Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πιο υγιεινό το κρέας μετά το μαρινάρισμα


Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες είναι γνωστό ότι δημιουργεί τοξικές ουσίες, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες έχουν σχετιστεί με ορισμένους καρκίνους. Το μαρινάρισμα μειώνει τον κίνδυνο, αποτρέποντας τον σχηματισμό των ουσιών αυτών.
Ωστόσο, τα συστατικά της μαρινάδας φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς το δεντρολίβανο φαίνεται ότι ασκεί την μεγαλύτερη προστατευτική δράση, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Μελέτες αποκαλύπτουν πως η προσθήκη δεντρολίβανου στον κιμά και σε άλλα είδη κόκκινου κρέατος πριν από το ψήσιμο στον φούρνο, το τηγάνισμα, το βράσιμο στον ατμό ή το μπάρμπεκιου μειώνει σημαντικά τις ετεροκυκλικές αμίνες.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην «Επιθεώρηση Επιστήμης των Τροφίμων» (JFS), επιστήμονες δοκίμασαν εκχυλίσματα δεντρολίβανου σε μπιφτέκια, που στη συνέχεια μαγειρεύτηκαν σε θερμοκρασίες από 190 έως 200 βαθμούς Κελσίου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο υψηλότερη συγκέντρωση δεντρολίβανου είχε το εκχύλισμα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση των ετεροκυκλικών αμινών- σε μερικές περιπτώσεις υπερέβαινε το 90%.

Οι ερευνητές αποδίδουν το όφελος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το δεντρολίβανο: στο ροσμαρινικό οξύ, την καρνασόλη και στο καρνοσικό οξύ.

Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια, συνέκρινε διάφορες μαρινάδες και διαπίστωσε πως εκείνη που ασκούσε την μεγαλύτερη προστατευτική δράση ήταν ένα μείγμα από την Καραϊβική, που περιείχε τις τρεις προαναφερθείσες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Εάν η γεύση του δεντρολίβανου δεν σας ταιριάζει ή έχετε αλλεργία σε αυτό, δοκιμάστε μαρινάδες με σκόρδο, κρεμμύδι και χυμό λεμονιού.

Μικρά μυστικά
* Οι πικάντικες μαρινάδες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών σε ποσοστό έως 80%, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

* Οταν ψήνετε μπιφτέκια, να τα γυρνάτε κάθε 1 λεπτό, καθώς μελέτη στο Εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιφόρνια, έδειξε πως με τον τρόπο αυτό μειώνονται κατά 85% οι ετεροκυκλικές αμίνες. 

*
 Για να μειώσετε τη διάρκεια ψησίματος και συνεπακόλουθα τις ετεροκυκλικές αμίνες, να προθερμαίνετε το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να ψήνεται πιο γρήγορα όταν το βάλετε στην ψησταριά.

Διαβάστε περισσότερα...

Κολλημένοι µε το κρέας



Σύµφωνα µε στοιχεία του Ιδρύµατος «Αριστείδης ∆ασκαλόπουλος», ο µέσος Έλληνας καταναλώνει ετησίως 100 κιλά κρέας, δηλαδή 3 ½ φορές πάνω από τις συστάσεις των οργανισµών!
Όµως το τίµηµα της κρεατοφαγίας, ιδίως της προτίμησης στο κόκκινο κρέας, είναι βαρύ τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστηµονικός συνεργάτης της Μονάδας ∆ιατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Ρίσβας σημειώνει, «έχουµε συνδέσει τις ευχάριστες στιγµές µε το φαγητό και κυρίως µε την κατανάλωση κρέατος – βραδινές έξοδοι σε ταβέρνες, γιορτές, γαµήλιες δεξιώσεις. Συνεπώς, είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς τη διατροφική του ρουτίνα, µπορεί όµως να περιορίσει (σε ποσότητα) τα τρόφιµα που βλάπτουν την υγεία του. Αυτό που ωστόσο διαχωρίζει τους λαούς της Μεσογείου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι πως οι δεύτεροι τρώνε μεγάλες ποσότητες κατεργασμένου κρέατος, κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα µας».

Τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας περιγράφει µε τον πλέον ζοφερό τρόπο δεκαετής µελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που δηµοσιεύτηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine».
Οι ερευνητές μελέτησαν τις αιτίες θανάτου, την ηλικία αλλά και το διαιτολόγιο 500.000 ανθρώπων. Σημειώνεται πως από αυτούς, οι περίπου 71.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Από τα ευρήµατα οι επιστήμονες κατέληξαν πως όσοι έχουν καθημερινή όρεξη για κόκκινο κρέας (καταναλώνουν κατά µέσο όρο 120 γρ. ημερησίως) και αλλαντικά, έχουν κατά 20% - 40% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η παρακεταµόλη αυξάνει τον κίνδυνο άσθµατος


Οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να είναι προσεκτικοί όταν δίνουν στα παιδιά τους αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρµακα καθώς η παρακεταµόλη, που περιέχεται σε αυτά, µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εµφάνισης άσθµατος κατά την παιδική ηλικία.

Πριν από δύο χρόνια, µία ερευνητική οµάδα µε έδρα τη Νέα Ζηλανδία προειδοποιούσε τους γονείς πως η παρακεταµόλη  µπορεί να ευθύνεται για το άσθµα στα παιδιά.
Στο συµπέρασµα αυτό κατέληξαν τότε οι επιστήμονες αναλύοντας το ιατρικό ιστορικό 200.000 παιδιών σε 31 χώρες. Άλλες µελέτες συνδέουν την παρακεταµόλη και µε το έκζεµα ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

H «Ιντιπέντεντ» παρατηρεί, τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερες από 100 ιατρικές µελέτες να κάνουν λόγο για πιθανή σύνδεση της παρακεταµόλης µε την εµφάνιση άσθµατος.

Φέτος, γιατροί από τη Νέα Υόρκη εξέτασαν 300 παιδιά και κατέληξαν στο συµπέρασµα πως όσο πιο συχνά έπαιρνε η μητέρα αναλγητικά κατά την εγκυμοσύνη τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες το παιδί να παρουσιάσει άσθµα.

Επίσης, νεώτερη έρευνα διεθνών επιστηµόνων αποκάλυψε πως η παρατεταµένη χρήση παρακεταµόλης κατά την εγκυµοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο στα αγόρια να γεννηθούν µε κρυψορχία – διαταραχή στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων

Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως πονάει η μέση σας;


Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) μας ειδοποιεί πως η μέση μας δε λειτουργεί κανονικά. Πρόκειται για πόνο που εξελίσσεται σταδιακά ή κατά κρίσεις και είναι δυνατό να προσβάλει τον καθένα μας σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής.
Yπολογίζεται ότι πάνω από ένα δισ. άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια μορφή οσφυαλγίας.

Σε ποσοστό έως και 80%, οι περισσότερες οσφυαλγίες, αποδίδονται στην κακή στάση του σώματος, καθώς και στο γεγονός ότι η σπονδυλική στήλη κάποια στιγμή παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Τι προκαλεί τους πόνους στη μέση; 
• Οι τραυματισμοί των μυών και των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης.
• Διάφορες δραστηριότητες που εκτελούνται λανθασμένα, όπως σκύψιμο, σήκωμα βάρους, κακή στάση στην όρθια ή καθιστή θέση.
• Η εμφάνιση κήλης σε μεσοσπονδύλιο δίσκο που προκαλεί ισχυρό πόνο, ακόμα και αναπηρία (μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία) στο πόδι από πίεση των νεύρων.
• Η οστεοαρθρίτιδα, εκφυλιστική δηλαδή βλάβη της σπονδυλικής στήλης.
• Το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς προκαλούν σπασμό των μυών.
• Οι κληρονομικές ατέλειες και τα μη φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης, όπως λόρδωση, σκολίωση, κύφωση.
• Η οστεοπόρωση, η ελάττωση δηλαδή της οστικής μάζας στους σπονδύλους, με αποτέλεσμα να τους κάνει αδύνατους και εύθραυστους.
Βοηθήστε τη μέση σας
• Προσέχετε πάντα πώς χρησιμοποιείτε τη μέση σας.
• Βελτιώστε τη στάση του σώματος και τον τρόπο που κινείστε, κάθεστε και εργάζεστε.                     
• Συμπεριλάβετε την τακτική σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.
• Μειώστε το στρες στη ζωή σας.

