Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Δεσμεύτηκε από τον ΕΦΕΤ καβουρμάς με κρέας αλόγου


Το προϊόν δεν είχε διακινηθεί στα καταστήματα.

Ένα ακόμη προϊόν με DNA αλόγου εντοπίστηκε από τον ΕΦΕΤ. Πρόκειται για το αλλαντικό καβουρμάς με την εμπορική επωνυμία «Παραδοσιακά Αλλαντικά ΑΝΑΝΙΑΔΗ», το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΑΡΙΣΤΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΑΒΕΕ» με έδρα το Αιγάλεω, για λογαριασμό της επιχείρησης «ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ» με έδρα την Καβάλα.

Το εν λόγω προϊόν δεν είχε διακινηθεί και δεσμεύτηκε ολόκληρη η ποσότητα στις αποθήκες της εταιρείας «ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΑΒΕΕ» στην Καβάλα ύστερα από άμεσες ενέργειες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του ΕΦΕΤ.

Ο ΕΦΕΤ έχει λάβει έως σήμερα 115 δείγματα που αφορούν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 39 δειγμάτων που έχουν μέχρι στιγμής αναλυθεί έχουν υπάρξει συνολικά πέντε θετικά δείγματα.


Διαβάστε περισσότερα...

Γράψτε το δικό σας μονόπρακτο


Θέλετε να γίνετε συγγραφέας; Θέλετε να "ανέβει" το έργο σας στο σανίδι ή θέλετε να πρωταγωνιστήσετε; Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα σας δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας...

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

"Η αγαπημένη καλλιτεχνική ομάδα ARTSCAPES, ταυτισμένη με την διοργάνωση δημιουργικών αποδράσεων στη φύση, προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή εμπειρία τέχνης: ένα μοναδικό τετραήμερο στη Φοινικούντα (22-25 Μαρτίου 2013) γεμάτο γραφή και θέατρο. Ο καταξιωμένος συγγραφέας, δάσκαλος δημιουργικής γραφής και κριτικός λογοτεχνίας Μισέλ Φάις μαζί με την ταλαντούχα ηθοποιό Αλεξία Καλτσίκη θα συντονίσουν ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα γραφής και σκηνικής μεταφοράς θεατρικού μονόπρακτου με θέμα το ‘Ερωτικό χάος’.

Το πρωτότυπο σχέδιο της εξόρμησης προβλέπει την συγκρότηση δύο ομάδων: συγγραφέων και ηθοποιών. Η ομάδα των συγγραφέων, υπό την καθοδήγηση του Μισέλ Φάις, θα έχει την ευκαιρία να εισαχθεί στην τέχνη και τα μυστικά της γραφής γράφοντας θεατρικά μονόπρακτα ενώ οι ηθοποιοί θα κληθούν να δοκιμάσουν τη σκηνική τους λειτουργία και να πρωταγωνιστήσουν στα μονόπρακτα των μαθητευόμενων συγγραφέων, που θα γραφτούν για αυτούς. Στην κορύφωση του προγράμματος οι δύο ομάδες θα διασταυρωθούν και θα συνεργαστούν από κοινού παρουσιάζοντας την παράστασή τους!

Η ομάδα της ARTSCAPES ξεχωρίζει για άλλη μία φορά με την δημιουργικότητα της δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες να εκφράσουν το ταλέντο τους και να καλλιεργήσουν τα χαρίσματα τους, ωριμάζοντας μέσα από την τέχνη ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιδέες.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 8 Μαρτίου: 210 2514762 ή στο email info@artscapes.gr"



Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Απλήρωτοι 1450 εργαζόμενοι


Σε αδυναμία καταβολής των μισθών στους 1450 εργαζόμενους έχει οδηγηθεί η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταβάλουν εδώ και δύο χρόνια τα χρέη για τα νοσήλια, ενώ η κρατική επιχορήγηση αρκεί μόνο για την κάλυψη του 60% της μισθοδοσίας.

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το νοσοκομείο καθιστά προβληματική τη λειτουργία του, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Παπαγεωργίου, Γεώργιος Χριστόπουλος.

“Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν επιχορηγείται ισότιμα με τα άλλα νοσοκομεία. Ενώ στα άλλα νοσοκομεία με την κρατική επιχορήγηση καλύπτεται το 100% της μισθοδοσίας στο Παπαγεωργίου αρκεί μόνο για το 60%. Μας λείπουν 1.700.000 Ευρώ για να καταβάλουμε τους μισθούς του Φεβρουαρίου ενώ τους προηγούμενους τέσσερις μήνες εξασφαλίζαμε στο παρά πέντε χρήματα για να πληρώσουμε τους μισθούς” ανέφερε ο κ Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ Χριστόπουλος, το 2012 το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πήρε κρατική επιχορήγηση 26,8 εκατομμύρια ενώ το κόστος της μισθοδοσίας ήταν 41 εκατομμύρια Ευρώ. Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων στο νοσοκομείο ανέρχονται στα 187 εκατομμύρια, ενώ το χρέος του Παπαγεωργίου προς τους προμηθευτές είναι 78 εκατομμύρια ευρώ.

“Πέρσι δόθηκαν μία φορά 300 εκατομμύρια ευρώ και άλλη μια φορά 110 εκατομμύρια για να πληρώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας τα χρέη στους προμηθευτές. Το Παπαγεωργίου δεν πήρε τίποτα από αυτά τα χρήματα. Τουλάχιστον αν παίρναμε αυτά που μας χρωστάνε τα ταμεία θα μπορούσαμε και τους προμηθευτές να πληρώσουμε και τους μισθούς των εργαζομένων, οι αντοχές των οποίων έχουν εξαντληθεί. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν είναι υψηλόμισθοι και μετά τα μέσα του μήνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση και ισότιμη επιχορήγηση, γιατί το Παπαγεωργίου όχι μόνο δεν υστερεί από τα άλλα νοσοκομεία αλλά είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες” πρόσθεσε ο κ Χριστόπουλος.

H διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προκειμένου να γίνει ενημέρωση για το θέμα της αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Δείτε εδώ:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επτάχρονη είχε όγκο 12 εκατοστών στην ωοθήκη της


Οι γιατροί αρχικά νόμιζαν ότι πάσχει από γαστρεντερίτιδα.

Οι γονείς της 7χρονης Ellie-Louise Lewis από το Nottinghamshire πήγαν την κόρη τους στο νοσοκομείο γιατί παραπονιόταν για έντονους πόνους στο στομάχι… για να ανακαλύψουν λίγη ώρα αργότερα ότι είχε έναν τεράστιο όγκο στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ στην ωοθήκη της.

Οι γιατροί αρχικά υποψιάστηκαν ότι έπασχε από γαστρεντερίτιδα, όμως το πρήξιμο στο στομάχι της τελικά οφειλόταν σε μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Τέσσερις ημέρες μετά τη διάγνωση η μικρή Ellie-Louise υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο 12 εκατοστών κακοήθης καρκίνος από την ωοθήκη της.

«Αν δεν ήταν επτά χρονών, θα υποπτευόμουν ότι ήταν έγκυος. Πλέον είχε αποκτήσει ένα γκρι χρώμα στο δέρμα της, σαν αυτό που έχουν οι μελλοθάνατοι. Σοκαριστήκαμε. Πίστευα ότι θα την έχανα, ήταν πολύ άρρωστη. Ήταν οι χειρότερες τρεις ώρες της ζωής μου» είπε η 25χρονη μητέρα της.



Αυτή η μορφή καρκίνου συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες, μόλις το 5% των περιπτώσεων αφορά σε ασθενείς σε εφηβικό ή προεφηβικό στάδιο.



Οι γιατροί αφαίρεσαν την ωοθήκη της Ellie-Louise ενώ θα υποβληθεί και σε τέσσερις χημειοθεραπείες τους επόμενους μήνες.

«Απειλήθηκε η ζωή της. Ήταν ένας πολύ μεγάλος καρκίνος σε ένα πολύ μικρό κορίτσι. Ήταν μια πολύ δύσκολη επέμβαση και τα κατάφερε αρκετά καλά» είπε ο γιατρός της μικρής, Richard Grundy.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι θα λάβουν το επίδομα των 500 ευρώ


Το επίδομα χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

Στις προϋποθέσεις και τους όρους καταβολής του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων αναφέρεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αποκρυσταλλώνεται το θέμα του νέου επιδόματος, ξεκαθαρίζεται πως θα καταβάλλεται στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα και ότι θα ανέρχεται σε 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των τρίτεκνων οικογενειών είναι μέχρι 45.000 ευρώ. Το εν λόγο όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

Ως εξαρτώμενα νοούνται τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση.

Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.

Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή υπαίτιας εγκατάλειψης των τέκνων του και οριστικής διακοπής της συγκατοίκησης ή διαζυγίου, το επίδομα καταβάλλεται σε όποιον έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.

Το επίδομα καταβάλλεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, καθώς και τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά της αυτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφορολόγητα τα κέρδη έως 100 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ


Σε 15% ο φόρος για κέρδη από 100,01-500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.

Αφορολόγητα θα παραμείνουν τα κέρδη έως 100 ευρώ από τα παίγνια του ΟΠΑΠ. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων και τον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τροποποιείται ο ν. 4093/2012 (Α' 222) και ρυθμίζεται η φορολόγηση των κερδών των παικτών, ώστε τα κέρδη έως 100 ευρώ να παραμείνουν αφορολόγητα.

