Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Πράσινο φως» από τον Άρειο Πάγο για τα δάνεια των αγροτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα υπάγονται και οι συνεταιρισμοί.

Το πράσινο φως για την υπαγωγή- υπό προϋποθέσεις- στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για την εξόφληση δανείων των αγροτών σε εταιρίες και συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της γεωργίας, ανάβει με εισήγηση της στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η Εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε να επικυρωθεί σχετική απόφαση του Εφετείου Πατρών που είχε δικαιώσει ανθοκομική εταιρεία (ΕΠΕ).

Ο νόμος 3259/2004 προβλέπει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών έναντι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και των άλλων πιστωτικών ιδρύματα.. Όμως τέθηκε το ερώτημα εάν ως αγρότες θεωρούνται και τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή, τόσο οι προσωπικές όσο και οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωργίας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κ.λπ.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι οι εν λόγω εταιρείες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, μπορούν να θεωρηθούν αγρότες και να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, με την προϋπόθεση ότι:

- προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές από της συστάσεως τους και σύμφωνα με την ιδρυτική τους πράξη (εταιρικό) έχουν ως κύρια δραστηριότητα τους την άσκηση της γεωργίας (όλα τα στάδια της γεωργικής και ζωικής εκμετάλλευσης, αγροτουριστικές, δασικές δραστηριότης, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, κ.λπ.)

- είναι «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης με νομική προσωπικότητα (σ.σ.: Εταιρεία), από την άσκηση της οποίας αντλείται τουλάχιστον το 50% των συνολικών εισοδημάτων τους και 3) η πλειοψηφία του μετοχικού (εταιρικού) κεφαλαίου να ανήκει σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.