Όταν ξαπλώνετε:
• Ο πόνος στη μέση μπορεί να ανακουφιστεί όταν ξαπλώνετε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα. Για τον ύπνο μπορείτε να βάζετε το στρώμα σας σε σκληρή βάση και να χρησιμοποιείτε πάντα χαμηλό μαξιλάρι.
• Αποφεύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα, γιατί έτσι πιέζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της μέσης.
Όταν κοιμάστε, ξαπλώνετε στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα ή ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Όταν κάθεστε:
Τα πόδια να ακουμπάνε καλά στο πάτωμα, τα γόνατα να βρίσκονται πιο ψηλά από τα ισχία, ενώ η ράχη σας να στηρίζεται σταθερά στην πλάτη του καθίσματος. Μπορείτε επίσης να στηρίζετε τα πόδια σας σε ένα σκαμνάκι.

Όταν οδηγείτε:
Τα γόνατα να είναι λυγισμένα και πιο ψηλά από τα ισχία. Μην κάθεστε μακριά από το τιμόνι με τα πόδια τεντωμένα.

Όταν σηκώνετε βάρη:

Πατάτε σταθερά στο έδαφος, λυγίζετε τα γόνατά σας –όχι τη μέση σας– και σηκώστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας. Σηκώνετε το αντικείμενο μόνο μέχρι το ύψος του στήθους, δίχως να «ξαφνιάζετε» τη μέση σας.

Όταν στέκεστε:
Αλλάζετε συχνά στάση και στηρίζετε το ένα πόδι σας σε χαμηλό στήριγμα. Μη στέκεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση. Αν χρειαστεί, λυγίστε τα γόνατά σας για να είναι έτσι η στάση σας σε ευθεία.

Όταν περπατάτε:

Φοράτε αναπαυτικά παπούτσια, κρατάτε το κεφάλι ψηλά και το σαγόνι σας προς τα μέσα, διατηρείτε ίσια τη λεκάνη. Αποφεύγετε τόσο τα ψηλοτάκουνα όσο και τα εντελώς επίπεδα παπούτσια.

Μην ξεχνάτε ότι: 
• Στη σωστή θέση θα πρέπει μια κάθετη γραμμή που ξεκινάει από το αφτί να διασχίζει τον ώμο, το μέσο των γοφών, να περνάει πίσω από το γόνατο και να καταλήγει μπροστά από τον αστράγαλο.

• Καλή στάση του σώματος δε σημαίνει ακαμψία, αλλά μια συνειδητή ισορροπία χαλάρωσης και τεντώματος του κορμού, που μπορούν να τηρηθούν σε όλες τις στάσεις και σε όλες τις δραστηριότητές μας. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, σηκώνουμε ένα αντικείμενο πιο ψηλά από το κεφάλι μας, οπότε αισθανόμαστε να διατρέχει το σώμα μας ένα αίσθημα επιμήκυνσής του. Τότε το σαγόνι πέφτει, οι ώμοι παραμένουν χαμηλά, ο θώρακας διευρύνεται και ανασηκώνεται, το στομάχι μπαίνει μέσα, η λεκάνη μαζεύεται προς τα κάτω και τα γόνατα χαλαρώνουν.

Διαβάστε περισσότερα...

5 τρόποι για περισσότερη ευφυΐα




Αν και ο δείκτης νοημοσύνης είναι γενετικώς προκαθορισμένος, υπάρχουν τρόποι για να αυξήσει κανείς την επονομαζόμενη λειτουργική νοημοσύνη του. Με άλλα λόγια υπάρχει τρόπος να γίνετε ευφυέστεροι.
Ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι;
1. Συνεχής μάθηση. Το να προσπαθεί κανείς να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα δυναμώνει τον εγκέφαλο, ιδίως όταν είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τα καταφέρει. Μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο σκληρά μελετάει κανείς τόσο περισσότερες συνδέσεις γίνονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λειτουργική νοημοσύνη.
2. Αποφυγή του έντονου στρες. Αν και το λίγο στρες μπορεί να διεγείρει τις νοητικές επιδόσεις, το παρατεταμένο, έντονο στρες μπλοκάρει το μυαλό.

