Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η πολύωρη εργασία βλάπτει χειρουργούς και ασθενείς


Χειρουργοί που εργάζονται πολλές ώρες μπορεί να εμφανίζουν εξουθένωση και κατάθλιψη, που μπορεί να οδηγήσουν σε θέματα ασφάλειας του ασθενούς και αυξημένο κίνδυνο προσωπικών προβλημάτων, όπως εθισμό και αυτοκτονία, αναφέρει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Από τους χειρουργούς που ανέφεραν ότι εργάζονταν περισσότερες από 80 ώρες την εβδομάδα, ποσοστό 50% πληρούσε τα κριτήρια για την εξουθένωση και σχεδόν 40% εμφάνιζε κατάθλιψη, σύμφωνα με ερευνητές του Johns Hopkins και της Mayo Clinic, που ανέλυσαν στοιχεία έρευνας του 2008 που πραγματοποιήθηκε σε 7.905 χειρουργούς στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ποσοστό 11% παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν σημαντικό ιατρικό λάθος το προηγούμενο τρίμηνο και 20% δήλωσαν ότι αν είχαν σήμερα την επιλογή δεν θα επέλεγαν να γίνουν χειρουργοί.

Τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι η αύξηση των ωρών και βραδιών βάρδιας οδηγούν σε δυσφορία τον χειρουργό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr. Charles M. Balch, Καθηγητή χειρουργικής στο Johns Hopkins University School of Medicine. Δήλωσε ότι υπάρχει δυνατή σχέση μεταξύ του φόρτου εργασίας και της δυσφορίας, που προκύπτει στην προσωπική και επαγγελματική ζωή ενός χειρουργού.

Ωστόσο, η επιβολή ορίων στις εργάσιμες ώρες απορρίφθηκε από τα δυο τρίτα των χειρουργών της έρευνας, περιλαμβανομένων όσων εργάζονταν περισσότερες από 80 ώρες την εβδομάδα ή ήταν σε ετοιμότητα περισσότερες από 3 νύχτες την εβδομάδα.

Ο Balch δήλωσε ότι ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση των ωρών θα καταστήσει όλους τους γιατρούς περισσότερο ικανοποιημένους ή θα οδηγήσει σε καλύτερη περίθαλψη του ασθενούς.
Το επίκεντρο προσοχής θα πρέπει να είναι ο πρώιμος εντοπισμός χειρουργών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα εξουθένωσης, προτείνει ο ερευνητής.

Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα αγαθά επιθυμούν οι... θυμωμένοι


Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο θυμός μάς ωθεί να επιθυμούμε περισσότερο την απόκτηση αντικειμένων.

«Ο θυμός ενεργοποιεί μια περιοχή της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου που σχετίζεται με πολλά θετικά συναισθήματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να θέλουν να αποκτήσουν κάτι» εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

«Οι άνθρωποι κινητοποιούνται να δράσουν ή να αποκτήσουν κάποιο αντικείμενο, επειδή θα τους ανταμείψει. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο είναι θετικό και καθιστά κάποιον ευτυχισμένο» ισχυρίζεται ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, Henk Aarts.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αν το ίδιο ισχύει και για τον θυμό και την επιθυμία για αντικείμενα. Οι συμμετέχοντες κοίταξαν φωτογραφίες αντικειμένων, όπως ένα φλιτζάνι ή ένα στυλό, σε οθόνη υπολογιστή, ενώ δεν γνώριζαν ότι αμέσως πριν από την εμφάνιση κάθε αντικειμένου η οθόνη αστραπιαία έδειχνε είτε ένα θυμωμένο είτε ένα φοβισμένο ή ένα ουδέτερο πρόσωπο. Οι εμβόλιμες φωτογραφίες συνέδεαν ένα συναίσθημα με το κάθε αντικείμενο.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να σφίξουν μια χειρολαβή, για να αποκτήσουν ένα αντικείμενο που επιθυμούσαν, και όσοι το έσφιξαν πιο δυνατά είχαν περισσότερες πιθανότητες να το πετύχουν. Η εν λόγω έρευνα κατέδειξε ότι προσπάθησαν περισσότερο να αποκτήσουν αντικείμενα που σχετίζονταν με θυμωμένα πρόσωπα.

