξης των 3-5 κιλών κάθε φορά – αλλά και μεγαλύτερες π.χ., της τάξεως των δέκα κιλών ή και παραπάνω. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η δίαιτα αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα, είναι στερητική και πολύ αυστηρή.

Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους, μάς καθιστά πιο επιρρεπείς στη γρήγορη επαναπρόσληψή του. Κι αυτό γιατί, όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε.

Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στη ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία του ατόμου.

Στερητικές δίαιτες

Επιπλέον, οι «στερητικές δίαιτες» υπονομεύουν την προσπάθεια διατήρησης του βάρους και με έναν ακόμη τρόπο.

Ακριβώς επειδή είναι αυστηρές δίαιτες, μετά την ολοκλήρωσή τους έχουμε πλέον εντονότατη την επιθυμία να φάμε ότι μας «απαγορεύτηκε» κατά τη διάρκειά τους.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τέλος είναι ότι, κάθε φορά που επανακτούμε το χαμένο μας βάρος, αυξάνεται και το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.

Τι προσπαθεί να σας πει ο θυρεοειδής σας;

Είναι σκόπιμο να κάνουμε γενικές εξετάσεις και να ελέγχουμε τις θυρεοειδικές ορμόνες μία φορά το χρόνο. Ο υποθυρεοειδισμός ευθύνεται για μειωμένες καύσεις του μεταβολισμού και παχυσαρκία, όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένος.

Τροφές που βάζουν «γκάζι» στο μεταβολισμό

Πράσινο τσάι: Έχει ανάλογες ιδιότητες με τον καφέ, διότι περιέχει και αυτό καφεΐνη και κατεχίνες, που διεγείρουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την κινητοποίηση του λίπους, δηλαδή τη λιπόλυση.

Καφές: Η καφεΐνη φαίνεται ότι αυξάνει στιγμιαία την καύση των θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως πρέπει να χάσετε. Περιοριστείτε στην κατανάλωση 3 φλιτζανιών την ημέρα.

Καυτερές πιπεριές: Με την κατανάλωσή τους υπάρχει προσωρινή αύξηση των καύσεων, διότι περιέχει μία ουσία που αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης. Προσοχή όμως, στα άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Η «μαγική» συνταγή

«Μαγικές» τροφές ή χάπια για να επιτύχουμε αύξηση του μεταβολισμού μας δεν υπάρχουν. Η λύση είναι συνδυασμός άσκησης και σωστών διατροφικών συνηθειών!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κλειδώνουν» οι περικοπές στις συντάξεις



Τι προβλέπει η πρόταση που κερδίζει έδαφος.

Νέα εισφορά στις συντάξεις αλλά και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης περιλαμβάνει το πακέτο της κυβέρνησης με στόχο την εξοικονόμηση πάνω από πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει οι περικοπές στις συντάξεις να είναι κλιμακωτές.

Στο 2% για ποσά από 700 ως 1.000 ευρώ, 3% από 1.000 ως 1.300, 5% από τα 1.300 ως τα 1.600 ευρώ, 10% από τα 1.600 ως τα 2.000 ευρώ και 15% από 2.000 ευρώ και πάνω.

Στις περικοπές περιλαμβάνονται και το μαχαίρι στη 13η και 14η επικουρική σύνταξη, αλλά και το πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, αλλά και η περικοπή κατά 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν χιλιάδες άτομα.

Παράλληλα όμως τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης θα γίνουν 20 από 15 που είναι σήμερα ώστε να μπορεί κάποιος να βγει σε σύνταξη αλλιώς υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας στα 67 από τα 65 έτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού



Μεγαλύτερα οφέλη για τις γυναίκες που αθλούνται 10-19 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που έγινε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα η φυσική δραστηριότητα – είτε είναι ήπια είτε έντονη – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer είναι ενθαρρυντική και στέλνει το μήνυμα ότι οι γυναίκες, τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέσω της άσκησης και της διατήρησης του σωματικού τους βάρους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1504 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 1555 χωρίς τη νόσο, ηλικίας 20 έως 98 ετών.

Πρόκειται για γυναίκες που συμμετείχαν στην μεγαλύτερης έκτασης Long Island Breast Cancer Study Project που μελετά τα πιθανά περιβαλλοντικά αίτια πρόκλησης καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αθλούνται είτε κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους χρόνων είτε στην εμμηνόπαυση είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που αθλούνταν 10-19 ώρες την εβδομάδα είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη με ένα σχετικό ποσοστό μείωσης του κινδύνου κατά 30%.

Ωστόσο, τα οφέλη αυτά εξανεμίζονταν σε περίπτωση που οι γυναίκες έπαιρναν πολλά κιλά ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, ακόμη και να εξακολουθούσαν να αθλούνται, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λιπαρά στη διατροφή μας την καλοκαιρινή περίοδο



Που συναντάμε κυρίως τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωση λιπαρών στο σύγχρονο δυτικού τύπου διαιτολόγιο που ακολουθεί η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, καθώς τα λιπαρά της διατροφής έχουν σχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι διάφορες μορφές καρκίνου κ.α.

Επίσης, είναι γνωστό ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει αλλάξει κάποια από τα δεδομένα στο συγκεκριμένο πεδίο και έτσι σήμερα τα λιπαρά δεν θεωρούνται όλα επικίνδυνα, αλλά ορισμένα είναι μάλιστα απαραίτητα ή και ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Τα λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής (30-35% του συνόλου των θερμίδων στη Μεσογειακή διατροφή), παρέχουν ενέργεια (9 θερμίδες ανά γραμμάριο), γεύση και περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, και Ε. Επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο φωσφόρος. Ανάλογα με τη χημική τους δομή τα λιπαρά διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: στα κορεσμένα, στα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου) αποτελούν το βασικό διατροφικό παράγοντα που αυξάνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Τα συναντάμε κυρίως σε κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, προβατίνα), σάλτσες, πλήρες γάλα και γιαούρτι, τυριά, μαργαρίνες, αλλαντικά, φοινικέλαιο και επεξεργασμένες τροφές (παγωτά, σοκολάτα, μπισκότα, πίτες κ.α).


