Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Τα μυστικά του πασχαλινού ψησίματος


Ο νοστιμότερος και πλέον χαρακτηριστικός μεζές του πασχαλινού τραπεζιού, τελικά δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Η επιτυχία του εξαρτάται από την επιλογή των υλικών και από μικρά, εύκολα αλλά σωτήρια μυστικά που σας αποκαλύπτουμε βήμα – βήμα παρακάτω.

Τι πρέπει να ξέρω για να έχω ένα κοκορέτσι λουκούμι;

Γυρίζουμε ασταμάτητα.

Όλο το μυστικό του ψησίματος (όπως θα δούμε και στις σελίδες που ακολουθούν) είναι το αδιάκοπο γύρισμα. Το κοκορέτσι είναι ένα είδος “μπετονιέρας”: καθώς γυρίζει διαρκώς, το λίπος εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του και ενυδατώνει τα εντόσθια συνεχώς. Έτσι είτε με το χέρι είτε με τη μανιβέλα, το γύρισμα, ιδιαίτερα στο ευάλωτο κοκορέτσι, είναι όχι μόνο απαραίτητο, αλλά ίσως το βασικότερο μυστικό για καλό ψήσιμο και θαυμάσια γεύση.

Αν το κοκορέτσι καίει;

"Το κοκορέτσι θέλει το χρόνο του", λένε οι γνώστες και οι έμπειροι ψήστες. Όμως, άλλοτε μια αναποδιά του καιρού κι άλλοτε η απειρία μπορεί να φέρουν ένα μικροατύχημα, πόσο μάλλον με τη φωτιά, που έχει απρόβλεπτη και ευμετάβλητη συμπεριφορά. Το συνηθέστερο ατύχημα με το κοκορέτσι είναι να καεί και να τρυπήσει ένα σημείο της ευαίσθητης και λεπτής αντεριάς. Αν συμβεί αυτό, βγάζουμε αμέσως τη σούβλα από τη φωτιά, τυλίγουμε σχετικά σφιχτά το καμένο σημείο με αλουμινόχαρτο και ξανά βάζουμε τη σούβλα σε ψηλότερη σκάλα ή “σπάμε” δηλαδή απλώνουμε, τη θράκα για αν μειωθεί η έντασή της. Το αλουμινόχαρτο μπορεί να μείνει ακόμη και μέχρι την ολοκλήρωση του ψησίματος.

Τι πρέπει να γνωρίζω για ένα τέλειο κοντοσούβλι;

Η κατάλληλη σούβλα είναι μακριά και λεπτή, ειδική για κοντοσούβλι ή κοκορέτσι και μάλιστα τετραγωνισμένη, ώστε να μη γλιστρούν τα κομμάτια κατά το γύρισμα. Τα κομμάτια πρέπει να περαστούν στη σούβλα κοντά και αρκετά σφιχτά, αλλά όχι πολύ πιεσμένα το ένα με το άλλο, τρυπώντας τα όσο γίνεται στο κέντρο, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα (αν τρυπήσουμε τα κομμάτια μακριά από το κέντρο, το ασύμμετρο βάρος του κομματιού που θα κρέμεται θα “τραβάει” προς τα κάτω όλο το κομμάτι και δεν θα του επιτρέπει να γυρίζει ομαλά, ιδιαίτερα αν η σούβλα δεν είναι τετραγωνισμένη).

Επίσης, καλό είναι να στερεώνουμε το κοντοσούβλι, στις δύο άκρες του, με τις δαγκάνες της σούβλας, για να μείνει στη θέση του καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Κάν’ το μόνος σου.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρωματικά αντί για… κλήσεις


Aρωματικά αυτοκινήτων αντί για… κλήσεις, μοίρασε σήμερα στους οδηγούς των Χανίων το προσωπικό της Τροχαίας.

Τα αρωματικά, που η Τροχαία προμηθεύτηκε με την συμβολή του συνεταιρισμού ΤΑΞΙ, συνοδευόταν με ευχητήρια κάρτα της Αστυνομικής Διεύθυνσης για τις γιορτές και με την προτροπή, «εφέτος ας τσουγκρίσουμε μόνο αυγά».

Τα αρωματικά μοιράστηκαν στο κέντρο των Χανίων και όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής, ταξίαρχος Αρτέμης Κουτσαφτάκης, «πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΛΑΣ να σταθεί κοντά στον πολίτη στέλνοντας κοινωνικά μηνύματα. Σκοπός της αστυνομίας είναι όχι μόνο η ασφάλεια του πολίτη αλλά και η δημιουργία αρμονικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Με τη συμβολική κίνηση που κάνομε σήμερα επιδιώκομε να αναπτυχθεί μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού».

Από την πλευρά του ο διοικητής της τροχαίας Χανίων, Αστυνόμος Β' Γιάννης Βλαχάκης, αφού αναφέρθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία παρότρυνε τους οδηγούς να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας τονίζοντας ότι επί 24ωρου βάσεως το προσωπικό της Τροχαίας θα βρίσκεται στους δρόμους, με στόχο την ασφαλή κίνηση στους δρόμους.

Όπως έκανε γνωστό ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους ελέγχους αλκοτέστ.


Διαβάστε περισσότερα...

Από την ταμειακή στην εφορία


Ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο αν τελικά υλοποιηθεί θα ανατρέψει το σημερινό προβληματικό καθεστώς συναλλαγών μεταξύ του κράτους και των φορολογούμενων και θα φέρει πιο κοντά τις φορολογικές αρχές στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, έχει στο τραπέζι του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:

- Η άμεση διαδύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανογραφημένων συστημάτων έκδοσης στοιχείων των επιχειρήσεων με το Taxisnet ώστε να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί. Έτσι, θα καταργηθεί και το χαρτοβασίλειο των δηλώσεων που υποβάλλεται σήμερα από τους υποχρέους για περιοδικές και συγκεντρωτικές δηλώσεις ΦΠΑ.

- Η καθιέρωση συστήματος συμψηφισμού όλων των κατηγοριών οφειλών μεταξύ του κράτους και των φορολογουμένων που δεν θα περιορίζεται στο εύρος του στενού δημόσιου τομέα, αλλά θα επεκτείνεται στα νοσοκομεία, στις ΔΕΚΟ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Η εφαρμογή και στην πράξη της υποχρέωσης του Δημόσιου να πληρώνει στην ώρα του και εντός 30 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνεται με τόκους.

- Η αναθεώρηση του σημερινού συστήματος έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, το οποίο ουσιαστικά σήμερα έχει μετατραπεί σε πιστοποιητικά φορολογικών ρυθμίσεων. Στόχος είναι αφενός να απλοποιηθεί η χορήγησή του, και αφετέρου να συνδεθεί με τη βεβαίωση της οφειλής του υποχρέου.

- Το νέο καθεστώς ελέγχων και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, που αποτελούν αυτή τη στιγμή μεγάλη εστία φοροδιαφυγής μέσα από υποτιμολογήσεις και υπερτιμολογήσεις θυγατρικών και μητρικών εταιρειών.

- Απλούστεροι και ενιαίοι κανόνες στη φορολογία του εισοδήματος που θα είναι κατανοητοί από όλους τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα σε κάθε βήμα τους χρειάζονται τη βοήθεια λογιστή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες ελπίζουν μόνο στην οικογένεια


Αποτελεί ασπίδα στην ανασφάλεια σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Η οικογένεια είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Έλληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 72,2%, όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα». Ακολουθούν οι φίλοι με ποσοστό 15,5% και με αμελητέα ποσοστά η Εκκλησία (1,0%) και το Κράτος (0,1%).

Μάλιστα στην ερώτηση «τι σημαίνει η οικογένεια» οι ερωτηθέντες απάντησαν υποστήριξη και αλληλεγγύη σε ποσοστό 75,3%, αγάπη σε ποσοστό 66,1%, ευτυχία (42,6%) και ασφάλεια (42,3%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι ελληνικές οικογένειες διαθέτουν σε ποσοστό 74,8% ιδιόκτητη κατοικία, ενώ μόλις το 16,8% δηλώνει ότι μένει στο ενοίκιο.

Η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους εργαζόμενους (51,3%) και στους ανέργους (48,7%). Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες έως έναν χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Αλλά και όσοι εργάζονται νιώθουν ανασφαλείς. Σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος.

Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχει συνέπειες και στην ψυχική υγεία καθώς το 89% παραδέχεται ότι αισθάνεται ανασφάλεια, το 70% αδυναμία να τα βγάλει πέρα και να ελέγξει αυτό που συμβαίνει και ένα υψηλό ποσοστό 58,2% ομολογεί ότι πάσχει από ήπιας μορφής κατάθλιψη.

Στην ερώτηση «πώς τα βγάζουν πέρα» το 71% των ελληνικών οικογενειών απαντά «δύσκολα και πολύ δύσκολα» και σχεδόν το 80% ότι έχει υποστεί σημαντική απώλεια εισοδημάτων κυρίως από τη φορολογία, την αύξηση στους λογαριασμούς και την περικοπή των μισθών.

Όσο για το σε ποιους τομείς αναγκάστηκαν να κάνουν τις περισσότερες περικοπές οι Έλληνες, το 93,7% απαντά «στη διασκέδαση» και το 91,8% «στα είδη ένδυσης και υπόδησης», ενώ ακολουθούν η θέρμανση, τα είδη οικιακού εξοπλισμού και η βενζίνη.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση το 31,2% των ερωτηθέντων την τοποθετούν χρονικά μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ.









Διαβάστε περισσότερα...

«Θα απλοποιηθεί η φορολογία εισοδήματος»


Αλλαγές και στη συλλογή αποδείξεων προαναγγέλλει ο υφ. Οικονομικών.

Την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, μέσω της προώθησης νέων ρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στο να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη περισσότεροι με δικαιότερο τρόπο, ώστε να επιτραπεί αργότερα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής.

Αναφορικά με τη συλλογή αποδείξεων σημειώνει ότι θα γίνουν αλλαγές. «Το σύστημα των αποδείξεων, αν λάβει κανείς υπόψη τα σημερινά επίπεδα της φοροδιαφυγής, θωρακίζει το φορολογικό μας σύστημα, αλλά και προσφέρει μια δυνατότητα στο συνεπή πολίτη να προστατεύεται από κάποιες παραβατικές συμπεριφορές. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων και αυτός είναι και ο στόχος κάθε εξελιγμένου φορολογικού συστήματος, ώστε να προλαμβάνονται τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Επομένως, στο πλαίσιο του νέου συστήματος που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα αποτελέσματα, θα αποτιμηθεί η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων και όπου χρειάζεται βελτίωση αυτή θα μελετηθεί για να προωθηθεί» λέει.

Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από το 2014 θα εφαρμοστεί σε όσο το δυνατό πιο διευρυμένη φορολογική βάση, δηλαδή θα επιβληθεί σε όλα σχεδόν τα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να αποδίδει τουλάχιστον τα ίδια έσοδα, τα οποία αποδίδουν σήμερα αθροιστικά το Ειδικό Τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (σ.σ.: περίπου 3 δισ. ευρώ).

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, παράλληλα, ότι είναι αναγκαίες πλέον οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις περιοχές όπου οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον σε τιμές χαμηλότερες από τα επίπεδα των αντικειμενικών. «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, τη χρονική περίοδο που διανύουμε, πολλές αγοραπωλησίες γίνονται και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία», τονίζει χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σημαντικές μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να πείσει την τρόικα για την ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων νέων παρεμβάσεων, ο υφυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί εκ νέου το μέτρο των αποδείξεων, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι η πλήρης εφαρμογή του «περιουσιολογίου», η οποία θα επιτρέψει να ελέγχονται όλες οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και να διασταυρώνονται με τα λοιπά δεδομένα των φορολογικών τους δηλώσεων, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση όλων των τεκμηρίων της εφορίας.

Ο υφυπουργός προαναγγέλλει επίσης εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων για τις δαπάνες των φορολογουμένων με τα δεδομένα των φορολογικών τους δηλώσεων ώστε να αποκαλυφθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για «πράσινο» Πάσχα από τη Greenpeace


Προτάσεις για να περάσετε με οικονομικό και οικολογικό τρόπο τις γιορτές.

Ό,τι και να κάνετε φέτος, η Greenpeace σας εύχεται ευτυχισμένες γιορτές, με προτάσεις για ένα πιο οικονομικό και οικολογικό Πάσχα!

Στο τραπέζι

1) Προσέχουμε στις αγορές αυγών.Αν τηρείτε τις παραδόσεις και βάφετε αυγά, φέτος προτιμήστε αυγά βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής. Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε πολύ εύκολα. Ο κωδικός των αυγών βιολογικής εκτροφής ξεκινά από ‘0’, ενώ ο κωδικός των αυγών ελευθέρας βοσκής ξεκινά από ‘1’. Ο κωδικός αυτός υπάρχει είτε πάνω στη συσκευασία είτε πάνω στο ίδιο το αυγό . Αν μάλιστα μετά τον αριθμό αναγράφονται τα αρχικά ‘EL’, τότε ακόμα καλύτερα, γιατί τα αυγά σας είναι ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα αυγά που αναγράφουν κωδικό που ξεκινά από ‘3’. Αυτό σημαίνει ότι οι κότες εκτρέφονται σε κλουβιά και γενικότερα απαράδεκτες συνθήκες.

2) Φτιάχνουμε τις δικές μας οικολογικές βαφές αυγών.
-Παντζάρια για ροζ – κόκκινο χρώμα
-Κόκκινο λάχανο για μπλε
-Σπανάκι για πράσινο
-Καρότα, φλούδα πορτοκαλιού ή φλούδα λεμονιού για κίτρινο
-Καφέ (στιγμιαίο) για καφέ

3) Προτιμάμε ντόπια, βιολογικά και εποχιακά προϊόντα. Όχι μόνο γιατί έτσι κάνουμε καλό στο περιβάλλον (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα), αλλά γιατί έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία και τη δική μας παραγωγή. Αν μάλιστα – όπου μπορούμε – προτιμάμε βιολογικά προϊόντα (ή ελευθέρας βοσκής) τότε ακόμα καλύτερα.

4) Καταναλώνουμε μόνο όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Όλοι μας είμαστε λίγο ή πολύ εξοικειωμένοι με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού αυτές τις μέρες. Αν φέτος είμαστε λίγο πιο συνετοί, κάνουμε κάτι καλό όχι μόνο για την τσέπη μας και το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία μας.

-Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη από το να καταλήγει φαγητό στα σκουπίδια, φέτος μπορούμε να μοιραστούμε φαγητό με συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

5) Μαγειρεύουμε έξυπνα. Ψήνουμε ταυτόχρονα πολλά φαγητά στο φούρνο για να εξοικονομούμε ενέργεια, δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα το ψυγείο και εξοικονομούμε νερό, όσο και όταν μπορούμε (πχ όταν πλένουμε τα πιάτα).

-Ελαχιστοποιούμε τα σκουπίδια μας. Γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα μίας χρήσης και ανακυκλώνουμε όλα τα υλικά συσκευασίας που έχουμε.

Στον δρόμο

Οδηγούμε με σύνεση. Η οικολογική οδήγηση είναι η συνετή οδήγηση. Το κόστος καυσίμων και τα διόδια εκτοξεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για το Πάσχα στο χωριό ή την εξοχή. Μπορούμε να μειώσουμε τα κόστη καυσίμου έως και 20%, αν φέτος επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια. Δείτε εδώ περισσότερα οδηγικά ‘κολπάκια’ για μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.

Σημείωση: όσο οικολογικά και αν οδηγήσουμε, το λεωφορείο και το τρένο θα είναι πάντα ο πιο οικολογικός, οικονομικός και ασφαλής τρόπος μετακίνησης.

Αν είστε από αυτούς τους τυχερούς που θα φύγουν εκτός πόλης στις γιορτές, μην ξεχνάτε ότι η ελληνική ύπαιθρος είναι ακόμα πιο όμορφη αυτή την εποχή του χρόνου. Ξεκλέψτε λίγο χρόνο με τους δικούς σας ανθρώπους μακριά από το σπίτι και περάστε τον μέσα στη φύση. Ένας περίπατος, ένα πικνίκ ή ακόμα καλύτερα μία σύντομη κατασκήνωση θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και θα σας θυμίσουν ποιος είναι ο πραγματικός πλούτος αυτής της χώρας.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα αφαιρούνται πολιτικά δικαιώματα από τους ρατσιστές



Έρχεται αντιρατσιστικό νομοσχέδιο - φωτιά.

Με στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, φυλάκιση από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια και πρόστιμο έως και 20.000 ευρώ θα τιμωρούνται εφεξής όποιος ή όποιοι από πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του Τύπου ή του διαδικτύου, ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή άλλον τρόπο προκαλούν ή διεγείρουν σε βιαιοπραγίες κατά ομάδας ή προσώπου που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Με τις ίδιες ποινές θα τιμωρούνται όσοι με τον ίδιο τρόπο αρνούνται ή εκμηδενίζουν τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού.

Αν στις πράξεις αυτές υποπέσει αρχηγός κόμματος, τότε περικόπτεται αυτομάτως, πέραν των άλλων ποινών και η κρατική χρηματοδότηση από το κόμμα.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο περί «ξενοφοβίας και ρατσισμού» που φέρνει στη δημοσιότητα το Βήμα της Κυριακής και το οποίο πρόκειται να κατατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης: «Το νομοσχέδιο μεριμνά ώστε να καλύπτεται όλο το εύρος των σχετικών πράξεων. Συχνά οι υπαίτιοι αυτών των εγκλημάτων ξεφεύγουν επικαλούμενοι προφάσεις περί ελευθερίας λόγου.

Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην πρωτοπορία και οι νομοθεσίες προχωρούν πολύ περισσότερο από όσο ορίζει ως ελάχιστον η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει η Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στην αντιρατσιστική νομοθεσία με μισόλογα, εξαιρέσεις και αποτρεπτικές ποινές που αντί να λύνουν μεγαλώνουν το πρόβλημα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρκεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου κάποιος βουλευτής να αναφερθεί ακόμη και από το βήμα της Βουλής σε προτροπές ή απειλές για βιαιοπραγία κατά προσώπων που έχουν σχέση με τη φυλή, το χρώμα και την καταγωγή ή ακόμα να πλέξει το εγκώμιο των φασιστών και των ναζιστών εγκληματιών πολέμου, να χρησιμοποιήσει τα σύμβολά τους, να χαιρετίσει όπως αυτοί και θα αρθεί αυτομάτως η βουλευτική ασυλία του, θα οδηγηθεί στο δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει αν το κρίνει ένοχο τι είδους ποινές θα του επιβάλλει και θα του στερήσει τα πολιτικά του δικαιώματα για δύο ή ακόμη και τρία χρόνια.




Διαβάστε περισσότερα...

Μπαράζ μειώσεων στους φόρους για την αγοραπωλησία ακινήτων


Καταργούνται πλήρως οι αμοιβές δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων.

Μπαράζ μειώσεων στους φόρους για την αγοραπωλησία ακινήτων προαναγγέλλει με αποκλειστική του δήλωση στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται μείωση, έως και πέντε μονάδες στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου σπιτιού.

Πιο αναλυτικά ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ. Μάλιστα καταργούνται πλήρως οι αμοιβές δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων. Η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου καταργείται γεγονός που μειώνει τα έξοδα μέχρι και 1%.

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς» δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».

Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου αναμένεται να μειωθεί μέχρι και πέντε μονάδες στο 18% από 23% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα οι αλλαγές θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα μειωθεί στο μισό ο φόρος μεταβίβασης και παράλληλα αναμένεται να καταργηθούν τα έξοδα.

Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι μισθοί για ένα εκατομμύριο εργαζομένους


Τι αλλάζει από τις 15 Μαΐου στον ιδιωτικό τομέα.

Μεγάλες μειώσεις μισθών περιμένουν αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 15 Μαΐου, ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν τόσο η εθνική όσο και οι κλαδικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής η ουσιαστική αλλαγή είναι ότι παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και πλέον οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο να καταβάλουν το βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και 4 μόνον επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.

Αυτή και μόνο η αλλαγή συμπαρασύρει προς τα κάτω τις αμοιβές για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/2/2013 και στις 14/5/2013 λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια εντός της οποίας θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί, ώστε να προβλεφθούν νέοι όροι και μέσω αυτών η διατήρηση περισσότερων επιδομάτων πέραν των τεσσάρων που ορίζει ως υποχρεωτικά η νομοθεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που έληξε στις 14/2/2013 και αν δεν υπογραφεί νέα μέχρι 14/5/2013, τότε από την επομένη και μετά οι τραπεζίτες δεν υποχρεώνονται από το νόμο να καταβάλουν όλα τους τα επιδόματα εκτός από τέσσερα. Χωρίς νέα σύμβαση, τόσο οι τραπεζοϋπάλληλοι όσο και άλλοι μισθωτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις που φτάνουν και το 30% με 35%.