Ο Aarts δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να ρίξουν «φως» σε θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα...

«Αόρατες» οι ρευµατικές νόσοι


Με καθυστέρηση ενός έτους κατά μέσο όρο γίνεται η θεραπεία των ρευµατικών νοσηµάτων στην Ελλάδα, γεγονός που µπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από ρευµατικά νοσήµατα. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει περίπου ογδόντα διαφορετικές διαγνώσεις στο µυοσκελετικό σύστηµα, ενώ ορισμένα ρευµατικά νοσήµατα προσβάλλουν και εσωτερικά όργανα. Τα νοσήματα αυτά - όπως και όλα τα αυτοάνοσα - είναι πολύ πιο συχνά στις γυναίκες.
Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές άγνωστα. Σηµαντικό ρόλο παίζει η κληρονοµική προδιάθεση, ενώ επιδρούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και ο τρόπος ζωής.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι µια λοίµωξη από βακτήρια ή ιούς µπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση της νόσου σε ανθρώπους µε γενετική προδιάθεση. Επίσης, το κάπνισµα έχει αποδειχθεί ότι συµβάλλει στην έναρξη της ρευµατικής νόσου και επιδεινώνει την εξέλιξή της.

Το στρες διαδραματίζει, επίσης, καταλυτικό ρόλο. «Όσοι έχουν αυτοάνοσα νοσήµατα δεν διαχειρίζονται καλά το στρες» επισηµαίνει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Χ. Μουτσόπουλος. «Πρόσφατη µελέτη µας έδειξε ότι τα άτοµα µε αυτοάνοσα νοσήµατα έχουν συχνά αυτοεπιθετικότητα, ενώ το 80% από αυτούς πάσχει από λανθάνουσα κατάθλιψη».

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση των ρευµατικών νοσηµάτων γίνεται κυρίως µε κλινική εξέταση. Η οποία επιβεβαιώνεται µε µέτρηση αντισωµάτων στο εργαστήριο και έλεγχο των οργάνων µε απεικονιστικές µεθόδους.

«Τα στοιχεία µας δείχνουν ότι η αντιµετώπιση των ρευµατικών νοσηµάτων γίνεται µε καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου» τονίζει ο κ. Μουτσόπουλος. «Ιδιαίτερα σε ορισµένα νοσήµατα, όπως είναι η ρευµατοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσµατική, όταν η παρέµβαση γίνει µέσα στους τρεις πρώτους µήνες από την εµφάνιση των συµπτωµάτων. Το 80% των φλεγµονωδών νόσων είναι εµφανές µέσα σε τρεις µήνες από την έναρξη της νόσου».

Στη ρευµατοειδή αρθρίτιδα, για παράδειγµα, η βλάβη των αρθρώσεων φαίνεται στο περίπου 50% των ακτινογραφιών των ασθενών, οι οποίες γίνονται µέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της νόσου. Μάλιστα, µε τη µαγνητική τοµογραφία µπορεί να εντοπιστούν αλλαγές στη δοµή των αρθρώσεων, µόλις δύο µήνες µετά την εµφάνιση της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκε το γονίδιο της τσιγκουνιάς


Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο -σε δύο παραλλαγές- που καθιστά τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο «σφιχτούς» με τα χρήματά τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα, τον οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, υπό τον Μάρτιν Ρόιτερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Social Cognitive and Affective Neuroscience», διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που διαθέτουν την «τσιγκούνικη» γενετική παραλλαγή διαθέτουν λιγότερα χρήματα σε δωρεές και φιλανθρωπίες, «κάνουν τράκες», δανείζονται χρήματα ή πράγματα που ξεχνούν μετά να επιστρέψουν κ.λπ..