Η επίδραση της πρόσληψης των κορεσμένων λιπών έχει μελετηθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένη πρόσληψή τους σχετίζεται με τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, προστάτη, ενδομητρίου και παχέως εντέρου, με την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.

Συστήνεται η καθημερινή τους κατανάλωση να μην ξεπερνά το 7% του συνόλου των θερμίδων. Τους καλοκαιρινούς μήνες, κορεσμένα λιπαρά συναντούμε στα παγωτά, σουβλάκια, πίτσες, κρέπες, βάφλες, τηγανητά φαγητά κ.α. Παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη αυτών των τροφίμων, κυρίως στις διακοπές.

Αντιθέτως, έμφαση θα πρέπει να δώσουμε στην πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (υγρά σε θερμοκρασία δωματίου), τα οποία αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας επιφέρουν βελτίωση στην LDL-χοληστερόλη, χωρίς όμως να επηρεάζουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και την HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη).

Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων μονοακόρεστων λιπαρών (κυρίως από το ελαιόλαδο) έχει σχετιστεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων διότι το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινόλες και βιταμίνη Ε, οι οποίες προστατεύουν την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης (η οξειδωμένη μορφή είναι αθηρογόνος).

Επιπρόσθετα, τα λιπαρά αυτής της κατηγορίας εκτός από την αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση τους, δρουν προστατευτικά και απέναντι στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Πρόσφατα ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο έχει και αντιυπερτασικές ιδιότητες ενώ διαθέτει και αντιμικροβιακή δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Για τα παραπάνω συνίσταται η πρόσληψη λιπών στη διατροφή μας να προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή να αντιστοιχούν περίπου στο 20% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Συνεπώς, τους καλοκαιρινούς μήνες συστήνεται η κατανάλωση ελαιόλάδου στις σαλάτες, στο φαγητό, στο τηγάνισμα των ψαριών, λαχανικών και πατατών.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνιστώμενος στόχος για την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών είναι έως 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Τα ω-6 λιπαρά οξέα απαντώνται στο αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρδαμέλαιο και σε μαργαρίνες πλούσιες σε πολυακόρεστα.

Όλα αυτά τα έλαια στερούνται των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να θεωρούνται τόσο απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας όσο το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα αφού είναι οξέα που δεν τα συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτελούν πρόδρομες ουσίες των εικοσανοειδών (προσταγλαδίνες, προστακυκλίνες) που έχουν ορμονική δράση, είναι απαραίτητα για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών π.χ. δόμηση νευρικού ιστού, αμφιβληστροειδούς, συμμετέχουν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, ενώ δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης.

Οι βασικές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, κολιός, τόνος, σολομός, γαύρος), τα θαλασσινά (οστρακοειδή και μαλάκια), οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια), το αυγό, η αντράκλα, το θαλάσσιο πλαγκτόν, το λιναρέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα μπορεί κάποιος να τα βρει σε αφθονία το καλοκαίρι, οπότε θα πρέπει να επιλέγονται από τους καταναλωτές.

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση επισημαίνει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων προστατεύει την καρδιά βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τη θρόμβωση του αίματος, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ξαφνικού θανάτου και μειώνοντας τη συχνότητα καρδιακής αρρυθμίας.

Επίσης, δύο εκπρόσωποι των ω-3 λιπαρών οξέων, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), έχει βρεθεί μέσα από έρευνες ότι βοηθούν στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις και στην υπέρταση που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Αποτελέσματα άλλων επιστημονικών ερευνών προτείνουν ότι η κατανάλωση 42 γραμ. ξηρών καρπών (πλούσια σε ω-3 λιπαρά) ημερησίως, σαν μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα ω3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τα μάτια και γενικά την όραση των διαβητικών, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν πρόβλημα με την όρασή τους λόγω της νόσου.

Το DHA είναι το πιο διαδεδομένο είδος λίπους στον ιστό του ματιού και συνήθως προσλαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα από τα λιπαρά ψάρια που προαναφέρθηκαν. Ακόμη, τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν αντικαταθλιπτική δράση και να βοηθούν στην αντιμετώπιση των αρθρίτιδων (π.χ. οστεοαρθρίτιδα) και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ ενισχύουν και την ικανότητα μάθησης, συγκέντρωσης και μνήμης.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ω3-λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με τον δείκτη νοημοσύνης του νεογνού και μετέπειτα παιδιού.

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία στις γενικές διαιτητικές οδηγίες που εξέδωσε ενθαρρύνει το γενικό πληθυσμό να καταναλώνει ψάρι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ συστήνει και την καθημερινή λήψη 1 γραμ. ω-3 λιπαρών οξέων. Συνεπώς, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι ψάρια και ξηρούς καρπούς στις παραπάνω ποσότητες. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι και το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στις σαλάτες καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά των μονοακόρεστων λιπαρών και των ω-3 λιπαρών οξέων.

Μια άλλη κατηγορία λιπών που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα (γνωστά και ως trans λιπαρά οξέα).

Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης. Τα trans λιπαρά οξέα προέρχονται κυρίως από τη θερμική επεξεργασία ελαίων και ζωικού βουτύρου, με μια χημική διεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση.

Έτσι, συνήθως τα προσλαμβάνουμε από έτοιμα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, ντόνατς κ.α.), παγωτά και από τηγανητά τρόφιμα (πατάτες ή τηγανητό κοτόπουλο κ.α.).

Αρκετά χρόνια πριν η επιστημονική κοινότητα είχε θορυβηθεί από την ύπαρξη υδρογονωμένων λιπαρών οξέων σε μαργαρίνες που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο.

Σήμερα, ωστόσο, η χημική βιομηχανία έχει απαλλάξει τις μαλακές μαργαρίνες από την ύπαρξη υδρογονωμένων λιπών, κάτι που συνήθως αναφέρεται και στη συσκευασία των προϊόντων. Συνεπώς, το καλοκαίρι οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν φυτικές μαργαρίνες στις διακοπές τους και οφείλουν να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση των προαναφερόμενων τροφίμων.

Στους ανθρώπους η χοληστερόλη που προσλαμβάνουν από τις τροφές επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, ωστόσο η επίδραση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί από τους επιστήμονες ύστερα από έρευνες σε πειραματόζωα.

