Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Παράσιτο προκαλεί αυτοκτονίες



Oι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο τοξόπλασμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που βασίστηκε σε δείγμα περισσοτέρων από 45.000 γυναικών στη Δανία.

Η μόλυνση, γνωστή ως τοξοπλάσμωση, προκαλείται από το πρωτόζωο παράσιτο Toxoplasma gondii.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το συγκεκριμένο παράσιτο ύστερα από την κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά μαγειρεμένο ή λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά ή αν πιάσουν τα περιττώματα γάτας καθώς το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στα έντερα των μολυσμένων γατών.

Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία του παράσιτου με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας και οι ερευνητές θεωρούν ότι επειδή το παράσιτο «T. Gondii» εγκαθίσταται στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα.

"Οι γυναίκες (που έχουν μολυνθεί) με το «T gondii» διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίαιης προς τον εαυτό τους συμπεριφοράς", έγραψε ο επικεφαλής της μελέτης Τεοντόρ Ποστολάς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ στα "Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής" (Archives of General Psychiatry).



Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός σε νοσοκομείο



Συναγερμός σήμανε σήμερα το μεσημέρι στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όταν τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης σταμάτησαν λόγω διακοπής ρεύματος.

Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και αιμοκαθαιρούμενοι αναστατώθηκαν όταν το μπλακ άουτ «χτύπησε» την μονάδα. Η βλάβη φαίνεται να προκλήθηκε από τους τεχνικούς εταιρείας που ανέλαβαν την συντήρηση των κλιματιστικών στην Μονάδα.

Οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούσαν να ηρεμίσουν αυτούς που είχαν πανικοβληθεί.

«Προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με πηκτικότητα του αίματος, αποσυνδέσαμε τους ασθενείς από το τεχνικό νεφρό» αναφέρουν στο enikos.gr ιατρικές πηγές.

«Η συντήρηση των κλιματιστικών θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, πριν πιάσει για τα καλά η ζέστη, και σε μέρα που δεν θα διακινδύνευαν την διαδικασία. Την Κυριακή δεν γίνεται αιμοκάθαρση. Θα μπορούσαν να το κάνουν τότε» αναφέρουν στο enikos.gr υπάλληλοι του νοσοκομείου. Λόγια στα οποία συμφωνούν οι συγγενείς των ανθρώπων που κάθε δεύτερη ημέρα, περνούν τέσσερις ώρες «καθηλωμένοι» στο μηχάνημα του Νεφρού.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό φροντιστήριο στα Χανιά



Βοήθεια σε αδύναμους μαθητές με κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Ολοκληρώνονται αύριο οι εγγραφές στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο» για μαθητές Α’, Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου - που θα λειτουργήσει ο Δήμος Χανίων με τη συνεργασία της Ένωσης Ιδιοκτητών Καθηγητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων, με σκοπό την μαθησιακή υποστήριξη των αδύναμων μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικο – οικονομικά προβλήματα.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr, οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να να καταθέτουν έως και αύριο, τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Γραφείο Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων (οι αιτήσεις υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του δήμου: www.chania.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρήκαν τα γονίδια που καθορίζουν το μέγεθος του στήθους



Επτά γενετικούς δείκτες ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Επτά γενετικούς δείκτες οι οποίοι συνδέονται με το μέγεθος του γυναικείου στήθους ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Είναι από καιρό γνωστό ότι η κληρονομικότητα μπορεί να καθορίζει το μέγεθος του μαστού, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτό.

Επίσης, δύο από τους παράγοντες που σχετίζοντια με το μέγεθος του στήθους είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Νίκολας Έρικσον, ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών της εταιρείας 23andMe, ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που καθορίζουν την ανάπτυξη του στήθους σχετίζονται επίσης και με την εμφάνιση καρκίνου.

Προηγούμενη έρευνα συνέδεε την πυκνότητα του μαστού με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ υπήρξαν επίσης έρευνες που εντόπισαν σύνδεση μεταξύ των μεγάλων μαστών σε λεπτές γυναίκες και της ασθένειας. Η εν λόγω, πάντως, έρευνα δεν αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ μεγέθους του μαστού και του καρκινου, αλλά ωστόσο πιθανότατα θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εξακριβώσουν τι ρόλο παίζει η δομή του στήθους όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.


Διαβάστε περισσότερα...

Υγιείς, αλλά παχύσαρκοι ενήλικες



Τι προκαλεί η απώλεια βάρους;

Με τον όρο παχυσαρκία, αναφερόμαστε σε μια κλινική κατάσταση, όπου η αυξημένη συσσώρευση λίπους, οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες στην υγεία (ΔΜΣ> 30 kg/m2). Η παχυσαρκία αποτελεί την πιο διαδεδομένη διατροφική διαταραχή στις αναπτυγμένες χώρες και συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Τα περισσότερα συνωδά νοσήματα της παχυσαρκίας συσχετίζονται με μεταβολικές διαταραχές. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2.

Παχύσαρκοι αλλά υγιείς;

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται παρά το αυξημένο σωματικό βάρος, απουσία μεταβολικών διαταραχών. Η ομάδα των ατόμων αυτών χαρακτηρίζεται με τον όρο «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι». Η ομάδα αυτή των παχύσαρκων ατόμων υπολογίζεται πάνω από το 25% του πληθυσμού των παχύσαρκων. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι συγκριτικά με τους παχύσαρκους που εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, εμφανίζουν φυσιολογική ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη όπως και τα άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

Αίτια

Τα αίτια του φαινομένου αυτού δεν είναι σαφή. Έχουν μελετηθεί διάφορες μεταβολικές παράμετροι που συσχετίζονται με την παχυσαρκία. Ορισμένες μελέτες, συνδέουν το φαινόμενο με το σπλαχνικό λίπος, που εμφανίζεται μειωμένο στα μεταβολικά υγιή αλλά παχύσαρκα άτομα. Έχουν μελετηθεί επίσης και τα επίπεδα της γλυκόζης στο πλάσμα του αίματος σε νηστεία, τα επίπεδα της ινσουλίνης σε κατάσταση νηστείας, αλλά και δείκτες υπολογισμού της αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA –IR homoeostatic model assessment-insulin resistance ) σε μεταβολικά υγιή και μη παχύσαρκα άτομα. Τα μεταβολικά υγιή αλλά παχύσαρκα άτομα, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης σε κατάσταση νηστείας, καλύτερη ανοχή στην γλυκόζη και χαμηλότερη πίεση αίματος.

Επιπλέον, έχει μελετηθεί ο ρόλος της αντιδρώσας πρωτεΐνης (PRC) η οποία, λόγω της ευαισθησίας της, χρησιμοποιείται ως δείκτης ύπαρξης φλεγμονής στον οργανισμό. Άτομα με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κατά καιρούς έχουν συσχετισθεί και άλλοι δείκτες φλεγμονής αλλά και η παρουσία αδιποκινών (ουσιών που παράγονται από τον λιπώδη ιστό) στον ορό του αίματος με το φαινόμενο των μεταβολικά υγιών παχύσαρκων ατόμων.

