Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Χαλβατζάκης: «Το μπάσκετ θα συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία»


Το μπάσκετ θα εξακολουθήσει να ανταποδίδει τη ζεστασιά και την αγάπη που εισπράττει, προσφέροντας σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το Γιώργο Χαλβατζάκη.

Πολυπληθής αντιπροσωπία του ΕΣΑΚΕ, του ΠΣΑΚ και του ΣΕΠΚ βρέθηκαν στο σωματείο ειδικής αγωγής και προστασίας ΑμεΑ «Η ζωή», στη Θεσσαλονίκη, για να μοιράσει στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. «Η οικογένεια του μπάσκετ αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που έχει τη χαρά να προσφέρει απλόχερα το χαμόγελο στα παιδιά του σωματείου. Είστε όλοι καλεσμένοι στα γήπεδα της Α1. Θα είναι μεγάλη τιμή για εμάς να σας έχουμε κοντά μας. Το μπάσκετ θα συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία, ανταποδίδοντας τη ζεστασιά και την αγάπη του για το άθλημα», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής της Basket League ΟΠΑΠ,Γιώργος Χαλβατζάκης.

Ο διευθυντής της «Ζωής», Δημήτρης Ροδακόπουλος, ενημέρωσε ότι «στο σωματείο φιλοξενούνται 36 παιδιά. Γίνεται πολύ μεγάλος αγώνας για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα χαρούμενα για την επίσκεψη (που έγινε 
19/12). Μάλιστα, θα μπορούσα να σας πω ότι όλη τη χρονιά τα παιδιά περιμένουν την επίσκεψη αυτή. Είναι χαρά μας να σας έχουμε κοντά μας. Περιμένουμε να σας ξαναδούμε πολύ σύντομα», ενώ εκ μέρους του ΠΣΑΚ ο Κώστας Χαραλαμπίδης πρόσθεσε: «Για δεύτερη φορά ερχόμαστε κοντά σας και πάντα θεωρούμε ότι ερχόμαστε σε φίλους. Η οικογένεια του μπάσκετ είναι δίπλα σας. Η σκέψη μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σας συντροφεύει». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΚ, Παρασκευά Μουρατίδη, μίλησε για συγκλονιστική επίσκεψη.

Αναλυτικότερα, τον ΕΣΑΚΕ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός του Γιώργος Χαλβατζάκης και ο γενικός διευθυντής, Γιώργος Κονδύλης. Από το ΣΕΠΚ παρέστησαν οι Βαγγέλης Αγγέλου,Παρασκευάς Μουρατίδης και Δημήτρης Γαλάνης, ενώ η αντιπροσωπία του ΠΣΑΚ συγκροτήθηκε από τους Γιώργο Δέδα, Βαγγέλη Μαργαρίτη, Κώστα Χαραλαμπίδη,Αντώνη Ασημακόπουλο, Ζήση Σαρικόπουλο, Ευθύμη Τσακαλέρη, Σωτήρη Καραποστόλου, Γιώργο Παυλίδη, Γιώργο Αναγνωστόπουλο, Χάρη Πλιούκα, Θάνο Καμαριώτη, Γιάννη Κάσουρα και το γενικό γραμματέα, Κώστα Αλεξανδρίδη.




















Διαβάστε περισσότερα...

"Διπλές" οι απώλειες για συνταξιούχους


Νέες απώλειες έχουν πλέον από τον Ιανουάριο οι συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1000 ευρώ . Η μείωση είναι 5-20%, ενώ τον Ιανουάριο η απώλεια θα είναι διπλή γιατί οι συνταξιούχοι θα πάρουν αργότερα τη σύνταξή του Φεβρουαρίου, στις 31 Ιανουαρίου (όπως θα γίνεται κάθε μήνα).

Επίσης, θα τους παρακρατηθεί ένα κομμάτι αναδρομικά διότι τον Δεκέμβριο καταβλήθηκε ολόκληρη η σύνταξη του Ιανουαρίου.

«Θα φροντίσουμε οι μειώσεις που αφορούν στον Ιανουάριο να απλωθούν σε περισσότερο από δύο μήνες, δηλαδή σε 3 ή 4», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Δείτε το βίντεο από το MEGA





Διαβάστε περισσότερα...

Μετά το ποδαρικό έρχεται και η λυπητερή! Έξι φόρους για το ίδιο ακίνητο θα πληρώσουμε μέσα στο 2013


- 3.088 δισ. ευρώ από τους νέους φόρους και 671 εκατ. ευρώ από τους παλιούς
- Αναμένονται τους πρώτους μήνες οι άλλες δύο δόσεις από το χαράτσι
- Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έρθει η πρώτη δόση του ΦΑΠ 2010
- Περιοχές εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών θα μπουν κι αυτές

Το 2013 είναι πλέον εδώ και σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά “κατάρα” για όσους έχουν ένα σπίτι στην καλύτερη περίπτωση μιας και με μία πρόχειρη εξέταση προκύπτουν έξι τουλάχιστον φόροι για το ίδιο ακίνητο σε μία μόνο χρονιά.

Με βάση λοιπόν τον προϋπολογισμό που έχει ήδη ψηφιστεί το υπουργείο Οικονομικών περιμένει κάτι παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τους νέους φόρους ακινήτων, ενώ από τους φόρους του παρελθόντος περιμένει περί τα 671 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φόροι αυτοί ξεκινούν με τις δύο δόσεις του τέλους ακινήτων του 2012 που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Έπεται ο ΦΑΠ 2010 η πρώτη δόση του οποίου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, όπως επίσης φέτος θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν και τον ΦΑΠ του 2011, αλλά και του 2012.

Μέσα στο 2013 θα υπάρξει και το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων για το 2013, το οποίο θα έχει αφορολόγητο 50.000 έως 100.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και στο οποίο θα συμπεριληφθούν και τα αγροτεμάχια, τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο με τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιβαρύνσεις όμως θα έχουμε και στον φόρο εισοδήματος λόγω των ακινήτων, ενώ στο εισόδημα από ενοίκια θα υπάρχει πλέον αυτοτελής φορολόγηση κάτι που πλήττει κυρίως όσους έχουν εισόδημα μόνο από ακίνητα, καθώς και με την κατάργηση των απαλλαγών από τους τόκους στεγαστικών δανείων.

Κλειδί σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς σύμφωνα με το μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για τη λειτουργία ενός σταθερού συστήματος αυτόματης προσαρμογής σε σχέση με τις εμπορικές.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, αλλά αναμένεται επέκταση του συστήματος σε περιοχές που βρίσκονται εκτός. Αυτό σημαίνει πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση αντικειμενικών αξιών που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και το 200%.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έγκλημα οι περικοπές για τους αθλητές με αναπηρία»


Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή στην τιμητική συνεδρίαση για τους Έλληνες παραολυμπιονίκες της διοργάνωσης του Λονδίνου 2012

Σε ειδική συνεδρίαση η Βουλή, χτες, τίμησε τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων που διακρίθηκαν στην πρόσφατη διοργάνωση του Λονδίνου, τον περασμένο Αύγουστο. Στο χαιρετισμό του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του Κόμματος για την προσπάθεια που έκαναν οι αθλητές, αναφέρθηκε και στις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον λεγόμενο ειδικό αθλητισμό και στις ευθύνες του κράτους. Πιο συγκεκριμένα, ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε τα εξής:

«Αγαπητοί αθλητές και αθλήτριες, όταν σας αποχαιρετούσαμε σε εκείνη τη σεμνή τελετή που είχε οργανώσει η Ομοσπονδία σας για να πάτε στους Παραολυμπιακούς στο Λονδίνο, σας συνόδευαν όχι μόνο οι ευχές μας εκ μέρους του ΚΚΕ αλλά και η πεποίθησή μας ότι εσείς, οι διπλοί αγωνιστές της ζωής σήμερα, έχετε κάθε δικαίωμα να λέτε "αγωνίζομαι κάθε μέρα, κάθε ώρα, στο στίβο της ζωής και στα στάδια, αλλά δίνω και τον ξεχωριστό μου αγώνα ως αθλητής στους Παραολυμπιακούς στο Λονδίνο".

Δικαιωθήκαμε γιατί πιστεύουμε στον αθλητή άνθρωπο και όχι στον αθλητή υπεράνθρωπο και εσείς δικαιώσατε όλους εκείνους που σας πιστεύουν, σας στηρίζουν, βρίσκονται 365 μέρες το χρόνο δίπλα σας, τους προπονητές, τους συνοδούς και φυσικά πρωτίστως τις οικογένειές σας. Μας δικαιώσατε όλοι σας».