Μια διατροφή υψηλή σε χοληστερόλη αυξάνει τα επίπεδά της στο αίμα, αλά η επίδραση αυτή ποικίλλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πρόσφατα, έρευνες έδειξαν ότι η διατροφική χοληστερόλη αυξάνει το λόγο της ολικής προς την HDL-χοληστερόλη (αθηρωματικός δείκτης), επιδρώντας αρνητικά στο συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είναι ο κρόκος αυγού, τα ζωικά λίπη (π.χ. βούτυρο), τα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, τα τυριά, τα θαλασσινά και τρόφιμα που παρασκευάζονται από τα παραπάνω, κυρίως είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα. Η σύσταση για την πρόσληψη χοληστερόλης από τη διατροφή είναι κάτω των 200 mg την ημέρα.

Αυτή η σύσταση πρέπει να τηρείται και τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει η χαλάρωση των διακοπών, ενώ καλή λύση για τις διακοπές αποτελούν και ορισμένα ροφήματα που περιέχουν φυτοστερόλες (λειτουργικά τρόφιμα).

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή, το λίπος δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Εξαίρεση αποτελούν ωστόσο τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Σε αυτό που οφείλουμε να δώσουμε έμφαση είναι κυρίως η ποιότητα του λίπους. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, ενώ το άτομο θα πρέπει να ενθαρρύνεται να προσλαμβάνει κυρίως μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα.

Ο λόγος ω6/ω3 θα πρέπει να είναι 4/1 και όχι 10/1 όπως συμβαίνει σήμερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Μία σύσταση που πρέπει να δοθεί στους καταναλωτές είναι να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων προσεχτικά ώστε να αποφεύγουν τα κακής ποιότητας λιπαρά και να επιλέγουν αυτά που θα τους θωρακίσουν την υγεία. Όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθούνται και το καλοκαίρι στις διακοπές όσο μπορούμε περισσότερο.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι το φαγητό είναι μια απόλαυση και ευχάριστη απασχόληση, από το οποίο δεν θα πρέπει να λείπουν και τα λιπαρά. Το μέτρο στην ποσότητά τους και η σωστή ποιότητά τους θα κάνει τη διαφορά, ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο...


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μπύρα στη διατροφή μας



Οι ευεργετικές ιδιότητες του ζύθου.

Απολαυστικές, δροσιστικές και για κάποιους ιδανική «παρέα» του φαγητού, της διασκέδασης ή της χαλάρωσης για μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ. Ξανθές, μαύρες ή κόκκινες είναι μέρος της ζωής μας από πολύ παλιά. Το 4000 π.Χ. οι Σουμέριοι παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες ζύθου και μάλλον ήταν οι πρώτοι. Κάπου στο 2000 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι και οι Κινέζοι φτιάχνουν μπύρες με διαφορετική περιεκτικότητα αλκοόλης και διαφορετικά χρώματα, ενώ τότε εμφανίζεται για πρώτη φορά, η διαυγής μπύρα.

Ο Ιπποκράτης γράφει για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία και οι Ρωμαίοι την βαπτίζουν μπύρα από το «bibere» (=πίνω στα λατινικά). Αναφορές στον ζύθο έγιναν επίσης, από τους Αιγύπτιους, τους Αζτέκους και τους Γαλάτες.

Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η μαγιά, ο λυκίσκος και η βύνη κριθαριού ή κάποιου άλλου δημητριακού, όπως η σίκαλη και το ρύζι, ανάλογα με τη χώρα προέλευσής της. Συχνά οι μπύρες είναι αρωματισμένες με κάποιο μπαχαρικό ή φρούτο.

Πρώτο στάδιο είναι η βυνοποίηση του κριθαριού και η ενεργοποίηση των ενζύμων. Στη συνέχεια, όλα αυτά αναμιγνύονται με νερό και τα ενεργοποιημένα ένζυμα διασπούν το άμυλο της βύνης προς σάκχαρα. Μετά προστίθεται ο λυκίσκος και τέλος η μαγιά, όπου με την αλκοολική ζύμωση θα παραχθεί αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.

Η πλούσια περιεκτικότητά της σε νερό (93%), χαμηλή συγχρόνως σε αλκοόλη (περίπου 4%), την καθιστά ιδανικό ενυδατικό ποτό για τον οργανισμό. Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης τώρα το καλοκαίρι είναι τεράτιας σημασίας για το σώμα. Οι υπερβολές ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται, αφού η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να εντείνει την αφυδάτωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει την ήπια κατανάλωση μπύρας (1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες, ημερησίως) ως ευεργετική για την υγεία. Έρευνες υποστηρίζουν πως η ήπια κατανάλωση αλκοόλης μπίρας καθημερινά, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις ως προς την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία των οστών, τη λάμψη και την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, καθώς επίσης και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Από την λεπτομερή ανάλυση που ακολουθεί, αξίζει να σημειωθεί πως η μπύρα συγκρινόμενη με άλλα αλκοολούχα ποτά, προσδίδει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα και περισσότερο νερό. Αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη, λόγω φυσικά της παρουσίας των δημητριακών.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνυπάρχουν σε συστήματα συνενζύμων απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλες.

Αναλυτικά, η ριβοφλαβίνη εμπλέκεται στα συνένζυμα που είναι απαραίτητα για τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων σε ενέργεια. Είναι χρήσιμη για τα σκασμένα χείλη και άλλα δερματικά προβλήματα, ενώ η έλλειψή της προκαλεί πληγές και ερεθισμό στα χείλη, λιπαρό δέρμα γύρω από τη μύτη, κάψιμο και ερεθισμό των ματιών.

Η νιασίνη μπορεί να παραχθεί και στο σώμα με τη χρήση τρυπτοφάνης, Β1, Β6 και βιοτίνης. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για στους ηλικιωμένους, διότι βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης.

Το παντοθενικό οξύ συμμετέχει στη λειτουργία των επινεφριδίων και το σχηματισμό αντισωμάτων. Είναι μέρος του συνενζύμου Α, το οποίο κατέχει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τα θερμιδογόνα συστατικά των τροφίμων. Η κόπωση, η κεφαλαλγία, η ζαλάδα και η μυϊκή αδυναμία σχετίζονται κατά γενικό κανόνα με μικρές ελλείψεις σε βιταμίνη Β5.

