Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο για τα δάνεια των αγροτών


Θα υπάγονται και οι συνεταιρισμοί.

Το πράσινο φως για την υπαγωγή- υπό προϋποθέσεις- στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για την εξόφληση δανείων των αγροτών σε εταιρίες και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας, ανάβει με εισήγηση της στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η Εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε να επικυρωθεί σχετική απόφαση του Εφετείου Πατρών που είχε δικαιώσει ανθοκομική εταιρεία (ΕΠΕ).

Ο νόμος 3259/2004 προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων πιστωτικών ιδρύματα.. Όμως τέθηκε το ερώτημα εάν ως αγρότες θεωρούνται και τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή, τόσο οι προσωπικές όσο και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι οι εν λόγω εταιρείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, μπορούν να θεωρηθούν αγρότες και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, με την προϋπόθεση ότι:

- προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεως τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότης, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.)

- είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: Εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και 3) η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αποκυήματα φαντασίας όσα γράφονται για τον προσδιορισμό των δαπανών διαβίωσης»


Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τα δημοσιεύματα για το ιδιωτικό χρέος.

«Τα ποσά που αναφέρονται σχετικά με τον προσδιορισμό των δαπανών διαβίωσης αποτελούν αποκυήματα φαντασίας» επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση των πλειστηριασμών, θα λειτουργήσει με κοινωνική ευαισθησία και θα διασφαλίσει την προστασία όλων των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη».



Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα αλλάξει στην ΕΛ.ΑΣ.


Το νέο νομοσχέδιο παρουσίασε σήμερα ο Νίκος Δένδιας.

Την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου έκαναν σήμερα ο υπουργός Νίκος Δένδιας και οι επιτελείς όλων των υπηρεσιών.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «επανάσταση» στο θέμα της αστυνόμευσης και της εξυπηρέτησης του πολίτη το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει μεγάλες καινοτομίες και στηρίζεται στην αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών, την κατάργηση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση δαπανών και την ψηφιοποίηση με βάση τη νέα τεχνολογία για να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές όλες οι υπηρεσίες.

Στις βασικές του γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση του υπουργείου από την Αστυνομία, που θα είναι πλέον ένας καθαρά πολιτικός οργανισμός με συνδετικό κρίκο μια γενική διεύθυνση. Επίσης για την Αστυνομία προβλέπεται η κατάργηση του Αρχηγείου με τη σημερινή του μορφή και η αντικατάστασή του με ένα επιτελείο που θα επιβλέπει τρεις βασικούς και αυτόνομους κλάδους. Τον κλάδο Τάξης, τον κλάδο Ασφάλειας, που οργανώνεται στα πρότυπα του FBI και τον κλάδο Αλλοδαπών και προστασίας των Συνόρων.

Αλλαγές προβλέπονται και για την Πυροσβεστική που θα είναι ουσιαστικά επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, μειώνει τις δομές κατά 43% στην Αστυνομία, όπου θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων, κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη ΓΓΠΠ.

Οι αλλαγές

Το πρώτο τμήμα του Νομοσχεδίου αφορά το υπουργείο

Ιδρύεται στο υπουργείο «Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και επιτελικού σχεδιασμού», «δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο υπουργείο. Μετατρέπεται σε ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του», τόνισε ο υπουργός.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φιλοδοξεί να έχει μια σύγχρονη, ευέλικτη, αποδοτική, διοικητική δομή.

Το δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την Ελληνική Αστυνομία

Αυτό που υπογράμμισε ο υπουργός ήταν ότι η αστυνομία θα διαρθρώνεται σε τρεις διακριτούς αυτόνομους κλάδους:

1. Της Τάξης

2. Της Ασφάλειας

3. Των Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων

- Παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Δημιουργείται επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων κλάδων.

- Κατάργηση των ενδιάμεσων βαθμίδων.

- Ίδρυση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου των Συνόρων της Μετανάστευσης και του Ασύλου.

Το τρίτο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών

- Θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας

- Ενεργοποιείται το κεντρικό συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας

- Ψηφιοποίηση των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική

- Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα σε δύο βασικούς κλάδους:

- Στον κλάδο των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα

- Στον κλάδο υποστήριξης

- Συγχώνευση των επιχειρησιακών κέντρων



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνηση Ενεργών Πολιτών: Κόβουν τις συντάξεις του ΟΓΑ


Κόβουν τις συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ, με πρόφαση το επίδομα της Εθνικής Αντίστασης, αναφέρει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, ηγετικός στέλεχος της οποίας είναι ο Μανώλης Γλέζος.



"Αφορά πάρα πολλούς συνταξιούχους, μεγάλης ηλικίας που ξαφνικά βρίσκονται να χάνουν τη σύνταξή τους με την δικαιολογία ότι παίρνουν ένα επίδομα για την συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση, ύψους 66 ευρώ. Τιμωρούν όσους συμμετείχαν στο έπος της Εθνικής Αντίστασης, κόβοντας την κύρια σύνταξη με την δικαιολογία ότι παίρνουν και δεύτερη σύνταξη" σημειώνουν.


"Έτσι ονομάζουν το επίδομα των 66 ευρώ, και δεν κόβουν το επίδομα αλλά την σύνταξη. Μας έχουν έρθει αρκετές καταγγελίες, και όλες αφορούν συνταξιούχους μεγάλης ηλικίας. Είναι οι περίφημες διπλές συντάξεις που με μανία έβγαιναν στα κανάλια διάφοροι υπουργοί και υποστηρικτές των συγκυβερνήσεων που "βάζουν μια τάξη" στις υπερβολές του κράτους...
Τα συγκεκριμένα έγγραφα αφορούν σύνταξη ΟΓΑ 360 ευρώ που κόβεται γιατί ο εν λόγω συνταξιούχος που προφανώς "μαζί τα φάγαμε" "από στοιχεία που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, προκύπτει ότι λαμβάνεται σύνταξη και από άλλο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης". Και έτσι ψυχρά του κόβουνε - είναι 90 χρονών - τα 360 ευρώ γιατί παίρνει 66 ευρώ Σύνταξη (επίδομα) για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση!" προσθέτει.



Διαβάστε περισσότερα...

Τριαντατριάχρονη γέννησε μέσα σε τρένο στη Ρουμανία


Ακυρώθηκαν 167 δρομολόγια λόγω της κακοκαιρίας.

Μέσα σε αμαξοστοιχία, που ταξίδευε από την πόλη Τεκούτσι και με προορισμό το Ιάσιο της ανατολικής Ρουμανίας, έφερε στον κόσμο το μωρό της μία 33χρονη γυναίκα.

Η νέα μητέρα πήγαινε στο Ιάσιο για να παραστεί σε μια δίκη και συνοδευόταν από τον σύζυγό της. Ο τοκετός ξεκίνησε όταν το τρένο έφθανε στο σταθμό της πόλης Βασλούι. Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από το βαγόνι και τη γυναίκα βοήθησαν να γεννήσει ο σύζυγός της και μία ελεγκτής εισιτηρίων. Στον σταθμό της πόλης Μπαλτένι ασθενοφόρο παρέλαβε το νεογέννητο και τη μητέρα του. Ο μικρός γεννήθηκε την ημέρα των γενεθλίων του πατέρα του.

Στο μεταξύ, 167 δρομολόγια τρένων στη χώρα ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και η κυκλοφορία σε οκτώ διαδρομές είναι περιορισμένη, καθώς κύλινδροι χιονιού (μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο δημιουργούνται κυλινδρικές χιονόμπαλες από κομμάτια χιονιού τα οποία ανασηκώνει ο άνεμος από το έδαφος) έχουν σχηματιστεί κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, όπως διευκρίνισε στην ιστοσελίδα του το ρουμανικό υπουργείο Μεταφορών.

Μέχρι στιγμής, στις γραμμές που λειτουργούν, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις τρένων.

Η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρουμανίας διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για τις χειμερινές συνθήκες, και η ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση των χειμερινών καιρικών φαινομένων εξακολουθεί να εργάζεται, μετά και τις νέες προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για χιονοπτώσεις και χιονοθύελλα, ανέφεραν σήμερα σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες CFR (Ρουμανική εταιρεία σιδηροδρόμων) και η CFR Caltori (φορέας διαχείρισης επιβατικών αμαξοστοιχιών).



Διαβάστε περισσότερα...

Το ΑΣΕΠ καλεί τους αδιόριστους επιτυχόντες


Στο πλαίσιο προγραμματισμού των προσλήψεων που πρόκειται να διενεργηθούν εντός του 2014, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού καλεί μόνο τους επιτυχόντες σε ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) του ΑΣΕΠ, που δεν έχουν ακόμη διοριστεί, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ από αύριο, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πρόσκληση αφορά στους επιτυχόντες ΠΕ και ΤΕ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί και οι οποίοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και των φορέων (υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), οι οποίοι δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση διάθεσης από το ΑΣΕΠ για την αντικατάσταση – αναπλήρωση διοριστέων από 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.

