Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο καρκίνος του μαστού συνδέεται με τη διατροφή



Η νέα έρευνα έρχεται από τη Βοστόνη.

Οι γυναίκες που τρέφονται σε μεγάλο ποσοστό από φρούτα, λαχανικά και όσπρια κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σύμφωνα με έρευνα του Simmons College στη Βοστόνη.

Συγκεκριμένα εξετάστηκαν επί 26 χρόνια 86.000 γυναίκες από τις οποίες μόλις λιγότερες από το 1% εμφάνισαν καρκίνο του μαστού ο οποίος ήταν αρνητικός για υποδοχείς οιστρογόνων.

Πάντως, οι διατροφικές συνήθειες από μόνες τους δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Teresa T. Fung η οποία εξήγησε: «Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι ο κίνδυνος για όγκους μαστού αρνητικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων συγκεκριμένα, μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο



«Πρωτιά» για τα καρδιακά νοσήματα.

Περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων στον κόσμο προκαλούνται από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι ασθένειες ευθύνονται για το θάνατο 36 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο, ποσοστό 63% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Από τα 36 εκατομμύρια, τα εννιά είναι άνθρωποι κάτω των 60 ετών.

Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 48% των θανάτων, οι διάφορες μορφές καρκίνου για το 21%, οι ασθένειες που συνδέονται με το αναπνευστικό για το 12% και ο διαβήτης για το 3%.

Οι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση μη μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι το αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Αν και τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα συνδέονται κυρίως με τις αναπτυγμένες χώρες, η εμφάνιση τους στις αναπτυσσόμενες είναι σημαντική με αποτέλεσμα να καταγράφονται στις χώρες αυτές υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, οι γυναίκες στην Ιαπωνία διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο από μη μεταδιδόμενα νοσήματα με 178 θανάτους στις 100.000 γυναίκες το χρόνο.

Για τους άντρες τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στον Άγιο Μαρίνο, κρατίδιο στην Ιταλία, με 308 θανάτους στους 100.000 άντρες.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο Alzheimer



Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών πραγματοποιούν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

«Νόσος Αλτσχάιμερ, η πρόκληση του 21ου αιώνα», την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 18:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα, Μαρούσι).

Την εκδήλωση διοργανώνουν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, το Δημοτικό Πολυιατρείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με Alzheimer Δήμου Αμαρουσίου, με κεντρικό μήνυμα: «Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση».

Επίσης η Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Δρ Παρασκευή Σακκά θα αναπτύξει το θέμα: «Υπάρχει πρόληψη στη νόσο Αλτσχάιμερ;».
Από την πλευρά της η Ψυχολόγος, υπεύθυνη του προγράμματος «Φροντίδα στο σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς» κα Ελένη Μαργιώτη θα μιλήσει για τις Δομές και υπηρεσίες για άτομα με άνοια στην Ελλάδα».

Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο κ. Αντώνιος Παρτσινέβελος, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Υπεύθυνος Πολυιατρείου, Κέντρου (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με Alzheimer Δήμου Αμαρουσίου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανεμηθεί δωρεάν τεστ μνήμης στους ενδιαφερόμενους από 60 ετών και άνω.


Διαβάστε περισσότερα...

Το δεκατιανό του σχολείου



Έξυπνες συμβουλές για τους γονείς.

Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο καθώς δίνει στα παιδιά την ενέργεια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στο παιχνίδι! Γιατί να αγοράζουν τα παιδιά από τις καντίνες φαγητά τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και φρεσκάδας λοιπόν αφού αφιερώνοντας λίγο χρόνο, μπορούμε να τους δίνουμε σπιτικό και υγιεινό δεκατιανό.

Οι επιλογές είναι αναρίθμητες και οι περισσότερες απαιτούν πραγματικά λίγο χρόνο προετοιμασίας. Ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος, αλλά με τη σωστή οργάνωση η προετοιμασία του δεκατιανού απαιτεί λιγότερο χρόνο ακόμα και από το να ψωνίσουμε κάτι από το φούρνο! Πιο οικονομικό, πιο υγιεινό και πιο γρήγορο. Άρα η ιδανική λύση!

Τι δίνουμε για δεκατιανό:

Φρούτα και λαχανικά: προτιμήστε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα, όπως μια μπανάνα, ή που δεν θέλουν καθάρισμα, όπως τα βερίκοκα. Θυμηθήτε να παίρνετε φρούτα της εποχής και κατά προτίμηση βιολογικά για να αποφεύγουμε όσο γίνεται να δίνουμε φυτοφάρμακα στα παιδιά μας. Αν το παιδί τα τρώει, μπορείτε να δώσετε και κάποια λαχανικά που τρώγονται ωμά, όπως το καρότο ή το αγγούρι.

Ψωμί και δημητριακά: κουλούρι, κριτσίνια και άλλα παρόμοια. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πιο θρεπτικά.

Γλυκά: δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα σπιτικό κέικ ή ένα παστέλι.

Σάντουιτς: μην αρκεστείτε στο κλασικό σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα. Υπάρχουν πάμπολλες επιλογές ώστε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή του παιδιού.

