Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τι συμβαίνει όταν καταψυχθεί μια… σαπουνόφουσκα!


Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες.

Η Angela Kelly, είναι μια φωτογράφος από την Ουάσιγκτον που παρουσίασε τις μοναδικές εικόνες από τις… κατεψυγμένες σαπουνόφουσκες!

Όπως δήλωσε, για να πραγματοποιήσει τις πρωτότυπες φωτογραφήσεις, την βοήθησε ο 7χρονος γιος της, που δημιουργούσε τις σαπουνόφουσκες.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες…


















Διαβάστε περισσότερα...

Σκότωσε με την καραμπίνα του ποιμενικό σκύλο


Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο 45χρονος.

Έναν 45χρονο, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε με την κυνηγετική του καραμπίνα έναν ποιμενικό σκύλο, συνέλαβαν, χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Το όπλο, με το οποίο ο δράστης σκότωσε το ζώο που ανήκε σ' έναν 37χρονο, κατασχέθηκε.


Διαβάστε περισσότερα...

Νέοι χάρτες πληροφόρησης στα Χανιά


Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ζωγραφισμένα μνημεία και τοπία της πόλης.

Περισσότερο φιλική και φιλόξενη για τους επισκέπτες αλλά και για τους κατοίκους, γίνεται η πόλη των Χανίων καθώς με πρωτοβουλία του δήμου σε διάφορα σημεία τοποθετούνται ενημερωτικοί χάρτες με ζωγραφικές απεικονίσεις, που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες.

Στους χάρτες, ο επισκέπτης μπορεί να δει ζωγραφισμένα τα αξιόλογα και σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης καθώς και να διαβάσει περιεκτικές πληροφορίες γι' αυτά. Ο πρώτος ενημερωτικός χάρτης αφορά την Παλιά Πόλη των Χανίων, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα ανάλογοι χάρτες θα τοποθετηθούν και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.

Η δράση αυτή εντάσσεται από τη δημοτική Αρχή σε μια συνολικότερη προσπάθεια βελτίωσης και ενίσχυσης της πληροφοριακής σήμανσης με κύριο στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προσέλκυση όχι μόνο των τουριστών αλλά και των ίδιων των κατοίκων για να επισκεφτούν και να δουν μνημεία και αξιόλογα σημεία της πόλης στην οποία ζουν και που ίσως δεν τα γνωρίζουν ή δεν τα έχουν επισκεφτεί.

«Η δράση έχει ως στόχο αφενός την διευκόλυνση της ενημέρωσης των επισκεπτών της πόλης μας και αφετέρου την αισθητική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης.

Ως ένα σημαντικό εργαλείο ανάδειξης και αξιοποίησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του δήμου Χανίων, Μαρία Κοκκινάκη.

«Βασικό μας μέλημα είναι η πληροφορία να είναι σύντομη και περιεκτική, και να δίνει το ερέθισμα στον επισκέπτη και τον πολίτη, αν το επιθυμεί, να ανατρέξει εις βάθος, σε άλλες πηγές όπως ιστορικά βιβλία, στις επίσημες ιστοσελίδες του δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού. Κύριος στόχος μας είναι ο ίδιος ο κάτοικος της πόλης να μπορέσει να γνωρίσει τα σπουδαία μνημεία μας και να τα προστατέψει. Η πληροφορία που υπάρχει σε αυτούς είναι σύντομη, κατανοητή και αυτό το επιτύχαμε, αφού η αναγραφή των στοιχείων έγινε σε αγαστή συνεργασία και με τους ξεναγούς των Χανίων», τόνισε η κ. Κοκκινάκη.

Τους χάρτες, ο κάθε επισκέπτης μέσω έξυπνου κινητού ή υπολογιστή-ταμπλέτα, μπορεί να σαρώσει (σκανάρει) τις ειδικές ετικέτες QR που βρίσκονται στη βάση κάθε ενημερωτικού χάρτη και να λάβει άμεσα και δωρεάν τη νέα εφαρμογή τουριστικής πληροφόρησης που δημιούργησε ο δήμος Χανίων και η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί και επίσημα το αμέσως προσεχές διάστημα.



Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικό σκάνδαλο στην Ιαπωνία


Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από κατεψυγμένα προϊόντα μολυσμένα με φυτοφάρμακο.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει στην Ιαπωνία ένα διατροφικό σκάνδαλο, όπου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ασθένησαν μετά την κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων μολυσμένων με ένα φυτοφάρμακο-εντομοκτόνο.

Πολίτες έχουν αναφέρει εμετούς και διάρροιες, καθώς και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ύστερα από την κατανάλωση προϊόντων, μεταξύ των οποίων πίτσα και λαζάνια που παρασκεύαζε η Aqlifoods, θυγατρική εταιρεία της Maruha Nichiro Holdings, της μεγαλύτερης εταιρείας θαλασσινών στη χώρα.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που δηλητηριάστηκαν από τα μολυσμένα τρόφιμα ξεπέρασε τα 1.000 με περισσότερους από 200 να είναι κάτοικοι του νησιού Χοκάιντο.