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε τις περικοπές που γίνονται προς τους φορείς του αθλητισμού και υπογράμμισε ότι «ειδικά για τους ανάπηρους αθλητές οι περικοπές αποτελούν έγκλημα. Δεν δεχόμαστε καμία περικοπή κονδυλίων για τους αθλητές με αναπηρία, το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει κάθε δυνατότητα στους παραολυμπιονίκες στο έργο και την προσπάθειά τους. Οι ανάπηροι αθλητές απαιτούν, δεν επαιτούν, δεν έχουν ανάγκη τη φιλανθρωπία αλλά την αλληλεγγύη, κοινωνική και ταξική».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο φοβερός Βασιλάκης της χορωδίας Τυπάλδου


Η δύναμη της ψυχής και η θέληση για ζωή αποτυπώνεται σε κάθε λέξη αυτού του παιδιού. Ο λόγος για τον φοβερό Βασιλάκη, ένα παιδί με πρόβλημα όρασης,μέλος της παιδικής χορωδίας Τυπάλδου. Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του σε παλαιότερη εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου "Στην υγειά μας" συγκλονίζει κυριολεκτικά.

Δείτε το βίντεο





Διαβάστε περισσότερα...

Λαός και Κολωνάκι στα γεύματα αγάπης


Περισσότεροι από 600 άνθρωποι βρέθηκαν στο κλειστό γήπεδο του Ρουφ.

Τη δυνατότητα να γευτούν πλούσια εδέσματα, να ακούσουν μουσική και να δεχθούν αγάπη από τους ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων είχαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι που βρέθηκαν σήμερα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ για το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο γεύμα του δήμου.

Καθημερινά αυξάνονται οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια και οι οποίοι διαμένουν σε... ακριβές περιοχές της Αττικής, καθώς ναι μεν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά δεν έχουν χρήματα για τις καθημερινές, βασικές τους ανάγκες, λένε οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων σε ρεπορτάζ του Mega.

«Οι πόρτες του Δήμου είναι ανοιχτές έτσι ώστε αυτή τη μέρα όλοι μαζί να φάμε, να γιορτάσουμε, με ελπίδα και αισιοδοξία. Το ξέρουμε ότι η χρονιά που έρχεται δεν θα είναι εύκολη αλλά αυτό μας κινητοποιεί για μεγαλύτερη προσπάθεια στο πεδίο όχι μόνο της κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά γενικότερα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στη πόλη μας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που βρέθηκε δίπλα στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πρόγραμμα Νοιάζομαι – Μοιράζομαι του Δήμου Αθηναίων με αρωγό το MEGA. Ήδη έχουν μοιραστεί περίπου 11 τόνοι από την βοήθεια είχε συγκεντρωθεί, σε περίπου 1.000 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Για όσους θέλουν να ενισχύσουν ή να ενισχυθούν από το πρόγραμμα, μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά το Φρουραρχείο απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος του προστάτη και σεξουαλικότητα


Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Υπάρχουν αρκετές παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάσουν τόσο την στυτική λειτουργία, όσο και την εκσπερμάτιση καθώς και την ικανότητα γονιμότητας στον άνδρα όπως εξηγεί ο κ. Ρόκκας Κωνσταντίνος, Χειρούργος Ανδρολόγος-Ουρολόγος και Διευθυντής Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Εκτός από τις ίδιες τις παθήσεις, την σεξουαλική ζωή μπορούν να την επηρεάσουν και οι θεραπείες που χρησιμοποιούμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στον άνδρα και η δεύτερη σε συχνότητα αίτια θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα .Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε χρόνο έχουμε περίπου 200.000 νέα κρούσματα της νεοπλασίας αυτής.

Με την είσοδο στην διαγνωστική φαρέτρα της εξέτασης αίματος PSA έγινε δυνατή η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε πιο πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα να έχουμε την δυνατότητα αποτελεσματικότερης θεραπείας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε κάθε άνδρας άνω των 50 ετών πρέπει να υποβάλλεται τόσο στην εξέταση αυτή όσο και σε δακτυλική εξέταση του προστάτη μια φορά τον χρόνο.

Η επέμβαση που έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στην θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη είναι η ριζική προστατεκτομή, η οποία αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική αντιμετώπιση και μπορεί να γίνει είτε με ανοικτό χειρουργείο είτε λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.

Δίπλα από τον προστάτη όμως περνούν τα νεύρα τα οποία τροφοδοτούν τα σηραγγώδη σώματα του πέους και είναι υπεύθυνα για την στύση .Παρόλη την προσπάθεια που γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης για διάσωση των νεύρων, αυτά μπορεί να τραυματιστούν ή και να κοπούν με αποτέλεσμα την εμφάνιση μετεγχειρητικά στυτικής δυσλειτουργίας.

Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει ,εκτός από την προσπάθεια διάσωσης των στυτικών νεύρων κατά την διάρκεια του χειρουργείου, να έχουμε και γρήγορη μετεγχειρητική κινητοποίηση της στύσης με τεχνητά μέσα έτσι ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες ινώσεις στον σηραγγώδη ιστό.

Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας μετά από την ριζική προστατεκτομή .Στην περίπτωση που έχουμε διαταραχή της στυτικής λειτουργίας μετά την επέμβαση τότε ανάλογα με την περίπτωση το οπλοστάσιο μας περιλαμβάνει φαρμακευτικές, τοπικές(με χρήση ενδοπεικών ενέσεων) και χειρουργικές θεραπείες (με τοποθέτηση ενδοπεικών προθέσεων).

Μια άλλη δυνατότητα θεραπείας της νεοπλασίας είναι και η ακτινοβολία , τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική . Και η μέθοδος αυτή όμως μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία σε σημαντικά ποσοστά.

Η αντιμετώπιση της νεοπλασίας του προστάτη είναι σωτήρια για την ζωή μας, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και μετά από αυτές τις επεμβάσεις έχουν δικαίωμα στην καλή ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί αρκεί να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια από έναν ειδικό.

Είναι αναγκαίο να αναφερθούμε και σε μια άλλη πάθηση του προστάτη καλοήθη αυτή την φορά , την υπερπλασία .Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους του προστάτη και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ούρηση η σοβαρότητα των οποίων συνδέεται με διαταραχές στην στύση και την εκσπερμάτιση .

Οι θεραπείες της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη , κυρίως οι χειρουργικές, αλλά και ορισμένες φαρμακευτικές είναι δυνατόν να προκαλέσουν το φαινόμενο της παλίνδρομης εκσπερμάτισης . Στην κατάσταση αυτή κατά την εκσπερμάτιση, το σπέρμα αντί να προωθηθεί προς τα έξω κατευθύνεται πίσω προς την ουροδόχο κύστη.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσέφυγαν στο ΣτΕ για το Μνημόνιο ΙΙΙ


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με έδρα την Πάτρα) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (με έδρα τη Σύρο). Οι δύο επίμαχες περιφέρειες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) κατά το σκέλος εκείνο που καταργούνται οι θέσεις κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού - λογιστικού, διοικητικού - οικονομικού και διοικητικού γραμματέων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και έχουν διαγραφεί οι υπάλληλοι αυτοί από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού και από το μητρώο μισθοδοτούμενων υπαλλήλων.

Οι περιφέρειες στρέφονται κατά Ελληνικού Δημοσίου, του Ν. 4093/2012, της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της από 4.12.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υποστηρίζουν ότι και οι τέσσερεις προσβαλλόμενες πράξεις είναι αντίθετες στα άρθρα 2, 4, 26, 72, 74, 76 101,102 και 103 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο καταργούνται συλλήβδην οι επίμαχες θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες είναι «πασίδηλα αντισυνταγματικός».

Η κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο είναι μεν επιτρεπτή, αλλά επιβάλλεται να δικαιολογείται αντικειμενικά όπως ακριβώς έγινε κατά τη θέσπιση των θέσεων αυτών. Δηλαδή να προκύπτει σαφώς ότι η διατήρηση των θέσεων αυτών δεν εξυπηρετεί τον κοινωνικό και υπηρεσιακό σκοπό για τον οποίο προβλέφθηκαν.

