Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Έλλειψη σε περισσότερα από 250 φάρμακα παρατηρείται στην αγορά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι φαρμακοποιοί.

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, σε φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις, αλλά και σε παιδικά εμβόλια αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος κάνει λόγο για «αυξανόμενες, σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων».

Τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη ξεπερνούν τα 250. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το VOLTAREN (αντιφλεγμονώδες), το αντιβιοτικό KLARICID, το CLEXAN για τη θρόμβωση, το αντιβιοτικό σπρέι PULVO, το SEROQUEL για τη σχιζοφρένεια, το MIRAPEXIN για τη νόσο του πάρκινσον, το SUBMICORT που είναι βρογχοδιασταλτικό κλπ.

«Αντιεπιστημονική, αντικοινωνική, διάτρητη και αποσπασματική» χαρακτήρισε την πολιτική του υπουργείου Υγείας για το φάρμακο ο κ. Λουράντος. «Η υγεία» πρόσθεσε, «είναι κοινωνικό αγαθό και όχι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες», επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης θα οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των Ελλήνων.

Η φαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι θέμα αριθμών, ούτε μπορεί να υπαχθεί σε «κούρεμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου. «Η πολιτεία δεν πρέπει να στοχοποιεί τον φαρμακοποιό, ο οποίος αυτή τη στιγμή στενάζει κάτω από την έλλειψη ρευστότητας, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και τη σφικτή έως ανύπαρκτη πιστωτική πολιτική των εταιρειών», δήλωσε ο κ. Αμπατζόγλου.

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που τούς οφείλουν, όπως (ΔΕΗ, ΤΑΠ ΟΤΕ, Τράπεζα Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ, Δικηγόροι Αθηνών), ενώ συνεχίζουν τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, του ΕΔΟΕΑΠ, του ΕΟΠΥΥ και του ΤΥΠΕΤ. Οι φαρμακοποιοί της υπόλοιπης χώρας κρατούν κλειστά τα φαρμακεία τους σήμερα και αύριο.

Ο κ. Αμπατζόγλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων εάν, όπως είπε, η Πολιτεία δεν παρέμβει να στηρίξει το φαρμακείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.