Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μνήμη ελέφαντα!


Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να ξεχάσουμε κάτι. Όμως, με το καθημερινό στρες, την κούραση ή άλλες καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν κάθε μέρα τα κενά της μνήμης μπορεί να αρχίσουν να γίνονται επανειλημμένα και δυσάρεστα!

Γυμνάστε τον εγκέφαλό σας

Ένας από τους πολλούς παράγοντες που ευθύνονται για τα «κενά» μνήμης είναι και η φθορά του εγκεφάλου μας, ο οποίος είναι ένα όργανο όπως όλα τα άλλα: δεν φθείρεται παρά μόνο αν δεν χρησιμοποιείται και δεν «τρέφεται» σωστά.
Φροντίστε, λοιπόν, να του προσφέρετε κάποια «εξάσκηση»:
 • Προσπαθείτε να συγκρατείτε συνειδητά ορισμένεςπληροφορίες, όπως έναν αριθμό τηλεφώνου, τη λίστα με τα ψώνια σας κ.λπ. Αυτή είναι μια μικρή άσκηση που μπορεί όμως να εξασκεί τη μνήμη σας.
 • Μάθετε να συγκεντρώνεστε στη συζήτηση και φροντίστε να ανακαλείτε τακτικά τις αναμνήσεις σας.
 • Αποφεύγετε να κάνετε κάθε μαθηματική πράξη με το κομπιουτεράκι σας. Προσπαθείτε να την κάνετε με το μυαλό.
 • Ασχοληθείτε με μια τακτική σωματική δραστηριότητα που απαιτεί συγκέντρωση, όπως μπάσκετ ή βόλεϊ, όπου θα υποχρεώνεστε να στοχεύετε σε κάτι συγκεκριμένο.
 • Ο χορός επίσης, που απαιτεί συντονισμό χεριών, ποδιών και κεφαλιού, ενεργοποιεί πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου.
 • Άλλοι τρόποι για να κάνετε το μυαλό σας να δουλέψει είναι οι διάφορες δραστηριότητες με τα χέρια που απαιτούν φαντασία, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το κέντημα ή το διάβασμα.
 • Πολλές φορές αρνητικές ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ουσιαστικά οι διάφορες αυτές καταστάσεις μειώνουν ή εμποδίζουν τη συγκέντρωση, κάνοντας αδύνατη την απομνημόνευση. Στις περιπτώσεις αυτές το καλύτερο φάρμακο είναι η ανάπαυση, η προσπάθεια αποκατάστασης της συναισθηματικής ισορροπίας και οι ευχάριστες ενασχολήσεις όπως η άσκηση.
 • Η μνήμη επηρεάζεται ακόμη και με την έλλειψη ύπνου. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά, ώστε να βελτιώσετε την κατάσταση.
Προσοχή!

Μη φοβάστε αν ξεχάσατε ένα ραντεβού, μια διεύθυνση ή πού έχετε αφήσει τα κλειδιά σας. Πρόκειται απλά για διαλείψεις μνήμης.

Σε περίπτωση βαρηκοΐας, ένα βοήθημα ακοής συμβάλλει ώστε ο εγκέφαλος να συλλέγει σωστά τις πληροφορίες.
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο άντρας δεν θέλει σεξΣας θυμίζει κάτι η πρόταση «όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο»; Θεωρείται κλασική δικαιολογία των γυναικών, όταν για κάποιον λόγο δεν θέλουν να συνευρεθούν ερωτικά με τον σύντροφό τους. Τώρα πια, όμως, τα ίδια λόγια – ή κάποιες παραλλαγές τους – εκστομίζονται και από αντρικά χείλη.


Όπως εξηγεί ο δρ Ίαν Κέρνερ, σύμβουλος σε θέματα σεξουαλικής υγείας στη Νέα Υόρκη, αν και πολλοί πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι αυτές που κατά κανόνα χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, πολύ συχνά συμβαίνει και το αντίθετο.

Μερικές διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η μειωμένη ερωτική επιθυμία ταλαιπωρεί σχεδόν ένα στα τρία ζευγάρια, με τουλάχιστον το 33% των γυναικών και το 16% των ανδρών να έχουν χαμηλή ή ανύπαρκτη λίμπιντο – γεγονός που υπονομεύει την ερωτική σχέση και μπορεί να κάνει τον/την σύντροφο να αισθάνεται ανεπιθύμητος.

Που μπορεί, όμως, να οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία των ανδρών; Οι πιθανοί παράγοντες που ευθύνονται είναι πολλοί, κατά τον δρα Κέρνερ:

Βιολογικοί. Υπάρχουν πολλά πιθανά σωματικά αίτια για την χαμηλή ερωτική επιθυμία των ανδρών – από την καρδιοπάθεια και την λήψη αντικαταθλιπτικών έως την κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Εάν έχουν αποκλειστεί άλλοι παράγοντες (λ.χ. συναισθηματικοί ή προβλήματα στη σχέση), ο πάσχων καλό είναι να απευθύνεται σε έναν γιατρό, για να ελέγχεται οργανικά.

Συναισθηματικοί. Η ερωτική επιθυμία ενός άντρα συχνά σχετίζεται στενά με την αυτοεκτίμησή του: όταν υποφέρει η μία, υποφέρει και η άλλη.

Η οικονομική κρίση έχει καταρρακώσει την αυτοεκτίμηση πολλών ανδρών, που χάνουν τη δουλειά τους, βλέπουν τα οικονομικά τους να βουλιάζουν ή διαπιστώνουν πως πλέον δεν μπορούν να ζήσουν όπως θέλουν την οικογένειά τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλοί άντρες αισθάνονται λιγότερο άντρες, ακόμα κι αν η σύντροφός τους διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τα λεφτά ΔΕΝ κάνουν τον άντρα.

Προβλήματα στη σχέση. Ο θυμός, η δυσφορία και η γενική έλλειψη ικανοποίησης από τη σχέση είναι ολέθρια για την ερωτική επιθυμία των ανδρών με το ταίρι τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως χάνουν γενικώς την όρεξή τους για σεξ. Μπορεί κάλλιστα να την έχουν χάσει όσον αφορά τη συγκεκριμένη σύντροφο, αλλά να διατηρείται ακόρεστη για άλλες γυναίκες, για πορνό, για αυνανισμό κ.τ.λ. Ό,τι συμβαίνει έξω από την κρεβατοκάμαρα είθισται να επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και εντός αυτής, συνεπώς εάν ένας άντρας βαριέται την σχέση του, θα βαριέται και στο κρεβάτι.

Υπερβολική άνεση της γυναίκας. Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο τι ερεθίζει τους άντρες και τι τις γυναίκες, υπάρχουν ορισμένες ουσιώδεις διαφορές. Νέες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική διέγερση της γυναίκες εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πόσο κοντά νιώθει με το ταίρι της και το πόσο ικανοποιημένη είναι γενικώς με τη σχέση τους.

Αυτό σημαίνει, πως αν η γυναίκα νιώθει πολύ άνετα και ασφαλής στη σχέση της, είναι πιθανό η λίμπιντό της να είναι στα ύψη – σε βαθμό να νιώθει σέξι ακόμα και με το μακό και την φόρμα της.