Όμως, σημειώνεται στις δύο προσφυγές, ότι στην προκειμένη περίπτωση η κατάργηση των οργανικών θέσεων γίνεται: 1) με μαζικό και γενικευμένο τρόπο και όχι κατά περίπτωση, 2) με μη αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με αυθαίρετα κριτήρια, όπως είναι το 55ο έτος της ηλικίας ή η συμπλήρωση της 35ετίας, 3) απολύονται εξαιρετικά έμπειροι και χρήσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται ευθέως η κοινωνική αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.

Η θέση συγκεκριμένης ομάδας προσώπων σε διαθεσιμότητα χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση των αναγκών των υπηρεσιών εκείνων των φορέων που αυτοί υπηρετούν και της υπηρεσιακής τους επάρκειας, αλλά μόνο με γνώση το είδος της εργασιακής τους σχέσης με το φορέα που υπηρετούν αντιστρατεύεται ευθέως τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, υπογραμμίζεται στις προσφυγές.

Η πρακτική αυτή της κατάργησης των θέσεων παραβιάζει την αρχή της ισότητας, καθώς καταργεί θέσεις υπαλλήλων χωρίς αξιολόγηση τόσο της ποιότητος της εργασίας τους όσο και της αναγκαιότητας τους για την λειτουργία των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως των προσόντων τους, της ικανότητος και αποδοτικότητάς τους στην εργασία, με αποτέλεσμα να καταργούνται θέσεις υπαλλήλων που εκτελούν, ενδεχομένως και πιο αποδοτικά, την ίδια εργασία, υπό τις ίδιες συνθήκες και προϋποθέσεις, στον ίδιο χώρο με άλλους υπαλλήλους οι οποίοι δεν θίγονται και παραμένουν εν υπηρεσία.

Η εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης χαρακτηρίζεται ως «ψευδοερμηνευτική», καθώς παρόμοια θέματα ρυθμίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος, από Προεδρικό Διάταγμα και όχι με εγκύκλιο όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ακόμη, τονίζεται ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι κατάφωρα αντίθετο στο άρθρο 60 του Συντάγματος, καθώς δεν μπορεί παρόμοια νομοθετήματα να ψηφίζονται από τη Βουλή με ένα μόνο άρθρο, ενώ επιπρόσθετα παραβιάζει και τα άρθρα 72 και 76 του Συντάγματος που καθορίζουν τον τρόπο ψήφισης των νομοσχεδίων.

Παράλληλα, παραβιάζεται και το άρθρο 74 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους δεν εισάγεται για συζήτηση.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η θέσπιση κανόνων δικαίου με Π.Ν.Π. οι οποίες μεταγενέστερα υποβάλλονται προς επικύρωση στη Βουλή προσομοιάζει μόνο με έκτακτες ή ανώμαλες καταστάσεις του πολιτεύματος, κάτι που δεν συνάδει στη σημερινή δημοκρατική κοινωνία.

Με τις επίμαχες διατάξεις του Μνημονίου ΙΙΙ δημιουργείται δυσλειτουργία των υπηρεσιών των περιφερειών, καθώς καταργούνται υπαλληλικές θέσεις που είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

2.000 μερίδες σε φτωχούς Θεσσαλονικείς


Δύο χιλιάδες μερίδες σε φτωχούς Θεσσαλονικείς προσφέρει καθημερινά η Εκκλησία με τα συσσίτιά της, όπως είπε ο μητροπολίτης Άνθιμος στο κήρυγμά του στη διάρκεια της δοξολογίας για το νέο έτος στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας. Μόνο στο συσσίτιο της οδού Αμύντα, στο κέντρο της πόλης, δίνονται καθημερινά 300 μερίδες.

Ο μητροπολίτης τόνισε ότι υιοθετεί το σύνθημα "κανένας νηστικός στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές και όλο τον χρόνο", που είδε σε εφημερίδες. Μίλησε για τη σημαντική συνεργασία που έχει με τον δήμο, σε ό,τι αφορά στην ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται από τη φτώχεια και σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να ενισχυθεί.


Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί μοίρασαν 200 μερίδες φαγητό


Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, προσφέρθηκαν σήμερα, 1η Ιανουαρίου του 2013, το μεσημέρι, 200 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α., Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς 35).

Οι μερίδες που διανεμήθηκαν προέρχονται από την Λέσχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του Σώματος για την στήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αλμυρά σνακ ένοχα για την παιδική παχυσαρκία


Ενθαρρύνουν τα παιδιά να καταναλώνουν ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας.

Τα αλμυρά σνακ φαίνεται πως τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την παιδική παχυσαρκία, καθώς ενθαρρύνουν τους νέους να καταναλώνουν ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας για να ξεδιψάσουν, επισημαίνουν Αυστραλοί ερευνητές.

Το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας συγκέντρωσε στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα 4.283 παιδιών ηλικίας από 2 έως 16 ετών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα 2/3 (ποσοστό 62%) των παιδιών επέλεγαν ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη για να ξεδιψάσουν μετά την κατανάλωση σνακ, που περιείχαν μεγάλες ποσότητες αλατιού, όπως τα πατατάκια. Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα από ένα ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας ημερησίως, παρουσίαζαν 34% μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.

Παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Deakin είχε δείξει ότι τα παιδιά καταναλώνουν περίπου 6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως, ποσότητα 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που συνιστάται.

Η επικεφαλής της έρευνας, Κάρλει Γκριμς, δήλωσε ότι «η διατροφή που περιέχει μεγάλες ποσότητες αλατιού οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα ευθύνεται για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας μακροπρόθεσμα. Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών παθήσεων». Τα αποτελέσματα της μελέτης πρόκειται να δημοσιευθούν στο περιοδικό Pediatrics.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίζουν τη Σκλήρυνση με οφθαλμολογική εξέταση


Ερευνητές εξέτασαν 164 ασθενείς.

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο, γρήγορο και εύκολο τεστ για τον εντοπισμό ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε αρχικό στάδιο, πριν δηλαδή την εκδήλωση σοβαρότερων συμπτωμάτων που καθορίζουν την επίσημη διάγνωση της νόσου. Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο Neurology, πρόκειται για τη μέθοδο της Οπτικής Τομογραφίας, μια σάρωση που μετρά το πάχος του αμφιβληστροειδούς. Για την εξέταση απαιτούνται, μάλιστα, μόλις λίγα λεπτά ανά οφθαλμό.

Πρόσφατη μελέτη σε 164 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, απέδειξε ότι τα άτομα που είχαν πιο λεπτό αμφιβληστροειδή είχαν εμφανίσει νωρίτερα τη νόσο και μάλιστα με πιο έντονα συμπτώματα. Η μελέτη κράτησε 2 χρόνια και διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών από το Johns Hopkins School of Medicine. Όπως λένε, πάντως, χρειάζεται να επεκτείνουν χρονικά την έρευνα για να κρίνουν εάν αυτή η απλή οφθαλμολογική δοκιμή μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή πρακτική για τον εντοπισμό ασθενών με σκλήρυνση.

Απρόβλεπτη ασθένεια

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των μυών, την ισορροπία και την όραση. Η μεγάλη δυσκολία για τους γιατρούς είναι να παρακολουθούν τη σκλήρυνση διότι είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια. Αν και οι τομογραφίες του εγκεφάλου μπορεί να αποκαλύψουν φλεγμονές, εντούτοις δεν είναι σαφές πόσο νωρίς αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το μέγεθος της βλάβης.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, ψάχνουν και άλλες μεθόδους για την παρακολούθηση της νόσου και, όπως φαίνεται, η Οπτική Τομογραφία μπορεί να είναι μια από αυτές. Υποψιάζονται, μάλιστα, ότι τα πρώτα σημάδια φθοράς εξαιτίας της νόσου εμφανίζονται στα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία- σε αντίθεση με τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου- δεν καλύπτονται με προστατευτική μυελίνη.

Οι ερευνητές του Johns Hopkins διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υποτροπές της νόσου παρουσίαζαν πολύ πιο σύντομα λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, συγκρινόμενοι με τους ασθενείς που δεν είχαν υποτροπές.

Ομοίως, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχαν φλεγμονώδεις αλλοιώσεις στις τομογραφίες του εγκεφάλου, είχαν επίσης ταχύτερη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ορατές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις.

Όπως παρατηρεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Peter Calabresi, η Οπτική Τομογραφία μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα προχωρά η σκλήρυνση. «Δεδομένου ότι οι περισσότερες θεραπείες αναπτύσσονται για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αυτό το απλό οφθαλμολογικό τεστ για τη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών».


