Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Τα πασχαλινά αυγά κάνουν καλό στην υγεία





Τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά, αλλά και οι υπόλοιπες σοκολατένιες λιχουδιές αποδεικνύεται, σύμφωνα με έρευνες, ότι κάνουν καλό στην υγεία, αν η κατανάλωσή τους γίνεται σε μικρές ποσότητες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, μικρές καθημερινές δόσεις σοκολάτας θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ποσοστό σχεδόν 40%.

Γερμανοί ερευνητές παρακολούθησαν για πάνω από οκτώ έτη την πορεία της υγείας 20000 ατόμων, αποστέλλοντάς τους παράλληλα και φυλλάδια που συμπλήρωναν με θέματα τη διατροφή και την άσκηση που ακολουθούσαν αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα άτομα εκείνα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 6 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα –περίπου ένα τετραγωνάκι από μια πλάκα σοκολάτας- είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στα ίδια αποτελέσματα με τα σημερινά, προτείνοντας στο κοινό την βρώση μαύρης σοκολάτας καθημερινά σε μικρές ποσότητες, ενώ αυτή είναι η πρώτη έρευνα που τα συμπεράσματά της αφορούν άτομα που μελετήθηκαν για τόσο μακρό χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπεύθυνα είναι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη σοκολάτα, τα οποία βοηθούν τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβούμε σε συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό λέγοντάς τους ότι πρέπει να τρώνε περισσότερο συχνά σοκολάτα, αλλά σίγουρα ένα σνακ με πολλές θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας, η οποία θα ωφελήσει τον οργανισμό», δηλώνει ο Brian Buijsse, επικεφαλής της μελέτης και επιδημιολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφής του Ανθρώπου του Nuthetal της Γερμανίας.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, είχαν παρόμοιες συνήθειες σε παράγοντες κινδύνου (όπως είναι το κάπνισμα και η έλλειψη γυμναστικής) και δεν διέφεραν σημαντικά ως προς το δείκτη σωματικής μάζας.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η υπερκατανάλωση σοκολάτας, αντίθετα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, παράγοντας σημαντικά επιβαρυντικός για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο καρδιολόγος του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζυρίχης, Frank Ruschitzka, ανέφερε σε μια δήλωσή του ότι: «Έχει αποδειχθεί με αρκετά πειστικά κριτήρια, πως η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει εκτός από τη λειτουργία των αγγείων και αυτή των αιμοπεταλίων. Ωστόσο, προτού βιαστούμε να προσθέσουμε μαύρη σοκολάτα στη διατροφή μας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν περίπου 500 θερμίδες!».





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μπαταρίες μπορούν να διεγείρουν τον εγκέφαλο


Έχουμε δει ήδη μαγνήτες που είναι τοποθετημένοι κοντά στον εγκέφαλο να επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά σήμερα οι ερευνητές πειραματίζονται στην απευθείας διοχέτευση ήπιου ηλεκτρικού ρεύματος στον εγκέφαλο, ώστε να λειτουργήσει σε υψηλότερα επίπεδα.

Η τεχνική, που ονομάζεται διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (tDCS), χρησιμοποιεί ένα απλό κύκλωμα με μπαταρία 9V, που παρέχει ηλεκτρική διέγερση απευθείας στον εγκέφαλο. Η μέθοδος αυτή μπορεί να βελτιώσει από την οπτική αντίληψη και τη μνήμη μέχρι τον έλεγχο των κινήσεων, ανάλογα με τη θέση που έχουν τα ηλεκτρόδια στο κρανίο.

Σε μία μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων), ζητήθηκε από εθελοντές να παίξουν ένα παιχνίδι, το DARWARS Ambush, που δημιουργήθηκε για την εκπαίδευση στρατιωτών. Βρέθηκε πως όσοι έπαιζαν με μία μικρή «βοήθεια» της τάξης των 2mA ήταν δύο φορές καλύτεροι στις επιδόσεις τους από την ομάδα ελέγχου.

Όσοι είναι φανατικοί των παιχνιδιών, όπως το World of Warcraft, ίσως να θεωρούν πως είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, αλλά οι ερευνητές επεσήμαναν με μεγάλη προσοχή πως κανείς δεν θα πρέπει να το δοκιμάσει χωρίς την ιατρική επιτήρηση που παρέχει η μελέτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί η μουσική να νικήσει τον καρκίνο;





Το Instituto de Biofisica Carlos Chagas Filho του Πανεπιστημίου Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία ερευνά κατά πόσο η μουσική μπορεί να νικήσει τον καρκίνο.

Ο δρ Marcia Alves Marques Capella και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν μία σειρά τεστ το 2010, εκθέτοντας εργαστηριακές καλλιέργειες υγιών και καρκινικών κυττάρων σε μουσικά κομμάτια διαφόρων ειδών.

Ύστερα από επαναλαμβανόμενες δοκιμές, ο δρ Capella βρήκε πως η Πέμπτη Συμφωνία σε Σι Μινόρε του Beethoven κατέστρεψε περί το 20% των καρκινικών κυττάρων μέσα σε μόλις λίγες μέρες, με τα υγιή κύτταρα να παραμένουν άθικτα. Παρόμοια αποτελέσματα είχε και το κομμάτι «Ατμόσφαιρες» του Gyorgy Ligeti. Παραδόξως, όμως, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη των κυττάρων με τη Σονάτα για δύο Πιάνο σε Ντο Ματζόρε του Mozart.

Οι μηχανισμοί που προκάλεσαν αυτά τα αποτελέσματα παραμένουν ακόμα άγνωστοι, αν και οι επιστήμονες εικάζουν πως έχει να κάνει με τον ρυθμό, τη συχνότητα και την ένταση της μουσικής.

Η ομάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω δοκιμές, αυτή τη φορά όμως με μουσικά κομμάτια από τη βραζιλιάνικη σάμπα και funk μουσική.




Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μόσχευμα από νεφροπαθή δίνει ζωή σε ασθενή με κίρρωση





Ένας 44χρονος νεφροπαθής που έχασε τη ζωή του από εγκεφαλική αιμορραγία, χάρισε ζωή σε έναν 54χρονο που έπασχε από κίρρωση, δωρίζοντάς τους το ήπαρ του. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου και ο ασθενής έχει ήδη βγει από την εντατική και έχει μεταφερθεί σε θάλαμο νοσηλείας.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της μεταμόσχευσης είναι το μόσχευμα προέρχεται από νεφροπαθή. Όπως ανέφερε ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων, διευθυντής ΕΣΥ στο Ιπποκράτειο, Δημήτρης Γάκης, πρόκειται για μία από τις ελάχιστες στον κόσμο και τη μοναδική στην Ελλάδα όπου μόσχευμα από νεφροπαθή μεταμοσχεύτηκε σε ασθενή με πάθηση του ήπατος.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έβαλαν... τρίποντο στην πρόληψη του καρκίνου του στήθους


Στα Περίπτερα Δωρεάν Εξέτασης και Ενημέρωσης της Εκστρατείας «Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους», που υλοποιήθηκαν στον Πειραιά 29 Μαρτίου-2 Απριλίου και στο Κιλκίς 12-16 Απριλίου, εξετάστηκαν με τη μέθοδο της ψηλάφησης 500 γυναίκες, ενώ ενημερώθηκαν εκατοντάδες μέσα από τα έντυπα που μοιράστηκαν για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Το Περίπτερο στο Κιλκίς ολοκληρώθηκε με τον αγώνα μπάσκετ «Βάλε τρίποντο στην Πρόληψη» παρουσία εκατοντάδων θεατών. Οι μεγάλες αθλήτριες του ελληνικού μπάσκετ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα «Στόχος» με αθλήτριες από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και την ομάδα «Πρόληψη» με αθλήτριες από την Βόρεια Ελλάδα. Τελικό αποτέλεσμα: «Στόχος» 59 - «Πρόληψη» 55!

Στο ημίχρονο του αγώνα, βραβεύτηκε για την προσφορά της στον αθλητισμό η πρέσβειρα του Fair Play και πρόεδρος του γυναικείου σωματείου «Καλλιπάτειρα», Κατερίνα Παναγοπούλου.

Η θρυλική μορφή του γυναικείου μπάσκετ, η Άννυ Κωνσταντινίδου, δήλωσε: «Ήταν μία καλή πρωτοβουλία για τον ''Στόχο'' και μία πολύ καλή ενέργεια να τιμηθεί η κυρία Παναγοπούλου. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να αποκτούν συνέχεια».

Η κα Παναγοπούλου ευχαρίστησε τον Σύλλογο των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών και τον «Στόχο» και ανήγγειλε τη δημιουργία τμήματος της «Καλλιπάτειρας» στα Ιωάννινα.

Η πρόεδρος του «Στόχου», Μαριλένα Στρατοπούλου, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο των Βετεράνων που διοργάνωσε τον φιλικό αγώνα, τον δήμαρχο του Κιλκίς, κ. Βαγγέλη Μπαλάσκα, για τη φιλοξενία και τις αθλήτριες που έπαιξαν, για να δώσουν το μήνυμα της πρόληψης. Στο Κιλκίς εξετάσαμε με ψηλάφηση στήθους 250 γυναίκες και μέσα από τη διανομή εντύπων δώσαμε το μήνυμα σε εκατοντάδες ακόμα».



Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική συμφωνία εν όψει μίας πανδημίας γρίπης





Τα δείγματα ιών θα μοιράζονται σε παγκόσμια κλίμακα με αντάλλαγμα εμβόλια που θα παράγονται από αυτά, στο πλαίσιο μίας ιστορικής συμφωνίας, που αποσκοπεί στην ετοιμότητα εν όψει μίας πανδημίας γρίπης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι διαπραγματευτές κατέληξαν στο προσχέδιο της συμφωνίας που έχει γίνει αποδεκτή από άπασες τις χώρες, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ (οι οποίες υπήρξαν οι τελευταίες που συγκατένευσαν στην συμφωνία), τόνισε ο Οργανισμός. Πλέον εναπόκειται στους αρμόδιους υπουργούς να εγκρίνουν τη συμφωνία κατά την ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ τον Μάιο.

«Οι διαπραγματεύσεις περαιώθηκαν. Το πλαίσιο έχει συμφωνηθεί», τόνισε συνεργάτης του προεδρεύοντος στις συνομιλίες, πρεσβευτή του Μεξικού, Χουάν Χοσέ Γκόμες Καμάτσο.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γονείς μικρών παιδιών τρέφονται χειρότερα σε σχέση με τους άτεκνους


Σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μινεσότα οι μαμάδες και οι μπαμπάδες κάνουν χειρότερη διατροφή, ασκούνται λιγότερο και γενικότερα έχουν χειρότερη υγεία έναντι όσων συνομηλίκων τους δεν έχουν παιδιά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής, με επικεφαλής τη δρα Τζέρικα Μπέργκε, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής «Pediatrics», σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail», μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.520 ατόμων με μέση ηλικία 25 ετών, πολλοί από τους οποίους ήσαν γονείς παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γονείς, ιδίως οι μητέρες, είχαν μεγαλύτερο βάρος, τρώνε περισσότερα λιπαρά και τροφές με ζάχαρη και γενικά λαμβάνουν με το καθημερινό φαγητό τους περισσότερες θερμίδες (κατά μέσο 368 παραπάνω τη μέρα) σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά. Εξάλλου, οι γονείς και των δύο φύλων είναι σωματικά λιγότερο σωματικά ενεργητικοί σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πατέρες δεν φαίνεται να τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερο ή να είναι πιο παχουλοί σε σχέση με όσους δεν έχουν παιδιά, όμως ασκούνται λιγότερο (τουλάχιστον δύο ώρες λιγότερες την εβδομάδα).

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς, που συνήθως έχουν περιορισμένο χρόνο λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, επιλέγουν συχνά να καταφύγουν στο γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, το οποίο είναι πλούσιο σε λίπη και θερμίδες και, με τη σειρά τους, σερβίρουν παρόμοιο φαγητό και στα παιδιά τους, διαιωνίζοντας έτσι ένα φαύλο κύκλο ανθυγιεινής διατροφής. Παράλληλα, έχουν λιγότερο χρόνο να ασκηθούν σωματικά, σε σχέση με όσους έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, επειδή δεν έχουν παιδιά.

Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να προσέχουν τόσο τι τρώνε οι ίδιοι, όσο και τι ταΐζουν τα παιδιά τους, ενώ τους συμβουλεύουν να μην χάνουν την ευκαιρία να πηγαίνουν βόλτα με τα παιδιά τους και γενικά να ασκούνται σωματικά μαζί τους. Πάντως, είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό οι διαπιστώσεις της αμερικανικής έρευνας έχουν ανάλογη ισχύ και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κατανάλωση λαχανικών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη



Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, όσοι τρώει λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη.

