Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις στον Βόλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις πρώτες ηλεκτρονικές κατασχέσεις απέστειλε χθες το πρωί προς τις τράπεζες η ΔΟΥ Βόλου, σε εφαρμογή των μέτρων της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το e-volos.gr.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΟΥ Βόλου, Χρήστο Τσαμπρινό, «η ηλεκτρονική κατάσχεση αφορά μόνο λογαριασμούς καταθέσεων που τηρούνται από τους οφειλέτες του Δημοσίου στις τράπεζες. Μάλιστα η ΔΟΥ δεν έχει εικόνα ούτε για το είδος αλλά ούτε και για το ποσό του λογαριασμού που πιθανόν να τηρεί στην τράπεζα ο οφειλέτης. Και επειδή π.χ. ο λογαριασμός μισθοδοσίας δεν κατάσχεται μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, την αποκλειστική ευθύνη, αν θα κατασχεθεί, την φέρει η τράπεζα και όχι η ΔΟΥ».

Ο κ. Τσαμπρινός εξήγησε πως πρόκειται για ένα μέτρο «που θα αποδώσει σε βάρος των οφειλετών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά έχουν καταθέσεις στις τράπεζες».

Σε ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, ο κ. Τσαμπρινός απάντησε: «Αφού ετοιμαστεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο στη Δ.Ο.Υ., μέσα από μια πρότυπη φόρμα που αλλάζουν μόνο τα στοιχεία του οφειλέτη και το ποσό της οφειλής, με την ψηφιακή υπογραφή του Εφόρου το κατασχετήριο αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσα σε 50 δευτερόλεπτα στο σύστημα Τειρεσία, που αυτόματα το μεταβιβάζει σε όλες τις τράπεζες. Αμέσως "μπλοκάρονται" όλοι οι λογαριασμοί του οφειλέτη και η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να συντάξει άμεσα θετική δήλωση (αν βρεθούν χρήματα στο λογαριασμό) ή αρνητική δήλωση (αν δεν βρεθούν) και μέσα σε 8 μέρες να καταθέσει το προϊόν της κατάσχεσης στη Δ.Ο.Υ. μέσω λογαριασμού που αναγράφεται στο κατασχετήριο και φέρει το χαρακτηριστικό Τ.Ο.Κ. (Ταυτότητα Οφειλής Κατάσχεσης).

Όσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, από τη στιγμή που έχει το στοιχείο του απόλυτου αιφνιδιασμού, σίγουρα είναι αποτελεσματικό. Διότι με το χειρόγραφο κατασχετήριο, επειδή μεσολαβούσε αρκετός χρόνος από την σύνταξή του μέχρι την παράδοση στην Τράπεζα, σίγουρα υπήρχαν διαρροές και ο οφειλέτης του Δημοσίου, που ας μη ξεχνάμε είναι παράλληλα και πελάτης της Τράπεζας, μπορούσε να κάνει ανάληψη χρημάτων πριν αλλά και όταν ακόμα έφθανε το κατασχετήριο στην Τράπεζά του».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.