Για να αποφευχθεί η μείωση των εσόδων του Δημοσίου από την τροποποίηση αυτή, μεταβάλλεται το ενιαίο ποσοστό φορολόγησης των κερδών σε 15% για κέρδη από 100,01-500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.

Για λόγους ορθής προετοιμασίας των συστημάτων των παρόχων τυχερών παιγνίων, απαιτείται ένα επαρκές χρονικό διάστημα μεταβολών και ελέγχου στον τρόπο υπολογισμών του φόρου. Κατόπιν αυτού, προτείνεται ως ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της νέας φορολογικής μεταχείρισης των κερδών των παικτών, η Δευτέρα, 18η Μαρτίου 2013.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη πως η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) θα ελέγχει τα πρόσωπα που αιτούνται άδειες διεξαγωγής παιγνίων ή και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς χορήγησης τέτοιων αδειών ή παραχώρησης δικαιωμάτων διεξαγωγής παιγνίων, καθώς και τους κατόχους αδειών και πιστοποιήσεων, ώστε να διαπιστώνει την εφαρμογή των κειμένων διατάξεων, των διατάξεων του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων και των όρων των αδειών και πιστοποιήσεων.

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσίας στην Ε.Ε.Ε.Π. από προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να καλυφθούν αντίστοιχες λειτουργικές ανάγκες που προκύπτουν από το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων της, ενώ διευκρινίζονται θέματα της κατανομής και των αρμοδιοτήτων κατανομής του προσωπικού της ΕΕΕΠ.

Με το σχέδιο νόμου η αρμοδιότητα για την έγκριση των κανονισμών διεξαγωγής των παιγνίων της ΟΠΑΠ, προτείνεται πλέον να γίνεται από την ΕΕΕΠ, ως την αρμόδια εποπτική αρχή, και όχι μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Για να μην δημιουργηθεί θεσμικό κενό, προβλέπεται η συνέχιση της ισχύος των υφιστάμενων κανονισμών μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων από την Ε.Ε.Ε.Π.

Ακόμη, θεσπίζεται με σαφήνεια ότι στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΟΠΑΠ Α.Ε. οι σχέσεις της με τους πράκτορές της δεν ρυθμίζονται πλέον με νόμο, αλλά με τις μεταξύ τους συμβάσεις. Το ίδιο ισχύει και για την αποζημίωσης των πρακτόρων και καθίσταται σαφές ότι ο προσδιορισμός του ύψους της δεν αποτελεί αντικείμενο εποπτείας της Ε.Ε.Ε.Π ώστε να περιλαμβάνεται στους προς έγκριση κανονισμούς από την ΕΕΕΠ, αλλά συμφωνείται ελευθέρως μεταξύ των πρακτόρων και της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Τέλος, το νομοσχέδιο αναφέρει πως για τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω διαδικτύου απαιτείται η έκδοση και η χρήση μοναδικής ατομικής κάρτας για κάθε παίκτη, ώστε να διασφαλίζονται πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης ή/και η ΕΕΕΠ. Διευκρινίζεται δε πως με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Έλεγχου Παιγνίων η απαίτηση χρήσης μοναδικής ατομικής κάρτας για κάθε παίκτη μπορεί να επεκτείνεται και στα υπόλοιπα τυχερά παίγνια που διεξάγονται στην Ελληνική Επικράτεια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλεργικά σοκ από κάμπιες σε μαθητές


Παρεμβαίνει ο δήμος Πάτρας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Με αφορμή τα περιστατικά αλλεργικών σοκ που υπέστησαν μαθητές σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας ο δήμος της πόλης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρά τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια προκύπτουν κι επειδή το σοβαρό ζήτημα του 41ου Δημοτικού Σχολείου Εγλυκάδος με τις κάμπιες και το αλλεργικό σοκ που υπέστησαν μαθητές, αφορά μικρά παιδιά, από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας, ανακοινώνεται ότι ο Δήμος Πατρέων, μόλις του γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα, έσπευσε για να δοθεί λύση.

Το πρωί της Κυριακής, ιδιωτικό συνεργείο εργολάβου, στον οποίο έχει αναθέσει το έργο ο δήμος, θα μεταβεί στο 41ο Δημοτικό Σχολείο Εγλυκάδος, προκειμένου να κατεβάσει από τα πεύκα τις σακούλες (κουκούλια), του εντόμου πιτυοκάμπι (κάμπια πεύκων), που προκάλεσε τη σοβαρή αλλεργία σε μαθητές και δασκάλους».


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες φοιτητές


Εγκαταλείπουν σπουδές λόγω ανέχειας - Άλλες οικογένειες προσφέρουν στέγη και τροφή.

Από τύχη και μόνο στην Πάτρα δεν έχουν καταγραφεί τραγικά γεγονότα σαν αυτό που συνέβη στην Λάρισα όταν δυο σπουδαστές στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν προχώρησαν λόγω έλλειψης χρημάτων στην κατασκευή αυτοσχέδιου μαγκαλιού με αποτέλεσμα να πεθάνουν από αναθυμιάσεις ενώ τρεις ακόμη συμφοιτητές τους που τους είχαν επισκεφτεί είναι σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητριών στην Πάτρα είναι δυο περιπτώσεις φοιτητριών. Η μια από αυτές παρότι αριστούχος υποχρεώθηκε να διακόψει τις σπουδές της καθώς οι γονείς της αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της.

Στη δεύτερη περίπτωση η νεαρή κοπέλα συνέχισε τις σπουδές της αφού οικογένεια από την πόλη προσέφερε στέγη και τροφή. Ενδεικτικό της κατάσταση που βιώνουν οι 15.000 σπουδαστές του ΤΕΙ της Πάτρας όπως ανέφερε ο πρόεδρος Σ. Καπλάνης, το γεγονός ότι μόλις 240 μπορούν να φιλοξενούνται στις φοιτητικές εστίες της Πάτρας.

Στα απίστευτα αλλά δυστυχώς αληθινά το γεγονός ότι για να φιλοξενηθεί κάποιος σπουδαστής του ΤΕΙ της Πάτρας σε εστία θα πρέπει οι οικείοι του να έχουν εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ, όταν ακόμα και αν είναι κάποιος άνεργος αλλά έχει ένα δυάρι έχει τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 5000.



Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν πετρέλαιο σε ιδρύματα 15 νομών από την «Αποστολή»


Τα χρήματα προσέφερε η Ιερά Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Περίπου 79.000 λίτρα πετρελαίου σε 20 πόλεις της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης προσέφερε, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» με σκοπό να παράσχει στήριξη σε απομακρυσμένες περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται απο την ανεργία και να βοηθήσει ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με τη μεγαλύτερη βαρυχειμωνιά.

Η υλοποίηση του έργου γίνεται από την «Αποστολή» με χρηματοδότηση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox ChristianCharities (IOCC).

Στελέχη των δυο οργανισμών κατέγραψαν τις ανάγκες σε κάθε νομό και ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές όπου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 33ο/ο και η πτώση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 50 ο/ο.

Τις τελευταίες 10 μέρες από την Κόνιτσα ως την Κομοτηνή σε 15 νομούς μοιράστηκε πετρέλαιο θέρμανσης σε ιδρύματα.

Σήμερα και αύριο κλιμάκια της «Αποστολής» με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα επισκέπτονται τις ακριτικές περιοχές της Φλώρινας και της Κόνιτσας.

Σε μια εκστρατεία υποστήριξης των ιδρυμάτων η «Αποστολή» έθεσε υπό την προστασία της και έμπρακτα στηρίζει τις ανάγκες Γερόντων , Παιδιών και Ατόμων με αναπηρίες.

Τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και τους συνεργάτες του υποδέχθηκε στη Φλώρινα ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Αντωνιάδης εκφράζοντας την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για την φροντίδα της «Αποστολής» του Αρχιεπισκοπου Αμερικής και του ΙΟCC.

Ο κ. Δήμτσας στη συνεχεια επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο με τον οποίο συζήτησε τα κοινωνικα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και τον διαβεβαίωσε ότι η Αποστολη θα είναι στο πλευρό εκείνων που υποφέρουν.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος τόνισε: «χαιρόμαστε που έχουμε σημερα στην ακριτική Φλώρινα τον Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα με τον οποίο μιλήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας σε σχολεία της Θεσσαλονίκης


Επισκέψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει η εισαγγελέας Ανηλίκων προκειμένου να ενημερώσει δασκάλους, καθηγητές και διευθυντές για τη σχολική βία που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση, με τα περιστατικά να πυκνώνουν σε καθημερινή βάση.

Την πρωτοβουλία για τον κύκλο των επισκέψεων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ανέλαβε η ίδια η εισαγγελέα Ανηλίκων Ελένη Κωστίδου, η οποία εντός του Μαρτίου θα πάει σε δέκα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, σκοπός των συναντήσεων είναι να μιλήσει, κυρίως, με δασκάλους, καθηγητές και διευθυντές σχολικών μονάδων, προτρέποντάς τους να μην αποσιωπούν τα κρούσματα βίας που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία τους και να απευθύνονται στην ίδια προκειμένου να τα καταγγέλλουν.

Τα κρούσματα αυτά εκδηλώνονται τόσο με λεκτική όσο και σωματική βία, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για σεξουαλική παρενόχληση. Η ανεργία των γονέων, τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα συνδέονται με τα κρούσματα σχολικής βίας, που εκδηλώνεται περισσότερα σε αλλοδαπούς μαθητές.

