Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Δολοφονική επίθεση με μαχαίρια σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κίνας


Οι νεκροί ανέρχονται στους 27 και οι τραυματίες στους 109.

Αιματηρές επιθέσεις με μαχαίρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό στα νοτιοδυτικά της Κίνας, που όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, είχε απολογισμό 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 109 να τραυματιστούν.

Τις επιθέσεις πραγματοποίησαν «άνδρες οπλισμένοι με μαχαίρια» στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κουνμίνγκ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γιουνάν, προσέθεσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο.

Η επίθεση αντιμετωπίζεται «ως μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση» όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στο επίσημο μπλογκ της.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποκαλύφθηκε προϊστορικό δάσος 4500 ετών


Το απόκοσμο θέαμα ενός προϊστορικού δάσους με κορμούς δέντρων ηλικίας 4500 ετών αποκαλύφθηκε εξαιτίας των καταιγίδων που μαστίγωσαν τις ακτές της Βρετανίας παρασέρνοντας χιλιάδες τόνους άμμου από τις ακτές του κόλπου Κάρντιγκαν στην Ουαλία.

Το δάσος του Borth κάποτε εκτεινόταν για πολλά χιλιόμετρα στα ελώδη εδάφη ανάμεσα στο Borth και το Ynyslas. Ωστόσο, οι κλιματικές αλλαγές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας το έθαψαν κάτω από στρώματα τύρφης, άμμου και θαλασσινού νερού.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει απομεινάρια κορμών από πεύκα, σκλήθρες, βελανιδιές και σημύδες που ενίοτε εκτίθενται σε ακραίες καιρικές συνθήκες όπως συνέβη το χειμώνα του 2010.



Οι σκελετοί των δέντρων αποτέλεσαν έναυσμα για διάφορες τοπικές δοξασίες όπως αυτή που μιλάει για το χαμένο κάτω από τα κύματα βασίλειο Cantre’r Gwaelod.

Τα δέντρα σταμάτησαν να αναπτύσσονται πριν από 4500 με 6000 χρόνια όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και διαμορφώθηκε ένα παχύ στρώμα τύρφης.

Φέτος, οι καταιγίδες που έπληξαν τις δυτικές ακτές της Βρετανία αποκάλυψαν ένα μεγάλο τμήμα του χαμένου δάσους όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Προ διετίας βρέθηκαν αποτυπώματα ανθρώπων και πατημασιές ζώων στο σκληρό ανώτατο στρώμα της τύρφης μαζί με διασκορπισμένα κομμάτια από καμένες πέτρες αρχαίων εστιών.

Το 2012 δημιουργήθηκε ένα σύστημα παράκτιας προστασίας του σύγχρονου οικισμού προϋπολογισμού 13 εκατ. στερλινών, ωστόσο όπως έδειξαν οι πρόσφατες θεομηνίες λίγα μπορούν να γίνουν απέναντι στην ορμή των κλιματικών αλλαγών.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες (credit: Keith Morris/LNP):







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είμαστε ένα κοσμικό ατύχημα...


Το νέο βιβλίο του Alan Lightman για την προέλευση του Σύμπαντος.

Ερωτήματα όπως «γιατί υπάρχει ο κόσμος μας» και «τι είναι το τίποτα» έχουν απασχολήσει πολλά «μεγάλα μυαλά» του επιστημονικού –και όχι μόνο- χώρου, από την αυγή της ανθρωπότητας. Κι όμως, παρά τις τεράστιες επιστημονικές προόδους που έχει κατακτήσει ο άνθρωπος, ερωτήματα σαν κι αυτά εξακολουθούν να ταλανίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι αναπτύσσουν υποθέσεις και θεωρίες, αλλά δεν βρίσκουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

Με το βιβλίο του «The Accidental Universe: The World You Thought You Knew» ο Alan Lightman αναφέρεται σε αυτό που αποκαλείται «fine-tuning» -την αντίληψη δηλαδή, ότι οι βασικές δυνάμεις που κινούν το Σύμπαν φαίνεται να είναι τέλεια συγχρονισμένες/τελειοποιημένες με ένα τέτοιο τρόπο, που καθιστούν ικανή την ύπαρξη της ζωής- που αποτέλεσε τον κεντρικό κορμό γύρω από τον οποίο οι σύγχρονοι επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα πανάρχαια ερωτήματα.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα του «fine-tuning» είναι η σκοτεινή ενέργεια: μια αόρατη και απροσδόκητη κοσμολογική δύναμη, που κρύβεται στο κενό και λειτουργεί ενάντια στην αργή διαστολή του Σύμπαντος, σαν ένα είδος «κοσμικού πεντάλ» που επιταχύνει τη διαστολή του και προκαλεί την απομάκρυνση των γαλαξιών.

Όσο μυστηριώδης κι αν είναι αυτή η δύναμη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα όλης της ενέργειας του Σύμπαντος, αναφέρει η Maria Popova στο brainpickings.org.

Σύμφωνα με τον Lightman λοιπόν: «Οι περισσότεροι φυσικοί συμφωνούν σε ένα πράγμα. Εάν η ποσότητα αυτή της σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν ήταν κατά ελάχιστα διαφορετική απ’ ό,τι είναι τώρα, τότε δε θα μπορούσε να έχει υπάρξει η ζωή. Αν ήταν λίγο μεγαλύτερη, το Σύμπαν θα είχε επεκταθεί τόσο γρήγορα, έτσι ώστε η ύλη στο νεαρό σύμπαν δε θα μπορούσε να έρθει κοντά για να σχηματίσει τα αστέρια. Αν ήταν λιγότερη, το Σύμπαν θα είχε επιβραδύνει τόσο γρήγορα, που θα κατέρρεε προτού προλάβουν να σχηματιστούν ακόμη και τα απλούστερα άτομα».
Το φυσικό ερώτημα που δημιουργείται στον καθένα, στη συνέχεια όμως είναι «ποιος ή τι δημιούργησε αυτό το ‘fine-tuning’».

Μια εξήγηση, που δε χρειάζεται την ύπαρξη κάποιου «Σχεδιαστή» ή «Παντοδύναμου Δημιουργού», είναι αυτή της έννοιας του Πολυσύμπαντος, μια αρχή της οποίας είναι ότι το Σύμπαν «μόνο υπάρχει», ή έχει τις ιδιότητες που είμαστε σε θέση να παρατηρούμε στο βαθμό που μπορούμε και επειδή βρισκόμαστε εδώ για να τις παρατηρούμε.

Ο Lightman γράφει χαρακτηριστικά:

«Από όλες τις πιθανές ποσότητες σκοτεινής ενέργειας που θα μπορούσε να έχει το Σύμπαν μας, η πραγματική ποσότητα είναι αυτή ακριβώς που επιτρέπει την ύπαρξη της ζωής. Λίγοι αμφισβητούν αυτό το επιχείρημα. Δεν βασίζεται σε υποθέσεις για το αν χρειάζεται να υπάρχει νερό σε ρευστή μορφή, ή οξυγόνο, ή βιοχημεία. Εξαρτάται μόνο από τα άτομα. Και όπως και πριν, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Γιατί υπάρχει αυτό το ‘-fine-tuning’; Και η απάντηση που πιστεύουν πολλοί φυσικοί τώρα είναι η εξής: πολυσύμπαν.