Οι Γερμανοί επιστήμονες, αφού πήραν δείγματα κυττάρων από το στόμα 101 νεαρών ανδρών και γυναικών, μελέτησαν την επίδραση ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του COMT, το οποίο υπάρχει σε δύο παραλλαγές (A και G). Το γονίδιο είναι γνωστό για την επίδρασή του στη χημεία του εγκεφάλου.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να παίξουν ένα χαρτοπαικτικό παιγνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια να δωρίσουν ένα μέρος από τα κέρδη τους σε ένα φτωχό παιδί στο Περού. Η παραλλαγή  του γονιδίου δεν επηρέασε πόσο κέρδισε κάθε παίκτης στο παιγνίδι, αλλά  πόσα χρήματα δώρισε. Έτσι, πάνω από το 20% των εθελοντών με την παραλλαγή G του γονιδίου COMT έδωσεστο παιδάκι όλα τα χρήματα που είχε κερδίσει, ενώ λιγότερο από το 2% όσων είχαν την παραλλαγή Α του γονιδίου επεδειξε επίσης γενναιοδωρία.
Κατά μέσο όρο, όσοι διέθεταν την «τσιγκούνικη» εκδοχή του γονιδίου προσέφεραν λιγότερα από τα μισά κέρδη τους σε φιλανθρωπίες.

Πάντως, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση για τσιγκουνιά ή γενναιοδωρία εξηγείται εν μέρει από τα γονίδια, καθώς σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ανατροφή, η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.α..

Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση απομακρύνει την κατάθλιψη


Άνθρωποι που ασκούνται τακτικά κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος, ανακάλυψε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 Νορβηγούς.

Ωστόσο, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο αλληλεπίδρασης. Τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής αλληλεπίδρασης κατά τον ελεύθερο χρόνο φάνηκαν να αποτελούν μέρος της αιτίας της σχέσης.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο King's College του Λονδίνου με ακαδημαϊκούς του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και το πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία πραγματοποίησαν την έρευνα.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά και σε ποιο βαθμό ασκούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι ερευνητές επίσης μέτρησαν την κατάθλιψη και το άγχος των συμμετεχόντων. Όσοι δεν ήταν δραστήριοι κατά τον ελεύθερο χρόνο τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους πιο ενεργούς, αποκάλυψε η έρευνα.

Ωστόσο η ένταση της άσκησης δεν φάνηκε να οδηγεί σε διαφορά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Samuel Harvey, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο, με οποιαδήποτε ένταση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας και ότι τα κοινωνικά οφέλη που σχετίζονται με αυτήν, όπως αυξημένος αριθμός φίλων και κοινωνική στήριξη, είναι πιο σημαντικά στην κατανόηση του πώς η άσκηση μπορεί να συνδέεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία σε σχέση με οποιοδήποτε βιολογικό δείκτη καλής φόρμας.

Αυτό ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει την αιτία που η δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο φαίνεται να έχει οφέλη που δεν φαίνονται στη σωματική δραστηριότητα που αποτελεί μέρος μιας εργάσιμης ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που προστατεύει απο την υπέρταση


Το δρόμο για νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης ανοίγει ο εντοπισμός από ευρωπαίους ερευνητές μιας παραλλαγής γονιδίου, που προστατεύει από την υπέρταση.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τόνισε ότι από τα αποτελέσματα των ερευνών, προέκυψε πως στα άτομα με το γονίδιο UMOD παρατηρείται μείωση κατά 15% στα εμφράγματα μυοκαρδίου, στα εγκεφαλικά επεισόδια και στους θανάτους από αγγειακές παθήσεις.

Στις έρευνες αυτές έλαβαν μέρος 40.000 άτομα από οκτώ κράτη μέλη. Η Επιτροπή αναφέρει ότι συνέβαλε με δέκα εκατ. ευρώ στην οικονομική υποστήριξη των 31 ερευνητικών ομάδων, οι οποίες εργάστηκαν σε 11 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε. πάσχει από υπέρταση.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη καταπολεμά τον ιό HIV



Μια πρωτεΐνη ενδέχεται να είναι το «κλειδί» των σπάνιων περιπτώσεων φυσικής ανοσίας απέναντι στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς επιτρέπει σε όσους την έχουν να τον πολεμούν, χωρίς κάποιο φάρμακο, υποστηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Για να εντοπιστούν οι γενετικές διαφορές που μπορεί να συμβάλουν σε αυτή τη σπάνια μορφή ανοσίας συνεργάστηκαν διάφοροι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Δρ. Φλορένσια Περέιρα, του Ινστιτούτου Ρέιγκον της Μασαχουσέτης.

