Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ανακάλυψαν μία δεύτερη… Γη


Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι φαίνεται πως ανακάλυψαν αυτό που τόσο καιρό αναζητούσαν: μια δεύτερη Γη. Όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν έναν εξωπλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης και ο οποίος, επιπλέον, βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή- κάτι πάντως που δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί. Ένας πλανήτης στην κατοικήσιμη ζώνη δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όντως έχει υγρό νερό και φιλοξενεί ζωή, όμως αυτό -κρίνοντας από τη Γη- είναι πιθανό.

Ο πλανήτης, με την ονομασία Κέπλερ-186f, έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της Γης (1,1 φορές ή 10%) και βρίσκεται σχετικά κοντά, σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. Κινείται γύρω από το αχνό άστρο - ερυθρό νάνο Κέπλερ-186, αποτελώντας το πέμπτο και πιο εξωτερικό μέλος του εν λόγω συστήματος (πράγμα που σημαίνει ότι το τυχόν υγρό νερό στην επιφάνειά του κινδυνεύει να παγώσει).

Το έτος του πλανήτη (η διάρκεια μιας πλήρους περιφοράς του γύρω από το άστρο του) διαρκεί 130 γήινες μέρες. Η μάζα του και η πυκνότητά του, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης είναι βραχώδης. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη σύσταση της ατμόσφαιράς του, κάτι που ίσως ανακαλύψουν μελλοντικά τα υπό κατασκευή μεγαλύτερα τηλεσκόπια, όπως το «Τζέημς Γουέμπ» της NASA.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», έγινε από μεγάλη ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, με επικεφαλής την Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI. H πρώτη παρατήρηση του εξωπλανήτη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας) και ακολούθησε η επιβεβαίωση από παρατηρήσεις με τα επίγεια τηλεσκόπια Κεκ και Τζέμινι στη Χαβάη.

«Πρόκειται για την πρώτη βέβαιη ανακάλυψη πλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου», δήλωσε η Ελίζα Κουιντάνα και επισήμανε ότι το μητρικό άστρο της «δεύτερης Γης» είναι ένα τυπικό άστρο που ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών Μ-νάνων, οι οποίοι είναι μικρότεροι, λιγότερο καυτοί και λιγότερο φωτεινοί από τον Ήλιο μας, αποτελώντας πάνω από το 70% των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας.

Από τους σχεδόν 1.800 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου 20 έχουν τροχιές που κινούνται εντός της κατοικήσιμης ζώνης των άστρων τους, δηλαδή ούτε πολύ μακριά από αυτά (οπότε το νερό θα πάγωνε), ούτε υπερβολικά κοντά (οπότε το νερό θα έβραζε και θα εξατμιζόταν). Όμως όλοι αυτοί οι γνωστοί εξωπλανήτες είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη.

Από την άλλη, είχαν ως τώρα ανακαλυφθεί πλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη, όμως δεν βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται πλανήτης ο οποίος φαίνεται να πληροί και τις δύο προϋποθέσεις (ίδιο μέγεθος και κατάλληλη απόσταση) για να δικαιολογεί τον τίτλο της «δεύτερης Γης».

Οι αστρονόμοι ήδη αναζητούν -μέσω της διάταξης ραδιοτηλεσκοπίων 'Αλεν του Ινστιτούτου SETI- ενδείξεις νοήμονος ζωής στον πλανήτη Κέπλερ-f, αλλά έως τώρα δεν έχουν εντοπίσει κάποιο σήμα. Δήλωσαν όμως πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοψία στην Ακρόπολη: Εσείς ξέρατε ότι έχει και ασανσέρ για ΑμεΑ;


«ΤΑ ΝΕΑ» ανέβηκαν στον πιο διάσημο βράχο της υφηλίου, εντόπισαν τι δεν λειτουργεί σωστά και ανακάλυψαν ανέσεις που κανείς δεν είχε φανταστεί.

Βρίσκεται σταθερά στη δεκάδα με τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως ανεξαρτήτως από τον φορέα που εκδίδει τον κατάλογο. Δέχεται τις ημέρες αιχμής έως και 17.000 άτομα, που αφήνουν και τα ανάλογα έσοδα. Και αν ακόμη όσοι κατοικούν στην πόλη που την έχει ως σύμβολο δεν έχουν κάνει τον κόπο να ανέβουν στην κορυφή της, περίπου 1,5 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο, έστω κι αν βρίσκονται για ελάχιστες ώρες στην Αθήνα, θα σπεύσουν να τη δουν από κοντά.

Στέκεται όμως η Ακρόπολη στο ύψος της; Και δεν εννοούμε τα 156 μ. που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά αν παρέχει τις αναμενόμενες υπηρεσίες που θα περίμενε κάποιος για ένα από τα διασημότερα μνημεία παγκοσμίως και το πρώτο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα;

Μια βόλτα ήταν αρκετή για να φέρει στο φως τις αδυναμίες αλλά και τους κρυμμένους άσους που έχει η Ακρόπολη στο μανίκι της και τους οποίους πολλές φορές δεν ρίχνει στο τραπέζι.

ΧΩΡΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ. Ολα ξεκινούν από τον σταθμό του μετρό Ακρόπολη. Λίγο πριν από τη σκάλα δύο πινακίδες της Αττικό Μετρό ενημερώνουν τους επιβάτες ποια έξοδος οδηγεί προς την Ακρόπολη και το Μουσείο. Τα κόκκινα βέλη σε εμφανή σημεία δεν αφήνουν αμφιβολία και απαλλάσσουν τους εργαζομένους από τις ενοχλητικές ερωτήσεις.




Και μετά την έξοδο προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου τι; Το χάος. Μία πινακίδα καθοδηγεί προς το Μουσείο Ακρόπολης, το Θέατρο Δόρας Στράτου και το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου. Προς την Ακρόπολη; Ούτε μία ένδειξη. Ούτε για την είσοδο της Νότιας Κλιτύος - εκεί όπου βρίσκονται το θέατρο του Διονύσου και το ιερό του Ασκληπιού -, η οποία οδηγεί στην κορυφή, ούτε για την «κλασική» είσοδο κοντά στο Ηρώδειο. «Εχουμε μελετήσει τα κατάλληλα σημεία τοποθέτησής τους και το περιεχόμενό τους από το 2012 σε συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για όλα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους περιμετρικά και εντός του ιστορικού Κέντρου, αλλά δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας πινακίδες» εξηγεί ο αρχαιολόγος της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θέμης Βάκουλης.



Διαβάστε περισσότερα...

ΑΓΕΖ: Νικήτρια η αλληλεγγύη


Φιλικό παιχνίδι ανθρωπιάς, για την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, διοργάνωσε η ΑΓΕΖ.

Ο αγώνας φιλοξενήθηκε στο κλειστό της Παναγούλας, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, με τη συμμετοχή της ανδρικής ομάδας της Ζακύνθου και των Παλαιμάχων της. Το τελικό σκορ μπορεί να ήταν υπέρ της ΑΓΕΖ (76-74), αλλά τις εντυπώσεις έκλεψαν οι πρώην παίκτες του συλλόγου, οι οποίοι κέρδισαν και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που βρέθηκε στην Παναγούλα. Διαιτητές ήταν οι Μασλάρη και Τζινόπουλος, ενώ χρέη γραμματείας εκτέλεσαν οι Αριστείδης Καλός και Θεοδώρα Κυπριώτη. Αγωνίστηκαν οι…

ΑΓΕΖ (Νίκος Θεοδόσης): Κοτσέτας, Νικολόπουλος, Μπονίκος, Βαρβαρίγος, Ζάγλας, Νέγκας, Χαλβατζής, Πόπιβτσακ, Κλάδης, Χαικάλης, Μάργαρης, Σούλης.
Παλαίμαχοι (Αντώνης Ακτύπης): Τ. Ζαφείρης, Μ. Ζαφείρης, Γ. Θεοδωρίτσης, Αδαμόπουλος, Πομώνης, Αλιβίζος, Κολπονδίνος, Αρβανιτάκης, Μαλεβίτης, Λογοθέτης, Ταβουλάρης, Μουζάκης, Παπαδόπουλος, Ακτύπης, Μάργαρης. Συμμετείχε και ο Τάκης Κόκλας, σε διαγωνισμό τριπόντων που διενεργήθηκε στο περιθώριο του φιλικού.


ΑΓΕΖ: Νικήτρια η αλληλεγγύη (photos) | onsports.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή ΑμΕΑ στον εισαγγελέα λόγω μη συνεδρίασης της επιτροπής ΚΕΠΑ


Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας προσέφυγαν δύο πολίτες με αναπηρία προκειμένου να ζητήσουν τη συνδρομή και ταυτόχρονα την προστασία της Δικαιοσύνης λόγω της ταλαιπωρίας που υπόκεινται από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ Μάκης Κρομύδας.