Ομως, ακόμη και η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εγγυάται τη σταθερότητα των αποδοχών, καθώς με το νόμο 4093/12 η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ!
Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό της εφημερίδας:
Ποιες συμβάσεις εφαρμόζονται σήμερα;

Επικρατούν κατά κράτος οι επιχειρησιακές και οι αόριστης διάρκειας (ατομικές). Οι κλαδικές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Το 2012 υπογράφτηκαν σχεδόν 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις και μόλις 12 κλαδικές συμβάσεις! Το 2013 υπογράφηκαν 3 κλαδικές και 70 επιχειρησιακές.

Τι αλλάζει στις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις;

Με το Μνημόνιο και την επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης δόθηκε η δυνατότητα αρχικά με το νόμο 4024/11 (επί Κατσέλη στο Εργασίας) και μετέπειτα με το νόμο 4046/12 (με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο και υπουργό τον Γ. Κουτρουμάνη) να υπογράφονται επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που να αποκλίνουν προς τα κάτω από τις κλαδικές και να έχουν ως πάτωμα όχι το μισθό της Εθνικής Σύμβασης, αλλά το νομοθετημένο από το κράτος μισθό που μειώθηκε κατά 22% (και κατά 32% για τους μέχρι 25 ετών) από το μισθό της Εθνικής Σύμβασης.

Ετσι, με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης/2/2012, ο μισθός της Εθνικής Σύμβασης των 751 ευρώ έπεσε στα 586 ευρώ (-22%) και στα 511 ευρώ (-32%) για τους μέχρι 25 ετών. Ετσι, με το συνδυασμό των νόμων του Μνημονίου, ένας εργοδότης μπορούσε να ζητήσει από το προσωπικό την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις μισθών. Πράγμα που έγινε σε ευρεία κλίμακα.

Τι γίνεται μετά το τρίμηνο της μετενέργειας και τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που μπαίνουν από τις 15 Μαΐου του 2013 σε ισχύ;

Με την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (της 28ης/2/2012) αποφασίστηκε ότι 3 μήνες αφότου λήξει η σύμβαση (μετενέργεια) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υπογραφτεί νέα στο διάστημα αυτό (των 3 μηνών), ο εργαζόμενος εξακολουθεί να παίρνει το βασικό μισθό της σύμβασής του και μόνο 4 επιδόματα: επίδομα τέκνων (5% για κάθε παιδί), επίδομα λόγω προϋπηρεσίας, επίδομα σπουδών (15%-25%) και ανθυγιεινό επίδομα. Ολα τα άλλα τυχόν ειδικά και κλαδικά επιδόματα που προβλέπονταν στη σύμβαση που έληξε παύουν να ισχύουν και δεν είναι υποχρεωμένος να τα καταβάλλει ο εργοδότης, παρά μόνο κατόπιν νέας σύμβασης.

Επηρεάζονται οι υπερωρίες;

Ναι. Οταν αναγγέλλονται στο ΣΕΠΕ πληρώνονται με 40% και όταν δεν αναγγέλλονται με 80% επί του ωρομισθίου.

Σε τι ποσοστά μπορεί να φτάσει η μείωση μισθών με την κατάργηση επιδομάτων;

Για πολλούς εργαζομένους που έχουν συμβάσεις με 7 ή 8 ειδικά επιδόματα, η μείωση στις αποδοχές που είχαν πριν και στις αποδοχές που δυνητικά θα έχουν μετά τη μετενέργεια μπορεί να ξεπεράσει και το 30%-35%. Προσοχή όμως γιατί η περίπτωση της μετενέργειας αφορά κυρίως κλαδικές συμβάσεις που έληξαν για μισθωτούς που δεν είχαν έως τώρα καμία μείωση, ούτε με επιχειρησιακές ούτε με ατομικές συμβάσεις.

Πώς μπορεί να αμυνθεί ο εργαζόμενος απέναντι στο ενδεχόμενο να έχει μείωση μισθού λόγω λήξης της μετενέργειας;

Μόνο με έναν τρόπο: να υπάρξει στο τρίμηνο της μετενέργειας νέα συλλογική –κλαδική, ή επιχειρησιακή- σύμβαση ώστε να επανακαθοριστούν οι αμοιβές και να διατηρήσει τα επιδόματα, έστω και με λελογισμένες μειώσεις. Προσοχή όμως γιατί σε περίπτωση κλαδικής σύμβασης, αν μια επιχείρηση δεν είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που την έχει υπογράψει, δεν δεσμεύεται να ακολουθήσει τους όρους της καθώς έχει καταργηθεί η λεγόμενη επεκτασιμότητα στις κλαδικές συμβάσεις. Και ως εκ τούτου δεν ισχύουν αυτόματα για όλους τους εργαζόμενους αλλά μόνο για όσους είναι μέλη των Σωματείων που τις συνυπογράφουν. Πολύ περισσότερο όταν μια επιχείρηση δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης μπορεί να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για επιχειρησιακή, και ατομική σύμβαση, από τα 586 ευρώ!

Τι θα γίνει αν ο εργαζόμενος πάει σε ατομική διαπραγμάτευση;

Εδώ ο κανόνας λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αμοιβών, με όρια από 586 ευρώ... μέχρι 5.586 ευρώ ανάλογα με το τι θέλει από τον κάθε υπάλληλο.

Πώς μπορούν να επαναχορηγηθούν το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα;

Είτε με νέα σύμβαση που να το προβλέπει είτε ως οικειοθελής παροχή, εκτός σύμβασης, από τον εργοδότη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1:

Τραπεζοϋπάλληλος με 20 έτη και βασικό μισθό 1.300 ευρώ. Δικαιούται επίδομα γάμου (10%) τέκνων (5%), βρεφονηπιακό επίδομα (230 ευρώ/μήνα), επίδομα ισολογισμού (1.300 ευρώ/έτος), επίδομα παιδικής μέριμνας (μισθός 16ου κλιμακίου-1.020 ευρώ).

Σήμερα με όλα τα επιδόματα παίρνει 27.114 ευρώ το χρόνο. Αν φύγουν το επίδομα ισολογισμού, βρεφονηπιακό επίδομα, το επίδομα παιδικής μέριμνας και το επίδομα γάμου, θα εισπράττει 20.600 ευρώ. Μείωση εισοδήματος: 24%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2:

Υπάλληλος με βασικό μισθό 1.100 ευρώ και 10 χρόνια προϋπηρεσία, αν έχει πτυχίο και είναι έγγαμος σε θέση διοικητικού οικονομικού, παίρνει τα εξής επιδόματα: γάμου, 10%, τέκνων 10%, προϋπηρεσίας 5%, ισολογισμού έως ένας μισθός, χρονοεπίδομα 4%, επίδομα ηλεκτρονικού υπολογιστή 10%, επιστημονικό επίδομα 20%.

Με τα 7 επιδόματα ο μισθός του διαμορφώνεται στα 2.580 ευρώ. Με μόνο τα 4 επιδόματα μετά τη μετενέργεια, οι αποδοχές του θα πέσουν στα 1.742 ευρώ (-32%). Μόνο με νέα σύμβαση μπορεί να περιορίσει την απώλεια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3:

Ξενοδοχοϋπάλληλος έγγαμος με 20 χρόνια υπηρεσίας και βασικό μισθό κλαδικής σύμβασης 821 ευρώ (ήταν 967 ευρώ το 2012). Η κλαδική του σύμβαση προβλέπει ειδικά επιδόματα, όπως επίδομα διαμονής (7% επί του βασικού μισθού), επίδομα τροφής (10%), ανθυγιεινό (μάγειρας 10%), επίδομα στολής (10%) επίδομα εποχικής απασχόλησης (10%) και επίδομα τουριστικής σχολής (6%, αν προέρχεται από ταχύρρυθμη σχολή, 10% από μέση και 15% από ανώτερη).

Σήμερα οι τελικές του (βάσει κλαδικής σύμβασης) αποδοχές φτάνουν στα 1.484 ευρώ. Αν λήξει η σύμβαση (31/12/2013), χωρίς να υπογράψει νέα μέσα σε 3 μήνες, τότε αυτόματα στο τέλος Μαρτίου του 2014 οι αποδοχές του επιστρέφουν στο βασικό του κλιμακίου του, δηλαδή στα 821 ευρώ, και επάνω σε αυτό το μισθό μπαίνουν μόνο το επίδομα προϋπηρεσίας (106,40 ευρώ) και το επίδομα σχολής (6%-15%), που σημαίνει ότι ο μισθός του μπορεί να πέσει στα 1.068 ευρώ, δηλαδή -416 ευρώ (28% κάτω) σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα!


Διαβάστε περισσότερα...

Αποστολή αγάπης τα βραδιά στους αστέγους της Αθήνας


Διανομή φαγητού, χυμών και νερού μέχρι τις πρωινές ώρες.

Με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης αργά το βράδυ στους δρόμους της πρωτεύουσας σε περιφερόμενους αστέγους και απόρους.

Ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός Αποστολή σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή από την Μεγάλη Εβδομάδα πρόγραμμα προστασίας σε συνανθρώπους μας που περιφέρονται άστεγοι στην πρωτεύουσα.

Στελέχη της Αποστολής προσφέρουν απο βραδύς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες φαγητό, χυμούς φρούτων και νερό ενω και γιατροί προσφέρουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα κλιμάκιο της Αποστολής ξενυχτά δίπλα στις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων που στερούνται στέγης, θαλπωρής και οικογενειακής φροντίδας.

Ο κ. Δήμτσας στην παρουσίαση του νέου προγράμματος ανέφερε. «Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές μας δεν έχουν ωράριο, δεν δουλεύουμε μόνο την ημέρα αλλά ασταμάτητα αν χρειαστεί και την νύχτα, δεν γίνεται αλλιώς, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Θέλουμε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας να μοιραστούμε δύσκολες καταστάσεις των συνανθρώπων μας να δώσουμε ελπίδα, αγάπη και ανακούφιση η Αθήνα χρειάζεται ένα δίχτυ προστασίας καθώς οι άνθρωποι που κοιμούνται στους δρόμους όχι μόνο πληθαίνουν αλλά είναι ανήμποροι. Η Εκκλησία είναι δίπλα τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015


Γιάννης Στουρνάρας: Έχουμε βγει από τα χειρότερα.

«Έχουμε βγει από τα χειρότερα», εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και υποστηρίζει ότι πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος. Επισημαίνει ωστόσο ότι «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας», και αναδεικνύει την πολιτική σταθερότητα, ως σημαντική παράμετρο, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη ενώ αναφέρει ότι από την κρίση έχουν ωφεληθεί οι χώρες με τρία Α.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ο κύριος Στουρνάρας εκφράζει την ικανοποίησή του, για την πρόσφατη ψήφιση πακέτου μέτρων, από την Βουλή και τονίζει ότι υπάρχει καλό πολιτικό κλίμα, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι διευκολύνουν το έργο του, καθώς δεν εγείρουν παράλογες απαιτήσεις.