Η Β6 συμμετέχει στη μετατροπή των απαραίτητων λιπαρών οξέων σε προσταγλανδίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των ορμονών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), ενώ συγχρόνως, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων των υγρών του σώματος, παρεμβαίνοντας στην ισορροπία καλίου/νατρίου.

Παρατηρούμε πως η μπύρα περιέχει και φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση. Ελλείψεις εμφανίζονται συνήθως στους ηλικιωμένους, τους αλκοολικούς και τις μέλλουσες μητέρες. Η χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

Τέλος, η χολίνη, αν και δεν ανήκει στο συμπλεγμα των βιταμινών Β, ανήκει στους παράγοντες του συμπλέγματος. Αποτελεί μέρος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάδοση της νευρικής ώσης και διεγείρει την παραγωγή λεκιθίνης.

Συνεχίζοντας την ανάλυση ως προς τα μέταλλα που περιέχονται στη μπύρα, παρατηρούμε υψηλά ποσοστά μαγνησίου, φωσφόρου, σεληνίου και καλίου. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας στις αντιδράσεις απελευθέρωσης ενέργειας. Είναι επίσης απαραίτητο για τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA. Και επιπλέον, είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένου και του καρδιακού μυ.

Περισσότερο από το 65% της ποσότητας του μαγνησίου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά, όπου μαζί με το ασβέστιο και το φώσφορο βοηθούν στο σχηματισμό και την ανθεκτικότητά τους. Ο φώσφορος συμμετέχει επίσης στην δημιουργία των νουκλεϊκών οξέων, στην ανάπτυξη μυϊκού ιστού και στην διατήρηση της οσμωτικής πίεσης και της οξεο-βασικής ισορροπίας του αίματος.

Παράλληλα, το υψηλό ποσοστό καλίου που βρίσκεται στη μπύρα, το οποίο είναι και ο κύριος ρυθμιστής της οξεο-βασικής ισορροπίας, συνεισφέρει και στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, στον έλεγχο της μυϊκής συσταλτικότητας και στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση, είναι απαραίτητο να αναφερθεί και η αντιοξειδωτική δράση της μπύρας, λόγω του σεληνίου και των φλαβονοειδών. Το σελήνιο, δομικό συστατικό των σεληνιο-πρωτεινών οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, συμμετέχουν στην παραγωγή δραστικής μορφής της θυρεοειδικής ορμόνης και στη δημιουργία και επιδιόρθωση του DNA. Όλα αυτά, σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και, φυσικά, γήρανσης του δέρματος.

Επομένως, για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή η μπύρα είναι μέρος της παρέας, μπορούμε χωρίς τύψεις να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές της ιδιότητες καθημερινά, επιλέγοντας την μπύρα που μας ταιριάζει.








Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φαρμακείο στο Ελληνικό



Φάρμακα και περίθαλψη στους μη έχοντες από το κοινωνικό φαρμακείο στο Ελληνικό. Μια πρωτοβουλία που μόνο θετικά μπορεί να σχολιαστεί.

Δείτε το βίντεο από το Mega.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει το Σεπτέμβρη το Κοινωνικό Ιατρείο



Στο πλευρό των απόρων ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Από Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το νέο Κοινωνικό Ιατρείο που στήνεται ήδη στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.

Η μοναδική τέτοια δομή σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετεί δωρεάν άπορους και ανασφάλιστους, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας από γιατρούς εθελοντές, αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής».

Εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν εθελοντικά γιατροί όλων των ειδικοτήτων (παθολόγοι, νευρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, πνευμονολόγοι και οδοντίατροι). Τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Μαρίνας 4 στην Πολίχνη και στέγαζε την κοινωνική υπηρεσία του ομώνυμου πρώην δήμου έχει ήδη μετατραπεί σε ένα φιλόξενο χώρο, που, από Σεπτέμβρη, εφόσον ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα αποκτήσει ζωή, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε άπορους πολίτες.

«Βρισκόμαστε σε φάση μετακόμισης. Εκτιμώ ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα φέρουμε προς έγκριση από το δημοτικό μας συμβούλιο τον κανονισμό λειτουργίας της κοινωνικής αυτής δομής και μετά θα πιάσουμε δουλειά», τονίζει σε δηλώσεις του στα «Εν Δήμω» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ανάπτυξης και Υγείας Παύλου Μελά, Γιώργος Λίλτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας.

Άλλωστε, οι πολίτες που θα θελήσουν να γίνουν δέκτες των υπηρεσιών που θα παρέχονται, θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι δεν καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό φορέα. «Σε μια εποχή που οι ανάγκες τέτοιου είδους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους δημότες μας που έχουν ανάγκη», επισημαίνει ο κ. Λίλτσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά είναι πολλοί οι άποροι πολίτες που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πιο κατάλληλος δημόσιος μηχανισμός για να προσφέρει κοινωνική στήριξη σε όσους την έχουν ανάγκη. Άλλωστε, αυτή είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ανάπτυξη, καθώς στηρίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Ανάπτυξη όμως για τον άνθρωπο. Και ο άνθρωπος δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι οντότητες με ανάγκες και προβλήματα», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, στα σχέδια του δήμου, είναι και η λειτουργία λίγο αργότερα ενός κοινωνικού φαρμακείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Ολοταχώς για εφεδρεία το φθινόπωρο



Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και πότε εντάσσονται.

Να τρέξει εντός του 2012 το νέο μοντέλο της εφεδρείας ζητά η τρόικα, με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την υπαγωγή στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 40.000 ως 45.00 υπαλλήλων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης των υπαλλήλων θα ξεκινήσει από το τον Σεπτέμβριο.

Πρώτοι στο στόχαστρο θα μπουν οι υπάλληλοι που δεν διαθέτουν πολλά προσόντα και υπηρετούν σε οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Στην ίδια μοίρα, όπως αναφέρει το Έθνος, θα βρεθούν και όσοι υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε εφεδρεία θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς για δύο ή τρία χρόνια.

