Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο «κίνημα της πατάτας» και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου



Θα διανεμηθούν 50 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου.

Στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για τη διάθεση φθηνών αγροτικών προϊόντων προχωρά ο δήμος Ελευθερίου - Κορδελιού, ξεκινώντας τη δράση του με τη διανομή 50 τόνων πατάτας Νευροκοπίου σε τιμή παραγωγού (0,25 λεπτά/κιλό), το Σάββατο 17 Μαρτίου.

Η διανομή της φθηνής πατάτας σε όσους καταναλωτές παραγγείλουν από πριν, θα γίνεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι σε δύο σημεία (από 25 τόνους έκαστο) και συγκεκριμένα στην οδό Παπάγου, μπροστά στο 1ο Λύκειο (για τη δημοτική κοινότητα Κορδελιού) και στην Ηρώων Πολυτεχνείου με προσέλευση από την οδό Εθνικής Αντίστασης (για τη δημοτική κοινότητα Ευόσμου).

Οι παραγγελίες θα γίνονται μόνον μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του δήμου www.kordelio-evosmos.gr., από τη Δευτέρα μέχρι τις 14/3.

Ανώτατο όριο παραγγελίας θα είναι τα 60 κιλά, δηλαδή τρεις σάκοι κατ' άτομο, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Όσοι δεν προλάβουν την πρώτη διανομή πατάτας θα ενημερωθούν έγκαιρα για την επόμενη. Στο μέλλον η πρωτοβουλία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητικό συνέδριο για το περιβάλλον στον Δήμο Αθηναίων



Διοργανώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή».

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και τη συμμετοχή μαθητών σε ζητήματα περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε το 13ο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον, που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Οι μαθητές συζήτησαν το θέμα «Ρίο+20», με αφορμή την 4η «Διάσκεψη Κορυφής για τη Γη», που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Συμμετείχαν τα σχολεία: Α ,Β και Γ Αρσάκειο Δημοτικό Ψυχικού, Γυμνάσιο Ιταλικής Σχολής, 123ο Δημοτικό Αθηνών, 42ο Γυμνάσιο Αθηνών, Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, 4ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας, Γερμανική Σχολή Αθηνών.

Από την πλευρά του δήμου Αθηναίων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου, εξήρε τη σημασία του για το Περιβάλλον και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τα έργα του Δήμου Αθηναίων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους δύο κρατούμενος έχει φυματίωση

Ένας στους δύο κρατούμενος έχει φυματίωση

Στις φυλακές Δομοκού βρίσκονται 850 άνθρωποι.

Από τα στοιχεία της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Λαμίας βρέθηκε ότι από τους 373 κρατούμενους που επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη κλινική το τελευταίο διάστημα, οι 171 «δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux)».

Ύστερα από αυτό ο διευθυντής της κλινικής του νοσοκομείου Λαμίας, Κώστας Καρκάνης, έστειλε επείγον έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής της κλινικής αποκαλύπτει ότι παρατηρείται «αύξηση των προσερχόμενων στο νοσοκομείο μας με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις φυλακές Δομοκού», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ενώ, παράλληλα, συγκρίνοντας τα συγκεκριμένα ποσοστά της μόλυνσης μέσα στις φυλακές εκτιμά ότι «αυτή βρίσκεται στο πενταπλάσιο σχεδόν απ’ ό,τι στο γενικό πληθυσμό».

«Πρόκειται για ένα στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό, που δεν μας επιτρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια», υπογραμμίζει ο κ. Καρκάνης, καθώς κοινοποίησε τα συγκεκριμένα στοιχεία προς όλες τις κατευθύνσεις, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις.

Ο ίδιος προτείνει γενίκευση των εξετάσεων στο σύνολο των κρατουμένων, αφού μέσα στις φυλακές Δομοκού βρίσκονται περίπου 850 άνθρωποι.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, «πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Λαμίας, όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας Δομοκού, ενώ ζητά παράλληλα να λειτουργήσει το ιατρείο και στις φυλακές Δομοκού «προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και τους οικείους των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριότατα του πληθυσμού του Ν. Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στη Φθιώτιδα, Βασίλης Κυριακάκης.

Πριν από τρεις βδομάδες ο Ιατρικός Σύλλογος της Φθιώτιδας, με ανακοίνωσή του, χτυπούσε «καμπανάκι κινδύνου» τόσο για τη φυματίωση όσο και για την ελονοσία, παίρνοντας σαν αφορμή την κατάσταση που επικρατεί είτε στις φυλακές Δομοκού, όπου συσσωρεύεται υπέρμετρα μεγάλος αριθμός κρατουμένων, είτε μετακινούμενων πληθυσμών Ρομά που έχουν εγκατασταθεί κοντά σε περιοχές, όπου υπάρχουν ορυζώνες και η μεγάλη ανάπτυξη των κουνουπιών είναι δεδομένη.

«Καλέσαμε την Περιφέρεια και το σύνολο της Αυτοδιοίκησης να αρχίσουν άμεσα τις δικές τους ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών πριν είναι αργά. Εμείς, πάντως, ως επιστημονική κοινότητα, ανησυχούμε ιδιαίτερα», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Φθιώτιδας, Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος.

Ιδιαίτερα, όσον αφορά τα κρούσματα φυματίωσης που έχουν διαπιστωθεί στις φυλακές Δομοκού, ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Λαμίας είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός για το σύνολο του πληθυσμού της περιοχής, καθώς υποστηρίζει πως «η διαπίστωση της νόσου δεν σημαίνει απαραίτητα και προσβολή», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Καρκάνης, τονίζοντας, συγχρόνως, ότι «σε λίγο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε συγκεκριμένα πράγματα».


Διαβάστε περισσότερα...

Απογραφή και διασταύρωση πληροφοριών αποκλείουν τις συντάξεις μαϊμού



Διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

«Η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ έχει φροντίσει να αναζητηθούν με κάθε νόμιμο μέσο τα παρανόμως εισπραχθέντα ποσά συντάξεων και έχει μεριμνήσει για την αποτροπή κάθε τέτοιας ζημιάς στο μέλλον», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Σκραφνάκη.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός, «η διοίκηση του Ιδρύματος εφαρμόζει πλέον το μέτρο της ετήσιας απογραφής των συνταξιούχων, με την υποχρέωση της παρουσίας τους στα πιστωτικά ιδρύματα και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου, με σκοπό να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα αχρεώστητης καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών».

Για τον ίδιο λόγο, όπως εξηγεί ο κ. Κουτρουμάνης, αντλούνται και διασταυρώνονται πληροφορίες τόσο από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με τις δηλώσεις που αφορούν θανάτους συνταξιούχων, όσο και από τις αρμόδιες Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπου κατατίθενται τα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας μετά τον θάνατο.

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει επίσης ότι από την 1η Νοεμβρίου 2011 διακόπηκε η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων που δεν απογράφηκαν μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

«Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ιδρύματος και του ελληνικού δημοσίου ευρύτερα, η διοίκηση έχει αναθέσει στους διευθυντές των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την αρμοδιότητα κατάθεσης μηνυτήριων αναφορών στην εισαγγελία Πρωτοδικών κατά των προσώπων που εισέπραξαν παρανόμως συντάξεις θανόντων συνταξιούχων, δηλαδή κατά των συνδικαιούχων κοινού λογαριασμού των συνταξιούχων ή κατά των κληρονόμων οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει δήλωση αποποίησης κληρονομιάς, στην περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό», θυμίζει ο κ. Κουτρουμάνης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, μέχρι σήμερα οι περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων κύριας σύνταξης ανέρχονται σε 7.100 και οι περιπτώσεις επικουρικής σύνταξης σε 2.249.

Από αυτές τις περιπτώσεις, οι 2.400 αφορούν τα ίδια άτομα, που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη. Όμως, όπως τονίζει ο κ. Κουτρουμάνης, «αυτοί οι αριθμοί βαίνουν καθημερινά μειούμενοι, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την έγκαιρη τακτοποίηση της απογραφής (πχ συνταξιούχοι ασθενείς που χρήζουν δικαστικής συμπαράστασης, που βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό, που είναι ανήλικοι (τέκνα) χωρίς αστυνομική ταυτότητα κ.α.) και για τις οποίες έχει ληφθεί μέριμνα από τη διοίκηση, ώστε να διευκολυνθούν με κάθε πρόσφορο μέσο».


Διαβάστε περισσότερα...

Οι κίνδυνοι που κρύβει το ηλεκτρονικό τσιγάρο



«SOS» εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία.

Έντονες ενστάσεις της για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσο διακοπής του καπνίσματος διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (E.R.S).

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι βάσει των τρεχουσών πληροφοριών και της διαθέσιμης έρευνας, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν ασφαλή εναλλακτική λύση για το κάπνισμα ή για τη διακοπή του ενώ παράλληλα δεν θεωρούνται κατάλληλα για χρήση σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται. Παράλληλα, η ERS προειδοποιεί ότι σε κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχονται καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Η επιστημονική Εταιρεία προχώρησε στην επίσημη υιοθέτηση της παραπάνω θέσης καθώς έκρινε ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σωστή ενημέρωση, δεδομένης της έκτασης χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα στα ΜΜΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα λοιπόν με το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, η E.R.S αντιτίθεται στη χρήση όλων των προϊόντων καπνού καθώς και στην προώθηση προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση, όπως ο μασώμενoς καπνός και άλλα νέα προϊόντα, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος ενδοστοματικά απoρροφούμενου καπνού), το μασώμενο καπνό και το ναργιλέ.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα προϊόντα θεωρούνται ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο ή ότι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή.

Αντίθετα, διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών, θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατους ελέγχους σε δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης. Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

«Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες, και μάλιστα πρόσφατα και από τη χώρα μας, με δημοσίευση στον ιατρικό τύπο, που δείχνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των προϊόντων αυτών.

Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα καρκινογόνο προϊόν για άλλο» τονίζει η κα. Χριστίνα Γκράτζιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές του άρθρου 14 της σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος (FCTC) και ως εκ τούτου η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους».