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρίσκουν καταφύγιο στο Άγιο Όρος


Σήμερα που δοκιμάζεται η πατρίδα είναι αλήθεια ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν στον βίο τους βρήκαν καταφύγιο και ζεστασιά στο Άγιο όρος υπογραμμίζει ο Πατέρας Μάξιμος Ιβηρίτης Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, μιλώντας στον Αχελώο tv.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι που ταλαιπωρηθήκαν στον βίο τους βρήκαν καταφύγιο και ζεστασιά στο Άγιο όρος. Σήμερα που δοκιμάζεται η πατρίδα, είναι αλήθεια πάρα πολλοί άνθρωποι προστρέχουν στο Άγιο όρος και οι πατέρες με την αγάπη που τους διακρίνει, προσπαθούμε να προσφέρουμε οτιδήποτε στον συνάνθρωπο μας Σε δύσκολες καταστάσεις και σε πολέμους ακόμη και τα γυναικόπαιδα αφήσαν να εισέλθουν στο Άγιο όρος και να βρουν καταφύγιο σε ορεινές περιοχές», τονίζει.





Διαβάστε περισσότερα...

Γλίτωσε από έμφραγμα… με σφηνάκι αλκοόλ στην καρδιά


Αντισυμβατική θεραπεία από γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο κατάφεραν να σώσουν από έμφραγμα έναν 77χρονο άνδρα με μια ένεση…καθαρού αλκοόλ, απευθείας στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Η αντισυμβατική αυτή θεραπεία εφαρμόστηκε με επιτυχία στον ασθενή Ronald Aldom, ο οποίος παρουσίαζε κοιλιακή ταχυκαρδία, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο.

Οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τη χρήση τυποποιημένων μεθόδων, αλλά χωρίς επιτυχία. Αποφάσισαν, λοιπόν, να καταφύγουν στη χρήση καθαρής αιθανόλης προκειμένου να προκαλέσουν μια «ελεγχόμενη» καρδιακή προσβολή που θα επανέφερε τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Η διαδικασία περιελάμβανε τη διέλευση ενός καθετήρα μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο, από τη βουβωνική χώρα, με κατεύθυνση την καρδιά. Μόλις ο καθετήρας προσδιόρισε από ποιο μέρος της καρδιάς προέρχονται οι επικίνδυνες αρρυθμίες, απελευθερώθηκε η δόση της αιθανόλης. Το αλκοόλ κατάφερε να «σκοτώσει» την περιοχή του καρδιακού μυός που προκαλούσε το πρόβλημα, επιτρέποντας στην καρδιά να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Αυτή η σπάνια θεραπεία έχει διεξαχθεί μόλις πέντε φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάντοτε με επιτυχία.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη από το βάδισμα


Ευεργετικό το περπάτημα για την υγεία.

Ποιο είναι το σπουδαίο με την άσκηση; Κάνει το καρδιοαγγειακό σας σύστημα δυνατότερο και πιο αποτελεσματικό. Βοηθά επίσης στον έλεγχο: της πίεσης του αίματος, στο επίπεδο του ζάχαρου, και στο σωματικό βάρος. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της άσκησης.

Μπορεί να μην σας αρέσει η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή να απεχθάνεστε την ιδέα του γυμναστηρίου, αλλά υπάρχει μια μορφή άσκησης που σχεδόν όλοι απολαμβάνουν και ωφελούνται από αυτή — το βάδισμα.

Ιδανικά, θα έπρεπε να ασκείστε το λιγότερο για μισή ώρα κάθε ημέρα. Στην πραγματικότητα, το κανονικό είναι μια ώρα την ημέρα. Το περπάτημα είναι ο ευκολότερος τρόπος να πετύχετε αυτό τον στόχο. Ένας γρήγορο βάδισμα βοηθά στη κατανάλωση ενέργειας περίπου όση και με ένα ελαφρύ τρέξιμο με παρόμοια επίσης οφέλη για την υγεία. Ακόμα και ένα βάδισμα με μικρότερο ρυθμό βοηθά την υγεία σας.

Ποια είναι τα οφέλη αν περπατάτε τακτικά; Δείτε μερικά από αυτά...

Μείωση του σωματικού λίπους: Αυτό περιλαμβάνει απώλεια του κοιλιακού λίπους, το όποιο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς

Οφέλη καρδιάς: Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματός σας και να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL

Έλεγχος πίεσης αίματος: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει την πίεση αίματος

Ανύψωση του ηθικού σας: Ακόμη και μικρό περίπατοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση

Πνευματική διαύγεια: Το βάδισμα μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Δυνατότερα οστά: Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση που συνδυάζει κίνηση και άρση βάρους (του σώματός σας) , που μπορεί να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε ή να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας

Αποφυγή του διαβήτη: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση και το περπάτημα βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι διενέξεις μεταξύ αδερφών μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη


Ερευνητές εστίασαν στις διαμάχες των εφήβων.

Οι διενέξεις μεταξύ αδερφών μπορεί ενδεχομένως να μην είναι τόσο αβλαβείς όσο εκτιμούσαν παλαιότερα οι άνθρωποι.

Ερευνητές από το University of Missouri ανακάλυψαν ότι έφηβοι που είχαν διενέξεις με τους αδερφούς τους εμφάνισαν περισσότερο άγχος, κατάθλιψη και θέματα με την αυτοεκτίμηση ένα χρόνο αργότερα.

Η Nicole Campione-Barr, του University of Missouri, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν τους γονείς, τους ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες που δουλεύουν και στηρίζουν εφήβους να κατανοήσουν ότι δεν δημιουργούνται με ίσο τρόπο όλες οι έριδες μεταξύ αδερφών.

Ερευνητές μελέτησαν 145 ζευγάρια αδερφών κατά μέσον όρο μεταξύ 12 και 15 ετών σε διάστημα ενός έτους. Ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες διαμάχες των εφήβων αφορούσαν το γιατί η κατάσταση δεν είναι δίκαιη / πώς δεν τους φέρονται με τον ίσιο τρόπο ή ανάγκη για προσωπικό χώρο.

Έφηβοι που είχαν περισσότερες διαμάχες σχετικά με την ισότητα και τη δικαιοσύνη είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης ένα χρόνο αργότερα. Η Campione-Barr δήλωσε ότι οι έφηβοι συνήθως πιστεύουν ότι ζητήματα δικαιοσύνης αφορούν πηγές και ευθύνες μέσα στην οικογένεια, που σημαίνει ότι αισθάνονται ότι δεν λαλβάνουν αρκετή προσοχή από τις οικογένειες και αισθάνονται λιγότερο σημαντικοί. Πρόσθεσε ότι για αυτό θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα προβληματικό για καταθλιπτικά συμπτώματα.

Όσον αφορά διενέξεις σχετικά με τον προσωπικό χώρο οι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να έχουν θέματα αυτοεκτίμησης.

Έφηβοι με περισσότερη κατάθλιψη και άγχος είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν περισσότερες διενέξεις ένα χρόνο αργότερα. 'Οσοι είχαν υψηλότερη αυτοεκτίμηση είχαν λιγότερες διενέξεις.

Αγόρια με μεγαλύτερους αδερφούς και κορίτσια με αδερφούς ανεξάρτητα από σειρά ήταν πιθανόν να έχουν άγχος. Έφηβοι των οποίων οι αδερφοί ήταν διαφορετικού φύλου ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση.

Η Susan McHale, του Penn State University, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πώς η διαφορετική αντιμετώπιση των γονέων στα αδέρφια θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση αδερφών και να οδηγήσει σε κατάθλιψη τους εφήβους. Ωστόσο οι γονείς δεν θα πρέπει απαραίτητα να παρεμβαίνουν και να σταματούν τις διενέξεις. Αντ’ αυτού θα πρέπει να βοηθούν στην ύπαρξη κανόνων και να είναι δίκαιοι όσον αφορά το χρονικά όρια. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Child Development».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικοι χρήστες κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών


Ανησυχητικά τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ένα στα 20 παιδιά ηλικίας 11 ετών έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ενώ σύμφωνα με τα ανησυχητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το 25% των παιδιών ηλικίας 11-15 ετών έχει δεχτεί πρόταση να κάνει δοκιμάσει ναρκωτικές ουσίες. Το ένα στα έξι έχει δεχτεί την πρόκληση, γράφει η Daily Mail!