Κάνοντας συγκριτική μελέτη των γονιδιωμάτων τους οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 300 σημεία που συνδέονται με τον έλεγχο της ανοσίας του HIV. Όλα τους βρίσκονται στην περιοχή του χρωμοσώματος 6 το οποίο ελέγχει τις λεγόμενες πρωτεΐνες HLA. 

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πέντε αμινοξέα της πρωτεΐνης HLA-B συνδέονται με τη φυσική ανοσία απέναντι στον ιό HIV.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σόγια καταπολεμά παχυσαρκία και χοληστερίνη


H κατανάλωση της σόγιας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ δρα θετικά στο ήπαρ αλλά και στον λιπώδη ιστό.

Αυτά ανακοίνωσαν Έλληνες και Ιταλοί ερευνητές κατά τη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής, που έγινε στις 29-30 Οκτωβρίου 2010 στην πόλη της Κέρκυρας.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η σόγια περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και ισοφλαβόνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Οι ουσίες αυτές τροποποιούν τη δράση δύο γονιδίων (SREBP-1 και SREBP-2) στο ήπαρ και στον λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνθετική ικανότητα παραγωγής λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα αυξάνεται η καταστροφή (οξείδωση) των λιπών, γεγονός που έχει θετική επίδραση στο αδυνάτισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) συνιστά την κατανάλωση 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Στα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την κατανάλωση σόγιας προστίθενται επίσης η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η πιθανότατα της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης ενοχλητικών συμπτωμάτων (όπως οι εξάψεις), κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, καθώς και η προστασία της ελαστικότητας του δέρματος.

Η σόγια με τη μορφή ροφήματος μπορεί εύκολα να αποτελέσει μέρος της καθημερινής διατροφής, παίζοντας ενεργό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Πηγή:  http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αξονική τοµογραφία σώζει τους καπνιστές


Σωτήρια µπορεί να αποδειχθεί για τους καπνιστές η τακτική εξέταση στους πνεύµονες µε αξονικό τοµογράφο. Η εξέταση µε τη λεγόµενη ελικοειδή αξονική τοµογραφία είναι πολύ πιο αποτελεσµατική από την παραδοσιακή ακτινογραφία στον εντοπισµό του καρκίνου από τα πρώτα στάδια.

Όπως αποδείχθηκε σε μακροχρόνια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., στην οποία συµµετείχαν 53.000 άνθρωποι, οι πιθανότητες να χάσει ένας καπνιστής ή πρώην καπνιστής τη ζωή του από καρκίνο του πνεύµονα µειώνονται κατά 20%, εάν ο ασθενής υποβάλλεται τακτικά σε ελικοειδή αξονική τοµογραφία.

Ο καρκίνος του πνεύµονα είναι µία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον κόσµο.
Στις Η. Π.Α., κάθε χρόνο προσβάλλονται 196.000 άνθρωποι, ενώ 159.000 χάνουν τη ζωή τους.

«Αν µια εξέταση µπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά 20%, αυτό σηµαίνει ότι µπορούν να σωθούν πάρα πολλές ζωές» δήλωσε ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Χάρολντ Βέιρµους.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώσατε σαφείς ενδείξεις µιας σηµαντικής µείωσης στα ποσοστά θνησιµότητας από καρκίνο του πνεύµονα» δήλωσε, από την πλευρά της, η επικεφαλής της έρευνας, Κρίστιν Μπεργκ.

Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου άρχισε το 2002, µε τη συμμετοχή 53.000 ανδρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον 30 «πακετο-χρόνια», για να υποβληθούν στην εξέταση. Τα «πακετο-χρόνια» προκύπτουν από το γινόµενο των πακέτων που καπνίζει ένας καπνιστής την ηµέρα µε τα χρόνια που καπνίζει.  Οι συµµετέχοντες υποβλήθηκαν τρεις φορές τον χρόνο σε ελικοειδή αξονική τοµογραφία και µε το κατά δυνατόν χαµηλότερο ποσοστό ραδιενέργειας.