Για τον άντρα όμως, αυτή η αίσθηση της οικειότητας και της άνεσης μπορεί να δράσει εναντίον της ερωτικής επιθυμίας, ιδίως όταν έχει ως συνέπεια να χάνει το απρόσμενο, την συγκίνηση και τα οπτικά ερεθίσματα (όπως τα σέξι εσώρουχα, που πολλές γυναίκες ξεχνούν όταν χρονίζει η σχέση τους).

Υπερβολική ενασχόληση με το πορνό. Το Ίντερνετ έχει κάνει ιδιαίτερα προσβάσιμο το πορνό – και αν ένας άντρας αυνανίζεται συχνά ασχολούμενος με το κυβερνοσέξ, είναι πιθανό να χάσει την επαφή με το σεξ στον αληθινό κόσμο.

Όντως, μελέτες δείχνουν πως πολλοί άντρες αυνανίζονται την μετά-Ίντερνετ εποχή πέντε φορές συχνότερα απ’ ό,τι την προ-Ίντερνετ εποχή. Και αν ο αυνανισμός είναι φυσιολογικός για ένα 17χρονο, για τους 40άρηδες και άνω, δεν είναι διόλου.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης


Η φύση έχει τη λύσηΗ Αλόη είναι ένα φυτό που φυτρώνει στις ερήμους, μοιάζει με μικρό κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, όπως το σπαράγγι το  κρεμμύδι και το σκόρδο.

Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, όμως μόνο 4 - 5 είδη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το πιο διαδεδομένο είδος είναι η Αλόη Βέρα (Barbadensis Miller) που διαθέτει μεγάλη ποσότητα ενεργών συστατικών, κυρίως του πολυσακχαρίτη Αcemannan και θεωρείται ότι έχει την καλύτερη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ζελέ  στο εσωτερικό του φύλλου της συλλέγεται και σταθεροποιείται με ειδική διαδικασία, ώστε να δημιουργηθεί ένα προϊόν με πολλά θρεπτικά συστατικά. το οποίο μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο. Εκτός από νερό περιέχει αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία,  αντιοξειδωτικά συστατικά, ανθρακινόνες, σαπωνίνες , σάκχαρα, βιταμίνες, πεπτικά ένζυμα και λιπαρά οξέα.

Μια πιο ενδελεχής ματιά στη δράση των ιδιαίτερων συστατικών της Αλόης Βέρα 
 • Σαπωνίνες: ασκούν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες.
 • Ανθρακινόνες: είναι ισχυρά παυσίπονα και διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση.
 • Σάκχαρα: περιλαμβάνουν τους πιο σημαντικούς πολυσακχαρίτες οι οποίοι επιδρούν θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Βιταμίνες:  η Αλόη περιέχει τις βιταμίνες C και E καθώς και β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), ουσίες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, των οποίων η υπερπαραγωγή σχετίζεται με χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.λ.π.)
 • Πεπτικά Ένζυμα: Λιπάσες και πρωτεάσες που διαλύουν την τροφή και βοηθούν στην πέψη.
 • Λιπαρά οξέα:  που δρουν σαν ισχυροί αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες.
Η Αλόη Βέρα, λόγω των θρεπτικών της ιδιοτήτων, βοηθά αρχικά στην αποφυγή τραυματισμών στο επιθήλιο και ενισχύει την επούλωση του όταν αυτό υφίσταται κάποιο τραυματισμό. Δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της πληγής. Έχει αποδειχτεί ακόμη ότι κάνει πολύ καλό και σε άλλες παθήσεις του δέρματος όπως είναι οι δερματίτιδες και τα εγκαύματα. Η λεκτίνη  (πρωτεΐνη) θεωρείται ως υπεύθυνη για τη θεραπευτική της δράση στα εγκαύματα.

Η Αλόη Βέρα κάνει επίσης καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, με αρθρίτιδες και διαβήτη, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε συνδυασμό πάντα με τα φάρμακα που χρειάζονται για την κάθε πάθηση.

Ο συνδυασμός των διαφόρων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ιατρικών μεθόδων με την παράλληλη χορήγηση Χυμού Αλόης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά τον οργανισμό να αναπλάσει τα λευκά, τα ερυθρά και τα αιμοπετάλια. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πώς ένα συστατικό της Αλόης Βέρα, η ανθρακινόνη Εμοδίνη, έχει αντικαρκινική δράση. Επίσης ερευνητές βρήκαν ότι η Αλόη μπορεί να εμποδίσει τον ιό HIV-1 που σχετίζεται με το ΑIDS λόγω του ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τα κύτταρα Τ-4 και τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία ενεργούν αντιδραστικά.

Η Αλόη χρησιμοποιείται για ανακούφιση του πόνου και πολλοί οδοντίατροι την χρησιμοποιούν για τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης βοηθάει και για άλλες στοματικές θεραπείες, όπως τα στοματικά έλκη, οι φουσκάλες και η γαγγραινώδη στοματίτιδα. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή κρεμών και λοσιόν που τρέφουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η Αλόη είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται «ως το φυτό της ιατρικής», εφόσον αποδεδειγμένα μπορεί να ανακουφίσει, να αποτρέψει να και βοηθήσει στην θεραπεία διάφορων ασθενειών και διαταραχών.
Διαβάστε περισσότερα...

Aκµή των ενηλίκων


Είναι µια πάθηση ιδιαίτερα συχνή στους εφήβους, καθόλου όµως σπάνια και στους ενήλικες. Πού οφείλεται η καθυστερηµένη εµφάνιση ή η επανεµφάνισή της;

1. Πόσο συχνά παρατηρείται η ακµή στους ενήλικες;
∆εν υπάρχουν µελέτες στην Ελλάδα που να καθορίζουν το ακριβές ποσοστό. Είναι σαφώς µικρότερο απ’ ό,τι στους εφήβους, ωστόσο δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ειδικά στις γυναίκες µετά την ηλικία των 20 είναι πολύ συχνή, αφού δύο έως τρεις στις πέντε περιπτώσεις ασθενών µε ακµή που επισκέπτονται τον δερµατολόγο είναι άτοµα των ηλικιών αυτών.

2. Ποιες είναι οι αιτίες;
Είναι οι ίδιες µε αυτές στην εφηβική ηλικία*. Στους ενήλικες όµως πολλές φορές συνυπάρχει µια ορµονική δυσλειτουργία, η οποία µπορεί να περιλαµβάνει είτε το σύνδροµο πολυκυστικών ωοθηκών, είτε ευαισθησία του σµηγµατογόνου αδένα στα φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων. Επιπλέον υπάρχουν µορφές ακµής που οφείλονται σε φάρµακα (τοπικά ή εσωτερικά χορηγούµενα), µε πιο γνωστή την κορτιζόνη. Και οι «αθώες» κρέµες όµως, όταν δεν χρησιµοποιούνται σωστά (οι κρέµες ηµέρας δεν πρέπει να παραµένουν στο πρόσωπο και το βράδυ, ούτε να επιστρώνονται η µία πάνω στην άλλη), µπορεί να προκαλέσουν ακµή. Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η πρωταρχική αιτία της είναι κατά βάση άγνωστη και δίνεται µεγάλη βαρύτητα στη διερεύνηση της γενετικής προδιάθεσης.