Οι δύο ανάπηροι πολίτες, ύστερα από αναμονή τεσσάρων μηνών, προσήλθαν στα γραφεία του ΠΕΔΥ προκειμένου να εξεταστούν και διαπίστωσαν ότι η επιτροπή δεν θα συνεδρίαζε λόγω μη προσέλευσης του γιατρού και των μελών της από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Κρομύδα, οι επιτροπές των ΚΕΠΑ που ακυρώθηκαν είναι δύο, ενώ τα άτομα που ανέμεναν να εξεταστούν απ' αυτές συνολικά 40.

Ο πρώτος πολίτης, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κρομύδας, κατέθεσε τα χαρτιά του για να περάσει επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2012 και κλήθηκε τελικά έναν χρόνο αργότερα, σε μια περίοδο που συνέπεσε με τις απεργίες των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε ότι θα περάσει τελικά από επιτροπή στις 26 Μαρτίου (χθες) και η σύζυγός του κατέβαλε το ποσό των 100 ευρώ σε ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής για τη μεταφορά του στο ΠΕΔΥ, όπου τελικά ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ για την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, που εντάσσεται η Καβάλα και είναι από τη Θεσσαλονίκη, δεν προσήλθε.

Το δεύτερο περιστατικό -σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ- αφορά άλλον πολίτη, που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ειδικά διαμορφωμένο ταξί ΑμΕΑ καταβάλλοντας 40 ευρώ και να περιμένει περιμένει τρεις ώρες πάνω στο αναπηρικό του καροτσάκι, χωρίς να περάσει, ούτε αυτός τελικά, από επιτροπή.

Ο κ. Κρομύδας επισημαίνει ότι η οικονομική επιβάρυνση για τα ΑμεΑ προκειμένου να περάσουν από την επιτροπή είναι τεράστια και τονίζει πως “πρέπει επιτέλους η κατάσταση να τελειώσει”.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρίσκουν ακόμη τυφλούς-μαϊμού!


Αν και έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που άρχισε η έρευνα για τα πλασματικά επιδόματα τυφλών...

Αν και έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που άρχισε η έρευνα για τα πλασματικά επιδόματα τυφλών, εντούτοις ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να βρίσκουν άτομα που εισέπρατταν παρανόμως επιδόματα χωρίς να έχουν τη συγκεκριμένη αναπηρία.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thebest.gr, 82 περιπτώαεις τυφλών-"μαϊμού", που λάμβαναν παρανόμως επιδόματα όλα τα προηγούμενα για τουλάχιστον δέκα χρόνια, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις "ξεσκέπασαν" οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πατρέων.

Φαντάζει απίστευτο το γεγονός ότι, όπως αποκαλύφθηκε, τα 30 από αυτά τα επιδόματα τα εισέπρατταν συγγενείς τυφλών που έχουν πεθάνει!

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από ομάδα υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Η εξέταση των περιπτώσεων επικεντρώθηκε στην προσκόμιση γνωμάτευσης ΚΕΠΑ που πιστοποιούσε το ποσοστό αναπηρίας τυφλότητας 80% και άνω που είναι όριο για τη λήψη επιδόματος.

Στο σύνολο 569 φακέλων ελέγχθησαν από την ομάδα που δημιουργήθηκε όλες οι περιπτώσεις.

Ακόμη 60 περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκονται σε αναμονή ελέγχου και άλλες επτά κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προβλήματα προσβασιμότητας για ΑμΕΑ σε δημόσιους χώρους


Η θέσπιση πολεοδομικών προδιαγραφών πολλές φορές υπάρχει, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η τήρησή τους.

Ένα θέμα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους στην καθημερινότητά τους, είναι και αυτό της προσβασιμότητας σε διάφορους δημόσιους χώρους.

Σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ανθρώπων, όχι μόνο σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικούς.

Η προσβασιμότητα είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τα άτομα που έχουν μόνιμα κινητικά προβλήματα, αλλά και τα άτομα που εντελώς τυχαία ή/και περιστασιακά βρέθηκαν αντιμέτωπα με κινητικά προβλήματα, λόγω π.χ ενός ατυχήματος ή οι έγκυες γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, θα πρέπει να προσέχουν πώς κινούνται.

Επίσης, είναι σύνηθες να υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση και σε άλλα άτομα, όπως στους ταξιδιώτες που μεταφέρουν μία βαλίτσα ή στους γονείς που μεταφέρουν το παιδί τους με ένα καρότσι.

Λαμβανομένου υπόψη ότι τα ποσοστά των χρηστών του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος που χρήζουν προσβάσιμων υποδομών και υπηρεσιών αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, οι πληθυσμιακές αυτές ομάδες (άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι) ή και άτομα χρήζοντα προσωρινά τέτοιων υποδομών, (π.χ εγκυμονούσες γυναίκες) αναδεικνύονται σε σημαντικούς παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου.

Η πολιτεία θα πρέπει σαφέστατα μέσω εξειδικευμένων νόμων και κανονισμών να διασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των ανθρώπων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) οφείλει να ελέγχει τις συνθήκες και προδιαγραφές προκειμένου να επιτευχθεί ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων τόσο σε δημόσιους, όσο και ιδιωτικούς χώρους στην κάθε πόλη.

Η θέσπιση πολεοδομικών προδιαγραφών πολλές φορές υπάρχει, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η τήρησή τους. Εν τέλει, η απρόσκοπτη πρόσβαση στους διάφορους χώρους, δεν είναι μόνο θέμα τεχνικών-πολεοδομικών προδιαγραφών, αλλά είναι και θέμα παιδείας και κουλτούρας της κοινωνίας μας. Η θέσπιση και επιβολή ποινών και προστίμων για τους παραβάτες αυτών των προδιαγραφών δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αρκετές προκειμένου να εκλείψουν οι καθημερινές δυσκολίες πρόσβασης. Θα χρειαστεί χρόνος αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσο και μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών - των μελλοντικών πολιτών- στα σχολεία κάθε βαθμίδας.

Βέβαια σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση θα πρέπει οπωσδήποτε να υφίσταται στις καθ’ ύλην αρμόδιες εκπαιδευτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως στις αρχιτεκτονικές σχολές, όπου θα περίμενε κανείς τα μαθήματα σπουδών να έχουν μαθήματα σχετικά με την προσβασιμότητα από αρχιτεκτονικής πλευράς. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα και στη Ρουμανία δεν υπάρχουν τέτοια μαθήματα στις καθ’ ύλην αρμόδιες σχολές.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που άπτονται της προσβασιμότητας, αποφασίσθηκε η δημιουργία ενός ενιαίου εκπαιδευτικού εργαλείου, μίας πολύγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης που εστιάζει στο θέμα «Πόλη Προσβάσιμη για Όλους» και προορίζεται για την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων, των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη μελέτη, το σχεδιασμό των δημόσιων χώρων καθώς και την δημιουργία τεχνικών υπηρεσιών των δήμων που είναι σχετικές με αυτά τα θέματα.

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, η κοινωνική ευαισθητοποίηση θα ενεργοποιηθεί και πάλι ενώ είναι μία καλή ευκαιρία για τους αρμόδιους δημόσιους φορείς να συνεργαστούν με σκοπό την βελτίωση των τεχνικών υποδομών πρόσβασης, ιδίως στους δημόσιους χώρους, όπου το πρόβλημα είναι και πιο αισθητό.



Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυτική Αχαΐα: Οκτώ μήνες απλήρωτα, 13 Ατομα με Αναπηρία που εργάζονταν στον Δήμο


Η απάντηση που λαμβάνουν: Ο δήμος δεν έχει λεφτά.

Απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες είναι ΑμεΑ που μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας απασχολήθηκαν για πέντε μήνες (από τις αρχές του χρόνου) στον Δήμο Δυτικής Αχαϊας, χωρίς να υπάρχει απο πουθενά ενημέρωση αν και πότε θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

"Τα χρήματα που οφείλονται είναι απο 1.300 έως 2.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο. Τα έξοδα τρέχουν και τα μόνα χρήματα που λάβαμε ήταν δύο μηνιάτικα τον μήνα Δεκέμβριο. Στο μεταξύ έχουν μαζευτεί 8 μήνες που δεν έχουν πληρωθεί", ανέφερε στο thebest.gr σήμερα το πρωί (26/3/14) ένας εκ των εργαζομένων και άτομο με ειδικές ανάγκες. Οπως εξήγησε στο thebest.gr η μόνη απάντηση που λαμβάνουν είναι πως ο δήμος δεν έχει λεφτά να τους πληρώσει. Κι αυτό γιατί η μισθοδοσία τους (των ΑμεΑ στην κοινοφελή επιχείρηση) προβλέπεται από τον δήμο Δυτικής Αχαΐας και όχι από το ΕΣΠΑ όπως σε άλλες περιπτώσεις.

Τουλάχιστον 13 εργαζόμενοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, που απασχολούνται στο εν λόγω Πρόγραμμα, σε Δήμους και άλλους φορείς της Αχαίας, εξακολουθούν να περιμένουν πότε θα δουν το... χρώμα του χρήματος και να τακτοποιήσουν ανοικτές υποχρεώσεις τους.