Ερωτώμενος για την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, δηλώνει ότι έχει γίνει πιο ήρεμη και ότι «σε καμμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε κοντά σε κοινωνική έκρηξη». Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, "διότι οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά πολύ και οι φόροι έχουν αυξηθεί επίσης πολύ" και προσθέτει ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας δεν έχει ακόμη επηρεάσει θετικά την απασχόληση.

«Είναι οδυνηρό, διότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης, δημιουργείται ανεργία και δεν έχουμε χρήματα για να δημιουργήσουμε κοινωνικό δίκτυο. Αλλά οι Έλληνες είναι υπομονετικοί. Υπάρχουν μόνο διαμαρτυρίες από το δημόσιο τομέα. Οι προβλέψεις ότι θα καιγόταν η Αθήνα στις διαδηλώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι άνθρωποι έχουν γίνει σιωπηλοί γιατί βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στα σημεία στα οποία διαπιστώνεται βελτιωμένη κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για επίτευξη των δύο τρίτων των δημοσιονομικών στόχων, για επιστροφή των καταθέσεων, για εξάλειψη όλων των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα και για σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και επισημαίνει ότι, εάν η τουριστική περίοδος εξελιχθεί όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, «θα μπορούσαμε σύντομα να πετύχουμε μια αλλαγή στην πραγματική οικονομία». Ερωτώμενος σχετικώς με τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται αυτή την εποχή, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει τις αποκρατικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επισημαίνει ότι το Δημόσιο έχει αρχίσει να αποπληρώνει τις οφειλές του.«Εφόσον ως το τέλος του έτους έχουμε αποπληρώσει το συνολικό ποσό των 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυτό θα σημαίνει από μόνο του 1% ανάπτυξη», διευκρινίζει.

Κληθείς να προβλέψει πότε θα καταφέρει και πάλι η Ελλάδα να σταθεί στα ποδια της, ο υπουργός δηλώνει: «Αυτό θα συμβεί, όταν μπορέσουμε και πάλι να επιστρέψουμε στις χρηματαγορές. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιτύχουμε τους στόχους της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, να δουλέψουμε επί του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και να επιτύχουμε και πάλι ανάπτυξη στην οικονομία. Τότε δε θα χρειαζόμαστε πια υποστήριξη από τους εταίρους μας. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η πολιτική σταθερότητα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να εργαστεί για τα επόμενα τρία χρόνια προς την κατεύθυνση της επίτευξης αυτών των στόχων και να γνωρίζει ότι η δουλειά μας θα αξιολογηθεί μόλις στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Πιστεύω και ελπίζω στη θετική έκβαση. Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά».

Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων και των αντιδράσεων των κυβερνητικών εταίρων, τονίζει: «Δεν υπήρξαν διενέξεις, υπήρξε συζήτηση. Ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 θα επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων. Για κάθε πέντε υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται, θα προσλαμβάνεται ένας. Εμείς και η τρόικα, ωστόσο, θέλουμε επιπλέον να επιτύχουμε την αποχώρηση εκείνων των υπαλλήλων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις για να υπηρετούν στον δημόσιο τομέα. Κι αυτοί είναι 15.000 στον αριθμό. Στις θέσεις τους όμως θα προσλάβουμε ίσο αριθμό νέων ανθρώπων, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα του δημοσίου τομέα. Ένα επιπλέον βήμα θα κάνουμε, εφόσον μειώσουμε το ελάχιστο όριο ηλικίας προαγωγών. Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 35 και 45 ετών έχουμε πολλούς ικανούς ανθρώπους, κι εάν μπορέσουμε να τους προωθήσουμε σε διευθυντικές θέσεις, θα δείτε απ' τη μια μέρα στην άλλη έναν εντελώς αλλαγμένο δημόσιο τομέα».
Απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015

Ο δημοσιογράφος ερωτά ακόμη τον κ. Στουρνάρα εάν αιτία για την σημερινή κρίση είναι η ελλιπής ανταγωνιστικότητα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών ή η λιτότητα. Απαντώντας, ο υπουργός αναφέρεται ειδικά στην Ελλάδα. «Μετά την ένταξη στη νομισματική ένωση, η χώρα έκανε τραγικά λάθη. Διόγκωσε τον τομέα του Δημοσίου, γεγονός που την ίδια στιγμή επηρέασε αρνητικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού και την ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα δεν απελευθέρωσε τις αγορές και τα επαγγέλματα και υποβαθμίστηκε από την παγκόσμια αγορά. Στα δημόσια οικονομικά δημιούργησε μια φούσκα. Από το 2009 η Ελλάδα έκανε δύσκολες τομές με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μικρότερες δημόσιες δαπάνες και χαμηλότερο έλλειμμα. Αν και η ανταγωνιστικότητα αποκαταστάθηκε, προκλήθηκε τεράστια ύφεση, διότι τα μέτρα προσαρμογής επιδρούν προκυκλικά. Δεν υπάρχει μηχανισμός που θα βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση. Παρά το μειωμένο μισθολογικό κόστος ανά μονάδα, το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 27% και το ποσοστό ανεργίας των νέων στο 56%. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν βοήθησε την αγορά εργασίας", δηλώνει και, περιγράφοντας το επιχειρηματικό μοντέλο της Ελλάδας, κάνει λόγο για πλεονεκτήματα στον τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού και της μεταποίησης. "Η Ελλάδα είχε μόνο μια φούσκα στα δημόσια οικονομικά, αλλά ποτέ στην πραγματική οικονομία. Δεν είχαμε έκρηξη στις τιμές των κατοικιών ή των δανείων των τραπεζών. Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα για να εισρεύσουν επενδύσεις στις εταιρείες εκείνες που εξάγουν υπηρεσίες και αγαθά ή μπορούν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές. Πρέπει να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα και να απελευθερώσουμε την αγορά», καταλήγει.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται πάντως απόλυτος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Όλοι οι αναλυτές που ανέμεναν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε τη νομισματική ένωση, τώρα μετανιώνουν. Και παρέσυραν πολύ κόσμο να επενδύσει χρήματα στη διάλυση του ευρώ, δηλώνει, ενώ τονίζει ότι " με αυτόν τον τρόπο έχασαν χρήματα και είναι καλό που συνέβη αυτό -όταν οι ανάλγητοι κερδοσκόποι χάνουν τα χρήματά τους, σταθεροποιείται το σύστημα».

Όταν δε ερωτάται αν το πρόβλημα της κρίσης θα μπορούσε να είχε λυθεί με μια μόνο επιταγή της Καγκελαρίου Μέρκελ, μιλάει για μια εικονική ιστορία. «Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη δεν είχε μηχανισμό διάσωσης. Η περίπτωση της Ελλάδας, ως εκ τούτου, κατέληξε δυστυχώς, να είναι ένα πείραμα. Αλλά η Ευρώπη είχε στο τέλος τη θέληση και τη δύναμη να δημιουργήσει έναν μηχανισμό διάσωσης. Τώρα έχουμε μάθει το μάθημά μας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια τραπεζική ένωση, καλύτερο συντονισμό της οικονομικής μας πολιτικής, οικονομική ανάπτυξη και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με την αναπτυξιακή πολιτική», επισημαίνει.

Διευκρινίζει πάντως ότι δεν έχει πρόβλημα με την Γερμανία, καθώς, όπως λέει, πιστεύει στις πολιτικές στρατηγικές προς αμοιβαίο όφελος και είναι πεπεισμένος ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση και ένας συμβιβασμός.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν μόνιμο, συμβασιούχο...79 ετών


Μετέτρεψαν τη σύμβασή του σε αορίστου χρόνου και ο εν λόγω υπάλληλος είναι 79 ετών!

Ο λόγος για έναν συμβασιούχο, ο οποίος ενώ γεννήθηκε το 1934, διορίστηκε το 2004 στη διεύθυνση Αλλοδαπών του δήμου Αθηναίων, όταν δηλαδή 70 ετών.

Από τότε και μέχρι το 2010 έκανε διαδοχικές συμβάσεις έργου , ενώ κέρδισε μαζί με άλλους συμβασιούχους αγωγή που υπέβαλαν όλοι τους τον Αύγουστο του 2010, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τριάμισι χρόνια μετά την κατάθεση της αγωγής και αφού είχαν χάσει προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, τους κάνει "αορίστου χρόνου" και μάλιστα τους επιδικάζει μισθούς υπερημερίας από το 2010 μέχρι σήμερα. Μαζί τους και ο...παππούς, που στο μεταξύ είχε σβήσει τα 79 κεράκια εν αναμονή της δικαστικής απόφασης...

Δηλαδή, ενώ δεν είχαν εργαστεί επί μακρόν ούτε ο 79χρονος αλλά ούτε και οι άλλοι , πληρώθηκαν σαν να ήταν στην υπηρεσία τους, απνευστί!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πως μας επηρεάζουν τα χρώματα


Σύμφωνα με το νόμο της διαφήμισης το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο για να επιλέξει ένας καταναλωτής ένα προϊόν. Μάλιστα οι καταναλωτές βασίζουν την απόφασή τους ώστε να δοκιμάσουν ένα νέο προϊόν στο χρώμα της συσκευασίας του και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων KISSmetrics έκανε μια έρευνα για να ανακαλύψει ποια χρώματα τραβάνε το βλέμμα των καταναλωτών. Η δημοσκόπηση αποκρυπτογραφεί τις προθέσεις των ομάδων μάρκετινγκ, που για παράδειγμα χρησιμοποιούν κίτρινο όταν θέλουν να προσελκύσουν νεαρούς καταναλωτές, κόκκινο όταν θέλουν να αναγκάσουν τους καταναλωτές να κάνουν μια ενέργεια ή μπλε για να δημιουργήσουν συναισθήματα ασφαλείας και εμπιστοσύνης.

Μέσω της παρακάτω φωτογραφίας θα ανακαλύψετε τα πιο «δυνατά» χρώματα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι;


Το νερό αποτελεί το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας για τη ζωή, όπως και το οξυγόνο. Φτάνει μέχρι το 55-60% του σωματικού βάρους σε ενήλικες άντρες, ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερο, περίπου 50-55%, στις γυναίκες, λόγω της υψηλότερης αναλογίας λίπους του σώματός τους.