Οι ερευνητές, αφού κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες εθελοντών σε διάστημα 15 ετών, διαπίστωσαν ότι περίπου τρεις στους 50 κρεατοφάγους είχαν εμφανίσει καταρράκτη, σε σχέση με σχεδόν δύο στους 50 χορτοφάγους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι οι χορτοφάγοι έχουν 30% με 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταρράκτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τζακ Ντόντικ, επικεφαλή του τμήματος Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

«Το αν η διατροφή παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή μη του καταρράκτη δεν είναι ακόμη σαφές», είπε ο ίδιος.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κρέατος ευνοεί την εμφάνιση της πάθησης. Η κατανάλωση λαχανικών μπορεί να βοηθάει στην πρόληψη, για παράδειγμα. Το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπερβολική ηλιοφάνεια είναι παράγοντες που συνδέονται με την πάθηση.




Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πες μου σε όλα «ναι»



Η υπακοή είναι θέμα… γονιδίου

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετικές προδιαγραφές να υπακούνε και να είναι πιο επιρρεπείς στην καθοδήγηση από τρίτους.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια παραλλαγή γονιδίου, η οποία προδιαθέτει μερικά άτομα να λένε συνέχεια «ναι», να μην φέρουν αντιρρήσεις στους άλλους και γενικά να μην πιστεύουν στον εαυτό τους και στην ατομική εμπειρία τους.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωσιακών και ψυχολογικών επιστημών Μάικλ Φρανκ, αναφέρουν ότι η λήψη μιας απόφασης συχνά εμπλέκει δύο διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου: ένα πιο επιφανειακό και εξελικτικά πρόσφατο (ο προμετωπιαίος φλοιός), που εξαρτάται από τις συμβουλές των άλλων, και ένα πιο βαθύ και εξελικτικά αρχαιότερο (το ραβδωτό σώμα), που βασίζεται στην επεξεργασία της προσωπικής εμπειρίας.

Ο εγκέφαλος «ζυγίζει» αυτές τις δύο αντικρουόμενες επιρροές και τελικά καταλήγει σε μια απόφαση για δράση. Όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι φέρουν την γονιδιακή παραλλαγή DARPP-32, που τους κάνει πιο επιρρεπείς να ακούνε τις συμβουλές και προτροπές των άλλων, παρά να βασίζονται στη δική τους εμπειρία, δηλαδή συστηματικά «ευνοούν» το πιο πρόσφατο εγκεφαλικό «κύκλωμα» λήψης αποφάσεων σε σχέση με το ανταγωνιστικό του.

Έτσι, «ο εγκέφαλος είναι πιθανότερο να επηρεαστεί από αυτό που του λένε παρά από ό,τι του λέει η δική του εμπειρία», σύμφωνα με την μελέτη.
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες συνδέουν το αλκοόλ με μορφές καρκίνου



Σχεδόν το 10% των συνολικών καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες στην Ευρώπη αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, με συμμετοχή ελλήνων ερευνητών, που ανέλυσε στοιχεία από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. 
Για μερικές μορφές καρκίνου, τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς υπολογίστηκε ότι το 44% των καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος (στόματος-λαιμού-οισοφάγου), το 33% των καρκίνων του εντέρου και το 25% των καρκίνων του ήπατος συνδέονται με το αλκοόλ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαντλέν Σούτσε τουΓερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς καιΓαλλικό, μελέτησαν πολλές δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις διάφορων περιστατικών καρκίνου και συμπέραναν ότι σε αρκετές χιλιάδες από αυτές η ασθένεια προκλήθηκε από την κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα συνιστώμενα όρια.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συνέβαλαν η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η λέκτορας Βασιλική Μπενέτου και ο Δημοσθένης Ζύλης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασιού 125 ml (χιλιοστόλιτρα) ή με ένα ποτήρι μπίρα των 260 ml. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους άνδρες είναι δύο μερίδες αλκοόλ (24 γραμμάρια) ή δύο ποτήρια κρασιού.

Από όλους τους καρκίνους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το40% έως 98% εμφανίζονται σε ανθρώπους που συστηματικά πίνουν πάνω από το όριο. ΟιΓερμανοί (σε ποσοστό περίπου 44% και για τα δύο φύλα) είναι αυτοί που πίνουν παραπάνω από το συνιστώμενο όριο και ακολουθούν οι Δανοί και οι Βρετανοί.

Στην Ελλάδα, πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο εκτιμάται ότι πίνουν το 32,4%των ανδρών (ένας στους τρεις) και το 23,4% των γυναικών (σχεδόν μια στις τέσσερις), ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ανδρών στις ευρωπαϊκές χώρες (39% των ανδρών και 33,2% των γυναικών).

Στον ελληνικό πληθυσμό άνω των 15 ετών, το 6,7% των ανδρών και το 21% των γυναικών εκτιμάται ότι δεν έχει πιεί ποτέ αλκοόλ στη ζωή του, το 9,3% των ανδρών και το 19% των γυναικών κάποτε έπιναν αλλά τώρα το έχουν κόψει, ενώ το 84% των ανδρών και το 60% των γυναικών υπολογίζεται ότι πίνουν αλκοόλ κανονικά εφ’ όρου ζωής. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για αυτή την τρίτη κατηγορία στην χώρα μας εκτιμάται ότι είναι 27,4 γραμμάρια αλκοόλ από τους άνδρες και 14,4 γραμμάρια από τις γυναίκες.

«Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε περιοριστεί σε δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα από τους άνδρες και σε ένα ποτό τη μέρα από τις γυναίκες, κάτι που συστήνουν πολλοί οργανισμοί υγείας. Και ακόμα, περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θα αποφεύγονταν, αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από αυτά τα όρια ή έκοβαν το αλκοόλ τελείως» δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κυρίως καρκίνο του ήπατος, του μαστού, του εντέρου, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.

Όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά. Ο περιορισμός του αλκοόλ, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και το κόψιμο του τσιγάρου, είναι από τους κυριότερους παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.