"Αυτό που θέλουμε είναι μια σαφή απάντηση για το πότε θα πληρωθούμε. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε...", λένε 13 ΑμεΑ που απασχολούνται μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας στον Δήμο Δυτικής Αχαίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πεθαίνοντας στην Ελλάδα του μνημονίου


56χρονος άνεργος και ανασφάλιστος καρδιοπαθής με ανήλικο παιδί, ξεψύχησε περιμένοντας την αναγνώριση αναπηρικής σύνταξης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Την τραγική ιστορία κρατικής αναλγησίας αποκάλυψε ο Ρ/Σ "Στο Κόκκινο".

Οπως είπε "Στο Κόκκινο" φίλος του 56χρονου, "ήταν ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα. Πολυνευρίτιδα, σακχαρώδη διαβήτη, εμφράγματα και μπαλονάκια. Η αρμόδια επιτροπή απέρριψε την έγκριση της σύνταξής του καθώς έκρινε ότι οι εξετάσεις του ήταν παραφουσκωμένες, αμφισβητώντας τις εξετάσεις ενός κρατικού νοσοκομείου, του ΓΝΑ".

Αμέσως μετά την απόρριψη της αίτησής του για σύνταξη, ο 56χρονος έπαθε ανακοπή στο σπίτι του. Μεταφέρθηκε στο "Γ. Γεννηματάς", όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Σημειώνεται ότι άνθρωποι με βαριά αναπηρία και σοβαρές ασθένειες περιμένουν από 10 μήνες έως και τρία χρόνια στα ΚΕΠΑ προκειμένου να τους αναγνωριστεί η σύνταξή τους, λόγω της υποστελέχωσης των δομών αλλά και της αυστηροποίησης του πλαισίου πιστοποίησης αναπηρίας.

"Ξεπερνά τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η κατάσταση στα ΚΕΠΑ" δήλωσε σχετικά μιλώντας στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.




Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όσα δεν γνωρίζετε για τη θεωρία του Βig Bang


Μία ομάδα από γραφίστες δημιούργησε ένα υπέροχο animation βίντεο, στο οποίο εξηγεί όσα δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη θεωρία της δημιουργίας του κόσμου και πως φθάσαμε μέχρι σήμερα εδώ.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΟΚ στη Ναύπακτο: Barwoman έδωσε σε πελάτη σφηνάκι με απορρυπαντικό


Δικαίωση βρήκε ένας αθλητής του καράτε από την Ναύπακτο, ο οποίος το 2007 είδε να αλλάζει όλη του η ζωή, αφού μια barwoman του σέρβιρε σφηνάκι με απορρυπαντικό.

Ο νεαρός είχε πάει να γιορτάσει τη νίκη του στους αγώνες του αθλητικού ομίλου Ναυπάκτου. Κάποια στιγμή λοιπόν, όπως υποστήριξε η barwoman, του είπε για πλάκα ότι αν πιει το σφηνάκι που του έβαλε θα τους δώσει 50 ευρώ.

Ο αθλητής ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, ενώ εκείνη, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της προσπάθησε να τον εμποδίσει.

Αποτέλεσμα ήταν ο αθλητής να υποστεί σοβαρές βλάβες στομάχου και δύσπνοια, που του προκάλεσαν αναπηρία 20%.

Το δικαστήριο καταδίκασε την κοπέλα σε 12μηνη φυλάκιση και αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ. Ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών επιβλήθηκε και στην μητέρα της, γιατί η νεαρή της μεταβίβασε την ακίνητη περιουσία της για να μην κατασχεθεί σε περίπτωση που δεν μπορούσε να πληρώσει το πρόστιμο.



Πηγή: http://www.star.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαβάστε τα πάντα γύρω από τις γονικές άδειες!


Οι γονικές άδειες αποτελούν έναν θεσμό που... αναπτύχθηκε αρχικά με σκοπό τη διευκόλυνση της ανατροφής του παιδιού από την εργαζόμενη μητέρα χωρίς να παρεμποδίζεται η... επαγγελματικής της εξέλιξη. Στη συνέχεια επιδιώχθηκε να αξιοποιείται και από τον πατέρα στο πλαίσιο των πολιτικών για την ισότητα των φύλων.


Στην Ελλάδα, προ Μνημονίων, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, παρατηρείται μία «τυπική θεσμική γενναι­οδωρία» αναφορικά με τις γονικές άδειες αφού αυτές καλύπτουν σημαντική ποι­κιλία εκδοχών.


Η γονική άδεια άρχισε να χορηγείται για πρώτη φορά το 1984 (Ν. 1483/1984) σε επιχειρήσεις ή υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα με τουλάχιστον 100 εργαζόμενους και αργότερα το 1988 επεκτάθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες με το Π.Δ. 193/1988. Το 1993, η γονική άδεια επεκτάθηκε σε επιχειρήσεις ή υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και σε δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες με τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.

Σήμερα η γονική άδεια –εξακολουθεί να- χορηγείται σε όλους τους γονείς με σειρά προτεραιότητας, χωρίς δηλαδή το όριο που καθόριζαν τόσο ο Ν.1483/84, όσο και η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. της 9/6/93 (8% του συνόλου των απασχολουμένων στην επιχείρηση). Το «Nez,gr» με την αγωγή των στοιχείων του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ και της Κέντρου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) παρέχει έναν απαραίτητο «μίνι» – οδηγό με το σύνολο των γονικών αδειών, τις προϋποθέσεις λήψεως τους από τους εργαζομένους/-ες και τη χρονική διάρκεια της κάθε μιας ξεχωριστά.

Η άδεια μητρότητας
Μία άλλη άδεια που συνδέεται με τα παιδιά είναι η άδεια μητρότητας. Πρόκειται για την αρχαιότερη γονική άδεια η οποία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και παρέχε­ται στις γυναίκες που απασχολούνται σε οποιοδήποτε εργοδότη με σχέση εξαρτη­μένης εργασίας (αορίστου ή ορισμένου χρόνου), ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία τους στο συγκεκριμένο εργοδότη και την ιδιότητα με την οποία εργάζονται (ως εργάτριες ή ως υπάλληλοι). Αυτή η άδεια δεν συνδέεται με την εγκυρότητα της σύμ­βασης εργασίας, τη σύλληψη του τέκνου από έγγαμη ή άγαμη γυναίκα, την ηλικία, την εθνικότητα, τη θρησκεία.

Με το άρθρο 142 του Ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58/Α’/3-4-2008) «Διοικητική και οργανω­τική μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις») η εργαζόμενη μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την άδεια λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας 6 μηνών. Την ειδική αυτή άδεια δικαιού­νται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορί­στου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω.

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας οι αποκτώντες γονείς δικαιούνται τις άδειες που αφορούν τη φροντίδα και ανατροφή του παιδιού ως εάν ήσαν φυσικοί.

Ακόμα, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 1483/84, εργαζόμενος γονέας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή σχέση έμμισθης εντολής και πλήρες ωράριο σε επιχείρηση που απασχολεί τουλάχιστον 50 άτομα προσωπικό μπορεί να ζητήσει τη μείωση κατά μία ώρα του ημερήσιου ωραρίου εργασίας του με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, εφ’ όσον έχει παιδί με αναπηρία (πνευματική, ψυχική ή σωματική).

Επίσης στους εργαζόμενους /-ες, που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την επιμέλεια τους παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές 6 εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με 3 παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια 8 εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών συμπληρωμένα.

Τέλος, για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 16 ετών που είναι μαθητής (-τρια), οι εργαζό­μενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργα­σία τους μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών το ημερολογιακό έτος, προκειμένου να παρακολουθήσουν την σχολική επίδοση του παιδιού.

Τι ισχύει στο Δημόσιο
Στο δημόσιο τομέα χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση τέκνου πέραν του 3ου, η άδεια μετά τον τοκετό προσαυξάνεται κάθε φορά κατά 2 μήνες. Επίσης, ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο 2 ετών και κατά μία (1) ώρα εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από 2 έως 4 ετών.

Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται 9 μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου (Ν.2683/9-2-1999). Επιπλέον, οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών συνολικής διάρκειας έως δύο ετών για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως 6 ετών. Η άδεια αυτή χορηγεί­ται υποχρεωτικά χωρίς τη γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου και χωρίς την ανάγκη επίκλησης και απόδειξης σοβαρών ιδιωτικών λόγων. Η άδεια ανατροφής μπορεί να χορηγείται και τμηματικά. Μετά τη λήξη της ο υπάλ­ληλος επανέρχεται στην θέση που υπηρετούσε. Εκτός αν στο μεταξύ μετακινηθεί ή μετατεθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω το κατά 1 ώρα μειωμένο ωράριο προσαυξάνονται κατά 6 μήνες.

