Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς ρεύμα όποιος δεν πληρώσει το χαράτσι



Τη Δευτέρα αποστέλλονται 190.000 λογαριασμοί
.
Το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έχουν πάρει το «φουσκωμένο» λογαριασμό με το χαράτσι, ενώ οι πρώτοι 190.000 λογαριασμοί να αποστέλλονται την ερχόμενη Δευτέρα.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει:

- Την πληρωμή ολόκληρου του ποσού που θα αναγράφεται, δηλαδή και το ρεύμα και το χαράτσι μαζί.

-Ο καταναλωτής, ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής, θα πρέπει να εξοφλίσει το ποσό μέσα σε διάστημα 40 ημερών στη ΔΕΗ.

-Αν δεν το κάνει τότε προβλέπεται η άμεση έκδοση διαταγής διακοπής του ρεύματος.

-Αν παρέλθουν οι 40 ημέρες η πληρωμή δεν γίνεται στη ΔΕΗ, αλλά στην εφορία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να πάρει τη σχετική βεβαίωση από την ΔΟΥ και με αυτή τη βεβαίωση να πάει στη ΔΕΗ και να κάνει αίτηση επανασύνδεσης του ρεύματος.

-Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει πάροχο ρεύματος , να φύγει δηλαδή από τη ΔΕΗ και να πάει σε άλλη εταιρία ρεύματος θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει το χαράτσι

-Η μόνη υποχώρηση που κάνει το υπουργείο είναι ότι όσοι δικαιούνται απαλλαγή, μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, μπορούν να στέλνουν sms μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου (30/11) για να απαλλαγούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να υπολογίσετε το χαράτσι θα πρέπει να κάνετε έναν απλό πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών με την τιμή ζώνης και το συντελεστή του χαρατσιού.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι 53 επιτυχόντες του Ν2643 αξιώνουν «καθαρές κουβέντες» από τον υπουργό εργασίας

Θέλουν να ξέρουν εάν και πότε θα τοποθετηθούν στις θέσεις εργασίας που έχουν επιτύχει.



Με επιστολή τους προς τον υπουργό εργασίας Γ. Κουτρουμάνη 53 επιτυχόντες και επιτυχούσες της τελευταίας προκήρυξης έτους 2008 του προστατευτικού Ν.2643/98 αξιώνουν ξεκάθαρες εξηγήσεις σχετικά με το εάν και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησής τους σε θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η αξίωση των 53 πέραν από δικαιωματική είναι και εύλογη. Διότι όπως επισημαίνουν και στην επιστολή τους, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αναρμοδιότητας του ΟΑΕΔ που χρησιμοποιείτο ως άλλοθι για καθυστέρηση ξεκαθάρισε με άρθρο ΦΕΚ της 5ης Αυγούστου ανοίγοντας (θεωρητικά) τον δρόμο για την έκδοση τελικών πινάκων τοποθέτησης σε όλη την χώρα, οι μόνες περιφέρειες που όντως δημοσιοποίησαν πίνακες είναι αυτές της Κρήτης (έδρα το Ηράκλειο), της Στερεάς Ελλάδας (Λαμία), της Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Β (Κομοτηνή).

Στις λοιπές εννέα περιφέρειες της επικράτειας δεν έχουν εκδοθεί οι τελικοί πίνακες τοποθέτησης και η όλη εξέλιξη των διαδικασιών της προκήρυξης εμφανίζει προκλητική στασιμότητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιφέρειας των Κυκλάδων, όπου η αρμόδια Επιτροπή (άρθρου 9 του 2643) με έδρα τη Σύρο δεν έχει συνέλθει καν σε συνεδρίαση από την ημερομηνία δημοσιοποίησης των τελικών πινάκων μοριοδότησης, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ από τις 2 Φεβρουαρίου 2011!

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το “παιχνίδι της καθυστέρησης” προσβάλλει βάναυσα το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Οχι μόνο των 53 που υπογράφουν την επιστολή προς το Υπουργείο εργασίας αλλά 736 ανθρώπων στο σύνολο της χώρας. “Αξιώνουμε την άμεση και ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργείου σας” καταλήγουν οι 53 στην επιστολή τους αρνούμενοι να ανεχτούν περαιτέρω την παραπομπή στο μέλλον της δικαιωματικής τους πρόσληψης. Tο δικαίωμά τους να ξέρουν τουλάχιστον “εάν και πότε” είναι ηθικά και πολιτικά αδιαμφισβήτητο.



Το σχόλιό μας: Τις επιστολές και τις φωνές των υπόλοιπων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό να δούμε πότε θα ακούσουν ή θα διαβάσουν κάποιοι αρμόδιοι (και μη) ώστε να δούμε ποτέ την αλήθεια για το τι έχει πραγματικά γίνει.
Διαβάστε περισσότερα...

Με κατάθλιψη το 59% των Ελλήνων εξαιτίας της κρίσης



Δύναμη στην κρίση είναι τα θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με έρευνα.

Η ψυχική υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς τα αποτελέσματα έρευνας που ολοκληρώθηκαν πριν από τη λήψη των έκτακτων οικονομικών μέτρων δείχνουν ότι το 47% των Ελλήνων έχει επηρεαστεί από την κρίση, ποσοστό το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς σήμερα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Το 59% των Ελλήνων εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης και το 50,7% εμφανίζει άγχος.

Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότερο απ' ό,τι οι άνδρες, καθώς εμφανίζουν λιγότερη αισιοδοξία και ελπίδα, ενώ οι νέοι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης με άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοσή τους.

Η κρίση αρχίζει να εμφανίζεται σε όλες τις μορφές της. Ο δρόμος σιγά - σιγά γίνεται πιο δύσκολος, πιο μοναχικός, μια ατελείωτη ανηφόρα... Και όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναστάσιο Σταλίκα, τα «καύσιμα» για τη συνέχιση είναι τα θετικά συναισθήματα, χαρά, ικανοποίηση, περηφάνια, ενδιαφέρον, αγάπη, ευχαρίστηση, ευγνωμοσύνη, αισιοδοξία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2010, εκείνοι που βιώνουν πιο πολλά θετικά συναισθήματα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα.

Το δύσκολο, όπως είπε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι να μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει τα θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά του, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον και στη συνέχεια να μπορεί να τα «γεννά». Επειδή τα θετικά συναισθήματα είναι εφήμερα, πρέπει να μάθουμε να τα βιώνουμε και να τα εκφράζουμε.

Ο «ιός των θετικών συναισθημάτων μεταδίδεται, διοχετεύεται στο σύνολο», είπε ο καθηγητής. Άνθρωποι που κάνουν παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους γίνονται και οι ίδιοι αισιόδοξοι. Τα θετικά συναισθήματα του ενός επηρεάζουν τους άλλους. Λειτουργούν ως μηχανισμός για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, την αύξηση της αίσθησης επάρκειας, τη βελτίωση απόδοσης, επίδοσης, την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών, την επίλυση προβλημάτων.

«Τα θετικά συναισθήματα λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά της ψυχής, βοηθούν τα άτομα να είναι κοινωνικά δραστήρια και να παρεμβαίνουν στα πράγματα. Πυροδοτούν το μηχανισμό για αλλαγές στη ζωή μας», είπε ο κ. Σταλίκας.

Μια από τις βασικές έννοιες της Θετικής Ψυχολογίας είναι η «με νόημα και σκοπό ζωή» και, όπως είπε, η ψυχολόγος Πασχαλιά Μυτσκίδου, το άτομο βιώνει πολλά και διαφορετικά θετικά συναισθήματα, αξιοποιεί τις ικανότητές του και χρησιμοποιεί τα δυνατά του σημεία, προκειμένου να επιτύχει σκοπούς πέρα από το ιδιοτελές όφελος και σε εξυπηρέτηση άλλων συνανθρώπων.

Ως επίσημη χρονολογία έναρξης του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας οριοθετείται το 1998, όταν ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης κάλεσε τους ψυχολόγους να ξαναθυμηθούν το «χαμένο» στόχο της ψυχολογίας, δηλαδή την ανάπτυξη των δυνατοτήτων και την αξιοποίηση της ευφυΐας και των ταλέντων των ανθρώπων. Η Θετική Ψυχολογία επαναφέρει στο επίκεντρο τον κανονικό-μέσο άνθρωπο, με απώτερο στόχο να κατανοήσει τι φέρνει αποτέλεσμα γι' αυτόν, πώς αναπτύσσεται και πώς μπορεί να βελτιωθεί.

Συμπερασματικά, όπως είπε ο κ. Σταλίκας, σε ένα τόσο ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον μπορούμε να είμαστε καλά. «Οι ισχυρότεροι μεταξύ μας είναι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να μην αγνοούν τα θετικά που εγγενώς υπάρχουν, που μπορούν να τα διακρίνουν και που δεν επιτρέπουν σε αρνητικά συναισθήματα να τους καταβάλλουν».


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές με... «διάθεση»



Θαυματουργή η δράση τους!
Δεν είναι λίγες οι φορές που δυσάρεστα και ευχάριστα συναισθήματα, αγχωτικές καταστάσεις και καθημερινά προβλήματα, απλή κούραση ή ακόμα και στιγμές χαλάρωσης βρίσκουν τη «γιατρειά» ή την παρηγοριά τους στο πιο απλό «φάρμακο», το φαγητό.