Ποια είναι η σημασία του νερού για τον οργανισμό μας;

Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες στο σώμα. Αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα των περισσότερων κυττάρων του σώματος ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, συμμετέχει καθοριστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι άνθρωποι δε ζουν, χωρίς πόσιμο νερό, για περισσότερο από λίγες ημέρες – ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα δραστηριότητας και άλλα.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε;

Η ποσότητα του νερού που θεωρείται επαρκής και θα πρέπει να προσλαμβάνουμε, περιλαμβάνει τόσο το νερό που πίνουμε όσο και τα ροφήματα και ποτά όλων των ειδών, καθώς και από την υγρασία των τροφίμων. Το Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών έχει δώσει πλέον νέες συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και οι άνδρες 13 (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).

Οι συστάσεις αυτές αφορούν συνθήκες μέτριας θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, τώρα το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες οι συστάσεις αυτές επιβάλλεται να αφορούν μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών. Το 70-80% του νερού που πρέπει να πίνουμε προέρχεται από τα ποτά (νερό βρύσης, χυμοί, γάλα, σόδα, τσάι, καφές και αναψυκτικά). Μόλις το 20-30% του προσλαμβανόμενου νερού πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε υγρασία όπως φρούτα και λαχανικά.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μη επαρκής πρόσληψη νερού;

Η μειωμένη πρόσληψη υγρών και η εμφάνιση ήπιας αφυδάτωσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως δίψα, πονοκέφαλος, αδυναμία, και σε σοβαρότερες περιπτώσεις ξηροστομία, ολιγουρία ή ανουρία, νωθρότητα, συμπτώματα ξηρότητας στο δέρμα . Η ήπια αφυδάτωση προκαλείται από την ανεπαρκή πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας ταυτόχρονα με τη μεγάλη απώλεια μέσω του ιδρώτα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση;

Από αυτή κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και όσοι εργάζονται ή αθλούνται κάτω από τον ήλιο. Καταναλώστε, λοιπόν, πέρα από άφθονο νερό, όλη την ημέρα, μη αλκοολούχα ποτά (τσάι, καφές, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, αναψυκτικά, λεμονάδα), καθώς και χυμούς λαχανικών και φρούτων, κρύες σούπες με βάση λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα), ημίπαχο γάλα και γιαούρτι, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως ζυμαρικά, ρύζι, ψάρια και θαλασσινά. Επίσης, αν δεν υπάρχει αντένδειξη χρησιμοποιήστε το αλάτι συστηματικότερα στα γεύματα σας.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα προστατευτώ από τα εγκαύματα του ήλιου;


Το φως του ήλιου μας βοηθά να έχουμε καλύτερη διάθεση και να αισθανόμαστε υγιείς. Για τους ανθρώπους που έχουν αρθρίτιδα, η ζεστασιά του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το σωματικό πόνο. Πολλοί άνθρωποι, επίσης, πιστεύουν πως το μαύρισμα κάνει το πρόσωπο μας να δείχνει νεότερο και υγιές. Το ηλιακό φως, όμως, μπορεί να είναι επιβλαβές για το δέρμα προκαλώντας άμεσα προβλήματα, καθώς και προβλήματα που μπορεί να αναπτυχθούν χρόνια αργότερα.

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η βλάβη του δέρματος από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν ήπιο πόνο και ερυθρότητα, αλλά επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (πρώτου βαθμού έγκαυμα). Όταν το δέρμα γίνεται κόκκινο του μπορεί να σας πονέσει όταν το αγγίζετε. Αυτά τα ηλιακά εγκαύματα είναι ήπια και συνήθως αντιμετωπίζονται στο σπίτι.

Όταν το δέρμα είναι κόκκινο και σας πονάει, πρήζεται και εμφανίζει φουσκάλες, σημαίνει ότι τα βαθιά στρώματα του δέρματος και οι νευρικές απολήξεις έχουν καταστραφεί (δευτέρου βαθμού έγκαυμα). Αυτό το είδος του εγκαύματος είναι συνήθως πιο επώδυνο και παίρνει περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί.

Άλλα προβλήματα που εμφανίζονται μαζί με το ηλιακό έγκαυμα:

-Η θερμοπληξία ή άλλη θερμική ασθένεια που σχετίζεται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
-Αλλεργικές αντιδράσεις στην έκθεση στον ήλιο, στα αντηλιακά προϊόντα, ή στα φάρμακα.
-Προβλήματα όρασης, όπως η μειωμένη όραση, μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Τα μακροχρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο:

-Αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του δέρματος.
-Αύξηση του αριθμού των έρπητων.
-Αύξηση προβλημάτων όπως ο λύκος.
-Καταρράκτης, από τη μη προστασία των ματιών από το άμεσο ή έμμεσο φως του ήλιου.

-Αλλαγές στο δέρμα, όπως οι προωρες ρυτίδες ή οι καφέ κηλίδες.

Πόσο εύκολα μπορεί να πάθει κανείς ηλιακό έγκαυμα;

Ο τύπος του δέρματός μας επηρεάζει το πόσο εύκολα μπορεί να καούμε από τον ήλιο. Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες στο πρόσωπο, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και μπλε μάτια συνήθως παθαίνουν εύκολα ηλιακό έγκαυμα. Η ηλικία μας επηρεάζει, επίσης, το πώς το δέρμα μας αντιδρά στον ήλιο. Το δέρμα των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών και ενήλικες ηλικίας άνω των 60 είναι πιο ευαίσθητοι στο φως του ήλιου.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη ηλιακού εγκαύματος;
-Η ώρα της ημέρας. Είναι πιο πιθανό να πάθετε έγκαυμα μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες.

-Το αν είστε κοντά σε ανακλαστικές επιφάνειες, όπως το νερό, η λευκή άμμος, το σκυρόδεμα, το χιόνι και ο πάγος. Όλα αυτά αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.

-Η εποχή του. Η θέση του ήλιου στις μέρες του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα.

-Το υψόμετρο. Είναι πιο εύκολο να καείτε από τον ήλιο σε υψηλότερα υψόμετρα, επειδή υπάρχει λιγότερη από τη γήινη ατμόσφαιρα για να μπλοκάρει το φως του ήλιου. Η UV έκθεση αυξάνεται περίπου 4% για κάθε 300μέτρα αύξηση στο υψόμετρο.

Προληπτικά μέτρα:

-Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο.
-Μην παραμένετε στον ήλιο πάρα πολύ ώρα.
-Χρησιμοποιείτε αντηλιακά και να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας.

-Εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να επιδεινωθούν από την έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το περπάτημα στην άμμο μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης


Η άμμος απορροφά τους κραδασμούς και βοηθά τις αρθρώσεις.

Το περπάτημα στην άμμο είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης, συνδυάζει την επαφή με τη θάλασσα και αναζωογονεί το πνεύμα αυξάνοντας το επίπεδο της ευεξίας και όλα αυτά σε σύντομο χρόνο.

Στην επόμενη βόλτα σας στη θάλασσα τολμήστε μια ήπιας μορφής άσκηση στην άμμο και επωφεληθείτε, είτε κολυμπήσετε είτε όχι.

Πώς βοηθά η άσκηση στην άμμο

- Είτε περπατάτε είτε τρέχετε στην άμμο το πόδι βυθίζετε καθώς δεν συναντά την αντίσταση της επίπεδης επιφάνειας έτσι ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει και καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια και ενέργεια, καίγοντας περισσότερες θερμίδες.

- Δυναμώνετε με αυτό τον τρόπο τις γάμπες και τους αστραγάλους ενώ ταυτόχρονα τονώνετε την λειτουργία της καρδιάς, του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού.

- Η άμμος απορροφά τους κραδασμούς και έτσι βοηθά τις αρθρώσεις. Χρειάζεται πάντως να είστε προσεκτικοί στις κινήσεις σας για να μην καταπονείτε τους μύες. Κινηθείτε αργά και με μικρότερα βήματα.

- Η θαλασσινή αύρα και η επαφή με το υγρό στοιχείο αυξάνουν αυτόματα την χαλάρωση και την αίσθηση ευεξίας. Επιπλέον μοιάζει λειτουργεί στο μυαλό περισσότερο ως βόλτα παρά ως άσκηση και γυμναστική

- Αν το περπάτημα στην άμμο γίνεται και χωρίς παπούτσια με γυμνά πόδια, η άμμος λειτουργεί και ως φυσική απολέπιση για τα πέλματα.

Αν τώρα θέλετε να βάλετε μεγαλύτερη ένταση στην άσκησή σας μπορείτε να κάνετε τζογκινγκ αλλά καλύτερα είναι να φοράτε αθλητικά. Επίσης μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα αντιηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο. Αποφύγετε επίσης τα σημεία της παραλίας με πολύ μεγάλη κλίση.

Απολαύστε όσα έχει να σας προσφέρει η θάλασσα και η αμμουδιά και επωφεληθείτε στο έπακρο.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο επικίνδυνος είναι ο επιχείλιος έρπης;


Ο ιός που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες να κρύβεται πίσω από γνωστικά προβλήματα και απώλεια μνήμης.Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Μαρτίου από έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα του ιού του έρπητα τύπου 1 στο αίμα τους ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν γνωστικά ελλείμματα, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Αν και η παραπάνω συσχέτιση χρήζει περεταίρω διερεύνησης, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αναδείξουν τρόπους αναγνώρισης των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν γνωστική διαταραχή, καθώς και τρόπους μείωσης του κινδύνου αυτού.

Πώς προκαλείται ο επιχείλιος έρπης;

Ο επιχείλιος έρπις προκαλείται συνήθως από τον ένα εκ των δύο τύπων των απλών ερπητοϊών. Ο άλλος επηρεάζει τα γεννητικά όργανα. Ο ερπητοϊός τύπου 1, όταν προσβάλει τα άτομα μπορεί είτε να μη δώσει κανένα σύμπτωμα, είτε να προκαλέσει την εμφάνιση επώδυνων ελκών στην περιοχή των χειλιών, τα οποία μπορεί να παραμείνουν εκεί για μια εβδομάδα, ή και περισσότερο. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό.

Πώς σχετίζεται με την απώλεια μνήμης και σκέψης;

Οι ερευνητές εξέτασαν τους 1625 συμμετέχοντες και αξιολόγησαν τη μνήμη , τη σκέψη και τις ικανότητες επεξεργασίας δεδομένων. Η αξιολόγηση γινόταν κάθε χρόνο για 8 χρόνια. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 69 έτη και ήταν όλοι κάτοικοι του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες έδιναν αίμα για τον έλεγχο 5 κοινών λοιμώξεων. Στις λοιμώξεις περιλαμβάνονταν οι ερπητοϊοί 1 και 2, ο κυτταρομεγαλοϊός, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα χλαμύδια της πνευμονίας και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που έχει βρεθεί ότι ευθύνεται για το στομαχικό έλκος.

Τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα λοιμώξεων ήταν 25% πιο πιθανό να έχουν πιο χαμηλή βαθμολογία στα γνωστικά τεστ. Η συσχέτιση αυτή βρέθηκε μεγαλύτερη στις γυναίκες, στα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, σε αυτούς με φτωχότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όσους δεν είχαν ασφάλεια ζωής, αλλά κυρίως στα άτομα που δεν ασκούνταν. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη ανέδειξε απλά μια συσχέτιση και όχι μια αιτιώδη σχέση, ενώ παράλληλα η λοίμωξη δε βρέθηκε να σχετίζεται με καμία αλλαγή στις γνωστικές λειτουργίες μέσα στα 8 χρόνια που διήρκεσε η διαδικασία της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η άσκηση και ο εμβολιασμός έναντι των ιών αυτών κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη μνήμη και τη μετέπειτα ζωή.

Μια μελέτη του 2011 συνδέει τον ιό του επιχείλιου έρπητα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Με τη βοήθεια μικροσκοπίου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποια μόρια του ιού κατέστρεφαν τα νευρικά κύτταρα με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εν λόγω νόσο. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι αν και τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν μπορούν στην ουσία να οδηγήσουν σε κάποια εφαρμογή, σε αυτό το στάδιο. Χρειάζεται λοιπόν, μεγάλη προσοχή τόσο στην ερμηνεία της συσχέτισης που αναδείχτηκε, όσο και στη διατύπωση των συμπερασμάτων.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άφαντος για 5 μήνες υπάλληλος της βουλής!


Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έχουν παραπέμψει τα αρμόδια όργανα της βουλής έναν μόνιμο υπάλληλο, ο οποίος αν αποδειχθεί η "στάση" του απέναντι στην υπηρεσία, ίσως και μετά τις διακοπές του Πάσχα να χάσει τη δουλειά του.

Η ιστορία του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος υπάγεται σε υπηρεσία της βουλής εντός του κεντρικού κτιρίου του Κοινοβουλίου, είναι απολύτως χαρακτηριστική της νοοτροπίας που επικρατούσε τόσα χρόνια...

Ξαφνικά, προ εξαμήνου άρχισε χωρίς καμία ειδοποίηση να μην έρχεται στη δουλειά του. Οι μέρες περνούσαν και εκείνος δεν εμφανιζόταν με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί του να ειδοποίησουν τον τμηματάρχη πως πρέπει κάποιος να μιλήσει μαζί του για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, πηγαίνοντας φυσικά όλων το μυαλό σε κάτι άσχημο που ενδεχομένως να είχε συμβεί στον ίδιο ή στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε έκπληξη όλων, μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες της υπηρεσίας, η άλλη πλευρά υπέδειξε πλήρη αδιαφορία για το θέμα, χωρίς να υπάρχει καν διάθεση για επιστροφή στη δουλειά.

Οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις κινήθηκαν από την υπηρεσία μετά από τέσσερις μήνες απουσίας-όπως υποστηρίζουν παράγοντες της βουλής-του υπαλλήλου. Ο εν λόγω υπάλληλος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του κοινοβουλίου, το οποίο και αποφάσισε να τον θέσει σε αργία, δηλαδή να του διακόψει τη μισθοδοσία μέχρι νεωτέρας...

Τότε, πάντα σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της βουλής-ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ω του θαύματος, εμφανίστηκε, όχι όμως για να δηλώσει τη μεταμέλειά του αλλά αντιθέτως, απειλώντας όλους, για την τροπή που είχε η υπόθεση του.

Λεγεται μάλιστα όπως στο λογιστήριο που εμφανίστηκε ο υπάλληλος, ζήτησε σε πολύ έντονο ύφος τα ... ρέστα από συναδέλφους του, που απλά έκαναν τη δουλειά τους εφαρμόζοντας την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου να του κόψουν προσωρινά το μισθό.

Οι... απειλές του μάλιστα ήταν τόσο έντονες που όπως λένε συνάδελφοί του, ακούγονταν στα διπλανά από το λογιστήριο γραφεία, έχοντας ως...κύριο συστατικό το "μην ανοίξω το στόμα μου και πω τι γίνεται επί χρόνια εδώ μέσα..." Εν τέλει, η διαδικασία έχει πάρει το δρόμο της και αν τα γεγονότα είναι έτσι όπως περιγράφονται από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις τότε το επόμενο χρονικό διάστημα ο ίδιος αναμένεται να επαναπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετική η αγκαλιά για τα μωρά


Επιβραδύνει αυτομάτως τους καρδιακούς τους παλμούς.

Στη διαπίστωση ότι τα μωρά ηρεμούν και σταματούν να κλαίνε όταν βρίσκονται στην αγκαλιά κάποιου και ειδικά της μητέρας καταλήγουν όλοι οι γονείς αργά ή γρήγορα. Εκείνο, όμως, που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν ήταν ο λόγος για τον οποίο συνέβαινε αυτό. Ιάπωνες επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγκαλιά λειτουργεί ως «φάρμακο» για τα μωρά, καθώς επιβραδύνει τους καρδιακούς τους παλμούς και αυτομάτως τα βοηθά να χαλαρώσουν βαθιά.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Current Biology, έδειξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα μωρά οφείλεται στην απόλυτα συντονισμένη χαλάρωση του νευρικού και καρδιακού τους συστήματος. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι για να σταματήσει η ανησυχία του μωρού δεν αρκεί ένα απλό κράτημα, αλλά αντίθετα απαιτείται ένα ρυθμικό κούνημα.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο για την Επιστήμη του Εγκεφάλου «RIKEN», η αγκαλιά φαίνεται πως λειτουργεί το ίδιο κατευναστικά και στα θηλαστικά. Οι παρατηρήσεις που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι τα μικρά ήταν πολύ ήσυχα όταν οι ερευνητές τα έπιαναν από το σβέρκο, τα σήκωναν από το έδαφος και τα κουνούσαν ελαφρά, κινήσεις δηλαδή που γίνονται από τα περισσότερα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου. Εκτός από το γεγονός ότι τα νεογέννητα ποντίκια σταματούσαν να εκπέμπουν υπερηχητικούς ήχους, το σώμα τους έπαιρνε μια χαρακτηριστική στάση, με τα άκρα τους να είναι λυγισμένα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις γάτες και τα λιοντάρια. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, αυτό οφείλεται στην ακούσια ενεργοποίηση των μηχανισμών ανίχνευσης κίνησης του νευρικού συστήματος, οι οποίοι ελέγχονται από την παρεγκεφαλίδα του εγκεφάλου.

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Κούμι Κουρόντα, δήλωσε: «Η κατανόηση αυτής της αντίδρασης μπορεί να είναι εξίσου ευεργετική και για τα βρέφη, αλλά και για τη μητέρα. Αφενός κρατά ήρεμα τα μωρά και αφετέρου μειώνει την απογοήτευση των γονέων. Πλέον, θα μπορούν να διαχειριστούν το έντονο κλάμα των παιδιών τους, που αποτελεί τον πιο συχνό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της παιδικής κακοποίησης. Παρόλο που η έρευνα έγινε ειδικά για τις μητέρες, πιστεύουμε ότι απευθύνεται σε όλους, όσοι αναλαμβάνουν την φροντίδα και την ανατροφή ενός παιδιού».


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην τελική ευθεία η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Ηράκλειο


Αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο.

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπως ανακοινώθηκε από τον διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη, μετά τη συνάντηση του με τον Γιώργο Λαζόπουλο, που αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Λαζόπουλος, αναμένεται να ορκισθεί στις 13 Μαΐου, ενώ ξεκίνησε από σήμερα τις επαφές, με το διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και τα στελέχη της καρδιοχειρουργικής. Αναμένεται δε να μεταβεί στο ΠΑΓΝΗ προκειμένου να δει τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της κλινικής.

Η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής, που επί χρόνια περίμεναν οι Κρητικοί, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στον τομέα της υγείας, αφού είναι η μοναδική που θα λειτουργήσει σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στην Κρήτη, και θα εξυπηρετεί παράλληλα τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όπου καλύπτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλικό εμφύτευμα προβλέπει τις κρίσεις επιληψίας


Περίπου 50-60 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από την πάθηση.

Ένα εγκεφαλικό ηλεκτρονικό εμφύτευμα μπορεί για πρώτη φορά να προβλέψει σε ένα βαθμό τις επερχόμενες επιληπτικές κρίσεις, συλλαμβάνοντας τα πρόδρομα ηλεκτρικά εγκεφαλικά σήματα κάποια λεπτά πριν την κρίση.

Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, η συσκευή μπορεί να εκτιμήσει αν ο κίνδυνος κρίσης είναι μικρός, μεσαίος ή μεγάλος, ανάλογα με το επίπεδο της καταγραφόμενης ηλεκτρικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Κουκ του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό νευρολογίας «Lancet Neurology», σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», έκαναν επί τέσσερις μήνες δοκιμές με 15 ασθενείς ηλικίας 20 έως 62 ετών (με δύο έως 12 κρίσεις το μήνα) και έδειξαν ότι το εμφύτευμα δουλεύει σε μερικούς αλλά όχι σε όλους. Είναι, έτσι, πρόωρο να θεωρηθεί ότι το εμφύτευμα είναι έτοιμο για χρήση.

Από επιληψία, που είναι η δεύτερη συχνότερη νευρολογική πάθηση μετά τα εγκεφαλικά, πάσχουν περίπου 50 έως 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πολλοί από αυτούς νέοι. Σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν χρόνια επιληψία, ενώ έως το 10% μπορεί να υποστούν έστω μία επιληπτική κρίση στη διάρκεια της ζωής τους.

Η μη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου προκαλεί κρίσεις που έχουν ως συνέπεια τους αθέλητους σπασμούς του ασθενούς, οι οποίοι, αν και διαρκούν λίγα μόνο δευτερόλεπτα ή λεπτά, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες, όπως τραυματισμούς από πτώση, εγκαύματα, πνιγμό κ.α. Το 40% περίπου των ασθενών δεν καταφέρνει να ελέγξει τις κρίσεις με τα υπάρχοντα φάρμακα. Οι χρησιμοποιούμενες βενζοδιαζεπίνες χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να δράσουν και συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα μετά το ξεκίνημα της κρίσης,

Το εμφύτευμα, που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία NeuroVista, η οποία και χρηματοδότησε την αυστραλιανή έρευνα, συλλαμβάνει ηλεκτρικά σήματα από την επιφάνεια του εγκεφάλου και, μέσω συρμάτων, τα στέλνει σε ένα άλλο εμφύτευμα στο στήθος. Από εκεί τα στοιχεία αποστέλλονται ασύρματα σε μια φορητή συσκευή, η οποία και επεξεργάζεται τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης. Ένα λαμπάκι ανάβει και, ανάλογα με το χρώμα του, δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο εκτιμώμενος κίνδυνος κρίσης (π.χ. το κόκκινο φωτάκι προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος, δηλαδή μέσα στα τέσσερα επόμενα λεπτά).