Οι επιτυχόντες, για να μπορούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα πρέπει σε πρώτη φάση να ταυτοποιηθούν στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), στη διαδρομή: Online Υπηρεσίες → Αίτηση ταυτοποίησης Υποψηφίων.

Για την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων στις online υπηρεσίες του ΑΣΕΠ απαιτείται η ύπαρξη λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο οποίο, με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης ταυτοποίησης, θα αποσταλούν οι κωδικοί πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο σύστημα καθώς επίσης και σχετικός σύνδεσμος ενεργοποίησης του λογαριασμού.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν με δελτίο Τύπου του ΑΣΕΠ.



Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένει το αδιέξοδο για το γάλα και τα φάρμακα


Συμφωνία έχει επιτευχθεί μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και της αγοράς για τη συντριπτική πλειοψηφία των συστάσεων του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών στην αγορά αλλά διατηρούνται τα "αγκάθια" της απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, θέση του υπουργείου σχετικά με το γάλα είναι, η βιομηχανία, ο συνεταιρισμός ή οι ίδιοι οι παραγωγοί που θέλουν να πουλήσουν στη λιανική αγορά να αναπροσδιορίζουν τη διαδικασία παστερίωσης και το χρόνο διάρκειας λιανικής πώλησης του προϊόντος ενώ θα αποκλειστεί η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού "φρέσκο" από τη συσκευασία ( πχ το προϊόν θα είναι μίας δύο ημερών κλπ). Το υπουργείο θέλει να μην υπάρχει ταύτιση της πενθήμερης διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος με τη "φρεσκάδα" του προϊόντος.

Κύκλοι του υπουργείου σχολιάζουν ότι υπάρχει συμφωνία για τις 235 με 240 συστάσεις του ΟΟΣΑ από το 80% των συστάσεων που έχει δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα περάσουν στην αγορά για να πέσουν οι τιμές.

"Αλλά η διαπραγμάτευση για ορισμένα θέματα όπως τα μη συνταγοραφούμενα φάρμακα και η διάρκεια του γάλακτος συνεχίζεται και σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση. Μας αρέσει δε μας αρέσει αποφασίζει και η τρόικα και κρατάμε επιφύλαξη για το πως θα τελειώσει η συζήτηση αλλά δεν έχουμε και τρόπο να επιβάλουμε την άποψη μας" σχολίαζαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου. Τα ίδια στελέχη συνέχιζαν σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους: "Δύο υπουργεία, δύο κόμματα, 153 βουλευτές και η τρόικα έχουμε επιτύχει 80% συμφωνία αλλά προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτική λύση χωρίς να χάνουμε τον τελικό στόχο, δηλαδή να πέσουν οι τιμές εφόσον δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τους μισθούς".

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου, το 70% πωλήσεων στο φρέσκο γάλα γίνεται από μικρά μαγαζιά και από την έρευνα προκύπτει ότι είναι υψηλότερη η τιμή πώλησης σε αυτά τα σημεία ενώ στα σούπερ μάρκετ είναι φθηνότερα τα γάλατα υψηλής παστερίωσης, άρα από τις συνολικές πωλήσεις ανά έτος και κανάλι διανομής, το λεγόμενο φρέσκο γάλα είναι πιο ακριβό και όχι το μακράς διάρκειας.

Στόχος είναι, συνεχίζουν τα ίδια στελέχη, να αλλάξει το μοντέλο και να δοθεί στη συνεταιριστική βιομηχανία και στους κτηνοτρόφους μια δυνατότητα που δεν έχουν σήμερα. "Να πάει στην τοπική αγορά με γάλα δύο ημερών και να καλύψει σε καλύτερους όρους τη συγκεκριμένη αγορά. Το φρέσκο δεν είναι όρος που δηλώνει θρεπτική αξία και δεν είναι στα υποχρεωτικά στοιχεία αναφοράς στη συσκευασία. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν πουλιέται ψάρι, τυρί, κρέας κλπ που να αναφέρει παράλληλα τον επιθετικό προσδιορισμό, φρέσκο".

Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχουν ετοιμαστεί τα κριτήρια για το ελληνικό προϊόν στο γάλα και προχωράει η διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου.

Για την ονομασία "φούρνος" που έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ της βιοτεχνικής αρτοποιίας με το υπουργείο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από πλευράς υπουργείου να υπαναχωρήσει στο θέμα. Είτε θερμές γωνιές είτε αρτοποιία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη "φούρνος".



Διαβάστε περισσότερα...

"Με απήγαγε η... μητέρα μου"


Η 20χρονη Σαμάνθα Γκέλντενχάις ανακάλυψε πριν από λίγους μήνες ότι η μητέρα της ήταν και η απαγωγέας της. Την είχε κλέψει από τον πατέρα της όταν ήταν 11 μηνών στις ΗΠΑ και τόσα χρόνια κρυβόταν με ψεύτικο όνομα στην Αυστραλία.

Παρά τη συγκλονιστική αποκάλυψη, η Σαμάνθα δηλώνει σήμερα ότι καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους η μητέρα της έκανε κάτι τέτοιο και τη συγχωρεί.



Πάντα είχα μητέρα, αγάπη και προστασία λέει η Σαμάνθα: «Ξέρω πως ό,τι έκανε η μητέρα μου είχε λόγο για να το κάνει. Με μεγάλωσε με την συμβουλή να μην κρίνω μέχρι να έχω όλα τα δεδομένα. Έχω διαβάσει όλα τα επίσημα έγγραφα και ξέρω ότι οφείλουμε έστω να ακούσουμε τί έχει να πει για τις πράξεις της», υποστηρίζει η 20χρονη.

Η 53χρονη μητέρα της, Ντόροθι Λι Μπάρνετ είναι σήμερα φυλακισμένη στην Αυστραλία αφού είχε εκδοθεί εναντίον της ένταλμα σύλληψης σε 5 ηπείρους κι αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Το αληθινό όνομα της Σαμάνθας είναι Σαβάνα Τοντ αλλά πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής της, η μητέρα της την έκλεψε από τον πατέρα της που είχε και την επιμέλειά της. Η Ντόροθι είχε κριθεί ακατάλληλη να την μεγαλώσει αφού έπασχε από διπολική διαταραχή!



Ο Χάρις Τοντ, ο πατέρας της Σαμάνθας, είχε καταγγείλει τη γυναίκα του για βία σωματική και ψυχολογική και είχε υποστηρίξει ότι είχε κάνει τη ζωή του κόλαση. Φοβόταν τόσο για τη ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητα και γι αυτό πολλές φορές κοιμόταν στο αυτοκίνητο.

Η Μπαρνέτ διαγνώστηκε με μανιοκατάθλιψη αλλά αρνήθηκε να κάνει θεραπεία ενώ το ξέσπασμά της στην δίκη επιβεβαίωσε στην δικαστή ότι ο Τοντ έλεγε την αλήθεια. Έτσι ο πατέρας πήρε την πλήρη κηδεμονία της μικρής και η μητέρα επιτρεπόταν να την βλέπει μόνο δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα και πάντα υπό επίβλεψη. Παρόλ’ αυτά η Μπαρνέτ κατάφερε να απαγάγει τη Σαβάνα και να την μεγαλώσει μόνη της στη Βόρεια Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία χρησιμοποιώντας το όνομα Αλεξάντρια Μαρία Γκέλντενχάις.

Από τις φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο κι έδειχναν πως μπορούσε να είναι η Σαβάνα σήμερα, την αναγνώρισε κάποιος γείτονας ειδοποίησε τις αρχές. Ο πατέρας της δεν έπαψε ποτέ να την αναζητά.

Στις 4 Νοεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε τη Μπαρνέτ αλλά η Σαβάνα ή Σαμάνθα παραμένει στο πλευρό της.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιάτσες των ναρκωτικών στην Θεσσαλονίκη


Απασφαλισμένη... χειροβομβίδα τα «φιξάκια» με συνθετικές ουσίες.

Σαν απασφαλισμένη χειροβομβίδα λειτουργούν για τους χρήστες τα συνθετικά ναρκωτικά που έχουν «πλημμυρίσει» τις πιάτσες στη Θεσσαλονίκη καθώς κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις που επιφέρουν μακροπρόθεσμα στην υγεία τους.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα «φιξάκια» που κυκλοφορούν έχουν πλέον ελάχιστη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ποσότητα ηρωίνης ή κοκαΐνης και οι προσμείξεις γίνονται με άγνωστες, φτηνές, συνθετικές ουσίες. Αποτέλεσμα; Φτάνουν να πωλούνται μόνο προς 5 ευρώ το ένα.

