Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις


Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες


Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου, για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στη μεταναστευτική κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο "ασφαλείς χώρες προέλευσης" ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστήσει τη Γερμανία "λιγότερο ελκυστική" για τους οικονομικούς μετανάστες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων. Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%. Καθώς φέτος αναμένονται στη χώρα 800.000-1.000.000 αιτούντες άσυλο --εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, άνθρωποι δηλαδή που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες-- οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες συμβάλλουν στην "ασφυξία" του συστήματος υποδοχής των προσφύγων.

Η μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη ξεπέρασε το συμβολικό όριο του μισού εκατομμυρίου μεταναστών από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα περίπου 515.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη ενώ 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα, άλλοι 5.335 μετανάστες μπήκαν στην Ουγγαρία, σχεδόν όλοι τους από τα σύνορα με την Κροατία. Οι αυστριακές αρχές υποδέχτηκαν 3.700 ανθρώπους στα σύνορά τους και τους οδήγησαν στη Γερμανία, τον προορισμό που επιλέγουν οι περισσότεροι από αυτούς.

Μόνο τη Δευτέρα, σε έντεκα ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 1.151 άνθρωποι από την ιταλική ακτοφυλακή. Οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέσωσαν 346 ανθρώπους που επέβαιναν σε τρεις φουσκωτές λέμβους.

Η Γερμανία, που επανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της για να οργανώσει καλύτερα την υποδοχή των μεταναστών, κατέγραψε περίπου 20.000 νέες αφίξεις την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ ανέφερε ότι, στην περίπτωση που κλείσουν τα κροατοουγγρικά σύνορα, η χώρα της είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρόσφυγες που θα μπουν στο έδαφός της με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Όμως "αν φτάνουν καθημερινά 10.000 άνθρωποι, τότε θα έχουμε πρόβλημα", προειδοποίησε.

Η Αυστριακή ομόλογός της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξήγησε ότι "αν δεν υπάρξει μια διεθνής λύσης, τότε απομένουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε να συνεχίσουμε έτσι (με έναν "διάδρομο" που θα οδηγεί στη Γερμανία) είτε να υιοθετήσουμε μια πιο σκληρή στάση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας".

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται αύριο Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να υπερασπιστεί τη "σκληρή" γραμμή του και τα συρματοπλέγματα που έχει ορθώσει στα σύνορα. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, απ' όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες αφότου έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία.

--------------

Συγκλονίζει η εικόνα του βρέφους σε σκηνή στην πλατεία Βικτωρίας




Οι μέρες περνούν και η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας παραμένει η ίδια. Εκατοντάδες πρόσφυγες, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά ζουν σε σκηνές έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού.



Η παρακάτω φωτογραφία του enikos.gr είναι πραγματικά συγκλονιστική. Μία μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το βρέφος της που είναι λίγων ημερών. Ένα βρέφος που δεν είχε την τύχη να μεγαλώνει μέσα στη ζεστασιά ενός σπιτιού αλλά μέσα σε μια σκηνή, στο δρόμο που ακολούθησαν οι γονείς του για να του εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.



Η ανησυχία για τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει την πλατεία Βικτωρίας γίνεται όλο και μεγαλύτερη καθώς στις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ο καιρός χαλάει.



Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε ο σταθμός του ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας καθώς οι πρόσφυγες κατέβηκαν στην αποβάθρα προκειμένου να προστατευτούν από την ισχυρή καταιγίδα.



Από την άλλη πλευρά, κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής διαμαρτύρονται, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για τη δημόσια υγεία. Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας επαγγελματίες κατέκλυσαν την αίθουσα και προειδοποίησαν πως αν δεν βρεθεί μια λύση άμεσα θα κλείσουν τα καταστήματά τους και θα απολυθούν 250 εργαζόμενοι σ΄αυτά, τους οποίους ήδη έχουν απλήρωτους.



--------------

Η φωτογραφία από την Λέσβο που “πάγωσε” όλο τον πλανήτη


Ένα τεράστιο βουνό από σωσίβια γιλέκα, σαμπρέλες, ακόμα και παιδικά μπρατσάκια έχει σχηματιστεί σε μία παραλία της Λέσβου κοντά στο χωριό Μόλυβος, όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν κατά δεκάδες οι πρόσφυγες, διασχίζοντας τη μικρή απόσταση από τα παράλια της Τουρκίας.

Thousands of life jackets from refugees and migrants form a small hill near the village of Molyvos in the island of Lesbos on September 28, 2015. UN Secretary-General Ban Ki-moon called on September 28, 2015 Europe to do more to confront the migration crisis, in his opening address to the General Assembly meeting of world leaders. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Πρόκειται για τα απομεινάρια του επικίνδυνου ταξιδιού τους, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Η φωτογραφία που κάνει τον γύρω του κόσμου τραβήχτηκε από τον Έλληνα φωτογράφο, Άρη Μεσσήνη, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Thousands of life jackets from refugees and migrants form a small hill near the village of Molyvos in the island of Lesbos on September 28, 2015. UN Secretary-General Ban Ki-moon called on September 28, 2015 Europe to do more to confront the migration crisis, in his opening address to the General Assembly meeting of world leaders. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

--------------

Νέο χώρο παραχωρεί ο Δήμος Αθηναίων για τους πρόσφυγες


Νέο χώρο θα παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να στεγάσει ακόμη ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας.

Αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης βλέπει με ιδιαίτερη ανησυχία φαινόμενα επιβάρυνσης της ζωής στον κοινωνικό ιστό της πόλης, που δημιουργήθηκαν από μία μεγάλη πίεση και αύξηση των προσφυγικών ροών, και η Βικτώρια είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Ο δήμαρχος έχει πολύ μεγάλη αγωνία γι' αυτό. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε ελαφρύνει πάρα πολύ το πρόβλημα», επισήμανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «ο Δήμος, έστω και μόνος του, θα βοηθήσει και πάλι, προσπαθώντας να εξασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση αυτή τη φορά ότι θα εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο να κατασκηνώνουν άνθρωποι σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές της Αθήνας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων εξήρε την «αξιοθαύμαστη ωριμότητα που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι μέχρι στιγμής», ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «καιροφυλακτούν ακραίοι κύκλοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί».

Τέλος, άσκησε κριτική στους άλλους δήμους, από τους οποίους «δεν βλέπουμε παρόμοια διάθεση», και στις ένοπλες δυνάμεις που δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους «ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στρατόπεδα που ουσιαστικά έχουν καταληφθεί». «Δεν επιτρέπεται να έχουμε στο λεκανοπέδιο άδειους χώρους και γεμάτες πλατείες στην Αθήνα», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος έχει βρεθεί και, αφού η πρόταση συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγιαννάκης ο δήμος Αθηναίων έχει δεχτεί μεγάλη προσφορά από εθελοντές για παραχώρηση άδειων κτιρίων, όπως ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, «για τα οποία χρειάζεται θεσμική παρέμβαση και τη συζητάμε», αλλά και για εθελοντική εργασία.

--------------

Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015

Σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο το 2015 και σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Φέτος, συνολικά σχεδόν 515.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο: σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα και περίπου 129.000 στην Ιταλία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία που διευκρινίζει ότι το 54% αυτών είναι Σύροι και το 13% Αφγανοί.

Στην Ελλάδα το 71% των ανθρώπων που έχουν φθάσει είναι Σύροι.