Στο διάστημα αυτό θα λαμβάνουν μέρος μόνο του βασικού μισθού.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σκέψεις. Είτε να λαμβάνουν το 60%, είτε το 70% του βασικού μισθού, με επικρατέστερο ποσοστό το 60%.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν πίσω το εφάπαξ


Να κόψουν «στο μισό» και το εφάπαξ για πολλούς δικαιούχους υπαλλήλους, ακόμα και εάν έχουν αποχωρήσει ήδη από την υπηρεσία συζητούν στο οικονομικό επιτελείο.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από όσους ήδη πρόλαβαν την τελευταία στιγμή και πήραν εφάπαξ φέτος, να επιστρέψουν μέρος του πληρώνοντας «συμπληρωματική εισφορά»!

Και αυτό επειδή στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως τα 24 από τα 37 Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, δίνουν υπερβολικά ποσά που υπερβαίνουν κατά 2% έως και 83% τις καταβαλλόμενες εισφορές.



Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζεται η διανομή τροφίμων



Δωρεάν ντομάτες στην Ερέτρια.

Έναν τόνο ντομάτες μοιράζει σήμερα στους κατοίκους του δήμου Ερέτριας ντόπιος παραγωγός. Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παραγωγοί προσφέρουν στον κόσμο δωρεάν τα προϊόντα τους.

Πριν από δύο ημέρες και συγκεκριμένα το Σάββατο, 11 Αυγούστου, μοιράστηκε ένας τόνος στο Γυμνό και την Παρασκευή, 10 Αυγούστου, διανεμήθηκε ένας ακόμη τόνος του ίδιου προϊόντος.

Οι διανομές δωρεάν προϊόντων, όπως αναφέρουν παράγοντες του δήμου της περιοχής, θα συνεχιστούν για να στηριχθούν οι άνθρωποι (όσο γίνεται δηλαδή) που αυτές τις δύσκολες εποχές αδυνατούν να τα βγάλουν εύκολα πέρα…


Διαβάστε περισσότερα...

Ασπιρίνη η θαυματουργή;


Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είναι μικρότερος κατά 16% κατά μέσο όρο για όσους παίρνουν κάθε μέρα μία ασπιρίνη, όταν είναι ακόμα υγιείς, ενώ παράλληλα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης φαίνεται πως επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στους καρκινοπαθείς.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα μίας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία έρχεται μεν να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες, που είχαν κάνει ανάλογες διαπιστώσεις, όμως εκτιμά ότι η ωφέλεια της ασπιρίνης είναι τελικά μικρότερη από αυτήν (έως 37%) που είχαν βρει οι παλαιότερες έρευνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Έρικ Τζέικομπς της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη βρετανική Guardian, παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας άνω των 100.000 ανδρών και γυναικών, χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρκίνου, που έπαιρναν καθημερινά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 μιλιγκράμ) για χρονικό διάστημα έως 11 ετών.

Οι θάνατοι από ορισμένες μορφές καρκίνου (εντέρου, στομάχου, οισοφάγου κ.α.) ήσαν σημαντικά μειωμένοι σε ποσοστό έως 40%, ενώ σε άλλους καρκίνους οι θάνατοι εμφάνιζαν μικρότερη μείωση, της τάξης του 12% κατά μέσο όρο. Συνολικά, η μέση μείωση των θανάτων ήταν περίπου 16% τόσο για όσους έπαιρναν την ασπιρίνη για πάνω από πέντε χρόνια, όσο και για εκείνους που το έκαναν για λιγότερα χρόνια.

Στον καρκίνο των πνευμόνων πάντως η ασπιρίνη δεν φαίνεται να έχει κάποια προστατευτική δράση, πιθανότατα επειδή η νικοτίνη του τσιγάρου ακυρώνει τα οφέλη της στους καπνιστές. Από την άλλη, η προστατευτική δράση της ασπιρίνης εμφανίζεται αρκετά μεγαλύτερη στους άνδρες (υπερδιπλάσια μείωση των θανάτων από καρκίνο) σε σχέση με τις γυναίκες.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει μεν την επωφελή δράση της ασπιρίνης, όμως, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη σχετίζεται με μία σχετικά μικρότερη μείωση του κινδύνου, αν και επισημαίνει ότι ακόμα και μία μικρή προστατευτική δράση έχει νόημα.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι μέσω ποιού μηχανισμού η ασπιρίνη δρα προστατευτικά, αλλά υποθέτουν ότι βοηθά στην καταστολή των φλεγμονών στον οργανισμό ή επιβραδύνει τις προκαρκινικές μεταλλάξεις στα κύτταρα. Αν και συνεχώς νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και σε χαμηλή δοσολογία η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, τόσο στους υγιείς, όσο και στους ασθενείς, οι γιατροί προς το παρόν διστάζουν να εισηγηθούν την ευρεία χρήση της ως προληπτικού αντικαρκινικού φαρμάκου. Μία αιτία είναι οι πιθανές στομαχικές παρενέργειές της (εσωτερική αιμορραγία) λόγω της τακτικής λήψης, οι οποίες είναι πιθανό να αποβούν θανατηφόρες σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδίως σε άτομα άνω των 70 ετών.

Όπως είπε ο Έρικ Τζέικομπς, «είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουμε στους ανθρώπους να αρχίσουν να παίρνουν ασπιρίνη ειδικά κατά του καρκίνου. Ακόμα και μία χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για γαστρεντερική αιμορραγία. Οι αποφάσεις για τη χρήση της ασπιρίνης πρέπει να γίνονται ζυγιάζοντας τους κινδύνους σε σχέση με τα οφέλη, στο πλαίσιο του ιατρικού ιστορικού κάθε ξεχωριστού ατόμου. Οποιαδήποτε απόφαση για την καθημερινή λήψη ασπιρίνης πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά τη συμβουλή ενός γιατρού».



Διαβάστε περισσότερα...

Κόβονται συντάξεις κι επιδόματα





Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς σε κοινωνικά επιδόματα και προνοιακές παροχές, καθώς περισσότεροι από 250.000 δικαιούχοι πλήττονται από τα μέτρα που επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει το πακέτο των 11,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη προνοιακών επιδομάτων θα περικοπεί δραματικά, φτάνοντας τις 25.000 έως 30.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα), με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί δικαιούχοι να βρεθούν εκτός της νέας λίστας.

