Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Τη δάγκωσε φίδι στην τουαλέτα της


Στη λεκάνη εμφανίστηκε το ερπετό.

Στο νοσοκομείο έστειλε μια 30χρονη γυναίκα από την Ισπανία το δάγκωμα ενός φιδιού. Το περίεργο στην όλη ιστορία είναι πως το περί ου ο λόγος φίδι εμφανίστηκε μέσα από τη λεκάνη της τουαλέτας της γυναίκας την ώρα που εκείνη τη χρησιμοποιούσε.

Η Ίρις Καστροβέρντε –από την πόλη Ναρόν- πήγε εκεί που… και ο βασιλιάς πάει μόνος του και ξαφνικά άκουσε ένα θόρυβο. Ξαφνικά πετάχτηκε από την τουαλέτα, καθώς ένιωσε ένα δυνατό τσίμπημα στα οπίσθια της, όπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα «Metro». Ο πόνος ήταν οξύς και όταν γύρισε να κοιτάξει τι συνέβη είδε ένα μακρύ κίτρινο-πράσινο φίδι να κολυμπά μέσα στη λεκάνη της και μετά να εξαφανίζεται από το σωλήνα.

Η γυναίκα προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κατάφερε να πάει στο νοσοκομείο, όπου την περιέθαλψαν και πλέον είναι καλά. Πήρε εξιτήριο, αλλά δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το σοκ, ιδίως γιατί όπως δήλωσε: «Συνέβη σε ‘μένα, αλλά θα μπορούσε να είχε συμβεί σε ένα από τα δύο παιδιά μου».



Διαβάστε περισσότερα...

Αντίθετοι οι δικηγόροι με την εγκύκλιο Αθανασίου για τις αποδοχές


Στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, απέστειλε επιστολή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Β. Αλεξανδρής, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του για την εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Αθανασίου, σχετικά με το κατώτερο ύψος των αποδοχών των έμμισθων δικηγόρων στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ στην επιστολή του εκφράζει καταρχάς ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα έκδοσης της εγκυκλίου του κ. Αθανασίου και αναφέρει ότι ο νέος Κώδικας Δικηγόρων ρητώς προβλέπει ότι «η ελευθέρως διαμορφούμενη αμοιβή των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα οριοθετείται ως προς τα κατώτερα όριά της από τα εκάστοτε ισχύοντα κατώτερα όρια νόμιμων αποδοχών υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χελιδόνια ανοίγουν πόρτα


Αρκετοί γνωρίζουν ότι τα κοράκια είναι από τα πιο ευφυή πουλιά, πόσοι όμως γνωρίζουν ότι και τα χελιδόνια είναι εξίσου έξυπνα.

Αυτό κατάλαβαν οι υπεύθυνοι ενός υπόγειου γκαράζ, στο οποίοι έχουν κάνει τις φωλιές τους χελιδόνια, τα οποία έμαθαν να χρησιμοποιούν τον αισθητήρα κίνησης που δίνει εντολή να ανοίξουν και να κλείσουν οι αυτόματες πόρτες.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη τραγωδία σε τσίρκο με ακροβάτη


Ο 28χρονος Βραζιλιάνος ακροβάτης την ώρα που εκτελούσε ένα επικίνδυνο νούμερο πάνω στη σκηνή του τσίρκου Tihany Spectacular, έπεσε από ύψος περίπου 10 μέτρων. Το δυστύχημα έγινε μπροστά στα μάτια δεκάδων θεατών και οι σκηνές καταγράφηκαν σε κάμερα.

Ο ακροβάτης μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όμως δεν άντεξε και κατέληξε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πρώτα υπερατλαντικά υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας


Μπορεί σήμερα να θεωρούμε δεδομένη και εύκολη την επικοινωνία με οποιονδήποτε σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, αλλά δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που η σύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης γινόταν μόνο μέσω δύο υποβρύχιων καλωδίων που διαπερνούσαν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πρόκειται για τα TAT-1(1956) και TAT-2 (1959), τα οποία λειτούργησαν περίπου μέχρι το 1982, όταν και αντικαταστάθηκαν από οπτικές ίνες (πολλές χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για να έχουμε… Internet), όπως αναφέρει το techgear.gr.

Στο παρακάτω βίντεο του παρόχου AT&T μπορείτε να μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την τοποθέτηση τους και τον τρόπο λειτουργίας τους.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κι όμως δεν είναι photoshop


Η makeup artist Elsa Pageler, γνωστή και ως Elsa Rhae, μεταμορφώνει τον εαυτό της σε γνωστούς χαρακτήρες και ήρωες χρησιμοποιώντας μόνο τα πινέλα της. Όπως λέει χρειάζεται μόλις 2-3 ώρες για να πετύχει το αποτέλεσμα που βλέπετε παρακάτω.

Δείτε τις φωτογραφίες


Captain Planet


White Walker (Game of Thrones)


Master Chief (Halo)


Quan Chi (Mortal Kombat)


"Winter Wash"


"Eye See You"


"Smile"


"Optical Illusion"


Baraka (Mortal Kombat)


Sugar Skulls


Avatar


The Grinch


Ermac (Mortal Kombat)


Deku Mask (The Legend of Zelda)


The Joker



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας σύγχρονος Ταρζάν


O Mick Dodge είναι ένας σύγχρονος Ταρζάν. Ζει στο δάσος του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, τρώει φύλλα και κοιμάται στα δέντρα.