Προβληματισμό μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί σε πολλές περιπτώσεις δηλώνουν άγνοια για αυτά τα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης και του κέντρου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με πιστωτικές οι αγορές άνω των 1500€


Οι αγορές άνω των 1.500 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2012, υποχρεωτικά γίνονται μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και όχι με μετρητά, αποφάνθηκε το Β΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση δύο καταναλωτών.

Οι καταναλωτές ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.2.2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ΄εφαρμογή του Ν. 3840/2010) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, η επίμαχη απόφαση αναφέρει, ότι από 1.1.2012 η πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες που είναι πάνω από το ποσό των 1.500 ευρώ, θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών του αγοραστή ή λήπτη των υπηρεσιών, ενώ αποκλείεται η εξόφληση με μετρητά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (απόφαση 854/2013) επισημαίνουν, ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους συναλλασσομένους. Ακόμη, υπογραμμίζουν, ότι στην προσφυγή τους οι δύο καταναλωτές δεν εξειδικεύουν το έννομο συμφέρον τους για την προσβολή της επίμαχης ρύθμισης, με συνέπεια να απορρίψουν οι δικαστές την αίτηση των συναλλασσομένων.

Αντίθετα, η μειοψηφία έκρινε, ότι ενδεχομένως τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα


Αυστηρές κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπονται στο νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 27, διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται «από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου».

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, από 14 Απριλίου επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:

α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες. Σε περίπτωση ατυχήματος επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

β) Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΠΥΥ: Νέες υπηρεσίες υγείας


Τη λειτουργία νέων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, ως αυτοτελών μονάδων υγείας σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα και κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, με στόχο την παροχή ισότιμων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, ως Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, θα λειτουργήσουν οι νέες υπηρεσίες σε Γρεβενά, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Καρπενήσι, Σπάρτη, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Πολύγυρο και ως Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Ναύπακτο και Κύθηρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν καρκινογόνο τοξίνη σε καλαμπόκι


Η καρκινογόνος ουσία αφλατοξίνη Β1 ανιχνεύτηκε σε επίπεδα που ξεπερνούν το ανώτατο επιτρεπτό όριο σε ζωοτροφή καλαμποκιού την οποία έχουν προμηθευτεί τουλάχιστον 3.500 αγροτικές επιχειρήσεις στη Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, οι οποίες ωστόσο θεωρούν "απίθανο" να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή.

Σχεδόν 10.000 τόνοι του καλαμποκιού αυτού από τη Σερβία παραδόθηκαν σε 13 παρασκευαστές ζωοτροφών στο βόρειο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν για την παραγωγή τροφής για βοοειδή, χοίρους και πουλερικά, διευκρίνισε το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας.

Αυτοί οι παρασκευαστές ζωοτροφών προμήθευσαν το συγκεκριμένο καλαμπόκι σε 3.560 αγροτικές επιχειρήσεις της Κάτω Σαξονίας και σε 14 ακόμη στο γειτονικό βορειοδυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας Βόρειας Βεστφαλίας, ενώ ένα "πολύ μικρό μέρος" της ποσότητας του καλαμποκιού παραδόθηκε σε άλλα γερμανικά κρατίδια και στην Ολλανδία, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το τοπικό υπουργείο που διενήργησε ελέγχους στις εν λόγω επιχειρήσεις, δηλώνει καθησυχαστικό, εκτιμώντας "απίθανο" τον κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή από το γάλα ή το κρέας που προέρχεται από τα ζώα που σιτίστηκαν με αυτή την τροφή.

Εξηγεί κυρίως ότι το γάλα που συλλέγεται -και ενδεχομένως είναι μολυσμένο- αναμιγνύεται με άλλα γάλατα και υποβάλλεται σε ελέγχους που διενεργούν κάθε μήνα τα γαλακτοκομεία, κυρίως για τον καθορισμό του επιπέδου της αφλατοξίνης Β1.

Η αφλατοξίνη Β1, μια ιδιαίτερα καρκινογόνος ουσία που παράγεται από τους μύκητες Aspergillus Flavus οι οποίοι υπάρχουν πάνω στους σπόρους, έφθανε το 0,204 χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο στις μολυσμένες ζωοτροφές, ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 0,02 χιλιοστόγραμμο ανά χιλιόγραμμο, διευκρίνισαν οι αρχές.

Οι αφλατοξίνες μπορούν κυρίως να ανιχνευθούν στο γάλα αγελάδων που ενδεχομένως τράφηκαν με μολυσμένες τροφές από τη μούχλα και μπορούν να αυξάνουν τους κινδύνους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρήτη: Χωρίς τουαλέτες το Πανεπιστήμιο


Χωρίς καθαριότητα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των φοιτητών αλλά και των διδασκόντων έχει μείνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς έληξαν οι σχετικές συμβάσεις με τους ιδιώτες που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού μπλοκάρουν τη σχετική διαδικασία, ενώ το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα για τις προμήθειες δένει στην ουσία «τα χέρια» του ιδρύματος.

Το πρόβλημα αφορά τα κτίρια Φυσικής – Βιολογίας, Χημείας, το γυμναστήριο, το φοιτητικό κέντρο και ένα μέρος από τα προκατασκευασμένα κτίρια της λεωφόρου Κνωσού στο Ηράκλειο. Οι συμβάσεις έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και παρά το γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίες του νέου διαγωνισμού είχαν ξεκινήσει έγκαιρα από τον περασμένο Ιούνιο, οι τρεις συνολικά προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν, δεν επιτρέπουν την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τους αναδόχους.

Μάλιστα για να προλάβει τα χειρότερα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να κλειδωθούν οι τουαλέτες στα κτίρια όπου υπάρχει το πρόβλημα και να ... εξυπηρετούνται μόνο οι καθηγητές με κλειδιά που θα τους δίνονται όταν θα χρειάζεται, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν. Για τους φοιτητές - λένε οι ίδιες πληροφορίες – δεν έχει βρεθεί λύση και κανείς όπως φαίνεται δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ομαλοποιηθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η οποία αναμφίβολα προσβάλει όλους τους εμπλεκόμενους με την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, καθώς είναι αδιανόητο να μην διασφαλίζονται οι βασικοί κανόνες υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

«Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου, με αφορμή τα προβλήματα καθαριότητας που παρατηρούνται σε κτίρια του Ηρακλείου

εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι στις 31 ∆εκεμβρίου 2012 έληξαν οι συμβάσεις της καθαριότητας για τα παρακάτω κτίρια :

1. κτίρια των τμημάτων Φυσικής-Βιολογίας

2. κτίριο του τμήματος Χημείας

3. κτίριο Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου

4. κτίριο Φοιτητικού Κέντρου (πλην των χώρων της Λέσχης)

5. μέρος των προκατασκευασμένων κτιρίων στη Λ. Κνωσού

Το Τμήμα Προμηθειών προέβη έγκαιρα στην προκήρυξη διεθνή διαγωνισμού (αρ. διακήρυξης 6054/5-6-2012) για τον καθαρισμό όλων των κτιρίων (συμπεριλαμβανομένων και των νεόδμητων) του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο (προκηρύχθηκε με απόφαση της 756ης/31-5-2012 συνεδρίας του Πρυτανικού Συμβουλίου και διενεργήθηκε στις 31/7/2012). Στο πλαίσιο του παραπάνω διαγωνισμού ωστόσο, κατατέθηκαν τρεις προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει υπογραφεί σύμβαση.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με απόφαση της 787ης/21-12-2012 συνεδρίας του, ανέθεσε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στους παλαιούς Αναδόχους την καθαριότητα για το μήνα

Ιανουάριο και στην 789η/22-01-2013 συνεδρία του αποφάσισε την παράταση των ιδίων συμβάσεων για το μήνα Φεβρουάριο.

Όμως για το μήνα Μάρτιο δεν μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, αν και έχει αποφασισθεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο, γιατί σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά την 31η Ιανουαρίου ουδεμία δαπάνη είναι νόμιμη, εάν δεν υπάρχει εγκεκριμένος Προϋπολογισμός.

Ο Προϋπολογισμός του Ιδρύματος υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος μόλις στις 18 Φεβρουαρίου 2013, αφού με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούσε να συνεδριάσει νωρίτερα, διότι δεν

είχε εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη συγκρότησής του. Ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης στάλθηκε αμέσως μετά στο Υπουργείο Παιδείας, όπου έχει ελεγχθεί και διαβιβασθεί για υπογραφή. Συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων θα μπορούν να υπογραφούν μόνο μετά την έγκριση από τον Υπουργό του Προϋπολογισμού».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατροί: "Από λάθος πολιτικές χάνονται ζωές"


Διαβάστε την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τον τραγικό χαμό των φοιτητών στη Λάρισα:

«Κύριε Στουρνάρα, από λάθος Πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές!!!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε από μήνες προειδοποιήσει την Πολιτεία, ότι θα χάνονταν ανθρώπινες ζωές και θα πληγόταν ανεπανόρθωτα η Δημόσια Υγεία, αν δεν παρείχε η Πολιτεία στους πολίτες τη δυνατότητα μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να μπορούν να ζεσταθούν με ασφάλεια.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η εγκληματική αδιαφορία του Κράτους και η εμμονή του στην εφαρμογή μιας ανάλγητης και αναποτελεσματικής όπως αποδεικνύεται στην πράξη φορολογικής πολιτικής, που αντί να αυξάνει τα έσοδα αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, έχει τραγικά αποτελέσματα.

Οι ρύποι αυξήθηκαν διότι δεν υπήρχε, και συνεχίζει να μην υπάρχει, καμία πιστοποίηση ούτε στα υλικά της καύσης ούτε και στις σόμπες που χρησιμοποιούνται.

