Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

"Αναστάση" βάπτισαν δελφίνι που σώθηκε το Πάσχα


Σε παραλία του Ρεθύμνου ξεβράστηκε ένα μικρό δελφίνι, ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου. Κάτοικοι της περιοχής και τουρίστες έσπευσαν να το βοηθήσουν το άτυχο δελφίνι και τελικά κατάφεραν να το αναστήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δελφίνι βαπτίστηκε από τους κατοίκους «Αναστάσης», καθώς σώθηκε ανήμερα την Ανάστασης.

Δείτε το βίντεο του Ant1
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθώος εξέτισε ποινή κάθειρξης σχεδόν 10 ετών στη Σουηδία


Είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό της κόρης του.

Το σουηδικό εφετείο απάλλαξε σήμερα, από όλες τις κατηγορίες που βάραιναν έναν άνδρα, που εξέτισε ποινή κάθειρξης σχεδόν δέκα ετών για τον κατ’ επανάληψη βιασμό της κόρης του ενώ ήταν αθώος.

Ο άνδρας, που τώρα είναι 66 ετών, πιστεύεται ότι εξέτισε το μεγαλύτερο διάστημα στη φυλακή εξαιτίας μιας λάθος καταδίκης στα δικαστικά χρονικά της Σουηδίας.

Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν φέρονται να είχαν διαπραχθεί μεταξύ του 1983 και του 1990. Η καταδίκη του βασίστηκε κυρίως στην μαρτυρία της κόρης του καθώς δεν υπήρχαν ούτε άλλος μάρτυρας ούτε στοιχεία.

Το κορίτσι ήταν εννέα ετών όταν ξεκίνησαν οι φερόμενοι βιασμοί. Η ίδια είχε επίσης καταγγείλει ότι ο πατέρας της την είχε κάψει με τσιγάρα και την είχε κόψει με ξυράφι.

Ο άνδρας, που πάντα αρνούνταν τις κατηγορίες, καταδικάστηκε το 2003 σε 14 χρόνια κάθειρξη, αφού εφετείο πρόσθεσε τέσσερα χρόνια στην ποινή του. Αφέθηκε ελεύθερος το 2012 αφού είχε εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.

Οι αμφιβολίες για την κατάθεση της κόρης δημιουργήθηκαν αφού κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικών κακοποιήσεων το διάστημα 2007-2009.

Μετά τις καταγγελίες αυτές ξεκίνησε νέα έρευνα, όμως δεν υπήρξαν στοιχεία που να τις υποστηρίζουν, γεγονός που προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες για την προηγούμενη μαρτυρία της, αποφάσισε το εφετείο.

Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάνθηκε ότι η υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί εκ νέου.

Μιλώντας στο κρατικό σουηδικό ραδιόφωνο ο Τόμας Όλσον, ο δικηγόρος του άνδρα, δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ζητήσει αποζημίωση η οποία θα είναι «αξιοσημείωτη».Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη της Ελλάδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


«Παράνομη η κράτηση δύο προσφύγων» αποφάσισε το Δικαστήριο.

Μετά από προσφυγές που είχαν καταθέσει η Αίσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και του Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα.

Δέχθηκε τις αιτιάσεις των προσφευγόντων και η χώρα «εισέπραξε» την καταδίκη για έλλειψη νομιμότητας στην κράτησή τους καθώς και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση-, αλλά και ένα πρόστιμο. Καλείται να καταβάλει από 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους δύο προσφεύγοντες και να επιβαρυνθεί και με 2.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.Διαβάστε περισσότερα...

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων είναι αποκλεισμένη από τη χρηματοδότηση


Για ασφυξία στην αγορά, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, σε ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην Κυλλήνη με θέμα «Πρόσβαση των ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: τι μπορούμε να μάθουμε από την Ελλάδα».

Το φαινόμενο αυτό, επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δεν είναι καινούριο. Υπήρχε και πριν από τη κρίση, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί σε βαθμό ασφυξίας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επιχειρηματιών αντιμετωπίζει οφειλές στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ενώ την ίδια στιγμή ΕΤΕΑΝ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φτιάχνουν εργαλεία τα οποία φαίνεται να απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις μιας διαφορετικής οικονομίας, με αυξανόμενους τζίρους και χωρίς καμία οφειλή. Ταυτόχρονα η γραφειοκρατία που συνοδεύει τις αιτήσεις για ένταξη στα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία είναι επιεικώς αποθαρρυντική για τις μικρές επιχειρήσεις.

Έτσι, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, η απορρόφηση των εργαλείων αυτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ προσπαθεί τόσο με παρεμβάσεις και προτάσεις της προς την πολιτεία, όσο και με τη δημιουργία δομών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών άμεσα προς τις επιχειρήσεις να βοηθήσει τις ΜμΕ. Η ανάπτυξη, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, θα έρθει από τις μικρές επιχειρήσεις και επομένως θα πρέπει να βοηθηθούν έτσι ώστε να επιβιώσουν και σε δεύτερο στάδιο να αναπτυχθούν.Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις στο νομοσχέδιο «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος» σχετικών με τα άτομα με αναπηρία


Ανακοίνωση 25.04.2014

Επιστολή προς την Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, με τις προτάσεις της για τη βελτίωση διατάξεων του ν/σ «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος» σχετικών με τα άτομα με αναπηρία.
Οι προτάσεις έχουν σκοπό την βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης αδειών λαϊκών αγορών σε μέλη της ευπαθούς ομάδας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι στην παρούσα οικονομική περίοδο δοκιμάζονται με το πιο σκληρό τρόπο από την ανεργία και βιώνουν εντονότερα τον κοινωνικό αποκλεισμό.Διαβάστε περισσότερα...

"Όχι στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο"


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα συγκλονιστικό βίντεο, στο οποίο μια ομάδα νέων εκφράζει την αντίθεσή της στην υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου.

«Ζητάμε την παρεμπόδιση του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων στη Μεσόγειο!!!» αναφέρεται στη περιγραφή του βίντεο, που αποτελεί ιδέα της Γιάννας Κονταξάκη και παραγωγή του Μάνου Αρμουτάκη.

Το βίντεο έχει τον τίτλο Messogeios με δύο «s» από την αγγλική λέξη mess δηλαδή καταστροφή και είναι της ομάδας Youth revolution. Οι νέοι ζητούν από τη Βουλή να πάρει θέση και να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που πάει να διαπραχθεί.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι απαντά το υπ. Παιδείας για την επάρκεια διδασκαλίας ξένης γλώσσας


Η άδεια διδασκαλίας αντικαθίσταται με αναγγελία έναρξης άσκησης επαγγέλματος.

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά την πιστοποίηση της γλωσσικής επάρκειας στον βουλευτή της ΝΔ κ. Αυγενάκη.

Το Υπουργείο γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν.2545/1940 για την επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα διδασκαλίας της ξένης γλώσσας σε κέντρα ξένων γλωσσών ή κατ’ οίκον, στις περιπτώσεις που τα προσόντα εκείνων οι οποίοι διδάσκουν την ξένη γλώσσα δεν συμπίπτουν ακριβώς με αυτά των διοριζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση, «αποφαίνεται περί της επάρκειας αυτών ο Υπουργός Παιδείας μετά τη γνωμοδότηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης».

Στην παρ.1 του άρθ.5 του ν4250/2014 ορίζεται ότι : «Η φράση «μετά γνώμην του Εποπτικού Συμβουλίου της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης» καταργείται». Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθ.5 του άνω νόμου, «Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρχίζει η ισχύς της παρούσας παραγράφου και παύουν να ισχύουν όλες οι διοικητικές πράξεις που αφορούν στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία του ανωτέρω Συμβουλίου, καθώς και εκείνες που εκδόθηκαν κατ΄ εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων».

