Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η ενδεκάδα των πιο σέξι ρεπόρτερ


Κολάζουν παίκτες και φιλάθλους στα γήπεδα.

Μία όμορφη παρουσία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα είναι φυσικό να τραβάει τα αντρικά βλέμματα. Δεν μιλάμε για τις γυναίκες φιλάθλους που ομορφαίνουν τις κερκίδες αλλά για τις ωραίες που συναντάνε οι παίχτες στο χορτάρι.

Ειδικά σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, πολλές είναι οι χώρες που επιστρατεύουν στα γήπεδα το πιο πυροβολικό των αθλητικών συντακτριών τους.

Άλλοι παρακαλούν για ένα βλέμμα τους και άλλοι να τους πάρουν μια συνέντευξη. Τα λεπτεπίλεπτα πλάσματα με προσόντα που κολάζουν τρέχουν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και ξετρελαίνουν στο πέρασμά τους.

Ας δούμε την ενδεκάδα των πιο σέξι ρεπόρτερ...

Sara Carbonero, Ισπανία



Θεωρείται η ωραιότερη αθλητική δημοσιογράφος του κόσμου και όχι άδικα. Η συγκλονιστικά όμορφη 30χρονη Sara Carbonero είχε ανακηρυχθεί από το αμερικανικό περιοδικό «FHM» το 2009 ως η πιο σέξι δημοσιογράφος του κόσμου. Τα μυστικά της θέσης του γκολκίπερ τα έχει μάθει, όπως είναι φυσικό, από τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον τερματοφύλακα της Ρεάλ και της Εθνικής Ισπανίας Iker Casillas με τον οποίο έχει κι ένα γιο.

Katarina Sreckovic, Βελιγράδι



Η Katarina Sreckovic είναι η 25χρονη μελαχρινή καλλονή που κρίθηκε... επικίνδυνα σέξι για τους ποδοσφαιριστές. Η ίδια παραδέχθηκε πως οι περισσότεροι δυσκολεύονταν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της, γιατί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εξαιτίας της ομορφιάς της και έφτασε στο σημείο να φοβάται ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά της.

Ines Sainz, Μεξικό



Η Ines Sainz είναι από τις πιο δημοφιλείς δημοσιογράφους της Λατινικής Αμερικής. Πολλοί την αποκαλούν Salma Hayek λόγω… καμπυλών. Στα 36 της χρόνια έχει τρία παιδιά, πτυχίο στη νομική και μεταπτυχιακό στα φορολογικά ενώ η βετεράνος ρεπόρτερ και παρουσιάστρια πάντα συγκινεί στο πέρασμά της.

Erin Andrews, ΗΠΑ



Έχει βραβευτεί δύο φορές ως η πιο σέξι ρεπόρτερ στην Αμερική από το Playboy. Η 36χρονη ρεπόρτερ και νυν παρουσιάστρια του FOX College Football το κατέχει το άθλημα, όσον αφορά σε μπάσκετ και αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Lara Alvarez, Ισπανία



Η 28χρονη Lara Alvarez έχει κάνει ένα πέρασμα από την τηλεόραση, όπου πρωτοεμφανίστηκε σε αθλητική εκπομπή καλύπτοντας το ρεπορτάζ των αγώνων μοτοσικλέτας (Moto GP), αλλά κατόπιν την κέρδισε το ποδόσφαιρο κάτι το οποίο έκανε χαρούμενους τους λάτρεις της μπάλας.

Vanessa Huppenkothen, Μεξικό



Η Vanessa Huppenkothen έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη να αναστενάζει. H 29χρονη πρώην Miss Mexico, παίρνει το μικρόφωνο και κάνει αθλητικό ρεπορτάζ για τον τηλεοπτικό σταθμό «Televisa», όμως τα ρεπορτάζ της τα αναμεταδίδουν πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί παγκοσμίως. Οι φωτογραφίες της νεαρής ανταποκρίτριας της μεξικανικής τηλεόρασης στο Μουντιάλ έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ στο twitter, με τους θαυμαστές της να είναι αμέτρητοι.

Jimena Sanchez, Μεξικό



H Jimena Sanchez είναι μικροσκοπική αλλά με πλούσιες καμπύλες. Τα τελευταία χρόνια κάνει καριέρα στις ΗΠΑ όπου έχει θέση σε πάνελ παρουσίασης και σχολιασμού αθλητικών γεγονότων.

Charlie Webster, Αγγλία



Η 32χρονη Charlie Webster είναι πρώην μοντέλο και πάντα τραβάει τα φλας των φωτογράφων. Η δημοσιογράφος του Sky Sports News, Charlie Webster, αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι όταν ήταν 15 ετών, είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τον προπονητή της. Η αφορμή για την απόφαση της να «σπάσει» την ανωνυμία της στάθηκε μια σημαντική εκδήλωση, αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ότι θέλει να συμβάλλει ώστε να σπάσουν όλα τα ταμπού που αφορούν στη γυναικεία κακοποίηση.

Μirella Grisales, Κολομβία



Η 35χρονη Μirella Grisales έγινε κυρίως γνωστή από τη σχέση της με τον Cristiano Ronaldo, το 2008. Η κολομβιανή παρουσιάστρια συνήθιζε να σκοράρει με τους τηλεθεατές του Telemundo, όμως όχι πια.