Οι χειμώνες αποτελούν μία πρόκληση, όπως αναφέρει, και το γεγονός ότι τρώει τα πάντα, τον έχει σώσει τις περιόδους που η τροφή είναι δυσεύρετη.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκεφαλική λειτουργία σε real time


Ερευνητές από τρία διαφορετικά τμήματα του University of California δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σύστημα που παρουσιάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, οι ερευνητές ουσιαστικά δημιούργησαν ένα ακριβέστατο τρισδιάστατο μοντέλο του εγκεφάλου, το οποίο επικοινωνεί με τον χρήστη μέσω της συσκευής ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) και εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο (με διαφορετικό χρώμα) ποιες περιοχές είναι ενεργές, με ποια ένταση και που υπάρχει ανταλλαγή πληροφορίας (με φωτεινούς παλμούς) ανάλογα με τη δραστηριότητα του χρήστη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία από το λιώσιμο των παγετώνων


Το λιώσιμο των μεγάλων παγετώνων της δυτικής Ανταρκτικής, που περιέχουν αρκετό νερό για να αυξηθεί η επιφάνεια των ωκεανών κατά τουλάχιστον ένα μέτρο, επιταχύνεται υπό την επήρεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και δείχνει μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο χωριστών μελετών που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η πρώτη μελέτη βασίζεται σε πολλά δεδομένα που συλλέχθηκαν από παρατηρήσεις 40 χρόνων και δείχνουν ότι η υποχώρηση των μεγαλύτερων παγετώνων της θάλασσας Άμουνδσεν στη δυτική Ανταρκτική "έφθασε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή", εξηγεί ο δρ. Έρικ Ρίγκνοτ, ειδικός στους παγετώνες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ίρβιν και της Nasa, ο κυριότερος συντάκτης της έρευνας αυτής που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

Το λιώσιμο των έξι μεγαλύτερων παγετώνων της περιοχής αυτής, Πάιν Άιλαντ, Θουέιτς, Χέινς, Σμιθ, Ποπ και Κόλερ, συντείνει ήδη σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του επιπέδου των ωκεανών, απελευθερώνοντας σχεδόν τόσο πάγο ετησίως στον ωκεανό όσο όλη η παγονησίδα της Γροινλανδίας.

Περιέχουν αρκετό νερό για να αυξηθεί το επίπεδο της στάθμης των ωκεανών κατά 1,2 μέτρο και λιώνουν πιο γρήγορα από το ρυθμό που προέβλεπαν οι περισσότεροι επιστήμονες. Η τήξη αυτή επίσης πιθανόν να αποσταθεροποιήσει άλλες πλάκες πάγου από αυτή την πλευρά της Ανταρκτικής και ενδεχομένως να προκαλέσει μια αύξηση τριών μέτρων και πλέον συνολικά της στάθμης των ωκεανών τους προσεχείς αιώνες, εκτιμά ο επιστήμονας αυτός.

Σύμφωνα με τον δρα Ρίγκνοτ, η κατάσταση αυτή απαιτεί την αναθεώρηση προς τα πάνω των προβολών της Διακυβερνητικής Ομάδας των ειδικών για την εξέλιξη του Κλίματος (Giec) σύμφωνα με την οποία, η στάθμη των ωκεανών μπορεί να αυξηθεί κατά 90 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα εάν δε ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πλήττοντας δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους των παράκτιων περιοχών.
"Οι παγετώνες αυτοί θα είναι ένας σημαντικός παράγοντα που συντελεί στην άνοδο των ωκεανών τις δεκαετίες και τους αιώνες που έρχονται", τόνισε.

Η επιτάχυνση της ροής του νερού και η υποχώρηση των παγετώνων στο βραχώδες υπόστρωμα αλληλοενισχύονται, εξηγούν οι ερευνητές. Με την τήξη τους, οι παγετώνες επεκτείνονται και το πάχος τους μειώνεται, κάτι που μειώνει τη μάζα τους και τους χωρίζει όλο και περισσότερο από το βραχώδες υπόστρωμα ενώ τους αφήνει να συρθούν ταχύτερα.

"Η κατάρρευση μαζών πάγου από αυτή την πλευρά της Ανταρκτικής δείχνει επίσης μη αναστρέψιμη", εκτιμά ο καθηγητής Ρίγκνοτ. "Το γεγονός ότι η υποχώρηση των παγετώνων σημειώνεται ταυτόχρονα σε μια τεράστια περιοχή οδηγεί στη σκέψη ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε μια μόνο αιτία: μια υπερθέρμανση του νερού του ωκεανού στην οποία επιπλέει ένα μέρος αυτών των μαζών πάγου".

Εξαφάνιση του παγετώνα Θουέιτς
Η δεύτερη μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science επικεντρώθηκε στον παγετώνα Θουέιτς, το μεγαλύτερο όγκο πάγου της δυτικής Ανταρκτικής, πλάτους 120 χλμ.
Οι ερευνητές κατάρτισαν λεπτομερείς τοπογραφικούς χάρτες και χρησιμοποίησαν ένα περίπλοκο μοντέλο πληροφορικής που δείχνει ότι ο παγετώνας αυτός άρχισε ήδη να διαλύεται.
Ο παγετώνας Θουέιτς κατά συνέπεια πιθανόν θα εξαφανιστεί ύστερα από μερικούς αιώνες αυξάνοντας την στάθμη των ωκεανών κατά σχεδόν 60 εκατοστά, προβλέπουν οι συντάκτες των εργασιών.

"Η μελέτη αυτή παρέχει μια εκτίμηση ποσοστών με τα οποία ο παγετώνας εξαφανίζεται στον ωκεανό", διευκρινίζει ο 'Ιαν Τζούγκιν, ειδικός για τους παγετώνες στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ένας από τους συντάκτες της έρευνας αυτής.
"Οι προσομοιώσεις στο μοντέλο μας δείχνουν μια επιτάχυνση στο μέλλον χωρίς να είναι ορατός κάποιος τρόπος σταθεροποίησης", εξηγεί.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, η κατάρρευση του παγετώνα Θουέιτς μπορεί να σημειωθεί το νωρίτερο σε 200 χρόνια και το αργότερο σε τουλάχιστον 1.000 χρόνια, ανάλογα με την ταχύτητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο η πιο πιθανή εκδοχή προσδιορίζει την κατάρρευση σε 200 με 500 χρόνια, διευκρινίζει ο Ιαν Τζούγκιν. "Όλες οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι η τήξη του παγετώνα θα αυξάνει το επίπεδο της στάθμης του ωκεανού κατά τουλάχιστον ένα χιλιοστό ετησίως επί 200 χρόνια, πριν αρχίσει να διασπάται και να εξαφανίζεται", προσθέτει.