Όπως σηµειώνει χαρακτηριστικά η εφηµερίδα «Washington Ρost», τα ευρήµατα αυτά σηµατοδοτούν τα πρώτα καλά νέα εδώ και δεκαετίες για την αντιµετώπιση του καρκίνου του πνεύµονα. Παραµένει ασαφές, πάντως, εάν τα οφέλη από την ελικοειδή αξονική τοµογραφία είναι περισσότερα από τους κινδύνους που µπορεί να κρύβει για την υγεία η έκθεση στην ακτινοβολία.

Οι ειδικοί επισηµαίνουν, επίσης, ότι το κάπνισµα παραµένει η πρώτη αιτία προσβολής από καρκίνο του πνεύµονα και ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπίσει ένας καπνιστής τον κίνδυνο είναι να σταµατήσει να καπνίζει.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα λίπη επηρεάζουν τη γονιμότητα


Οι άνδρες που καταναλώνουν πολλά κορεσμένα και μονοακόρεστα λίπη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Αντιθέτως, όσοι ακολουθούν διαιτολόγια πλούσια σε ωφέλιμα λίπη, όπως τα ωμέγα-3 (που υπάρχουν στα ψάρια), έχουν πιο υγιή και πιο δραστήρια σπερματοζωάρια.
Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κάθε είδους επεξεργασμένα κρέατα. Ενώ τα μονοακόρεστα λίπη υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, το οποίο είναι μεν ωφέλιμο για την υγεία, αλλά όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν η δρ Τζιλ Άταμαν και οι συνεργάτες της και παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), συμμετείχαν 91 άνδρες, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης λόγω υπογονιμότητας.
Όπως έδειξε η μελέτη, οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν κατά 41% λιγότερα σπερματοζωάρια από όσους λάμβαναν τα λιγότερα. Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν φαγητά που «κολυμπούσαν» στο λάδι είχαν κατά 46% λιγότερα σπερματοζωάρια απ' αυτούς που περιλάμβαναν στη διατροφή τους φυσιολογικές ποσότητες ελαιολάδου.
Κατά τη δρ Άταμαν, οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελούν αιτία υπογονιμότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, αν ένας άνδρας έχει οριακό αριθμό σπερματοζωαρίων και τρώει πολλά λίπη, μπορεί εξαιτίας τους να γίνει υπογόνιμος. Αν, όμως, έχει άφθονα σπερματοζωάρια, η μείωσή τους δεν θα τον καταστήσει υπογόνιμο.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι στερητικές δίαιτες «χαλάνε» τα οστά


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, περίπου τρεις στις δέκα νεαρές γυναίκες θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αδυνατίσουν εύκολα και γρήγορα, ώστε «κόβουν» ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους. Τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο να είναι τα συνηθέστερα «θύματα».

Πιο συγκεκριμένα, από τις 4.500 εθελόντριες της μελέτης, το 28% είπε ότι δεν τρώει τυρί, ενώ το 11% δήλωσε ότι δεν καταναλώνει καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, το 41% είπε ότι κόβει το ψωμί.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι σχεδόν μία στις τέσσερις εθελόντριες (το 26%) είπε πως το μόνο που διάβαζε στις συσκευασίες των τροφίμων είναι τα λίπη και οι θερμίδες τους, αγνοώντας όλες τις άλλες διατροφικές πληροφορίες. Για το 12%, μάλιστα, η επιλογή των τροφίμων γίνεται με βάση τις θερμίδες και μόνο.
Το πρόβλημα είναι ότι αν μια γυναίκα δεν αποκτήσει γερά οστά μέχρι τα 25 της, κινδυνεύει να παρουσιάσει οστεοπόρωση αργότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών (δηλαδή περίπου 400.000 γυναίκες) έχει εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις, ενώ το 30% των Ελληνίδων επίσης άνω των 50 ετών (περίπου 600.000 γυναίκες) έχει παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι δεν διαθέτουν κατά την ενηλικίωση τα γερά οστά που θα έπρεπε. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε κορίτσια που προσπαθούν να είναι πολύ αδύνατα, σε όσους έχουν εγκαταλείψει το γάλα προς χάριν των αναψυκτικών και σε όσους περνούν όλη τη μέρα τους ακίνητοι σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζουν οι ειδικοί, η οστεοπενία μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πριν από τη μέση ηλικία και η οστεοπόρωση πολύ πρώιμα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός πολύ σοβαρού κατάγματος.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτροσόκ για τη... μαθηματική δυσλεξία


