Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Σκοτώθηκε τη μέρα των γενεθλίων της έξω από το σπίτι της



Ήταν μόλις έξι χρονών.

Ήταν τα έκτα γενέθλια της Daisy May Brooks και οι γονείς της είχαν ετοιμάσει μια γιορτή για φίλους και συγγενείς σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι τους στο Wolverhampton .

Η χαρά τους όμως μετατράπηκε σε τραγωδία, όταν ένα αυτοκίνητο χτύπησε την μικρή έξω από το σπίτι της ενώ έπαιζε με τα παιχνίδια της!

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

«Πέρασε πολύ όμορφα εκείνη τη μέρα. Ήταν πολύ φίλοι στο πάρτι της. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας στήριξαν. Δε θα ξεχάσει κανείς τη Daisy» είπε η μητέρα της Helen Brooks.








Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τη μάχη ένας οκτάχρονος μαθητής στο Βόλο



Υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του ενώ έπαιζε στο προαύλιο του σχολείου του.

Έχασε την μάχη ένας οκτάχρονος μαθητής στο Βόλο, πέντε ημέρες μετά τον τραυματισμό του, όταν έπεσε από τοιχίο ύψους 4 μέτρων.Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, που σήμερα στις 6 το απόγευμα τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία

Όπως αναφέρει το e-volos.gr, ο μικρός μαθητής, ο οποίος φοιτούσε στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, τραυματίστηκε σοβαρά την προηγούμενη Πέμπτη, όταν, παίζοντας στον προαύλιο χώρο του 24ου Δημοτικού Σχολείου, έπεσε από τοιχίο ύψους τεσσάρων περίπου μέτρων.

Οι πρώτες βοήθειες του δόθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου, τα σοβαρά του τραύματα όμως κατέστησαν αναγκαία την μεταφορά του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τη νοσηλεία του στην Εντατική Μονάδα Παίδων, όπου τελικώς, πέντε μέρες μετά, έχασε την μάχη.

Η είδηση θανάτου του 8χρονου μαθητή έχει προκαλέσει πόνο και θλίψη, τόσο σε ολόκληρη την πόλη, όσο και στην μαθητική κοινότητα και ειδικά σ' αυτήν του 31ου Δημοτικού Σχολείου,.
Διαβάστε περισσότερα...

Εργατικό ατύχημα στο Βόλο



Ένας άνδρας έχασε το μάτι του.

Το μάτι του πως έχασε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εργαζόμενος στην Α’ ΒΙΠΕ, λόγω της μη σωστής αντικατάστασης ελαστικού σωλήνα σε αεροσυμπιεστή.

Το εργατικό ατύχημα, όπως αναφέρει το e-volos.gr, συνέβη την Πέμπτη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου που σήμερα μαζί με την επιθεώρηση εργασίας πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκε πως δεν είχε διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος.

Ο εργάτης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος θα γίνουν γνωστά μόλις η επιθεώρηση εργασίας εκδώσει το πόρισμά της.


Διαβάστε περισσότερα...

Επτά μήνες χωρίς σύνταξη άνδρας με αναπηρία στη Λέσβο



Η γραφειοκρατία τον ανάγκασε να ζητιανεύει.

Με ελεημοσύνες αναγκάζεται να ζει ένας 45χρονος από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, με σοβαρά προβλήματα όρασης, αφού του κόπηκε από το Νοέμβριο του 2011 η σύνταξη που δικαιούται.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με «μαϊμού» τυφλούς που εξακολουθούν να παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους, ο 45χρονος απ’ το Πλωμάρι, που πιστοποιημένα δικαιούται τη σύνταξη, δεν κατάφερε να την ξαναπάρει λόγω γραφειοκρατίας.

Όπως αναφέρει το emprosnet.gr, ο ΟΓΑ δεν αναγνωρίζει την ηλεκτρονική σφραγίδα με την οποία το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) τον έχει κρίνει ως δικαιούχο. Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά σε αναφορά προς τον εισαγγελέα, απ’ τον οποίο και ζητείται να παρέμβει διερευνώντας και τις ευθύνες των υπηρεσιών που έχουν αφήσει χωρίς σύνταξη έναν άνθρωπο που χρήζει υποστήριξης.

Αρχές Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, ο ΟΓΑ ενημέρωσε το Γιάννη Χατζηδημητρίου, πάσχοντα από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όρασης, ότι έληξε την 1η Οκτωβρίου 2011 ο χρόνος της προσωρινής συνταξιοδότησής του λόγω αναπηρίας και ότι, προκειμένου να συνεχίσει η καταβολή της, θα πρέπει να εξεταστεί από αρμόδια επιτροπή τού ΚΕΠΑ.

Στις 26 Μαρτίου, ο κ. Χατζηδημητρίου πέρασε απ’ την επιτροπή που τον έκρινε ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας 67% και με γνωμάτευσή της πιστοποίησε το δικαίωμά του να συνεχίσει να συνταξιοδοτείται.

Αναφορά στον εισαγγελέα
Δεν έμελλε, όμως, ο φορέας συνταξιοδότησης να τακτοποιήσει το θέμα. Για αυτό και ο κ. Χατζηδημητρίου, διά του δικηγόρου του Μανώλη Αρμενάκα, κατέθεσε αναφορά προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, στην οποία και αναφέρει πως παρ’ ότι ο ΟΓΑ έλαβε την απόφαση του ΚΕΠΑ από το ΙΚΑ Μυτιλήνης, «δεν τον πληρώνει και έχει παγώσει την υπόθεσή μου, διότι, όπως του είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία η αρμοδία υπάλληλος, η επισυναπτόμενη απόφαση του ΚΕΠΑ δε φέρει υπογραφή του διευθυντή του Κέντρου Αναπηρίας παρά μόνον στρογγυλή σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν αποτελεί επικυρωμένο αντίγραφο της αποφάσεως που με αφορά, αλλά απόσπασμα αυτής και κατά συνέπεια δεν πληροί τους όρους του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και του καταστατικού τού ΟΓΑ και κατόπιν εντολής του Διοικητού τού ΟΓΑ δεν μπορεί να με πληρώσει».

Όμως ο κ. Χατζηδημητρίου επικοινώνησε, και προσωπικά, και με δικηγόρο, με τον προϊστάμενο του ΚΕΠΑ, Βασίλειο Πατεράκη, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι πρόκειται περί ηλεκτρονικής σφραγίδας, περί καταλλήλου αποφάσεως και όχι αποσπάσματος, το οποίο υπηρεσιακά διακινείται και δε χρειάζεται καμμία επικύρωση και ότι ο ΟΓΑ ευθύνεται για τη μη συμμόρφωσή του στις οδηγίες του Υπουργείου.

Στη ζητιανιά
«Εν ολίγοις, δε βρέθηκε λύση σε ένα καθαρά γραφειοκρατικό ζήτημα και οι υπηρεσίες μού γνωστοποίησαν ότι δεν πρόκειται να πληρωθώ», σημειώνει στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα ο κ. Χατζηδημητρίου, επισημαίνοντας πως όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα εδώ και εφτά μήνες να στερείται του μοναδικού του εισοδήματος, αφού δεν είναι σε θέση να εργαστεί και έτσι αναγκάζεται να δανείζεται χρήματα από τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους του.