Παχυσαρκία και απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη και στην αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλεί το υπερβάλλον σωματικό βάρος. Απώλεια του 10% του σωματικού βάρους οδηγεί σε βελτίωση του γλυκαιμικού (βελτίωση της αντίστασης των ιστών στην ινσουλίνη, μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) και του λιπιδαιμικού προφίλ (μείωση ολικής και LDL-χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων). Η απώλεια και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να προλάβει την εκδήλωση νοσημάτων που συνοδεύουν την παχυσαρκία ακόμα και να τα θεραπεύσει.

Όμως σε μεταβολικά υγιείς παχύσαρκους, ποιο το όφελος της απώλειας βάρους;

Σε μελέτη που έγινε με δείγμα παθολογικά παχύσαρκους αλλά και μεταβολικά υγιείς παχύσαρκους και δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που επιφέρει η απώλεια βάρους στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, στην κατανομή του λιπώδους ιστού και σε καρδιο- μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απώλεια βάρους οδήγησε σε μείωση του σωματικού βάρους, της περιμέτρου μέσης, του σπλαχνικού λίπους αλλά και του συνολικού λίπους στο σώμα και βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης και στις δύο κατηγορίες παχύσαρκων ατόμων. Βέβαια η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη ήταν μεγαλύτερη στους μεταβολικά ασθενείς παχύσαρκους

Η ινσουλίνη νηστείας ήταν ο μόνος παράγοντας μεταξύ των καρδιο- μεταβολικών δεικτών που βελτιώθηκε στους μεταβολικά υγιείς παχύσαρκους. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι με φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα και κανονική πίεση μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την υγεία τους, αν μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Γενικά, η απώλεια βάρους στους μεταβολικά υγιείς παχύσαρκους σχετίζεται με βελτίωση των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, μείωση του λίπους του σώματος, αλλά και βελτίωση ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών.

Ωστόσο, εκτός από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το σωματικό βάρος ενοχοποιείται για μια σειρά άλλων παθήσεων, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και αυξάνουν τη θνησιμότητα.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η τήρηση ενός προγράμματος μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα είναι σκόπιμο για την πρόληψη όχι μόνο μεταβολικών διαταραχών συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία, αλλά και άλλων νοσημάτων που συνδέονται με αυτήν.

Η παχυσαρκία έχει συσχετισθεί

με διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και άλλες μορφές καρκινογένεσης),
με μυοσκελετικά προβλήματα, λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους
με αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η ουρική αρθρίτιδα),
με εγκεφαλικά επεισόδια,
με ψυχιατρικές εκδηλώσεις,
με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα,
με χολολιθίαση κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, με απώλεια και διατήρηση ενός σταθερού και φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορούν να προλάβουν τα νοσήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό. Συμπερασματικά, σε κάθε περίπτωση, η απώλεια βάρους αποτελεί την κύρια θεραπεία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και για τους παθολογικά παχύσαρκους, αλλά και για τους μεταβολικά υγιείς.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δίδυμα με άλλη...καταγωγή!



Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό και δεν οφείλεται σε γραφειοκρατικό...λάθος! Όλα ξεκίνησαν, όταν η 28χρονη Donna Keenan επισκέφθηκε το σπίτι του παππού και της γιαγιάς της. Εκεί, όμως την έπιασαν οι πόνοι και αναγκάστηκε να φέρει στο κόσμο, το αγοράκι της, τον Dylan.Αυτό συνέβη στην περιοχή Nortumberland.

To κοριτσάκι, όμως, δεν ήταν τόσο ανυπόμονο, με αποτέλεσμα η μητέρα να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, που όμως ήταν από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Σκωτία.



Η Hannah ήρθε στον κόσμο 1 ώρα και 40 λεπτά μετά τον αδερφό της. Η μόνη τους διαφορά, εκτός από το φύλο, είναι στην καταγωγή...

Το αγοράκι είναι Άγγλος και το κοριτσάκι Σκωτσέζα!


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είστε στα καλύτερά σας;



Δείτε μια δακρύβρεχτη ταινία για να νιώσετε καλύτερα.

Αν δεν είστε και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, τότε για να νιώσετε κάπως καλύτερα μπορείτε να δείτε μια δακρύβρεχτη ταινία, καθώς όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι όχι και τόσο χαρούμενες ταινίες μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε πιο καθαρά την κατάστασή σας και να εκτιμήσετε αυτά που έχετε και τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίζουν το άγχος με... αλκοόλ



Τα δύο τρίτα των ανθρώπων ηλικίας 30-45 ετών επιλέγει αυτή τη «μέθοδο».

Οι περισσότεροι ενήλικες το «ρίχνουν» στο αλκοόλ για να τα βγάλουν πέρα μετά από μια αγχωτική μέρα, αναφέρει νέα μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του φιλανθρωπικού ιδρύματος Drinkaware.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων ηλικίας 30-45 ετών πίνουν αλκοόλ για να «χαλαρώσουν».

Το ένα πέμπτο των ανδρών και σχεδόν μία στις έξι γυναίκες δήλωσαν ότι έπιναν κάθε μέρα ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Τέσσερις στις 10 γυναίκες και το ένα τρίτο των ανδρών παραδέχτηκαν ότι πίνουν περισσότερο από το «επιτρεπόμενο όριο», δηλαδή πάνω από 3-4 ποτήρια για τους άνδρες και 2-3 για τις γυναίκες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι και το 44% αυτών δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να πιουν κάτι μετά από μια αγχωτική μέρα, ενώ το 37% αυτών απάντησε ότι σκεφτόταν το τι θα πιεί πριν καν φτάσει στο σπίτι.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60%) «κατηγόρησε» τη δουλειά για το επίπεδο του άγχους του, ενώ από τις απαντήσεις δεν έλειψε η ανησυχία για την οικονομική τους κατάσταση. Περισσότερο από το ένα τρίτο (το 36%) ανέφερε ακόμη ότι η οικογενειακή τους ζωή τους προκαλούσε στρες.

«Το αλκοόλ μπορεί να είναι “κακός σύμβουλος” όταν κάποιος προσπαθεί να διαχειριστεί το άγχος του» είπε ο επικεφαλής των εκστρατειών του Drinkaware, Siobhan McCann.

«Ακόμη κι αν αρχικά φαίνεται ότι μερικά ποτάκια μπορούν να “απαλύνουν” την πίεση της ημέρας, μακροπρόθεσμα επιτείνουν το πρόβλημα, είτε αυτό σχετίζεται με τη δουλειά, είτε είναι οικονομικοί οι λόγοι ή οικογενειακοί» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκρήξεις θυμού στους εφήβους



Μία στις 12 περιπτώσεις «δείχνει» ψυχική διαταραχή.

Ένας στους 12 εφήβους στην Αμερική μπορεί να πάσχει από μια ψυχική διαταραχή γνωστή ως «διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή», αναφέρουν ψυχολόγοι.

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από επίμονες και ανεξέλεγκτες «εκρήξεις» θυμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν 10.148 έφηβοι, τα δύο τρίτα είχαν «ιστορικό» θυμού και βίαιων «εκρήξεων». Ένας στους 12 πληρούσε τα κριτήρια για να διαγνωστεί «διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή». Αριθμός που σημαίνει ότι σε όλη τη χώρα οι «υποψήφιοι» υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια.

Η διαταραχή αυτή ξεκινά συνήθως στην παιδική ηλικία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Daily Mail. Για να διαγνωστεί κανείς με αυτή τη διαταραχή το άτομο πρέπει να έχει εμφανίσει τρία περιστατικά βίαιης και δυσανάλογα επιθετικής (σε σχέση με την γενική συμπεριφορά του) στάση.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλιματιζόμενες αίθουσες από το δήμο Αθηναίων



Θα είναι ανοιχτές μέχρι την Τετάρτη.

