Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ώστε να λυθεί το θέμα που έχει ανακύψει με τη μεταφορά των απορριμμάτων από τη Θάσο στο ΧΥΤΥ της Καβάλας, ζήτησε σήμερα ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, τονίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Όταν πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκλεισε ο ΧΑΔΑ της Θάσου, τα απορρίμματα έπρεπε να μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς στην Καβάλα. Τότε, η μία εκ των δύο ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετεί το νησί, η ΝΕΚ ζήτησε χρήματα για τη μεταφορά τους, ενώ η ΑΝΕΘ προσφέρθηκε να τα μεταφέρει δωρεάν, καθότι είναι χαρακτηρισμένη ως πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης.

Αυτό, ωστόσο, άλλαξε στις 27 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, με την ΑΝΕΘ να ζητά να πληρώνεται προκαταβολικά για τα δρομολόγια μεταφοράς των απορριμμάτων.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, τόσο η ΑΝΕθ όσο και η ΝΕΚ ζητούν από το δήμο, ο οδηγός του απορριμματοφόρου να καταβάλλει άμεσα τα ναύλα τόσο του ιδίου όσο και του αυτοκινήτου. Αν και ο δήμος δεν έχει αντίρρηση να πληρώνει, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσα από κάποια προγραμματική σύμβαση, καθώς το δημόσιο λογιστικό δεν προβλέπει την άμεση καταβολή χρημάτων.

"Η απόπειρα που έγινε να φορτώσουμε την Πρωτοχρονιά και προχθές απέβη άκαρπη. Οι εταιρείες είναι αδιάλλακτες. Υπάρχει κίνδυνος για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος του νησιού, αλλά και για τη δημόσια υγεία", υποστήριξε ο δήμαρχος Θάσου.

"Η Θάσος πρέπει να διαθέτει μόνο έναν σταθμό μεταφόρτωσης. Απαγορεύεται ν' ανοίξουμε νέους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων", πρόσθεσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αυθαίρετων χωματερών στο νησί, εάν δεν βρεθεί άμεσα βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά τους, τόσο ο νομικός σύμβουλος της ΝΕΚ Παναγιώτης Τικόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΘ Γιάννης Τσούπρας δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως αναμένουν τη συνάντηση που έχει οριστεί από τον εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και οι δύο έδειξαν διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να βρεθεί λύση, με τον κ. Τσούπρα να διαβεβαιώνει πως "δεν πρόκειται ν' αφήσουμε το νησί να γίνει σκουπιδότοπος".


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.