3. Αυτοί που είχαν ακµή ως έφηβοι «κινδυνεύουν» περισσότερο;
Αν η πάθηση αντιµετωπιστεί θεραπευτικά ορθά κατά την εφηβεία, δεν υπάρχει κίνδυνος παραµονής του προβλήµατος και στην ενήλικη ζωή. ∆εν αποκλείεται όµως κάποιος που δεν έχει εµφανίσει καθόλου ακµή στην εφηβική ηλικία να παρουσιάσει το πρόβληµα ως ενήλικας.

4. Πώς αντιµετωπίζεται;
Επειδή η πάθηση είναι πολυπαραγοντική, δεν µπορεί ένα µόνο φάρµακο να θεραπεύει όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν όµως πολλά τοπικά ή από του στόµατος (αντιβιοτικά, ρετινοειδή, αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα) φάρµακα, τα οποία µε την κατάλληλη εξατοµικευµένη χορήγηση µπορούν να αντιµετωπίσουν το πρόβληµα επιτυχώς. Το ζητούµενο είναι να χορηγηθούν εγκαίρως προκειµένου να περιοριστούν το ψυχολογικό κόστος αλλά και τα σηµάδια που αφήνει, τα οποία «καταδιώκουν» τον ασθενή στην υπόλοιπη ζωή του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας τείνει να κατατάξει την πάθηση στα χρόνια νοσήµατα.

* υπερ-παραγωγή σµήγµατος, ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακµής, φλεγµονή κ.λπ.
Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Γεωργίου Χαϊδεµένου, αν. δ/ντή Νοσοκοµείου ∆ερµατικών Νόσων Θεσ/νίκης, διδάκτορα ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου, Γεν. Γραµµατέα της Ελληνικής ∆ερµατολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε με το σκύλο σας! Δείτε 10 διαφορετικές προτάσεις!


Ιδέες για να συνδυάσετε άσκηση και παιχνίδι, που κάνουν καλό και σ εσάς αλλά και στο ζώο σας!

1) Βόλτα!
Μεγάαααααααααλη βόλτα, πάνω από 1 ώρα περπάτημα, είτε σε ομαλό είτε σε ανώμαλο δρόμο. Και ο σκύλος σας αλλά και εσείς δυναμώνετε την καρδιά σας, βελτιώνετε την αρτηριακή σας πίεση, φροντίζετε τα κόκκαλα σας και ξεφεύγετε από την κλεισούρα του σπιτιού. Αποφασίζετε εσείς το ρυθμό στον οποίο θα περπατήσετε!

2) Χορός!
Βάλτε μουσική και προσπαθήστε να μάθετε στο σκύλο σας να περνά ανάμεσα απ τα πόδια σας, με κίνητρο βέβαια τις λιχουδιές. Κάντε αεροβικές ασκήσεις, πετάξτε μπαλάκι στο σκύλο σας για να το φέρι πίσω και χοροπηδήξτε όσο πιο πολύ μπορείτε! Έτσι τονώνετε τους μυς και αποκτάτε καλύτερη αντοχή ισορροπία - και εσείς και τα σκυλιά σας.

3) Τζόκιγνκ!
Προσοχή, δεν μπορούν όλα τα σκυλιά να τρέξουν μαζί σας. Μην αναγκάζετε μικρόσωμα σκυλάκια ή με ευαίσθητη καρδιά να τρέχουν μαζί σας. Επιλέξτε μεγαλόσωμα και νεαρά σκυλιά για να σας συνοδεύσουν στο Τζόκινγκ. Θυμηθείτε να προθερμανθείτε για 5 λεπτά και μην τρέξετε πάνω από 20 λεπτά. Μην παίρνετε κουτάβια μαζί σας στο τζόκινγκ.

4) Κολύμπι!
Το κολύμπι είναι μια πολύ σημαντική άσκηση και μπορεί να βοηθήσει και ηλικιωμένα σκυλιά, που έχουν αρθρίτιδα. Κάνει καλό στα ισχία των σκύλων αλλά θέλει προσοχή για να μην πνιγεί ένα σκυλί που δεν συμπαθεί το νερό. Το κολύμπι ενδυναμώνει το σώμα και τους μυς, την καρδιά και τα πνευμόνια. Αν όμως ο σκύλος σας δεν συμπαθεί το νερό μην τον πιέζετε να μπει.

5) Φρίσμπι!
Είναι η κλασσική αγαπημένη συνήθεια των σκύλων. Να τους πετάτε φρίσμπι, μπαλάκια και παιχνίδια και να τα φέρνουν πίσω!Μπορείτε να παίξετε χαλαρά στην αυλή σας ή πιο έντονα, σε πάρκο ή σε παραλία. Ενδυναμώνουν το δεσμό ιδιοκτήτη-σκύλου και ιδρώνετε! Δύο σε ένα!

6) Ορειβασία!
Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικό εξοπλισμό, ούτε να ταξιδέψετε! Απλώς πηγαίντε σε κάποιο κοντινό σας βουνό-δάσος και επιλέξτε ένα μονοπάτι για να σκαρφαλώσετε και να γυμναστείτε, με το σκύλο σας να απολμβάνει την ελευθερία του. Προσέξτε μόνο μην αποκτήσει τσιμπούρια ο σκύλος ή μην τον τσιμπήσει κάποιο έντομο.

7) Ευκινησία (Agility)
Μοιάζει με την υπερπήδηση εμποδίων, που κάνουν τα άλογα με τους αναβάτες τους αλλά είναι πολύ πιο διασκεδαστική! Φτιάξτε σκάλες, τουνελ και ράβδους και μάθετε στο σκύλο σας να τα περνά γρήγορα με αντάλλαγμα τη λιχουδιά. Είναι καλή άσκηση αλλά και εκπαίδευση για το σκύλο.

8) Doga = Η Υοga των σκύλων
Όσο κάνετε Yoga μπορείτε να έχετε στα πόδια σας το σκυλάκι σας και να του κάνετε ασκήσεις ηρεμίας και μασάζ στα πόδια του. Βοηθά ιδιαίτερα στη χαλάρωση!

9) Ποδόσφαιρο
Το αγαπημένο για άντρες ιδιοκτήτες σκύλων. Ο σκύλος σας μπορεί να είναι ο καλύτερος αντίπαλος ή συμπαίκτης για να παίξετε μπάλα! Προσπαθήστε να του την κλέψετε και αν τα καταφέρετε...σφυρίξτε μας!

