Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Φαρυγγίτιδα: Αίτια, Θεραπεία και Προφύλαξη


Η φαρυγγίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονή του φάρυγγα ή και των αμυγδαλών – φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, (όργανα του λεμφικού ιστού που βρίσκονται στο βάθος του στόματος, στην είσοδο του φάρυγγα) και έχει σαν χαρακτηριστικό τον πονόλαιμο.

Επιδημιολογία

Η φαρυγγίτιδα είναι μια από τις κύριες εκδηλώσεις του κοινού κρυολογήματος που οφείλεται σε ιούς και ιδιαίτερα στους ρινοϊούς και αδενοϊούς.
Η φαρυγγίτιδα παρατηρείται κυρίως στα παιδιά ηλικίας 4–7 ετών, ενώ σπάνια εμφανίζεται στις μικρότερες ηλικίες.

Παρατηρείται συχνότερα κατά τις ψυχρές εποχές του χρόνου όποτε υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και η επιβίωση των ιών είναι μεγαλύτερη. Το κάπνισμα (ενεργητικό αλλά και παθητικό) επίσης, οι αλλεργικές καταστάσεις ευνοούν τη φαρυγγίτιδα.

Η λοίμωξη μεταδίδεται με τα μολυσμένα σταγονίδια που εκτοξεύονται στο περιβάλλον κατά το φτάρνισμα ή το βήχα από τα άρρωστα άτομα, αλλά και με την άμεση επαφή (φίλημα, χέρια). Παρ’ όλο που μολύνονται άτομα όλων των ηλικιών, συχνότερα πάσχουν τα παιδιά επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ανώριμο από αυτό των ενηλίκων.

Αιτιολογία

Τα πιο συνήθη μικρόβια που προκαλούν φαρυγγίτιδα – φαρυγγομυγδαλίτιδα είναι διάφοροι ιοί (70% στα παιδιά και 85% στους ενήλικες), όπως ρινοϊοί, αδενοϊοί, ιοί Coxsackie, ιοί Corona, ο ιός λοιμώδους μονοπυρήνωσης (Epstein-Barr — EBV). Από τα βακτήρια το συχνότερο αίτιο είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος (Streptococcus pyogenes) — 30% στα παιδιά και 15% στους ενήλικες, ενώ σπανιότερα ως αίτια αναφέρονται χλαμύδια ή μυκοπλάσματα. Το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae), ο γόνοκοκκος (Neisserie gonorrhoeae) και το ωχρό τρεπόνημα της σύφιλης (Treponema pallidum) μπορούν επίσης, σπάνια όμως, να προκαλέσουν φαρυγγίτιδα.

Πως εκδηλώνεται

Ο πόνος, το «γρατζούνισμα» και ένα αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό όταν καταπίνουμε, είναι τα κύρια συμπτώματα της φαρυγγίτιδας.

Ο φάρυγγας είναι κόκκινος και μπορεί να πονάνε και τα αυτιά. Ανάλογα με μικρόβιο που την προκάλεσε είναι δυνατόν να εμφανιστεί μέτριος ή και υψηλός πυρετός. Πολύ συχνά είναι διογκωμένοι οι λεμφαδένες γύρω από το λαιμό (τραχηλικοί λεμφαδένες).

Αν η φαρυγγίτιδα εμφανίζεται σαν μια από τις εκδηλώσεις του κοινού κρυολογήματος, τότε μπορεί να υπάρχει χαμηλός πυρετός και συγχρόνως καταρροή (συνάχι), βήχας και αίσθημα αδυναμίας και καταβολής. Αν η φαρυγγίτιδα οφείλεται σε αδενοϊούς, τότε συνήθως συνυπάρχει και επιπεφυκίτιδα (βλ. κεφ. «Αδενοϊοί»). Αν η φαρυγγίτιδα ξεκινήσει με υψηλό πυρετό και σοβαρή καταβολή, τότε πιθανότατα πρόκειται, είτε για λοίμωξη από πυογόνο στρεπτόκοκκο (βλ. κεφ. «Πυογόνος στρεπτόκοκκος»), είτε για αρχόμενη γρίπη (βλ. κεφ. «Ιός της γρίπης»).

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα έχει βαρύτερα συμπτώματα, στις αμυγδαλές σχηματίζεται πύο και ο πόνος είναι τόσο πολύ δυνατός κατά την κατάποση, που συχνά δεν μπορούμε να ανοίξουμε το στόμα.

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση λοίμωξης λόγω των πιθανών επιπλοκών που μπορεί να εμφανισθούν 1–2 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη..