Παράλληλα, περίπου 2.980 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Το 2014, σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την UNHCR.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Frontex, που έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές φέτος, η Μεσόγειος συνεχίζει να είναι ο πλέον φονικός δρόμος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την UNHCR, πολλοί άνθρωποι που φθάνουν δια θαλάσσης στη νότια Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τη βία και τις συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται διεθνή προστασία και συχνά είναι εξαντλημένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην κατανομή 120.000 μεταναστών και προσφύγων και στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας. Ωστόσο ο ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

--------------

Ιερώνυμος: Όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας τότε τα προβλήματα διογκώνονται

«Βοηθάμε τους μετανάστες χωρίς να μας νοιάζει αν είναι λευκοί, αν είναι μαύροι, αν είναι χριστιανοί, αν είναι αλλόδοξοι».

Στη συμπαράσταση της εκκλησίας προς τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα αναφέρθηκε από την Κομοτηνή σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μιλώντας για το θέμα αυτό αμέσως μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε προεξάρχοντος του ιδίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Καταρχήν θεωρήσαμε ότι είναι κάτι μικρό και προσπάθησε η Εκκλησία μας με όλες της τις δυνάμεις, από άκρο σε άκρο της Ελλάδος, να συμπαρασταθεί σε αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν τις δυσκολίες αυτές της ξενιτιάς. Χωρίς να κάνει διακρίσεις, όπως πάντα, αν είναι λευκοί, αν είναι μαύροι, αν είναι χριστιανοί, αν είναι αλλόδοξοι. Το κριτήριο ήταν αυτό που μας είπε ο Κύριός μας, να αγαπάμε τον Θεό μας μέσα από την καρδιά μας, με όλη μας τη δύναμη, και ύστερα τον συνάνθρωπο, όποιος είναι αυτός που είναι πλάι μας. Έτσι η Εκκλησία, από το ένα άκρο ως το άλλο άκρο, άρχισε ένα έργο που σήμερα είναι θαυμαστό. Τη φιλανθρωπία, τη διακονία, την εξυπηρέτηση του ανθρώπου», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι «θα πρέπει να ξέρουμε και εμείς, που έχουμε υπεύθυνες θέσεις και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί μας άρχοντες, ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μεγάλο. Μας μεταφέρει στον 5ο και 6ο αιώνα της Δύσεως, τότε που είχαμε τη μετακίνηση των λαών. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη εργασία, περισσότερη υπομονή, περισσότερη σύνεση και σοφία».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πληθυσμιακή σύνθεση της Θράκης ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξήρε τη συνεργασία, την ειρηνική συμβίωση και την αντιμετώπιση των κοινών δυσκολιών «ανθρώπων με διαφορετικές τοποθετήσεις», όπως ανέφερε, «ως μία κεκτημένη εμπειρία που θα πρέπει να γίνει υπόδειγμα για το μεταναστευτικό πρόβλημα και την επίλυσή του».

«Μόνο αν αγαπήσουμε και αγαπηθούμε και συνεργαστούμε με θέληση και υπομονή, τότε μπορούν να γίνουν βήματα. Όταν όμως παθαίνουμε αυτισμό και ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του και κυριαρχεί η μισαλλοδοξία, τότε τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

--------------

Έξι δισ. ευρώ θα διαθέσει η Γερμανία για το προσφυγικό


Έξι δισεκατομμύρια ευρώ για την προσφυγική κρίση θα διαθέσει η γερμανική κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προσθήκη που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναμένεται να εγκριθεί την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, το ένα δισεκατομμύριο θα διατεθεί άμεσα στα κρατίδια και τους δήμους, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα μείνουν ως αποθεματικό για το 2016, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον έξοδα στέγασης των προσφύγων. Παρά την έκτακτη δαπάνη, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο στόχος για το «μαύρο μηδέν», το μηδενικό νέο δανεισμό και την μηδενική αύξηση φόρων, παραμένει ρεαλιστικός, κυρίως χάρη στα απροσδόκητα υψηλά έσοδα από την δημοπράτηση αδειών κινητής τηλεφωνίας, τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και τα χαμηλά επιτόκια στον δανεισμό του κράτους.

--------------

Ένα εκατομμύριο ευρώ συγκέντρωσε για τους πρόσφυγες η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας

Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ειδομένη Κιλκίς.

Ένα εκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια στους πρόσφυγες που συρρέουν στην πατρίδα τους, έχουν συνεισφέρει τα μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (Evangelical church of Berlin, Brandenburg & Silesian Upper Lusatia) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επίσκοπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Markus Dröge, στη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της γερμανικής προτεσταντικής εκκλησίας και Διακονίας στη Θεσσαλονίκη και τη συνοριακή Ειδομένη Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον κ. Dröge, η εκκλησία διοργανώνει διάφορες δράσεις για τους πρόσφυγες ενώ το ένα εκατομμύριο μέλη της, συνεισέφεραν με ένα ευρώ το καθένα προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για βοήθεια.

«Κατά την επίσκεψή μας στα σύνορα, με εντυπωσίασε η δραστηριοποίηση των ντόπιων για τους πρόσφυγες. Διαπίστωσα, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ενημέρωση για το πώς θα κινηθούν, όταν φτάσουν στη χώρα που θέλουν» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Dröge.

Για τεράστια πρόκληση σε ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο, όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Διακονίας της Γερμανίας Ulrich Lilie, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αν και η Γερμανία είναι μια ευημερούσα χώρα, απαιτείται και η προθυμοποίηση των κατοίκων της να θέλουν να μοιραστούν αυτή την ευημερία. «Δεν μπορούμε βέβαια να δεχτούμε όλους τους πρόσφυγες, αυτό δεν είναι δυνατό» είπε χαρακτηριστικά.

«Επιπλέον», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση».

Άποψη του εκπροσώπου της Ευαγγελικής εκκλησίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Martin Dutzmann, είναι ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον Λίβανο και την Ιορδανία ώστε και αυτές οι χώρες να δέχονται πρόσφυγες.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου στη Γερμανία για μείωση των παροχών στους αιτούντες άσυλο, δήλωσε ότι «το αντιμετωπίζουμε με κριτική ματιά» και υποστήριξε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αλλά απαιτείται κοινή δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τον σκεπτικισμό τους εξέφρασαν πάντως και οι τρεις για τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία, σε Ελλάδα και Ιταλία, το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου.

«Θεωρώ ότι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να τα αποφύγουν γιατί δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν να μην τους επιτραπεί να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους» είπε ο κ. Dröge, ενώ ο κ. Lilie πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν γίνονται κατά 80% αποδεκτοί- υπό καθεστώς ασύλου- στη Γερμανία.

«Η διακονία και η βοήθεια προς τον πλησίον είναι πολύ έντονο στις δικές μας εκκλησίες. Παράλληλα, ζήσαμε στη Γερμανία τον εθνικο-σοσιαλισμό, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα και τους δέχτηκαν κάπου αλλού. Επομένως είναι πλέον στο DNA μας το να καταλαβαίνουμε το πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα και να μην θέλουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε» κατέληξε ο κ. Dutzmann.

--------------

Χείρα βοηθείας του ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες

Παράδοση προϊόντων σήμερα στο Ελληνικό.

Τρόφιμα μακράς διαρκείας και κουβέρτες που συγκεντρώθηκαν από συνδικάτα, εργαζόμενους και λαϊκές επιτροπές θα δώσει σήμερα το ΠΑΜΕ, στις 2 το μεσημέρι, σε πρόσφυγες και μετανάστες στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Εν τω μεταξύ στην πλατεία Βικτωρίας αυξάνονται καθημερινά οι σκηνές, με τους πρόσφυγες να έρχονται αντιμέτωποι με τις κακές καιρικές συνθήκες και τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να ανησυχούν για τις συνθήκες υγιεινής.

--------------

Νεκρός 20χρονος πρόσφυγας σε φορτηγό στη Γαλλία

Ο άτυχος νέος είχε συνθλιβεί από τις παλέτες που μετέφερε το όχημα.

Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί ένας 20χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ μέσα σε φορτηγό κοντά στο λιμάνι του Καλαί στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών ο οδηγός ενός φορτηγού φρέναρε απότομα για άγνωστο λόγο και βγήκε για να ελέγξει το φορτίο του. Έτσι ανακάλυψε έναν πρόσφυγα που είχε πεθάνει μέσα στο φορτηγό του, ο οποίος είχε συνθλιβεί από τις παλέτες.

Πρόκειται για τον 12ο πρόσφυγα που χάνει τη ζωή του από τις 26 Ιουνίου στην προσπάθειά του να φτάσει στη Βρετανία. Πριν από πέντε ημέρες, ένας ανήλικος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλαί.

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την ανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί με την ελπίδα να μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν «Ελ Ντοράντο».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To σκάνδαλο της Volkswagen κλονίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες διεθνώς


Τι γίνεται στην Ελλάδα με το σκάνδαλο της Volkswagen

Για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία ενόχληση από τις ελληνικές αρχές.

Αναλυτική ενημέρωση περιμένει από τη Γερμανία η ελληνική πλευρά αναφορικά με το σκάνδαλο των ρύπων της Volkswagen.

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση από το Γερμανικό εργοστάσιο, εάν και πόσα αυτοκίνητα της σειράς ΕΑ 189 έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου Touran, ο επικεφαλής της Kosmocar κ. Στίβεν Σίρτης αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το «πειραγμένο» λογισμικό και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διευκρίνιση από το Γερμανικό εργοστάσιο, εάν και πόσα αυτοκίνητα αυτής της σειράς έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά, αλλά και ότι δεν αφορά μόνο τον 2.0 TDi αλλά και τον 1.6 TDi (πρόκειται για κινητήρες προδιαγραφών Euro5).

Επίσης ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει καμία ενόχληση από τις ελληνικές αρχές για το θέμα, ούτε κάποιος πελάτης έχει εγείρει κάποια απαίτηση.

«Οι πελάτες της εταιρείες είναι προβληματισμένοι» και «θα πρέπει να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους κινητήρες Euro 6 με τους οποίους λανσάρονται τα νέα μοντέλα του ομίλου στην ελληνική αγορά».

Σημειώνεται ότι μετά την VW και την Audi, η Skoda προχώρησε στην ανακοίνωση του αριθμού των «δικών» της πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που διαθέτουν το λογισμικό παραποίησης εκπομπών ρύπων.

Η Skoda παραδέχτηκε ότι το λογισμικό υπάρχει σε 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητά της χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για το πού έχουν διατεθεί ή για το ποια μοντέλα πρόκειται.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γίνει γνωστό πρόκειται αποκλειστικά για πετρελαιοκίνητες εκδόσεις με κινητήρα τύπου EA 189 προδιαγραφών Euro5 σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του γερμανικού ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος VW ο οποίος στεγάζει, VW, Audi, Seat και Skoda, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το εν λόγω λογισμικό υπάρχει σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητά του σε όλο τον κόσμο που εξοπλίζονται με κινητήρες diesel τύπου ΕΑ 189, ανεξαρτήτως κυβισμού.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση έχει προβεί και η Audi, η οποία δήλωσε ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων της φίρμας που διαθέτουν το λογισμικό παραποίησης εκπομπών ρύπων ανέρχεται σε 2,1 εκατομμύρια εκ των οποίων 1,42 εκατομμύρια εντοπίζονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως διευκρίνισε η premium θυγατρική του ομίλου VW πρόκειται για τα μοντέλα A1, A3, A4, A5, A6 και TT καθώς και για τα SUV Q3 και Q5 με κινητήρα diesel, τύπου ΕΑ 189, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα δεν επηρεάζει τα οχήματα που εξοπλίζονται με κινητήρες προδιαγραφών Euro6.

--------

Αναστέλλονται οι πωλήσεις των «ύποπτων» Volkswagen στην Ιταλία

Αναστολή πωλήσεων ισχύει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.

Σταματούν οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων Volkswagen, Audi, Skoda και Seat με κινητήρα τύπου EA 189 προδιαγραφών Euro5 στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο» εν αναμονή των διευκρινίσεων του ομίλου για το πόσα και ποια αυτοκίνητα επηρεάζονται.

Ο γερμανικός όμιλος σε επιστολή - που διέρρευσε στον Τύπο - ζητά από τους αντιπροσώπους να σταματήσουν τις πωλήσεις, ενώ από το μέτρο της αναστολής πωλήσεων εξαιρούνται τα αυτοκίνητα VW -επιβατικά και επαγγελματικά- Audi, Skoda και Seat που εξοπλίζονται με κινητήρες προδιαγραφών Euro6 οι οποίοι συμβαδίζουν πλήρως με τις υφιστάμενες προδιαγραφές και κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάνδαλο με τους ρύπους αφορά 2.500-3.000 αυτοκίνητα στην ιταλική αγορά.

Να σημειωθεί ότι μέτρα αναστολής πωλήσεων, είτε από την πλευρά της VW είτε από την πλευρά των αρχών έχουν ισχύσει από την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η πώληση των επίμαχων πετρελαιοκίνητων έχει ανασταλεί από την πρώτη στιγμή στις ΗΠΑ.

--------

Μετά τη Volkswagen έρχεται η... Audi


Η Audi ανακοίνωσε σήμερα ότι το λογισμικό που επέτρεπε τη χειραγώγηση των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων είχε εγκατασταθεί σε 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητά της.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε περίπου 1,42 εκατομμύρια οχήματα της Audi με τους λεγόμενους κινητήρες EU5 στην δυτική Ευρώπη, σε 577.000 στη Γερμανία και σε περίπου 13.000 στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ανακοίνωση αφορά τις σειρές μοντέλων A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 και Q5, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

--------

Η Volkswagen θα ανακαλέσει 11 εκατ. αυτοκίνητα

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει εκπονήσει ένα «ολοκληρωμένο» σχέδιο μετατροπής.

Η Volkswagen άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα ανακαλέσει έως 11 εκατ. οχήματα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο που ξέσπασε αφού παραδέχθηκε ότι παραποιούσε τις μετρήσεις εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ματίας Μίλερ είπε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει εκπονήσει ένα «ολοκληρωμένο» σχέδιο μετατροπής που θα υποβληθεί στις ρυθμιστικές αρχές με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα μοντέλα ντίζελ τηρούν τα πρότυπα εκπομπής ρύπων.

Η εταιρία θα ζητήσει από τους πελάτες «τις επόμενες ημέρες» να προχωρήσουν σε μετατροπές στα μοντέλα ντίζελ στα οποία έχει τοποθετηθεί το επίμαχο λογισμικό και θα ενημερώσει τις αρχές για τις τεχνικές αλλαγές τον Οκτώβριο, είπε αργά χθες ο Ματίας Μίλερ σε κλειστή συνάντηση περίπου 1.000 υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών (KBA) έχει δώσει στην εταιρία περιθώριο έως τις 7 Οκτωβρίου να εκπονήσει σχέδιο, με το οποίο να εξηγεί πώς θα τηρεί τα πρότυπα όσον αφορά την εκπομπή ρύπων, χωρίς να καταφεύγει σε λογισμικά που παραποιούν τα αποτελέσματα.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο και πολλή σκληρή δουλειά» είπε ο Μίλερ στο κείμενο της ομιλίας του, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters. «Θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μόνο σταδιακή πρόοδο και θα υπάρξουν πισωγυρίσματα».

Η Volkswagen έχει ήδη πει ότι το λογισμικό που επιτρέπει την παραποίηση των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων είχε τοποθετηθεί σε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων οχημάτων στην μονάδα της Volkswagen, 2,1 εκατομμυρίων στην Audi, και 1,2 εκατομμυρίων στην Skoda.