Στην Ελλάδα ειδικότερα, στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία», σχεδιάζεται η πραγματοποίηση περαιτέρω ειδικής έρευνας σε καπνιστές από το γενικό πληθυσμό και σε καπνιστές με αναπνευστικά προβλήματα σχετικά με την επίδραση της διακοπής του καπνίσματος, τον έλεγχο του stress και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στόχος του νέου Κέντρου είναι η έρευνα και η εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων για τη διακοπή του καπνίσματος σε καπνιστές που θέλουν να κόψουν το τσιγάρο καθώς και σε ομάδα καπνιστών ασθενών με αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα χρόνια προβλήματα υγείας και σε άλλους ειδικούς πληθυσμούς καπνιστών.


Διαβάστε περισσότερα...

Συγχέουν την ψωρίαση... με την πιτυρίδα



Ποια είναι τα φυσικά συμπτώματα της πάθησης.

Έρευνες δείχνουν ότι χιλιάδες ασθενείς με ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, καθυστερούν να επισκεφτούν το δερματολόγο τους, γιατί νομίζουν ότι έχουν πιτυρίδα και χρησιμοποιούν σαμπουάν τα οποία μπορεί να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής ανέρχονται σε 120.000. Τα φυσικά συμπτώματα του κνησμού και των λεπιών δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ασθενών, ενώ η προκατάληψη του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό αποκλεισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη. Πολλοί είναι εκείνοι που λανθασμένα θεωρούν τη νόσο μεταδοτική και ζητούν από τους ασθενείς να απομακρυνθούν από τις πισίνες και τα κομμωτήρια.

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν νέες εξελιγμένες τοπικές θεραπείες διαθέσιμες για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Έχουμε νέες φαρμακοτεχνικές μορφές ειδικά σχεδιασμένες για το τριχωτό της κεφαλής, που δε μυρίζουν, δεν ερεθίζουν το δέρμα, είναι εύκολες στη χρήση και προσφέρουν αποτέλεσμα ακόμη και σε μία εβδομάδα» ανέφερε ο ο Αν. Καθηγητής Δερματολογίας Δημήτρης Ρηγόπουλος. «Το Xamiol gel για παράδειγμα εφαρμόζεται μόνο μία φορά την ημέρα και το 30% των ασθενών καθαρίζει ή σχεδόν καθαρίζει από την πρώτη εβδομάδα, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα το ποσοστό φτάνει περίπου στο 60%».

Μέχρι τώρα οι θεραπείες για το τριχωτό της κεφαλής είχαν δυσάρεστη οσμή, άφηναν λεκέδες σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα και απαιτούσαν ενασχόληση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση και άγχος στους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο που το 40% των ασθενών δε συμμορφώνεται με τη θεραπεία με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα μορφή gel, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά ημερησίως. Το νέο gel είναι ένας συνδυασμός δυο ουσιών, της καλσιποτριόλης και της βηταμεθαζόνης (Xamiol gel 60gr). Η νέα μορφή είναι ένα άνυδρο gel (oleogel) που προσφέρει μαλακτικές ιδιότητες. Δεν περιέχει αλκοόλ και έτσι δεν ερεθίζει και δεν ξηραίνει το δέρμα.

«Εάν κάποιος έχει δοκιμάσει διάφορα αντιπιτυριδικά σαμπουάν χωρίς αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να επισκεφτεί το δερματολόγο του, γιατί μπορεί να πάσχει από ψωρίαση. Εμείς οι δερματολόγοι έχουμε πολλά όπλα να αντιμετωπίσουμε αυτή την πάθηση και οι ασθενείς μπορούν να είναι πιο αισιόδοξοι, ότι μπορούν να ζουν καλά με την ψωρίαση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ρηγόπουλος, δίνοντας ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα ωφέλιμα λιπαρά;



Χρειαζόμαστε τα καλά λιπαρά για καλύτερη απορρόφηση βιταμινών.

Τα λιπαρά δέχονται πολλή κριτική και παρουσιάζονται συχνά ως απαγορευτικά για όσες κάνουν δίαιτα, όμως στην πραγματικότητα αποτελούν βασικό θρεπτικό συστατικό για ένα υγιές σώμα.

Αν και οι υπερβολικές ποσότητες και τα λάθος είδη λιπαρών προκαλούν αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα, λίγα και καλά λιπαρά μπορούν αντίστοιχα να περιορίσουν κάποιους κινδύνους. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τελείως τα λιπαρά όταν κάνουν δίαιτα, αγνοώντας ότι κάποια λιπαρά σε συνιστώμενες ποσότητες μπορούν να τις βοηθήσουν να χάσουν τα κιλά τους εξασφαλίζοντας περισσότερη νοστιμιά και γρηγορότερες καύσεις.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα λιπαρών για τις γυναίκες είναι 20-35% των ημερήσιων θερμίδων. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2000 θερμίδες (αν και πρέπει να λάβουμε υπόψη και το σωματικό βάρος) και επομένως τα λιπαρά που πρέπει να καταναλώνουν κάθε μέρα είναι 44-78 γρ.

Στα συσκευασμένα προϊόντα θα δείτε πίνακες με όλα τα στοιχεία που περιέχουν ενώ για τα υπόλοιπα μπορείτε να βρείτε αντίστοιχους πίνακες περιεκτικότητας στο Internet ή σε ειδικά iPhone apps. Άνδρες και γυναίκες χρειάζονται τα καλά λιπαρά για καλύτερη απορρόφηση βιταμινών, παραγωγή ενέργειας και εξισορρόπηση των ορμονών. Μη επαρκή ποσότητα προκαλεί διαταραχές στον «κύκλο» των γυναικών και τη γονιμότητα. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Θα σας τα προσφέρουν απλόχερα τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Στοχεύστε στα ακόρεστα λιπαρά που εντοπίζονται στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τα avocados, το σολομό και τους σπόρους, γιατί αυτά ενισχύουν την καρδιά ρίχνοντας τα επίπεδα κακής χοληστερίνης. Κορεσμένα είναι τα λιπαρά που βρίσκονται στο κρέας, το βούτυρο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τροπικά έλαια. Αυτά φράζουν τις αρτηρίες και ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Οι ειδικοί συστήνουν να μην ξεπερνάνε το 7% των ημερήσιων θερμίδων ή αλλιώς τα 15γρ. σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων. Τα τρανς λιπαρά είναι φτιαγμένα από τον άνθρωπο και βρίσκονται σε τηγανητό junk food και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά αυξάνουν συνολικά τη χοληστερίνη και πρέπει να αποφεύγονται τελείως.

Ενδεικτικά, ένα υγιεινό ημερήσιο πρόγραμμα 2000 θερμίδων για γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνει 58 γρ. καλά λιπαρά κατά μέσο όρο. Ξεκινήστε με μία μερίδα αλεσμένο σιτάρι ή βρώμη, μία κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά, μία μεσαία μπανάνα και ελάχιστα αμύγδαλα. Για μεσημεριανό, δοκιμάστε μία μερίδα crackers ολικής άλεσης και μία μαρουλοσαλάτα με μία κούπα αχνιστά πράσινα φασολάκια, μία βραστή πατάτα, λίγο τόνο σε νερό, μισή κουταλιά ελαιόλαδο και όσο λεμόνι θέλετε.

Στο δείπνο συνδυάστε μία κούπα βρασμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης με λίγη σάλτσα ντομάτας, λίγο τριμμένο τυρί διαίτης, ένα μεσαίου μεγέθους φιλέτο γαλοπούλας και μία κούπα μπρόκολο στον ατμό. Για snacks επιλέξτε ανάμεσα σε ένα άπαχο γιαουρτάκι με λίγα αμύγδαλα, μία φρυγανιά σίκαλης με light cream cheese και γαρνιτούρα από βατόμουρο/ρόδι ή ένα παξιμάδι με σολομό και αγγουράκι.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνουν τα όργανα θανατοποινιτών για μεταμοσχεύσεις



Ξεπερνούν το 1 εκατ. οι ασθενείς που περιμένουν στις λίστες.

Ο κινέζος υφυπουργός Υγείας, Χουάνγκ Τζιεφού, παραδέχτηκε ότι οι θανατοποινίτες που εκτελούνται αποτελούν τη βασική πηγή των οργάνων που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις, καθώς είναι ελάχιστοι οι εθελοντές δωρητές.

Το Πεκίνο προσπαθεί εδώ και καιρό να περιορίσει αυτήν την πρακτική, όμως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως βασική πηγή τους θανατοποινίτες λόγω της αυξημένης ζήτησης και της συνεχιζόμενης έλλειψης οργάνων για μεταμοσχεύσεις, εξήγησε ο Χουάνγκ μιλώντας στην εφημερίδα Φάζι Ριμπάο.

Το 2007 η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δωρητών, αλλά με πολύ μικρά αποτελέσματα.

Πρόσφατα ο επίσημος Τύπος ανέφερε ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 10.000 μεταμοσχεύσεις αλλά οι άνθρωποι που περιμένουν στις λίστες για να βρουν κάποιο όργανο φτάνουν το 1,3 εκατομμύριο.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στην Κίνα παραμένει μυστικός. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Duihua («Διάλογος»), βασιζόμενη σε μια έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο γίνονται 4.000 εκτελέσεις.

Η Ένωση Ιατρών της Κίνας είχε εκφράσει την άποψη ότι τα όργανα των εκτελεσμένων θα πρέπει να δίνονται αποκλειστικά σε συγγενικά τους πρόσωπα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ροχαλητό... σημάδι συναισθηματικών προβλημάτων



Ζητήματα συμπεριφοράς παιδιών συνδέονται με διαταραχές στην αναπνοή
.
Αμερικανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 παιδιά έδειξε ότι τα μικρά παιδιά που ροχαλίζουν πολύ ή έχουν κάποια άλλη αναπνευστική δυσκολία τις νύχτες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπεριφορικά ή συναισθηματικά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics, δεν είναι η πρώτη που συνδέει ζητήματα συμπεριφοράς με διαταραχές στην αναπνοή στη διάρκεια του ύπνου με τα παιδιά είτε να ροχαλίζουν, είτε να αναπνέουν από το στόμα ή να πάσχουν από υπνική άπνοια.

«Δεν επινοήσαμε τον συσχετισμό» είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Κάρεν Μπόνακ στο Κολλέγιο Ιατρικής Άινσταϊν της Νέας Υόρκης.