Στην περιφέρεια της δυτικής Οζάκας, ένα βρέφος εννέα μηνών νοσηλεύτηκε τη Δευτέρα με εμετούς μετά την κατανάλωση κατεψυγμένων κροκετών με κρέμα καλαμποκιού, αναφέρει το πρακτορείο.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συγκέντρωση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου που εντοπίστηκε στις κατεψυγμένες κροκέτες που παρασκεύαζε η εταιρεία Aqlifoods ήταν 2,6 εκατομμύρια φορές υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Δείγμα από τις κροκέτες βρέθηκε ότι περιείχε περίπου 26.000 μέρη ανά εκατομμύριο του φυτοφαρμάκου-εντομοκτόνου μαλαθείου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο.

Στην κρούστα από τις κατεψυγμένες κροκέτες των Maruha Nichiro και Aqlifoods, με έδρα της περιφέρεια Γκούνμα βόρεια του Τόκιο, εντοπίστηκε η υψηλότερη συγκέντρωση της ουσίας αυτής. Οι κατεψυγμένες κροκέτες διατέθηκαν στην κεντρική Ιαπωνία.

Το Kyodo, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, μετέδωσε ότι το υψηλό επίπεδο μόλυνσης σε κομμάτια των κροκετών δείχνει ότι το φυτοφάρμακο προστέθηκε μετά την παρασκευή των κατεψυγμένων προϊόντων.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι πρόκειται για δολιοφθορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι προϋποθέσεις για να λάβει άδεια ένας κρατούμενος


"Θέμα" αδειών των κρατουμένων τίθεται, με αφορμή την "εξαφάνιση" του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος αποφάσισε να μην επιστρέψει στη φυλακή μετά την άδεια εννέα ημερών που είχε λάβει.

Οι άδειες στους κρατούμενους χορηγούνται ως τακτικές, έκτακτες ή εκπαιδευτικές και η χορήγηση τους αποφασίζεται από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από το διευθυντή των φυλακών, την κοινωνική λειτουργό και από τον προεδρεύοντα σε αυτό εισαγγελέα, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 του Ν. 3772/2009 έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη χορήγηση της άδειας και να την παραπέμψει στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα.

Ο κατάδικος θα πρέπει να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών ποινής λόγω εργασίας, και η κράτησή του να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες. Σε περίπτωση έκτισης ισοβίου κάθειρξης, η κράτηση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη.

Οι προϋποθέσεις για να λάβει άδεια κάποιος κρατούμενος:

-Να μην εκκρεμεί κατά του κατάδικου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος.

-Να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, τέλεσης νέων εγκλημάτων.

-Να συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στην παιδεία


Πώς θα κατανεμηθούν τα 490.000.000 ευρώ.

Σε 490.000.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται μεταξύ των άλλων τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας κλπ.

Από τα 490.000.000, τα 90.000.000 είναι από εθνικούς πόρους και αφορούν τους ακόλουθους τομείς:



Επιχορήγηση Ν.Π για αγορά απαλλοτριώσεων
10.046.224,82
Κατασκευές έργων
5.000.000
Επιχορήγηση ΝΠ κατασκευή έργων
19.417.664,92
Επιχορήγηση ΝΠ μηχανικό εξοπλισμό
9.500.407,49
Μελέτες-Έρευνες
531.084,68
Επιχορήγηση για μελέτες-έρευνες
17.776.032,78
Επιχορήγηση για λοιπές δαπάνες
4.214.555,33
Διάφορες λοιπές δαπάνες
1.599.733,34
Επιχορήγηση για λοιπές δαπάνες
1.500.000
Τα υπόλοιπα 400.000.000 ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους τα οποία κατανέμονται ως εξής:


Μισθοί – Επιδόματα - Οδοιπορικά - Υπερωρίες
25.000.000
Επιχορήγηση Ν.Π για αγορά απαλλοτριώσεων
12.000.000
Επιχορήγηση ΝΠ συντήρηση έργων
9.192.217,36
Επιχορήγηση ΝΠ για μηχανικό εξοπλισμό
37.454.298,56
Επιχορήγηση για λοιπές δαπάνες
173.272.753,80
Διάφορες λοιπές δαπάνες
43.080.730,28
Επιχορήγηση για λοιπές δαπάνες
100.000.000

Όσον αφορά τα προηγούμενα οικονομικά έτη να αναφέρουμε ότι για το 2011 οι διαμορφωθείσες πιστώσεις ανέρχονταν στα 453.610.000 και για το οικονομικό έτος 2012 έφθασαν τα 540.000.000 και το 2013 διαμορφώθηκαν στα 475.000.000.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέταξαν το Ηρώο στα σκουπίδια


Οργή επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Βέροιας για το Ηρώο που ως πριν από λίγα χρόνια κοσμούσε την κεντρικότερη πλατεία της πόλης και πλέον βρίσκεται στα σκουπίδια στο μηχανοστάσιο του δήμου.



Ο ακρωτηριασμένος ανώνυμος άνδρας, στον οποίο έλειπε το δεξί χέρι από τον ώμο και το αριστερό πόδι από το γόνατο και κάτω, κρατούσε ένα περιστέρι, σύμβολο των δεινών του πολέμου και των αρετών της ελευθερίας και της ειρήνης.

Το γλυπτό κατασκευάστηκε το 1987 από τον Ευθύμιο Καλευρά, γλύπτη γεννημένο το 1929 στον Καταχά Κατερίνης, και αποτελούσε το καμάρι της πόλης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεσμεύουν καταθέσεις για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής


Στο μέτρο της δέσμευσης καταθέσεων και χρηματικού περιεχομένου θυρίδων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής επιχειρήσεων, καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών.