Επειδή όμως τόσο η ποσότητα όσο και η επιλογή ανήκει αποκλειστικά σε εμάς, καθιστώντας μας αυτόματα γιατρούς του συναισθήματός μας, ας δούμε μαζί αν όντως οι επιλογές μας είναι και οι σωστές και πως αλλιώς μπορούμε να τις ελέγξουμε...

Μελαγχολία…

Η μελαγχολία και η καταπιεσμένη ερωτική ζωή έχει διαπιστωθεί ότι κάνουν το διατροφικό μας ραντάρ να αναζητά τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι ξεσπάμε σε γλυκά, μπισκότα και σκέτο ψωμί. Λογικό, γιατί οι τροφές αυτές αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση.

Λύση…

Απομακρύνετε από το οπτικό σας πεδίο τις παραπάνω τροφές και αντικαταστήστε τες με άλλες, που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν σε αυτό που σας απασχολεί. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά «αντικαταθλιπτικά» φαίνεται πως είναι τα ω3 λιπαρά οξέα.

Μπορείτε να τα βρείτε σε ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, μαλακές μαργαρίνες και εμπλουτισμένους φυσικούς χυμούς. Κι αν αναρωτιέστε για τη σοκολάτα, να είστε σίγουροι πως και αυτή βοηθά – αρκεί να μην πέσετε σε κανένα καζάνι με σοκολάτα. Τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που βελτιώνουν την διάθεση.

Κόπωση & ατονία…

Περισσότερες ώρες δουλειάς, μεγαλύτερο άγχος και εσείς τρέχετε να ανταποκριθείτε στις αυξημένες υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα αυτού του ρυθμού; Τρώτε μηχανικά ότι βρείτε μπροστά σας ή επιλέγετε τη λύση του fast food και της παραγγελίας ως την πιο εύκολη και βολική για το γραφείο;

Λύση…

Αν θέλετε να συνεχίσετε να παραγγέλνετε φαγητό στο γραφείο, αποφύγετε το junk food, καθώς επιβαρύνει τον οργανισμό με θερμίδες, «κακά» λιπαρά και αλάτι και μειώνει την πνευματική απόδοση. Επιλέξτε τροφές με μαγνήσιο, που ενισχύουν τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Επιπλέον, σχετικά με την ατονία, η επιστήμη υποστηρίζει ότι η πιο αποτελεσματική λύση κρύβεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Λόγω της ήπιας διεργετικής δράσης που εμφανίζει η καφεΐνη στο ανθρώπινο σώμα, η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να τονώσει, να αυξήσει την πνευματική διαύγεια και να βελτιώσει τη σωματική αντοχή.

Άγχος…

Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που υποφέρουν από άγχος παρουσιάζουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Εκτός από επεισόδια υπερφαγίας ή αποχής από το φαγητό, συχνά καταφεύγουν σε «ηρεμιστικά» αλμυρά σνακ (όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν). Η συγκεκριμένη συμπεριφορά θεωρείται «λογική», καθώς το στρες ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή ανδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, υπεύθυνα σύμφωνα με ειδικούς γα την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.

Λύση…

Ας δούμε τα δεδομένα: όταν είμαστε αγχωμένοι ψάχνουμε για κριτσανιστές τροφές. Σίγουρα δεν υπάρχουν light πατατάκια, μπορούν όμως να αντικατασταθούν με στικς λαχανικών, π.χ. καρότο ή αγγούρι. Επιπλέον, όταν οι ξηροί καρποί είναι ανάλατοι και το ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι, οι επιλογές αυτές γίνονται λιγότερο επιβαρυντικές.

Μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές τροφές που εξαφανίζουν το άγχος, υπάρχουν όμως αυτές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεν και αυξάνουν την σεροτονίνη. Το σελήνιο συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βρίσκεται σε πουλερικά, ψάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς. Αναζητήστε επίσης αμινοξέα (τρυπτοφανή και τυροσίνη), τα οποία βρίσκονται κυρίως σε πουλερικά. ‘

Ένα ακόμη συστατικό που βοηθά είναι το φυλλικό οξύ. Ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, δρα απευθείας στο άγχος, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει και νεύρα. Θα το βρείτε σε όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι κλπ. Τέλος, εάν νιώθετε πολύ αγχωμένοι και σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθείτε, φορέστε την ποδιά σας, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και μπείτε στη διαδικασία να μαγειρέψετε ένα πιάτο με βάση τα παραπάνω υλικά… το όφελος θα είναι διπλό αφού το μαγείρεμα ως μια δημιουργική διαδικασία θα σας χαλαρώσει και τελικά θα φάτε αλλά κάτι πιο θρεπτικό!

Διαβάστε περισσότερα...

«Η λίστα της ντροπής ανήκει πια στο παρελθόν»



Με επιτυχία λειτουργούν οι νέες μονάδες στα νοσοκομεία, είπε ο Λοβέρδος.

«Η λίστα της ντροπής, στην οποία χρειάστηκε να περιμένουν για περισσότερα από επτά χρόνια οι εξαρτημένοι χρήστες, ανήκει πια στο παρελθόν».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι «χθες εντάχθηκε στο πρόγραμμα θεραπείας εξαρτημένος χρήστης που έκανε αίτηση στις 8-9-2011 στη Θεσσαλονίκη».

Ήδη, οι νέες μονάδες στα νοσοκομεία άρχισαν να λειτουργούν με επιτυχία, και μετά το κλείσιμο του ΟΚΑΝΑ στον Πειραιά, ακολουθεί και αυτό στην Αθήνα, στην οδό Καποδιστρίου.

Για τις συγχωνεύσεις των κλινικών, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα μειωθούν ακόμη και στο μισό οι κλινικές που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Η αρχική πρόταση αφορούσε στη συγχώνευση 300 κλινικών, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες συγχωνεύσεις, επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος, και πρόσθεσε ότι μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος επί υπουργείας του Γ. Γεννηματά, το 1987, θα οδηγούσε σε 1.000 τμήματα (κλινικές) και 250 τομείς.

Με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν 2.000 κλινικές η μείωσή τους θα πρέπει να κυμανθεί στο 50%, αλλά αναμένονται, όπως έγινε γνωστό και προτάσεις του καθηγητή Λιαρόπουλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μία από τις χειρότερες επιδημίες χολέρας πλήττει την Αφρική



Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 85.000 κρούσματα.

Οι περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Αφρικής πλήττονται από τη χειρότερη επιδημία χολέρας στην ιστορία τους με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 85.000 κρούσματα και 2.466 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τη Unicef.

«Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και το εύρος τους σημαίνει ότι η περιοχή είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες στην ιστορία της», δήλωσε η Μαριξί Μερκάντο, εκπρόσωπος της Unicef.

«Οι πιο σημαντικές αυξήσεις στα κρούσματα το 2011 έχουν σημειωθεί στο Τσαντ, όπου πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία που έχει καταγραφεί ποτέ, στο Καμερούν, όπου έχουν πληγεί οι 9 από τις 10 επαρχίες, και στο δυτικό Κονγκό, όπου η θνησιμότητα ξεπερνά το 5%», πρόσθεσε.

Σε κάποιες περιοχές μάλιστα η θνησιμότητα ξεπερνά το 22%, υπογράμμισε η Μερκάντο. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ επεσήμαναν επίσης ότι εστίες χολέρας καταγράφονται σε περιοχές όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική.
«Στην κεντρική Αφρική εντοπίσαμε μία εστία χολέρας, αν και στην περιοχή δεν είχε καταγραφεί κρούσμα εδώ και χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στην πρόληψη ή στην αντιμετώπιση της επιδημίας», επεσήμανε η Μερκάντο.

Εξάλλου τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σημειώνονται στις περιοχές που η χολέρα δεν είναι ενδημική.
«Στο Κονγκό καταγράψαμε φέτος εστίες χολέρας σε περιοχές που δεν είχε σημειωθεί κρούσμα εδώ και 10 χρόνια», επεσήμανε από τη μεριά του ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τις καρδιοπάθειες



Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη!
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου φανερώνει πως οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τις καρδιοπάθειες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με 7.000 περίπου δημοσίους υπαλλήλους που δεν παρουσίαζαν καρδιακά προβλήματα. Η ιατρική παρακολούθηση των ατόμων αυτών διήρκεσε 11 χρόνια. Συνολικά από αυτούς, 192 έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η αναλυτική μελέτη των αποτελεσμάτων έδειξε ότι εκείνοι που δούλευαν περισσότερο από 11 ώρες την ημέρα είχαν μεγαλύτερο καρδιακό κίνδυνο της τάξεως του 67% σε σχέση με εκείνους που δούλευαν το κανονικό οκτάωρο (9 π.μ. – 5 μ.μ.).

Αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα, οι ερευνητές αυτοί και επεκτείνοντάς τα σε όλο τον πληθυσμό της Αγγλίας, υποστηρίζουν ότι αν δούλευαν όλοι ένα οκτάωρο θα είχαν τουλάχιστον 6.000 λιγότερες καρδιακές προσβολές τον χρόνο. Το νούμερο αυτό αναγάγοντάς το στον ελληνικό πληθυσμό, μεταφράζεται ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι τον χρόνο δεν θα πάθαιναν έμφραγμα εάν δούλευαν το κανονικό οκτάωρο.

Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης αναμφισβήτητα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: το ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να εργάζεται συνεχώς σε ένα ατελείωτο ωράριο. Όμως η κριτική σε αυτή την μελέτη ασφαλώς επικεντρώνεται στον τρόπο εργασίας, το stress που προκαλεί αυτή η εργασία, στη δομή της προσωπικότητας των εργαζομένων και στην τυχόν ύπαρξη προδιαθεσικών παραγόντων για την εκδήλωση μιας καρδιοπάθειας.

Με απλά λόγια, οι υπερωρίες αναμφισβήτητα δεν προάγουν την ποιότητα υγείας. Όμως το καταστροφικό τους αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εκείνος π.χ. που πάσχει από υπέρταση, είναι ευκολότερο με την παρατεταμένη εργασία να απορυθμίζεται η πίεσή του.

Η απορρύθμιση της πίεσης δημιουργεί μικροβλάβες στο εσωτερικό των αρτηριών και κάνει πιο εύκολη την δημιουργία αθηροσκληρωτικών πλακών που είναι γεμάτες χοληστερίνη και που θεωρούνται ‘βόμβες’, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγούν και να δημιουργήσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν μάλιστα ο άνθρωπος αυτός έχει και υψηλή τιμή χοληστερίνης, τότε όλες αυτές οι διεργασίες γίνονται γρηγορότερα.

Τον ίδιο καταστροφικό ρόλο πάνω στις αρτηρίες παίζει και το αρρύθμιστο σάκχαρο, που επιδεινώνεται από την παρατεταμένη εργασία και το stress που αυτή προκαλεί. Εάν μάλιστα συνοδεύεται με παχυσαρκία, τότε η κυκλοφορία του αίματος γίνεται δυσκολότερα και ιδιαίτερα μάλιστα αν η εργασία είναι καθιστική.

Εάν πάλι ο υπερωριακά εργαζόμενος καταφεύγει σαν παρηγοριά στο κάπνισμα τότε η καταστροφικότητα όλων αυτών των παραγόντων πολλαπλασιάζεται και έτσι ενώ ανακουφίζεται ψυχολογικά, οργανικά επιταχύνει τα καρδιαγγειακά του προβλήματα.

Τέλος, η προσωπικότητα των εργαζομένων. Ο εσωστρεφής, σε αντίθεση με τον εξωστρεφή χαρακτήρα, ο αγχώδης, ο ευερέθιστος, ο καταθλιπτικός, είναι χαρακτήρες που υφίστανται περισσότερο τις επιπτώσεις της υπερωριακής απασχόλησης. Η αδρεναλίνη και η σεροτονίνη είναι δυο βασικές ουσίες που παράγονται σε όλες αυτές τις καταστάσεις και που θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι παράγοντες της καταστροφής.

Ο σωστός τρόπος εργασίας, ακόμα και ο υπερωριακός, είναι η διακεκομμένη εργασία. Τα ευχάριστα διαλείμματα και ιδιαίτερα η απογευματινή πλήρης ανάπαυση και η χαλάρωση (siesta) θεωρούνται παράγοντες που ελαττώνουν τις καταστροφικές συνέπειες των αγχωτικών υπερωριών, ενώ παράλληλα αυξάνουν και την εργασιακή απόδοση του εργαζομένου.

Για όλους αυτούς του λόγους ένας έμπειρος γιατρός εργασίας στους εργασιακούς χώρους ίσως σήμερα να είναι απαραίτητος περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο.




Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος θρέφει το... μυαλό



Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στον εγκέφαλο.

Οι έφηβοι που ξαγρυπνούν τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας, εκτός από το ότι συνήθως νυστάζουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο τους την επόμενη μέρα, θέτουν σε «κίνδυνο» τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες κάτι που θα τους επηρεάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Neuroscience, δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη έλλειψη ύπνου εμποδίζει την ισόρροπη ανάπτυξη και λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων, που είναι οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων όπου γίνεται η επικοινωνία.

«Μια πιθανή επίπτωση, όπως δείχνει η μελέτη μας, είναι ότι αν κάποιος “χάσει” αρκετές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, και αυτό γίνεται επί μερικά χρόνια, μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες σε ό,τι έχει να κάνει με τις “καλωδιώσεις” του εγκεφάλου» λέει η επικεφαλής της μελέτης Dr Chiara Cirelli.

Ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, τείνουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αν και οι ακριβείς αιτίες παραμένουν ασαφείς.

«Η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος αλλάζει δραματικά» προσθέτει η ίδια.

Η καθηγήτρια Cirelli και η ομάδα της θέλησαν να μελετήσουν πώς οι αλλαγές στον κύκλο του ύπνου επηρέαζαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων.

Παρατήρησαν μη ενήλικα ποντίκια, στα οποία διατάρασσαν τον κύκλο ύπνου κάθε 8 ή 10 ώρες, αναγκάζοντάς τα είτε να μένουν ξύπνια είτε να κοιμούνται.

«Τα αποτελέσματα που πήραμε μας έδειξαν ότι ο χρόνος που κοιμόμαστε ή που μένουμε ξύπνιοι επηρεάζει το πλήθος των συνάψεων που δημιουργούνται ή εξαλείφονται στον εγκέφαλό μας» ανέφερε η Dr Cirelli.

«Η επόμενη σημαντική ερώτηση είναι τι συμβαίνει με τη χρόνια έλλειψη ύπνου, μια κατάσταση που βιώνουν αρκετοί έφηβοι. Τα πειράματα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν αυτές οι αλλαγές να είναι προσωρινές και αναστρέψιμες, αλλά θα μπορούσαν ακόμη να είναι μακροχρόνιες και να επηρεάζουν την ωρίμανση και λειτουργία του εγκεφάλου» προσθέτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Η λήψη πολυβιταμινών κρύβει κινδύνους



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Οι περισσότερες γυναίκες που παίρνουν πολυ-βιταμίνες το κάνουν για να είναι περισσότερο υγιείς και να ζήσουν περισσότερο. Ωστόσο τελικά όχι μόνο δεν ζουν περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που απορροφούν τις βιταμίνες μόνο από την τροφή τους αλλά επιπλέον κινδυνεύουν να φύγουν από τη ζωή νεότερες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα των πανεπιστημίων της Μινεσότα στις ΗΠΑ και της ανατολικής Φινλανδίας.

Η μελέτη έρχεται να απομυθοποιήσει την χρησιμότητα των συμπληρωματικών βιταμινών, η οποία έχει καταλήξει να αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία με τεράστιο τζίρο.

«Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, βλέπουμε μικρή αιτιολόγηση για τη γενικευμένη εξάπλωση των διατροφικών συμπληρωμάτων», γράφουν οι ερευνητές. Τα συμπληρώματα, που περιέχουν τις βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και χαλκό, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Ο σίδηρος είναι το στοιχείο που φαίνεται να προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία από όλα, ενώ αντίθετα μόνο το ασβέστιο συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 38.800 γυναικών με μέση ηλικία 62 ετών. Παρόλο που όσες έπαιρναν πολυβιταμίνες και άλλα διατροφικά συμπληρώματα, ήταν γενικά πιο υγιείς, έτρωγαν πιο υγιεινά, κάπνιζαν λιγότερο και ασκούνταν περισσότερο, σε αρκετές περιπτώσεις τελικά πέθαιναν νωρίτερα από όσες δεν έπαιρναν έξτρα βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα.

Αν και δεν μπορούν να εξάγουν με βεβαιότητα ένα συμπέρασμα (γι' αυτό, άλλωστε, τόνισαν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα), οι ερευνητές δεν αποκλείουν το αυξημένο ποσοστό θανάτων, σε μερικές περιπτώσεις, να συνδέεται με τις παραπάνω βιταμίνες και τα λοιπά συμπληρώματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανάλογα συμπεράσματα θα πρέπει να εξαχθούν και για τους άνδρες.

Η νοοτροπία «το παραπάνω είναι και καλύτερο» δεν είναι σωστή, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που επισημαίνουν πως η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (όπως η βιταμίνη Α και Ε ή το βήτα-καροτένιο, μπορούν τελικά να αποβούν επιζήμια για τον οργανισμό σε μεγάλες δόσεις. Για αυτό το λόγο, όπως υπογραμμίζουν, «δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων ως προληπτικό μέτρο, τουλάχιστον όχι σε ένα πληθυσμό που διατρέφεται καλά».

Μόνο αν κανείς έχει έλλειψη σε κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη ή άλλο στοιχείο, έχει ιατρικό νόημα να πάρει συμπληρωματικές ποσότητες, τονίζουν.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις σε ανέργους



Κοινωνικές δράσεις από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Στηριζόμενη στις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ότι οι άνεργοι θα φτάσουν το 2012 το 1.200.000, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ζήτησε από τα μέλη της τη διεξαγωγή δωρεάν καρδιολογικών εξετάσεων σε ανέργους και τις οικογένειές τους.

«Σ’ αυτή την εποχή κρίσης που αγγίζει όλες τις πλευρές του κοινωνικού βίου η επιστημονική κοινότητα δε μπορεί να μένει αμέτοχη και αδρανής. Πρέπει, με τα μάτια στραμμένα σε αυτούς που η συγκυρία βλάπτει περισσότερο, να δράσει αποτελεσματικά αναδεικνύοντας και πάλι τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης. Αξίες πρωταρχικές για το ιατρικό λειτούργημα. Ας μείνει μόνη μας ανταμοιβή ένα χαμόγελο. Το έχουμε ανάγκη. Και αυτοί και εμείς»» τονίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποφάσισε επίσης να κάνει δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στα Πομακοχώρια της Θράκης τον προσεχή Μάιο, και να ακολουθήσει εκστρατεία ενημέρωσης και δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου των κατοίκων στα νησιά της άγονης γραμμής.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε ιός-γίγας



Ιδού ο Megavirus chilensis.