Αλλά η έρευνα της ομάδας της, η οποία παρακολούθησε περισσότερα από 13.000 παιδιά από τη νηπιακή ηλικία ως τα επτά τους χρόνια, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για αυτό το πρόβλημα.

Από τα παιδιά αυτά, το 45% παραμένει χωρίς προβλήματα αναπνοής τη νύχτα, σύμφωνα με τους γονείς τους. Τα υπόλοιπα εμφάνισαν συμπτώματα κάποια στιγμή στη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας ή τα πρώτα χρόνια της παιδικής.

Το 8% των παιδιών εμπίπτει στην «χειρότερη» κατά τους ερευνητές κατηγορία με προβλήματα αναπνοής που κορυφώθηκαν στην ηλικία των δύο και των τριών και επέμειναν.

Συνολικά, η ομάδα της Μπόνακ διαπίστωσε ότι τα παιδιά με προβλήματα αναπνοής στον ύπνο ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μέχρι τα επτά τους χρόνια διαταραχές της συμπεριφοράς ή συναισθηματικές, όπως Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) ή άγχος.

Σχεδόν το 13,5% είχαν τέτοια συμπτώματα στα επτά τους, σε αντίθεση με λίγο πάνω από το 8% των παιδιών που είχαν απαλλαγεί από προβλήματα αναπνοής στον ύπνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Φρουκτόζη ή ζάχαρη;



Νέα έρευνα εντοπίζει διαφορά ανάμεσα στα δύο γλυκαντικά.

Ο έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον η μεγάλη κατανάλωση φρουκτόζης απειλεί την υγεία αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, την πιθανότητα για ασθένειες των νεφρών και για διαβήτη, έφερε στην επιφάνεια την έρευνα ομάδας του University of Colorado School of Medicine, που συγκρίνει τα αποτελέσματα δύο γλυκαντικών στη δυτική διατροφή.

Μελετήθηκε η φρουκτόζη που προκύπτει συνήθως από σιρόπι καλαμποκιού και η λευκή ζάχαρη σε σχέση με τον αντίκτυπό τους λίγες ώρες μετά την πέψη.

Ιστορικά, και οι δυο ουσίες έχουν χαρακτηριστεί ως όμοιες ως προς τις συνέπειες στον οργανισμό. Ωστόσο αυτή η έρευνα εντοπίζει τη μικρή αλλά σημαντική διαφορά τους.

Βρέθηκε ότι η δομή τους συντελεί σε διαφορετική απορρόφηση από το αίμα. Η ζάχαρη έχει 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη ενώ η φρουκτόζη που καταναλώνουμε έχει 55% φρουκτόζη και 45% γλυκόζη. Σε αυτή τη διαφορά οφείλεται και το γεγονός ότι η φρουκτόζη είναι λίγο πιο βλαβερή.

Στην έρευνα που έγινε με συνεργασία και άλλων επιστημόνων από το University of Florida, βρέθηκε ότι η φρουκτόζη αυξάνει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα οδηγώντας σε αύξηση του ουρικού οξέως και της αρτηριακής πίεσης.

Ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά μακροπρόθεσμα και πόσο πολύ επηρεάζει τον οργανισμό, όμως το βέβαιο είναι ότι τα δύο γλυκαντικά δεν είναι ίδια.

Καλό λοιπόν είναι να αποφεύγουμε τη φρουκτόζη και άλλα αναψυκτικά, σνακ ή γλυκά που την περιέχουν, μέχρι να διαπιστώσουμε περισσότερα για το μικρό, μεγάλο ή ασήμαντο μέγεθος των επιπτώσεων. Μπορούμε άλλωστε να αντικαταστήσουμε 100% οποιαδήποτε μορφή ζάχαρης με μέλι που είναι υγιεινό και διαθέσιμο σε πολλές ποικιλίες στη χώρα μας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι προστασίας των αλιευμάτων



Εξασφαλίζοντας την υγιεινή και την ασφάλεια των ψαριών στο σπίτι σας.

Τα αλιεύματα αποτελούν τροφή μεγάλης διατροφικής αξίας και γι’ αυτό πρέπει να επιλέγονται εντός του διαιτολογίου μας 1-2 φορές εβδομαδιαίως. Οι πρωτεΐνες των ψαριών έχουν τεράστια βιολογική αξία διότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ είναι πιο εύπεπτες από αυτές των ζώων αφού περιέχουν μικρότερη ποσότητα συνδετικού ιστού και κολλαγόνου.

Το λίπος των αλιευμάτων είναι πλούσιο σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μικρής και μακράς αλύσου (λινολενικό οξύ, DHA, EPA).Τα ω-3 μετατρέπονται εντός του οργανισμού σε ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα λευκοτριένια και οι προσταγδαλίνες, ενώ έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, τη βελτίωση της όρασης και την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Παράλληλα, τα ψάρια και θαλασσινά είναι πολύ καλή πηγή ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Τα ψάρια που καταναλώνονται με τα οστά παρέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, ενώ τα ψάρια της θάλασσας είναι καλή πηγή ιωδίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Τι συμβαίνει με τη συντήρησή τους;

Τα αλιεύματα ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων. Λόγω του υψηλού τους pH αλλοιώνονται ταχύτατα μετά το ψάρεμα, με συνέπεια τη μείωση της θρεπτικής τους αξίας. Γι’ αυτό μετά την αλιεία επεξεργάζονται και δίνονται προς κατανάλωση εντός τριμμένου πάγου, όπου διατηρούνται σε καλή ποιότητα για μερικές ημέρες.

Πώς μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εάν ένα ψάρι είναι μπαγιάτικο;

Τα βασικά χαρακτηριστικά του «μπαγιάτικου ψαριού» είναι τα εξής: δυσάρεστη οσμή, γλοιώδης επιφάνεια, διογκωμένη κοιλιά, θολά μάτια και βυθισμένες κόγχες, εύκολη απολέπιση και αποσπλάχνιση, μη ελαστική σάρκα, αφυδάτωση δέρματος και αποχρωματισμοί.

Γιατί είναι σημαντικό να αγοράζουμε φρέσκα ψάρια;

Τα ψάρια, μετά το θάνατο αρχίζουν να αναπτύσσουν μικρόβια που βρίσκονται κυρίως στην επιφάνεια, τον εντερικό σωλήνα ή τα βράγχια τους. Τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στα ψάρια από τη δράση διαφόρων μικροβίων και από άλλους παράγοντες είναι τα εξής: Τροφικές δηλητηριάσεις και σοβαρά προβλήματα υγείας ιδίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, εάν τα ψάρια δεν συντηρηθούν σωστά και δεν γίνει σωστό μαγείρεμα. Αυτές οφείλονται σε δράση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως Campylobacter jejyni, Clostridium botulinum, Shigella sp., Vibrio sp., Listeria sp. κ.α. Παραγωγή δυσάρεστων γεύσεων και οσμών, μείωση της ελαστικότητας και άλλες αλλοιώσεις που χαρακτηρίζουν τα μπαγιάτικα ψάρια.

Αυτές οφείλονται στη δράση αλλοιωγόνων μικροοργανισμών, όπως μικρόκοκκοι, εντερόκοκκοι, ψευδομονάδες και εντεροβακτηρίδια κ.α.Σκομβροειδής δηλητηρίαση: Τοξίνωση που μπορεί να εμφανιστεί όταν τα ψάρια δεν συντηρούνται σωστά, οπότε τα μικρόβια διασπούν τις πρωτεΐνες τους και παράγουν ισταμίνη, μια επικίνδυνη αλλεργιογόνο ουσία. Η ουσία αυτή μπορεί να παραχθεί και στα τυριά, αν και συνήθως σε μικρές ποσότητες. Γι’ αυτό σε ορισμένα άτομα με αλλεργία στην ισταμίνη αποτρέπεται να αθροίζουν στο ίδιο γεύμα τους τα τρόφιμα αυτά.Το πρόβλημα του υδραργύρου: Ο υδράργυρος βρίσκεται φυσικώς στο νερό και όταν προσληφθεί εκ των ιχθύων δεν αποβάλλεται, αλλά συγκεντρώνεται εντός των οργάνων τους. Τα ψάρια μεγάλης ηλικίας και μεγάλου μεγέθους δύναται να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, ίσως και άνω του ορίου του 1 ppm, που είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση των μεγάλων ψαριών (ξιφίας, καρχαριοειδή κ.α.) πρέπει να γίνεται με μέτρο, ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Εφόσον διαλέξετε με προσοχή τα ψάρια, για την αποφυγή της ανάπτυξης μικροοργανισμών στο σπίτι και με στόχο την αύξηση του χρόνου συντήρησης πρέπει να εφαρμόζονται σωστά οι εξής μέθοδοι:

Ψύξη: Οι ιχθύες ψύχονται μετά το ψάρεμα και διατηρούνται μέχρι τη διάθεσή τους. Κατά την ψύξη επιβιώνουν κάποια ψυχρόφιλα βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπαση των πρωτεϊνών και του λίπους, μειώνοντας τη θρεπτική αξία του ψαριού. Επίσης, δύναται να χαθούν κάποια υδατοδιαλυτά συστατικά λόγω εξάτμισης. Για την αποφυγή αυτών των φαινομένων όταν ψύχουμε ψάρια στο οικιακό ψυγείο, πρέπει πάντα να τα σκεπάζουμε με σελοφάν, να τα τοποθετούμε σε σημείο υψηλής ψύξης (1-3 οC) και να τα αφήνουμε στο ψυγείο όσο το δυνατόν λιγότερο (1-2 ημέρες).

