Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Τρόφιμα και ροφήματα που ενυδατώνουνΑπαραίτητα για να αποφύγουμε καταστάσεις αφυδάτωσης.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60 % περίπου από νερό. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετά υγρά την ημέρα και να επιλέγουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ώστε να το κρατάμε καλά ενυδατωμένο.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την περιεκτικότητα διαφόρων τροφών σε νερό, παρατηρώντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την τεράστια θρεπτική αξία αυτής της ομάδας τροφίμων.

Τρόφιμο - % περιεκτικότητα σε νερό

Μαρούλι 96
Λάχανο 93
Καρπούζι 92
Μπρόκολο 91
Γάλα 88
Καρότο 87
Πορτοκάλι 87
Μήλο 84
Ψάρι 78
Πατάτα 77
Μπανάνα 74
Καλαμπόκι 70
Δαμάσκηνα 70
Κοτόπουλο 67
Μοσχάρι 59
Φέτα 56
Γκούντα 43
Γραβιέρα 39
Ψωμί 37
Βούτυρο 16
Ζάχαρη 1

Ανεπαρκής ενυδάτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την πνευματική, όσο και τη σωματική απόδοση ενός ατόμου, ενώ δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να ενυδατωθούμε. Το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται να προσέχουμε ώστε η διατροφή μας να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οπότε σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη υγρών και ροφημάτων να αποφεύγουμε καταστάσεις αφυδάτωσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ταξιδεύουμε και τρώμε με ασφάλειαΤι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε έτοιμα φαγητά.
Κάθε φορά που αποφασίζουμε να κάνουμε ένα ταξίδι και να φύγουμε από το σπίτι μας θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες οδηγίες για τη σωστή επιλογή των γευμάτων προκειμένου να αποφύγουμε τα επικίνδυνα προϊόντα που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

-Επιλέγετε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.

-Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

-Έτοιμα σνακ (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.

-Σαλάτες που διατίθενται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.

-Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.

-Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.

-Τα ψυγεία, με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).

-Τα τρόφιμα, που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν στο ψυγείο πρέπει να πετιούνται.

Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστικό για ψηλά παιδιάΜερικές συμβουλές για όσους επιθυμούν δίμετρους... απογόνους.

Εάν επιθυμείτε να αναθρέψετε ένα τσούρμο ψηλά παιδιά, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε σύντροφο που να έχει γεννηθεί σε διαφορετική περιοχή.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν και οι δύο οι γονείς έχουν γεννηθεί στην ίδια πόλη, τότε τα παιδιά τους έχουν κατά μέσο κοντύτερο ανάστημα.

Εάν όμως έχουν γεννηθεί σε τελείως διαφορετικές περιοχές, τότε τα τέκνα τους είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε ψηλούς ενήλικες.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Dariusz Danel, του ινστιτούτου Ανθρωπολογίας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται στη γενετική ποικιλότητα.

Γονείς από την ίδια περιοχή, είναι πιο πιθανό να φέρουν παρόμοια γονίδια, από ότι εκείνοι που γεννήθηκαν σε διαφορετικές.

Όσο μεγαλύτερη είναι η γενετική ποικιλότητα, τόσο μεγαλύτερες είναι πιθανότητες τα παιδιά να αποκτήσουν μεγαλύτερα σώματα που θα είναι πιο λειτουργικοί.

Μέσω αυτής της μεθόδου, εξοικονομείται ενέργεια, η οποία μεταφέρεται στην ανάπτυξη.

Ο δρ. Danel και η ομάδα του εξέτασαν τα ύψη 2.675 αγοριών και 2.603 κοριτσιών στην Πολωνία και διασταύρωσαν τα στοιχεία αυτά με πληροφορίες σχετικά με τα ύψη των γονιών και του οικογενειακού εισοδήματος.

Η έρευνά απέδειξε, ότι τελικά το ύψος σχετίζεται αφενός με το ύψος των γονιών, αλλά και με το εισόδημα, μιας και ευκατάστατες οικογένειες φροντίζουν για την καλύτερη τροφή.