Σε ορισμένα μέρη, ο παγετώνας Θουέιτς χάνει αρκετά μέτρα ύψους ετησίως ενώ είχε γνωρίσει μια περίοδο σχεδόν σταθεροποίησης έως το 2006, πριν από τη μετατόπισή του προς τον ωκεανό με ταχύτητα 0,8 χλμ. ετησίως, δηλαδή με ρυθμό 33% ταχύτερο σε σχέση με προηγουμένως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η τοπογραφία του παγετώνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "IceBridge" της Nasa για τη μέτρηση - μέσω παρατηρήσεων από αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες- του ύψους του και για τον προσδιορισμό της κατάστασης του και της τήξης του.



Διαβάστε περισσότερα...

Από την Ισπανία στην Πορτογαλία με… ένα καλώδιο


Η εικόνα είναι το λιγότερο εντυπωσιακή και σε παραπέμπει αμέσως σε κάποιο παιχνίδι, όπου κατεβαίνεις με ταχύτητα ένα συρματόσχοινο μέχρι να προσγειωθείς στον προορισμό σου. Και η αλήθεια είναι ότι περί αυτού πρόκειται.



Στην ουσία είναι ένας τρόπος μεταφοράς από την Ισπανία στην Πορτογαλία μέσω συρματόσχοινου. Συγκεκριμένα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια μοναδική διαδρομή από τη μία χώρα στην άλλη, από την Sanlucar de Guadiana στην Ανδαλουσία της Ισπανίας στο Αlcoutim, στο Algarve της Πορτογαλίας.



Η διαδρομή έχει μήκος 720 μέτρα και είναι η μοναδική στον κόσμο που γίνεται με αυτό τον τρόπο, διασχίζοντας διεθνή σύνορα. Αναπτύσσοντας ταχύτητες πάνω από 70 και 80 χιλιόμετρα την ώρα με εκπληκτική θέα στον περιβάλλοντα χώρο σε λιγότερο από 1 λεπτό και με ένα κόμιστρο 15 ευρώ μπορεί ο καθένας να φτάσει εύκολα και γρήγορα από τη μία χώρα στην άλλη. Η ιδέα υλοποιήθηκε από τον Άγγλο David Jarman ο οποίος σχολίασε: «Δύο χωριά σε δύο χώρες που χωρίζονται από ένα ποτάμι! Για μένα ήταν προφανές ότι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης ήταν διά αέρος!».




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση ως «φάρμακο» κατά του ναρκισσισμού της εφηβείας


Τα παιδιά που μεγαλώνουν εν μέσω ύφεσης γίνονται λιγότερο εγωκεντρικοί ενήλικοι.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, είναι πιο πιθανό, όταν μεγαλώσουν, να έχουν γίνει λιγότερο εγωκεντρικοί ενήλικοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που γνώρισαν ένα ανέμελο και εύκολο ξεκίνημα στη ζωή τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα έρευνα Αμερικανών ψυχολόγων, που υποστηρίζουν ότι η κρίση -με τον τρόπο της- αποτελεί ένα είδος «φάρμακου» κατά του ναρκισσισμού της εφηβείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχολόγο Έμιλι Μπιάνκι του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα τριών προηγούμενων ερευνών που συνολικά αφορούσαν περίπου 35.000 ανθρώπους, οι οποίοι γεννήθηκαν μεταξύ 1930 και 1994.

Το βασικό «μήνυμα» είναι ότι όσοι νέοι ενηλικιώθηκαν στη διάρκεια κάποιας οικονομικής κρίσης, περιστρέφονται συνήθως λιγότερο γύρω από τον εαυτό τους. Το επίπεδο της ανεργίας σε μια χώρα, κατά την εφηβεία, αφήνει το δικό του «αποτύπωμα» στην προσωπικότητα κάποιου μετά την ενηλικίωσή του. Αυτή η επίδραση έχει και τη θετική όψη της από ψυχολογική πλευρά, καθώς οι νέοι αυτοί παύουν να νιώθουν μοναδικοί και ξεχωριστοί. Αντίθετα, όσοι μεγαλώνοντας συνήθισαν στην ιδέα ότι τα πράγματα είναι πάντα εύκολα, έγιναν πιο ναρκισσιστικοί.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο που διαμορφώνεται η προσωπικότητα κάποιου, δεν επηρεάζουν μόνο πώς οι άνθρωποι σκέφτονται για την οικονομία και την πολιτική, αλλά επίσης πώς σκέφτονται για τον εαυτό τους, καθώς και τη σημασία που αποδίδουν στους άλλους», δήλωσε η Μπιάνκι και πρόσθεσε: «Η κατάσταση της οικονομίας έχει πιθανώς την πιο σοβαρή επίπτωση στους νέους. Σε μια κρίση, είναι οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται και οι πρώτοι που απολύονται. Αυτή η εμπειρία ασκεί καθοριστική επίδραση πάνω τους».



Διαβάστε περισσότερα...

Αχτύπητοι τρόποι να παρακάμπτεις την ασφάλεια


Πώς τρυπώνεις όπου θες φτάνει να έχεις δημιουργική φαντασία!

Η ασφάλεια υπάρχει για να κρατάει μακριά τους ανεπιθύμητους, τις απρόσκλητες μάζες δηλαδή, από κλειστές διοργανώσεις ή για να προστατεύει διασημότητες με καραβιές χρημάτων στη διάθεσή τους.

Και βέβαια με το κόστος τέτοιων υπηρεσιών, θα περίμενε κανείς ότι η προστασία που παρέχουν είναι εξαντλητική, συλλαμβάνοντας ακόμα και κουνούπια που έχουν τρυπώσει χωρίς άδεια!