Κατάψυξη: Μέθοδος που προάγει τη μακρά συντήρηση των ιχθυρών μέσω της πήξης της σάρκας τους. Πολλές φορές γίνεται εντός των αλιευτικών πλοίων. Η επί μακρόν κατάψυξη προκαλεί σκλήρυνση της σάρκας των ψαριών, απώλειες νερού και υδατοδιαλυτών βιταμινών, απώλεια του χυμώδους και υποβάθμιση της ποιότητας. Γι’ αυτό πρέπει τα ψάρια να καλύπτονται με ειδικό σελοφάν κατά την κατάψυξη, ενώ η κατάψυξη πάνω από 3-6 μήνες οδηγεί σε μείωση της θρεπτικής τους αξίας, ανάλογα την περίπτωση. Αλάτιση: Η αλάτιση των ψαριών αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους επειδή μειώνει το απαραίτητο για τους μικροοργανισμούς νερό και μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι. Κατά την αλάτιση τα ψάρια πλένονται, τεμαχίζονται και προστίθεται ξηρό αλάτι σε ποσοστό 30-35% του βάρους τους (π.χ. ρέγκες, σαρδέλες). Έπειτα τοποθετούνται για μερικές μέρες σε βαρέλια ή δοχεία κατά στρώσεις ψαριών-άλατος. Στη βιομηχανική αλάτιση χρησιμοποιούνται μαζί με το μαγειρικό άλας και νιτρικά ή νιτρώδη άλατα.

Κάπνιση: Η κάπνιση είναι μια μέθοδος που βασίζεται στη μερική αφυδάτωση και την εισδοχή εντός του ψαριού αρωματικών, φαινολικών και άλλων βακτηριοστατικών ουσιών, με συνέπεια την αύξηση του χρόνου συντήρησης. Τα ψάρια πλένονται, εκσπλαχνίζονται, αφαιρείται το κεφάλι, τεμαχίζονται και αλατίζονται με υγρή ή ξηρή άλμη. Ακολουθεί στέγνωμα και κάπνιση (θερμή ή υγρή). Κάποιες φορές η κάπνιση γίνεται σε ολόκληρα ψάρια (π.χ. καπνιστός σολομός). Τα καπνιστά ψάρια οξειδώνονται σχετικά εύκολα, λόγω των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ οι βιταμίνες δεν επηρεάζονται σημαντικά. Εντούτοις, η διαδικασία του καπνισμού περιλαμβάνει πάντα και διαδικασία αλιπάστωσης, με συνέπεια τα καπνιστά ψάρια να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα αλατιού και νιτρωδών αλάτων.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες σε αντισώματα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ



«Φρενάρουν» την πρωτείνη Dkk1.

Αντισώματα που μπλοκάρουν τη διαδικασία της αποσύνθεσης των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες μετά από πειράματα σε ποντίκια.

Με την ανακάλυψη αυτή αυξάνονται οι ελπίδες για μια μελλοντική βελτιωμένη αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής πάθησης από το αρχικό στάδιο της, προτού προχωρήσει και γίνει μη αναστρέψιμη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Πατρίτσια Σαλίνας του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου (UCL) ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα αντισώματα «φρενάρουν» την πρωτεΐνη Dkk1, με αποτέλεσμα να σταματά ο σχηματισμός της πλάκας του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Η επέκταση αυτής της πλάκας συνιστά παράγοντα-κλειδί για τη σταδιακή επιδείνωση της νόσου. Όσο διευρύνεται η πλάκα του αμυλοειδούς, τόσο μεγαλώνει η απώλεια των συνάψεων, δηλαδή των συνδέσμων ανάμεσα στους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), ιδίως στην περιοχή του ιπποκάμπου που παίζει καθοριστικό ρόλο για την μνήμη και την μάθηση.

Το νέο εύρημα δημιουργεί την ελπίδα ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν με τα κατάλληλα φάρμακα να μπλοκάρουν την εν λόγω πρωτεΐνη, ώστε να προστατευθούν οι νευρωνικές συνάψεις από την τοξική δράση του αμυλοειδούς-βήτα. Η Σαλίνας έκανε λόγο για την πρόληψη του νοητικού εκφυλισμού στο αρχικό στάδιο του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα έχει γίνει προς το παρόν μόνο σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχθεί ότι μπορεί να αποβεί ωφέλιμη και για τους ανθρώπους.

Το Αλτσχάιμερ, που χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση των εγκεφαλικών κυττάρων, πλήττει περισσότερους από 35 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να προβλέπουν αύξηση των περιστατικών, προσλαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο σακχαρώδης διαβήτης και τα «ύποπτα» σημάδια



Τα συμπτώματα που πρέπει να μας «θορυβήσουν».

Μία ύπουλη ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Το οικογενειακό ιστορικό, η υπέρταση και το αυξημένο σωματικό βάρος σίγουρα αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες, ωστόσο η νόσος εμφανίζεται και σε άτομα που δεν έχουν το παραπάνω προφίλ.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή αποτελούν το τρίπτυχο για να μειώσουμε- αν όχι να εκμηδενίσουμε- τους κινδύνους όχι μόνο για διαβήτη αλλά και για άλλα σοβαρά νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας «θορυβήσουν» και να ζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια:

1. Έντονη δίψα
2. Πολυουρία
3. Αυξημένη όρεξη
4. Ξηρότητα στο στόμα
5. Διαταραχές στην όραση
6. «Μυρμήγκιασμα» στα άνω και στα κάτω άκρα

Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται με μέτρηση του σακχάρου στο αίμα ενώ πολλές φορές τη νόσο εντοπίζει τυχαία ο… οφθαλμίατρος με την εξέταση βυθού στο μάτι.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάξτε τη διάθεσή σας μέσω της διατροφής



Τροφές «ασπίδες» κατά του στρες.

Άγχος, στρες, οικονομική κρίση και δυσάρεστες καταστάσεις είναι μερικοί από τους παράγοντες που μας «ρίχνουν» ψυχολογικά. Υπάρχει τρόπος να ανταπεξέλθουμε μέσω της διατροφής επιλέγοντας τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση .

Βρώμη

Αισθάνεστε ότι νευριάζετε με το παραμικρό και ενεργείτε στην… διαπασών με κάθε τι που παρεκκλίνει των επιθυμιών σας; Αυτό που χρειάζεστε είναι να προσθέσετε λίγες νιφάδες βρώμης στην καθημερινή σας διατροφή. Είναι πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες και γι αυτό βοηθούν στην εξομάλυνση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα από την επιβράδυνση της απορρόφησης του. Επιπλέον, επιβραδύνει την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα να μην πεινάτε γρήγορα. Άλλες τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι οι εξής: φασόλια, μπιζέλια, κριθάρι, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και τα μήλα.

Καρύδια

Τα καρύδια θεωρούνται εδώ και καιρό ως μία «τροφή του εγκεφάλου». Πλέον όμως, γνωρίζουμε πως είναι και μια άριστη πηγή ωμέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, που «φροντίζει» τα κύτταρα του εγκεφάλου και τη διάθεση, γιατί βοηθά τους νευροδιαβιβαστές να λειτουργούν σωστά. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε άτομα με κατάθλιψη.Άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν το σολομό, τις σαρδέλες, τον λιναρόσπορο, και τα αυγά εμπλουτισμένα με ω-3.

Τσάι

Παρόλο που η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μια πιο θετική διάθεση και βελτίωση των επιδόσεων, η σωστή κατανάλωσή της από την λάθος, διαχωρίζεται από μια… λεπτή γραμμή.Πάρα πολύ καφεΐνη μπορεί να σας δημιουργήσει εξάρτηση και να σας κάνει νευρικό, οξύθυμο, υπερευαίσθητο ή ακόμη και να σας δημιουργεί συχνούς και έντονους πονοκεφάλους.
Τι να δοκιμάσετε: Μια καλή στρατηγική είναι να περιορίσετε τον εαυτό σας ώστε να μην υπερβαίνετε το ένα φλιτζάνι την ημέρα. Σε περίπτωση όμως που σας είναι αδύνατον να το καταφέρετε αντικαταστήστε το δεύτερο φλιτζάνι με ένα ποτήρι πράσινο τσάι. Σύντομα θα σας γίνει συνήθεια.

Σολωμός

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια από τις βασικές ορμόνες των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεσή μας, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των διαταραχών της διάθεσης.

Βιταμίνη D παίρνουμε, κυρίως μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως και σε μικρές ποσότητες μέσω των τροφίμων.
Μία πρόσφατη μελέτη όμως, έδειξε ότι η έκθεση στον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες (από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) δεν παράγει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D στο δέρμα.Ειδικά αυτούς τους μήνες λοιπόν φροντίστε ώστε να παρέχετε στον οργανισμό σας επαρκής ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης μέσω της διατροφής σας.Τι να δοκιμάσετε: Αντί τόνου στο σάντουιτς σας, επιλέξτε σολωμό είτε φρέσκο είτε από κονσέρβα που όμως θα είναι συσκευασμένος σε νερό για να είναι χαμηλότερος σε θερμίδες από ότι στο λάδι.Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το εμπλουτισμένο γάλα και το γάλα σόγιας.

Φακές

Είναι μέλος της οικογένειας των ψυχανθών και αποτελούν μια άριστη πηγή φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητη για τη διάθεση και την καλή λειτουργία των νεύρων του εγκεφάλου.Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι το 38 % των γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλάβει πλήρως τη σύνδεση, αυτό φαίνεται να επηρεάζει το μεταβολισμό της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης, σημαντικών νευροδιαβιβαστών για τον «έλεγχο» της διάθεσης.

Άλλες πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν: τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, το συκώτι και τα φασόλια.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καινούρια μέθοδος κατά της τερηδόνας



Τη χρησιμοποιούν πιλοτικά οδοντίατροι στη Βρετανία.

Μια νέα τεχνική κατά της τερηδόνας εμφανίζεται, πιλοτικά μέχρι στιγμής, στην Αγγλία. Στη συγκεκριμένη τεχνική ο οδοντίατρος αντί να απαλλάξει το δόντι από την τερηδόνα, «φυλακίζει» την τερηδόνα μέσα στο δόντι. Ουσιαστικά, ο οδοντίατρος σκεπάζει το δόντι με μια μεταλλική θήκη και με τον τρόπο αυτό το δόντι δεν οξυγονώνεται, ενώ η τερηδόνα σταματάει να τροφοδοτείται.

Στα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι αφορά τα νεογιλά δόντια των παιδιών και όχι των ενηλίκων. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθεί μια παρόμοια τεχνική στους ενήλικες που δεν αλλάζουν δόντια.