Στην παρ.3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι «Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που εκδίδεται εντός 1 μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζονται τα κριτήρια για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

Επίσης γνωστοποιείται από το Υπουργείο ότι σύμφωνα με την παρ.Θ12 του άρθρου 15 του Ν4093/2014 η άδεια διδασκαλίας σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών κατ΄ οικον διδασκαλίας αντικαθίσταται με αναγγελία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος και συνοδεύεται από τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Η εξειδίκευση του παραπάνω ρυθμίζεται με το άρθρο 1α της 10139/ΙΑ/18.11.2012 ΥΑ σύμφωνα με την οποία για τις περιπτώσεις διδασκαλίας ξένης γλώσσας και εφόσον τα προσόντα του αναγγέλλοντος δεν συμπίπτουν με αυτά των διοριζομένων στη δημόσια εκπαίδευση, στο φάκελο αναγγελίας διδασκαλίας που κατατίθεται στον ΕΟΠΠΕΠ θα πρέπει να συνυποβάλλεται Πιστοποιητικό επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας, το οποίο εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Τέλος γίνεται γνωστό ότι οι προτάσεις που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο της χορήγησης επάρκειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών λαμβάνονται υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας.Διαβάστε περισσότερα...

Έφερε στον κόσμο μωρό 6,5 κιλών!


Έκπληκτοι έμειναν οι γιατροί σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ένα μωρό πάνω από 6,5 κιλά έφερε στον κόσμο μια γυναίκα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, αφήνοντας έκπληκτους τους γιατρούς.

Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, η Caroline Ruscak, άκουγε συχνά να τη ρωτούν εάν κυοφορεί δίδυμα. Παράλληλα, η ίδια πονούσε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στην πρώτη της εγκυμοσύνη. Όπως φάνηκε αιτία ήταν το μεγάλο βάρος του μωρού.

«Τρεις εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη καισαρική τομή, υπολόγιζαν ότι ήταν 5,23 κιλά», δήλωσε η Ruscak στο WBZ-TV.

Όπως αποδείχτηκε, οι γιατροί είχαν πέσει έξω. Όταν η Carisa γεννήθηκε στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις 22 Απριλίου, ζύγιζε ακριβώς 6,59 κιλά!

«Όλοι στο δωμάτιο έλεγαν “Ω θεέ μου, δείτε πόσο μεγάλο είναι το μωρό! Ας το πάμε στη ζυγαριά. Πόσο λέτε να ζυγίζει;” Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει», περιέγραψε η μητέρα.

«“Πρέπει να ελέγξουμε τα αρχεία, αυτό μπορεί να είναι το πιο βαρύ μωρό που είχαμε ποτέ εδώ”», έλεγαν οι γιατροί σύμφωνα πάντα με τη μητέρα.

Ωστόσο, η νεογέννητη Carisa δεν ήταν το μοναδικό μωρό με τέτοιο βάρος που έχει γεννηθεί ποτέ στο νοσοκομείο. Το 2002, ένα ακόμη βρέφος είχε το ίδιο ακριβώς βάρος , με αποτέλεσμα να «ισοβαθμούν» στην πρώτη θέση.

Η Carisa έχει ύψος 1,7 μέτρα, ενώ ο άντρας της 2 μέτρα. Η πρώτη τους κόρη ζύγιζε 4,5 κιλά όταν γεννήθηκε, πριν από 2 χρόνια. «Είμαστε γενικά μεγαλόσωμοι άνθρωποι», εξήγησε η Ruscak.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εντυπωσιακοί «τριανταφυλλένιοι γάμοι» 32 Κινέζων στα Χανιά!


Τους αιώνιους όρκους αγάπης αντάλλαξαν σήμερα το μεσημέρι στα Χανιά τα 16 ζευγάρια Κινέζων. Οι γυναίκες ντύθηκαν στα… λευκά και οι άνδρες φόρεσαν τα κοστούμια τους και έδωσαν ραντεβού στις 3.30 το μεσημέρι στην Απτερα Χανίων στο φρούριο Κούλε όπου και ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Μαζί τους, ήταν οι 70 συγγενείς τους, αλλά και οι 20 δημοσιογράφοι από την Κίνα που ήρθαν να καλύψουν το γεγονός μπήκαν στο «κλίμα» της εμπειρίας που θα βιώσουν στη Μεγαλόνησο. Για την ακρίβεια, η όλη διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ένα διαφημιστικό φιλμ που θα παρουσιαστεί στην εβδομάδα τουρισμού στη Σανγκάη, με στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αχανή τουριστική αγορά, όπως της Κίνας.

Ο θεσμός των «τριανταφυλλένιων γάμων» (Rosewedding), όπως λέγονται, είναι διαδεδομένος από το 1998, όταν ξεκίνησε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τουρισμού της Σαγκάης και τον δήμο Huangpu, είναι η πρώτη φορά που οργανώνονται ομαδικοί γάμοι Κινέζων στην Κρήτη.
Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση και απολύσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους


Δείτε τα σχετικά άρθρα πάνω στο θέμα της αξιολόγησης και των απολύσεων που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους.
---------------

Μητσοτάκης: Ξεβολεύονται κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι

Προχωρά το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Οι συνδικαλιστές αντέδρασαν, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (βαθμολογία με ποσόστωση). «Η ρύθμιση αυτή ξεβολεύει μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε, ενώ «απάντησε» και συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι «κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους -για να τους επιβραβεύει- και όσους έχουν χαμηλή απόδοση -για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αυτό ακριβώς επιδιώκει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την εισαγωγή για πρώτη φορά, της συγκριτικής αξιολόγησης στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημόσιων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας».

Ανέφερε επίσης, ότι με το μέχρι σήμερα καθεστώς βαθμολόγησης η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων βαθμολογούνταν με 9 και 10, για να τονίσει ότι αυτό «αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα».

«Η ρύθμιση αυτή “ξεβολεύει” μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι βαθμολογούνταν με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους», και «η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να “αγκαλιάσει” αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες, που υπεβλήθησαν την τελευταία τετραετία σε σκληρές θυσίες και μεγάλες δοκιμασίες, το ελάχιστο που απαιτούν είναι ένας λειτουργικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας». Τόνισε, επίσης, ότι «η εποχή όπου μια αναχρονιστική συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να εμποδίσει τις αλλαγές που απαιτεί και δικαιούται η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr


---------------

«Ποιοτικές κι όχι ποσοτικές απολύσεις στο δημόσιο»

Στροφή στη στάση των Βρυξελλών για την Ελλάδα.

Την ανάγκη να έχουν ποιοτικό κι όχι ποσοτικό χαρακτήρα οι απολύσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα, επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι οι Βρυξέλλες δε ζητούν πλέον περαιτέρω απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, αλλά αξιολόγηση τους, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι έχουμε μπει σε πορεία σταθερότητας και ότι τα χειρότερα βρίσκονται ήδη πίσω. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η πρόοδος πους έχει σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2013 στις βασικές πτυχές του προγράμματος είναι τεράστια. Δεν ξέχασε να υπενθυμίσει ωστόσο ότι δεν είναι ώρα να επαναπαυτούμε, καθώς «αυτό δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει τελειώσει».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπεύθυνοι για το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ήταν οι τεχνοκράτες της τρόικας ή οι πολιτικοί, ο αξιωματούχος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε του προγράμματος προσαρμογής, λέγοντας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 2010 ήταν τόσο κακή που η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναπόφευκτη. Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες του πρώτου πακέτου στήριξης, απέδωσε τα λάθη σε επικοινωνιακά φάουλ των ελληνικών κυβερνήσεων, που σύμφωνε με τον ίδιο ενίσχυαν την κινδυνολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη με τους χειρισμούς τους και αύξησαν το κόστος διάσωσης της χώρας.

Αναφορικά με το πότε θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για εικασίες και εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα ή όχι πέραν του 2014, θα αποφασιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τόνισε όμως επιλογικά, ότι ακόμα κι αν συμβεί αυτό, η τυπική διαδικασία εποπτείας θα συνεχιστεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάλεξε τι θα γράφει το πούλμαν της Εθνικής στο Μουντιάλ


Τι θέλεις να γράφει το πούλμαν της Εθνικής στο Μουντιάλ;

Λίγοι από τους Έλληνες φιλάθλους θα μπορέσουν να βρεθούν δίπλα στην Εθνική στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Όλοι, όμως, μπορούν να ψηφίσουν για το σλόγκαν που θα τη συνοδεύει στο πούλμαν της ομάδας.Την ευκαιρία που θα έχουν οι φίλαθλοι όλων των χωρών που θα συμμετάσχουν το καλοκαίρι στο Μουντιάλ -να διαλέξουν εκείνοι το μότο της ομάδας που θα αναγράφεται στο πούλμαν- θα έχουν και οι Έλληνες.