Όταν η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα οφείλεται στον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (Epstein-Barr — EBV, βλ. κεφ. «Ιός λοιμώδους μονοπυρήνωσης»), προκαλείται ιδιαίτερη κλινική εικόνα με πυρετό, έντονη δυσκαταποσία, διόγκωση του σπλήνα και διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας σε σημείο που μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος [χρωματίζεται κίτρινο το δέρμα και ο σκληρός χιτώνας (ασπράδι) του ματιού].




Διαγνωστική προσέγγιση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και τις μικροβιολογικές εξετάσεις.

Η διαπίστωση των ιογενών λοιμώξεων γίνεται με ανοσολογικές μεθόδους [άμεσος ανοσοφθορισμός, ανοσοενζυματική μέθοδος (ELISA)] σε φαρυγγικό επίχρισμα για την ανίχνευση του αντιγόνου των ιών ή με μοριακές μεθόδους (PCR, RT-PCR) για την ανίχνευση των νουκλεϊνικών οξέων των ιών, RNA (π.χ. για ρινοϊούς, κορωναϊούς, ιούς της γρίπης) ή DNA (π.χ. για αδενοϊούς, ιό του απλού έρπητα, ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης).

Η διάγνωση της βακτηριακής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας (πυογόνος στρεπτόκοκκος) βασίζεται στην καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος, το οποίο λαμβάνεται πριν από την έναρξη της αντιμικροβιακής θεραπείας. Μετά από 24ωρη καλλιέργεια γίνεται έλεγχος για την ανάπτυξη του πυογόνου στρεπτοκόκκου ή άλλου β-αιμολυτικού στρεπτοκόκκου. Σε απουσία ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων, οι ιοί θεωρούνται ως το πιθανότερο αίτιο της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας.

Επειδή οι β-αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α που απομονώνονται μπορεί απλά ν’ αποικίζουν το φάρυγγα χωρίς να είναι υπεύθυνοι για τη λοίμωξη, παράλληλα με το αποτέλεσμα της καλλιέργειας γίνεται και εξέταση προσδιορισμού του τίτλου της αντιστρεπτολυσίνης Ο (ΑSO) στον ορό του ασθενούς (προσδιορισμός παρουσίας αντισωμάτων για τη στρεπτολυσίνη Ο του βακτηρίου). Αυξημένος τίτλος συνηγορεί υπέρ της διάγνωσης της λοίμωξης από πυογόνο στρεπτόκοκκο. Ασθενείς με χαμηλούς τίτλους ASO συχνά είναι απλά μικροβιοφορείς, οπότε η φαρυγγίτιδα είναι πιθανόν να οφείλεται σε άλλον παράγοντα.

Η μέτρηση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στον ορό βοηθά επίσης στη διάκριση μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής λοίμωξης του ανωτέρου αναπνευστικού. Τα επίπεδα της CRP εμφανίζονται σημαντικά πιο αυξημένα στις βακτηριακές λοιμώξεις. Η εξέταση του περιφερικού αίματος για παρουσία λεμφοκυττάρωσης και ατύπων λεμφοκυττάρων (λεμφοκυττάρων με ειδική μορφολογία που εμφανίζονται στις ιώσεις και ονομάζονται και κύτταρα ιώσεως), καθώς και η παρουσία ετεροφίλων αντισωμάτων στον ορό του ασθενούς βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (ιός Epstein-Barr). Κλινικά εκδηλώνεται με τα ίδια συμπτώματα περίπου όπως η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα που οφείλεται στο β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (πυογόνο στρεπτόκοκκο).

Για την εργαστηριακή διάγνωση της διφθερίτιδας ή της φαρυγγικής βλεννόρροιας (από τον γονόκοκκο) γίνεται ειδική μικροβιολογική εξέταση, με την οποία εκλεκτικά απομονώνονται αυτά τα μικρόβια. Πρόκειται για περιπτώσεις κατόπιν ειδικής παραγγελίας από τον κλινικό γιατρό, όταν αυτός εκτιμήσει από την όλη κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενή ότι υπάρχει υποψία γι’ αυτές τις λοιμώξεις. Η απομόνωση των μικροοργανισμών αυτών πρέπει να συνοδεύεται από εκτέλεση αντιβιογράμματος για τον έλεγχο της ευαισθησίας στα αντιβιοτικά.

Τελευταία χρησιμοποιούνται ταχείες ανοσολογικές μέθοδοι που ανιχνεύουν άμεσα την παρουσία αντιγόνων του πυογόνου στρεπτοκόκκου στο φαρυγγικό επίχρισμα. Συνιστάται όμως πάντοτε η παράλληλη εκτέλεση της καλλιέργειας ώστε να είναι αυξημένες οι πιθανότητες εντόπισης του μικροβίου.

