Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Το νέο μοντέλο για τους αυτοκινητόδρομους


Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμο το μοντέλο του υπουργείου Υποδομών πάνω στο οποίο θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση στους όρους των συμβάσεων των πέντε μεγάλων αυτοκινητοδρόμων με τους παραχωρησιούχους και τις δανείστριες τράπεζες, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Βασικός του στόχος θα είναι η μείωση των διοδίων και η διευκόλυνσης της τοπικής κυκλοφορίας. Ο υπουργός μίλησε για την καθιέρωση ενός συστήματος που θα συναρτά τη διάρκεια της παραχώρησης και το ύψος των διοδίων με τη συχνότητα των διελεύσεων. Δεν μπορεί, είπε, να προβλέπεται εκ των προτέρων να διαρκεί η παραχώρηση για 35 έτη, όπως γίνεται σήμερα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι δεν είναι επιλογή της Κυβέρνησης η καταγγελία των υφιστάμενων συμβάσεων γιατί το κόστος της ολοκλήρωσης των πέντε αυτοκινητοδρόμων θα είναι μεγαλύτερο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο του υπουργείου του (Περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΕΝΟΣΕ) είπε ότι θα προχωρήσουν όσες έχουν οριστικοποιηθεί οι συμβάσεις τους, ενώ για τις υπόλοιπες, τόνισε ότι το υπουργείο θα τις ξαναδεί με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή του δημοσίου. Παρέπεμψε δε στη συνολική διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε ακόμη ότι έχει στρατηγικό στόχο τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, κάτι σαν μία Εγνατία Οδό των Σιδηροδρόμων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Σπίρτζης είπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξαγγελία Σαμαρά για WiFi σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό ήταν πιλοτικό για έξι μήνες και εφαρμόστηκε σε κάποιους δήμους και τώρα δεν υπάρχει τρόπος φύλαξης των εγκαταστάσεων. Εμείς, είπε, δεν θα συμβάλουμε στο πλιάτσικο της περιουσίας του δημοσίου. Τέλος κάλεσε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να επενδύσουν στην ανάπτυξη και επέκταση του γρήγορου Ιντερνετ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για την προαγωγή των μαθητών στο Λύκειο


Αλλαγές επέφεραν οι νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες καταργήθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, όπως και η αλλαγή στις προϋποθέσεις προαγωγής ανατρέπουν τα όσα ίσχυαν για τις προαγωγικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα μετά την ψήφιση των τελευταίων νομοσχεδίων ισχύουν τα ακόλουθα :


Α' και Β' τάξη Ημερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων

· Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαµβάνουν όλα τα διδασκόµενα µαθήµατα εκτός των µαθη- µάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής.

· Τα θέµατα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το µάθηµα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα Θεµάτων Διαβαθµισµένης Δυσκολίας του άρθρου 3 του ν. 4186/2013 µπορεί να λειτουργήσει ως προαιρετικό συµβουλευτικό εργαλείο για µαθητές και εκπαιδευτικούς.

· Για την προαγωγή των µαθητών στην Α΄ τάξη του Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός µέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθµών ετήσιας επίδοσης του µαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόµενων µαθηµάτων συµπεριλαµβανοµένου και του µαθήµατος της Ερευνητικής Εργασίας, όπου αυτό διδάσκεται.

Β' τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Γ' τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου

· Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στη Β΄ τάξη Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαµβάνουν όλα τα διδασκόµενα µαθήµατα εκτός των µαθηµάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής.

· Τα θέµατα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τον διδάσκοντα/τους διδάσκοντες το µάθηµα. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Η Τράπεζα Θεµάτων που δηµιουργήθηκε στο πλαίσιο της Οριζόντιας Πράξης 466112 Προγράµµατος ΕΣΠΑ δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συµβουλευτικό εργαλείο για µαθητές και εκπαιδευτικούς.

· Για την προαγωγή των µαθητών στη Β΄ τάξη Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός µέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από το Μ.Ο. των βαθµών ετήσιας επίδοσης του µαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόµενων µαθηµάτων συµπεριλαµβανοµένου και του µαθήµατος της Ερευνητικής Εργασίας, όπου αυτό διδάσκεται

Σημειώνουμε ότι δεν μετρούν οι βαθμοί της Α και Β Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Α' και Β' τάξη Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ

· Η επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων (για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας) για τις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερήσιου και Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2015. Για τις Α΄ και Β΄ τάξεις τα θέματα ορίζονται αποκλειστικά από το διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το μάθημα και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης.

· Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατόν να δοθούν χωριστά θέματα, εάν συντρέχει αποχρών λόγος, ο οποίος αναγράφεται σε σημείωση στο έγγραφο που περιέχει τα θέματα και παράλληλα συντάσσεται και σχετική πράξη στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή του σχολείου.

· Η Τράπεζα Θεμάτων δύναται να λειτουργήσει ως προαιρετικό συμβουλευτικό εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

· Για την προαγωγή των μαθητών από την Α΄ και Β΄ τάξη Ημερήσιου και από την Α΄ και Β΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών της ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία» και του μαθήματος «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός Περιβάλλον Εργασίας - Ασφάλεια και Υγιεινή», όπου αυτά διδάσκονται.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο Νανόπουλος


«Ζούμε σε μια περίεργη εποχή, οπότε πρέπει ο καθένας μας να υποστηρίξει τα ιερά και τα όσια».

Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ανακηρύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Δημήτρης Νανόπουλος.


Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης ο Νανόπουλος

Σε μία διακριτική εκδήλωση στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο και μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης ανακήρυξε το γνωστό αστροφυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, επίτιμο δημότη της πόλης.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος σημείωσε ότι είναι η ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση του έργου του.

