Σάββατο 19 Απριλίου 2014

"Μίζες" υπέρ ανασφάλιστων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των 13 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τις «μίζες» των εξοπλιστικών των Ενόπλων Δυνάμεων που δεσμεύθηκαν ή επεστράφησαν και αποφασίστηκε να διατεθούν για την περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών.

Σε κάθε νοσοκομείο συστήνεται τριμελής επιτροπή, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, που θα εξετάζει αιτήματα για κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται πρόγραμμα φαρμακευτικής κάλυψης ανασφάλιστων, η εφαρμογή του οποίου σχεδιάζεται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη Μαΐου. Όπως ανέφεραν στην Καθημερινή αρμόδιες πηγές, εξετάζεται η δωρεάν χορήγηση γενοσήμων σε ανασφάλιστους για βασικές κατηγορίες παθήσεων, όπως υπέρταση, διαβήτης, κ.ά.

Πριν από την κρίση, οι ανασφάλιστοι ήταν λίγοι και οι υπηρεσίες των νοσοκομείων δεν ήταν «σχολαστικές» ως προς την είσπραξη των νοσηλίων. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην και συχνά οι γιατροί μηχανεύονται τρόπους, για να διευκολύνουν ανασφάλιστους. «Προχθές ήρθε στο νοσοκομείο ένας φοιτητής με υψηλό πυρετό. Ανασφάλιστος. Κατέβηκα στο Αιματολογικό και παρακάλεσα εάν μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις χωρίς να πληρώσει», αναφέρει στην Καθημερινή γιατρός του ΕΣΥ.

Σε πολλές περιπτώσεις, βαφτίζουν «επείγουσες» εξετάσεις και επεμβάσεις που...δεν είναι τόσο επείγουσες. Ή ακόμη αποκρύπτουν ότι ασθενείς έχουν συνοδούς, για να μην κληθούν να διευθετήσουν τις διαδικασίες για τη χρέωση των νοσηλίων.

Οι ανεξόφλητες οφειλές ανασφάλιστων Ελλήνων πολιτών για νοσηλεία μόνο στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής ήταν, το 2013, 11.264.104 ευρώ και το πρώτο δίμηνο του 2014, 2.026.146 ευρώ. Συνολικά, εκτιμάται ότι περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ δαπανώνται ετησίως για την περίθαλψη απόρων και ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

Φυσικά, υπάρχουν και οι πρωτοβουλίες εντός ΕΣΥ για δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων με την αξιοποίηση χορηγιών και τη συνεργασία άλλων κοινωνικών φορέων. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η περίπτωση της Ογκολογικής Μονάδας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», στην οποία παρακολουθούνται δωρεάν 120 καρκινοπαθείς.

Στην αρχή, το ιατρείο λειτουργούσε κάθε Τετάρτη το απόγευμα. Τώρα, τα περιστατικά έχουν διαμοιραστεί όλες τις ημέρες.

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το νεοσύστατο ΠΕΔΥ δέχεται δωρεάν τους ανασφάλιστους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.