Η διενέργεια καλλιεργειών έχει επίσης το πλεονέκτημα της δυνατότητας εκτέλεσης αντιβιογράμματος για τον έλεγχο της ευαισθησίας στα αντιβιοτικά.

Θεραπευτική προσέγγιση

Σε περίπτωση που η λοίμωξη αρχίζει με υψηλό πυρετό θα πρέπει το αργότερο μέσα στην επόμενη ημέρα να επισκεφθούμε το γιατρό, ώστε να διαπιστωθεί η λοίμωξη και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Μέχρι να επισκεφθούμε το γιατρό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. παρακεταμόλη, ποτέ όμως ασπιρίνη σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών) καθώς και διάφορα υπογλώσσια χάπια (καραμέλες) και ζεστά αφεψήματα (τσάϊ, αρωματικά βότανα) που ανακουφίζουν από τον ενοχλητικό πονόλαιμο. Επίσης ευεργετικά δρουν γαργάρες 3–4 φορές την ημέρα με ½ κουταλάκι αλάτι σε 1 φλυτζάνι τσαγιού με ζεστό νερό. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται χωρίς την εντολή του γιατρού, γιατί έχει άμεση σχέση με την κλινική εξέταση και διαπίστωση του αιτίου (ιός ή βακτήριο). Στις ιογενείς φαρυγγίτιδες, που είναι και οι συχνότερες τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θεραπευτική δράση και η άσκοπη χρήση τους δημιουργεί μόνο προβλήματα στην υγεία. Ως παράδειγμα αναφέρεται η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. αμπικιλλίνη) σε λοιμώδη μονοπυρήνωση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εξανθημάτων (βλ. κεφ. «Ιός λοιμώδους μονοπυρήνωσης»).

Προφύλαξη

Για προφύλαξη συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα:

α) Αποφυγή στενής επαφής (φιλιά, χειραψία) με άτομα που έχουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
β) Αποφυγή χρήσης αντικειμένων κοινής χρήσης όπως φλυτζάνια, μαχαιροπήρουνα.
γ) Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών (βλ. κεφ. «Υγιεινή στο σπίτι και προσωπική υγιεινή»).
δ) Αποφυγή καπνίσματος ενεργητικό ή παθητικό.
ε) Διατήρηση υγρασίας στην ατμόσφαιρα.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος μαστού: Η εξέταση του λεμφαδένα φρουρού που σώζει ζωές


Η αξία του λεμφαδένα φρουρού στη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο πρώτος λεμφαδένας της μασχαλιαίας κοιλότητας που προσλαμβάνει τη λέμφο του μαστού ονομάζεται Λεμφαδένας Φρουρός. Έπειτα από εκτεταμένες έρευνες και κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ασθενών έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητα των ασθενών με αρνητικούς (αψηλάφητους) λεμφαδένες της μασχάλης, εφόσον γίνει ο εντοπισμός τους και η βιοψία δώσει αρνητικό αποτέλεσμα, η πιθανότητα να υπάρχει μετάσταση σε άλλο λεμφαδένα είναι εξαιρετικά μικρή –λιγότερο από 2 με 3%. Ακόμη όμως κι αυτό το μικρό ποσοστό δεν αποτελεί αντένδειξη για τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού αφού έχει αποδειχθεί ότι η συνολική πρόγνωση των ασθενών που έχουν υποστεί λεμφαδενικό καθαρισμό, δεν διαφέρει στο ελάχιστο σε σχέση με τους ασθενείς που έκαναν βιοψία λεμφαδένα φρουρού.

Βιοψία Λεμφαδένα Φρουρού

Ο εντοπισμός του πρώτου λεμφαδένα της μασχαλιαίας κοιλότητας (Λεμφαδένας Φρουρός) που «δέχεται» τη λέμφο του μαστού και η αφαίρεση του με σκοπό την αποστολή του προς ταχεία βιοψία, ονομάζεται βιοψία λεμφαδένα φρουρού (sentinel node biopsy ). Η μέθοδος αυτή έχει κατορθώσει να αντικαταστήσει με ασφάλεια ένα σημαντικό αριθμό μη αναγκαίων λεμφαδενικών καθαρισμών, όταν βεβαίως υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.

Ένδειξη - Αντένδειξη για Λεμφαδένα Φρουρό

Σε όλα τα περιστατικά καρκίνου του μαστού θα πρέπει να γίνεται σταδιοποίηση της μασχαλιαία κοιλότητας είτε με τη μέθοδο του Λεμφαδένα Φρουρού είτε και με Λεμφαδενικό καθαρισμό. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τους λεμφαδένες του επιπέδου Ι και ΙΙ. Απόλυτη αντένδειξη εντοπισμού και βιοψίας λεμφαδένα φρουρού, αποτελεί η ψηλάφηση ύποπτων μασχαλιαίων λεμφαδένων.