«Ο κ. Νανόπουλος έχει σχέση με το δήμο Αλεξανδρούπολης. Έχει ανταποκριθεί πολλές φορές στα αιτήματά μας να πλησιάσει την πόλη μας και να δώσει τα φώτα του, την επιστήμη την οποία διακονεί και να λαμπρύνει με το μέγεθος του άστρου του το δήμο μας και γι' αυτό τον λόγο ευγνωμονώντας τον, αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος είναι παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμων, αλλά πάνω απ' όλα άνθρωπος, σήμερα ο δήμος τον τιμάει με το μετάλλιο Α τιμής ανακηρύσσοντάς τον και επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης. Είναι τιμή για την πόλη μας».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νανόπουλος δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά από την απόφαση να γίνω επίτιμος δημότης της πόλης. Την Αλεξανδρούπολη την ξέρω εδώ και περίπου 15 χρόνια. Το να γίνεις επίτιμος δημότης μιας πόλης και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης είναι μια ιδιαίτερη χαρά και όλοι μας έχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους πράγματα. Ζούμε σε μια εποχή κρίσεως και κατά κάποιο τρόπο το ότι αναγνωρίζεται κάποιος άνθρωπος για ένα έργο το οποίο κάνει του δίνει χαρά και τον βοηθάει να προχωρήσει και να κάνει κάτι καλύτερο. Είχα την τύχη να έχω στην Ελλάδα, για κάποιο λόγο μια καλή επαφή με τον κόσμο οπότε νομίζω ότι περισσότερο ιδρώτα έχω χύσει για την επιστημονική δουλειά παρά για την κοινωνική καταξίωση και επαναλαμβάνω και πάλι ότι οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικοί οπότε δεν μπορώ εγώ να παραπονεθώ ότι έχω πρόβλημα από την αποδοχή από την Ελλάδα. Πολιτογραφούμαι Θρακιώτης και αυτό είναι ιδιαίτερο, γιατί η Θράκη είναι ακριτική περιοχή. Ζούμε σε μια περίεργη εποχή, γενικότερα όλος ο κόσμος, οπότε πρέπει ο καθένας μας να υποστηρίξει τα ιερά και τα όσια».

Αναφορικά με την ομιλία του, με θέμα «η θεωρία των πάντων», που ακολούθησε την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης, ο Δημήτρης Νανόπουλος ανέφερε ότι κατέληξε στο συγκεκριμένο θέμα γιατί «αυτή τη στιγμή στη Φυσική γίνεται μια μεγάλη επανάσταση είτε από την κοσμολογία, είτε από το CERN και, όταν προσπαθεί κανένας να τα βάλει όλα αυτά μαζί, καταλήγει σε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα. Αυτό θα προσπαθήσω να πω όσο μπορώ πιο απλά γιατί βέβαια είναι πολύπλοκο το θέμα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κολυμπώντας με έναν φαλαινοκαρχαρία


Με μήκος που ξεπέρνα τα 40 πόδια ο φαλαινοκαρχαρίας μπορεί να τρομάξει με μεγάλη ευκολία έναν άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Μια παρέα όμως νεαρών Αμερικανών δεν φοβήθηκε καθόλου και δεν δίστασαν να κολυμπήσουν μαζί του. Οι νεαροί είχαν πάει για ψάρεμα ανοιχτά της Φλόριντας όταν ο φαλαινοκαρχαρίας έκανε την εμφάνιση. Ένας από αυτούς βούτηξε στη θάλασσα και τον έπιασε από το ραχιαίο πτερύγιο του και κολύμπησαν μαζί.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ DNA για τον άντρα που ισχυρίζεται ότι είναι ο Μπεν


«Βροχή» τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για την υπόθεση εξαφάνισης του Μπεν Νίνταμ το 1991 στην Κω, μετά τη νέα έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ και τη δραματική έκκληση της οικογένειας από την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη.

Η αστυνομία του Γιορκσάιρ δέχτηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων, μεταξύ των οποίων και από έναν νεαρό που ισχυρίζεται ότι μοιάζει πολύ με την ενήλικη εκδοχή του Μπεν και τώρα πρόκειται να υποβληθεί σε τεστ DNA.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο οδηγός του λεωφορείου έσωσε τους επιβάτες πριν τη σύγκρουση με τρένο


Το συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ένα λεωφορείο συγκρούεται με αμαξοστοιχία στις ΗΠΑ. Ο οδηγός άνοιξε τις πόρτες για να βγουν οι επιβάτες και κατέβαλε μια τελευταία προσπάθεια να σώσει το μεγάλο όχημα. Τολεωφορείο «κόλησσε» σε σιδηροδρομικές ράγες και παρασύρθηκε από τρένο προκαλώντας τον τραυματισμό 6 ανθρώπων. Στο παρακάτω βίντεο καταγράφονται οι προτροπές των επιβατών στον οδηγό του λεωφορείου, πριν τη σύγκρουση,να ανοίξει τις πόρτες για να σωθούν.

Δείτε το βίντεο από το Mega:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

''Κατέβηκε'' από το πλοίο με βουτιά


Ένα ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το βράδυ, 15 Μαΐου στο λιμάνι της Παροικίας στην Πάρο.

Συγκεκριμένα, ενώ το πλοίο είχε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία πρόσδεσης στον προβλήτα, ένας νεαρός σε ηλικία άνδρας, πήδηξε από το κατάστρωμα του πλοίου στη θάλασσα.

Άμεσα το πλοίο σταμάτησε την προσέγγιση στο λιμάνι, κινήθηκε προς την παραλία του Κριού για να προστατέψει το άτομο που είχε βρεθεί στη θάλασσα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικασία διάσωσης πετώντας σωσίβιο στη θάλασσα.