10) Πατινάζ
Για να φορέσετε πατίνια και να έχετε το σκύλο σας μαζί με λουρί, σιγουρευτείτε ότι σας ακούει και τον ελέγχετε αλλιώς η τούμπα είναι σίγουρη! Αν όμως είναι υπάκουος, θα απολαύσει την άσκηση ενώ εσείς θα πατινάρετε ξεκούραστα με τα rollers σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ
 • Σιγουρευτείτε με εξετάσεις ότι ο σκύλος σας είναι υγιής και μπορεί η καρδιά του να αντέξει την άσκηση. Μην είστε υπερβολικοί και μην πιέζετε το σκύλο μέχρι ορίων εξάντλησης.
 • Έχετε πάντα μαζί σας μπουκάλι με νερό και δώστε του ανά 20 λεπτά. Αν είναι καλοκαίρι, προσοχή στη θερμοπληξία.
 • Το τζόκινγκ σε ανώμαλο δρόμο ίσως πληγώσει τις πατούσες του. Δοκιμάστε να μάθετε στο σκύλο σας να φοράει ειδικά προστατευτικά σκυλοπαπουτσάκια.
 • Αν ο σκύλος σας είναι ηλικιωμένος, μην περιμένετε να ακολουθήσει τους ρυθμούς σας. Μειώστε τις απαιτήσεις σας και ασκηθείτε για να του κάνετε καλό, για μικρό χρονικό διάστημα. Αν θέλετε να σκηθείτε πιο έντονα, αφήστε το σκύλο σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ώρα της Γης


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη».

Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό, η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος.
Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό! Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι.
Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Επιλέγουμε το ποδήλατο, ή ακόμα και τα…πόδια μας για τις μετακινήσεις μας;

Μετά από τρία χρόνια όλο και πιο δυναμικής παγκόσμιας ανταπόκρισης η Ώρα της Γης γίνεται θεσμός και ένας απλός τρόπος να αποδείξουμε ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου. Του πλανήτη Γη.

Φέτος λοιπόν, το Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, ξεπεράστε τη μία ώρα.
Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό!

Η κοινή παγκόσμια αποστολή του WWF είναι:
Να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να προάγει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με την φύση, μέσω:
 • Της προστασίας της βιοποικιλότητας
 • Της προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων
 • Της μείωσης της ρύπανσης και της άσκοπης κατανάλωσης

Δηλώστε συμμετοχή: http://www.wwf.gr/earthhour/enegreen


Διαβάστε περισσότερα...

Σεξ και πούρα σας χαρίζουν... χρόνια πολλά


Το μυστικό της μακροζωίας των Κουβανών

Η «μυστική συνταγή» μακροζωίας των κατοίκων της Κούβας κρύβεται σε ένα συνδυασμό ποικίλων διατροφικών επιλογών, καπνίσματος, κατανάλωσης καφέ και… μπόλικου σεξ!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σε 54 Κουβανούς άνω των εκατό ετών, οι οποίοι ζουν στην Villa Clara, στα 270 χλμ ανατολικά της Αβάνας, το 95% των ενήλικων ακολουθούσαν ένα διατροφικό μοντέλο, που περιλάμβανε την κατανάλωση ψαριών, αυγών, γάλακτος, κόκκινου κρέατος και λαχανικών σε συνδυασμό με φυσικά μπαχαρικά και ελάχιστη ποσότητα αλατιού. 

Τη μελέτη διεξήγαγε η δόκτωρ Nancy Nepomuceno, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στα εγκαίνια του εθνικού Εργαστηρίου Γηριατρικής της συγκεκριμένης πόλης.

Οι πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους είχαν εξαιρετικά επίπεδα διαύγειας, εργάζονταν ως αγρότες και οι γονείς τους είχαν επίσης κατορθώσει να περάσουν το «κατώφλι» των 100 χρόνων ζωής.

Κανείς τους δεν κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αλλά «ορισμένοι έπιναν πολύ καφέ και κάπνιζαν πολλά πούρα» δήλωσε η Nepomuceno και σημείωσε ότι πολλοί από τους υπεραιωνόβιους Κουβανούς διατηρούσαν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον.

Ο μέσος όρος ζωής στη Villa Clara είναι τα 78 έτη. Στην Κούβα των 11,3 εκατ. κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2005) υπάρχουν τουλάχιστον 2.500 υπεραιωνόβιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες! Ο γηραιότερος κάτοικος του νησιού ήταν ο Benito Martinez, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 126 ετών!Διαβάστε περισσότερα...

Στην «εντατική» το νοσοκομείο της Ρόδου


Αναλυτικά στοιχεία για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Ρόδου, παρέδωσαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο, η πρόεδρος και τα μέλη του σωματείου των εργαζομένων.

Για μια ακόμα φορά, το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου, εξαιτίας του διαχρονικού εμπαιγμού που υφίσταται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, βρίσκεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, γεγονός που εκ των πραγμάτων βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα παροχής υγείας στο νησί της Ρόδου.

Αυτή την φορά, φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, αφού η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Στο υπόμνημα περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία κάτω από την οποία λειτουργεί η Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου της Ρόδου, ενώ γίνεται λόγος για επικίνδυνες «βάρδιες» στις οποίες υποχρεώνονται οι νοσοκόμοι και νοσοκόμες, με δύο ή ακόμα και τρία συνεχόμενα νυχτερινά ωράρια.


Πηγή: Ροδιακή

Διαβάστε περισσότερα...

Γελάστε, κάνει καλό


Το γέλιο «γιατρεύει» το έλκος των ποδιών

Σύμφωνα με ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Leeds, το γέλιο φαίνεται πως είναι το καλύτερο γιατρικό!

Ύστερα από έρευνα πέντε χρόνων σε ασθενείς με έλκος στα πόδια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το γέλιο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε σύγχρονη θεραπεία, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.
Τα ξεσπάσματα γέλιου διεγείρουν το διάφραγμα, το οποίο με τη σειρά του παίζει ζωτικό ρόλο στην «κίνηση» του αίματος μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, διευκολύνοντας την ανάρρωση στους ασθενείς με έλκος.

Αντίθετα, η εξαιρετικά δαπανηρή θεραπεία με υπερήχους δεν προσφέρει και τόσα πολλά, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η φροντίδα που προσφέρουν οι νοσηλευτές σε συνδυασμό με την ανθρώπινη επαφή είναι εξίσου αποτελεσματική, ενώ όταν συνδυάζεται και με αστεϊσμούς και γέλιο τότε έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, όπου οι ερευνητές σχολίασαν: «Ξεχάστε την τεχνολογία. Η καλύτερη συνταγή για ασθενείς με φλεβικό έλκος στα πόδια είναι ένας καλός νοσηλευτής και… μπόλικο γέλιο!».

Περίπου 500.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από έλκη στα πόδια. Είναι αρκετά κοινό φαινόμενο σε όσους πάσχουν από κιρσούς ή κινητικά προβλήματα, ενώ με την εμφάνισή τους συνδέονται και τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. 

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Andrea Nelson, «το κλειδί για την αυτής της ομάδας ασθενών είναι η τόνωση της ροής του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με επιδέσμους συμπίεσης και κάλτσες υποστήριξης σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή και την άσκηση. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι ένα ξέσπασμα γέλιου μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση». 

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το γέλιο μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Loma Linda, εξέτασε άνδρες και γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία για το διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη. Όσοι από αυτούς «υποβάλλονταν» σε θεραπεία γέλιου διάρκειας 30 λεπτών ημερησίως, κατάφεραν τα μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης που συνδέεται με το άγχος.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές συμβουλές για υγιή γήρανση


Το ποσοστό των ατόμων που είναι πάνω από 60 έτη στην Ευρώπη είναι γύρω στο 20% και προβλέπεται να αυξηθεί μέχρι το 2020 στο25%. Η πιο ραγδαία αύξηση σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα πάνω από 80 έτη. Στην Ευρώπη υπολογιζόταν ότι το 2000 οι υπερήλικες άγγιζαν τα 21.4 εκατομμύρια και το 2025 θα φτάσουν στα 35 εκατομμύρια! Η μακροζωία αυτή οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, της άρτιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της καλής διατροφής.