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν έκτακτες ανάγκες. Γι’ αυτό και ο δήμος Αθηναίων διαθέτει στο κοινό, τις κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίες, που θα παραμένουν ανοιχτές μέχρι και την Τετάρτη, 11 Ιουλίου, από τις 8.00 έως τις 20:00.

Πληροφορίες για τις Λέσχες Φιλίας με διευθύνσεις και τηλέφωνα ανά περιοχή στη λίστα που ακολουθεί:

Περιοχή: Άγιος Παύλος
Διεύθυνση: Μαμούρη & Δύμης, Τηλέφωνο: 210 8223946, 210 8223186
Περιοχή: Άγιος Αρτέμιος
Διεύθυνση: Μετεώρων 16 & Δαμάρεως, Τηλέφωνο: 210 7512990
Περιοχή: Άγιος Ελευθέριος
Διεύθυνση: Αχαρνών 372, Τηλέφωνο: 210 2012334
Περιοχή: Αγίου Μελετίου
Διεύθυνση: Ξεναγόρα 6, Τηλέφωνο: 210 8674900
Διεύθυνση: Τελέστου 4, Τηλέφωνο: 210 8646481
Περιοχή: Ακαδημία Πλάτωνος
Διεύθυνση: Πύλου & Μαραθωνομάχων, Τηλέφωνο: 210 5125264
Περιοχή: Άνω Πετράλωνα
Διεύθυνση: Αιξωνέων και Μυρμιδόνων, Τηλέφωνο: 210 3476398
Περιοχή: Βοτανικός
Διεύθυνση: Κοζάνης 4, Τηλέφωνο: 210 3423716
Περιοχή: Γκράβα
Διεύθυνση: Ταϋγέτου 62, Τηλέφωνο: 210 2231419
Περιοχή: Γκύζη
Διεύθυνση: Βαφειοχωρείου 8, Τηλέφωνο: 210 6441315
Περιοχή: Ελληνορώσσων
Διεύθυνση: Αιμιλίας Δάφνη 14, Τηλέφωνο: 210 6718242
Περιοχή: Κάτω Πατήσια
Διεύθυνση: Αρκολέων 12, Τηλέφωνο: 210 8311900
Περιοχή: Κάτω Πετράλωνα
Διεύθυνση: Αθηνόδωρου 61, Τηλέφωνο: 210 3425513
Περιοχή: Κολωνός
Διεύθυνση: Θεσπρωτίας 4, Τηλέφωνο: 210 5130805
Διεύθυνση: Αίμονος 9 και Άστρους, Τηλέφωνο: 210 5140877
Περιοχή: Κουκάκι
Διεύθυνση: Δράκου 26-28, Τηλέφωνο: 210 9232044, 210 9200269
Περιοχή: Κυψέλη
Διεύθυνση: Σκύρου & Καυκάσου, Τηλέφωνο: 210 8815877
Διεύθυνση: Κίου 5, Τηλέφωνο: 210 8623313, 210 8624449
Περιοχή: Λαμπρινή
Διεύθυνση: Ιαλέμου 63, Τηλέφωνο: 210 2933857
Περιοχή: Μεταξουργείο
Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 37 και Γιατράκου 17, Τηλέφωνο: 210 5246950
Περιοχή: Nέος Κόσμος
Διεύθυνση: Σωστράτου 5, Τηλέφωνο: 210 9231495
Διεύθυνση: Χελντράιχ 15 (Αθλητικό Κέντρο Ο.Ν.Α.), Τηλέφωνο: 210 9240403
Περιοχή: Πανόρμου
Διεύθυνση: Πανόρμου & Βαθέος, Τηλέφωνο: 210 6459890, 210 6451870
Περιοχή: Σεπόλια
Διεύθυνση: Γαλαξιδίου 4, Τηλέφωνο: 210 5152061


Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάξτε υγιεινό παγωτό στο σπίτι



Εύκολο και καλύτερο για τα παιδιά.

Τι πιο ιδανικό από το να μην χαλάσετε το χατίρι των παιδιών σας και δη όταν ζητάει παγωτό. Εξηγήστε του τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και εξήρε τε την σημασία του να παρασκευάζουμε τα τρόφιμα.

Κάτωθι παρουσιάζονται 2 είδη παγωτών, ώστε να τα φτιάξετε με το παιδί σας.

Παγωτό με φρούτα.

Αν το παιδί σας καταναλώνει σε μικρό βαθμό τα φρούτα, είναι η ιδανική ευκαιρία τόσο στο να μείνει ικανοποιημένο από την κατανάλωση παγωτού όσο και στο ότι θα μείνετε ήσυχοι ότι θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Παγωτό βερίκοκο – ροδάκινο.

Θα χρειασθείτε 500γρ φρούτα, ξεφλουδίστε τα και θέστε τα στο μπλέντερ μαζί με χυμό από 1 λεμόνι. Αφού χτυπήσετε το μείγμα, συμπληρώστε με 2 παγάκια και χτυπήστε το ξανά.

Έπειτα, παρασκευάστε σιρόπι.

Θα χρειασθείτε 250ml νερό και 4κουτ. σούπας μέλι. Αφού ψηθεί, θα το αφήσετε να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία.

Μέχρι να κρυώσει το σιρόπι, ρίξτε στο μπλέντερ 200γρ γιαούρτι στραγγιστό ημίπαχο και χτυπήστε το μείγμα ξανά.

Έπειτα συμπληρώστε στο μπλέντερ 100ml σιρόπι και χτυπήστε το ξανά, μέχρι να γίνει αφράτο.

Αφήστε το στον καταψύκτη για 8 ώρες και έπειτα ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!!!

Παγωτό σοκολάτας.

Θα χρειασθείτε 500γρ κουβερτούρα. Θέστε στην διαδικασία λιωσίματος της κουβερτούρας ισομερώς σοκολάτα υγείας και γάλακτος, κατά το λιώσιμο της σοκολάτας συμπληρώστε 1 κουτ.σούπας μέλι.

Όταν θα είναι έτοιμο αφήστε το να αφρατέψει.

Ωστόσο, στο μπλέντερ, χτυπήστε 120ml γάλα ημίπαχο, 300γρ γιαούρτι στραγγιστό ημίπαχο και 50ml κρέμα σαντιγύ. Όταν το μείγμα, φτάσει στο σημείο της ομογενοποίησης, συπληρώστε με το μείγμα της σοκολάτας και χτυπήστε το, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αφήστε το στον καταψύκτη για 8 ώρες, το παγωτό σας είναι έτοιμο!!!


Σημαντικές Σημειώσεις.

Μην χρησιμοποιήσετε γαλακτοκομικά πλήρες λιπαρών, διότι δεν θα πετύχετε την απόλυτη ομογενοποίηση του μείγματος.

Επίσης, για να μη κρυσταλλώσει το παγωτό με φρούτα, συμπληρώστε με 1 κουτ.σούπας αλκοόλ.