Από την άλλη πλευρά, το «άνοιγμα» του ΟΚΑΝΑ σε περισσότερους χρήστες, με τη χορήγηση υποκατάστατων και η μείωση του χρόνου αναμονής για την εισαγωγή στα προγράμματα, έχει συντελέσει στον έλεγχο της κατάστασης που διαμορφώνεται στις «πιάτσες».

Μεγάλος αριθμός χρηστών είναι ενταγμένος στα προγράμματα υποκατάστατων και γίνεται προσπάθεια μείωσης της βλάβης στην υγεία τους, με παρακολούθηση και παραπομπές για νοσηλεία από μέλη του ΟΚΑΝΑ.

Μείωση των θανατηφόρων περιστατικών

Μεγάλη πτώση των θανατηφόρων περιστατικών από χρήση ναρκωτικών διαπιστώνει η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας ότι το 2008 και το 2009, είχαν καταγραφεί πολλοί θάνατοι.

«Αντίθετα, το 2013, στην υπηρεσία μας είχαμε πολύ λίγους θανάτους, γεγονός που το αποδίδω στις συνθετικές ουσίες που κυκλοφορούν ευρέως γιατί είναι πιο φθηνές και στην εξάπλωση των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζαγγελίδου.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι ακόμα δεν είναι ορατές οι βλάβες από τα συνθετικά ναρκωτικά αφού πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι πρόσφατο και σε εξέλιξη.

«Προς το παρόν, δεν έχω διαπιστώσει θάνατο από χρήση συνθετικών» τονίζει σχετικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, στις 12 Μονάδες Υποκατάστασης (μεθαδόνη & βουπρενορφίνη) στη Θεσσαλονίκη, το 2012 ήταν 2212 άτομα και το 2013 ήταν εγγεγραμμένα 2195.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η «Δουλειά στον δρόμο» (streetwork) που υλοποιείται εδώ κι έναν χρόνο, με «ορμητήριο» κτίριο επί της οδού Δαναΐδων 9.

Πρόκειται για πρόγραμμα παρέμβασης σε χώρους συνάθροισης και συνδιαλλαγής χρηστών καθώς και για υπηρεσίες που παρέχονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Δαναΐδων, χωρητικότητας 15 ατόμων. Εκεί, από τις 10:30- 13:30 παρέχεται στους χρήστες ένα πρόγευμα, διατίθεται ένας υπολογιστής και υπάρχει η δυνατότητα ατομικής ή και ομαδικής συζήτησης με ψυχολόγο και κοινωνιοθεραπευτή.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία που υποστηρίζει την έκδοση βιβλιαρίων υγείας, μέσω της Πρόνοιας και αστυνομικής ταυτότητας, όταν δεν υπάρχει. Επίσης, βεστιάριο καλύπτει τις ανάγκες ιματισμού και σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα ατομικού μπάνιου και πλυσίματος ρούχων.

Γενικότερα, στόχος της υπηρεσίας είναι η βασική υγειονομική φροντίδα μακροχρόνιων ενδοφλέβιων χρηστών, αποκλεισμένων από προνοιακά συστήματα, με αναμενόμενο αποτέλεσμα την προστασία της ατομικής υγείας αλλά και την πρόληψη της μετάδοσης λοιμωδών και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

«Κατά το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 179 εξορμήσεις (streetwork) και τα μέλη της ομάδας έκαναν 2827 επαφές με χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Θα πρέπει να διευκρινισθεί βέβαια ότι πρόκειται για τις συνολικές επαφές και αφορά συχνά στα ίδια άτομα.

Παράλληλα, 141 άτομα,εκ των οποίων 92 ενεργοί χρήστες εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και 49 μέλη προγραμμάτων υποκατάστασης, επισκέφθηκαν τον χώρο της δομής» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Γιάννης Εμινίδης προσθέτοντας ότι από τον περασμένο Ιούνιο διανεμήθηκαν και 1170 σακουλάκια ασφαλέστερης χρήσης ναρκωτικών.

Οι «πιάτσες» της Θεσσαλονίκης

Δενδροπόταμος, Σταυρούπολη, Αριστοτέλους (πάνω από την Εγνατία), Πανεπιστήμια, πάρκο «Ξαρχάκου», Πύλη Αξιού, πάρκο Καλλιθέας, πλατεία Ναυαρίνου και Ροτόντας όπως και έξω από τα νοσοκομεία όπου λειτουργούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, είναι τα σημεία που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι χρήστες στη Θεσσαλονίκη.

«Χαρτογραφώντας» τις πιάτσες με βάση τις παρεμβάσεις της ομάδας που δουλεύει στο δρόμο, ο Γιάννης Λιγδάς, συντονιστής της ομάδας streetwork του ΟΚΑΝΑ, τονίζει ότι, ειδικά στον Δενδροπόταμο, εντοπίζονται παντού αγοραπωλησίες ενώ η χρήση χασίς γίνεται απροκάλυπτα.

Η διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης γίνεται σε συγκεκριμένα σπίτια απ΄ όπου, γύρω απ΄ αυτά, έχουν σχηματισθεί «πιάτσες». Διαπιστώνεται εντούτοις ότι, αν και ο αριθμός των χρηστών έχει ελαττωθεί, συνεχίζει να είναι μεγάλος, αφού ο μέσος αριθμός χρηστών που παρατηρήθηκε ημερησίως, κατά τις ώρες παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ, είναι 40 με 50 άτομα.

Οι χρήστες έχουν διαχωρίσει τον συνοικισμό σε δύο τμήματα: στο ένα, που είναι κοντά στις ράγες των τρένων, συγκεντρώνονται Έλληνες και Ρομά και στο άλλο, που έχει κατεύθυνση τον σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία», συγκεντρώνονται παλιννοστούντες και Γεωργιανοί, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πιο «σκληροί» χρήστες.

Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί νέα «πιάτσα» και δημιουργήθηκε με την μετακίνηση των χρηστών από την πλατεία Ναυαρίνου και τη Ροτόντα, μετά τις παρεμβάσεις της αστυνομίας.

Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του ΟΚΑΝΑ, αλλά επειδή είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης, υπάρχει προσέλευση χρηστών που δεν παρακολουθούν κανένα πρόγραμμα.

Μία από τις μεγαλύτερες «πιάτσες» χρηστών υπάρχει έξω από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Σταυρούπολη, όπου οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και κάποιοι είναι μακροχρόνια μέλη του ΟΚΑΝΑ. Όπως παρατηρήθηκε, γίνεται μεγάλη διακίνηση χαπιών, κυρίως αυτών που χορηγούνται από το πρόγραμμα, ενώ η πώληση ηρωίνης δεν είναι συχνό φαινόμενο και οι περισσότερες δοσοληψίες γίνονται στις γύρω περιοχές.

Στα πανεπιστήμια, σημείο συνάντησης είναι το βαγόνι, δίπλα από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ και η πλειονότητα των χρηστών που συχνάζουν εκεί είναι μέλη του προγράμματος.

Στο σημείο γίνεται διακίνηση χαπιών, αμφεταμινών και ηρωίνης και πουλιούνται άγνωστης προέλευσης ουσίες, συσκευασμένες σε σπιρτόκουτα.

Στο πάρκο «Ξαρχάκου» συναθροίζεται μεγάλος αριθμός μακροχρόνιων χρηστών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ και γίνεται διακίνηση χαπιών και όχι ενδοφλέβια χρήση, γεγονός που αποδίδεται στην έντονη αστυνόμευση.

Πιάτσα μικρού αριθμού χρηστών- μελών του ΟΚΑΝΑ είναι αυτή του πάρκου Καλλιθέας, όπως και στη Ναυαρίνου και τη Ροτόντα, που έχουν περιορισθεί εξαιτίας της πολιτικής της αστυνομίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τις κινητοποιήσεις καταστηματαρχών και πολιτών.

Τέλος, έξω από τις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων των νοσοκομείων, τα μέλη έχουν φτιάξει κάποια στέκια, όπου υπάρχει περιορισμένη διακίνηση χαπιών.

Στόχος η μείωση της βλάβης των χρηστών

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τις βλάβες στην υγεία των χρηστών, με τη διανομή ειδικής σακούλας (KIT) που περιέχει σύριγγα μιας χρήσης, προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό για τα μεταδιδόμενα νοσήματα και, παράλληλα, προσπαθούμε να τους εντάξουμε σε προγράμματα. Από τη στιγμή που μπαίνουν σε κάποιο πρόγραμμα υποκατάστατων είναι πιο λειτουργικοί, μπορούν να δουλέψουν και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσής τους» εξηγεί ο υπεύθυνος του «streetwork» Γιάννης Εμινίδης.

Όσον αφορά την ευρεία εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών, ο κ. Εμινίδης την αποδίδει στη χαμηλή τιμή πώλησής τους και εκτιμά ότι η μεταφορά και διακίνησή τους γίνεται κυρίως από κατοίκους βαλκανικών χωρών.