Εκτός από την κάνναβη και εισπνεόμενες ουσίες, όπως η κόλλα, στη λίστα των ουσιών αυτών περιλαμβάνονται ακόμη η κοκαΐνη, έκσταση και «μαγικά μανιτάρια».

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.
Η μέση ηλικία που ένα παιδί κάνει χρήση κάνναβης έχει κατέβει στα 13 έτη. «Είναι πολύ κρίσιμη περίοδος, καθώς ο εγκέφαλος ακόμη αναπτύσσεται και τα ναρκωτικά προκαλούν μόνιμες βλάβες» δήλωσε η Mary Brett από την οργάνωση Cannabis Skunk Sense.


Διαβάστε περισσότερα...

Απελευθερώνονται τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων


Απελευθερώνονται από σήμερα τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, για όλες τις τάξεις των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με τις επίσημες τιμοληψίες, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά κατά 2%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύουν πρόσθετες εκπτώσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους.

Με την απελευθέρωση των διδάκτρων των σχολείων η κυβέρνηση αναμένει ενίσχυση του ανταγωνισμού, περαιτέρω πτώση του συνολικού κόστους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και πιο διαφανή καταγραφή των τιμοκαταλόγων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το "ουζερί των αστέγων"


Τις 20.000 έχουν φτάσει οι άστεγοι στην Αθήνα, εκ των οποίων οι 13.000 έμειναν στο δρόμο μετά το 2010 και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στους 10 είναι Έλληνες, ενώ μεταξύ αυτών είναι και πολλοί πτυχιούχοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Κάποιοι από τους αστέγους έχουν οργανωθεί και έχουν φτιάξει το δικό τους ουζερί στον Κεραμεικό. Το "ουζερί των αστέγων" όπως το έχουν ονομάσει. Οι νεοάστεγοι προσφέρουν μεζέδες και οι πελάτες δίνουν ό,τι μπορούν στον κουμπαρά.

Δείτε το βίντεο από το MEGA






Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό


Μια νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

Με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20%. Οι μειώσεις επέρχονται από το πρώτο ευρώ σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης αθροιστικά, από 1.000 και άνω.

Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο με το νέο έτος θα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους αντί του 60ου που ισχύει έως σήμερα.

Ακόμη, θεσπίζεται ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της συγκεκριμένης σύνταξης.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ύψος των εφάπαξ, τα οποία περικόπτονται έως 83%, σε 20 Τομείς Πρόνοιας που παρουσίασαν ελλείμματα. Το μέτρο αφορά, όσους υπέβαλλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ, από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά.

Ως προς τα εργασιακά, αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες.

Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες», ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.

Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις. Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο στους δέκα Έλληνες πάσχουν από δυσκοιλιότητα


Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί το 15%, κατά μέσο όρο, του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Στην Ελλάδα, 16% του πληθυσμού αναφέρει δυσκοιλιότητα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ποσοστό που αυξάνεται στο 20% σε αναφορά του συμπτώματος, τουλάχιστον, μια φορά στο παρελθόν, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ).

Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με την μελέτη, μόνο το 47% των πασχόντων στον ελληνικό πληθυσμό έχει συμβουλευθεί γιατρό, ενώ το 29% των υπολοίπων, δεν έχει συμβουλευθεί κανένα ειδικό, ούτε φίλο ή γνωστό της οικογένειας.

Στον πληθυσμό υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το τι ορίζουμε ως δυσκοιλιότητα και εάν η δυσκοιλιότητα αφορά την συχνότητα των κενώσεων ή την δυσκολία στην κένωση. Δυσκοιλιότητα θεωρείται η συχνότητα κενώσεων μικρότερη από 3 την εβδομάδα ή η ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή πίεσης ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση. Ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να αναζητήσουμε τη συμβουλή ειδικού γαστρεντερολόγου ώστε να γίνει πιθανά κολονοσκόπηση και άλλες ειδικές εξετάσεις είναι τα εξής

- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Νυκτερινός πόνος
- Αίμα στα κόπρανα
- Πρόσφατη αλλαγή στις εντερικές συνήθειες
- Άλγος πρωκτού κατά την αφόδευση
- Ηλικία > 50 ετών
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
- Ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
- Ευρήματα στην φυσική εξέταση
- Αναιμία, Λευκοκυττάρωση, αυξημένη ΤΚΕ
- Αυξημένο ασβέστιο
- Αυξημένη ΤSH

Συνήθως οι ασθενείς πάσχουν χρόνια από δυσκοιλιότητα και έχουν δοκιμάσει πολλές φαρμακευτικές και μη θεραπείες.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η πόση επαρκών ποσοτήτων υγρών και η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και πρέπει να ενθαρρύνεται η εφαρμογή τους. Παρά ταύτα, οι λίγες μελέτες που έχουν γίνει δεν έχουν βρει μικρότερη κατανάλωση φυτικών ινών σε ασθενείς με δυσκοιλιότητα.

Εξάλλου, μερικοί ασθενείς με δυσκοιλιότητα θα επιδεινωθούν με την λήψη φυτικών ινών ιδίως όταν αυτή γίνεται ανεξέλεγκτα. Μια μελέτη έδειξε πως το 80% των ασθενών με δυσκοιλιότητα βραδείας διόδου και το 63% των ασθενών με δυσχεσία δεν βελτιώθηκε με αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

Τα καθαρτικά αδρά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: τα οσμωτικά [λακτουλόζη, πολυαιθυλενική γλυκόλη, σορβιτόλη], τα διογκωτικά [ψύλλιο], και τα διεγερτικά [σέννα, δισακοδύλη]. Δεν είναι όλα τα καθαρτικά το ίδιο δραστικά σε όλους τους ασθενείς. Μελέτες με ελλιπή σχεδιασμό που είχαν γίνει σε ζώα και μιλούσαν για βλάβη στο εντερικό νευρικό πλέγμα σε χρόνια χρήση καθαρτικών διεγερτικών δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ σε μελέτες σε ανθρώπινο πληθυσμό.

Σε μια πολύ μεγάλη ομάδα ασθενών, ιδίως γυναίκες, η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε διαταραχή στην κινητικότητα του εντέρου. Η κατηγορία αυτή των ασθενών, οι οποίοι συχνά έχουν δοκιμάσει χωρίς επιτυχία πολλές θεραπείες, φαίνεται πως βρίσκει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας με την χρήση μια νέας φαρμακευτικής ουσίας που ονομάζεται προυκαλοπρίδη και πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην χώρα μας.

Η προυκαλοπρίδη αποτελεί επιλεκτικό και υψηλής συγγένειας αγωνιστή του υποδοχέα σεροτονίνης (5-HT4), γεγονός που ερμηνεύει την εντεροκινητική της δράση. Η προυκαλοπρίδη αυξάνοντας την εντερική κινητικότητα λύνει το πρόβλημα της χρόνιας δυσκοιλιότητας σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών που υποφέρει χρόνια και έχει δοκιμάσει πολλές θεραπείες χωρίς επιτυχία. Η προυκαλοπρίδη έχει ένδειξη σε γυναίκες με χρόνια δυσκοιλιότητα και σύντομα αναμένεται να πάρει ένδειξη και σε άντρες καθώς και εδώ τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Συμπερασματικά, η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στον Δυτικό κόσμο, καθώς επηρεάζει την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Ασθενείς με παράγοντες κινδύνου χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο για να αποκλεισθούν άλλα αίτια δυσκοιλιότητας. Η λειτουργική δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται τόσο με αλλαγή στις διαιτητικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής όσο και με την χρήση κατάλληλων φαρμάκων.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος του πυρετού στα παιδιά


Μπορεί να ωφελήσει το παιδί σύμφωνα με καθηγήτρια από Πανεπιστήμιο στο Σικάγο.

Ένα παιδί με πυρετό γεννά πάντα ανησυχία αλλά ο πυρετός είναι απλά ένα φυσιολογικό κομμάτι πολλών ασθενειών και μπορεί τελικά να ωφελήσει το παιδί, υποστηρίζει η παιδίατρος Dr Hannah Chow – Johnson επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο.

Η Dr Chow – Johnson εξηγεί ότι συχνά οι γονείς ρωτούν πόσο υψηλός μπορεί να είναι ένας πυρετός, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι συχνά ο πυρετός είναι ένας «φίλος» του παιδιού τους.