Οι άνδρες του λιμεναρχείου περισυνέλεξαν το νεαρό άνδρα από τη θάλασσα μεταφέροντάς τον αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πάρου και στη συνέχεια στο Λιμεναρχείο.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον νεαρό άνδρα να βρεθεί στη θάλασσα παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΟΒΕ: Χάνεται το 30% των εισπράξεων ΦΠΑ στην Ελλάδα


Φτερά κάνει το 1/3 περίπου από τις προβλεπόμενες εισπράξεις ΦΠΑ στην Ελλάδα, αναφέρει μελέτη του ΙΟΒΕ.

Στην Ελλάδα, οι εισπράξεις από το ΦΠΑ αποκλίνουν αισθητά από τα αναμενόμενα (VAT Gap), με αποτέλεσμα η υστέρηση στα έσοδά του την περίοδο 2000-11 να είναι η τρίτη υψηλότερη σε 26 χώρες της ΕΕ (30%, έναντι μέσου όρου στην ΕΕ 15%).



«Η υψηλή υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ καταδεικνύει τις δυνατότητες σημαντικής αύξησης των φορολογικών εσόδων από μεγαλύτερη εισπραξιμότητά του… στην επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να συμβάλλει η καθιέρωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων για ένα πολύ μεγάλο τμήμα των συναλλαγών, κυρίως μέσω της θέσπισης κατάλληλων κινήτρων (π.χ. έκπτωση στο φόρο εισοδήματος ή στο ύψος του ΦΠΑ, βάσει κατάλληλα σχεδιασμένων κριτηρίων)», σημειώνει.

Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, η έκταση της φοροδιαφυγής ΦΠΑ σε μια χώρα αποτελεί συνάρτηση, μεταξύ άλλων, του ύψους του κύριου συντελεστή και του ποσοστού ανεργίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τραγωδία με δυο νεκρούς στην Βιάννο


Το αυτοκίνητό τους έπεσε σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων.

Τραγική κατάληξη είχε, το απόγευμα της Κυριακής, η επιχείρηση της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από ΙΧ που το μεσημέρι έπεσε σε χαράδρα βάθος περίπου 120 μέτρων, στα Τέρτσα Βιάννου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, γράφει το cretalive.gr, τα δύο άτομα, ανασύρθηκαν, δυστυχώς, νεκρά, ενώ το αυτοκίνητο έφθασε ως το τέλος της χαράδρας, καθιστώντας μικρές τις πιθανότητες οι δύο επιβαίνοντες να έχουν καταφέρει να επιζήσουν.

Πρόκειται για δύο άνδρες 74 και 70 ετών από την Ιεράπετρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σφραγίδα νομιμότητας σε διπλή ποινή από το ΣτΕ


Σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας.

Σφραγίδα νομιμότητας έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην διπλή ποινή -χρηματικό πρόστιμο και ποινική καταδίκη- σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας καθώς έκρινε πως δεν αποτελεί διπλή κύρωση για το ίδιο αδίκημα.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η διπλή ποινή δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αλλά ούτε στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές αφού ερμήνευσαν τον Τελωνειακό Κώδικα και τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την νομολογία του Δ.Ε.Ε. και του Ε.Δ.Α.Δ. επισημαίνουν ότι το πολλαπλό τέλος που προβλέπει ο Τελωνειακός Κώδικας «δεν συνιστά ποινή του ποινικού δικαίου, που επιβάλλεται από τα ποινικά δικαστήρια υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της ποινικής διαδικασίας με σκοπό αυτόν που χαρακτηρίζει την «ποινή», δηλαδή την γενικότερη νομική, ηθική και κοινωνική αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του δράστη, αλλ’ έχει χαρακτήρα, όπως ρητώς άλλωστε διαλαμβάνεται στη διάταξη του άρθρου 89 παρ.2 του Τελωνειακού Κώδικα, διοικητικής κυρώσεως που επιβάλλεται από διοικητικά όργανα -υπό τον ουσιαστικό έλεγχο των διοικητικών δικαστηρίων- και εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, που είναι η διασφάλιση της εισπράξεως κοινοτικών και εθνικών πόρων καθώς και η τήρηση και ομαλή εφαρμογή των κανόνων της τελωνειακής διαδικασίας».

Όπως υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ «το πολλαπλό τέλος όχι μόνο κατά τον τυπικό χαρακτηρισμό του στην Ελληνική νομοθεσία αλλά και κατά τη φύση και το χαρακτήρα του διαφέρει από τις κυρώσεις ποινικής φύσεως» και συνεχίζει

«οι προβλεπόμενες στον Τελωνειακό Κώδικα ποινές για το ποινικό αδίκημα της λαθρεμπορίας συνίστανται, κατά κανόνα, σε στέρηση της ελευθερίας του δράστη (φυλάκιση ή κάθειρξη) και ουδόλως δύνανται να συγκριθούν με τις χρηματικές κυρώσεις του αντιστοίχου διοικητικού αδικήματος».

Συνεπώς, εφ’ όσον η κύρωση του πολλαπλού τέλους δεν έχει ποινικό χαρακτήρα, δεν ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής της αρχής ne bis in idem, δηλαδή «κανείς δε διώκεται, ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα» .

Το ΣτΕ , με την απόφαση του αναίρεσε εφετειακή απόφαση και υποχρέωσε εταιρεία πετρελαιοειδών να πληρώσει το ποσό των 35.406 ευρώ που της επιβλήθηκε λόγω λαθρεμπορίας (πλαστά τιμολόγια) παρά το γεγονός ότι από τα Ποινικά Δικαστήρια αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η αμετάκλητη αθώωση του κατηγορουμένου από τα ποινικά δικαστήρια δεν αποκλείει την -κατόπιν συνεκτιμήσεως της αθωώσεώς του αυτής- αιτιολογημένη διαφορετική κρίση στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης περί επιβολής πολλαπλού τέλους λόγω λαθρεμπορίας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αγώνας δρόμου στη Θεσσαλονίκη


Δρομείς έτρεξαν τη διαδρομή που ενώνει τα πρώην στρατόπεδα Π.Μελά και Καρατάσιου.