Κατά τη διάρκεια της κύησης η μέθοδος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, θεωρείται ασφαλής, παρόλο που έχει γίνει συχνά αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους ιατρούς.

Οφέλη

Στα πλεονεκτήματα της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού συγκαταλέγονται:
Ο μικρός χρόνος διάρκειας του χειρουργείου στο οποίο υποβάλλεται η ασθενής
Η λιγότερη νοσηρότητα εξαιτίας του μειωμένου χρόνου της επέμβασης αλλά και της έκτασής της.
Οι πολύ λιγότερες άμεσες επιπλοκές, όπως η μετεγχειρητική λεμφόρροια, αλλά και οι απώτερες επιπλοκές, όπως πόνος και λεμφοίδημα, σε σχέση πάντα με την εφαρμογή του κλασικού λεμφαδενικού καθαρισμού, στον οποίο ήταν υποχρεωτικό έως σήμερα να υποβάλλονται όλες οι ασθενείς με καρκίνο μαστού.

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι για τον εντοπισμό και τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής με ειδικό εξοπλισμό (Navigator probe, προμήθεια ράδιο -σεσημασμένου τεχνητίου). Τόσο το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής όσο βεβαίως και ο απαραίτητος για την εξέταση εξοπλισμός δεν υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

8 χρήσεις της βότκας που δεν φαντάζεστε


Η βότκα δεν είναι μόνο για να τη βάζουμε στα κοκτέιλ. Η χρήση της δεν πρέπει να σταματάει εκεί καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να τη χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας.

Καθαρίζει τα κοσμήματα: Αν έχετε κοσμήματα με πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους τότε βάλτε τα σε ένα μπολάκι με βότκα για λίγα δευτερόλεπτα. Τα κοσμήματά σας θα λάμψουν σαν καινούρια.

Απομακρύνει τις βρομιές από χτένες και οδοντόβουρτσες: Αν θέλετε να απολυμάνετε τις βούρτσες, τις χτένες ή τις οδοντόβουρτσες, τότε κάντε το με λίγη βότκα.

Καθαρίζει τέλεια γυάλινες επιφάνειες: Είτε θέλετε να καθαρίσετε τα τζάμια σας, τους καθρέφτες ή οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια στο σπίτι σας, η λύση είναι μία. Βάλτε βότκα μαζί με νερό σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε το μίγμα για να καθαρίσετε τέλεια τις γυάλινες επιφάνειες του σπιτιού σας.

Διώχνει τις ενοχλητικές μυρωδιές: Βάλτε βότκα μέσα σε ένα σπρέι καθαρισμού και ψεκάστε τις υφασμάτινες επιφάνειες του σπιτιού σας αλλά και την παπουτσοθήκη σας. Αμέσως οι ενοχλητικές μυρωδιές θα φύγουν.

Διατηρεί τα λουλούδια φρέσκα: Αν έχετε λουλούδια μέσα σε ένα βάζο και θέλετε να τα διατηρήσετε φρέσκα για περισσότερο καιρό, τότε φτιάξτε ένα μείγμα που να αποτελείται από λίγες σταγόνες βότκα, νερό και 1 κ.γ. ζάχαρη. Βάλτε το μείγμα στο βάζο και φροντίστε να το αλλάζετε μέρα παρά μέρα.

Εξαφανίζει τη μούχλα: Ρίξτε βότκα σε σημεία του σπιτιού που έχουν μούχλα και αφήστε την να απορροφηθεί για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια καθαρίστε την επιφάνεια με ένα πανί και θα έχετε εξαφανίσει μια και καλή τη μούχλα.

Δημιουργήστε το τέλειο αρωματικό: Ενώστε βότκα με αιθέρια έλαια και δημιουργήστε ένα υπέροχο αρωματικό για το σπίτι σας.

Αφαιρεί τα σημάδια από αυτοκόλλητα: Αν έχετε κολλήσει σε κάποια επιφάνεια ή στους τοίχους σας αυτοκόλλητα και αφαιρώντας τα έχουν μείνει σημάδια που δεν φεύγουν, αφαιρέστε τα χρησιμοποιώντας βότκα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αφαιρέσετε τα σημάδια που αφήνουν στο δέρμα οι επίδεσμοι. Διαβάστε εδώ ακόμα ένα τιπ για να αφαιρέσετε τα αυτοκόλλητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμναστική του παπαγάλου


Απολαυστικός!

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα μένατε σε μια πόλη που θα έχτιζε το Facebook;


O Mark Zuckerberg, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια.