Μπορεί να υπάρχουν πολλά σύμπαντα, με διαφορετικές τιμές στην ποσότητα σκοτεινής ενέργειας. Το δικό μας σύμπαν είναι ένα από αυτά που έχουν μικρή τιμή, επιτρέποντας την ύπαρξη της ζωής. Αφού υπάρχουμε, το σύμπαν μας πρέπει να είναι ένα τέτοιο σύμπαν. Είμαστε ένα ατύχημα. Από το κοσμικό λόττο που περιείχε τρισεκατομμύρια σύμπαντα, προέκυψε το δικό μας που επέτρεπε την ύπαρξη ζωής».

Και προσθέτει:

«Αν η ιδέα του πολυσύμπαντος είναι σωστή, τότε η ιστορική αποστολή των φυσικών να εξηγήσουν όλες τις ιδιότητες του σύμπαντός μας επί τη βάσει θεμελιωδών αρχών –για να εξηγήσουν γιατί οι ιδιότητες του σύμπαντος πρέπει αναγκαστικά να είναι αυτό που είναι- είναι μάταιη, είναι ένα όμορφο φιλοσοφικό όνειρο που απλά δε μπορεί να είναι αληθινό.

Το σύμπαν μας είναι αυτό που είναι, απλά και μόνο γιατί υπάρχουμε εμείς σε αυτό. Η κατάσταση αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή μιας ομάδας πολύ έξυπνων ψαριών, που μια μέρα αρχίζουν να αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος τους είναι εντελώς γεμάτος με νερό. Πολλά από τα ψάρια –οι θεωρητικοί- ελπίζουν να αποδείξουν ότι ο κόσμος πρέπει αναγκαστικά να είναι γεμάτος με νερό. Επί χρόνια, στύβουν το μυαλό τους γύρω από αυτό το ερώτημα, αλλά δε φαίνεται να μπορούν ποτέ να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους.

Μετά εμφανίζεται μια άλλη ομάδα ψαριών, η οποία ισχυρίζεται ότι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους. Ίσως, λένε εκείνα, υπάρχουν πολλοί άλλοι κόσμοι, ορισμένοι από τους οποίους εντελώς ξηροί, άλλοι υγροί και άλλοι με οτιδήποτε υπάρχει ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα».

Καλή ανάγνωση σε όσους το επιλέξετε!


Διαβάστε περισσότερα...

Δύτης έσωσε… καρχαρία


Όταν ένας δύτης στην παραλία του Σίδνεϊ, εντόπισε έναν γκρι καρχαρία τροφό που «πνιγόταν», το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε δεν ήταν να φύγει μακριά του αλλά να τον σώσει. Γύρω από τα βράγχια του καρχαρία είχε τυλιχτεί ένα ελαστικό κορδόνι και δυσκόλευε την αναπνοή του. Ο δύτης ενημέρωσε αμέσως τους εμπειρογνώμονες στο Manly Sea Life Sanctuary προκειμένου να τον σώσουν.

Για να σώσει τον καρχαρία, η ομάδα Manly Sea Life έπρεπε να τον φέρει επάνω στον ανοικτό αέρα, κι εκεί να κόψουν το σχοινί που εμπόδιζε την αναπνοή του. Οι τολμηροί δύτες ήρθαν κυριολεκτικά τετ α τετ με τα σαγόνια του.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 1.500 γκρι καρχαρίες τροφοί στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, γι 'αυτό είναι προφανώς απογοητευτικό να βλέπουμε όμορφα ζώα όπως αυτό να μπερδεύονται σε σχοινιά εξαιτίας της ανθρώπινης απροσεξίας" είπε ο διευθυντής Manly Sea Life, Ρομπ Τάουνσεντ είπε στην Daily Telegraph.

Οι ειδικοί, αφού έκοψαν το σχοινί, πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στον καρχαρία ώστε να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές τους και να μην μολυνθεί.

Ο καρχαρίας ταύρος, γνωστός και ως γκρι καρχαρίας τροφός, είναι ένας μεγάλος καρχαρίας που κατοικεί σε παράκτια ύδατα σε όλο τον κόσμο. Παρά την άγρια και δυναμική του εμφάνιση είναι ένα ήρεμο και αργό είδος.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα δημοσιεύματα «για τα υποχρεωτικά e-mail»


Διαψεύδει με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πρόκειται να καταστεί υποχρεωτική η απόκτηση e-mail από όλους τους φορολογουμένους υπό την απειλή προστίμων.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποχρέωση (με την απειλή προστίμων) απόκτησης ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) από όλους τους φορολογουμένους προκειμένου δήθεν να τους κοινοποιούνται ηλεκτρονικά κατασχετήρια, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μάλιστα, και με δεδομένη πλέον την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων, αλλά και γενικότερα των συναλλαγών μεταξύ εφοριών και φορολογουμένων, (κάτι που φάνταζε αδιανόητο πριν λίγο καιρό, όταν οι πολίτες ταλαιπωρούταν σε ουρές ταχυδρομείων και εφοριών) όλοι οι φορολογούμενοι έχουν, ήδη, πρόσβαση και ηλεκτρονική διεύθυνση στο TAXISnet. Αυτό μας καθιστά ως μία από της πιο σύγχρονες φορολογικές διοικήσεις στο συγκεκριμένο τομέα, με 97% όλων των δηλώσεων να γίνονται ηλεκτρονικά το 2013.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας, μέσα σε αυτά και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι μια συνεχής υποχρέωση των φορολογουμένων, ενώ πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά χωρίς ταλαιπωρία, είτε από τους ίδιους του φορολογουμένους είτε από τους λογιστές τους.

Βεβαίως και δεν τίθεται θέμα προστίμου "επειδή κάποιος δεν έχει email", όπως ανακριβώς διακινείται.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να προχωρά με ενέργειες που απλοποιούν τις διαδικασίες, μειώνουν την γραφειοκρατία και κάνουν την επικοινωνία με τους πολίτες αμεσότερη. Εξάλλου, κάθε τέτοια πρωτοβουλία του στέφθηκε από επιτυχία και αγκαλιάστηκε από αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη σημασία: τους φορολογούμενους πολίτες».



Διαβάστε περισσότερα...

Σοκαριστικές μαρτυρίες - Κακοποίησαν, δολοφόνησαν και εξαφάνισαν φοιτήτρια


Το θρίλερ της Πάτρας με την φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Νίκη Λάσκα, δεν έχει τελειωμό...
Καίνε οι μαρτυρίες για την κακοποίησή της φοιτήτριας Νίκης Λάσκα, πριν την εξαφάνιση από συγκεκριμένο άτομο. Η κοπέλα υπέκυψε στην αλόγιστη βία, κακοποιήθηκε και στο τέλος την δολοφόνησαν και εξαφάνισαν το πτώμα της πριν προλάβει να απελευθερωθεί. Στοιχεία για ψυχολογική και σωματική βία και από τη νεαρή γυναίκα με την οποία ο ίδιος «άνδρας» διατηρούσε σχέση πριν και παράλληλα με τη Νίκη.

Η φοιτήτρια εκείνη τη νύχτα βγήκε βιαστικά από το σπίτι της μετά το αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα που δέχτηκε γύρω στα μεσάνυχτα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2006. Από τότε κανείς δεν την ξαναείδε...

Μαρτυρίες, αντιφάσεις, εμπλοκή με το διαδίκτυο, η εκδοχή της στημένης εξαφάνισης από την ίδια τη Νίκη που απέκλεισε με στοιχεία η εκπομπή, οι σημαντικές παραλείψεις της Αστυνομίας...

Μία συγκλονιστική υπόθεση που κανείς δεν ξέχασε και που όλοι ζητούν να βγει από το σκοτάδι στο φως...