Την απόδοση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου στους δήμους για τη χρήση τους ως χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, διεκδίκησαν περισσότεροι από 800 πολίτες, που έλαβαν μέρος στον αγώνα δρόμου, που συνδιοργάνωσε σήμερα ο δήμος Παύλου Μελά (Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού), σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο «Ολυμπιακή Δομή».

Στον αγώνα δρόμου, που είχε ως αφετηρία το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και ως σημείο τερματισμού εκείνο του Καρατάσιου, συμμετείχαν δρομείς όλων των ηλικιών: χαρακτηριστικό είναι ότι ο μεγαλύτερος σε ηλικία αγωνιζόμενος ήταν ο Συμεών Ρόντος, 75 ετών, και η μικρότερη -έστω με τη βοήθεια των γονιών της στο... τρέξιμο- η μόλις τριών μηνών Ηλιάνα Νικολαΐδου.

Εκτός από τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων υπήρχε και εκείνος των 2 χλμ, καθώς και η διαδρομή δυναμικού βαδίσματος επίσης 2 χλμ. Την εκκίνηση του αγώνα των 5 χλμ. έδωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η επιλογή της διαδρομής έχει το δικό της συμβολισμό: «Ενώνουμε τα στρατόπεδα, θέλοντας να δημιουργήσουμε μια ζώνη άθλησης, πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής μέσα στο αστικό κέντρο που θα μετατραπεί στο μέλλον σε κυψέλη για παρόμοιες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Συγχρόνως, στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες, ότι τα στρατόπεδα ανήκουν στους πολίτες και μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν».

Μετά το τέλος των αγώνων στους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα. Οι τρεις πρώτοι νικητές- νικήτριες ανά αγώνα ήταν κατά σειρά οι εξής: Στα 5 χλμ ανδρών οι Δημήτρης Κατσίρης, Γιώργος Σαντσίλλι και Ιωάννης Κουρκουρίκης και γυναικών οι Αθανασία Θεοδώρου, Φωτεινή Ταχματζίδου και Ελευθερία Παπαντωνίου. Στα 2 χλμ ανδρών οι Ευάγγελος Καρασαββίδης, Νικόλαος Σιούλας και Κοσμάς Χριστοδουλίδης και γυναικών οι Κωνσταντίνα Μαυρογεωργιάδη, Ελένη Καρατάσιου και Ιωάννα Λεμπέτεβα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε η διακεκριμένη σκηνοθέτις Ευγενία Χατζίκου


Ίδρυσε το Σπουδαστήριο Τέχνης και τη Σχολή Κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Διακεκριμένη σκηνοθέτις και αγαπημένη δασκάλα για πολλούς ανθρώπους του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, η Ευγενία Χατζίκου, ευγενική και διακριτική παρουσία του καλλιτεχνικού χώρου, έφυγε από τη ζωή, χθες το πρωί, στο σπίτι της στην Καλλιθέα.

Πέθανε η διακεκριμένη σκηνοθέτις Ευγενία Χατζίκου

Γεννημένη στην Αθήνα, με σπουδές σκηνοθεσίας, θεάτρου και γαλλικής φιλολογίας, ειδικεύθηκε στην τηλεόραση, ως υπότροφος στις Βρυξέλλες. Το 1972 ίδρυσε το «Σπουδαστήριο Τέχνης», που αργότερα χαρακτηρίστηκε Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης και συμπεριλήφθηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ίδρυσε επίσης τη Σχολή Κινηματογράφου και τηλεόρασης, η οποία βραβεύτηκε στο Μόναχο από ειδική επιτροπή καθηγητών επειδή έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο χωρίς κρατική ή άλλη υποστήριξη.

Δημιούργησε δύο καλλιτεχνικές ομάδες: τον Ε.Λ.Ο.Σ.Ε.Χ., που απαρτιζόταν από σπουδαστές και έδωσε περίπου πενήντα παραστάσεις σε χώρους δουλειάς, άσυλα, ιδρύματα, σχολεία και αλλού, σε σκηνοθεσία δική της, και την επαγγελματική ομάδα Α.Π.Ο. (Αθηναϊκός Πολιτιστικός Όμιλος), που έλαβε μέρος τρεις φορές στο θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης με τα έργα «Ο Ρομπέν του πάρκου» του Τάκη Καρνάτσου (βραβείο Υπουργείου Πολιτισμού), «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» του Θάνου Κωτσόπουλου και «Οι φιλοξενούμενοι» του Πέτρου Μάρκαρη.

Σκηνοθέτησε τρεις ταινίες: «Το αγγελούδι μας, πούντο», με θέμα την έκτρωση, το ντοκιμαντέρ «Γένους θηλυκού», με θέμα τη σημερινή θέση της γυναίκας και το «Μικ-μηκ», με θέμα την ανάπτυξη των ταινιών μικρού μήκους στην Ευρώπη.
Μετέφρασε βιβλία με θέματα σχετικά με το αντικείμενο του θεάματος για γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Ανάμεσά τους «Ο Κινηματογράφος » του Ανρί Αζέλ (εκδόσεις Φέξη), «Η γλώσσα του κινηματογράφου » του Μαρσέλ Μαρτέν και «Σουρεαλισμός στον κινηματογράφο» του 'Αδωνι Κύρου (εκδόσεις Κάλβος), «Οι σταρ» του Έντγκαρ Μορέν (εκδόσεις Παϊρίδη), «Η τεχνική του κινηματογράφου » του Λο Ντύκα (εκδόσεις Ζαχαρόπουλου), «Το μοντάζ» του Ρότζερ Κρίτεντεν (εκδόσεις Καστανιώτη) και άλλα.