Οι δύο νέοι φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν με ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι, τα τρία μικρά παιδιά που κάηκαν πριν μερικούς μήνες από την ξυλόσομπα που τους ζέσταινε, είναι θύματα μιας ανθρωποκτόνου πολιτικής, που δίνει μεγαλύτερη αξία στους αριθμούς από ότι στους ίδιους τους ανθρώπους. Άλλωστε, νωπό ακόμη είναι στη μνήμη του λαού μας το περιστατικό με τα τρία αδελφάκια, στο Δήμο Παγγαίου της Καβάλας, που το Δεκέμβριο 2012, κάηκαν ζωντανά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από ξυλόσομπα…..

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά μέσα σε ένα χειμώνα, πληρώνεται με αίμα αθώων, η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου. Και τιμωρείται με «ξεπάγιασμα» μια ολόκληρη κοινωνία, που ήδη δοκιμάζει τις αντοχές της εξαιτίας της κρίσης .

Ακόμη όμως και στην Ελλάδα της κρίσης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε η θέρμανση να καταστεί προνόμιο των πλουσίων, ούτε να εξαναγκάζουμε τους φτωχούς συμπολίτες μας να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα μας 40 χρόνια πίσω.

Το δικαίωμα στη φθηνή και ασφαλή θέρμανση είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι το δικαίωμα στη ζωή , το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Το χθεσινό συμβάν στη Λάρισα ας αποτελέσει την αφορμή για να αφυπνιστεί το Κράτος.

Κύριε Στουρνάρα, από λάθος Πολιτικές, χάνονται ανθρώπινες ζωές!!!

Αντιληφθείτε ότι η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας από αυτό το περιστατικό είναι μεγάλη.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντική υπόθεση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Αλλά κι εσείς πρέπει να αντιληφθείτε ότι πάνω από όλα , είναι η ζωή των Ελλήνων κι όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας.

Οφείλετε έστω και τώρα, να χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσετε να αλλάξει αυτή η πολιτική, που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας. Δώστε έστω και με καθυστέρηση τη δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν, ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες. Σε λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.

Ακούστε τη φωνή αγωνίας όχι μόνον του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που εδώ και μήνες σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών.

Αναλογιστείτε και πράξτε αυτό που πρέπει , για να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας


Απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και πάσης φύσεως φόρους ή άλλα τέλη, οι δωρητές αυτοκινήτων ή πλωτών μέσων, προς τα Σώματα Ασφαλείας και της Ακτοφυλακής για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την ίδια ρύθμιση, απλοποιούνται οι χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε κάθε χερσαίο, πλωτό ή εναέριο μέσο που έχει κατασχεθεί ως αντικείμενο λαθρεμπορίου ή ως μέσο παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, μεταναστών, όπλων ή αρχαιοτήτων, να αξιοποιείται άμεσα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ή και να διατίθεται σε σωφρονιστικά καταστήματα για την κάλυψη των αναγκών τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις πρυτάνεων για τα μεικτά πανεπιστήμια


Την άρνησή τους στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για τα μεικτά πανεπιστήμια εκφράζουν οι πρυτάνεις.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων των ΑΕΙ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά: «με έκπληξη πληροφορήθηκε την τοποθέτηση του υπουργού των Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη περί μικτών ΑΕΙ σε συνέδριο του Economist (28/2/2013), με στόχο να ξεπεραστεί το συνταγματικό πρόβλημα περί ιδρύσεως ιδιωτικών ΑΕΙ».

«Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης», σημειώνεται «που τα πανεπιστήμια προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστους πόρους και να διατηρήσουν ταυτόχρονα το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και με το διάλογο ανοικτό με το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση περί εξορθολογισμού του σχετικού Χάρτη της χώρας (Πρόγραμμα Αθηνά), δηλώσεις αυτού του τύπου δυναμιτίζουν το όποιο ανεκτά ήπιο κλίμα στο χώρο της παιδείας».

«Ελπίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση «οι σχετικές δηλώσεις να μην αποτελούν και επίσημη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και νέα σχετική μεταρρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση η θεσμική αδυναμία της πολιτείας να υιοθετήσει την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, με όλες τις καταστροφικές για το εγχείρημα επιπτώσεις».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2013


Ανακοίνωση 28.02.13

Απώτερος στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των πασχόντων και η άσκηση πίεσης στην Πολιτεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Νόσων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τιμάται έκτοτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, προκειμένου το σύστημα υγείας και πρόνοιας να προσαρμόζεται στους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα, την πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων τους. Ειδικότερα για το 2013, η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων έχει θέμα: «Οι Σπάνιες Παθήσεις Δεν Έχουν Σύνορα».

Στην Ελλάδα, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, τα άτομα που πάσχουν από κάποια σπάνια νόσο υπολογίζονται σε 1.000.000. Όπως καταγράφει η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), η έρευνα, η επιστημονική γνώση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και η κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη είναι ελλιπείς και καθιστούν πραγματικό Γολγοθά τη «ζωή με σπάνιο νόσημα», τόσο για τους ασθενείς, όσο και τις οικογένειές τους και τον οικονομικό τους προϋπολογισμό. Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν και σε αυτό τον τομέα.

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των περικοπών στην υγεία, η ΕΣΑμεΑ αγωνίζεται και δίνει έμπρακτα τη στήριξή της σε όλους τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Αναδεικνύει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι οι σπάνιες νόσοι είναι «αόρατες» για το σύστημα και διεκδικεί την παρουσία τους τόσο στο σύστημα υγείας όσο και στο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας. Η Συνομοσπονδία αγωνίζεται ώστε η σπάνια νόσος να προστατευθεί και τονίζει την ανάγκη ξεχωριστής προσέγγισης από την Πολιτεία, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η 28η Φεβρουαρίου 2013 πρέπει να αποτελέσει την «ημέρα σταθμό» για ένα καλύτερο αύριο για τους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα και τις οικογένειές τους - μία «ημέρα σταθμό» στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση κοινωνίας και Πολιτείας.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος ΑμεΑ!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28.02.2013

Για πολλοστή φορά η ΕΣΑμεΑ επαναφέρει το θέμα της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας σε άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66%, αφού για αυτούς τους εργαζόμενους δεν έχει ληφθεί κανένα προστατευτικό μέτρο για να μην υποστούν το βάρβαρο μέτρο της απόλυσής τους.

Η ΕΣΑμεΑ έγινε δέκτης της κραυγής αγωνίας εργαζόμενης η οποία εργάζονταν στο Δήμο Λάρισας και έχει τεθεί ήδη στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αφού το ποσοστό αναπηρίας της προσδιορίζεται στο 55% και τα μόρια της την κατατάσσουν στην τελευταία θέση. Η σύμβαση της εργαζόμενης έχει μετατραπεί σε αορίστου χρόνου με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού(ΑΣΕΠ), αντιμετωπίζει όμως το ενδεχόμενο να μην είναι στον κατάλογο των μεταταχθέντων, αφού είναι πολύ χαμηλά στις θέσεις μετάταξης.

Η ΕΣΑμεΑ έχει ενημερώσει τους αρμοδίους ότι οι εργαζόμενοι που το ποσοστό αναπηρίας τους κυμαίνεται από 50% - 66%, και των οποίων οι συμβάσεις έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου βάσει του Π.Δ.. 164/2004, μετά από αποφάσεις του ΑΣΕΠ, θα έρθουν σε δεινή θέση, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η εργασία τους, είτε στη θέση που εργάζονται είτε μέσω μετάταξής/μετακίνησής τους σε νέα θέση εργασίας. Δεν έχει ληφθεί ουδεμία πρόνοια για την πρόταξη υπαλλήλων με πιστοποιημένη αναπηρία ή χρόνια πάθηση και ποσοστό αναπηρίας 50-66%.

Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι ΑμεΑ οι οποίοι εάν ενταχθούν στο μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο της ανεργίας σε περιόδους έντονης οικονομικής ύφεσης δεν έχουν ελπίδα να βγουν ποτέ από αυτόν, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το κόστος κάλυψης των βιοτικών τους αναγκών και το πρόσθετο κόστος που πηγάζει για τις ανάγκες της αναπηρίας τους, το ύψος του οποίου όχι μόνο δεν έχει μετρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών - ωσάν να μην υπάρχουν σε αυτή τη χώρα άτομα με αναπηρία- αλλά βαίνει και καθημερινά αυξανόμενο.

Η αναπηρική οικογένεια αγωνίζεται για να μην απολυθεί σε καιρό οικονομικής κρίσης ούτε ένας εργαζόμενος με αναπηρία ή γονέας/μέλος οικογένειας που έχει στη φροντίδα της άτομο με βαριά αναπηρία, και θέτει σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση την Πολιτεία και όσους σχεδιάζουν μέτρα και πολιτικές προ των ευθυνών τους.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακάλυψη που σώζει ζωές


Νέα ανακάλυψη, αναφορικά με την ανάλυση αίματος, ενδέχεται να σώζει εκατοντάδες ζωές γυναικών το χρόνο, που έχουν προσβληθεί από καρκίνο των ωοθηκών.

Πρόκειται για μια ύπουλη μορφή καρκίνου που δεν εκδηλώνεται παρά σε προχωρημένο στάδιο, οπότε συνήθως είναι αργά για να καταπολεμηθεί.

