Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

"Όχι στην μείωση των παροχών προς τους αναπήρους"

Αρνητικό το Υπ. Εργασίας στο αίτημα Κοντογιάννη.Να ανακαλέσει την απόφασή της η Κυβέρνηση για μείωση των παροχών των ορθοπεδικών και τεχνιτών μελών για τους ανάπηρους, ζητεί ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης με την Αναφορά του διαβίβασε την επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία «Ε.Σ.ΑμεΑ» με την οποία ζητείται να αποσυρθεί η απόφαση του ΙΚΑ, που επανακαθορίζει τα χρηματικά ποσά για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει τιμές χαμηλότερες έως 50% σε σχέση με τις προηγούμενες, που δεν καλύπτουν τις τιμές του εμπορίου.

Επίσης, ο Γιώργος Κοντογιάννης μετέφερε στον αρμόδιο Υπουργό και το αίτημα για συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή της Ε.Σ.ΑμεΑ και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες (Ε.Ο.Κ.Α), με ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να εξεταστεί ο επανακαθορισμός των χορηγούμενων ορθοπεδικών ειδών και τεχνητών μελών.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, το Υπουργείο παραμένει αμετακίνητο σε σχέση με την αρχική του απόφαση: «Το Δ.Σ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έρευνα αγοράς των γιατρών, τις ανώτατες τιμές που λαμβάνονται στη βάση δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών που υποχρεωτικά ισχύουν σε όλους τους ανασφάλιστους οργανισμούς, διαπίστωσε ότι οι τιμές των ειδών που χορηγούνται από το Ίδρυμα είναι αρκετά υψηλές και αποφάσισε την μείωση των τιμών στα παραπάνω είδη, ώστε να υπάρξει ισορροπία τιμών στην αγορά σε σχέση με τις αγορές άλλων κρατών. Η προσαρμογή των τιμών, δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την ποιότητα των παρεχόμενων ειδών προς τους δικαιούχους, τα οποία είδη εξακολουθούν να χορηγούνται από το Ίδρυμα με τις ίδιες προϋποθέσεις».

Να ανακαλέσει την απόφασή της η Κυβέρνηση για μείωση των παροχών των ορθοπεδικών και τεχνιτών μελών για τους ανάπηρους, ζητεί ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης με την Αναφορά του διαβίβασε την επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία «Ε.Σ.ΑμεΑ» με την οποία ζητείται να αποσυρθεί η απόφαση του ΙΚΑ, που επανακαθορίζει τα χρηματικά ποσά για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει τιμές χαμηλότερες έως 50% σε σχέση με τις προηγούμενες, που δεν καλύπτουν τις τιμές του εμπορίου.

Επίσης, ο Γιώργος Κοντογιάννης μετέφερε στον αρμόδιο Υπουργό και το αίτημα για συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή της Ε.Σ.ΑμεΑ και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες (Ε.Ο.Κ.Α), με ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να εξεταστεί ο επανακαθορισμός των χορηγούμενων ορθοπεδικών ειδών και τεχνητών μελών.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, το Υπουργείο παραμένει αμετακίνητο σε σχέση με την αρχική του απόφαση: «Το Δ.Σ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έρευνα αγοράς των γιατρών, τις ανώτατες τιμές που λαμβάνονται στη βάση δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών που υποχρεωτικά ισχύουν σε όλους τους ανασφάλιστους οργανισμούς, διαπίστωσε ότι οι τιμές των ειδών που χορηγούνται από το Ίδρυμα είναι αρκετά υψηλές και αποφάσισε την μείωση των τιμών στα παραπάνω είδη, ώστε να υπάρξει ισορροπία τιμών στην αγορά σε σχέση με τις αγορές άλλων κρατών. Η προσαρμογή των τιμών, δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την ποιότητα των παρεχόμενων ειδών προς τους δικαιούχους, τα οποία είδη εξακολουθούν να χορηγούνται από το Ίδρυμα με τις ίδιες προϋποθέσεις».Διαβάστε περισσότερα...

Ανεβαίνει ο καταδυτικός τουρισμόςΔεν ψάχνουν για ρουμπίνια και διαμάντια, ούτε για κάποιον θαμμένο θησαυρό. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, αυτά είναι υλικά αγαθά που προσφέρουν απλά εφήμερες απολαύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν ελευθερία κινήσεων, πραγματική γνώση και το σπουδαιότερο: τη "μύησή" τους σε έναν άλλο κόσμο, μαγικό και μυστηριώδη, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο.

Πρόκειται για τους απανταχού δύτες, που δεν χάνουν ευκαιρία να βουτήξουν στα νερά των θαλασσών ανά τον κόσμο και να ανακαλύψουν τα μυστικά του βυθού. "Αυτές είναι και οι καλύτερες ιστορίες να διηγηθείς, αυτές που δεν έχουν χιλιοειπωθεί", λένε Έλληνες δύτες, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

250.000 δύτες ως τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Σε 250.000 υπολογίζονται οι ξένοι δύτες, που μαζί με τις οικογένειές τους θα επισκεφθούν μέχρι και τον Οκτώβριο τη χώρα μας, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα, στις ελληνικές θάλασσες έχουν βουτήξει 115.000 άτομα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 42χρονος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρύχιου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του, Γιώργος Τζανάκης.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που καταγράφεται στατιστικά ο αριθμός των ξένων τουριστών δυτών που επισκέπτονται τη χώρα μας, όπως επίσης και ποιοι είναι οι προορισμοί αρεσκείας τους. Όπως μας λέει ο κ. Τζανάκης, σε 7.500 ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από ξένους δύτες την περίοδο 2006-2007, η Ελλάδα αναδείχθηκε από το 95% αυτών, ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για βουτιές.

Η χώρα μας κέρδισε αυτό τον τίτλο χάρη σε τρία βασικά χαρακτηριστικά: το θέμα (πάνω από 20.000 ναυάγια βρίσκονται στον ελληνικό βυθό, από τα οποία τα 6.000 είναι επίσημα αναγνωρισμένα), την τιμή (η κατάδυση στην Ελλάδα είναι φθηνότερη μέχρι και 30% από ό,τι σε Μάλτα, Κροατία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρο) και το γεγονός ότι οι δύτες μπορούν να φέρουν μαζί τους και την οικογένειά τους, που δεν θα πλήξει στιγμή, αφού υπάρχει πλήθος άλλων δραστηριοτήτων για να περάσει ευχάριστα τις καλοκαιρινές διακοπές.