Στο επίσημο site της FIFA υπάρχει ήδη σχετική ενότητα, όπου οι ποδοσφαιρόφιλοι όλων των εθνικών που θα βρεθούν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Βραζιλίας μπορούν να ψηφίσουν για το σλόγκαν που θα συνοδεύει παντού την αποστολή.

Στην περίπτωση της δικής μας Εθνικής λοιπόν, οι φίλαθλοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από τρεις φράσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

«Οι ήρωες παίζουν όπως οι Έλληνες», «Αυτή είναι η Ελλάδα» και «Μια ομάδα, ένα όνειρο».

Μπορείτε να ψηφίσετε κι εσείς εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Κατατέθηκε τροπολογία για την πρώην ΕΡΤ


Προβλέπει σύντμηση του χρονοδιαγράμματος ισχύος των δικαιωμάτων του Δημοσίου στις συχνότητες.

Τη σύντμηση του χρονοδιαγράμματος ισχύος των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων του Δημοσίου στις συχνότητες της πρώην ΕΡΤ προβλέπει τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή, ενόψει της «επικείμενης έναρξης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από την ΝΕΡΙΤ ΑΕ», ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης.

Με την τροπολογία ορίζεται, μεταξύ άλλων, πως ο Ειδικός Διαχειριστής της ΕΡΤ ΑΕ διαχειρίζεται το σύνολο των στοιχείων της εταιρείας που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο (καθώς και εκείνα των θυγατρικών της) μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του, στο οποίο δίδεται χρονοδιάγραμμα δύο ετών από τον Ιούνιο του 2013 (οπότε έκλεισε η ΕΡΤ), αλλά και με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών.

Παράλληλα, τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΡΤ ΑΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο Δημόσιο, αναγνωρίζεται πλέον ότι ισχύουν μόνον μέχρι την «έναρξη εκπομπής από τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα» και όχι μέχρι την «πλήρη λειτουργία του», όπως προβλεπόταν στη σχετική υπουργική απόφαση του Ιουνίου του 2013.

Σημειώνεται πως η τροπολογία επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών, το οποίο υπερψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Σώματος.Διαβάστε περισσότερα...

Μουσική της Κρήτης αύριο στο Μέγαρο Μουσικής


Ώρα έναρξης: 20.30.

Ένα εντυπωσιακό «πανόραμα» της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, με μια μεγάλη ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές που διακρίνονται για την πιστότητα στο ύφος και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου, παρουσιάζεται στις 26 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας

Οι μουσικές και οι χοροί της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης και οι τοπικές παραλλαγές τους (Κίσσαμος, Ιεράπετρα, Ανώγεια κ.ά.). Μαντινάδες, ριζίτικα και ταμπαχανιώτικα τραγούδια. Ο πλούτος των κρητικών χορών: συρτά, πεντοζάλια, σούστα, ανωγειανός πηδηχτός, καστρινός-μαλεβιζιώτης και οι ιδιότυποι χοροί της Ανατολικής Κρήτης. Τα μουσικά όργανα: λύρες, βιολιά, λαγούτα, μαντολίνο, μπουλγαρί, θιαμπόλι και ασκομαντούρα. Η κληρονομιά των μεγάλων δεξιοτεχνών της κρητικής μουσικής: Καλογερίδη, Φουσταλιέρη, Κουτσουρέλη, Μουντάκη, Σκορδαλού και Ν. Ξυλούρη.

Γιάννης Ξυλούρης «Ψαρογιάννης» (λαγούτο, τραγούδι), Αστρινός Ζαχαριουδάκης (λύρα), Στέλιος & Λεωνίδας Λαϊνάκης (λαγούτο, μπουλγαρί), Βαγγέλης Βαρδάκης (βιολί), Δημήτρης Σγουρός (λύρα), Αλέξανδρος Παπαδάκης (λύρα, ασκομαντούρα), Κάρολος Κουκλάκης & Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, μπουλγαρί, θιαμπόλι), Ηλίας Ζούτσος (λύρα)
Ανωγειανή Παρέα: Γιώργης Βρέντζος (μαντολίνο), Γιώργης Φασουλάς (λύρα), Κώστας Καλλέργης (λαγούτο) κ.ά.

Χορευτική Ομάδα Ιεράπετρας (επιμέλεια Νίκος Μεταξάκης)
Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» (επιμέλεια Γιώργος Πετράκης)

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Έρευνα, μουσική επιμέλεια, κείμενα, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Μέγαρο Μουσικής Αθήνας
26 Απριλίου στις 20:30


Διαβάστε περισσότερα...

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης


Ποιοι τα κέρδισαν και για ποια έργα.

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2013, που αφορούν το 2012, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης, μέσα από έναν πλούσιο κατάλογο υποψηφιοτήτων.

Βραβείο μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας σε ελληνική γλώσσα

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Συμεών Σταμπουλού για τη μετάφραση του έργου «Ελεγείες» από το Ντουίνο του Ρίλκε, εκδόσεις Στιγμή και στον Διονύση Καψάλη για τη μετάφραση του έργου «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, εκδόσεις Άγρα.

Βραβείο απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα Νέα Ελληνικά

Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Γιώργη Γιατρομανωλάκη για τη μετάφραση του έργου «Ιεροί λόγοι» του Αίλιου Αριστείδη, εκδόσεις Άγρα και στον Λίνο Μπενάκη για τη μετάφραση του έργου «Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν» του Ιαμβλίχου Χαλκιδέως, εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών.

Βραβείο μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα

Απονέμεται κατά πλειοψηφία στις Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου και Rika Lesser για τη μετάφραση ποιημάτων της Κικής Δημουλά, στον τόμο «Selected Poems:The brazen plagiarist», της Κικής Δημουλά, εκδόσεις Yale University Press-New Haven & London

Οι εκτενείς κατάλογοι των υποψηφίων προς βράβευση έργων (δημοσιευμένων το 2012), από τους οποίους επελέγησαν τα ανωτέρω βραβεία είναι οι ακόλουθοι :

Α. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας σε ελληνική γλώσσα :

1. Πιέρ Μπριάν, Ανοιχτή επιστολή στον Μέγα Αλέξανδρο, μετ. Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Πατάκης

2. Ρόμπερτ Βάλζερ, Γιάκομπ φον Γκούντεν, …..αυτό το όνειρο που ονομάζουμε ανθρώπινη ζωή….., μετ. Βασίλης Πατέρας, εκδόσεις Ροές.

3. Jean-Marie Blas de Robles, Εκεί που ζουν οι τίγρεις, μετ. Ρίτα Κολαϊτη, εκδόσεις Πόλις

4. Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Ελεγείες από το Ντουϊνο, μετ. Συμεών Σταμπουλού, εκδόσεις Στιγμή

5. William Shakespeare, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, μετ. Διονύσης Καψάλης, εκδόσεις Άγρα

6. Hans Fallada, Ο πότης, μετ. Έμη Βαϊκούση, εκδόσεις Κίχλη

7. Όσκαρ Ουάιλντ, De Profundis, μετ. Ανδρέας Παππάς, εκδόσεις Σμίλη

Β. Υποψήφιοι για το Βραβείο Απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά:

1. Αίλιος Αριστείδης, Ιεροί λόγοι, μετ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης, εκδόσεις Άγρα

2. Αίλιος Αριστείδης, Ιεροί λόγοι, μετ. Ελισάβετ Κούκη, εκδόσεις Σμίλη

3. Ευριπίδης, Μήδεια, μετ. Θ.Κ. Στεφανόπουλος, εκδόσεις Κϊχλη

4. Ιαμβλίχου Χαλκιδέως εκ της Κοίλης Συρίας, Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν: Όπου και ο προτρεπτικός του Αριστοτέλους, τα πυθαγορικά συμβολικά παραγγέλματα και ο ανώνυμος σοφιστής του 5ου αιώνος, μετ. Λίνος Γ. Μπενάκης, εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών (Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας)

Γ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα:

1. Kiki Dimoula, The brazen plagiarist, μετ. Cecile Inglessis Margellos and Rika Lesser, εκδόσεις Yale University Press-New Haven & London

2. Ανδρέας Εμπειρίκος, Κράμα Ενιαυτών και άλλα ποιήματα, μετ. Γιάννης Γκούμας, εκδόσεις Άγρα

3. Petros Markaris, Ein Fall fur Kostas Charitos, μετ. Michaella Prinzinger, εκδόσεις Diogenes

4. George Seferis, Collected Poems, μετ. Manolis, εκδόσεις Libros Libertad

5. Nouvelles Grecques Contemporaines, Prends-moi au mot et donne-moi la main, μετ. Jacques Bouchard, εκδόσεις L’ instant meme

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης αποτελούν :

1. Γεράσιμος Ζώρας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος.