Ωστόσο, ανακάλυψαν κάποια σαφή στοιχεία ότι η απόσταση γέννησης των προγόνων έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ύψος των παιδιών, σε ένα ποσοστό 20% για τα αγόρια και 14% για τα κορίτσια.


Διαβάστε περισσότερα...

Προληπτικά μέτρα για τον ιό του Δυτικού ΝείλουΟλοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε δράσεις εκνέφωσης σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Συκιά Ελασσόνας και στα κάτω Βασιλικά Φαρσάλων, για προληπτικούς κυρίως λόγους, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατόπιν εισήγησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Αυτό θα γίνει αφού πρώτα προηγηθεί ενημέρωση των κατοίκων για τα μέτρα προστασίας και την εκνέφωση, σε συνεργασία πάντα με τη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ), τα Κέντρα Υγείας, το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ), τους Δήμους και τα στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για επιπρόσθετη λήψη μέτρων, με αφορμή τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του ενημέρωσε για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την ατομική υγιεινή του καθενός, έτσι ώστε να προφυλαχτεί ο πληθυσμός από τα κουνούπια και συνεπώς από τον ιό.

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός δήλωσε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσει να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατάλληλες κινητικές δραστηριότητες στην παιδική ηλικίαΕίναι απαραίτητο να παραμείνουν τα παιδιά σωματικά δραστήρια.

Η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη και ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά φαίνεται να το γνωρίζουν ενστικτωδώς. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι σωματικά δραστήρια με φυσικότητα όπως μπορούν να βεβαιώσουν πολλοί εξουθενωμένοι γονείς.

Τις περισσότερες δραστηριότητες τις εκτελούν σε διακεκομμένα αλλά μάλλον έντονα διαστήματα. Μεγαλώνοντας και περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας σταδιακά μειώνονται.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό φαίνεται να οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Όταν η σωματική αδράνεια συνδυάζεται με την παχυσαρκία και υπάρχει μεταφορά αυτών των καταστάσεων στην ενηλικίωση, εμφανίζονται επιπρόσθετα και σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι παθήσεις του καρδιοκυκλοφορικού, ο διαβήτης κλπ.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να παρακινηθούν τα παιδιά να παραμείνουν σωματικά δραστήρια στόχος που αποτελεί πραγματική πρόκληση για γονείς, δασκάλους και επιστήμονες του χώρου της υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τα παιδιά και γενικά όσο νωρίτερα αρχίζουν τόσο το καλύτερο.

Όμως, υπάρχουν δραστηριότητες που αρμόζουν στα παιδιά και άλλες που δεν είναι κατάλληλες. Έτσι, η ηλικία ενός παιδιού υπεισέρχεται ως ένας σοβαρός παράγοντας για σκέψη, όταν επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας.

Ο σωστός χρόνος για να αρχίσει ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας είναι συγκεκριμένος για κάθε παιδί και όχι μια οποιαδήποτε ηλικία την οποία επιλέγουν οι γονείς αυθαίρετα. Τα παιδιά μιας τάξης, μπορεί να έχουν περίπου την ίδια ηλικία αλλά δεν έχουν την ίδια ψυχοσωματική ανάπτυξη. Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες σε διαφορετικές ηλικίες, επομένως είναι σημαντικό να μη συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι δραστηριότητες και οι ασκήσεις πρέπει να είναι εξατομικευμένες και να βασίζονται κυρίως στο βαθμό ωρίμανσης, στις δεξιότητες και στις προηγούμενες εμπειρίες του κάθε παιδιού. Τα πολύ μικρά παιδιά είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που είναι ελκυστικές και ευχάριστες και να ανταποκρίνονται στο επίπεδο των δεξιοτήτων τους.

Εν κατακλείδι, η φυσική δραστηριότητα είναι σημαντική για όλους και κυρίως για τα παιδιά τα οποία έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές και σημαντικές δεξιότητες. Αν υπάρξει η κατάλληλη επιλογή δραστηριοτήτων αλλά και συμπεριφορών από μέρους των γονιών και των δασκάλων, θα κτιστούν οι βάσεις ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε περισσότερα...