Lisa Dergan, ΗΠΑ



Η playmate 1998, η 44χρονη Lisa Dergan ξεκίνησε να δουλεύει ως αθλητική ρεπόρτερ το 2002, όταν και μπήκε στην ομάδα του FOX Sports Net.

Marisol González, Μεξικό



Η 31χρονη Miss Universe 2003 είναι ταυτόχρονα καταξιωμένη αθλητική ρεπόρτερ στο Televisa Deportes ενώ πρωταγωνιστεί και σε δημοφιλείς σαπουνόπερες.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή θα φέρει πιο κρύους χειμώνες


Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα δημιουργήσει πιο ψυχρά ρεύματα ανέμου.

Οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να περιμένουν πολύ πιο βαρείς χειμώνες τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μία έρευνα, η οποία υποστηρίζει την ιδέα ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες σε ορισμένα τμήματα του κόσμου.

Κλιματικοί επιστήμονες πιστεύουν, ότι έχουν βρει αποδείξεις, οι οποίες δείχνουν ότι η απώλεια στρωμάτων πάγου στην Αρκτική μπορεί να επηρεάσουν τα παγκόσμια ρεύματα αέρα και να οδηγήσουν σε πιο ψυχρούς ανέμους για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience, υποστηρίζει αρκετές προηγούμενες μελέτες, οι οποίες δείχνουν επίσης μια αλλαγή στο κλίμα του χειμώνα στην Ευρασία, ως αποτέλεσμα της απώλειας πάγων στη θάλασσα της Αρκτικής, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις δεκαετίες.

Οι επιστήμονες από την Ιαπωνία, που υπογράφουν την τελευταία αυτή μελέτη αναφέρουν ότι η «ψυχρή» αυτή επίδραση είναι απίθανο να διαρκέσει πέρα από τον αιώνα που διανύουμε.

Η άνοδος της θερμοκρασίας τελικά θα ακυρώσει οποιαδήποτε «τοπική» επίδραση ψύχους που θα προκαλέσει η απώλεια πάγων, παρότι όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα συμβεί αυτό.

Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τόκιο και του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Περιβαλλοντικές Μελέτες και την Έρευνα στους Πόλους της Ιαπωνίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το "έξυπνο" τραπέζι εστιατορίου


Το "έξυπνο" τραπέζι εστιατορίου, που βασίζεται στη χρήση τεχνολογίας, παρουσίασε η εκπομπή του Star.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό τραπέζι, μέσω του οποίου οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να δουν το πιάτο που επιθυμούν να παραγγείλουν, πριν αυτό σερβιριστεί και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν στην παραγγελία τους, μέσω αυτού.

«Εκτός του ότι θα βοηθήσει τον κόσμο να διαλέξει και να παραγγείλει το φαγητό του, θα τον διασκεδάσει», αναφέρουν οι εμπνευστές της ιδέας.

Δείτε το βίντεο από το Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιοι χάρτες εθνικών διαφορών


Οι συνήθειες των λαών της οικουμένης όπως δεν τις έχετε ξαναδεί!

Οι γεωγραφικοί χάρτες μάς δίνουν συνήθως μια παραστατική απεικόνιση της οικουμένης, αν και αυτοί που θα δούμε κάνουν και κάτι παραπάνω.

Αποκαλύπτουν δηλαδή πέρα από μεγέθη και αποστάσεις και άλλες συνιστώσες των εθνών του πλανήτη, όπως τον δείκτη νοημοσύνης των λαών, τις καθημερινές τους συνήθειες, ακόμα και τη βλάστηση των χωρών της υφηλίου!

Η ενδιαφέρουσα και αρκούντως δημιουργική αυτή δουλειά μπορεί να μας ανοίξει τα μάτια ακόμα και για κοινωνικά θέματα, όπως ας πούμε ποιες χώρες χορηγούν άδειες μητρότητας, ή και για συνιστώσες που έχουν να κάνουν με στερεότυπα, όπως οι στάσεις των λαών απέναντι στους ξένους.

Φτιάξτε λοιπόν καφεδάκι (και θα δείτε σε λίγο το γιατί!) και απολαύστε τον κόσμο όπως σπανίως έχουμε τη δυνατότητα να τον δούμε (κάντε κλικ πάνω στους χάρτες για τη διαδραστική τους μορφή)…

Εθνικοί δείκτες νοημοσύνης


Πηγή: Target Map

Ο πρώτος μας χάρτης απεικονίζει τον μέσο όρο του IQ των εθνών, όπως έχει προκύψει μέσα από σταθμισμένα τεστ νοημοσύνης που χορηγούνται στην κάθε χώρα. Οι εξηγητικές γραμμές για το φαινόμενο της καθοριστικής ποικιλομορφίας του δείκτη νοημοσύνης μεταξύ των λαών του πλανήτη έχουν να κάνουν τόσο με περιβαλλοντικούς παράγοντες και γενετικές επιρροές όσο και με κοινωνικές συνιστώσες προσαρμογής στις απαιτήσεις των εν λόγω τεστ. Κι έτσι η Σιγκαπούρη αναδεικνύεται βασιλιάς των εθνικών IQ, μοστράροντας με καμάρι τον μαγικό αριθμό του 108 (κατά μέσο όρο)!