Εκπρόσωπος της μονάδας επαγγελματικών οχημάτων επιβεβαίωσε σήμερα ότι στα 11 εκατομμύρια οχήματα περιλαμβάνονται και 1,8 εκατ. επαγγελματικά οχήματα.

Περίπου 2 εκατομμύρια από τα οχήματα που φέρουν το επίμαχο λογισμικό κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Audi στη δυτική Ουγγαρία, είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Μιχάλι Βάργκα στον τηλεοπτικό σταθμό TV2.

Ο Βάργκα είπε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Audi και τη μονάδα της ανταγωνίστριας Daimler, Mercedes, η οποία επίσης έχει μια μεγάλη μονάδα στην Ουγγαρία, προκειμένου να αποτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος στην τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Βάργκα, η Ουγγαρία «προς το παρόν» δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε κάποια απαγόρευση σε σχέση με τα αυτοκίνητα της εταιρίας.

Το εργοστάσιο της Audi στην Ουγγαρία, που βρίσκεται στη δυτική πόλη Γκυόρ, είναι βασικός προμηθευτής για τον όμιλο Volkswagen. Πέρυσι, κατασκεύασε 1,97 εκατ. κινητήρες και 135.232 αυτοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της.

Η Daimler λειτουργεί εργοστάσιο της Mercedes στο Κετσκεμέτ στην κεντρική Ουγγαρία, με ετήσια δυναμικότητα 150.000 αυτοκινήτων.

--------

Λογισμικό παραποίησης σε 700.000 οχήματα της Seat

Η εταιρεία «εξετάζει ποια είναι ακριβώς τα μοντέλα τους».

Η ισπανική εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων Seat έχει πουλήσει σε όλο τον κόσμο περίπου 700.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα που φέρουν λογισμικό παραποίησης των τιμών για τις εκπομπές ρύπων, από τα συνολικά 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα που έχει διαθέσει στην αγορά η μητρική της Volkswagen, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Seat.

Η Seat αυτήν τη στιγμή υπολογίζει πόσα από αυτά τα οχήματα έχουν πουληθεί στην Ισπανία και εξετάζει ποια είναι ακριβώς τα μοντέλα τους, είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι «ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρες EA189 θα κληθούν» σε τεχνικά κέντρα για να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές.

Η Seat, που εξαγοράστηκε από την Voskswagen τη δεκαετία του 1980, ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις πωλήσεις και τις παραδόσεις όλων των νέων οχημάτων Seat με κινητήρα ντίζελ EA189».

Την ίδια ώρα, γερμανοί ερευνητές βρίσκονται σε επαφή με αξιωματούχους στην αμερικανική Αρχή Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο των παραποιημένων μετρήσεων, είπε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Μεταφορών.

«Μπορώ να το επιβεβαιώσω», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου ερωτηθείς για τις επαφές με τις αμερικανικές αρχές. «Την περασμένη εβδομάδα συστήθηκε από το υπουργείο μια επιτροπή έρευνας προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα θέματα που αφορούν τη χειραγώγηση στην Γερμανία. Η επιτροπή τώρα έχει συνομιλίες με την αμερικανική περιβαλλοντική αρχή».

--------

Η Volkswagen θα ανακαλέσει οχήματα και από την Ελλάδα

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδες εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η ανάκληση.

Στο σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό στα οχήματα του ομίλου Volkswagen αναφέρθηκε ο Στηβ Σίρτης, γενικός διευθυντής της Κosmocar, αντιπροσωπείας των αυτοκινήτων VW, Audi στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι «αυτό το μεγάλο πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο και πως έχει εμπιστοσύνη στην VW». Επίσης εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας για την επίλυση του προβλήματος και την αποκατάσταση των παρενεργειών που έχει το παράτυπο λογισμικό.

Χωρίς να δεσμευτεί, εκτίμησε πως «στο τέλος της άλλης εβδομάδας, μάλλον θα ξεκινήσει η γιγάντια ανάκληση σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα». «Οι τεχνικές υπηρεσίες της Κοsmocar είναι έτοιμες και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μείνουν ευχαριστημένοι οι πελάτες μας» ανέφερε ο κ. Στηβ Σίρτης.

Σχετικά με τις αντιδράσεις πελατών, ανέφερε ότι «μέχρι τώρα είναι μικρός ο αριθμός των κατόχων γερμανικών αυτοκινήτων, που ανησυχούν για την καλή λειτουργία του κινητήρα». Επίσης σημείωσε ότι «δεν έχει επηρεασθεί η ζήτηση των γερμανικών αυτοκινήτων που εκπροσωπεί η Κosmocar».

Η Volkswagen διανύει την πιο δύσκολη περίοδο στην 78χρονη ιστορία της μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που σχετίζεται με τις παραπλανητικές εκπομπές ρύπων και τις συνέπειες στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου -το πρώτο εξάμηνο του 2015- αναζητά τρόπους για να επισκευάσει τα αυτοκίνητα που έχουν το παράτυπο λογισμικό και να μειώσει τις συνέπειες στην φήμη της. Το λογισμικό που φέρουν 11 εκατ. αυτοκίνητα των εταιρειών VW, Audi, Seat και Skoda έχει την ικανότητα, όταν διαπιστώσει ότι το αυτοκίνητο είναι σταματημένο και δεν κινείται το τιμόνι του, να μειώνει τις ενδείξεις για τις εκπομπές των ρύπων. Οι αμερικανοί τεχνικοί ανακοίνωσαν ότι περιορίζει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου (ΝΟΧ) έως και 40 φορές. Το ΝΟΧ θεωρείται από ειδικευμένους επιστήμονες και γιατρούς μια αιτία για να προκληθεί καρκίνος στους ανθρώπους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτέλεσαν δυο ροδοπελεκάνους στις Πρέσπες


Εντοπίστηκαν νεκροί και έφεραν τραύματα από όπλο.

Δυο πυροβολημένους, νεκρούς, ροδοπελεκάνους εντόπισαν τους καλοκαιρινούς μήνες οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια.

ΡΟΔΟΠΕΛΕΚΑΝΟΙ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα, δεν αποκλείεται, οι πελεκάνοι του 2013 και 2014, να είχαν πυροβοληθεί σε μία από τις γειτονικές χώρες, στην ΠΓΔΜ ή στην Αλβανία, με τις οποίες η χώρα μας μοιράζεται τη λεκάνη των Πρεσπών. «Όμως, οι δύο φετινοί ροδοπελεκάνοι είναι σίγουρο, λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν, ότι πυροβολήθηκαν μέσα στον ελληνικό χώρο» επισημαίνεται σχετικά.

Τονίζεται επίσης ότι, αν και γίνεται μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής των τραυματισμένων και νεκρών ειδών της πανίδας της περιοχής, τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης όσο και από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, είναι σίγουρο ότι δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά και δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βόλτα σε πλανήτες και δορυφόρους στο Πλανητάριο


Η παράσταση «Παράξενοι κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα» ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα.

Ένα θεαματικό ταξίδι γνωριμίας με ορισμένους από τους πιο ακραίους πλανήτες και δορυφόρους είναι το θέμα της νέας ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Παράξενοι κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα», που θα αρχίσει να προβάλει το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από την επόμενη εβδομάδα.

Από την καυτή Αφροδίτη έως τον παγωμένο Πλούτωνα, από τη γεμάτη ηφαίστεια Ιώ έως τον υπόγειο ωκεανό που κρύβει η παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης και τις θάλασσες μεθανίου του Τιτάνα, η παράσταση αναδεικνύει τη θαυμαστή πολυπλοκότητα των παράξενων κόσμων που κρύβει το ηλιακό μας σύστημα.

