Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Πόκερ στις Βρυξέλλες για το ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό

Τι ζητούν θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι από την Άγκυρα και η ελληνικές θέσεις.

Επί τάπητος θα τεθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών θα τεθεί η Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη χορήγηση περισσότερης οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία και επιδιώκουν να αποσπάσουν την άδεια της Άγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Εξετάζουν επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι «μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία». Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να ανασχέσει τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών από το έδαφός της προς την ΕΕ. Όπως επιβεβαιώνουν, όμως, διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα ζητά ισχυρά ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις διαβατηρίων, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τόνιζαν ότι η συνεργασία και η συνεννόηση με την Τουρκία για την επίλυση του προσφυγικού είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο - τους όρους και τις προϋποθέσεις που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας στην προενταξιακή διαδικασία. Όσον αφορά το θέμα του ελέγχου και της διαχείρισης των συνόρων, ελληνικές διπλωματικές πηγές, τόνιζαν ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών και τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν αυτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αρωγής σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, τεχνικό, υλικό και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στην Άγκυρα βρίσκονται από χθες υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, αλλά και συνοδεία των επιτρόπων Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να συζητήσουν με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών. Όπως δήλωσε χθες ο Φ. Τίμερμανς, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα, στόχος είναι η προώθηση του Σχεδίου Δράσης της Επιτροπής για συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα. Όπως είπε, ο ίδιος, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ορισμένα σημεία του Σχεδίου, έτσι ώστε να τα παρουσιάσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μεγαλύτερο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη, την άνοιξη» τονίζει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντ. Τούσκ, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις ότι "εκατομμύρια" μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη. «Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια» δήλωσε ο Τουσκ.

Εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστεί η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Άγκυρα αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες για την χαλάρωση των διατυπώσεων στην κυκλοφορία των πολιτών της στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα συνδεθούν με την πρόοδο των μέτρων που θα λάβει η τουρκική πλευρά για την άμβλυνση της πίεσης προς την Ευρώπη.

-----------

Το Λιμενικό διέσωσε το Σεπτέμβριο 141.919 παράτυπους μετανάστες

Στον Πειραιά από Χίο και Μυτιλήνη σήμερα 1.875 πρόσφυγες.

ε 141.919 ανέρχεται ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περισυνελέγησαν το Σεπτέμβριο από το Λιμενικό. Τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης ανέρχονται σε 795, τα περισσότερα εκ των οποίων εξελίχθησαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, στη διάρκεια των περιστατικών αυτών κατασχέθηκαν 189 σκάφη και τρία οχήματα.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά με 1.875 πρόσφυγες συνολικά από τη Μυτιλήνη και τη Χίο κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1.» Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας 2.496 πρόσφυγες.

-----------

Σοκ στην Κω - Ανήλικα προσφυγόπουλα μαζί με εγκληματίες σε βρώμικα κελιά


«Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών έχει αναγκαστεί να παρέμβει για να σώσει δεκάδες ορφανά παιδιά που κρατούνται σε βρώμικα αστυνομικά κελιά στην Κω, μετά από καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες, που αγνοήθηκαν από τις αρχές» γράφει ο Independent σε σημερινό του δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για 11 παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 που κρατούνται σε δύο αστυνομικά τμήματα της Κω.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει ότι «παιδιά που φτάνουν στο ελληνικό νησί με βάρκες, περνώντας απέναντι από την Τουρκία, κρατούνται για εβδομάδες σε κελιά γεμάτα με ακαθαρσίες» ενώ όπως συμπληρώνει: «Τα παιδιά βρίσκονται στα κελιά μαζί με ενήλικους εγκληματίες έως ότου να μεταφερθούν αλλού από τις ελληνικές αρχές».

Και συνεχίζει: «Οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι υποχρεωμένοι να κρατούν τα παιδιά για τη δική τους ασφάλεια. Ωστόσο εθελοντές από μια μη κυβερνητική οργάνωση που επισκέφθηκαν τα εν λόγω αστυνομικά τμήματα δήλωσαν ‘σοκαρισμένοι’ από τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Τους παρέχουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα, εκτός από φρέσκα φρούτα και νερό που τους προσφέρουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις, ενώ έχει αναφερθεί περιστατικό κατά το οποίο παιδί έμεινε για δύο ημέρες χωρίς φαγητό».

Ο βρετανική εφημερίδα σημειώνει στο δημοσίευμά του, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες ότι τα παιδιά «δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω ενώ προκειμένου να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο τους φοράνε χειροπέδες».

-----------

Κοτζιάς: Κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο

«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα».

«Κοινές περιπολίες σημαίνει εισδοχή τουρκικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με όσες μακρόχρονες συνέπειες θα έχει αυτό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό "'Αλφα" σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας, όμως, όταν η ελληνική πλευρά εξηγεί στους Ευρωπαίους ότι «οι κοινές περιπολίες είναι απαράδεκτες, αλλά η απόρριψή τους δεν σημαίνει απόρριψη της ανάγκης συνεργασιας και συντονισμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων, συμφωνούν και το καταλαβαίνουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε επίσης ότι «ούτε έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα επίσημα στην Ελλάδα ούτε κανείς μάς άσκησε πίεση για αυτό, ούτε θα μπορούσε να μας ασκήσει και να γίνει από εμάς αποδεκτό».

«Μερικοί» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι λίγο μακριά από την περιοχή μας και δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο επίπεδο» επισημαίνοντας ότι στις συζητήσεις που είχε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, όσο και ο ίδιος με τον κ. Σινιρλίογλου, στον ΟΗΕ, συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας γύρω από αυτό το θέμα.

«Κάποιοι» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «διατύπωσαν τη λέξη "κοινές περιπολίες"». Ο υπουργός, εξηγώντας τους τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα τούς τόνισε: «στην πραγματικότητα, αν θέλετε να αποτρέψουμε να έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα πρέπει να κλείσουμε ή τα τουρκικά παράλια- που δεν θα συμφωνήσει η Τουρκία- ή να δημιουργηθούν σταθμοί μετεγκατάστασης στην ίδια την Τουρκία» και «όπως τους καταγράφουμε εμείς στη Μυτηλήνη ή σε ορισμένα ακόμα νησιά και πηγαίνουν στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγράφονται στο ίδιο το τουρκικό έφαφος και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στην Ευρώπη» γεγονός που θα είχε σαν αποτέλεσμα και καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών κυμάτων αλλά και δυνατότητα να μην διακινδυνεύουν οι άνθρωποι τη ζωή τους.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, επίσης, ότι στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τα τέσσερα σημεία που διατύπωσε προς αυτήν, η κ. Μέρκελ όχι μόνο κατανόησε αλλά και συμφώνησε.