Έγραψε τα βιβλία «Αυτοσχεδιάζοντας» (εκδόσεις Ντουντούμη, 2005) σε μία προσπάθεια «να μυήσει παιδιά κι εφήβους στη θεατρική αναπαράσταση και στην έκφραση λόγου και σώματος» και το «Νotebook» (εκδόσεις Τετράγωνο, 2011), που περιλαμβάνει «περιγραφές για την δημιουργία, πορεία κι εν τέλει «πτώση» των Σχολών, για τις διεθνείς συμμετοχές μας, προσωπικές στιγμές κι αφηγήσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση ορίων ηλικίας και για 300.000 με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης


Αποκάλυψη Ρωμανιά για αίτημα των δανειστών.

Κατάργηση της εξαίρεσης των εργαζόμενων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τα τέλη του 2012 από την αύξηση των ορίων ηλικίας ζητούν οι δανειστές, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε πως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 300.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα.

Ο κ. Ρωμανιάς τόνισε πως εάν η κυβέρνηση αποδεχθεί τις αξιώσεις των πιστωτών θα επικρατήσει «πανικός», καθώς 300.000 άνθρωποι θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν «αμέσως», και θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατοδρομία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων


Κορυφώνονται την Τρίτη οι εκδηλώσεις.
Με την ποδηλατοδρομία μνήμης, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) με αφετηρία το λιμάνι, άνοιξαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου, ενόψει της επετείου της 19ης Μαΐου. Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση στα μνημεία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα. Η ποδηλατοδρομία, που διέσχισε τμήματα των κεντρικών οδών Τσιμισκή, Καρόλου Ντηλ και Ερμού, κατέληξε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου οι συμμετέχοντες κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των Ποντίων και κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Ποδηλατοδρομία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ήταν η τέταρτη ποδηλατοδρομία μνήμης, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά από τις εκδηλώσεις της 19ης Μαΐου, ώστε να ξεκινήσει η ποντιακή νεολαία τις εκδηλώσεις. Στόχος μας ήταν να κινητοποιήσουμε και πολίτες που δεν είναι Πόντιοι, για να μην ξεχαστούν τα γεγονότα σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το περίπτερο που έχει στηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο θα λειτουργήσει μέχρι την Τρίτη, όπου -μεταξύ άλλων- μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια για τη γενοκτονία ενώ παρουσιάζεται ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό.

Οι εκδηλώσεις όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά θα κορυφωθούν την 19η Μαΐου, με την κεντρική εκδήλωση μνήμης- επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στο μνημείο στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Μάλιστα, στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Αμερικανού πολιτικού, σερίφη της κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης, ο οποίος αγωνίζεται για την αναγνώριση στις ΗΠΑ της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Πίτερ Κουτουντζιάν, ενώ στις 8 θα ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα. Την ίδια ημέρα, στον χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει, όπως εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος, ένα μεγάλο πανό, πάνω στο οποίο οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα μπορούν να γράφουν τα ονόματα των ανθρώπων που χάθηκαν κατά τη γενοκτονία αλλά και τις περιοχές όπου αυτοί ζούσαν.

Αύριο Δευτέρα, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών θα διοργανώσει ολονυχτία, ενώ την ίδια ημέρα φαναράκια θα αφεθούν στον Θερμαϊκό Κόλπο, "για τις ψυχές που χάθηκαν" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη έστησαν εθελοντές στην Κατερίνη


«Θα αποτελέσει τον καθρέπτη όλων μας στην κοινωνία», λένε οι δημιουργοί της.

Υπαίθρια ανταλλακτική βιβλιοθήκη με 2000 βιβλία, η οποία αρχικά θα λειτουργήσει στην αυλή του καπνικού σταθμού της Κατερίνης, δίπλα στα νέα δικαστήρια, δημιούργησε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας (ΕΟΔνΠ). Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το βράδυ, ενώ ειδικά για τα σχολεία υπάρχει η δυνατότητα και πρωινών επισκέψεων κατόπιν ραντεβού (με τηλεφώνημα στο 6981 66 51 58).

Όπως υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση τής Εθελοντικής Ομάδας, «η λειτουργία της βιβλιοθήκης στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους ίδιους της τους χρήστες. Χωρίς καμία απολύτως εγγραφή σε φακέλους, χωρίς καμία απολύτως συνδρομή, η βιβλιοθήκη αυτή θα αποτελέσει τον καθρέφτη όλων μας στην κοινωνία. [...] Η λειτουργία της είναι πολύ απλή. Αφήνεις ένα βιβλίο της αρεσκείας σου και παίρνεις ένα άλλο που δεν χρειάζεσαι πια [...]Έτσι η διακίνηση των βιβλίων θα είναι συνεχής και εύκολη για όλους και κυρίως για εκείνους, που δεδομένης της οικονομικής κρίσης δεν είναι σε θέση να καταβάλουν το κόστος της αγοράς ενός βιβλίου».

Η βιβλιοθήκη θα λειτουργεί επίσης καθ' όλη τη διάρκεια των επικείμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων (θερινού κινηματογράφου, διαλέξεων, συναυλιών, παραστάσεων κτλ) του «Θερινού Δωδεκαλόγου 2015», που ετοιμάζει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ενώ στα σκαριά βρίσκεται η διοργάνωση και ολοήμερου φεστιβάλ ανταλλαγής βιβλίων


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε ο καθαρισμός του Θερμαϊκού


Επιπλέουν σκουπίδια, σακούλες και νεκρά ποντίκια...

Ξεκίνησε σήμερα ο καθαρισμός τής επιφάνειας του Θερμαϊκού Κόλπου από το αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη» της εταιρείας North Aegean Slops, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης).

Οι εργασίες καθαρισμού γίνονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το ύψος του λιμανιού μέχρι εκείνο του Μεγάρου Μουσικής, ενώ όταν παρίσταται ανάγκη καλύπτουν τον ευρύτερο άξονα του Θερμαϊκού κόλπου, από την Αγία Τριάδα μέχρι το Δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.

