Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Στο 85% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περίπου 1.500 υποθέσεις -για την ακρίβεια 1.498- συζητήθηκαν στις 39 συνεδριάσεις που πραγματοποίησε την περασμένη χρονιά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το ρεκόρ συνεχίζει να κρατά το 2010 με 1.892 υποθέσεις, αριθμός που δικαιολογείται λόγω της προετοιμασίας του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι σ' έναν φυσιολογικό χρόνο το Συμβούλιο εξέτασε τόσες υποθέσεις είναι πολύ σημαντικό και ενδεικτικό όχι μόνο των ρυθμών που εργάζεται το ΚΑΣ, αλλά και των ρυθμών που εργάζονται οι υπηρεσίες. Τα παραπάνω ανέφερε χτες η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το 2014, παραθέτοντας αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τα στατιστικά στοιχεία της περσινής χρονιάς.

Ένα από αυτά είναι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που έφτασε στο 85%, «ένα πολύ σημαντικό νούμερο, που δείχνει ακριβώς την προσπάθεια η οποία γίνεται σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε η κ. Μενδώνη, ενώ ως σημείο των καιρών σχολιάστηκε το γεγονός ότι από τα 1.498 θέματα, μόνον τα 94 αφορούσαν αιτήματα ανοικοδόμησης.

Επίσης, από το σύνολο των υποθέσεων, οι 279 αντιστοιχούν σε παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για εκδηλώσεις, αριθμός ρεκόρ, όπως σχολιάστηκε στο Συμβούλιο, που δείχνει ένα «άνοιγμα» των τελευταίων λίγων ετών προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, 262 θέματα ήταν μελέτες ανάδειξης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, κάτι που επίσης συνδυάζεται με την πορεία του ΕΣΠΑ, ενώ θετικά σχολιάστηκε από τη Γενική Γραμματέα και το ότι 118 θέματα αφορούσαν δημόσια έργα, μεγάλα και μικρά.

«Ο αριθμός αυτός αποδεικνύει ότι οι περίφημες καθυστερήσεις των δημοσίων έργων στο ΚΑΣ είναι πλέον απολύτως μη ορθό, για να μην πω ψευδές, και ουσιαστικά δείχνει ότι η σύντμηση του χρόνου την οποία ξεκινήσαμε το 2010 με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων βγαίνει απολύτως θετικά. Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να αποτιμήσει ότι ο χρόνος σε επίπεδο γραφειοκρατίας έχει συντμηθεί στο 68% και στην έρευνα πεδίου κατά 63%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των θεμάτων, το 44% απασχόλησε τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το 26% τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, το 15% τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και το 7% τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Επίσης, έγιναν 11 αυτοψίες, από τις οποίες οι 9 αφορούσαν τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, μία ήταν θέμα της Διεύθυνσης Βυζαντινών, ενώ η τελευταία αφορούσε και τις δύο διευθύνσεις. Από τις 1.498 υποθέσεις, οι 79 ήταν κηρύξεις και αναοριοθετήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, που συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη του αρχαιολογικού κτηματολογίου. «Ο αριθμός όμως αυτός δεν είναι απολύτως ικανοποιητικός. Οι ρυθμοί θα πρέπει να επιταχυνθούν τόσο σε επίπεδο διευθύνσεων όσο και σε εφορειών», επισήμανε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, όσον αφορά το Συμβούλιο Μουσείων, σε επτά συνεδρίες, εξετάστηκαν 47 υποθέσεις, από τις οποίες οι 18 αφορούσαν τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, καθώς και τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ενώ οι 27 ήταν εγκρίσεις μουσειογραφικών και μουσειολογικών μελετών για ενταγμένα σε ΕΣΠΑ έργα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.