-----------

Παυλόπουλος: Συνεργασία δεν σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ για την προσφυγική κρίση ενόψει της Συνόδου.

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ- υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απευθυνόμενος στον κ. 'Ασελμπορν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι αυτός ο συνδυασμός ακριβώς τους ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου των κρατών-μελών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που καθιστά την προεδρία σας, αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια εμβληματική προεδρία και ένα παράδειγμα για το μέλλον και έως ότου λήξει αυτή η κρίση, η οποία πρέπει να λήξει με την εμπέδωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Άσελμπορν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη-μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ' αυτά».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελληνική Πολιτεία τού απονέμει αυτό το παράσημο, «επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου, με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει όσο είναι δυνατόν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της, αλλά και με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον σεβασμό του ανθρώπου και της αξίας του και ιδίως, των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Από την πλευρά του, ο κ. Άσελμπορν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ελληνική Πολιτεία γι' αυτή την τιμητική διάκριση, τόνισε ότι η βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια προσπάθεια να θέσουμε την Ελλάδα υπό επιτήρηση, αλλά είναι βοήθεια που βγαίνει από την καρδιά μας, έτσι ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο, ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να την λύσουμε-όπως είπε- με ορθολογικά και ευρωπαϊκά μέσα, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα κλειδί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία των «hot spots», δηλαδή των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση, η οποία έχει αποφασιστεί θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν σωστά και τα «hot spots» και πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος, αν τα «hot spots" δεν λειτουργήσουν, να καταρρεύσει το σύστημα Schengen.

Αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση του κ. Άσελμπορν ότι για πρώτη φορά, εδώ και έντεκα χρόνια, που είναι υπουργός Εξωτερικών και δυο χρόνια που είναι υπουργός Υπεύθυνος για θέματα Μετανάστευσης, του τηλεφώνησε μετά από ένα Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιας τόσο σημαντικής χώρας, της Ελλάδας, για να ευχαριστήσει, τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και τους συναδέλφους του, για τη βοήθεια που πρόκειται να προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα.

-----------

Στο Κέντρο Μεταναστών Μυτιλήνης την Παρασκευή Σουλτς - Αβραμόπουλος


Στη Μυτιλήνη θα βρίσκονται αύριο Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, με τον Έλληνα επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Μαζί τους θα είναι ο διευθυντής τη FRONTEX, Φαμπρίς Λεγγέρι και ο εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντρέα Ριγγόνι.

Τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος και η προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια.

-----------

Νέο κονδύλι 401,3 εκατ. ευρώ για τη μετανάστευση από την Ε.Ε.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιπλέον χρηματοδότηση με 577 ψήφους υπέρ και 66 κατά.

Το Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο (ΕΚ) υπερψήφισε χθες, Τετάρτη, την αύξηση κατά 401,3 εκατ. ευρώ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τα επιπλέον κεφάλαια, που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκαν από την επιτροπή προϋπολογισμών του ΕΚ τη Δευτέρα, θα δοθούν στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από την εισροή προσφύγων, στις χώρες μη μέλη της ΕΕ που φιλοξενούν περισσότερους Σύρους πρόσφυγες και σε τρεις οργανισμούς της ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιπλέον χρηματοδότηση με 577 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 14 αποχές.

Εκτός από την έγκριση των άμεσων δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για τη μετανάστευση, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Προϋπολογισμών υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το επταετές θεσμικό πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός, κατά πως φαίνεται, μακροχρόνιου προβλήματος.

«Το Κοινοβούλιο κατανοεί τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης των προσφύγων και βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να δράσει γρήγορα προκειμένου να ενισχυθούν οι πόροι που διατίθενται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προκύπτει από τους πρωτοφανείς αριθμούς προσφύγων και μεταναστών. Εντούτοις, καθώς η προσφυγική κρίση είναι πιθανό να παραταθεί και τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να εξασφαλίσουμε επαρκείς πόρους μακροπρόθεσμα, κατά την αναθεώρηση δηλαδή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ το 2016» δήλωσε η εισηγήτρια για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2015 Eider Gardiazábal Rubial (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Η διάθεση της επιπλέον αυτής ενίσχυσης θα είναι άμεση μετά και την έγκριση των μέτρων από το Συμβούλιο και το ΕΚ.

Η Επιτροπή πρότεινε τις ακόλουθες αυξήσεις σε σχέση με τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τη μετανάστευση, στο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού (ΣΔΠ) 7/2015:

100 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και του Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) σε αναλήψεις υποχρεώσεων,
1,3 εκατ. ευρώ ανάληψης σε αναλήψεις υποχρεώσεων και σε πιστώσεις πληρωμών για 120 νέες θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό Οργανισμό FRONTEX, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και την Europol, και
300 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας (ΕΝΙ) που θα συμβάλει στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο για τη Συρία.

-----------

Πιέζει η Μέρκελ για το Αιγαίο – Τι απαντά η Αθήνα


Αυξάνονται οι πιέσεις από το Βερολίνο για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτήν τη στιγμή από τους διακινητές προσφύγων».

Η Άνγκελα Μέρκελ παρέπεμψε στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεργασία της ΕΕ με την Αγκυρα, σε ό,τι αφορά τόσο τη φύλαξη των συνόρων όσο και τη στήριξη της Τουρκίας στη φροντίδα των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός της.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι «μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».

Τις πιέσεις της γερμανικής πλευράς έφερε στο φως η Realnews, στο αποκαλυπτικό της πρωτοσέλιδο στις 11 Οκτωβρίου, με τίτλο «Ύποπτα γερμανικά παιχνίδια στο Αιγαίο», αναφέροντας:

«Χρησιμοποιούν το προσφυγικό πρόβλημα, για να δημιουργήσουν σοβαρά τετελεσμένα στην περιοχή».

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε για το θέμα στον Ζ.Κ. Γιούνκερ και την Α. Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο λέει «όχι» η Αθήνα στις κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σημειώνεται πως την Κυριακή η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

-----------

Τουσκ για προσφυγικό: Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία

«Η συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου αφορά άμεσα την Ελλάδα».

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της Ε.Ε. με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν σήμερα την πρώτη σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Η συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου που καθιστά τις χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου, αφορά άμεσα την Ελλάδα, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σημερινής πραγματικότητας.

Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ντ. Τουσκ αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο από την Άγκυρα όσον αφορά την ετοιμότητά της να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος. «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ.

Σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι κατανοεί γιατί το θέμα αυτό είναι σημαντικό για την τουρκική πλευρά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, λόγω των αντιρρήσεων που έχει η Ρωσία. «Θα πρέπει να βρούμε ρεαλιστικά εργαλεία και μεθόδους για να περιορίσουμε τις ροές των προσφύγων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται και ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μαζική έξοδο προσφύγων -ένα «νέο μεταναστευτικό κύμα».