"Με 50 ευρώ μπορεί ο δύτης να νοικιάσει το σκάφος, να έχει μαζί του συνοδό και να πραγματοποιήσει έτσι την κατάδυση που τον ενδιαφέρει", σημειώνει ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και "πακέτα" προσφορών, με τις δέκα αντίστοιχες καταδύσεις να υπολογίζονται σε 22 ευρώ έκαστη.

Μεταξύ των επισκεπτών δυτών, το 70% που βούτηξαν ήδη στο θαλάσσιο βυθό της χώρας μας ήταν Γερμανοί, Ρώσοι, Ισπανοί, Γάλλοι και Ιταλοί, ενώ το υπόλοιπο 30% Αμερικανοί.
Κύριος προορισμός των ξένων δυτών στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, είναι τα νησιά Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κρήτη και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η έγκριση της αναριοθέτησης του ενάλιου χώρου Βόρειων Σποράδων, ως προς 14 περιοχές στις ακτογραμμές των νήσων Αλοννήσου, Περιστέρας, Μικρού και Μεγάλου Αδελφιού, δημιουργεί νέα δυναμική στην ελληνική αγορά του καταδυτικού τουρισμού.

"Έχουμε στην Ελλάδα 16,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής για κατάδυση", μας λέει περήφανα ο κ. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι "πλέον η κατάδυση στη χώρα μας όχι μόνο είναι πραγματικότητα, αλλά είναι και ένα από τα ισχυρά 'όπλα' μας, για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών".

Επισημαίνεται ότι βάσει στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού PADI (Professional Association of Diving Instructors), που παρέχει εκπαίδευση αυτοδυτών, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 20 εκατ. πτυχία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτό το δεδομένο, αλλά και το γεγονός ότι από τους 3,5 εκατ. πιστοποιημένους αυτοδύτες στην Ευρώπη των 15 χωρών, οι 800.000 ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους, κάθε χρόνο, για νέες καταδυτικές περιπέτειες, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η "Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να αποτελέσει ίσως και το νούμερο ένα προορισμό τους", λέει ο κ. Τζανάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει πως οι αυτοδύτες είναι ανωτέρου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου και προτιμούν χώρες, που εκτός από τις ιστορίες που έχουν να πουν οι θάλασσές τους, παρέχουν τα εχέγγυα ασφαλών καταδύσεων, ενώ συνδυάζουν καταδύσεις για τους ίδιους και ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα για τις οικογένειές τους.

Μας αναφέρει ως παράδειγμα τη Μάλτα των περίπου 400.000 κατοίκων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού προώθησης της χώρας, ο καταδυτικός προορισμός συνεισφέρει το 20% των αφίξεων και σχεδόν το 30% των ετήσιων εσόδων από τη συνολική τουριστική δραστηριότητα.

Όπως μας λέει, κάθε χρόνο περίπου 250.000 αυτοδύτες με τις οικογένειές τους αφήνουν στη μικρή νησιώτικη χώρα της Μάλτας συνάλλαγμα που υπολογίζεται από 800 εκατ. ευρώ, μέχρι και 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο κ. Τζανάκης σημειώνει ότι πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη χώρας, υπάρχουν και άλλα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να αποδώσουν σε πολλές διαστάσεις.

Όπως μας εξηγεί, η επιλογή, με επιστημονικά κριτήρια, περιοχών για την ανάπτυξη καταδυτικής δραστηριότητας και η παράλληλα φύλαξη και προστασία τους, δίνει τη δυνατότητα στην θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα να ανακάμψουν, ύστερα από την έντονη υπεραλίευση των τελευταίων χρόνων.

Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί 212 καταδυτικές άδειες, εκ των οποίων οι 186 είναι ενεργές. Οι περισσότερες έχουν δοθεί στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 14 άτομα, που είναι κάτοχοι αδειών κατάδυσης.

Τμήμα Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ
"Ταξιδεύει, ζει και εργάζεται κάτω από την επιφάνεια. Μπορεί να ακούσει ξεκάθαρα τη φωνή του βυθού και ξέρει πως ο σιωπηλός κόσμος έχει πολλά να διηγηθεί. Προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια, όχι μόνο τις εικόνες που αποθηκεύονται στο μυαλό του, αλλά και τη φωνή που τον οδηγεί σε όλα τα υποβρύχια ταξίδια του. Στο δικό μας λεξικό αυτή την έννοια έχει ο κάθε υδροναύτης και βρίσκεται ανάμεσα στις λέξεις 'εμείς' και 'μαζί'".

Με αυτό τον τρόπο περιγράφει ο επικεφαλής του Τμήματος Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ Μάνθος Μαράς το όραμα που οδήγησε στη δημιουργία του τμήματος, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα, όπως ο ίδιος, όχι μόνο να χαρούν το υγρό στοιχείο, αλλά και να ανακαλύψουν το θαυμαστό κόσμο του βυθού.

Σε ένα περιβάλλον όπου η βαρύτητα δεν υφίσταται, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οι κινήσεις είναι αμέτρητες και η ελευθερία κινήσεων, όχι μόνο δεδομένη, αλλά και απεριόριστη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαράς.

Ο 45χρονος βουτάει πάνω από δέκα χρόνια και η μόνη ώρα, που μπορεί κάποιος να τον βρει στο τηλέφωνο είναι ή πολύ νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι, και αυτό αν δεν έχει … ξεχαστεί στο βυθό. Είναι όλη την ημέρα στο νερό, και όπως μας λέει, "μέσα στο νερό η αναπηρία μου, στα κάτω άκρα, απλά δεν υπάρχει".
Για να ξεκινήσει κάποιο άτομο ΑμΕΑ την κατάδυση στο συγκεκριμένο τμήμα, απαιτούνται, όπως μας εξηγεί, τρία πολύτιμα και αδιαπραγμάτευτα "ναι". Πρώτο του ίδιου του ατόμου που θα επιχειρήσει την κατάδυση, κατόπιν του γιατρού και στη συνέχεια του εκπαιδευτή. Αν και, όπως παραδέχεται, υπάρχει μεγάλος δισταγμός μεταξύ των ΑμΕΑ για κατάδυση, τονίζει ότι "όσοι το δοκίμασαν, το λάτρεψαν".
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η κατάδυση συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της σωματικής κατάστασης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα, δεδομένου ότι γυμνάζονται όλοι οι μυς και ακονίζεται το μυαλό τους, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με κόσμο που δεν έχει αναπηρία και κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, χωρίς περιορισμούς.