Απαγόρευση μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, δέσμευση του 50% των καταθέσεων, καθώς και του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και παρακαταθηκών, είναι τα μέτρα που θα επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η φορολογική διοίκηση απαγορεύεται να παραλαμβάνει ή να χορηγεί κάθε έγγραφο που απαιτείται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, όπως δηλώσεις, συμφωνητικά, βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά, και δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων των πάσης φύσεως λογαριασμών, των χρηματικών παρακαταθηκών και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη στα λειτουργούντα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν σιαμαίες φάλαινες


Δυο σιαμαίες φάλαινες βρέθηκαν νεκρές ανοιχτά των ακτών του Μεξικό. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση δίδυμων σιαμαίων γκρι φαλαινών.

Όπως αναφέρει το econews.gr, τις δυο φάλαινες ανακάλυψαν επιστήμονες στην περιοχή Laguna Ojo de Liebre και όπως αναφέρουν είναι αρκετά πιθανό η μητέρα να απέβαλε τα έμβρυα, λόγω του προβλήματός τους.

Σιαμαία δίδυμα έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν σε ρυγχοφάλαινες, πτεροφάλαινες και άλλα είδη, ποτέ όμως σε γκρι φάλαινες.

Τα νεκρά έμβρυα έχουν μήκος μόλις 2,1 μέτρα, ενώ τα νεογέννητα μωρά των γκρι φαλαινών φτάνουν σε μήκος ως και τα 4,8 μέτρα.

Η Alisa Schulman-Janiger, ερευνήτρια στην Αμερικανική Εταιρία Κητωδών, επισήμανε ότι τα δίδυμα δεν είχαν αναπτυχθεί σωστά και διερωτήθηκε αν η γέννα σκότωσε και τη μητέρα.

Οι νεκρές φάλαινες περισυλλέχθησαν για έρευνα από τους επιστήμονες.

Οι γκρι φάλαινες καταφθάνουν σε λιμνοθάλασσες κατά μήκος της χερσονήσου Baja California, μετά από ταξίδι 9.600 χιλιομέτρων από τα νερά της Αρκτικής.

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ατμόσφαιρας και Ωκεανών, ο πληθυσμός των γκρι φαλαινών ανέρχεται σε 21.000.

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ή τις δυο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πλαστά διπλώματα οδήγησης με «ταρίφα» από 3.000 ευρώ


Συνελήφθησαν τρία άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

Πλαστά διπλώματα οδήγησης κατηγορείται ότι εξασφάλιζε σε ενδιαφερόμενους σπείρα που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Αλεξανδρούπολη.

Η «ταρίφα» για κάθε πλαστό δίπλωμα κυμαινόταν από 3.000 έως 4.000 ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής συνελήφθησαν τρία άτομα (δύο άνδρες και μια γυναίκα) ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 34 και 24 ετών και αναζητείται και ένας αλλοδαπός. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία τα μέλη της σπείρας κατηγορούνται ότι επικοινωνούσαν με υποψήφιους οδηγούς και υπόσχονταν ότι θα τους εξασφαλίσουν το πλαστό δίπλωμα.

Στη συνέχεια η 24χρονη φέρεται ότι εισέπραττε τα χρήματα και ,μέσω του συνομηλίκου της κατέληγαν στον αλλοδαπό συνεργό τους, προκειμένου να εκδοθεί το δίπλωμα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, πλαστογραφία και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων – φωτοβολίδων, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 1 κυνηγετικό όπλο , αυτοσχέδιος μηχανισμός πυροδότησης φωτοβολίδων με 2 τηλεχειριστήρια, 161 κάλυκες, 2 κροτίδες, κ.α.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό πόσα πλαστά διπλώματα εξέδωσαν οι συλληφθέντες, αλλά και μέσω ποιας υπηρεσίας. Η προανάκριση και οι έρευνες συνεχίζονται για να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Λαμία: Πέταξαν νεκρό πρόβατο στο δρόμο


Ένα μακάβριο και αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν κάτοικοι της Λαμίας, που είδαν ένα νεκρό πρόβατο πεταμένο ανάμεσα σε δύο κάδους απορριμμάτων , ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, έκοβαν βόλτες αδέσποτα σκυλιά. Προβληματισμό προκαλεί πάντως πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός που «πέταξε» το άτυχο ζώο στον δρόμο, να μην αναλογιστεί τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει στην δημόσια υγεία η ενέργεια του.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει το κολυμβητήριο του Ζαππείου!


Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς πετρελαίου για τη θέρμανση της πισίνας.



Στα πρόθυρα κλεισίματος είναι το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sport-fm.gr , οι ομάδες (εθνική κολύμβησης, εθνική τεχνικής κολύμβησης, σύλλογοι υδατοσφαίρισης, σύλλογοι κολύμβησης), οι οποίες φιλοξενούνται, έχουν ήδη ενημερωθεί για το κλείσιμο της πισίνας την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ο λόγος, όπως αναφέρεται, είναι η έλλειψη πετρελαίου και κατ’επέκταση η θέρμανση του νερού. Σημειώνεται, ότι στις αρχές Δεκέμβρη είχε αναπτυχθεί το ίδιο σενάριο, όμως τελικά βρέθηκε πηγή που κάλυψε τις ανάγκες αγοράς πετρελαίου.