2. Ξανθίππη Δημητρούλια, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Κριτικός Λογοτεχνίας, Αντιπρόεδρος.

3. Αναστασία Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

4. Κατερίνα Τικτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

5. Αθανάσιος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

6. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

7. Κωνσταντίνα Σιδέρη, Μεταφράστρια

8. Γρηγόρης Μπέκος, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας

9. Κλαίτη Σωτηριάδου, Συγγραφέας-ΜεταφράστριαΔιαβάστε περισσότερα...

Μοιράζει τρόφιμα το κοινωνικό παντοπωλείο Μεσολογγίου


Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να βρίσκονται στο πλευρό των ευπαθών ομάδων.

Διανομή τροφίμων διοργανώνει το κοινωνικό παντοπωλείο Μεσολογγίου την Τρίτη, 29 Απριλίου και την Τετάρτη, 30 του μήνα.

Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να δίνουν συνεχώς τρόφιμα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως λένε.Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για το φόρο υπεραξίας


Αφορά τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας.

Υπεγράφησαν σήμερα οι απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας.

Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις καθορίζονται αφενός ο χρόνος κτήσης της ακίνητης περιουσίας και αφετέρου ο τύπος και το περιεχόμενο της σχετικής δήλωσης.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο ο φορολογούμενος που μεταβιβάζει ακίνητο υποχρεούται πριν τη σύνταξη του συμβολαίου να δηλώνει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στον προσδιορισμό του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση αυτή θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ίδιου του πωλητή, του συμβολαιογράφου που καταρτίζει την συμβολαιογραφική πράξη (διενεργεί την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου), τα στοιχεία του αγοραστή, τον χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας, τα έτη διακράτησης του ακινήτου, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.

Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγχει και να βεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων καθώς και να θεωρεί τη δήλωση. Σε κάθε περίπτωση δεν έχει την ευθύνη για όσα στοιχεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του και δεν περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο που συντάσσει.

Ο φόρος που παρακρατείται από το συμβολαιογράφο με τη σύνταξη του συμβολαίου πρέπει να αποδίδεται από αυτόν με τραπεζική επιταγή που οφείλει να έχει ήδη εκδώσει κατά το χρόνο σύνταξης του συμβολαίου ο πωλητής σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.

Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επόμενη ημέρα της σύνταξης του συμβολαίου ο συμβολαιογράφος πρέπει να καταχωρεί σε ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet τον ΑΦΜ του πωλητή, τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, το ποσό της υπεραξίας επί του οποίου υπολογίζεται ο φόρος, την εφορία παραλαβής της δήλωσης, τον αριθμό της δήλωσης και το φορολογικό έτος που αφορά. Η δήλωση θα υπογράφεται από το συμβολαιογράφο και τον πωλητή και θα υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα, από τα οποία το πρώτο θα παραμένει στην εφορία και τα υπόλοιπα αντίτυπα θα επιστρέφονται θεωρημένα. Θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης πρέπει να επισυνάπτεται και στο συμβόλαιο.


Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε σε βιντεοπαιχνίδι και... έστειλε τις ειδικές δυνάμεις στο σπίτι του αντίπαλου!


Πολλαπλασιάζονται τα αντίστοιχα περιστατικά στην Αμερική.

Οι έφηβοι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια «online» στην Αμερική κινδυνεύουν να πέσουν θύματα από... φαρσέρ συμπαίκτες τους που βρίσκονται στο εξωτερικό!

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη στο Long Island, όπου δεκάδες πάνοπλοι σαν αστακοί αστυνομικοί, μέλη των ειδικών δυνάμεων, εισέβαλαν σε ένα σπίτι όταν έλαβαν κλήση να... απελευθερώσουν έναν αιχμάλωτο!

Το μόνο που αντίκρισαν ήταν μια έντρομη φιλήσυχη οικογένεια και ένα 17χρονο παιδί, τον Rafael Castillo, που απορροφημένος στο παιχνίδι του, ούτε που κατάλαβε την εισβολή στο δωμάτιό του της ειδικής ομάδας «Swat» της αστυνομίας της Νέας Υόρκης...

Την καταγγελία, όπως ανακάλυψαν οι αρχές την έκανε ο... αντίπαλος του 17χρονου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που δεν δέχτηκε ευχάριστα την ήττα του στο διαδικτυακό παιχνίδι «Call Of Duty»!

Στην Αμερική όπου οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επεμβαίνουν ακόμα και για να πραγματοποιούν εξώσεις, ήταν φυσικό να αποσταλούν για να διαλευκάνουν την υποτιθέμενη απαγωγή που λάμβανε χώρα στο σπίτι του Rafael.

Οι αστυνομικοί, εξέτασαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του φαρσέρ και ανακάλυψαν πως πρόκειται για έναν κάτοικο ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος δεν κινδυνεύει να καταγγελθεί, αφού οι αρχές της Αμερικής δεν έχουν δικαιοδοσία σε χώρες του εξωτερικού.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, μόνο την τελευταία εβδομάδα τρία ανάλογα περιστατικά συνέβησαν στη χώρα, σε ένα ανησυχητικό φαινόμενο που ολοένα και αυξάνεται...


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ινιέστα παίζει με φίλαθλο που έχει ένα πόδι


Ο Αντρές Ινιέστα αφιέρωσε λίγο από το χρόνο του για να παίξει πάσες με έναν θαυμαστή του που έχει χάσει το ένα του πόδι.Εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής ο Αντρές Ινιέστα είναι κι ένα από τα καλύτερα παιδιά του χώρου. Το επιβεβαίωσε αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο του μετά την προπόνηση της Μπαρτσελόνα σε έναν Άγγλο θαυμαστή του, που έχει χάσει το ένα του πόδι αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει από το να παίζει ποδόσφαιρο.

Οι δυο τους αντάλλαξαν πάσες και ο Ισπανός διεθνής μεσοεπιθετικός φάνηκε εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες του νεαρού.

«Έχω ξαναπαίξει με την Μπαρτσελόνα στο… ηλεκτρονικό», δήλωσε ο θαυμαστής του Ινιέστα. «Παίζω μπάλα όλη μου τη ζωή, ο κόσμος το θεωρεί τρελό που παίζω με ένα πόδι, αλλά ο πατέρας μου παίζει, ο μεγαλύτερος αδερφός μου παίζει, οπότε είναι φυσιολογικό για μένα να θέλω να το κάνω κι εγώ».
Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Back up» δημιουργεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους


Εναλλακτικές υποδομές για την περίπτωση τρομοκρατικού συστήματος.

Εναλλακτικές ηλεκτρονικές υποδομές (disaster recovery site) που θα μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το Γενικό Λογιστήριο σε περίπτωση που τα βασικά του συστήματα υποστούν μερική ή ολική καταστροφή από τρομοκρατικό κτύπημα αποφάσισε να αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη βομβιστική επίθεση έξω από τα γραφεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από σχετική υπόδειξη της τρόικας.

Σκοπός είναι η γρήγορη ανάκαμψη λειτουργίας κρίσιμων επιχειρησιακών λειτουργιών των διευθύνσεων του ΓΛΚ σε περίπτωση καταστροφών. Για τον λόγο αυτόν θα δημιουργηθούν από την ΓΓΠΣ βασικές εναλλακτικές κεντρικές υποδομές, αλλά και εναλλακτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι ακόμη και κάτω από το χειρότερο σενάριο η καρδιά των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους θα κτυπά κανονικά.

Η ηλεκτρονική υποδομή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υποστηρίζει μεταξύ άλλων την μισθοδοσία και τις συντάξεις του Δημοσίου, την εκτέλεση του προϋπολογισμού (έσοδα - δαπάνες), τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τις υποχρεώσεις των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΔΕΚΟ, οι τις εγγυήσεις του Δημοσίου κ.λ.π.Διαβάστε περισσότερα...