To τμήμα Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ φιλοδοξεί να αποδείξει πως η αυτόνομη κατάδυση όχι μόνο απευθύνεται σε όλους, αλλά μπορεί να είναι μια δραστηριότητα ικανή να απελευθερώσει κάποιους συνανθρώπους μας από τους φυσικούς περιορισμούς που μπορεί να τους θέτει μια σωματική αναπηρία.

Η ΜΚΟ "Υδροναύτες", τμήμα της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρύχιου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος για ΑμΕΑ, συνεργάζεται επίσημα με τον οργανισμό DDI (Disabled Divers International) και το τμήμα συντονίζεται από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα. Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού και της συνεργασίας με παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών και πλήθος φορέων, που στηρίζουν την προσπάθεια, στόχος είναι και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, στις οποίες τα άτομα με σωματική αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αυτόνομη κατάδυση και τις μοναδικές αισθήσεις που προσφέρει στους αυτοδύτες.Διαβάστε περισσότερα...

Πάπα: « Είμαι πολύ περήφανος»!Χαρούμενος αλλά και πάντα συνεσταλμένος ο συμπατριώτης μας καθηγητής του αθλητικού ινστιτούτου της Κολωνίας, Θανάσης Παπαγεωργίου δεχόταν από όλους τα συγχαρητήρια για μια ακόμα σπουδαία κατάκτηση που πρόσθεσε στο παλμαρέ του.

Η Εθνική Γερμανίας των ατόμων με ειδική αναπηρία, αναδείχθηκε πρόσφατα παγκόσμια πρωταθλήτρια στους αγώνες που έγιναν στην Καμπότζη νικώντας με 3-1 σετ τους οικοδεσπότες Καμποτζιάνους και νοιώθοντας σε κάθε περίπτωση περήφανος για μια ακόμα φορά που ένας Ρόδιος βρισκόταν για μια ακόμα φορά στο ψηλότερο σκαλί της καταξίωσης του αθλήματος που υπηρετεί και αγαπά τόσα χρόνια.

Κι όταν αυτό συμβαίνει για πολλοστή φορά δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ή τύχη, αλλά δικαίωση για ένα άνθρωπο που δουλεύει πολύ. . Είναι τόσο μεγάλη και σοβαρή η δουλειά που κάνει για να πετύχει πολλά μέσα από αγώνες ψυχής και καρδιάς, και είναι επίσης πολύ λίγες οι λέξεις για να περιγράψει κανείς η να απαριθμήσει κάτι μέσα από τις σελίδες του.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου μιλώντας γι αυτήν την κατάκτηση , περήφανος αλλά και ταπεινός συνάμα είπε:
« Ήταν κάτι που το χαρήκαμε όλοι. Από μένα μέχρι τους συνεργάτες μου, τους μασσέρ της ομάδας αλλά και τους υπέροχους αθλητές μου. Όλη η ομάδα. Παίζαμε μέσα στην Καμπότζη απέναντι σε 10.000 περίπου κόσμο και δεν είχαμε από πουθενά υποστήριξη σαν Εθνική Γερμανίας.

Ωστόσο βάζοντας για μια ακόμα φορά την ψυχή μας μπροστά, αλλά και βγάζοντας στο γήπεδο σοβαρότητα και αγωνιστική πειθαρχία και φυσικά το πλούσιο ταλέντο των παιδιών, φτάσαμε να κερδίσουμε ακόμα και την εχθρική σε εισαγωγικά εξέδρα. Και βάζω εισαγωγικά, γιατί στο βόλεϊ δεν υπάρχει αντιπαράθεση. Εκείνος που είναι καλύτερος, κάνει τα λιγότερα λάθη, έχει δουλέψει πολύ πάνω στον στόχο που έχει θέσει, θα πετύχει. Αυτό κάναμε κι εμείς κι είμαι πολύ περήφανος και για την επιτυχία, αλλά και για τα παιδιά που προσπάθησαν πολύ»

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου βρέθηκε για λίγες μέρες ξεκούρασης στο νησί μας, καθώς τον περιμένει ακόμα μια μεγάλη υποχρέωση μέσα στον Αύγουστο.

Θα πάει στις 20 του μήνα στην Ινδία για να διδάξει σε σχολή προπονητών που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της FIVB και να προσφέρει γι’ άλλη μια φορά τις γνώσεις του πάνω σε τακτικές και σύγχρονα συστήματα προπονητικής που ακολουθούνται σε όλο τον κόσμο το 2011.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑΜΕΑΟ Δήμος Αρταίων, στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είχε υποβάλει πρόταση από τα μέσα Μαΐου, για την ίδρυση και λειτουργία στην Άρτα, Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από την ΕΕΤΑΑ και από το Σεπτέμβριο το Κέντρο θ’ αρχίσει να λειτουργεί.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Αντιδήμαρχος Αρταίων Βασιλάκη – Μητρογεώργου Βικτωρία δήλωσε τα εξής:

«Εγκρίθηκε από την ΕΕΤΑΑ το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής» και περιλαμβάνει, το κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία παιδιών και εφήβων‚ δυναμικότητας 30 ατόμων σε δύο βάρδιες Πρωί — Απόγευμα.

Αναμένεται η λειτουργία του Κέντρου τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες ημέρες θα γίνει η διαδικασία πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ( 9 ατόμων συναφών με το αντικείμενο ) για τη στελέχωσή του και την εύρυθμη λειτουργία του.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης βοηθά τη Μητέρα και εν γένει την οικογένεια εντελώς δωρεάν‚ να εμπιστευθούν το παιδί τους σε κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό λίγες ώρες ή και περισσότερες Πρωί —Απόγευμα.

Η λειτουργία της δομής - παροχής φροντίδας και φιλοξενίας ΑΜΕΑ περιλαμβάνει καθημερινή δημιουργική απασχόληση‚ εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες επαγγελματικής προκατάρτισης, φυσικοθεραπεία και εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση.

Ο Δήμος Αρταίων, τόσο με τη συγκεκριμένη δράση όσο και με άλλες που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, θα βρίσκεται πάντα δίπλα στις ευπαθείς ομάδες και στα άτομα με αναπηρία, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα τώρα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας».


Διαβάστε περισσότερα...

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: να ανοίξουν όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής ΕκπαίδευσηςΗ Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί φορείς και πολίτες να συστρατευθούμε σε μιαεκστρατεία για την επαναλειτουργία του ΚΠΕ Βάμου αλλά και όλων των ΚΠΕ που έκλεισε η κυβέρνηση (22 συνολικά σε όλη τη χώρα, δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου!).
Ένας τρόπος κινητοποίησης που προτείνουμε είναι η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας ( anna@diamantopoulou.gr ) και το αρμόδιο τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας ( t05sde1@minedu.gr ).