Μία μικρή δόση ηλεκτρισμού στο σωστό κέντρο του εγκεφάλου μπορεί να μετατρέψει ένα άτομο σε μαθηματική διάνοια. Αν όμως το ρεύμα «χτυπήσει» λανθασμένο κέντρο, τότε μπορεί κάποιος να μετατραπεί σε... εξάχρονο!

Ένα ιδιόρρυθμο πείραμα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College London, όπως δημοσιεύει η «Daily Mail», καθώς οι φοιτητές που έλαβαν μέρος δέχθηκαν να υποστούν ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλό τους τη στιγμή που έκαναν μαθηματικούς υπολογισμούς.

Στόχος ήταν να φανεί κατά πόσο ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου στα μαθηματικά, προκειμένου να βρεθεί το μυστικό για τη δυσαριθμία, δηλαδή τη μαθηματική δυσλεξία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όταν το ρεύμα περνά στο σωστό κέντρο του εγκεφάλου, πραγματικά βελτιώνεται η απόδοση του ατόμου στους αριθμούς και τα νούμερα. Τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν για έξι μήνες.

Όταν όμως το ρεύμα περνά στο αντίθετο κέντρο, έχουμε και τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι ερευνητές, «τα άτομα επέδειξαν μαθηματικές ικανότητες ενός μικρού παιδιού».

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως αυτά τα πειράματα βοηθούν να μελετήσουν προβλήματα, όπως η δυσλεξία-δυσαριθμία και τα εγκεφαλικά επεισόδια με οπτικές βλάβες.
Ένας στους 15 Βρετανούς πάσχει από τη μαθηματική δυσλεξία, ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε ανεργία, χρέη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλά άλλα προβλήματα.

Ερευνητής δήλωσε: «Δεν προτρέπουμε τους ανθρώπους να επιζητούν να κάνουν ηλεκτροσόκ στον εαυτό τους, αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από την προοπτική της μελέτης μας, καθώς θα μπορούμε να διαγνώσουμε τις βλάβες στον εγκέφαλο».

Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου



Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-γαλλική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που παίρνουν βιταμίνη Ε έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο, αλλά ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ των Η.Π.Α. και το Ινστιτούτο INSERM του Παρισιού, υπό τον Μάρκους Σιρκς, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει κατά 22% την πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες επαναξιολόγησαν εννέα προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν σε περίπου 119.000 άτομα.
Συνολικά, η βιταμίνη Ε δεν εμφανίζεται να αυξάνει στατιστικά τον ολικό κίνδυνο για όλες τις μορφές εγκεφαλικών. Οι επιστήμονες, όμως, προειδοποιούν ότι η αλόγιστη και ευρεία χρήση της εν λόγω βιταμίνης θα πρέπει να αποφεύγεται.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από τη στεφανιαία νόσο, όμως μερικές άλλες μελέτες έχουν επίσης συμπεράνει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοποριακή επεμβατική μέθοδος στην καρδιά


