Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Πολύμηνη αναμονή στα ΚΕΠΑ Ξάνθης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ασθενείς στην «ουρά» για πολλούς μήνες.

Στην «ουρά» για πολλούς μήνες αναγκάζονται να περιμένουν ασθενείς και χρόνια πάσχοντες στην Ξάνθη για να εξεταστούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα γνωστά ΚΕΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, οι ασθενείς πρέπει να εξεταστούν από τριμελή Επιτροπή η οποία και θα αποφανθεί για τον βαθμό αναπηρίας τους, διαδικασία που μπορεί να ακούγεται απλή ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται ένας πολύμηνος Γολγοθάς για τους ασθενείς.

Οι Επιτροπές αυτές στελεχώνονται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ενώ ο προγραμματισμός τους γίνεται κεντρικά από την Αθήνα. Οι πρόσφατες μάλιστα απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν επιμηκύνει δραματικά τον χρόνο αναμονής των ασθενών, καθώς πρακτικά οι Επιτροπές, και για όσο διαρκεί η απεργία, παραμένουν ανενεργές με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να στερούνται τη σύνταξή τους. Πριν από μερικές ημέρες προγραμματισμένη Επιτροπή καρδιολογικού αναβλήθηκε στην Ξάνθη, λόγω της απεργίας των γιατρών που θα τη στελέχωναν, κάτι που αποτελεί «ρουτίνα» τους τελευταίους περίπου μήνες.

Φυσικά, όσο οι Επιτροπές δεν συνεδριάζουν η λίστα αναμονής μεγαλώνει και μαζί και η ταλαιπωρία των ασθενών.
Σύμφωνα με το ThrakiToday.com, η αναμονή στα ΚΕΠΑ της Ξάνθης ξεπερνά τους 6 μήνες, ενώ ενδέχεται να αγγίζει ακόμη και τους 9. Στα ΚΕΠΑ οι ασθενείς απευθύνονται για να λάβουν τη βεβαίωση αναπηρίας την οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν είτε για τη σύνταξη αναπηρίας, είτε για άλλους σκοπούς όπως φορολογικούς, κοινωνικούς ή υπηρεσιακούς.

Η ταλαιπωρία αυτή των ασθενών έχει οδηγήσει αρκετούς σε οικονομική ασφυξία, καθώς καθυστερεί η καταβολή της σύνταξής τους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μένουν χωρίς χρήματα, μιας και οι συντάξεις αποτελούν τη μοναδική πηγή εσόδων.

Μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο ερώτημα το πότε θα λειτουργήσουν ξανά οι Επιτροπές και θα μπορέσουν να προσφέρουν γρήγορα υπηρεσίες στους ασθενείς, δεδομένων και των προβλημάτων που έχουν ξεσπάσει στον χώρο της υγείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.