«Αυτό που συμβαίνει, είναι επιεικώς απαράδεκτο» επισημαίνει ο κ. Αρμενάκας, τονίζοντας ότι ένας πολίτης που δικαιούται αναπηρικής σύνταξης, ωθείται στη ζητιανιά, ή δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες για την κατάστασή του εξετάσεις, επειδή - όπως υποστήριξε - «κάποιες υπηρεσίες εγωιστικά κινούμενες δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν για απλά ζητήματα».

«Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και ερευνήσετε ποινικές ευθύνες των δύο υπηρεσιών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή μου», καταλήγει η αναφορά του κ. Χατζημητρίου προς τον εισαγγελέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτο! Άντρας με αναπηρική καρέκλα κρατιέται από φορτηγό στο δρόμο!




Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη πρόσφατα, όταν ένας άνθρωπος με αναπηρική καρέκλα κρατιόταν από ένα φορτηγό και πήγαινε έτσι στον προορισμό του.

Τώρα βέβαια κατά πόσο ήταν ανάπηρος ή όχι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε, καθώς το περιστατικό αυτό έγινε γνωστό από μια παρέα που κατέγραψε το γεγονός, την ώρα που ήταν στο αμάξι της... Δείτε το βίντεο που ακολουθεί...



Διαβάστε περισσότερα...

Στοπ στους ανάπηρους – «μαϊμού» και στην Μ. Βρετανία




Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ανάπηροι – «μαϊμού» θα βρεθούν εκτός επιδομάτων στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Βρετανός Υπουργός Εργασίας, Ίαν Ντάνκαν Σμίθ είναι αποφασισμένος να φέρει ριζικές αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Daily Telegraph», που δημοσιεύεται σήμερα, ο κ. Σμιθ αναφέρει ότι ο αριθμός των δικαιούχων, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 30% – κάτι που συνιστά αλματώδη άνοδο στα ποσοστά των αναπήρων. Το κόστος των αναπηρικών επιδομάτων αυτή τη στιγμή ξεπερνά το αντίστοιχο κόστος των επιδομάτων ανεργίας και σύντομα θα ανέρχεται σε 13 δις στερλίνες σε ετήσια βάση. 

Σύμφωνα με τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις, το υπάρχον επίδομα θα αντικατασταθεί από ένα άλλο πιο «στοχευμένο» βοήθημα και θα το λαμβάνουν μόνον όσοι διαπιστωμένα το δικαιούνται. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, το σχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του μήνα προβλέψει κατάργηση στα επιδόματα της τάξεως των 2,24 δις στερλινών ετησίως και 500,000 λιγότερους δικαιούχους.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηράκλειο: Ενώπιον της Δικαιοσύνης οι… μαϊμού-τυφλοί



Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση με τους «μαϊμού»-τυφλούς που εντόπισε η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δέσποινα Συγγελάκη, κατά τη διαδικασία επαλήθευσης από τις κοινωνικές υπηρεσίες των στοιχείων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

Η εισαγγελέας Ηρακλείου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις δύο υποθέσεις των επιδομάτων τυφλότητας που χορηγούνταν σε δύο δικαιούχους, από τον Απρίλιο του 2008, με παραποιημένα ιατρικά πιστοποιητικά.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου στην Εισαγγελία Ηρακλείου.

Τα δύο άτομα φέρεται να είχαν σχέσεις με πρόσωπα-κλειδιά σε δημόσιες υπηρεσίες, καταφέρνοντας - όπως καταγγέλλεται - να εξασφαλίσουν το επίδομα τυφλότητας με παραποιημένα όμως πιστοποιητικά. Όπως επισημαίνεται, εμφανίζονταν να πάσχουν από μία σπάνια πάθηση που τους είχε στερήσει την όραση.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει στην Πρόνοια έδειξε ότι υπήρχαν προβλήματα. Ωστόσο, η υπηρεσία, πριν να ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους, με απόλυτη μυστικότητα, ήρθε σε επαφή με το οφθαλμολογικό τμήμα του Βενεζελείου Νοσοκομείου, από όπου φαίνεται ότι είχαν εξεταστεί οι δύο ασθενείς, προκειμένου να γίνει μια δεύτερη διασταύρωση στοιχείων των ιατρικών βεβαιώσεων που είχαν λάβει.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι δύο άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί και προς τα πρόσωπα με τη βοήθεια των οποίων - όπως φαίνεται - κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες -σύμφωνα με την κα Συγγελάκη- συνεχίζουν τους ελέγχους για το ενδεχόμενο να προκύψουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Βιντεοσκόπησε το τελευταίο «αντίο» σε φίλους και συγγενείς



Ο 17χρονος Shaun ενημερώθηκε ότι έχει λίγους μήνες ζωής μπροστά του
.
Το τελευταίο του αντίο στους φίλους και τους συγγενείς του έστειλε μέσα από ένα βίντεο που τράβηξε ο 17χρονος Shaun Wilson-Miller.

Το νεαρό αγόρι από τη Μελβούρνη πάσχει από χρόνια καρδιακή πάθηση και ο οργανισμός του έχει απορρίψει ήδη δύο μοσχεύματα.

Οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί πια να υποβληθεί σε τρίτη κατά σειρά μεταμόσχευση και πως έχει μερικούς μήνες ζωής μπροστά του.

Ο Shaun το ίδιο βράδυ αποφάσισε να κάνει αυτό το βίντεο, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού του.

Παρότρυνε τους αγαπημένους του ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο και να βοηθήσουν και να στηρίξουν τον πατέρα του αφού εκείνος «φύγει».

«Δε θα είμαι εδώ όσο πίστευα ότι θα μπορούσα, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι μέχρι στιγμής ότι έχω ζήσει ήταν φανταστικό και δε μετανιώνω για τίποτα. Ζήστε τη ζωή έντονα γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί» λέει ο ίδιος στο βίντεο.
Το συγκεκριμένο βίντεο έχουν ήδη δει περισσότεροι από 1,3 εκατ. χρήστες του διαδικτύου, ενώ έχει προβληθεί και από τηλεοπτικές εκπομπές στην Αυστραλία.

Ο Shaun μάλιστα, είπε σε μια εφημερίδα ότι έχει βρει και τη γυναίκα της ζωής του, επίσης ασθενή. «Ναι, είναι αγάπη αυτό που νιώθω. Βγαίνουμε εδώ και λίγες εβδομάδες αλλά είμαστε φίλοι τα τελευταία επτά χρόνια. Το πιο δύσκολο πράγμα για μένα είναι ότι θα την αφήσω, γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να την παντρευτώ. Ότι δεν θα κάνουμε παιδιά, ότι δε θα γεράσουμε μαζί. Αυτό είναι που με στεναχωρεί».



Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστέρησε η πτήση; Δικαιούστε αποζήμιωση...




Αποζημίωση εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών δικαιούνται οι επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ωρών, εκτός αν η καθυστέρηση οφείλεται σε «εξαιρετικές συνθήκες», σύμφωνα με δήλωση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο Ιβ Μποτ είχε κληθεί να αποφανθεί σχετικά με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου που εξομοίωνε τους επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση με τους επιβάτες πτήσεων που ματαιώνονται, σε ό,τι αφορά το δικαίωμά τους σε αποζημίωση.

Η απόφαση αυτή, που είχε εκδοθεί το Νοέμβριο του 2009, είχε αμφισβητηθεί από πολλές αεροπορικές εταιρείες.