Οι σημαίες του κόσμου


Πηγή: Imgur

Η υπέροχη αυτή δουλειά λίγη εξήγηση χωρά, καθώς είναι πράγματι όλες οι σημαίες των χωρών της οικουμένης. Ξέρατε ότι η Ελβετία και το κρατίδιο του Βατικανού είναι οι μόνες δύο χώρες του κόσμου με σημαίες σε τετράγωνο σχήμα;

Άδεια μητρότητας


Πηγή: New York Times

Οι άδειες μητρότητας (άδειες τοκετού και λοχείας δηλαδή) είναι αυτή τη στιγμή από τα πλέον καυτά θέματα της παγκόσμιας ατζέντας των κοινωνικών παροχών, καθώς πολλές χώρες εμφανίζονται διατεθειμένες να τις κόψουν ή να περιστείλουν δραστικά τη διάρκειά τους. Ο ενημερωτικός χάρτης μάς δίνει έναν μπούσουλα για το τι επικρατεί αυτή τη στιγμή στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Οι ΗΠΑ παραμένουν μία από τις μόλις 8 χώρες του κόσμου (από τα 188 κράτη με αντίστοιχες πολιτικές) που δεν χορηγούν άδεια μητρότητας ούτε και αντίστοιχα επιδόματα…

Παγκόσμια πυκνότητα πληθυσμού


Πηγή: Imgur

Την ώρα που όλοι ξέρουμε ότι η Ασία κρατά τα σκήπτρα ως η πολυπληθέστερη ήπειρος του πλανήτη, είναι το εξαιρετικό αυτό γράφημα που βάζει τα πράγματα στην απόλυτη προοπτική τους. Κι όπως μας λέει και ο χάρτης, ο πληθυσμός που κατοικεί μέσα στον λευκό κύκλο της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι πολυπληθέστερος από τον αντίστοιχο όλου του υπόλοιπου πλανήτη! Και βέβαια το Μακάου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας παραμένει το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Γης, ακολουθούμενο κατά πόδας από το πριγκιπάτο του Μονακό…

Εθνικές στάσεις απέναντι στους ξένους


Πηγή: The Washington Post

Ο ιδιαίτερα αποκαλυπτικός αυτός χάρτης, που βασίζεται στα δεδομένα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βαθμολογεί το πόσο φιλόξενοι και ανεκτικοί είναι οι λαοί του κόσμου. Όπως παρατηρούμε από τις στάσεις των εθνών απέναντι στους ξένους, αν είναι να μεταναστεύσεις, τότε οι πρώτες σου επιλογές οφείλουν να είναι η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και το Μαρόκο…

Ελευθερία του Τύπου


Πηγή: Reporters Without Borders

Η Σκανδιναβία και η Βόρεια Ευρώπη κρατούν τα σκήπτρα ως οι γεωγραφικές περιοχές που σέβονται περισσότερο το αδέσμευτο του Τύπου, όπως μας λέει ο χάρτης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα του 2013. Μακάρι να γίνει ακόμα πιο λευκός ο χάρτης στα επόμενα χρόνια! Και βέβαια η Φιλανδία συνεχίζει να λάμπει ως η χώρα με τις μεγαλύτερες ευαισθησίες υπέρ του Τύπου για τρία συνεχόμενα χρόνια…

Η βλάστηση της Γης


Πηγή: NASA/NOAA

Τα σκούρο πράσινο του χάρτη υποδεικνύει τις πιο πράσινες περιοχές του πλανήτη, εκεί που αφθονεί ακόμα η χλωρίδα, την ίδια στιγμή που οι ανοιχτότεροι τόνοι αποκαλύπτουν τα μέρη που η βλάστηση είναι πια αραιή, ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών ή της αστικοποίησης. Ο μοναδικός αυτός χάρτης είναι μια ευγενική δωρεά της NASA και φτιάχτηκε με τη βοήθεια της υπέρυθρης καταγραφής του δορυφόρου Suomi NPP της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ…

Ετήσια κατανάλωση καφέ ανά κάτοικο


Πηγή: Charts Bin

Ο γεμάτος καφεΐνη χάρτης παρουσιάζει τα επίπεδα της ετήσιας κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο (σε κιλά) στις χώρες του κόσμου μας. Η παγκόσμια τάση μάλιστα είναι συνεχώς ανοδική, έπειτα από το ιστορικό χαμηλό του 2007. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κατανάλωσης καφέ ανά κάτοικο είναι σήμερα στα 1,3 κιλά τον χρόνο. Καφέ κανείς;

Τυπογραφικός χάρτης


Πηγή: artPause

Θα κλείσουμε χαλαρά με μια καλλιτεχνική δημιουργία, την απεικόνιση δηλαδή των χωρών χρησιμοποιώντας τα τυπογραφικά στοιχεία του ονόματός τους. Η γεωγραφική ακρίβεια είναι πρόδηλη στον κομψότατο αυτό παγκόσμιο χάρτη…


Διαβάστε περισσότερα...

Η επιστήμη πίσω από… τα μούσια


Το 60% της λεκτικής επικοινωνίας επηρεάζεται από την εμφάνιση.
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που… τα μουστάκια μεγαλώνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς (Movember).

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει γίνει πολύ της μόδας το μούσι, το οποίο έχει συνδεθεί με τους χίπστερς.

Τι όμως μπορεί να «κρύβεται» πίσω από ένα μούσι; Και, πόσο μπορεί να επηρεάζει τη λεκτική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων;

Δύο νεαροί από τον Καναδά αποφάσισαν να «συμπυκνώσουν» σε ένα βίντεο διάρκειας επτά λεπτών, μια μακραίωνη συζήτηση γύρω από την επιστήμη που βρίσκεται πίσω από τα… μούσια.