Ήδη, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, βρίσκεται στην τελική φάση των επαφών της με χορηγούς, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν να καλύψουν και φέτος το κόστος των εργασιών (σ.σ. πέρυσι είχαν συναφθεί χορηγικές συμφωνίες με δύο οργανισμούς και τρεις ιδιωτικές επιχειρήσεις).

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η εικόνα του Θερμαϊκού στην υπό καθαρισμό περιοχή ήταν επιβαρυμένη, καθώς στην επιφάνεια της θάλασσας επέπλεαν διάφορα είδη απορριμμάτων, από φύκια και καλάμια μέχρι πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, υπολείμματα τροφών, κομμάτια ξύλου και νεκρά ποντίκια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποιες θέσεις επιστρέφουν εκπαιδευτικοί που δεν εκλέχθηκαν βουλευτές


Επανέρχονται στη θέση τους και στο αξίωμα που κατείχαν.

Στις θέσεις και στο αξίωμα που κατείχαν επιστρέφουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι παραιτήθηκαν υποχρεωτικά ώστε να πάρουν μέρος στις εκλογές ως υποψήφιοι βουλευτές αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Τα παραπάνω διευκρινίζονται σε έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης και στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σχετικά με την επάνοδο στην υπηρεσία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι παραιτήθηκαν υποχρεωτικά, προκειμένου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι στις Βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 57 τ. Α΄/ 15-3-2012) σας γνωρίζουμε ότι οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί που δεν εξελέγησαν επανέρχονται αυτοδίκαια στην ενεργό υπηρεσία, στη θέση από την οποία είχαν παραιτηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.3231/2004 (ΦΕΚ 45 τ.Α΄/11-2-2004) καθώς και στο αξίωμα που κατείχαν πριν υποβάλλουν αίτηση παραίτησης.
Διαβάστε περισσότερα...

Μεταπτυχιακό για εκπαιδευτικούς χωρίς εξετάσεις και συνέντευξη


Προσφέρεται κατεύθυνση συναφής με την Ειδική Αγωγή.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το μεταπτυχιακό «Επιστήμες της Αγωγής» του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τρεις κατευθύνσεις εκ των οποίων η μια εξ αυτών αφορά την Ειδική Αγωγή «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση − Bilingual Special Education».

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) του ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής» στην κατεύθυνση «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση- Bilingual Special Education» θεωρείται συναφές με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (έγγραφο αριθμ. Πρωτοκόλλου 193598/Δ3/28-11-2014 της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ).

Στην εν λόγω κατεύθυνση, που αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση, προσφέρονται 40 θέσεις. Οι άλλες δυο κατευθύνσεις είναι οι :

· Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας

· Πολιτισμικές Σπουδές-Σημειωτική και Επικοινωνία /Cultural Studies - Semiotics and Communication

Τα δίδακτρα

Για τη φοίτηση στο ΠΜΣ απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, σε ημερομηνίες εγκαίρως γνωστοποιημένες, τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2.700 ευρώ (800 ευρώ με την έναρξη κάθε εξαμήνου και 300 ευρώ επιπλέον στο Γ΄ εξάμηνο, κατά το οποίο εκπονείται η μεταπτυχιακή εργασία).

Χωρίς εξετάσεις η εισαγωγή

Για την εισαγωγή στο εν λόγω μεταπτυχιακό δεν απαιτούνται εξετάσεις. Η εισαγωγή πραγματοποιείται με συνεκτίμηση των προσόντων όπως αυτά προκύπτουν από φάκελο που καταθέτουν οι υποψήφιοι.

Αίτηση και στις τρεις κατευθύνσεις

Οι υποψήφιοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά και στις τρεις κατευθύνσεις (ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση ανά κατεύθυνση) αποστέλλοντας ένα φάκελο υποψηφιότητας. Για το δικαίωμα συμμετοχής τους οι υποψήφιοι καταβάλουν τέλος συμμετοχής 20 € σε Ειδικό Λογαριασμό του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ημερομηνίες

Οι υποψήφιοι/ες θα υποβάλουν την αίτηση- αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα μόνο ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο: http://diaviou.nured.uowm.gr/metaptyxiako/form2014-2015.php και θα αποστείλουν ή θα καταθέσουν αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά υπ’ αριθμ. 2 έως 6 καθώς και όσα από τα πρόσθετα διαθέτουν κατά το χρονικό διάστημα από 11 Μαΐου έως και 30 Ιουνίου 2015 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Η διαδικασία επιλογής θα πραγματοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ανατρέχουν στους συνδέσμους:
http://www.nured.uowm.gr, (καρτέλα Μεταπτυχιακά) και http://www.nured.uowm.gr/didaskalianeasellinikis,
http://www.nured.uowm.gr/bilingualspecialeducation, http://semiotics.nured.uowm.gr ή να απευθύνονται στη Γραμματεία του ΠΜΣ του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ώρες συνεργασίας 11:00-13:00, τηλ.: 2385055115, αρμόδια κ. Π. Τερζή).

Διαβάστε την προκήρυξη εδώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μετά την απόλυση των μαθητών των ΕΠΑΛ οι εξετάσεις του 2016


Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρώτα ενδοσχολικές και μετά πανελλαδικές εξετάσεις θα δώσουν από το επόμενο σχολικό έτος και οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα αναφέρονται σε άρθρο του νομοσχεδίου «Επείγοντα µέτρα για την Πρωτοβάθµια, Δευτεροβάθµια και Τριτοβάθµια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση διεξάγονται, µετά την απόλυση του µαθητή από το Επαγγελµατικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο µε θέµατα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.

Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις µπορούν να επαναλαµβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, µε απόφαση του Υπουργού Πολιτισµού, Παιδείας και Θρησκευµάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογηµένης γνώ-µης του Εθνικού Οργανισµού Εξετάσεων.

Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων αναφέρονται και σε χωρίο του νόμου 4186.