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι αναμένει σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι «28» θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ανέφερε, τέλος, ότι θα συζητηθεί ο ρόλος και η λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot-spots), ένα θέμα στο οποίο διίστανται οι απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών.

-----------

Σκέψεις για αποζημίωση χωρών που δέχονται σύρους πρόσφυγες

Για ποιες χώρες εξετάζει το ενδεχόμενο η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να μιλήσει στις χώρες μέλη της προκειμένου να αποζημιώσουν τις γειτονικές προς τη Συρία χώρες για το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που επωμίζονται λόγω της φιλοξενίας προσφύγων για μακρές περιόδους, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Το κόστος είναι πράγματι αρκετά σημαντικό για χώρες όπως η Ιορδανία, για τον Λίβανο και για την Τουρκία, και ορισμένοι υπολογισμοί το τοποθετούν περίπου στο 1,1-1,4% του ΑΕΠ. Αναγνωρίζουμε πως για πολλές από αυτές τις χώρες υπάρχει ένα κόστος που συνδέεται με τη φιλοξενία προσφύγων και χρειάζεται να αποζημιωθούν. Είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι να ξεκινήσουμε διάλογο με τους μετόχους μας για την αποζημίωση των χωρών, και ιδιαίτερα των χωρών μεσαίου εισοδήματος που δεν έχουν πρόσβαση σε εκχωρούμενους πόρους, και αυτή είναι η συζήτηση που θα γίνει», δήλωσε ο Κόλιν Μπρους, υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ανθρωπιστικοί αξιωματούχοι έχουν πει στο παρελθόν πως οι κανόνες της Παγκόσμιας Τράπεζας της απαγορεύουν να κάνει δωρεές σε χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως ο Λίβανος, αλλά πως κάποιες κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να δανειστούν από την τράπεζα προκειμένου να καλύψουν το κόστος των προσφύγων, αφήνοντας ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό για τις χώρες που φιλοξενούν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους.

Ο Μπρους μιλούσε σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής του 2016, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται και χρηματοδοτούνται έκτακτες καταστάσεις όπως η συριακή προσφυγική κρίση, έπειτα από σειρά παγκόσμιων κρίσεων που οδήγησε στον εκτοπισμό 60 εκατομμυρίων ανθρώπων και στην εξάντληση των προϋπολογισμών του ΟΗΕ για την αρωγή.

Ο Μπρους είπε πως η τράπεζα έχει επίσης υπόψη της πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορεί να έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή μακροπρόθεσμα και πως θέλει να συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις σχετικά με πολιτικές που θα δημιουργήσουν μέρισμα από τη φιλοξενία εκτοπισμένων ανθρώπων.

-----------

Δεν επιβεβαιώνεται η μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα

Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, τονίζει η Υπηρεσία Ασύλου.

Δεν επιβεβαιώνει η Υπηρεσία Ασύλου την πληροφορία, που διέρρευσε χτες από ευρωπαϊκές πηγές, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαδικασία που προηγείται της μετεγκατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί για κανένα πρόσφυγα και η Υπηρεσία Ασύλου βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις αρχές του Λουξεμβούργου, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες.

-----------

Όρμπαν: Ζητώ από την ΕΕ να σφραγίσει τα ελληνικά σύνορα

«Η Ελλάδα πρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές».

Την τελική του απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας του με την Κροατία, θα λάβει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, μετά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία έχει ήδη σφραγίσει τα σύνορά της με τη Σερβία και, αν αποφασίσει να σταματήσει τελείως να δέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της —ακόμη και αυτούς που απλώς θέλουν να περάσουν για να μεταβούν σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γερμανία— τότε η μεταναστευτική ροή μπορεί να κινηθεί προς τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας, ο Όρμπαν είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ότι θα προτιμούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί τα σύνορά της στην Ελλάδα, όπου έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή από τις αρχές του έτους. Αν αυτό αποτύχει, η Βουδαπέστη έχει έτοιμο τον φράχτη με την Κροατία και τα σύνορά της θα μπορούσαν «να κλείσουν μέσα σε μία ώρα, αν χρειαστεί», συνέχισε.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάμε νότια και να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να συμφωνήσουμε να σφραγίσουμε τα ελληνικά σύνορα», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η Ουγγαρία «είναι πρόθυμη» να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

«Φυσικά μπορούμε να επεκτείνουμε τους κανόνες του Σένγκεν στα σύνορα με την Κροατία, όπως κάναμε με τα σύνορα με τη Σερβία, όμως αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση θα ήταν η Ελλάδα να τιμήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της και, αν δεν μπορεί, να το κάνουμε εμείς για αυτήν», είπε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει συνομιλίες με την Ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) και θα θέσει ξανά το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής σήμερα το βράδυ.

«Η Ουγγαρία είναι πλήρως προετοιμασμένη να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα του Σένγκεν για να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα με ελεγχόμενο τρόπο. Μπορούμε να το κάνουμε μέσα σε μια ώρα αν χρειαστεί», κατέληξε.

-----------

Ολάντ: Πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Η Τουρκία να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφος της και να αποτρέψει τη διακίνηση».

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται «δράματα και τραγωδίες» με θύματα πρόσφυγες.

Ο ίδιος τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά τα hotspots, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη σημερινή Σύνοδο είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

-----------

Στο πρώτο ελληνικό hotspot ο Αβραμόπουλος και ο Άσελμπορν

Οι δύο άνδρες θα επισκεφτούν τη Λέσβο.

Επίσκεψη στη Λέσβο και στο πρώτο ελληνικό hotspot θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή από κοινού ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Οι δύο άνδρες θα επισκεφτούν το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, καθώς και το κέντρο υποδοχής και καταγραφής στη Μυτιλήνη, ενώ θα δουν επί τόπου τη δραστηριότητα των ομάδων υποστήριξης του hotspot. Τα hotspots στη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

«Την περασμένη εβδομάδα είδαμε το άνοιγμα του πρώτου hotspot στην Ιταλία, και τώρα βλέπουμε το πρώτο hotspot να λειτουργεί στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δέσμευση, η αλληλεγγύη και η ευθύνη στην πράξη. Είναι ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών. Είναι ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνολικά», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

-----------

"Όχι" του Τσίπρα στις ελληνοτουρκικές περιπολίες


Επί δυόμιση ώρες οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αναζητούσαν τρόπους για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. Η Ευρωπαίκή Ένωση, γνωρίζει ότι η Τουρκία παίζει ρόλο «κλειδί» στις ροές των προσφύγων και πιέζει ώστε η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας να είναι τέτοια ώστε να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του Mega, Χρήστος Τσιγουρής, στο δελτίο ειδήσεων, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θέτουν άμεσα το ζήτημα των κοινών περιπολιών.