Έως και είκοσι φορές μεγαλύτερος από τον μέσο ιό είναι ο Megavirus chilensis, ο μεγαλύτερος που έχει ποτέ βρεθεί και ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Χιλής. «Εκθρονίζει» έτσι τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον ιό Mimivirus, που είχε ανακαλυφθεί το 2003.

Ο Megavirus θεωρείται μακρινός συγγενής του Mimivirus και είναι κατά 7% μεγαλύτερος από αυτόν.

Ο γιγάντιος ιός, που δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, απομονώθηκε από το θαλασσινό νερό, έχει διάμετρο περίπου 0,7 μικρόμετρα (χιλιοστά του χιλιοστού), είναι μεγαλύτερος από ορισμένα βακτήρια και είναι ορατός με ένα συνηθισμένο και όχι ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ο Megavirus έχει το πιο πολύπλοκο DΝΑ από κάθε άλλο ιό, καθώς η γενετική ανάλυσή του δείχνει πως περιέχει πάνω από χίλια γονίδια. Το γονιδίωμά του είναι κατά περίπου 6,5% μεγαλύτερο από αυτό του Mimivirus.

Ο ξενιστής του Megavirus (ο οργανισμός που τον '«φιλοξενεί») παραμένει ακόμα άγνωστος, αλλά πιθανότατα ο ιός μολύνει αμοιβάδες, δηλαδή μονοκύτταρους οργανισμούς που επιπλέουν στη θάλασσα, καθώς όπως όλοι οι ιοί δεν μπορεί να αυτό-αντιγραφεί, δηλαδή να πολλαπλασιαστεί, αν δεν διεισδύσει σε ένα άλλο κύτταρο. Ο ιός, όπως και ο Mimivirus, διαθέτει στο εξωτερικό του νημάτια σαν μικροσκοπικές τρίχες, τα οποία πιθανώς χρησιμοποιεί για να προσελκύσει τις αμοιβάδες κοντά του.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνώντης Γαλλίας έριξαν τα 'δίχτυα τους στον ωκεανό στα ανοιχτά της Κεντρικής Χιλής με στόχο να ανασύρουν οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει βιολογικό ενδιαφέρον. '«Πρόκειται για ένα νέο τρόπο να ασχολείται κανείς με την ιολογία. Ως τώρα ανακαλύπταμε μόνο ιούς που προκαλούσαν αρρώστιες στους ανθρώπους, στα φυτά και τα ζώα. Τώρα όμως εγκαινιάσαμε ένα είδος περιβαλλοντικής ιολογίας, αναζητώντας ιούς παντού. Πάμε σε λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς, συλλέγουμε νερό, το φιλτράρουμε και προσπαθούμε να απομονώσουμε τον ιό, καλλιεργώντας τον μαζί με κάποιον δυνητικό ξενιστή», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Οι ιοί των ωκεανών συγκεντρώνουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή επηρεάζουν το πλαγκτόν, δηλαδή τους πληθυσμούς των μικροσκοπικών οργανισμών που συνιστούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας των θαλασσών. Οι ιοί που σκοτώνουν το πλαγκτόν, έχουν και μια άλλη επίπτωση, γεωχημικής φύσης, καθώς οι νεκροί θαλάσσιοι μικροοργανισμοί καταβυθίζονται σταδιακά στους βυθούς, εγκλωβίζοντας στρώματα άνθρακα για εκατομμύρια χρόνια.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι γιγαντο-ιοί προήλθαν από πολύπλοκα κύτταρα, τα οποία στην πορεία της εξέλιξης έγιναν απλούστερα. 'Αλλοι, αντίθετα, επιμένουν ότι οι ιοί ακολούθησαν αντίστροφη πορεία και διεύρυναν σταδιακά το DNA τους, κλέβοντας γονίδια από τα κύτταρα που μόλυναν.

Στο φωτογραφία φαίνονται μέσα από μικροσκόπιο πάνω ο Mimivirus και κάτω ο Megavirus.



Διαβάστε περισσότερα...

Νωρίτερα τα εμφράγματα σε καπνιστές



Σε σχέση με όσους αποφεύγουν το τσιγάρο.

Σε αρκετά μικρότερη ηλικία παθαίνουν έμφραγμα οι καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για έμφραγμα ή στηθάγχη, δηλαδή πόνο στο στήθος που προκαλείται από την μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στην καρδιά και θεωρείται πρόδρομο σύμπτωμα του εμφράγματος.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες μη καπνιστές ήταν 64 ετών κατά μέσο όρο τη στιγμή του εμφράγματος, ενώ οι καπνιστές 55, δηλαδή εννέα έτη πιο νέοι. Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες ηλικίες ήταν 70 ετών για τις μη καπνίστριες και 57 για τις καπνίστριες (ακόμα μεγαλύτερη διαφορά της τάξης των 13 ετών).

Αυτή η «ψαλίδα» παρατηρείται παρόλο που στο δείγμα της έρευνας οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο νεαρότερης ηλικίας και είχαν γενικά λιγότερα προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη του λεγόμενου «παράδοξου του καπνιστή», δηλαδή του γεγονότος ότι οι καπνιστές ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά το αμέσως επόμενο εξάμηνο μετά το έμφραγμά τους σε σχέση με τους καπνιστές (κάτι που εξηγείται με βάση την πιο νεαρή ηλικία τους και τη γενικότερη καλύτερη κατάσταση της υγείας τους κατά τη στιγμή του εμφράγματος, άρα είχαν λιγότερους παράγοντες κινδύνου).

Έτσι, οι μη καπνιστές πέθαναν κατά το επόμενο εξάμηνο σε ποσοστό 5% οι άνδρες και 8% οι γυναίκες, έναντι ποσοστών 3% και 6% αντίστοιχα για τους καπνιστές. Όμως αυτό το «παράδοξο» δεν διαρκεί για πολύ.

«Οι άνθρωποι που καπνίζουν, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, μια δεκαετία ή και περισσότερο πιο νωρίς από τους μη καπνιστές», δήλωσε ο καρδιολόγος Γκρεγκ Φονάροου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες και επεσήμανε ότι, όπως δείχνει η νέα έρευνα,«είναι δυνατό, αν κανείς καπνίζει, να πάθει έμφραγμα, παρόλο που δεν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου».

«Ποτέ δεν είναι αργά να κόψει κανείς τη συνήθεια του καπνίσματος», τόνισε ο Χάου και επεσήμανε ότι «ακόμα και μετά από λίγες μέρες διακοπής του τσιγάρου, υπάρχει μείωση στον κίνδυνο εμφράγματος. Αν μάλιστα περάσουν ένα με δύο χρόνια που έχει πια κανείς σταματήσει το κάπνισμα, τότε ο μεγαλύτερος πρόσθετος κίνδυνος για έμφραγμα έχει εξαφανιστεί. Υπάρχει λοιπόν άμεσο όφελος και αυτό αυξάνει, όσο περνάει ο χρόνος». Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες καπνίστριες είναι πιθανότερο σε σχέση με τους άνδρες καπνιστές να πάθουν κι άλλο έμφραγμα ή να εμφανίσουν άλλα καρδιολογικά προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες μετά το πρώτο έμφραγμα ή την αρχική στηθάγχη. Σύμφωνα με το Φοναρόου, αυτό δείχνει ότι οι κίνδυνοι του καπνίσματος, όσον αφορά την καρδιά, είναι τελικά ακόμα μεγαλύτεροι για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο θυρεοειδής αδένας και οι παθήσεις του



Μπορεί να υπολειτουργεί ή να υπερλειτουργεί προκαλώντας ανάλογα προβλήματα.

Ο θυρεοειδής είναι ο σημαντικότερος αδένας του ανθρώπινου σώματος. Διαχειρίζεται με απόλυτη ακρίβεια τις σπουδαιότερες λειτουργίες του οργανισμού, ρυθμίζοντας τις καύσεις, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και έμμεσα την ψυχική μας υγεία και ισορροπία.

Ο θυρεοειδής μπορεί να υπολειτουργεί ή να υπερλειτουργεί προκαλώντας ανάλογα προβλήματα. Όταν υπερλειτουργεί, τότε το σύνδρομο ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως νευρικότητα, απώλεια βάρους -παρόλο που σιτίζεται κανονικά-, εφίδρωση, ταχυκαρδία και αρρυθμίες. Όταν ο αδένας υπολειτουργεί τότε το σύνδρομο ονομάζεται υποθυρεοειδισμός, με κύρια χαρακτηριστικά τη νωθρότητα, τη βραδυκαρδία και ορισμένες φορές και την παχυσαρκία.

Ευτυχώς οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς θεραπεύονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός είναι αυτός που θα καθοδηγήσει υπεύθυνα τον ασθενή, ώστε μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Θυρεοειδικός όζος


Ο όζος του θυρεοειδούς αδένα αποτελεί ένα μόρφωμα, με ποικίλες κάθε φορά διαστάσεις, που εξέχει από τον υπόλοιπο αδένα. Μπορεί να συνυπάρχουν και περισσότεροι του ενός όζοι, πράγμα που είναι και το πιο συχνό. Δημιουργούνται λόγω τοπικής υπερπλασίας του αδένα, με ίνωση, κύστη ή καλοήθη όγκο, ή μερικές φορές λόγω κακοήθειας.