Στόχος της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει «η συμπίεση της νοσηρότητας» των ηλικιωμένων, δηλαδή η βελτίωση της ποιότητας υγείας και ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα, με περιορισμό του πόνου, της αρρώστιας και της πιθανής εξάρτησης μέχρι το τέλος της ζωής του κάθε ατόμου. Με άλλα λόγια; Η προσπάθεια για υγιή και αξιοπρεπή γήρανση. 
Ποιες αλλαγές όμως συμβαίνουν στο σώμα με τα χρόνια και ποιες διατροφικές ανάγκες προκύπτουν; 

Μεγαλώνοντας, παρατηρείται μείωση της μυϊκής και αύξηση της λιπώδους μάζαςστον οργανισμό, με συνέπεια να περιορίζεται αφενός η ικανότητα κίνησης του ατόμου και αφετέρου ο βασικός μεταβολικός ρυθμός και οι ενεργειακές ανάγκες του. Η απώλεια της οστικής μάζας έρχεται να καταπονήσει ακόμα περισσότερο τον οργανισμό, με τη συχνότητά της να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Το πέρασμα των χρόνων και η χρήση φαρμάκων, αλλοιώνουν την αίσθηση τη γευστική ικανότητα των ηλικιωμένων, κάτι που επηρεάζει κατά πολύ τη διατροφή και την επαρκή πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών. Αυτό επιδεινώνεται από νευρολογικές, ψυχολογικές και διανοητικές διαταραχές, που μπορεί να συνυπάρχουν, με προβλήματα στα δόντια, στην πέψη και στο ανοσοποιητικό. Τον ενεργειακό – πρωτεϊνικό υποσιτισμό μιας μεγάλης μερίδας ηλικιωμένων δυσχεραίνει η κακή κινητική και οικονομική τους κατάσταση, με αδυναμία απόκτησης ποιοτικά θρεπτικών τροφίμων.

Αντιλαμβανόμαστε από τα προηγούμενα ότι είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες, που συντρέχουν στην κακή και μη ισορροπημένη διατροφή των ηλικιωμένων. Γι’ αυτό η διατροφή για υγιή γήρανση θα πρέπει να εστιάζεται στις σωστές διατροφικές βάσεις και συνήθειες τρόπου ζωής και διατροφής από την παιδική και νεαρή ενήλικη ζωή. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα καθυστερήσει  τα σημάδια του γήρατος και θα εξασφαλίσει μια καλή ποιότητα διαβίωσης μέχρι το τέλος της ζωής.

Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις, λόγω των μειωμένων ενεργειακών δαπανών τους. Θα πρέπει, λοιπόν, όσοι έχουν καλή όρεξη και υπεραφθονία τροφής, να προσέχουν να μην τρώνε υπερβολικά, κάτι που θα τους οδηγήσει σε παχυσαρκία με πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών, υπέρτασης, αλλά και κινητικών και αναπνευστικών προβλημάτων.

Όσοι τρώνε πολύ θα πρέπει να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη θρέψη τους, λόγω μειωμένης όρεξης, φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων καταστάσεων, θα πρέπει να εξασφαλίζουν οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους ότι θα προσλαμβάνουν θρεπτικά τρόφιμα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνες, ιδιαίτερα του συμπλέγματος Β και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών.

Με άλλα λόγια:

•  Προσέξτε την ενεργειακή πρόσληψη. Οι ενεργειακές ανάγκες μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων και αν δεν υπάρχει ισοζύγιο στην πρόσληψη και κατανάλωση θερμίδων, προκύπτει σταδιακή αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Αν θέλετε να συνεχίστε να τρώτε, όσο και νεότεροι, πρέπει να αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.

• Καταναλώστε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνούχων και ζωικών τροφίμων, όπως το κρέας (συκώτι, μοσχαρίσιο φιλέτο), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυλλικού οξέος, σιδήρου και πρωτεΐνης. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι ηλικιωμένοι να αντιμετωπίζουν πρωτεϊνικό υποσιτισμό ή έλλειψη των παραπάνων θρεπτικών συστατικών, που οφείλεται σε αποστροφή ή αδυναμία κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Χρειάζεται βέβαια μέτρο στην πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφίμων, σε όσους αντιμετωπίζουν νεφρικές ή ηπατικές διαταραχές.

 Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών οξέων, που περιέχονται σε όλα τα λιπαρά τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Καταναλώστε άπαχο κρέας και ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο και όσπρια. Το ελαιόλαδο είναι από τα πολυτιμότερα έλαια στη διατροφή, γιατί είναι πλούσιο σε μονονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, που αναχαιτίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνονται κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο κολιός, ο γαύρος, οι σαρδέλες, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, αλλά και από το λιναρόσπορο, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάνε στην πρόληψη νοσημάτων φθοράς, όπως είναι η αθηρωματική νόσος. 

• Εξασφαλίστε επαρκή έκθεση στις επιτρεπόμενες ώρες στον ήλιο, για να διευκολυνθεί η σύνθεση βιταμίνης D και κατ’ επέκταση η καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον η κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων σε βιταμίνη D και ασβέστιο είναι πολύ καλή λύση.

• Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως εσπεριδοειδή, καρότα, πιπεριές, κ.ά., που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

 Μειώστε την υπερβολική θερμιδική πρόσληψη. Προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση, το αυξημένο οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και φυσικά την παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες νόσους, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αθηρωματική νόσος.

• Ενυδατώνετε επαρκώς τον οργανισμό σας και μην ξεχνάτε να ακολουθείτε συστηματικά μια ήπιας μορφής φυσική δραστηριότητα
, όπως το περπάτημα.

Αν οι παραπάνω απλές συμβουλές εφαρμόζονται από νεαρή ηλικία, τότε οι περισσότεροι ηλικιωμένοι θα ζούνε  ποιοτικά μέχρι το τέλος της ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά και για να ξεκινήστε να τα εφαρμόζετε.

Γράφει η: Σταυρούλα Τσατραφίλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή 
Διαβάστε περισσότερα...

Η ασφάλεια των τροφίμων δεν έχει πλέον σύνορα


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί

Η ασφάλεια των τροφίμων δεν έχει πλέον σύνορα καθώς σοβαροί διατροφικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να απειλούν την ανθρωπότητα εξ αιτίας πολλών παραγόντων, επισημαίνουν οι διοργανωτές του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κτηνιατρικής Παραγωγικών Ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Προστασίας Καταναλωτή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 18-20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. 