Ο πυρετός αναγκάζει το παιδί να επιβραδύνει τους ρυθμούς του, να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί γεγονός που θα το βοηθήσει να ανακάμψει από την ίωση που το ταλαιπωρεί, προσθέτει η Dr Chow – Johnson και συμπληρώνει ότι αρκεί να θερμομετρούμε το παιδί μια φορά την ημέρα.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια δεν είναι απαραίτητο να ξυπνήσουμε ένα παιδί για να του δώσουμε αντιπυρετικό, επειδή ο ύπνος είναι πιο σημαντικός.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία που υποδηλώνει ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο σύμφωνα με την επίκουρο καθηγήτρια. Από τη στιγμή που το παιδί πίνει υγρά, ουρεί και ανταποκρίνεται φυσιολογικά (πάντα με δεδομένο ότι είναι άρρωστο) οι γονείς μπορούν να το παρακολουθούν σπίτι δίνοντάς του πολλά υγρά, ντύνοντάς το ελαφρά και κάνοντάς του χλιαρά μπάνια.

Ωστόσο οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο εάν το παιδί είναι μικρότερο των οχτώ εβδομάδων ή έχει αδύναμο ανοσοποιητικό, αν δεν υπάρχει σαφές αίτιο του πυρετού (π.χ. άλλα συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή, πόνος) και ο πυρετός έχει διαρκέσει για δυο ή τρεις μέρες ή αν ο πυρετός διαρκεί πάνω από πέντε μέρες ακόμη και αν το παιδί φαίνεται καλά.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμμηνόπαυση και σεξουαλική συμπεριφορά


Η σεξουαλική ζωή δε σταματά, απλά διαφοροποιείται.

Η διακοπή της περιόδου στις περισσότερες γυναίκες εμφανίζεται μεταξύ 45-50 ετών. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση είναι πολλές και συχνά επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής της, από τη συναισθηματική της κατάσταση μέχρι τη σεξουαλική της συμπεριφορά, όπως εξηγεί η κ. Χριστίνα Χουσιάδα, Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Όσο πιο ενημερωμένη είναι η γυναίκα και ο σύντροφός της για τις αλλαγές αυτές, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να διαχειριστούν τη σεξουαλική τους ζωή, η οποία δε σταματά, απλά διαφοροποιείται.

Κατά την εμμηνόπαυση παρατηρείται μεγάλη πτώση των επιπέδων των γυναικείων ωοθηκικών ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης) που προοδευτικά προκαλεί συνήθως έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας, λέπτυνση έως και ατροφία του κολπικού βλενογόνου και ξηρότητα λόγω ελάττωσης των κολπικών υγρών.

Όσον αφορά στη σεξουαλική πράξη, το στάδιο της διέγερσης είναι αυτό που επηρεάζεται περισσότερο από τις ορμονικές αλλαγές. Κατά την εμμηνόπαυση η εφύγρανση του κόλπου της γυναίκας μειώνεται τόσο ποσοτικά όσο και στο χρόνο εμφάνισης αυτής.

Εκεί δηλαδή που μια γυναίκα σε νεότερη ηλικία θα χρειαζόταν λιγότερο από 1 λεπτό για την έκκριση των κολπικών υγρών, μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 5 λεπτά για να έχει μια σχετικά ικανοποιητική ποσότητα υγρών.

Αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει την επιθυμία της γυναίκας, η οποία μπορεί να αισθανθεί αγωνία, ντροπή και απογοήτευση αντιλαμβανόμενη ότι δεν έχει αρκετά κολπικά υγρά κατά την διάρκεια των προκαταρκτικών με το σύντροφό της.

Επίσης, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται πιο λεπτά και η κλειτορίδα γίνεται πιο ευαίσθητη στα απτικά ερεθίσματα. Όλες αυτές οι ξαφνικές και ριζικές μεταβολές μπορεί να επιφέρουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και ενδεχομένως δυσλειτουργία στο ζευγάρι που δεν ξέρει να τις χειριστεί.

Η δυνατότητα της γυναίκας να έχει οργασμό κατά την εμμηνόπαυση διατηρείται. Αυτό που είναι πιθανό να αλλάξει είναι ο τρόπος που βιώνει τον οργασμό.

Ειδικότερα, η διάρκεια και η ένταση του οργασμού συνήθως μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, αφού παρουσιάζεται μείωση των συσπάσεων της μήτρας. Αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα σταματάει να απολαμβάνει τις κορυφώσεις τις. Πολύ συχνά μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, νιώθει πιο ελεύθερη πια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της.

Η γυναίκα απαλλαγμένη πια από τον φόβο της εγκυμοσύνης, αλλά και με λιγότερες αναστολές και πολύ μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία και γνώση του σώματός της, μπορεί να επικοινωνεί με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις και να γεύεται καλύτερα και πληρέστερα την ηδονή της δικής της κορύφωσης.

Η μεγαλύτερη απειλή και εστία προβλημάτων και δυσλειτουργιών στη γυναίκα μετά το πέρας της περιόδου της δεν προέρχονται από τη βιολογική σφαίρα, ούτε από τις αλλαγές στο ορμονικό της περιβάλλον, αλλά από τις παγιωμένες κοινωνικές προκαταλήψεις.

Οι περισσότερες από αυτές πηγάζουν από την άποψη ότι το σεξ αφορά τους νέους ανθρώπους και πρέπει να σταματάει όταν αφαιρείται η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αξία της σεξουαλικής λειτουργίας σε ένα ζευγάρι είναι κατά πολύ πιο σύνθετη και ξεπερνάει το βιολογικό ένστικτο της γέννησης παιδιών.

Είναι απολύτως υγιές μία γυναίκα στα 50-55 της χρόνια ή και μεγαλύτερη να έλκεται από το σύντροφό της, να τον ποθεί, να ζητά επιβεβαίωση, να θέλει να τον προκαλέσει και τέλος να αναζητά την σεξουαλική της ικανοποίηση και τον οργασμό της.

Η διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας της γυναίκας όσο μεγαλώνει είναι δείκτης υγείας για την ίδια και για τη σχέση της.



Διαβάστε περισσότερα...

Από 12/1 «Δεν πληρώνω αν δεν πάρω απόδειξη»


Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Από τις 12 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.

Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα δέκα εισιτήρια το ένα δώρο από σήμερα


Στόχος να αυξηθούν τα έσοδα των συγκοινωνιών.

Σήμερα αρχίζει η διάθεση στο επιβατικό κοινό της δεσμίδας των 11 εισιτηρίων, από τα οποία το ένα θα διατίθεται δωρεάν.

Η συγκεκριμένη παροχή θα εφαρμοσθεί στα ενιαία εισιτήρια αξίας 1,40 ευρώ (ολόκληρο), 0,70 ευρώ (μειωμένο) και στα εισιτήρια μίας διαδρομής (με λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ) αξίας 1,20 ευρώ (ολόκληρο) και 0,60 ευρώ (μειωμένο).

Τα εισιτήρια αυτά θα αναγράφουν σε εμφανές σημείο της εμπρόσθιας και οπίσθιας όψης, με κόκκινο χρώμα, ότι αποτελούν εισιτήρια δεσμίδας 11 τεμαχίων.

Επίσης, εκτός των σταθερών πρόσθετων ασφαλείας που περιέχονται σε όλα τα εισιτήρια, η συγκεκριμένη κατηγορία θα περιλαμβάνει και πρόσθετες εκτυπωτικές ασφάλειες.

Τα παραπάνω εισιτήρια δεν θα πωλούνται μεμονωμένα, αλλά σε ειδική πλαστική συσκευασία και θα διατίθενται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια των ΟΣΥ. ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ ΑΕ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ).

Στόχος του ΟΑΣΑ είναι να δώσει κίνητρα στους επιβάτες, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βαρύς ο λογαριασμός το 2013


Ο «χάρτης» των περικοπών της νέας χρονιάς.

Μια νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή, αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

Με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20%.

Οι μειώσεις επέρχονται από το πρώτο ευρώ σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης αθροιστικά, από 1.000 και άνω.

Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο με το νέο έτος θα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους αντί του 60ου που ισχύει έως σήμερα.

Ακόμη, θεσπίζεται ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της συγκεκριμένης σύνταξης.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο ύψος των εφάπαξ, τα οποία περικόπτονται έως 83%, σε 20 Τομείς Πρόνοιας που παρουσίασαν ελλείμματα.