Συνοπτική κωδικοποίηση των αδειών που διευκολύνουν τη σχέση των εργαζόμενων γονέων με την οικογένεια και τα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα εύκολα τα κάνουν δύσκολα


Καταγγέλλει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ο Μιχάλης Δημοσθένους, στέλεχος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία, με την εφαρμογή του ICF θα επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ιατροσυμβούλια και θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρίες από τις πολλαπλές, χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες για την αξιολόγησή τους από την κάθε κρατική υπηρεσία ξεχωριστά. Έτσι όμως έχουν τα πράγματα; Υπάρχουν προβλήματα με την υπάρχουσα κατάσταση; Ναι, υπάρχουν. Όχι όμως αυτά που τις φορτώνουν για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή του ICF.

Τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν με πιο απλούς τρόπους. Στην προσπάθεια δαιμονοποίησης της υπάρχουσας κατάστασης υπάρχουν συνειδητές υπερβολές και παρανοήσεις. Χάριν όμως της κουβέντας, ας δεχτούμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα κι ας θέσουμε το ερώτημα: Τι είναι αυτό που κάνει τις διαδικασίες να είναι πολλαπλές, χρονοβόρες και πολύπλοκες; Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στους γραφειοκράτες. Για παράδειγμα, χρόνια τώρα προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι αχρείαστο να παραπέμπονται σε ιατροσυμβούλιο οι μόνιμες αναπηρίες όπως: τύφλωση, κώφωση, παράλυση, ακρωτηριασμός, κ.λπ. Είναι έξω από κάθε λογική, ο ίδιος λειτουργός ή και ο συνάδελφός του στο διπλανό γραφείο να παραλαμβάνουν την ίδια στιγμή τρεις αιτήσεις από το ίδιο άτομο και να το παραπέμπουν σε τρία διαφορετικά ιατροσυμβούλια. Πού είναι η δυσκολία να παρθεί μια πολιτική/διοικητική απόφαση να παραπέμπεται ο αιτητής σε ένα ιατροσυμβούλιο και η γνωμάτευσή του να ισχύει και για τις τρεις αιτήσεις; Η επίκληση της ταλαιπωρίας των ατόμων με αναπηρία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δίνει την εντύπωση ότι οι άνθρωποι με αναπηρία δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να τρέχουν στα ιατροσυμβούλια. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ICF, οι γνωματεύσεις έχουν ισχύ μόνο για δύο χρόνια. Δηλαδή, θα ζητείται από το άτομο να περνά από αξιολόγηση κάθε δύο χρόνια και θεωρούν πως έτσι θα σταματήσουν να ταλαιπωρούν τα άτομα με αναπηρία!

Αυτό που εκνευρίζει είναι όταν κάποιος υποβάλλει, για παράδειγμα, αίτηση να του δοθεί άδεια αντικατάστασης του αναπηρικού αυτοκινήτου και του ζητούν να πάει ξανά ιατροσυμβούλιο, τη στιγμή που όλα τα σχετικά χαρτιά υπάρχουν στον φάκελό του ή και σε δυο-τρεις άλλους φακέλους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο και πιθανώς στο ίδιο ράφι. Δηλαδή, τα εύκολα τα κάνουν δύσκολα και πολύπλοκα και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν με την εφαρμογή του ICF, το οποίο σύμφωνα και με τις μελέτες του ίδιου του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία είναι ένα πολύπλοκο σύστημα.

Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου


Διαβάστε περισσότερα...

Βελτιώνεται η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου


Με στόχο η πόλη του Ρεθύμνου να γίνει ακόμα πιο φιλική και ανθρώπινη για τα άτομα με αναπηρία, η δημοτική αρχή ξεκινά μέχρι τα τέλη του μήνα την υλοποίηση μια σειράς έργων που αφορούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε χώρους και υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών, αλλά και των επισκεπτών με αναπηρία.

Ειδικότερα, με σκοπό να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών και ειδικότερα των ατόμων με αναπηρία από και προς το νοσοκομείο της πόλης, η δημοτική αρχή στο Ρέθυμνο προγραμμάτισε μια σειρά έργων ανάπλασης της οδού Τρανταλίδου για την αισθητικά και λειτουργική αναβάθμιση του δρόμου που οδηγεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.


Οι εργασίες για την ανάπλαση του δρόμου θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και ουσιαστικά πρόκειται για μια παρέμβαση που θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος “διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδα-Κύπρος” που στοχεύει στην υλοποίηση υποδομών, που θα καταστήσουν την πόλη φιλική προς τα ΑμεΑ. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 190 χιλιδες ευρώ και θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή προγραμματίζει και την κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων σε πέντε παραλίες -μία στην Επισκοπή, μία στο Αρκάδι και τρεις στην πόλη- με τις οποίες θα είναι δυνατή η πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στις ακτές για ν’ απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Επιπλέον, ακολουθούν έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στο φρούριο της Φορτέτζας, καθώς κα η τοποθέτηση ανελκυστήρα στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Κρήτης.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι μέσω του εν λόγω προγράμματος ο δήμος έχει ήδη προμηθευτεί και εγκαταστήσει και συστήματα ηχητικής ειδοποίησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες της πόλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Επί 6 μήνες έσκαγε τα λάστιχα των ΙΧ - Ήταν τελικά... σκύλος


Ο ένοχος που έσκαγε για έξι μήνες τα λάστιχα των αυτοκινήτων στην πόλη Κουμπρία απεδείχθη πως ήταν ένας… σκύλος.

Περισσότερα από 10 αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στην περιοχή του Μπράμπτον υπέστησαν πολλές ζημιές

Κάμερα κλειστού κυκλώματος αποκάλυψε πως ο ένοχος ήταν ένας σκύλος ράτσας κόλει. Ο σκύλος με το όνομα Τζες δάγκωνε τα λάστιχα των αυτοκινήτων, κάθε φορά που έβγαινε για την καθημερινή του βόλτα.

Ο ιδιοκτήτης του Τζες δήλωσε πως δεν γνώριζε τίποτα για τις ζημιές που προκαλούσε ο τετράποδος φίλος του και συμφώνησε να του βάζει πλέον λουρί.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μωρό "σώζει" την αδερφή του


Ένα μικρό αγοράκι πρόκειται να σώσει τη ζωή της αδερφούλας του, αφού πριν ακόμα από τα πρώτα του γενέθλια θα γίνει δότης μυελού των οστών για εκείνη.

Η Seren –Rose είναι μόλις δύο ετών και πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια που ονομάζεται βλεννοπολυσακχαρίδωση ή αλλιώς νόσος Hurler.

Το σύνδρομο Hurler είναι σπάνια συγγενής κληρονομική νόσος, η οποία μεταδίδεται σύμφωνα με το αυτοσωμικό υπολειπόμενο πρότυπο κληρονομικότητας και οδηγεί στον θάνατο συνήθως πριν από το 10ο έτος της ηλικίας.

Χαρακτηρίζεται από τράχυνση των χαρακτηριστικών του προσώπου, θολερότητες του κερατοειδούς, διανοητική καθυστέρηση και κήλες. Στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, οι ασθενείς με σύνδρομο Hurler αναπτύσσονται φυσιολογικά. Πριν όμως από το 1ο έτος και, σχεδόν πάντοτε, κατά το 2ο έτος της ηλικίας τους παρουσιάζουν αναστολή της ανάπτυξης, η οποία καταλήγει σε βραχυσωμία και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις της νόσου.





Μόλις 10 μηνών ο μικρός αδερφός του κοριτσιού θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην προσπάθεια ολόκληρης της οικογένειας να σώσει την Seren –Rose. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν θα θεραπεύσει το κοριτσάκι, αλλά θα μπορούσε να το βοηθήσει στην πρόληψη της υγείας του, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω στο μέλλον.

“Τα παιδιά θα μεγαλώσουν γνωρίζοντας ότι ο ένας έσωσε τη ζωή του άλλου. Νιώθουμε πιο ασφαλείς γνωρίζοντας ότι ο μυελός προέρχεται από τον αδερφό της μικρής και όχι από άλλο δότη. Ο χρόνος αποκατάστασης θα είναι ταχύτερος και οι πιθανότητες να δεχθεί το μόσχευμα μεγαλύτερες”, δήλωσε ο 48χρονος πατέρας των δύο παιδιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της ανθρωπότητας


Στις μέρες μας όλοι καταλαβαίνουμε τι πάει να πει η λέξη «ρομπότ» και έχουμε μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει και τι μπορεί να κάνει, είτε επηρεαζόμενοι από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είτε μαθαίνονται νέα που σχετίζονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Τι είναι τα ρομπότ

Ένα ρομπότ είναι μια μηχανική συσκευή η οποία μπορεί να υποκαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Μπορεί να δράσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή.

Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες, είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες, για να γίνουν απευθείας από έναν άνθρωπο. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται για να εκτελέσουν εργασίες ταχύτερα ή φθηνότερα απ’ ότι ο άνθρωπος. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτόματη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάποιου προϊόντος και με χαμηλότερο κόστος.

Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Καθιερώθηκε ως όρος με την σημερινή του έννοια το 1920 από τον τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Čapek στο έργο του «R.U.R.» (Rossum’s Universal Robots), όπου σατιρίζει την εξάρτηση της κοινωνίας από τους μηχανικούς εργάτες (ρομπότ) της τεχνολογικής εξέλιξης και οι οποίοι τελικά εξοντώνουν τους δημιουργούς τους, αναφέρει η Wikipedia.

Πότε όμως δημιουργήθηκε το πρώτο ρομπότ;

Το πρώτο γνωστό ρομπότ στην ιστορία της ανθρωπότητας κατασκευάστηκε περίπου στο 400-350 π.Χ. από τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό Αρχύτα και ήταν ένα ατμοκίνητο περιστέρι.

Ο Αρχύτας είναι γνωστός ως ο «πατέρας της μηχανολογίας».

Κατασκεύασε το πουλί-ρομπότ από ξύλο και χρησιμοποίησε ατμό για να τροφοδοτήσει τις κινήσεις του. Κατάφερε να το κάνει να πετάξει για περίπου 200 μέτρα, προτού ξεμείνει από ατμό.

Δεν ήταν μόνο το πρώτο γνωστό ρομπότ, αλλά και μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες φορές στην ιστορία, που ένας επιστήμονας μελετούσε τον τρόπο με τον οποίο πετούν τα πουλιά.

Ο Αρχύτας ήταν διάσημος φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, διοικητής, πολιτικός και στρατηγός.

Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματά του περιλαμβάνονται τα εξής: ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε μαθηματικές αρχές στη μηχανική (αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως μηχανολογία).

Επίσης, εξελέγη επί επτά συνεχόμενα χρόνια Στρατηγός, παρότι ο νόμος απαγόρευε σε όλους να πάρουν τη θέση αυτή για δεύτερη φορά. Όμως, καθώς δεν είχε χάσει ποτέ του καμία μάχη, οι συμπολίτες του αποφάσισαν να συνεχίσουν να το εκλέγουν ως κυβερνήτη της πόλης-κράτους τους, γράφει ο Daven Hiskey στο Today I Found Out.

Οι μαθηματικές εργασίες του επηρεάστηκαν βαθιά από τον Πλάτωνα και τον Ευκλείδη, μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος έλυσε το πρόβλημα του «διπλασιασμού του κύβου», που είχε προτείνει ο Ιπποκράτης της Χίου, γνωστό και ως Δήλιο πρόβλημα που είναι ένα από τα τρία άλυτα γεωμετρικά προβλήματα με κανόνα και διαβήτη.

Ακόμη, έκανε μεγάλες προόδους στη θεωρία της μουσικής, χρησιμοποιώντας μαθηματικά για να καθορίσει διαστήματα τόνων στην εναρμονική κλίμακα εκτός από τα ήδη γνωστά στη χρωματική και διατονική. Και εκτός από αυτό έδειξε ότι ο τόνος ενός έγχορδου μουσικού οργάνου σχετίζεται με το δονούμενο αέρα.

Η μοίρα όμως δεν επεφύλασσε καλό τέλος για το μεγάλο διανοητή της ελληνικής αρχαιότητας.

Ο Αρχύτας πέθανε από πνιγμό σε ένα ναυάγιο, ενώ η σορός του ξεβράστηκε σε μια ακτή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

10 ανεξήγητες ανακαλύψεις


Απίθανοι πλανήτες, μυστήριοι ήχοι από το «πουθενά» και ανεξήγητα σχέδια που ήταν θαμμένα για αιώνες είναι κάποια από τα πράγματα που και οι πιο έξυπνοι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν.

Δείτε σε αυτό το βίντεο τις δέκα πιο ανεξήγητες ανακαλύψεις, όπως τις επέλεξε το Alltime10s.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το κέρμα που άξιζε να ξοδευτεί…


Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα κέρμα θα είχε τόσο μεγάλη αξία! Κι όμως η μικρούλα με τη ζεστή καρδιά χωρίς να το ξέρει, πρόσφερε απλόχερα σε δεκάδες κόσμο να απολαύσει μια υπέροχη συναυλία κλασικής μουσικής, ρίχνοντας απλώς ένα κέρμα σε έναν… καλλιτέχνη του δρόμου. Οι μουσικοί παίζουν με πάθος την «Ωδή στη Χαρά» που γράφτηκε από τον Φρήντριχ Σίλερ και μελοποιήθηκε από τον Μπετόβεν το 1824.

Μην σταματήσετε το βίντεο πριν το τέλος. Αξίζει κάθε του δευτερόλεπτο. Είναι απλά υπέροχο!

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι φταίει και κάθε Πάσχα αισθάνομαι θλίψη;


Γιατί εντείνονται τα αρνητικά συναισθήματα τις γιορτινές μέρες;

Οικονομική κρίση
Πρώτη στη λίστα της φετινής χρονιάς έρχεται η οικονομική κρίση και οι ανησυχίες που φέρνει. Το κλίμα γενικότερης αβεβαιότητας, οι δυσοίωνες παγκόσμιες προβλέψεις, το οικονομικό «στρίμωγμα», ακόμα και όταν κανείς δεν έχει χάσει τη δουλειά του είναι αρκετοί λόγοι για να ανησυχεί κανείς για το άμεσο μέλλον.
Και βέβαια, τις μέρες των γιορτών που επιθυμεί κανείς να ξοδέψει περισσότερα για τον εαυτό του, για τα αγαπημένα του πρόσωπα έρχεται αντιμέτωπος με τον ισχνό προϋπολογισμό του και τη συνειδητοποίηση ότι αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Όλαι- συντελούν στην αίσθηση της δυσφορίας, που υφίσταται για αντικειμενικούς λόγους και εξαπλώνεται και στη συναισθηματική σφαίρα.

Αβεβαιότητα και συγκρίσεις
Πολλές φορές η περίοδος των γιορτών αποτελεί μια υπενθύμιση για την αβεβαιότητα που υπάρχει σε διάφορους τομείς: επαγγελματικό, οικονομικό, οικογενειακό, φιλικό, κ.ο.κ.. Στις γιορτές, που ευνοούν τις συναθροίσεις, γίνονται και πολλές συγκρίσεις: του πώς είμασταν παλιά, πώς ήταν η κατάσταση παλιά, τι έχει αλλάξει φέτος, τι δεν είναι ικανοποιητικό, τι έχουν ή κάνουν οι άλλοι που δεν έχουμε ή κάνουμε εμείς και με την ευκαιρία που τους συναντάμε κάνουμε τη σύγκριση. Καθώς μάλιστα πλησιάζει η νέα χρονιά αρχίζει κανείς να κάνει τον απολογισμό του και συχνά να αισθάνεται ότι κάποια πράγματα που θεωρούσε δεδομένα είναι αβέβαια, ή κάποιες προσδοκίες του φαίνονται πολύ απόμακρες.

Συγκρούσεις
Οι γιορτινές ημέρες για πολλούς ευνοούν τις συγκρούσεις: γονείς και ανήλικα παιδιά είναι πιο πολλές ώρες και μέρες μαζί, ενήλικα παιδιά βρίσκονται με τους ηλικιωμένους γονείς τους, ανύπαντρα ζευγάρια περνούν χωριστά κάποιες από τις γιορτές για να είναι με την πατρική τους οικογένεια ή επαναστατούν για να βρεθούν με τον/τη σύντροφό τους -και άρα να τσακωθούν με την πατρική οικογένεια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν τριβές και συγκρούσεις, κάτι που φορτίζει την ατμόσφαιρα και χαλάει τη διάθεση.

Έλλειψη προσωπικής αρμονίας
Συχνά τα επετειακά γεγονότα, όπως είναι οι γιορτές και οι κάθε είδους διακοπές και επέτειοι, φέρνουν στην επιφάνεια τη δυσαρμονία που βιώνει κανείς εσωτερικά. Έτσι, ενώ κάποιος μπορεί να έχει πετύχει κάποιους από τους στόχους του, ωστόσο μπορεί να κουβαλά μέσα του τραυματικές εμπειρίες, άλυτα ζητήματα από το παρελθόν του και συναισθηματικά «μπαγκάζια» τα οποία όχι μόνο τον επιβαρρύνουν, αλλά εντείνουν την αίσθηση δυσαρμονίας.
Πολύ εύκολα η αυτοκριτική και τα δυσάρεστα συναισθήματα για τον εαυτό αναδύονται στην επιφάνεια όταν το άτομο διανύει περίοδο γιορτών, δηλαδή δεν έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες που του προσφέρει η εργασία και η ρουτίνα του. Ακόμα, τα γενικότερα μηνύματα ότι οι γιορτινές μέρες είναι κατεξοχήν μέρες χαράς κάνουν πολύ κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι χαρούμενοι, ότι δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και ότι μέσα τους δεν έχουν βρει τις απαιτούμενες ισορροπίες.