Οι Mitchell Moffit και Gregory Brown, ισχυρίζονται ότι το 60% της λεκτικής επικοινωνίας επηρεάζεται από την εξωτερική εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του προσώπου.



Σύμφωνα με τον Gregory, έρευνες σε φοιτητές έχουν δείξει, ότι όσοι είχαν μούσια θεωρούνταν πιο κυριαρχικοί και αρρενωποί. Μάλιστα, όσοι άντρες είχαν μακριά μούσια θεωρούνταν ακόμη πιο ικανοί και είχαν καλύτερες προσωπικότητες.

«Η αρρενωπότητα ή η κυριαρχικότητα δεν είναι πάντα κάτι καλό, ειδικά σε συνεντεύξεις για δουλειά, καθώς δεν είναι πάντα το ζητούμενο να είσαι ηγέτης, αλλά να μπορείς να ενταχθείς σε μια ομάδα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Mitchell.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι σύμφωνα με μια έρευνα πολύ γνωστής εταιρείας ξυριστικών προϊόντων, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού προτιμούν τους… ξυρισμένους άντρες, με «καθαρό» πρόσωπο. Συγκεκριμένα, το 84% των επαγγελματιών σε τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, συμφωνεί ότι ένας καλοξυρισμένος υποψήφιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρει προαγωγή, σε σχέση με κάποιον που έχει μούσια.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα, ψυχολόγοι του πανεπιστημίου Northumbria επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες ανδρών, προσδίδοντάς τους διαφορετικά μεγέθη τριχών στο πρόσωπό τους. Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες σε 60 γυναίκες, οι οποίες έκριναν ότι εκείνοι που είχαν μούσια ήταν περισσότερο αρρενωποί μεν, αλλά επίσης και πιο επιθετικοί.

Νωρίτερα φέτος, μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, βρήκε ότι οι αλλαγές στη μόδα γύρω από τα μούσια των ανδρών, μπορεί να κατευθύνεται από τη δαρβινική επιλογή.

Όσο πιο μουσάτος είναι κανείς, τόσο λιγότερο ελκυστικός γίνεται, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στους καλοξυρισμένους, ανέφερε η μελέτη του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Τέλος, μια άλλη έρευνα που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό στη Μ. Βρετανία, υποστηρίζει ότι πάνω από τις μισές γυναίκες πιστεύουν ότι οι άντρες με τα «χίπστερ» μούσια είναι πιο σέξι. Οκτώ στις δέκα γυναίκες πιστεύουν ότι ένας άντρας με μούσια δείχνει πιο αρρενωπός, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα δήλωσαν, ότι θα ήθελαν να βγαίνουν με έναν άντρα που έχει μούσια, σε σχέση με κάποιον που προτιμά να ξυρίζεται.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδεψαν στην Μογγολία με ποδήλατα και το σκυλί τους


Ένα ζευγάρι από την Πολωνία αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι ζωής μέσα στο 2014 και πήρε μαζί και τη σκυλίτσα τους την Diuna. Με κατεύθυνση το Αλτάι της Μογγολίας άφησαν την Πολωνία και με τα ποδήλατα έφτασαν στο Bayan-Olgij μετά από 84 ημέρες και 5.250 χιλιόμετρα. Η Diuna τους συνόδευε μέσα στο ειδικό τρέιλερ που είχαν φτιάξει.

«Κάναμε δύο αναβάσεις στη Μογγολία, στο Tavan Bogd Uul (ύψος 4.500 μ.) και στο Tsambagaraw (4.000 μ.). Μαζί περάσαμε δύο μήνες στη χώρα και όλοι μαζί επιστρέψαμε πίσω με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο. Δύσκολες συνθήκες, χιόνι και ανάβαση διαρκώς», περιγράφει το ζευγάρι.

Σημειώνεται ότι το National Geographic της Πολωνίας τους απένειμε το βραβείο για το «Ταξίδι της Χρονιάς» για το οδοιπορικό τους.

Δείτε τις φωτογραφίες









Διαβάστε περισσότερα...

Ένα γιγάντιο ζευγάρι γυαλιά για τον Μαντέλα


«Αντιλαμβανόμενοι την Ελευθερία» έχει τίτλο το γλυπτό ζευγάρι γυαλιά που στήθηκε στο πάρκο Sea Point στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική σε ένδειξη τιμής στον Νέλσον Μαντέλα.

Το γλυπτό είναι έργο του νοτιοαφρικανού καλλιτέχνη Μάικλ Έλιον, και κατασκευάστηκε από ανοξείδωτο ατσάλι. Τα γυαλιά "κοιτούν" προς το νησί Ρόμπεν, όπου ο Νέλσον Μαντέλα ήταν φυλακισμένος για περισσότερα από 27 χρόνια κι έχει στόχο να μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας με αφορμή την επέτειο για τα 20 χρόνια της δημοκρατίας στη Νότια Αφρική.

Δείτε τις φωτογραφίες








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περπατώντας στη νέα γυάλινη πεζογέφυρα της Tower Bridge


Κόβει την ανάσα η θέα από την νέα γυάλινη πεζογέφυρα, στο πιο διάσημο αξιοθέατο του Λονδίνου, την περίφημη Tower Bridge.