Η δικηγόρος της οικογένειας που βρέθηκε στο στούντιο ανέφερε ότι η υπόθεση παραμένει ανοικτή στο στάδιο της ανάκρισης για όσους μάρτυρες έστω και τώρα θέλουν να καταθέσουν. Οι μαρτυρίες που έχουν προκύψει και που σύμφωνα με τη δικηγόρο δεν καταγράφηκαν κατά την προανάκριση, κάνουν λόγο για βίαιη συμπεριφορά σε βάρος της Νίκης από συγκεκριμένο πρόσωπο.

Το συγκλονιστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζονται έστω και ύστερα από οκτώ χρόνια, δεν ήταν μόνο η άτυχη Νίκη θύμα βίαιης συμπεριφοράς και απειλών αλλά και άλλες νεαρές κοπέλες που κατάφεραν να ξεφύγουν από το συγκεκριμένο άτομο.

Να αποδοθεί δικαιοσύνη ζήτησε για μια ακόμα φορά και η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας που μιλώντας στην Αγγελική Νικολούλη, επανέλαβε ότι περιμένει να λογοδοτήσει ο δολοφόνος του παιδιού της για να μη βρεθούν κι άλλες κοπέλες στη θέση της Νίκης.




Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναμένεται η ίδρυση νέων σχολείων ειδικής αγωγής


Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή έφθασαν τις 4.848
.
Η ειδική αγωγή αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας και στα πλαίσια αυτά αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ).

Μάλιστα έχει ζητηθεί από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης ο προσδιορισμός και η ιεράρχηση των αναγκών για την ίδρυση νέων μονάδων ειδικής αγωγής και αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ των άλλων τονίζει σε έγγραφό του ότι δεν έχει εκδοθεί καμιά εγκύκλιος που να καταργεί ή να συγχωνεύει μονάδες ειδικής αγωγής και ως εκ τούτου δεν υφίσταται καμιά συρρίκνωση των δομών της.

Η προτεραιότητα που δίνεται στην ειδική αγωγή επιβεβαιώνεται και από τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων σε μια χρονιά που πολλές ειδικότητες της γενικής παιδείας αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν 4008 προσλήψεις σε δομές της ειδικής αγωγής μέχρι και τις 30-9-2013 καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των κενών.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 4.848 προσλήψεις εκπαιδευτικών ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και 734 προσλήψεις Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού Προσωπικού σε σχολεία 150 προσλήψεις σε ΚΕΔΔΥ ενώ αναμένονται άλλες 400 προσλήψεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού για τη λειτουργία των Επιτροπών Διαγνωστικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ).

Μέριμνα έχει ληφθεί και για τη μεταφορά των μαθητών καθώς μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, εφαρμόζεται εναλλακτική λύση μεταφοράς των μαθητών με διάθεση προσωπικού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το μέτρο αυτό καλύπτει τα 18 από τα 25 σχολεία που διαθέτουν ιδιόκτητα σχολικά λεωφορεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη και άλλων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα εγκαταλειμμένα βρέφη στα νοσοκομεία


Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το διογκούμενο πρόβλημα της πολύμηνης παραμονής βρεφών και παιδιών στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας λόγω έλλειψης ειδικών δομών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της παραμονής, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, βρεφών και παιδιών σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία, που κατατέθηκαν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο και που αφορούν στα Νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που διαθέτουν Μαιευτικά και Παιδιατρικά Τμήματα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι ελλείψει ειδικών δομών, εκατοντάδες παιδιά παραμένουν κάθε χρόνο επί μήνες, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στις κλινικές των νοσοκομείων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Πολλές απ’ αυτές τις Μονάδες αναγκάζονται να φιλοξενήσουν επί μήνες, βρέφη και παιδιά σε χώρους ακατάλληλους για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη και ανάπτυξη, μέχρις ότου βρεθεί χώρος κατάλληλος, προκειμένου να τα φιλοξενήσει. Πρόκειται κυρίως για βρέφη και παιδιά εκτός γάμου, παιδιά με μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα (εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ ή με οικονομική ανέχεια).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», όπου εισάγονται κυρίως παιδιά κατόπιν εντολής των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της Χώρας, οι εισαγωγές αφορούν σε βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά, τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 2010 εισήχθησαν, με εισαγγελική εντολή, συνολικά 42 παιδιά, το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά, το 2012 εισήχθησαν 130 παιδιά και το 2013 για το διάστημα έως τις 29.10.2013, εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά. Τα παιδιά αυτά εισάγονται στην εκάστοτε κλινική που εφημερεύει και φιλοξενούνται σε χώρους, όπου νοσηλεύονται άρρωστα παιδιά, ενώ αναφέρεται ότι τη δημιουργική απασχόληση και φροντίδα τους, για ορισμένες ώρες ημερησίως, μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αναλαμβάνουν εθελοντές.

Η διαδικασία της εξεύρεσης του κατάλληλου περιβάλλοντος για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών προστασίας στη χώρα μας, ενώ η αναζήτηση, συχνά, γίνεται χωρίς να μπορεί να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες, αλλά σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις του εκάστοτε χώρου φιλοξενίας, όπως ηλικία, φύλο, νοητικό δυναμικό ή χρόνια προβλήματα υγείας.

Επίσης, αναφέρεται ότι στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», το οποίο είναι κέντρο προστασίας της ανύπαντρης μητέρας και των εκτός γάμου βρεφών και ως εκ τούτου δέχεται μεγάλο αριθμό γυναικών, που γεννούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, πολλά βρέφη παραμένουν φιλοξενούμενα στο Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου από 1 έως 5 μήνες, εξαιτίας της αναμονής εισαγγελικής εντολής για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος ή τη μεταφορά του βρέφους σε Ίδρυμα για την αποκατάστασή του.

Αιτία του μεγάλου χρόνου αναμονής της μεταφοράς των βρεφών είναι η έλλειψη προσωπικού των Ιδρυμάτων, των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών, καθώς και το γεγονός ότι ενίοτε, τα βρέφη που εγκαταλείπονται, είναι βρέφη με ειδικές ανάγκες.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία-Παίδων Πεντέλης», οι εισαγωγές αφορούν σε βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά τα οποία, αφού γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και εξεταστούν από επιστήμονες της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, φιλοξενούνται στο νοσοκομείο, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας για το καθένα απ’ αυτά.

Δεδομένου ότι στη χώρα μας τα ιδρύματα για παιδιά είναι ελάχιστα και υποστελεχωμένα, ενώ το πρόβλημα της πολύμηνης παραμονής βρεφών και παιδιών στα Δημόσια Νοσοκομεία επιτείνεται, αφενός επειδή η νομοθεσία για τις υιοθεσίες δεν έχει συμπληρωθεί με τις απαιτούμενες αλλαγές, αφετέρου επειδή ο θεσμός της αναδοχής δεν έχει αναπτυχθεί,

Δεδομένου ότι στα περισσότερα Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ειδικές ανάγκες αυτών των βρεφών και παιδιών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν τα εγκαταλειμμένα βρέφη και παιδιά στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας των ελλιπών υφιστάμενων δομών παιδικής προστασίας στη χώρα μας;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να λάβει ή έχει λάβει, προκειμένου να αναδιοργανωθούν και να ενισχυθούν οι δομές εισροής των εγκαταλειμμένων βρεφών και παιδιών στα Δημόσια Νοσοκομεία;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί o απαιτούμενος αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Μαιευτικά και Παιδιατρικά Τμήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων;»



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΦΕΕΘ: Ομάδα εθελοντισμού για τη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων


Απευθύνεται σε άτομα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Τη συγκρότηση ομάδα εθελοντών, για τη συμπλήρωση και υποβολήφορολογικών δηλώσεων σε άτομα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα (άποροι, άστεγοι, πτωχοί, μετανάστες, ΑΜΕΑ, ασθενείς, με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα), αποφάσισε η ΕΦΕΕΘ, εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2014.