Βρογχοκήλη

Είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, που γίνεται εύκολα αντιληπτή ως διόγκωση στο λαιμό και συχνά προκαλεί ανησυχία στον ασθενή. Η βρογχοκήλη μπορεί να συνοδεύεται με υπερθυρεοειδισμό ή και υποθυρεοειδισμό. Παλαιότερα ήταν αρκετά συχνή στη χώρα μας σε περιοχές όπου έλειπε το ιώδιο.

Καρκίνος του θυρεοειδούς


Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου (λιγότερο από 1% όλων των καρκίνων του ανθρώπου). Είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός καρκίνος και έχει καλή πρόγνωση.

Οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται αρχικά σε θυρεοειδεκτομή, και όλοι μετεγχειρητικά λαμβάνουν ορμονοθεραπεία. Πολλοί είναι αυτοί που λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο, ενώ σπάνια προτείνεται ακτινοθεραπεία και ακόμη πιο σπάνια, χημειοθεραπεία.

Χειρουργική αντιμετώπιση


Ο οικογενειακός γιατρός και ο ενδοκρινολόγος μπορούν και πρέπει να συστήσουν αξιολόγηση από έναν χειρουργό όταν διαπιστώσουν:

Μεγάλη βρογχοκήλη, που δεν θεραπεύεται με φάρμακα και προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στο λαιμό - όπως δύσπνοια - ή ενοχλεί αισθητικά τον ασθενή.
Βρογχοκήλη με πολλούς όζους (πολυοζώδης βρογχοκήλη) που δεν θεραπεύεται με φάρμακα.
Τοξική βρογχοκήλη, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, και γίνεται επικίνδυνη για τον άρρωστο.
Τοξικό όζο ή όζο που μεγαλώνει γρήγορα, παρά την αγωγή ή όταν έχουμε την υποψία κακοήθειας.

Η χειρουργική του θυρεοειδούς είναι απαιτητική χειρουργική, η οποία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό. Ο αδένας τοπογραφικά βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή που γειτνιάζει με πολλά ζωτικά όργανα και σχηματισμούς (νεύρα, αγγεία, τραχεία, οισοφάγος).

Τις περισσότερες φορές αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας και η επέμβαση ονομάζεται ολική θυρεοειδεκτομή.

Γίνεται μία μικρή εγκάρσια τομή 3 - 4 εκατοστών στον τράχηλο. Χωρίς να κόβουμε τους μυς αφαιρούμε το θυρεοειδή αδένα ολόκληρο και με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής (νευροδιεγέρτης) αναγνωρίζουμε, παρασκευάζουμε και διατηρούμε ακέραια τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα.

Το χειρουργείο ολοκληρώνεται με πλαστική του δέρματος και χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση παροχέτευσης. Ο ασθενής συνήθως την επόμενη ημέρα λαμβάνει εξιτήριο.
Συμπερασματικά, η καλή γνώση της ανατομικής του τραχήλου και των παραλλαγών της, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό στο χειρουργείο, παρέχουν τα εχέγγυα για μια άρτια και προπαντός ασφαλή χειρουργική επέμβαση.

Παραθυρεοειδείς αδένες


Το 80% των ανθρώπων έχει τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, ενώ το υπόλοιπο 20% μπορεί να έχει πέντε ή έξι. Είναι μικροί αδένες και βρίσκονται πίσω και σε επαφή με τον θυρεοειδή αδένα. Η κύρια λειτουργία τους συνίσταται στο να ρυθμίζουν, μέσω των ορμονών που εκκρίνουν, την ομοιοστασία του ασβεστίου στον οργανισμό. Η κύρια ορμόνη που παράγουν είναι η παραθορμόνη.

Προβλήματα από τους παραθυρεοειδείς αδένες προκύπτουν όταν αρχίζουν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες παραθορμόνης από το φυσιολογικό. Η αύξηση των ποσοτήτων της παραθορμόνης μπορεί να προκληθεί από υπερπλασία, αδένωμα ή καρκίνωμα των παραθυρεοειδών αδένων, με συχνότερη αιτία το αδένωμα. Η υπερέκκριση της παραθορμόνης έχει ως κύριο αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα. Η αύξηση του ασβεστίου προκαλεί συμπτώματα από το νευρομυϊκό σύστημα, με μυϊκή αδυναμία, συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, με ανορεξία, ναυτία, εμέτους, γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, και σπανιότερα παγκρεατίτιδα.

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει επιπλέον οστικούς πόνους, αυτόματα κατάγματα, κωλικό των νεφρών, νεφρολιθίαση, ή ακόμη νευρωσικές και ψυχωσικές εκδηλώσεις.

Η διάγνωση συνήθως γίνεται με εξετάσεις αίματος, στις οποίες το ασβέστιο εμφανίζεται αυξημένο, ακτινολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα τραχήλου.

Η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική. Το πρώτο βήμα προεγχειρητικά αφορά στην εντόπιση του παθολογικού ή των παθολογικών αδένων. Στο σημείο αυτό είναι καθοριστική η βοήθεια του υπερηχογραφήματος, της αξονικής και της μαγνητικής τομογραφίας, αλλά και του σπινθηρογραφήματος τραχήλου, με Τεχνήτιο Sestamibi.

Στη συνέχεια με πολύ μικρή τομή 2-3 εκατοστών στον τράχηλο αφαιρείται ο αδένας ή οι αδένες που πάσχουν, έχοντας σε μεγέθυνση το εγχειρητικό πεδίο, με ειδικές συσκευές, ώστε να επιτρέπεται η αποτελεσματική και ασφαλής διενέργεια της επέμβασης.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα υποκατάστατα ζάχαρης βλάπτουν δόντια και στομάχι



Παραπλανητική η παρουσίασή τους ως υγιή εναλλακτική λύση.

Μύθος αποδεικνύεται τελικά η άποψη ότι τα αναψυκτικά και οι τσίχλες που περιέχουν υποκατάσταση ζάχαρης μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αντίθετα τα υποκατάστατα μπορούν να βλάψουν τα δόντια και παράλληλα να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστόνης, της Νεβάδα στις ΗΠΑ και του Ελσίνκι στη Φινλανδία βρήκαν ότι τέτοια προϊόντα , που συνήθως διαφημίζονται ως πιο υγιής εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα προϊόντα με ζάχαρη, συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι αν και μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα υποκατάστατων ζάχαρης, οι σακχαρο-αλκοόλες ή πολυόλες, όντως μειώνουν -σε σχέση με την ζάχαρη- τον κίνδυνο για τερηδόνα στα δόντια, παρόλα αυτά μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στη στοματική κοιλότητα και αυτό σταδιακά να οδηγήσει σε διάβρωση της αδαμαντίνης.

Αυτά τα υποκατάστατα περιέχουν κυρίως ξυλιτόλη, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται ουσία φιλική προς τα δόντια. Η μελέτη, που έρχεται μάλλον να επιτείνει τη σύγχυση των καταναλωτών ως προς το τι είναι τελικά ασφαλές και υγιεινό και τι όχι, επισημαίνει ότι η συχνή παρουσία διαφόρων βελτιωτικών της γεύσης και συντηρητικών στις τροφές χωρίς ζάχαρη, αν και έχει επισύρει μικρότερη προσοχή, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθνικό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας



Επίκεντρο οι γυναίκες στις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο έλεγχος ενάμιση εκατομμυρίου γυναικών ηλικίας από 25 έως και 65 ετών με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, είναι ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε από την Καβάλα ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με το δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και το καθηγητή γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Λουκόπουλο, ο κ. Τιμοσίδης παρουσίασε και επίσημα το σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου το οποίο θα επικεντρωθεί στους πληθυσμούς των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

«Με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου», είπε ο υφυπουργός Υγείας, «θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να αποκτήσει το εθνικό σχέδιο νεοπλασιών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη βοήθεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με τη στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμοι θα αναλάβουν να ενημερώσουν και να προσκαλέσουν τις γυναίκες να κάνουν την εξέταση στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Σε πρώτη φάση στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου θα συμμετάσχουν 120 κέντρα υγείας και 10 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα απομακρυσμένων κυρίως περιοχών, στα οποία αναμένεται να εξεταστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο γύρω στις εξήντα με ογδόντα χιλιάδες γυναίκες. Για την υλοποίηση του σχεδίου θα υπάρχει η βοήθεια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που αποτελεί το νέο ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν δότες σπέρματος στο ίντερνετ



Δε μπορούν να περιμένουν για πάντα τον… «κύριο Τέλειο».

Περιμένουν αρκετά χρόνια για τον κατάλληλο, αλλά αυτός δεν έρχεται. Ο αριθμός των γυναικών που καταφεύγουν στη λύση του δότη σπέρματος μέσω ίντερνετ ολοένα και αυξάνεται καθώς η ιδέα για τον άντρα των ονείρων τους όλο και απομακρύνεται!

Δεκάδες γυναίκες πριν καλά κλείσουν τα 20 τους χρόνια επισκέπτονται ιστοσελίδες όπως η babydonor.com και η co-parent-search.com για να βρουν τον πατέρα των παιδιών τους!

Κάποιες από αυτές, μάλιστα, στην ηλικία των 18 ή 19 δηλώνουν ότι είναι μπερδεμένες από τις σχέσεις τους με τους άντρες και έχουν πάρει την απόφαση να αποκτήσουν μόνες τους παιδιά!