Γιγαντιαίος ξύλινος σταυρός σκότωσε νεαρό


Ένας σταυρός ύψους τριάντα μέτρων, αφιερωμένος στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', αποκολλήθηκε από τους τεράστιους γάντζους που τον συγκρατούσαν, χτυπώντας θανάσιμα έναν νέο 21 ετών.

Συνέβη το απόγευμα στην ορεινή περιοχή Τσέβο, έξω από την πόλη Μπρέσια, στην περιφέρεια Λομβαρδία της βόρειας Ιταλίας.

Ο σταυρός είχε τοποθετηθεί, αρχικά, σε στάδιο της Μπρέσια και στη συνέχεια στο Τσέβο. Το τεράστιο αυτό έργο ιερής τέχνης είχε ολοκληρωθεί το 1998, επ' ευκαιρία μιας επίσκεψης του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο νέος, ο οποίος ονομαζόταν Μάρκο Γκουσμίνι, βρισκόταν στην βουνοπλαγιά με τον εντυπωσιακό σταυρό, μαζί με φίλους της ενορίας του.

Προέρχονταν από την πόλη Μπέργκαμο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μιλάνο. Πρόλαβαν όλοι να απομακρυνθούν εκτός από τον Μάρκο, ο οποίος υπέφερε από ελαφρό κινητικό πρόβλημα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι λίγο πριν σπάσει, ο σταυρός άρχισε να τρίζει και για τον λόγο αυτό οι περισσότεροι προσκυνητές και τουρίστες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολείο έγινε...γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών


Σε γραφείο προεκλογικής εξυπηρέτησης ψηφοφόρων, μετατράπηκε το δημοτικό σχολείο Τραγανού. Συγκεκριμένα, ένας κάτοικος της περιοχής, ο Νίκος Γεωργόπουλος κατήγγειλε στο IONION FM ότι ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, είχε μετατρέψει το χώρο σε γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών για το κοινωνικό μέρισμα.

Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι ο ίδιος μαζί με άλλους μάρτυρες μετέβησαν την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο δημοτικό σχολείο Τραγανού, όπου εντόπισαν τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό να βρίσκεται στο γραφείο του διευθυντή και να χρησιμοποιεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να καταθέτει αιτήσεις πολιτών για το κοινωνικό μέρισμα. Την ίδια ώρα βρισκόταν στο χώρο και μια γυναίκα, κάτοικος της περιοχής, που ανέμενε την κατάθεση της αίτησης στο διαδίκτυο.

Όπως προκύπτει από την μαρτυρία ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός είχε τα κλειδιά του δημοτικού σχολείου Τραγανού, είχε τον κωδικό του υπολογιστή του διευθυντή του σχολείου και πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, αλλά και των πολιτών που διαβίβαζαν τους κωδικούς του taxisnet για να κατατεθεί η αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Γεωργόπουλου η ίδια διαδικασία συνεχιζόταν στο δημοτικό σχολείο Τραγανού την Τρίτη και την Τετάρτη το απόγευμα.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Ζωή Βουρλούμη, χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και πρωτοφανή και προανήγγειλε διερεύνηση του περιστατικού και δικαστικά και διοικητικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Super Puma μετέφερε νεογνό από τη Σύρο


Ένα νεογνό κοριτσάκι σε θερμοκοιτίδα μετέφερε από τη Σύρο στην Αθήνα ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.

Το ελικόπτερο "Σούπερ Πούμα" της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε από τη Σύρο στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας κοριτσάκι νεογνό σε θερμοκοιτίδα.

Το κοριτσάκι συνόδευε γιατρός, καθώς η μητέρα είχε γεννήσει πρόωρα.

Το μωρό μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ η αερομεταφορά του, έγινε μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε ποια επαγγέλματα θα γίνεται παρακράτηση φόρου


Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η εγκύκλιος με την οποία καθορίζεται σε ποια επαγγέλματα θα γίνεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή έως και 20% και σε ποια όχι.

Στην εγκύκλιο αναλύεται τι ακριβώς εννοείται με τους όρους «τεχνικά έργα», «αμοιβές διοίκησης» και «συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Συγκεκριμένα:
-Στις αμοιβές για τεχνικά έργα περιλαμβάνονται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται για παρεχόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται όμως με την εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων αυτών.

Ως τεχνικό έργο θεωρείται η εκτέλεση εργασιών κατασκευής έργου συνδεόμενου μετά του εδάφους όπως για παράδειγμα τα οικοδομικά, λιμενικά, υδραυλικά, οδοποιίας, γεφυροποιίας, σιδηροδρόμων και έργα υπαίθρου. Ως τεχνικό έργο θεωρείται επίσης και η εργασία προσθήκης επί υφιστάμενου ήδη πράγματος νέου στοιχείου ή ιδιότητας, ανεξάρτητα αν τα συνδεόμενα θα αποτελέσουν ενιαίο πράγμα ή όχι (όπως για παράδειγμα εκτέλεση μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων).

-Με τον όρο αμοιβές διοίκησης νοούνται οι αμοιβές διοικητικής υποστήριξης, οργάνωσης, αναδιοργάνωσης, κ.λπ. αποκαλούμενες με τον αγγλικό όρο «management fees» στις οποίες, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται:
  • οι αμοιβές που καταβάλλονται για την παρακολούθηση της οικονομικής πορείας και της θέσης στην αγορά της επιχείρησης,
  • αμοιβές που καταβάλλονται για τη διενέργεια εσωτερικών ελέγχων και γενικά την εποπτεία διαφόρων τμημάτων και λειτουργιών της επιχείρησης,
  • αμοιβές που καταβάλλονται για την οργάνωση, κατασκευή ή προσαρμογή και λειτουργία του κατάλληλου «software» με σκοπό την καταγραφή, ανάλυση και γενικά παρακολούθηση των συναλλαγών,
  • αμοιβές που καταβάλλονται για τη γενική και ειδική υποστήριξη σε έργα και λειτουργίες που δεν εξυπηρετούν την εκμετάλλευση της επιχείρησης σαν αυτοτελή μονάδα δραστηριότητας.
Επισημαίνεται, ότι στις αμοιβές αυτές δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές διευθυντών ή μελών ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας οι οποίες σύμφωνα με την περ. δ’ της παρ. 2 του άρθρου 12 αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών που ασκούν ατομικά

το επάγγελμα του:

ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου,
μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή,
αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου,
περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού,
μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή
χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων
διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου,
διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου
επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού,
εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή,
λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται
σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο


Διαβάστε περισσότερα...

"Έφυγε" ο Βασίλης Παπάζογλου


Έφυγε από τη ζωή στα 60 του χρόνια ο καθηγητής στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βασίλης Παπάζογλου. Διετέλεσε ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης επί υπουργείας Άννας Διαμαντοπούλου και ήταν ο βασικός «αρχιτέκτονας» του νόμου 4009 για την Ανώτατη Παιδεία, νόμος που ψηφίστηκε το 2011 από 250 μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.«Ο Βασίλης Παπάζογλου υπηρέτησε με ήθος, εντιμότητα και συνέπεια το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Όσοι τον γνωρίζαμε, θα θυμόμαστε πάντα έναν ευγενή, εργατικό, και προσηλωμένο στο λειτούργημά του, άνθρωπο. Το κενό που αφήνει πίσω του θα είναι δυσαναπλήρωτο» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον αδόκητο θάνατο του Βασίλη Παπάζογλου εξέδωσε και η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζοντας «βαθιά θλίψη για την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου και εξαίρετου επιστήμονα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι εξαιρούνται από τα αντικειμενικά κριτήρια εισοδήματος


Τροπολογία με την οποία εξαιρούνται των διατάξεων για τον αντικειμενικό προσδιορισμό εισοδήματος, όλοι όσοι έχουν φορολογική κατοικία στο εξωτερικό, κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, προϋπόθεση για να εξαιρεθεί κανείς του αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος, ήταν η μη απόκτηση από πλευράς του, εισοδημάτων από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «η εφαρμογή των διατάξεων των τεκμηρίων αφορά τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, και δεν μπορεί να εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα πηγής Ελλάδας».

Η διάταξη αφορά στη χρήση του έτους 2013 (οικονομικό έτος 2014).

