Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Σφραγίδα νομιμότητας σε διπλή ποινή από το ΣτΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας.

Σφραγίδα νομιμότητας έβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην διπλή ποινή -χρηματικό πρόστιμο και ποινική καταδίκη- σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας καθώς έκρινε πως δεν αποτελεί διπλή κύρωση για το ίδιο αδίκημα.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η διπλή ποινή δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, αλλά ούτε στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές αφού ερμήνευσαν τον Τελωνειακό Κώδικα και τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την νομολογία του Δ.Ε.Ε. και του Ε.Δ.Α.Δ. επισημαίνουν ότι το πολλαπλό τέλος που προβλέπει ο Τελωνειακός Κώδικας «δεν συνιστά ποινή του ποινικού δικαίου, που επιβάλλεται από τα ποινικά δικαστήρια υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της ποινικής διαδικασίας με σκοπό αυτόν που χαρακτηρίζει την «ποινή», δηλαδή την γενικότερη νομική, ηθική και κοινωνική αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του δράστη, αλλ’ έχει χαρακτήρα, όπως ρητώς άλλωστε διαλαμβάνεται στη διάταξη του άρθρου 89 παρ.2 του Τελωνειακού Κώδικα, διοικητικής κυρώσεως που επιβάλλεται από διοικητικά όργανα -υπό τον ουσιαστικό έλεγχο των διοικητικών δικαστηρίων- και εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό, που είναι η διασφάλιση της εισπράξεως κοινοτικών και εθνικών πόρων καθώς και η τήρηση και ομαλή εφαρμογή των κανόνων της τελωνειακής διαδικασίας».

Όπως υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ «το πολλαπλό τέλος όχι μόνο κατά τον τυπικό χαρακτηρισμό του στην Ελληνική νομοθεσία αλλά και κατά τη φύση και το χαρακτήρα του διαφέρει από τις κυρώσεις ποινικής φύσεως» και συνεχίζει

«οι προβλεπόμενες στον Τελωνειακό Κώδικα ποινές για το ποινικό αδίκημα της λαθρεμπορίας συνίστανται, κατά κανόνα, σε στέρηση της ελευθερίας του δράστη (φυλάκιση ή κάθειρξη) και ουδόλως δύνανται να συγκριθούν με τις χρηματικές κυρώσεις του αντιστοίχου διοικητικού αδικήματος».

Συνεπώς, εφ’ όσον η κύρωση του πολλαπλού τέλους δεν έχει ποινικό χαρακτήρα, δεν ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής της αρχής ne bis in idem, δηλαδή «κανείς δε διώκεται, ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα» .

Το ΣτΕ , με την απόφαση του αναίρεσε εφετειακή απόφαση και υποχρέωσε εταιρεία πετρελαιοειδών να πληρώσει το ποσό των 35.406 ευρώ που της επιβλήθηκε λόγω λαθρεμπορίας (πλαστά τιμολόγια) παρά το γεγονός ότι από τα Ποινικά Δικαστήρια αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η αμετάκλητη αθώωση του κατηγορουμένου από τα ποινικά δικαστήρια δεν αποκλείει την -κατόπιν συνεκτιμήσεως της αθωώσεώς του αυτής- αιτιολογημένη διαφορετική κρίση στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης περί επιβολής πολλαπλού τέλους λόγω λαθρεμπορίας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.