Ωστόσο από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, διευκρινίζοντας όμως η συνεργασία αυτή θα βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο.

Δείτε το βίντεο του Mega



-----------

Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου


Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό – προσφυγικό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε, λέγοντας:

«Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο –ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».




-----------

Ικανοποίηση Ολάντ για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής


Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Σε ότι αφορά την Τουρκία ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία επί τη βάσει του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι θα επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση των διαδικασιών βίζας για τους Τούρκους πολίτες καθώς και οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ως προς την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά και ότι η ενίσχυση αυτή θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

-----------

Τουσκ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε "πρόγραμμα δράσης" με τη Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε "πρόγραμμα δράσης" με τη Τουρκία, σε μια συνεργασία για να μειωθεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σήμερα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Η συνάντηση του Συμβούλιου Κορυφής, στο οποίο συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες χθες και συνεχίζεται.

-----------

Επιπλέον χρηματοδότηση για το προσφυγικό ζήτησε ο Τσίπρας


450 εκατ. ευρώ ζήτησε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός από την ΕΕ σε πρώτη φάση για την βοήθεια και τα έξοδα σίτισης και φροντίδας, το κόστος επιφυλακής και τα έργα που θα κάνει το δημόσιο για το προσφυγικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει αυξήσει τις επίσημες θέσεις υποδοχής από 3.500 σε 23.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έθεσε και αυτός με τη σειρά του θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο θεωρώντας ότι θα πρέπει πλέον να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των κρατών εισόδου μεταναστών. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου Φάιμαν στη Λέσβο, και στα όσα ο καγκελάριος είδε, εξηγώντας ότι οκτώ στους δέκα πρόσφυγες στην πραγματικότητα θέλουν να πάνε στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμα ότι το 20% των προσφύγων στην Ελλάδα είναι Αφγανοί και η ΕΕ πρέπει να λάβει μια πολιτική απόφαση για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους από τους οποίους κάποιοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε μέσα στη Σύνοδο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, αλλά είναι γνωστή η πάγια ελληνική θέση πως θα πρέπει να εξαντληθούν πρώτα όλες οι δυνατότητες της Frontex ώστε να επιτηρεί εντοπίζει και συντονίζει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αφήνοντας τα επιχειρησιακά στην εθνική οριοφυλακή.

Στη συγκεκριμένη φάση πολύ λίγα κράτη, λέει η κυβερνητική πηγή, έχουν σπεύσει να συνδράμουν στην ενίσχυση της Frontex.

Για τις κοινές περιπολίες, κάτι που δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο κείμενο, η ελληνική θέση είναι ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, σημείωσε η κυβερνητική πηγή εξηγώντας πως αν οι διακινητές βγάζουν ανθρώπους στη θάλασσα οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να τους βγάζουν στη στεριά. Αυτό που χρειάζεται να συμβεί είναι να υπάρξει καταγραφή επί του τουρκικού εδάφους.

Ο πρωθυπουργός εκπροσώπησε και την κυπριακή δημοκρατία εκ μέρους της οποίας τόνισε στο συμβούλιο πως δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με ανταλλάγματα στο προσφυγικό.

-----------

FT: Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους και βοήθεια 3 δισ. ευρώ δίνει η ΕΕ στην Άγκυρα


Αξιωματούχοι της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία με την Άγκυρα, η οποία δίνει στην Άγκυρα χρηματοδότηση 3 δις. ευρώ και τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου των Τούρκων στην Ευρώπη (περιοχή Σένγκεν) με αντάλλαγμα την αναχαίτιση από την Τουρκία της ροής μεταναστών στην Ευρώπη.

Η συμφωνία, που έγινε στην Άγκυρα μεταξύ της Κομισιόν και του Ερντογάν, είναι φιλόδοξη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, και περιλαμβάνει μία σειρά από κίνητρα που η Τουρκία επεδίωκε επί χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Ωστόσο, η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τα κράτη π μέλη της ΕΕ, πολλά από τα οποία είναι επιφυλακτικά για τα υψηλά πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα που ζητά ο Ερντογάν.

-----------

Εγκρίθηκε σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία για τους μετανάστες

Εξετάζεται το ποσό της χρηματοδότησης.

Σε συμφωνία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για πρόγραμμα δράσης με στόχο να μειωθεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ το Σχέδιο Δράσης το οποίο διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις τουρκικές αρχές ενέκριναν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξο», συγχαίροντας την Επιτροπή για τη συμφωνία που πέτυχε στο εν λόγω Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η Ε.Ε. συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ο ίδιος εκτίμησε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, ο πρόεδρος Τουσκ σημείωσε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της Frontex και θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να συνδράμουν με εκατοντάδες συνοριοφύλακες έτσι ώστε να ενισχυθούν τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τέλος, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι 28 έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

-----------

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Κροατία

Το κλείσιμο των συνόρων εξαρτάται από μια πολιτική απόφαση δήλωσε ο Γιάνος Λάζαρ.



Οι εργασίες που πραγματοποιούσε η Ουγγαρία για την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορά της με την Κροατία «ολοκληρώθηκαν» και το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να σταματήσει η είσοδος των μεταναστών στη χώρα εξαρτάται πλέον μόνο από μια πολιτική απόφαση, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

«Ο φράχτης ασφαλείας στα σύνορα της Κροατίας με την Ουγγαρία ολοκληρώθηκε, η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει τα σύνορα με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού», είπε ο Γιάνος Λάζαρ, υπογραμμίζοντας ότι μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει πάντως να κλείσουν τα σύνορα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Κροατία, που είναι προγραμματισμένες για τις 8 Νοεμβρίου.

Η κατασκευή του φράχτη και το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε στα σύνορα επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και του Ζάγκρεμπ. Πάντως οι δύο χώρες εξακολουθούν να συνεργάζονται: οι Κροάτες μεταφέρουν τους πρόσφυγες στα σύνορα απ' όπου τους παραλαμβάνουν οι Ούγγροι και τους οδηγούν με τη σειρά τους στην Αυστρία. Περισσότεροι από 386.000 μετανάστες έχουν περάσει από το έδαφος της Ουγγαρίας από τις αρχές του έτους, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία.

-----------

Ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες συγκεντρώνει το ΑΠΘ

Η συγκέντρωση του υλικού θα ξεκινήσει την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και αποστολής της στην Ειδομένη αναλαμβάνει το ΑΠΘ.