Με την ίδια τροπολογία, όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων), έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5000 ευρώ (ή εναλλακτικά, τα 9500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα), υπάγονται στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.

Όπως ανέφερε σχετικά στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η ρύθμιση αφορά πολίτες που κατά τη χρήση του οικονομικού έτους 2013, είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση - ανέργους, φοιτητές κλπ.

Η σχετική διάταξη προτείνεται ώστε οι εν λόγω πολίτες, «να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών, συνταξιούχων, να τύχουν των μειώσεων φόρων με την προσκόμιση αποδείξεων και να μην υπολογίζεται προκαταβολή φόρου».

Κατά τα άλλα, η τροπολογία περιλαμβάνει και τις εξής διατάξεις:

* Δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες φόρου κληρονομιάς, να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, μέσω της μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας ακινήτου τους (ακινήτου υπό κληρονομιά ή υφιστάμενου), χωρίς τους προηγούμενους περιορισμούς.

* Γίνονται ατελώς οι εκχωρήσεις απαιτήσεων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών προς το Δημόσιο - και χωρίς την υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε τέλους, φόρου, ή εισφοράς.

* Απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία (κωδικός Σ.Ο. 2716.

* Παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, και στους φορολογούμενους με υποθέσεις που είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν εξεταστεί από αυτήν μέχρι το τέλος του 2013, και δεν είχε ασκηθεί στη συνέχεια προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

* Προς αποφυγή νομικού κενού, δίνεται παράταση μέχρι την 30η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, στις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση του Κώδικα ΦΠΑ, όπως αυτός ίσχυε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τελικοί πίνακες για τους σχολικούς φύλακες


Τους οριστικούς πίνακες κατάταξης και απορριπτέων, των Σχολικών Φυλάκων, οι οποίοι είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κατήρτισε το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας.

Η Αρχή κάνει γνωστό, ότι κατήρτισε, μετά το πέρας της υποβολής των αιτήσεων θεραπείας και της εξέτασης αυτών από τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων προέλευσης, καθώς και των μεταβολών, τον οριστικό πίνακα κατάταξης και τον πίνακα απορριπτέων.

Οι εν λόγω πίνακες αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται ότι, με βάση τον οριστικό πίνακα κατάταξης και τις προτιμήσεις των υπαλλήλων, το ΑΣΕΠ θα καταρτίσει τον οριστικό πίνακα διάθεσης τον οποίο θα αποστείλει για τα περαιτέρω στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον σχετικό πίνακα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Έσβησε» ο Βιλανόβα…


Θρήνος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ο Τίτο Βιλανόβα έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 45 ετών, χάνοντας την μάχη με το καρκίνο.Δυστυχώς, δεν κατάφερε να βγει νικητής στην μάχη με τον καρκίνο ο Τίτο Βιλανόβα. Μόλις σε ηλικία 45 ετών, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα «έφυγε» απ’ τη ζωή, σκορπώντας την θλίψη σε όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου κι όχι μόνο.

Τα νέα ήταν πολύ άσχημα από χθες, όταν έγινε γνωστό πως εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο και υπεβλήθη σε επέμβαση. Οι γιατροί δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, η κατάστασή του ήταν σταθερή, αλλά κρίσιμη και τελικά η μοίρα του έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι…

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Καταλανός τεχνικός έδινε την δική του προσωπική μάχη για να καταπολεμήσει την επάρατη νόσο και παρά το γεγονός πως πριν κάποιους μήνες υπήρχαν ενθαρρυντικά μηνύματα για την κατάστασή του, τελικά ήρθε το μοιραίο…

Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε το τραγικό συμβάν και ήδη ο αθλητικός κόσμος στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια, μην μπορώντας ακόμα να συνειδητοποιήσει την απώλεια.

Ο Βιλανόβα γεννήθηκε στις 17/9/1968 και ήδη οι «μπλαουγκράνα» τους οποίους «υπηρέτησε» ως πιστός στρατιώτης έκανε γνωστό πως τις προσεχείς ώρες θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο «Καμπ Νου» όπου οι φίλοι της ομάδας θα μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άντρας άφησε φιλοδώρημα 1.000 δολαρίων


Μια απροσδόκητη βοήθεια δέχτηκε η Christina Summitt για την εγχείρηση του σκύλου της.

Μια απροσδόκητη βοήθεια δέχτηκε μια γυναίκα, η οποία είχε αναγκαστεί να καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την εγχείρηση του σκύλου της.

Η Christina Summitt κάνεις τρεις δουλειές προκειμένου να τα βγάλει πέρα: καθημερινά εργάζεται σαν σεφ σε ξενοδοχείο, τα Σάββατα σαν μπαργούμαν, ενώ δυο μέρες την εβδομάδα σε κουζίνα ταχυφαγείου. Όσο για τον άντρα της, δουλεύει επίσης καθημερινά, ενώ η ίδια έχει και τρία θετά παιδιά.

Το τατουάζ με την πατούσα σκύλου που έχει η Summitt στο χέρι της, στέκεται συχνά αφορμή για συζητήσεις με αγνώστους για την αγάπη που έχει για τα ζώα.

Μια μέρα που εργάζονταν σαν μπαργούμαν, η γυναίκα έπιασε μια τέτοια κουβέντα με ένα ζευγάρι. Ο άντρας την ρώτησε εάν είχε δικό της σκύλο. Η Summitt τού αποκάλυψε ότι έχει ένα μαύρο Λαμπραντόρ, ονόματι Tucker, που όμως βρίσκονταν στον κτηνίατρο καθώς έπρεπε να υποβληθεί σε επείγουσα επέμβαση καθώς είχε καταπιεί μια πλαστική μπάλα. Η γυναίκα φαινόταν εξαιρετικά ανήσυχη.

Ο άγνωστος άντρας είπε ότι η εγχείρηση θα κόστιζε ακριβά και η Summitt του απάντησε ότι πράγματι το κόστος άγγιζε τα 2.700 δολάρια, αλλά θα έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να σώσει τον σκύλο της.

Το ζευγάρι παρήγγειλε ποτά και δείπνο στο μπαρ. Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν, ο άντρας έλαβε την απόδειξη, όπου θα συμπλήρωνε το επιθυμητό ποσό για το φιλοδώρημα, όπως συμβαίνει στην Αμερική. Το ποσό πληρωμής έφτανε τα 80 δολάρια και ο άντρας πρόσθεσε άλλα 1.000 δολάρια για φιλοδώρημα!

Η γυναίκα συγκινήθηκε και άρχισε να κλαίει. «Γύρισα πίσω και είπα “Κύριε, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό, για ποιο λόγο είναι, για το κάνετε;”», δήλωσε η γυναίκα. Ο άντρας της απάντησε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων της εγχείρησης του σκύλου.

«Έμεινα να στέκομαι σοκαρισμένη. Τους πλησίασα και αγκάλιασα το ζευγάρι. Απάντησαν “Θα προσευχηθούμε για τον Tucker”», εξήγησε η γυναίκα.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρυθμίσεις για την προστασία από ακραία φυσικά φαινόμενα


Σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Ρυθμίσεις για την παροχή ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, βάσει των απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν με την επιδείνωση των ακραίων φυσικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής» προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μανιάτη.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, «οι υπάρχοντες χώροι προστασίας έχουν ηλικία άνω των 60 ετών και θεωρούνται ανεπαρκείς και ακατάλληλοι» ενώ «οι κατευθύνσεις, ο σχεδιασμός και οι προβλεπόμενες προδιαγραφές, κάνουν πράξη την υποχρέωση της πολιτείας να ενεργοποιείται προληπτικά για την "προστασία του πληθυσμού" κατ' αντιστοιχία με την "προστασία του περιβάλλοντος" ως έννοιες απολύτως συνδεόμενες μεταξύ τους».

Ειδικότερα, το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων (ΚΔΕΠΑΠ), για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» αναφέρεται τόσο σε νέες κτιριακές κατασκευές και υπαίθριους χώρους, όσο και σε υφιστάμενες, ενώ αποβλέπει στην υλοποίηση των απαραίτητων κατασκευών, προβλέποντας μέτρα, κίνητρα και οικονομικές ενισχύσεις.