Πιέσεις
Ένας σημαντικός λόγος που συμβάλει στη δημιουργία του στρες, γενικότερα, είναι η αίσθηση που έχει κανείς ότι του ασκείται πίεση. Τις γιορτινές μέρες υπάρχει περίσσεια πίεσης, λόγω κοινωνικών, οικογενειακών, οικονομικών, επαγγελματικών υποχρεώσεων. Όταν το άτομο αισθάνεται ότι πιέζεται από παντού και δεν έχει τρόπους για να διαχειριστεί αυτή την πίεση, τότε αισθάνεται παγιδευμένο και του δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα.

Διάψευση
Ένας άλλος παράγοντας που συντελεί στην ψυχική δυσφορία των ημερών είναι η διάψευση και η ματαίωση που μπορεί να αισθανθεί το άτομο. Καθένας δημιουργεί ένα σύνολο προσδοκιών από τον εαυτό του και τους άλλους και μέσα από την πραγματοποίησή τους παίρνει δύναμη, στήριξη, ενθάρρυνση για να προχωρήσει. Όταν όμως υπάρχει διάψευση των προσδοκιών αυτών, τότε γεννιούνται αρνητικά συναισθήματα.
Προδοσκίες που μπορεί να έχει κανείς είναι ότι οι φετινές γιορτές θα είναι καλύτερες από πέρσι, ότι θα επικοινωνήσει με τους γονείς ή τον/τη σύντροφό του, ότι θα βρει μια λύση σε προβλήματα που τον ταλαιπωρούν, ότι θα πετύχει έναν επαγγλεματικό στόχο, και οτιδήποτε άλλο είναι κάτι που περιμένει το άτομο ότι θα γίνει και θα το κάνει να αισθανθεί καλά.
Συνήθως οι προσδοκίες έχουν ένα ανεξέλεγκτο κομμάτι, με την έννοια ότι περιμένουμε ότι ο άλλος θα κάνει κάτι καλό που θα μας επηρεάσει, άρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα την έκβαση των πραγμάτων. Όταν υπάρξει διάψευση αυτού που περιμένουμε και η αίσθηση της ματαίωσης, τότε τα αρνητικά συναισθήματα φωλιάζουν στην καρδιά.

Ψέμα και υποκρισία
Παρόλο που δυστυχώς το ψέμα και η υποκρισία είναι παρόντα σε κάποιο βαθμό στη ζωή των περισσότερων από εμάς όλο το χρόνο, ωστόσο τις μέρες των γιορτών είναι πολύ δύσκολο όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι οι οικείοι του τού λένε ψέματα και υποκρίνονται. Είναι εκείνη η βασική έλλειψη εμπιστοσύνης στους άλλους που δημιουργεί σαθρό έδαφος στις σχέσεις και δεν τους επιτρέπει να ανθίσουν.

Υπερκατανάλωση
Αλλά και η υπερκατανάλωση, η υπερβολή των ημερών, ποιος-θα-πάει-που-με-ποιον, ποιος θα περάσει καλύτερα από τον άλλον, ποιος θα εξασφαλίσει παρέα και διασκέδαση, όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό, αφήνουν τον άνθρωπο κενό, αφού στο τέλος χάνονται βαθύτερα νοήματα, όπως το να βρεθεί με αγαπημένα του πρόσωπα, να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί τους και να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και όχι αυτό το οποίο θα ζηλέψουν οι άλλοι. Χωρίς βέβαια να καταδικάζουμε τη διασκέδαση, βλέπουμε ότι όταν δεν υπάρχει «ψυχή» σε αυτό που κάνει το άτομο καταλήγει να αισθάνεται κενό και στεναχωρημένο, παρά την όλη προσπάθεια για το αντίθετο.

Δημιουργώντας θεμέλια
Μπορεί κανείς να αναστρέψει τα αρνητικά συναισθήματα και ως δια μαγείας να τα κάνει θετικά; Προφανώς όχι, αλλά έχει τη δυνατότητα να κάνει μικρά βήματα αλλαγής, να αισθανθεί ευγνωμοσύνη και χαρά για κάθε τι καλό που υπάρχει στη ζωή του, όσο μικρό ή δεδομένο και αν το θεωρεί και να μάθει να διαχειρίζεται το στρες του.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Tα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Μάθετε τι λέει ο επίσημος κανονισμός.

Ο κανονισμός 181/2011 δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2011 και οι διατάξεις του ετέθησαν σε εφαρμογή την 1η Μαρτίου 2013. Ο κανονισμός εφαρμόζεται στα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων (άνω των 250 χλμ.) ενώ ορισμένες από τις διατάξεις του εφαρμόζονται σε όλα τα δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογίων μικρών αποστάσεων.

Τα νέα δικαιώματα για τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων ( άνω των 250 χλμ.) περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

- επαρκή συνδρομή, όπως ελαφρά γεύματα και αναψυκτικά και, όταν είναι αναγκαίο, κατάλυμα για έως τρεις διανυκτερεύσεις, με κάλυψη μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση με εξαίρεση βέβαια τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως , περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών και μεγάλων φυσικών καταστροφών

- επίσης ανάλογη συνδρομή προβλέπεται και σε περίπτωση που ένα ταξίδι διάρκειας τριών και πλέον ωρών ματαιώνεται ή η αναχώρηση καθυστερεί για περισσότερο από 90 λεπτά

- παράλληλα, προβλέπεται εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο σε περιπτώσεις υπεράριθμων κρατήσεων θέσεων ή σε περίπτωση ματαίωσης ή καθυστέρησης άνω των 120 λεπτών

- προβλέπεται αποζημίωση ίση προς το 50% της αξίας του εισιτηρίου σε περίπτωση καθυστέρησης της αναχώρησης για περισσότερο από 120 λεπτά από την προβλεπόμενη ώρα ή σε περίπτωση ματαίωσης του ταξιδιού και αδυναμίας του μεταφορέα να εξασφαλίσει στον επιβάτη είτε άλλο δρομολόγιο είτε επιστροφή της αξίας του εισιτηρίου

- υποχρέωση πληροφόρησης σε περίπτωση ματαίωσης του δρομολογίου ή καθυστέρησης της αναχώρησης.
προστασία επιβατών σε περίπτωση θανάτου, τραυματισμού, απώλειας ή φθοράς μετά από οδικό ατύχημα, όπως π.χ

- προβλέπεται διανυκτέρευση έως δύο νύχτες σε ξενοδοχείο, συνολικού ποσού 80 ευρώ για την κάθε διανυκτέρευση
δωρεάν συνδρομή στα άτομα με αναπηρία και στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, τόσο στους τερματικούς σταθμούς όσο και επί του μέσου μεταφοράς

- εφόσον παραστεί ανάγκη, δωρεάν μεταφορά συνοδών

Επιπλέον, τα ακόλουθα δικαιώματα θα εφαρμόζονται σε όλα τα δρομολόγια:

- μη επιβολή διακρίσεων όσον αφορά τους ναύλους και τους όρους της σύμβασης σε βάρος επιβατών βάσει της ιθαγένειάς τους
- μη διακριτική μεταχείριση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, καθώς και χρηματική αποζημίωση για την απώλεια ή ζημία του εξοπλισμού κινητικότητάς τους σε περίπτωση ατυχήματός τους κατά τη διάρκεια του ταξιδίου τους

- καθιέρωση ελάχιστων κανόνων για την ταξιδιωτική ενημέρωση όλων των επιβατών πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, καθώς και γενική ενημέρωση αναφορικά με τα δικαιώματά τους στους τερματικούς σταθμούς

Επίσης, πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος μηχανισμός διεκπεραίωσης καταγγελιών από τους μεταφορείς, για όλους τους επιβάτες, όπως, ανεξάρτητοι εθνικοί φορείς σε κάθε κράτος μέλος με εντολή να εφαρμόσουν τον κανονισμό και ανάλογα με την κάθε περίπτωση να επιβάλουν τις αντίστοιχες ποινές.



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο μεγάλο είναι το Διάστημα...


Παίξτε με το υπέροχο διαδραστικό infographic και μάθετε...

Αν πάντα είχατε απορία για τα όρια του ηλιακού μας συστήματος και τις χιλιομετρικές αποστάσεις του Σύμπαντος, τα νέα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά.

Γιατί το BBC μας χάρισε ένα απίστευτο και διαδραστικό infographic που μας κατατοπίζει με συναρπαστικό τρόπο για τις εσχατιές του συμπαντικού περιβάλλοντός μας.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στο διαστημόπλοιο και περιηγηθείτε στο ηλιακό μας σύστημα, μαθαίνοντας για τις εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα της γυροβολιάς στους γειτονικούς μας πλανήτες και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα διαστημικά τα πράγματα.

Μέχρι και πόσο κοντά έχουν περάσει κομήτες από τη Γη θα μάθετε, αλλά και πού έχει φτάσει η ανθρώπινη πνοή στο Υπερπέραν (πού είναι δηλαδή σήμερα τα Voyager 1 και 2)!



Προσδεθείτε και κάνετε scroll (και scroll και scroll και scroll!) στο infographic του BBC για να αποκαλυφθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η μαγεία της κοσμικής μας γειτονιάς...