Λόγω αυτών των παραγόντων έχει αυξηθεί η ανάγκη για επαγρύπνηση ώστε να μπορούν οι διαχειριστές και αξιολογητές των κινδύνων αυτών, να ανταποκρίνονται στους γνωστούς και τους νέους αναδυόμενους κινδύνους με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Οι γρήγορες αλλαγές στην επιστήμη και την τεχνολογία, στη νομοθεσία και την τρέχουσα κοινωνικο-οικονομική και κοινωνικο-δημογραφική πραγματικότητα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων, που προμηθευόμαστε και αγοράζουμε ως καταναλωτές, τονίζει σε σχετική εισήγησή του ο υγιεινολόγος τροφίμων Αθανάσιος Τυρπένου. 

Η εντατικοποίηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας με τη χρήση χημικών, η βιομηχανοποίηση των τροφίμων (πρόσθετα, συντηρητικά, υλικά εμφάνισης, διάρκεια ζωής), οι νέες τεχνολογίες, η νανοτεχνολογία και η κλωνοποίηση ζώων μεταβάλλουν τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων σήμερα. Ο κ Τυρπένου στην εισήγησή του επισημαίνει ότι η παγκοσμιοποίηση δίνει σήμερα στους πολίτες τη δυνατότητα να διαλέξουν περισσότερα τρόφιμα από όλο τον κόσμο με διαφορετικά πρότυπα ποιότητας, με αποτέλεσμα η ασφάλεια των τροφίμων να μην έχει πλέον σύνορα. Σύμφωνα με τον ίδιο η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση της γεννητικότητας αλλά και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, το σύγχρονο τρόπο εργασίας και αστικοποίησης έχουν αποκτήσει αυξημένη σημασία στην αξιολόγηση του κινδύνου. 

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν αλλάξει την αντίληψη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους κινδύνους των τροφίμων και την εμπιστοσύνη τους στις δημόσιες αρχές ελέγχου» επισημαίνει ο κ Τυρπένου. 

Ένας από τους κύριους παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων είναι τα υλικά συσκευασίας, στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Συσκευασίας περίπου το 70% του συνόλου των καταναλωτικών συσκευασιών αφορά (σε τρόφιμα και ποτά) το πλαστικό (38%), το χαρτί και το χαρτόνι (30%), το μέταλλο (19%) και το γυαλί (8%). Εκτός από τα πλαστικά στα υλικά συσκευασίας συμπεριλαμβάνονται και τα σερβίτσια, συσκευές επεξεργασίας, περιέκτες, κόλλες, εκτυπωτικά μελάνια για τις ετικέτες καθώς και τα υλικά και αντικείμενα τα οποία έρχονται σε επαφή με το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Όπως αναφέρεται σε εισήγηση που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, διάφοροι χημικοί παράγοντες μεταναστεύουν από τα υλικά συσκευασίας πάνω και μέσα στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα αυτά να καθίσταται επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Η μετανάστευση αυτή εξαρτάται από το πλαστικό υλικό, το τρόφιμο, το πάχος της συσκευασίας, τον όγκο επιφάνειας, από τη θερμότητα, το ηλιακό φως, τον χρόνο διατήρησης κλπ. 

Η νομοθεσία καλύπτει δύο ουσιώδεις στόχους για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα: την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την εξάλειψη των τεχνικών φραγμών στο εμπόριο. Τα υλικά αυτά πρέπει να είναι ασφαλή και τα συστατικά τους «να μη μεταναστεύουν» μέσα στα τρόφιμα. Η νομοθεσία προβλέπει την ιχνηλασιμότητα της κατασκευής ενός υλικού ή αντικειμένου σε όλα τα στάδια της κατασκευής, διανομής και διάθεσης στην αγορά, συμπεριλαμβάνει τα ονομαζόμενα «ενεργά» και τα «νοήμονα» υλικά και αντικείμενα τα οποία ρυθμίζουν την κατάσταση του συσκευασμένου τροφίμου ή του περιβάλλοντός του και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του τροφίμου ή αντιδρούν όταν το τρόφιμο είναι αλλοιωμένο (αλλαγή χρώματος).


Διαβάστε περισσότερα...

Περί δικαιώματος προσφυγής βάσει ανακριβής δήλωσης στοιχείων στην προκήρυξη του ΟΑΕΔ


Επειδή δεν υπάρχει μόνο μια τέτοια περίπτωση παραθέτω εδώ το τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει παρατηρήσει τέτοια περίπτωση σε θέσεις που διεκδικεί (αν έχει κάνει ο ίδιος ανακριβή δήλωση στοιχείων δεν έχω να του δώσω καμία συμβουλή δυστυχώς).


Τι είναι ανακριβής δήλωση στοιχείων;


Η μη απόλυτη και ακριβής ταυτοποίηση των αρχικώς δηλωθέντων βάσει τις αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό με τα όσα αναγράφουν τα δικαιολογητικά που προσκόμισε. 


Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;


Θα μπορούσε να σημαίνει πάρα πολλά αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι βάσει του ΦΕΚ δεν πληρείται ο όρος της ταυτοποίησης των αρχικώς δηλωθέντων. Στο ΦΕΚ 981/08 σελίδα 13290 λέει επακριβώς:

Η δήλωση ανακριβών στοιχείων στην αίτηση−υπεύθυνη δήλωση συνεπάγεται την απώλεια της προστασίας του ν. 2643/1998.Ανάκληση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης− υπεύθυνης δήλωσης δεν επιτρέπεται.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑΟι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών του άρθρου 1 του ν. 2643/1998, όπως ισχύει σήμερα,για τους οποίους, με βάση τη σειρά τους στον ενδεικτικό πίνακα βαθμολόγησης, κρίνεται ότι μπορούν να καταλάβουν θέση εργασίας, καλούνται με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα κατωτέρω αναγραφόμενα δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώνεται η ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων.Τα δικαιολογητικά αυτά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τη λήξη της αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, η οποία ισχύει για την υποβολή της αίτησης−υπεύθυνης δήλωσης και όχι πέραν της προθεσμίας αυτής.Τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν, όπως προαναφέρθηκε, οι προστατευόμενοι στην Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998, πρωτότυπα ή νόμιμα επικυρωμένα, είναι τα εξής:


και αναφέρονται τα δικαιολογητικά.


Το κείμενο λοιπόν σε κάτι τέτοιο είναι σαφές.


Τι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος άλλος έχει διαπράξει βάσει του φακέλου του ανακριβή δήλωση στοιχείων;


Ενδικοφανή Προσφυγή. Αυτή βάσει το Κώδικα διοικητικής διαδικασίας δίνει τα ακόλουθα δικαιώματα:

Σχετικές διατάξεις : Ν . 3304/2005 (Φ ΕΚ 16 A /2005) Άρθρο 13 1. Σε περίπτωση μη τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης στο πλαίσιο διοικητικής δράσης , παρέχεται στον βλαπτόμενο , πέραν της δικαστικής προστασίας , προστασία και κατά τα άρθρα 24 και 27 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας ( ν . 2690/1999 ΦΕΚ 45 Α '). 2. Η λήξη της σχέσης , στο πλαίσιο της οποίας συντελέστηκε η προσβολή , δεν αποκλείει την προστασία από παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης . 3.Νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν σκοπό τη διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής , θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων , αναπηρίας , ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού μπορούν να αντιπροσωπεύουν τον βλαπτόμενο ενώπιον των δικαστηρίων και να τον εκπροσωπούν ενώπιον οποιασδήποτε διοικητικής αρχής ή διοικητικού οργάνου , εφόσον προηγουμένως παρασχεθεί η συναίνεση του με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο , ο οποίο θα φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής . 
Άρθρο 25 Ειδική διοικητική προσφυγή - Ενδικοφανής προσφυγή 1. Όπου προβλέπεται από ειδικές διατάξεις , ο ενδιαφερόμενος , για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του που προκαλείται από διοικητική πράξη , μπορεί , με προσφυγή του , η οποία ασκείται ενώπιον του προβλεπόμενου από τις διατάξεις αυτές διοικητικού οργάνου και μέσα στην οριζόμενη από τις ίδιες προθεσμία , να ζητήσει , κατά περίπτωση , την ακύρωση ή την τροποποίηση της πράξης . 2. Το διοικητικό όργανο , ανάλογα με την πρόβλεψη των σχετικών διατάξεων , είτε εξετάζει μόνο τη νομιμότητα της πράξης , οπότε και μπορεί να την ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει ή να απορρίψει την προσφυγή ( ειδική διοικητική προσφυγή ), είτε εξετάζει τόσο τη νομιμότητα της πράξης όσο και την ουσία της υπόθεσης , οπότε και μπορεί να ακυρώσει εν όλω ή εν μέρει ή να τροποποιήσει την πράξη ή να απορρίψει την προσφυγή ( ενδικοφανής προσφυγή ). Το αρμόδιο όργανο οφείλει να γνωστοποιήσει στον προσφεύγοντα την απόφασή του μέσα στην προθεσμία που τυχόν τάσσουν οι σχετικές διατάξεις , αλλιώς , στην περίπτωση μεν της ειδικής προσφυγής , το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες , στην περίπτωση δε της ενδικοφανούς προσφυγής , το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες . 3. Αν αρμόδιο να αποφανθεί για την ειδική διοικητική , ή την ενδικοφανή , προσφυγή είναι άλλο διοικητικό όργανο , εκείνο στο οποίο αυτή κατατέθηκε οφείλει να τη διαβιβάσει στο αρμόδιο όργανο το αργότερο μέσα σε πέντε (5) ημέρες . Και στην περίπτωση αυτή , η γνωστοποίηση της απόφασης του αρμόδιου διοικητικού οργάνου , στον ενδιαφερόμενο , πρέπει να γίνεται μέσα στις κατά την παρ . 2 προθεσμίες . 
Άρθρο 26 -Κοινές διατάξεις Όταν ασκηθεί διοικητική προσφυγή , η αρμόδια για την εξέταση της διοικητική αρχή μπορεί , ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου ή και αυτεπαγγέλτως , να αναστείλει την εκ τέλεση της διοικητικής πράξης ωσότου αποφανθεί για την προσφυγή και , πάντως , όχι πέρα από την προθεσμία που ορίζεται για την έκδοση της απόφασης της .


Βάσει και του πιο πάνω έχει δικαίωμα ο αδικημένος ή αυτός που νιώθει πως αδικείται να παγώσει ακόμα και την πρόσληψη στην ή στις θέσεις που διεκδικεί πέρα από την άσκηση της όποιας προσφυγής...
Όλα αυτά ορίζονται από τον νόμο και δεν είναι παράνομη αυτή η διαδικασία και δεν έχει κυρώσεις.
Επίσης σημαντική λεπτομέρεια (που ίσως κανείς δικηγόρος δεν θα την πει) είναι πως η προσφυγή μπορεί να γίνει και χωρίς καμία παρέμβαση δικηγόρου.
Πέρα από αυτό υπάρχει και ένα δεύτερο δικαίωμα. Κάθε ένας που συμμετέχει σε μια προκήρυξη: 


Κάποιος που δηλώνει κάποια στοιχεία σε μια αίτηση-υπ.δήλωση και την υπογράφει...

γιατί βάσει του ΦΕΚ (σε αυτό βασίστηκε όλη η προκήρυξη) υπόγραψαν όσοι έκαναν αιτήσεις κάποια χαρτιά. όπως το ακόλουθο:Αυτός που έκανε ανακριβή δήλωση στοιχείων δηλαδή έχει δηλώσει υπεύθυνα πως αποδέχεται εις γνώση του να έχει και κυρώσεις αν δεν λέει αλήθεια.
Μια εξ' αυτών είναι και πως βάσει του ΦΕΚ 981/08 χάνει και το δικαίωμα προστασίας του ν. 2643/98.

Εγώ λοιπόν δεν παροτρύνω κανέναν να κάνει τίποτα. Όποιος θέλει μπορεί να ρωτήσει δικηγόρο αφού ακόμα δεν ξεκίνησε η περίοδος προσφυγών στην δευτεροβάθμια επιτροπή και επίσης το πιο πάνω ίσως μπορεί να πάει και εκτός του διαγωνισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εσείς που θα κινηθείτε με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να ζημιωθείτε...

Διαβάστε περισσότερα...

Επιδότηση Ενοικίου 2011Ποια είναι τα δικαιολογητικά για ένταξη στην επιδότηση ενοικίου.


Αναλυτική ανακοίνωση για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του ΟΕΚ (2011) εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Τα δικαιολογητικά αποφασίστηκαν από το Δ.Σ. του ΟΕΚ και είναι τα κάτωθι:

1) ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. 1599/86 που συμπληρώνονται επί τόπου στα Κ.Ε.Π.

2) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Για τους Έλληνες πολίτες αναζητείται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία μας. Στην Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 δηλώνεται από ποιόν Δήμο πρέπει να το αναζητήσουμε.

Αν δηλωθούν παιδιά που σπουδάζουν, απαιτείται πιστοποιητικό σπουδών.

Αν δηλωθούν παιδιά ανίκανα για βιοποριστικό επάγγελμα, απαιτείται βεβαίωση αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Εάν υπάρχει διαζύγιο ή διάσταση, απαιτείται δικαστική απόφαση για την επιμέλεια των παιδιών, έστω και προσωρινή (αντίγραφο επικυρωμένο).

Για τους αλλοδαπούς δικαιούχους το πιστοποιητικό που θα προσκομίσουν πρέπει:

α. να έχει εκδοθεί από τη χώρα προέλευσης κατά το τελευταίο εξάμηνο,

β. να είναι επικυρωμένο από την εκεί Ελληνική Προξενική Αρχή

γ. για την διαπίστωση της συνοίκησης των προστατευομένων μελών τους να προσκομισθεί η άδεια διαμονής τους για το έτος 2009, σε αντίγραφα επικυρωμένα από Δημόσια Αρχή.

Επιπρόσθετα:

δ. Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. απαιτείται: «Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης» του άρθρου 16 του Π.Δ. 106/2007 χορηγούμενο από τη Δ/νση Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από 5ετή συνεχή νόμιμη διαμονή.

ε. Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα απαιτείται: «’δεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος» του Π.Δ. 150/06 ή του άρθρου 40, παρ. 7 του Ν. 3731/08 (αρμόδιο όργανο είναι εκείνο που χορήγησε την τελευταία άδεια διαμονής) ή άδεια αορίστου διαμονής ή δεκαετίας του άρθρου 91, παρ. 2 του Ν.3386/05 ή άδεια διαμονής γονέα ανηλίκου ημεδαπού του άρθρου 94 του Ν. 3386/05 ή άδεια διαμονής συζύγου πολίτη της Ε.Ε. ή Έλληνα πολίτη του άρθρου 63 του ν. 3386/05

στ. Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτούνται: ’δεια διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιας άδειας και ταξιδιωτικό έγγραφο (titre de voyage) που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 28 της Σύμβασης της Γενεύης.