Στο μπλέντερ, ρίξτε μία πρέζα αλάτι, ώστε να αναδειχθεί η γεύση του παγωτού.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά σε καρκινοπαθείς



Δωρεάν εξετάσεις από σήμερα.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί στο Ελληνικό από σήμερα μπορεί να παραπέμπει στο ογκολογικό τμήμα του «ΣΩΤΗΡΙΑ» καρκινοπαθείς οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και άποροι (αποκλεισμένοι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας), για να αντιμετωπισθεί δωρεάν το σοβαρό πρόβλημα της υγείας τους (χημειοθεραπείες κτλ .

Το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι το 210-9631-950.


Διαβάστε περισσότερα...

Τετραπλάσιοι Κινέζοι διαβητικοί σε σχέση με τους Αμερικανούς



Τεράστιο βάρος θα κληθεί να επωμιστεί το κινεζικό σύστημα Υγείας.

Το ποσοστό των νεαρών Κινέζων που πάσχουν από διαβήτη είναι τετραπλάσιο από αυτό των Αμερικανών συνομηλίκων τους, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό για το κινεζικό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity Reviews της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης της Παχυσαρκίας (IASO), 1,7 εκατομμύρια Κινέζοι ηλικίας από 7 έως 18 ετών πάσχουν από διαβήτη. Άλλα 27,7 εκατομμύρια πιστεύεται ότι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο.

Το ποσοστό του διαβήτη στους Κινέζους εφήβους ανέρχεται στο 1,9%, δηλαδή είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το ποσοστό των Αμερικάνων (0,5%) διαβητικών και πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των γειτονικών ασιατικών χωρών.

Υπολογίζεται επίσης ότι οι ενήλικοι διαβητικοί στην Κίνα αγγίζουν τα 82 εκατομμύρια, σε συνολικό πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το 12% των ανηλίκων είναι υπέρβαροι ενώ το 3% των μικρών παιδιών (7-11%) και το 1% των εφήβων (12-17 ετών) θεωρούνται παχύσαρκοι.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι το κινεζικό σύστημα υγείας θα επωμιστεί τεράστιο βάρος καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά χρονίων ασθενειών που εκδηλώνονται σε σχετικά νεαρή ηλικία, σημειώνει ο Μπάρι Πόπκιν, εκ των συγγραφέων των μελέτης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2009 σε δείγμα 9.244 παιδιών και ενηλίκων άνω των 7 ετών, χωρίς να κάνει διαφοροποίηση μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 (ασθένεια σχεδόν ανύπαρκτη στην Κίνα) και του διαβήτη τύπου 2, της πιο συνηθισμένης μορφής της ασθένειας σε όλον τον κόσμο.


Διαβάστε περισσότερα...

Κούρεμα κατά 173.538 ευρώ



Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά ζευγάρι καθηγητών μέσης εκπαίδευσης στα Μουδανιά Χαλκιδικής με χρέη ύψους 326.618 ευρώ.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου (που δέχτηκε πως δεν υπάρχει δόλος, αλλά πραγματική αδυναμία, εξαιτίας της μείωσης του μισθού τους κατά ένα πέμπτο) τους απαλλάσει από το ποσό των 173.538 ευρώ, ορίζοντας πως θα πρέπει να αποπληρώσει το υπόλοιπο των 153.079 σε διάστημα ενός έτους.

Μειώνει δηλαδή το δάνειο κατά 53,13%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συζητούν για τη βία στα σχολεία


Το φαινόμενο του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι το θέμα της δημόσιας συζήτησης που διοργανώνει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

H εκδήλωση αυτή γίνεται, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων φορέων και των κοινοτικών θεσμών της ΕΕ για το σοβαρό, όλο και πιο ανησυχητικό, κοινωνικό αυτό φαινόμενο, για το οποίο έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 15% των μαθητών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία έχουν εμπλακεί, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, σε ενδοσχολικό εκφοβισμό και ενδοσχολική βία.

Εκτιμάται μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα αυτού του φαινόμενου αυξάνονται. Βασικός ομιλητής είναι ο Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, Νταν Όλβες, πρωτοπόρος στην έρευνα για την καταπολέμηση του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία των Φαρσάλων, των Γρεβενών, της Κάτω Μηλιάς, της Σκύδρας, των Χανίων, της Καβάλας, των Συκεών, του δήμου Ηρακλείου, της Πεύκης, του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών και της «Ελληνικής Παιδείας». Τέλος, σημειώνεται ότι στην συζήτηση θα συμμετάσχει και ο καθηγητής Π. Δαμιανός από τις Φυλακές Αυλώνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε για να ζήσετε περισσότερο



Δεν αρκεί να είστε μόνο αδύνατοι.

Αν θέλετε να «εξασφαλίσετε» μερικά χρόνια ζωής παραπάνω πρέπει να φροντίσετε να διατηρείτε τον οργανισμό σας σε φόρμα, κάνοντας γυμναστική, καθώς δεν αρκεί να είστε μόνο αδύνατοι.

Σύμφωνα με μια έρευνα του American Heart Association, που διήρκεσε 11 χρόνια, και στην οποία συμμετείχαν 14.000 άνδρες, όσοι ασκούνται μειώνουν τις πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια της ζωής τους κατά 19%.


Διαβάστε περισσότερα...

Έως 25/9 η απογραφή



Τελεσίγραφο σε 15.781 συνταξιούχους του Δημοσίου που δεν έχουν προσέλθει, να απογραφούν κατά το ετήσιο "τσακ απ" έστειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός κάλεσε τους συνταξιούχους που δεν έχουν απογραφεί να σπεύσουν να το πράξουν έως τις 25 Σεπτεμβρίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Στοπ» στα ηλιακά εγκαύματα



Πώς μπορείτε να σταματήσετε τον πόνο.

Εγκαύματα προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ.

Για να αντιμετωπιστούν όμως, όπως και να έχει, τα ηλιακά εγκαύματα χρειάζεται να δροσίσετε την καμένη περιοχή είτε τοποθετώντας γιαούρτι είτε γάλα πλήρες. Και τα δύο προϊόντα δρουν επουλωτικά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε δροσερές κομπρέσες με νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει 1½ κουταλιά άσπρο μηλόξιδο. Μπορείτε πάντως να τοποθετήσετε καταπλάσματα από λιωμένο πεπόνι ή αγγούρι.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι η σωστή μερίδα στη διατροφή μας



Το μέγεθος του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα φάμε.

Στις μέρες μας, η κατανάλωση φαγητού είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με αυτή των παππούδων μας, μιας και το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί δραματικά. Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο συνηθίζει το μάτι σε μεγάλες μερίδες, τόσο διαστρεβλώνεται η αντίληψή μας για το τι είναι φυσιολογικό και ποιο το μέγεθος ενός κανονικού γεύματος.

Οι Έλληνες έχουν μάθει να καταναλώνουν τεράστιες μερίδες φαγητού ακόμη και στο σπίτι τους, αφού είναι παρασυρμένοι από τις υπερμεγέθεις μερίδες των fast food και της ταβέρνας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, τείνουν να θεωρούν τις μερίδες των gourmet εστιατορίων «μικρές», παρόλο που στην πραγματικότητα είναι αυτές που πρέπει να σερβίρονται.