Η επίσημη παρουσίαση της παράστασης θα γίνει τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ενώ ειδικά για την πρεμιέρα ο δρ Μάνος Κιτσώνας, διευθυντής του Πλανηταρίου, ετοιμάζει μία έκπληξη για τους θεατές: ένα «ζωντανό» ταξίδι στο ηλιακό σύστημα με τη βοήθεια του προσομοιωτή του Πλανηταρίου.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 18:30 και 19:30) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στο Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

Η νέα ψηφιακή παράσταση, η οποία προτείνεται για παιδιά ηλικίας εννέα ετών και άνω, θα ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα του Πλανηταρίου από τις 7 Οκτωβρίου

Με την ευκαιρία της νέας ψηφιακής παράστασης, ο κ.Κιτσώνας δήλωσε ότι «πρόκειται για παραγωγή του δικού μας Πλανηταρίου, ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο». Όπως είπε, «η συμβολή του Πλανηταρίου μας στην επιστημονική επιμόρφωση του κοινού της χώρας μας συνεχίζεται μέσα από τις ψηφιακές του παραγωγές, γνωστοποιώντας τα κατορθώματα της επιστήμης στο ευρύ κοινό και διαφωτίζοντάς το σχετικά με τη φύση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανοί βούτηξαν γυμνοί σε σιντριβάνι της Ρώμης


Πρωινό... μπάνιο στην ιταλική πρωτεύουσα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται τη Ρώμη φωτογραφίζονται σε κάποιο από τα διάσημα σιντριβάνια της και πετούν ένα νόμισμα κάνοντας μια ευχή.

Έξι Βρετανοί ήθελαν να κάνουν κάτι ποιο εναλλακτικό οπότε ξεγυμνώθηκαν και βούτηξαν τα ξημερώματα στο σιντριβάνι των Ναϊάδων, στην Piazza Repubblica στο κέντρο της Αιώνιας Πόλης.

Παρότι οι παριστάμενοι ειδοποίησαν την αστυνομία οι έξι τουρίστες δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την πρωινή «βουτιά» τους.

Μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί έβγαλαν τους τουρίστες- ηλικίας 25 έως 49 ετών- από το νερό και τους ζήτησαν να ντυθούν. Στη συνέχεια τους επέβαλαν πρόστιμα και τους απήγγειλαν κατηγορίες για προσβολή δημοσίας αιδούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιταλική πρωτεύουσα: τον Ιούλιο τρεις Αμερικανοί βούτηξαν στο σιντριβάνι της Piazza Navona ενώ την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη μία Αυστριακή που… χάραζε τα αρχικά της στο Κολοσσαίο!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολυμπιονίκης αποκαλύπτει: Πάντα κάνω σεξ πριν τον αγώνα


Η Ρόντα Ρούσεϊ είναι η πιο διάσημη αθλήτρια ΜΜΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή πως πριν από κάθε αγώνα κάνει σεξ καθώς αυτό αυξάνει την τεστοστερόνη της και βοηθά στην απόδοσή της.

Η Ρούσεϊ έκανε περήφανη την πατρίδα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο των Η.Π.Α. στο τζούντο.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έστειλε κατά λάθος στο αφεντικό της... τόπλες φωτογραφίες


Μια γυναίκα από την Βρετανία ήθελε να στείλει μια τόπλες φωτογραφία της στον σύντροφό της μέσω του snapchat για να του δείξει τι χάνει. Έκανε όμως λάθος και αντί να την στείλει στον φίλο της, την έστειλε στο αφεντικό της.



Το αφεντικό της νεαρής απάντησε με ψυχραιμία γράφοντας: «Γεια σου, μάλλον δεν προόριζες αυτό το μήνυμα σε εμένα, αλλά σε παρακαλώ να είσαι πιο προσεκτική. Είμαι το αφεντικό σου».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που έβλεπε σεξουαλικά οράματα επί δέκα χρόνια


Η μάχη της με πορνογραφικές σκέψεις εξαιτίας μιας διαταραχής.

Η 29χρονη Rose Bretécher είναι μια πανέμορφη νεαρή από το Λονδίνο η οποία πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο, το «Pure», στο οποίο περιγράφει τη μάχη της με τις αδιάκοπες σκέψεις που είχε για το σεξ!

Η νεαρή, αναφέρει στις σελίδες του βιβλίου της, το πώς ένα σπάνιο σκέλος της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD) που πάσχει, την «μόλυνε» με συνεχείς σεξουαλικές σκέψεις που είχε για περισσότερο από μια δεκαετία. Η Rose εξηγεί ότι η κατάστασή της άρχισε να επιδεινώνεται όταν σε ηλικία 15 ετών είχε ένα όραμα με ένα γυμνό αντρικό σώμα ενώ όταν άρχισε να υποβάλλεται σε θεραπεία, τελικά κατάφερε να ξεπεράσει τις ψευδαισθήσεις και άρχισε να ζει μια φυσιολογική ζωή.

Στο βιβλίο της, η 29χρονη καταγράφει τη δεκαετή μάχη της με πορνογραφικές σκέψεις που είχε εξαιτίας ενός ασυνήθιστου και εξουθενωτικού σκέλους του OCD, γνωστό ως «Pure O».

«Ζούσα με φόβους 24 ώρες το 24ωρο. Φοβόμουν ότι θα διέπραττα κάποιες παιδαιραστικές πράξεις χωρίς να το καταλαβαίνω. Οι σκέψεις και τα οράματα ήταν απόδειξη της αθλιότητάς μου», είχε γράψει η ίδια στο μπλογκ της. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των οραμάτων της έχει για πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό, Jake Gyllenhaal τον οποίο είχε δει τυχαία σε ένα μπαρ. Όπως περιγράφει, μέσα από τα μάτια της, το κεφάλι του Gyllenhaal είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο αιδοίο!








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάλληλος έστειλε ερωτικό ραβασάκι μέσω της... Διαύγειας


Τη συνομιλία της με τον σύντροφό της έβγαλε κατά λάθος στη... "Διαύγεια" μια υπάλληλος του δήμου Πεντέλης. Συγκεκριμένα στη διοικητική πράξη που αφορούσε σε χρηματικό ένταλμα πληρωμής (αποδοχές υπαλλήλων µε σύµβαση αορίστου για τον Σεπτέμβριο) η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 18 Σεπτεμβρίου έγραφε ως αιτιολογία: "ΧΕΠ 1358/Α/2015:δηλαδη απο τη μια μου λες οτι εγω δεν θελω αλλη κι εγω σου λεω οτι θα ερθω κ θα σε δω? σου κολλαει?




Όταν άνοιγε κανείς την απόφαση έβλεπε αυτό, δηλαδή το... ένταλμα πληρωμής.



Λίγο αργότερα η συγκεκριμένη απόφαση κατέβηκε από το σύστημα και αναρτήθηκε εκ νέου ως εξής:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγήτρια έκανε σεξ με μαθητή της πάνω από 50 φορές


«Με σύστησε στη δίχρονη κόρη της η οποία με αποκαλούσε μπαμπά».

Η εμπειρία με την καθηγήτριά του, του σημάδεψε για πάντα τη ζωή. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίστηκε ένας έφηβος στις διωκτικές αρχές που επιλήφθηκαν του θέματος, όταν αυτό αποκαλύφθηκε και έλαβε διαστάσεις.

Ο νεαρός, όπως κατήγγειλε, εξαναγκαζόταν σε σεξουαλικές συνευρέσεις με την καθηγήτριά του η οποία του είχε πει μάλιστα ότι είχε μείνει και έγκυος. Το θύμα ήταν τότε μόλις 15 ετών και η καθηγήτρια είναι η 30χρονη Caroline Berriman, η οποία έκανε στον νεαρό ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών και μαθηματικών.

Ο νεαρός ανέφερε ότι έκανε σεξ με την 30χρονη τουλάχιστον 50 φορές και πως οι συνευρέσεις τους ήταν συχνές και χωρίς προφύλαξη. Η νεαρή καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, κάτι που εξόργισε τον νεαρό: «Αν ήταν άντρας και εγώ κορίτσι, τότε η ποινή θα ήταν πιο αυστηρή», είπε στην Sun.