3. Κατανάλωση τσαγιού. Η καφεΐνη είναι διεγερτική για τον οργανισμό και οξύνει το μυαλό. Καλύτερη είναι είναι αυτή στο τσάι και όχι στον καφέ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Πιο αποτελεσματικές είναι μικρές δόσεις τσαγιού μοιρασμένες μέσα στην ημέρα.

4. Άσκηση.
 Η συστηματική αεροβική γυμναστική βελτιώνει τις επιδόσεις στα τεστ νοητικής λειτουργίας στους μικρούς, ενώ προστατεύει τους μεγάλους ακόμα και από την άνοια. Μελέτη λ.χ. έδειξε πως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που διήνυαν περπατώντας 8 χιλιόμετρα την εβδομάδα, με μέτριο ρυθμό, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

5. Επίλυση σπαζοκεφαλιών. κουίζ, γρίφων, σταυρόλεξων. Κάθε είδους τεστ που απαιτεί έντονη νοητική προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει. 

Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεύουν τον καρκίνο με ιό του έρπη


Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένο ιό του έρπη για να θεραπεύσουν άτομα που έπασχαν από καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου.
Ο μεταλλαγμένος ιός επιτέθηκε και σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα.
Η κλινική δοκιμή έγινε σε 17 ασθενείς σε νοσοκομείο του Λονδίνου και έδειξε ότι η χρήση του ιού, σε συνδυασμό  με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, κατέστρεψε τους όγκους στους περισσότερους ασθενείς.
Δύο χρόνια μετά, οκτώ στους δέκα ασθενείς (ποσοστό 82%) δεν είχαν υποτροπή, ενώ μόνο δύο επανεμφάνισαν καρκίνο.
Ο μεταλλαγμένος ιός του έρπη διεισδύει στα καρκινικά κύτταρα, πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό τους και τα εξοντώνει από τον πυρήνα τους.
Ο ιός έχει προγραμματιστεί να παράγει μια πρωτεΐνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα.
Ερευνητές, από το Ίδρυμα Αντικαρκινικών Ερευνών του Λονδίνου, ανέφεραν ότι άρχισαν επίσης κλινικές δοκιμές σε ασθενείς που πάσχουν και από άλλα είδη καρκίνου, όπως του δέρματος.
Συγκριτικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 35% - 55% των ασθενών που ακολουθούν την κλασική αντικαρκινική θεραπεία (χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία), χωρίς τη βοήθεια του ιού του έρπη, επανεμφανίζουν καρκινικούς όγκους μετά από δύο χρόνια, συνεπώς η νέα μέθοδος φαίνεται να έχει σαφή ευεργετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η αυτοεξέταση σώζει ζωές


Ποιές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού;

1. Οι γυναίκες με επιβαρυμένο ατομικό ιστορικό. Αναλυτικά, αν μια γυναίκα είχε παλιότερα καρκίνο στον ένα μαστό, βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει νέο, δεύτερο καρκίνο στον ίδιο ή στον άλλο μαστό. Επίσης, αν μια γυναίκα έχει στο παρελθόν υποβληθεί σε αφαίρεση όζου του μαστού, ο οποίος στη βιοψία παρουσιάζει άτυπη υπερπλασία, τότε ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

2. Οι γυναίκες με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό. Αν στο περιβάλλον της γυναίκας, η μητέρα της ή η αδελφή της ή η κόρη της εμφάνισαν καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερα πριν την ηλικία της εμμηνόπαυσης, είναι αυξημένος ο κίνδυνος και για την ίδια.

3. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Σημαντικός παράγοντας, που σχετίζεται άμεσα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία. Αφορά κυρίως γυναίκες άνω των 40 ετών και σπανίζει στις νεότερες ηλικίες.

4. Η ύπαρξη μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA-1 και BRCA-2 αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού.

Ποιά ευρήματα από το μαστό θα οδηγήσουν τη γυναίκα να απευθυνθεί στον ιατρό;

1. Η ψηλάφηση ενός οζιδίου (μάζας) στο μαστό
2. Οι μεταβολές στο δέρμα του μαστού (κοκκίνισμα, σκληράδα, εισολκή του δέρματος ή της θηλής, έκζεμα που επιμένει)
3. Η εκροή υγρού από τη θηλή.

Τα παραπάνω ευρήματα δεν υποδηλώνουν αποκλειστικά καρκίνο του μαστού. ΑΠΑΙΤΟΥΝ όμως διερεύνηση από χειρουργό.