Πως το κάνω όλο αυτό εύκολο;

Με οργάνωση και προετοιμασία. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας και θα δείτε πως το σπιτικό κολατσιό γίνεται παιχνίδι:

Οργανωθείτε:
Αγοράστε από το σούπερ μάρκετ υλικά που θα σας χρησιμεύσουν στο να φτιάχνετε σάντουιτς, καθώς και τα φρούτα της εβδομάδας. Διάφορα τυριά, καπνιστή γαλοπούλα που είναι νόστιμη και υγιεινή και διάφορα είδη ψωμιού (τετράγωνα, στρογγυλά, μακρόστενα, αραβικές πίτες και τορτίγιες). Έτσι θα μπορείτε να φτιάξετε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και το παιδί σας δεν θα βαρεθεί ποτέ.

Φροντίστε τα φρούτα που θα αγοράσετε να είναι ανθεκτικά στην ταλαιπωρία μια που θα βρίσκονται στην τσάντα του παιδιού για κάμποση ώρα και να μην είναι ζουμερά και υπάρξει κίνδυνος να λερωθεί το παιδί . Ιδανικά φρούτα είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια.

Επίσης αγοράστε πλαστική μεμβράνη, σακουλάκια πολυμπάγκ ή κατάλληλα τάπερ, ώστε να μπρείτε να πακετάρετε το σάντουιτς που θα φτιάξετε και τα φρούτα.

Προετοιμαστείτε:

Τα σάντουιτς φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα το πρωί. Αν όμως δεν έχετε ούτε αυτά τα 5 λεπτά που χρειάζονται, τότε μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς από το προηγούμενο βράδυ. Φτιάξτε τα το βράδυ, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. Αν όμως κάνετε κάτι τέτοιο προσέξτε να μην έχει το σάντουιτς μέσα ντομάτα ή μαρούλι, γιατί τα υγρά θα νοτίσουν το ψωμί και δεν θα είναι πια τόσο νόστιμο.Επίσης μπορείτε από την προηγούμενη μέρα να έχετε ετοιμάσει τη γέμιση για το σάντουιτς, αν αυτή είναι ας πούμε τονοσαλάτα.

Τα φρούτα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, άρα τρώνε ακόμα λιγότερο χρόνο. Πλύντε τα από την προηγούμενη και βάλτε τα στο σακουλάκι και έτοιμο το δεκατιανό.

Επίσης το κέικ μπορείτε να το φτιάξετε το σαββατοκύριακο και κάποια μέρα της εβδομάδας να βάλετε ένα κομμάτι σε ένα ταπεράκι από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι το πρωί θα είναι έτοιμο.

Η αγορά του δεκατιανού από το φούρνο ή το κυλικείο κοστίζει αρκετά χρήματα κάθε μήνα. Με αυτούς τους τρόπους το παιδί μας θα τρώει υγιεινά, θρεπτικά φαγητά, εξοικονομώντας και χρήματα. Με μια πολύ μικρή αλλαγή στις συνήθειές μας, θα επωφεληθούμε όλοι!

Διαβάστε περισσότερα...

Μένω μόνος μου, τι να μαγειρέψω;



«Κλειδιά» η οργάνωση και ο προγραμματισμός.

Πολλοί άνθρωποι που μένουν μόνοι τους, καταλήγουν να μαγειρεύουν θρεπτικά γεύματα για τον εαυτό τους. Τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι ο περιορισμός στις επιλογές υγιεινών γευμάτων, η συνεχής κατανάλωση υπολειμμάτων φαγητών και το άσκοπο πέταγμα φαγητού, επειδή η ποσότητα που μαγείρεψαν ήταν περισσότερη από όση μπορούσαν να καταναλώσουν.

Με έναν απλό προγραμματισμό ωστόσο, είναι δυνατό να ετοιμάσουμε απλά, γρήγορα και ποιοτικά γεύματα, ακόμη και για ένα άτομο.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές, που μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση φαγητού, αλλά και στην διευκόλυνση της προετοιμασίας των γευμάτων για ένα άτομο δίνονται παρακάτω:

1. Αγοράστε μόνο την ποσότητα φαγητού που θα σας χρειαστεί και καταψύξτε την ποσότητα που περισσεύει. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να καταψυχθούν όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, ξηροί καρποί, ψωμί κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο θα τα διατηρήσετε φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα. Για καλύτερη ποιότητα και γεύση φροντίστε να τα καταψύξετε όταν είναι φρέσκα.

2. Αγοράστε σε μικρές ποσότητες τρόφιμα που αλλοιώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

3. Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν σε αφθονία έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα με χαμηλά λιπαρά, συσκευασμένα σε ατομικές μερίδες, κονσερβοποιημένες σούπες με μειωμένο νάτριο και χαμηλά λιπαρά, τα οποία μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περιπτώσεις έλλειψης χρόνου.

4. Άλλη μια συνήθεια η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και ποσότητας φαγητού είναι να μαγειρέψετε μια μεγάλη παρτίδα φαγητού, να το μοιράσετε σε ατομικές μερίδες και να το καταψύξετε. Το φαγητό που θα προετοιμάσετε θα πρέπει να περιλαμβάνει φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως κρέας, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Ένα παράδειγμα φαγητού αποτελεί το κοτόπουλο με καστανό ρύζι και διάφορα λαχανικά. Έτσι με ένα πιάτο, μπορείτε να καλύψετε σε μεγάλο ποσοστό τις ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Καλό είναι πάνω στο πακέτο να γράφετε την ημερομηνία ετοιμασίας του γεύματος και το περιεχόμενό του, ούτως ώστε να χρησιμοποιείτε με προτεραιότητα τα παλαιότερα σε προετοιμασία πακέτα.

5. Οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν μια γρήγορη και υγιεινή επιλογή, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε μπορούν να καταστούν ένα πλήρες μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Κόψτε φρέσκα ωμά λαχανικά εποχής και προσθέστε αυγό ή τυρί ή κομματάκια κοτόπουλου (με προτίμηση στο στήθος, λόγω του ότι περιέχει λιγότερο λίπος) ή τόνο. Προσθέστε επιπλέον, καλαμπόκι ή παξιμαδάκια ή μικρή ποσότητα βρασμένου ρυζιού ή πατάτας και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Έτσι θα έχετε ένα πιάτο πλήρες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλής ποιότητας λίπος.

6. Μια εξίσου καλή πρόταση, αποτελούν οι σπιτικές σούπες και ιδιαίτερα οι σούπες λαχανικών. Το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής, είναι ότι τα υπολείμματά της μπορούν να καταψυχθούν ή ακόμα και να ψυχθούν και να καταναλωθούν την επόμενη μέρα. Επιλέξτε τα λαχανικά της αρεσκείας σας (κατά προτίμηση εποχής). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα βράσετε έως ότου μαλακώσουν. Λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι η ντομάτα, η πατάτα, το καρότο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φασόλια κ.λπ. Το πιάτο αυτό θα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες αλλά και αντιοξειδωτικά.

7. Τα υπολείμματα φαγητών μπορούν να φανούν αρκετά χρήσιμα, αν τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ένα καινούργιο πιάτο. Αν, για παράδειγμα, ψήσετε κοτόπουλο για ένα γεύμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι περίσσεψε για ένα σάντουιτς, μία σαλάτα ή μια σούπα.

8. Τέλος, τα σάντουιτς είναι μια εύκολη και -ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε- θρεπτική λύση για ένα άτομο που μένει μόνο του. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί ολικής αλέσεως, γαλοπούλα ή ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά, τυρί με επίσης μειωμένα λιπαρά και διάφορα λαχανικά, όπως μαρούλι, ντομάτα, λάχανο, αβοκάντο κ.λπ.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλές επιλογές γευμάτων για κάποιον που μένει μόνος του και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είναι και εύκολες και γρήγορες. Αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός.

Η μαγειρική, αν γίνει σωστά και οργανωμένα, μπορεί να μας εξοικονομήσει χρόνο αλλά και χρήματα. Και μπορεί να έχει και …ενδιαφέρον!

Πολλά βιβλία μαγειρικής με συνταγές για ένα ή δυο άτομα μπορούν να μας εφοδιάσουν με ολόφρεσκιες ιδέες και να διευκολύνουν τις επιλογές μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Αρνείται το παιδί σας να φάει;



Πώς θα το αντιμετωπίσετε!
Θεωρείτε πως τα παιδιά σας έχουν πρόβλημα με το φαγητό, τρώνε λίγο και μόνο τηγανιτές πατάτες; Αρνούνται να δοκιμάσουν καινούρια φαγητά; Yπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

1. Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά


Ένα γεμάτο πιάτο με φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει μπορεί να φανεί στο παιδί τρομακτικό. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε να δοκιμάσει μόνο μια μπουκιά. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δεν θέλει να το φάει, τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.

2. Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα

Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Έτσι συνεχίστε να φτιάχνετε τα φασολάκια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάνε.

3. Να είστε οι ίδιοι το παράδειγμα


Πως θα φάνε τα παιδιά σας λαχανικά και όσπρια, αν δε βλέπουν εσάς να τα τρώτε με ευχαρίστηση; Πως θα μάθουν να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, αν δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο; Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπουν εσάς να ευχαριστιέστε μια ποικιλία φαγητών, θα θελήσουν και αυτά να δοκιμάσουν. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.

4. Δοκιμάστε να φτιάξετε τα ίδια φαγητά με άλλο τρόπο


Πολλές φορές ένα τρόφιμο δεν αρέσει στα παιδιά ωμό, αλλά θα το φάνε μαγειρεμένο ή το ανάποδο. Αν ας πούμε το παιδί σας δεν θέλει να φάει μπανάνες, μπορείτε να του τις προσφέρετε σε μορφή χυμού ή μιλκσέικ. Αν δεν τρώει τα βραστά καρότα, μπορεί να τα φάει ωμά και να χαρεί που τα κρατσανίζει σαν το λαγουδάκι.

5. Μη δίνετε στα παιδιά σνακ αμέσως πριν το φαγητό

Τα παιδιά θα φάνε το φαγητό τους αν πεινάνε. Εάν τους δώσετε κάποιο σνακ πριν το φαγητό, τότε θα είναι μισοχορτασμένα και ένα φαγητό που δεν είναι και πολύ του γούστου τους θα είναι εύκολο να το αρνηθούν. Μη τους δίνετε λοιπόν κάτι άλλο να φάνε κατά τη διάρκεια 2 ωρών πριν το γεύμα.

6. Να κάνετε ένα από τα γεύματα της ημέρας θέμα οικογενειακό.

Είτε είναι το πρωινό, είτε το μεσημεριανό, είτε το βραδυνό, σίγουρα ένα από τα γεύματα της ημέρας μπορείτε να το καθιερώσετε ως οικογενειακή συγκέντρωση. Αυτή η συνήθεια έχει πολλά οφέλη. Περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν κι εσάς να τρώτε με ευχαρίστηση αυτό που τους προσφέρετε και επίσης εάν ο χρόνος στο τραπέζι σημαίνει κουβέντα για ευχάριστα πράγματα και όχι "φάε το φαί σου", θα νιώθουν λιγότερο πιεσμένα και ίσως φάνε πιο εύκολα.