Το αγόρι είπε πως γνώρισε την Berriman στο σχολείο του και πως άρχισαν να μιλάνε μέσω των social media, τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. «Μιλούσαμε στο τηλέφωνο και ανταλλάσσαμε μηνύματα και σιγά σιγά εξελίχθηκε σε κάτι που έμοιαζε με σχέση. Με τον καιρό, έγινε πιο σοβαρό», είπε και τόνισε «με σύστησε στη δίχρονη κόρη της η οποία με αποκαλούσε μπαμπά. Της έλεγα ότι δεν είμαι εγώ ο πατέρας της, αλλά φίλος της μητέρας της». Η σχέση τους αποκαλύφθηκε όταν ο μαθητής εξομολογήθηκε τα πάντα στον αδελφό του και αργότερα ενημερώθηκε και η μητέρα του. Επιπλέον, κατήγγειλε τα όσα είχε ζήσει, στη γραμμή sos για θύματα κακοποίησης, ChildLine.

Η 30χρονη αποβλήθηκε από το σχολείο όπου δίδασκε στο Μάντσεστερ και εκτός από την καταδίκη των δυο ετών, της επιβλήθηκε και κοινωνική εργασία 250 ωρών.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα


Εδώ και τρία χρόνια δεν πληρώνει συνδρομή.

Εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα, καθώς εδώ και τρία χρόνια δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ήδη το δικαίωμα ψήφου στον Οργανισμό, όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή “Ανοιχτά Μικρόφωνα” στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9”, ο καθηγητής της Αστροφυσικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Λουκάς Βλάχος.

«H επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής δε μπορεί να δει τον εαυτό της εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος», είπε ο κ.Βλάχος, ο οποίος απέδωσε σημαντικό μέρος του προβλήματος στο γεγονός, ότι υπήρξε μεγάλη εναλλαγή ανθρώπων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά και έλλειμμα στρατηγικής.

«Οι χώρες που μπήκαν στον ESA έφτιαξαν και μια στρατηγική, για να να τονώσουν τους επιστήμονες της χώρας και να πάρουν πίσω τα λεφτά που δίνουν» είπε ο κ.Βλάχος, προσθέτοντας, ότι “αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αναπτύξει τις εταιρείες του κλάδου, θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει αρκετά λεφτά από φόρους και από ενισχύσεις από τον ESA, ώστε να έχουμε μια διαστημική δραστηριότητα από πλευράς τεχνολογίας, ο ESA θέλει να μας δώσει, αλλά πρέπει κι εμείς κάτι να φτιάξουμε¨.

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι 8-10 εκ. ευρώ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βετεράνος στρατιώτης με ακρωτηριασμένα μέλη διδάσκει γιόγκα


Φωτογραφίες που αντικατοπτρίζουν τη δύναμη της ψυχής.

Ο Dan Nevins υπήρξε λοχίας του αμερικανικού στρατού, υπηρετώντας τη θητεία του στο Ιράκ. Στις 10 Νοεμβρίου 2014, η ζωή του άλλαξε άρδην όταν τραυματίστηκε σοβαρότατα έπειτα από μια εκκωφαντική έκρηξη στη Fallujah, που εκτίναξε το όχημα στο οποίο επέβαινε πολλά μέτρα στον αέρα, πριν τυλιχτεί στις φλόγες.

Ο συνοδηγός του οχήματος σκοτώθηκε ακαριαία και εκείνος έχασε τα πόδια του. «Τι μπορεί να κάνει κανείς χωρίς πόδια; Αυτή η ερώτηση στριφογυρνούσε διαρκώς στο μυαλό μου», είχε πει σε συνέντευξή του ο νεαρός. «Ήμουν δρομέας και αυτό πλέον θα πάψει να ισχύει. Το τρέξιμο ήταν κάτι που κάναμε μαζί με τη γυναίκα μου, τώρα πώς θα συνεχίσει εκείνη να με αγαπά;», συμπλήρωσε.

Τότε ήταν που μπήκε στη ζωή του η γιόγκα. «Δεν αλλάζεις τον κόσμο για να αλλάξεις τη ζωή σου, αλλάζεις τη ζωή σου για να αλλάξεις τον κόσμο», είχε δηλώσει στο ABC για την απόφασή του να γίνει δάσκαλος της γιόγκα, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αφιερωματικά δημοσιεύματα, οι μαθητές του Nevins λένε ότι μετά από μια συνεδρία γιόγκα μαζί του αισθάνονται αρκετά δυνατοί ψυχολογικά.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, χωρίς αμοιβαίες παρεμβάσεις»


Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τοποθετείται με αφορμή τις εξελίξεις.

Με αφορμή την αντίδραση που προκάλεσε σε εκκλησιαστικούς κύκλους, ακόμα και στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας για το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέσα από δελτίο Τύπου της, σημειώνει τα ακόλουθα:

Πρώτον, όσον αφορά την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, όπως αυτό διδάσκεται σήμερα: σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 13) και την ΕΣΔΑ (άρθρο 2 του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου), εναπόκειται στους γονείς να προσδιορίζουν τη θρησκευτική εκπαίδευση του τέκνου τους με βάση τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, χωρίς να χρειάζεται –έστω και εμμέσως– να τις δηλώνουν. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθ’ ό μέτρο κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να δηλώσει τις πεποιθήσεις του, αν δεν το επιθυμεί (ΣτΕ Ολ 2283/2001).

Δεύτερον, όσον αφορά το ίδιο το μάθημα των θρησκευτικών: η θρησκειολογική προσέγγιση είναι πιο σύμφωνη προς το Σύνταγμα σε σχέση με την ομολογιακή, δηλαδή την εκλαΐκευση των δογμάτων και των πρακτικών της ελληνορθόδοξης πίστης. Και τούτο, ενόψει του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανάπτυξη της «θρησκευτικής» και όχι της «ελληνορθόδοξης» συνείδησης και του άρθρου 13 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την θρησκευτική ελευθερία.

Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος, με κρίσιμο ρόλο στη συζήτηση αυτή, τον οποίο αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε, φέρεται να υιοθετεί τις εισηγήσεις των πλέον συντηρητικών κύκλων. Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές, το πανηγυρικό προοίμιο του Συντάγματος επικρατεί και κατισχύει και αυτού ακόμη του ιδίου του κειμένου του καταστατικού χάρτη της χώρας που ξεκάθαρα κατοχυρώνει στο πρόσωπο του καθενός τη θρησκευτική ελευθερία.

Τέλος, τα ανωτέρω ζητήματα εντάσσονται ασφαλώς στον ευρύτερο κύκλο των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας που ταλανίζει τα δημόσια πράγματα επί μακρόν και σχετίζεται με την θρησκευτική ελευθερία και την εκκοσμίκευση της ελληνικής πολιτείας, η οποία εκκρεμεί. Ευκαιρία και ανάγκη να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος ώστε να θεσπιστούν τα αυτονόητα. Δηλαδή «διακριτοί ρόλοι» για την Πολιτεία και την Εκκλησία, χωρίς αμοιβαίες παρεμβάσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχονται προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων


Αναμένονται να γίνουν 1.600.

Προσλήψεις ειδικοτήτων αναμένονται αύριο, εκτός απροόπτου για τα σχολεία ΕΑΕΠ. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.600 περίπου και θα αφορούν τις ειδικότητες ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19/20, ΠΕ32 και ΠΕ18.41.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσλήψεις 280 εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας, 410 καλλιτεχνικών, 160 περίπου γυμναστών. Στην ειδικότητα των ΠΕ16 ενδεχομένως οι προσλήψεις να φθάσουν τις 220 ενώ στους εκπαιδευτικούς πληροφορικής στις 150-160. Τέλος στις ειδικότητες ΠΕ32/18.41 ο αριθμός των προσλήψεων πιθανόν να φθάσει τα 450 άτομα.