Ο Μποτ απάντησε ουσιαστικά ότι κανένας λόγος δεν δικαιολογεί να υπαναχωρήσει το Δικαστήριο στην ερμηνεία του.

Συνεπώς «οι επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση μπορούν να επικαλούνται το δικαίωμά τους σε αποζημίωση όταν υφίστανται, εξαιτίας της καθυστέρησης μιας πτήσης, απώλεια χρόνου ίση ή μεγαλύτερη των τριών ωρών, δηλαδή όταν φτάνουν στον τελικό προορισμό τους τρεις ώρες ή περισσότερο μετά την ώρα άφιξης που προβλεπόταν αρχικά από τον αερομεταφορέα», υπογράμμισε ο Μποτ.

Η άποψη του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική, όμως περίπου στο 80% των υποθέσεων, οι δικαστές του Λουξεμβούργου την ακολουθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί ντρεπόμαστε;


Καθοριστικό ρόλο παίζει η κοσμοθεωρία του ατόμου.

Ο εγκέφαλος των ντροπαλών και εσωστρεφών ατόμων ίσως να επεξεργάζεται τον κόσμο διαφορετικά από αυτό των εξωστρεφών ατόμων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περίπου ένα 20% των ατόμων γεννιέται με ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας, που ονομάζεται Ευαισθησία Αισθητηριακής Αντίληψης και εκδηλώνεται ως μία τάση να είμαστε ανασταλτικοί, ή ακόμα και νευροψυχικοί.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορούμε να το δούμε στα παιδιά εκείνα που «αργούν να εξοικειωθούν» σε μία κατάσταση, που κλαίνε εύκολα, που θέτουν ασυνήθιστες ερωτήσεις ή έχουν έναν ιδιαίτερα βαθύ τρόπο σκέψης.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν πως αυτά τα πολύ ευαίσθητα άτομα δίνουν επίσης περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια και παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν προσπαθούν να επεξεργαστούν οπτικές πληροφορίες, συγκριτικά με τα άτομα εκείνα που δεν θεωρούνται πολύ ευαίσθητα.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο Southwest και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, και τα δύο στην Κίνα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Ο ευαίσθητος τύπος

Τα άτομα που έχουν αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο χαρακτηριστικό, προτιμούν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να πάρουν μία απόφαση, είναι πιο ευσυνείδητα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους προκειμένου να προσαρμοστούν και βαριούνται πιο εύκολα με τις ανούσιες συζητήσεις.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ακόμα πως, συγκριτικά με άλλα άτομα, εκείνα που έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο ταμπεραμέντο ενοχλούνται περισσότερο από το θόρυβο και το πλήθος, τους πειράζει περισσότερο η καφεΐνη και τρομάζουν πολύ πιο εύκολα.

Οι ερευνητές στην εν λόγω μελέτη υποστηρίζουν πως η αισθητηριακή ευαισθησία στο θόρυβο, τον πόνο ή την καφεΐνη είναι επίπτωση μίας εγγενούς προτίμησης που έχουν οι άνθρωποι να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εμπειρίες.

Αρχικά, χρησιμοποίησαν ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο για να διαχωρίσουν τους ευαίσθητους από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, οι 16 συμμετέχοντες συνέκριναν τη φωτογραφία μιας συγκεκριμένης οπτικής σκηνής με μία προηγούμενη σκηνή, προσπαθώντας να δουν εάν η σκηνή έχει αλλάξει. Οι σκηνές διαφοροποιούνταν ανάλογα με το αν οι αλλαγές ήταν εμφανείς ή διακριτικές και πόσο γρήγορα γίνονταν αντιληπτές. Εντωμεταξύ, οι ερευνητές κατέγραφαν τον εγκέφαλο του κάθε συμμετέχοντα με τη μέθοδο της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI).

Τα ευαίσθητα άτομα παρατηρούσαν τις σκηνές με τις διακριτικές διαφορές για περισσότερη ώρα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που συνδέονται με το συσχετισμό οπτικών εισερχόμενων δεδομένων με άλλα εισερχόμενα στον εγκέφαλο δεδομένα και την οπτική προσοχή. Οι εγκεφαλικές αυτές περιοχές δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την όραση αλλά και για μία βαθύτερη επεξεργασία εισερχομένων δεδομένων.

Ο ρόλος στην εξέλιξη

Το χαρακτηριστικό της ευαισθησίας παρατηρείται σε πάνω από 100 ακόμα είδη, από τη δροσόφυλλα (μύγα των καρπών) και τα ψάρια μέχρι τους σκύλους και τα πρωτεύονται θηλαστικά, δείχνοντας πως το είδος αυτό προσωπικότητας κάποιες φορές παρέχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα.

Βιολόγοι αρχίζουν να συμφωνούν πως σε ένα είδος μπορούν να υπάρχουν δύο εξίσου επιτυχημένες «προσωπικότητες». Ο ευαίσθητος τύπος, που είναι πάντα μειονότητα, επιλέγει να παρατηρεί για μεγαλύτερο διάστημα πριν να δράσει, σαν να εξερευνά με τον εγκέφαλο και όχι με τα άκρα. Ο άλλος τύπος «πηγαίνει με θάρρος εκεί που δεν έχει πάει ποτέ κανείς άλλος,» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Η στρατηγική των ευαίσθητων ατόμων δεν είναι τόσο πλεονεκτική όταν οι πόροι είναι άφθονοι ή γρήγοροι, καθώς απαιτείται επιθετική δράση. Αποδεικνύεται όμως βολική όταν υπάρχει κίνδυνος, όταν οι ευκαιρίες είναι παρόμοιες και η επιλογή δύσκολη ή απαιτείται μία πιο έξυπνη προσέγγιση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα φαίνεται στους αιματολογικούς δείκτες



Ορατές οι επιπτώσεις στις εξετάσεις των παιδιών.

Το παθητικό κάπνισμα έχει ορατές επιπτώσεις στις αιματολογικές εξετάσεις των παιδιών. Αυτό διαπίστωσε μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έκανε τεστ αίματος σε περίπου 500 παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Πάνω από το 50% είχαν στο αίμα τους ίχνη κοτινίνης, της χημικής ουσίας που παράγεται στον οργανισμό, όταν αυτός εκτεθεί στη νικοτίνη του τσιγάρου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι το 55% των δειγμάτων αίματος των παιδιών βρέθηκαν θετικά για την κοτινίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου τις προηγούμενες τρεις έως τέσσερις μέρες. Όμως μόνο το 13% των γονιών τους παραδέχτηκαν ότι το παιδί τους είχε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Τα παιδιά είναι θύματα του παθητικού καπνίσματος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνειδητοποιούν οι γονείς και αυτό φαίνεται στο αίμα τους, όπως δείχνει η νέα μελέτη. Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους εκτίθενται μόνο όταν βρίσκονται δίπλα σε κάποιον που καπνίζει, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα ζώντας σε ένα κτίριο (όπως μία πολυκατοικία) όπου πολλοί καπνίζουν ή περνώντας ώρα σε ένα δωμάτιο όπου πρόσφατα κάποιος είχε καπνίσει.

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδες κ.α.

Πηγή: ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υποσιτίζεται 1 στους 4 κατοίκους της υποσαχάρειας Αφρικής



Μόνο με ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής μπορεί να καταπολεμηθεί η πείνα.