7. Βάλτε το παιδί να λάβει μέρος στη διαδικασία του μαγειρέματος.


Εάν τα παιδιά βοηθήσουν με κάποιο τρόπο στην προετοιμασία του γεύματος, είτε στα ψώνια, είτε στο μαγείρεμα, είτε στο στρώσιμο του τραπεζιού, οι πιθανότητες να φάνε αυτό το φαγητό, αυξάνονται.

8. Μην φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό


Εάν δε θελήσει το παιδί σας να φάει από το φαγητό που έχετε φτιάξει, ας μην φάει. Αλλά δεν πρέπει να φτιάξετε κάτι άλλο ώστε να έχει εναλλακτική. Δεν πρόκειται να πάθει κάτι εάν δε φάει μια φορά, αλλά εάν φτιάξετε άλλο φαγητό για να το ευχαριστησετε, τότε θα μάθει πως αν δε του αρέσει αυτό που μαγειρέψατε δεν πειράζει γιατί θα του μαγειρέψετε κάτι άλλο.

9. Προσπαθήστε να καταλάβετε τα παιδιά σας και πόσο φαγητό χρειάζονται πραγματικά


Μερικές φορές, ως γονείς, είμαστε υπερβολικοί. Περιμένουμε από ένα παιδί να φάει όσο τρώμε κι εμείς. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά δεν χρειάζονται τόσο πολύ φαγητό. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα λένε πως αρκεί μια κουταλιά της σούπας φαγητού για κάθε χρόνο του παιδιού. Δηλαδή ένα παιδί τριών χρόνων, αρκεί να φάει 3 κουταλιές της σούπας φαγητό.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν καλά τις ανάγκες τους. Πολλές φορές όταν πουν πως δεν μπορούν να φάνε άλλο, πραγματικά το εννοούν και έχουν χορτάσει. Ένα μεγάλο πιάτο ξεχειλισμένο με φαγητό είναι αρκετό για να κάνει ένα παιδί να μη θέλει να φάει. Εάν δει μια μικρότερη μερίδα που την καταφέρνει, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τη φάει όλη. Με άδειο το πιάτο του θα είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Επίσης λάβετε υπ'όψη σας και πόσο έχει φάει την υπόλοιπη μέρα. Εάν έχει φάει ένα καλό πρωινό και αρκετό μεσημεριανό, δεν πειράζει αν δε θελήσει να φάει πολύ και στο βραδινό.

10. Εισάγετε κάποιες τροφές στη διατροφή του με έξυπνο τρόπο.


Λαχανικά: πολτοποιήστε τα σε μια σάλτσα (πχ σε σάλτσα για τα μακαρόνια, βράστε μαζί καρότα, κολοκυθάκια, πιπεριές και πολτοποιήστε μετά) ή βάλτε τα μέσα στα φαγητά με τρόπο που δεν φαίνονται (πχ τα muffins με κολοκυθάκι).

Όσπρια: δοκιμάστε να φτιάξετε chilli con carne ή να τα κάνετε μπιφτέκια ή να τα φτιάξετε με ρύζι.

Κρέας: Φτιάξτε σπιτικά χάμπουργκερ ή σουβλάκια ή ακόμα και κοτομπουκιές.

Ψάρι: κάντε ψαροκροκέτες ή ακόμα και σουβλάκι

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. Αρ. 41/16.9.2011: Νέα διαδικασία διαπίστωσης - βεβαίωσης αναπηρίας

Αθήνα , 16 / 09 / 2011
Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ. /Φ1 / 2/73920

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :Ε. ΦΑΓΚΡΑ
ΤΗΛ. : 210 5274375
FAX : 210 5220504

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 41

ΘΕΜΑ : «ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗΣ- ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ»

Με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.3863/2010 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν.3996/2011 από 1/1/2011 δημιουργήθηκε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) υπαγόμενο στη Δ/νση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων συμπεριλαμβανόμενου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφαλίστων για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Έργο των Υγειονομικών επιτροπών είναι:

Α) ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.

Β) ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ

Γ) ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Δεδομένου ότι από 1/9/2011 καταργήθηκαν όλες οι άλλες επιτροπές που λειτουργούσαν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις υγειονομικές επιτροπές που αναφέρονται στην παρ.7 του άρθρου 6 του Ν.3863/2010, πλέον η πιστοποίηση της πάθησης, ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκεια της θα γίνεται μέσω του ΚΕΠΑ, η δε διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται κατά περίπτωση είναι η ακόλουθη:

ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ Ή ΑΝΕΥ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ) Ή ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφαλιστικής Λειτουργίας του Οργανισμού, η αίτηση (σε έντυπο του Οργανισμού) υποβάλλεται στο περιφερειακό τμήμα του τόπου επαγγελματικής δραστηριότητας του ασφαλισμένου.