Η συγκέντρωση του υλικού θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στα κυλικεία των σχολών του ΑΠΘ (κυλικεία Νομικής, Πολυτεχνικής, Σχολής Θετικών Επιστημών και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, 9πμ-6μμ) και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου στις 8.30 μμ, με μία συναυλία με έργα του Μπετόβεν, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η είσοδος στη συναυλία αλληλεγγύης θα είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αποσταλεί στο συνοριακό σταθμό της Ειδομένης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

-----------

Ρέντσι για Τουσκ: Έδειξε λίγο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ιταλών


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε μια ασυνήθιστη προσωπική επίθεση σε αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, κατηγορώντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι προσέβαλε τους Ιταλούς με τις δηλώσεις του περί προσφύγων.

Φεύγοντας από την Σύνοδο Κορυφής στην οποία προέδρευσε ο Τουσκ, ο Ρέντσι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του αξιωματούχου της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, ο οποίος έβαλε την Ιταλία στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία ως μέλη της ΕΕ που είχαν παραβιάσει κανόνες της Ένωσης στον χειρισμό των μεταναστών.

"Αυτό που είπε ο πρόεδρος Τουσκ έδειξε λίγο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ιταλών" είπε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, που έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες επί πολλά έτη, είχε δώσει "μαθήματα πολιτισμού και γενναιοδωρίας" σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ιταλοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι η κριτική του Τουσκ ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή γιατί συσχέτισε την Ιταλία με την Ουγγαρία, της οποίας η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει χτίσει συρματοπλέγματα για να κρατήσει τους μετανάστες έξω από τη χώρα.

-----------

Τσίπρας: Στη σωστή κατεύθυνση αλλά με «ρυθμούς χελώνας» κινείται η Ε.Ε.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης.

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, τόνισε ο Πρωθυπουργός, για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία. «Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη σταθερή της θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. «Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, και αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταίρους για το τεράστιο κόστος φροντίδας των μεταναστών. Στο ζήτημα αυτό, είπε βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως για τις χώρες υποδοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπισουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν και να μπορέσουν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που το έχουν ανάγκη.

«Αυτή είναι μια θέση που θα συζητηθεί στο μέλλον, την οποία υποστηρίξαμε, και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα στη μεγάλη ανθρωπιστική της υποχρέωση να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες αυτών των ροών που υπερβαίνουν της δυνατότητές της», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.grhttp://www.enikos.grhttp://www.enikos.grhttp://www.enikos.grhttp://www.enikonomia.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Siemens-Volkswagen: Τα μεγάλα σκάνδαλα της Γερμανίας


Ένα σκάνδαλο για το οποίο η γερμανική βιομηχανική εταιρία ρίχνει τις ευθύνες σε κακούς υπαλλήλους. Ισχυρισμοί πως η ετικέτα «made in Germany» μπορεί να έχει πληγεί.

Ένα αμερικανικό δικηγορικό γραφείο που προσλήφθηκε για να διεξάγει έρευνα. Η απώλεια ενός διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου με γρήγορη αντικατάσταση.

Για τη Volkswagen του 2015, δείτε τη Siemens του 2007. Οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στο σκάνδαλο εκπομπών της VW και την υπόθεση δωροδοκίας που κλόνισε τη Siemens, το μεγαλύτερο όμιλο της Ευρώπης στον τομέα της μηχανικής, σχεδόν μία δεκαετία πριν, δείχνει το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα γεγονότα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Siemens, η οποία κατασκευάζει τα πάντα από τρένα μέχρι αεριοστρόβιλους, έβγαινε από μια βαθιά αναδιάρθρωση στα τέλη του 2006, υπό τον Klaus Kleinfeld, το φιλόδοξο διευθύνοντα σύμβουλό της, όταν ήρθαν στην επιφάνεια οι πρώτοι ισχυρισμοί σχετικά με τη δωροδοκία.

Ο κ. Kleinfeld προσέλαβε τους Debevoise & Plimpton, ένα αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να διεξάγουν εσωτερική έρευνα.

Οι ισχυρισμοί σύντομα οδήγησαν στην αποκάλυψη μίας συστημικής προσέγγισης στη δωροδοκία σε όλες τις ηπείρους, περιλαμβανομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που κλόνισε την εταιρία και τη γερμανική βιομηχανία.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2007, η θέση του Heinrich von Pierer, του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου των δωροδοκιών και τότε προέδρου του εποπτικού συμβουλίου, δεν μπορούσε πλέον να υποστηριχθεί και εκείνος απομακρύνθηκε. Μερικές μέρες μετά, ο κ. Kleinfeld τον ακολούθησε, όταν εκτοπίστηκε από το συμβούλιο. Κανείς από τους δύο δεν ήταν ύποπτος ή κατηγορήθηκε για οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Αλλά σε αντίθεση με τη VW, η οποία στράφηκε στο προσωπικό της για να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο τον περασμένο μήνα, η Siemens διόρισε εξωτερικούς και στις δύο θέσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της των 168 ετών.

Ο Peter Löscher, ο νέος διευθύνων σύμβουλος, και ο Gerhard Cromme, ο πρόεδρος, δεν έχασαν καιρό στο να αντιμετωπίσουν την κουλτούρα στη Siemens και να διαπραγματευτούν διακανονισμό με τους ρυθμιστές, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό οδήγησε σε πρόστιμα ύψους πάνω από ένα δισ. δολαρίων. «Θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε όλα αυτά –και να πείσουμε τους Αμερικανούς ρυθμιστές- μόνο με νέο αίμα», τονίζει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος εκείνης της εποχής.

Αντ' αυτού, η VW στράφηκε σε βετεράνους της εταιρίας ώστε να αντιμετωπίσουν ένα πιθανώς πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως τα πρόστιμα, οι επισκευές και οι αποζημιώσεις από την αγωγή θα μπορούσαν να κοστίσουν στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης μεταξύ 20 και 50 δισ. δολάρια.

Ο Matthias Müller, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της VW, ήταν ο επικεφαλής διαχείρισης προϊόντος και γενικός εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τα κρίσιμα χρόνια του 2007-2010, ενώ ο Hans Dieter Pötsch, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου από την περασμένη εβδομάδα, ήταν οικονομικός διευθυντής για 12 χρόνια από το 2003.

Στη Siemens, ο κ. Löscher προσπάθησε να εφαρμόσει μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής στη διαφθορά με μία απομάκρυνση των ανώτατων στελεχών, την προσθήκη ενός Αμερικανού δικηγόρου στο διοικητικό συμβούλιο, ακόμη και με νομική δράση κατά κάποιων από τους προηγούμενους διαχειριστές.