Επίσης, προδιαγράφει τις απαιτήσεις υλοποίησης των κατασκευών προστασίας με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει τις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα πολλαπλής χρήσης αυτών των χώρων και κατά τη διάρκεια των περιόδων ομαλότητας για την εξυπηρέτηση καθημερινών λειτουργικών αναγκών, ώστε να μην αποτελούν νεκρούς χώρους όταν δεν είναι έκτακτη ανάγκη.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου -η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται έως τις 23 Μαΐου 2014- προωθεί τη σταδιακή υλοποίηση «Εθνικού Χάρτη Χωρικής Επικινδυνότητας» για το σύνολο της επικράτειας, εναρμονίζοντας το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας με τα αντίστοιχα άλλων χωρών της Ε.Ε.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ, το σχέδιο νόμου είναι αποτέλεσμα εργασίας ειδικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/minenv/?p=6136.Διαβάστε περισσότερα...

Ενώπιον δικαστηρίου η μητέρα που σκότωσε τα τρία ανάπηρα παιδιά της


Πιστεύεται πως τα παιδιά πέθαναν από ασφυξία.

Είναι μια υπόθεση που σοκάρει τη Βρετανία και όχι μόνο. Η 42χρονη Tania Clarence που κατηγορείται πως έπνιξε τα τρία ανάπηρα παιδιά της οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο των δίδυμων τρίχρονων γιων της Ben και Max και της 4χρονης κόρης της Olivia, που έπασχαν από νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA).

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο πατέρας των παιδιών Gary Clarence, που βρισκόταν στην πατρίδα του τη Νότιο Αφρική όταν συνέβη το θλιβερό περιστατικό.

Σύμφωνα με τη Daily Mail η μητέρα των παιδιών ήταν πλήρως αφοσιωμένη στην ανατροφή και τη φροντίδα τους και είχε αφήσει τη δουλειά και την καριέρα της για να τα προσέχει.

Η οικογένεια είχε ξοδέψει πολύ χρόνο για την ανακαίνιση του σπιτιού στο New Malden του Λονδίνου, προκειμένου αυτό να είναι κατάλληλο για τα παιδιά, εγκαθιστώντας ασανσέρ και ράμπες.Φίλος της οικογένειας είπε πως τα παιδιά έτρωγαν με γαστρικό σωλήνα και πως κάθε ώρα έπαιρναν κάποιο φάρμακο, διαδικασία που πίεζε πολύ την 42χρονη γυναίκα.

Το ζευγάρι είχε βοήθεια από ειδικούς κάποιες ώρες αλλά όχι όλο το 24ωρο. «Σίγουρα η Tania δεν έχει καλοκοιμηθεί ούτε μία νύχτα εδώ και χρόνια», ανέφερε. «Ο Gary ταξίδευε για τη δουλειά του κι έτσι η Tania σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος».

Την αστυνομία ειδοποίησαν την Τρίτη φίλοι της οικογένειας επειδή δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν με κανέναν για ένα 24ωρο.

Τα παιδιά βρέθηκαν ξαπλωμένα στα κρεβάτια τους με τις πυτζάμες τους και πιστεύεται πως πέθαναν από ασφυξία.

Ο πατέρας της οικογένειας βρισκόταν στη Νότιο Αφρική με τη μεγαλύτερη κόρη του, την 8χρονη Taya Grace, που δεν έπασχε από την ασθένεια των αδελφών της.Διαβάστε περισσότερα...

«Όχι» του Υπουργείου στην ανακοίνωση απαντήσεων στις πανελλαδικές


Η ΚΕΕ δεν δημοσιεύει απαντήσεις καθώς κάθε τεκμηριωμένη απάντηση είναι αποδεκτή.

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν δημοσιεύει ενδεικτικές απαντήσεις ή άλλες οδηγίες βαθμολόγησης ακολουθώντας την πάγια αρχή της βαθμολόγησης ότι κάθε τεκμηριωμένη απάντηση είναι αποδεκτή. Τα παραπάνω αναφέρει ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ κ. Στύλιου.

Ο βουλευτής ζητούσε να μάθει αν το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των απαντήσεων των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων όπως συμβαίνει με τα θέματα τα οποία και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο κ. Κεδίκογλου το Υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση όχι μόνο των απαντήσεων άλλα και των οδηγιών που στέλνει η Επιτροπή στα Βαθμολογικά Κέντρα.

Στο κείμενο του μεταξύ των άλλων ο Υφυπουργός αναφέρει ότι η ΚΕΕ προχωρά στην αποστολή διευκρινίσεων και οδηγιών προς τα Βαθμολογικά Κέντρα για να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα εξεταστικά κέντρα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και με τα Βαθμολογικά Κέντρα κατά τη διάρκεια της βαθμολόγησης, ώστε να επιλύονται άμεσα όλα τα τυχόν προβλήματα ή τυχόν ερωτήματα κατά τη βαθμολόγηση.Διαβάστε περισσότερα...

«Φάμπρικα» παραπεμπτικών για εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ


Εκατό ύποπτες περιπτώσεις.

Παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες 20 φορές πάνω από τον μέσο όρο της ειδικότητας. Τρίπλεξ καρδιάς σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις. Ορθοπεδικές εξετάσεις 15 φορές πάνω από τον μέσο όρο...

Είναι μερικές μόνον από τις περιπτώσεις υπερβάσεων που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς του Οργανισμού. Η κατάσταση φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς σε έναν μήνα χορηγούνται παραπεμπτικά για εξετάσεις που καλύπτουν ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό!

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες ότι έχει εντοπίσει 100 «ύποπτες» περιπτώσεις. Πρόκειται για πιστοποιημένους και μη συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια σε παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις ή θεραπευτικές πράξεις το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας ανέφερε χθες ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και κάλεσε τα θεσμικά όργανα των γιατρών να συμβάλουν στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών του Οργανισμού.

Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλάζουν τη στάση τους στο θέμα των καταγγελιών για υπερβάσεις εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στο εξής η διαδικασία θα αφήνει στους εγκαλούμενους σαφές περιθώριο να δώσουν εξηγήσεις, ενώ στην υπηρεσία ελέγχου θα παραπέμπονται μόνον οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παραβατικότητας.

Είκοσι φορές πάνω από τον μέσο όρο
Τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, πάντως, δίνουν ορισμένες «ισχυρές ενδείξεις»: Φυσίατρος από τη Μακεδονία χορήγησε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπεία, η αξία των οποίων ξεπερνά κατά 20 φορές τον μέσο όρο της ειδικότητάς του. Ορθοπεδικός από την Κρήτη χορήγησε παραπεμπτικά για εξετάσεις, η αξία των οποίων ξεπερνούσε κατά 15 φορές τον μέσο όρο της ειδικότητάς του.

Θεαματικές υπερβάσεις, κατά δέκα ή και περισσότερες φορές πάνω από τον μέσο όρο, καταγράφονται και σε αρκετούς καρδιολόγους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καρδιολόγου, ο οποίος στο 95% των παραπεμπτικών του για τρίπλεξ καρδιάς, προσέθετε και τρίπλεξ αορτής, που σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι αποδεκτό μόλις στο 5% των περιπτώσεων.Διαβάστε περισσότερα...

Φεύγει μέχρι να ξανάρθει η σκόνη από τη Σαχάρα


Θα επαναλαμβάνεται ως τον Ιούνιο το φαινόμενο.

Καθαρίζει από σήμερα η ατμόσφαιρα μετά το τετραήμερο «χαμένο» στη σκόνη από τη Σαχάρα και τη λασποβροχή της Τετάρτης. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι είναι σαφείς: το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται έως τον Ιούνιο.