Το μέτρο αφορά, όσους υπέβαλλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ, από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά.

Ως προς τα εργασιακά, αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες.

Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.

Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών "παγώνουν" στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες», ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.

Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κορίτσι το πρώτο μωρό της Κρήτης για το 2013


Γεννήθηκε μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έλευση του νέου έτους.

Ένα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους 2 κιλών και 700 γραμμαρίων έφερε στον κόσμο στις 01:45 μία νεαρή υπήκοος Βουλγαρίας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο τοκετός ήταν φυσιολογικός και η νεαρή μητέρα εδώ και λίγες ώρες κρατά στα χέρια της το μωρό, το πρώτο για το νέο έτος στην Κρήτη.

Στα άλλα νοσοκομεία του νησιού δεν υπήρξαν τοκετοί μετά τα μεσάνυχτα, και μόνο στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου αναμένονται εντός των επόμενων ωρών τα δύο πρώτα μωρά του νέου έτους.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς


«Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου...».

Η 1η Ιανουαρίου, ως ξεκίνημα της νέα χρονιάς, επικράτησε να γιορτάζεται στη Ρώμη από το 48 π.Χ., την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα και πήρε πολλά στοιχεία από τη Ρωμαϊκή γιορτή «Σατουρνάλια».

Επρόκειτο σημαντική γιορτή των Ρωμαίων, οι οποίοι τα ταύτιζαν με τα αρχαία Κρόνια, και εκτός από τις τυπικές θυσίες, περιλάμβανε δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, ανταλλαγή μικρών δώρων, ή υπαίθριες αγορές. Αυτή την περίοδο επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους.

Με την επίδραση της Ορθόδοξης θρησκείας, η Πρωτοχρονιά έμεινε έως σήμερα σαν λαϊκή γιορτή για την οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ερευνήτρια λαογραφίας και παράδοσης Μαίρη Παναγάκου. Γνωστά σε όλους τα κάλαντα της παραμονής, η βασιλόπιτα με το φλουρί, το σπάσιμο του ροδιού, η κρεμμύδα και οι κρεμασμένες κάλτσες στο τζάκι, που προσδοκούν να γεμίσουν με δώρα και γλυκά πρωτοχρονιάτικα.

Και λόγω της αρχής του νέου έτους, κυρίαρχος είναι ο ρόλος της τύχης, αλλά και των προλήψεων. Εκείνος που θα βρει στο κομμάτι του το φλουρί θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Δίνεται μεγάλη προσοχή στο ποιος θα κάνει ποδαρικό πρώτος στο σπίτι το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Πολλοί είναι επίσης, εκείνοι, που δεν δίνουν τίποτε έξω από το σπίτι, αυτή την πρώτη μέρα του χρόνου, δεν ρίχνουν νερό έξω από αυτό και δεν αναφέρουν ονόματα επιβλαβών ζώων, εντόμων, ούτε καν ασθενειών.

Βασιλόπιτα - μια ιστορία

Προσφορά, στην πραγματικότητα, λατρείας προς το Θείο, είναι συνδεδεμένη με την εποχή που τρώγονται τα πολυσπόρια, από τα οποία θα προέλθει το ψωμί.

Η σημερινή βασιλόπιτα πήρε το όνομά της από τον Μέγα Βασίλειο και ο προφορικός θρύλος φέρει τον έπαρχο της Καισάρειας να είχε ζητήσει όλα τα χρυσαφικά των κατοίκων της, αφού από τους υψηλούς και άδικους φόρους δεν είχαν τίποτε άλλο να δώσουν πια. Ωστόσο, αν και συγκεντρώθηκαν, τα χρυσαφικά αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του έπαρχου και έτσι ο Άγιος Βασίλειος, γνωρίζοντας τις ανθρώπινες αδυναμίες και αφού ήταν αδύνατο να αποδοθούν δίκαια στους ιδιοκτήτες τους, έδωσε εντολή στους φουρνάρηδες της περιοχής να κατασκευάσουν μικρά πλακούντια-ψωμάκια και να μπει στο καθένα από ένα χρυσαφικό.

Κατά εντελώς θαυματουργό τρόπο πήρε ο καθένας το ψωμάκι του, που περιείχε το δικό του χρυσαφικό! Αυτό το χρυσαφικό μεταφράζεται στο φλουρί της βασιλόπιτας, ενώ η γιορτή του Αγίου Βασιλείου προς τιμή του Άγιου Βασίλη, που επέστρεψε τα δώρα στους πιστούς του.

Ανάλογα με την προσδοκία για το νέο έτος, ή την καλή σοδειά, γίνεται και ο στολισμός της βασιλόπιτας. Στα ορεινά χωριά της Ρούμελης βάζουν επάνω μάντρα με πρόβατα, άλλοι ελιά ή κληματσίδα ή ένα άχυρο.

Στα νησιά του Αιγαίου, τη βασιλόπιτα ή βασιλοκουλούρα την κυλούν από την είσοδο του σπιτιού ίσαμε το τζάκι. Αν κυλήσει αριστερά, φοβούνται πως θα είναι κακή η χρονιά τους, καλή αν πέσει δεξιά.

Στις ποιμενικές περιοχές, στα Άγραφα, με τις πολλές στάνες, φτιάχνουν τη βοϊδοκουλούρα και την περνούν στα κέρατα του βοδιού, δίνοντας κι από ένα κομμάτι στα άλλα ζώα για να είναι καλά στην επόμενη χρονιά. Συνηθίζεται να κόβεται το πρώτο κομμάτι στην Παναγιά, το δεύτερο στον Χριστό, και τα υπόλοιπα στο σπίτι, στην εργασία, στον νοικοκύρη και στα άλλα μέλη της οικογένειας.

Το σπάσιμο του ροδιού (έθιμο της Πελοποννήσου)

Το πρωί της πρώτης του χρόνου, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι για να το «λειτουργήσει». Επιστρέφοντας στο σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας -δεν επιτρέπεται να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του) και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι.

Μπαίνοντας μέσα με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν τα σποράκια του παντού και ταυτόχρονα λέει «υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος και όσα σποράκια έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά».

Τα παιδιά μαζεμένα γύρω γύρω κοιτάζουν αν τα σποράκια είναι τραγανά και κατακόκκινα. Όσο γερά και όμορφα είναι τα σποράκια, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

Κουραμπιέδες

Οι βουτυρένιοι, όπως τους ονομάζουν στη Πάρο, είναι το κατ' εξοχήν πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μοσχοβολούν βούτυρο και θρυμματίζονται στο στόμα.

Στη Σμύρνη τα μικρά αυτά χιονάτα μπισκότα τα ονόμαζαν «σεκέρ λουκούμ» και τα έφτιαχναν όλο τον χρόνο, τραγουδώντας:

Εγώ άνδρα μου στοχάσθηκα να κάνω κουλουράκια

Και δέκα οκάδες είκοσι σεκέρι μπουρεκάκια

Να δίνω τρία τέσσερα να πάρει η κάθε μία

και πέντε έξι ή επτά αν έχωσι παιδία!

Άλλοτε, έφτιαχναν τους κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και πριν τους πασπαλίσουν με άχνη τους βύθιζαν σε ανθόνερο. Όμως, το βούτυρο γάλακτος αντικαταστάθηκε πλέον με φρέσκο και το ανθόνερο με βανίλια. Στην Πελοπόννησο συνηθίζουν να τους ραντίζουν με ούζο.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για περιορισμό των επιστροφών ΦΠΑ


Σκέψεις για απαλλαγή των επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Την απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τζίρο μικρότερο των 10.000 ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται θα εξαιρούνται από το ΦΠΑ όσοι επιτηδευματίες δήλωσαν –κατά μέσο όρο– ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 την τελευταία πενταετία ενώ ο έλεγχος του τζίρου θα πραγματοποιείται αντιστοίχως κάθε πέντε χρόνια.

Για τα πέντε χρόνια πριν την εξαίρεση οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πληρώνουν κανονικά τον ΦΠΑ.

Η τρόικα συστήνει στην κυβέρνηση να εξαιρέσει από το καθεστώς του ΦΠΑ τους μικρο-επαγγελματίες καθώς το 1/3 των φόρων που αναγκάζεται να επιστρέφει κάθε χρόνο το Δημόσιο αφορά μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ.

«Το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», δήλωσε για το θέμα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικά οφέλη προσφέρει το βάδισμα


Εναλλακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει το τακτικό περπάτημα.