Η Αφρική πρέπει να ενισχύσει τη γεωργική παραγωγή της για να καταπολεμήσει την πείνα, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική που με τη σειρά της απειλεί την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έκθεση που δημοσιοποίησε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Κυκλικές ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική και μια παρούσα κρίση στην ημιάγονη περιοχή του Σάχελ που εκτείνεται από τη Σενεγάλη ως το Τσαντ, έχουν πλήξει δεκάδες χιλιάδες ζωές και θέσει σε κίνδυνο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Το UNDP επισημαίνει ότι υποσιτίζεται ένας στους τέσσερις κατοίκους από τον πληθυσμό των 856 εκατ. της υποσαχάρειας Αφρικής, δίνοντας στην περιοχή αυτή την πρωτιά στον κατάλογο των περιοχών με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο.

«Τα εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στην Αφρική δεν έχουν συντείνει στον περιορισμό της πείνας και τον υποσιτισμό» επισημαίνει η Έλεν Κλαρκ, η επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
«Στα προγράμματα για την ανάπτυξη πρέπει να περιληφθούν ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια» πρόσθεσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της υποσαχάρειας Αφρικής θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 5,4% φέτος, υψηλότερο του 5,1% για το 2011, μια οικονομία στην οποία ο κύριος παραγωγικός τομέας είναι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Παρά την οικονομική ανάπτυξη και τις ευρείες γεωργικές πηγές, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι βελτιώσεις όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής και την εκπαίδευση δεν συνέβαλαν στην καλύτερη εξασφάλιση της τροφής.

«Είναι παράδοξο σε έναν κόσμο με πλεόνασμα τροφής, η πείνα και ο υποσιτισμός να παραμένουν διαβρωτικά στοιχεία σε μια ήπειρο με επαρκείς γεωργικές δωρεές», είπε ο Τεγκεγκέγουορκ Γκετού, διευθυντής του Γραφείου του UNDP στην Αφρική.

Η έκθεση για το 2012, με θέμα την Ανθρώπινη Ανάπτυξη στην Αφρική: Προς ένα εξασφαλισμένο διατροφικά μέλλον, απευθύνει έκκληση για μια ευρύτερη προσέγγιση στη διαχείριση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Προτείνει επίσης την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, με πολιτικές που θα επιτρέψουν σε αγρότες, κυρίως σε γυναίκες να κερδίζουν περισσότερα από τη γη: καλύτερη διατροφή και υπηρεσίες υγείας, μέτρα για να είναι λιγότερο ευάλωτοι στις καταστροφές και συγκρούσεις, και ενίσχυση της θέσης τους καθώς και κοινωνική δικαιοσύνη.

Η έκθεση υπογραμμίζει την κυβερνητική δράση στη Σενεγάλη, όπου υπουργεία συνεργάστηκαν για τη μείωση του ποσοστού του υποσιτισμού από 34% σε 20% στο διάστημα μεταξύ 1990 και 2005.

Σύμφωνα με την έκθεση πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις και να αναληφθεί επειγόντως δράση υπέρ της ανθρώπινης ανάπτυξης.

«Η Αφρική έχει τη γνώση, την τεχνολογία και τα μέσα για να τερματιστεί η πείνα και η διατροφική ανασφάλεια» είπε ο Γκετού.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή Βιβλίου έως την Κυριακή



Στο Πεδίον του Άρεως.

Την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκδοτών και να διαλέξουν τα βιβλία που αγαπούν θα έχουν έως την Κυριακή οι βιβλιόφιλοι στη 35η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, που διοργανώνουν ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) με την Περιφέρεια Αττικής και με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Η κεντρική καμπάνια της διοργάνωσης με τίτλο: «Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μία βιβλιοθήκη», αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης βιβλιοθηκών σε παραμεθόριες περιοχές και γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε κατά την περσινή γιορτή βιβλίου, οπότε συγκεντρώθηκαν 3.000 τίτλοι βιβλίων οι οποίοι στάλθηκαν σε βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών. Στην φετινή Γιορτή Βιβλίου θα συγκεντρωθούν βιβλία για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των Νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου – Λυκείου Βερδικούσας της επαρχίας Ελασσόνας.

Πεδίον του Άρεως, Αθήνα
4-20 Μαΐου 2012
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 6:00 μ.μ.-10:00 μ.μ., Παρασκευή-Σάββατο 6:00 μ.μ.-10:30 μ.μ., Κυριακή 11:00 π.μ.-10:00 μ.μ.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μετεξεταστέα» η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα



Στην κορυφή φιγουράρουν οι ΗΠΑ.

«Κάτω από τη βάση» πέφτει η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα αφού σύμφωνα με έρευνα του δικτύου πανεπιστημίων Universitas 21, το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης καταλαμβάνει την 29η θέση ανάμεσα στα 48 που εξετάστηκαν ενώ κορυφαίο στον κόσμο αναδεικνύεται το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για την κατάταξη των εκπαιδευτικών συστημάτων ελήφθησαν υπόψη από τους ερευνητές τέσσερα κριτήρια: το ύψος της χρηματοδότησης από το κράτος και ιδιώτες (25%), ο όγκος των δημοσιεύσεων και η απήχησή τους στον ακαδημαϊκό κόσμο (40%), η συνδεσιμότητα του συστήματος με ξένα πανεπιστήμια (10%) και, τέλος, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα, οι υποδομές του και η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας (25%).

Στην κορυφή των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκονται ΗΠΑ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν, κατά σειρά, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Νορβηγία, Αυστραλία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Με την 29η θέση που καταλαμβάνει, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κρίνεται καλύτερο από εκείνο της Ιταλίας που ακολουθεί αμέσως μετά, αλλά και της Ρωσίας, της Κροατίας, της Τουρκίας και της Ινδίας που καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα είναι η Γαλλία (15η), η Ιρλανδία (16η), η Γερμανία (17η), το Ισραήλ (19η) και οι δυο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, Πορτογαλία και Ισπανία, που καταλαμβάνουν την 23η και την 24η θέση αντίστοιχα.

Ως προς τα επιμέρους κριτήρια, το ελληνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης καταλαμβάνει την 20η θέση ως προς την χρηματοδότησή του από κράτος και ιδιώτες, ενώ έχει το αρνητικό ρεκόρ ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει και τη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση ανάμεσα στα 48 συστήματα που εξετάστηκαν. Στη συνδεσιμότητα (παρουσία ξένων φοιτητών και συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια στον τομέα της έρευνας) η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση και στον όγκο των δημοσιεύσεων στην 27η θέση.

Όπως προέκυψε από την συγκριτική μελέτη, την υψηλότερη χρηματοδότηση από το κράτος ως ποσοστό του ΑΕΠ λαμβάνουν τα πανεπιστήμια της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, ενώ από τους ιδιώτες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Χιλής.

Οι επενδύσεις στην έρευνα είναι υψηλότερες στη Δανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν, επίσης, στον τομέα των επιστημονικών δημοσιεύσεων, ωστόσο τις περισσότερες δημοσιεύσεις κατά κεφαλή έχει η Σουηδία. Οι μελέτες με τη μεγαλύτερη απήχηση στον επιστημονικό κόσμο προέρχονται από τα πανεπιστήμια της Ελβετίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Δανίας.