Κι όμως, τόσο η επιμονή και ο δημιουργικός νους των ανθρώπων όσο και τα ψεγάδια στους μηχανισμούς φύλαξης καραδοκούν, κάνοντας συχνά-πυκνά την ασφάλεια μια επιχείρηση για γέλια και φέρνοντας ντροπή στις τάξεις των ιδιωτικών εταιριών ή των κρατικών υπηρεσιών που επιφορτίζονται με την τήρησή της.

Πώς αλλιώς εξάλλου θα είχαμε ιστορίες σαν αυτές;

Το ψεύτικο προφίλ στο Facebook που αποκάλυψε την απόρρητη θέση στρατιωτών



Οι πλαστοί λογαριασμοί στον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μάστιγα, κανείς ωστόσο δεν δικαίωσε τους σκοτεινούς σκοπούς του όπως το προφίλ της Robin Sage, του ψεύτικου προφίλ που δημιούργησε με νόημα ο υπεύθυνος ασφαλείας Thomas Ryan για να ξεσκεπάσει το πώς δουλεύει η κοινωνική δικτύωση. Το προφίλ είχε επίτηδες πολλές σημάνσεις για την πλαστότητά του, όπως ας πούμε το γεγονός ότι η Robin είχε εμπειρία 10 ετών στον χώρο της ασφάλειας παρά το γεγονός ότι ήταν μόλις 25 ετών!

Ο Ryan χρησιμοποίησε τη Robin για να ξεμπροστιάσει εκατοντάδες ειδικούς στην ασφάλεια, το στρατιωτικό προσωπικό, ακόμα και ερευνητής της NASA πιάστηκε στο καυτό του δόκανο: παρά το πρόδηλο του ψεύτικου λογαριασμού, η Robin έγινε φίλη με χιλιάδες κυριολεκτικά εξπέρ από τις μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρονικής προστασίας και ασφάλειας των ΗΠΑ. Και το καλύτερο -αν και όχι το μόνο- είναι ότι κατάφερε να αποκαλύψει την απόρρητη θέση στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, καθώς οι στρατιώτες φάνηκαν κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί της τη μυστική αποστολή τους!

Και εδώ βέβαια πρέπει να προσθέσουμε ότι βοήθησαν πολύ οι πορνογραφικού τύπου φωτογραφίες που διατηρούσε η Robin στο προφίλ της. Οι αποκαλύψεις περιλάμβαναν ακόμα και τα οικιακά τηλέφωνα ανώτερων στρατιωτικών και κυβερνητικών παραγόντων και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι ο Ryan το έκανε αυτό μόνο και μόνο ως κοινωνικό πείραμα, για να αποδείξει δηλαδή πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες όχι απ' όποιον να 'ναι, αλλά από τους ανθρώπους που προσλαμβάνουμε για να μας προστατεύουν. Το σύστημα ασφάλειας αποδείχθηκε διάτρητο...

Γίνε κολλητός με διασημότητες προσποιούμενος ότι είσαι ο PSY



Το περιστατικό έγινε πρωτοσέλιδο, μπορεί λοιπόν να το θυμάστε. Ο Denis Carre κυκλοφορούσε μασκαρεμένος ως PSY (ο κορεάτης μουσικός που ερμήνευσε το Gangnam style) και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεκάδες κλειστά event γεμάτα με celebrities και την αφρόκρεμα του διεθνούς jet set! Και το έκανε αυτό φορώντας απλώς πολύχρωμα σακάκια και ένα ζευγάρι έξαλλων γυαλιών ηλίου, κάτι που λειτούργησε ως διαπιστευτήρια για να περνά από τους ελέγχους ασφαλείας χωρίς πολλά-πολλά.

Και το καλύτερο φυσικά είναι ότι χωρίς τα γυαλιά, δεν φέρνει καθόλου στον PSY! Αφού έκανε ό,τι ήθελε λοιπόν τους υπεύθυνους ασφαλείας του κόσμου (ναι, του κόσμου), αποκάλυψε κάποια στιγμή πως καμία σχέση με τον PSY: χωρίς πρόβες και περιττές δαπάνες, φορούσε τα έξαλλα κοστουμάκια του και έκανε τον γύρο του πλανήτη με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Τρύπωνε σε πάρτι, συναντιόταν με διασημότητες και απολάμβανε λίτρα σαμπάνιας, προσποιούμενος απλώς ότι ήταν κάποιος άλλος. Μέχρι και τον διαβόητο έλεγχο των αεροδρομίων περνούσε χωρίς πρόβλημα...

Πηδώντας πάνω από τον φράχτη των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (με φόρεμα και τακούνια!)



Το να παραβιάσει κανείς έναν φράχτη δεν είναι δα και μεγάλο κατόρθωμα, εκτός κι αν μιλάμε για κάποιον που κοστίζει εκατομμύρια! Και βέβαια θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια αποτρεπτική κατασκευή θα ήταν πανύψηλη και φρουρούμενη σαν αστακός, σωστά; Φυσικά και όχι! Καλωσορίσατε λοιπόν σε μια από τις μεγαλύτερες γκάφες του θέματος που συζητάμε: όχι ένας, αλλά δύο άντρες κατάφεραν να παραβιάσουν την ασφάλεια αεροδρομίων των ΗΠΑ (των ΗΠΑ!) πηδώντας πάνω από πανάκριβους φράχτες, και σαν να μη φτάνει αυτό, ο ένας ήταν μασκαρεμένος σε γυναίκα.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στο Φίνιξ, το άλλο όμως το με το αεροδρόμιο του Νιούαρκ της Νέας Υόρκης είναι σαφώς εμφατικότερο, καθώς το σύστημα φύλαξης του αεροδρομίου θεωρούταν απαραβίαστο! Ο άντρας, φορώντας φόρεμα, τακούνια και περούκα, πέρασε πάνω από τον φράχτη του Newark Liberty International Airport ανενόχλητος ανήμερα Χριστουγέννων χωρίς κανείς να τον πάρει μυρωδιά και να τον σταματήσει. Και ακόμα πιο εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι ο άντρας περιφερόταν στο αεροδρόμιο για μια ολόκληρη μέρα χωρίς να κινήσει καμία υποψία. Τι κι αν οι κάμερες ασφαλείας τον έπιασαν στα πράσα να σκαρφαλώνει τον φράχτη; Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τον συλλάβει στο επόμενο 24ωρο.