Οι κύστεις και οι καλοήθεις όγκοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

ΟΧΙ, εκτός αν υπάρχουν αλλοιώσεις άτυπης υπερπλασίας.

Ο πόνος στο μαστό αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου;

Η μασταλγία ή αλλιώς ο πόνος στο μαστό είναι το σύμπτωμα που οδηγεί σε έντονη ανησυχία την γυναίκα. Δεν αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, μιας και εμφανίζεται και σε καλοήθεις παθήσεις του μαστού καθώς και σε νοσήματα εκτός μαστού.

Πως επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Με 3 τρόπους:

α. με την αυτοεξέταση των μαστών από την γυναίκα κάθε μήνα.

β. με την τακτική προληπτική εξέταση των μαστών από το γιατρό.

γ. με την τακτική προληπτική εξέταση των μαστών με μαστογραφία.

Αναστάσιος Ξιάρχος, χειρουργός Ιατρικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο με θέμα την Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) σας προσκαλεί
στο Συνέδριο με θέμα την Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις
στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος – EUROPLAN.

Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5%, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων - υποβολή μηχανογραφικού δελτίου



Δελτίο Τύπου 
Ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5%, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων – υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει τις τελικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.
Α. Εντός των ημερών οι υποψήφιοι παραλαμβάνουν από τις Γραμματείες των επταμελών επιτροπών, που έχουν συσταθεί στα 14 Νοσοκομεία το Πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησής τους, που είναι απαραίτητο για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και την εγγραφή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Β. Στο μέσο της επόμενης εβδομάδας θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο το μηχανογραφικό δελτίο.
Οι υποψήφιοι πρέπει να μελετήσουν πολύ προσεκτικά το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και συγκεκριμένα :
-  τις σχολές και τα τμήματα ανά ίδρυμα, στα οποία έχουν πρόσβαση
- τις παθήσεις που αποκλείονται ανά σχολή ή τμήμα ή τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν σχολές ή τμήματα, ώστε οι υποψήφιοι να επιλέξουν προσεκτικά τις προτιμήσεις τους
- τις απαραίτητες οδηγίες – πληροφορίες για τη συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού.

Γ. Από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ως και την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου οι υποψήφιοι (ή νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι) θα προσέλθουν στο πλησιέστερο σε αυτούς Λύκειο για να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο.
Η ως άνω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή η υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.
Μετά την οριστική ηλεκτρονική του υποβολή στο Λύκειο, το μηχανογραφικό δελτίο ούτε διορθώνεται ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται.
Κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου συνυποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά :
1) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του υποψηφίου κατόπιν επίδειξης του πρωτότυπου.
2) Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου απόλυσης  Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή πρωτότυπος τίτλος Λυκείου της αλλοδαπής συνοδευόμενος από επίσημη μετάφραση αυτού.
Σε περίπτωση που ο τίτλος προέρχεται από ξένο σχολείο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επιπλέον δικαιολογητικά, τα οποία μπορεί να πληροφορηθεί από το μηχανογραφικό ή από το Λύκειο κατάθεσής του.
3) Απλή φωτοτυπία του Πιστοποιητικού διαπίστωσης της πάθησης από το νοσοκομείο που θα αναφέρει ακριβώς το λεκτικό και το διψήφιο κωδικό της πάθησης ή των παθήσεων, κατόπιν επίδειξης του πρωτότυπου.
4) Σε περίπτωση υποβολής του μηχανογραφικού, από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, συνυποβάλλεται και η πρωτότυπη εξουσιοδότηση.
Δ. Μετά την κατάθεση, όλα τα δικαιολογητικά θα αποσταλούν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΔΒΜΘ, για έλεγχο των στοιχείων και τελική έκδοση αποτελεσμάτων.
Με νεότερο δελτίο τύπου θα ανακοινωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την εγγραφή των επιτυχόντων.
Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου : www.minedu.gov.gr (στο σύνδεσμο Δελτία Τύπου ή στο σύνδεσμο Εξετάσεις) ή από την αρμόδια ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ του ΥΠΔΒΜΘ στα τηλέφωνα: 210-3442100, 3442101, 3442099, 3442702.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...