Η Νότια Κορέα έχει τους περισσότερους φοιτητές ως ποσοστό του πληθυσμού και ακολουθούν η Φινλανδία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Σλοβενία. Το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων του εργατικού δυναμικού έχει η Ρωσία και ακολουθούν Καναδάς, Ισραήλ, ΗΠΑ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι οι γειτονικές χώρες καταλαμβάνουν όμορες θέσεις και στην κατάταξη, γεγονός που σημαίνει ότι τα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών που γειτνιάζουν επηρεάζονται μεταξύ τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 21 Μαΐου η πρεμιέρα των πανελλαδικών



Θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου.

Tην ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου.

Στις 17 Μαΐου λήγει το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας και στις 15 Ιουνίου θα λήξει στα δημοτικά σχολεία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου.

Προβληματισμός υπάρχει πάντως στο υπουργείο Παιδείας για το ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης, καθώς θα πρέπει να μετακινηθούν κάποιες ημερομηνίες εξετάσεων. Τις ημέρες εκείνες, (στις 17 Ιουνίου) άλλωστε, έχουν προγραμματιστεί οι επαναληπτικές εξετάσεις και οι εξετάσεις στα επαγγελματικά λύκεια, όπως επίσης και οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

Μετά τη λήξη των μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Στα γυμνάσια
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του γυμνασίου θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου.

Στα γενικά λύκεια (ημερήσια και εσπερινά).
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των ημερησίων γενικών λυκείων καθώς, επίσης, και οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα αρχίσουν την Τρίτη 22 Μαΐου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει για τις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των εσπερινών γενικών λυκείων, καθώς, επίσης, και για τις απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Δ΄ τάξης για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των ημερησίων γενικών λυκείων και της Δ΄ τάξης των εσπερινών λυκείων, στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για όσους έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 6 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων των ημερησίων και εσπερινών γενικών λυκείων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη 26 Ιουνίου.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄ τάξης των ημερησίων γενικών λυκείων και της Δ΄ τάξης των εσπερινών γενικών λυκείων θα αρχίσουν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουνίου.

Στα επαγγελματικά λύκεια οι προαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν από 23 Μαΐου έως 19 Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρία και ενσωμάτωση στην εκπαίδευση - Η εμπειρία τριών πετυχημένων νέων ΑΜΕΑ



Ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από το πόσο διευκολύνει τα άτομα με αναπηρίες στην πρόσβαση στη γνώση. Πόσο όμως είναι φιλικό το σχολικό περιβάλλον απέναντι σε αυτά τα άτομα; Αρκούν οι υποδομές; Ποια είναι η συμπεριφορά των άλλων παιδιών απέναντι στα άτομα με αναπηρίες;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έδωσαν, μιλώντας στο περιθώριο ημερίδας για την εκπαίδευση και την αναπηρία με θέμα «Δρόμοι για την ενσωμάτωση», η ιατρός κοινωνικής ιατρικής και καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άννα Φαχαντίδου και τρεις νέοι με αναπηρίες: ο παραολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Γασπαρίδης, η τραπεζικός Χρύσα Στάθη και η δημοσιογράφος Χριστιάννα Μητσικούδη.

Για τον Κωνσταντίνο και τη Χρύσα, η οποία είναι και σύζυγός του, τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα κατά τα πρώτα σχολικά τους χρόνια. «Η ενσωμάτωσή μου στην εκπαίδευση ήτανε δύσκολη. Είχα αυτή την ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα άλλα τα παιδιά και επειδή με πείραζαν αντιμετώπιζα πάρα πολλά προβλήματα που επηρέαζαν αρνητικά την ψυχολογία μου. Αυτό βέβαια δεν συνεχίστηκε γιατί με το πέρασμα των χρόνων η συμπεριφορά τους άλλαζε και το πρόβλημα μίκραινε» λέει ο 38χρονος Κωνσταντίνος ο οποίος κατά τη βρεφική του ηλικία έπαθε πυρηνικό ίκτερο ο οποίος του προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση.

Παρά το πρόβλημά του ο Κωνσταντίνος σπούδασε λογιστική στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και σήμερα εργάζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Με τη Χρύσα έχουν αποκτήσει δύο υγιέστατα παιδιά. «Η νοοτροπία των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει απέναντι στα ΑΜΕΑ, το βλέπω. Εμείς προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα παιδιά μας στα προβλήματά μας και να τους δώσουμε την κατάλληλη αγωγή ώστε να μη κοροϊδεύουν τα άτομα με αναπηρία» προσθέτει ο Κωνσταντίνος.

Ανάλογα προβλήματα με αυτά του Κωνσταντίνου αντιμετώπισε και η Χρύσα στο σχολείο αλλά και στην καθημερινότητά της. «Πήγα σε κανονικό σχολείο. Αν και τότε δεν υπήρχαν ράμπες δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα προσβασιμότητας αλλά είχα πάρα πολλά προβλήματα με την ενσωμάτωση. Τα παιδιά με αντιμετώπισαν πολύ άσχημα, δεν είχα παρέες , η μητέρα μου αναγκάστηκε να έρθει να δουλέψει στο σχολείο για είμαι μαζί της. Φίλες δεν είχα και στο Γυμνάσιο τα πράγματα ήταν χειρότερα» λέει η Χρύσα η οποία έχει σπαστική παραπληγία λόγω πρόωρης γέννησης.

Η Χριστιάννα, που πρόσφατα αποφοίτησε από το τμήμα δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και είναι τετραπληγική λόγω ιατρικού λάθους κατά τη γέννησή της, φοίτησε μέχρι το γυμνάσιο σε ειδικό σχολείο, ενώ στη συνέχεια πήγε σε εσπερινό λύκειο.

«Στο εσπερινό σχολείο το κλίμα ήταν διαφορετικό από ό,τι στο ειδικό σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί με στήριξαν πάρα πολύ και συνέβαλαν τα μέγιστα για να μπορέσω να συνεχίσω στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο Πανεπιστήμιο είχα πολύ καλή συνεργασία και με τους καθηγητές και με τους συμφοιτητές μου. Μπορώ να πω ότι ρατσισμό αντιμετώπισα στο ειδικό σχολείο και από τους καθηγητές και από τα ίδια τα παιδιά. Δεν έχει σημασία που και τα παιδιά αυτά είχαν πρόβλημα. Τα ειδικά σχολεία είναι μικρογραφία της κοινωνίας» λέει η Χριστιάννα.

«Ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από το πόσο διευκολύνει τους αναπήρους, στις δραστηριότητές του και κυρίως στη γνώση. Διότι μεταξύ αυτών υπάρχουν ταλέντα γνώσεων που θα αδικηθούν από μια έλλειψη πρόσβασης» λέει η κ Φαχαντίδου, η οποία διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ.

Πρόσθεσε ότι οι χώροι του ΑΠΘ δεν είναι απόλυτα φιλικοί με τα ΑΜΕΑ. «Υπάρχει ένα πρόγραμμα για την προσβασιμότητα των ανάπηρων φοιτητών, το οποίο αν υλοποιηθεί θα βελτιωθεί κατά 80% η προσβασιμότητα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά διότι έχει ανέβει και το ποσοστό εγγραφής στο Πανεπιστήμιο των αναπήρων από 3% σε 5%. Στην Αθήνα το 2010 είχαν καταγραφεί 600 φοιτητές με αναπηρία ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν περίπου 200 καταγεγραμμένοι γιατί πολλοί μένουν στο σπίτι τους. Από τη πρώτη στιγμή που είχα αναλάβει καθήκοντα ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής φροντίσαμε να αποκτήσουμε ειδικό λεωφορείο για να μεταφέρει αυτούς τους φοιτητές στα μαθήματα. Υλοποιήθηκε με καθυστέρηση 1,5 χρόνου λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τώρα είναι πολύ καλύτερη η πρόσβαση. Πιστεύουμε ότι κάθε φοιτητής μπορεί πλέον να πάει στο μάθημά του και έτσι πολλά ταλέντα που βρίσκονται ανάμεσα στα ΑΜΕΑ αξιοποιούνται και πάνω απ' όλα μας διδάσκουν. Ένα παιδί με αναπηρία που έχει επιτυχίες στον αθλητισμό, επιτυχίες στη γνώση αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους» τονίζει η κ Φαχαντίδου.

Παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στις υποδομές του ΑΠΘ η κ Φαχαντίδου επισημαίνει το πρόβλημα που δημιουργεί η κατάληψη των πάρκινγκ που προορίζονται για ΑΜΕΑ , αλλά και ο αποκλεισμός των διαβάσεων για ΑΜΕΑ από διάφορα οχήματα.

Η Χριστάννα Μητσικίδου από τη πλευρά της αναφέρει πως παρά τις δυσκολίες στη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρίες στους δρόμους, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βελτιώσεις. «Παλαιότερα οι ανάπηροι δεν έβγαιναν από το σπίτι, τώρα σπουδάζουν και εργάζονται. Το θέμα είναι να μπορείς να διεκδικείς. Εγώ θέλω να έχω πρόσβαση. Δεν με ενδιαφέρει ο τρόπος, οφείλει η κοινωνία να μου εξασφαλίσει πρόσβαση. Γι αυτό και γίνονται και οι διάφορες εκπομπές για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την επίλυση των προβλημάτων», καταλήγει η Χριστιάννα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το νερό προσφέρει πολλά…



Γιατί δεν ξεδιψά μόνο…
Το νερό δεν ξεδιψά μόνο αλλά κάνει πολύ καλό και στο μυαλό. Γι’ αυτό είναι καλό να πίνετε πολύ νερό. Όπως λένε άλλωστε οι ειδικοί, όσοι συμμετείχαν σε εξετάσεις και είχαν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό είχαν κατά 10% καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που δεν είχαν μαζί τους.

Για ενυδάτωση

Όπως έχουν διαπιστώσει μέχρι σήμερα οι ερευνητές, η κατανάλωση κάποιου ποτού ναι μεν βελτιώνει την απόδοση των νέων αλλά το νερό είναι αυτό που ωφελεί περισσότερο.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μυστικό στο νερό βρίσκεται στην ενυδάτωση που προσφέρει και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος όταν ο οργανισμός είναι καλύτερα ενυδατωμένος.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβονται οι υγειονομικές παροχές από τους παράνομους μετανάστες



Αντιδρούν οι γιατροί.

Μένουν εκτός ΕΣΥ οι λαθρομετανάστες και όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραμονής στην Ελλάδα, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο εξαιρεί μόνον τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία αφορούν απειλητικές για τη ζωή και υπερεπείγουσες καταστάσεις.

Στο εξής δωρεάν περίθαλψη στο ΕΣΥ μπορούν να έχουν μόνο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, με την προσκόμιση άδειας παραμονής αλλοδαπού και αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την προσκόμιση του δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού ή σχετικό.

Οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και οι υπαχθέντες σε καθεστώς προστασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, με την προσκόμιση άδειας παραμονής αλλοδαπού, στην οποία θα τίθεται η σφραγίδα «επικουρική προστασία» ή «ανθρωπιστικό καθεστώς» αντίστοιχα ή ειδικό δελτίο υπό ανοχή αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, διετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων καθώς και διενέργεια παρακλινικών, ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, παροχή φαρμάκων με συνταγή ιατρού, θεωρημένη από το διευθυντή της κλινικής. Δωρεάν είναι η νοσηλεία σε κλινική της Γ΄ θέσης των δημόσιων νοσοκομείων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται πάντως ότι ρητή και μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα περιστατικά που προσέρχονται ως επείγοντα και αφορούν σε απειλητικές για τη ζωή και υπερεπείγουσες καταστάσεις και τα οποία που εισάγονται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάθε νοσοκομείου.

Επίσης, αναφέρεται ότι εξαιρούνται τα αλλοδαπά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV η άλλα λοιμώδη νοσήματα εφόσον χρήζουν θεραπευτικής αγωγής και μέχρι σταθεροποίησης της υγείας τους.

Εντωμεταξύ, με ανακοινωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν πως «απαντούν για πολλοστή φορά στον αμετανόητο υπουργό Υγείας ότι δεν πρόκειται να αποποιηθούν το ιατρικό τους επάγγελμα και να μεταβληθούν σε ανθρωποφύλακες, ασχολούμενοι με το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή και τα νομιμοποιητικά έγγραφα οιουδήποτε ανθρώπου ζητά εξέταση και νοσηλεία.

Εάν ο κ. Λοβέρδος επιθυμεί να ικανοποιήσει τις πολιτικές τους εμμονές ή να δώσει διαπιστευτήρια στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής έχει την ευχέρεια να το πράξει με πολλούς τρόπους, όχι όμως εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική ευθύνη και αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών γιατρών.

Δηλώνουμε λοιπόν πως θα αγνοήσουμε παντελώς την πρόσφατη προεκλογική εγκύκλιο του κ. Λοβέρδου και θα συνεχίσουμε να ασκούμε την ιατρική όπως επιτάσσει ο όρκος μας και η ιατρική δεοντολογία».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιπλέον φόρος εξακόσια ευρώ σε κάθε φορολογική δήλωση



Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από το Taxisnet.

Επιπλέον φόρος σε σχέση με πέρυσι, 600 ευρώ, προκύπτει κατά μέσο όρο για κάθε φορολογική δήλωση που εκκαθαρίζεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό δείχνουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πρώτα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέσω του Taxisnet και έχουν εκκαθαριστεί. Πρόκειται για 12.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί κατά τις πρώτες μέρες από την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής και αφορούν μισθωτούς που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Η επιβάρυνση οφείλεται στη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος στα 5.000 ευρώ, στην παρακράτηση μαζί με το εισόδημα της έκτακτης εισφοράς του 2012, καθώς και στα νέα υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμούν ότι έως τέλος του μήνα θα έχουν εκκαθαριστεί οι πρώτες 300.000 φορολογικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους λήγει στις 15 Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί θα μείνουμε χωρίς αιμοκαθάρσεις



Κραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς-ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Χωρίς αιμοκάθαρση κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες νεφροπαθείς που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Όπως λέει στο newsbeast.gr ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, «αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ νεφροπαθείς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν να μην κάνουν αιμοκαθάρσεις διότι ενώ θα έπρεπε οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ να καλύπτουν τα μεταφορικά τους έξοδα, αυτό δεν γίνεται, διότι ο ΟΓΑ δεν έχει καταβάλει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Εάν για παράδειγμα κάποιος από τους ασθενείς μένει στην Ασπροβάλτα, πρέπει να πάει για αιμοκάθαρση ή στη Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα. Μιλάμε δηλαδή για περίπου 150 χλμ μέρα παρά μέρα και δεδομένου ότι δεν έχει λεφτά, δεν μπορεί να πάει», τονίζει ο κ. Λεοντόπουλος.