Με την κατάθεση του αιτήματος και σε όποιες περιπτώσεις είναι εφικτό (πχ άνευ διακοπής του επαγγέλματος ή με πρόσφατη διακοπή) θα συμπληρώνεται άμεσα και θα παραδίδεται στον ασφαλισμένο το O.A.E.E παραπεμπτικό (σχ .υπόδειγμα) καθώς και τα σχετικά έντυπα ( αίτηση αξιολόγησης στο ΚΕΠΑ, οδηγίες για τη συμπλήρωση της καθώς και διευθύνσεις ΚΕΠΑ). Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να δοθεί άμεσα το παραπεμπτικό (πχ παλιά διακοπή) αυτό θα αποστέλλεται στη διεύθυνση κατοικίας του ασφαλισμένου με συνημμένα όλα τα προαναφερθέντα έντυπα. Αντίγραφα του παραπεμπτικού θα τοποθετούνται στον ατομικό φάκελο του ασφαλισμένου καθώς και σε ξεχωριστό κλασέρ.

Ο ασφαλισμένος υποχρεούται να καταθέσει την Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας ΚΕΠΑ μετά το πέρας της διαδικασίας στην αρμόδια Δ/νση ή Τμήμα του Οργανισμού, από όπου προέρχεται το παραπεμπτικό.

Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί από την αρχική αίτηση έως την κατάθεση της γνωμάτευσης του ΚΕΠΑ από τον ενδιαφερόμενο, θα πρέπει να γίνονται εκ μέρους της υπηρεσίας όσες ενέργειες είναι απαραίτητες για την διεκπεραίωση της υπόθεσης, όπως έκδοση πιστοποιητικού χρόνου ασφάλισης, αλληλογραφία με άλλους φορείς για χρόνο ασφάλισης, αλληλογραφία για υποβολή δικαιολογητικών κ.α.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΒΥΕ


Δικαίωμα ένστασης για επανεξέταση στη Β/θμια υγειονομική επιτροπή έχουν τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες των Φορέων όσο και οι ασφαλισμένοι, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Όλοι οι παραπάνω υποβάλλουν ένσταση σε ένα από τα σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ, πλην όμως προκειμένου αυτή να εξεταστεί θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι, οι οποίοι θα αναφέρονται με σαφήνεια στο κείμενο της ένστασης.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ


Ως γνωστό, προκειμένου για παράταση παροχής (αναπηρίας, θανάτου, επιδομάτων) αυτή διενεργείται από υπάλληλο του τμήματος Συντάξεων της Περ/κης Δ/νσης του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου.

Με τη νέα διαδικασία ο υπάλληλος που θα χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις, πριν τη λήξη της παροχής θα πρέπει να συμπληρώνει και να αποστέλλει στη διεύθυνση κατοικίας του συνταξιούχου το παραπεμπτικό καθώς και τα συνοδευτικά έντυπα προκειμένου να απευθύνονται στο ΚΕΠΑ για αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας τους.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Α) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΑΥΕ


Αιτήματα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων, τα οποία παραπέμφθηκαν και εκκρεμούν για εξέταση από τις Α/θμιες Υγειονομικές επιτροπές καθώς και περιπτώσεις που εξετάστηκαν και ζητήθηκαν πρόσθετες εξετάσεις, θα πρέπει με ευθύνη των γραμματέων των επιτροπών να επιστραφούν στις Δ/νσεις ή τα τμήματα του οργανισμού που προήλθαν, τα παραπεμπτικά και όλα τα ιατρικά δικαιολογητικά των ασφαλισμένων.

Με τη σειρά τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι μετά την παραλαβή των παραπάνω υποθέσεων θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία που προαναφέρθηκε, ανάλογα με τις περιπτώσεις (αρχική διαπίστωση, χορήγηση επιδομάτων, παρατάσεις) στέλνοντας στον ασφαλισμένο ή το συνταξιούχο εκτός του νέου παραπεμπτικού και όλα τα ιατρικά δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί για την εξέταση του.

Β) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΒΥΕ


Προσφυγές ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που έχουν ασκηθεί κατά αποφάσεων των ΑΥΕ καθώς και περιπτώσεις προσφυγών που έχουν ασκηθεί από τον Οργανισμό, θα πρέπει να διαβιβάζονται με ευθύνη των γραμματέων των επιτροπών στις Δ/νσεις ή τα τμήματα του οργανισμού που προήλθαν, με συνημμένα όλα τα ιατρικά δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί από τους προσφεύγοντες.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι μετά την παραλαβή των παραπάνω υποθέσεων, θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία που προαναφέρθηκε ανάλογα με τις περιπτώσεις (αρχική διαπίστωση, χορήγηση επιδομάτων, παρατάσεις) και ταυτόχρονα να επιστρέφουν στους ενδιαφερομένους τα ιατρικά τους δικαιολογητικά, προκειμένου να κριθούν εξαρχής από την αρμόδια ΑΥΕ του ΚΕΠΑ και στη συνέχεια αν συντρέχουν λόγοι από τη Β/θμια επιτροπή.

Γ) ΛΟΙΠΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ


Αιτήσεις για τις οποίες ως την παραλαβή της παρούσας δεν έχει γίνει παραπομπή στη ΑΥΕ, θα επεξεργάζονται με τη νέα διαδικασία και θα πρέπει να επιστρέφονται στους ασφαλισμένους ή συνταξιούχους τα ιατρικά δικαιολογητικά που έχουν συνυποβάλλει.

Ολοκληρώνοντας, για τη νέα διαδικασία διαπίστωσης της αναπηρίας, εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

- στο εξής δεν θα πρέπει να παραλαμβάνεται από τον Οργανισμό κανένα ιατρικό δικαιολογητικό από τους ενδιαφερόμενους. Αυτά θα κατατίθενται μόνο στις υπηρεσίες ΚΕΠΑ.