Πηγή: http://www.cosmo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στα πυροτεχνήματα



Ορισμένα από αυτά είναι επικίνδυνα

Τα πυροτεχνήματα πωλούνται και χρησιμοποιούνται κυρίως την περίοδο του Πάσχα. Χωρίς την απαιτούμενη προσοχή, όμως, τα πυροτεχνήματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού τόσο για αυτόν που τα χρησιμοποιεί, όσο και για τους γύρω του. Για το λόγο αυτό:

Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα.
Δεν μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.
Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπό μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ανεργία οδηγεί στον ψυχίατρο



Πολλοί σκέφτονται ακόμη και την αυτοκτονία

Ζοφερές καταγράφονται οι επιπτώσεις από το σοκ της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των συμπολιτών μας. Ανεργία, χρέη, και αυξημένες οικονομικές δυσκολίες οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο να εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές, (κατάθλιψη, στρες, φοβίες και κρίσεις πανικού) ενώ κάποιοι φθάνουν στο σημείο να σκέφτονται ότι δεν αξίζει να ζουν.

Ένας στους πέντε που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εμφανίζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα! Αυτό καταδεικνύει η πρώτη σχετική πανελλαδική έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής».

Η συχνότητα σοβαρών ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων σε άτομα χωρίς οικονομικά προβλήματα ήταν στο 3%, ενώ σε άτομα με οικονομικά προβλήματα εκτινάσσεται στο 22%.

Αξιολογήθηκαν επίσης οι αυτοκτονικές τάσεις και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Πιο συγκεκριμένα, οι άνεργοι ήταν δυόμιση φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να μελετούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχα και παιδική διατροφή



Ποιους κινδύνους κρύβει το γιορτινό τραπέζι;

Μερικές συμβουλές για τις μαμάδες που ανησυχούν τι επιτρέπεται να καταναλώσουν τα παιδιά τους στο πασχαλινό τραπέζι.

Πόσα αυγά μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά;

Το αυγό αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα τρόφιμα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, θεωρείτο τρόφιμο με ιδανική ισορροπία μεταξύ κόστους και θρεπτικής αξίας. Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αυγό κάθε 2 με 3 ημέρες (δηλαδή 2-3 αυγά την εβδομάδα), όμως οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. H χοληστερόλη που περιέχεται στο αβγό έχει τεθεί επανειλημμένως στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ωστόσο είναι πολύ χρήσιμη στις μικρές ηλικίες, καθώς από αυτήν συντίθενται οι ορμόνες που βοηθούν στην ανάπτυξη όπως η τεστοστερόνη στα αγόρια και τα οιστρογόνα στα κορίτσια.

H άποψη των παιδιάτρων λοιπόν για αποφυγή ημερήσιας κατανάλωσης αβγού από τα παιδιά είναι λανθασμένη. Επίσης, ο κρόκος του αβγού είναι πολύτιμος για την υγεία. Περιέχει βιταμίνη B12 η οποία βοηθά στην πρόληψη της μεγαλοβλαστικής αναιμίας αλλά και ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, όπως και ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη ομαλή ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Μετά τη νηστεία τι πρέπει να προσέξουμε και τι προκαλεί η ξαφνική κατανάλωση κρέατος;

H στέρηση που υπόκεινται τα παιδιά στη διάρκεια της νηστείας τα οδηγούν, όπως και τους ενήλικες, στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κρέατος ανήμερα του Πάσχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται γαστρίτιδες, γαστρεντερίτιδες και δυσπεψία. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης πρέπει να δώσουν οι γονείς που έχουν διαβητικά παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου αρκετά άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομεία λόγω προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από τη διατροφή.

Πολύ σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δε χρειάζεται να φάμε μέσα σε μία μέρα όλα όσα στερηθήκαμε κατά τη διάρκεια της νηστείας. Καλό είναι να τρώμε μικρά και πολλά γεύματα και να πίνουμε καθημερινά πολλά υγρά. Οι ειδικοί συνιστούν να μη φάμε πολύ, για να αποφύγουμε τη δυσπεψία. Και για να το αποφύγουμε θα πρέπει κατά τη διάρκεια της νηστείας να φροντίσουμε να μην έχει μείνει εντελώς άδειο το στομάχι των παιδιών για πολλές ώρες. Μπορούμε να φάμε μικρές ποσότητες από όλα τα πασχαλινά εδέσματα, να καταναλώσουμε πολλά πράσινα λαχανικά και ωμές σαλάτες, να αποφύγουμε τα πολλά καρυκεύματα και σάλτσες και τέλος να ολοκληρώσουμε το φαγητό με ένα γιαούρτι με μέλι ή με μικρή ποσότητα γλυκού.

Είναι πολύ σημαντικό αν το παιδί μας έχει μπει σε διαδικασία νηστείας να μεταβεί πολύ ομαλά και ήπια στην κατανάλωση κρέατος και λιπαρών. Αν όχι τα αποτελέσματα θα είναι άκρως δυσμενή για αυτό δημιουργώντας έντονες δυσπεψίες και διάρροιες. Αιτία είναι η απότομη αλλαγή της ποιότητας της διατροφής που είχαν συνηθίσει κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Τέλος, η απότομη και υπερβολική κατανάλωση κρέατος και γλυκισμάτων, συνεπάγεται άμεση αύξηση των λιπαρών στη διατροφή και κατ’ επέκταση υπάρχει άμεσος κίνδυνος αύξησης βάρους αλλά και αύξησης των λιπιδίων στο αίμα (αύξηση χοληστερίνης είναι πλέον πολύ σύνηθες φαινόμενο στα υπέρβαρα και παχύσαρκα κυρίως παιδιά)!

Μέτρο στο πασχαλινό τραπέζι:

Καταρχάς θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση του αυγού σε ένα την ημέρα, διότι θα είναι υπερβολή εφόσον υπάρχει παράλληλη κατανάλωση πρωτεΐνης και λιπαρών από το κρέας (αρνί).

Επιβάλλεται να θέσουμε όρια στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά και εμείς προερχόμαστε από μια περίοδο κατά την οποία απουσίαζε η κατανάλωση κρέατος και για αυτό η ένταξή της στην διατροφή μας θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Επίσης το στομάχι μας είχε παραμείνει «ξεκούραστο»για αρκετές ημέρες, οπότε δεν είναι ανάγκη να το βομβαρδίσουμε με υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνών, λιπιδίων και πουρινών.

Θα πρέπει να έχουμε πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. 3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα. Στο πρωινό μας γεύμα μπορούμε να βάλουμε και 1 λεπτή φέτα τσουρέκι και 1 κούπα γάλα ή 1 αυγό και μια φέτα ψωμί με 1 κούπα γάλα. Στα ενδιάμεσα γεύματα μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μικρή ποσότητα από το σοκολατένιο του αυγό σαν snack, χωρίς να το τρώει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα με το φαγητό του επιβαρύνοντας την ημερήσια συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Προτιμήστε το κατσίκι αντί του αρνιού καθώς είναι φτωχότερο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το λίπος στο αρνί και το κατσίκι είναι καλά κρυμμένο ενδομυϊκά και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προτιμήσουμε να δώσουμε στο παιδί να καταναλώσει τα πιο άπαχα μέρη του αρνιού ή του κατσικιού (μπούτι).

