Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Είναι το frozen yogurt υγιεινό;



Μάθετε τη διατροφική αξία του απόλυτου επιδορπίου του καλοκαιριού.

Τον τελευταίο χρόνο, το παγωμένο γιαούρτι ή frozen yogurt, όπως είναι πιο γνωστό, έχει γίνει πολύ δημοφιλές επιδόρπιο. Τα περισσότερα καταστήματα στην Ελλάδα παρασκευάζουν το παγωμένο γιαούρτι χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικό γιαούρτι ή ελληνικό γιαούρτι και γάλα. Έτσι, το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, καθώς το γιαούρτι είναι απαραίτητο τρόφιμο σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Στα περισσότερα καταστήματα δεν προστίθεται ζάχαρη, ενώ το γάλα και γιαούρτι που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλών λιπαρών. Έτσι, κάθε μερίδα (~200 γρ.) περιέχει περίπου 120 θερμίδες και χαμηλό ποσοστό σε λίπος. Αν, μάλιστα, στο παγωμένο γιαούρτι προσθέσουμε ως topping ξηρούς καρπούς, μέλι ή φρούτα, τότε θα έχουμε ένα εξαιρετικά θρεπτικό και νόστιμο επιδόρπιο, που μπορεί επάξια να αντικαταστήσει τα συνήθη γλυκά, όσον αφορά στη νοστιμιά και να τα ξεπεράσει, όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Δώστε προσοχή στα topping που θα προσθέσετε, καθώς αν επιλέξετε μπισκότα, σοκολάτα ή σιρόπι τότε η θερμιδική αξία του επιδορπίου θα ανέβει αρκετά. Πείτε «ναι» λοιπόν στο παγωμένο γιαούρτι, καθώς πρόκειται για μια επιλογή νόστιμη, χαμηλή σε θερμίδες και εξαιρετικά δροσιστική για το καλοκαίρι.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόψτε το τσιγάρο χωρίς να πάρετε γραμμάριο



Απλές συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία σας.

Πολύ κόσμο και κυρίως τις γυναίκες απασχολεί το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται συχνά με μία αύξηση στο σωματικό βάρος, η οποία κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα 5 με 6 κιλά.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ώστε να αποφύγετε αυτή την αύξηση βάρους, αλλά παράλληλα να κάνετε ένα μεγάλο δώρο υγείας στον εαυτό σας;

- Αλλάξτε τις συνήθειες που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα. Μπορείτε να αλλάξετε είδος καφέ (δηλαδή, αν πίνατε cappuccino δοκιμάστε ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ), ή επίσης αν τον πίνατε γλυκό δοκιμάστε τον μέτριο.

- Αποφύγετε το ακατάσχετο τσιμπολόγημα. Αν τα αλμυρά και γλυκά σνακ τείνουν να πάρουν τη θέση του τσιγάρου στο χέρι σας, φροντίστε να μην τα έχετε διαθέσιμα στο σπίτι, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα της διακοπής του καπνίσματος.

- Αν σας πιάσει λιγούρα, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας! Κόψτε φρούτα και λαχανικά και διατηρήστε τα στο ψυγείο σας, έτσι ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμα» όταν χρειαστεί να ικανοποιήσουν τη λιγούρα σας.

- Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα. Είναι σίγουρο ότι μία βόλτα στο πάρκο ή μία επίσκεψη στην παραλία θα σας χαλαρώσει και θα σας κάνει να ξεχαστείτε από το τσιγάρο.

- Προτιμήστε στις εξόδους σας να κάθεστε σε χώρους μη καπνιζόντων, έτσι ώστε να κρατάτε τον πειρασμό μακριά.

- Μασήστε τσίχλα ή φάτε μία καραμέλα, χωρίς ζάχαρη φυσικά, για να «απασχολήσετε» τον ουρανίσκο σας με κάτι πιο γλυκό από τη νικοτίνη.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά στα αζήτητα







Η εγκατάλειψη βρεφών είναι ένα φαινόμενο που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και οι αριθμοί το αποδεικνύουν περίτρανα. Χιλιάδες παιδιά "ξεχνιούνται" στα μαιευτήρια και στα ιδρύματα. Κυρίως λόγοι υγείας είναι εκείνοι που οδηγούν στην εγκατάλειψη.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων



Την αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αναγκάζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ειδικού τέλους.

Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην Καθημερινή, «το θέμα την καταβολής του ειδικού τέλους έχει “παγώσει’’ και όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΗ θα απεμπλακεί από αυτόν τον βραχνά».