Μια «ομπρέλα» που ξεδιπλώνεται διορθώνει την τρύπα στην καρδιά, μια ανωμαλία που στην ιατρική ορολογία είναι γνωστή ως «ανοικτό ωοειδές τρήμα» και παρατηρείται στο 30% των ενηλίκων. Πρόκειται για νέα επεμβατική μέθοδο, τη «διαδερμική σύγκλιση ανοιχτών ωοειδών τρημάτων», η οποία εφαρμόσθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σε τέσσερις ασθενείς ηλικίας 28-45 ετών που είχαν αυτό το πρόβλημα στην καρδιά τους και είχαν υποστεί παλαιότερα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Στο παρελθόν τη μοναδική θεραπεία των ασθενών αυτών, πολλοί από τους οποίους είναι νεαρής ηλικίας, αποτελούσε η μακρόχρονη αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, με όλες τις γνωστές αιμορραγικές επιπλοκές.
Με τη νέα επεμβατική μέθοδο επιτυγχάνεται το κλείσιμο της τρύπας, δηλαδή του κενού που υπάρχει ανάμεσα στους δύο κόλπους της καρδιάς, με την τοποθέτηση μίας εκπτυσσόμενης «ομπρέλας» μέσα από έναν καθετήρα, ο οποίος προωθείται στην καρδιά μετά από μία απλή παρακέντηση στη φλέβα του μηρού.

Η ομπρέλα αυτή μπαίνει από τον έναν κόλπο στον άλλον από το κενό που υπάρχει μεταξύ τους, ανοίγει, στη συνέχεια «κουμπώνει» και κλείνει το κενό. Η επέμβαση διαρκεί 1-1,5 ώρα και γίνεται είτε με μέθη είτε με ολική αναισθησία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που την εφαρμόζει. Πρέπει να τονισθεί ότι η «διαδερμική σύγκλιση ανοιχτών ωοειδών τρημάτων» είναι μία πολύπλοκη και ακριβή επέμβαση (το κόστος της είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο από το κόστος μιας αγγειοπλαστικής), η οποία δεν είναι θεραπεία ρουτίνας για όλους τους ασθενείς που έχουν ένα τέτοιο έλλειμμα στην καρδιά.

Η παρουσία ανοιχτού ωοειδούς τρήματος στην καρδιά διαπιστώνεται με υπερηχογράφημα το οποίο γίνεται με χρήση σκιαστικού, αλλά είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάθε άτομο που έχει αυτή την ανωμαλία στη καρδιά.
«Αυτές οι πολύπλοκες επεμβάσεις, απαιτούν αυστηρή διαλογή και επιλογή των ασθενών από ιατρικό συμβούλιο με τη συνεργασία καρδιολόγων και νευρολόγων. Δεν αρκεί να έχει κανείς ανοιχτό ωοειδές τρήμα, γιατί αυτή είναι μια συχνή ανωμαλία που παρατηρείται σε έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως. Δηλαδή κάθε άτομο που έχει αυτή την ανωμαλία δεν χρειάζεται να κάνει εγχείρηση. Θα πρέπει να είναι αυξημένου κινδύνου, δηλαδή να έχει υποστεί εγκεφαλικό για να υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση» ανέφερε ο κ Κωνσταντινίδης.
Τι πρόβλημα προκαλεί το «ανοιχτό ωοειδές τρήμα»

Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης, οι δεξιές κοιλότητες (δεξιός κόλπος και δεξιά κοιλία) παραλαμβάνουν το «χρησιμοποιημένο» αίμα από τις φλέβες και το προωθούν στους πνεύμονες, όπου αυτό εμπλουτίζεται με οξυγόνο. Από εκεί, το οξυγονωμένο πλέον αίμα επιστρέφει στον αριστερό κόλπο και κατόπιν στην αριστερή κοιλία της καρδιάς από όπου διανέμεται σε όλο το σώμα. Οι δεξιές και αριστερές κοιλότητες της καρδιάς χωρίζονται μεταξύ τους με ένα διάφραγμα (τοίχωμα), ώστε να μην αναμειγνύεται το «καθαρό» (οξυγονωμένο) αρτηριακό με το «ακάθαρτο» (χρησιμοποιημένο) φλεβικό αίμα.
«Στην εμβρυϊκή ζωή, υπάρχει φυσιολογικά ένα μικρό κενό (έλλειμμα) στο διάφραγμα μεταξύ του δεξιού και του αριστερού κόλπου της καρδιάς και μία ροή αίματος μεταξύ των δύο αυτών κοιλοτήτων, για να παρακάμπτονται οι πνεύμονες που ακόμη δεν εργάζονται. Το κενό αυτό κλείνει κατά τη γέννηση, μόλις το νεογέννητο αρχίζει να αναπνέει.
Σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό όμως, ως και 30%, των ενηλίκων παραμένει μία μικρή επικοινωνία. Αυτό το υπολειπόμενο κενό ονομάζεται «ανοικτό ωοειδές τρήμα» και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό και δεν προκαλεί συμπτώματα.
Αν όμως δημιουργηθούν θρόμβοι στις φλέβες, ιδίως των κάτω άκρων, και αποσπασθούν πορευόμενοι προς το δεξιό κόλπο της καρδιάς, μπορεί αυτοί να περάσουν «τυχαία» από το κενό αυτό στον αριστερό κόλπο και να αποφράξουν κάποιο από τα εγκεφαλικά αγγεία προκαλώντας ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το φαινόμενο αυτό καλείται «διασταυρούμενη» ή «παράδοξη» εμβολή, γιατί κανονικά οι φλεβικής προέλευσης θρόμβοι θα ήταν αδύνατο να περάσουν στις αρτηρίες αν τα τοιχώματα της καρδιάς ήταν ακέραια» αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνδρες είναι το ασθενές φύλο

 Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν τις γυναίκες ως το ασθενές φύλο αλλά μάλλον δεν έχουν δίκαιο αφού οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι άνδρες είναι το πραγματικό ασθενές φύλο. Γιατί;

Μπορεί να επιβάλλονται με τη σωματική τους ρώμη και τη δυναμική ιδιοσυγκρασία τους, από απόψεως όμως υγείας και αντοχών οι άνδρες είναι πολύ πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες, όπως διαπιστώνει έρευνα του βρετανικού ινστιτούτου προαγωγής της ανδρικής υγείας «Μen΄s Ηealth Forum» (ΜΗF).

Διαβάστε περισσότερα...

Έχεις πίεση; Φάε καρπούζι!





Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκαλύπτει ότι το καρπούζι μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό, φυσικό όπλο εναντίον της προϋπέρτασης... μιας διαταραχής που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση της καρδιοπάθειας.


Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αρτούρο Φιγκερόα και ο καθηγητής Μπαχράμ Αριμάντι διαπίστωσαν ότι 6 γραμμάρια αμινοξέος L-σιτρουλίνη από εκχύλισμα καρπουζιού την ημέρα, επί 6 εβδομάδες, βελτίωσαν σημαντικά την αρτηριακή λειτουργία και έτσι ελάττωσαν την αρτηριακή πίεση και στους 9 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους.
Οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες ηλικίας 51 έως 57 ετών, έπασχαν από προϋπέρταση.
«Το εύρημά μας υποδηλώνει ότι το καρπούζι είναι ''λειτουργικό τρόφιμο'' που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση, εμποδίζοντας έτσι την προϋπέρταση να εξελιχθεί σε κανονική υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό» δήλωσε ο δρ Φιγκερόα.
«Το καρπούζι αποτελεί την πιο πλούσια, εδώδιμη φυσική πηγή L-σιτρουλίνης, μιας ουσίας που σχετίζεται στενά με την L-αργινίνη» εξήγησε ο δρ Φιγκερόα. «Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τον σχηματισμό του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και στην υγιή αρτηριακή πίεση».
Όταν η L-σιτρουλίνη εισέλθει στον οργανισμό, μετατρέπεται σε L-αργινίνη, η οποία υπάρχει και σε μορφή συμπληρώματος, αλλά πολλοί υπερτασικοί δεν μπορούν να την καταναλώσουν, επειδή τους προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως η ναυτία και η διάρροια.
Ο δρ Φιγκερόα εκτιμά ότι, αν το εύρημα επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, πολλοί ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν ένα χάπι καρπουζιού, για να ρυθμίζουν καλύτερα την πίεσή τους.
Η προϋπέρταση είναι μια κατάσταση ενδιάμεσα στη φυσιολογική πίεση και στην υπέρταση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 43% των ανδρών και το 36% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν προϋπέρταση, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες χώρες της Δύσης είναι παραπλήσια (στις ΗΠΑ 43% των ανδρών και 39% των γυναικών).
Διαβάστε περισσότερα...