Προσπαθείτε να παρακολουθήσετε το παιδί σας στα κοινωνικά δίκτυα;Έρευνα αποκαλύπτει ότι χάνετε το χρόνο σας.

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι αλήθεια ότι μπορεί να αγχώνουν τους εφήβους και να τους προκαλούν διάφορα αρνητικά συναισθήματα, όμως σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους και «κατασκοπεύουν» τους λογαριασμούς τους, ουσιαστικά χάνουν το χρόνο τους.

Οι επιστήμονες, συνιστούν στους γονείς να αποφύγουν αυτή τη μέθοδο και να χρησιμοποιήσουν αντ' αυτού την παλιά, καλή, γνωστή συνταγή της συζήτησης μαζί τους και να ακούσουν τι έχουν να τους πουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, υποστήριξαν ότι χρήση των κοινωνικών δικτύων στους έφηβους μπορεί να έχει αρνητικές και θετικές συνέπειες.

Αυτοί που χρησιμοποιούν το facebook τείνουν να είναι πιο νάρκισσοι, ενώ αυτοί που κάνουν έντονη την παρουσία τους στην ιστοσελίδα, είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποιες ψυχολογικές διαταραχές, όπως αντικοινωνική συμπεριφορά και μανίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύωρη παρακολούθηση αυτών των ιστοσελίδων σε καθημερινή βάση, είναι πιθανό να καταστήσει τους νέους, επιρρεπείς στο άγχος, την κατάθλιψη και διάφορες άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Η έρευνα, ωστόσο, απέδειξε και τις θετικές πλευρές αυτών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εσωστρεφών παιδιών, που άρχισαν να κοινωνικοποιούνται μέσω διαδικτύου, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εξωστρεφή.

Ειδικοί, στην Ετήσια Συνέλευση του Αμερικανικού Οργανισμού Ψυχολογίας,αποφάνθηκαν πως είναι ανούσιο οι γονείς να προσπαθήσουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους, γιατί αργά η γρήγορα θα βρουν κάποιο τρόπο να τους ξεφύγουν.

Αντίθετα, επιμένουν, ότι ακόμα και τώρα, στην εποχή του διαδικτύου και της απρόσωπης επικοινωνίας, ο παραδοσιακός τρόπος επικοινωνίας είναι ότι καλύτερο και αποτελεί την ουσία του γονικού ρόλου.

Τέλος υποδεικνύουν την σωστή αναλογία κουβέντας γονιού με παιδί, κυμαίνεται 1 στα 5, 1 λεπτό να μιλάνε οι γονείς και 5 να ακούνε τα παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Πατρέων: Δωρεάν φροντιστήρια για παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών


Τα δικαιολογικά που απαιτούνται.


Ο Δήμος Πατρέων, ανακοινώνει ότι ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 8 Αυγούστου, οι αιτήσεις για το «Πρόγραμμα Δωρεάν Φροντιστήρια για παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών». Η κατάθεση των αιτήσεων θα διαρκέσει όλο τον Αύγουστο.

Σκοπός είναι να βοηθηθούν όσα παιδιά ανήκουν σε οικογένειες της πόλης μας με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά έχουν θέληση για μόρφωση και πρόοδο.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην συμβολή ευαισθητοποιημένων συμπολιτών – Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι αφιλοκερδώς δέχονται τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών να παρακολουθούν δωρεάν τα μαθήματα που γίνονται στα Φροντιστήριά τους.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:
· Φωτοτυπία εκκαθαριστικού 2010.
· Φωτοτυπία Ε1
· Φωτοτυπία ΕΤΑΚ (2008 ή 2009)
· Βεβαίωση μόνιμου κατοίκου Δήμου Πατρέων
· Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
· Βεβαίωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Στήριξης Απόρων (Γραφείο Δημοτικής Μέριμνας – Κοραή 5)
· Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας επικυρωμένη
· Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας
· Απόδειξη καταβολής ενοικίου ή φωτοτυπία συμβολαίου
Λοιπά δικαιολογητικά όταν συντρέχουν οι αντίστοιχες προϋποθέσεις:
· Αποδεικτικό για ύπαρξη στην οικογένεια ατόμου με αναπηρία ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας.
· Βεβαίωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Στήριξης Απόρων (Γραφείο Δημοτικής Μέριμνας – Κοραή 5).
· Φωτοτυπία δικαστικής απόφασης επιμέλειας παιδιών
· Λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν κάποιο άλλο θέμα που αντιμετωπίζει η οικογένεια.

(Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του Κοινωνικού Οργανισμού – Γούναρη 76, 3ος όροφος, 09:00-13:00. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-390961 και 2610-390969.
Παράλληλα όσοι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν για να δηλώσουν συμμετοχή με την Υπεύθυνη του Προγράμματος κα. Βάλια Αλεξανδρίδη στο τηλ: 2610-390969).


Διαβάστε περισσότερα...

Στις Παναγίες της Ελλάδας χτυπάει η καρδιά της χριστιανοσύνης

Ρίγη συγκίνησης στον Πόντο, σε κλίμα κατάνυξης η λειτουργία στην Παναγιά τη Σουμελά.


- Για 2η χρονιά οι έλληνες του Πόντου στην Παναγία τους την Σουμελά στην Τραπεζούντα
- Κατάνυξη και συγκίνηση στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας
- Ημέρα μνήμης και κατάνυξης στην Παναγιά του Αιγαίου, την Παναγία της Τήνου
- Όλα τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου

Προεξαρχόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, χιλιάδες Πόντιοι, σε κλίμα κατάνυξης, μετέχουν στη Θεία λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά. Χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται ήδη από το Σάββατο στο Όρος Μελά στην Τραπεζούντα για το μεγάλο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Δημήτριο.

Από πέρυσι, η θεια λειτουργία τελείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με επίσημη άδεια του τουρκικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, στο Βέρμιο χιλιάδες άλλοι Πόντιοι βρίσκονται στην εκκλησία της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας όπου εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας θα παραστούν ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

'Ολα τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου


Το προσκύνημα στην Τήνο, τα φιδάκια στην Κεφαλονιά, τα καϊκια της Παναγιάς στα Κουφονήσια, ο επιτάφιος στην Πάτμο και το πανηγύρι στην Παναγία Σουμελά είναι μόνο μερικά από τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου.

Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος σας, να μην βρείτε μιαν εκκλησιά που γιορτάζει την Παναγιά της.Οι ημέρες που προηγούνται, απ’ την πρώτη του Αυγούστου, είναι ημέρες νηστείας και περισυλλογής, καθώς οι πιστοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Στον ημερολογιακό κύκλο των μεγάλων εορτών του Χριστιανισμού, ο κύκλος της βλάστησης κλείνει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Kοίμησης της Θεοτόκου και τότε καταναλώνονται όσες τροφές έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι, ίσως, το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Στο νησί που είναι απόλυτα ταυτισμένο με την Παναγιά του, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί, όχι μόνο από την Ελλάδα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και ν’ αποθέσουν τα τάματά τους. Η εικόνα των πιστών που ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, μέχρι την εικόνα, γονατιστοί είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.

Το πανηγύρι διαρκεί έως τις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα δηλαδή της Παναγίας, ενώ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στο νησί γιορτάζεται και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού Έλλη από τους Ιταλούς, που έγινε λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με τους Ιταλούς, τον δεκαπενταύγουστο του 1940.