«Την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ύφεσης που διανύει η χώρα και ο λαός μας, πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευαισθησία και να συνταχθούμε στην εθελοντική αυτή προσπάθεια», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Γι’ αυτό παρακαλούμε, όσοι θέλετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα αυτό, να δηλώσετε συμμετοχή στα γραφεία της Ένωσής μας», προστίθεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Η εκδίκηση του διαδικτύου: Από άνδρο ρατσισμού το "καλύτερο γκεϊ μπαρ του κόσμου"


Δείτε ένα παράδειγμα επιτυχημένης αντι-καμπάνιας ενάντια στην ομοφοβική συμπεριφορά.

Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να πάτε κόντρα στις ρατσιστικές διακρίσεις, τότε μπορείτε να πάρετε παραδειγμα από την Οκλαχόμα.

Ο Gary James, ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Gary’s Chicaros", δήλωσε με θράσος ότι δεν θα δέχεται στο μαγαζί του "αδερφές" και δεν θα σερβίρει ομοφυλόφιλους πελάτες.

Δεν γνώριζε όμως την δυναμική του διαδικτύου.



Άτομα με κινητικά προβλήματα και ΑΜΕΑ, ανέφεραν ότι και εκείνοι δεν είχαν γίνει δεκτοί στο εστιατόριο. Σε παρόμοιες καταγγελίες είχαν προχωρήσει και μαύροι πελάτες.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτι που ο ιδιοκτήτης με τις νεοφασιστικές ιδέες, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί, ούτε στον χειρότερο του εφιάλτη.

Στην αρχή, χρήστες του διαδικτύου ξεκίνησαν να κοινοποιούν δυσφημιστικές αναρτήσεις σε ιστοσελίδες όπως το Facebook και το Yelp. To Yelp είναι site στο οποίο αναρτώνται ελεύθερα κριτικές για μαγαζιά από όλο τον πλανήτη.

Στη συνέχεια, οι reviewers, τα άτομα δηλαδή που έγραφαν κριτικές, είχαν μια άλλη ιδέα. Οι προσωπικές κριτικές τους κατονόμαζαν το συγκεκριμένο εστιατόριο σαν το καλύτερο γκέι bar στην Οκλαχόμα και σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι ομοφοβικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη παρακάτω:



"Ο Gary έχει δημιουργήσει μια υπέροχη ατμόσφαιρα απόλυτης ελευθερίας στο μαγαζί του", γράφει ένας χρήστης του διαδικτύου.
Μέσα σε λίγες μέρες, το "Gary’s Chicaros" απέκτησε παγκόσμια φήμη για την... γκέι αισθητική του και για το ανοιχτό μυαλό του ιδιοκτήτη του.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης – Έστειλαν μήνυμα αγάπης με νότες και τραγούδια


Τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες ανέπτυξαν για μια ακόμη φορά οι μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία. Στην κατάμεστη αίθουσα του Ειδικού Σχολείου το κλίμα ήταν ευχάριστο. Τα παιδιά το διασκέδασαν με την ψυχή τους. Με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα αγάπης. Παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό σκετς, είπαν αρκετά τραγούδια και χόρεψαν αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των γονιών τους και των τοπικών αρχών. Στη συνέχεια έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου, τα μέλη του οποίου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.




Το “παρών” έδωσε ο εφημέριος της τοπικής κοινότητας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών τονίζοντας πως “η δημοτική αρχή έχοντας ως προτεραιότητα την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, θα συνεχίζει να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες της τοπικής κοινωνίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ενίσχυσης και πολλαπλασιασμού των κοινωνικών δομών”.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ρομπότ δίνουν ελπίδα σε αναπήρους


Ένα ρομπότ που θα λειτουργεί ως πρόσθετος εξωτερικός σκελετός δίνει ελπίδα σε άτομα με αναπηρία ότι θα ξαναπερπατήσουν. Οι έρευνες για το ρομπότ που ελέγχεται με τη σκέψη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.



Η πρώτη δημόσια εμφάνιση αυτού του ρομποτικού σκελετού αναμένεται να γίνει πριν τη «σέντρα» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Ρίο ντε Τζανέιρο το φετινό καλοκαίρι. Όπως προγραμματίζεται, ένας έφηβος με αναπηρία στα κάτω άκρα θα μπει στο γήπεδο του Σάο Πάολο στις 12 Ιουνίου 2014 και μπροστά στα μάτια δισεκατομμυρίων (τηλε-)θεατών, με αργές κινήσεις, θα προσεγγίσει τη μπάλα του αγώνα για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποια διαφημιστική ιδέα της FIFA, αλλά για ένα αξιοσημείωτο επιστημονικό επίτευγμα. Μία ομάδα νευρολόγων και μηχανικών ξεκίνησε το 2008 το πρότζεκτ Walk Again (Περπάτησε ξανά), με στόχο να δώσει ξανά τη δυνατότητα σε εκατομμύρια αναπήρους να κινούνται χωρίς προβλήματα. Αυτό εύχεται τουλάχιστον ο Γκόρντον Τσενγκ από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ο ίδιος κατόρθωσε, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο νευροβιολόγο Μιγκέλ Νικολέλις, να ελέγξει το 2008 ρομποτικά πόδια με τη βοήθεια εγκεφαλικών κυμάτων. Ο καθηγητής Γκόρντον Τσενγκ ξεκίνησε τότε, μαζί με την επιστημονική του ομάδα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, την κατασκευή πρωτοτύπων.

Ηλεκτρόδια που προσαρμόζονται στο κεφάλι καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα στέλνοντας στη συνέχεια την εντολή κίνησης στο ρομποτικό σκελετό. «Ένα σύστημα δονήσεων δίνει μάλιστα στο εκάστοτε άτομο την αίσθηση ότι ακουμπά στο έδαφος και κουνά τα πόδια του» λέει ο Τσενγκ, προσθέτοντας ότι, όταν αρθούν ορισμένα τελευταία εμπόδια, θα μπορέσει να ξεκινήσει η τελική φάση του πρότζεκτ.

Ο Γκόρντον Τσενγκ, καθηγητής ρομποτικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου



Σαν προέκταση του σώματος...

Στο Walk Again Projekt συμμετέχουν επίσης το ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ντιούκ, το ελβετικό υφυπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας, το Διεθνές Κέντρο Νευροβιολογίας στο Νατάλ της Βραζιλίας και δύο Πανεπιστήμια από το Κεντάκι και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Μιγκέλ Νικολέλις, «η εμπειρία μας έδειξε ότι ο εγκέφαλος μπορεί λόγω της σύνδεσης (μέσω ηλεκτροδίων) να χειριστεί το ρομπότ σαν να επρόκειτο για ένα φυσιολογικό μέλος του σώματος. Όπως για παράδειγμα στους επαγγελματίες τενίστες, οι οποίοι βλέπουν τη ρακέτα σαν προέκταση του χεριού τους».