Οι παραπάνω προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ΕΣΠΑ. Για τις ειδικότητες των ΕΑΕΠ το Υπουργείο διαθέτει περίπου 2200-2300 πιστώσεις συνολικά εκ των οποίων όπως γράψαμε οι 1600 θα αξιοποιηθούν εντός των ημερών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη


Ανακοίνωση 29.09.2015


Αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, από κοινού με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και άλλους φορείς, συναντήθηκε σήμερα με τον νέο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, μετά την ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας, λόγω της τραγικής κατάστασης στην Ειδική Εκπαίδευση.

Η αντιπροσωπεία έθεσε όλα τα θέματα που απασχολούν μαθητές με αναπηρία, γονείς και εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα το θέμα των κλειστών σχολείων. Τόνισε στον υπουργό ότι ήδη από τον Μάρτιο προειδοποιούσε την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και μέχρι και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με αλλεπάλληλα υπομνήματα, προτάσεις και προσπάθειες για συναντήσεις, για τον κίνδυνο τα σχολεία των μαθητών με αναπηρία να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς η Ε.Σ.Α.μεΑ. δικαιώθηκε αφού κανένα μέτρο δεν πάρθηκε.

Ο υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο της Ε.Σ.Α.μεΑ., τονίζοντας μάλιστα ότι η ευθύνη όπως και το κράτος έχουν συνέχεια. Δεσμεύτηκε ότι από τις 4.000 θέσεις αναπληρωτών που έχουν εγκριθεί και είναι χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα καλυφθούν κενά σε ειδικά σχολεία στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο. Μετά τις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά της η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε να είναι αυτή η τελευταία χρονιά που η ειδική εκπαίδευση στελεχώνεται από αναπληρωτές- αυτή η κατάσταση πρέπει να πάψει να υφίσταται.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για μια πιο συστηματική και δομική προσέγγιση για την Ειδική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και τα ζητήματα των εκπαιδευτικών με αναπηρία.

Τέλος ο υπουργός δέχθηκε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την Ειδική Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου από την Ε.Σ.Α.μεΑ., για την επεξεργασία βραχυπρόθεσμου προγράμματος αντιμετώπισης των θεμάτων της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Η παράσταση διαμαρτυρίας για την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Επί τάπητος η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ


Ποια αιτήματα αναμένεται να θέσουν στον υπ. Ναυτιλίας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και δήμοι της περιοχής.

Ανταποδοτικά τέλη, παραχώρηση εκτάσεων και λόγο στις επενδύσεις που θα γίνουν, θέτουν για το λιμάνι του Πειραιά οι παραλιμένιοι δήμοι, οι οποίοι ζητούν εκ νέου διάλογο με την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πριν από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Σήμερα το απόγευμα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, καθώς και οι δήμαρχοι Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, και Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του μεγάλου λιμανιού και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι παραλιμένιοι δήμοι.

Οι δήμαρχοι αναφέρουν ότι στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ πριν τεθεί υπόψη των ενδιαφερόμενων επενδυτών (σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα αρχίσει από αύριο να δίνεται τμηματικά για διαβούλευση) θα πρέπει να μπει το θέμα της είσπραξης ανταποδοτικών τελών στους παραλιμένιους δήμους, αλλά και της παραχώρησης των εκτάσεων που είχαν δοθεί από τον ΟΛΠ στους δήμους έναντι μικρού ανταλλάγματος.

Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι και η εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Μάλιστα ο δήμος Πειραιά -σύμφωνα με τοποθέτηση του κ. Μώραλη στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο- επικαλείται έκθεση από τη διεύθυνση Περιουσίας του δήμου που αναφέρει ότι μέσα στη χερσαία λιμενική ζώνη υπάρχει γη που ανήκει στο δήμο Πειραιά και ότι, αν απαλλοτριώθηκε, ο δήμος δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ –κι αν δεν έχει γίνει αυτό τότε η συγκεκριμένη έκταση καταπατήθηκε.

Ο κ. Μώραλης στην τοποθέτησή του για το θέμα είπε επίσης ότι έως τώρα ο δήμος δεν έχει αντιμετωπιστεί δίκαια από τις κυβερνήσεις και ότι έφθασε η ώρα να λυθεί ένα σημαντικό ζήτημα που εκκρεμεί δεκαετίες. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να κάνει άλλες υποχωρήσεις αναφορικά με το θέμα του λιμανιού.

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρίλης αναμένεται να θέσει προς τον υπουργό Ναυτιλίας και το θέμα της ενίσχυσης αναφορικά με τη λειτουργία δημόσιας αρχής λιμένων –κάτι που όπως ανέφεραν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ θα δημιουργηθεί και θα ενταχθεί στη νέα σύμβαση παραχώρησης ανεξάρτητα από το γεγονός της ιδιωτικοποίησης του 51% του οργανισμού.

Πάντως, όπως είχε αποκαλύψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το τι περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, σε αυτήν προβλέπεται ότι η αύξηση του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους του οργανισμού προς το κράτος από το 2% θα ανέβει στο 3,5% και ότι η αύξηση αυτή θα αποδίδεται ως ανταποδοτικά τέλη στους παραλιμένιους δήμους.

Αναφορικά με το master plan του λιμανιού η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου έχει ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη για το πού ανήκει η χερσαία ζώνη του λιμανιού και σε ποιον η θαλάσσια και τι έχει παραχωρηθεί με ενοίκιο στους δήμους.

Σχετικά με το παραλιακό μέτωπο του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας -ένα μέρος του οποίου ανήκει στον ΟΛΠ, ένα στην Εθνική Τράπεζα και ένα στην BP- πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στα σχέδια είναι η επέκταση προβλητών όπου θα εξυπηρετούνται μεγάλα επιβατηγά πλοία, σε περίπτωση επέκταση του έργου της ακτοπλοΐας. Παλαιότερα υπήρξαν και σχέδια για την κατασκευή μαρίνας σκαφών αναψυχής αλλά η θαλάσσια περιοχή σύμφωνα με στελέχη της αντιπεριφέρειας θεωρήθηκε ακατάλληλη λόγω των ισχυρών ρευμάτων.

Πάντως ο κ. Βρεττάκος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα Λιπάσματα, αλλά και για το δημόσιο Λιμάνι, που αποτελεί σημαντικό επενδυτικό κεφάλαιο για το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θέση του είναι να παραμείνει στο Δημόσιο όχι μόνο ο χώρος των Λιπασμάτων αλλά και το λιμάνι του Πειραιά και προανήγγειλε κινητοποιήσεις από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

----------------------

Το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ


Στα χέρια του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σχέδιο παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ που έχει επεξεργαστεί το ΤΑΙΠΕΔ και μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευσή του προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την αξιοποίηση του λιμανιού είναι ασφυκτικά μικρά, λόγω και της μνημονιακής συμφωνίας, ενώ το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας είχε συνάντηση για το θέμα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη,Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστο Βρεττάκο,Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκη,Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και οι τέσσερις δήμαρχοι από τους παραλιμένιους δήμους, έθεσαν το θέμα της εξαίρεσης από τη σύμβαση παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας αλλά και εδαφών από τη χερσαία ζώνη που έχουν παραχωρηθεί έναντι μικρού τιμήματος από τον ΟΛΠ στους δήμους.

Επίσης ζήτησαν να συμπεριληφθεί στη σχετική σύμβαση το θέμα των ανταποδοτικών τελών προς τους δήμους αλλά και να υπάρξει δημόσια αρχή λιμένος.