Από τη νέα πεζογέφυρα μπορεί κανείς να θαυμάσει τον Τάμεση από ύψος 42 μέτρων.



Η κατασκευή ανάμεσα στους δυο εντυπωσιακούς πύργους κόστισε 1 εκατ. βρετανικές λίρες, άνοιξε για το κοινό πριν λίγες μέρες, ενώ μια ακόμα, παράλληλη με αυτήν αναμένεται να ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου.



Οι κατασκευαστές τονίζουν την αντοχή και την ασφάλεια της πεζογέφυρας, η οποία έχει κατασκευαστεί από παχύ, ενισχυμένο γυαλί και ζυγίζει περίπου μισό τόνο.

Η πεζογέφυρα της Tower Bridge θα είναι προσβάσιμη με εισιτήριο το οποίο θα κοστίζει 9 λίρες.
Διαβάστε περισσότερα...

«Μη ρεαλιστικό το σχέδιο για τους ρύπους»


ΜακΚόνελ: Υψηλότερες τιμές ενέργειας και πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας.

Οι στόχοι για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που όρισαν οι ΗΠΑ στο Πεκίνο, απορρίφθησαν από τον επικεφαλής της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

«Αυτό το μη ρεαλιστικό σχέδιο, που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραδώσει στον διάδοχό του, σημαίνει σίγουρα υψηλότερες τιμές ενέργειας και πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας», τόνισε ο ΜακΚόνελ, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι.

Στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26 με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005.

Ο «ιδεολογικός πόλεμος του προέδρου κατά του άνθρακα» θα αυξήσει «την πίεση στις οικογένειες της μεσαίας τάξης και στους ανθρακωρύχους που τα βγάζουν πέρα δύσκολα», τόνισε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, η οποία αναδείχθηκε μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

«Είναι ώρα», σύμφωνα με τον ΜακΚόνελ, οι επιθυμίες των Αμερικανών να εισακουστούν περισσότερο και να υπάρξει «λιγότερη καταστροφική γραφειοκρατία στον τομέα της απασχόλησης».

«Ο περιορισμός του φόρτου που συνιστούν ήδη οι κανονισμοί του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητά μου στο νέο Κογκρέσο», τόνισε.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρισδιάστατος εκτυπωτής και σκάνερ σε μια συσκευή


Το Flux 3D μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σαν συσκευή χάραξης με λέιζερ.

Μια ομάδα από την Ταϊβάν ανέπτυξε ένα φτηνό μηχάνημα «όλα σε ένα» που συνδυάζει τρισδιάστατο εκτυπωτή, τρισδιάστατο σαρωτή και συσκευή χάραξης με λέιζερ.

Η συσκευή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να μοιράζονται και να κατεβάζουν σχέδια κατευθείαν από τα κινητά τους, αφού πρώτα τα συνδέσουν με τη συσκευή μέσω Bluetooth.

Το Flux 3D, όπως ονομάζεται η συσκευή, συνεχίζει την «παράδοση» της πτώσης των τιμών στους τρισδιάστατους εκτυπωτές, καθώς θα κοστίζει 679 δολάρια. Οι ταϊβανέζοι σχεδιαστές αναζητούν χρηματοδότηση μέσω του Kickstarter και υπολογίζει να παραδώσει τις πρώτες συσκευές τον Ιούλιο του 2015.















Διαβάστε περισσότερα...

Ο 73χρονος που οδήγησε για 13 χλμ ανάποδα στην εθνική


Από θαύμα δε σημειώθηκε πολύνεκρο τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Α23 στο Sussex της Βρετανίας... όταν ένας 73χρονος βρέθηκε να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα και μάλιστα όπως διαπίστωσαν στην συνέχεια οι αστυνομικές αρχές, διένυσε την απόσταση των 13 χιλιομέτρων (8 μίλια για την ακρίβεια).

Έντρομοι οι υπόλοιποι οδηγοί έβλεπαν ένα αυτοκίνητο να έρχεται καταπάνω τους ενώ όπως φαίνεται και στο ερασιτεχνικό βίντεο που κατέγραψε με την κάμερά του ο οδηγός Paul Gee, ο 73χρονος κινούνταν ανάποδα στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας.

Οι εικόνες στο βίντεο κόβουν την ανάσα...

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι εξελίξεις και τα σενάρια από την Αμφίπολη - Τα τεχνολογικά μέσα για να λυθεί το μυστήριο


Θρίλερ στην Αμφίπολη με το σκελετό του τάφου


Χωρίς τέλος τα σενάρια για τον «ένοικο» του τύμβου Καστά.

Το θρίλερ στην Αμφίπολη συνεχίζεται και το σασπένς κορυφώνεται αφού εκεί που όλοι νόμιζαν ότι η ανασκαφή τελειώνει άδοξα και δεν θα βρεθεί τάφος, τελικά βρέθηκε ο τάφος, τα καρφιά και τα διακοσμητικά από το φέρετρο, τα οστά μαζί και το κρανίο του νεκρού.

Το φύλο και η ταυτότητα παραμένουν άγνωστα. Την απάντηση θα τη δώσουν οι ειδικοί επιστήμονες που θα ασχοληθούν με το ανθρωπολογικό υλικό το επόμενο διάστημα.

Η αγωνία εντείνεται για το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά.

Τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και οι απόψεις που εκφράζονται από αρχαιολόγους είναι συγκρουόμενες.

Από τη μία η Κατερίνα Περιστέρη μιλάει για Μακεδόνα Στρατηγό και από την άλλη αρχαιολόγοι λένε ότι ο σκελετός μπορεί να μην ανήκει στο νεκρό της Αμφίπολης!

Κάτω από τους λίθους του δαπέδου σε βάθος 1,60 μ., αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους μήκους 3,23 μ., πλάτους 1,56 μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα των ανασκαφέων, γιατί οι ορθοστάτες που βρέθηκαν στη συνέχεια από την ανωδομή του τάφου δείχνουν ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80 μ.

Στο εσωτερικό του μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54 μ. και μήκους 2,35 μ. μαρτυρά ότι εκεί τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Το επιβεβαιώνουν τα διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, τα οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φέρετρου, ενώ κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90 μ.

Ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου.

Ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης υπογραμμίζει ότι ο σκελετός δεν ανήκει στο κεντρικό πρόσωπο του νεκρού.

Ο νέος κύκλος εικασιών άνοιξε πάλι επαναφέροντας και τον Μ. Αλέξανδρο στο επίκεντρο. Φούντωσαν πάλι τα σενάρια για τον «ένοικο», ενώ άρχισαν να επανέρχονται οι θεωρίες με πρωταγωνιστή τον Μ. Αλέξανδρο και την Ολυμπιάδα.

Στο επίκεντρο ήρθε και η θεωρία ότι μπορεί το μνημείο να είναι του Ηφαιστίωνα ή του Νέαρχου.

Στις 22 του μηνός ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ στις 29/11 στην Αθήνα πια, η ανασκαφέας κ. Κ. Περιστέρη θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο του υπουργείου τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά.




-------------------------

Τα πέντε καυτά ερωτήματα για την Αμφίπολη

Οι ερωτήσεις που έχουν προκύψει μετά την ανακάλυψη του σκελετού.

Τη σκυτάλη από τους αρχαιολόγους παίρνουν πλέον οι ανθρωπολόγοι για να απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά την αποκάλυψη του σκελετού κάτω από τους πωρόλιθους στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Τα Νέα, πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει από τη στιγμή που βρέθηκε σκελετός μέσα και έξω από το φέρετρο.

1. Ο νεκρός ήταν άνδρας ή γυναίκα;
Ουδείς μπορεί να απαντήσει ασφαλώς, αν δεν εξεταστούν πρώτα τα οστά από ειδικό εργαστήριο. Ωστόσο, η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει προς την άποψη ότι ο νεκρός ήταν άνδρας λόγω του μεγέθους και της πολυτέλειας του μνημείου.

2. Μπορεί ο σκελετός να μην ανήκει στο νεκρό του τάφου;
Σε άλλες περιπτώσεις μακεδονικών τάφων, έχει γίνει νεότερη ταφή μέσα στα μπάζα, στην επίχωση που δημιουργήθηκε μετά τη σύληση του τάφου. Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το αμμώδες υλικό με το οποίο είναι γεμάτος ο τάφος είτε μπήκε από πλημμύρα, είτε προστέθηκε επί τούτου για σφράγιση του μνημείου.

3. Για ποιο λόγο εκτιμάται ότι ο νεκρός ήταν αφηρωισμένος;
«Όλοι οι σημαντικοί νεκροί θεωρούνται αφηρωισμένοι», μας λέει ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, που φαίνεται όμως διστακτικός απέναντι στον χαρακτηρισμό. «Οι βασιλείς όσο ζούσαν θεοποιούνταν εν ζωή. Οι αξιωματούχοι και οι ελίτ της κάθε κοινωνίας αφηρωίζονταν μετά θάνατον». Πάντως, το μνημείο, σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα, φέρεται να ήταν επισκέψιμο, κατά την εκδοχή του αφηρωισμένου νεκρού.

4. Γιατί ο συγκεκριμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε αλλά ετάφη σε φέρετρο;
Όλοι οι σοροί των Μακεδόνων, με εξαίρεση εκείνον του Αλέξανδρου, κατέληγαν στην πυρά. Είναι πολύ παράξενο ότι ο συγκεκριμένος νεκρός ετάφη και μάλιστα, κάτω από το δάπεδο.

5. Γιατί δε βρέθηκαν κτερίσματα;
Όλα δείχνουν ότι οι τυμβωρύχοι είχαν σκουπίσει τον τάφο. Ακόμη και στους συλημένους τάφους οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στις γωνίες φύλλα χρυσού, δαχτυλίδια, οστέινες διακοσμήσεις, που είτε ξέφυγαν από την προσοχή των αρχαιοκάπηλων είτε τους έπεσαν από τα χέρια.


-------------------------

Ο νεκρός της Αμφίπολης θα αποκτήσει πρόσωπο

Με βάση τα χαρακτηριστικά του κρανίου και τη χαρτογράφηση των μυών.

Ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης φαίνεται πως θα αποκτήσει πρόσωπο χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης. Η ανάπλαση του προσώπου γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κρανίου και θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε κατάματα έναν αρχαίο Μακεδόνα.