Πάνω από 1.200 γυναίκες ετησίως στην Αυστραλία προσβάλλονται από τη μορφή αυτή του καρκίνου. Από αυτές, μόνο το 20% επιβιώνουν πάνω από 5 χρόνια, ενώ 800 χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Η νέα ανακάλυψη -σύμφωνα με τους ερευνητές- θα αυξήσει τον αριθμό εκείνων που ζουν περισσότερο από 5 χρόνια, μετά τη διάγνωση, από 20% σε 90%.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί επιτυχής, θα εφαρμοστεί και στην έγκαιρη διάγνωση άλλων, δύσκολης μορφής, καρκίνων, όπως είναι αυτός των πνευμόνων και του παγκρέατος.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπαστούνι με GPS για ηλικιωμένους


Ένα «πανέξυπνο» μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, όπως να παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού τους μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές της εταιρείας Fujitsu στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress" στη Βαρκελώνη, που μόλις ολοκληρώθηκε.

Το λεγόμενο «μπαστούνι επόμενης γενιάς», σύμφωνα με το BBC, σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα όμως, κάνει και άλλα «θαύματα», όπως να συνδέεται στο διαδίκτυο και να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.

Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι συγγενείς του ηλικιωμένου (ή το προσωπικό ενός γηροκομείου ή άλλου ιδρύματος) μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη σε υπολογιστή. Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το online μπαστούνι μπορεί να στείλει μέχρι και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει προκαθοριστεί.

Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του. Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Αν το μπαστούνι «αισθανθεί» κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο σχετικός ιατρικός αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εταιρία Fujitsu, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, οι οποίες γερνάνε καθώς πάσχουν από δημογραφικό πρόβλημα, το μπαστούνι μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά από κάθε άτομο με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε στην ίδια έκθεση και ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ειδικά για ηλικιωμένους, το "Stylistic". Η συσκευή «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Google Android, αλλά τροποποιημένο προς το απλούστερο, ώστε να διευκολύνει τη χρήση του τηλεφώνου από άτομα τρίτης ηλικίας που ποτέ πριν δεν έχουν χρησιμοποιήσει ένα «έξυπνο» κινητό (smartphone). Μεταξύ άλλων, το τηλέφωνο αλλάζει τη συχνότητα των ήχων του, ώστε να ακούγονται πιο εύκολα από τους ηλικιωμένους που συχνά πάσχουν από βαρηκοϊα.

Το τηλέφωνο θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη φέτος τον Ιούνιο (αρχικά στη Γαλλία), όσο για το «έξυπνο» μπαστούνι, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του στην αγορά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με smartphone η έρευνα για τον καρκίνο


Επιστήμονες από μία βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο θα συνεργαστούν με γκουρού της τεχνολογίας από εταιρείες όπως οι Amazon, Facebook και Google για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα πρόγραμμα για το κινητό τηλέφωνο με στόχο την επιτάχυνση της έρευνας για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου.

Το σχέδιο, του οποίου επικεφαλής είναι η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Cancer Research UK (CRUK)», θα επιτρέπει σε όλους τους χρήστες smart phone που έχουν πέντε λεπτά να διαθέσουν από το χρόνο τους να ερευνούν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ενώ ταυτόχρονα να παίζουν ένα παιχνίδι στο κινητό τους.

Το πρώτο βήμα απευθύνεται σε 40 προγραμματιστές Η/Υ, παίκτες, γραφίστες και άλλους ειδικούς που καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι με τίτλο «GameJam», μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μετατρέψουν τα ανεπεξέργαστα δεδομένα της οργάνωσης που αφορούν τη γονιδιακή προδιάθεση σε ένα παιχνίδι για μελλοντικούς «πολίτες-επιστήμονες».

Μετά το «GameJam», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα μέχρι την Κυριακή, μία εταιρεία θα υλοποιήσει την ιδέα του παιχνιδιού και η εφαρμογή της αναμένεται στα μέσα του 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μπέατριξ με τις τρεις μαμάδες


Μπορεί οι πιθανότητες δημιουργίας οικογένειας ενός ζευγαριού από τη Μ. Βρετανία να ήταν μηδενικές, όμως οι θείες έδωσαν τη λύση.

Η Κέιτι Σλέιντ και ο σύζυγός της Ντέιβιντ δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά καθώς η γυναίκα, που σήμερα είναι 31 ετών, έπασχε από μια σπάνια γενετική ασθένεια και δεν διέθετε άρτιο αναπαραγωγικό σύστημα. Το ζευγάρι ήταν δυστυχισμένο και αναζητούσε με αγωνία λύση στο πρόβλημά του πριν ξεκινήσει τις διαδικασίες για υιοθεσία.

Η λύση ήρθε από το οικογενειακό περιβάλλον και συγκεκριμένα από τις αδελφές των δύο συντρόφων. Η μικρότερη κατά τέσσερα χρόνια αδερφή της Κέιτι, η Λούσι, ήταν η πρώτη που προσφέρθηκε να βοηθήσει και συγκεκριμένα αποφάσισε να δωρίσει τα ωάριά της. Δεν ήταν όμως αρκετό για το ζευγάρι, καθώς η Κέιτι δεν διέθετε όργανα για να εμφυτευτεί και να αναπτυχθεί ένα γονιμοποιημένο από το σπέρμα του Ντέιβιντ έμβρυο.

Ετσι, η αδερφή του, η 33χρονη Τζέιμι, έδωσε την οριστική λύση στην τεκνοποίηση του ζευγαριού: προσφέρθηκε να αναλάβει τον ρόλο της παρένθετης μητέρας. Το ζευγάρι δέχθηκε και τις δύο προτάσεις και ήταν πλέον απολύτως ευτυχισμένο καθώς βρισκόταν ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση ενός «ονείρου ζωής».

Η λήψη ωαρίου από τη Λούσι, η γονιμοποίηση και η εμφύτευσή του στην Τζέιμι έγιναν τον Δεκέμβριο του 2011. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ήρθε στον κόσμο η μικρούλα Μπέατριξ, η οποία τώρα μεγαλώνει στο Έσεξ της Βρετανίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

100 ράντζα στο Αττικόν


Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν, ενώ παράλληλα ζήτησαν και παρέμβαση εισαγγελέα για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που, όπως λένε, επικρατούν εδώ και μήνες στο νοσοκομείο.

Η ναυαρχίδα και κόσμημα του ΕΣΥ, όπως αποτελούσαν κάποτε το Αττικόν, σήμερα πλημμυρίζει με 100 ράντζα στους διαδρόμους και στα σαλόνια του νοσοκομείου, ενώ η κάθε εφημερία λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, όπως λένε οι εργαζόμενοι.

Η αιτία γι' αυτήν την κατάσταση κρύβεται στο γεγονός ότι η εφημερία του νοσοκομείου ξεκινά με πληρότητα σε κλίνες, εξαιτίας των "ρουσφετολογικών" περιστατικών που εισάγονται για νοσηλεία από τις "πίσω" πόρτες του νοσοκομείου, όπως έχει καταγγείλει πολλές φορές μέχρι σήμερα το Σωματείο των Εργαζομένων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ελευσίνα… χωρίς μεσάζοντες


Ο Δήμος Ελευσίνας για 11η φορά και για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα προβεί στη διάθεση προϊόντων της Ελληνικής γης χωρίς μεσάζοντες, απευθείας από τους παραγωγούς, συνεχίζοντας να παραμένει αλληλέγγυος απέναντι σε όλους όσους πλήττονται από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Η διάθεση αγροτικών προϊόντων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου του 2013 στο πάρκινκ απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία Δυτικής Αττικής) επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Στη διανομή του Σαββάτου κατόπιν παραγγελιών θα διατεθούν: φασόλια γίγαντες Καστοριάς (6€ τα 2 κιλά), φασόλια πλακέ Καστοριάς (6€ τα 2 κιλά), ρύζι νυχάκι από την Ανθήλη Λαμίας (5€ τα 5 κιλά), ), ρύζι νυχάκι καστανό (μερικώς αναποφλοίωτο) από την Ανθήλη Λαμίας (5€ τα 5 κιλά), και ρύζι γλασσέ από την Ανθήλη Λαμίας (5€ τα 5 κιλά).

Εκτός παραγγελιών θα διατεθούν πορτοκάλια ναβαλίνες από τη Γλυκόβρυση Λακωνίας (2€ τα 5 κιλά), μανταρίνια ανκόρ από τη Γλυκόβρυση Λακωνίας (4€ τα 5 κιλά), ελιές Θρούμπες από τη Θάσο (10€ τα 2,5 κιλά), σταφίδα ξανθιά και μαύρη από τον Άσσο Κορινθίας (4€ το κιλό), πετιμέζι από τον Άσσο Κορινθίας, (5€ τα 950 γραμ.), ξύδι από τον Άσσο Κορινθίας (1,5€ το 1lt), ξύδι βαλσάμικο από τον Άσσο Κορινθίας (1.5€ τα 250 ml), κρασί από την Οινόη Αττικής (5€ τα 5 lt), καθώς και παραδοσιακά ζυμαρικά από την Κόρινθο (2,40/κιλό).

Η διανομή θα διαρκέσει από τις 8:00 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Δήμος Ελευσίνας Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης 210-5537209 και 210-5537242.



Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Παρατείνεται η απογραφή


Παρατείνεται, με απόφαση του διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), Δημήτρη Κοντού, έως τις 15 Μαρτίου 2013, η απογραφή των δικαιούχων συντάξεων χηρείας και ορφάνιας του Οργανισμού. Ο ΟΓΑ τονίζει ότι μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα δοθεί άλλη παράταση, ενώ, για όσους δεν απογραφούν έως τις 15 Μαρτίου 2013, θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους από την 1η Μαΐου 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, περισσότεροι από 1.500 συνταξιούχοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν κατά τη διάρκεια της απογραφής δικαιούχων συντάξεων επιζώντων του ΟΓΑ, η οποία ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου και έληξε σήμερα. Συγκεκριμένα, από το σύνολο 10.145 συνταξιούχων απογράφηκαν περίπου 8.600.

Προηγήθηκε η καταγραφή με φυσική παρουσία των συνταξιούχων του ΟΓΑ, που ολοκληρώθηκε στις 31.12.2012. Μετά την ολοκλήρωσή της διαπιστώθηκε, ότι 12.792 συνταξιούχοι δεν είχαν απογραφεί και ανεστάλη η καταβολή της σύνταξής τους από την 1η Φεβρουαρίου 2013, ενώ ο Οργανισμός προχώρησε στην αναζήτηση των ποσών που είχαν καταβληθεί αλλά και τυχόν ποινικών ευθυνών.

Μετά την παράταση που δόθηκε σήμερα, οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω), θα πρέπει να προσέλθουν στον ανταποκριτή του ΟΓΑ με την ενημερωτική επιστολή που έχουν λάβει από τον Οργανισμό προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα χωρίς ταυτότητα.

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής.

3. Υπεύθυνη δήλωση, των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο.

4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.

5. Αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

Επιπλέον, για τα τέκνα απαιτείται:

Για τα ενήλικα τέκνα, πιστοποιητικό σπουδών στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και για τα ανήλικα (12 ετών και άνω) αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα. Εάν ο γονέας λαμβάνει σύνταξη χηρείας και τα τέκνα ορφανική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν ξεχωριστά.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη η κατάσταση των 3 φοιτητών


Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας συνεχίζουν να νοσηλεύονται οι τρεις φοιτητές που βρέθηκαν χθες σε διαμέρισμα της πόλης αναίσθητοι από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, δίπλα στους δύο νεκρούς φίλους τους.

Πρόκειται για δύο νεαρούς από τα Χανιά και τα Ιωάννινα αντίστοιχα που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο και έναν νεαρό από την Αθήνα που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο.

Όπως ενημέρωσε το πρωί ο διοικητής των δύο νοσοκομείων Ηλίας Σκυλλάκος, η κατάσταση της υγείας και των τριών παραμένει σταθερά κρίσιμη.

Τα αποτελέσματα των κλινικών κι εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται να δείξουν το κατά πόσον τα παιδιά έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη από την ελλιπή οξυγόνωση του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο 15χρονος που ανακάλυψε το τεστ για τον καρκίνο στο πάγκρεας


Ένας 15χρονος, ο Τζακ Αντράκα, έγινε παγκοσμίως διάσημος χάρη στην εφεύρεση τεστ διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος. Σε συνέδριο στην Καλιφόρνια διηγήθηκε πως χάρη στο διαδίκτυο, έδωσε ελπίδες σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς.

Ο Αντράκα είπε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καρκίνο του παγκρέατος πριν από τρία χρόνια, με αφορμή το θάνατο ενός συγγενούς του. Ανακάλυψε τότε ότι ο καρκίνος αυτός διαγιγνώσκεται πολύ αργά για να σωθεί ο ασθενής και ότι το διαγνωστικό τεστ που χρησιμοποιείται σήμερα είναι μια μέθοδος που εφευρέθηκε πριν από 60 χρόνια. "Είναι πιο γέρικο κι από τον πατέρα μου" αστειεύτηκε. "Όμως κυρίως, είναι πολύ ακριβό και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο", πρόσθεσε.

Για να πετύχει το σκοπό του, ο νεαρός στράφηκε "στους δύο καλύτερους φίλους ενός εφήβου: το Google και τη Βικιπαίδεια" και διαβάζοντας άρθρα έμαθε ότι στο αίμα ενός ανθρώπου που πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία από αυτές, η μεσοθηλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση και έφτιαξε ένα απλό τεστ αίματος, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, για τον εντοπισμό της.

Όπως είπε ο ίδιος, το τεστ του είναι "τόσο απλό όσο η συνταγή για να φτιάξεις μπισκότα". Επιπροσθέτως, το τεστ αυτό είναι πάμφθηνο —στοιχίζει μόλις 3 σεντς— διαρκεί λίγα λεπτά και, όπως υποστηρίζει ο Αντράκα, είναι αξιόπιστο 100%.
Ο Τζακ Αντράκα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή του με το Μεγάλο Βραβείο 2012 της Διεθνούς Έκθεσης Επιστήμης και Μηχανικής. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνές του στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς του Μέριλαντ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το τεστ του για την έγκαιρη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου ή σοβαρών ασθενειών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ελλάς το μεγαλείο σου!", αναφωνεί αναγνώστης


Επισκέπτομαι την Ακρόπολη συνοδεύοντας τον 15χρονο γιο μου σε καρότσι (ΑΜΕΑ). Ανεβαίνω τον Γολγοθά του μαρτυρίου μέχρι την έκδοση των εισιτηρίων και εκεί συναντώ το γνώριμο πια Ελληνικό παραλογισμό.

Υπάλληλος της φύλαξης με μπουκωμένο το στόμα από το φαγητό και σε κατάσταση αμόκ μας ενημερώνει ότι ο ανελκυστήρας είναι εκτός λειτουργίας. Μόλις και μετά βίας καταλάβαμε τι ήθελε να πει ψελλίζοντας ακατάληπτες λέξεις από το μπουκωμένο στόμα του ενώ κάποιος άλλος υπάλληλος, την ίδια στιγμή, μας διαβεβαίωνε πως λειτουργεί.

Μετά την επαφή μου με την προϊστάμενη του χώρου και αφού της εξήγησα το πολύ απλό ότι ήταν πολύ εύκολο να βγάλουν μια ανακοίνωση σε ένα απλό χαρτί Α4 στην κάτω είσοδο ότι ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί για τεχνικούς λόγους …αποχώρησα απηυδισμένος για την κατάντια μας.

Απόλυτα λογικό να μη λειτουργεί λόγω βλάβης, όπως απόλυτα λογική και η απαίτηση για ενημέρωση του κοινού γι΄αυτό.

Aλήθεια κανένας δεν σκέφτηκε πως θα ανέβει ένα καρότσι ΑΜΕΑ από το τον πετροχτιστο και τελείως ακατάλληλο δρόμο; Είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί ένας διάδρομος 1μ. προσβάσιμος στην άκρη του δρόμου;

Τελικά τα απλά στην Ελλάδα είναι και τα πιο δύσκολα.

Ας παραχωρήσουμε την Ακρόπολη και όλο το Δημόσιο στους ξένους μήπως και καταφέρουμε κάποια στιγμή να απολαύσουμε ότι μας στερούν τώρα ανεγκέφαλοι και βολεμένοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που σκοπό έχουν να ταλαιπωρούν Έλληνες και ξένους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Κομισιόν δίνει λεφτά για έρευνα


Το χρηματικό ποσό των 144 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση 26 νέων ερευνητικών έργων σχετικά με τις σπάνιες νόσους.

Τα έργα αυτά, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα σπάνιων νόσων, αναμένεται να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής 30 εκατ. Ευρωπαίων που πάσχουν από κάποια σπάνια νόσο, όπως οι καρδιαγγειακές, μεταβολικές και ανοσολογικές διαταραχές.

Στο πλαίσιο των επιλεχθέντων έργων συμμετέχουν περισσότερα από 300 άτομα από 29 χώρες συμπεριλαμβανομένων ομάδων από κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΜΜΕ και ενώσεων ασθενών.

Τα έργα έχουν ως στόχο:

-την ανάπτυξη ουσιών που μπορεί να αποτελέσουν νέα ή βελτιωμένα θεραπευτικά σχήματα για τους ασθενείς

-την καλύτερη κατανόηση της προέλευσης και του μηχανισμού των νόσων

-την καλύτερη διάγνωση των σπάνιων νόσων και

-τη βελτίωση της διαχείρισης των σπάνιων νόσων στο περιβάλλον των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης

Μια νόσος ή διαταραχή χαρακτηρίζεται ως σπάνια στην Ευρώπη όταν προσβάλλει όχι περισσότερα από 1 άτομο ανά 2 000 άτομα. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές σπάνιες νόσοι –6.000 με 8.000– αθροιστικά επηρεάζουν σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού. Οι περισσότερες σπάνιες νόσοι έχουν γενετική προέλευση ενώ άλλες οφείλονται σε λοιμώξεις, αλλεργίες και περιβαλλοντικά αίτια ενώ επιφέρουν χρόνια αναπηρία ή απειλούν ακόμα και τη ζωή των πασχόντων.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μειωμένο ωράριο για άτομα με αναπηρία - Εγκύκλιος


Ανακοίνωση 28.02.13

Μετά την αποδοχή της υπ’ αριθ. 268/2012 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. για την εφαρμογή της παρ. 8 του άρθρου 30 του ν. 3731/2008, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέδωσε σχετική εγκύκλιο βάσει της οποίας:

- Η μείωση του ωραρίου κατά μία (1) ώρα χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών αφορά σε τακτικούς υπαλλήλους Ι.Δ.Α.Χ. που εργάζονται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ, οι οποίοι :
α) είναι τυφλοί παραπληγικοί-τετραπληγικοί, νεφροπαθείς τελικού σταδίου με ποσοστό αναπηρίας 67%
β) έχουν παιδιά με πνευματικές , ψυχικές σωματικές αναπηρίες με ποσοστό 67% και άνω . Η ρύθμιση αυτή ισχύει και που υπαλλήλους που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία καθώς και για αναδόχους γονείς όσο διαρκεί η πράξη αναδοχής.
γ) έχουν σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 100% τον οποίο συντηρούν

Προσοχή: Ειδικά για τους τυφλούς τηλεφωνητές η μείωση του ωραρίου ορίζεται στις 2 ώρες.