Όπως αναφέρουν οι «The Sunday Times» γυναίκες κάτω των 25 αποτελούν το 25% αυτών που εγγράφονται σε τέτοια site, όπου ανεβάζουν τις φωτογραφίες και άλλα προσωπικά τους στοιχεία, στην προσπάθειά τους να γίνουν αρεστές σε κάποιον πιθανό δότη, ο οποίος θα έρθει σε επαφή μαζί τους.

Μια 20χρονη είπε τα εξής: «Από τότε που με θυμάμαι ήθελα να αποκτήσω δικά μου παιδιά. Έχω χάσει ήδη ένα παιδί από τη σχέση που είχα με τον πρώην μου. Αμέσως μετά από αυτό το γεγονός χωρίσαμε γιατί ήμουν πολύ στεναχωρημένη για να συνεχίσουμε. Από τότε όμως κατάλαβα ότι ήμουν έτοιμη να γίνω μητέρα. Είμαι ανεξάρτητη οικονομικά, έχω δουλειά με ευέλικτο ωράριο, έχω ένα σπίτι και υποθήκη. Ξέρω ότι θα μπορούσα να προσφέρω πολύ αγάπη και ασφάλεια σε ένα παιδί και δε βλέπω το λόγο γιατί να περιμένω».

Σύμφωνα με την Christina Hughes, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Warwick, το να αποκτήσει κανείς ένα παιδί δεν έχει να κάνει με τον κατάλληλο σύντροφο ή με το γεγονός ότι δύο άνθρωποι ερωτεύονται. «Τώρα οι γυναίκες περιμένουν τη στιγμή που θεωρούν σωστή για να αποκτήσουν παιδιά» λέει η ίδια.

Όπως αποδεικνύουν έρευνες το ποσοστό των ανθρώπων κάτω των 25 που απευθύνονται σε κλινικές γονιμότητας είναι μόλις 1-2%, αλλά ο αριθμός εκείνων που απευθύνονται σε άλλες εναλλακτικές (ίντερνετ) είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι το κόστος μιας θεραπείας γονιμότητας είναι συνήθως αρκετά μεγάλο.

Ωστόσο οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι στην ανεξέλεγκτη «αγορά» του ίντερνετ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σωστή Διατροφή = Γερά Δόντια



Τροφές για όμορφο χαμόγελο!

Ένα από τα πρώτα σημεία που παρατηρεί κάποιος στο συνομιλητή του, είναι το όμορφό χαμόγελο, που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά σημεία της εξωτερικής εμφάνισης. Σημαντικός παράγοντας για την ύπαρξη ενός αστραφτερού χαμόγελου, είναι η ύπαρξη υγιών και γερών δοντιών. Η διατροφή παίζει ένα από τους σημαντικότερους ρόλους για την διατήρηση της υγείας των δοντιών.

Η ύπαρξη όλο και περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων στην καθημερινή μας διατροφή και παράλληλα, η απομάκρυνσή μας από το μεσογειακό τρόπο διατροφής, έχει συντελέσει στην αύξηση της συχνότητας εμφάνιση ουλίτιδας και τερηδόνας.

Συγκεκριμένα, για να διατηρηθεί η καλή στοματική υγεία, σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της τροφής που τρώμε και το πόσο συχνά την τρώμε, κι όχι η ποσότητα. Οι αλλαγές στο στόμα αρχίζουν από το λεπτό που ξεκινάμε να τρώμε ορισμένα τρόφιμα, καθώς τα βακτηρίδια στο στόμα μεταβολίζουν την ζάχαρη που τρώμε σε οξέα, και τα οξέα με την σειρά τους αρχίζουν να επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα να αρχίζει η διαδικασία αποσύνθεσης.

Η επίθεση στο σμάλτο των δοντιών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 λεπτά της ώρας μετά το τέλος ενός γεύματος ή ενός μικρογεύματος. Άρα όσο πιο συχνά κάνουμε γεύματα –τσιμπολογήματα, τόσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια στα στοματικά οξέα.

Η ζάχαρη αποτελεί τον Νο1 κίνδυνο της εμφάνισης τερηδόνας των δοντιών, διότι επιτρέπει στον βακτηριακό πληθυσμό να πολλαπλασιάζεται και να μεταβολίζει την ζάχαρη σε οξύ, το οποίο, διαλύει την αδαμαντίνη. Στον αντίποδα, βρίσκει κανείς τις σταφίδες. Περιέχουν φωτοχημικές ουσίες, που όχι μόνο καταστέλλουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα, αλλά παράλληλα εμποδίζουν και την προσκόλλησή τους στα δόντια μας.

Επίσης θα πρέπει να προτιμώνται οι τροφές που μειώνουν το όξινο PH, όπως τα φιστίκια, το γάλα και το γιαούρτι, σε αντίθεση με τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και τα λεμόνια, που πρέπει να φαγωθούν ως τμήμα ενός μεγαλύτερου γεύματος, για να ελαχιστοποιηθεί η οξύτητα τους.

Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα τα οποία προσκολλώνται εύκολα στα δόντια, όπως οι γεμιστές καραμέλες, οι μέντες, τα πατατάκια, τα γεμιστά μπισκότα. Διότι, όσο παραμένουν στο στόμα μας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της τερηδονικής προσβολής, σε αντίθεση με τρόφιμα που έχουν πολλές ίνες, δεν προσκολλώνται εύκολα στα δόντια και διαθέτουν αυτοακαθαριστικές ιδιότητες (φρούτα - μήλα, αχλάδι, ωμά λαχανικά, πιτυρούχο ψωμί).

Οι καλύτερες επιλογές τροφίμων για την υγεία του στόματος Τσίχλα Το μάσημα της τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι πραγματικά ευεργετικό για τα δόντια διότι βοηθάει στο να αποσπαστούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια και ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο


1 κεσεδάκι γιαούρτι 380 mg
Σαρδέλες (100γρ) 350 mg
1 φλυτζ. γάλα 290 mg
Γραβιέρα (100γρμ) 89 mgr
Φέτα (100γρμ) 471 mgr
¼ φλυτζ. Σουσάμι 351 mgr

Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου, που είναι χρήσιμα για τα δόντια. Περιέχουν επίσης λιπίδια και αντιβακτηριακά ένζυμα, που αναστέλλουν την ανάπτυξη τερηδόνας.
Τρόφιμα πλούσια σε φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού, και τα εμποδίζει να διαλυθούν από τα οξέα.

Επίσης, μπορεί να επανορθώσει τη ζημιά στην αδαμαντίνη που έχουν ήδη προκαλέσει τα οξέα, αν αυτή βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Τέλος, παρεμβαίνει μεταξύ του δοντιού και των μικροοργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση της τερηδόνας. Τροφές πλούσιες σε φθόριο είναι το τσάι, τα θαλάσσια ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλά τους (π.χ. σαρδέλες), οι γαρίδες και ο σολομός. Τα φωσφορικά άλατα, που περιέχονται κυρίως στα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν το ποσό του σμάλτου που μπορεί να διαλυθεί.

Οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, μπρόκολο, πιπεριές ), οι οποίες επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού. Τρόφιμα που περιέχουν την ουσία λεκτίνη, όπως τα καρότα. Η λεκτίνη προκαλεί συγκόλληση των μικροβίων, άρα εμποδίζει την προσκόλλησή τους στις πλάκες των δοντιών.

Οι καλύτερες επιλογές ποτών: Νερού και κυρίως φθοριούχο νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, γάλα. Περιορίστε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων και των μη αλκοολούχων ποτών. Αποφύγετε τη λεμονάδα και τον καφέ ή το τσάι με προσθήκη ζάχαρης. Επίσης, να αποφεύγετε να πίνετε τα ποτά γουλιά- γουλιά. Έτσι τα δόντια εκτίθενται συνεχώς στα σάκχαρα, όπου τα μικρόβια τα μεταβολίζουν σε οξέα, προκαλώντας την τερηδόνα.

Επίσης τα αεριούχα αναψυκτικά (με ή χωρίς ζάχαρη) λόγω της οξύτητάς τους συμβάλλουν στην καταστροφή της αδαμαντίνης και στην διάβρωση των δοντιών.

Τα Sugarless ή sugar-free τρόφιμα είναι επιβλαβή για τα δόντια; Τα Sugarless ή sugar-free τρόφιμα σημαίνει ότι καμία ποσότητα ζάχαρης δεν προστέθηκε στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν περιέχουν άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως μέλι, μελάσες, εξατμισμένα σάκχαρα καλάμων, φρουκτόζη, βύνη κριθαριού ή σιρόπι ρυζιού. Αυτές οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν τον ίδιο περίπου αριθμό θερμίδων με τη ζάχαρη και μπορούν να είναι εξίσου επιβλαβείς στα δόντια.

Επομένως για να καθοριστεί εάν τα sugarless ή sugar-free τρόφιμα που αγοράζονται περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, εξετάζουμε την ετικέτα των συστατικών. Οι λέξεις που τελειώνουν «- οζη» (όπως τη σακχαρόζη και τη φρουκτόζη) συνήθως δείχνουν την παρουσία μιας φυσικής γλυκαντικής ουσίας. Στην ετικέτα, τις βλέπει κανείς συνήθως κάτω από τα σάκχαρα ή τους υδατάνθρακες.