Ακόμη και τα σκεύη σερβιρίσματος που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι παλαιότερα. Επίσης, στα σούπερ-μάρκετ κατακλυζόμαστε από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες με διπλές ποσότητες και extra large προϊόντα. Όλα αυτά όμως συντελούν στο να τρώμε παραπάνω, με αποτέλεσμα το βάρος μας να αυξάνεται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Αυτή η νοοτροπία του λαού μας αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του portal διατροφής mednutrition.gr, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μερίδες: το μέγεθος …μετράει».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 614 τυχαία άτομα, από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του 2010, στην Αθήνα, στη Χαλκίδα, στην Κόρινθο και στο Κιάτο. Στόχος της ήταν η καταγραφή σημαντικών πληροφοριών για τη διατροφική συμπεριφορά των ερωτώμενων, τις αντιλήψεις, αλλά και τις γνώσεις τους για το μέγεθος των μερίδων όπου και διαπιστώθηκε ότι η ενημέρωση του κοινού είναι αποσπασματική και ελλιπής.

Ορισμένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας ήταν:

Το 59,9% απάντησε σωστά ότι η μερίδα στο κρέας αντιστοιχεί στα 90 γραμμάρια, δηλαδή στο μέσα μέρος της παλάμης, χωρίς ωστόσο να είναι αυτή που καταναλώνουν, μιας και το 53,3% παραδέχθηκε ότι η ποσότητα που ταυτίζεται καλύτερα με αυτή που σερβίρουν στο γεύμα τους, είναι η διπλάσια.

Αν και το 59% γνώριζε ότι μια μερίδα παγωτού είναι μια μπάλα, το 58,8% έτρωγε περισσότερο (2 μπάλες).
Στην ερώτηση αν σερβίρουν το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας μεζούρα, οι περισσότεροι απάντησαν πως δε χρησιμοποιούν (68,9%), με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι παχύσαρκοι ή/και υπέρβαροι, διότι θεωρούν ότι το ελαιόλαδο είναι πολύ καλό για την υγεία και δεν υπάρχει λόγος να το περιορίσουν.

Το 52,7% των ερωτηθέντων θεωρεί τις μερίδες των gourmet εστιατορίων «μικρές», παρόλο που στην πραγματικότητα είναι αυτές που βάσει νομοθεσίας πρέπει να σερβίρονται.

Το 55,3% παραδέχθηκε ότι δεν αφήνει φαγητό στο πιάτο του, ακόμη κι όταν έχει χορτάσει, συμπεριφορά που φαίνεται να σχετίζεται με τις παραινέσεις γονιών και παππούδων να μην αφήνουν την «μπουκιά» τους και να τρώνε όλο τους το φαΐ, αφού η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμη τους!

Το 45,2% απάντησε ότι ποτέ δε διαβάζει την αναγραφόμενη μερίδα στις συσκευασίες τροφίμων.
Το 49% του δείγματος ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Το 45,7% είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με δίαιτες αδυνατίσματος.

Επειδή το μέγεθος των μερίδων και γενικότερα οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στη μείωση της παχυσαρκίας στη χώρα μας, ας δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό θετικά, κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες.

Αρχικά, θα πρέπει να σερβίρουμε το φαγητό σε μικρότερο πιάτο, αφού το μέγεθος του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα φάμε. Για να φαίνεται μεγάλη η ποσότητα φαγητού, καλό είναι να απλώνουμε την μερίδα μας στο πιάτο και η σαλάτα που πάντα θα συνοδεύει το γεύμα μας να είναι λίγο περισσότερη.

Επίσης, αλλαγή πιθανώς χρειάζονται και τα ποτήρια μας. Σε ψηλά και λεπτά ποτήρια, η κατανάλωση ποτού, χυμού, αναψυκτικού είναι μικρότερη απ’ ό,τι σε χαμηλά και φαρδιά ποτήρια. Τέλος, η ταξινόμηση του ψυγείου μας παίζει βασικό ρόλο, διότι είναι πολύ πιθανότερο να καταναλώσουμε τρόφιμα που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο, παρά να ψάξουμε κάτι παχυντικό που θα βρίσκεται στο πίσω μέρος του. Γι’ αυτό και τοποθετούμε πάντα μπροστά τα φρούτα και τα λαχανικά και πιο πίσω γλυκά, τοστ κ.ά.

Και να θυμάστε, ότι σε μία σωστή και υγιεινή διατροφή δεν παίζουν ρόλο μόνο οι ορθές επιλογές φαγητού, αλλά και η ποσότητα κατανάλωσής του. Επειδή η ποσότητα φαίνεται να συμφωνεί με το λαϊκό ρητό «το μάτι είναι αχόρταγο», με τα παραπάνω τρικ μπορούμε να το ξεγελάσουμε!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την υπνική άπνοια



Τα προβλήματα στην αναπνοή χειροτερεύουν το χειμώνα.

Η υπνική άπνοια κατά την οποία κάποιος σταματά να αναπνέει πολλές φορές στην διάρκεια της νύχτας για δευτερόλεπτα ή για λεπτά, επιδεινώνεται κατά τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από τη Βραζιλία.

Οι αλλαγές στο βάρος και οι εποχικές αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν την υπνική άπνοια και οι ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Chest θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι αλλαγές του καιρού ενδεχομένως να αποτελούν και αυτές παράγοντες που επηρεάζουν.

Οι παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλοί: από τα προβλήματα στους άνω αεραγωγούς των πνευμόνων που συνδέονται με το χειμώνα μέχρι τη χρήση τζακιού για την θέρμανση των σπιτιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στη μελέτη που έγινε σε 7.500 ασθενείς στη διάρκεια μίας δεκαετίας διαπιστώθηκε ότι το χειμώνα οι ασθενείς υπέφεραν από υπνική άπνοια κατά μέσον όρο 18 φορές την ώρα σε σχέση με τις 15 φορές την ώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης βαριάς μορφής υπνική άπνοια εμφάνισε το 34% των ασθενών στη διάρκεια του χειμώνα σε αντίθεση με 28% των ασθενών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όπως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και η υγρασία καθώς και τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, συνδέονται με τα πιο βαριά κρούσματα υπνικής άπνοιας.

Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέληξε στο αν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο καιρός για τα πιο βαριά κρούσματα άπνοιας.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικά οι βιολογικές ντομάτες;



Τι εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιολογική ντομάτα είναι πλουσιότερη σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες σε σύγκριση με την ντομάτα που καλλιεργείται με συμβατικές μεθόδους (δηλαδή με χρήση λιπασμάτων).

Οι ερευνητές ανέλυσαν την χημική δομή της ποικιλίας Daniela. Εντόπισαν 34 διαφορετικά ευεργετικά συστατικά τόσο στη βιολογική όσο και στη συμβατική ντομάτα – πολύ περισσότερα από όσα θα περιείχε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, συνολικά διαπίστωσαν ότι οι βιολογικές ντομάτες περιείχαν υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών.

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι ότι στις βιολογικές ντομάτες ενεργοποιείται ο φυσικός μηχανισμός άμυνας και αυτοπροστασίας του φυτού ενάντια στα παράσιτα και τα καιρικά φαινόμενα και όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερες πολυφαινόλες παράγονται. Από την άλλη μεριά στις συμβατικές ντομάτες χάρη στα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθούν οι αντίστοιχοι αμυντικοί μηχανισμοί.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το απορρυθμισμένο βιολογικό ρολόι μάς παχαίνει



Η έλλειψη ύπνου επιδρά στο βάρος μας.