«Τα συνθετικά καίνε το κυκλοφορικό σύστημα των χρηστών, οι οποίοι αποθρασύνονται και παρουσιάζουν μια συμπεριφορά ανεξέλεγκτη, χωρίς φραγμούς» περιγράφει ενδεικτικά. Τονίζει δε, ότι το 80% των δόσεων ηρωίνης που κυκλοφορούν, είναι με μεγάλες προσμείξεις με συνθετικές ουσίες, αγνώστου προελεύσεως, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα υγείας στους χρήστες.

«Παλεύουμε, πάντα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας στον δρόμο, να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης με τους χρήστες και να προφυλάξουμε την υγεία τους, προασπίζοντας παράλληλα και τη δημόσια υγεία» καταλήγει ο κ. Εμινίδης.

Τη συμβολή του ΟΚΑΝΑ στο «συμμάζεμα» των χρηστών, εξαίρει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπουραζάνας.

«Η πολιτική του ΟΚΑΝΑ, που άλλαξε και δέχεται πλέον περισσότερους χρήστες, έχει συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της πιάτσας και στην μείωση των θανάτων» τονίζει .
Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Δενδροπόταμο, τη χαρακτηρίζει «δύσκολη περίπτωση» καθώς διακινούνται, σε ευρεία κλίμακα, όλα τα είδη ναρκωτικών ουσιών, παρά τις συνεχείς επεμβάσεις της αστυνομίας.

Όσο για τη νοθεία με συνθετικά ναρκωτικά, διαπιστώνει και αυτός ότι η περιεκτικότητα μιας δόσης με συνθετικά έχει αυξηθεί,υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι η εμπορία ηρωίνης από την Τουρκία δεν έχει σταματήσει.

«Σημαντικό είναι για μας να κατανοήσουν κυρίως οι γονείς, γιατί τα παιδιά τους, από πολύ μικρές ηλικίες, οδηγούνται στα ναρκωτικά και να μην ντρέπονται να δράσουν όταν το διαπιστώνουν» τονίζει, από την πλευρά του, ο αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Σπύρος Κλιτσιώτης.

Δέκα ευρώ για σεξ χωρίς προφυλακτικό!

Πόσο... πωλείται η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προφυλακτικό; «Μόλις 10 ευρώ από χρήστριες ναρκωτικών και 8 ευρώ με προφυλακτικό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της υπηρεσίας «streetwork» του ΚΕΘΕΑ Γιούλη Χαριτάκη.
Τρεις μήνες τώρα έχει βγει στους δρόμους και η δεκαμελής ομάδα του ΚΕΘΕΑ σε μια προσπάθεια υποστήριξης των χρηστών και ενημέρωσής τους για το στέκι που λειτουργεί στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ, στα Λαδάδικα, στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Σ. Νιάρχος».

«Δύσκολα μπορούμε να προσεγγίσουμε γυναίκες χρήστριες στον δρόμο καθώς βρίσκουν άλλους τρόπους επιβίωσης. Προσπαθούμε, όμως, να τις ενημερώνουμε συνεχώς για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς βλέπουμε ότι κάποιες εκπορνεύονται ακόμα και για 8 ευρώ με προφυλακτικό και με 10 ευρώ χωρίς» αναφέρει η κ. Χαριτάκη.

Γενικότερα, πάντως, οι περισσότεροι χρήστες είναι άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, χρόνιοι χρήστες και άστεγοι ή ημιάστεγοι- φιλοξενούνται δηλαδή σε φίλους ή κατοικούν σε χώρους χωρίς νερό και ρεύμα.

«Επισκεπτόμαστε καθημερινά όλες τις πιάτσες της Θεσσαλονίκης και τέλος Φεβρουαρίου, που θα έρθει και η κινητή μας μονάδα, ειδικά εξοπλισμένη, θα πάμε και στην οδό Γιαννιτσών προκειμένου να παρέμβουμε και σε ιερόδουλες και τρανσέξουαλ χρήστριες, να ενημερώσουμε και να μοιράσουμε σύριγγες» λέει η κ. Χαριτάκη.

Ήδη, στο ολιγόμηνο διάστημα λειτουργίας της υπηρεσίας του ΚΕΘΕΑ, έχουν γίνει επαφές με 290 άτομα και περίπου 100 προσέρχονται στο στέκι, στα Λαδάδικα όπου μπορούν να παραμείνουν, να πιουν καφέ, να φάνε, να κάνουν μπάνιο και να ζητήσουν νομική συμβουλευτική και ιατρική φροντίδα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και οδοντιατρείο.

Συγχρόνως, για όσους το επιθυμούν, γίνεται παραπομπή σε «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Σ΄ αυτή την προσπάθεια, αρωγοί είναι το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας», που απευθύνεται σε αποφυλακισμένους χρήστες όσο και το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη».

Διαπίστωση, ωστόσο, και της κ. Χαριτάκη είναι ότι τα συνθετικά ναρκωτικά κυριαρχούν στις πιάτσες σε τέτοιο σημείο που η ηρωίνη και η κοκαΐνη, τείνουν να εξαλειφθούν.

«Σκεφτείτε ότι, παγκοσμίως, καθημερινά κατασκευάζονται σε εργαστήρια 30 νέες συνθετικές ουσίες. Από την άλλη, θραύση κάνουν τα ψυχοφάρμακα που δείχνουν να τα προτιμούν, ίσως γιατί ξέρουν την σύνθεσή τους και δεν διακινδυνεύουν με τις άγνωστες, συνθετικές προσμείξεις» εξηγεί.

«Ούτε και οι ίδιοι οι χρήστες ξέρουν τι πίνουν, τι περιέχουν τα φιξάκια που αγοράζουν, αλλά εμείς παρατηρούμε ότι γίνονται πιο επιθετικοί μ΄ αυτού του είδους τις ουσίες» συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν πλέον νεκροί από ναρκωτικά στα ΜΜΕ;

Μέσα σ' όλη αυτή τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, οι θάνατοι από ναρκωτικά απουσιάζουν τα τελευταία χρόνια από τα ΜΜΕ, σα να μην υφίσταται πλέον αυτό το γεγονός ή σαν να το έχει αποδεχτεί η κοινωνία.

«Παλαιότερα γράφαμε ...τρίτος θάνατος από ναρκωτικά για το έτος, έβδομος κ.λπ.. Μετρούσαμε δηλαδή τα θύματα. Τώρα, η αστυνομία εντάσσει τους θανάτους από χρήση στους αιφνίδιους θανάτους και δεν τους ανακοινώνει.

Ωστόσο, αν ένας δημοσιογράφος θέλει να μάθει, μπορεί και είναι η δουλειά του και δεν είναι άλλοθι η τακτική της αστυνομίας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος του αστυνομικού- δικαστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία’ Κώστας Καντούρης.

Πεποίθησή του είναι ότι ίσως οι δημοσιογράφοι έχουν εξοικειωθεί με τους θανάτους από χρήση ναρκωτικών και δεν αποτελούν πλέον είδηση, γεγονός όμως που δεν αντανακλά την κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να γνωρίζει την κατάσταση εφόσον αυτή δεν μεταδίδεται.

«Δυστυχώς το θεωρούμε καθημερινότητα αφού είδηση είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Όμως αποτελούν είδηση, έχουμε λανθασμένη αντίληψη, φταίμε και πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας» καταλήγει.



Διαβάστε περισσότερα...

Έριξαν φόλες στα τετράποδα της Κομοτηνής


Έρευνες για να εντοπιστούν οι «άρρωστοι».

Ένα αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό θέαμα αντίκρισαν χθες τα ξημερώματα, φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.

Ασυνείδητοι έριξαν φόλες σε σκυλιά της περιοχής, έξω ακριβώς από τη Λέσχη Σίτισης. Αμέσως ειδοποιήθηκαν τα μέλη της Φιλοζωικής Κομοτηνής, τα οποία κατέφθασαν στο σημείο και περισυνέλεξαν τα τετράποδα, τα οποία μετέφεραν στο γιατρό.

Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο των μελών της Φιλοζωικής, όσο και του γιατρού, τα τετράποδα κατάφεραν να σωθούν και τώρα αναρρώνουν στο καταφύγιο του σωματείου. Να σημειωθεί πως το σημείο που πετάχτηκαν οι φόλες, είναι αρκετά πολυσύχναστο καθώς είναι η στάση του λεωφορείου για τους φοιτητές, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους και για τους ίδιους.


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώνονται οι θέσεις στην ενισχυτική διδασκαλία


Το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Θα μειωθούν οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς στην ενισχυτική διδασκαλία από 1.700 σε περίπου 1.400. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη μείωση των Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην περιφέρεια Αττικής η μείωση στους εκπαιδευτικούς πιθανόν να ανέρχεται στα περίπου 80 άτομα. Από τους 400-450 θα μειωθούν οι απασχολούμενοι εκπαιδευτικοί στους περίπου 320-370. Μείωση θα υπάρξει στον αριθμό των προσληφθέντων και σε άλλες διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών αδιόριστων εκπαιδευτικών ιδίως στις ειδικότητες φιλολόγων και μαθηματικών, όπου φέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν μειωθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να είναι άνεργοι. Επίσης ΕΛΜΕ σε Κεφαλληνία και Λέσβο έχουν ζητήσει την άμεση έναρξη του προγράμματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Δάσκαλος ξύρισε τα μαλλιά του για συμπαράσταση με μαθητή


Το παιδί είχε μείνει φαλακρό εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας και δέχονταν τα πειράγματα συμμαθητών.