Επίσης ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών ηλεκτρονικά στο http://www.gopetition.com/petitions/ανοιξτε-ολα-τα-κεντρα-περιβαλ.html .

Το κείμενο συλλογής υπογραφών για να ανοίξουν όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι το παρακάτω:

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!


Καλούμε την το υπουργείο Παιδείας και την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξουν τώρα όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης!

Θεωρούμε απαράδεκτη κατασπατάληση χρημάτων του ελληνικού λαού να έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό 22 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (1/3 όσων υπήρχαν πέρσι), τα οποία με την απόφαση της 22-7-2011 του Υπουργείου Παιδείας παραμένουν κλειστά.

Επιπλέον κατασπατάληση εκατομμυρίων θα προκύψει μαζί με ανυπολόγιστη ζημιά στη φυσική ισορροπία από την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για θέματα όπως:
  • πυρκαγιές,
  • πολλαπλασιασμός και καύση σκουπιδιών αντί μείωσης και ανακύκλωσης,
  • μόλυνση ατμόσφαιρας από το πετρέλαιο και πυρηνικός τρόμος αντί εξοικονόμησης ενέργειας και στροφής σε ΑΠΕ,
  • διατήρηση καταστροφικών γεωργικών και τουριστικών πρακτικών,
  • καταστροφή προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000,
  • μείωση ή μόλυνση νερού και υγροτόπων,
  • εξαφάνιση παραδοσιακών σπόρων και σπάνιων ζώων και φυτών,
  • τσιμεντοποίηση παραλιών κι αυθαιρεσία αντί εναλλακτικού ήπιου τουρισμού με αναστήλωση παραδοσιακών οικισμών,
  • περιθωριοποίηση κι έξαρση ατυχημάτων σε πόλεις αφιλόξενες σε παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, ποδηλάτες, πεζούς κοκ).

Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, πολιτική βούληση να εγκαταλείψουμε την αυθαιρεσία, τον πολιτισμό της ρύπανσης και της καταστροφής. Χρειάζονται επίσης ενεργοί πολίτες, ενημερωμένοι, με κριτική σκέψη και διάθεση για δράση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μπορούν με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών, οικολογικών οργανώσεων και τοπικής κοινωνίας να ενημερώνουν, να ενθαρρύνουν πρωτοβουλίες πολιτών, να αλλάζουν τη στάση και την πρακτική των πολιτών απέναντι στη φύση και το τοπικό περιβάλλον.

Χρειαζόμαστε πολλά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα των καιρών και όρος επιβίωσής μας!


Πηγή: http://104fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση για τα ΑΜΕΑ στην Κω

ΚΩΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΣΩΣ ΠΗ & ΑΝΤΩΝΗ ΜΙΧΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η αγωνιώδης προσπάθεια της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει τις "μεγάλες επιτυχίες" της, στο τομέα της πρόνοιας.

Εμείς προτείνουμε, αντί να “ασκείτε” μονίμως πολιτική με απανωτά δελτία τύπου για όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ που αφορούν τα ΑΜΕΑ σαν να είναι επιτεύγματα της δημοτικής αρχής θα ήταν καλύτερα να αξιώσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να εφαρμόσουν τους στοιχειώδεις κανόνες διευκόλυνσης της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα.

Ας εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος και να απελευθερωθούν οι ράμπες για ανάπηρους καθώς και οι γραμμές διευκόλυνσης της κίνησης των τυφλών, από τα μονίμως παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα ασυνείδητων επαγγελματιών που δυσκολεύουν καθημερινά τη ζωή των συνανθρώπων.

Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα και δημοσιοποίηση των όποιων δράσεων που καταπατούν στο τέλος τέλος την προσωπικότητα αυτών των ανθρώπων με την μόνιμη έκθεσή τους στα ΜΜΕ.

Αντώνης Μίχας
Υπεύθυνος τομέα Υγείας - Πρόνοιας
Βάσω Πη
Υπεύθυνη τομέα ΚαθημερινότηταςΔιαβάστε περισσότερα...

Κοινωνία υπό κατάρρευση
Γιαγιά, γιαγιούλα. Θα γράψω για σένα. Διότι ούτε να φωνάξεις, ούτε να διαμαρτυρηθείς μπορείς. Θα μπορούσες να είσαι η γιαγιά μου. Σε είδα να κατεβαίνεις σιγά σιγά - κούτσα κούτσα - τα σκαλιά, στην έξοδο του σταθμού των Άνω Πατησίων (στην πλευρά προς Κηφισιά). Αγκομαχούσες διότι είχε και ζέστη. Το ξέρω ότι πριν αρχίσεις να κατεβαίνεις τα σκαλιά πήγες προς το ασανσέρ. Ναι, αυτό που προορίζεται για να διευκολύνει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Όμως δεν λειτουργούσε. Εδώ και ενάμιση μήνα είναι χαλασμένο. Φαίνεται όμως ότι αυτή η αφιλόξενη πόλη, αυτές οι αφιλόξενες διοικήσεις των μέσων σταθερής τροχιάς δεν θέλουν γιαγιάδες στις πόλεις. Γιαγιά, γιαγιούλα δεν σε θέλουν εδώ. Δεν θέλουν να χρησιμοποιείς το τρένο. Θέλουν να είσαι στο γηροκομείο. Ή στο νοσοκομείο. Νιώθω ντροπή γιαγιά. Διότι ακόμη δεν έχω καταφέρει να σε κάνω να μην ταλαιπωρείσαι. H Διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών δεν νιώθει ντροπή;

Γιαγιά, γιαγιούλα. Και για σένα θα γράψω. Ούτε εσύ έχεις τη δύναμη να διαμαρτύρεσαι και να τα βάλεις με το τέρας της ελληνικής διοίκησης - τρανταχτό του παράδειγμα ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

Σε είδα δίπλα στις ακινητοποιημένες κυλιόμενες σκάλες στον σταθμό των Άνω Πατησίων. Αυτές που οδηγούν στην αποβάθρα με κατεύθυνση τον Πειραιά. Με κοίταξες με παράπονο και μου είπες: «ακόμη να λειτουργήσουν αυτές οι σκάλες;». Ντράπηκα και πάλι. Και σου απάντησα, γιαγιά: «μα αυτές οι σκάλες δεν λειτουργούν εδώ και ένα εξάμηνο».

Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι σκάλες δεν λειτουργούν από την αρχή του χρόνου. Αλλά δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω κι άλλο. Ούτε ήθελα να σου πω τι μου είχε απαντήσει η Διοίκηση των ΗΣΑΠ προ 3 μηνών, στο ερώτημα γιατί δεν λειτουργούν οι σκάλες. Μπορεί από τον θυμό ή ίσως από το νευρικό γέλιο που θα σου προκαλούσε η απάντηση - είσαι και μεγάλη γυναίκα - να σου προκαλούσα κανένα καρδιακό επεισόδιο.

Αν με διαβάζεις τώρα όμως, άκου τι μου είχαν απαντήσει: η σκάλα, έλεγαν, δημιουργούσε «έντονο θόρυβο, ενοχλητικό για τους περίοικους. Έτσι, η «καλή» Διοίκηση αποφάσισε να την θέσει εκτός λειτουργίας. Και καταβάλλει – από τότε - «κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος».

Γιαγιά, γιαγιούλα. Ελπίζω να προλάβεις να χρησιμοποιήσεις αυτή τη σκάλα. Το ξέρω, αυτό που λέω είναι κυνικό. Αλλά αληθινό.

Ούτε εσένα σε θέλουν να μετακινείσαι στην πόλη και στα τρένα γιαγιά. Σε θέλουν καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι.

Μαμά, μανούλα. Θα γράψω και για σένα. Διότι έχεις το μωράκι σου να φροντίσεις και να προσέξεις. Πόσο μπορείς να διαμαρτυρηθείς; Σε είδα με το παιδικό καροτσάκι να κατευθύνεσαι προς το ασανσέρ. Στον ίδιο σταθμό, των Άνω Πατησίων. Στην αποβάθρα προς Κηφισιά.

Είδες το χαρτί πάνω στην πόρτα του ασανσέρ: "Δεν λειτουργεί" έγραφε . Δίπλα ακριβώς, ένας υπάλληλος σεκιούριτι παρακολουθεί τη σκηνή. Πρέπει να σηκώσεις μόνη σου το καρότσι με το μωρό σου για να κατέβεις τα σκαλιά. Ο θυμός και το δίκιο σε πνίγει. «Εδώ και ενάμιση μήνα δεν λειτουργεί το ασανσέρ» λες στον υπάλληλο σεκιούριτι. Αυτός, απλώς επαναλαμβάνει ξερά τη φράση σου: «Ναι, δεν λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα».

Και τότε, μαμά, μανούλα, φοβάσαι για το μωρό σου. Πώς θα το κατεβάσεις μόνη σου από τις σκάλες; Ζητάς βοήθεια από τον υπάλληλο σεκιούριτι. «Θα με βοηθήσεις να κατεβάσω το καροτσάκι;». Όμως εκείνος - μαμά - αντί να τρέξει δίπλα σου, εξοργίζεται. Το είδα στο πρόσωπό του. «Δεν ακούσατε την ανακοίνωση μέσα στο τρένο ότι το ασανσέρ δεν λειτουργεί, ώστε να κατεβείτε στον επόμενο σταθμό» σού λέει ενοχλημένος. «Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση» τον ενημερώνεις.

Επεμβαίνω. Ντρέπομαι μανούλα που σου φέρεται έτσι. «Δεν βγήκε καμία ανακοίνωση», του λέω. «Γιατί να σας πούμε ψέματα;». Ο υπάλληλος δεν συγκινείται. Εξοργίζεται κι άλλο. Δεν ξέρω γιατί. «Τα ΑμεΑ πώς ξέρουν ότι δεν λειτουργεί το ασανσέρ και κατεβαίνουν στον επόμενο σταθμό» απαντά. Αλλά και πάλι καμία κίνηση να σε βοηθήσει. Δεν αντέχω άλλο μανούλα. Αυτές οι διοικήσεις των μέσων σταθερής τροχιάς δεν θέλουν ούτε μαμάδες να μετακινούνται με τρένα. Νιώθω ξανά ντροπή. Πιάνω το καροτσάκι με το μωρό και το κατεβάζουμε μαζί. Και αναρωτιέμαι ξανά, η Διοίκηση των Σταθερών Συγκοινωνιών δεν νιώθει ντροπή;

Αυτή είναι η κρίση. Δεν πρέπει να την ψάχνουμε σε αριθμούς και δύσκολους οικονομικούς όρους.

Γιαγιούλα, μανούλα, ακούστε κι αυτό. Εκτιμάται πως στο τέλος του έτους η εταιρεία "Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε." (εκεί ανήκει και ο ηλεκτρικός) δεν θα παρουσιάσει λειτουργικά ελλείμματα, κυρίως λόγω της αύξησης του εισιτηρίου. Δυστυχώς τα ελλείμματα εξυπηρέτησης, υποδομών και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας παραμένουν. Ντροπή.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Όλγα Μούσιου υπέρ της Καστοριάς για την έδρα του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας ΑΜεΑ Δυτικής Μακεδονίας


Η κα Όλγα Μούσιου – Μυλωνά είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Φλώρινας, ενώ ήταν υποψήφια δήμαρχος και υποψήφια βουλευτής. Εκτός από αυτές τις ιδιότητες όμως είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ Καστοριάς, με έδρα το Άργος Ορεστικό.
Ως πρόεδρος λοιπόν του παραπάνω ιδρύματος, η κα Μούσιου επιθυμεί η έδρα του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας ΑΜεΑ Δυτικής Μακεδονίας (ο οποίος θα περιλαμβάνει το ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ Καστοριάς, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φλώρινας και το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου) να οριστεί το ίδρυμα που προεδρεύει και όχι ένα από τα δύο του νομού Φλώρινας.
Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ Καστοριάς συνεδρίασε στις 9 Ιουνίου και μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ήταν και αυτό του Εθνικού Σχεδιασμού Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