Πολύ σημαντική κρίνεται επίσης η κατανάλωση λαχανικών και σαλάτας και μάλιστα πριν ξεκινήσουμε το γεύμα μας. Φτιάξτε μια πολύχρωμη και παράλληλα γευστική σαλάτα (χρησιμοποιήστε λαχανικά διαφόρων χρωμάτων και ειδών) και δώστε τη στο παιδί να τη καταναλώσει προτού ξεκινήσει να τρώει το φαγητό του. Οι φυτικές ίνες που περιέχει η σαλάτα θα του δημιουργήσουν πρόωρο κορεσμό προσφέροντάς του παράλληλα μεγάλη ποικιλία σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Αν το παιδί σας τρώει τη μαγειρίτσα, τότε η σούπα αυτή αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για το πέρασμα από τη νηστεία στην ασυδοσία της ημέρας του Πάσχα.

Παράλληλα με το αρνί να δίνετε στα παιδιά να καταναλώνουν και ποσότητα υδατανθράκων κυρίως σύνθετων. Να προσφέρεται διάφορα ριζότα με λαχανικά ή πίτες λαχανικών, ή πατατοσαλάτα. Το άμυλο θα του ηρεμήσει το έντονο αίσθημα της πείνας και της λαιμαργίας και θα το προστατέψει από το να «πέσει με τα μούτρα» στο φαγητό.

Κάποια μικρά αλλά χρήσιμα μυστικά είναι να βάλουμε ρίγανη στο κρέας από το προηγούμενο βράδυ καθώς έχει αποδειχτεί ότι η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται ακόμα και με καρκινογένεση. Επίσης να ρίχνετε αρκετό λεμόνι στο κρέας το οποίο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.

Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά:

Όσον αφορά στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή διότι η περίοδος του Πάσχα ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για αύξηση βάρους. Οι γονείς καταρχάς θα πρέπει να αποτελέσουν πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά καταναλώνοντας μικρές ποσότητες φαγητού σε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είναι φειδωλοί στην κατανάλωση γλυκισμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά (σοκολατένια αυγά και τσουρέκια) και να καταναλώνουν σε κάθε γεύμα πλούσιες σαλάτες αλλά και να προτιμούν στα ενδιάμεσα γεύματά τους φρούτα αντί για γλυκά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ αναπνοής για τη διάγνωση του καρκίνου



Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο

Μια εξέταση αναπνοής που μπορεί να μυρίζει τον καρκίνο είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ηλεκτρονική μύτη ήταν ικανή να εντοπίζει χημικά σινιάλα καρκίνου στην αναπνοή ασθενών με καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού.

Περίπου 80 εθελοντές έλαβαν μέρος στην έρευνα από το Ισραήλ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «British Journal of Cancer».

Από αυτούς, 22 είχαν διάφορους καρκίνους κεφαλής και λαιμού, 24 του πνεύμονα και 36 ήταν υγιείς.
Το πρωτότυπο τεστ αναπνοής χρησιμοποιεί χημική μέθοδο για να εντοπίσει δείκτες καρκίνου που είναι παρόντες στην αναπνοή.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά μια τέτοια εξέταση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο γραφείο του ιατρού για να δίνει στιγμιαία διάγνωση.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion εργάζονται σε συσκευή που ονομάζεται νανο-τεχνητή μύτη.

Οι συγκεκριμένοι καρκίνοι περιλαμβάνουν καρκίνο των οφθαλμών, του στόματος και του φάρυγγα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον καρκίνο κεφαλής και λαιμού, που συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι αργά καθιστώντας δυσκολότερη την επιτυχή αντιμετώπιση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Hossam Haick, δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν νέοι τρόποι για τη διάγνωση καρκίνου κεφαλής και λαιμού, επειδή είναι πολύπλοκη η διάγνωση της νόσου και απαιτεί εξειδικευμένες εξετάσεις.

Πρόσθεσε, ότι έδειξε πως μια απλή εξέταση αναπνοής μπορεί να εντοπίσει την εικόνα μορίων που είναι παρόντα σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και λαιμού, σε μικρή, προκαταρκτική έρευνα.

Τώρα χρειάζεται δοκιμή των αποτελεσμάτων σε μεγαλύτερες έρευνες.
Διαβάστε περισσότερα...

Τσιγάρο και άσθμα πάνε «πακέτο»




Η εξάρτηση από τη νικοτίνη βλάπτει την υγεία


Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και άσθματος μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με ότι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης σε ενήλικες αμερικανούς και ανακάλυψε ότι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με άσθμα είχαν 1,26 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπάρξει καπνιστές και περίπου διπλάσιες να έχουν εξάρτηση από τη νικοτίνη κάποια περίοδο της ζωής τους σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από άσθμα.

Η σχέση μεταξύ άσθματος και καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη σε ενήλικες που δήλωσαν ότι εξαρτιόνταν από τη νικοτίνη τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η Alison McLeish, του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, δήλωσε ότι άνθρωποι που έπασχαν από άσθμα είχαν περίπου 3 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από άσθμα να αναφέρουν εξάρτηση από τη νικοτίνη τους τελευταίους 12 μήνες, μετά τον υπολογισμό μεταβλητών που αφορούσαν δημογραφικά στοιχεία και εξάρτηση από φάρμακα.

Περίπου μισοί από τους καπνιστές με άσθμα δήλωσαν ότι άρχισαν το κάπνισμα πριν διαγνωστούν με άσθμα. Οι συγκεκριμένοι ενήλικες διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με όσους άρχισαν να καπνίζουν μετά τη διάγνωση.

Το ποσοστό ανθρώπων που εμφάνιζαν εξάρτηση από τη νικοτίνη κάποια περίοδο στη ζωή τους ήταν παρόμοιο με όσους άρχισαν το κάπνισμα πριν (29.3%) και μετά (25.7%) τη διάγνωση του άσθματος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Journal of Health Psychology».
Διαβάστε περισσότερα...

Πετσέτα με οδηγίες




ΔΕΙΤΕ: Για να ξέρετε πού σκουπιστήκατε χτες


Οι περισσότερες πετσέτες είναι ολόιδιες από τη μία άκρη ως την άλλη. Για το λόγο αυτό πολλές φορές δε γνωρίζετε ποια πλευρά χρησιμοποιήσατε για να σκουπιστείτε!