Ο κ. Müller έχει επίσης δεσμευθεί να αλλάξει την κουλτούρα της VW, η οποία υπό τον Martin Winterkorn, τον προκάτοχό του, φαινόταν να γίνεται κάτι παρόμοιο με «δικτατορία», λένε πολλά στελέχη. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος είπε στους εργαζόμενους πως χαιρετίζει την ανοικτή συζήτηση και τις διαφορές στις απόψεις.

Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες στο ότι η κουλτούρα της VW μπορεί να αλλάξει τόσο εύκολα. Κατά έναν ασυνήθιστο τρόπο, διευθύνεται ως ένας ανεπίσημος συνεταιρισμός μεταξύ διοίκησης, εργαζομένων και τοπικών πολιτικών (η τοπική κυβέρνηση κατέχει το ένα πέμπτο των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της VW και δύο έδρες στο συμβούλιο).

Το αποτέλεσμα είναι πως οι γερμανικές θέσεις εργασίας είναι προστατευμένες, ιδιαίτερα στην κύρια μονάδα στο Wolfsburg, την πατρίδα της VW. Η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα καθυστερούν αρκετά σε σχέση με τους ανταγωνιστές.

Η Toyota παράγει τόσα αυτοκίνητα όσα παράγει και η VW, με τους μισούς εργαζόμενους. «Για πραγματική αλλαγή στη VW, πρέπει να κατεδαφιστεί αυτό το σύστημα και δε βλέπω πραγματική προθυμία γι' αυτό», σχολιάζει πρώην μέλος του εποπτικού συμβουλίου. Όσο θα έχεις αυτό το πλέγμα εργαζομένων, πολιτικών και διαχειριστών, πιστεύω πως η VW θα είναι δυσλειτουργική». Επισημαίνει σκάνδαλα της VW, σχετικά με τις αγορές το 1993 και με δωροδοκία το 2005.

Με κάποιους τρόπους, η VW ακολούθησε το δρόμο που άνοιξε η Siemens, προσλαμβάνοντας άμεσα την Jones Day, το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με την απάτη στις αμερικανικές δοκιμές εκπομπών ρύπων. Με κάποιους άλλους, η VW έχει ανταποκριθεί πολύ γρηγορότερα από άλλες εταιρίες, απομακρύνοντας τον κ. Winterkorn μέσα σε μία εβδομάδα και όχι μέσα σε μήνες όπως χρειάστηκε στη Siemens.

Η προσέγγιση της Siemens δεν ήταν απόλυτα επιτυχής. Ο κ. Löscher αργότερα εκδιώχθηκε από διευθύνων σύμβουλος έπειτα από μία σειρά επιχειρησιακών αποτυχιών. Αλλά η εμπειρία από τη Siemens δείχνει πως οι outsiders μπορεί να είναι πιο αξιόπιστοι στο να ηγηθούν μίας εκκαθάρισης. Το ρεκόρ των τριών σκανδάλων της VW σε 22 χρόνια, υπονοεί πως χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικά.

------------

Εντολή για ανάκληση 2,4 εκατομμυρίων οχημάτων Volkswagen

Η γερμανική αρχή ασφάλειας απέρριψε την πρόταση να δοθούν εθελοντικά τα αυτοκίνητα.

Η γερμανική αρχή ασφάλειας οχημάτων KBA θα αναγκάσει την Volkswagen να ανακαλέσει 2,4 εκατ. οχήματα στη χώρα μετά την παραδοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι χειραγωγούσε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων σε πετρελαιοκίνητα οχήματα.

«Δίνουμε εντολή για την ανάκληση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της KBA, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε νωρίτερα ότι η KBA είχε απορρίψει πρόταση της VW, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που έφεραν το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων θα μπορούσαν εθελοντικά να δώσουν τα οχήματά τους για να γίνουν οι σχετικές μετατροπές.

------------

Αρχές του 2016 ξεκινά η ανάκληση οχημάτων της Volkswagen

«Δεν θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για τις εκπομπές ρύπων».

Ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε σήμερα ότι η αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των αυτοκινήτων KBA έδωσε εντολή στη Volkswagen να ξεκινήσει στις αρχές του 2016 την υποχρεωτική ανάκληση των 2,4 εκατ. οχημάτων που επηρεάζονται από την υπόθεση της παραποίησης των εκπομπών ρύπων.

«Η ανάκληση θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Η KBA θα παρακολουθήσει την έναρξη της ανάκλησης και την εξέλιξή της», δήλωσε ο Ντόμπριντ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Volkswagen στη Βρετανία δήλωσε σήμερα πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν κι άλλες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά την παραδοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι χειραγωγούσε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλα να αποκαλυφθούν, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη», ανέφερε ο Πολ Γουίλις σε επιτροπή βρετανών βουλευτών.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις της εταιρίας με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για μια νέα συσκευή ελέγχου των εκπομπών ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα του 2016 καθώς και για ενδεχόμενες επιπλοκές σε άλλες χώρες, ο Γουίλις είπε: «Νομίζω ότι χρειάζεται να διαχωρίσουμε αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ».

------------

Εξετάζουν μετατροπές στα Volkswagen στη Βρετανία

Απαιτούνται αλλαγές σε κάποιους κινητήρες.

Μηχανικοί της Volkswagen στη Βρετανία αναζητούν τρόπο για να προχωρήσουν στις σχετικές μετατροπές στα βρετανικά μοντέλα της εταιρίας που φέρουν το λογισμικό το οποίο επιτρέπει την παραποίηση των εκπομπών ρύπων, ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής Πολ Γουίλις σε βρετανούς βουλευτές.

Το σκάνδαλο με το επίμαχο λογισμικό αφορά περίπου 1,2 εκατ. οχήματα στη Βρετανία. «Σε κάποιους κινητήρες απαιτούνται αλλαγές σε μηχανικά μέρη και λογισμικό ενώ σε άλλους χρειάζεται να αλλάξει μόνο το λογισμικό τους, είπε ο γενικός διευθυντής Πολ Γουίλις σε Βρετανούς βουλευτές. «Δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι η τεχνική μετατροπή, πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε με τους μηχανικούς» είπε ο Γουίλις.

------------

Reuters: Η VW είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει τον οικονομικό «κραδασμό» των 70 δις


Η Volkswagen είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει τον οικονομικό αντίκτυπο από το σκάνδαλο της εκπομπής ρύπων και το «πειραγμένο» λογισμικό.

Αν η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης κρατήσει τα λειτουργικά της κόστη σταθερά, το ρευστό που παράγει μπορεί να της επιτρέψει να απορροφήσει τους κραδασμούς από τον αντίκτυπο των 70 δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστεί να πουλήσει σήματά της ή να αντλήσει νέα κεφάλαια, σύμφωνα με αρθρογράφο του Reuters.

