Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Από την ταμειακή στην εφορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο αν τελικά υλοποιηθεί θα ανατρέψει το σημερινό προβληματικό καθεστώς συναλλαγών μεταξύ του κράτους και των φορολογούμενων και θα φέρει πιο κοντά τις φορολογικές αρχές στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, έχει στο τραπέζι του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:

- Η άμεση διαδύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανογραφημένων συστημάτων έκδοσης στοιχείων των επιχειρήσεων με το Taxisnet ώστε να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί. Έτσι, θα καταργηθεί και το χαρτοβασίλειο των δηλώσεων που υποβάλλεται σήμερα από τους υποχρέους για περιοδικές και συγκεντρωτικές δηλώσεις ΦΠΑ.

- Η καθιέρωση συστήματος συμψηφισμού όλων των κατηγοριών οφειλών μεταξύ του κράτους και των φορολογουμένων που δεν θα περιορίζεται στο εύρος του στενού δημόσιου τομέα, αλλά θα επεκτείνεται στα νοσοκομεία, στις ΔΕΚΟ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Η εφαρμογή και στην πράξη της υποχρέωσης του Δημόσιου να πληρώνει στην ώρα του και εντός 30 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνεται με τόκους.

- Η αναθεώρηση του σημερινού συστήματος έκδοσης πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, το οποίο ουσιαστικά σήμερα έχει μετατραπεί σε πιστοποιητικά φορολογικών ρυθμίσεων. Στόχος είναι αφενός να απλοποιηθεί η χορήγησή του, και αφετέρου να συνδεθεί με τη βεβαίωση της οφειλής του υποχρέου.

- Το νέο καθεστώς ελέγχων και υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, που αποτελούν αυτή τη στιγμή μεγάλη εστία φοροδιαφυγής μέσα από υποτιμολογήσεις και υπερτιμολογήσεις θυγατρικών και μητρικών εταιρειών.

- Απλούστεροι και ενιαίοι κανόνες στη φορολογία του εισοδήματος που θα είναι κατανοητοί από όλους τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα σε κάθε βήμα τους χρειάζονται τη βοήθεια λογιστή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.