«Δεν έχω δει το σκελετό που βρέθηκε στην Αμφίπολη. Ξέρουμε όμως ότι το κρανίο του είναι σε καλή κατάσταση. Το στοιχείο αυτό επιτρέπει την ανάπλασή του. Αυτή τη στιγμή διερευνούμε αν υπάρχει η διάθεση το επιστημονικό πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα», σημειώνει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο καθηγητής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Ο κ. Παπαγρηγοράκης είναι ο «πατέρας» της Μύρτιδας. Πρόκειται για το 11χρονο κορίτσι της εποχής του Περικλή, που ανέκτησε και πάλι το πρόσωπό του, περίπου 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του, κάτι που συνέβη την εποχή του λοιμού των Αθηνών, δηλαδή μεταξύ 430 και 426 π.Χ.

«Προσδιορίζεται ο όγκος και το μέγεθος των μυών του προσώπου από τις καταφύσεις τους. Στα παιδιά, ο προσδιορισμός αυτός είναι πάρα πολύ δύσκολος. Στους ενήλικες, είναι πολύ πιο εύκολος γιατί υπάρχουν πολύ πιο αδρές καταγραφές των μυών στις καταφύσεις» λέει ο κ. Παπαγρηγοράκος.

Μετά τη χαρτογράφηση των μυών ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της ανάπλασης. «Οι μύες, ο όγκος και το μέγεθός τους προσδιορίζονται στο κρανίο με ξύλινες πινέζες. Στην περίπτωση της Μύρτιδας το πρόσωπο προσδιορίστηκε από 26 μυς. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Εμείς ακολουθούμε τη μέθοδο του Μάντσεστερ, με την οποία ο Μπρακ ανάπλασε το πρόσωπο του Φιλίππου Β'», σημειώνει ο κ. Παπαγρηγοράκης.

Ο γνωστός καθηγητής εργάζεται επάνω στην ανάπλαση δύο ακόμη κρανίων. Το πρώτο ανήκει σε ένα κορίτσι, την Αυγή, όπως συμβολικά ονομάστηκε. Εντοπίστηκε στο σπήλαιο της Θεόπετρας, στην Καλαμπάκα και χρονολογείται στο 7.000 π.Χ. Το δεύτερο ανήκει στην Ηδύλη, εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.


-------------------------

Το πείραμα του Μάντσεστερ μπορεί να αποκαλύψει το νεκρό της Αμφίπολης

Στο βρετανικό πανεπιστήμιο έχει ήδη σταλεί γενετικό υλικό από τη Βεργίνα.

Πιο κοντά στην ταυτότητα του ενοίκου του τάφου στην Αμφίπολη μπορεί να μας φέρει η σύγκριση του DNA από τον σκελετό που βρέθηκε με ανάλογο υλικό από τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και υλικό που υπάρχει ήδη σε τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής και κυρίως της Ασίας.

Η σύγκριση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπου έχει ήδη σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο γενετικό υλικό από τον τάφο του Φιλίππου καθώς και από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Βεργίνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».

Σε ό,τι αφορά το υλικό της Βεργίνας, όπως δήλωσε ο ανθρωπολόγος και μέλος της Ομάδας Ανθρωπολογικών Ερευνών, Θόδωρος Αντίκας, τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε περίπου έξι μήνες. Τα μέλη της ομάδας δείχνουν πρόθυμα να αναλάβουν και τη μελέτη του σκελετού της Αμφίπολης. Μέχρι στιγμής ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει αποφασίσει σε ποια διεπιστημονική ομάδα θα ανατεθεί η συγκεκριμένη εργασία.

«Η εξέταση του γενετικού υλικού του νεκρού της Αμφίπολης μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του υλικού της Βεργίνας. Εάν αποδειχτεί ότι υπάρχει συγγενική σχέση των νεκρών της Βεργίνας με αυτόν της Αμφίπολης, θα περιοριστεί ο... κατάλογος των υποψήφιων ''ενοίκων'' του τύμβου Καστά», δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Αντίκας και προσέθεσε: «Στις αρχές του 2013 βρέθηκαν τα οστά του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Γ' σε πάρκινγκ στο Λονδίνο και πολύ σύντομα εντοπίστηκε μέσω τράπεζας δεδομένων συγγενής του στην... Αυστραλία».

Η δημιουργία τράπεζας DNA με γενετικό υλικό από ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο, παρότι αρκετοί επιστήμονες του χώρου τη ζητούν εδώ και χρόνια. «Το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει ανακαλυφθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μόνο εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη οργανωθεί», λέει ο κ. Αντίκας.

Απόλυτο «κλειδί» για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του σκελετού της Αμφίπολης, το DNA θα κληθεί μέσω της ανάλυσής του να δώσει τις επιστημονικές απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα «ποιος;», «πότε;» αλλά και «υπό ποίες συνθήκες;», πάνω στα οποία όλοι επί του παρόντος πιθανολογούν.

Μερίδα ακαδημαϊκών φτάνει στο σημείο να παρομοιάζει την ανάλυση του DNA με «τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή όλων των εποχών», κι όχι άδικα. «Η έρευνά μας βασίζεται στην ανάλυση της αλληλούχισης του DNA για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα αρχαιολογικού χαρακτήρα», εξηγεί στην ιστοσελίδα το αρμόδιο τμήμα Βιομοριακής Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Το βρετανικό πανεπιστήμιο είναι ένα από τα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν τα οστά του σκελετού της Αμφίπολης για ανάλυση (ενδεχομένως να είναι και το επικρατέστερο). Σύμφωνα άλλωστε με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του, το «Μάντσεστερ» έχει στο παρελθόν εργαστεί πάνω σε «αρχαιολογικούς σκελετούς από τη Βρετανία και την Ελλάδα».