Στελέχη του ταμείου αποκρατικοποιήσεων ως προς το γεγονός της δημιουργίας δημόσιας αρχής λιμένος, δεν φέρεται να δηλώνουν την αντίθεσή τους και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέχεται ήδη και στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και δημοσίου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν διευθετείται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων το θέμα της εξαίρεσης του παραλιακού μετώπου και εδαφών της χερσαίας ζώνης του λιμανιού που έχουν παραχωρηθεί έναντι μικρού τιμήματος σε δήμους ενώ φαίνεται να γίνεται αποδεκτό το θέμα της απόδοσης χρημάτων στους παραλιμένιους δήμους από το ανταποδοτικό τέλος που περιλαμβάνεται στη νέα σύμβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη νέα σύμβαση προβλέπεται η αύξηση του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους του ΟΛΠ προς το κράτος από το 2% στο 3,5% και το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να προτείνει όλο το ποσοστό από το τέλος αυτό να αποδίδεται ως ανταποδοτικό στους δήμους και όχι μόνο το ποσοστό της αύξησης.

Αναφορικά με το master plan του λιμανιού η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου έχει ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη για το πού ανήκει η χερσαία ζώνη του λιμανιού και σε ποιον η θαλάσσια και τι έχει παραχωρηθεί με ενοίκιο στους δήμους.

Σημειώνεται ότι το παραλιακό μέτωπο του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας περιλαμβάνει ένα κομμάτι που ανήκει στον ΟΛΠ, ένα στην Εθνική Τράπεζα και ένα στην εταιρεία πετρελαιοειδών BP.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού έχει προβλεφθεί η επέκταση προβλητών προκειμένου να εξυπηρετήσει πλοία της ακτοπλοΐας.

Πάντως ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η τοπική κοινωνία θα συνεχίσει τον αγώνα της προκειμένου η περιοχή των λιπασμάτων να αναπλαστεί αλλά και το Λιμάνι, που αποτελεί σημαντικό επενδυτικό κεφάλαιο να παραμείνει στο ελληνικό Δημόσιο.Ο δήμαρχος έχει ήδη προανήγγειλε κινητοποιήσεις από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι η τροποποίηση του νόμου 4277/2014 που είχε ζητήσει ο δήμος Κερατσινίου προκειμένου να αποκλειστεί η συγκεκριμένη περιοχή από βιομηχανικές χρήσεις δεν προχώρησε λόγω εκλογών.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, όταν ολοκληρωθεί θα δοθεί για παρατηρήσεις και στους βασικούς διεκδικητές για την απόκτηση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ από τους οποίους είναι βέβαιο ότι θα ζητούνται επενδύσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να παραχωρηθεί στη συνέχεια και επιπλέον ποσοστό - μέχρι και το 67% των μετοχών της επιχείρησης.

Οι βασικοί διεκδικητές για το λιμάνι του Πειραιά είναι η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

Οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια κλειστές δεσμευτικές προσφορές οι οποίες θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η σύμβαση παραχώρησης με νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για ψήφιση στη Βουλή.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2016.

Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται να εκδικαστεί προσφυγή στο ΣτΕ από φορείς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και εργαζόμενων κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Δήλωση Θ.Δρίτσα μετά τη συνάντηση

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργου Γαβρίλη, των Δημάρχων Πειραιά και με δικό μας σχεδιασμό από το υπουργείο, ξεκίνησε με τους φορείς της αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η διαβούλευση για την προοπτικές που χαράσσονται αναφορικά με τις εξελίξεις για το μέλλον του λιμανιού του Πειραιά τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας.

Ο υπουργός είπε ότι υπήρξε ενημέρωση στα βασικά σημεία του σχεδίου παραχώρησης που έχουν εκπονηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης προκειμένου να λάβει την τελική του διαμόρφωση.

Οι προβληματισμοί των Δήμων και των Δημάρχων είναι πάρα πολύ σοβαροί, οι εξελίξεις αυτές θα καθορίσουν για πολλές δεκαετίες το μέλλον του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Πειραιά και επομένως η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε αυτές τις εξελίξεις είναι παραπάνω από απαραίτητες τόνισε ο κ.Δρίτσας.

Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτή την κατεύθυνση, σήμερα δεν υπάρχουν συμπεράσματα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό συμπέρασμα: ότι οι εξελίξεις για το λιμάνι του Πειραιά μας αφορούν όλους και όλοι πρέπει να έχουμε την αποτύπωση της γνώμης, έστω σε αυτά τα πολύ σκληρά και πολύ δεσμευτικά και από άποψη πλαισίου και από άποψη χρόνου περιθώρια.

Σε αυτό το λίγο χρόνο που απομένει θα είναι πολύ δημιουργική η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και πάνω από όλα της αυτοδιοίκησης τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας προσθέτοντας ότι τα θέματα που θέτουν οι Δήμοι είναι ανοικτά και από εκεί και πέρα θα κριθεί πως και σε τι βαθμό θα μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που να ισορροπεί τουλάχιστον και να δίνει λύσεις ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες.



----------------------

Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ λέει «Όχι» στην αλλαγή των όρων παραχώρησης του ΟΛΠ

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Την ώρα, που το βασικό ζητούμενο για τη χώρα, μετά από πέντε και πλέον χρόνια μέσα στην κρίση και σε καθεστώς μνημονίων, είναι η τάχιστη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ώστε και η Ελλάδα να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις της και να δοθεί το κατάλληλο σήμα προς τους επενδυτές, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να επιστρέψουμε ταχύτερα στην ανάπτυξη, τα προβλήματα, που καταγράφονται σε καίριας σημασίας αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή του ΟΛΠ, μόνο αυτούς τους στόχους δεν εξυπηρετούν.

Η διένεξη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ -που είναι και υπεύθυνο για να προχωρήσει η διαδικασία-, με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας -η οποία επιθυμεί αλλαγή των όρων- καθυστερεί ξανά και σημαντικά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Το Ταμείο επαναλαμβάνει διαρκώς την αρνητική του τοποθέτηση στην παραχώρηση έκτασης από τον ΟΛΠ στους δήμους, στην περιοχή της Δραπετσώνας, όπως ζητά ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας. Πρόκειται -σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές και καλά γνωρίζοντες τη διαδικασία- για το μοναδικό σημείο, όπου μπορεί να αναπτυχθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις ελλιμενισμού για την ακτοπλοΐα.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του γεγονότος ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε την αναζήτηση άλλου σημείου στην Αττική για αυτό το τμήμα του λιμανιού, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η αλλαγή των παραχωρούμενων εκτάσεων στον ΟΛΠ είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ριψοκίνδυνη κίνηση για τους εξής λόγους:

  • Ο ΟΛΠ αποτελεί επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, και -πέραν του πλειοψηφικού πακέτου του Ελληνικού Δημοσίου- έχει και ιδιώτες μετόχους. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτοί να επιλέξουν τη νομική οδό εναντίον σε ενδεχόμενη τέτοια απόφαση, επικαλούμενοι ζημία.
  • Αν απορριφθεί η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ, πάνω στην οποία βασίζεται και το ενδιαφέρον των ξένων για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και αλλάξουν οι όροι, τότε και οι ενδιαφερόμενοι θα πιέσουν για χαμηλότερο τίμημα.
  • Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, η οποία περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, που έχει συμφωνήσει και υπογράψει η Ελλάδα με τους δανειστές της και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η διαρκής καθυστέρηση στην υλοποίησή της, πέραν του πλήγματος στην αξιοπιστία της χώρας, πηγαίνει πίσω και την είσπραξη του τιμήματος, καθώς και τις επενδύσεις, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα πρέπει να κάνουν οι επενδυτές. Κι αυτό, γιατί, από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι θα παραλάβουν το οριστικό σχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης, χρειάζονται -στην καλύτερη περίπτωση- δύο μήνες για να υποβάλουν τις προσφορές τους. Συνεπώς, η διαδικασία κινδυνεύει να μετατεθεί για το νέο έτος.


Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...