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους, κάτι το οποίο αναμένεται άμεσα.

Επισημαίνεται πως το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά είναι επίσης κλειστό (λειτουργεί μόνο το καταδυτήριο) και αναμένεται να ανοίξει στις 20 του Γενάρη, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου.


Διαβάστε περισσότερα...

«Το ταξίδι μιας ευχής»


«Το ταξίδι μιας ευχής» είναι ο τίτλος που φέρει η νέα έκθεση της εικαστικού Νότας Τσιτούρα.

Σε μια εποχή που όλοι είμαστε εκτεθειμένοι η γνωστή εικαστικός αποφάσισε να εκτεθεί αποκαλύπτοντας στο κοινό μονοπάτια που ξετυλίγονται μέσα από σύμβολα, σαν «κύματα πιθανοτήτων».

Τα έργα της ανοίγουν δρόμο σε μια ευχή, που εξαπλώνεται κρυμμένη κάτω από πολύχρωμα νήματα, σαν ύμνος που εξυψώνει την ανθρώπινη ζωή. Έτσι, ήταν κάποτε το τελετουργικό των γυναικών, με το τύλιγμα της κλωστής σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης και κάθαρσης για την πραγμάτωση ενός καλού.

Η έκθεση θα έχει ανοιχτές τις πύλες της για το κοινό από τις 9 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου στην «Gallery 7» (Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου, Αθήνα) και τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014 στις 8.00 μ.μ.






Διαβάστε περισσότερα...

Δικαστήριο απομάκρυνε 4χρονο κοριτσάκι από τη μητέρα του


Το τετράχρονο κοριτσάκι μιας Ρουμάνας μετανάστριας στην Ιταλία χωρίστηκε από τη μητέρα του επειδή –όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου- αυτή ζούσε σαν "παράσιτο" από κοινωνικά επιδόματα και είχε αρνηθεί προτάσεις εργασίας.

Ένα δικαστήριο ανηλίκων έστειλε αστυνομικούς με πολιτικά και κοινωνικούς λειτουργούς σε παιδικό σταθμό στο Ραπάλο, κοντά στη Γένοβα, για να πάρουν το παιδί και να το δώσουν σε θετή οικογένεια, αποκαλύπτει η τοπική εφημερίδα Il Secolo XIX.

Το δικαστήριο πήρε την απόφαση αυτή να απομακρύνει το παιδί από τη μητέρα του επειδή ο τρόπος ζωής της ήταν "ασταθής, επισφαλής, αντίθετος με την ανάληψη πραγματικών δεσμεύσεων και μοιάζει με αυτόν ενός παράσιτου όσον αφορά τη λήψη βοήθειας", υποστηρίζεται στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αυτού.

Η 38χρονη γυναίκα ελέχθη ότι ζει σε ξενώνα που ανήκει στην τοπική ενορία, ότι κερδίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ το μήνα ως επιστάτρια και ότι αρνήθηκε διάφορες ευκαιρίες για απασχόληση που της πρότειναν οι αρχές.

Τα χρόνια που πέρασαν η 38χρονη έδειξε ως μητέρα "σοβαρές ελλείψεις και ανευθυνότητα" και ότι "δεν μπορεί να θρέψει και να φροντίσει μόνη της την κόρη της", παρά την μεγάλη εξωτερική βοήθεια που λάμβανε, σύμφωνα με το δικαστήριο.

"Πείτε μου τι να κάνω για να πάρω πίσω την κόρη μου, δεν έκανα τίποτα" κακό, είπε η ίδια η μητέρα, τις δηλώσεις της οποίας μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Την μητέρα υπερασπίστηκε εξάλλου και ο επικεφαλής του παιδικού σταθμού στον οποίο πήγαινε η 4χρονη. Αυτός δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το παιδί έδειχνε πάντα φροντισμένο.

Μια νέα ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 30 Ιανουαρίου, κατά την οποία το δικαστήριο ανηλίκων θα αποφασίσει αν η μητέρα μπορεί να πάρει πίσω το παιδί της και υπό ποίους όρους.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα έργα του Έλληνα γλύπτη που γοήτευσαν τους Κινέζους


Μετά την μεγάλη ατομική αναδρομική έκθεση του Κωστή Γεωργίου με ζωγραφική και γλυπτική που περιόδευσε στα σπουδαιότερα μουσεία της Κίνας, (SUZHOU MUSEUM, SΑANXI MODERN MUSEUM κ.λ.π) και την ατομική του στην HILTON ASMUS GALLERY στο Σικάγο, στην οποία παράλληλα πρωτοπαρουσίασε στο κοινό της Αμερικής το τρίτο κατά σειρά CD με τη μουσική του, "CHICAGO PIXELS", επέστρεψε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο FONDATION D' UCCLE στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2013. Στη συνέχεια τα έργα αυτής της έκθεσης μεταφέρθηκαν στο "MUSEE VILLA BEATRIX ENEA ANGLET" στη Γαλλία σε μια έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου του 2013 και θα λήξει στις 15 Ιανουαρίου του 2014. Στις 4 Φεβρουαρίου με 2 Μαρτίου του 2014 ακολουθεί η μεγάλη ατομική του έκθεση στο μουσείο Μπενάκη, με έργα γλυπτικής μνημειακών διαστάσεων τις τελευταίας εικοσαετίας. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Μάνος Στεφανίδης. Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση μιας εικοσαετίας με έργα παλαιότερα και σύγχρονα.