Το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε μάλιστα λίγο αργότερα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν και ο δεύτερος εισβολέας συνελήφθη λίγο αργότερα καθώς ήταν μεθυσμένος και προσπάθησε να τα βάλει με αεροσκάφος στον διάδρομο απογείωσης! Αν λοιπόν μεθυσμένοι και άνθρωποι με τακούνια μπορούν τόσο εύκολα να παραβιάσουν τη διαβόητη ασφάλεια των αμερικανικών αεροδρομίων, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει κάποιος που το έχει σχεδιάσει κιόλας...

Γίνε εσύ η ασφάλεια



Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, προσχώρησε στις τάξεις τους. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας μας: άντρας που θέλησε να παρακάμψει την ασφάλεια τράπεζας αποφάσισε να γίνει φύλακας! Μιλάμε βέβαια για τον μετρ του είδους, τον «πολύ» Frank Abagnale, οι ιστορίες του οποίου έγιναν ταινία («Catch Me If You Can»). Όταν λοιπόν ο Frank θέλησε να γίνει φύλακας τράπεζας, έκλεψε μια στολή φύλακα και στάθηκε μέσα στο υποκατάστημα. Και αυτό όχι μόνο έφτασε, αλλά του χάρισε και πακτωλό χρημάτων, καθώς ο απατεώνας ζητούσε λεφτά από τους πελάτες. Ναι, ήταν τόσο εύκολο: ο Frank τοποθέτησε μια επιγραφή που ενημέρωνε άπαντες για το χαλασμένο θησαυροφυλάκιο και συγκέντρωνε τα χρήματα των πελατών για να τα τοποθετήσει κατόπιν στον χώρο φύλαξης. Ούτε πελάτης ούτε και υπάλληλος της τράπεζας αναρωτήθηκαν για το ιδιαίτερο του συγκεκριμένου φύλακα, με τον Frank να περνά μερικές ώρες μπροστά στο θησαυροφυλάκιο και να εγκαταλείπει κύριος το υποκατάστημα, πλουσιότερος κατά μερικές χιλιάδες δολάρια...

Με καναδική σημαία, ντυμένος Οσάμα μπιν Λάντεν



Πριν από τον οριστικό χαμό του, ο ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος ηγέτης της αλ-Κάιντα ήταν ο Νο 1 καταζητούμενος του πλανήτη. Πόσο εύκολο να είναι πια γι' αυτόν να ξεφεύγει από τους ελέγχους ασφαλείας; Πανεύκολο, όπως αποδεικνύει η μοναδική αυτή ιστορία. Θα περίμενε εξάλλου κανείς ότι να κυκλοφορείς μασκαρεμένος σαν τον μπιν Λάντεν και να προσπαθήσεις να μπεις στο ίδιο ξενοδοχείο που διέμενε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα σε έκανε κόκκινο πανί, δίνοντάς σου μερικά λεπτά ζωής, σωστά; Λάθος! Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μια ομάδα φαρσέρ κατάφερε ακριβώς αυτό, με τίποτα άλλο από μια λιμουζίνα, τη σημαία του Καναδά και τόνους φυσικά από κότσια! Αφού κατάφεραν λοιπόν να εντάξουν με συνοπτικές διαδικασίες τη λιμουζίνα τους στην αυτοκινητοπομπή του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) του 2007, που γινόταν στην Αυστραλία, οι φαρσέρ ξεφόρτωσαν τον υψηλό προσκεκλημένο τους, τον Οσάμα μπιν Λάντεν δηλαδή(!), στο ίδιο ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή των ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπους.



Τι κι αν η διαβόητη ασφάλεια της συνόδου άγγιξε τα 150 εκατ. δολάρια, τι κι αν ο μπιν Λάντεν ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης Μπους; Και μάλιστα το περιστατικό έληξε όταν οι ίδιοι οι φαρσέρ ανησύχησαν για το πανεύκολο του πράγματος και προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω, όταν έγινε φανερό ότι θα κατάφερναν να διαφύγουν ανενόχλητοι και να χαλάσει έτσι η φάρσα τους, αφού δεν την πήρε κανείς μυρωδιά: όταν λοιπόν έγινε σαφές ότι οι πάνοπλοι αστυνομικοί που φυλούσαν τον χώρο δεν έδιναν δεκάρα για τον μπιν Λάντεν που στρογγυλοκαθόταν στη λιμουζίνα, ο ηγέτης της αλ Κάιντα πήδηξε έξω από το αμάξι και άρχισε να περιφέρεται ανάμεσά τους, μπας και γίνει αντιληπτός. Μόνο τότε η αστυνομία μπήκε στο κόλπο και συνέλαβε τους φαρσέρ, αν και πάλι ο άντρας που ήταν μασκαρεμένος μπιν Λάντεν συνελήφθη τελευταίος!



Εμφανίζεσαι απλά σαν να έπρεπε να είσαι εκεί



Όταν η Apple απέλυσε τον Ron Avitzur το 1993, οι άμεσες σκέψεις του δεν ήταν να βρει άλλη δουλειά αλλά να τελειώσει το project που ακύρωσε η Apple πριν τον απολύσει! Με τον παχυλό τραπεζικό του λογαριασμό και το security pass του ακόμα ενεργό, όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές γι' αυτόν. Κι έτσι ο Ron δεν σταμάτησε να εμφανίζεται κάθε πρωί για δουλειά, λες και τίποτα ενοχλητικό δεν είχε συμβεί.