Η τεχνική που φέρει το όνομα Hall, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μελέτες, έχει υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, αφού μόνο στο 2% των περιστατικών η τερηδόνα τελικά δεν σταμάτησε και εξελίχθηκε πολύ άσχημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αποφύγετε την οστεοαρθρίτιδα



Ξεκινάει από τα γόνατα μετά την ηλικία των 40 ετών.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή αρθροπάθεια με το 90% του πληθυσμού να εμφανίζει τις χαρακτηριστικές ακτινολογικές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις που υποστηρίζουν το βάρος του σώματος ήδη από την ηλικία των 40 ετών. Μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε σχεδόν άρθρωση αλλά συμβαίνει κυρίως σε αυτές που καταπονούνται όπως των δακτύλων και αυτές που δέχονται μεγάλες πιέσεις, όπως τα γόνατα και τα ισχία οδηγώντας συχνά σε ποικίλου βαθμού αναπηρία.

Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από την βαθμιαία φθορά του αρθρικού χόνδρου και την αντιδραστική ανάπτυξη νέου οστού με την μορφή των οστεοφύτων, δηλαδή μικρών οστέινων προεκτάσεων (τα περίφημα «άλατα»). Ο αρθρικός υμένας αντιδρά σε αυτήν κατάσταση παράγοντας περισσότερο αρθρικό υγρό με αποτέλεσμα την παρουσία οιδήματος.

Η όλη διαδικασία ξεκινάει σε σχετικά μικρή ηλικία αλλά επιβαρύνεται με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 50-55 ετών. Ορισμένες φορές οι αλλοιώσεις εξελίσσονται και είναι τελικά τόσο εκτεταμένες ώστε να παραμορφώνεται η άρθρωση.

Αν και η πλειονότητα των ατόμων εμφανίζουν ακτινολογικές αλλοιώσεις στα γόνατα συμβατά με οστεοαρθρίτιδα με την πάροδο της ηλικίας, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα εμφανίσουν συμπτωματική νόσο.

Υπάρχουν μια σειρά παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα:

Κληρονομικοί παράγοντες, το φύλο, το αυξημένο βάρος, η υπερβολική επιβάρυνση, τραυματισμοί της άρθρωσης μπορούν να οδηγήσουν μετέπειτα στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κατάγματα των οστών της άρθρωσης και κακώσεις μηνίσκων. Η αρθροσκοπική αφαίρεση ενός ρηχθέντος μηνίσκου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης αρθρίτιδας.

Το προεξάρχον σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα είναι ο πόνος στην άρθρωση ο οποίος επιδεινώνεται με την καταπόνηση και ανακουφίζεται με την ξεκούραση, εκτός από τις βαρύτερες περιπτώσεις. Επιπλέον, συχνά εμφανίζεται δυσκαμψία, η οποία όμως δεν διαρκεί πολύ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι διαρκή ούτε έχουν την ίδια βαρύτητα και εξέλιξη σε όλους τους πάσχοντες αφού άλλοι εμφανίζουν στασιμότητα και άλλοι διαρκής επιδείνωση.

Ο ορθοπεδικός ιατρός θα θέσει τη διάγνωση με βάση τα ανωτέρω και την κλινική εξέταση. Οι απλές ακτινογραφίες βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης καθώς διακρίνεται η μείωση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των οστών εξαιτίας της καταστροφής των χόνδρων καθώς και η τυχόν παρουσία οστεοφύτων. Οι εξετάσεις αίματος χρησιμεύουν στον αποκλεισμό αυτοάνοσης αρθρίτιδας.

Στην καθημερινότητά του. Μετά την επέμβαση η κινητικότητα βελτιώνεται αν και δεν αποκαθίσταται πλήρως, αλλά συνήθως ο πόνος αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις δεν έχουν θέση στην θεραπευτική της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Μια επίσκεψη στο ορθοπεδικό ιατρό θα δείξει και την λύση του προβλήματος.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το άγχος από την οικονομική κρίση οδηγεί στην άνοια



Τι πυροδοτεί το μηχανισμό της άνοιας σε ηλικιωμένους.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η πρόωρη συνταξιοδότηση, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μία σοβαρή αρρώστια, μπορεί να πυροδοτήσει το μηχανισμό της άνοιας σε ηλικιωμένους.

Καινούρια δεδομένα αποκαλύπτουν ότι προ της εμφάνισης της άνοιας, σε μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 80%, είχε υπάρξει ένα έντονα στρεσογόνο περιστατικό. Οι οδηγίες των επιστημόνων σε αυτή την περίπτωση είναι να μη στενοχωριόμαστε και να βρούμε τρόπους να ξεπερνάμε τα δύσκολα.

«Η καθημερινότητά μας έχει γίνει μία δύσκολη αρένα με πολύ μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Επειδή τα στρεσογόνα ερεθίσματα δεν μπορούμε συνήθως να τα ξεπεράσουμε όταν βρισκόμαστε σε μεγάλες ηλικίες, πρέπει να βρούμε τρόπους να μένουμε απαθείς για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε άριστη κατάσταση».

Τα παραπάνω επισήμανε η Μάγδα Τσολάκη, Nευρολόγος - Ψυχίατρος, καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση από το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, επιστημονικής διημερίδας, με θέμα: «Νομικά και Κοινωνικά Θέματα στην Άνοια», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 9 - 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη, η συχνότητα της νόσου στις αναπτυγμένες χώρες είναι 10% άνω των 70 ετών, ενώ στην Ελλάδα είναι 6% άνω των 70 ετών. Όμως η συχνότητα αυξάνεται τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να μιλάμε για ένα φαινόμενο που θα πάρει διαστάσεις πανδημίας, καθώς υπολογίζεται ότι έως το 2050, 105 εκατομμύρια άτομα θα πάσχουν από άνοια.

Η διημερίδα φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αποτύπωσης των εξελίξεων στο πεδίο της άνοιας, ειδικά σε ό,τι αφορά νομικά και κοινωνικά ζητήματα, να φέρει σε επαφή επιστήμονες, ιατρούς, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α. και να επιτρέψει την ανταλλαγή εμπειριών με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και όλων των ενδιαφερομένων για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της άνοιας, αλλά και για τη δημιουργία ενός νόμου για την άνοια στην Ελλάδα.

Η άνοια αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πεδία δοκιμασίας της σύγχρονης ηθικοκοινωνικής προσέγγισης του ασθενούς, ανέφερε ο Τάκης Βιδάλης, Νομικός - Συνταγματολόγος, διδάκτωρ της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο σεβασμός της αυτονομίας είναι απόλυτος. Έστω και αν κάποιος χάνει βαθμιαία τη δυνατότητα να την ασκεί, καταλήγοντας να εξαρτάται ολοκληρωτικά από αποφάσεις άλλων (ιατρών, νοσηλευτών, φροντιστών), έστω και αν η ασθένεια φτάνει να διαφοροποιεί ριζικά την προσωπικότητά του, κάθε φροντίδα γι' αυτόν πρέπει να νοηθεί σε συνάρτηση με τις δικές του αξίες, τις επιθυμίες, τις πεποιθήσεις και το δικό του σχέδιο της ζωής, όπως τα εξέφραζε όταν μπορούσε» επισήμανε ο κ. Βιδάλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Διακόπτουν τις παραδόσεις υλικών 3 προμηθευτές του ΕΣΥ



Εντείνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις υλικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ενώ ήδη πολλοί προμηθευτές είχαν σταματήσει να εφοδιάζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω των χρεών, από σήμερα και για τις επόμενες έξι ημέρες διακόπτουν τις παραδόσεις υλικών τρεις μεγάλοι σύλλογοι προμηθευτών του ΕΣΥ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠΕΥ – HELLASMES), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), διαμαρτύρονται για 'κούρεμα' των ομολόγων που τούς δόθηκαν για να ρυθμιστούν παλαιότερα χρέη.

Οι προμηθευτές αναφέρουν ότι λόγω της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν οδηγηθεί, βρίσκονται πλέον σε πλήρη αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν περνάνε σε μας οι απειλές».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη δώσει εντολή να γίνονται προμήθειες υλικών από το εξωτερικό όταν παρατηρούνται στα νοσοκομεία ελλείψεις τις οποίες αρνούνται να καλύψουν οι Έλληνες προμηθευτές.


Διαβάστε περισσότερα...

Γίνε «Οικοδέσποινα με στόχο»

Γίνε «Οικοδέσποινα με στόχο»

Οργάνωσε την δική σου γιορτή και σώσε ζωές.

Γίνε «Οικοδέσποινα με Στόχο» οργάνωσε μια γιορτή ή ένα φιλικό τσάι σπίτι σου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, στην οποία εσύ και οι φίλες σου θα περάσετε καλά, ενώ θα ενισχύσετε οικονομικά την Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους».

Η ομάδα της Εκστρατείας θα σε βοηθήσει να διοργανώσεις μια επιτυχημένη γιορτή, ένα πάρτι, γεύμα ή μια συγκέντρωση, στέλνοντάς σου υλικό με έξυπνες συμβουλές για το πώς να το κάνεις, συνταγές από γνωστές και γνωστούς chef, καθώς και άλλες εκπλήξεις και ένα δώρο για σένα την ίδια.

Γνωστές και αγαπημένες Ελληνίδες όπως η Κάτια Δανδουλάκη, η Κατερίνα Λέχου, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Μαίρη Συνατσάκη, η Ευγενία Μανωλίδου και οι κολυμβήτριες του Αθλητικού Κολυμβητικού Ομίλου Βάρης- Βάρκιζας έγιναν «Οικοδέσποινες με Στόχο» και υποδέχτηκαν με χαρά τις φίλες τους ΕλισάβετΚωνσταντινίδου, Λυδία Παπαϊωάννου, Μιμή Ντενίση και τα χρυσά κορίτσια της Εθνικής Ομάδας Πόλο.

Γίνε κι εσύ «Οικοδέσποινα με Στόχο» και οργάνωσε τη δική σου επιτυχημένη γιορτή. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να τηλεφωνήσεις στα 210 3614488 και 210 3606430, ώρες 9:30-17:30.

Η Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» τα τελευταία 10 χρόνια έχει συμβάλει ουσιαστικά ώστε χιλιάδες γυναίκες να έρθουν σε επαφή με την πρόληψη της ασθένειας, μέσα από την ενημέρωση και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις.