Από τους 15 ασθενείς, μόνο στους οκτώ κατέστη δυνατό να λειτουργήσει πλήρως η συσκευή και σε αυτούς η πρόβλεψη των επιληπτικών κρίσεων είχε επιτυχία σε ποσοστό 56% έως 100%. Όπως είπε ο Κουκ, η συσκευή θα μπορούσε μελλοντικά, με τις κατάλληλες βελτιώσεις, να εξαλείψει την απρόβλεπτη φύση της επιληψίας, παρέχοντας προειδοποίηση πολλά λεπτά ή ακόμα και ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κρίσης.

Για «σημαντικό ορόσημο» στη θεραπεία της επιληψίας έκαναν λόγο άλλοι επιστήμονες και οργανώσεις καταπολέμησης της νόσου, αν και επεσήμαναν πως οι δοκιμές έγιναν σε μικρό δείγμα ασθενών, συνεπώς θα πρέπει να επεκταθούν στο μέλλον, κάτι που ήδη σχεδιάζουν οι Αυστραλοί επιστήμονες.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε νεκροί από συγγενή ιό του SARS


Ο κορονοϊός προκαλεί ταχεία νεφρική ανεπάρκεια.

Πέντε άνθρωποι κατέληξαν από τον κορονοϊό που μοιάζει με αυτόν που προκαλεί το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο θάνατός τους αυξάνει σε 16 παγκοσμίως μετά την προσβολή τους από τον ιό, ο οποίος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2012, εκ των οποίων εννέα στη Σαουδική Αραβία.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA, το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι δύο ακόμη άνθρωποι προσβλήθηκαν από την αναπνευστική αυτή λοίμωξη.

Οι πέντε πέθαναν τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική επαρχία Αλ Ίχσα, διευκρίνισε το υπουργείο, λέγοντας ότι «οι αρχές πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα» για να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στις 26 Μαρτίου το θάνατο στο Μόναχο ενός 70χρονου Σαουδάραβα που είχε προσβληθεί από τον ιό. Επί του παρόντος ο ΠΟΥ δεν διαθέτει αρκετές πληροφορίες για να καταλήξει σε συμπεράσματα για τον τρόπο και την αιτία μετάδοσης του κορονοϊού.

Τα κρούσματα της λοίμωξης από αυτόν τον νέο κορονοϊό -nCoV στην ιατρική ορολογία- εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, στην Ιορδανία, στην Βρετανία και στη Γερμανία.

Ο ΠΟΥ είχε καλέσει σε επαγρύπνηση για την σοβαρή αυτή αναπνευστική νόσο. Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινώσει ότι συνεργαζόταν με διεθνείς εμπειρογνώμονες και χώρες όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να εξετάσει τις συστάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Μια επιδημία του SARS είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων στην Κίνα το 2003, κινητοποιώντας τις υγειονομικές αρχές σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο νέος ιός είναι ωστόσο διαφορετικός από αυτόν του SARS, κυρίως γιατί προκαλεί ταχεία νεφρική ανεπάρκεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Πού οφείλεται η γαστρορραγία


Τα συνήθη συμπτώματα και η θεραπεία της πάθησης.

Η γαστρορραγία είναι μια κατάσταση με την οποία μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι όλοι. Πού οφείλεται όμως και πώς θα την καταλάβουμε;

Όταν λέμε «γαστρορραγία», εννοούμε την απώλεια αίματος από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, δηλαδή από το στομάχι ή από το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου (συνήθως το δωδεκαδάκτυλο).

Παρά την αντίληψη που επικρατεί ότι η γαστρορραγία πονάει, τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί καθόλου πόνο, εκτός και αν εμφανιστεί σε άτομα με ιστορικό έλκους το οποίο την προκειμένη στιγμή βρίσκεται σε έξαρση.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια γαστρορραγία είναι:

- Τάση προς λιποθυμία, ωχρότητα ή έντονη ζάλη λόγω της πτώσης του αιματοκρίτη εξαιτίας της απώλειας αίματος.

- Μαύρες κενώσεις. Αυτές μπορούν να εμφανιστούν και εξαιτίας της λήψης σιδήρου. Αν ωστόσο δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, τότε πρόκειται για γαστρορραγία, καθώς αυτοί είναι οι μόνοι λόγοι που μπορούν να τις προκαλέσουν.

- Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και εμετός με αίμα (αιματέμεση). Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Γιατί συμβαίνει

Αν και δεν είναι απαραίτητο μια γαστρορραγία να σχετίζεται με κάποιο χρόνιο νόσημα του πεπτικού συστήματος, υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή. Έτσι ορισμένες ομάδες ατόμων είναι πιο επιρρεπείς:

- Άτομα με ιστορικό έλκους (στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου).

- Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εξαιτίας της λήψης περισσότερων φαρμάκων αλλά και της μικρότερης αντίστασης του πεπτικού τους συστήματος.

- Άτομα που λαμβάνουν (είχε παροδικά είτε συστηματικά) μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία χορηγούνται κυρίως για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων μετά από ισχαιμικά/στεφανιαία επεισόδια, καθώς και για οσφυαλγίες, αρθρίτιδες, πονοκεφάλους κ.ά.

Γι' αυτό το λόγο εξάλλου τέτοιου είδους φάρμακα συνιστάται να λαμβάνονται ταυτόχρονα με μια «γαστροπροστασία», δηλαδή με συγκεκριμένα φάρμακα που προφυλάσσουν από παρόμοιες παρενέργειες.

- Άτομα που έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα πολύ σύνηθες μικρόβιο που προδιαθέτει σε έλκη, τα οποία έχουν ως πιθανό επακόλουθο και τη γαστρορραγία.

- To άγχος, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, αν και θεωρούνται από πολλούς βασική αιτία της γαστρορραγίας, δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να την προκαλέσουν μεμονωμένα, εκτός και αν συντρέχει συνδυαστικά κάποιους από τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Διάγνωση και θεραπεία

Η βασική διαγνωστική εξέταση της γαστρορραγίας είναι η εξής μία: η γαστροσκόπηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διευκρινίζεται η αιτία που προκάλεσε τη γαστρορραγία, καθώς και αν υπάρχει έλκος, αν η αιμορραγία έχει σταματήσει και ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθηθεί. Ανάλογα λοιπόν με την περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να γίνει:

- Με κατάλληλες ενδοσκοπικές τεχνικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου το 70-80%) των περιστατικών.

- Αν έχει προκληθεί σοβαρή αναιμία, ίσως χρειαστεί θεραπεία με σίδηρο και μια εξέταση αίματος ύστερα από 10-15 μέρες προκειμένου να ελεγχθεί αν τα επίπεδα του αιματοκρίτη έχουν επανέλθει στις φυσιολογικές τιμές.

- Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να λάβει την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή επούλωσης του έλκους για ένα διάστημα περίπου 6-8 εβδομάδων. Επιπλέον, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πρέπει να λάβει ταυτόχρονα και αγωγή εκρίζωσης του με το συνδυασμό αντιβιοτικών που θα συστήσει ο γιατρός.

- Τέλος, όσον αφορά στη δίαιτα του ασθενούς, πέρα από τις πρώτες μέρες της ανάρρωσης κατά τις οποίες θα πρέπει να τρέφεται πιο «ελαφριά» ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού, στη συνέχεια (και εφόσον ακολουθεί κανονικά τη φαρμακευτική του αγωγή) μπορεί να έχει μια πλήρη και κανονική διατροφή, πάντα σε ισορροπημένα πλαίσια.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη μεταμόσχευση τραχείας σε παιδί


Η τρίχρονη από τη Νότια Κορέα θα αποκτήσει, πλέον, φυσιολογική ζωή.
Την πρώτη μεταμόσχευση τραχείας σε ένα κοριτσάκι από τη Νότια Κορέα πραγματοποίησε στις ΗΠΑ διεθνής ομάδα χειρουργών.

Η μικρή γεννήθηκε χωρίς τραχεία και οι γιατροί κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα όργανο χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του κοριτσιού, τα οποία καλλιέργησαν σε ειδικό πλαστικό σωλήνα.

Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάστηκαν πολύ γρήγορα στο εργαστήριο σχηματίζοντας μια καινούργια τραχεία αρτηρία σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Το παιδί γεννήθηκε το 2010 στη Νότια Κορέα και από την πρώτη μέρα έζησε σε νοσοκομείο της Σεούλ καθώς δεν μπορούσε να αναπνεύσει, να τραφεί ή να καταπιεί και οι γιατροί δεν της έδιναν καμία πιθανότητα να επιζήσει.

Χειρουργήθηκε στις 9 Απριλίου στο νοσοκομείο Πεόρια του Ιλινόις και η επιτυχημένη επέμβαση ανακοινώθηκε την Τρίτη. Η μεταμόσχευση της τραχείας μήκους 7,62 εκατοστών διήρκεσε εννιά ώρες. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τραχεία λειτουργεί κανονικά και η μικρή θα μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της και σε μια φυσιολογική ζωή.

«Το εκπληκτικό με αυτό το θαύμα είναι πως η μεταμόσχευση όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά θα της επιτρέψει να τρώει και καταπίνει και να μιλά όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της», τόνισε ο επικεφαλής των χειρουργών Δρ Πάολο Μακιαρίνι από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καλά» εναντίον «κακών» λιπαρών


Ποια ωφελούν την υγεία και ποια όχι.

Οι άνθρωποι έχουν συχνά την τάση να κατηγοριοποιούν ασυναίσθητα τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά», έτσι και με τα λίπη. Αν και ένας διαιτολόγος θα απέφευγε τέτοιους απόλυτους χαρακτηρισμούς, προφανώς και υπάρχουν τρόφιμα που κάνουν λιγότερο ή περισσότερο καλό στην υγεία μας και θα πρέπει να τα προτιμούμε αντίστοιχα. Πόσα όμως απ’ όσα έχετε ακούσει ισχύουν και πόσα είναι, «απλώς» μύθοι;

Κορεσμένα λιπαρά: έχετε ακούσει σίγουρα για την υπεροχή σε διατροφική αξία της μαργαρίνης έναντι του βουτύρου. Αυτό οφείλεται στα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει το βούτυρο όπως και όλα τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Το εύρημα αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς επί χρόνια επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν την αρνητική επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στο καρδιαγγειακό σύστημα αυξάνοντας την ολική αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται και από σύγχρονες ερευνητικές αναλύσεις με όλους τους διεθνείς οργανισμούς να συμφωνούν στις διατροφικές συστάσεις περιορισμού των κορεσμένων λιπαρών.