Για να επισημάνει: «Οι νεφροπαθείς για να κάνουν τις εξετάσεις τους, μετακινούνται με ταξί και ήδη χρωστούν περίπου 5.000 με 6.000 ευρώ, χρήματα που μέχρι τώρα δεν τα έχουν πάρει από αυτά που τους οφείλονται. Το αποτέλεσμα; Οι οδηγοί των ταξί πλέον αρνούνται να τους εξυπηρετούν δεδομένου ότι δεν βλέπουν να τους επιστρέφονται τα χρήματά τους.

Πάντως, ο ΟΓΑ, όπως αναφέρει ο κ. Λεοντόπουλος, υποστηρίζει ότι τα χρήματα πρέπει να ζητηθούν από τον ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκρυβε τα ναρκωτικά σε αναπηρικό καροτσάκι



Πέντε πακέτα κοκαΐνης βρέθηκαν στο μαξιλάρι της καρέκλας.

Επτά κιλά κοκαΐνης προσπάθησε να «περάσει» στην Αριζόνα ένας άνδρας από το Μεξικό, κρύβοντάς τα στο μαξιλάρι της... αναπηρικής του καρέκλας.

Οι Αρχές είπαν ότι παρατήρησαν κάτι περίεργο στο μαξιλάρι και τον εξανάγκασαν σε έλεγχο. Μέσα από το μαξιλάρι υπήρχαν πέντε πακέτα, των οποίων η αξία εκτιμάται σε 65.000 δολάρια.

Ο άνδρας συνελήφθη και όπως ανακοινώθηκε δεν είναι παράλυτος αλλά χρησιμοποιούσε το καροτσάκι μόνο για να μεταφέρει τα ναρκωτικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Μερική αποκατάσταση της όρασης με τσιπ στο μάτι



Το φως μετατρέπεται σε ηλεκτρικό οπτικό σήμα για τον εγκέφαλο.

Φωτοβολταϊκά κύτταρα μεταμοσχεύουν χειρουργικά κάτω από τον αμφιβληστροειδή αμερικανοί επιστήμονες για την αποκατάσταση της όρασης, μετατρέποντας το φως σε ηλεκτρικό οπτικό σήμα για τον εγκέφαλο. Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με ειδικά γυαλιά εφοδιασμένα με κάμερα, τα οποία συλλαμβάνουν το φως και στη συνέχεια προβάλλουν μπροστά στα μάτια τις εικόνες που παράγει ο εγκέφαλος.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ντάνιελ Παλάνκερ και τον Τζέιμς Λούντιν ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους μία ημέρα θα επαναφέρει, έστω σε ένα βαθμό, την όραση σε ανθρώπους που την χάνουν εξαιτίας ορισμένων οφθαλμολογικών εκφυλιστικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Περίπου 15 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή τύφλωσης. Στην περίπτωσή τους, υφίστανται σταδιακή καταστροφή τα κύτταρα-φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή φακό, που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα για τον εγκέφαλο, με συνέπεια οι οπτικές πληροφορίες να μην φθάνουν στον τελευταίο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει διάφορες παρεμβάσεις στο επίπεδο της προσθετικής και αρκετές εταιρίες έχουν αναπτύξει τεχνητούς αμφιβληστροειδείς που βρίσκονται υπό κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτές οι τεχνολογίες συνήθως χρησιμοποιούν μία κάμερα μπροστά από τα μάτια, η οποία μεταφέρει μέσω ενός σύρματος τις οπτικές πληροφορίες στον προσθετικό φακό, ο οποίος αντικαθιστά τους κατεστραμμένους φωτο-υποδοχείς.

Το πρόβλημα όμως με αυτή την τεχνική είναι ότι το εμφύτευμα συνδέεται με μικρά σύρματα τόσο με μία εξωτερική ενεργειακή πηγή, όσο και με την κάμερα. Η χειρουργική επέμβαση της εμφύτευσης είναι πολύπλοκη και συνήθως έχει παρενέργειες, όπως φλεγμονή και απώλεια νευρωνικών κυττάρων.

Το επίτευγμα της νέας τεχνικής είναι ότι καθιστά περιττά τα σύρματα, καθώς ο προσθετικός αμφιβληστροειδής είναι ασύρματος, εύκαμπτος και πιο μικρός. Είναι φτιαγμένος από φωτοβολταϊκά κύτταρα από πυρίτιο, αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν -σε μεγαλύτερο μέγεθος- στα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών. Η βιντεοκάμερα, που είναι ενσωματωμένη πάνω στα ειδικά γυαλιά, παίρνει το οπτικό σήμα και το μεταβιβάζει στο φωτοβολταϊκό εμφύτευμα μέσω μίας ακτίνας (παλμοί λέιζερ) υπέρυθρου φωτός χαμηλής έντασης, το οποίο έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το κανονικό ορατό φως και γι' αυτό δεν είναι ορατό στο γυμνό μάτι.

Στη συνέχεια, ο τεχνητός αμφιβληστροειδής (που στην ουσία είναι ένα «τσιπάκι» με φωτοδιόδους) μετατρέπει το υπέρυθρο φως σε ηλεκτρικό σήμα που φθάνει στους οπτικούς νευρώνες του εγκεφάλου. Εκεί μετατρέπεται σε εικόνες, οι οποίες μετά προβάλλονται στην μικρο-οθόνη υγρών κρυστάλλων που είναι ενσωματωμένη στα βιντεο-γυαλιά.

Ο οφθαλμίατρος-χειρούργος απλώς ανοίγει ένα μικρό θυλάκιο κάτω από τον αμφιβληστροειδή φακό, όπου εμφυτεύει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα. Κάθε εμφυτευμένο φωτοβολταϊκό κύτταρο του προσθετικού αμφιβληστροειδούς έχει διάμετρο μόνο 70 μικρόμετρα (το ένα τρίτο περίπου του πλάτους της ανθρώπινης τρίχας) και είναι αρκετά ευαίσθητο, ώστε να ανταποκρίνονται στα φωτόνια του υπερύθρου φωτός. Κάθε φωτοβολταϊκό κύτταρο ενεργοποιείται ατομικά, όπως κάνει και κάθε φυσιολογικό βιολογικό κύτταρο-υποδοχέας.

Οι ερευνητές έκαναν τα σχετικά πειράματα με τους αμφιβληστροειδείς ποντικιών, αν και προς το παρόν είναι δύσκολο να πουν κατά πόσο ο ασύρματος προσθετικός αμφιβληστροειδής-φωτοβολταϊκό θα παρέχει όραση ανάλογη του κανονικού. Ήδη συνεχίζονται οι δοκιμές με πειραματόζωα και, σε επόμενο στάδιο, προγραμματίζονται δοκιμές σε ανθρώπους. Οι ερευνητές σκοπεύουν να προσπαθήσουν να σμικρύνουν κι άλλο τα προσθετικά φωτοβολταϊκά κύτταρα, ώστε να χωρέσουν περισσότερα στο μάτι κι έτσι να βελτιωθεί κι άλλο η όραση.

Μέχρι στιγμής 66 ασθενείς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν ήδη τοποθετήσει στον αμφιβληστροειδή τους ενσύρματα εμφυτεύματα. Τα νέα ασύρματα εμφυτεύματα, αφού πρώτα ελεγχθούν ότι είναι βιοσυμβατά, ότι το υλικό τους είναι σταθερό και ότι η επέμβαση της τοποθέτησής τους θα είναι απολύτως ασφαλής, αναμένεται να βγουν στην αγορά σε ένα έως δύο χρόνια. Όμως, σύμφωνα με τον Παλάνκερ, ακόμα και η νέα τεχνική θα επιτρέπει την μερική μόνο αποκατάσταση της όρασης, καθώς ο ασθενής δεν θα είναι σε θέση να δει κανονικά τα χρώματα και η όρασή του θα απέχει αρκετά από την φυσιολογική.