Σε εθνικό ήρωα του Ιράν έχει αναδειχθεί ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου ο οποίος προχώρησε σε μια συγκινητική πράξη για να βοηθήσει έναν άρρωστο μαθητή του.

Ο δάσκαλος Ali Mohammadian ξύρισε το κεφάλι του, εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη του στο μαθητή που έχει μείνει φαλακρός εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας.

Ο Mohammadian παρατήρησε ότι ο μαθητής έπεφτε θύμα εκφοβισμού, ενώ γίνονταν και αποδέκτης χλευαστικών σχολίων. Έτσι αποφάσισε να ξυρίσει και ο ίδιος τα μαλλιά του.

Κατόπιν ανέβασε μια φωτογραφία στο Facebook, με τον ίδιο να στέκεται δίπλα στον 8χρονο μαθητή, γράφοντας πως «Τα κεφάλια μας είναι ευαίσθητα στα μαλλιά».

Σε λίγες ώρες εκατοντάδες Ιρανοί είχαν δει και μοιραστεί τη φωτογραφία. «Όταν μπήκα στο Facebook την επόμενη μέρα, δεν μπορούσα να πιστέψω τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν κάνει “Like” και “Share” τη φωτογραφία», δήλωσε ο δάσκαλος μιλώντας στον Guardian.

Σύντομα όλη η τάξη έκανε το ίδιο και έτσι η παρενόχληση του μαθητή σταμάτησε.

Ο δάσκαλος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ενώ η κυβέρνηση ενίσχυσε οικονομικά την οικογένεια του παιδιού για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του.






Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε από ύψος 900 μέτρων και επέζησε!


Η ελεύθερη πτώση που πήγε στραβά - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Τυχερή μες στην ατυχία της στάθηκε μια 16χρονη από το Τέξας που έπεσε από ύψος μεγαλύτερο των 900 μέτρων, κατά τη διάρκεια ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο που δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε.

Η Makenzie Wethington γλίτωσε τη ζωή της αλλά υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς.

«Δεν ξέρω λεπτομέρειες του ατυχήματος αλλά αν όντως έπεσε από ύψος 900 μέτρων, δεν έχω ιδέα πώς επέζησε», τόνισε ο χειρουργός που ανέλαβε τη φροντίδα της. Η Makenzie αναμένεται σύντομα να βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι γονείς της τής επέτρεψαν να δοκιμάσει την ελεύθερη πτώση και μάλιστα ο πατέρας της ήταν μαζί της.

Σύμφωνα με τον Robert Swainson, εκπαιδευτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας που διοργάνωσε την ελεύθερη πτώση, το αλεξίπτωτό της άνοιξε όπως έπρεπε αλλά στη συνέχεια άρχισε την περιδίνηση προς το έδαφος, όταν το αλεξίπτωτο άνοιξε προς τα πάνω αλλά όχι σε πλάτος.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...












Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανταποδοτικές υποτροφίες σε αλλοδαπούς φοιτητές από το ΑΠΘ


Αιτήσεις έως και 31 Ιανουαρίου.

Μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί και αλλογενείς φοιτητές που πληρούν μια σειρά από κριτήρια να καταθέσουν αίτηση για να διεκδικήσουν τις ανταποδοτικές υποτροφίες που προσφέρει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Για κάθε Σχολή του Πανεπιστημίου θα δοθούν 2 υποτροφίες, μία για προπτυχιακό φοιτητή και μια για μεταπτυχιακό.

Όσοι επιλεγούν θα έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, με φυσική παρουσία σε χώρους εκπαίδευσης καλύπτοντας ειδικές ανάγκες της Σχολής που φοιτούν, με φυσική παρουσία σε μονάδες εκπαίδευσης & έρευνας όπως εργαστήρια, κλινικές και βιβλιοθήκες (όχι προσώπων), με αντιμισθία το ποσό των 8 ευρώ ανά ώρα (περιλαμβάνεται και ο φόρος που θα παρακρατηθεί), και με ώρες παρουσίας 30 (τριάντα) μηνιαίως και συνολικά για έξι μήνες (Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Οκτώβριο & Νοέμβριο 2014).

Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται από τη Σχολή, ύστερα από έλεγχο των αιτήσεων, οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παρακάτω και να συνοδεύονται από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με την προκήρυξη.

Α. Προϋπόθεση για την κατάθεση υποψηφιότητας είναι:

- για τους/τις προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, οι υποψήφιοι/ες να φοιτούν στο Ε΄ εξάμηνο σπουδών (για Σχολές/Τμήματα 4ετούς φοίτησης), στο Ε΄ ή Ζ΄ εξάμηνο σπουδών (για Σχολές/Τμήματα 5ετούς φοίτησης) και στο Ε΄, Ζ΄ ή Θ΄ εξάμηνο σπουδών (για Σχολές 6ετούς φοίτησης).

- για τους/τις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, οι υποψήφιοι/ες να βρίσκονται σε κανονική διάρκεια φοίτησης (α΄ ή β΄ έτος για ΠΜΣ διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων, α΄ έτος σπουδών για Π.Μ.Σ. διάρκειας 2 ή 3 εξαμήνων).

Β. Κριτήρια επιλογής:

1. Η εξαιρετική επίδοση στη διάρκεια των σπουδών στο Α.Π.Θ.

2. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας και

3. Η οικονομική κατάσταση του/της υποψηφίου/ας

Για τους προπτυχιακούς φοιτητές, τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν μαζί με την αίτηση χορήγησης υποτροφίας (διατίθεται από το Τμήμα Σπουδών) είναι:

1. Πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας επικολλημένη στην αίτηση.

2. Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία, στο οποίο θα αναγράφεται: α) το σύνολο των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών, β) το άθροισμα των διδακτικών –πιστωτικών μονάδων που έχει εξεταστεί με επιτυχία ο/η υποψήφιος/α στις προβλεπόμενες εξετάσεις και ο μέσος όρος βαθμολογίας και γ) η ημερομηνία πρώτης εγγραφής στη Σχολή/ Τμήμα που φοιτά.

3. Πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Στο πιστοποιητικό θα αναγράφεται η επίδοση του/της υποψηφίου/ας σε βαθμούς από πέντε (5) έως δέκα (10).

4. Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας του/της υποψηφίου/ας σχετικά με την οικονομική κατάσταση του/της υποψηφίου/ας και της οικογενείας του/της.

5. Υπεύθυνη δήλωση του/της υποψηφίου/ας ότι τόσο ο/η ίδιος/α όσο και κανένας συγγενής του/της α΄ βαθμού δε λαμβάνει υποτροφία από άλλη πηγή της χώρας του/της ή ελληνική, καθώς και ότι κανένας συγγενής του/της α΄ βαθμού ή ο/η σύζυγος δεν είναι μόνιμος/η κάτοικος της Ελλάδας καθώς και ότι δε μετέχει σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Α.Π.Θ.

6. Βεβαίωση που να πιστοποιεί την υπηκοότητα και την καταγωγή του/της υποψηφίου/ας και των γονέων του/της από την οποία να προκύπτει σαφώς ότι κανένας δεν έχει ελληνική καταγωγή.

7. Δύο συστατικές επιστολές.

Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες, τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν μαζί με την αίτηση χορήγησης υποτροφίας (διατίθεται από το Τμήμα Σπουδών) είναι:

1. Πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας επικολλημένη στην αίτηση.

2. Πιστοποιητικό εγγραφής από τη Σχολή/ Τμήμα στο οποίο θα αναγράφεται, για τους μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες ο κλάδος ειδίκευσης και η διάρκεια φοίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που είναι εγγεγραμμένοι/ες, και για τους/τις υποψηφίους/ες διδάκτορες το θέμα της υπό εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και η ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

3. Πτυχίο Ανώτατης Σχολής, το οποίο εφόσον είναι από Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετική ισοτιμία από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π), με βαθμό "ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ" ή "ΑΡΙΣΤΑ".

4. Ευνοϊκή εισήγηση α) για την περίπτωση χορήγησης υποτροφίας για μεταπτυχιακές σπουδές: της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών β) για την περίπτωση χορήγησης υποτροφίας για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής: του/της Επιβλέποντα/ουσας Καθηγητή/τριας ή των μελών της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, συνοδευόμενη από αναλυτική παρουσίαση της προσωπικότητας του/της υποψηφίου και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων με βάση ένα χρονοδιάγραμμα εργασίας.