-------------------------

Tι κρύβουν τα οστά της Αμφίπολης

Στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού, όπως δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του Star η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Δεν έχει γίνει καύση του νεκρού, τα οστά δεν είναι καμένα, αυτό είναι σαφές», τόνισε επίσης η κ. Μενδώνη.

Δείτε το βίντεο από το Star




-------------------------

Σκίτσο απεικονίζει το νεκρό της Αμφίπολης

Δείτε πώς εκτιμάται ότι είναι ο ένοικος του τάφου.

Πριν τις γενετικές αναλύσεις αλλά και την απόπειρα ανάπλασης του προσώπου του ένοικου του τάφου, υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν χαρακτηριστικά της όψης του

Τι «λέει» ο τάφος

Άνδρας, με ύψος περίπου 1,65 μ., ανοιχτόχρωμο δέρμα και καστανά μαλλιά. Αυτό είναι το πιο πιθανό "προφίλ" του νεκρού του τάφου της Αμφίπολης, ο σκελετός του οποίου ήρθε στο φως μετά τις τελευταίες ανασκαφές στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης στην εφημερίδα «Τα Νέα», κάποια χαρακτηριστικά του σκελετού μαρτυρούν τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Ωστόσο, οι πιο έγκυρες και βέβαιες αποκαλύψεις θα γίνουν μετά τη γενετική ανάλυση.

Ακόμη, ο κ. Παπαγρηγοράκης, καθηγητής Οδοντριατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι εάν η καταγωγή του νεκρού ήταν από τη Θράκη είναι πιθανόν να είχε και καστανοκόκκινα μαλλιά.

Από τα κτερίσματα που βρέθηκαν κοντά στο νεκρό δεν προκύπτει για την ώρα κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτότητα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκελετός βρέθηκε κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου σε βάθος 1,6 μέτρων από το δάπεδο.
Ο σκελετός ανήκει σε άνθρωπο μετρίου αναστήματος για τα σημερινά δεδομένα.

«Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του όσο ήταν εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του» εξηγεί στα Νέα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Τούμπινγκεν, παλαιοανθρωπολόγος, Κατερίνα Χαρβάτη.

Παρ' ότι ο τάφος έχει συληθεί, οι ασύλητοι μακεδονικοί τάφοι στις Αιγές της Βεργίνας και ο τάφος του βασιλέα Φιλίππου δίνουν αρκετά ασφαλείς πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να βρεθεί από τους αρχαιολόγους στην Αμφίπολη εάν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι: οπλισμός, σκεύη συμποσίου από ασήμι και χαλκό, στεφάνια κ.ά.

Οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων είναι (αν και όχι ομόφωνα) ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο επιφανές πρόσωπο της εποχής και άρα θα είχε πολλά κτερίσματα γιατί αυτό ανακλούσε τότε το κοινωνικό στάτους του εκλιπόντος.

 

Το σκίτσο επιμελήθηκε για τα Νέα ο Δημήτρης Αγγελούσης


-------------------------

Δεν έχει «μεταναστεύσει» ο σκελετός της Αμφίπολης

Δεν έχουν μεταφερθεί ακόμη τα οστά καθώς δεν έχει βρεθεί ποιο εργαστήριο θα κάνει την ανάλυση.

Στην Αμφίπολη παραμένουν τα οστά του σκελετού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο του λόφου Καστά. Και αυτό γιατί ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το ποιο εργαστήριο θα αναλάβει την έρευνα.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο STAR, η ανάλυση θα γίνει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα διότι κάποιος αρχαιολόγος μπορεί να ξεχωρίσει το φύλο από τα οστά της λεκάνης, τα οποία τα έχουμε αλλά είναι σπασμένα. Επομένως δεν μπορούμε να διακρίνουμε σε μια πρώτη ματιά το φύλο». Όπως προσέθεσε «καύση δεν έχει γίνει. Τα οστά δεν είναι καμένα. Αυτό είναι σαφές».

Αναφορικά με τις υποθέσεις ότι ο ένοικος μπορεί να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ηφαιστίωνας, η κ. Μενδώνη εκτίμησε: «αυτή την στιγμή μπορεί να γίνονται υποθέσεις αλλά όλα παραμένουν στο επίπεδο των υποθέσεων. Εγώ θα προτιμούσα να μείνουμε στα δεδομένα μας. Και τα δεδομένα αυτά θα προκύψουν από την διεπιστημονική προσέγγιση όλου του υλικού».

Τέλος η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι δεν μπορεί ακόμα να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των οστών. «Η έρευνα θέλει τον χρόνο της», είπε χαρακτηριστικά.



-------------------------

Στο στάδιο της ανθρωπολογικής εξέτασης το "μυστήριο" της Αμφίπολης

Ο κύκλος των νέων ευρημάτων γύρω από την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης αναμένεται να κλείσει μόνο με την ανθρωπολογική εξέταση που θα γίνει από ειδικά εργαστήρια στο σκελετικό υλικό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών ο νεκρός ήταν άντρας ενώ το DNA μπορεί να δείξει γενετική ταυτότητα, γενεαλογικό δέντρο, φυλή ακόμη και χρώμα ματιών. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...