Ο Mark Zuckerberg, αφού «έχτισε» το προφίλ του καθένα μας στο Facebook, θέλει τώρα να χτίσει και μια μίνι πόλη-πρότυπο μια ανάσα από τη Σίλικον Βάλεϊ, για τους εργαζόμενους του δημοφιλέστερου ιστοχώρου κοινωνικής δικτύωσης.

Η εταιρεία αγόρασε μια έκταση 56 εκταρίων αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, όπου θα κατασκευαστούν εκτός από γραφεία, οικείες, καταστήματα και ξενοδοχεία.

Η εταιρεία σκοπεύει να μετακομίσει στα νέα της αρχηγεία στο Menlo Park, όπου ζει ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στο Facebook.



Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο cool ποδήλατο, ιδανικό και για σκι


Συνδιάζει δυο extreme αγάπες σε μια.

Τι τέλειο θα ήταν αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε δυο ή τρεις αγάπες μας μαζί! Δηλαδή αν ένας είναι fan του ποδηλάτου και του σκι, τότε να είχε ένα όχημα που να συνδύαζε και τα δυο.

Ή μήπως αυτό γίνεται πλέον; Κι όμως, ναι, το «Sno Bike» που αποτελεί τη σχεδιαστική ιδέα του Venn Industrial Design Consultancy, προκαλεί ενθουσιασμό στους εραστές της περιπέτειας.

Δυστυχώς όπως, το εν λόγω ποδήλατο δεν έχει βγει στην κυκλοφορία καθώς βρίσκεται στο στάδιο της προπαρασκευής.










Διαβάστε περισσότερα...

Στο ίντερνετ από τα 7 τους τα παιδιά


Σε... προέκταση των δακτύλων τους έχει αναδειχθεί το πληκτρολόγιο για τα παιδιά καθώς πάνω από τρεις στους πέντε ανηλίκους μεταξύ 7 έως 12 ετών χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρονικό υπολογιστή και ίντερνετ, ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά χρησιμοποιούν σε εβδομαδιαία βάση κομπιούτερ.

«Εκρηξη» παρουσιάζει και η χρήση του διαδικτύου μεταξύ των παιδιών, η οποία στις ηλικίες 10-12 ετών φτάνει το 93,3%, ενώ στα μικρότερα παιδιά (7-9 ετών) ξεπερνά το 78%. Τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν υπολογιστή και «σερφάρουν» στο διαδίκτυο κυρίως από το σπίτι τους (90%), ενώ ακολουθεί το σχολείο αλλά και φιλικά σπίτια.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ανηλίκων πραγματοποιεί τις... διαδικτυακές του βόλτες από φορητό υπολογιστή (41,9%), πλέον πάνω από ένα στα έξι παιδιά συνδέεται στο Ιντερνετ μέσω τάμπλετ και 5,2% από κινητό τηλέφωνο.

Το κινητό

Αλλωστε δύο στα δέκα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο με τα ποσοστά να είναι χαμηλότερα (8-10%) στις ηλικίες έως εννέα ετών και σημαντικά υψηλότερα (30-34%) μεταξύ 10 έως 12 ετών.

Συγκεκριμένα, το 22,3% των αγοριών και το 19,4% των κοριτσιών ηλικίας 7-12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο. Στην ηλικιακή ομάδα 7-9 ετών τα ποσοστά χρήσης είναι 10,6% στα αγόρια και 8% στα κορίτσια, ενώ σε εκείνη των 10-12 ετών είναι 34% στα αγόρια και 30,8% στα κορίτσια.

Οσο για τους λόγους που επιλέγουν τα παιδιά να συνδεθούν στο διαδίκτυο είναι κυρίως για να παίξουν και να κατεβάσουν παιχνίδια, να ακούσουν και να κατεβάσουν τραγούδια και στην τρίτη θέση έρχεται η αναζήτηση πληροφοριών.

Ωστόσο, αν και ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση του Ιντερνετ, δεν είναι πάντοτε ακίνδυνη και απαιτεί προσοχή, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου για δωδέκατη χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και οι καταγγελίες στην Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή SafeLine, ο αριθμός των οποίων για το 2014 έφτασε τις 3.435.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο απόλυτος ευρωπαϊκός προορισμός για τους αντικαπνιστές


Απαγόρευση του τσιγάρου και στους εξωτερικούς χώρους.

Από την 1η Φεβρουαρίου το Μπρίστολ έγινε η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, που απαγορεύει το κάπνισμα, όχι απλά σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους!

Οι αρχές της πόλης έθεσαν σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα απαγόρευσης του τσιγάρου σε δύο κεντρικές πλατείες, μετά από δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 61% των κατοίκων της πόλης συμφωνούσε με την ιδέα.

Οι δύο πλατείες στις οποίες έχει επιβληθεί η απαγόρευση του τσιγάρου είναι οι Millennium Square και Anchor Square.