ΠΑΡΟΣ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ

Από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά, την πρωτεύουσα της Πάρου και είναι από τους αρχαιότερους και καλύτερα διατηρημένους χριστιανικούς ναούς. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε εξαιτίας ενός τάματος της Αγίας Ελένης. Πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (17ου αιώνα) και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Μετά την καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου, ξεκινά το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που το γλεντάνε μέχρι τις πρωινές ώρες, με παραδοσιακή μουσική, παριανό κρασί και ντόπιους μεζέδες. Την ίδια ώρα, στο λιμανάκι της Νάουσας της Πάρου η νύχτα γίνεται μέρα, όταν δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά. Οι συγκεντρωμένοι, εντυπωσιασμένοι από το θέαμα, περιμένουν την κορύφωση, με την άφιξη των «πειρατών» στο λιμάνι για την έναρξη της γιορτής με νησιώτικους χορούς, και πρώτο και καλύτερο τον Mπάλο.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο και στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.. Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Μετά τον μέγα εσπερινό της παραμονής γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της Αγίας Εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών.

Στο αποκορύφωμα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, ποντιακά συγκροτήματα από την Μακεδονία προσφέρουν μοναδικές στιγμές με παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΙΩΤΙΣΣΑ

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ' τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο συναντά κανείς όλα αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός τυπικού νησιώτικου πανηγυριού, πλανόδιους πωλητές, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και λαϊκές ορχήστρες, ενώ τα σκωπτικά πειράγματα δίνουν και παίρνουν, συντηρώντας μια παράδοση αιώνων.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ

Για τους πιο ταξιδεμένους, που έχουν αψηφήσει την απόσταση και τις δυσκολίες στην πρόσβαση, το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά. Μην περιμένετε γλέντια με γρήγορους χορούς και παζάρι με πάγκους μικροπωλητών που εκμεταλλεύονται την κοσμοσυρροή για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Εδώ, στην Όλυμπο, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή την συγκυρία για τον Χριστιανισμό και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό, αργόσυρτο και με σοβαρή διάθεση. Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. Στη συνέχεια, και καθώς πέφτει το σκοτάδι, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά-σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς και λαμπρότητας παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους. Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες και η όλη ατμόσφαιρα είναι από τις ωραιότερες που μπορεί να βιώσει ο πιστός στα πανηγύρια του Αιγαίου.

ΝΙΣΥΡΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΗΛΙΑΝΗ

Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Aυγούστου, γιορτή της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος. Tο έθιμο είναι αφιερωμένο στην γυναίκα, καθώς οι μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λατρευτική δράση. Eγκαθίστανται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών, προσκυνούν και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη.
Στην πραγματικότητα, διεξάγονται δύο παράλληλες λατρευτικές τελετουργίες, η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς και η ανεπίσημη με ιέρειες τις Eννιαμερίτισσες, που ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν. Tην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, με τη λήξη της λειτουργίας, οι ιερείς λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Oι Eννιαμερίτισσες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και προπορεύονται, ανοίγοντας το δρόμο για την ιερή εικόνα. Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, με τον τοπικό χορό της «κούπας», τραγούδια και άφθονο κρασί, ενώ οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται.

ΠΑΤΜΟΣ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στο νησί της Πάτμου, το νησί της Ορθοδοξίας, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ - ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και προσφέρουν την ευκαιρία για ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς. Κι ενώ οι δύο πρώτες ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, την τρίτη και τελευταία ημέρα της χαράς και του κεφιού, τον πρώτο λόγο έχουν οι ντόπιοι, με τοπικούς σκοπούς και ηπειρώτικους χορούς.

ΛΕΙΨΟΙ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ

Στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Λειψούς, η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Η «Παναγία του Χάρου» γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας.
Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.

ΘΑΣΟΣ - ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ

Πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι που συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου, στο χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες, κρασί.

ΚΑΣΟΣ - ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ένα ακόμη χωριό με το όνομα Παναγία είναι ο τόπος του μεγαλυτέρου πανηγυριού της Κάσου, κάθε Δεκαπενταύγουστο. Στην τοπική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου τηρούνται, κάθε χρόνο, όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Εκατοντάδες Κασιώτες απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και μετανάστες από την Αμερική, την Αυστραλία και άλλες γωνιές του κόσμου, συρρέουν στο νησί, μαζί με τους ξένους επισκέπτες, για να προσκυνήσουν στην Παναγία και να γλεντήσουν με τα πατροπαράδοτα έθιμα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου, Kεφαλονιάς για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Kάθε 15 Aυγούστου τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού. Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των μεγάλων σεισμών, μερικές δεκαετίες πριν.