Ο Κωστής Γεωργίου είναι από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς 'Έλληνες εικαστικούς της σύγχρονης γενιάς. Με περισσότερες από ενενήντα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και τις σπουδαιότερες γκαλερί και με πλέον των τριακοσίων ομαδικών σε παγκόσμια κλίμακα, αποτελεί αναμφίβολα την αιχμή του δόρατος της γενιάς του και τιμή για τον Ελληνισμό, ιδιαιτέρως σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η πρόσφατη αναδρομική του υπό τον γενικό τίτλο "OPUS OMEGA", που έκανε περιοδεία στα μεγαλύτερα μουσεία της Κίνας (SUZHOU MODERN ART MUSEUM, SHAANXI CONTEMPORARY MUSEUM, NIGBO MODERN, HUBEI ART MUSEUM, HEILONGJIANG MUSEUM κ.λ.π), γνώρισε μεγάλη επιτυχία και του χάρισε την αποδοχή και στην μακρινή Κίνα.



Ο Κωστής Γεωργίου αποτελεί το χαρακτηριστικό πρότυπο του ανήσυχου και ανένταχτου δημιουργού, ο οποίος κινείται με παροιμιώδη άνεση και ιδιότυπη λιτότητα και στοχασμό ανάμεσα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση ή τη μουσική, καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ τους. Δεν είναι κάποια ιμπεριαλιστική διάθεση, αλαζονεία ή προσπάθεια εντυπωσιασμού που τον κατατρύχει, αλλά η αγωνιούσα δημιουργική και "βουλιμική" συνιστώσα του που ορίζει και κατακυριεύει κάθε μόριο της ύπαρξης του. Ο Κωστής Γεωργίου αποτελεί μια εν δυνάμει ανήσυχη προσωπικότητα πλημμυρισμένη από ετερώνυμα φορτία ενέργειας που αυτοτροφοδοτούνται από ένα ιδιότυπο δημιουργικό "ψυχαναγκασμό", ανασύροντας στο φως τα "στοιχειά" και τα "τελώνια" που κατοικούν μέσα του.



Σε μια αυτοκριτική προσέγγιση σχετικά με τις μουσικές του αναζητήσεις παράλληλα με τη ζωγραφική και τη γλυπτική, ο Κωστής Γεωργίου αναφέρει: " Ο δημιουργός που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να διαρρηγνύει τον πυρήνα των δεδομένων και να ακυρώνει τις διαχωριστικές γραμμές και τις υφιστάμενες συμβάσεις. Πρέπει να λειτουργεί "παραβατικά" αν επιθυμεί, έστω κατά τι, να συναντήσει την τόσο ακριβοθώρητη και σπανιότατη πλέον έννοια της ελευθερίας. Σε αυτό το μουσικό μου τόλμημα δεν λειτουργώ ως "ιμπεριαλιστής" η ως κάποιος ξιπασμένος αλαζόνας, που ως σκοπό έχει να δημιουργήσει απλώς και μόνο εντυπώσεις. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μουσικό, τουλάχιστον με την κλασσική έννοια, αναγνωρίζω όμως και κοινωνώ σε βάθος τις σπουδαίες μουσικές αξίες. Σέβομαι το συμπαντικό ρόλο της μουσικής και συγχρόνως αντιλαμβάνομαι το απόλυτο μέγεθός της. Κινούμαι στις παρυφές του μουσικού CORPUS αναζητώντας τα φαντάσματά μου, σκαλίζοντας μύχιες και μυστικές πτυχές που με παρασύρουν στη συναρπαστική δίνη τους. Ανέκαθεν τολμούσα τις άγνωστες και "επικίνδυνες" διαδρομές, μολονότι γνωρίζω πόσο εύκολα μπορώ να τσακιστώ. Αλλά αν δε λειτουργήσει ο δημιουργός ως "παραβάτης" τότε ποιος άλλος διαθέτει αυτό το ζωογόνο προτέρημα; Νοιώθω τον ίλιγγο του κινδύνου να με συναρπάζει. Αισθάνομαι γυμνός και ελεύθερος, όταν πηδάω από το πεδίο της έκπληξης, στο ναρκοπέδιο των νέων συγκινήσεων. Νοιώθω ζωντανός και δικαιωμένος όταν η έξαρση της πράξης με μεταφέρει από τη σκηνή των χρωμάτων του μουσαμά στο χρώμα των ήχων της μουσικής και από τη δραματική αδιαλλαξία του πηλού, που αναμένει την μετάλλαξη του σε γλυπτό, στον χείμαρρο των ήχων που γλιστρά αγχωτικά στα πλήκτρα του συνθεσάιζέρ μου. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σοβαρότερος λόγος για να επιχειρείς τις πιο επικίνδυνες καταδύσεις".