Μονοακόρεστα λιπαρά: κύριος εκπρόσωπος των μονοακόρεστων για την Ελλάδα είναι... το ελαιόλαδο φυσικά! Αυτό που έχει φανεί από ερευνητικά στοιχεία είναι ότι αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά μιας δίαιτας με μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνονται οι δείκτες του λιπιδαιμικού προφίλ όπως είναι η χοληστερόλη του αίματος. Με απλά λόγια, επιλέγοντας ελαιόλαδο αντί βουτύρου ή λιπαρών κρεάτων προασπίζετε την υγεία σας απέναντι στα καρδιαγγεικά νοσήματα σε μεγαλύτερο βαθμό από κάποιον που επιλέγει το αντίθετο.

Πολυακόρεστα λιπαρά: πρόκειται για την ομάδα λιπαρών που σχετίζονται ευεργετικά με την καρδιαγγειακή υγεία και περιλαμβάνουν τα πολύ γνωστά ω-3 και ω-6 λιπαρά. Τι γίνεται όμως; Ενώ η δυτικοποιημένη διατροφή έχει άφθονα (πηγές της είναι το καλαμπόκι, όλα τα σπορέλαια, οι μαργαρίνες), υστερεί σε ω-3 λιπαρά, με αποτέλεσμα να έχει χαλάσει η αναλογία ω-3 : ω-6. Στην Ελλάδα ωστόσο, παρατηρείται μειωμένη πρόσληψη τόσο ω-3 όσο και ω-6. Συνεπώς μία αυξημένη πρόσληψη γενικότρα πολυακόρεστων λιπαρών, έχει δείξει να βελτιώνει κατά πολύ την υγεία της καρδιάς. Τα ω-3 τα βρίσκει κανείς πιο πολύ στα ψάρια και σε πιο πρόδρομη μορφή στους ξηρούς καρπούς (καρύδια), λιναρόσπορο, γλιστρίδα αλλά και στη φυτική μαργαρίνη με κατάλληλη σύνθεση ελαίων.

Trans λιπαρά: είναι τα μόνα λιπαρά που δεν έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός. Αντίθετα μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα στο καρδιαγγεικό. Προέρχονται από διαδικασίες υδρογόνωσης των ακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιέχονται φυσικά σε μικρό ποσοστό στο βούτυρο, στα γαλακτοκομικά στο κόκκινο κρέας ενώ μπορεί να παραχθεί κατά την βιομηχανική επεξεργασία όπως είναι στα έτοιμα κέικ, γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα. Η βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων κάνει προσπαθειες μείωσης των trans λιπαρών ως παράγωγα της επεξεργασίας τους ωστόσο, μπορείτε πάντα να ελέγχετε την ετικέτα του τροφίμου ως προς την σύσταση σε trans λιπαρά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ καλή επιλογή πρωινού τα δημητριακά


Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Το πρωινό συχνά θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους. Ωστόσο, η κατανάλωσή πρωινού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και η μείωση αυτή είναι εντονότερη κατά την εφηβική ηλικία. Ένα ισορροπημένο και πλήρες πρωινό μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή πρόσληψη κατά το υπόλοιπο της ημέρας, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα και το αίσθημα της πείνας.

Έχει φανεί, από έρευνες σε παιδιά και εφήβους ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με υγιές σωματικό βάρος, ενώ η ύπαρξη υπερβάλλοντος βάρους σχετίζεται με παράλειψη του συγκεκριμένου γεύματος. Πρόσθετα οφέλη είναι η βελτιωμένη νοητική εγρήγορση αλλά και η καλύτερη φυσική απόδοση. Στοιχεία δείχνουν, ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερη από τα 2/3 κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα.

Επιλογές πρωινού με δημητριακά

Μετά από 8-12 ώρες νηστείας, ο οργανισμός χρειάζεται «καύσιμα» για να ξεκινήσει η ημέρα με ενέργεια. Τα δημητριακά πρωινού, συνοδευόμενα από γαλακτοκομικά και φρούτα, αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες επιλογές για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Ο κύριος λόγος για τη μεγάλη δημοτικότητά τους είναι ότι αποτελούν ένα θρεπτικό και ταυτόχρονα, πολύ γευστικό γεύμα για τα παιδιά, ενώ διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και υφών, που κάνει τα παιδιά να ανυπομονούν να φάνε το πρωινό τους! Μάλιστα είναι ένας λαχταριστός τρόπος να πίνουν τα παιδιά το γάλα τους κάθε πρωί!

Παράλληλα, παραμένουν ένα εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του γεύμα που διευκολύνει τους γονείς με επιβαρυμένο πρωινό πρόγραμμα. Πέρα όμως από την πρακτική τους ευκολία και την ευρεία αποδοχή τους από τα παιδιά, υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί λόγοι από τους γονείς να τα εμπιστευτούν.

Γεμάτα θρεπτικά συστατικά!

Ένα ισορροπημένο πρωινό παρέχει περίπου το 20% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων της ημέρας αλλά πάνω από 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού είναι χαμηλά σε λίπος, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ειδικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, που προέρχονται από ολόκληρους ανεπεξέργαστους σπόρους, προσφέρουν όλα τα οφέλη των υδατανθράκων, των φυτικών ινών, των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό και άρα δεν προσλαμβάνουν τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά δεν τα αναπληρώνουν από άλλα γεύματα μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, τα άτομα που καταναλώνουν δημητριακά πρωινού έχουν υψηλότερη μέση πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα).

Πλούσια σε βιταμίνες

Υπάρχουν παιδικά δημητριακά πρωινού που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη D. Αντίθετα με την εικόνα της ηλιόλουστης Ελλάδας όπου θα έπρεπε τα παιδιά να έχουν επάρκεια σε βιταμίνη D, αυτό δεν συμβαίνει, οπότε ο εμπλουτισμός τροφίμων με αυτή τη βιταμίνη είναι πολύ σημαντικός.

Στα δημητριακά περιέχονται επίσης σημαντικές ποσότητες από βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη-Β3 και παντοθενικό οξύ-Β6 ), καλύπτοντας περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών σε αυτές ανά μερίδα 30g. Ένα άλλο συστατικό το οποίο φαίνεται να προσλαμβάνεται συχνά ανεπαρκώς στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι το φυλλικό οξύ.

Τα παιδικά δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν σημαντική πηγή και γι’ αυτό, καλύπτοντας περίπου το 26% των ημερήσιων απαιτήσεων. Η πληθώρα αυτή των βιταμινών, δίνει ενέργητικότητα στον οργανισμό και συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών, μια περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες!

Η σημασία της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D συντίθεται στο σώμα μας με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Ωστόσο, μπορούμε να τη λάβουμε και μέσω της διατροφής, με σημαντικότερες πηγές τα γαλακτοκομικά και θαλασσινά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, ισχαιμικές καρδιακές νόσους και αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει φανεί, ότι το ποσοστό ανεπάρκειας της βιταμίνης κυμαίνεται σε ένα εύρος από 20-100.

Ωστόσο, η πρόσληψη βιταμίνης D φαίνεται να είναι αυξημένη σε άτομα που καταναλώνουν δημητριακά πρωινού, κυρίως λόγω της συνοδούς πρόσληψης γαλακτοκομικών. Πρόσφατα μάλιστα τα παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως που κυκλοφορούν στην αγορά εμπλουτίστηκαν με βιταμίνη D, και παρέχουν πλέον περίπου 1μg/μερίδα 30g, δηλαδή σχεδόν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης D.

Πλούσια σε ασβέστιο

Πέρα από τις βιταμίνες, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως αποτελούν πηγή ασβεστίου, καθώς προσφέρουν τουλάχιστον το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, ανά μερίδα 30g ανεξάρτητα από την προσθήκη γάλακτος.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών των παιδιών και των εφήβων και η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφησή του. Με την προσθήκη γάλακτος, η περιεχόμενη ποσότητα ασβεστίου μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.

Με γαλακτοκομικά ή/και φρούτα

Σήμα κατατεθέν του πρωινού γεύματος είναι, εκτός από τα δημητριακά και το γάλα. Η συνήθεια αυτή του συνδυασμού δημητριακών με γαλακτοκομικά είναι πολύ ωφέλιμη όταν αποκτάται στην παιδική και εφηβική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή, όπου παρατηρείται η μείωση στην πρόσληψη γαλακτοκομικών με δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις.

Επιπλέον, τα δημητριακά πρωινού μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αυτός μπορεί να είναι και ένας εύκολος τρόπος για τους γονείς να αυξήσουν την πρόσληψη των παιδιών τους σε φρούτα, συνδυάζοντάς τα με ένα αποδεκτό τρόφιμο όπως τα δημητριακά, και δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Τι γίνεται με τη σοκολάτα και τη ζάχαρη των δημητριακών;

Με τη χρήση των σύγχρονων τεχνικών στην παραγωγή τροφίμων τα σοκολατένια δημητριακά πρωινού περιέχουν σχεδόν ίσες θερμίδες με τα δημητριακά χωρίς σοκολάτα.

Η βιομηχανία, ακολουθώντας τις συστάσεις των οργανισμών υγείας, εφαρμόζει στρατηγικές μείωσης των απλών σακχάρων και αύξησης της ολικής άλεσης, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση που προτιμούν τα παιδιά.

Η ζάχαρη έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από άλευρα δημητριακών και σιρόπι γλυκόζης, που παρασκευάζεται από δημητριακά όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι. Σε πολλά δημητριακά πρωινού, το περιεχόμενο σε απλά σάκχαρα είναι λιγότερο από 9g ανά μερίδα 30g.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως για πρωινό ως μέρος ενός συνολικά υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να είναι ευεργετική για τα παιδιά ώστε να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

Συμπερασματικά

Τα δημητριακά πρωινού με ολική άλεση έχουν -με την αξία τους -κατακτήσει τη θέση τους στο διαιτολόγιο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Αποτελούν μια καλή επιλογή για ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Ο γευστικός συνδυασμός τους με γαλακτοκομικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, αποτελεί μία εύκολη και πρακτική λύση για ένα πλήρες πρωινό, που θα συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και παράλληλα θα τους δώσει σωστές βάσεις για υγιεινότερες επιλογές και συνήθειες στην ενήλικη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...