Βέβαια, το Μπρίστολ δεν είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που δοκιμάζει ένα παρόμοιο μέτρο, με τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Χονγκ Κονγκ να έχουν ήδη θεσπίσει παρόμοιες απαγορεύσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.


Η πλατεία Millennium Square στο Μπρίστολ.



Διαβάστε περισσότερα...

Θρύλοι της μουσικής που δεν κέρδισαν Grammy


Από τη Diana Ross, στους Led Zeppelin.

Οι αδικίες είναι παντού, σε όλους τους τομείς. Ακόμη και αν σε λένε Bob Marley ή Janis Joplin. Ο λόγος για τα Grammy και τους μέγα καλλιτέχνες που δεν έφυγαν με το πολύτιμο αυτό βραβείο της μουσικής.

Παρακάτω φιγουράρουν μερικοί από τους μουσικούς που αδικήθηκαν.

Diana Ross



RUN DMC



Nickelback



Morrissey



Janis Joplin



Bjork



Bob Marley



Led Zeppelin



Iggy Pop



Busta Rhymes



Tupac



Notorious B.I.G.



Guns N' Roses



Jimi Hendrix



Διαβάστε περισσότερα...

Παπαγάλος μιμείται τους τσακωμούς των ιδιοκτητών του


Είναι ισχυρογνώμων και με πολλά… νεύρα - Δείτε το βίντεο.

Οι παπαγάλοι είναι γνωστοί για το ότι μιμούνται ανθρώπινες φωνές αλλά και συμπεριφορές!

Ένας Κoκατού Molucca –κατάγεται από την Ινδονησία-, που ακούει στο όνομα Peach απομνημόνευσε τους επικούς τσακωμούς των πρώην ιδιοκτητών του, που τελικά πήραν διαζύγιο.

Όπως ανέφερε η νυν ιδιοκτήτρια του, Elaine Sigmon από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, ο παπαγάλος από τις πρώτες ημέρες που τον είχε στο σπίτι άρχισε να φωνάζει σαν να έβριζε κάποιον.

«Ο σύζυγός μου ο Don, καθόταν στην καρέκλα του κοντά στον Peach, όταν άρχισε να φωνάζει και να διαφωνεί. Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τι έλεγε, αλλά σίγουρα είχε άποψη και επέμενε σθεναρά σε αυτή», είπε μιλώντας στην Huffington Post.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φώκιες που... ξεκαρδίζονται


Θα σας φτιάξουν τη διάθεση.

Αν έχετε ανάγκη από κάτι για να σας φτιάξει τη διάθεση αυτή τη μουντή ημέρα, οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ότι πρέπει.

Πρόκειται για φώκιες που γελάνε-ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον-, έτσι όπως τις κατέγραψαν ειδικοί φωτογράφοι άγριας φύσης.
























Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτότυπος τρόπος εκμάθησης αλφάβητου


Όταν ο πατέρας είναι μεταλλάς.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περίεργα ελληνικά επίθετα


Επώνυμα που λένε πολλά...

Αν και δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ούτε μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς στην προτίμηση κάποιου έναντι κάποιου άλλου, το σίγουρο είναι πως πολύ πιο δύσκολα θα λησμονήσει κανείς τον κ. Βόγκα απ’ ότι τον κ. Παπαδόπουλο…

Είναι αλήθεια πως η ελληνική ονοματοδοσία παρουσιάζεται συχνά ιδιαιτέρως ευφάνταστη με νονούς και νονές να κάνουν «αφωνία» στο event της κολυμπήθρας όντας τις περισσότερες φορές απρόθυμοι να απαντήσουν στην ερώτηση «και το όνομα αυτού;», την ώρα μάλιστα που οι γονείς περιχαρείς κορδώνονται που πρωτοτύπησαν... Βέβαια επί ελληνικού εδάφους, στις υψηλότερες θέσεις των charts πρωτοτυπίας δεν κατατάσσονται μόνο τα ονόματα.

Αμείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επώνυμα παρόλο που η επιλογή τους δεν βρίσκεται στη διακριτική μας ευχέρεια... Για την περίπτωση των επωνύμων, επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως εκφράζουν εντοπιότητα, παρέχοντας στοιχεία για την γεωγραφική καταγωγή του καθενός μας, ή ακόμα και επαγγελματική κατάρτιση του προκατόχου συγγενή μας... αν κατηγοριοποιηθούν με βάσει τις εικόνες που φέρνουν στο νου κατά το άκουσμά τους, το αποτέλεσμα έχει σίγουρα πλάκα…

Ο κήπος της Εδέμ…
Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται τα: Τριαντάφυλλος, Γαρύφαλλος, Κηπουρός, Δάφνης, Περιβολάρης, Κρεμμύδας, Πεπόνης, Καρπούζης, Καρύδης, Ραπανάκης, Τσουκνίδας, Νεράντζης, Βερυκοκκάκης, Λόλας, Πατάτας, Λουλούδης, Παπαρούνας, Πυπεργιάς.