Το πρόγραμμα του για το 2013-14, εκτός από την μεγάλη αναδρομική έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 στο "MUSEE VILLA BEATRIX ENEA " , στη Γαλλία και θα διαρκέσει δύο μήνες, την ατομική του έκθεση στο ABBAYE NEUMUSTER στο Λουξεμβούργο, την ατομική έκθεση γλυπτικής στο PARK SOLVEY στις Βρυξέλλες και στο Μουσείο Μπενάκη, περιλαμβάνει και την προετοιμασία της δημιουργίας της μουσικής που θα συνοδεύει ηχητικά την μεγάλη Κινεζοευρωπαική ομαδική έκθεση γλυπτικής υπό τον γενικό τίτλο "EU ARMY AND THE EMPERROR QINS" που θα πραγματοποιηθεί στο "CONTEMPORARY MUSEUM OF ARTS" της πόλης ΤΑΛΙΝ στην Εσθονία, και στην οποία ο Κωστής συμμετέχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το γλυπτό του "PHYLAX".



Στις φωτογραφίες θα δείτε την εγκατάσταση των μνημειακών συνθέσεων "COSMICON" (12 μέτρα Χ 12 μέτρα Χ 3,5 μέτρα), "ECVOUS"( 8μ.Χ 3,5μ Χ 1,20μ.) και "KELYPHOS"(5μ. Χ 2,20μ. Χ 2,20 μ.) , κατά παραγγελία του VANKE MIDTOWN MALL για να τοποθετηθούν στις δύο εισόδους του αντιστοίχως. Τα αποκαλυπτήρια των έργων και η λειτουργία του Mall διενεργήθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου 2013 ενώπιον τοπικών παραγόντων, επιφανών επιχειρηματιών και πλήθους κόσμου. Πρόκειται για μοναδικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο. Είναι εικόνες που παραπέμπουν στη μοναδική σε ύφος δουλειά του Κωστή Γεωργίου, αναγνωρίσιμες σε διεθνές επίπεδο. Ο κινέζικος Τύπος υποδέχθηκε τις γλυπτικές εγκαταστάσεις του Κωστή Γεωργίου με ενθουσιασμό , γεγονός που καταγράφηκε με εγκωμιαστικό τρόπο στα έντυπα, τις εφημερίδες και την τηλεόραση.










Διαβάστε περισσότερα...

Σπυρόπουλος: Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις


Για τα θέματα των συντάξεων μίλησε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Star ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες. Στην κατεύθυνση αυτή εικάζεται ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις», τονίζοντας ότι οι συντάξεις είναι ασφαλείς το 2014.

Η προσωπική του εκτίμηση, όπως είπε, είναι ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα υπάρξει μία μετρήσιμη μείωση της ανεργίας.

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, καμία μείωση, καμία προσαρμογή που να αφορά τις συντάξεις χηρείας».

Όσον αφορά τα όρια συνταξιοδότησης, ο διοικητής του ΙΚΑ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ούτε μελετάται αναπροσαρμογή - αναπροσδιορισμός ορίων συνταξιοδότησης».

Δείτε τα βίντεο από το Star:







Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο δεξιοτέχνης του βιολιού Γιώργος Κόρος


Ο Γιώργος Κόρος, ένας από τους σπουδαιότερους εκφραστές της μουσικής παράδοσης, δεξιοτέχνης στο βιολί, απεβίωσε, σε ηλικία 91 ετών.

Βιολιστής με σπουδαίες επιτυχίες στο ενεργητικό του, ο Γιώργος Κόρος γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1923 στους Ανδρωνιάνους Εύβοιας. Ο πατέρας του Νικόλαος, ιεροψάλτης, τον γαλούχησε με βυζαντινές μελωδίες. Σε ηλικία 12 ετών, έπαιξε για πρώτη φορά σε πανηγύρι. Από το 1947, που ανέβηκε για πρώτη φορά σε πάλκο, συνεργάστηκε με πολλά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, από τον εκπρόσωπο του δημοτικού τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη, μέχρι τους Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μήτσο Αραπάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέι, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Ζάχο, Αλέκο Κιτσάκη, Σοφία Κολλητήρη, Στάθη Κάβουρα, Τασία Βέρρα, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Σοφία Εμφιετζή και πολλούς άλλους.



Η λεζάντα «Γεια σου, Κόρο μου, με το βιολί σου», που αυθόρμητα περνούσε από τα χείλη μεγάλων λαϊκών ερμηνευτών - Καζαντζίδη, Αγγελόπουλου, Λύδια κ.ά.- στις ηχογραφήσεις, στολίζει αθάνατα τραγούδια και αποτελεί ένδειξη της υψηλής τέχνης και τεχνικής του.

Ο Γιώργος Κόρος έγραψε περίπου 1200 τραγούδια, ενώ στο ενεργητικό του έχει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους καθώς και αξέχαστες επιτυχίες όπως τα τραγούδια «Αδειανό το προσκεφάλι» (στίχοι: Λάκης Τσώλης), «Χαμένο κορμί» (στίχοι: Χάρης Χατζάκης), «Είσαι νινί ακόμα» (στίχοι – μουσική: Γιώργος Κόρος, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Νίντα Κανάκη), «Όσοι είναι αισθηματίες» (στίχοι: Δημήτρης Βαρσαμίδης) και άλλα πολλά.

Με την σύζυγό του, Ασημίνα, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου - γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια και συνθέτρια. Ο ίδιος έβγαλε στο τραγούδι, γνωστούς σήμερα καλλιτέχνες, όπως είναι οι Σοφία Κολλητήρη, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Βάσω Χατζή και άλλοι.