Αυτό το δίλημμα έρχεται να λύσει η πετσέτα με «ενσωματωμένες» οδηγίες, που σας δείχνει ακριβώς ποια πλευρά είναι για το πάνω μέρος του σώματος και ποια για…

Η ιδέα ανήκει στον νεοϋορκέζο γραφίστα Adam Ross και το όνομα που έδωσε στη… «δημιουργία» του είναι: «True Clean Towel» (δηλαδή αληθινά καθαρή πετσέτα)!














Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές για το Πάσχα (2011) (Β' Μέρος)

Ένα δικό μας ποιηματάκι λόγω και της ημέρας και της σημερινής κατάστασης.








ΔουΝουΤου (ΔΝΤ) βρε έχει φέτος
κι από αρνί μόνο ο σβέρκος,
κι άμα μείνουν ένα χρόνο
θα σουβλίσεις ένα τόνο (ψάρι).
Μα άμα μείνουν δέκα χρόνια
θα σουβλίζεις μακαρόνια.


Νότης


Χριστός Ανέστη σε όλους...
Καλό Πάσχα και καλά να περάσετε όπου και αν βρεθείτε και όποιους κι αν είστε μαζί.... 
Από το ΑμεΑ Blog με τις θερμότερες ευχές μας.


Δείτε επίσης: 

Ευχές για το Πάσχα (2011) (Α' Μέρος)



Διαβάστε περισσότερα...

Οι «παγίδες» του οβελία



Φάτε με μέτρο

Το Πάσχα στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κραιπάλη του οβελία, η οποία επιβεβαιώνεται και από την κατά 30% αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία τη μέρα εκείνη.

Και επειδή ο απολογισμός του Πασχαλινού τραπεζιού είναι οδυνηρός, τόσο από άποψη ενεργειακής πρόσληψης όσο και από άποψη ποιότητας (πολλά κορεσμένα λιπαρά, διαιτητική χοληστερόλη και αλάτι), ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να σας γλιτώσουν θερμίδες, στομαχόπονους και άλλες πασχαλινές ‘παρενέργειες’:

Μην παραλείψετε το πρωινό (π.χ. 1 ποτήρι γάλα ή χυμός με 1-2 κουλουράκια ή 1 λεπτή φέτα τσουρέκι). Διαφορετικά, μέχρι το μεσημέρι θα πεινάτε τόσο, που δεν θα είναι εύκολο να ελέγξετε τι και πόσο θα φάτε.
Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί (έχει λιγότερο λίπος).
Αποφύγετε την πέτσα και το τσιμπολόγημα (από τη σούβλα, ή από περιφερόμενα κεράσματα).
Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτο (κατά προτίμηση μικρό). Έτσι, θα έχετε οπτική εικόνα της ποσότητας που καταναλώσατε.
Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα και το υπόλοιπο με ένα κομμάτι κρέας όσο η παλάμη σας και μικρή ποσότητα από 2-3 άλλα φαγητά που σας αρέσουν (π.χ. κοκορέτσι, πατάτες, πίτα).
Αποφύγετε το πολύ ψωμί ή περιοριστείτε σε 1 λεπτή φέτα.
Προσοχή στο αλκοόλ. Η συντεινόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 ποτά για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες. Μπορείτε να αραιώσετε το κρασί με λίγη σόδα, ώστε να φαίνεται περισσότερο.
Αν θέλετε να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, επιλέξτε τη light εκδοχή του, χωρίς όμως να ξεχνάτε ότι το νερό είναι η καλύτερη επιλογή.
Τρώτε αργά και αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί τη συντροφιά και το γιορτινό κλίμα.
Μετά το γεύμα, κάνε μια βόλτα με τα πόδια.
Φροντίστε το επόμενο γεύμα να είναι ελαφρύ.

Αν τελικά ενδώσετε και φάτε λίγο παραπάνω, φροντίστε την εβδομάδα μετά το Πάσχα να είστε προσεκτικοί: καταναλώστε περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαφριές σούπες και ψάρι και λιγότερο κρέας, πίτες, βαριές σάλτσες και τηγανιτά. Επίσης, αν σας περισσέψει πολύ φαγητό, κρατήστε λίγο και μοιράστε το υπόλοιπο σε συγγενείς και φίλους. Σε τελική ανάλυση, καλύτερα να πάει στα σκουπίδια παρά να γίνει λίπος στο σώμα σας.

Καλό Πάσχα!

Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φαρμακείο των εκδρομέων



Μην ξεχνάτε να το παίρνετε μαζί σας

Το φαρμακείο δεν είναι μόνο για το σπίτι. Είναι απαραίτητο να έχετε ένα «βαλιτσάκι» με τα απαραίτητα μαζί σας σε κάθε σας εξόρμηση από το σπίτι, όταν πρόκειται να ταξιδέψετε μακριά με αυτοκίνητο.

Τι πρέπει να περιέχει ένα φαρμακείο:
Επιδέσμους ελαστικούς και επιδέσμους από γάζα
Αποστειρωμένες γάζες
Βαμβάκι
Λευκοπλάστης
Παραμάνες μεγάλες
Ψαλιδάκι
Σαπούνι
Θερμόμετρο
Παρακεταμόλη (ντεπόν) για παιδιά
Betadine
Απλή αλοιφή για τσιμπήματα
Φάρμακο κατά της ναυτίας (δραμαμίνη)
Εντομοαπωθητικό

Τέλος πολύ σημαντικό είναι όπου πάτε να έχετε τα απαραίτητα τηλέφωνα ανάγκης: Το τηλέφωνο του Νοσοκομείου/ Κέντρου Υγείας στον τόπο που πάτε, το τηλέφωνο του παιδιάτρου σας και το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (210-7793777).


Διαβάστε περισσότερα...

