Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Η αϋπνία συνδέεται με προβλήματα υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο διακεκομμένος ύπνος αποδιοργανώνει τα γονίδια.

Από καιρό οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου τονίζοντας πως η αϋπνία βλάπτει σοβαρά την υγεία, δίχως όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι δύο μεταβλητές.

Νέα έρευνα, έρχεται να ρίξει φως στο πώς ακόμη και σοβαρές ασθένειες σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου.

Ο ύπνος είναι «πυλώνας της υγείας»

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Derk Jan Dijk , από το πανεπιστημίου του Σάρεϊ, τονίζουν στη μελέτη τους πως ο ύπνος είναι «πυλώνας της υγείας», όπως και η καλή διατροφή ή η άσκηση κι εξηγούν το γιατί.

Όπως αποδείχτηκε, ο διακεκομμένος ύπνος αποδιοργανώνει τα γονίδιά μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια σειρά από απειλητικές για τη ζωή μας ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρη γήρανση, κατάθλιψη και άνοια.

Τι έδειξε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι μελετητές εξέτασαν τη γονιδιακή δραστηριότητα εθελοντών που έμεναν άυπνοι για να προσδιορίσουν πώς ο διακεκομμένος και άστατος ύπνος προκαλεί αλλαγές στον οργανισμό μας.

Τα ευρήματα είναι ενδεικτικά της σημασίας του ύπνου για την υγεία μας καθώς σε κατάσταση αϋπνίας παρατηρήθηκαν αλλαγές σε περισσότερα από 700 γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το μεταβολισμό και το στρες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διεξήχθη σε δείγμα 26 εθελοντών ηλικίας 23 έως 31 ετών, που είτε κοιμούνταν επαρκώς, από 7 έως 10 ώρες ημερησίως, είτε είχαν αϋπνίες και κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες ημερησίως. Έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, ελήφθησαν δείγματα και μελετήθηκαν συγκριτικά

Ένας καλός ύπνος είναι «φάρμακο»

Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας και για την ανανέωση των παλαιών κυττάρων και όταν τον στερούμε από τον οργανισμό μας, μπλοκάρουμε αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο παθήσεων.

Προηγούμενες μελέτες, με πιο πρόσφατη αυτή γερμανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τουμπίνγκεν έχουν δείξει πως ο καλός ύπνος ενισχύει τη μνήμη.

Πάρε τα μέτρα σου λοιπόν και βάλε έναν καλό ύπνο στο πρόγραμμα.


Πηγή: http://www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.