ΦΕΡΕΣ ΕΒΡΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ

Και στις Φέρες Έβρου, η Παναγία έχει την τιμητική της, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου όταν, με επίκεντρο την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας, τελείται μέγας πανηγυρικός εσπερινός. Από το ναό ξεκινά μια από τις πιο συγκινητικές λιτανείες της ιερής εικόνας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεπερνούν το στοιχείο της θρησκευτικής κατάνυξης και απογειώνονται με τα κέφια των ανθρώπων.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ - ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στην πόλη της Σιάτιστας, στο νομό Κοζάνης, η λειτουργία στο μοναστήρι της Μεγαλόχαρης είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Τη λειτουργία παρακολουθούν προσκυνητές καβαλάρηδες πάνω σε στολισμένα άλογα και όταν αυτή τελειώσει επιστρέφουν καβάλα στην πόλη, όπου τους υποδέχεται πλήθος κόσμου, που περιμένουν πως και πώς να ξεκινήσει η γιορτή, με χορούς και τραγούδια στις πλατείες. Το έθιμο χρονολογείται από την Τουρκοκρατία, όταν το πανηγύρι της Παναγίας ήταν από τις ελάχιστες στιγμές που οι Έλληνες ένιωθαν ελεύθεροι.

ΙΚΑΡΙΑ - ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΓΙΑΛΙΣΚΑΡΙ

Στις 6 Αυγούστου, στο Χριστό Ραχών γίνεται το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού, αλλά μία από τις σημαντικότερες γιορτές του νησιού είναι το μεγάλο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο, όταν οι ντόπιοι κερνάνε ψητά και κατσικίσιο κρέας. Η καρδιά των εκδηλώσεων είναι το Γιαλισκάρι και στο γλέντι ακούγεται παραδοσιακή μουσική και χορεύεται ο φημισμένος Ικαριώτικος χορός.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ - ΜΕ ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ

Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι. Με την επιστροφή ντόπιοι και ξένοι το γλεντάνε μέχρι πρωίας στα μαγαζιά του νησιού, με μουσική, κρασί, ούζο και θαλασσινούς μεζέδες για τους οποίους έχουν φροντίσει οι ψαράδες.

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ

Κοντά στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, στο χωριό Ασπριά, σε εντυπωσιακή τοποθεσία, υψώνεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς Αμπελακιώτισσας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι είναι γνωστό για τη λατρευτική εικόνα της Παναγίας, τα άγια λείψανα, το χρυσοκέντητο επιτάφιο και το λαμπρό πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Λαμπρή γιορτή γίνεται με αφετηρία τον καθεδρικό ναό της Νέας Iωνίας Βόλου, την Ευαγγελίστρια. Την παραμονή τελείται αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός και ακολουθούν τα εγκώμια της Θεοτόκου, δηλαδή ο επιτάφιος της Παναγίας και στη συνέχεια λιτανεία και αγρυπνία. Ανήμερα της Παναγίας τελείται θεία λειτουργία με συμμετοχή πολλών αρχιερέων και ιερέων και με επίσημη εκπροσώπηση διαφόρων φορέων, ενώ η προσέλευση των πιστών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Την ίδια ημέρα πανηγυρίζει και η παλιά και ιστορική μονή της Παναγίας 'Ανω Ξενιάς Αλμυρού, που στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων φιλοξενεί πλήθος πιστών από όλη την γύρω περιοχή.

ΑΝΔΡΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

ΡΟΔΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ

Και στο νησί της Ρόδου η λατρεία, οι παραδόσεις και οι θρύλοι που συνοδεύουν την Παναγία προκαλούν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μας. Αναμφισβήτητα το πιο παραδοσιακό πανηγύρι της Παναγίας στο νησί της Ρόδου, είναι το πανηγύρι της Κρεμαστής.

ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ - ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟΝ "ΠΥΡΓΟΥΣΙΚΟ"

Στο Πυργί υπάρχουν 50 εκκλησίες και εκτός από τη βυζαντινή εκκλησία των Aγίων Aποστόλων, κτίσμα του 12ου αι., και αληθινό κόσμημα για το χωριό, το Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το τοπικό πανηγύρι που ξεκινά με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην εκκλησία της παναγιάς και ολοκληρώνεται στην πλατεία, όπου χορεύεται ο "Πυργούσικος", χορός γοργός, χαρούμενος και πεταχτός.

ΣΚΙΑΘΟΣ - ΟΙ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΩΜΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Στο νησί της Σκιάθου το άκρως τουριστικό καλοκαίρι αποκτά έντονα παραδοσιακό χρώμα το Δεκαπενταύγουστο, όταν χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν από ολόκληρο το νησί αλλά και τα γειτονικά μέρη όπου την παραμονή της γιορτής, το βράδυ, γίνεται η έξοδος του επιτάφιου της Παναγίας μέσα σε μια ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης, υπό την συγκινητική μελωδία των εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Η πλούσια ελληνική γλώσσα και η μοναδική θρησκευτική μας παράδοση συνεργάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων, με αίσθημα κατάνυξης και ιδιαίτερη έμπνευση, δίνοντας στις παναγίες της Ελλάδας εκπληκτικά ονόματα.

'Αξιον Εστι-Ρόδον το Αμάραντον -Αμόλυντη-Ανθοφορούσα-Ασπροφορούσα-Γοργοεπήκοο-Βλέπουσα-Δεομένη-Δακρυρροούσα-Εγγυήτρια-Διακονούσα-Θαλασσομάχισσα-Ελεούσα-Κοσμοσωτήρα-Ζωοδότρα-Μαυρομαντηλούσα-Ελευθερώτρια-Hλιόκαλη-Χρυσοπηγή-Ψυχοσώστρα-Παναχραντο-Παντάνασσα-Χρυσομαλλούσα-Χρυσαυγή-Κυρά των Αγγέλων-Καθαρωτάτη Καρδία-Κιβωτό-Κεχαριτωμένη-Γρηγορούσα-Αθηνιώτισσα-Μεγαλόχαρη-Ξενιά-Ξεσκλαβώτρα-Παρηγορήτισσα-Περίβλεπτο-Φανερωμένη-Φωτολάμπουσα-Πλατυτέρα-Εσφιγμένη-Τριχερούσα-Γερόντισσα-Παμμακάριστο-Ζωοδόχο Πηγή-Μεγαλομάτα-Μαυρομάτα-Βρεφοκρατουσα-Μυροβλήτισσα-Σπηλιανή-Καναλα-Παναγία η Εκατονταπυλιανή-η Παραπορτιανή-η Tουρλιανή-η Εικοσιφοίνισσα Παναγία-η Αγιογαλούσαινα-τών Χαλκέων-η Αγρελοπουσαινα-η Προυσιώτισσα-η Χοζοβιώτισσα-Παναγία η Σουμελά-Παναγία η Αγιασσιλιώτισσα-Παναγία η Αρχοντοπαναγιά των πλουσίων και Παναγία η Ελεημονήτρια-των Tσοπάνων-η Τουρλομάτα-Παναγία η Κεριώτισσα-Παναγία η Χρυσισκαλίτισσα-Παναγία η Σαραντασκαλιώτισσα-Παναγία η Λαοτσάνισσα-η Θαλασσίτρα-η Ψιλή-Παναγία η Γαλατιανή-η Απειρθίτισσα-η Φιλότισσα-η Κερά.
Από εμάς:
- Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν. πολλά τα ονόματα και πολλοί που επιλέγουν αυτήν την ημέρα για να γιορτάσουν το όνομά τους. Χρόνια πολλά, χρόνια καλά χρόνια ευτυχισμένα εύχομαι σε όλους.- Τσι Παναγιάς η χάρη της όλους να μας φωτίσει, με ευτυχία και χαρά να βγούμε από την κρίση.
Διαβάστε περισσότερα...