Βασικός οικονομικός τροφοδότης της VW είναι η βασική της δραστηριότητα να πουλά μηχανοκίνητα οχήματα. Ακόμη και αν οι πωλήσεις των Audi, Porsche δεν αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, η μονάδα των αυτοκινήτων μπορεί να «παράγει» 5,5 δις. ευρώ τον χρόνο σε ελεύθερες ταμειακές ροές.

Η περικοπή των μερισμάτων μπορεί να είναι δυσάρεστη για τους επενδυτές. Όμως, υπάρχουν πάντα περικοπές κόστους. Το εργατικό κόστος και άλλες λειτουργικές δαπάνες σαν ποσοστό εσόδων είναι σημαντικά παραπάνω από της Daimler και της BMW, όπως υποστηρίζουν αναλυτές της Evercore.

Τα κόστη εργασίας και υλικών θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 3% και 0,5% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των αποθεμάτων ρευστού (6,3 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια). Και υπάρχει πάντα, εκτιμά ο Στόρμπεκ, ο τομέας των επενδύσεων:

Η Volkswagen επενδύει ετησίως 25 δισ. ευρώ σε fixed assets (ενσώµατα πάγια στοιχεία) και ανάπτυξη προϊόντων. Όπως έγινε γνωστό στις 13 Οκτωβρίου, το δεύτερο θα μειωθεί κατά 1 δισ. - και η μείωση όλων των επενδύσεων κατά 10% θα μπορούσε να έχει επίσης αποτέλεσμα άλλα 9,4 δισ. ευρώ.

Σε αυτά προστίθενται άλλα 24 δισ. ευρώ που συγκεντρώνει η εταιρεία στο πλαίσιο προγραμματισμένων πωλήσεων assets, ενώ θεωρείται ότι 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να κρατηθούν «στην άκρη» για να διατηρηθεί το credit rating, και συνολικά η εταιρεία έχει 51,2 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος του σκανδάλου. Επίσης, όπως προσθέτει ο Στόρμπεκ, πρακτικά θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει ακόμα περισσότερα. «Το Βόλφσμπεργκ (τα αρχηγεία της Volkswagen) θα “βήχει” πιθανότατα για χρόνια...αλλά δεν θα πνιγεί» καταλήγει.

------------

Η Volkswagen ανακαλεί 8,5 εκατ. οχήματα στην Ευρώπη

Έρευνες στα γραφεία της εταιρείας και στην έδρα της Lamborghini από τις ιταλικές αρχές.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 θα ανακαλέσει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 8,5 εκατομμύρια οχήματα που διαθέτουν κινητήρες με λογισμικό το οποίο παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις εκπομπές ρύπων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη ρητή εντολή των γερμανικών αρχών να ανακληθούν τα οχήματα αυτά που κυκλοφορούν στη Γερμανία και υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,4 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έκανε λόγο για 8 εκατομμύρια οχήματα στην Ευρώπη, σε σύνολο 11 εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο.

Στο μεταξύ, η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στις έδρες της Lamborghini και της Volkswagen στη χώρα, ενώ έξι στελέχη του ομίλου τελούν υπό δικαστική διερεύνηση με την κατηγορία της «εμπορικής απάτης». Μεταξύ αυτών είναι ο Μάσιμο Νόρντιο, ο γενικός διευθυντής της VW στην Ιταλία και ο Λούκα Ντε Μέο, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και πωλήσεων της Audi, θυγατρικής της Volkswagen, που εμπλέκεται επίσης στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI έγιναν έρευνες στην έδρα του ομίλου στη Βερόνα και στα γραφεία της Lamborghini στην Μπολόνια. Η ιταλική εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων εξαγοράστηκε από τη Volkswagen το 1998. Η Volkswagen Ιταλίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

«Το αίτημά μας έγινε πλήρως δεκτό. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε ζητήσει να δοθεί εντολή για έρευνα στις έδρες τις Volkswagen στην Ιταλία και στις ιδιωτικές κατοικίες των διευθυντικών στελεχών της» ανακοίνωσε η ομοσπονδία καταναλωτών Codacons που είχε προσφύγει εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας στα δικαστήρια της Βερόνας για εμπορική απάτη σε βάρος των καταναλωτών.

«Αν η έρευνα της εισαγγελίας της Βερόνας διαπιστώσει παράνομες δραστηριότητες, αυτό θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη συλλογική προσφυγή μας», συνεχίζει η Codacons. Μέχρι σήμερα η ιταλική ένωση έχει συγκεντρώσει 12.000 υπογραφές ιδιοκτητών αυτοκινήτων. «Αν θέλουμε να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι πουλήθηκαν (αυτοκίνητα) από ανθρώπους που ήξεραν ότι διαπράττουν έγκλημα, χρειαζόμαστε αποδείξεις ότι το γνώριζαν. Άλλο πράγμα είναι να πουλάω νερό για κρασί και άλλο νερό πιστεύοντας ότι είναι κρασί», είπε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της Βερόνας Μάριο Τζούλιο Σκινάια.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε ποιά είναι τα πέντε νέα προγράμματα για επιχορηγήσεις - επιδοτήσεις


Δείτε ποιά είναι τα πέντε νέα προγράμματα για επιχορηγήσεις - επιδοτήσεις σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις.
1. «Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων με ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

Επιχορήγηση 40%-50% με πρόσληψη προσωπικού. Π/Υ15-200χιλ€, Δαπάνες: Κτιριακά, αυτοματοποίηση, εξωστρέφεια, ISO, εξοπλισμοί.

2. «Ενίσχυση Υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό & ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Επιχορήγηση 40%-50% με πρόσληψη προσωπικού. Π/Υ 15-15χιλ €, Δαπάνες: Κτιριακά, αυτοματοποίηση, εξωστρέφεια, ISO, εξοπλισμοί, προσωπικό

3. «Νεοφυής επιχειρηματικότητα».

Γεννηθέντες πριν την 1.1.1991, άνεργοι ήασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν είναι έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.100% Ενίσχυση. Π/Υ έως 60χιλ €, Δαπάνες:Εξοπλισμοί, λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και μισθοδοτικό κόστος εργαζομένων, προβολή προώθηση αμοιβές 3ων.

4. «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων 3βάθμιας Εκπαίδευσης».

Πτυχιούχοι 3βάθμιας Εκπαίδευσης, γεννηθέντες πριν την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου

100% Ενίσχυση. Π/Υ 5-25χιλ ευρώ.Χρηματοδοτούνται: Αγορά εξοπλισμών λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και μισθοδοτικό κόστος εργαζομένων.

4+1. «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» (ανακοίνωση).