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση να επισημαίνει στην Realnews ότι «στο τραπέζι έχουν πέσει έξι εναλλακτικά σενάρια για κάθε κονδύλι ενδεχόμενης περικοπής (κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ κ.ά.)».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι συσκέψεις με τις υπηρεσίες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που έχουν αναλάβει να μετρήσουν το αποτέλεσμα κάθε μέτρου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μεταβατικά στάδια, αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα και οι εναλλακτικές προτάσεις εξοικονόμησης θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα τεθούν υπό συζήτηση σε νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Ψαλίδι» στις συντάξεις

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα εναλλακτικά σενάρια, εκ των ων ουκ άνευ είναι η κλιμακωτή περικοπή κύριων συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή και δύο χρόνια ή η αύξηση, έστω και σταδιακά, των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς το υπουργείο Εργασίας τελικά είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να συνεισφέρει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για μείωση των συντάξεων από τα 700 ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια, προκειμένου να μην αυξήσει το γενικό όριο, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συνταξιοδότηση και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, εξετάζεται:

- Μείωση 3% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ.

- Μείωση 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

- Μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Ενα δεύτερο σενάριο προβλέπει:

- Μείωση 2% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ.

- Μείωση 3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ.

- Μείωση 5% για συντάξεις από 1.300 έως 1.600 ευρώ.

- Μείωση 10% για συντάξεις από 1.600 έως 2.000 ευρώ.

- Μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Οσον αφορά την αύξηση των ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο Γ. Βρούτσης πρότεινε, αντί της συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης (ήτοι 4.500 ένσημα) και της συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας που ισχύει σήμερα, να αυξηθούν τα απαιτούμενα έτη εργασίας σταδιακά σε 20, αντί του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια. Πρόκειται για μια σημαντική δομική αλλαγή, που θα οδηγήσει -σε πολλές περιπτώσεις- σε έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά τα 67, καθώς για να συμπληρώσει κανείς τα απαιτούμενα ελάχιστα έτη ασφάλισης, και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης υψηλής ανεργίας, θα πρέπει να εργάζεται για αρκετά χρόνια μετά το 65ο έτος της ηλικίας του. Στη λογική αυτή κινήθηκε άλλωστε και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας. Ο γνωστός ως «ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» προβλέπει τη δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών αναμένεται να καθορίσει τις περικοπές των εφάπαξ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον άμεσα, καθώς ο εξορθολογισμός τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις περικοπές, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και το 50%. Σημειώνεται ότι από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.

Στο στόχαστρο ακόμη και οι συντάξεις των 360 ευρώ

Από τα επώδυνα μέτρα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος περιλαμβάνονται ακόμη και μειώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους.Αναλυτικότερα:

- «Ψαλίδι» στις διπλές και τριπλές κύριες συντάξεις (το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση κατά 35% της μεγαλύτερης σύνταξης) και διασταυρώσεις για την τήρηση των πλαφόν που ισχύουν πριν από τη λήψη τυχόν απόφασης για τη μείωση των σχετικών ορίων (σήμερα είναι 2.774 ευρώ στα περισσότερα ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για τις διπλές συντάξεις και άνω των 4.000 ευρώ στο Δημόσιο).

- Μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ (στα 330 ευρώ, από 360 ευρώ που είναι σήμερα).

- Κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές.

- Επιβολή πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

- Αύξηση είτε των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, είτε του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65. Σημειώνεται ότι, εάν αυξηθεί κατά 2 χρόνια το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα εξοικονομηθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται αμφίβολο λόγω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.

- Σύνδεση της καταβολής των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 



Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σύνθεση της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς

 

Με 61 αθλητές και αθλήτριες σε εννέα αθλήματα θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (29/8-3/9).

Σχεδόν ένα μήνα πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (29 Αυγούστου-9 Σεπτεμβρίου) και η ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τα ονόματα των αθλητών και αθλητριών που θα λάβουν μέρος στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού της βρετανικής πρωτεύουσας.

Την αποστολή συγκροτούν 61 αθλητές και αθλήτριες σε εννέα αθλήματα και συγκεκριμένα σε τοξοβολία, σκοποβολή, ξιφασκία με αμαξίδιο, άρση βαρών σε πάγκο, μπότσια, ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση και στίβος.

Η ελληνική ομάδα για το Λονδίνο:

- ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ (1): Άννα Τζίκα

- ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (2): Θεοδώρα Μούτσιου, Ευάγγελος Κακοσαίος

- ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ (4): Γεράσιμος Πυλαρινός, Εμμανουήλ Μπόγδος, Γεώργιος Αλεξάκης, Πάναγιώτης Τριανταφύλλου.

- ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟ (3): Παύλος Μάμαλος, Γκρέμισλαβ Μωϋσιάδης, Νίκος Γκουντάνης.

- ΜΠΟΤΣΙΑ (5): Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός, Μαρία Κορδαλή, Παναγιώτης Σουλάνης, Αλέξανδρος Παπαδάκης (Director: Δανιήλ Πολυχρονίδης, Ανδρέας Κεραμιδάς, Ελένη Καλογεροπούλου, Αναστασία Τερζοπούλου).

- ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (3): Σταμάτης Κοτζιάς, Αδαμαντία Χαλκιαδάκη, Χρήστος Στεφανάκης (Pilot: Κωνσταντίνος Τρουλινός, Αρυγυρώ Μηλάκη).

- ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ (4): Γιώργος Δεληκούρας, Βασίλης Χριστοφόρου, Θεόδωρος Αλεξάς, Αργύρης Νοτάρογλου.

- ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (14): Άρης Μακροδημήτρης, Χρήστος Ταμπαξής, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Αντώνιος Τσαπατάκης, Βασίλης Τσαγκάρης, Γιώργος Καπελλάκης, Κωνσταντίνος Καραούζας, Νίκος Τσότρας, Ιωάννης Κωστάκης, Ανδρέας Κατσαρός, Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, Σεμιχά Ριζάογλου, Χρυσούλα Αντωνιάδου, Μαρία Καλπακίδου.