Παραθέτουμε τα όσα αναφέρει το άρθρο 8 με τίτλο «Πρόσβαση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση αποφοίτων Επαγγελµατικού Λυκείου».

1. Η δεύτερη περίοδος της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα (4) µαθήµατα της Γ΄ Τάξης Ηµερήσιων και Δ΄ Τάξης Εσπερινών Ε- ΠΑ.Λ., δύο (2) µαθήµατα γενικής παιδείας µε συντελεστή βαρύτητας 1,5 και δύο (2) µαθήµατα ειδικότητας µε συντελεστή βαρύτητας 3,5 τα οποία καθορίζονται µε υπουργική απόφαση που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση διεξάγονται, µετά την απόλυση του µαθητή από το Επαγγελµατικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο µε θέµατα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις µπορούν να επαναλαµβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, µε απόφαση του Υπουργού Πολιτισµού, Παιδείας και Θρησκευµάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογηµένης γνώµης του Εθνικού Οργανισµού Εξετάσεων.»

2. Η ισχύς του παρόντος άρθρου άρχεται από το διδακτικό έτος 2015-2016.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αποταμιεύσετε χρήματα


Αν έχετε έστω και λίγα περισσευούμενα, δοκιμάστε ένα πολύ απλό ψυχολογικό κόλπο.

Η λογική της αποταμίευσης χρημάτων είναι πολύ απλή: βάζετε τα χρήματα που θέλετε να αποταμιεύσετε σε ένα λογαριασμό αντί να τα ξοδέψετε. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν χρήματα!

Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους η εκτέλεση αυτής της απλής πράξης δεν είναι καθόλου απλή, ακόμη κι αν μπορούν να θεωρηθούν πως ανήκουν σε αυτούς που δεν τους έχει γονατίσει η κρίση.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Φρέντρικ Πέτρι, συγγραφέας του βιβλίου: «Το τέλος της εργασίας: Οικονομικός προγραμματισμός για ανθρώπους που έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν», προτείνει μία στρατηγική για να βγάζετε περισσότερα χρήματα από το πορτοφόλι σας και να τα βάζετε στην τράπεζα.

«Η αποταμίευση είναι 20% νούμερα και 80% ψυχολογία», υποστηρίζει ο συγγραφέας και πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν τον προϋπολογισμό τους λαμβάνοντας υπ' όψιν τα πάντα και στη συνέχεια βλέπουν τι έχει απομείνει για αποταμιεύσεις και επενδύσεις, αντί να σκεφτούν πρώτα πόσα χρήματα θα αποταμιεύσουν θέτοντάς την αποταμίευση ως προτεραιότητα.

Το κόλπο όπως το εξηγεί ο Φρέντρικ Πέτρι έχει ως εξής: «Φορολογήστε τον εαυτό σας»! Γίνεται η εφορία του εαυτού σας. Αν και στις μέρες μας μια τέτοια φράση ακούγεται τραγική, πάλι φόρο, είναι οι μοναδικοί που ανήκουν σε εσάς.

Είναι πιθανότερο να βάλετε χρήματα στην άκρη αν τα θεωρήσετε ως φόρο. Για παράδειγμα βάζετε στην άκρη 10 λεπτά για κάθε ευρώ που φτάνει στα χέρια σας και τοποθετήστε τα κάπου που δεν έχετε εύκολη πρόσβαση.

Το αν θα πετύχει ή όχι αυτή η προσπάθεια έχει σχέση με τη δική σας δύναμη στο να ελέγχεται τις κινήσεις σας και να μη παρεκκλίνετε. Όπως και να ’χει, ακόμη και μια μικρή αποταμίευση, βάσει δυνατοτήτων σας, μόνο υπέρ σας μπορεί να λειτουργήσει…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικα κορίτσια στο αναμορφωτήριο


Το σωφρονιστικό σύστημα εκ των έσω - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ο Richard Ross φωτογραφίζει αναμορφωτήρια για σχεδόν μια δεκαετία και έχει επισκεφθεί κέντρα κράτησης νέων σε περισσότερες από 30 χώρες. Το σύστημα, λέει ο Ross, μπορεί να τραβήξει μακριά τα παιδιά από τον άμεσο κίνδυνο, αλλά δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει ώστε να τα κρατήσει μακριά από τα προβλήματα στο μέλλον ή να αλλάξουν τις συνθήκες που τους έστειλαν πίσω από τα κάγκελα.

«Λέμε ‘είναι καλύτερα να τους έχουμε στους δρόμους’. Αλλά αυτό δε λύνει το θέμα γιατί οι γειτονιές τους δεν είναι καλύτερα μέρη για να ζήσουν. Το παιδί δεν έχει αποτύχει: εμείς έχουμε αποτύχει», λέει ο ίδιος.

Πριν μερικά χρόνια, ο φωτογράφος κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Juvenile in Justice» με εικόνες από το σωφρονιστικό σύστημα ανηλίκων και μόλις πρόσφατα, εξέδωσε και το δεύτερο βιβλίο του, το «Girls in Justice». Πρόκειται για μια συλλογή φωτογραφιών από κορίτσια που εκτίουν ποινές για μια σειρά από αδικήματα, σε αναμορφωτήρια.




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκες από το Νεπάλ γίνονται παρένθετες μητέρες για ζευγάρια Ισραηλινών ομοφυλόφιλων


Μωρά που σώθηκαν από την καταστροφή - Δείτε τις φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες αυτές με τα μωρά και τα βρέφη στην αγκαλιά των γονιών τους να μεταφέρονται από το Νεπάλ στο Ισραήλ αναδεικνύουν μια αφανή πτυχή των συνεπειών του σεισμού.

Τα μωρά, ορισμένα από τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα, απομακρύνθηκαν από τη σεισμόπληκτη χώρα τη Δευτέρα, και είναι αναμφίβολα τυχερά καθώς ο απολογισμός των θυμάτων από το σεισμό ξεπέρασε τους 4.300 νεκρούς.