Ποιο είναι το σπουδαίο με την άσκηση; Κάνει το καρδιοαγγειακό σας σύστημα δυνατότερο και πιο αποτελεσματικό. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της πίεσης του αίματος, στο επίπεδο του ζάχαρου, και στο σωματικό βάρος. Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της άσκησης.

Μπορεί να μην σας αρέσει η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή να απεχθάνεστε την ιδέα του γυμναστηρίου, αλλά υπάρχει μια μορφή άσκησης που σχεδόν όλοι απολαμβάνουν και ωφελούνται από αυτή — το βάδισμα.

Ιδανικά, θα έπρεπε να ασκείστε το λιγότερο για μισή ώρα κάθε ημέρα. Στην πραγματικότητα, το κανονικό είναι μια ώρα την ημέρα.

Το περπάτημα είναι ο ευκολότερος τρόπος να πετύχετε αυτό τον στόχο. Ένας γρήγορο βάδισμα βοηθά στη κατανάλωση ενέργειας περίπου όση και με ένα ελαφρύ τρέξιμο με παρόμοια επίσης οφέλη για την υγεία. Ακόμα και ένα βάδισμα με μικρότερο ρυθμό βοηθά την υγεία σας.

Σε τι μπορεί να ωφεληθείτε αν περπατάτε τακτικά; Ιδού μια σειρά από μερικά από αυτά:

Μείωση του σωματικού λίπους: Αυτό περιλαμβάνει απώλεια του κοιλιακού λίπους, το όποιο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς.

Οφέλη καρδιάς: Το περπάτημα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματός σας και να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL.

Έλεγχος πίεσης αίματος: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει την πίεση αίματος.

Ανύψωση του ηθικού σας: Ακόμη και μικρό περίπατοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση.

Πνευματική διαύγεια: Το βάδισμα μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Δυνατότερα οστά: Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση που συνδυάζει κίνηση και άρση βάρους (του σώματός σας), που μπορεί να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε ή να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας.

Αποφυγή του διαβήτη: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση και το περπάτημα βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνη η παρατεταμένη χρήση ακουστικών


Πόσες ώρες μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Είναι γνωστή η συνήθεια όλων μας, να ακούμε μουσική από το κινητό μας τηλέφωνο ή από κάποια άλλη φορητή συσκευή, όταν μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν έχει ένα ηχείο, σε υψηλή ένταση, διαρκώς στο αυτί του.

Η ένταση του ήχου θα πρέπει να ρυθμίζεται το πολύ στο 50-60% του μεγίστου, σύμφωνα με τη Sharon Curhan, που ανακάλυψε πως ένας στους πέντε έφηβους υποφέρουν από κάποιου είδους ακουστική δυσλειτουργία, ποσοστό που ξεπερνά κατά 5% τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 1980.

Η Sharon Curhan, επίσης κάνει και ένα συσχετισμό μεταξύ των διαφόρων ειδών μουσικής που ακούει κάποιος, την ένταση του ήχου και τη διάρκεια ακρόασης, λέγοντας πως «αν χρησιμοποιεί κανείς ακουστικά και ακούει Electronic, Heavy Metal ή Rock το ασφαλές χρονικό όριο είναι οι 3,5 ώρες όταν η ένταση είναι ρυθμισμένη στο 60%».

Όπως σημειώνει βέβαια, «αν η ένταση είναι χαμηλότερη αυξάνονται οι ώρες που μπορεί κανείς να ακούσει τη μουσική του με ασφάλεια».

«Αντίθετα, η Pop, Folk, Classic Rock και άλλα λιγότερο έντονα είδη μουσικής μπορεί κανείς να τα απολαύσει για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί, αν φυσικά παραμείνει στα ασφαλή όρια έντασης (50-60%)», εξηγεί η επιστήμων.

Ένας από τους λόγους που οδηγούμαστε στην αύξηση της έντασης του ήχου, είναι η ανάγκη να αποκόψουμε τους ενοχλητικούς ήχους του περιβάλλοντος.

Αυτό εκτός του ότι μειώνει σταδιακά την ικανότητά μας να μπορούμε να διακρίνουμε διαφορετικούς ήχους, μας κάνει να ανεβάζουμε την ένταση σε επίπεδα επικίνδυνα για την ακοή μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανακουφιστείτε από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο


Αντιμετωπίστε τους πόνους χωρίς φάρμακα.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο χτυπάει περίπου 5-10 ημέρες πριν την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας και υποχωρεί τις πρώτες μέρες του κύκλου.

Πονοκέφαλος, ακμή, αϋπνία, αύξηση της όρεξης, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ένταση ή/και πόνος στο στήθος, πόνοι στα οστά ή/και στις αρθρώσεις, και αυξημένη εφίδρωση είναι τα κύρια σωματικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενώ ο εκνευρισμός, το άγχος, η κατάθλιψη, ο υπερβολικός συναισθηματισμός (εύκολο κλάμα), η υπερδιέγερση ή η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, η δυσκολία συγκέντρωσης, η μελαγχολία και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι οι ψυχικές διαταραχές που μπορεί να παρατηρηθούν τις ίδιες μέρες.

Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι έως και το 80% των γυναικών υποφέρουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS). Αν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που διαταράσσουν την καθημερινότητά σας, μιλήστε με το γυναικολόγο σας.

Αλλιώς, ανακουφίστε τον πόνο με τα παρακάτω μυστικά.

Λυγαριά

Το εκχύλισμα της λυγαριάς (θα το βρείτε σε συμπλήρωμα διατροφής ως chasteberry ή vitex) αυξάνει τα επίπεδα προγεστερόνης στο σώμα και ανακουφίζει από τον πόνο στους μαστούς.

Σε μια γερμανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα ανακουφίζει επίσης από την οξυθυμία, τις μεταβολές της διάθεσης και τους πονοκεφάλους.

Μαγνήσιο και βιταμίνη Β6

Οι γυναίκες που επηρεάζονται από το PMS παρουσιάζουν μεγαλύτερη ροπή προς την έλλειψη μαγνησίου. Η λήψη 200 με 400 mg μαγνησίου την ημέρα μπορεί να μειώσει τις μεταβολές στη διάθεση, το πρήξιμο, τους πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα.

Βελτιώστε την απορρόφηση μαγνησίου από τον οργανισμό σας με ένα συμπλήρωμα 100-200 mg βιταμίνης Β6 την ημέρα. Η βιταμίνη αυτή είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών που προκαλούν ευφορία, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Οι γυναίκες που λάμβαναν 1.200 mg ασβεστίου και 4.000 IU βιταμίνης D καθημερινά είχαν τις μισές πιθανότητες να υποφέρουν από κράμπες και πόνους στην κοιλιά συγκριτικά με όσες κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα των δύο αυτών θρεπτικών στοιχείων, όπως διαπίστωσε μελέτη από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Οι ποσότητες αυτές καλύπτονται με τέσσερις μερίδες ημιάπαχου γάλακτος.

Φυτικές ίνες

Το PMS συνήθως προκαλείται από ορμονική ανισορροπία – πολύ λίγη προγεστερόνη και πάρα πολλά οιστρογόνα. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην αποβολή των πλεονάζοντων οιστρογόνων. Επίσης, επιβραδύνουν την απορρόφηση σακχάρων, εξισορροπώντας τα επίπεδα ενέργειας και καταπολεμώντας την κόπωση.

Μην μπερδεύετε την κατάθλιψη ή τις διαταραχές άγχους με τη μελαγχολία που συνοδεύει την περίοδο. Τα συμπτώματα του PMS εξαφανίζονται μέχρι την τέταρτη μέρα της περιόδου.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές για το νέο έτος (2013)



Το νέο έτος που 'ρχετε να έχετε κοντά σας,
υγεία, αγάπη και χαρά και πρόσωπα δικά σας.
Όταν μπορούνε να 'ρχονται κι ωραία να περνάτε,
γιατί κι αυτοί σας αγαπούν, όπως τους αγαπάτε.



Θα σας ευχηθώ επίσης το νέο έτος που έρχεται να σας φέρει λίγη τύχη, αρκετή δύναμη, πολύ κουράγιο και απεριόριστη αγάπη τουλάχιστον για την ζωή, για να αντέξει και να βγει ομαλά κι όμορφα η χρονιά που μπαίνει.


Νότης


Καλή Χρονιά... από το ΑμεΑ Blog.
Διαβάστε περισσότερα...