Η αναντιστοιχία μεταξύ της φυσιολογικής λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού και των έντονων ρυθμών του καθημερινού μας προγράμματος δεν μάς προκαλεί μόνο υπνηλία αλλά φαίνεται πως αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που επιδεινώνει το φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Μία νέα μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου εντοπίζει το παραπάνω φαινόμενο ως τη νέα «μάστιγα» των σύγχρονων κοινωνιών, που οδηγεί σε μακροχρόνια έλλειψη ύπνου, χρόνια κόπωση, αύξηση του βάρους και γενικότερα σε προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού βγαίνει εκτός βιολογικού ρολογιού κατά τουλάχιστον 1 ώρα. Όπως εξηγούν ο καθένας μας έχει ένα βιολογικό ρολόι στη ρύθμιση του οποίου δεν μπορούμε να επέμβουμε. Δηλαδή, η ιδανική ώρα για να κοιμηθούμε ή να ξυπνήσουμε εξαρτάται από το φως ή το σκοτάδι. Όταν λοιπόν διαταράσσεται αυτός ο φυσιολογικός ημερήσιος κύκλος, (όταν πχ ξυπνάμε από το ξυπνητήρι και όχι επειδή έχουμε κοιμηθεί τις απαραίτητες ώρες) το σώμα μας αντιδρά με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το οργανικό «jet lag» είναι πιο πιθανό να καπνίζουν και να καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ. Όσον αφορά στη διαδικασία μέσω της οποίας η έλλειψη ύπνου επιδρά στο βάρος μας, παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει ότι το «ξεκούρδισμα» του βιολογικού μας ρολογιού οδηγεί σε μεταβολές της ρύθμισης ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη (λεπτίνη) αλλά και τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (ινσουλίνη), ενώ παράλληλα φαίνεται πως η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί τάση για κατανάλωση πιο θερμιδογόνων τροφίμων.

Στα πλαίσια λοιπόν μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, φαίνεται πως ένας καλός ύπνος σε καθημερινή βάση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρούμε ένα πιο υγιές βάρος αλλά και να ελέγχουμε καλύτερα διάφορες παραμέτρους της υγείας μας.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Google Hangouts για άτομα με προβλήματα ακοής




Δυνατότητα προσθήκης υποτίτλων σε κάθε συνομιλία.

Φαίνεται ότι η Google δεν πρόκειται να αφήσει την παραμικρή λεπτομέρεια να ξεφύγει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του Google+. Όπως είναι γνωστό, μια από τις βασικές του λειτουργίες είναι τα Google Hangouts. Η υπηρεσία βιντεοκλήσεων στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι και 10 άτομα και μπορεί να μεταδοθεί και ζωντανά!

Δυστυχώς όμως, τα hangouts είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από άτομα με προβλήματα ακοής. Ευτυχώς όχι πια. Μέσω του Hangout Captions μπορούν να μπουν υπότιτλοι σε κάθε συνομιλία, δίνοντας έτσι την δυνατότητα ακόμη και στους ανθρώπους αυτούς να συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Προς το παρόν το Hangout Captions μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το επαγγελματικό εργαλείο παραγωγής υποτίτλων StreamText ή αν κάποιος αναλάβει να πληκτρολογεί τη συνομιλία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλιματιζόμενοι χώροι



Εν όψει του καύσωνα, θα λειτουργήσουν οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι ως χώροι συγκέντρωσης ευπαθών ομάδων πληθυσμού:

1. ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
• ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ, ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 36-44, τηλ.: 2132008600
• ΚΑΠΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ 59 & ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ,
• ΚΑΠΗ ΚΑΡΕΑ, 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1, ΚΑΡΕΑΣ

2. ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
• ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 7, ΤΗΛ.: 2109706347, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 20.00
• 1Ο ΚΑΠΗ, ΙΑΣΟΝΟΣ & Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 12, ΤΗΛ. 2109917855 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 20.00
• 2Ο ΚΑΠΗ ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ 53, ΤΗΛ. 2109944865, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 14.00
• 4Ο ΚΑΠΗ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 57, ΤΗΛ. 2109760191 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 14.00
• ΧΩΡΟΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ, ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 114 & ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, τηλ. 2109970000, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.30 – 16.00

3. ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
• ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΗΑΡ-ΗΣΤ, είσοδος από ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ, ΤΗΛ.: 2107217539, 2107212833 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.00 – δύση του ηλίου
• ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ, είσοδος από ΚΛΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΗΛ.: 2107292601-8 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08.00 – δύση του ηλίου
• Α ΚΑΠΗ, ΦΙΛΑΛΕΛΦΕΙΑΣ & ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΣΑΦΟΥ, ΤΗΛ.: 2107240661
• Β ΚΑΠΗ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ & ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ, ΤΗΛ.: 2107216100

1. ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
• Α ΚΑΠΗ, ΑΛΕΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 27, ΤΗΛ.: 2109920246, 2109918801 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 7:30-15:00
• Β ΚΑΠΗ, ΓΡΑΜΜΟΥ & ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, ΤΗΛ.: 2109929583, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30-15:00
• Γ ΚΑΠΗ, ΑΛΙΜΟΥ 98α, ΤΗΛ.: 2109935909, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30-15:00
• ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», ΚΥΠΡΟΥ 68, ΤΗΛ.: 2109933881, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00-15:00
• ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 68, ΤΗΛ.:2132018700 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00-15:00
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
• Α ΚΑΠΗ, ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ 8, ΤΗΛ.:2109614324 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30 – 14:00
• Β ΚΑΠΗ, ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 37, ΤΗΛ.: 2109922622 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00 – 15:00
• ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 7 & ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΗΛ.: 6977695798 κ. ΝΤΑΛΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
• ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 37, ΤΗΛ.: 2109968488, 2109911836
• ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, 25η ΟΔΟΣ & ΠΛΑΤΕΙΑΣ, ΑΓ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΤΗΛ.: 2132026000, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ

2. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
• ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΜΑΤΖΑΓΡΙΩΤΑΚΗ 76, ΤΗΛ.: 2132070300,399 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
• Α ΚΑΠΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 104, ΤΗΛ.:2109581110 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 8:00 – 20:00
• Β ΚΑΠΗ, ΚΕΚΡΩΠΟΣ 37, ΤΗΛ.: 2109430086 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 8:00 – 20:00
• Γ ΚΑΠΗ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 80, ΤΗΛ.: 2109416388 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 8:00 – 20:00
• Δ ΚΑΠΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ 44, ΤΗΛ.; 2109522414 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8;00 – 20:00
• ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ΜΕΓΙΣΤΗΣ 18-20 ΤΗΛ.: 219579466 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 9:00 – 18:00

3. Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
• Α ΚΑΠΗ, ΑΡΤΑΚΗΣ 34, ΤΗΛ.: 2109353277 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
• Β ΚΑΠΗ, ΣΤΑΔΙΟΥ 32-34, ΤΗΛ.: 2109373533 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
• Γ ΚΑΠΗ, ΠΛΑΣΤΗΡΑ 57, ΤΗΛ.: 2109335496 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
• Δ ΚΑΠΗ, ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ 11-13, ΤΗΛ.: 2109485853/5 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
• ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΥ & Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΤΗΛ.: 2109319544 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
• ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΡΤΑΚΗΣ 34, ΤΗΛ: 2109319008 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ
• ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 78, ΤΗΛ.:2109350831 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 24ΩΡΟ