- ΣΤΙΒΟΣ (25): Πασχάλης Σταθελάκος, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Ιωάννης Πρώτος, Σεζόν Φερνάντες, Γιώργος Καραμηνάς, Κωνσταντίνος Ντιμπίδης, Αναστάσιος Τσίου, Δημήτριος Ζησίδης, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Γεράσιμος Βρυώνης, Ευστράτιος Νικολαίδης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Μαρίνος Φυλαχτός, Ηλίας Ναλμπάντης, Αγίμ Δημήτριος Δομγκιόνι, Ευάγγελος Καναβός, Αθανάσιος Μπαράκας, Παντελής Καλόγερος, Νικόλαος Καπλάνης, Μαρία Σταματουλά, Στυλιανή Σμαραγδή, Ευαγγελία Ζίσκα, Παρασκευή Κάντζα, Αλεξάνδρα Δημόγλου, Ανθή Καραγιάννη.

Να θυμίσουμε ότι αρχηγός αποστολής για τους Αγώνες του Λονδίνου, είναι ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης και υπαρχηγός ο Αριστείδης Πανανός.



Διαβάστε περισσότερα...

Έξωση σε καρκινοπαθή



Μηνύσεις για απειλή, εξύβριση αλλά και για φθορά αναμένεται να υποβάλλουν - ίσως και μέσα στην εβδομάδα - τα παιδιά της 47χρονης από το Ηράκλειο, η οποία ενώ χαροπάλευε στην Εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τής κοινοποιήθηκε εξώδικο από τον σπιτονοικοκύρη της με το οποίο απαιτούσε να αδειάσει το σπίτι επειδή χρωστούσε ενοίκια 2,5 μηνών.

Όπως καταγγέλλεται, αν και ο σπιτονοικοκύρης γνώριζε ότι η γυναίκα δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή, θυροκόλλησε με δικαστικό επιμελητή το εξώδικο, ενώ όταν πέθανε πια, έσπευσε να αλλάξει τις κλειδαριές του σπιτιού, να πετάξει τα πράγματα της και "ξηλώσει" το ρολόι του νερού με αποτέλεσμα της παιδιά της να μην έχουν σπίτι να την κλάψουν.

Μάλιστα η κόρη της 47χρονης κατήγγειλε ότι μέχρι και σήμερα δέχονται απειλητικά μηνύματα από τον ιδιοκτήτη προκειμένου να πάρουν τα πράγματα της αδικοχαμένης μητέρας της, όμως - όπως υποστηρίζει - φοβάται για τη ζωή της.



Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τις δόσεις σας...



Από σήμερα το απόγευμα θα μπορούν οι φορολογούμενοι να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων που θα πληρώσουν στην εφορία, μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ o γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε 7 δόσεις σε όσους έχουν εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.

Ακόμη και σε περίπτωση που δεν έχετε κωδικό, θα μπορείτε να δείτε το ύψος των δόσεων, με τη χρήση του ΑΦΜ σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανεβαίνουν οι βάσεις


Ανεβαίνει ο πήχης για τουλάχιστον 40 πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία οδηγούν στο Δημόσιο, έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, ενώ "ψηλώνουν" οι βάσεις και σε πρωτοκλασάτα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε αστυνομικά τμήματα, οι βάσεις αναμένεται να εκτοξευθούν, αφού οι θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί στο μισό (580 από 1.244).

Περισσότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι απαιτούνται και για Φιλολογία, Ψυχολογία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χρεών


Νέο πρέσινγκ στους οφειλέτες του Δημοσίου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου φέρεται αποφασισμένη να αρχίσει το «σαφάρι» για την είσπραξη των χρεών, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξής, όπως κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, ακόμη και μισθών, άνοιγμα και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, ποινικές διώξεις κ.ά.

Το οικονομικό επιτελείο, μετά τα «μαύρα μαντάτα» από το σκέλος των εσόδων στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου (των οποίων η υστέρηση ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού), αλλά και τις επικείμενες πιέσεις της τρόικας για λήψη νέων μέτρων εντός του 2012, εντός των προσεχών ημερών σχεδιάζει να δώσει νέες οδηγίες στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προκειμένου να είναι έτοιμος και να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της είσπραξης των χρεών, που προσεγγίζουν πλέον τα 45 δισ. ευρώ, ενώ ήδη νέο οδηγό εξέδωσε και η γενική γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στον εν λόγω οδηγό, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι, για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θρεπτικοί θησαυροί του καλοκαιριού



Φυσικές πηγές υγείας και ομορφιάς το καρπούζι και το πεπόνι.

Σκέτα, σε φρουτοσαλάτα ή σαν επιδόρπιο όχι μόνο μας γλυκαίνουν και μας ξεδιψάνε, αλλά βοηθάνε και στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Γιατί, λοιπόν, να μην επωφεληθείτε από το καρπούζι και το πεπόνι τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα, τα γεμάτα ήλιο και θρεπτικούς θησαυρούς;

Αποτοξινώνουν

Παρά τη γλυκιά γεύση τους, τα φρούτα αυτά ξεδιψάνε. Τα πεπόνια περιέχουν 85% νερό, ενώ στα καρπούζια το νερό φτάνει το 95%. Από την άλλη, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη δεν ξεπερνάει το 8-12%. Έτσι, προσφέρουν άφθονο νερό για τις μέρες που κάνει πολλή ζέστη, με λίγες θερμίδες.

Γεμάτα μεταλλικά στοιχεία, τα πεπόνια είναι εξαιρετικά για αποτοξίνωση. Πλούσια σε κάλιο και φτωχά σε νάτριο ενεργοποιούν τη νεφρική λειτουργία και ευνοούν την αποβολή των περιττών ουσιών από τον οργανισμό. Έτσι, προσφέρουν εξασφαλισμένη δράση κατά του πρηξίματος!

Σε αυτήν τη διουρητική δράση προστίθεται η θετική επίδρασή τους στη λειτουργία του εντέρου, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ίνες. Εξάλλου, τόσο τα πεπόνια όσο και τα καρπούζια είναι τροφές που χορταίνουν εύκολα, οπότε αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Προσοχή!

Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν ακόμη και καθαρτική δράση, ειδικά αν δεν είναι πολύ ώριμα. Για να γίνονται καλύτερα ανεκτά από το έντερο, συνιστάται να μην καταναλώνονται πολύ παγωμένα και να μη συνοδεύονται από νερό.