ΘΕΜΑ 23: "Εθνικός Σχεδιασμός Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας"
Η Πρόεδρος εισηγούμενη το 2° θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 3868/2010, με Προεδρικό Διάταγμα συγχωνεύονται υποχρεωτικά τα Ν.Π.Δ.Δ. προνοιακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούν στην ίδια Περιφέρεια και έχουν κοινό αντικείμενο εθνικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.2646/1998, ήτοι α) Οικογένεια, Παιδί και Νεότητα, β) Ηλικιωμένοι, γ) Ατομα με Αναπηρίες και δ) Ευπαθείς Πληθυσμιακές Ομάδες.
Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αναρτήσει στον δικτυακό του τόπο (www.yyka.gov.gr) το Εθνικό Σχέδιο Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.). Σύμφωνα με το Σχέδιο αυτό σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια θα υπάρχει ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για Ατομα με Αναπηρία, και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια. Έτσι, στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα υφιστάμενα πέντε (5) Ν.Π.Δ.Δ. συνενώνονται σε δύο (2), ως εξής:
Α) Ο Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας, θα περιλαμβάνει:
1. Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φλώρινας.
2. Την Παιδόπολη «Αγία Ολγα» Φλώρινας.
Β) Ο Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας ΑμεΑ, θα περιλαμβάνει:
1. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φλώρινας.
2. Το Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς.
3. Το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου Φλώρινας.
Θεωρούμε ότι το Σχέδιο αυτό, στα πλαίσια των στόχων α) για επίτευξη οικονομίας, β) για μείωση της γραφειοκρατίας, γ) για διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με συντομότερες διαδικασίες, δ) για καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των διαθέσιμων πόρων, καθώς και ε) για παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους εξυπηρετούμενους, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συναινέσουμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Συνένωσης των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε το Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καστοριάς, κ. Αικατερίνη Ραγκαβλά-Πρέμπτη, η οποία είπε ότι, δεδομένης της πληρότητας του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς σε προσωπικό, της αρτιότητας του σε μηχανικό εξοπλισμό, αλλά και της μακροχρόνιας επιτυχημένης παραγωγικής του λειτουργίας, καθώς και της εύκολης προσβασιμότητας από τους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα πρέπει το Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς να οριστεί ως έδρα του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος ζήτησε από το Δ.Σ. να αποφασίσει σχετικά. Το Δ.Σ., αφού έλαβε υπόψη του τα προαναφερθέντα, μετά από διαλογική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ:
1-.Συμφωνεί με το Εθνικό Σχέδιο Συνένωσης Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, και συναινεί στη συνένωση του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φλώρινας και το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου Φλώρινας.
2-.Επειδή το Κ.Α.Α.ΚΎ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς:
Α) είναι το παλαιότερο στη Δυτική Μακεδονίας, έχοντας ζωή δέκα εννέα (19) ετών, (έτος έναρξης λειτουργίας του το 1992), κατά την διάρκεια των οποίων έχει να επιδείξει μία άκρως επιτυχημένη παραγωγική πορεία, παρέχοντας άριστες υπηρεσίες σε περισσότερα από 3.000 άτομα ετησίως,
β) διαθέτει εξειδικευμένο, άριστα εκπαιδευμένο και με μεγάλη εμπειρία επιστημονικό προσωπικό,
Γ) είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας,
Δ) έχει άριστα οργανωμένες διοικητικές υπηρεσίες,
Ε) έχει επιτύχει απόλυτη ισορροπία Φυσικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Υποστήριξης,
Στ) λειτουργεί πρωτοποριακές δομές στήριξης και αποθεραπείας, (μονάδα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ομάδες χειροτεχνίας και ψυχαγωγίας για παιδιά και ενηλίκους, απογευματινή φιλοξενία με δημιουργική απασχόληση),
Ζ) ξεκινάει άμεσα η παροχή υπηρεσιών υδροθεραπείας με τη λειτουργία της θεραπευτικής πισίνας μοναδικών προδιαγραφών που διαθέτει
Η) εντός του Σεπτεμβρίου επίκειται η έναρξη της κλειστής νοσηλείας - φιλοξενίας ΑμεΑ.
Θ) η οδική πρόσβαση από όλους τους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ εύκολη λόγω της Εγνατίας που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ., ενώ υπάρχει και τακτική αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα,
Ι) έχει την δυνατότητα άμεσης ιατρικής στήριξης από το Κέντρο Υγείας Αργούς Ορεστικού και υφίσταται άριστη συνεργασία με το Νοσοκομείο Καστοριάς,
ΙΑ) και τέλος, επειδή ο Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού και Οικογένειας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας de facto θα έχει ως έδρα την πόλη της Φλώρινας, εφόσον και τα δύο ΝΠΔΔ που συνενώνονται έχουν αυτή την έδρα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην κατανομή των εδρών των Οργανισμών Κοινωνικής Φροντίδας στα όρια της Περιφέρειας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε το Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ Καστοριάς (Αργούς Ορεστικού) να οριστεί ως έδρα του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Προνοιακά επιδόματα μέσω ψηφιακής καταγραφήςΞεκινάει από το φθινόπωρο η ψηφιακή καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας, πολυτέκνων και τριτέκνων μέσω των ΚΕΠ και μέσω του Ίντερνετ.

Η σημασία της καταγραφής έγκειται στο γεγονός ότι όσοι δεν καταγραφούν στην ψηφιακή πλατφόρμα δεν θα πάρουν από τη νέα χρονιά κανένα επίδομα. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα για τους πραγματικούς δικαιούχους, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ένα μεγάλο ποσοστό αναπήρων "μαϊμού" θα αποφύγουν να απογραφούν και να μπουν στο νέο σύστημα.

Ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μάρκος Μπόλαρης, τόνισε σχετικά ότι θα χρειαστεί το Α.Φ.Μ, ο αριθμός κοινωνικής ασφάλειας αλλά και το δελτίο ταυτότητας ώστε να γίνουν πολλαπλές διασυνδέσεις και να φύγουν αμέσως οι διπλοεγγεγραμμένοι και όσοι είναι πεθαμένοι και παίρνουν άλλοι την σύνταξή τους.

Τα 700 εκ. ευρώ αγγίζουν τα επιδόματα για αναπήρους και 850 εκ. τα επιδόματα για πολυτέκνους και τριτέκνους ενώ τα αποτελέσματα από τις έρευνες που κανουν οι επιθεωρητές υγείας σε 13 νομούς προκαλούν σοκ.

Χωριά με σχεδόν όλους τους γέροντες παράλυτους,περιοχές με τυφλούς κατοίκους που οδηγούν και παίζουν τάβλι,και στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί μια βεβαίωση από γιατρό νοσοκομείου. Όσο για τις παράνομες γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών θα ερευνηθούν αμέσως μετά την καταγραφή. Το υπουργείο Υγείας μάλιστα διαμηνύει ότι όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, όλοι όσοι αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στα κυκλώματα θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα που υπεξαίρεσαν.