Χθες το πρωί τα βρέφη καθώς και ορισμένοι τραυματίες ταξίδεψαν στο Ισραήλ με μικρό στρατιωτικό αεροσκάφος που είχε μεταφέρει γιατρούς για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Νεπάλ.

Αργότερα ακόμα πέντε παιδιά έφτασαν με ασφάλεια στο Τελ Αβίβ με τις ισραηλινές οικογένειές τους.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, πολλά ζευγάρια Ισραηλινών ομοφυλόφιλων ταξιδεύουν στο Κατμαντού για να αποκτήσουν παιδιά με παρένθετες μητέρες, καθώς στη χώρα τους η διαδικασία αυτή περιορίζεται μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Οι γονείς είχαν ταξιδέψει στο Νεπάλ πριν το σεισμό για να πάρουν τα παιδιά τους. Στο Ισραήλ μεταφέρθηκαν επίσης με ασφάλεια τέσσερις παρένθετες μητέρες.

Όπως είπε ο νέος πατέρας Yossi Filiba μιλώντας την Κυριακή στο Reuters, είχε ταξιδέψει στο Νεπάλ πριν τρεις εβδομάδες για να είναι παρών στη γέννηση της μικρής Na'ama. Ο ίδιος και άλλα ζευγάρια Ισραηλινών βρήκαν καταφύγιο στο ισόγειο κτηρίου στο Κατμαντού και περίμεναν ισραηλινό αεροσκάφος να τους πάει πίσω στη χώρα τους. «Το νερό τελειώνει κι εγώ είμαι εδώ με ένα μικρό μωρό. Υπάρχει πολύ λίγη τροφή και δεν έχουμε ρεύμα», περιέγραψε.

Όπως εξήγησε, συνήθως οι Ισραηλινοί γονείς μένουν ένα μήνα στο Νεπάλ για να δουν τα παιδιά τους να γεννιούνται και να κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να τα πάρουν σπίτι.

Ο σεισμός τον βρήκε να ταΐζει τη μικρή του κόρη. «Άρπαξα το μωρό, κατέβηκα τρέχοντας τρεις ορόφους και βγήκα έξω. Όλα γύρω μας κατέρρεαν, ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος», αφηγείται περιγράφοντας τη στιγμή του σεισμού.

Δείτε τις φωτογραφίες
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Γύρνα στη ζούγκλα, γουρούνι!»


Απίστευτη ρατσιστική επίθεση - Δείτε το βίντεο.

Αποτροπιασμό προκαλεί η ρατσιστική επίθεση που εξαπέλυσε ένας άνδρας από την Αυστρία κατά ενός Σομαλού ενώ επέβαιναν και οι δύο σε βαγόνι τρένου, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

«Γύρνα πίσω από εκεί που ήρθες, στη ζούγκλα, γουρούνι!», λέει ο Αυστριακός στον Σομαλό, σύμφωνα με τους αγγλικούς υπότιτλους που συνοδεύουν το βίντεο.

«Τι θέλει εδώ το μαύρο γουρούνι! Δεν σου είπα εγώ να έρθεις εδώ», συνεχίζει την επίθεση ο άνδρας ενώ ο Σομαλός φαίνεται να του απαντά, λογικά υπερασπιζόμενος τον εαυτό του.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το θλιμμένο πούμα


Από το τσίρκο, στην καρότσα αυτοκινήτου - Δείτε τις φωτογραφίες.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του, αλυσοδεμένο στην καρότσα ενός αυτοκινήτου-το μοναδικό σπίτι που γνώρισε.

«Έζησε όλη τη ζωή του, φορώντας ένα λουρί και δεμένο στο πίσω μέρος ενός στέισον βάγκον», λέει ο Jan Creamer, πρόεδρος της φιλοζωικής Animal Defenders International (ADI), στο πόρταλ thedodo.com.

Μακριά από την άνεση ακόμα και ενός κλουβιού, το άτυχο ζώο είχε πέσει θύμα παράνομου εμπορίου όταν ήταν ακόμα νεογέννητο.

Από τότε, μεταφερόταν από χωριό σε χωριό, μαζί με ένα περουβιανό τσίρκο. Όταν δεν συμμετείχε σε παραστάσεις, κοιμόταν στο μεταλλικό κρεβάτι του αυτοκινήτου, κουλουριασμένο πίσω στην καρότσα. Πλέον το ζώο απελευθερώθηκε και ζει σε προστατευμένο περιβάλλον.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πήγαν για ψάρεμα και γύρισαν με ένα… τέρας


Σπάνια ψαριά 1,5 τόνου!

Οι ψαράδες πολλές φορές υπερβάλλουν, όταν εξιστορούν τα κατορθώματά τους στη θάλασσα.

Κάποιοι όμως έχουν κάθε λόγο για να το κάνουν!

Όπως αυτοί οι ψαράδες από την Ινδονησία, οι οποίοι πήγαν για ψάρεμα και γύρισαν… με ένα τέρας!

Η ψαριά τους ήταν ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο πλάσμα, βάρους 1,5 τόνου και μήκους πάνω από 1,8 μέτρα.

Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι ψαράδες δεν το έπιασαν μόνοι τους, αντίθετα εντόπισαν το σπάνιο αυτό ψάρι (Ocean Sunfish) το οποίο είχε ξεβραστεί στην ακτή στην περιοχή Πάλου στη Σουλαουέζι Τένγκα της Ινδονησίας.



Οι ψαράδες το τράβηξαν προς τα έξω σε μια προσπάθεια να το βοηθήσουν να επανέλθει στα βαθιά, όμως η παλίρροια το έσπρωχνε συνεχώς και τελικά πέθανε.



Το συγκεκριμένο είδος ψαριού (Sunfish ή Mola Mola) είναι το βαρύτερο οστεώδες ψάρι που υπάρχει στον κόσμο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...