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας για ένα όμορφο χαμόγελο

Συχνά (και μικρά) γεύματα που να περιλαμβάνουν φρούτα, ωμά λαχανικά, γάλα, τυρί, πιτυρούχο ψωμί και όχι τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρη ή προσκολλώνται στα δόντια, όπως μπισκότα, σκληρές καραμέλες, μέντες, κέικ, ψωμιά, muffins, πατατάκια (τσιπς).

Πλήρες πρωινό. Η μη λήψη του έχει ως αποτέλεσμα να μένει νηστικός ο οργανισμός για αρκετό διάστημα, κάτι που θα τον οδηγήσει μαθηματικά σε ζαχαρούχα μικρογεύματα, ή σε λαιμαργία κατά το μεσημεριανό γεύμα, κάτι που και στις δύο περιπτώσεις είναι βλαπτικό.

Ποικιλία τροφίμων στην ημερήσια διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό τρόπο διατροφής.

Τροφές με πολλές ίνες όπως φρούτα, ωμά λαχανικά, πιτυρούχο ψωμί, που διαθέτουν αυτοκαθαριστικές ιδιότητες

Πρωτεΐνες που περιέχονται από το γάλα ή στο τυρί (καζεΐνη), οι οποίες έχουν αντιτερηδονικές ιδιότητες.

Τρόφιμα με λίγη ζάχαρη. Προσοχή στις ετικέτες, καθώς πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη.

Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικά ηρεμιστικά στο συρτάρι σας



Ποια σνακ είναι αγχολυτικά;

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις δημιουργούν καθημερινά στρες και ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Εστιάζοντας στο πεδίο της διατροφής μπορούμε να πούμε ότι κι αυτή, στο βαθμό που της αναλογεί, μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του άγχους. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να τις έχετε στο συρτάρι του γραφείου σας και να τις καταναλώνετε σαν ένα υγιεινό και αγχολυτικό σνακ.

Ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι.
Όλα τα εσπεριδοειδή, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, είναι καλές πηγές σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του στρες. Επίσης η βιταμίνη C επειδή συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να ‘κρύβονται’ οι επιπτώσεις του στρες στο πρόσωπό σας.

Φυλάξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς στο συρτάρι σας.
Οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας, η οποία από μόνη της μπορεί να σας ‘τσιτώσει’ ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και μαγνησίου, δηλαδή ουσιών που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την καλή διάθεση και την ευφορία. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς προσέξτε να μην παρασυρθείτε στην υπερκατανάλωσή τους, γιατί μπορεί να έχουν μικρό όγκο αλλά δεν στερούνται θερμίδων.

Κριτσίνια ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ακόμη και σπιτικά ποπ κορν.
Τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σεροτονίνης και να συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Έχετε μαζί σας μια μπανάνα.
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, η μπανάνα περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης. Η τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της ουσίας της χαράς, της σεροτονίνης.

Φακελώστε το χαμομήλι.
Όταν είστε σε κατάσταση έντονου στρες, είναι καλό να αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, γιατί θα σας κάνουν ακόμη πιο νευρικούς. Αποθηκεύστε φακελάκια χαμομηλιού στο συρτάρι, καθώς έρευνες δείχνουν πως τα ροφήματα χαμομηλιού έχουν ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί ένας πόνος στο στήθος;



Οι συνηθέστερες περιπτώσεις.

Ένας πόνος στο στήθος, όσο άτυπος και εάν είναι πάντα μας ανησυχεί, γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος να υποκρύπτει κάτι σοβαρό. Μπορεί να υποκρύπτει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη ή ρήξη ανευρύσματος στην αορτή ή περικαρδίτιδα ή πνευμονία ή και πνευμονική εμβολή.

Εν τούτοις, στις περισσότερες περιπτώσεις ο άτυπος πόνος σχετίζεται με διάφορες άλλες καταστάσεις οι οποίες δεν απειλούν τη ζωή. Οι συνηθέστεροι πόνοι είναι:

Νευρόπονοι:
Πρόκειται για διάφορες νευρίτιδες που συνήθως εκδηλώνονται με διάφορους πόνους στη ράχη ή τον αυχένα (λαιμό). Κατά κανόνα είναι αποτέλεσμα αρθρίτιδας των αρθρώσεων των σπονδύλων (σπονδυλοαρθρίτιδα) ή προέρχονται από βλάβες των μεσοσπονδυλίων δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων (πρόπτωση του δίσκου). Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε οστεοπόρωση των σπονδύλων η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει καθίζηση του σπονδύλου, με αποτέλεσμα ο σπόνδυλος να πιέζει τα μεσοσπονδύλια νεύρα.

Ιογενείς λοιμώξεις:
Διάφοροι ιοί, όπως το κοινό κρυολόγημα της γρίπης κλπ. είναι δυνατόν να προκαλέσουν άτυπους πόνους στο στήθος. Πρόκειται για τους πόνους που ο κόσμος αποκαλεί ψύξη. Συνήθως οι πόνοι αυτοί εμφανίζονται στις περιοχές όπου οι πλευρές ενώνονται με το στέρνο λόγω πιθανής φλεγμονής του χόνδρου που τα ενώνει (χονδρίτιδα).

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πόνου αυτού είναι ότι επιδεινώνεται όταν εξασκηθεί με το χέρι πίεση στην περιοχή του πόνου ή κατά τις κινήσεις του θώρακα κατά την αναπνοή. Το χαρακτηριστικό όλων των οργανικών πόνων πλην του πόνου της περικαρδίτιδας είναι ότι παραμένουν κατά κανόνα σταθεροί και ανεπηρέαστοι.

Μεταξύ των πόνων που προκαλούν οι ιοί ιδιαίτερη σημασία έχει ο πόνος που οφείλεται στον έρπητα ζωστήρα. Ο πόνος αυτός ακολουθεί την πορεία των μεσοπλευρίων νεύρων και συνοδεύεται από δερματικό εξάνθημα που παρακολουθεί και αυτό την πορεία των μεσοπλευρίων νεύρων.

Μυαλγίες:
Πρόκειται για πόνους των μεσοπλευρίων μυών, οι οποίοι κινούν τον θώρακα κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Οι μύες αυτοί μπορούν να υποστούν κακώσεις κατά την έντονη γυμναστική χωρίς προηγουμένως να γίνει αντιληπτή αυτή καθ’ ευατή η κάκωση. Έτσι ο πόνος αυτός εμφανίζεται αιφνίδια εν αιθρία.

Καυστικός πόνος:
Ο πόνος αυτός όταν δεν αντανακλά πουθενά και ιδιαίτερα στην πλάτη, στο λαιμό ή τα χέρια, όπου συνήθως αντανακλά ο καρδιακός πόνος, τότε μπορεί να οφείλεται σε οισοφαγίτιδα, δηλαδή σε φλεγμονή του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι ένας μυώδης σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι και από τον οποίο περνούν οι τροφές.

Ο καυστικός αυτός πόνος (καούρα) μπορεί να εκδηλωθεί μετά το φαγητό και ιδιαίτερα τη νύχτα. Όταν ο άνθρωπος είναι ξαπλωμένος και αυτό συμβαίνει κατά τον ύπνο, τα όξινα υγρά του στομαχιού είναι δυνατόν να παλινδρομήσουν και να προκαλέσουν οισοφαγίτιδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως όταν υπάρχει κήλη του οισοφάγου. Ο καυστικός αυτός πόνος υποχωρεί ύστερα από λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή γάλακτος. Αντίθετα, ο πόνος αυτός χειροτερεύει όταν ο άνθρωπος τρώει ερεθιστικά φαγητά με καρυκεύματα ή πίνει οινοπνευματώδη.

Γενικά, οι άτυποι πόνοι του θώρακος υποχωρούν ύστερα από λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Σε αντίθεση με το στηθαγχικό πόνο που υποχωρεί με υπογλώσσια τρινιτρίνης οι άτυποι θωρακικοί πόνοι δεν υποχωρούν ύστερα από λήψη υπογλωσσίων νιτρωδών.

Συμπερασματικά, όταν υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την προέλευση του θωρακικού πόνου τότε τα φαρμακευτικά tests των παυσιπόνων και της τρινιτρίνης αναμφισβήτητα βοηθούν στο να τεθεί η σωστή διάγνωση.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς πρεπει να ζω μετά το έμφραγμα;



Όσα πρέπει να ξέρετε!
Δεν αρκεί το να αισθάνεται κάποιος καλά. Θα πρέπει και όλες οι καρδιολογικές εξετάσεις του να αποδείξουν ότι είναι καλά. Δηλαδή ότι δεν κινδυνεύει από αιφνίδιο θάνατο, ότι η καρδιά του σαν αντλία λειτουργεί φυσιολογικά ή τουλάχιστον οριακά φυσιολογικά και ότι δεν υπάρχουν περιοχές της καρδιάς που να αρδεύονται (ποτίζονται) με λιγότερο αίμα απ’ όσο χρειάζονται. Κατά συνέπεια τον πρώτο λόγο έχουν οι εξετάσεις:

Εάν η 48ωρη συνεχής καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος με Holter δείξει ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες αρρυθμίες για την ζωή του, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σταμάτημα της καρδιάς του, τότε ο άρρωστος είναι κατά κανόνα ασφαλής από πλευράς αιφνίδιου θανάτου, που να οφείλεται σε αρρυθμίες.