Διαβάστε περισσότερα...

Επτά μυστικά για τέλεια χώνεψη



Συμβουλές για να χωνέψετε σωστά το φαγητό σας.

Διαβάστε τον επιστημονικό εφτάλογο που θα σας βοηθήσει να χωνέψετε σωστά το φαγητό σας.

Μην τρως φρούτα: Η συμβουλή «να τρως φρούτα» γενικότερα επιβάλλεται. Όμως από όσους δίνουν αυτή τη συμβουλή πολύ λίγοι λένε για το πότε πρέπει κανείς να τρώει φρούτα. Τα φρούτα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εύπεπτα από οτιδήποτε άλλο. Τα περισσότερα φρούτα (εκτός από τις μπανάνες και τους χουρμάδες) περνούν έυκολα από το στομάχι προς το έντερο, το πολύ σε 20 λεπτά. Και η πραγματική τους πέψη γίνεται στο έντερο. Όταν όμως τρως φρούτα μαζί με το γεύμα σου, αυτά παραμένουν στο στομάχι μέχρι να ολοκληρωθεί η πέψη των υπολοίπων τροφών που γίνεται στο στομάχι κι έτσι καθυστερεί η πέψη τους ενώ ταυτόχρονα όση ώρα περιμένουν αλλοιώνονται, αρχίζει η σήψη τους και η τελική θρεπτική αξία που θα σου αποδώσουν μειώνεται. Έτσι για πιο αρμονική λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος, να τρως φρούτα όταν το στομάχι σου είναι άδειο, έως και μία ώρα πριν από το γεύμα σου.

Μην πίνεις τσάϊ: Το να πίνει κανείς μέτριες ποσότητες τσαγιού έχει ποικίλα οφέλη, όπως τροφοδότηση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Όμως το τσάϊ μετά το φαγητό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, γιατί το τσάϊ περιέχει πολυφαινόλες και τανίνες οι οποίες εσωτερικά δεσμεύουν τον σίδηρο στις φυτικές τροφές, κι έτσι δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε παιδιά και γυναίκες που έχουν έλλειψη σιδήρου.

Μην κάνεις ζεστό μπάνιο: Η πέψη χρειάζεται αρκετή ενέργεια και καλή κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία του στομάχου και του εντέρου. Όταν όμως κάνεις ζεστό μπάνιο, αυτό ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος σου και για να μπορέσει ο οργανισμός να την επαναφέρει στα φυσιολογικά της επίπεδα, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα για να απελευθερώσει θερμότητα πιο εύκολα προς το περιβάλλον. Έτσι η μεγάλη ποσότητα αίματος που είναι απαραίτητη στο πεπτικό σύστημα, δεν είναι πλέον διαθέσιμη και η πέψη επιβραδύνεται δραματικά.

Μην χαλαρώνεις τη ζώνη σου: Ο λόγος που δεν πρέπει να χαλαρώσεις τη ζώνη σου είναι ότι αν το κάνεις, αυτό σημαίνει ότι έχεις φάει περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Και αν το κάνεις μπορεί να σε ανακουφίσει και να συνεχίσεις να τρως. Αν χαλαρώσεις επίσης τη ζώνη σου, αυτό χαλαρώνει τους κοιλιακούς σου, κάτι που μακροχρόνια θα σου δημιουργήσει μια μονίμως διογκωμένη κοιλιά. Έτσι είναι καλύτερα να τρως μέχρι του σημείου που να νοιώθεις άνετα ακόμα κι αν δεν χαλαρώσεις τη ζώνη σου.

Μην περπατάς: Το περπάτημα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση της τροφής προς τον οισοφάγο και δυσπεψία. Αν όμως περιμένεις περίπου μισή με μία ώρα μετά το γεύμα και κάνεις τότε μια μικρή βόλτα, τότε το περπάτημα αυτό θα είναι πολύ πιο βοηθητικό. Ερευνητές του τμήματος της επιστημονικής άσκησης του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας έχουν διαπιστώσει ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση είναι ένας καλός τρόπος για να κάψεις θερμίδες, όμως δεν πρέπει να διαρκέσει πάνω από 10 λεπτά. Ένας καλός και χαλαρός περίπατος μισή ώρα μετά το γεύμα βοηθά τον μεταβολισμό να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο, διατηρεί τους μυς σε διάταση και είναι σαφώς πολύ καλύτερη επιλογή παρά να αφεθείς σ’ έναν καναπέ και να παρακολουθείς τηλεόραση. Η κλινική Mayo δηλώνει επίσης ότι το περπάτημα μετά από μεταγευματική ξεκούραση σε βοηθά να κοιμάσαι γρηγορότερα και βαθύτερα.

Μην κοιμάσαι: Όταν κοιμάσαι μετά από γεύμα κάποια ποσότητα πεπτικών υγρών του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο, εξαιτίας της οξύτητας τους καίνε και ερεθίζουν το εσωτερικό του τοίχωμα και αυτό δημιουργεί αίσθημα καύσου στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Όταν κοιμάσαι επίσης μετά από γεύμα ασκείται υπερβολική πίεση στο διάφραγμα από το περιεχόμενο του στομάχου και αυτό μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό ή και άπνοια ύπνου. Ο μεταγευματικός ύπνος έχει επίσης συνδεθεί με παχυσαρκία. Έτσι μετά από ένα γεύμα κάνε κάτι που αγαπάς, μην κοιμηθείς όμως για τουλάχιστον 2 ώρες μετά.

Μην καπνίσεις: Βέβαια το κάπνισμα είναι κακό όχι μόνο μετά από τα γεύματα αλλά και κάθε άλλη ώρα της ημέρας, γιατί περιέχει τοξίνες, καρκινογόνα και διάφορα άλλα συστατικά που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό και μακροχόνια μπορεί να προκαλέσουν εμφύσημα και καρκίνο. Έκτός όλων των άλλων όμως, έχει βρεθεί επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας, καθώς επίσης ότι έχει αρνητική επίδραση στην λειτουργία των μυών του παχέως εντέρου και κατ’ επέκταση στην συνολική πεπτική λειτουργία.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο τραπέζι η διακοπή χορήγησης φαρμάκων



Θα αποφασίσουν μεθαύριο τι στάση θα κρατήσουν οι φαρμακοποιοί.

Την πληρωμή των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ περιμένουν πως και πως οι φαρμακοποιοί. Αυτή τη στιγμή, όπως λέει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, έχει δοθεί μία διορία δύο ημερών (από σήμερα δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη) προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις πληρωμές.

«Την Τετάρτη θα κάνουμε διοικητικό συμβούλιο και εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και να διακόψουμε τη φαρμακευτική περίθαλψη», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε εκείνη την στιγμή».

Πάντως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει κάνει σαφές τόσο με επιστολή του όσο και με δηλώσεις του ότι εάν δεν εξοφληθούν οι εκτελεσθείσες συνταγές του Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαΐου, θα υπάρξει διακοπή της χορήγησης φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μόνο για το μήνα Μάρτιο ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...