Η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων θα είναι το δεύτερο βήμα μετά την πρώτη καταγραφή. Το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα συγκροτήσει μια κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης αναπηρίας στην οποία θα υπάγονται όλες οι επιτροπές που θα πιστοποιούν την αναπηρία των δικαιούχων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει μάλιστα, τα μέλη των επιτροπών να αλλάζουν κάθε έξι μήνες για να μην δημιουργούνται πελατειακές σχέσεις και να ισχύουν πολύ αυστηρές ποινές για τους επίορκους γιατρούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταδύσεις στην ελληνική θάλλασα


Δεν ψάχνουν για ρουμπίνια και διαμάντια, ούτε για κάποιον θαμμένο θησαυρό. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, αυτά είναι υλικά αγαθά που προσφέρουν απλά εφήμερες απολαύσεις. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν ελευθερία κινήσεων, πραγματική γνώση και το σπουδαιότερο: τη "μύησή" τους σε έναν άλλο κόσμο, μαγικό και μυστηριώδη, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο.

Πρόκειται για τους απανταχού δύτες, που δεν χάνουν ευκαιρία να βουτήξουν στα νερά των θαλασσών ανά τον κόσμο και να ανακαλύψουν τα μυστικά του βυθού. "Αυτές είναι και οι καλύτερες ιστορίες να διηγηθείς, αυτές που δεν έχουν χιλιοειπωθεί", λένε Έλληνες δύτες, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

250.000 δύτες ως τον Οκτώβριο στην Ελλάδα


Σε 250.000 υπολογίζονται οι ξένοι δύτες, που μαζί με τις οικογένειές τους θα επισκεφθούν μέχρι και τον Οκτώβριο τη χώρα μας, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα, στις ελληνικές θάλασσες έχουν βουτήξει 115.000 άτομα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 42χρονος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρύχιου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του, Γιώργος Τζανάκης.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που καταγράφεται στατιστικά ο αριθμός των ξένων τουριστών δυτών που επισκέπτονται τη χώρα μας, όπως επίσης και ποιοι είναι οι προορισμοί αρεσκείας τους. Όπως μας λέει ο κ. Τζανάκης, σε 7.500 ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από ξένους δύτες την περίοδο 2006-2007, η Ελλάδα αναδείχθηκε από το 95% αυτών, ως ο δημοφιλέστερος προορισμός για βουτιές.

Η χώρα μας κέρδισε αυτό τον τίτλο χάρη σε τρία βασικά χαρακτηριστικά: το θέμα (πάνω από 20.000 ναυάγια βρίσκονται στον ελληνικό βυθό, από τα οποία τα 6.000 είναι επίσημα αναγνωρισμένα), την τιμή (η κατάδυση στην Ελλάδα είναι φθηνότερη μέχρι και 30% από ό,τι σε Μάλτα, Κροατία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρο) και το γεγονός ότι οι δύτες μπορούν να φέρουν μαζί τους και την οικογένειά τους, που δεν θα πλήξει στιγμή, αφού υπάρχει πλήθος άλλων δραστηριοτήτων για να περάσει ευχάριστα τις καλοκαιρινές διακοπές.

"Με 50 ευρώ μπορεί ο δύτης να νοικιάσει το σκάφος, να έχει μαζί του συνοδό και να πραγματοποιήσει έτσι την κατάδυση που τον ενδιαφέρει", σημειώνει ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και "πακέτα" προσφορών, με τις δέκα αντίστοιχες καταδύσεις να υπολογίζονται σε 22 ευρώ έκαστη.

Μεταξύ των επισκεπτών δυτών, το 70% που βούτηξαν ήδη στο θαλάσσιο βυθό της χώρας μας ήταν Γερμανοί, Ρώσοι, Ισπανοί, Γάλλοι και Ιταλοί, ενώ το υπόλοιπο 30% Αμερικανοί.

Κύριος προορισμός των ξένων δυτών στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, είναι τα νησιά Κως, Κέρκυρα, Ζάκυνθος και Κρήτη και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η έγκριση της αναριοθέτησης του ενάλιου χώρου Βόρειων Σποράδων, ως προς 14 περιοχές στις ακτογραμμές των νήσων Αλοννήσου, Περιστέρας, Μικρού και Μεγάλου Αδελφιού, δημιουργεί νέα δυναμική στην ελληνική αγορά του καταδυτικού τουρισμού.

"Έχουμε στην Ελλάδα 16,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής για κατάδυση", μας λέει περήφανα ο κ. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι "πλέον η κατάδυση στη χώρα μας όχι μόνο είναι πραγματικότητα, αλλά είναι και ένα από τα ισχυρά 'όπλα' μας, για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών".

Επισημαίνεται ότι βάσει στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού PADI (Professional Association of Diving Instructors), που παρέχει εκπαίδευση αυτοδυτών, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 20 εκατ. πτυχία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτό το δεδομένο, αλλά και το γεγονός ότι από τους 3,5 εκατ. πιστοποιημένους αυτοδύτες στην Ευρώπη των 15 χωρών, οι 800.000 ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους, κάθε χρόνο, για νέες καταδυτικές περιπέτειες, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η "Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να αποτελέσει ίσως και τον νούμερο ένα προορισμό τους", λέει ο κ. Τζανάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει πως οι αυτοδύτες είναι ανωτέρου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου και προτιμούν χώρες, που εκτός από τις ιστορίες που έχουν να πουν οι θάλασσές τους, παρέχουν τα εχέγγυα ασφαλών καταδύσεων, ενώ συνδυάζουν καταδύσεις για τους ίδιους και ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα για τις οικογένειές τους.

Μας αναφέρει ως παράδειγμα τη Μάλτα των περίπου 400.000 κατοίκων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού προώθησης της χώρας, ο καταδυτικός προορισμός συνεισφέρει το 20% των αφίξεων και σχεδόν το 30% των ετήσιων εσόδων από τη συνολική τουριστική δραστηριότητα.

Όπως μας λέει, κάθε χρόνο περίπου 250.000 αυτοδύτες με τις οικογένειές τους αφήνουν στη μικρή νησιώτικη χώρα της Μάλτας συνάλλαγμα που υπολογίζεται από 800 εκατ. ευρώ, μέχρι και 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο κ. Τζανάκης σημειώνει ότι πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού στη χώρας, υπάρχουν και άλλα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να αποδώσουν σε πολλές διαστάσεις.

Όπως μας εξηγεί, η επιλογή, με επιστημονικά κριτήρια, περιοχών για την ανάπτυξης καταδυτικής δραστηριότητας και η παράλληλα φύλαξη και προστασία τους, δίνει τη δυνατότητα στην θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα να ανακάμψουν, ύστερα από την έντονη υπεραλίευση των τελευταίων χρόνων.

Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί 212 καταδυτικές άδειες, εκ των οποίων οι 186 είναι ενεργές. Οι περισσότερες έχουν δοθεί στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 14 άτομα, που είνια κάτοχοι αδειών κατάδυσης.

Τμήμα Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμεΑ


"Ταξιδεύει, ζει και εργάζεται κάτω από την επιφάνεια. Μπορεί να ακούσει ξεκάθαρα τη φωνή του βυθού και ξέρει πως ο σιωπηλός κόσμος έχει πολλά να διηγηθεί. Προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια, όχι μόνο τις εικόνες που αποθηκεύονται στο μυαλό του, αλλά και τη φωνή που τον οδηγεί σε όλα τα υποβρύχια ταξίδια του. Στο δικό μας λεξικό αυτή την έννοια έχει ο κάθε υδροναύτης και βρίσκεται ανάμεσα στις λέξεις 'εμείς' και 'μαζί'". Με αυτό τον τρόπο περιγράφει ο επικεφαλής του Τμήματος Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ Μάνθος Μαράς το όραμα που οδήγησε στη δημιουργία του τμήματος, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα, όπως ο ίδιος, όχι μόνο να χαρούν το υγρό στοιχείο, αλλά και να ανακαλύψουν το θαυμαστό κόσμο του βυθού.

Σε ένα περιβάλλον όπου η βαρύτητα δεν υφίσταται, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι οι κινήσεις είναι αμέτρητες και η ελευθερία κινήσεων, όχι μόνο δεδομένη, αλλά και απεριόριστη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαράς.

Ο 45χρονος βουτάει πάνω από δέκα χρόνια και η μόνη ώρα, που μπορεί κάποιος να τον βρει στο τηλέφωνο είναι ή πολύ νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι, και αυτό αν δεν έχει ... ξεχαστεί στο βυθό. Είναι όλη την ημέρα στο νερό, και όπως μας λέει, "μέσα στο νερό η αναπηρία μου, στα κάτω άκρα, απλά δεν υπάρχει".

Για να ξεκινήσει κάποιο άτομο ΑμΕΑ την κατάδυση στο συγκεκριμένο τμήμα, απαιτούνται, όπως μας εξηγεί, τρία πολύτιμα και αδιαπραγμάτευτα "ναι". Πρώτο του ίδιου του ατόμου που θα επιχειρήσει την κατάδυση, κατόπιν του γιατρού και στη συνέχεια του εκπαιδευτή. Αν και, όπως παραδέχεται, υπάρχει μεγάλος δισταγμός μεταξύ των ΑμΕΑ για κατάδυση, τονίζει ότι "όσοι το δοκίμασαν, το λάτρεψαν".

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η κατάδυση συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της σωματικής κατάστασης των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα, δεδομένου ότι γυμνάζονται όλοι οι μυς και ακονίζεται το μυαλό τους, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με κόσμο που δεν έχει αναπηρία και κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, χωρίς περιορισμούς.

To τμήμα Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ φιλοδοξεί να αποδείξει πως η αυτόνομη κατάδυση όχι μόνο απευθύνεται σε όλους, αλλά μπορεί να είναι μια δραστηριότητα ικανή να απελευθερώσει κάποιους συνανθρώπους μας από τους φυσικούς περιορισμούς που μπορεί να τους θέτει μια σωματική αναπηρία.

Η ΜΚΟ "Υδροναύτες", τμήμα της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης του Υποβρύχιου Περιβάλλοντος και της Χερσαίας Περιοχής του, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος για ΑμΕΑ, συνεργάζεται επίσημα με τον οργανισμό DDI (Disabled Divers International) και το τμήμα συντονίζεται από τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα. Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του οργανισμού και της συνεργασίας με παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών και πλήθος φορέων, που στηρίζουν την προσπάθεια, στόχος είναι και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, στις οποίες τα άτομα με σωματική αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αυτόνομη κατάδυση και τις μοναδικές αισθήσεις που προσφέρει στους αυτοδύτες.

Οι δραστηριότητες του Τμήματος Καταδυτικών Δραστηριοτήτων ΑμΕΑ περιλαμβάνουν: επιμορφωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια που αφορούν τους αυτοδύτες που επιθυμούν να έχουν συμμετοχή ως εκπαιδευτές ή συνοδοί ΑμΕΑ, ενημέρωση μέσω αρθρογραφίας για όλα τα ζητήματα που αφορούν την συγκεκριμένη μορφή κατάδυσης και εκδηλώσεις με καταδυτικές δραστηριότητες, που απευθύνονται στα άτομα με σωματική αναπηρία, που υπό προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της αυτόνομης κατάδυσης.

Η δημιουργία του τμήματος πραγματοποιήθηκε με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό και υψηλές απαιτήσεις, όπως μας λέει ο κ. Μαράς, υπογραμμίζοντας ότι ήδη "χαρτί" έχουν πάρει δέκα άτομα, ενώ άλλα τόσα βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησής του.Διαβάστε περισσότερα...

Έκαναν μήνυση σε τυφλό γιατί κατέβαζε πορνό!'Ενα στούντιο παραγωγής πορνό ταινιών κατέθεσε μαζική αγωγή εναντίον 3.500 ανθρώπων για παράνομο "κατέβασμα" μια ταινίας του.

Το στούντιο πορνό Imperial Enterprises στην Καλιφόρνια, όμως λογάριαζε χωρίς τον... ξενοδόχο. Ένας από τους 3.500 παράνομους downloaders είναι τυφλός!

Ωστόσο, το στούντιο επιμένει ότι κατέβασε την ταινία καθώς μετά από έρευνα έφτασε στην IP που χρησιμοποιεί.

Η τανιία, με τον τίτλο "Λυσσάρες του Τόκιο" μπορεί να είχε και καλά ακουστικά εφέ αλλά δεν κατεβάζει κανείς γι' αυτό μια πορνο ταινία.

Μιλώντας στην "Seattle Weekly", δήλωσε ότι η υπόθεση είναι γελοία, καθώς δεν μπορεί να δει καμία ταινία, ενώ τα παιδιά του είναι μόλις 4 και 6 ετών και αποκλείεται να "κατέβασαν" αυτά το υλικό.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το πιθανότερο είναι κάποιος να εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν είχε βάλει κωδικό για να προστατέψει την WiFi σύνδεσή του.


Διαβάστε περισσότερα...