Ο ρομποτικός σκελετός αναμένεται να σταλεί στη Βραζιλία εντός του Φεβρουαρίου, όπου θα ξεκινήσουν η φάση του προγραμματισμού και οι δοκιμές με μία ομάδα νεαρών με αναπηρία στα κάτω άκρα, ώστε να είναι σε θέση να τον κατευθύνουν με ασφάλεια μέχρι το μεγάλο «ραντεβού» το καλοκαίρι στη Βραζιλία. «Στόχος μας είναι να κάνουμε τις αναπηρικές καρέκλες μουσειακά αντικείμενα. Στην επιστήμη υπάρχουν πάντα απρόβλεπτα μεγέθη, ωστόσο είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε σύντομα να βοηθήσουμε άτομα με κινητικές αναπηρίες να ξαναπερπατήσουν», λέει ο Μιγκέλ Νικολέλις.



Πηγή: http://www.dw.de
Διαβάστε περισσότερα...

Λαχειοφόρος αγορά και κλήρωση ζωγραφικού πίνακα από το Σύλλογο «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός»


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανευβοϊκού Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός» ευχαριστεί θερμά την κα Κατερίνα Μουρούζη-Μάρκου, πολύ γνωστή χαλκιδέα ζωγράφος καταξιωμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που πήρε την πρωτοβουλία να μας δωρίσει ένα πίνακα ζωγραφικής, από τους αγαπημένους της, για να τεθεί σε λαχειοφόρο αγορά και το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί να βοηθήσει στις πολλαπλές ανάγκες του Συλλόγου.


Ο Ζωγραφικός Πίνακας «For my Heart»

Η πρωτοβουλία της είναι κατάθεση ψυχής και ευελπιστεί ότι πολλοί συνάνθρωποι μας θα ανταποκριθούν σ’ αυτή την ευγενική της χειρονομία.

Το έργο Τέχνης της Κατερίνας Μουρούζη Μάρκου, εκτέθηκε την ημέρα της εκδήλωσης του Συλλόγου στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας 22 Ιανουαρίου.

Από τότε άρχισαν να πωλούνται και οι λαχνοί της Λαχειοφόρου Αγοράς.

Λίγα λόγια για τον ζωγραφικό πίνακα και ενημέρωση σχετικά με τη λαχειοφόρο αγορά

Τίτλος:"For my heart" είναι διαστάσεων 60 Χ 80 [ακρυλικό σε καμβά]

Τιμή Λαχνού: 2€

Τα έσοδα από την κλήρωση θα διατεθούν υπέρ των σκοπών του Συλλόγου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαϊου 2014 και ώρα 19:00 στο χώρο του Συλλόγου Οδός Χατζοπούλου 39 (πλησίον Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας) παρουσία της συμβολαιογράφου Χαλκίδας Μαριάνθης Νικολάκη.

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο και το έργο της:

Η Κατερίνα Μουρούζη-Μάρκου γεννήθηκε στη Χαλκίδα όπου ζει και εργάζεται . Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών [ΑΣΚΤ] . Παράλληλα με τις σπουδές της έκανε εκθέσεις, αλλά και ερευνούσε νέες μεθόδους καθώς και διαφορετικές τεχνικές, αλλά και μέσα έκφρασης.

Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια τέχνης στα σχολεία και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή από τα παιδιά. Είναι μέλος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος [ΕΕΤΕ] από το 1991.

Έργα της υπάρχουν σε πολλά Μουσεία της Ελλάδας καθώς σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις για τις συνθέσεις και την καθαρότητα των χρωμάτων.

Ατομικές εκθέσεις:
  • 2013 Linus Gallery στο Λος Άντζελες
  • 2010 συμμετείχε στην 4η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου
  • 2009, 2010, 2011, 2012 σε Gala στο San Francisco
  • 1986, 1989 και 1992 Δημόσια Βιβλιοθήκη Χαλκίδας
  • 1988 Γκαλερί «ΠΛΑΚΑ» Αθήνα
  • 1989 Κέντρο « EL GRECO » Αθήνα
  • 1990 Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
  • 1991 Art Place «Εύμαρος» Αθήνα
  • 1996 Γκαλερί «Αντήνωρ» Αθήνα

Για περισσότερη ενημέρωση στο Internet katerina mourouzi-markou

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος

Ειρήνη Μερτζιάνη

Η Αντιπρόεδρος

Σταυρούλα Νικολάκη-Σκιά


Διαβάστε περισσότερα...

Αγρίνιο: Θεμελιώθηκε το Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης ΑμεΑ της ΕΛΕΠΑΠ


Αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.



Ξεχωριστή ημέρα για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Απόστολος Κατσιφάρας, τη σημερινή, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του νέου διώροφου κέντρου της ΕΛΕΠΑΠ στην περιοχή «Γκένοβα» στο Αγρίνιο, ένα ιδιαιτέρως σημαντικό έργο, το οποίο ενέταξε η Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιεί πλέον ο Δήμος Αγρινίου.

Οι εργασίες για την κατασκευή του νέου διώροφου κτιρίου που περιλαμβάνει Κέντρο Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας και Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία με προϋπολογισμό 5.480.000 ευρώ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται, σύμφωνα με τον εργολάβο, να ολοκληρωθεί άμεσα, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

«Το νέο σύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης για τα παιδιά με αναπηρία που δημιουργείται στο Αγρίνιο θωρακίζει τις υποδομές ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ιδίως σε έναν πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, έναν τομέα που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης και φροντίδας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας: «Ξεπεράσαμε δυσκολίες, κατευθύναμε σωστά τους οικονομικούς πόρους και καταφέραμε σήμερα το έργο αυτό να γίνεται πραγματικότητα. Η στήριξη της κοινωνίας μας μέσα από τέτοιου είδους υποδομές, όπως είναι για την Παιδεία και την Υγεία, αποτελούν υποχρέωση μας για την διαφύλαξη των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου και πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Παύλο Μοσχολιό για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι Υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο, συνεχάρη τον πρόεδρο της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΕΠΑΠ Επαμεινώνδα Τάνταρο καθώς και την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων-ΕΛΕΠΑΠ Μαριάννα Μόσχου, εξαίροντας τη δράση και τη σημαντική προσφορά στα παιδιά που τόσο το έχουν ανάγκη.



Στην τελετή θεμελίωσης παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Παύλος Μοσχολιός, στελέχη του Δήμου και της ΕΛΕΠΑΠ κ.α.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο του έργου «το Παράρτημα Αγρινίου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) σκοπεύει να χτίσει καινούργιο κτίριο για την μεταστέγαση και διεύρυνση των Υπηρεσιών του ως Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης και για την δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή κτιρίου σε οικόπεδο 2.028 τετραγωνικών μέτρων που έχει ήδη παραχωρηθεί στον Δήμο Αγρινίου. Το κτίριο θα είναι διώροφο, με συνολικό εμβαδόν 1.217 τετραγωνικά μέτρα, με υπόγειο και υπαίθρια θεραπευτική πισίνα. Το ισόγειο του κτιρίου θα έχει επιφάνεια 640 μέτρα και ο όροφος 576 μέτρα, η δε διαμόρφωση του θα αναπτύσσεται σε δυο πτέρυγες κάθετες μεταξύ τους σε σχήμα «Γ». Το υπόγειο περιλαμβάνει μηχανολογικούς χώρους και 30 θέσεις στάθμευσης.