4. Π. ΦΑΛΗΡΟΥ
• ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΑΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 77, ΤΗΛ.: 2109824615, 2109839373
• 1Ο ΚΑΠΗ, ΠΑΝΔΡΟΣΟΥ 43, ΤΗΛ.: 2109834136
• 3Ο ΚΑΠΗ, ΣΕΙΡΗΝΩΝ 1-3 & ΑΤΛΑΝΤΟΣ, ΤΗΛ.: 2109880148
• ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ 24, 2109843409
1. ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
• ΑΙΘΟΥΣΑ «Β. ΓΚΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ», ΔΙΟΝΥΣΟΥ & ΜΥΡΣΙΝΗΣ 2
• Γ ΚΑΠΗ, ΚΗΦΙΣΟΥ & ΑΓΡΑΥΛΗΣ
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, «Ι. Ζηρίνης», Κηφησίας 192

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
• ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ, ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ & ΠΙΤΤΑ
• ΒΙΛΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΛΟΥΚΗ ΑΚΡΙΤΑ 4
• ΚΑΠΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ 58

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
• ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΝΕΝΤΥ, ΕΚΑΛΗ

2. ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
• ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, Ι. ΡΑΛΛΗ & ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:00 – 21:00 Δευτέρα - Παρασκευή
• Α ΚΑΠΗ, Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ 34, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00 – 13:30 Δευτέρα - Παρασκευή
• Β ΚΑΠΗ, ΠΕΥΚΩΝ 75, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 8:00 – 20:00 Δευτέρα - Παρασκευή και Σάββατο 9;00 έως 12:00
• Γ ΚΑΠΗ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ 16, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30 – 15:00 Δευτέρα - Παρασκευή και Σάββατο 9:00 έως 12:00
• Δ ΚΑΠΗ, ΣΠΑΡΤΗΣ 5, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 7:30 –13:30 Δευτέρα - Παρασκευή και Σάββατο 9:00 έως 12:00

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.patt.gov.gr


Διαβάστε περισσότερα...

«Η κόρη μου μού έσωσε τη ζωή»



Φωτογραφίες της 33χρονης Βρετανίδας που ανακάλυψε εγκαίρως έναν όγκο στον εγκέφαλο.

Τη ζωή της χρωστά στην κόρη της Sophie η Debra Gotch από τη Βρετανία καθώς η εγκυμοσύνη της βοήθησε τους γιατρούς να εντοπίσουν έναν μεγάλο όγκο που «κρυβόταν» στον εγκέφαλό της για χρόνια.

Η Debra υπεβλήθη σε επείγουσα επέμβαση για να σωθεί η ζωή της και υπήρχαν φόβοι πως μπορεί να μην ανάρρωνε πλήρως. Όμως η ίδια δήλωσε αποφασισμένη να δει την κόρη της να μεγαλώνει.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, οι γιατροί είπαν στη 44χρονη πως ο όγκος έχει εξαφανιστεί και πιθανότατα δεν θα επιστρέψει ποτέ.

«Είχα πολύ έντονες ζαλάδες και φοβερούς πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου αλλά θεωρούσα πως απλά είμαι από τους άτυχους ανθρώπους που περνούν δύσκολη εγκυμοσύνη. Πονοκεφάλους είχα τρία χρόνια πριν μείνω έγκυος αλλά τους απέδιδα στο στρες. Μετά τη γέννηση της Sophie ένιωσα σαν ο εγκέφαλός μου να ‘κλείνει’. Όταν οι γιατροί μού είπαν για τον όγκο σοκαρίστηκα. Εάν δεν ήταν η Sophie ίσως να ανακάλυπτα τον όγκο πολύ αργά- μάλλον μου έσωσε τη ζωή», αφηγείται η Debra.

Ούτε ο τοκετός ήταν απλώς για την 44χρονη. «Ο τοκετός διήρκεσε 2,4 μέρες και τελικά έκανα επειγόντως καισαρική τομή. Αλλά αμέσως μετά τη γέννα ένιωθα σαν ο οργανισμός μου να μην λειτουργεί, ήμουν εξαντλημένη, δεν μπορούσα ούτε τη Sophie να ευχαριστηθώ», προσθέτει.

Παρότι η Debra πήρε κανονικά εξιτήριο από το νοσοκομείο, την επόμενη ημέρα έπαθε σπασμούς την ώρα που θήλαζε την κόρη της κι έτσι οι γιατροί συνειδητοποίησαν πως κάτι συνέβαινε.

«Οι γιατροί μού είπαν πως ο όγκος ήταν μεγάλος, σοκαρίστηκα αλλά δεν πρόλαβα να τρομάξω, απλά ήξερα πως έπρεπε να παλέψω για χάρη του μωρού μου. Τίποτα στον κόσμο δεν θα με σταματούσε από το να την βγάλω βόλτα στο καρότσι της», λέει.

Δείτε τις φωτογραφίες











Διαβάστε περισσότερα...

Το «ψεύτικο» γέλιο δεν πιάνει πάντα



Είναι εύκολο να το ξεχωρίσει κανείς.

Είναι μια κοινωνική «δεξιότητα» που αναπτύσσουν ορισμένοι, προκειμένου να «τη βγάζουν καθαρή» σε εκείνες τις αμήχανες στιγμές που κάποιος λέει ένα κακό αστείο, ή βγάζει έναν καθόλου χιουμοριστικό λόγο.

Όσο όμως κι αν πιστεύουμε ότι έχουμε τελειοποιήσει το «ψεύτικο» γέλιο μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι δύσκολο να ξεγελάσουμε κάποιον ότι όντως… διασκεδάζουμε με την ψυχή μας!

Η καθηγήτρια γνωσιακών νευροεπιστημών στο University College London, Sophie Scott, ανέφερε ότι μελέτησε την παραπάνω συμπεριφορά με τη βοήθεια εθελοντών, οι οποίοι μπορούσαν πάντα να ξεχωρίσουν πότε κάποιος ξεσπούσε αυθόρμητα σε γέλιο και πότε χρησιμοποιούσε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν ως «κοινωνικό γέλιο».

«Οι περισσότεροι γελούν με “στημένο” τρόπο. Είναι κάτι που ο άνθρωπος κάνει για να δείχνει το ενδιαφέρον του στους φίλους του ή για να εντυπωσιάσει κάποιον. Όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι προσποιητό» πρόσθεσε.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκρηξη της μερικής απασχόλησης




Η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασίας συνθέτουν τη νέα σκληρή πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από τους 1.800.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι 900.000 δουλεύουν με καθεστώς ελαστικής εργασίας.

Δείτε το βίντεο από το MEGA



Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπει να τρώμε



Πώς θα κάνετε το μεταβολισμό σας να λειτουργεί «ρολόι».

H ιδέα, του ότι αν περνάς πολύ χρόνο χωρίς φαγητό, αναγκάζεις τον μεταβολισμό σου να «κλείσει», είναι πολύ δημοφιλής. Υπάρχουν τόσες διατροφικές ανακρίβειες στον κόσμο, που επιβάλλεται να διευκρινιστούν. Δεν γνωρίζω ποιος προώθησε πρώτος αυτή την σκέψη, ότι το να καταναλώνετε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα θα προωθήσει την απώλεια βάρους σας και θα αυξήσει τον μεταβολισμό σας, αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι αυτή η άποψη έγινε γρήγορα διατροφικό δόγμα. Και αυτό επειδή όταν μια άποψη μοιάζει πολύ επιστημονική, συνήθως γίνεται άμεσα αποδεκτή.