Για να συνεχιστεί το έργο της Εκστρατείας θα πρέπει κάθε γυναίκα να βοηθήσει και να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς επιδρούν οι ελεύθερες ρίζες στη γήρανση του δέρματος



Συνήθως εξουδετερώνονται από τις βιταμίνες C και E.

To οξυγόνο είναι σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία σχηματισμού των ελεύθερων ριζών.Oι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε φορά που οξειδώνουμε τροφή για την παραγωγή ενέργειας. Kατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα φορτισμένα μόρια οξυγόνου βλαβερά για το δέρμα.

Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικές για το δέρμα και μπορούν τα προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα. Συνήθως εξουδετερώνονται από τις βιταμίνες C, E. Όταν «γεμίζει» το σώμα με ελεύθερες ρίζες, οδηγείται σε ρυτίδιασμα του δέρματος. Τα πιο συνηθισμένα αίτια για τη δημιουργία ελεύθερων ριζών είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, το στρες και η παχυσαρκία. Ο καλύτερος και πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ελεύθερων ριζών είναι συμπληρώματα διατροφής, αντιοξειδωτικές κρέμες, αντιοξειδωτικές τροφές.Το οξειδωτικό στρες αποτελεί την αιτία δημιουργίας ρυτίδων, χαλαρού δέρματος κηλίδων.

Θα καταλάβετε διαφορά στο δέρμα σας, όταν βρεθείτε σε παρέα με διαφορετικές ηλικίες. Βέβαια, η γήρανση είναι διαδικασία δεδομένη, αλλά όταν προσέχουμε, έχουμε λιγότερες φθορές στο δέρμα. Να χρησιμοποιείτε πολύ τη βιταμίνη C,E, βήτα καροτίνη και το σελήνιο.

Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C μειώνει τον αριθμό των μη φυσιολογικών κυττάρων από το κάψιμο στον ήλιο, ενώ επίσης μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία UV στο DNA. Η βιταμίνη C προστατεύει το υγρό περιβάλλον του δέρματος και η βιταμίνη Ε προστατεύει τις μεμβράνες από την υπεροξείδωση των λιπιδίων, καθώς είναι η πρώτη που απορροφά τις ελεύθερες ρίζες. Η εσωτερική γήρανση του δέρματος επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ η ελαστίνη, η ουσία που επιτρέπει στο δέρμα να επανέρχεται πίσω στη θέση του, έχει λιγότερη ελαστικότητα.

Τα σημάδια της εσωτερικής γήρανσης είναι: Αχνές ρυτίδες, λεπτό δέρμα, σακούλες στα μάτια και απώλεια σφριγηλότητας στα χέρια και λαιμό, συρρίκνωση των οστών από το δέρμα, λόγω της απώλειας οστικής μάζας, κάτι που προκαλεί χαλαρότητα στο δέρμα,ξηροδερμία, που προκαλεί φαγούρα, μείωση της ικανότητας εφίδρωσης για αποτελεσματική ψύξη του δέρματος, γκρίζα μαλλιά που γίνονται άσπρα, απώλεια μαλλιών, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, τα νύχια λεπταίνουν και αναπτύσσονται επάρματα.

Προσοχή λοιπόν στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί δημιουργεί πρόωρη γήρανση. Θα πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, φρούτα και γενικότερα να χρησιμοποιούμε αντιοξειδωτικές τροφές. Κάντε αυτό που σας ευχαριστεί και σας κάνει να νοιώθετε όμορφα! Παίζει πολύ σημαντικό παράγοντα η ψυχολογία και η ηρεμία της ψυχής!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνθρωποι που μιλούν με τις πράξεις τους



Στην «πράξη.gr».

«Στην πράξη.gr» η Σύλβια Κλιμάκη μιλά με ανθρώπους που οι πράξεις τους μπορούν να δώσουν μια δυναμική απάντηση στην κρίση που βιώνει η χώρα μας, την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 12.30 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο Λεωνίδας Καρύγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος των Super Market «Επιλογή», εξηγεί πως ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών φθάνουν στο ράφι σε ανταγωνιστικές τιμές, παρακάμπτοντας την παρέμβαση των μεσαζόντων!



«Είναι συγκινητικό πως πελάτες από πολύ μακρινές περιοχές έρχονται στο κατάστημα μας για να αγοράσουν συνεταιριστικά προϊόντα» δηλώνει ο κ. Καρυγιάννης.

Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος μιλάει στην «Στην πράξη.gr» για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την πολιτική, για την τέχνη και τις αλήθειες που βαθμολογούνται μόνο μέσα από το βάθος του χρόνου.



«Η τέχνη λειτουργεί μόνο με αλήθειες και βαθμολογείται από το βάθος του χρόνου» υποστηρίζει ο Γιάννης Μπέζος.

Νιώθοντας την ανάγκη να «επικοινωνήσει» την επιστήμη στο κοινό, ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, εμπνευστής της ομάδας SciCo (Science Communication), ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι και με άφθονο χιούμορ παρουσιάζει την θεωρία της σχετικότητας μέσα από την ιστορία του Άγιου Βασίλη. Ο εμπνευστής της Ομάδας SciCo λέει χαρακτηριστικά: «Ο δρόμος της επιστήμης είναι μοναχικός. Εμείς θέλαμε να διαφοροποιηθούμε από αυτό».

Η ανθρώπινη εσωτερική δύναμη είναι ανεξάντλητη και η ομάδα rugby με αμαξίδιο: «THE GREEKS» το αποδεικνύει στο γήπεδο με τον καλύτερο τρόπο.

Ένα μέλος της ομάδας rugby με αμαξίδιο δήλωσε: «Superman είναι αυτός που ξυπνάει το πρωί και ξέρει πως θα περάσει την υπόλοιπη μέρα του σε ένα αναπηρικό καροτσάκι».



Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνουν τα δημοτικά τέλη σε τρίτεκνους



Στηρίζει τις οικονομικά ευπαθείς ομάδες ο Δήμος Χανίων.

Με την 6/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπως αυτή επικυρώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, εγκρίθηκε η Μείωση Δημοτικών Τελών Καθαριότητας μέχρι 50% σε Τρίτεκνους.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ:

1) Να είναι Δημότες του Δήμου Χανίων.

2) Να έχουν κατοικία μικρότερη των 150m2.

3) Να έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 25.000€.

4) Να είναι τρίτεκνοι



Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα από την Κύπρο στα Τρίκαλα



Δωρεά από τον πρόεδρο της κοινότητας Πάχνας Μεγαλονήσου.

Ποσότητες τροφίμων από την Κύπρο θα τοποθετηθούν στα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Τρικάλων του δήμου Τρικκαίων το οποίο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalavoice.gr «ένας αδερφικός φίλος του δημοτικού συμβούλου Κ. Πατέρα ο πρόεδρος της Κοινότητας Πάχνας της Μεγαλονήσου κ. Ανδρέας Σάββας θέλησε να βοηθήσει στέλνοντας τα κοντέινερ με τα τρόφιμα από την Κύπρο στην Ελλάδα. Ηδη βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται η μεταφορά τους στα Τρίκαλα.

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της κυπριακής Κοινότητας έβαλε μέσα σε αυτό και δυο σημαίες, της Ελλάδας και της Κύπρου για να καταδείξει την αδελφοσύνη των Ελλήνων».


Διαβάστε περισσότερα...

Ακυρώθηκε μαθητική αιμοδοσία λόγω έλλειψης...φιαλών



Η κατάσταση του νοσοκομείου Ρεθύμνου «κόβει τα φτερά» μαθητών που θέλουν να προσφέρουν.

Ένα απίστευτο περιστατικό καταγγέλει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος διδασκόντων του 10ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου. Ακυρώθηκε μαθητική εθελοντική αιμοδοσία λόγω έλλειψης...φιαλών.

«Ως Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αποφασίσαμε να οργανώσουμε-στο πλαίσιο δράσεων της σχολικής κοινότητας προς την ευρύτερη κοινωνία- τη δημιουργία μίας τράπεζας αίματος για τα παιδιά του σχολείου, τους συγγενείς τους και την ευρύτερη κοινωνία του Τσεσμέ.

Η κίνηση μας αυτή έχει σκοπό, εκτός από το πρακτικό ζήτημα της συγκέντρωσης αίματος, να διδάξει στους μαθητές και τις μαθήτριές μας τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς και την ανταπόκριση στις ανάγκες των συνάνθρωπων μας.

Η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία που θα σηματοδοτούσε και την έναρξη της τράπεζας, είχε προγραμματιστεί για το πρωί της 23ης Μαρτίου στο προαύλιο χώρο του σχολείου. Με έκπληξη, όμως, πληροφορηθήκαμε από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ότι αυτή η κίνηση μας δε μπορεί να πραγματοποιηθεί, λόγω έλλειψης...φιαλών!!

Όλοι γνωρίζουμε την μεγάλη έλλειψη σε αίμα στη χώρα μας, αλλά και την προσπάθεια να αναπτυχθεί η εθελοντική αιμοδοσία. Και όμως το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αυτονόητο. Με δεδομένη την ανάγκη για αίμα, το γεγονός αυτό είναι αδιανόητο.

Μας λυπεί όλους βαθύτατα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία εθελοντική αιμοδοσία εκτός των εγκαταστάσεών του. Ακούμε από τον διοικητή, αλλά και τον τοπικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τις μεγάλες επιτυχίες στον εξορθολογισμό της διοίκησης και τη μείωση του κόστους. Αν, όμως, εξορθολογισμός σημαίνει να μην υπάρχουν στο νοσοκομείο απλά και βασικά υλικά, όπως φιάλες αίματος, τότε τι μπορεί να θεωρηθεί παραλογισμός;

Ως Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και απαιτούμε για τους μαθητές μας το αυτονόητο: να γίνει κανονικά η προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία».


Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειψη σε περισσότερα από 250 φάρμακα παρατηρείται στην αγορά



Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι φαρμακοποιοί.

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, σε φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις, αλλά και σε παιδικά εμβόλια αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος κάνει λόγο για «αυξανόμενες, σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων».

Τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη ξεπερνούν τα 250. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το VOLTAREN (αντιφλεγμονώδες), το αντιβιοτικό KLARICID, το CLEXAN για τη θρόμβωση, το αντιβιοτικό σπρέι PULVO, το SEROQUEL για τη σχιζοφρένεια, το MIRAPEXIN για τη νόσο του πάρκινσον, το SUBMICORT που είναι βρογχοδιασταλτικό κλπ.