Επαγγελματικός προσανατολισμός…
Πολλά από τα επώνυμα της κατηγορίας αυτής μάλιστα έχουν απασχολήσει κατά διαστήματα έντονα την επικαιρότητα...Παπουτσής, Κορδόνης, Ράπτης, Αλευράς, Κουλούρης, Ψύχας, Πήττας, Βαμβακάς, Γανωτής, Γεμιτζής, Μπαλτάς, Μπαχάρης, Μποτάκης, Φούρναρης, Χαλβατζής, Σαμαράς.

Με μουσική χροιά
Σε αυτή την κατηγορία συναντώνται ο κ. Κονσόλας αλλά και ο κ. Τρομπέτας.

Τα dangerous
Έχουν μια επικίνδυνη χροιά... Φυτίλης, Λεπίδας, Σπαθής, Πλαταράς, Αγκαθίδου, Δράκος, Καραμπίνας με αποκορύφωμα τον κ. Κόλυβα…

Επιστροφή στη φύση
Εδώ συναντάμε τον κ.Λαγό,τον κ. Βοσκό, τον κ. Κατσίκη, τον κ. Ποντίκη, τον κ. Μόσχο, τον κ. Γάτη, τον κ. Κουνέλη, τον κ. Λύκο αλλά και τον κ. Ακρίδα.

Τα πτηνά
Εκτός από τον κ.Πουλή και τον «υποκοριστικό» του, κ. Πουλάκη, συναντώνται επίσης ο κ. Παγώνης, ο κ. Περιστέρης, ο κ. Αϊδόνης, ο κ. Κοτούλας, ο κ. Κόρακας, ο κ. Πετειναράκης, ο κ. Κοκορόπουλος καθώς και ο κ. Γκιόνης.

Τα θαλασσινά
Με ηγέτες των Ψαρά και τον Ψαράκη στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται επίσης ο κ. Κάβουρας, ο κ. Πέρκας, ο κ. Καβουράκης, ο κ. Χαβιάρης, και ο κ. Καλαμάρης (διάσημος φίλος του Μπομπ του Σφουγγαράκι). Εδώ θα μπορούσε να προστεθεί και ο κ. Καράβης.

Οι πολύτιμοι λίθοι
Αν και θα μπορούσαμε δεν θα προβούμε σε κοστολόγηση όσον αφορά την αξία του καθενός, απλά θα αναφέρουμε όσους εξ αυτών συναντούνται και σε επίθετο. Ο κ. Μαλαματένιος, ο κ. Ακριβούλης και φυσικά ο κ. Ακριβός, ο κ. Μάλαμας, ο κ. Λίρας, ο κ. Ζαφείρης, ο κ. Διαμάντης, ο κ. Αργυρός, ο κ. Χρυσός. Outsider στην κατηγορία ο κ. Βέρρας, ο οποίος εύκολα συνδυάζεται με τον κ. Γαμβρό…

Τα αθυρόστομα
Ο κ. Τσούλος, ο κ. Πούλος, ο κ. Πίπας, ο κ. Τσιμπούκης, καθώς και ο κ. Τσιπουκάκης, και ο κ. Φλώρος. Επίσης εδώ θα μπορούσαν να προστεθούν και τα Κεφαλάς, αν παραποιούσαμε λίγο τον τόνο, και ίσως κι ο κ. Μπούρδας.

Ό,τι να ’ναι : Η εν λόγω κατηγορία κρατά τα σκήπτρα ….

Αράπης
Αν βασιστούμε στην λαϊκή ρήση του θυμόσοφου λαού, αχώριστος φίλος του κ. Σαπουνάκη...

Ασίκογλου
Λογικά θα χει κι αυτός το σκοπό του…

Κάργας
No further comments…

Εξηνταβελόνη
Ότι κάποιος τις είχε μετρήσει και τις έβγαλε όντως 60;

Χαλακατεβάκης
Αλησμόνητο μαζί με τις υπόλοιπες ατάκες της σειράς…

Ταράτσας
Την έκανε… από κούνια κι έχει και δικαιολογία!

Μπαϊραμιτζλής
Να προσπαθείς να κάνεις check in στο εξωτερικό και να σε βάλει να το κάνεις spelling…. Ομοίως και το Μπαχτζαβάντογλου αλλά και το Ατσικμπάσης

Ζεϊμπέκης
Σίγουρα πρέπει να κάνει παρέα με τον κ. Τεκέ…

Παρτικόλας
Χωρίς λόγια

Τσολιάς
Συνδυάζεται άψογα με το Λεβέντης…Με πιθανότητες να κάνει μελλοντικά κόμμα με κληρονομικό χάρισμα...