- Πολίτες που ζητούν να καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας τους για οποιαδήποτε άλλη χρήση πλην της συνταξιοδότησης ή της χορήγησης επιδομάτων από τον Οργανισμό (πχ μειωμένα εισιτήρια, χαρακτηρισμός ΑΜΕΑ, μείωση φορολογίας) θα πρέπει να απευθύνονται μόνοι τους στις υπηρεσίες ΚΕΠΑ, αναλαμβάνοντας το κόστος εξέτασης το οποίο ανέχεται σε 46,14 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θα χορηγείται παραπεμπτικό από τον Οργανισμό.

- Ο Οργανισμός υποχρεούται να δέχεται γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι ή οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν εξεταστεί χωρίς παραπομπή από την υπηρεσία και έχουν πληρώσει οι ίδιοι το κόστος εξέτασης.

- Σε περιπτώσεις που απαιτείται συγκεκριμένο ποσοστό ανατομοφυσιολογηικής βλάβης (πχ για αναγνώριση στρατού για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), μετά την κατάθεση της σχετικής γνωμάτευσης ΚΕΠΑ από τον ενδιαφερόμενο θα γίνεται αλληλογραφία προς το ΚΕΠΑ και θα ζητείται η γνωστοποίηση του εν λόγω ποσοστού.

- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά και να εξετάζονται από το ΚΕΠΑ της επιλογής τους.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΓΕΡ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Ι. ΜΑΡΙΑ





Ολόκληρη η εγκύκλιος υπάρχει και εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένη η τεστοστερόνη στους μπαμπάδες



Έτσι ανταποκρίνονται καλύτερα στο μεγάλωμα του παιδιού.

Το επίπεδο της τεστοστερόνης πέφτει στους άνδρες μόλις γίνουν πατέρες, μια βιολογική αλλαγή που τους διευκολύνει να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με νεογέννητα μωρά κάτω του ενός μηνός παρουσίαζαν ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η συγκεκριμένη ορμόνη αυξάνει τις σεξουαλικές ορμές του άνδρα και τον κάνει πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες. Η μείωση κατά μέσο όρο 26-34% εκτιμάται ότι αποτρέπει τα παραστρατήματα του νέου μπαμπά και τον βοηθάει να εστιάζει καλύτερα στα πατρικά του και στα ευρύτερα οικογενειακά καθήκοντα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ανύπαντροι άνδρες που αρχικά είχαν το υψηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης, ήταν και πιο πιθανό να γίνουν μπαμπάδες, όμως μόλις γεννήθηκε το παιδί τους, σημείωσαν μεγάλη πτώση στην ορμόνη. Από την άλλη, η μεγαλύτερη μείωση της τεστοστερόνης καταγράφηκε σε όσους πατέρες είχαν την μεγαλύτερη εμπλοκή στην φροντίδα του μωρού τους.

Η πτώση της ανδρικής ορμόνης μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά έναντι ορισμένων χρόνιων ασθενειών, πράγμα που εν μέρει ίσως εξηγεί γιατί οι παντρεμένοι και οι πατέρες έχουν συχνά καλύτερη υγεία από τους συνομηλίκους τους που ζουν μόνοι τους και χωρίς παιδιά.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που ευθύνεται για το χρόνιο πόνο



Δημιουργούνται πιο αποτελεσματικά αναλγητικά φάρμακα.

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε το γονίδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για το χρόνιο πόνο σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες και αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών αναλγητικών φαρμάκων.

Είναι δυνατό πλέον να δημιουργηθούν φάρμακα τα οποία να μπορούν να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γονιδίου HCN2 που προκαλεί τον χρόνιο πόνο.

Οι ερευνητές εξάλειψαν το γονίδιο HCN2 σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση του οδήγησε σε μείωση του πόνου.

Χρόνιος πόνος θεωρείται ο πόνος που συμβαίνει τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενους μήνες. Ο νευρολογικός πόνος υπάρχει και στους διαβητικούς, στους καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία και σε όσους υποφέρουν από τη μέση τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινες γάτες στον αγώνα κατά του AIDS



Σκόπιμη γενετική μετάλλαξη γεννά ελπίδες.

Ένα νέο και άκρως ασυνήθιστο «όπλο» επιστρατεύουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες στη δύσκολη μάχη κατά του AIDS.

Πρόκειται για γάτες που, μετά από μια σκόπιμη γενετική μετάλλαξη, φεγγοβολούν πράσινες και οι οποίες διαθέτουν κύτταρα που αντιστέκονται στη μόλυνση από τον θανατηφόρο ιό.

Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει όχι μόνο στην καταπολέμηση του AIDS στις γάτες, ιδίως τις άγριες, όπου επίσης παρατηρείται μια ανάλογη επιδημία, αλλά και να συμβάλει στις αντίστοιχες έρευνες στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές εισήγαγαν στα ωοκύτταρα των γατών γονίδια μαϊμούδων που μπλοκάρουν την ανάπτυξη του ιού. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ένα σαρκοβόρο ζώο.

Επίσης οι επιστήμονες εισήγαγαν στο DNA ξένα γονίδια από μια φωσφορίζουσα πράσινη μέδουσα που έκαναν τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα των γατών, κάτω από το υπεριώδες φως, να λάμπουν κι αυτά με μια πράσινη ανταύγεια, έτσι ώστε τα μεταλλαγμένα γονίδια να μπορούν να εντοπίζονται πιο εύκολα.