Διαβάστε περισσότερα...

Εφευρέσεις που «άνθισαν» στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο


Τα σημερινά αυτονόητα που κάποτε… δεν υπήρχαν.

Στις μέρες μας πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε τα θεωρούμε… αυτονόητα και μάλλον δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε καν πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά.

Φυσικά, όλα αυτά οφείλονται σε ορισμένα εξαιρετικά μυαλά της εκάστοτε εποχής, τα οποία είχαν την έμπνευση να πειραματιστούν με κάτι διαφορετικό… και αποδείχθηκαν άκρως πετυχημένα.

Δείτε παρακάτω επτά εφευρέσεις που οφείλουν την επιτυχία τους, με κάποιο τρόπο, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο:

1. Σερβιέτες



Η μικρή αμερικανική εταιρεία Kimberly-Clark είχε εφεύρει, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, ένα υλικό που άκουγε στο όνομα «Cellucotton». Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας James C Kimberly και ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας Ernst Mahler είχαν επισκεφτεί χαρτοβιομηχανίες και εργοστάσια παραγωγής χαρτοπολτού σε Γερμανία, Αυστρία και Σκανδιναβία το 1914 και εντόπισαν ένα υλικό πέντε φορές πιο απορροφητικό από το βαμβάκι, το οποίο όταν παραγόταν μαζικά ήταν επίσης πολύ πιο φτηνό.

Το πήραν μαζί τους πίσω στις ΗΠΑ και το κατοχύρωσαν. Όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο το 1917 άρχισαν να παράγουν βάτες για χειρουργικές ρόμπες με πολύ εντατικούς ρυθμούς.

Όμως οι νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού στα πεδία των μαχών συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να το χρησιμοποιούν και για τη δική τους, προσωπική υγιεινή… κάτι που τελικά απέφερε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στην εταιρεία.

«Το τέλος του πολέμου το 1918 είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί προσωρινά η παραγωγή, καθώς οι κύριοι πελάτες της εταιρείας –ο στρατός και ο Ερυθρός Σταυρός- δε χρειάζονταν πια τα προϊόντα της» αναφέρει η εταιρεία σύμφωνα με δημοσίευμα του Stephen Evans στο BBC News Magazine.

Έτσι, η εταιρεία αγόρασε εκ νέου το πλεόνασμα από το στρατό και δημιούργησε μια νέα αγορά για τα προϊόντα της.
«Μετά από δύο χρόνια εντατικών μελετών, δοκιμών και έρευνας αγοράς η ομάδα της K-C δημιούργησε μια σερβιέτα από Cellucotton και λεπτή γάζα και το 1920 σε ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο στη Neenah του Ουισκόνσιν, γυναίκες εργαζόμενες άρχισαν να παράγουν το προϊόν με το χέρι» προσθέτει η ίδια πηγή.

Το νέο προϊόν ονομάστηκε Kotex (από τις λέξεις «cotton texture», δηλαδή «υφή βαμβακιού») και άρχισε να πωλείται στο κοινό τον Οκτώβριο του 1920.

2. Χαρτομάντιλα



Το μάρκετινγκ των σερβιετών δεν ήταν εύκολη υπόθεση, εν μέρει επειδή οι γυναίκες ήταν διστακτικές να αγοράζουν το προϊόν από άντρες υπαλλήλους. Έτσι, η εταιρεία επέτρεπε στους πελάτες να αφήνουν χρήματα σε ένα κουτί στα διάφορα καταστήματα και οι πελάτες αγόραζαν με αυτόν τον τρόπο το προϊόν τους.

Οι πωλήσεις του Kotex αυξήθηκαν, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο ήλπιζε η εταιρεία Kimberly-Clark. Έτσι, οι ιθύνοντες άρχισαν να αναζητούν άλλους τρόπους χρήσης της πρώτης ύλης που είχαν στα χέρια τους.

Στις αρχές του 1920 ο CA ‘Bert’ Fourness είχε την ιδέα να σιδερώνει το υλικό της κυτταρίνης, προκειμένου να προκύπτει ένα απαλό, μαλακό και λείο ύφασμα. Μετά από αρκετά πειράματα, το 1924 προέκυψαν τα πρώτα μαντιλάκια προσώπου, τα οποία πήραν το όνομα «Kleenex».

3. Λάμπες… ήλιου

Το χειμώνα του 1918 υπολογίζεται ότι τα μισά παιδιά του Βερολίνου υπέφεραν από ραχίτιδα, μια πάθηση εξαιτίας της οποίας τα οστά μαλακώνουν και παραμορφώνονται. Εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστή η ακριβής αιτία, εξαιτίας της οποίας εκδηλωνόταν η συγκεκριμένη πάθηση, όμως οι περισσότεροι πίστευαν ότι σχετιζόταν με τη φτώχεια και την ανέχεια.

 

Ένας γιατρός, ο Kurt Huldschinsky, παρατήρησε ότι οι ασθενείς του ήταν πολύ χλωμοί. Έτσι, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα σε τέσσερις από αυτούς, ένας εκ των οποίων είναι γνωστός μέχρι και σήμερα. Ήταν ο 3 ετών τότε Arthur.

Ο γιατρός έβαλε τους τέσσερις ασθενείς κάτω από λαμπτήρες υδραργύρου-χαλαζία, οι οποίοι εξέπεμπαν υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο Huldschinsky παρατήρησε ότι με τον καιρό τα οστά των νεαρών ασθενών του άρχισαν να δυναμώνουν όλο και πιο πολύ.

Το Μάιο του 1919, όταν καλυτέρευσε ο καιρός, τους έβαζε να κάθονται κάτω από τον ήλιο σε μια ταράτσα.

Τα αποτελέσματα του πειράματός του δημοσιεύτηκαν και έγιναν αποδεκτά με μεγάλο ενθουσιασμό.

Οι ερευνητές αργότερα ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το «χτίσιμο» των οστών και πως η υπεριώδης ακτινοβολία είναι απαραίτητη σε αυτή τη διαδικασία.

4. Θερινή ώρα



Η ιδέα του να γυρίζουμε τα ρολόγια μπροστά την άνοιξη και πίσω το φθινόπωρο δεν ήταν καινούρια, όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος την είχε προτείνει σε μια επιστολή του στο The Journal of Paris το 1784.

Εκείνη την εποχή ξόδευαν πολλά κεριά τα βράδια του καλοκαιριού, επειδή ο ήλιος έδυε προτού πέσουν για ύπνο οι άνθρωποι -υποστήριζε ο ίδιος τότε- και το φως του ηλίου χαραμιζόταν στο ξεκίνημα της ημέρας, επειδή ο ήλιος ανέτειλε ενώ αυτοί εξακολουθούσαν να κοιμούνται.

Παρόμοιες προτάσεις είχαν γίνει και στη Νέα Ζηλανδία το 1895 και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1909, όμως χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ήταν ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος που έφερε την αλλαγή. Βρισκόμενες αντιμέτωπες με μεγάλες ελλείψεις άνθρακα, οι γερμανικές αρχές διέταξαν στις 30 Απριλίου του 1916 τα ρολόγια να γυρίσουν στις 11 το βράδυ και να δείχνουν μεσάνυχτα, παρέχοντας έτσι μια επιπλέον ‘ώρα ημέρας’ το βράδυ.

Αυτό που ξεκίνησε στη Γερμανία ως ένας τρόπος εξοικονόμησης άνθρακα για θέρμανση και φως γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες.

Η Βρετανία εφάρμοσε τη νέα πρακτική στις 21 Μαΐου της ίδιας χρονιάς και ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στις ΗΠΑ το αμερικανικό κογκρέσο δημιούργησε διαφορετικές ζώνες ώρας στις 19 Μαρτίου του 1918 και η θερινή ώρα επισημοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε και πάλι, αλλά σύντομα… επέστρεψε!

5. Σακουλάκια τσαγιού



Το 1918 ένας έμπορος τσαγιού στην Αμερική ξεκίνησε να πουλά τσάι σε μικρά σακουλάκια στους πελάτες του, οι οποίοι άρχισαν να τα ρίχνουν όπως ήταν μέσα σε νερό.

Τα υπόλοιπα… αποτελούν ιστορία.

Μια γερμανική εταιρεία, η Teekanne, αντέγραψε την ιδέα κατά τη διάρκεια του πολέμου και άρχισε να προμηθεύει με μικρά, βαμβακερά σακουλάκια τσαγιού το στρατό, τα οποία αποκαλούσαν τότε «βόμβες τσαγιού».

6. Λουκάνικα για χορτοφάγους



Τα λουκάνικα σόγιας εφευρέθηκαν από τον πρώτο καγκελάριο της Γερμανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τον Konrad Adenauer.

Ο Adenauer ήταν δήμαρχος της Κολωνίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και καθώς η πείνα άρχισε να χτυπά άσχημα την πόλη του ο ίδιος –ένα εφευρετικό μυαλό- άρχισε να αναζητά τρόπους για να υποκαταστήσει τα διαθέσιμα υλικά με άλλα που άρχισαν να εκλείπουν, όπως το κρέας.