Ο Γιώργος Κόρος άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά και μια πολιτιστική κληρονομιά ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας. Ο χαρακτηριστικός και αναγνωρίσιμος ήχος του θα στέκει πάντοτε εμβληματικό παράδειγμα για όλους τους μελλοντικούς οργανοπαίχτες του βιολιού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ντροπή! Ζητούν πίσω λεφτά από τους γονείς του ειδικού φρουρού


Ντροπή. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει την εξωφρενική και ανάλγητη ενέργεια του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου να ζητήσει πίσω σχεδόν 20.000 ευρώ από τους γονείς του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος είχε τραυματιστεί εν ώρα καθήκοντος στο κεφάλι από σφαίρα το 2007 σε ενέδρα στα Ζωνιανά της Κρήτης.

Τη στιγμή λοιπόν που ο άτυχος ειδικός φρουρός συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή νοσηλευόμενος στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401,  οι γονείς του έλαβαν λίγες μέρες πριν από την παραμονή Χριστουγέννων, ένα απρόσμενο «ραβασάκι» από τον ΟΠΑΔ. Με το χαρτί αυτό ο Οργανισμός τους ζητά μετά από περίπου έξι χρόνια να επιστρέψουν 14.680 ευρώ, τα οποία τους είχαν δοθεί ως έξοδα, όταν είχαν τον γιο τους σε κέντρο αποκατάστασης στο Ισραήλ. Τότε, όπως αναφέρει το neakriti.gr, για την τρίμηνη νοσηλεία του στο Ισραήλ, είχαν δαπανηθεί από τον ΟΠΑΔ 375.000 ευρώ, δυστυχώς όμως χωρίς η κατάσταση της υγείας του να παρουσιάσει βελτίωση.

Τώρα, οι γονείς τους καλούνται να «ματώσουν» για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά οικονομικά, επιστρέφοντας μάλιστα το ποσό που τους είχε δοθεί με… τόκο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή να πληρώσουν συνολικά 20.000 ευρώ.  

«Ξέρετε τι τραβά η οικογένεια; Τι τραβά η μάνα και ο πατέρας; Ήρθε χαρτί, εδώ στην Αστυνομία, από τον εισαγγελέα Κοζάνης για να πληρώσουμε εμείς αυτά τα χρήματα. Εμείς που ξοδέψαμε μόνο τότε πάνω από 30.000 ευρώ και δυστυχώς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα για το παιδί μας», είπε με πικρία στο neakriti ο πατέρας του Στάθη Γιάννης Λαζαρίδης, ο οποίος  διατηρεί ζαχαροπλαστείο στη Νεάπολη Κοζάνης.

Ντροπή! Ζητούν πίσω λεφτά από τους γονείς του ειδικού φρουρού

Ο πατέρας του ειδικού φρουρού ξεσπά στο enikos.gr

Απογοητευμένος από τη στάση του κράτους εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο enikos.gr  ο πατέρας του Στάθη Λαζαρίδη, Γιάννης. Ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι τα χρήματα που του ζητούν να επιστρέψει με τους τόκους είναι χρήματα τα οποία δόθηκαν την περίοδο που ο ίδιος και η γυναίκα του βρίσκονταν στο Ισραήλ όπου ο γιος τους έδινε μάχη από τη ζωή. Μάλιστα αναφέρει πως τον κάλεσαν στο αστυνομικό τμήμα Νεάπολη Βόλου ώστε να δώσει κατάθεση για το που πήγαν αυτά τα χρήματα την ώρα που ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τη νοσηλεία του Ειδικού Φρουρού.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικά δίκτυα vs πραγματική ζωή


Δείτε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε) με σκοπό να δείξει την σημερινή σύγχυση μεταξύ social media και της πραγματικής μας ζωής.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΦΣ: "Όχι στον εξευτελισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης"


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, με ανακοίνωση του σχολίασε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων σε βάρος των φαρμακείων, υπογραμμίζοντας πως οι ενέργειες αυτές «διαλύουν την Υγεία» και προειδοποιεί πως «οι φαρμακοποιοί δεν θα μείνουν αδρανείς», ενώ παράλληλα, πρόσθεσε πως «δεν θα μείνει αναπάντητος ο εξευτελισμός της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Ειδικότερα η ανακοίνωση:

«Διαλύουν την Υγεία, διαλύουν και τα φαρμακεία. Οι Φαρμακοποιοί λένε όχι στον εξευτελισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης, λένε όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οι φαρμακοποιοί δεν θα μείνουν αδρανείς. Έχουν δείξει ότι ξέρουν να μάχονται μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους ασφαλισμένους.

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των φαρμακοποιών από όλη την χώρα όπου θα αποφασιστεί η έκταση και το είδος των κινητοποιήσεων»

Και ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατέληξε: «Ας γνωρίζουν στην Κυβέρνηση ότι δεν θα μείνει αναπάντητος ο εξευτελισμός της φαρμακευτικής περίθαλψης».


Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο σπίτι της «Κιβωτού» στην ακριτική Πωγωνιανή


Το κουδούνι του Δημοτικού Σχολείου στην ακριτική Πωγωνιανή, που έκλεισε πριν από δύο χρόνια, χτύπησε και πάλι το πρωί της Τετάρτης, για 13 παιδάκια της ανθρωπιστικής οργάνωσης, «Κιβωτός του Κόσμου», που ταξίδεψε από την καρδιά της Αθήνας, στα βουνά της Νεμέρτσικας, για να ξαναγεννήσει την ελπίδα για ζωή, στο ορεινό, απομακρυσμένο κεφαλοχώρι, άλλοτε σπουδαίο πνευματικό και εμπορικό κέντρο της Ηπείρου.



Οι εγκαταστάσεις των Σχολών του Ιδρύματος -που έκλεισαν το 2011- σε συνεργασία με τον πατέρα Αντώνιο, την ψυχή της «Κιβωτού» εδώ και λίγες ημέρες και ύστερα από επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής έγιναν το «νέο σπίτι» για 19 παιδιά, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Πωγωνιανή.



Το κτιριακό συγκρότημα, είναι αμφιθεατρικά κτισμένο και περιφραγμένο, μέσα στο χωριό. Φτάνοντας, οι παιδικές φωνές ακούγονταν μέχρι το προαύλιο και τη μεγάλη καγκελόπορτα της εισόδου. Όλοι οι χώροι της πτέρυγας συντηρήθηκαν και ανακαινίστηκαν για να γίνει το νέο καταφύγιο στοργής για τα παιδιά. Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία, υπάρχουν αίθουσες μελέτης, ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιγνιδιού, γυμναστήριο, ιατρείο και οδοντιατρείο, ενώ στον 1ο όροφο διαμορφώθηκαν τα υπνοδωμάτια, τα μπάνια και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Το εγχείρημα είναι διττό. Η κοινωνική λειτουργός κ. Θεοδωρακοπούλου, επισημαίνει ότι σκοπός είναι η προστασία των παιδιών, αλλά και η ανάπτυξη της περιοχής. Μάλιστα προσθέτει χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερο βήμα για την Κιβωτό. Βγαίνουμε από την Αθήνα και προσπαθούμε κάτι καινούργιο. Είναι δύσκολο. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά. Ο πατήρ Αντώνιος, επέλεξε να έρθει εδώ και όχι σε κάποιο άλλο μέρος αν και είχαμε προσκλήσεις. Είχε επισκεφθεί την Πωγωνιανή, είχε δει τα κτίρια. Πέραν του γεγονότος, ότι υπάρχουν παιδάκια από την περιοχή που μπορούν να φιλοξενηθούν στο μεγάλο μας σπίτι, ήθελε να δώσει, πνοή και ανάπτυξη στον τόπο». Σταδιακά στην Πωγωνιανή, αναμένεται να φτάσουν από την Αθήνα 120 παιδιά.

Τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια, είναι η Γεωργική Σχολή, η οποία θα στεγαστεί στο ήμισυ του κτιριακού συγκροτήματος, το μελισσοκομείο, το υφαντουργείο καθώς και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Η Γεωργική Σχολή δυναμικότητας 150 σπουδαστών, αναμένεται να λειτουργήσει σε ενάμιση χρόνο, για να φοιτήσουν απόφοιτοι του Γυμνασίου αλλά και ενήλικες που θα δείξουν ενδιαφέρον. «Με σταθερά βήματα περπατάμε, προσπαθούμε. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, να μας γνωρίσουν και να μας βοηθήσουν» υπογραμμίζει η κοινωνική λειτουργός.

Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να ξεκινήσει η συνεργασία του παραρτήματος, με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με συντονιστή τον καθηγητή Νικολάου. Ομάδες φοιτητών, οι οποίες θα εναλλάσσονται, θα φιλοξενούνται για μία εβδομάδα στην Πωγωνιανή, σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο κτιριακό συγκρότημα για αυτούς, ώστε να συμμετέχουν το πρωί στην εκπαίδευση στο Δημοτικό και το απόγευμα στη μελέτη. Αυτή η εργασία τους θα αξιολογηθεί και συνυπολογιστεί στην πτυχιακή τους.



Οι κάτοικοι του χωριού, υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα παιδιά. Την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, όπως μας είπαν, ένιωσαν συγκίνηση γιατί τους έψαλλαν τα κάλαντα και θυμήθηκαν «την Πωγωνιανή, που πάντα φιλοξενούσε στα Ιδρύματα της μαθητές και ήταν ένας φάρος εκπαίδευσης». Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια προσπαθειών για να ξεπεραστούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες και πρόσθεσε: « Ο δήμος Πωγωνίου, θα σταθεί και θα υποστηρίξει τη λειτουργία, με κάθε τρόπο. Τόσο τα παιδιά της Κιβωτού, όσο και εκείνα της ευρύτερης περιοχής που θα φοιτήσουν στη νέα δομή, θα γυρίσουν το ρολόι προς το μέλλον».



Το παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου στην Πωγωνιανή, αποτελεί διάδοχη κατάσταση των Σχολών του Ιδρύματος Λάτση και των άλλων δομών εκπαίδευσης, που λειτουργούσαν στο ακριτικό χωριό. Τόσο ο δήμος όσο και η Κιβωτός ,απευθύνουν κάλεσμα για εθελοντική εργασία και προσφορά, ώστε να υποστηριχτεί το εγχείρημα που γέννησε την καινούργια αρχή και την ελπίδα για την ακριτική περιοχή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...