Για ποιους λόγους καταρρίπτεται αυτός ο μύθος;

Ο οργανισμός εισέρχεται σε καταστάση stand by [φαινόμενο ομοιόστασης].

Το σώμα σας, όταν στερηθεί το φαγητό για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα προσπαθήσει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες (μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό), για να συντηρηθεί, ώστε να κρατήσει ενεργειακά αποθέματα, για την περίπτωση όπου η έλλειψη φαγητού θα συνεχιστεί. Αυτή η λειτουργία του ανθρώπου είναι φυσιολογική και συμβαίνει ώστε, κατά την περίοδο ασιτίας, να μπορεί να ζήσει με τις αποθήκες ενέργειας, που βρίσκονται στο σώμα αποθηκευμένες σαν λίπος. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, έχοντας μειώσει τον μεταβολισμό σας, εφόσον πλέον επανέλθετε σε συνθήκες φυσιολογικής σίτισης, αυξάνεται η πιθανότητα επαναποθήκευσης λίπους, και μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αυτή η λειτουργία μεταβολικών προσαρμογών του οργανισμού, λέγεται ομοιόσταση και είναι πανομοιότυπη με τον τρόπο που το laptop σας προσαρμόζει την χρήση ενέργειας, όταν χρησιμοποιεί την μπαταρία του, κάνοντας την οθόνη λίγο πιο σκοτεινή. Όταν η πρόσληψη τροφής επανέρχεται στις φυσιολογικές ποσότητες, ο μεταβολισμός σας γυρίζει πάλι στο κανονικό, ακριβώς όπως η οθόνη σας γίνεται φωτεινότερη, όταν το ξανασυνδέεται με το ρεύμα.

Αν υπήρχε όντως υποσιτισμός, θα ήσασταν χαρούμενοι που το σώμα σας έχει σχεδιαστεί έτσι. Αλλά, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η αυξημένη αποθήκευση λίπους. Η σωστή απάντηση λοιπόν, είναι να διαβεβαιώσετε το σώμα σας ότι δεν υπάρχει έλλειψη φαγητού, και αυτό επιτυγχάνεται με το να τρώτε ανά λίγες ώρες. Το σώμα σας θα ανταποκριθεί με το να συνεχίσει να καίει θερμίδες με φυσιολογικο ρυθμό. Είναι σωστή όμως αυτή η τοποθέτηση;

Στην παραπάνω τοποθέτηση υπάρχει μια δόση αλήθειας, η οποία είναι ότι πράγματι το σώμα σας ανταποκρίνεται σε παρατεταμένη υποθερμιδική δίαιτα, με το να επιβραδύνει τον μεταβολισμό για να διατηρήσει ενέργεια. Εδώ είναι η λεπτομέρεια όμως. Το σώμα σας δεν μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας αν μείνετε 3-4 ώρες χωρίς φαγητό. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 3 ημέρες υποθερμιδική δίαιτα ή σοβαρός θερμιδικός περιορισμός, για να ανταποκριθεί το σώμα σας σε αυτή την μεταβολική ρύθμιση, με αυτόν τον τρόπο.

Το θερμιδικό κόστος της καύσης της τροφής (θερμογένεση)

Η δεύτερη διαφωνία που ακούγεται ακόμα πιο επιστημονική και μάλλον και πιο εντυπωσιακή, είναι η τροφική θερμογένεση. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενέργεια που ξοδεύει το σώμα σας για να διασπάσει το φαγητό.

Αν για παράδειγμα, πάρουμε ένα γεύμα που περιέχει 300 θερμίδες και για την πέψη και απορρόφησή του χρειάζονται περίπου 30 θερμίδες, τότε θα προσλάβετε 270 θερμίδες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης. Μοιάζει κάπως με χρηματική συναλλαγή σε ξένη χώρα, όπως για να αλλάξετε τα ευρώ σας σε άλλο νόμισμα, πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό ποσό σε αυτόν που πραγματοποιεί την συναλλαγή.

Η ερμηνεία που δίνεται είναι η εξής: αν το σώμα σας είναι συνεχώς στην διαδικασία πέψης φαγητού, θα καίει συνεχώς θερμίδες (λόγω της τροφικής θερμογένεσης), ενώ αν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των γευμάτων θα χαθεί η «ευκαιρία» καύσης θερμίδων.

Το αντίτιμο για την πέψη του φαγητού σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σώματος, είναι απλά ένα ποσό που εξαρτάται από την ποσότητα της συναλλαγής ή του φαγητού. Δεν έχει σημασία αν αλλάζετε όλα σας τα λεφτά σε ένα συναλλαγματικό ποσό στην αρχή του ταξιδιού ή αν αλλάζετε μικρά ποσά, 3 φορές την ημέρα. Το αντίτιμο βασίζεται στην ποσότητα των χρημάτων που θα αλλάξετε. Και η τροφική θερμογένεση βασίζεται στο πόσο τρώτε και όχι στο πότε.

Συμπερασματικά

Το να περάσουν 4 έως και 12 ώρες μεταξύ των γευμάτων, δεν έχει καμία επίπτωση στον μεταβολισμό σας. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον μεταβολισμό, αν τρώτε 6 μικρά γεύματα την ημέρα αντί για 3 μεγάλα. Μερικοί άνθρωποι μάλιστα, το βρίσκουν καλύτερο για αυτούς, με βάση το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής τους. Έχετε στο νου σας όμως ότι, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι διαιτολόγοι συστήνουν μικρά και συχνά γεύματα. Αυτό που δείχνουν οι έρευνες, είναι ότι μπορεί να κάνετε καλύτερες διαιτητικές επιλογές, αν δεν αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει πολύ μεταξύ των γευμάτων, ενώ αποκτάτε και πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O καφές και τα λιπαρά δυσκολεύουν τη σύλληψη



Σε έρευνες παρατηρήθηκε μείωση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής
.
Πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα δυσχεραίνουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και το ίδιο συμβαίνει όταν η διατροφή είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Σ’ αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν δυο διαφορετικές έρευνες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και την Εμβρυολογία (ESHRE).

H πρώτη έρευνα έγινε σε 3.959 γυναίκες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus της Δανίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μία στις 20 γυναίκες έπινε περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Στις γυναίκες αυτές τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής μειώνονταν στο μισό σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν καφέ.

Η δεύτερη έρευνα έγινε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard σε 147 γυναίκες. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή με πολλά κορεσμένα λιπαρά οδηγούσε σε μειωμένη παραγωγή του αριθμού των ωαρίων που παρήγαγε μια γυναίκα στο πλαίσιο ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για τον καύσωνα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας



Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ για όλη την εβδομάδα, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν και θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Η Γενική Γραμματεία προειδοποιεί πως εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Επιπλέον συμβουλεύει όλους να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή ανεμιστήρες, να φορούν ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να αποφεύγονται τα συνθετικά υφάσματα, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθενται στον ήλιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεκτές από τους φαρμακοποιούς οι παλιές συνταγές



Αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Δεκτές θα γίνονται από τα φαρμακεία οι συνταγές, οι οποίες είχαν εκδοθεί κατά το χρονικό διάστημα των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών και για τις οποίες έχει παρέλθει το, εκ του νόμου, οριζόμενο πενθήμερο, με χειρόγραφη διόρθωση της ημερομηνίας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής είχε απευθύνει σχετικό αίτημα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...