Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Απαγορεύονται οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές στους μαθητές της ειδικής αγωγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας.

Απογοήτευση γέμισε μαθητές και καθηγητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών-Βαρήκοων Αργυρούπολης η αρνητική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε αίτημά τους να πραγματοποιήσουν πολυήμερη εκδρομή. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, επικαλέστηκε το Προεδρικό Διάταγμα 603/1982 το οποίο στο άρθρο 9 δίνει το δικαίωμα στους μαθητές των σχολείων της Ειδικής Αγωγής να πραγματοποιούν εκδρομές διάρκειας μισής ή μίας μέρας ενώ στο εδάφιο 3 που παρατίθεται, τονίζεται ότι «Πολυήμερες εκδρομές για μαθητές ειδικών σχολείων δεν επιτρέπονται».

Άρθρο 9
Σχολικές εκδρομές και επισκέψεις.

1. Οι σχολικές εκδρομές έχουν ψυχαγωγικό ή μορφωτικό σκοπό και μπορεί να διαρκούν ολόκληρη ή μισή ημέρα.
2. Τις εκδρομές τις προγραμματίζει με απόφασή του ο σύλλογος των διδασκόντων. Όσες πραγματοποιούνται με αυτοκίνητο ή άλλο συγκοινωνιακό μέσο πρέπει να εγκρίνονται από τον αρμόδιο Επιθεωρητή.
3. Πολυήμερες εκδρομές για μαθητές ειδικών σχολείων δεν επιτρέπονται.
4. Οι επισκέψεις έχουν μορφωτικό και ψυχαγωγικό σκοπό και προγραμματίζονται από το σύλλογο των διδασκόντων ή από το δάσκαλο της τάξης ή της βαθμίδας και υπόκειται στην έγκριση του Διευθυντή του σχολείου.

Μάλιστα στο έγγραφο που παραθέτει ο δικτυακός τόπος http://meallamatia.blogspot.gr/ το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι τα όσα ορίζει το άρθρο 2 του ΦΕΚ 2769/2011 για τις σχολικές εκδρομές ισχύει μόνο για τους μαθητές της Γενικής Αγωγής και όχι για τους μαθητές της Ειδικής Αγωγής.

Το θέμα, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, τέθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ. Γιάλλουρο στη βουλή σε συνεδρίαση της διακομματικής υποεπιτροπής για τα ΑμεΑ και την Ειδική Αγωγή στις 26/2/14 και απέσπασε την υπόσχεση από τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Λολίτσα ότι «σε κάποια σημεία του το Π.Δ. θα αλλάξει με το νέο νόμο για την Ειδική Αγωγή που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου».

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών θεωρεί αναχρονιστικό το διάταγμα του 1982 που συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι και το 2014 και το οποίο στερεί στους μαθητές της ειδικής αγωγής το δικαίωμα σε τριήμερες και πενταήμερες εκδρομές που χιλιάδες μαθητές τις περιμένουν με αγωνία. Οι μαθητές της ειδικής αγωγής δε μπορούν να γευτούν ακόμα αυτή τη χαρά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.