η. Για τους ομογενείς από τρίτες χώρες απαιτούνται: ειδικό δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή Δελτίο ή άλλος τίτλος διαμονής ομογενούς κάθε τύπου ή αυτοτελής άδεια διαμονής επαναπατρισθέντος ή παλιννοστήσαντος ή ομογενούς.

3) Μισθωτήριο συμβόλαιο στο όνομα του αιτούντος, κατατεθειμένο και θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31-12-2009, για την κατοικία που ενοικίαζαν το 2009 (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο). Στο μισθωτήριο να αναγράφεται ευδιάκριτα το ΑΦΜ του εκμισθωτή και μισθωτή.

4) Υπεύθυνη Δήλωση του εκμισθωτή, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από κάθε αρμόδια αρχή, όπου θα αναφέρεται:

α. το ακίνητο στο οποίο αφορά το μισθωτήριο συμβόλαιο (πλήρης περιγραφή Δ/νση-όροφος κ.λπ.)

β. το χρονικό διάστημα της ενοικίασης

γ. ότι η κατοικία δεν έχει ενοικιαστεί σε άλλο πρόσωπο (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενοικιαστές να αναφέρονται ρητά τα στοιχεία τους)

δ. ότι τα εισοδήματα που προέρχονται από το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν περιληφθεί στη φορολογική του δήλωση.

5) Αρχική ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ οικονομικού έτους 2010 (για τα εισοδήματα του 2009). Απαιτείται και ΑΦΜ της/του συζύγου.

Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, θα το δηλώσουν εγγράφως στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86 Στη περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθεί και το εισόδημα που έχει η/ο σύζυγός τους καθώς και τα ΑΦΜ τους και υποχρεωτικά να προσκομισθούν:

α. απόδειξη πληρωμής ενοικίου

β. βεβαίωση από τον εργοδότη τους ή από τον Οργανισμό κύριας Ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ και το Επικουρικό τους Ταμείο (εάν υπάρχει), από όπου θα προκύπτει το καθαρό εισόδημα του δικαιούχου καθώς και του/της συζύγου για το έτος 2009.

Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. επιπλέον απαιτούνται:

Αντίγραφο δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, όπου δηλώνεται η δ/νση κύριας κατοικίας και το παγκόσμιο εισόδημα (εισόδημα ημεδαπής και τυχόν αλλοδαπής προέλευσης, κ.λπ.).

Βεβαίωση της Φορολογικής Αρχής της χώρας προέλευσης για την ύπαρξη ή μη εισοδημάτων και ακινήτων στην εν λόγω χώρα,

Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης.

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών επιπλέον απαιτούνται:

· Βεβαίωση Φορολογικής αρχής της χώρας τους από την οποία θα προκύπτει η ακίνητη περιουσία τους καθώς και το συνολικό τους εισόδημα στη χώρα προέλευσης.

· Αντίγραφο επικυρωμένο του Διαβατηρίου τους.

· Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), που θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του (αν υπάρχει) και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο φορολογικού προσδιορισμού.

Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτείται Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης όπως αυτή αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο III.

6) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ οικον. έτους 2010 και των δύο συζύγων, πλήρες (με κωδικούς).

7) ΕΝΤΥΠΟ Ε9 έτους 2005 που κατατέθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ για την περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και επομένων ετών μέχρι και το έτος 2010, εφόσον υπήρξε μεταβολή.

Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή εντύπου Ε9, επειδή δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο, το δηλώνουν στην Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86.

8) ΣΥΝΟΛΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ (για τους εργαζόμενους δικαιούχους).

α. Οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν τα απαιτούμενα για την κατηγορία τους ημερομίσθια από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, δεν θα προσκομίσουν βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα για το σύνολο των πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων ή για εκείνα της τελευταίας τριετίας, γιατί τα στοιχεία αυτά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία μας.

Για τους δικαιούχους που δεν συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ημερομισθίων από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, απαιτείται βεβαίωση από τον Οργανισμό κύριας Ασφάλισης όπου θα αναγράφεται:

· το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει,

· αναλυτικά τα ημερομίσθια της τελευταίας τριετίας (2008, 2009 και 2010)

· εάν έχουν γίνει κρατήσεις για τον ΟΕΚ.

β. Όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων για το έτος 2011. Αυτά μπορεί να είναι έντυπο βεβαίωσης εργοδότη από την οποία αποδεικνύεται η ασφάλιση του δικαιούχου για το έτος 2011, επίσημα επικυρωμένη ως προς το περιεχόμενο, από το ΙΚΑ.

9) ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (για τους συνταξιούχους), η οποία θα αναφέρει επίσης εάν στη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας είχαν γίνει κρατήσεις για τον Ο.Ε.Κ.

10) Λογαριασμό ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα ή επίσημο Αντίγραφο Λογαριασμού από την ΔΕΗ απ όπου θα προκύπτει η διεύθυνση της κατοικίας που ενοικίαζαν το έτος 2009 και ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

1) ΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα (εάν χρειάζεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μειωμένα ημερομίσθια).

2) ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ δικαιούνται να λάβουν επιδότηση ενοικίου το ανώτερο για 2 χρόνια από τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, οφείλουν δε να προσκομίσουν:

α. Βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ για μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον 12 μήνες και άνω)

β. Κάρτα ανεργίας θεωρημένη για τους αντίστοιχους μήνες μέχρι την υποβολή της αίτησης

γ. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 ότι δεν έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα μέχρι την υποβολή της αίτησης (να αναγραφεί στην έντυπη δήλωση).

3) Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και ΑΝΩ του δικαιούχου ή προστατευόμενου μέλους του αποδεικνύεται με:

α. Γνωμάτευση αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου, όταν πρόκειται για τον ίδιο ή

β. Απόφαση ή Γνωμάτευση από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή (μία οριστική ή δύο προσωρινές) όταν πρόκειται για προστατευόμενα μέλη, πλην των περιπτώσεων των προστατευομένων παιδιών και των τυφλών για τους οποίους απαιτείται μία μόνο προσωρινή απόφαση ή γνωμάτευση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Όλοι οι κατά τα ανωτέρω δικαιούχοι, πρέπει:

1. Με την υποβολή της αίτησης να καταθέτουν υποχρεωτικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

2. Τα ανωτέρω δικαιολογητικά να υποβάλλονται σε πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα αντίγραφα από Δημόσια Αρχή.

3. Τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις της αλλοδαπής που απαιτούνται πρέπει να είναι επικυρωμένα και επίσημα μεταφρασμένα στα Ελληνικά από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο που είναι μέλος Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου ή από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών.

Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εξετάζεται η αίτηση.

Πληροφορίες από τα γραφεία του ΟΕΚ από Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011


Δείτε επίσης: 
Διαβάστε περισσότερα...