Το άρωμα μπορεί να γιατρέψει



Μια ευχάριστη μυρωδιά μας απαλλάσσει από καθημερινά προβλήματα

Εκατομμύρια οσφρητικοί υποδοχείς στη μύτη είναι σε εγρήγορση για να ταυτοποιήσουν μυρωδιές, να αποθηκεύσουν μνήμες, εντυπώσεις, με ακρίβεια που ξεπερνά κατά 10.000 φορές αυτή της αίσθησης της γεύσης. Η επιστήμη της Νευρολογίας είναι σε θέση να εξηγήσει ικανοποιητικά πώς ο εγκέφαλος τις κατηγοριοποιεί, αλλά και τις συσχετίζει με το βασικό γενετησιακό κέντρο. Είναι το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που ορίζει την ανάγκη πρόσληψης τροφής, την ευχαρίστηση, τη σεξουαλική διέγερση.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ερμηνεύεται και η εγγύτητα πολλών συμπεριφορών, το πώς για παράδειγμα στα πρώτα στάδια της ερωτικής έλξης, ένα δείπνο μπορεί να γίνει πρελούδιο μίας βραδιάς σεξ. Ο εν λόγω μηχανισμός μέσα από τις αρωματικές ιδιότητες φρούτων και βοτάνων, μπορεί να χρησιμεύει για να αναχαιτίσει ανεπιθύμητες συνήθειες, να καλμάρει, να ανακουφίσει, και πάντως να δώσει λύσεις σε μικρά προβλήματα της καθημερινότητας.

Πράσινο μήλο, μπανάνα, πιπερώδης μέντα
Μυρίστε τα, για να σωθείτε από τη λιγούρα! Θεωρείται ότι αναστέλλουν τη διάθεση για σνακ και λιχουδιές. Σύμφωνα με συμπεράσματα ερευνητικού Ινστιτούτου στο Σικάγο (Smell & Taste Treatment and Research Foundation), παχύσαρκοι έχασαν περισσότερο βάρος, όταν σνίφαραν άρωμα πράσινου μήλου, μπανάνας, ή μέντας, σε σχέση με άλλους που δεν το έκαναν.

Πορτοκάλι, λεβάντα
Αυστριακή μελέτη φέρει και τα δυο «πρωταθλητές» στον αγώνα κατά του άγχους. Λίγες σταγόνες από το καθένα μείωσαν τα επίπεδα στρες σε υποκείμενα έρευνας, προσδίδοντας τους θετική διάθεση, ως εκ τούτου ψεκάστε το σπίτι ή το γραφείο τις δύσκολες μέρες.

Δενδρολίβανο
Το βότανο που φρεσκάρει τη μνήμη, και χαρίζει εγρήγορση, ιδανική για εγκεφαλικούς τύπους, που αγαπούν τη μάθηση. Ιδανικό για σχολιαρούδια και σκληρά εργαζομένους. Πρόκειται για συμπέρασμα που φέρει τη βούλα του Πανεπιστημίου του Northumbria στη Μεγάλη Βρετανία.

Λεβάντα, πιπερώδης μέντα
Ανακουφίζουν από τον πόνο. Το ανακάλυψαν επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κατά την προσπάθεια τους να εντοπίσουν εναλλακτικές – των φαρμακευτικών - λύσεις. Ραντίστε με το άρωμα λεβάντας ή μέντας ένα μαντήλι, όταν ταλαιπωρείστε από πονοκέφαλο: τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Η λεβάντα είναι ό,τι πρέπει και για βαθύ ύπνο.

Παιδική πούδρα
Και όμως ερεθίζει σεξουαλικά! Εχει αποδειχθεί ερευνητικά, ειδικά σε συνδυασμό με το άρωμα του αγγουριού και της γλυκόριζας, ότι διεγείρει το γυναικείο φύλο, καθώς αυξάνει τη ροή του κολπικού αίματος κατά 13%. Οι ειδικοί συνιστούν συναφή αρώματα και γαλακτώματα μετά το μπάνιο.
Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς υπερβολές



Το Πάσχα συνδυάζει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές. Από τη μία τη νηστεία και από την άλλη το «διατροφικό ξεφάντωμα» μετά την Ανάσταση. Θα είναι ένα σοκ για τον οργανισμό αν μετά την περίοδο λιτότητας και πλήρους αποχής από το κρέας καταναλώσετε απότομα μεγάλες ποσότητες λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης.

Ετσι, για το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα από μόνη της αρκεί και σας εξασφαλίζει την ήπια επανένταξη σε μία πλήρη διατροφή. Περιοριστείτε λοιπόν σε ένα πιάτο σούπας, σαλάτα και ψωμί ολικής αλέσεως. Αποφύγετε την επιπλέον κατανάλωση κρεάτων ή αβγών. Θα σας επιβαρύνουν ιδιαίτερα ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα κόκκινα αβγά... απλά τσουγκρίστε τα! Τα πλούσια τραπέζια αποτελούν σίγουρα έναν πειρασμό που μπορεί όμως να δράσει ως ενεργειακή βόμβα για τον οργανισμό, εκτινάσσοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και προκαλώντας ενοχλητικές γαστρεντερικές διαταραχές.

Το μόνο που χρειάζεται σε αυτήν την περίπτωση είναι λίγη πειθαρχία, αλλά και αίσθηση του μέτρου. Τα μικρά και συχνά γεύματα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα σας ώστε να μην υπερκαταναλώσετε φαγητό και να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Σκεφτείτε μόνο πως μία πιρουνιά πέτσας απευθείας από τη σούβλα πέρα από τα κακής ποιότητας λιπαρά θα σας εφοδιάσει και με τις θερμίδες που αντιστοιχούν σε μία κανονική μερίδα κρέατος! Και μην ξεχνάτε: μπορεί να είναι περίοδος διακοπών, όμως δεν είναι απαραίτητο να την περάσετε μπροστά στην τηλεόραση ή ξαπλωμένοι στον καναπέ. Βάλτε στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, αν όχι όλες, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αν το γυμναστήριο δεν είναι η αγαπημένη σας απασχόληση επωφεληθείτε από την ανοιξιάτικη θερμοκρασία, περπατήστε, τρέξτε, βγάλτε βόλτα το σκύλο σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα τα παιδιά της Αφρικής

Η ελονοσία είναι μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από ευκαρυωτικά protist του γένους Plasmodium. Είναι διαδεδομένη σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 350 έως 500.000.000 κρούσματα ελονοσίας, σκοτώνοντας μεταξύ ενός και τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων είναι τα μικρά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική. Ενενήντα τοις εκατό των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία σημειώνονται στην υποσαχάρια Αφρική. Η ελονοσία συνήθως συνδέεται με τη φτώχεια, αλλά είναι επίσης μια αιτία της φτώχειας και ένα σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Η ελονοσία είναι από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες και ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τέσσερα είδη του γένους Plasmodium είναι υπεύθυνα για την ανθρώπινη ελονοσία: Ρ vivax, Ρ malariae, Ρ ovale, Ρ falciparum. Η πιο σοβαρή μορφή της νόσου προκαλείται από falciparum Plasmodium. Η ελονοσία που προκαλείται από vivax Plasmodium, Plasmodium ovale και malariae Plasmodium προκαλεί ηπιότερη ασθένεια σε ανθρώπους και γενικά δεν είναι μοιραία. Το πέμπτο είδος, «Plasmodium knowlesi», προκαλεί την ελονοσία σε πιθήκους, αλλά μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο.