Το έργο μάλιστα στο οποίο δούλευε ήταν το λογισμικό για το Graphing Calculator, το οποίο τελικά προσαρμόστηκε σε κάθε Power Macintosh που πουλήθηκε ποτέ και ήταν πράγματι το έργο ζωής του Ron, που δεν ήθελε να εγκαταλείψει έτσι εύκολα. Κι αν νομίζει κάποιος ότι ο ταγμένος υπάλληλος εφάρμοσε τεχνικές νίντζα για το κόλπο του, πλανάται οικτρά. Ο Ron έμπαινε απλώς στο γραφείο του και έπεφτε με τα μούτρα στη δουλειά και όταν κάποιος τύχαινε να τον ρωτήσει αν έπρεπε να ήταν εκεί, εκείνος απαντούσε απλώς «όχι» (όχι!) και επέστρεφε στο έργο του. Ούτε στον Ron ούτε στον επίσης απολυμένο συνάδελφό του Greg Robbins ζήτησε κανείς να εγκαταλείψουν την εταιρία και σύντομα οι πρώην συνάδελφοί τους θεώρησαν ότι το γεγονός είχε πλάκα, κράτησαν έτσι τα στόματά τους κλειστά μέχρι να το ανακαλύψουν τα μεγαλοστελέχη και οι υπεύθυνοι ασφαλείας!

Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν ο Ron δοκίμασε το πειραματικό πρόγραμμά του στο πρωτότυπο Power Mac, το μηχάνημα χάλασε! Και πάλι κανείς δεν του ζήτησε τα ρέστα. Κι έτσι κάποια στιγμή το δαιμόνιο δίδυμο τα κατάφερε, αφήνοντας τους διευθυντές με το στόμα ανοιχτό και αναγκάζοντάς τους έτσι να το συμπεριλάβουν σε κάθε υπολογιστή Power Mac που έφευγε από το εργοστάσιο της Apple στα επόμενα χρόνια...

Σαν τον Τζέιμς Μποντ



Θυμάστε τη σκηνή στον «Χρυσοδάχτυλο» όπου ο Τζέιμς Μποντ βγάζει τη στολή του δύτη μόνο για να εμφανιστεί από κάτω ένα καλοσιδερωμένο σμόκιν, με το οποίο τρύπωσε σε ένα πάρτι; Όσο υπέροχα ψεύτικο κι αν φάνταζε στην ταινία, συνέβη στον πραγματικό κόσμο! Καλωσορίσατε στον αληθινότατο κόσμο του υπερ-κατάσκοπου Peter Tazelaar (αριστερά στη φωτογραφία), ο οποίος επιφορτίστηκε με την παραβίαση ενός κάστρου που είχε πρόσφατα καταληφθεί από τους ναζί στα ζοφερά χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Και έκανε ακριβώς ό,τι και το κινηματογραφικό alter ego του (η σκηνή της ταινίας βασίστηκε μάλιστα στο πραγματικό ανάλογό της, καθώς ο Φλέμινγκ ήταν γνώστης του περίφημου περιστατικού): κάτω από τη στολή του δύτη, με τη βοήθεια της οποίας έφτασε στο οχυρό, κρυβόταν ένα καλοραμμένο επίσημο βραδινό ένδυμα, κατάλληλο για το δείπνο που φιλοξενούταν στο κάστρο! Αντίθετα βέβαια με τον Μποντ, ο Tazelaar περιχύθηκε κατόπιν με μπράντι για να περάσει τρεκλίζοντας τον έλεγχο ασφαλείας, γιατί έτσι γίνονται οι κατασκοπευτικές αποστολές στον πραγματικό κόσμο, όχι με βότκα-μαρτίνι καλλονή στο πλευρό σου...

Όταν είσαι ο πρώτος που το επιχειρεί



Όλοι περιμένουν ότι ο πλανητάρχης Ομπάμα είναι συνεχώς περικυκλωμένος από τους ένοπλους άντρες της ασφάλειάς του. Το να επιχειρήσεις λοιπόν να βρεθείς δίπλα στον πλέον προστατευμένο άνθρωπο του πλανήτη μόνο εύκολο δεν είναι, εκτός φυσικά κι αν έχεις θράσος! Και με τον τρόπο αυτό είναι που βρέθηκε δίπλα του κοσμική κυρία της Ουάσιγκτον όταν εμφανίστηκε απλώς στο προγραμματισμένο πολιτειακό δείπνο που παρέθεσε ο Ομπάμα, μια διοργάνωση που φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Η Michaele Salahi τρύπωσε με τον σύζυγό της ανενόχλητη στο δείπνο του προέδρου της Αμερικής μόνο και μόνο για να αυξήσει τις πιθανότητές της να εμφανιστεί σε ριάλιτι των ΗΠΑ. Αφότου βέβαια η κοσμική κατάφερε να προσπεράσει πανεύκολα την ασφάλεια και να βρεθεί δίπλα στους ισχυρότερους ανθρώπους της Αμερικής, τα ερωτήματα άρχισαν να πέφτουν βροχή για τον τρόπο με τον οποίο τα είχε καταφέρει. Μετά τις έρευνες, έγινε σαφές ότι σε αυτό βοήθησαν φυσικά οι καλογυμνασμένες καμπύλες της κυρίας, αλλά και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που προσπάθησε ποτέ να τρυπώσει σε προεδρικό δείπνο! Οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν εξάλλου να πιστέψουν ότι θα είχε κάποιος το τσαγανό να εμφανιστεί στον Λευκό Οίκο χωρίς πρόσκληση, μιας και κανείς ποτέ δεν είχε επιχειρήσει κάτι παρόμοιο. Ήταν η πρώτη των πρώτων...