Άρχισε να χρησιμοποιεί ένα μίγμα από ρυζάλευρο, κριθάρι και ρουμάνικο καλαμποκάλευρο για να φτιάχνει ψωμί, αντί για σίτο. Όταν όμως μπήκε και η Ρουμανία στον πόλεμο, τα αποθέματα καλαμποκάλευρου άρχισαν να εξαντλούνται.

Από τα πειράματά του με το ψωμί, στράφηκε προς αναζήτηση μεθόδων για την παραγωγή ενός νέου είδους λουκάνικου και κατέληξε στη χρήση της σόγιας.

Το χορτοφαγικό του λουκάνικο ονομάστηκε «Friedenswurst», δηλαδή το λουκάνικο της ειρήνης.

Ο Adenauer έκανε αίτηση για πατέντα στο Imperial Patent Office της Γερμανίας, όμως δεν έγινε δεκτή. Φαίνεται, πως σύμφωνα με τους τότε ισχύοντες κανονισμούς ένα λουκάνικο δεν μπορούσε να λέγεται λουκάνικο αν δεν περιείχε κρέας.

Όλως περιέργως η Μ. Βρετανία –εχθρός της πατρίδας του εκείνη την εποχή- δεν είχε κανένα πρόβλημα να πατεντάρει το προϊόν του και ο βασιλιάς Γεώργιος ο 5ος του έδωσε την πατέντα για το λουκάνικο σόγιας στις 26 Ιουνίου του 1918.

7. Φερμουάρ



Το γνωστό σε όλους μας φερμουάρ εφηύρε ο σουηδικής καταγωγής Gideon Sundback, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Ο ίδιος έγινε ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού στην εταιρεία Universal Fastener Company και εφηύρε το «Hookless Fastener» (το φερμουάρ).

Ο αμερικανικός στρατός –και ιδιαίτερα το Ναυτικό- άρχισε να το χρησιμοποιεί σε στολές και μπότες, ενώ μετά τον πόλεμο το προϊόν άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές και στους πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο καλύτερος φίλος του άντρα είναι... μια γάτα


Οι γυναίκες δείχνουν μια προτίμηση στους σκύλους.

Λένε ότι ο καλύτερος φίλος των γυναικών είναι τα διαμάντια. Εμείς θα προσθέσουμε ακόμη τα παπούτσια, τις τσάντες, τα ρούχα, τα καλλυντικά κ.ο.κ.

Τι γίνεται όμως με τους άντρες;

Ποιος είναι ο καλύτερος φίλος των αντρών;

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 1.685 ιδιοκτήτες κατοικίδιων στη Μ. Βρετανία, ο καλύτερος φίλος ενός άντρα είναι… μια γάτα, ενώ οι γυναίκες (εκτός από τα παραπάνω αντικείμενα, σε… τετράποδα φαίνεται ότι προτιμούν τους σκύλους).

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το 34% των αντρών έχουν ως κατοικίδιο γάτα, ενώ οι γυναίκες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στους σκύλους με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 36%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κατά μέσο όρο το 25% των ιδιοκτητών κατοικίδιων επιτρέπουν στους τετράποδους φίλους τους να κοιμούνται στο κρεβάτι τους τη νύχτα, με τις γάτες να είναι πιο ευπρόσδεκτες στα κλινοσκεπάσματα σε σχέση με τους σκύλους.

Οι ιδιοκτήτες γατών επιτρέπουν στα χαδιάρικα κατοικίδιά τους να κοιμούνται μαζί τους σε ποσοστό 28%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ιδιοκτήτες σκύλων ανέρχεται σε 22%.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο... κουκουλοφόρος παπαγάλος της Σκωτίας


Κάνει headbanging και πίνει αλκοόλ - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Του αρέσει η μπίρα, το κόκκινο κρασί και το headbanging ακούγοντας Status Quo. Τίποτα παράξενο μέχρι εδώ, μόνο που ο 6χρονος Τζακ είναι παπαγάλος μακάο!

Είναι συχνός θαμώνας παμπ στο East Kilbride, της Σκωτίας και, σύμφωνα με τη Daily Mail, μια φορά ήπιε τόσο αλκοόλ που βρέθηκε στο πάτωμα…

«Του αρέσουν πολύ οι Status Quo, είναι το αγαπημένο του συγκρότημα. Μόλις ακούει τη μουσική τους αρχίζει να κουνά το κεφάλι του πίσω μπρος στο ρυθμό τους. Του αρέσει επίσης ο Billy Idol και η τζαζ αλλά όχι τόσο πολύ», λέει ο ιδιοκτήτης του Norie MacKinnon.

Ο 54χρονος αγόρασε τον Τζακ από έναν φίλο του πριν από έξι χρόνια, έναντι 1.500 λιρών. Ο παπαγάλος ήταν τότε μόλις τριών μηνών αλλά η γυναίκα του φίλου της δεν τον πολυσυμπαθούσε. «Τον ονόμασα Τζακ από τον Jack Sparrow των ‘Πειρατών της Καραϊβικής’», εξηγεί.

«Πριν δύο χρόνια αγόρασα κι έναν θηλυκό παπαγάλο, την Cheeky, για να έχει ο Τζακ παρέα, αλλά εκείνος δεν την ήθελε κι έτσι την έδωσα», προσθέτει.

Μπορεί να μην μιλάει πολύ αλλά ο Τζακ έχει μάθει να λέει «geez a kiss» και «where's my boy» ενώ όταν βαρεθεί την συντροφιά του ιδιοκτήτη του φωνάζει «night night».

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα «πορτραίτα» της Γης από τον Sentinel-1A


Ο δορυφόρος της ESA σε επίδειξη των δυνατοτήτων του.

Τις πρώτες λήψεις από τη Γη, απέστειλε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Sentinel-1A.

Ο δορυφόρος της ESA διανύει τη δεύτερη εβδομάδα σε τροχιά, έπειτα από την εκτόξευσή του στις 3 Απριλίου.

Δύο δορυφόροι Sentinel σχεδιάστηκαν ώστε να φωτογραφήσουν τη Γη, προκειμένου να καταγραφεί η κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοπέρνικος».

Ο Sentinel-1A δεν βρίσκεται ακόμη στην «επιχειρησιακή» του τροχιά, ούτε και έχει πλήρως καλιμπραριστεί ώστε να παράσχει δεδομένα. Ωστόσο, οι λήψεις που πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου αποτελούν ένα εντυπωσιακό δείγμα των δυνατοτήτων του.



Η παραπάνω φωτογραφία δείχνει τις Βρυξέλλες.





Η φωτογραφία απεικονίζει μια περιοχή μια περιοχή της Ναμίμπια στην Αφρική, πλημμυρισμένη από τον υπερχειλισμένο ποταμό Ζαμβέζη.



Τέλος, παραπάνω φαίνεται τμήμα του βόρειου τμήματος της Ανταρκτικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες δομές στο δήμο Ηλιούπολης


Εγκαινιάσθηκαν τρεις νέες σημαντικές δομές του δήμου Ηλιούπολης, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και πλήθος επισήμων. Έτσι, στο πρώην 8ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης θα στεγαστούν:

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, που έχει σαν στόχο την προσφορά μουσικών σπουδών, με ποιότητα και χαμηλό κόστος, στους δημότες μας.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ), το οποίο είναι μια ακόμη κοινωνική δομή, που αγκαλιάζει αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, προσφέροντας δημιουργική απασχόληση, κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των Ατόμων με Αναπηρίες.

Το ΚΕΕΠΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», το οποίο επίσης απευθύνεται στα Άτομα με Αναπηρίες, παρέχοντάς τους, εκτός από δημιουργική απασχόληση, και επαγγελματική κατάρτιση.

Στις εγκαταστάσεις του κτιρίου λειτουργεί ήδη το ΚΕΕΠΕΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατάλληλη διαρρύθμιση, και έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ και το Δημοτικό Ωδείο, τα οποία θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους πιλοτικά από τον Απρίλιο, και συστηματικά με πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στην Αττική και σε όλη την κοινωνία. Ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και ανθρωπιάς. Ο Δήμος Ηλιούπολης, εκτός από το ότι προωθεί τον πολιτισμό και δείχνει έμπρακτα την ευαισθησία του στα Άτομα με Αναπηρία, αποδεικνύει ότι σέβεται και τιμά τις ιδιαιτερότητες όλων των ανθρώπων. Η φιλοξενία των δομών του Δημοτικού Ωδείου και αυτών που απευθύνονται σε Άτομα με Αναπηρία στο ίδιο κτίριο σηματοδοτεί την αναγκαιότητα συμπόρευσης και αρμονικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις».



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση


Ανακοίνωση 17.14.14

Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας, όλων των φορέων - μελών της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του προσωπικού της, καθώς και σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Ο πρόεδρος Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Ο γενικός γραμματέας Χρήστος Νάστας


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 121 KB).



Διαβάστε περισσότερα...