Συνήθως, οι άνθρωποι παίρνουν ελονοσία από το τσίμπημα από ένα μολυσματικό θηλυκό «Anopheles» κουνουπιών. Μόνο «Anopheles» κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ελονοσία και πρέπει να έχουν μολυνθεί από προηγούμενο γεύμα αίματος που ελήφθη από μολυσμένο άτομο. Οταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο άτομο, παίρνει μια μικρή ποσότητα αίματος, η οποία περιέχει μικροσκοπικά παράσιτα της ελονοσίας. Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, όταν το κουνούπι προχωρά στο επόμενο γεύμα του, αυτά τα παράσιτα αναμειγνύονται με το σάλιο του κουνουπιού και εγχέονται με το τσίμπημα. Τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας συμπτώματα που περιλαμβάνουν τα συμπτώματα της αναιμίας (ζάλη, δύσπνοια, ταχυκαρδία κ.λπ.), καθώς και άλλα γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, ναυτία, γριπώδη συνδρομή και σε σοβαρές περιπτώσεις, κώμα και θάνατο. Η μετάδοση της ελονοσίας μπορεί να μειωθεί με την πρόληψη ενάντια στα τσιμπήματα των κουνουπιών, με κουνουπιέρες και εντομοαπωθητικά ή με μέτρα ελέγχου, όπως ο ψεκασμός με εντομοκτόνα στο εσωτερικό των κατοικιών και η αποστράγγιση στάσιμων υδάτων όπου τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους.

Οι προσπάθειες για εύρεση εμβολίων κατά της ελονοσίας έχουν ώς τώρα περιορισμένη επιτυχία. Αν και ορισμένα είναι υπό ανάπτυξη, κανένα εμβόλιο δεν παρέχει προς το παρόν υψηλό επίπεδο προστασίας. Προληπτικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Αυτές οι προληπτικές φαρμακευτικές αγωγές είναι συχνά πολύ ακριβές για τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε ενδημικές της νόσου περιοχές. Οι περισσότεροι ενήλικοι από τις περιοχές αυτές έχουν κάποια μακροχρόνια λοίμωξη, η οποία τείνει να επανεμφανιστεί, και επίσης έχουν μερική ανοσία (αντίσταση). Οι λοιμώξεις που προκαλεί η ελονοσία αντιμετωπίζονται μέσω της χρήσης ανθελονοσιακών φαρμάκων, όπως η κινίνη ή η αρτεμισινίνη ή παράγωγα αυτών. Ωστόσο, τα παράσιτα έχουν εξελιχθεί για να είναι ανθεκτικά σε πολλά από αυτά τα φάρμακα.

Το 2008 προκλήθηκαν 863.000 θάνατοι από την ελονοσία.

Το 89% των θανάτων συνέβη στην υπο-σαχάρια Αφρική.

Τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο.

Η οικονομική επιβάρυνση από την ελονοσία στην Αφρική είναι 12 δισ. δολάρια ετησίως.

Επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο AMFm

link http://www.theglobalfund.org/en/amfm

Ενημερωθείτε για την Πρωτοβουλία Roll Back Malaria

link http://www.rollbackmalaria.org/

Επισκεφτείτε http://www.nitd.novartis.com για να μάθετε περισσότερα για το Ινστιτούτο που έχει δημιουργήσει η Novartis για την καταπολέμηση των τροπικών ασθενειών.

Βελτιώνοντας τη διαθεσιμότητα και κάνοντας προσιτές τις θεραπείες

Στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος πρόσβασης ασθενών στη θεραπεία, η Novartis έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια να παραδίδει στη Νιγηρία το ανθελονοσιακό φάρμακό της, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος για παροχή αποτελεσματικών και οικονομικώς προσιτών φαρμάκων σε εκατομμύρια ασθενείς στην Αφρική και την Ασία. Στόχος αυτής της πολυετούς συμφωνίας με τη Νιγηρία είναι η παράδοση 10 εκατομμυρίων συσκευασιών μέχρι το τέλος του 2011. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Affordable Medicines Facility - malaria (AMFm), ένα διεθνή μηχανισμό επιδότησης για τη διεύρυνση της πρόσβασης ασθενών σε ανθελονοσιακά φάρμακα με βάση την αρτεμισινίνη.

Η ελονοσία είναι ενδημική στη Νιγηρία, με το 97% του πληθυσμού να κινδυνεύει να προσβληθεί. Με 120 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως και 300.000 θανάτους από την ελονοσία, στη Νιγηρία, αντιστοιχεί το 25% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων και θανάτων στην Αφρική.

Η Novartis παρέχει ανθελονοσιακά φάρμακα (ACT) σε τιμή κόστους σε αναπτυσσόμενες χώρες σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF και άλλους εταίρους. Από το 2001, έχει διανείμει περισσότερες από 300 εκατομμύρια συσκευασίες του ανθελονοσιακού φαρμάκου της σε ασθενείς 60 χωρών ενδημικών της νόσου, στην πλειονότητά τους αφρικανικών. Επιπρόσθετα, έχει ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία «SMS for Life» στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Roll Back Malaria» που έχει προκύψει μέσα από τη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο φορέα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του SMS, παρέχεται η δυνατότητα ενημέρωσης για τις διαθέσιμες ανθελονοσιακές θεραπείες, με στόχο να βελτιωθεί η πρόσβαση σε πολύ ζωτικής σημασίας ανθελονοσιακά φάρμακα για τις αγροτικές περιοχές.

Σήμερα, η πρωτοβουλία για την ελονοσία συνδέεται με περισσότερα από 20 προγράμματα που έχουν προκύψει από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στόχο να υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των ασθενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές για το Πάσχα (2011) (Α' Μέρος)






ΟΣΕΣ ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΡΙΞΟΥΝΕ Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
ΤΟΣΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΕ ΩΡΑ.
ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ
ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΟΝΙΜΗ, ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ.
ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΜΕΧΡΙ ΑΚΡΗ.


Νότης


Καλό Πάσχα... από το ΑμεΑ Blog.




Δείτε επίσης: 

Ευχές για το Πάσχα (2011) (Β' Μέρος)

Διαβάστε περισσότερα...