Εάν η δοκιμασία κοπώσεως δείξει ότι ο άρρωστος μπορεί να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια χωρίς να παρουσιάσει ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές που να υποδηλώνουν ισχαιμία του μυοκαρδίου ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της κοπώσεως ή επικίνδυνες αρρυθμίες, τότε αυτός ο άρρωστος θεωρείται πρακτικά ικανός για εργασία.

Εάν μάλιστα τόσον το ηχωκαρδιογράφημα (υπέρηχοι) όσον και το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου συμβαδίζουν από πλευράς ευρημάτων με τα ευρήματα της δοκιμασίας κοπώσεως, δηλαδή φυσιολογική λειτουργία του μυοκαρδίου χωρίς να υπάρχει ισχαιμία, τότε ενισχύεται ακόμα περισσότερο η άποψη περί της ικανότητας του εμφραγματία για εργασία.

Αντίθετα εάν τα αποτελέσματα όλων των καρδιολογικών εξετάσεων είναι αντικρουόμενα ή παθολογικά ο ασθενής χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με καθετηριασμό της καρδιάς του και στεφανιογραφία. Στην περίπτωση αυτή εάν υπάρχουν μικρές επιδιορθώσιμες βλάβες (στενώσεις των αρτηριών) μπορούν να αντιμετωπισθούν με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) ή και εγχείρηση bypass.

Όμως, ο άρρωστος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι η πιθανότητα να δημιουργηθεί μία νέα αθηρωματική πλάκα στο τοίχωμα μίας αρτηρίας της καρδιάς του και να σπάσε) πάντα υπάρχει, εάν δεν αλλάξει τις κακές συνήθειες της καθημερινής του ζωής. Η διατροφή του με μεσογειακή δίαιτα, το περπάτημα 3-4 χιλιόμετρα την ημέρα και η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της ζωής του για να μην ξαναπάθει έμφραγμα.

Παράλληλα εάν είναι αναγκαίο να πάρει ειδικά φάρμακα για να διατηρήσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδιά του, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του σε φυσιολογικά επίπεδα θα πρέπει να το πράξει.

Για να είναι αισιόδοξος δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι ο Τσώρτσιλ, ο πρωταγωνιστής του 2ου παγκοσμίου πολέμου συνέχισε την παρουσία του στην πολιτική καίτοι έπασχε από αθηροσκλήρωση και είχε υποστεί και έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων.

Έμφραγμα επίσης είχαν υποστεί τόσον ο Άινζενχάουερ όσον και ο Τζόνσον και παρ’ όλα αυτά συνέχισαν και τέλειωσαν την Προεδρική τους θητεία ως Πρόεδροι των ΗΠΑ την εποχή του ψυχρού πολέμου με τόσες πολλές εντάσεις και ψυχικά stress.

Έτσι και ο φίλος μας ο ταχυδρομικός εάν οι καρδιολογικές του εξετάσεις είναι φυσιολογικές μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει, εάν το επιθυμεί, χωρίς φόβο αρκεί να συμμορφωθεί με όσα σήμερα γράφονται σ’ αυτήν την στήλη. Εκείνο που πρέπει να αποφεύγει είναι την έντονη και ψυχικά στρεσογόνο εργασία.

Διαβάστε περισσότερα...

Παιδική παχυσαρκία



Πώς να την προλάβετε.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αναπτυγμένων χωρών, τόσο για την υγεία των παιδιών, όσο και για την μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες.

Οι συνέπειες από το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο. Επιπλέον, η παιδική παχυσαρκία μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής έως και 13 χρόνια, γεγονός αρκετά ανησυχητικό.

Το μείζων λοιπόν ερώτημα είναι πως μπορεί να προληφθεί η παιδική παχυσαρκία προτού το φαινόμενο εξαπλωθεί περισσότερο;

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τομέα της πρόληψης και μάλιστα από τα πρώτα στάδια της ζωής, με έμφαση στην αλλαγή των συνηθειών και της συμπεριφοράς του παιδιού, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Ειδικότερα, η ηλικία από 5 έως 12 ετών θεωρείται η πιο κρίσιμη, μιας και το παιδί είναι περισσότερο δεκτικό στις συμβουλές που του παρέχονται.

Πολλές είναι οι επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στον τομέα αυτό, με κυριότερη την έρευνα IDEFICS (Identification and prevention of Dietary-and-lifestyle induced Health EFfects in Children and infants Study), που διεξήχθη σε 16,224 παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών σε ποικίλες χώρες της Ευρώπης με την χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με αυτήν, 1 στα 5 παιδιά σήμερα είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες έναντι των βορειότερων. Τα αποτελέσματα εντείνονται και απ’ το γεγονός ότι στις νότιες χώρες ( π..χ Ιταλία) τα ¾ των παιδιών τρώνε παρακολουθώντας τηλεόραση, σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες (π.χ. Σουηδία), όπου λιγότερο από ¼ των παιδιών πράττει κάτι αντίστοιχο.

Ακόμη, τα παιδιά στη Σουηδία καταναλώνουν πολύ χαμηλό ποσοστό αναψυκτικών, σοκολάτας, κέικ και λοιπών λιπαρών τροφίμων, ενώ >40% των παιδιών καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον μια φορά/ ημέρα. Αυτό φανερώνει ορθή εκμάθηση και μύηση σε σωστές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία, με πρωταγωνιστές τα φρούτα και τα λαχανικά και όχι τα κορεσμένα λιπαρά και τις επεξεργασμένες τροφές.

Ένα από τα κύρια σημεία της μελέτης idefics ήταν η δυναμική συσχέτιση της διάρκειας του ύπνου και του ρίσκου για υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 300% σε παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από 8-9 ώρες/ημέρα. Κι αυτό, γιατί ο χρόνος ύπνου σπαταλείται μπροστά από την τηλεόραση ή σε βιντεοπαιχνίδια.

Ο σωστός ύπνος επομένως, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και σωστής ανάπτυξης στα παιδιά.

Η παραπάνω μελέτη έδειξε ακόμη, ότι όσα παιδιά ασκούνται τακτικά, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, τα παιδιά να γίνουν περισσότερο δραστήρια και να ενθαρρύνεται η σωματική τους άσκηση, τόσο από την οικογένεια, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει το περιβάλλον, αλλά και η δόμηση των πόλεων, αφού οι γειτονιές και οι χώροι στους οποίους κινούνται τα παιδιά οφείλουν να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι, ώστε να προάγουν την φυσική δραστηριότητα.

Το οικογενειακό περιβάλλον ανήκει επίσης στα πρωτεύοντα συστατικά για την διαμόρφωση καλής υγείας. Τόσο το μορφωτικό επίπεδο, όσο και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας σχετίζονται άμεσα με το σωματικό βάρος του παιδιού.

Σύμφωνα με μελέτες, παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα παρουσιάζουν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα διατροφής αυτών των οικογενειών. Επιπλέον, τα παιδιά που οι γονείς τους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχουν 40-80% περισσότερες πιθανότητες να είναι και τα ίδια υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που προαναφέρθηκαν, υποδηλώνουν έμμεσα και υψηλά ποσοστά σε όλες τις παρελκόμενες συνέπειες της παχυσαρκίας. Αυξάνεται ραγδαία η επικινδυνότητα για ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή, ποσοστό που ενισχύεται, αν στην οικογένεια του παιδιού υπάρχει ήδη ιστορικό. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας σημαίνει και πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων που σχετίζονται με αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην παρούσα χρονική στιγμή η έρευνα aidefics συνεχίζεται, ούτως ώστε οι επιστήμονες να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση του υπερβάλλοντος βάρους και της παιδικής παχυσαρκίας με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, τους γενετικούς παράγοντες καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών που θα βοηθήσουν στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Σε ελληνικό έδαφος, ο δρόμος φαίνεται μακρύς μεν, αισιόδοξος δε. Συγχαρητήρια αξίζει να δοθούν στις δράσεις του προγράμματος παιδειατροφή, που επικεντρώνονται σε αυτόν ακριβώς τον τομέα της πρόληψης και αφορούν παιδιά 0 -12 ετών.

Η δίαιτα σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά (πράξη απαγορευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) δεν αποτελεί λύση στο ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας. Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, με συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας και τη στήριξη των κοινωνικών φορέων, για ορθή επιμόρφωση σε διατροφικά ζητήματα, ενημέρωση παιδιών και οικογένειας, καθώς και προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας.

Γιατί τελικά …όπως φαίνεται και από την έρευνα idefics … το «Σουηδικό Μοντέλο» ίσως να μην είναι και τόσο κακό…!!!

Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στην περίεργη συμπεριφορά των ηλικιωμένων



Ποια είναι τα αίτια.

Αν κάποιο μέλος της οικογένειας αρχίζει να επιδεικνύει περίεργη συμπεριφορά, μπορεί ενδεχομένως να υποκρύπτεται κάποιο πρόβλημα υγείας, αναφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Η εταιρεία αναφέρει τις παρακάτω πιθανές αιτίες περίεργης συμπεριφοράς στους ηλικιωμένους:

Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ
Νόσος Alzheimer
Υποθερμία, αφυδάτωση ή υπογλυκαιμία
Ανισορροπία ηλεκτρολυτών
Λοίμωξη
Φτωχή διατροφή
Τραυματισμός στο κεφάλι, θρόμβος, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή
Εύρεση σε άγνωστο χώρο
Ορισμένα φάρμακα
Διαταραχή του θυρεοειδούς.

Διαβάστε περισσότερα...