Στους δυο ορόφους θα υπάρχουν όλοι οι χώροι θεραπείας, εργαστήρια, γραφεία κ.α., ενώ στο ισόγειο προβλέπονται οι χώροι του Κέντρου Διημέρευσης για να είναι δυνατή η άμεση χρήση του εξωτερικού χώρου από τα παιδιά στην καθημερινή διαμονή τους. Στον όροφο προβλέπονται οι χώροι του Κέντρου Αποκατάστασης.

Με βάση την εκπονηθείσα μελέτη έγινε προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες, με βασικά κριτήρια την προσβασιμότητα και τον σωστό προσανατολισμό για επαρκή ηλιασμό, φωτισμό και αερισμό των χώρων.



Ο σχεδιασμός του κτιρίου πληροί όλες τις απαιτήσεις του κανονισμού ενεργειακής απόδοσης. Προβλέπεται η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης από ηλιακούς συλλέκτες, επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο δώμα, ενώ στον προϋπολογισμό του έργου εντάσσεται και η προμήθεια του συνόλου του εξοπλισμού.

Να σημειωθεί ότι η ΕΛΕΠΑΠ στη σημερινή της δομή παρέχει στο Αγρίνιο θεραπευτικά προγράμματα αποκλειστικά για εξωτερικούς ασθενείς σε πρωινό ωράριο και σε εβδομαδιαία βάση από 125 έως 140 παιδιά, με συνολικό προσωπικό 15 άτομα, απασχολώντας φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνική λειτουργό, παιδοψυχολόγο, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικός Τουρισμός για όλους 2014: Οι προϋποθέσεις - τα δικαιολογητικά


Εγκρίθηκε από τον ΕΟΤ η δεύτερη φάση του προγράμματος "Κοινωνικός Τουρισμός για Όλους 2014" και αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από τον Μάρτιο.

Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή των δικαιούχων και την παραλαβή από τα ΚΕΠ των εισιτηρίων Κοινωνικού Τουρισμού 2014 του ΕΟΤ είναι οι ίδιες με την πρώτη φάση του προγράμματος και θα αφορούν σε δύο κατηγορίες δικαιούχων με δύο υποπρογράμματα.
Συγκεκριμένα, το ένα υποπρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, αφορά στις εξαήμερες διακοπές και το άλλο στις διακοπές της Τρίτης ηλικίας.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος
Στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός για όλους 2014 μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους:
• Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
• Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.
• Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, πρώην ΤΑΕΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας. Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, του Ταμείου Νομικών.
• Συνταξιούχοι του Ο.Α.ΕΕ., το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ Τ.Σ.Α.,ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας.
• Οι ασφαλισμένοι στο NAT
• Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005
• Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.
• Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
• Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου.

Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Πολύτεκνοι (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι, που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων, δικαιούνται, δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος για ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2014 είναι οι εξής:

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την παράγραφο περί δικαιολογητικών της παρούσης, να μην υπερβαίνει τα αναγραφόμενα ποσά του παρακάτω πίνακα:
Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα: €16.000,00 Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα: € 28.000,00.
Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα: € 35.000,00 Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 €.
Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος. Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.
Στην περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου που βρίσκεται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένος και υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα, το ατομικό εισόδημα υπολογίζεται αφαιρουμένου του μηνιαίου ποσού που έχει επιδικαστεί για καταβολή διατροφής. Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα θεωρούνται οι έγγαμοι δικαιούχοι και οι δικαιούχοι που έχουν υπό την προστασία τους προστατευόμενα μέλη.
Αναλυτικά σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται: τα ζευγάρια δικαιούχων, τα ζευγάρια όπου ο ένας είναι δικαιούχος και το άλλο μέλος είναι ή δικαιούχος της τέως Εργατικής ή Αγροτικής Εστίας ή μη δικαιούχος ή είναι απλά προστατευόμενο μέλος του κύριου δικαιούχου.
Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι μορφές μονογονεϊκής οικογένειας και οι ανύπαντρες μητέρες. Πολύτεκνες οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα. Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2013 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες εντόπισαν 30 γονίδια υπεύθυνα για παιδικές ασθένειες που προκαλούν αναπηρία


Σημαντικές γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούν μεταβολικά νοσήματα, εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, γεγονός που τους έδωσε την ευχέρεια να εξουδετερώνουν καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία ασθενών.



Μεταξύ άλλων, η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Orly Elpeleg, διευθύντριας του Τμήματος Γενετικής και Μεταβολικών Νοσημάτων του Hadassah, εντόπισε 30 γονίδια υπεύθυνα για μερικές από τις πιο σοβαρές παιδικές ασθένειες που οδηγούν σε αναπηρία - ενίοτε και θανατηφόρες.

Η ομάδα του Hadassah, το οποίο είναι σήμερα ένα από τα δέκα κορυφαία κέντρα στον κόσμο για εντοπισμό μεταλλάξεων γονιδίων που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, κατάφερε να προσδιορίσει την αλληλουχία εκατομμυρίων θραυσμάτων DNA, χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης 8000 φορές αποδοτικότερη από τις προηγούμενης γενιάς μηχανές ανάλυσης αλληλουχίας DNA.

H καθηγήτρια Orly Elpeleg ασχολείται με την έρευνα στις γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν σπάνιες ασθένειες τα τελευταία δέκα χρόνια. Δημοσίευσε πολλές εκθέσεις της με ανακαλύψεις της στον τομέα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο της απονεμήθηκε στη χώρα της το Βραβείο Samueland Paula Elkeles για την Καλύτερη Επιστήμονα στην Ιατρική για το 2013.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Γη κρύωσε νωρίς και ο γήινος φλοιός δημιουργήθηκε πριν από 4,4 δισ. χρόνια


Τι αποκαλύπτει δείχνει το αρχαιότερο απομεινάρι του πλανήτη.

Η Γη ήταν μια πύρινη κόλαση μετά τη δημιουργία της, αλλά αυτή η φάση μάλλον δεν κράτησε τόσο πολύ, όσο νόμιζαν ως τώρα οι γεωλόγοι. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα -που χρονολόγησε το αρχαιότερο απομεινάρι του «παρθενικού» γήινου φλοιού ότι έχει ηλικία 4,4 δισεκατομμυρίων ετών- εκτιμά ότι η Γη κρύωσε σχετικά γρήγορα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει νερό (και τελικά ζωή) πιο νωρίς από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, κάτι που δεν αποκλείεται να συνέβη πριν από 4,3 δισ. χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωχημείας Τζον Βάλεϊ του πανεπιστημίου Ουισκόνσιν Μάντισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών Nature Geoscience, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Live Science, ανέλυσαν δείγματα από τα αρχαιότερα γνωστά απομεινάρια που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα από τον πρώιμο φλοιό του πλανήτη μας. Πρόκειται για μικροσκοπικούς κρυστάλλους ζιρκονίου, που έχουν ανακαλυφθεί στην απομακρυσμένη βραχώδη περιοχή Τζακ Χιλς της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ζιρκόνιο κρυσταλλοποιήθηκε πριν από 4,375 δισεκατομμύρια χρόνια (συν/πλην 6 εκατ. χρόνια) και επιβεβαίωσαν ότι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό στερεό υλικό οποιασδήποτε μορφής που σχηματίσθηκε στη Γη. Η νέα γεωχρονολόγηση βασίστηκε στη νέα εξελιγμένη τεχνική τομογραφίας σε ατομική κλίμακα, σε συνδυασμό με πιο παραδοσιακές μεθόδους φασματομετρίας μάζας και χρονολόγησης με ραδιενεργό ουράνιο.

Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γήινος στερεός φλοιός δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 165 εκατ. χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και του ίδιου του πλανήτη μας (η Γη έχει ηλικία 4,54 δισεκατομμυρίων ετών). Πριν τη δημιουργία του φλοιού, η Γη ήταν μια πύρινη σφαίρα καλυμένη από ένα ωκεανό λιωμένου μάγματος, που ακόμα δεν είχε στερεοποιηθεί.

«Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας για το πώς η Γη ψυχράνθηκε και έγινε κατοικήσιμη», δήλωσε ο Τζον Βάλεϊ, ο οποίος θεωρείται διεθνώς ειδικός στη μελέτη του απώτατου γεωλογικού παρελθόντος του πλανήτη μας. Όπως είπε ο αμερικανός επιστήμονας, ενισχύεται έτσι η θεωρία μιας «πρώιμα ψυχρής Γης», όπου σχετικά γρήγορα οι θερμοκρασίες ήσαν αρκετά χαμηλές για να υπάρξουν υγρό νερό και ωκεανοί.

«Τα ζιρκόνια μας δείχνουν ότι η πρώιμη Γη έμοιαζε περισσότερο με τη Γη που ξέρουμε σήμερα, δεν ήταν ένα αφιλόξενο μέρος. Η νέα μελέτη ενισχύει το συμπέρασμα ότι η Γη είχε ήδη μια υδρόσφαιρα πριν από 4,3 εκατ. χρόνια και πιθανώς ζωή όχι πολύ αργότερα», ανέφερε ο Τζ. Βάλεϊ. Όπως είπε, η νεογέννητη Γη «σχηματίστηκε από πολλά ετερογενή υλικά του ηλιακού μας συστήματος» και, στη συνέχεια, κατά την πρώτη γεωλογική εποχή της, υπέστη ένα βομβαρδισμό από ουράνια σώματα, όπως αστεροειδείς και κομήτες.

Καθοριστική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ήταν η πρόσκρουση στον πλανήτη μας ενός σώματος μεγάλου σχεδόν σαν τον Άρη, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε στη δημιουργία της Σελήνης (από υλικά τόσο της Γης, όσο και του ουράνιου σώματος που έπεσε πάνω της) και αφετέρου έλιωσε και ομογενοποίησε τη Γη που απέμεινε. Μετά όμως από αυτή την αρχική φάση, όπου οι ωκεανοί του μάγματος κάλυπταν τη Γη, αυτή σχετικά γρήγορα κρύωσε και σταδιακά έγινε πλέον πιο φιλόξενη για τις πρώτες μορφές ζωής.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποζημίωση σε θύματα θαλιδομίδης στην Αυστραλία


Αυστραλός δικαστής του Ανώτερου Δικαστηρίου ενέκρινε και επίσημα την χορήγηση αποζημίωσης ύψους 89 εκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερους από 100 ανθρώπους από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που γεννήθηκαν με αναπηρία ή με παραμορφώσεις, εξαιτίας της θαλιδομίδης.



Η θαλιδομίδη ήταν ένα φάρμακο που κατασκευάστηκε από την γερμανική εταιρεία Grunenthal και το οποίο χορηγείτο τις δεκαετίες του 1950 και 1960, κυρίως σε έγκυες για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.

Όμως το φάρμακο αυτό αποδείχτηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο και προκάλεσε τη γέννηση σε όλο τον κόσμο, περίπου 10.000 παιδιών με αναπηρία ή παραμορφώσεις.



Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεσηκώνει το τραγούδι «της μαμάς»


Ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ του βίντεο που ακολουθεί θα σας κάνουν να ξεκαρδιστείτε. Το «τραγούδι της μαμάς» δεν μπορείτε να το τραγουδήσετε χωρίς υπότιτλους ακόμα και …αν είστε μαμά και το «τραγουδάτε» κάθε μέρα. Αν το αρνηθείτε, πιθανόν θα λέτε ψέματα!

Οι υπότιτλοι είναι απαραίτητοι λόγω της ταχύτητας της τραγουδίστριας που είναι αξιοθαύμαστη. Το «τραγούδι της μαμάς» έκανε την Ανίτα Ρενφρόε διάσημη. Η Ανίτα είναι όπως συστήνεται η ίδια «χριστιανή κωμικός», είναι συχνή σχολιαστής του προγράμματος Good Morning America και ζει στην Ατλάντα. Ο άντρας της είναι πάστορας, Βαπτιστής κι έχουν τρία παιδιά.

Ο λόγος που το τραγούδι που θα ακούσετε την έκανε διάσημη, είναι ότι χρησιμοποιώντας όλα τα στερεότυπα που λέει και κάνει μια μητέρα –σε όλη την υφήλιο κατά τα φαινόμενα- πάνω στη διάσημη εισαγωγή του William Tell του Rossini, αποδεικνύει ότι μια μαμά, όσο κουραστική κι αν γίνεται, μπορεί να έχει χιούμορ και να αυτοσαρκάζεται.

Δείτε το ξεκαρδιστικό βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ποδοσφαιρικό μίσος σε όλο του το μεγαλείο


Τα δύο ντροπιαστικά πανό των οπαδών της Γιουβέντους για την τραγωδία της Τορίνο.

Για ακόμη μία φορά προσβλήθηκε η μνήμη της Τορίνο από μια μειονότητα οπαδών της Γιουβέντους. Για ακόμη μια φορά η άγνοια, η αγένεια και η έλλειψη παιδείας και σεβασμού έκαναν την εμφάνισή τους με δυο ντροπιαστικά και αξιοθρήνητα πανό, τα οποία εμφανίστηκαν στην κούρβα σουντ του «Γιουβέντους Στάντιουμ» για την τραγωδία στη Σουπέργκα, τον Μάιο του 1948, οπότε βρήκαν τραγικό θάνατο και οι τριάντα ένας επιβάτες του τρικινητήριου Fiat G-212 που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο ύστερα από φιλικό παιχνίδι στη Λισσαβόνα.

Ενα χυδαίο με την επιγραφή «Οταν πετάω, σκέφτομαι την Τορίνο» και ένα εξίσου βλακώδες με την επιγραφή «Ηταν μόνο μια συντριβή» και σχεδιασμένα ο λόφος της Σουπέργκα και η Βασιλική. Σχεδόν γρήγορα κατέβηκαν και ομόφωνα καταδικάστηκαν… Το σχετικό βίντεο βρίσκεται τώρα ήδη στα χέρια του αθλητικού δικαστή Τοζέλ. Αλλά και το τμήμα Digos της κρατικής αστυνομίας εξετάζει τις εικόνες προκειμένου να φτάσει στην ταυτοποίηση των ατόμων που βρίσκονται πίσω από αυτή την κίνηση.





Οσο για την τιμωρία με την οποία κινδυνεύει η Γιούβε αυτή σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι το απλό χρηματικό πρόστιμο, όπως έγινε πέρυσι σε ίδια περίπτωση, αλλά πιθανότατα το κλείσιμο του συγκεκριμένου κομματιού του γηπέδου για τους επόμενους εντός έδρας αγώνες της ομάδας.

Η πλειοψηφία των φιλάθλων-τιφόζι της Γιουβέντους δεν ακολουθεί την παραπάνω τακτική, γι’ αυτό και έχει κάθε δικαίωμα να ζητά από τους αντίπαλους οπαδούς να μην αναφέρονται στην τραγωδία του Χέιζελ. Η κίνηση των λίγων, δεν ακυρώνει φυσικά μια τέτοια… απαίτηση καθώς το λογικό και το σωστό δεν μπαίνει ποτέ σε καμία ζυγαριά!