«Αντιεπιστημονική, αντικοινωνική, διάτρητη και αποσπασματική» χαρακτήρισε την πολιτική του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο ο κ. Λουράντος. «Η υγεία» πρόσθεσε, «είναι κοινωνικό αγαθό και όχι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες», επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων.

Η φαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι θέμα αριθμών, ούτε μπορεί να υπαχθεί σε «κούρεμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου. «Η πολιτεία δεν πρέπει να στοχοποιεί τον φαρμακοποιό, ο οποίος αυτή τη στιγμή στενάζει κάτω από την έλλειψη ρευστότητας, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και τη σφικτή έως ανύπαρκτη πιστωτική πολιτική των εταιρειών», δήλωσε ο κ. Αμπατζόγλου.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που τούς οφείλουν, όπως (ΔΕΗ, ΤΑΠ ΟΤΕ, Τράπεζα Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ, Δικηγόροι Αθηνών), ενώ συνεχίζουν τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, του ΕΔΟΕΑΠ, του ΕΟΠΥΥ και του ΤΥΠΕΤ. Οι φαρμακοποιοί της υπόλοιπης χώρας κρατούν κλειστά τα φαρμακεία τους σήμερα και αύριο.

Ο κ. Αμπατζόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εάν, όπως είπε, η Πολιτεία δεν παρέμβει να στηρίξει το φαρμακείο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε μεγάλοι δήμοι της Αθήνας από κοινού στο κίνημα της πατάτας



Την ερχόμενη Κυριακή θα διαθέσουν δεκάδες τόνους πατάτες σε τιμές κόστους.

Σε μία κοινή συνεργασία πέντε από τους μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας, (Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηλιούπολης και ο Αγίου Δημητρίου), μπαίνουν δυναμικά στο επονομαζόμενο κίνημα της πατάτας, και την ερχόμενη Κυριακή θα διαθέσουν δεκάδες τόνους πατάτες σε τιμές κόστους στους δημότες τους, με σκοπό να στείλουν ένα έμπρακτο μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όσους πλήττονται από την κρίση, αλλά και καταδίκης σε όσους εξακολουθούν να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών.

Όπως ανέφεραν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δήμοι πρόκειται να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης στις τοπικές κοινωνίες, με τη δημιουργία ενός διαδημοτικού δικτύου καταναλωτών, αναλαμβάνοντας στο άμεσο μέλλον αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το λάδι και τα όσπρια. Όλες οι συναλλαγές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τνο νόμο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις λαϊκές αγορές. Όσον αφορά την ποιότητα της πατάτας, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού τα προϊόντα ελέγχονται από τις υγειονομικές υπηρεσίες και τους συνεταιρισμούς.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, χαρακτήρισε το εγχείρημα πρωτόγνωρο. «Σε μία περίοδο που οι δήμοι είναι οικονομικά στραγγαλισμένοι, προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες», είπε ο κ. Καμπάκας. Συμπλήρωσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα», υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών σε όλους τους δήμους έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Στην Καισαριανή, σε δύο ημέρες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 20 τόνους πατάτες, ενώ, ενδιαφέρον για 50 τόνους έχει εκδηλωθεί στο δήμο Ζωγράφου, ο δήμαρχος του οποίου Κώστας Καλλίρης επισήμανε τους στόχους της πρωτοβουλίας λέγοντας: «Στέλνουμε ένα μήνυμα ενότητας αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους δημότες μας, αλλά και ένα μήνυμα προς τους μεσάζοντες- να μειώσουν τα ποσοστά κέρδους τους».

Στον Άγιο Δημήτριο, σε μιάμιση ημέρα η ζήτηση για πατάτες ξεπέρασε τους 20 τόνους. «Αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό αίτημα των πολιτών σε μια εποχή που οι νεόπτωχοι αυξάνονται», δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος της περιοχής Μαρία Ανδρούτσου, χαιρετίζοντας την κοινή προσπάθεια των συναδέλφων της. Ξεκαθάρισε δε, ότι πρόθεση του δήμου δεν είναι να πλήξει τις τοπικές αγορές ή να υποκαταστήσει τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά να στείλει το μήνυμα ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος της Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, έκανε γνωστό ότι δύο από τα έξι σούπερ μάρκετ της πόλης έχουν ήδη ρίξει την τιμή της πατάτας στα 0,30 ευρώ το κιλό. Εξήγγειλε δε, τη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου, με πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού φαρμακείου του δήμου, «δίνοντας μία συνολική απάντηση στην κρίση».

Τις φήμες που έχουν να κάνουν με κακή ποιότητα των προϊόντων διέψευσαν κατηγορηματικά οι δήμαρχοι, ξεκαθαρίζοντας ότι τα προϊόντα είναι εγκεκριμένα από τους συνεταιρισμούς και η ποιότητα είναι ίδια με αυτή των σούπερ μάρκετ, ενώ επανέλαβαν ότι «οι προσπάθειες αυτές γίνονται για την πάταξη της αισχροκέρδειας και δε στρέφονται εναντίον των εμπόρων».

Σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ξεκαθαρίστηκε ότι θα πραγματοποιούνται ακριβώς όπως και στις λαϊκές αγορές με δελτία αποστολής και τιμολόγια, ενώ θα είναι παρούσες και όλες οι αρμόδιες αρχές, όπως η αστυνομία και το υγειονομικό, και υπογραμμίστηκε ότι καμία ανάμειξη και κανένα κέρδος δεν θα έχει κανένας από τους δήμους, οι οποίοι πραγματοποιούν τον συντονισμό και παρέχουν όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις.

Όπως ανέφερε η κ. Ανδρούτσου στους σχεδιασμούς των δήμων είναι η συλλογική αυτή διαπραγμάτευση να επεκταθεί και σε άλλα αγροτικά προϊόντα στο κοντινό μέλλον, όπως το λάδι και τα όσπρια με στόχο «να φθάνουν τα προϊόντα από χωράφι στο σπίτι».

Η διανομή των πατατών θα γίνει την Κυριακή από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι, στην περιοχή Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο, στο ΙΚΑ της Ηλιούπολης, στο πάρκο Γουδή στον δήμο Ζωγράφου και πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ήστ- στο σινέ Αιολία, στην Καισαριανή.


Διαβάστε περισσότερα...

Γάλα σε δημοτικά σχολεία του Πειραιά



Ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης έστειλε ο δήμος Πειραιά.

Σε μία συμβολική κίνηση προχώρησε ο δήμος Πειραιά,που λαμβάνοντας υπόψη τα θλιβερά φαινόμενα υποσιτισμού που έχουν παρατηρηθεί στα σχολεία λόγω κρίσης και μετά από πρόταση της εταιρείας Friesland, διένειμε, σήμερα 5.400 κουτιά γάλα (ΝΟΥΝΟΥ KID του 1,5 λίτρου) σε δημοτικά σχολεία της πόλης, εκεί όπου έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα προβλήματα.

Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, που στηρίζουν ουσιαστικά τις οικογένειες, οι οποίες πλήττονται από την κρίση και στέλνουν ηχηρό μήνυμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης.

Η δημιουργία και η λειτουργία, σύντομα, του Γραφείου Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα αναβαθμίσει και θα δώσει ώθηση σε αυτές τις προσπάθειες, οι οποίες θα έχουν πλέον ένα μόνιμο και οργανωμένο χαρακτήρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού



Προβλέπει μικρότερη κάλυψη οικοπέδου και ψηλότερα κτίρια.

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το σχέδιο νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).

Οι βασικές καινοτομίες του ΝΟΚ συνίστανται στην προστασία της αστικής γης και αναζωογόνηση των πόλεων, στην περιβαλλοντικά εναρμονισμένη δόμηση, στην εξυπηρέτηση των λειτουργιών των κτιρίων και στην προστασία των φυσικών πόρων και των διαθέσιμων χώρων της πόλης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προστασία της αστικής γης προβλέπονται:

- Συνενώσεις οικοπέδων, με τις οποίες δίνεται δυνατότητα αναβάθμισης της εικόνας της πόλης και αύξησης των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων της, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στα μεγάλα οικόπεδα οι συνενώσεις επιτρέπουν τη δημιουργία μεγάλων ενιαίων χώρων πρασίνου ασημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, ενώ με την πρόταση δίνεται γενικά η δυνατότητα αναμόρφωσης ολόκληρων περιοχών και εφαρμογής νέων προτύπων ανάπτυξης.

- Μεγαλύτερη ελευθερία στην ανάπτυξη των όγκων και μορφών του κτιρίου. Διευκολύνονται, εξάλλου, οι έλεγχοι οικοδομών που γίνονται σαφείς και αφορούν μόνον την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων.

- Εισαγωγή νέων ορισμών και δυνατοτήτων, όπως τα υπόσκαφα κτίρια, τα φυτεμένα δώματα, οι κατακόρυφοι κήποι, τα διπλά κελύφη με στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Για την περιβαλλοντικά εναρμονισμένη δόμηση και με δεδομένη την αύξηση των αναγκών δροσισμού, οι οποίες οδηγούν στην εντατική λειτουργία ενεργοβόρων κλιματιστικών με παράλληλη απόρριψη της θερμότητας και επιβάρυνση της θερμοκρασίας του υπαίθριου αστικού χώρου, ο ΝΟΚ υποστηρίζει παθητικές μεθόδους, που βοηθούν στη βελτίωση της θερμικής άνεσης κατά τη χρήσης των κτιρίων.

Επιπλέον δίνονται κίνητρα για τη μείωση της κάλυψης των κτιρίων και για τη χρήση οικολογικών, φιλικών προς την υγεία και το περιβάλλον τεχνολογιών και υλικών.

Ειδικότερα, συνυπολογίζονται οι συντελεστές όγκου, δόμησης και κάλυψης, καθώς και το ύψος των κτιρίων.

Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή όγκου, σύμφωνα με τον ΝΟΚ, προσμετράται στον όγκο ό,τι προσμετράται στη δόμηση, όταν πρόκειται για την υποστήριξη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής ελευθερίας.