5. Πιστοποιητικό αρμόδιας αρχής της χώρας του/της υποψηφίου/ας σχετικά με την οικονομική κατάσταση του/της ίδιου/ας και της οικογενείας του/της.

6. Υπεύθυνη δήλωση του/της υποψηφίου/ας ότι τόσο ο/η ίδιος/α όσο και κανένας συγγενής του/της α΄ βαθμού δε λαμβάνει υποτροφία από άλλη πηγή της χώρας του/της ή ελληνική, και ότι δε μετέχει σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Α.Π.Θ. καθώς και ότι κανένας συγγενής του/της α΄ βαθμού ή ο/η σύζυγος δεν είναι μόνιμος /η κάτοικος της Ελλάδας.

7. Συστατικές επιστολές από δύο (2) τουλάχιστον αρμόδια πρόσωπα.

8. Πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Στο πιστοποιητικό θα αναγράφεται η επίδοση του/της υποψηφίου/ας σε βαθμούς από πέντε (5) έως δέκα (10).

9. Βεβαίωση που να πιστοποιεί την υπηκοότητα και την καταγωγή του/της υποψηφίου/ας και των γονέων του/της από την οποία να προκύπτει σαφώς ότι κανένας δεν έχει ελληνική καταγωγή.

10. Βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα.

Η Σχολή καταχωρεί τις αιτήσεις και συντάσσει τον τελικό πίνακα με τη σειρά που κατατάχθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω αναφερόμενες προϋποθέσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποψήφιος/α από κάποια Σχολή η θέση διατίθεται.

Η υποτροφία καταβάλλεται στο/στη δικαιούχο κάθε μήνα, μετά από γραπτή βεβαίωση (σχετικό έντυπο χορηγείται από το Τμήμα Σπουδών) στην οποία βεβαιώνεται ο ακριβής αριθμός ωρών παρουσίας. Η βεβαίωση υπογράφεται από τον/την Κοσμήτορα της Σχολής, σφραγίζεται από τη Γραμματεία της Σχολής και υποβάλλεται στο Τμήμα Σπουδών στο τέλος κάθε μήνα. Η διαδικασία απόδοσης (πληρωμής) της υποτροφίας πραγματοποιείται από το Τμήμα Σπουδών.

Ο/Η υπότροφος οφείλει να τηρεί τα οριζόμενα από τη Σχολή σχετικά με την παρουσία του/της και επίσης να τηρεί τις προθεσμίες που ορίζονται από το Τμήμα Σπουδών για την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών απόδοσης της υποτροφίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του/της υποτρόφου, η Επιτρoπή Σπουδών διακόπτει την υποτροφία, η οποία αυτομάτως παραχωρείται σε επόμενο αναπληρωματικό μέλος.

Επισημαίνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των ανταποδοτικών υποτροφιών, οι υπότροφοι άλλων φορέων, όσοι μετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Α.Π.Θ. καθώς και οι προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης που ορίζει το Πρόγραμμα Σπουδών της Σχολής ή του Τμήματός τους για τη λήψη του πτυχίου τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Σπουδών (τηλέφωνα 2310 996771, 995142, 994168).



Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική αναφορά των NYT στο «Κίνημα χωρίς μεσάζοντες»


«Μετά την κρίση οι Έλληνες εργάζονται για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των New York Times, που αναφέρεται στις προσπάθειες πολλών Ελλήνων «να πειραματιστούν με ένα νέο είδος οικονομίας», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι New York Times επισημαίνουν ότι «το υπάρχον σύστημα της αγοράς στην Ελλάδα έχει διαλυθεί, καθώς αποτελεί θύμα της ενδημικής διαφθοράς, της δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης από το κράτος και των απαιτήσεων των παγκόσμιων αγορών». Επομένως, οι πειραματικές προσπάθειες επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλήσουν απευθείας στους καταναλωτές, μολονότι δεν αποτελούν μακροπρόθεσμες λύσεις, αντιπροσωπεύουν την «τελευταία προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης».

«Οι επιθέσεις κατά του καπιταλισμού δεν είναι καινούργιες στην Ελλάδα» αναφέρει η εφημερίδα, ενώ συνδέει το γεγονός αυτό με το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνασπισμός ακροαριστερών δυνάμεων, αποτελεί σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «ο Πρόεδρός του μάλιστα διακοσμεί το γραφείο του με πορτραίτο του Τσε Γκεβάρα». Εντούτοις, αναφέρουν οι ΝΥΤ, «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και πολλά αριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν μεγάλη δυσκολία να συνδυάσουν την οξεία κριτική των νεοφιλελεύθερων οικονομιών με τη λήψη δράσης που θα ελαφρύνει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας του 27%».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρωθεί κυρίως στην καταγγελία των περικοπών των θέσεων εργασίας, στην επίθεση κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Έτσι, καθώς η αριστερά παραμένει προσηλωμένη σε ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος status quo, το καθήκον ανταπόκρισης στις απαιτήσεις για μια νέα οικονομική τάξη και για ανακούφιση των Ελλήνων από τη δυστυχία, έχουν αναλάβει άνθρωποι όπως ο κ. Τσολακίδης, ο οποίος οργανώνει το κίνημα των μη μεσαζόντων στην περιοχή του, μέσα από ένα τοπικό μη κερδοσκοπικό σύλλογο που ονομάζεται Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται εκτενώς οι δράσεις αυτών των πρωτοβουλιών και φιλοξενούνται δηλώσεις των ακτιβιστών που συμμετέχουν σε αυτές, ελπίζοντας, όπως επισημαίνουν να αντιμετωπιστεί η παθητική απόγνωση πολλών Ελλήνων, οι οποίοι «ενδεχομένως να χρειαστούν μια γενιά ή και περισσότερο για να εξέλθουν της κρίσης».



Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τις αισθήσεις του στα 12.500 πόδια


Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ελεύθερης πτώσης μία ομάδας skydiver σε υψόμετρο 3.800 μέτρων από τη γη.

Κατά την πτώση της ομάδας, ένας skydiver πέφτει αναίσθητος δευτερόλεπτα αφού πηδάει από το αεροπλάνο, αφού πρώτα χτυπήθηκε από άλλον skydiver.

Για τον τυχερό-άτυχο Τζέιμς Λι ήταν η 1.050η πτώση του επάνω από το Νεδερέιβον του Γουίλτσάιρ. Ο 25χρονος αφού πήδηξε από το αεροπλάνο, δέχθηκε κατά λάθος ένα χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του από έναν άλλο skydiver που ακολουθούσε, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Εκείνη τη στιγμή, δύο άλλοι skydivers, που κατάλαβαν αμέσως τι συνέβη, πλησίασαν στον αέρα τον αναίσθητο Τζέιμς και άνοιξαν το αλεξίπτωτό του.



Ο Τζέιμς ανέκτησε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της πτώσης του και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο έδαφος.

Η κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κράνος του Τζέιμς κατέγραψε όλο το περιστατικό.

Ο ίδιος μετά την περιπέτειά του ανέφερε: «Κάνω skydive για 5 χρόνια και αυτό ήταν το 1.050 μου. Υπήρχαν ήδη 12 άτομα στον αέρα και μετά από εμένα πήδηξαν και άλλοι από το αεροπλάνο».

Ένας από τους skydivers που πήδηξε από το αεροπλάνο ήταν σε άσχημη τροχιά και έπεσε με δύναμη επάνω μου, έτσι έχασα τις αισθήσεις μου».

 



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ


Εξαίρεση θα γίνει για τις συντάξεις του ΤΑΠΟΤΕ οι οποίες θα καταβληθούν την επομένη 31 Ιανουαρίου.

Αύριο Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Εξαίρεση θα γίνει για τις συντάξεις του τέως Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠΟΤΕ) οι οποίες θα καταβληθούν την επομένη 31 Ιανουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανέστειλαν τη στάση οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας


Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη, όλες οι πτήσεις στην Ελλάδα, ύστερα από την απόφαση της Ένωσης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να αναστείλει την κινητοποίηση, που είχε εξαγγείλει για τρίωρη στάση.

Οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν ανακοινώσει τη στάση εργασίας συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή απεργία για θέματα που αφορούν στη βιωσιμότητα των παρόχων αεροναυτιλίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατέσχεσαν κατεψυγμένα αλιεύματα


Στην κατάσχεση 158 κιλών κατεψυγμένων αλιευμάτων, ακατάλληλων για κατανάλωση, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε ψυκτική αποθήκη στη Δραπετσώνα.

Τα συγκεκριμένα αλιεύματα είχαν αλλοιωθεί εξαιτίας μη ορθής διαδικασίας κατάψυξης.

Η σχετική κτηνιατρική έκθεση κατάσχεσης διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων.