Πηγή: http://www.tifosi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκατο τέταρτο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών στο Ελευθέριος Βενιζέλος


Ο Διεθνής Αερολιμένας βραβεύει τις αεροπορικές εταιρείες με την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία το 2013.

Τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, βράβευσε και φέτος ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών που διοργανώνει το αεροδρόμιο σε ετήσια βάση.

Το 14ο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών του ΔΑΑ πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων η επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς για το έτος «σταθεροποίησης» 2013 καθώς και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της κίνησης το 2014, η πολιτική κινήτρων για τη διατήρηση και την τόνωση της αεροπορικής κίνησης, οι δράσεις του αεροδρομίου της Αθήνας με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας της πόλης και της δυναμικής της ως προορισμού και η είσοδος του αεροδρομίου στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν θέματα όπως οι τάσεις και οι μελλοντικές προκλήσεις για τη διεθνή αγορά αερομεταφορών, οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της τουριστικής περιόδου για την Αθήνα, η στρατηγική μάρκετινγκ προορισμού στην περίπτωση της Τουρκίας και της Κροατίας από ειδικούς προσκεκλημένους ομιλητές* και, τέλος, η διεθνής εμπειρία ως προς τα οφέλη της παρουσίας αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε την αναπτυξιακή δυναμική που κατέγραψαν οι αεροπορικές εταιρείες το 2013, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα.

Ακολουθούν αναλυτικά τα βραβεία που απένειμε ο ΔΑΑ στις αεροπορικές εταιρείες:

A. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2013

- H Turkish Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2013, ενώ η Alitalia και η Aegean Airlines έλαβαν ειδική τιμητική διάκριση.

Β. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με δρομολόγιο χαμηλής επιβατικής κίνησης (Thin Route )

- Το βραβείο κατέκτησε η Royal Jordanian για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής της κίνησης μέσα στο 2013, ενώ η Pegasus Airlines έλαβε ειδική τιμητική διάκριση.

Γ. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο

Q Το βραβείο κατέκτησε η Norwegian για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2013, ενώ η US Airways και η Air Transat έλαβαν ειδική τιμητική διάκριση.

Δ. Βραβείο Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού

- Το βραβείο κατέκτησε η British Airways για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Λονδίνου ως Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού.

Ε. Βραβείο Κορυφαίου Προορισμού εκτός Ευρώπης

- Το βραβείο κατέκτησε η Emirates για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Ντουμπάι ως Κορυφαίου προορισμού εκτός Ευρώπης.

ΣΤ. Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή (υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2013 /2012)

- Η Aegean Airlines βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά εσωτερικού

- H εταιρεία Turkish Airlines τιμήθηκε στην κατηγορία αυτή ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης, ενώ ειδική τιμητική διάκριση έλαβαν οι SAS -Scandinavian Airlines και η Alitalia.

- Η Aegean Airlines βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβαν η Aeroflot και η Tarom.

- Η El Al – Israel Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Στην ίδια κατηγορία η Emirates και η Middle East Airlines έλαβαν ειδική τιμητική διάκριση.

- Η Egypt Air τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αφρικής.

- H Air China τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ασίας.

- Η εταιρεία Aegean Airlines τιμήθηκε επιπλέον ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2013, ενώ έλαβαν ειδική τιμητική διάκριση η Turkish Airlines και η El Al – Israel Airlines.

Ειδικά βραβεία:

- Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2013 μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).

- Η Emirates τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2013 μεταξύ των υπόλοιπων διεθνών επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).

* Οι ειδικοί ομιλητές του φετινού συνεδρίου ήταν:

· κ. Χριστόφορος Καπαρουνάκης, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

· κ. Ιωσήφ Πάρσαλης, Γενικός Διευθυντής, Marketing Greece

· Dr Rafael Echevarne, Director Economics and Program Development, ACI World

· Mr Luis Fonseca de Almeida, Regional Director of the ICAO EURNAT (European & North Atlantic Office)

· Mr Tim-Jasper Schaaf, Director Marketing and Sales, IATA

· Mrs Asli Gundogdu Aksungur, Tourism and Cultural Attaché, Turkish Tourist Board

· Mr Igor Borojević, Market Planning, Analysis and Strategy Department Manager, Croatian National Tourist Board

· Mr David McMullen, Vice President, SimpliFlying

· κ. Σταύρος Κοντακτσής, VP / Strategy Director, avakon+

· Συντονιστής σε ειδικό πάνελ ήταν ο δημοσιογράφος Χ. Ντιγριντάκης



Διαβάστε περισσότερα...

Σπηλιές από πάγο!


Ένα υπερθέαμα που κόβει την ανάσα - Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Ένα μοναδικό υπερθέαμα από πάγο θα απολαύσουν από κοντά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Wisconsin, των ΗΠΑ, αφού λόγω του βαρύ φετινού χειμώνα έχουν δημιουργηθεί εντυπωσιακές σπηλιές από πάγο και μάλιστα προσβάσιμες με τα πόδια.

Χιλιάδες άνθρωποι περπάτησαν περισσότερο από ένα μίλι πάνω από την παγωμένη λίμνη Superior για να φτάσουν στις σπηλιές, που είναι σκαλισμένες από ψαμμίτη. Η Superior είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο.

Οι παγωμένες δίνες επέτρεψαν στα σπήλαια πάγου να παραμείνουν ανοιχτή για τους επισκέπτες, αφού η λίμνη έχει παγώσει αρκετά, ώστε να μπορεί να συγκρατήσει το βάρος των ανθρώπων, που περπατούν πάνω της.

Οι μαγευτικές εικόνες μιλούν από μόνες τους...



















Διαβάστε περισσότερα...

«Ερείπια» τα Ολυμπιακά στάδια σ’ όλον τον κόσμο


Η εγκατάλειψη «του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού» όπως αναφέρει ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είναι, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, ελληνικό φαινόμενο.

Οι πόλεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους προκειμένου να διοργανώσουν του Ολυμπιακούς και να αποδείξουν πόσα θαυμαστά μπορούν να καταφέρουν, αλλά μόλις σβήσουν τα φώτα της τελετής λήξης, όλα τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, εγκαταλείπονται και μετατρέπονται σε επικίνδυνα ερείπια.



Δισεκατομμύρια ευρώ, χιλιάδες εργατοώρες και εκατοντάδες όνειρα για στάδια γεμάτα κόσμο και αξιοποίηση των έργων για το κοινό καλό, χάνονται ανάμεσα στα σκουπίδια που συσσωρεύονται στα εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Λέτε μετά από μερικά χρόνια, στο ίδιο αφιέρωμα να περιλαμβάνονται και τα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων έργα του Σότσι;

Δείτε τις φωτογραφίες

1.Σεράγιεβο, Χειμερινοί Ολυμπιακοί 1984



Οι εξέδρες για το Ski Jump σήμερα



2. Αθήνα, 2004

«Κέντρο υγρού στίβου» το 2004



Πισίνα στο «Κέντρο υγρού στίβου» το 2012



3. Μόναχο, 1972



4. Πεκίνο, 2008

“Η φωλιά του πουλιού” στην τελετή έναρξης



Το στάδιο Beach Volley το 2008



Σήμερα..



5. Βερολίνο, 1936

Ολυμπιακό χωριό



6. Ελσίνκι, 1952



Διαβάστε περισσότερα...