Αφορά Νέους επαγγελματίες από πρώην ανέργους, οι οποίοι έχουν έναρξη επαγγέλματος από την 1/1/2014 και μετά& υφιστάμενες επιχειρήσεις που προσέλαβαν προσωπικό εντός του 2015 χρηματοδοτεί λειτουργικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές και 450€ ανά νέο εργαζόμενο.

----------------

Ποιες τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ

Μάθετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Εκδόθηκε η προδημοσίευση του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την προδημοσίευση, θα ενισχύσει υφιστάμενες (που έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τουρισμό και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μία θέση μισθωτής εργασίας. Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να έχουν προϋπολογισμό ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40%, με δυνατότητα προσαύξησης κατά 10 μονάδες στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού και μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομίας για το ΕΣΠΑ (www.espa.gr) σημειώνονται τα εξής:

- Πρόκειται για προδημοσίευση του προγράμματος, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων από τη συλλογή απόψεων και παρατηρήσεων.

- Όταν πραγματοποιηθεί η οριστική προκήρυξη του προγράμματος, η πρόσκληση που θα περιέχει τους τελικούς όρους και προυποθέσεις και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία στο διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr

- Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.

- Στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων.

- Τέλος, οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, εφόσον πραγματοποιηθούν, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

- Να δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση σε συγκεκριμένη Περιφέρεια.

- Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: Επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία και Ι.Κ.Ε) και ατομικές επιχειρήσεις.

- Να μην βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

- Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων.

- Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης.

- Να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές, όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης, κλπ).

- Να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.

- Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα 2 προηγούμενα οικονομικά έτη), πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές.

Προϋπολογισμός έργων ανά γεωγραφική κατανομή

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 50.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) και θα υλοποιηθεί με δύο κύκλους προκήρυξης (1ος κύκλος 2015: 40% και 2ος κύκλος 2016: 60%).

Το παρόν πρόγραμμα του πρώτου κύκλου χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 20 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) και κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, ως εξής: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα 8.216.000 ευρώ, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη 6.584.000 ευρώ, Αττική 2.800.000 ευρώ, Στερεά Ελλάδα 800.000 ευρώ και Νότιο Αιγαίο 1.600.000 ευρώ.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με εφαρμογή της ρήτρας ευελιξίας για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο ενίσχυσης του ΕΚΤ.

Καθεστώς ενίσχυσης

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ενισχύονται, σύμφωνα με τον υπ' αριθμ. ΕΕ 1407/2013 Κανονισμό (De Minimis), έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής, μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής προερχόμενης από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο σε ένα εκ των κρατών μελών της ΕΕ.

Διάρκεια έργων

Η διάρκεια ολοκλήρωσης των έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες

Αναλυτικά, οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης, στο πλαίσιο της παρούσας Προδημοσίευσης, θα ορισθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

- Ο εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών,

- οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας/ύδατος,

- οι παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ, κλπ),

- οι πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών,

- η προβολή-προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους,

- οι αμοιβές τρίτων.

Σημειώνεται ότι είναι επιλέξιμο και το μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού που θα απασχοληθεί στο συγκεκριμένο έργο, με εφαρμογή της ρήτρας ευελιξίας στο ΕΤΠΑ για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ΕΚΤ.

Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί Προδημοσίευση.

Υποβολή, αξιολόγηση, ένταξη

Για τη χρηματοδότηση από το παρόν Πρόγραμμα απαιτείται η υποβολή προς αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου με βάση τη διαδικασία που θα καθοριστεί στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του προγράμματος, θα περιγραφούν αναλυτικά στην πρόσκληση του προγράμματος, (καθώς και στο σύνολο των εγγράφων που την συνοδεύουν). Σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο και την αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνουν αυστηρές διασταυρώσεις δεδομένων, ώστε να επαληθευθεί η ακρίβεια των στοιχείων που περιέχονται στις επενδυτικές προτάσεις και να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης σε βάρος του ενωσιακού προϋπολογισμού.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι συγκριτική, βάσει των κριτηρίων που θα ορισθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Η προδημοσίευση ουδεμία έννομη δέσμευση του δημοσίου γεννά ως προς την τελική πρόσκληση του προγράμματος και η διαχειριστική αρχή του ΕΠΑνΕΚ διατηρεί αναλλοίωτο το δικαίωμα να τροποποιήσει του όρους που αναφέρονται στην παρούσα.

E-mail επικοινωνίας: infoepan@mou.gr

Γραμμή επικοινωνίας: 801 1136 300.

----------------

Συναντήσεις Βερναρδάκη και Χαρίτση για τα έργα πληροφορικής του ΕΣΠΑ

Δέσμευση για ολοκλήρωση του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και του «Ψηφιακού Σχολείου».

Διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), με κεντρικό άξονα συζήτησης τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΠΕΕ, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ο κ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε για τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, παράμετροι που θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η κρισιμότητα της ομαλής λειτουργίας της «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ», η οποία αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα εκτέλεσης δράσεων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Κρατικών Ενισχύσεων, έχοντας αναλάβει την υλοποίηση σημαντικού αριθμού έργων που θα ολοκληρωθούν στην τρέχουσα και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Παράλληλα, σημειώθηκε η ανάγκη διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης για την εταιρεία από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ή/και άλλων πόρων. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στα έργα κρατικών ενισχύσεων και, ιδιαίτερα, του έργου ICT4Growth, του οποίου η υλοποίηση συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να προχωρήσει άμεσα.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι του ΔΣ του ΣΕΠΕ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, ενημερώνοντας σχετικά για τα θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης αναφορικά με την ολοκλήρωση, παραλαβή και πληρωμή έργων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, έργα τα οποία ανοίγουν το δρόμο για μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές ο ΣΕΠΕΕ να συνδράμει με την τεχνογνωσία που διαθέτει στην προσπάθεια της Πολιτείας για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, που αφορούν στον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας, στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των συνεχιζόμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει στρατηγικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ο υφυπουργός, από την πλευρά της κυβέρνησης, δεσμεύτηκε για την προώθηση και ολοκλήρωση των έργων «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και «Ψηφιακό Σχολείο», τα οποία αποτελούν έργα υποδομών ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Τζήκας, τόνισε πως: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να αξιοποιήσουμε τους τομείς στους οποίους είμαστε πραγματικά καλοί και να τους κάνουμε στρατηγικούς άξονες της ελληνικής οικονομίας. Και η τεχνολογία είναι ένας από αυτούς, αφού διαπρέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κλάδος είναι "παρών" και στη διάθεση της πολιτείας να συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις, στηρίζοντας έργα υποδομής που εκσυγχρονίζουν τη χώρα και την οικονομία, αλλά και δίνοντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία του στο σχεδιασμό ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με βάση την τεχνολογία».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...