«Ήταν σημαντικός ο όγκος σκόνης που κατέληξε στην Ελλάδα αλλά δεν ήταν και η χειρότερη περίπτωση μεταφοράς της.Την τελευταία πενταετία, δηλαδή, τουλάχιστον δύο φορές η πολύ ισχυρότερη ένταση του φαινομένου προκάλεσε μέχρι και ακυρώσεις πτήσεων π.χ στην Κρήτη, λόγω της πολύ περιορισμένης ορατότητας», αναφέρει στα «Νέα» ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Από αύριο πάντως έπεται συνέχεια αφού αναμένεται νέο κύμα σκόνης από τη Σαχάρα. «Δεν τελειώσαμε παρά μόνο προσωρινά για φέτος. Είναι συνηθισμένο άλλωστε φαινόμενο αυτή η μεταφορά σκόνης στην Ελλάδα να διαρκεί από τον Μάρτιο και έως και τις αρχές Ιουνίου κάθε χρόνο. Ήδη από αύριο Σάββατο επανέρχεται από τη Δυτική Ελλάδα. Καθώς όμως θα προηγηθούν βροχές εκεί, πιθανόν αυτή τη φορά οι ποσότητες σκόνης που θα έρθουν να είναι μικρότερες», σημειώνει στην εφημερίδα ο διευθυντής στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο Προγνώσεων της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδεψε στον τροχό αεροσκάφους με σκοπό να βρει τη μητέρα του!


Η απίστευτη ιστορία του νεαρού λαθρεπιβάτη - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η περιπέτεια του 15χρονου Yahya Abdi έκανε στις αρχές της εβδομάδας το γύρο του κόσμου καθώς το αγόρι ταξίδεψε κρυμμένο στο χώρο όπου αναδιπλώνονται οι τροχοί ενός Boeing 767 και κατάφερε να φτάσει έτσι από την Καλιφόρνια στη Χαβάη, διαψεύδοντας όλες τις πιθανότητες να χάσει τη ζωή του στον αέρα είτε από έλλειψη οξυγόνου είτε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Η ιστορία όμως του Yahya είναι εξίσου εντυπωσιακή με το ριψοκίνδυνο εγχείρημά του και το αποτέλεσμα του. Όπως γράφει η Daily Mail, το αγόρι έφυγε από το σπίτι που μοιράζεται με τον πατέρα, τη μητριά και τα αδέλφια του, αναζητώντας τη μητέρα του, που είχε να δει από το 2006. Ο πατέρας του τού είχε πει πως είναι νεκρή και πριν από δύο χρόνια ο 15χρονος ανακάλυψε πως αυτό ήταν ψέμα. Έβαλε λοιπόν στόχο να τη βρει!

Η 35χρονη Σομαλή Ubah Mohamed Abdullahi ήταν συντετριμμένη μετά το χωρισμό της από τον σύζυγό της Abdulahi Abdi Yusef. Εκείνος ξαναπαντρεύτηκε και πήρε μαζί του τα τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο, μετακομίζοντας από τη Σομαλία στις ΗΠΑ.

Στη διαδικασία μετανάστευσης βρίσκεται πλέον και η 35χρονη η οποία δηλώνει αποφασισμένη να κερδίσει πίσω τα παιδιά της. «Με χρειάζονται και τα χρειάζομαι», δηλώνει στη Daily Mail.

Μιλώντας από καταυλισμό προσφύγων στην Αιθιοπία, η γυναίκα εξήγησε πως ο πρώην άνδρας της είπε στα παιδιά τους πως η μητέρα τους σκοτώθηκε σε επίθεση στο Μογκαντίσου. «Όταν μετακόμισαν στις ΗΠΑ είπαν πως είμαι νεκρή, είπαν στα παιδιά μου πως σκοτώθηκαν. Με σκότωσαν στην καρδιά των παιδιών μου, ήταν σαν βιασμός για
μένα. Αν μπορούσα να στείλω ένα μήνυμα στο γιο μου θα ήθελα να του πως είμαι ζωντανή και πως μια μέρα θα έρθω και θα τον βρω. Να είσαι ήρεμος και μην κάνεις τίποτα χαζό!»

Ο Yahya ανακάλυψε μόλις πριν δύο χρόνια πως αυτό ήταν ψέμα.

«Ανησυχώ πολύ για το γιο μου, αυτό που έκανε δείχνει πως είναι δυστυχισμένος. Θα ήθελα ένας ψυχολόγος να τον βοηθήσει και να διασφαλίσει πως δεν θα κάνει τίποτα χαζό και δεν θα κάνει κακό στον εαυτό του», πρόσθεσε. «Κλαίω από τότε που άκουσα τα νέα, δεν έχω δει τα παιδιά μου από το 2006. Προσπαθώ να βρω χρήματα για να φτάσω στις ΗΠΑ, είναι μια δύσκολη διαδικασία αλλά θα τα καταφέρω και θα πάρω πίσω την κηδεμονία των παιδιών μου. Θα ήθελα η αμερικανική κυβέρνηση να τα προσέχει μέχρι να έρθω επειδή δεν πιστεύω πως είναι ασφαλή με τον μπαμπά τους και τη μητριά τους. Εκείνη τους συμπεριφέρεται άσχημα, έχει δικά της παιδιά και δεν τη νοιάζουν τα δικά μου».

«Τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν», συνεχίζει, «το ίδιο και τα δικά μου. Δεν έχω δικαιώματα στην Αφρική, τα παιδιά μου μού αφαιρέθηκαν δια της βίας και δεν είχα κανέναν να με βοηθήσει. Θέλω βοήθεια για να τα πάρω πίσω, αυτό είναι το όνειρό μου.

Η 35χρονη είχε ένα μήνυμα και για τον πρώην σύζυγό της, κατηγορώντας της πως ξέχασε τα δικαιώματα των παιδιών τους λόγω των αρνητικών συναισθημάτων του για εκείνη.

Στις πρώτες του δηλώσεις πάντως ο πατέρας του Yahya δήλωσε πως ο Αλλάχ έσωσε το αγόρι και πως έπαθε σοκ όταν οι αρχές της Χαβάης τον κάλεσαν και τον ενημέρωσαν πού βρήκαν το γιο του.

«Πάντα έλεγε πως ήθελε να γυρίσει στην Αφρική, όπου ζουν ακόμα οι παππούδες του», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως οι συνθήκες ζωής εκεί σημαίνουν πως δεν υπάρχει επιλογή επιστροφής. Ο γιος του, είπε, δεν θα λάμβανε εκεί καλή εκπαίδευση αλλά και στο αμερικανικό σχολείο τα είχε βρει δύσκολα και μάλλον αυτό ήταν που τον έκανε να νιώθει άσχημα.

Ξάδερφος του Yahya αντίθετα διέψευσε τον πατέρα του αγοριού λέγοντας πως ο 15χρονος ήταν ένα πολύ έξυπνο αγόρι. «Μπορεί ι βαθμοί του να μην ήταν πολύ καλοί πέρσι ίσως κι επειδή είναι δυστυχισμένος στο σπίτι του, αλλά αυτό είναι όλο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Όταν έμαθε πως η μαμά του ζει ήταν ενθουσιασμένος αλλά και πολύ θυμωμένος με τον μπαμπά του. Είναι ένα νεαρό αγόρι, δεν έχει καν αντίληψη του κόσμου και του μεγέθους της Αφρικής. Θα σκέφτηκε απλά, αν πάρω ένα αεροπλάνο μπορώ να φτάσω στην Αφρική και να ρωτήσω πού θα βρω τη μαμά μου. Ήταν έτοιμος να πεθάνει για αυτόν τον σκοπό».

Ο ξάδερφος του 15χρονου επιβεβαίωσε και την κακή συμπεριφορά της μητριάς του. «Πάντα φωνάζει στον Yahya, δεν τα πάνε καλά. Συμπεριφέρεται στα δικά της παιδιά σαν να είναι βασιλιάδες και παραμελεί τα παιδιά από τον πρώτο γάμο του άνδρα της. Και ο πατέρας τους δεν κάνει τίποτα για να τη σταματήσει».

«Ο πατέρας του δεν κατάλαβε καν πως ο Yahya έλειπε για 36 ώρες, αυτό δεν μπορεί να είναι καλό», κατέληξε.

Μετά την περιπέτειά του στον αέρα το αγόρι παραμένει σε νοσοκομείο στη Χαβάη, φιλοξενούμενος της υπηρεσίας Πρόνοιας της χώρας που προετοιμάζει την ασφαλή επιστροφή του στην Καλιφόρνια.

Φτάνοντας πάντως στο αεροδρόμιο του Μάουι, ο 15χρονος είχε μόνο ένα πράγμα να πει στις Αρχές. Πως δεν θέλει να
επιστρέψει στον πατέρα του και πως θέλει να ζήσει με τη μαμά του. Είπε πως του έλειπε η μητέρα του, ήταν σαφές πως δεν ήταν ευτυχισμένος.
Διαβάστε περισσότερα...