Με ένα βραχιόλι που γράφει πάνω του «P»



Ποιος θα πίστευε ότι το μόνο που χρειάζεσαι για να τρυπώσεις σε ένα VIP πάρτι είναι ένας μαρκαδόρος! Και δεν υπερβάλλουμε φυσικά καθόλου, καθώς αυτό είναι που συνέβη: χρησιμοποιώντας τίποτα άλλο από ένα πλαστικό βραχιολάκι με ένα «P» βιαστικά γραμμένο πάνω του, άντρας κατάφερε να εισβάλει στο φρουρούμενο πάρτι της Paris Hilton και να κλέψει την τούρτα των γενεθλίων της, την 3.200 δολαρίων τούρτα!

Aφού λοιπόν ήπιε του σκασμού στα έξι μπαρ του πάρτι, ο Paz (όπως είναι το ηλεκτρονικό του όνομα στο Facebook) παρατήρησε ότι κανείς δεν είχε αγγίξει τη θεόρατη τούρτα της Paris, η οποία είχε λειτουργήσει εξάλλου μόνο ως φωτογραφικό γεγονός. Για να μην πεταχτεί λοιπόν, ο Paz και ο επίσης εισβολέας φίλος του Kevin άρπαξαν την τούρτα, πέρασαν ανενόχλητοι από τον έλεγχο ασφαλείας, την έβαλαν στο αμάξι τους και έφυγαν χωρίς να ακουστεί κιχ! Και βέβαια ο Paz δεν θα μπορούσε να μην ανεβάσει φωτογραφία στο Facebook με την πανάκριβη τούρτα μιας από τις πλουσιότερες γυναίκες του Λος Άντζελες. Και όταν ξεσούρωσε, δώρισε την επόμενη μέρα την πελώρια τούρτα σε άσυλο αστέγων της πόλης...

Κι αν όλα αυτά δεν φτάσουν, γίνε ο Μπιλ Μάρεϊ



Ο Μπιλ Μάρεϊ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τη γλιτώσει ό,τι κι αν κάνει, με τον ίδιο να κάνει ακριβώς αυτό: ό,τι σκεφτεί! Το χόμπι μάλιστα του δημοφιλούς ηθοποιού είναι να εισβάλει σε σπιτικά πάρτι που βρίσκει στην πόλη, με τις αντίστοιχες ιστορίες να είναι εκατοντάδες και να υπάρχουν ιστοσελίδες ειδικά αφιερωμένες στο γεγονός. Ο Μάρεϊ συγχρωτίζεται δηλαδή με εντελώς ξένους (και παντελώς άγνωστους) ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή είναι αυτός που είναι και μπορεί! Οι ιστορίες που κυκλοφορούν με τα βραδινά νυχτοπερπατήματα του ηθοποιού και την υπέροχη συνήθειά του να εμφανίζεται απρόκλητος σε πάρτι είναι πια θρυλικές, αφού κάνει ό,τι πραγματικά σκεφτεί: από μέθη με βότκα μέχρι και πλύσιμο πιάτων(!) και από πάρτι καραόκε που τραγουδούσε Έλβις μέχρι και παρέα με μέλη διαβόητης σπείρας (Wu-Tang Clan), τίποτα δεν σταματά τις νυχτερινές τσάρκες του Μάρεϊ.



Και βέβαια παρά το γεγονός ότι συνήθως τα καμώματά του βρίσκουν τον δρόμο του ίντερνετ και του Τύπου, υπάρχουν εξίσου πολλά περιστατικά που πέρασαν χωρίς κανείς να τα αποκαλύψει. Ο ίδιος το ξέρει εξάλλου αυτό και όταν εισβάλει σε πάρτι αγνώστων, πίνοντας, τρώγοντας, πλένοντας πιάτα και κάνοντας ό,τι του έρθει, πριν φύγει συνηθίζει να λέει: «κανείς δεν πρόκειται να το πιστέψει αυτό»! Κι όμως το πιστεύουμε, καθώς τα ηλεκτρονικά ντοκουμέντα παραείναι πολλά για να περάσουν στα ψιλά...



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστημονικά επιτεύγματα… κατά λάθος


Συνδυασμός γνώσεων, παρατηρητικότητας, τύχης και απροσεξίας!

Ο όρος επιστήμη με την ευρεία έννοια αρχικά δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. «Ο πρώτος αυτός ορισμός διατυπώνεται στο έργο Θεαίτητος του Πλάτωνα όπου ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση. Πολλές από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν έχουν αμφισβητηθεί κατά καιρούς από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης» γράφει η Wikipedia.

Κι όμως πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις προέκυψαν… εντελώς τυχαία.

Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές, στη λίστα που ακολουθεί:

1. Πενικιλίνη



Η ανακάλυψη της πενικιλίνης –μια ομάδα αντιβιοτικών που αντιμετωπίζουν αρκετές βακτηριακές λοιμώξεις- προέκυψε κατά λάθος, γράφει ο Darren Orf στο popularmechanics.com. Ο σκοτσέζος βιολόγος Alexander Fleming πήρε την αυγουστιάτικη άδειά του από το εργαστήριό του, όπου μελετούσε το σταφυλόκοκκο. Όταν επέστρεψε στις 3 Σεπτεμβρίου το 1928 ο οξυδερκής επιστήμονας ανακάλυψε ένα παράξενο μύκητα σε μια καλλιέργεια που είχε αφήσει εκεί. Ένα μύκητα, που είχε σκοτώσει όλα τα βακτήρια στην καλλιέργεια.

Η σύγχρονη ιατρική άλλαξε μια για πάντα εκείνη τη στιγμή.

2. Ο φούρνος μικροκυμάτων



Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να κάνει κανείς ένα τεράστιο άλμα στο χώρο των επιστημών είναι… ένα σνακ. Ο Percy Spencer, ένας αμερικανός μηχανικός κι εφευρέτης που εργαζόταν στην εταιρεία Raytheon, μια μέρα ενώ κατασκεύαζε μάγνητρα για ραντάρ, παρατήρησε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του έλιωσε.

Το 1945 μετά από μερικά ακόμη πειράματα ο Spencer εφηύρε τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων.