Για δε τον συντελεστή δόμησης, υπό όρους και προϋποθέσεις δίνεται κίνητρα αυξημένης δόμησης σε περιπτώσεις, που υπάρχει σαφής αντιστάθμιση με περιβαλλοντικά ή και κοινωνικά οφέλη.

Ενδεικτικά, παρέχονται κίνητρα αυξημένου συντελεστή δόμησης για δημιουργία «ενεργειακού κτιρίου» πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, φυτεμένα δώματα, υπόσκαφα κτίρια, συνενώσεις οικοπέδων, περιορισμό της κάλυψης και χρήση μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά, διπλά ενεργειακά κελύφη.

Σχετικά με τον συντελεστή κάλυψης, για την ύπαρξη βιοκλιματικού σχεδιασμού, δεν προσμετρώνται τα ίχνη των χώρων, που συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό, τη σκίαση, τον φυσικό αερισμό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ύψη των κτιρίων, αυξάνεται κατά 0,25 μ. το ύψος κάθε ορόφου, ώστε να υποστηρίζεται ο καλός φυσικός εξαερισμός και φωτισμός των χώρων.

Στον τομέα της εξυπηρέτησης των λειτουργιών των κτιρίων, προβλέπονται τα εξής:

- Οι ανοιχτοί από τη μία μόνο πλευρά και κατά ένα ποσοστό της κάτοψης χώροι, εφόσον δεν είναι κοινόχρηστοι, μετρούν στον συντελεστή δόμησης, ενώ οι στεγασμένοι χώροι που είναι ανοιχτοί κατά ένα ποσοστό δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης και όγκου, ακόμη κι αν περιλαμβάνουν φέρον στοιχείο.

- Δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων και των ανελκυστήρων, ώστε να δημιουργούνται λειτουργικοί χώροι με σωστές προδιαγραφές για τη χρήση τους.

Επιτρέπεται η υπό προϋποθέσεις κύρια χρήση των υπόγειων χώρων, εφόσον δεν αποτελούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και δεν αποφέρουν έσοδο από τη χρήση τους.

- Επιτρέπονται πατάρια σε ποσοστό 10% συντελεστή δόμησης, εφόσον δεν αποτελούν αυτόνομο χώρο και εντάσσονται εντός άλλου του οποίου αποτελούν τμήμα. Αντίστοιχα επιτρέπεται η υπό όρους χρήση των σοφιτών κάτω από στέγες.

- Επανέρχονται σε ισχύ οι μικροί εσωτερικοί αίθριοι χώροι για φωτισμό και αερισμό των κτιρίων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία των φυσικών πόρων και των διαθέσιμων χώρων της πόλης, ορίζεται ότι:

- Δεν επιτρέπεται η σφράγιση του φυσικού εδάφους και η επέκταση του υπογείου πέρα από το 50% του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, ώστε να μην καταργούνται ο φυσικός κύκλος του νερού και η υψηλή βλάστηση. Η όποια επιφάνεια νερού στον ακάλυπτο χώρο υπολογίζεται ως φύτευση.

- Η υπόγεια στάθμευση στα μικρά οικόπεδα υποστηρίζεται με τη δημιουργία κουβούκλιου στέγασης ανελκυστήρα οχημάτων εντός των πλαγίων αποστάσεων του κτιρίου, ώστε να μην επιβαρύνεται με οχήματα ο δημόσιος χώρος και να μειωθεί η παρόδια στάθμευση.

- Καθίσταται υποχρεωτική η συλλογή και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην περίφραξη - όριο του οικοπέδου ή σε χώρους με πρόσβαση από την όψη του κτιρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

«Η έλλειψη φαρμάκων απειλεί τη δημόσια υγεία»



Θα θρηνήσουμε θύματα, είπε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής.

Για ελλείψεις φαρμάκων που απειλούν τη δημόσια υγεία προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί. «Θα θρηνήσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.

Οι ελλείψεις καταγράφονται σε περισσότερα από 250 φάρμακα με κόστος μέχρι και 1.000 ευρώ, από παυσίπονα και αντιπυρετικά μέχρι, αντικαταθλιπτικά και αντικαρκινικά.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ΑΝΤ1:



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα έγκαυμα παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή!



Αφαιρέθηκε με νυστέρι το 80% του δέρματος μωρού 10 μηνών,

Ο Αλεξάντερ Κέιβεν-Ατάκ ήταν μόλις δέκα μηνών όταν παρουσίασε μία βακτηριακή μόλυνση από τραύμα που προήλθε από μία σταγόνα καυτό τσάι.

Το τραύμα ήταν μικρό αλλά ο Αλεξάντερ πέρασε πολύ δύσκολα. Χρειάστηκε να αφαιρεθεί το 80% της εξωτερικής στιβάδας του δέρματός του με χειρουργικό νυστέρι και έμεινα για 15 μέρες στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο αντιμετώπισαν αμέσως το έγκαυμα αλλά η μόλυνση τους διέφυγε. Πέντε ημέρες μετά το δέρμα στην πλάτη, τα μπράτσα και το πρόσωπό του άρχισε να γεμίζει φουσκάλες και να ξεφλουδίζει.

Οι γονείς του τον μετέφεραν επειγόντως στη μονάδα εγκαυμάτων όπου οι γιατροί απομάκρυναν το μολυσμένο δέρμα με έξι (!) επεμβάσεις. Οι γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με την πιθανότητα το μωρό τους να μην τα καταφέρει…

Τελικά το αγοράκι τα κατάφερε και σήμερα έχει πλέον αναρρώσει πλήρως.

«Εάν το είχαμε καταλάβει νωρίτερα θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και αλοιφές», λέει ο μπαμπάς του.

Όμως η διάγνωση δεν έγινε έγκαιρα κι έτσι ο μικρός χρειάστηκε να τυλιχτεί με αντισηπτική γάζα για να αναρρώσει.

«Βλέπαμε μόνο τους αντίχειρες και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του», προσθέτει. «Έπαιρνε τροφή με σωληνάκι, συνήθως ήταν χαμογελαστός αλλά εκείνες τις δύο εβδομάδες δεν είδαμε ούτε ένα χαμόγελο», θυμάται.

Όλα άρχισαν όταν ο μικρός άρπαξε το φλιτζάνι του πατέρα του, που είχε ζεστό τσάι. «Έπεσε πάνω στα γυμνά του πόδια, του έβγαλα αμέσως όλα τα ρούχα», λέει ο μπαμπάς του.

Το έγκαυμα προκάλεσε ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο, μία μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus Aureus.







Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρικό αμαξίδιο... off-road



Μπαίνει σε λάσπη, βράχους και... νερό.

Έχει μέγιστη ταχύτητα πέντε μιλιών την ώρα και θα μπορούσε να είναι ένα συνηθισμένο αναπηρικό αμαξίδιο αν δεν είχε αντί για ρόδες κάτι σαν… ερπύστριες , που σημαίνει ως μπορεί να πάει σχεδόν παντού.



Το αμαξίδιο «Action Trackchair» κατασκευάζεται από μία εταιρεία στη Μινεσότα και είναι ειδικά σχεδιασμένο για off-road διαδρομές καθώς μπορεί να κινηθεί σε λάσπη, βραχώδες έδαφος ακόμα και νερό!

Διατίθεται και με… εξοπλισμό για κυνήγι.



Η ιδέα ανήκει στον Τιμ Σβένσον, που αναζητούσε μία λύση όταν ο γιος του παρέλυσε σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα.

«Έβλεπα τον Τζεφ σε αναπηρικό αμαξίδιο και σκεφτόμουν: πώς μπορούμε να φτιάξουμε κάτι που να πηγαίνει όπου θέλει ο Τζεφ;», λέει ο Τιμ.



«Οι διαφορές είναι μεγάλες στις ζωές των ανθρώπων, πολλοί κάνουν πράγματα που δεν είχαν κάνει πριν κι άλλοι επιστρέφουν σε συνήθειες που είχαν», προσθέτει.

Ωστόσο το off-road κοστίζει: το αμαξίδιο έχει τιμή περίπου 9.000 δολάρια και μέχρι στιγμής διατίθεται στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Αυστραλία.



Δείτε βίντεο


Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλείς για την υγεία των καταναλωτών οι πατάτες Νευροκοπίου



Διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απολύτως ασφαλής για την υγεία των καταναλωτών είναι η πατάτα Νευροκοπίου, όπως και όλα τα υπόλοιπα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, με αφορμή δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ασφάλεια και ποιότητα της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

«Να σταματήσουν ορισμένοι να κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις που πλήττουν τα αγροτικά μας προϊόντα και τον έλληνα παραγωγό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε εγκύκλιο του υπουργείου που προβλέπει μέτρα προστασίας της πατάτας από την ασθένεια «synchytrium endobioticum», γνωστή ως «καρκίνωση της πατάτας», εξήγησε πως ο παθογόνος αυτός μύκητας επιδρά αρνητικά στην παραγωγή (μείωση παραγωγής).

«Για τις μεμονωμένες εκτάσεις πατάτας που είχαν προσβληθεί από την εν λόγω ασθένεια έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα μόνο και μόνο για να μην ζημιωθεί η παραγωγή και δεν έχουν καμία σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια του προϊόντος», συμπλήρωσε.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν πατάτες θα διανέμουν παραγωγοί στα Γιάννινα



Επεκτείνεται καθημερινά το κίνημα της «πατάτας».

Επεκτείνεται καθημερινά το «κίνημα της πατάτας» σε νέες περιοχές της χώρας. Αύριο θα διανεμηθούν δωρεάν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, μεγάλες ποσότητες πατάτας από την πατατοπαραγωγό περιοχή Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα από την ομάδα πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας Δήμου Μετσόβου, ανακοινώνεται ότι αύριο Παρασκευή και ώρα 9.00 π.μ. θα γίνει διανομή δωρεάν πατάτας στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας).

Η διανομή γίνεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των παραγωγών, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές για την ποιότητα της παραγόμενης πατάτας στη Χρυσοβίτσα, και τις αδιάθετες ποσότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιτίας του παραεμπορίου, της εκμετάλλευσης του ονόματος «Χρυσοβίτσα» και της διακίνησης πατάτας χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές, που συνδέονται με χαμηλό κοστολόγιο.


Διαβάστε περισσότερα...