Ομορφαίνουν

Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κυρίως καροτένια και βιταμίνη C, φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, δίνοντάς τους ιδιαίτερο διατροφικό ενδιαφέρον.

Μια μικρή φέτα πεπόνι (110 γραμμ.), πλουσιότερη σίγουρα από το καρπούζι, μπορεί να καλύψει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και το μισό σε β-καροτένιο.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στην προστασία του οργανισμού από τη γήρανση των κυττάρων. Έτσι, βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών δράσεων του ήλιου στο δέρμα, ενώ διευκολύνουν, παράλληλα, το μαύρισμα. Πάντως, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσουν ένα καλό αντιηλιακό προϊόν.

Για να διατηρήσουν τη γεύση τους

Κρατάτε τα πεπόνια και τα καρπούζια σε θερμοκρασία δωματίου και βάζετέ τα στο ψυγείο μία ώρα πριν τα καταναλώσετε.

Από τη στιγμή που κόβονται μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο 2-3 μέρες, αλλά πάντα τυλιγμένα με διάφανη μεμβράνη, γιατί διαφορετικά θα απλωθεί η μυρωδιά τους σε όλα τα τρόφιμα.

Αν θέλετε να τα απολαμβάνετε ολόκληρο το χρόνο, κόβετε μικρά κομματάκια και βάζετέ τα στην κατάψυξη σε ερμητικά κλειστά σκεύη.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελιξίριο υγείας ο... καφές


Τα ευρήματα νέων μελετών μας προσφέρουν ισχυρό άλλοθι για να πίνουμε χωρίς τύψεις το καφεδάκι μας καθώς όλα δείχνουν ότι τα συστατικά του αγαπημένου μας ροφήματος, από τη διεγερτική καφεΐνη μέχρι τις αντιοξειδωτικές ουσίες και το μαγνήσιο, μας προστατεύουν από πληθώρα εκφυλιστικών ασθενειών.

Είναι ο καφές το σύγχρονο ελιξίριο της μακροζωίας; Η διαπίστωση αυτή έχει ήδη αποκτήσει θερμούς υποστηριχτές στη διεθνή αλλά και την ελληνική επιστημονική κοινότητα, ειδικά μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της μελέτης της Α’ Καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στην Ικαρία, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η τελευταία έδειξε πως ένας από τους λόγους που οι Ικαριώτες περιλαμβάνονται στους μακροβιότερους πληθυσμούς του πλανήτη είναι πως πίνουν τουλάχιστον ένα με δύο φλιτζάνια ελληνικό καφέ την ημέρα στο καφενείο του χωριού τους, μετά την καθιερωμένη μεσημεριανή σιέστα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης η συστηματική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την αγγειακή διατασιμότητα δηλαδή με απλά λόγια κάνει τα αγγεία πιο ελαστικά και συνεπώς προστατεύει από την αθηροσκλήρωη και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.


Πηγή: http://www.metrogreece.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινο φως για τον "γεωεντοπισμό"


Υπό όρους και προϋποθέσεις, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έδωσε το «πράσινο φως» με την υπ΄αριθμόν 112/2012 απόφασή της για τη χρήση συσκευών γεωεντοπισμού, μέσω συνδρομής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε ανήλικους. Την άδεια της Αρχής ζήτησαν δύο εταιρείες παροχής τέτοιων υπηρεσιών 24ωρης παρακολούθησης μέσω ειδικού κέντρου, με την καταβολή συνδρομής.

Οι συσκευές αυτές απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα υγείας, άτομα επιφορτισμένα με το καθήκον της φροντίδας εκείνων που έχουν τέτοια προβλήματα υγείας, καθώς και τους γονείς ανηλίκων. Συνοπτικά, οι υπηρεσίες επιτρέπουν στον «συνδρομητή» να λαμβάνει γνώση της γεωγραφικής θέσης αυτού που φοράει την εν λόγω συσκευή, η οποία είναι μικρού μεγέθους, μπορεί να έχει μορφή κουτιού ή ρολογιού, περιλαμβάνει κύκλωμα κινητής τηλεφωνίας (GSM), σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) και κουμπί πανικού.

Όπως επισημαίνει η Αρχή στο σκεπτικό της, στην περίπτωση των συσκευών γεωεντοπισμού: «σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των φερόντων, είναι η ατομική τους ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Η επεξεργασία δεδομένων περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του φέροντα, όπως δεδομένα γεωεντοπισμού, «δημογραφικά» δεδομένα αλλά και ευαίσθητα δεδομένα».

Ωστόσο, τονίζει η Αρχή στην απόφασή της, στην περίπτωση που ο φέρων τη συσκευή γεωεντοπισμού και ο συνδρομητής, είναι διαφορετικά πρόσωπα, «τότε θα πρέπει ο φέρων να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και συγκατατεθεί ως προς την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων. Για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση του φέροντα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ενήλικος και στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας, τότε η συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων δίνεται εγγράφως από τον δικαστικό συμπαραστάτη. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φέρων είναι ανήλικος, τότε απαιτείται η συγκατάθεση των ασκούντων τη γονική μέριμνα του ανηλίκου».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Αρχή στις περιπτώσεις των ανηλίκων, επικαλούμενη το άρθρο 16 της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σημειώνοντας ότι τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν στην απόφαση για τη χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην απόφαση, εφόσον, το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού είναι επαρκώς υψηλό (άνω των 14 ετών) ενδείκνυται, πέραν της συγκατάθεσης των γονέων, να ληφθεί και να εκτιμηθεί η γνώμη του ανηλίκου, ως προς τη χρησιμοποίηση ή μη της συσκευής.

Ένας μέλος της Αρχής μειοψήφησε, καθώς, είχε την άποψη ότι η χρήση σε ανηλίκους τέτοιων συσκευών θα πρέπει να επιτραπεί μόνο για λόγους υγείας. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες, θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταβάλλεται το επίδομα του ΟΓΑ



Από σήμερα αρχίζει η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του Δ’ διμήνου 2012 στους δικαιούχους του ΟΓΑ, με πίστωση λογαριασμού Τράπεζας η ΕΛΤΑ. Το συνολικό ύψος της δαπάνης ανέρχεται στα 114.5 εκατ. Ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...