3. Velcro (τα γνωστά σε όλους μας «σκρατς»)



Ο ελβετός μηχανικός Georges de Mestral μια μέρα του 1941 που είχε βγάλει το σκύλο του βόλτα παρατήρησε, ότι τόσο στο παντελόνι του, όσο και στο τρίχωμα του σκύλου του είχαν κολλήσει αγριάδες. Παρατηρώντας καλύτερα τα κομματάκια, είδε ότι αποτελούνταν από μικροσκοπικά «αγκίστρια» τα οποία προσκολλούνταν σε οτιδήποτε είχε το σχήμα θηλιάς. Τότε, σκέφτηκε ότι αν μπορούσε να το αναπαράγει αυτό τεχνητά… ίσως βρισκόταν μπροστά σε κάτι καλό.

Και κάπως έτσι προέκυψε το Velcro.

Οι πρώτοι που εκμεταλλεύτηκαν το νέο αυτό υλικό ήταν οι επιστήμονες της NASA. Σήμερα, υπάρχει από τσάντες και παπούτσια, μέχρι σε ρούχα και άλλα πολλά αντικείμενα.

4. Η Μεγάλη Έκρηξη



Οι Arno Penzias και Robert Wilson, από το εργαστήριο Bell Telephone Laboratories στο Murray Hill του Νιου Τζέρσεϊ ενώ κατασκεύαζαν ένα ραδιοφωνικό δέκτη (κεραία) το 1965 έπιασαν υψηλότερες θερμοκρασίες (ακτινοβολία) από αυτές που περίμεναν. Αρχικά, πίστεψαν ότι αυτή η ανωμαλία οφειλόταν στα περιστέρια και τις κουτσουλιές που άφηναν πίσω τους, όμως παρότι καθάρισαν και… εξαφάνισαν τα περιστέρια που είχαν φωλιάσει μέσα στην κεραία, η «ανωμαλία» αυτή επέμενε. Την ίδια περίοδο, μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Πρίνστον, με επικεφαλής τον Robert Dicke, προσπαθούσε να βρει αποδείξεις για την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου.

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν, ότι αυτό που έψαχναν το είχαν ανακαλύψει οι Penzias και Wilson.

5. Teflon



Το 1938 ο Roy Plunkett, επιστήμονας που εργαζόταν στην εταιρεία DuPont, αναζητούσε τρόπους για να κάνει τα ψυγεία πιο φιλικά στα νοικοκυριά και να αντικαταστήσει τα –τότε- ψυκτικά, που ήταν κατά κύριο λόγο η αμμωνία, το διοξείδιο του θείου και το προπάνιο. Όταν άνοιξε τη δεξαμενή σε ένα δείγμα που επεξεργαζόταν, ανακάλυψε ότι το πειραματικό αέριο είχε εξαφανιστεί και πως είχε απομείνει ένα περίεργο υλικό που γλιστρούσε, το οποίο ήταν ανθεκτικό στην υπερβολική θερμότητα και τα χημικά.

Τη δεκαετία του 1960 το Teflon άρχισε να χρησιμοποιείται στα κουζινικά σκεύη.

6. Βουλκανισμένο καουτσούκ



Στη δεκαετία του 1830, το φυσικό καουτσούκ ήταν μια δημοφιλής ουσία για αδιάβροχα παπούτσια και μπότες, αλλά η αδυναμία του να αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την υπερβολική ζέστη, είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να το εγκαταλείψουν σύντομα προς απογοήτευση των κατασκευαστών.

Ορισμένοι άρχισαν να εκφράζουν την άποψη, ότι το καουτσούκ δεν είχε μέλλον, κάτι με το οποίο ο Charles Goodyear διαφωνούσε κάθετα. Μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και λαθών, ο επιστήμονας έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψή του… κατά λάθος!

Το 1839 ενώ παρουσίαζε το τελευταίο του πείραμα, έριξε κατά λάθος το καουτσούκ σε μια καυτή σόμπα. Ανακάλυψε μια καρβουνιασμένη, σαν δέρμα ουσία, η οποία ήταν ελαστική. Το καουτσούκ είχε μόλις γίνει αδιάβροχο.

Ο ίδιος, βέβαια δεν κατάφερε να καρπωθεί τα οφέλη της ανακάλυψής του και πέθανε έχοντας χρέη 200 χιλιάδων δολαρίων. Το όνομα και ο θρύλος του ζουν ωστόσο μέσα από την εταιρεία Goodyear Tire and Rubber Company, η οποία πήρε το όνομά της από αυτόν, 40 χρόνια μετά το θάνατό του.

7. Coca-Cola



Ο φαρμακοποιός John Pemberton ήθελε να βρει ένα τρόπο να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο. Χρησιμοποίησε δύο κύρια συστατικά: φύλλα κόκας και καρπούς cola. Όταν ο βοηθός του στο εργαστήριο να ανέμιξε κατά λάθος με ανθρακούχο νερό… το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη κόκα κόλα του κόσμου!

Φυσικά, με το πέρασμα των χρόνων η εταιρεία πειραματίστηκε με τη συνταγή, την οποία και κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό. Όσο για τον Pemberton, εκείνος πέθανε δύο χρόνια μετά την ανακάλυψή του και δεν έμαθε ποτέ ότι μίγμα που «γέννησε» έγινε το πιο δημοφιλές αναψυκτικό στον κόσμο.

8. Βιάγκρα



Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανέπτυξε μια φαρμακευτική ουσία, που ονομάστηκε UK92480, με σκοπό να βοηθήσει όσους έπασχαν από στηθάγχη. Το χάπι δεν ήταν αποτελεσματικό ως προς τον αρχικό στόχο, όμως οι δευτερεύουσες παρενέργειές του ήταν εντυπωσιακές.

Το χάπι έγινε γνωστό ως Βιάγκρα και… όλοι γνωρίζουν σε τι χρησιμεύει.


Διαβάστε περισσότερα...