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα ωραρίου εργασίας, χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών εφαρμόζεται και για όσους απολαμβάνουν ειδικό ωράριο εργασίας εφόσον καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Στους απολαμβάνοντες ειδικού ωραρίου δίδεται σωρευτικά βάσει του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζουν τις εργασιακές τους συνθήκες.

Η εγκύκλιος επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Εγκύκλιος σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 474 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Κρατούμενοι δημιουργούν έργα τέχνης σε καμένους τοίχους φυλακών


Εικαστική έκθεση μελών του ΚΕΘΕΑ στ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μπορεί να αποτελέσει η -όποια- κρίση αφορμή και έναυσμα για νέα δημιουργία; Στο παλαιωμένο και επαναλαμβανόμενο ερώτημα - σλόγκαν στους καιρούς της... κρίσης που βιώνεται πολύμορφα και παγκοσμίως, επιχειρεί να απαντήσει μια εικαστική έκθεση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που θα φιλοξενήσει από το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαρτίου το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία» είναι ο τίτλος της έκθεσης κεντρικό θέμα της οποίας αποτελούν οι εικαστικές δημιουργίες (ζωγραφική και εργασίες σε πηλό) των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ οι οποίες έγιναν μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στους καμένους τοίχους της φυλακής - το μοναδικό περιβάλλον, ορίζοντα και... «καμβά» που διατίθεται στην κοινότητα των εγκλείστων οι κρατούμενοι μέλη της κοινότητας ζωγράφισαν με κάρβουνο και κιμωλία τα δικά τους σχήματα, όνειρα και βλέμματα.

Εκεί που οι απλοί - ελεύθεροι άνθρωποι αν αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία τους «βλέπουν» στον ουρανό τα σύννεφα να σχηματίζουν μορφές και τοπία, οι φυλακισμένοι καλλιτέχνες - δημιουργοί του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «είδαν» με τη δική τους «φαντασία» στους μουτζουρωμένους από την καταστροφική φωτιά τοίχους και το σχεδίασαν με κάρβουνο και κιμωλία σκληρά σχήματα και μορφές, σκύλους, ανθρώπινα πρόσωπα κραυγάζοντα, τους εαυτούς τους και το σχήμα των σωμάτων τους εν κύκλω, χέρια απλωμένα σε επίθεση ή σε τρυφερή συνύπαρξη.

«Η έννοια -λέξη της κρίσης στο κινέζικο αλφάβητο εκφράζεται με τα ιδεογράμματα του κινδύνου και της απόφασης. Στη δική μας κοινότητα σε κρίση αυτός ο κοινωνικός σπασμός εκφράστηκε με τα συγκεκριμένα έργα. Δεν πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό μάθημα αλλά μια μέθοδο αντίδρασης στην κρίση μέσω της τέχνης» δήλωνε μεταξύ άλλων εξηγώντας τη μέθοδο του προγράμματος ο εικαστικός Μανώλης Χάρος που ως εθελοντής καθοδήγησε την καλλιτεχνική δράση των κρατουμένων- καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα και η έκθεση είναι μια ακόμα δημόσια εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα από το 1983 -οπότε και ιδρύθηκε η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα (η «Ιθάκη» - στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης).

Σήμερα το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί σ' όλη τη χώρα 110 μονάδες απεξάρτησης (για όλες τις εξαρτήσεις που αφορούν τα ναρκωτικά αλλά και το αλκοόλ, το τζόγο κ.α). Μια νέα κοινότητα πρόκειται μάλιστα να λειτουργήσει (μόλις ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που ταλανίζουν την ολοκλήρωσή της) στο ήδη ολοκληρωμένο και στελεχωμένο κτίριο που ανεγέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό στο χώρο των φυλακών Διαβατών της Θεσσαλονίκης όπου θα φιλοξενηθούν 84 εξαρτημένοι κρατούμενοι.

Η εικαστική έκθεση στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, την οποία θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως και τις 15 Απριλίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ολική μεταμόσχευση προσώπου σε γυναίκα στις ΗΠΑ


Είχε υποστεί χημικά εγκαύματα σε πάνω από 80% του σώματός της - Σκληρές εικόνες.

Σε ολική μεταμόσχευση προσώπου υποβλήθηκε μία 44χρονη μητέρα στη Βοστόνη των ΗΠΑ, την πέμπτη κατά σειρά επανορθωτική επέμβαση στο πρόσωπο και το σώμα της.

Ο εν διαστάσει σύζυγος της Carmen Tarleton της έριξε καυστικό υγρό, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα στο 80% του σώματός της.

«Η διάθεσή μου είναι πολύ καλή. Αισθάνομαι καλά και είμαι χαρούμενη» δήλωσε η ίδια με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πολύωρη επέμβαση.

Στην επέμβαση συμμετείχαν πάνω από είκοσι γιατροί, προκειμένου η παραμορφωμένη Carmen από το Vermont να αποκτήσει νέο δέρμα στο πρόσωπο, το λαιμό, μύτη, χείλια, μυς στο πρόσωπό της, αρτηρίες και νεύρα, γράφει η Daily Mail.



«Είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία στη ζωή μου και θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια των δωρητών μου για το μοναδικό δώρο που μου έκαναν» είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ από την πλευρά μου για να έχω ένα καλό και επιτυχημένο αποτέλεσμα».

«Νομίζω ότι δείχνει καταπληκτική, αλλά ίσως και να είμαι προκατειλημμένος» είπε ο χειρουργός της Dr. Bohdan Pomahac στους δημοσιογράφους.

Το νοσοκομείο δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τη νέα εμφάνισή της.



Ο πρώην σύζυγος της Carmen, Herb Rogers, την περιέλουσε με καυστικό υγρό το 2007, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά περιστατικά οικογενειακής βίας. Η Carmen υπέστη χημικά εγκαύματα σε πάνω από το 80% του σώματός της ενώ το πρόσωπό της παραμορφώθηκε εντελώς.

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της και αναμένουν να ανακτήσει πλήρη λειτουργικότητα στο πρόσωπό της. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η ανάρρωσή της θα διαρκέσει αρκετό καιρό.

«Θα ανακτήσει τις αισθήσεις της στο πρόσωπο σε περίπου 3 μήνες, θα μπορεί να κινεί το πρόσωπό της σε 3 με 6 μήνες και θα αποκτήσει πλήρη λειτουργικότητα μετά από ένα χρόνο. Μετά θα βελτιώνεται σιγά σιγά ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε ο γιατρός.



Η Carmen που έχει χάσει εντελώς την όρασή της από το ένα της μάτι έγραψε ένα βιβλίο για τη συγκλονιστική εμπειρία της, περιγράφοντας τον αγώνα της για να αναρρώσει από την τρομακτική επίθεση.

Σε αυτό εξομολογείται ότι δε θα γύριζε το χρόνο πίσω για να αλλάξει αυτό που της συνέβη, ότι είναι πιο «ευλογημένη» τώρα απ’ ό,τι ήταν προτού ο Rodgers εισβάλλει στο σπίτι της και ξεσπάσει την οργή του επάνω της.

«Όταν στη ζωή σου συμβαίνει κάτι τόσο αρνητικό και μπορέσεις να βρεις τη δύναμη να το ξεπεράσεις και να προχωρήσεις μπροστά, μπορείς να δεις πόσο ευλογημένος είσαι από τα θετικά που θα βγουν από αυτή τη δοκιμασία» γράφει.

Οι γιατροί περιέγραψαν την περίπτωσή της ως «το χειρότερο τραυματισμό που θα μπορούσε να υποφέρει ένας άνθρωπος».







Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε η πρόταση για προγράμματα κατάρτισης των νέων


Αποδεσμεύονται 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα συνεχούς κατάρτισης, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας κατά τους τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή αφού χάσουν τη δουλειά τους, αποφάσισαν οι υπουργοί Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπουργοί ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αποκαλούμενη «Εγγύηση για τη Νεολαία» με την οποία ενθαρρύνονται οι χώρες-μέλη της ΕΕ να παράσχουν σε όλους τους νέους μέχρι των 25 ετών «απασχόληση, μετεκπαίδευση, ή ποιοτική πρακτική άσκηση», ακολουθώντας το παράδειγμα όσων ισχύουν σήμερα στη Φινλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει την αποδέσμευση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων κατά την περίοδο 2014-20. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί σε περιοχές όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι που έχουν ήδη ενταχθεί στην αγορά εργασίας (δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε) δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά. Σχεδόν 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας από 15 έως 24 ετών δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν και δεν μετεκπαιδεύονται.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων αγγίζει το 25% σε 13 χώρες-μέλη και έχει ξεπεράσει το 55% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Οι νέοι είναι η ομάδα που απειλείται περισσότερο από την απεργία και ο κίνδυνος περιθωριοποίησής τους αυξάνεται διαρκώς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκαθαρίζουν με νέο νόμο οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές


Στόχος των αλλαγών είναι η απλοποίηση της διαδικασίας.