Στο μεταξύ, στη δέσμευση 24 τόνων φορτίου πρόσθετης ύλης ζωοτροφών, που δεν έφερε την προβλεπόμενη σήμανση, προχώρησαν οι επόπτες κυκλοφορίας στον χώρο του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά.

Το συγκεκριμένο προϊόν παραμένει δεσμευμένο και δεν επιτρέπεται να τεθεί σε κυκλοφορία στην αγορά, μέχρι να ταυτοποιηθεί πλήρως η προέλευσή του και να επισημανθεί κατάλληλα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εικασίες όσα λέγονται για τον Σουμάχερ»


Απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα, που θέλουν τους γιατρούς του Μίχαελ Σουμάχερ να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να τον ξυπνήσουν από το τεχνητό κώμα, η εκπρόσωπος του πρωταθλητή της Φόρμουλα 1, Σαμπίνε Κεμ.




"Τονίζω και πάλι ότι οποιαδήποτε δήλωση που αφορά την υγεία του Μίχαελ και δεν προέρχεται από τους θεράποντες γιατρούς ή τη μάνατζέρ του θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εικασία" ανέφερε σε μήνυμά της στο twitter η Σαμπίνε Κεμ.

Η Κεμ απάντησε κατ' αυτόν τον τρόπο στο δημοσίευμα της γαλλικής αθλητικής εφημερίδας L'Equipe. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής "αντιδρά θετικά" στη θεραπεία.

"Επαναλαμβάνω ότι δεν θα σχολιάζουμε εικασίες", πρόσθεσε.

Ο Σουμάχερ νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα σε νοσοκομείο της Γκρενόμπλ μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι ενώ έκανε σκι, στις 29 Δεκεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν έως την Παρασκευή


Δόσεις του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, φόρος πολυτελούς διαβίωσης και το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 πρέπει να καταβληθούν έως και την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, όσοι δεν πληρώσουν θα «τιμωρηθούν» με τα παλαιά και πιο ήπια πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι φόροι αυτοί βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις που αφορούν στην επιβολή τόκου 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο για καθυστέρηση δύο μηνών, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση τριών ετών.

Στις 31 Ιανουαρίου 2013 λήγει η προθεσμία για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που αφορά 1,6 εκατομμύρια ακίνητα, η έκτη δόση για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, για τον ΦΑΠ του 2013 λήγει η τέταρτη δόση ενώ για πληρωμή φόρου εισοδήματος 2013 καλούνται μέχρι την Παρασκευή περίπου 26.000 υπόχρεοι ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, αφορά περίπου 7.000 φορολογούμενους με ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπνέουν οι προφυλακίσεις λόγω… φόρτου


Την ανησυχία του Εφετείου, ότι την επόμενη δικαστική χρονιά «θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων», εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», η κ. Θάνου απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές, τόνισε ότι είναι τόσος ο φόρτος των υποθέσεων που την επόμενη δικαστική χρονιά «θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενώ το 2008 τα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου Αθηνών είχαν να διαχειριστούν 4.000 υποθέσεις, το 2012 είχαν 8.500 υποθέσεις.

Μεγάλος είναι ο φόρτος και στα ποινικά ακροατήρια, πρόσθεσε, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο το δικαστήριο να διεκπεραιώσει όλες τις υποθέσεις. Οι μισές υποθέσεις αναβάλλονται, με συνέπεια να επιβαρύνονται συνεχώς τα πινάκια.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζονται οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που είναι διαδικασία κατεπείγουσας φύσεως, μετά από έξι μήνες.

Στις αστικές υποθέσεις ορίζεται δικάσιμος μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προσδιορίζεται δικάσιμος από το 2020 έως το 2022 στα περισσότερα ειρηνοδικεία.

«Ασφαλώς με τέτοια κατάσταση φθάνουμε στα όρια της αρνησιδικίας» ανέφερε ακόμα η κ. Θάνου.



Διαβάστε περισσότερα...

"Μόδα" έγιναν οι πλαστές πινακίδες


Πλαστές πινακίδες και ένα πιστόλι είχε 28χρονος στις Σέρρες και πλαστές πινακίδες βρέθηκε να έχει 46χρονος στην Καβάλα.

Συγκεκριμένα, ο 28χρονος που οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Σερρών είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν την αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ για παρόμοιο περιστατικό πλαστών πινακίδων στην Καβάλα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 46χρονου και της 76χρονης μητέρας του, για απάτη και ψευδορκία.

Ο 46χρονος προέτρεψε τον πατέρα και τη μητέρα του να δηλώσουν ψευδώς απώλεια και κλοπή των κρατικών πινακίδων από τα δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους το 2010 και το 2011 και στη συνέχεια προέβη στην έκδοση νέων πινακίδων για τα δύο αυτοκίνητα, τις οποίες κατέθεσε στην εφορία προκειμένου να φαίνονται τα οχήματα ακινητοποιημένα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στους φορολογικούς συντελεστές


Τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει 7πλασιαστεί ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο φόρος στα ακίνητα καθώς και ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Φέτος ο φόρος θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές σε σχέση με το 2010!

Η έκθεση αναφέρει αποτυχία από δημοσιονομικής πλευράς το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φορών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που κρίνεται πως στέρησε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης από αρκετά νοικοκυριά ενώ αναφέρεται ότι η σημαντική αύξηση του κινδύνου φτώχειας αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες και όχι το σύνολο του πληθυσμού, ωστόσο οι ομάδες αυτές αντιστέκονται σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Την σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά «μέτωπα», αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αποσπασματικό και ελλιπή τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής .

Στα θετικά, η έκθεση καταγράφει τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιοτήτων και υψηλού κοινωνικού κόστους.

Τονίζει όμως ότι δεν προωθούνται οι αρχικές αλλαγές που χρειάζονται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, στη γραφειοκρατία, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην αγορά, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τις αβεβαιότητες του προγράμματος, η έκθεση αναφέρει τα στοιχεία πόλωσης που εμφανίζει το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας, το οποίο διακυβεύει την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ενώ χαρακτηρίζει «αγκάθι» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια, λόγω των πολύ υψηλών επιτοκίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εφοριακοί δέχονται ακόμη και απειλές για τη ζωή τους


Η απόγνωση πολλών φορολογουμένων που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε φόρους τους οδηγεί πολλές φορές σε ακραίες πράξεις με αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινά οι υπάλληλοι της ΔΟΥ Ηρακλείου να δέχονται απειλές για τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα τα όσα διαδραματίζονται στην ΔΟΥ Ηρακλείου κατήγγειλε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο προϊστάμενος της Μανώλης Ρολάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο πριν από λίγες ημέρες ένας φορολογούμενος δεν δίστασε ακόμα και να του βγάλει πιστόλι πάνω στο γραφείο του ο οποίος του ζητούσε να του διαγράψει το φόρο που του είχε επιβληθεί ενώ ένας άλλος ο οποίος χρωστούσε 400 χιλιάδες ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο τον απείλησε ότι θα φέρει μπιτόνι με βενζίνη και θα βάλει φωτιά στην ΔΟΥ.

Αυτά και άλλα πολλά αντιμετωπίζουμε επισημαίνει ο κ.Ρολάκης που τονίζει ότι πλέον οι απειλές είναι καθημερινές.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε τους νόμους αν δεν τους εφαρμόσουμε πάμε για παράβαση καθήκοντος. Είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόζω τους Νόμους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο πολίτης μπορεί να διαμαρτυρηθεί μέσα στη λογική ότι μπορώ να μεταφέρω αρμοδίως το αίτημα και όχι να βρίζει χυδαιότατα» επισημαίνει ο ίδιος.

Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που πάνω στην απόγνωσή τους και στην απελπισία τους απειλούν ότι αν δεν τους κάνει δεκτό το αίτημά τους, τότε θα αυτοκτονήσουν ενώ άλλοι λιποθυμούν, άλλοι φωνάζουν και άλλοι βρίζουν χυδαιότατα.

Με αφορμή τα περιστατικά που σημειώνονται ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Ηρακλείου έχει στείλει έγγραφο στον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου με το οποίο του ζητά τη στήριξη της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ να κάνουν συχνές περιπολίες έξω από την εφορία στη λεωφόρο Κνωσού.

Ο ίδιος παράλληλα εξηγεί το βάρος που έχει αναλάβει η ενιαία ΔΟΥ Ηρακλείου που εδώ και λίγες ημέρες έχει πάνω της το μισό Νομό Ηρακλείου και πλέον εξυπηρετεί περίπου 300 χιλιάδες φορολογούμενους παρά το γεγονός ότι το προσωπικό δεν επαρκεί καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί υπάλληλοι βγήκαν στην σύνταξη.

Αναγκάζονται οι υπάλληλοι πολλές φορές να δουλεύουν και τα βράδια αλλά και τα Σάββατα προκειμένου να βγει ο αυξημένος όγκος δουλειάς και να διεκπεραιωθούν γρηγορότερα οι υποθέσεις των φορολογουμένων.