Οι δοκιμές που έγιναν σε κύτταρα από τα πειραματόζωα, έδειξαν ότι οι γάτες είναι ανθεκτικές στον ιό FIV, που προκαλεί στα συγκεκριμένα ζώα το σύνδρομο της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κολλήσουν τον ιό από τις γάτες, ούτε οι γάτες από τους ανθρώπους, όμως η βασική βιοχημεία των δύο συγγενικών ιών είναι ίδια και τα συμπτώματα παρόμοια.


Διαβάστε περισσότερα...

Η υπέρταση οφείλεται στην κληρονομικότητα



Νέα φάρμακα κατά της υπέρτασης.

Η υψηλή πίεση του αίματος σχετίζεται με 28 γενετικούς παράγοντες στο DNA, σύμφωνα με μια τελευταία ανακάλυψη, από επιστήμονες του διεθνούς κονσόρτσιουμ, η οποία ρίχνει φώς στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης και αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Η ανάλυση του DNA επιβεβαίωσε ότι οι γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την υπέρταση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος.

Επικεφαλής και συντονιστής της έρευνας είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης Κρίστοφερ Νιούτον-Τσεχ ενώ μεταξύ των 346 επιστημόνων που συμμετείχαν στην ανακάλυψη βρίσκεται και η Ιωάννα Τζουλάκη, της μονάδας κλινικής και μοριακής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 275.000 ανθρώπους σε 24 χώρες και ανακάλυψαν πως η νόσος, εκτός από τις γενετικές αιτίες, επιδεινώνεται από την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως παίρνετε πάρα πολλές βιταμίνες;



Ο κίνδυνος της υπερβιταμίνωσης.

Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις απαραίτητες για την φυσιολογική ανάπτυξη και διατήρηση του οργανισμού. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει και έτσι είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Οι βιταμίνες επιτελούν διάφορες βιοχημικές λειτουργίες, ωστόσο, η δράση τους έγκειται γενικά στη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Μερικές βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη D) δρουν σαν ορμόνες, ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό των ανόργανων στοιχείων, ή την ανάπτυξη και διαφοροποίηση των κυττάρων και των ιστών (π.χ. ορισμένες μορφές της βιταμίνης Α).

Άλλες βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη Ε και C) δρουν ως αντιοξειδωτικά, ενώ κάποιες άλλες (π.χ. βιταμίνες του συμπλέγματος Β) λειτουργούν ως πρόδρομες ουσίες, οι οποίες βοηθούν τα ένζυμα του οργανισμού στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών και στη μεταφορά ενέργειας.

Ο κίνδυνος υπερβιταμίνωσης


Έλλειψη μίας ή περισσοτέρων βιταμινών, επιβραδύνει τις ειδικές μεταβολικές εργασίες και μπορεί να αλλάξει τη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού, προκαλώντας ποικίλες παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών και τα συμπτώματα αβιταμίνωσης ή υποβιταμίνωσης, είναι προβλήματα που δεν συναντούνται ιδιαίτερα συχνά στις δυτικές χώρες.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επιστημονικοί φορείς σε όλο τον κόσμο αναθεωρούν τα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, την φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού (π.χ. εγκυμοσύνη) και την ύπαρξη ασθένειας. Όταν η πρόσληψη βιταμινών βρίσκεται κοντά στα συνιστώμενα επίπεδα, είναι σχεδόν απίθανο να προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Αντίθετα, υψηλότερη πρόσληψη κάποιων βιταμινών, ιδιαίτερα όταν είναι καθημερινή, είναι πιθανό να αποβεί τοξική.

Καθώς ο τρόπος ζωής γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος και ο προγραμματισμός των γευμάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους, η απαίτηση και η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής έχει αυξηθεί. Στις μέρες μας, βρίσκεται διαθέσιμη στο εμπόριο μια μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία περιλαμβάνει πολυβιταμινούχα σκευάσματα και σκευάσματα μεμονωμένων ή συνδυασμένων βιταμινών. Τα συμπληρώματα χρησιμεύουν κυρίως για να αντισταθμίσουν την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από ορισμένους ανθρώπους, ή για να αυξήσουν περαιτέρω την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Μια άλλη, αναπτυσσόμενη αγορά, είναι αυτή των εμπλουτισμένων τροφίμων, δηλαδή τροφίμων τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, η βιομηχανία τροφίμων προσθέτει βιταμίνες και μέταλλα στα δημητριακά του πρωινού, βιταμίνη C σε ροφήματα και καραμέλες, ή βιταμίνη Α στις μαργαρίνες. Τα προϊόντα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα επιλέγουν προκειμένου να προσθέσουν επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα στην διατροφή τους.

Τα συμπληρώματα βιταμινών και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι χρήσιμα για την ενίσχυση της διατροφής, όταν όμως λαμβάνονται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επιβλαβή. Όσοι άνθρωποι καταναλώνουν μια υγιεινή διατροφή, την οποία ενισχύουν με εμπλουτισμένα τρόφιμα, και παράλληλα λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών έχουν την πρόθεση να εξασφαλίσουν στον οργανισμό τους τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασφάλιση καλής υγεία.

Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα από τη λήψη βιταμινών σε ποσότητες υψηλότερες από τις συνιστώμενες, και πολλοί περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών είναι πιθανό να οδηγήσει σε σαφή μειονεκτήματα για την υγεία τους. Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν μεγαδόσεις βιταμινών, αλλά ας σκεφτούμε ένα παράδειγμα, που αποκαλύπτει πως δεν είναι δύσκολο να το «παρακάνουμε».

Έστω ότι στο πρωινό καταναλώνετε εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, μια ενεργειακή μπάρα αργότερα, εμπλουτισμένα ζυμαρικά στο γεύμα και λαμβάνετε ένα πολυβιταμινούχο καθημερινά. Τότε, είναι πολύ εύκολο να προσλάβετε δόση βιταμινών πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη.

Η αλόγιστη χρήση εμπλουτισμένων τροφίμων σε συνδυασμό με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε προσλήψεις υψηλότερες της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ή των ανώτατων ασφαλών ορίων για διάφορες βιταμίνες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσάρεστων παρενεργειών.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, που συσσωρεύονται στους ιστούς. Σε περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα υπερβιταμίνωσης, που περιλαμβάνουν πονοκέφαλους, ηπατικές βλάβες, παραμόρφωση των οστών, μυαλγίες κ.ά.

Οι καταναλωτές, συχνά δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που ενέχει η υψηλή πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και E. Στο εμπόριο υπάρχουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε, που προωθούνται για την ανάπτυξη της τρίχας και των νυχιών. Εάν το συμπλήρωμα δεν ληφθεί βάση των οδηγιών και γίνει κατάχρηση, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε θρόμβους στο αίμα, κόπωση, καρκίνο του μαστού και προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι βιταμίνες Α και D, αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό του οργανισμού και στο ήπαρ. Ως αποτέλεσμα, η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες συνέπειες όπως κίρρωση του ήπατος, έντονη κόπωση, δερματική ξηρότητα και κνησμό.

Αντίθετα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, γι’ αυτό και είναι ανεκτές σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες. Όταν, για παράδειγμα, η βιταμίνη C προσλαμβάνεται σε ποσότητα μεγαλύτερη από τις ανάγκες του οργανισμού, η περίσσεια αποβάλλεται. Παρ’ όλα αυτά, πρόσληψη μεγαλύτερη των 2 γραμμαρίων, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροια.

Παρομοίως, η θειαμίνη (Β1) και η ριβοφλαβίνη (Β2) θεωρούνται σχετικά ήπιες ακόμα και σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από την συνιστώμενη πρόσληψη. Αντίθετα, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες, όπως απώλεια του αισθητηριακού και κινητικού ελέγχου.

Συμβουλές για τη λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων

-Εάν λαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμινών, προτιμήστε ένα που να παρέχει ποσότητες βιταμινών ίσες με την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
-Να λαμβάνετε πάντα τα συμπληρώματα σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
-Συζητήστε με το γιατρό για το συμπλήρωμα που παίρνετε και τη δόση του λαμβάνετε, ώστε να βρίσκεστε πάντα σε ασφαλή όρια.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγογράφηση με βάση τις ουσίες των φαρμάκων



Τροπολογία του υπ. Εργασίας στοχεύει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί ρύθμιση, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη «Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», με την οποία η συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους γιατρούς των ασφαλιστικών Ταμείων θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και όχι με την εμπορική ονομασία.

Μετά τη ψήφιση του νόμου, θα ακολουθήσει μελέτη από αρμόδιες επιτροπές και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία θα καθορίζονται οι κατηγορίες των δραστικών ουσιών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενειών καθώς, η λίστα των φαρμάκων που αντιστοιχούν σε κάθε δραστική ουσία και το ύψος της δαπάνης το οποίο θα καταβάλλεται από τα Ταμεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση στοχεύει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης περίθαλψης με παράλληλη εξασφάλιση της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών και σε συνδυασμό με τη πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του τοπίου στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Με την ίδια τροπολογία, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή του 25% επί της αξίας των φαρμάκων οι ασφαλισμένοι με χρόνιες παθήσεις για τις οποίες απαιτούνται φάρμακα υψηλού κόστους που επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι πίσω από την διάταξη για τη συνταγογράφηση κρύβεται: «Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες - ασφαλισμένους».

«Είναι μια ρύθμιση που ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες ιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη και για την οποία μόνον οι ιατροί είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι. Θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για να εξυπηρετήσει καθαρά λογιστικές ανάγκες» αναφέρει ακόμη ο ΙΣΑ.

Οι γιατροί τονίζουν ότι ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και ο αποτελεσματικός έλεγχος επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας και αναρωτιούνται γιατί η Κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη αυτό το σωστό μέτρο και τι συμφέροντα εξυπηρετεί.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να μας πει σε ποιες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι μόνον σε δύο χώρες ακόμη εφαρμόζεται, κι αυτές δεν φημίζονται για την ποιότητα του συστήματος υγείας τους. Επίσης δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων (ή ακόμη και πλαστών) από χώρες χαμηλού κόστους όπως η Κίνα και η Ινδία» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ και καταλήγει ότι το νέο μέτρο θα οδηγήσει τους πολίτες στον εξαναγκασμό να πληρώσουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται και έτσι το Δημόσιο και τα Ταμεία θα εξοικονομούν χρήματα.


Διαβάστε περισσότερα...