Σε νέα διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τροποποιώντας τον «μνημιονιακό» νόμο 3943/2011. Στόχος των αλλαγών είναι η απλοποίηση της διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Η τρόικα έχει ζητήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της πολιτικής και των διαδικασιών για τη διαγραφή φορολογικών οφειλών, προκειμένου να διευκολυνθεί η δραστική διαχείριση φορολογικών οφειλών με πραγματικές προοπτικές είσπραξης και να διερευνηθούν τρόποι χειρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης.

Σήμερα ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές χαρακτηρίζονται εκείνες για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα. Ουσιαστικά πρόκειται για τις περιπτώσεις που:

- Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν προέκυψε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.

- Έχει ολοκληρωθεί, εφόσον έχουν εντοπιστεί ακίνητα ή κινητά πράγματα, ικανά να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης με επίσπευση από το Δημόσιο ή τρίτους και από το προϊόν της εκποίησης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και προσόδων του οφειλέτη δεν εξοφλήθηκαν πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

- Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί με βάση εμπεριστατωμένη έκθεση ελέγχου ότι δεν υφίσταται άλλη πηγή αποπληρωμής.

- Δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

- Έχει ολοκληρωθεί, εφόσον πρόκειται για επιχείρηση υπό εκκαθάριση, η διαδικασία εκκαθάρισης και δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.

- Έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου για χρέη για την καταβολή των οποίων υπάρχουν συνυπόχρεοι, και ως προς αυτούς τουλάχιστον οι ενέργειες που αναφέρει ο νομός.

- Έχει ολοκληρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η ποινική διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων και ο οφειλέτης έχει υποβληθεί σε εκτέλεση της ποινής που έχει καταγνωσθεί σε βάρος του.

Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί τη σημερινή διαδικασία για το χαρακτηρισμό των φορολογικών οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης δυσκίνητη, με πολλά διαδοχικά στάδια και απαράδεκτα αργή και ζητά να υιοθετηθεί μια απλούστερη διαδικασία, ώστε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να κατευθυνθούν στοχευμένα στις εισπράξιμες οφειλές και να είναι αποτελεσματικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο λαό και παραμέλησε την υγεία του»


N. Μαντούρο: Ο Τσάβες δίνει μάχη μεγάλη για τη ζωή του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πάσχει από καρκίνο και νοσηλεύεται στο Καράκας, συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαντούρο.

«Ο κομαντάντε είναι άρρωστος γιατί αφιέρωσε όλη του την ζωή σε αυτούς που δεν έχουν τίποτε», δήλωσε ο Μαντούρο και παραδέχτηκε πως ο Ούγκο Τσάβες «δίνει μάχη για την υγεία, για την ζωή του και εμείς τον συντροφεύουμε».

«Ξέρετε γιατί παραμέλησε την υγεία του; Διότι αφιερώθηκε ολοκληρωτικά, ψυχή και σώμα ξεχνώντας τις υποχρεώσεις προς τον εαυτό του στο σκοπό του: να δώσει στο λαό μια πατρίδα, να δώσει, σε αυτούς που δεν έχουν δουλειά, ζωή, κατοικία, υγεία, τροφή, μόρφωση. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια», υπογράμμισε ο Μαντούρο μιλώντας στη κρατική τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Τσάβες έχει υποβληθεί σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις από τον Ιούνιο του 2011. Από τον Δεκέμβριο νοσηλευόταν στην Κούβα, αλλά επέστρεψε αιφνιδιαστικά στην Βενεζουέλα πριν από δέκα ημέρες.

Η κυβέρνηση του Καράκας εξέφρασε την ανησυχία της την περασμένη εβδομάδα για την πραγματική κατάσταση της υγείας του Τσάβες, χαρακτηρίζοντας αρνητική εξέλιξη την αναπνευστική ανεπάρκεια που εμφάνισε ο 58χρονος Τσάβες.
Πάντως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως ο Τσάβες διατηρεί τον έλεγχο και πως επικοινωνεί γραπτώς με τους συνεργάτες του από το νοσοκομείο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαισιόδοξοι 8 στους 10 Έλληνες


Σχεδόν 8 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών (77%) και περισσότεροι από 7 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (73%), σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα με τίτλο Οικονομικό Βαρόμετρο που πραγματοποιεί κατ εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών η εταιρεία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζεται το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ (ΚΕΜΕ-ΕΒΕΑ).

Η πρώτη έρευνα για το 2013, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 15 και 19 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και ορισμένοι οικονομικοί δείκτες εμφανίζονται βελτιωμένοι, η κοινωνία, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν διαπιστώνει κάποια θετική διαφοροποίηση στην οικονομική της καθημερινότητα, ούτε και μετά την εκταμίευση της δόσης στα τέλη του προηγούμενου έτους. Είναι προφανές ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη και υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων επιτείνουν την ύφεση και αυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία και την αγορά. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή ανάσα και ώθηση, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μείωση των ποσοστών αισιοδοξίας των πολιτών, σε ότι αφορά τόσο την πορεία της οικονομίας όσο και τα προσωπικά τους οικονομικά, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου. Το ποσοστό αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επανήλθε στα επίπεδα που είχε σημειώσει δυο χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο του 2011, παραμένοντας ναι μεν πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου αυτής, αλλά υποδηλώνοντας και την αναποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί, καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία βελτίωση από το 2011.

Πιο αναλυτικά, περισσότεροι από 7 στους 10 δήλωσαν απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (73%), 2% περισσότεροι από τα επίπεδα της προηγούμενης έρευνας, ενώ το ποσοστό αισιοδοξίας μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 19% στο 15%. Παράλληλα, αυξήθηκε ελάχιστα το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα κατά 2%, καταλήγοντας στο 12% από το 10% που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη έρευνα.

Επιπλέον, σχεδόν 8 στους 10 δήλωσαν απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών (77%), σημειώνοντας ελάχιστη αύξηση από το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου. Αρκετά σημαντική μεταβολή, όμως, σημείωσε το ποσοστό αισιοδοξίας των συμμετεχόντων, το οποίο κατέληξε στο 13% από το 17% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ σημαντική, επίσης, αύξηση σημείωσε το ποσοστό όσων επέλεξαν να μην συμμετάσχουν, το οποίο ανήλθε στο 10%.

Θετικές απαντήσεις συγκέντρωσε το πρώτο από τα ερωτήματα επικαιρότητας που θέτει το ΕΒΕΑ, το οποίο αναφέρεται στην αναπτυξιακή πορεία που είναι σε θέση να εξασφαλιστεί μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πιο αναλυτικά, το 46% των συμμετεχόντων θεωρούν πως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό, 26%, απάντησε αρνητικά διατηρώντας τις επιφυλάξεις του για τη συμβολή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη. Συνεχίζοντας, αξιοσημείωτο όμως είναι και το σχετικά υψηλό ποσοστό του 28% όσων επέλεξαν να μην απαντήσουν (σχεδόν 3 στους 10).

Το δεύτερο ερώτημα αναφέρεται στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία της μεγαλύτερης μερίδας του κοινωνικού συνόλου. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και στο σύνολο των εργαζομένων, σχετικά με το ποιος κατά την γνώμη τους θα πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις για τις απεργίες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (51%) θεωρεί πως οι αποφάσεις για τις απεργίες θα πρέπει να λαμβάνονται από το σύνολο των εργαζομένων, ενώ το 27% θεωρεί τις συνδικαλιστικές ηγεσίες αξιόπιστες για τον ρόλο αυτό. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης που διατηρεί πλέον η πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου και ίσως και των εργαζομένων, για την αξιοπιστία και την διαφάνεια στους σκοπούς των συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι οποίες, σε παλαιότερες περιόδους, είχαν ψηφιστεί από τους ίδιους ως εκπρόσωποι.

Συνεχίζοντας, το τρίτο και τελευταίο από τα ερωτήματα επικαιρότητας αναφέρεται στη λειτουργία των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αν αυτά μπορούν να συνδέσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 6 στους 10 (63%) συμμετέχοντες θεωρούν ότι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να συμβάλει στη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας μέσω των ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα, το 23% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η διασύνδεση αυτή δεν είναι πραγματοποιήσιμη μέσω των συγκεκριμένων φορέων ενώ το 14% απείχε από το ερώτημα.

Για τα τρία ερωτήματα επικαιρότητας που έθεσε το ΕΒΕΑ συμπεραίνει κανείς ακόμη ότι:

• Ο νέος κύκλος διάθεσης κοινοτικών κονδυλίων μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 γεννά ελπίδες για τη δημιουργία συνθηκών ανάκαμψης, με την προϋπόθεση όμως τα κονδύλια αυτά να απορροφηθούν και να κατευθυνθούν σε επιχειρηματικές δράσεις που πράγματι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

• Η αξιοπιστία και η διαφάνεια στις τάξεις των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων πλέον αμφισβητείται από την μεγαλύτερη μερίδα του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων, δημιουργώντας ρωγμές σε έναν θεσμό αρχικός σκοπός του οποίου ήταν η αποτελεσματική και η ανιδιοτελής εκπροσώπηση του συνόλου των εργαζομένων.

• Το υπόδειγμα των ιδιωτικών, ως επί το πλείστον, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, σε ότι αφορά την διασύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας, φαίνεται να έχει επηρεάσει θετικά την κοινή γνώμη της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία εναποθέτει τις ελπίδες της για την δημιουργία καλύτερων μελλοντικών προοπτικών για το μορφωμένο εργατικό δυναμικό της χώρας και εκεί.



Διαβάστε περισσότερα...