Τέλος ο κ.Ρολάκης έστειλε σαφές μήνυμα στους βουλευτές, επειδή πλησιάζουν οι εκλογές του Μαΐου, ότι κανένας υπάλληλος δεν θα δεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν θες να βγάλεις αστυνομική ταυτότητα περίμενε μέχρι τον... Απρίλιο


Δεν έχουν τέλος οι ελλείψεις στην ΕΛΑΣ. Μέχρι σήμερα όλοι οι ένστολοι κατήγγελλαν ότι τα αλεξίσφαιρα που έχουν είναι ληγμένα, ότι δεν είχαν βενζίνη για περιπολίες και πολλά άλλα. Από σήμερα στην ΕΛΑΣ όμως δεν υπάρχει ούτε χαρτί αλλά ούτε και το ειδικό πλαστικό επικάλυμμα που απαιτείται για την κατασκευή ταυτοτήτων.

Σε όλα τα αστυνομικά τμήμα έχει φτάσει σήμα που ζητά από τους αστυνομικούς να περιορίσουν την έκδοση ταυτοτήτων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου καθώς τα αποθέματα χαρτιού και πλαστικού εξαντλήθηκαν.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προγράμματα απασχόλησης 440.000 ανέργων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός


Τρεις βασικούς πυλώνες καταπολέμησης της ανεργίας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με σκοπό το «χτύπημα της ανεργίας που είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτής της κυβέρνησης» όπως είπε.

Η δημιουργία του "Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης" που πραγματοποιείται μετά από πρόταση του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σημείωσε όμως ότι για να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία θα πρέπει «να προχωρήσει η ανάκαμψη που όλα δείχνουν ότι ξεκινάει γρήγορα». «Να δώσουμε ευκαιρία στους νέους αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους να βρουν δουλειά» ώστε να διορθωθούν οι αδικίες που έγιναν εξαιτίας της κρίσης είπε ο Πρωθυπουργός.

Γιατί, όπως είπε, αν μείνουν χωρίς δουλειά για πολύ μεγάλο διάστημα θα μιλάμε για «χαμένες γενιές». Η προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Οι πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης θα αφορούν εκτός από την επαγγελματική αποκατάσταση, τη μαθητεία και την κατάρτιση με χορήγηση ειδικών πιστοποιητικών επειδή στόχος είναι όπως τόνισε ο κ.Σαμαράς οι πολίτες που θα βρουν εργασία, να έχουν τα δεδομένα για να παραμείνουν σε αυτή.

Και οι τρεις πυλώνες εργασιακής αποκατάστασης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα απασχολήσουν συνολικά 440.000 ανέργους.

Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και θα υλοποιηθούν άμεσα. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων από ευπαθείς ομάδων όχι μόνο αναπήρους αλλά και φυλακισμένους και οροθετικούς.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά 240.000 νέους που δεν εργάζονται και δεν φοιτούν και θα τους προσφέρει εργασιακή εμπειρία με κατάρτιση και πιστοποίηση.

«Στόχος του προγράμματος είναι μέσα στο 2014-2015 να μην υπάρχει κανένας νέος που να μην έχει κάνει ένα επαγγελματικό ξεκίνημα και να μην έχει κολλήσει το πρώτο του ένσημο» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 δικαιούχους από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος και προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Έτσι δημιουργούνται πάνω από 440.000 ευκαιρίες εκ των οποίων οι 80.00 είναι άμεσες» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς που τόνισε ότι αυτές οι δράσεις δεν εξαντλούν τις δράσεις της κυβέρνησης για την ανεργία αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Εκτός από τα προγράμματα αποκατάστασης ανέργων ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Άτλας που θα λύσει όπως είπε τα προβλήματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης επιτρέποντας μέχρι τα μέσα του 2015 όλοι να λαμβάνουν τις συντάξεις τους αμέσως και πλήρως.

Δείτε το βίντεο από τη ΔΤ



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγει ο δρόμος για το... ηλεκτρονικό πορτοφόλι!


Αγορές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών μέσω κινητού.

Εντός του 2014 εκτιμάται ότι θα έχει κάνει την εμφάνιση του και στην χώρα μας το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», που θα επιτρέπει στο κάτοχο του να πραγματοποιεί πληθώρα συναλλαγών χωρίς τη χρήση μετρητών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή της ταμπλέτας του ή του υπολογιστή του, όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Visa για την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο Νίκος Καμπανόπουλος, παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα για το 2013 και τις προοπτικές για το νέο έτος.

Με απλά λόγια, οι συσκευές αυτές θα περιλαμβάνουν, σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες του καταναλωτή ο οποίος με ένα κλικ θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει πού θα πιστώσει την αγορά του και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ήδη το αρχικό λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού «V.me» για online συναλλαγές έγινε στην Μ.Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία και την Πολωνία

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ.Καμπανόπουλος γίνεται προσπάθεια περαιτέρω διείσδυσης των ανέπαφων πληρωμών στην χώρα μας, που επιτρέπει στους κατόχους των καρτών αυτών, με την ενσωμάτωση της κατάλληλης τεχνολογίας, την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης, αλλά απλά με το πέρασμα της κάρτας σε μικρή απόσταση από αυτό.

Αναφορικά με τη χρήση των καρτών επισημάνθηκε ότι για το οικονομικό έτος 2013 στη χώρα μας δαπανήθηκαν 958 εκατ. ευρώ μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και 2,5 δισ.ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών για αγορές (μείωση 11%). Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε κατά 17% και ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια και των χρεωστικών καρτών παρέμεινε σταθερός σε 5,6 εκατομμύρια.

Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα 245 εκατ. ευρώ με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (146 εκατ.ευρώ) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4 εκατομμύρια.

Ο κ. Καμπανόπουλος έδωσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης από πλευράς του Δημοσίου λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής με ότι θετικό συνεπάγεται για την οικονομία.



Διαβάστε περισσότερα...

Εξιτήριο για τη γυναίκα που περιέλουσαν με βενζίνη


Δέχτηκε επίθεση από τον εργοδότης της.

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε η 44χρονη, την οποία 69χρονος περιέλουσε με βενζίνη, προχθές το βράδυ, στο κατάστημα όπου εργάζεται, στα Τρίκαλα, λόγω προσωπικών διαφορών.

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων, όπου διαπιστώθηκε πως φέρει εγκαύματα στο πρόσωπο, το λαιμό και το χέρι και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μία ημέρα.

Εναντίον του 69χρονου έχει σχηματιστεί δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, που θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων.



Διαβάστε περισσότερα...

Απομακρύνονται τα εγκαταλελειμμένα Ι.Χ. στην Πάτρα


Πάνω από 1.000 νέες θέσεις στάθμευσης στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Επιχείρηση καθαρισμού της Πάτρας από τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στο κέντρο και τις συνοικίες που όχι μόνο αποτελούν εστίες μόλυνσης και καταλαμβάνουν εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης αλλά μετατρέπονται και σε...καταφύγιο για τη χρήση ναρκωτικών από τοξικομανείς, έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή της Πάτρας.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, από το 2012 έως 2013 είχαν εντοπιστεί 2.000 εγκαταλελειμμένα οχήματα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Από αυτά, τα 800 ήδη απομακρύνθηκαν από εργολάβο που είχε κάνει ειδική συμφωνία με το δήμο.

Απομένουν δηλαδή άλλα 1.200 οχήματα τα οποία θα μαζευτούν στο πλαίσιο της σύμβασης για τη δεύτερη εργολαβία που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλική θλάση ο Αναστασάκος


Σοκ στον Εργοτέλη! Όπως έγινε γνωστό, ο Ηλίας Αναστασάκος υπέστη εγκεφαλική θλάση (από σύγκρουση στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό) και θα μείνει εκτός δράσης ως το τέλος της σεζόν.



Έναν ασυνήθιστο -όσο και ιδιαίτερα επίφοβο- τραυματισμό υπέστη ο Ηλίας Αναστασάκος.

Μετά από σύγκρουση με τον Μπικέι στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, ο επιθετικός του Εργοτέλη πήγε στο νοσοκομείο για εξετάσεις, με το αποτέλεσμά τους να δείχνει πως έχει υποστεί εγκεφαλική θλάση.

Κάτι που μοιάζει αρκετά σοβαρό, απ' τη στιγμή που μπορεί να προκαλέσει -σύμφωνα με την ιατρική- αδυναμία, κινητική διαταραχή, αιμωδία, αφασία, διανοητικά προβλήματα, επιληπτική κρίση, υπνηλία, ναυτία και διαταραχή του επιπέδου συνειδήσεως ως κώμα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Αναστασάκος δεν θα μπορεί ν' αγωνιστεί το επόμενο διάστημα, με την απουσία του να εκτιμάται ότι θα φτάσει σίγουρα ως το τέλος της σεζόν.



Διαβάστε περισσότερα...