Τύπος
Μα τι τύπος αυτός ο Τύπος… πήγαινε σε παρακαλώ τον σημερινό τύπο στον κ. Τύπο και άλλα τέτοια παράδοξα...

Φουκαράς
Με την λογική αίτιο - αιτιατό ταιριάζει άψογα με τον κ. Βόγκα… Αν δε, ονοματοδοτήθηκε λόγω συνήθους πρακτικής προπάππου, τότε σίγουρα δεν πέρναγε καλά, κανένας από τους δύο. Και φυσικά και οι δύο μπορούν να απευθυνθούν στον κ. Μαντήλα να κλάψουν…

Φούσκας
Λόγω συνειρμού με τη χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας δύσκολα τον φαντάζεται κανείς λιτοδίαιτο…

Ψυχούλας
Μεγάλη καρδιά λέμε…

Ήσυχος
Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ως αντίθετο του κ. Βήχα

Καμμένος
Ξεκόλλα…

Πέτσας
Πρόβειος και παραδοσιακός...

Μπουγάτσας
Εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενος μάλλον

Ρέντας
Ο φόβος και ο τρόμος των καζίνο και άλλων τυχερών παιγνίων...

Και φυσικά υπάρχουν κι εκείνα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην θηλυκή εκδοχή τους με τα περισσότερα μάλιστα να συνδυάζονται άψογα με θαλασσινά...

κα Τυρού
κα Ούζα
κα Ρετσίνα...



Διαβάστε περισσότερα...

Ακούστε 20 ερωτικά τραγούδια με 20 διαφορετικούς τρόπους


Ο έρωτας περνάει και από τα όργανα ακοής.

Ο Anthony Valbiro (με το όνομα «Ten Second Songs» στο YouTube), δημιούργησε ένα σπέσιαλ αφιέρωμα για την ημέρα των ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου.

Τι σκαρφίστηκε; Ο Valbiro, τραγουδιστής στο επάγγελμα, έκανε κάτι ιδιοφυές: έχετε άραγε φανταστεί, πώς θα ακουγόταν ο Φρανκ Σινάτρα αν τραγουδούσε Metallica; Ή αν οι Pantera τραγουδούσαν Bob Marley; Αν και, πατήστε το play στο βίντεο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο προστατεύει το κλουβί από ένα λευκό καρχαρία;


Βίντεο που κόβει την ανάσα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το περιστρεφόμενο ξενοδοχείο της Πορτογαλίας


Κοιμάσαι με θέα στο βουνό και ξυπνάς με θέα στον ποταμό.

Αφού δοκιμάσετε μερικές από τις καλύτερες ετικέτες κρασιού που διαθέτει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, μπορεί να νιώσετε το κεφάλι σας να… κάνει κύκλους.

Οι τοίχοι όμως δε γυρίζουν επειδή ήπιατε πολύ, αλλά γιατί το ξενοδοχείο… κάνει κύκλους στην πραγματικότητα.

Το περιστρεφόμενο ξενοδοχείο Design & Wine Hotel βρίσκεται στο παραλιακό θέρετρο Caminha στην Πορτογαλία.

Διαθέτει πέντε σουίτες σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με έναν περιστρεφόμενο πυλώνα 18 τόνων.



Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία αυτού του ξενοδοχείου ήταν απλή: να προσφέρουν διαφορετική θέα στους ενοίκους των δωματίων. Με άλλα λόγια, όσοι πέφτουν για ύπνο βλέποντας τα όρη Santa Tecla να ξυπνούν με θέα στον ποταμό Minho.



Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενες… στομαχικές διαταραχές, καθώς τα δωμάτια μετακινούνται μόλις κατά 35 μοίρες δύο φορές την ημέρα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες.

Η διαμονή στοιχίζει από 90 ευρώ τη βραδιά.



Υπεύθυνος για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του ξενοδοχείου είναι ο Pedro Guimarães, ο οποίος ήθελε να προσφέρει μια νότα ανανέωσης στο χώρο των ξενοδοχείων πολυτελείας.

Συνολικά το ξενοδοχείο διαθέτει 23 δωμάτια, τα οποία –εκτός από τις 5 σουίτες- βρίσκονται σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα που σφύζει από ιστορία και παράδοση.



Το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο ακολουθεί μια οικολογική πολιτική, τροφοδοτούμενο με ενέργεια από ηλιακά πάνελ και αυτόματο φωτισμό σε κάθε δωμάτιο, για την εξοικονόμηση ενέργειας.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...