Η μόνη λύση, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ειδικό τέλος ακινήτων να το αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η είσπραξή του να γίνει μέσω των τραπεζών και των εφοριών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύζι, πατάτες, λάδι και αλεύρι



O Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει τις προσπάθειες για τη διάθεση προϊόντων σε τιμή παραγωγής. Συγκεκριμένα, το σώμα Εθελοντών της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Δημόσιας Υγείας θα βρίσκεται μαζί με τους παραγωγούς την Πέμπτη 21-06-2012 από τις 09:00 το πρωί και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, στην περιοχή Ν. Κρήνης, Εφέσσου με Κανάρη (πρώην καπναποθήκες), για τη διάθεση των παρακάτω προϊόντων:

1) εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λυγκουρίου του Δήμου Επιδαύρου,

2) πατάτας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρχαγγέλου,

3) Αλεύρι από τον Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς και

4) ρύζι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σερρών με ποιότητα πιστοποιημένη από τους παραγωγούς, στον Δήμο Καλαμαριάς στην περιοχή Ν. Κρήνης, Εφέσσου με Κανάρη (καπναποθήκες) την Πέμπτη 21-06-2012 από τις 09:00 το πρωί και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Για τις παραγγελίες, οι κάτοικοι της Καλαμαριάς μπορούν έως και την Δευτέρα 18-06-2012 και ώρες 10:00 με 14:00 να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το 2313 314 512 προκειμένου να δηλώνουν οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και τη διεύθυνση για την εξακρίβωση στοιχείων καθώς και την ποσότητα του κάθε είδους που επιθυμεί ο καθένας.

Οι τιμές για τα προϊόντα διάθεσης είναι οι εξής:


α/α
Προϊόν
Ποσότητα
Τιμή
1
Εξαιρετικό Παρθένο Λάδι Επιδαύρου
5 λίτρα
13,00€
2
Ρύζι τύπου Γλασέ
5 κιλά
4,50€
3
Ρύζι τύπου Καρολίνα
5 κιλά
5,00€
4
Ρύζι τύπου Νυχάκι
5 κιλά
4,50€
5
Πατάτες Αρχαγγέλου
20 κιλά
5,00€
6
Αλεύρι Κιλκίς τύπου

πολυτελείας 55%


10 κιλά


5,50€


Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν 20 τόνους κηπευτικών



Περίπου 20 τόνοι κηπευτικών μεταφέρθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο από την Ιεράπετρα, προκειμένου να παραδοθούν σε ιδρύματα και φορείς της πόλης που διοργανώνουν συσσίτια.

Η σχετική προσφορά έγινε από τους παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη τους στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται

Έτσι, όταν είδαν ότι δεν μπόρεσαν να διαθέσουν στο εμπόριο όλη την παραγωγή τους, η οποία να σημειωθεί είναι εξαιρετικής ποιότητας, δεν επέλεξαν να οδηγήσουν τα προϊόντα αυτά στις χωματερές αλλά τα δώρησαν σε 23 φορείς και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο στην κοινωνική προσφορά


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τάζουν δουλειά σε ανέργους



Την ανάγκη εκατομμυρίων ανέργων που αναζητούν απεγνωσμένα ένα μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειές τους, εκμεταλλεύονται τους τελευταίους μήνες διάφοροι απατεώνες.

Διάφοροι επιτήδειοι, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, στήνουν παράνομα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, οι οποίοι υπόσχονται δουλειές στους ανέργους.

Οι απατεώνες παραπλανούν τους ανέργους και τους αποσπούν ποσά ως προκαταβολή, που ξεκινούν από τα 100 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ευρώ για εργασίες που τάχα τους εξασφαλίζουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Μακεδονία'', τα ''γραφεία'' δημοσιεύουν αγγελίες σε γνωστές ιστοσελίδες αγγελίες για εύρεση εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούν την εταιρεία, η οποία με τη σειρά της τους εμφανίζει τις υποτιθέμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Οι υπεύθυνοι των γραφείων ζητούν στοιχεία από τους ανέργους και μία προκαταβολή, ώστε να ετοιμάσουν τα δήθεν απαραίτητα έγγραφα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Οι άνεργοι δίνουν το βιογραφικό τους και την προκαταβολή που τους ζητείται και περιμένουν τηκλεφώνημα από την εταιρεία.

Ωστοσο, οι μέρες περνούν χωρίς κανένα νέο. Όταν μάλιστα τηλεφωνούν στους υπεύθυνους του γραφείου, εκείνοι τους λένε ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η υποβολή των μηχανογραφικών



Aπό τη Δευτέρα 18 Ιουνίου μέχρι και τις 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία, με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (exams.minedu.gov.gr).


Η υπουργός Παιδείας Φρ. Κιάου έχει ανακοινώσει ότι οι βαθμολογίες θα γνωστοποιηθούν στο τελευταίο πενθήμερο Ιουνίου, ενώ στο τέλος Αυγούστου, όπως πάντα, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις.

Για την εφαρμογή της διαδικασίας οι υποψήφιοι έχουν κληθεί να προσέλθουν μέχρι τις 22 Ιουνίου στα λύκεια για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία, όπως επίσης και τα παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κλπ. που δεν τα προμηθεύτηκαν τον Μάιο.

Με αυτό το password και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων οι υποψήφιοι θα μπορούν να επεξεργάζονται και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους μέχρι την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Όσοι από τους υποψήφιους εμπίπτουν σε ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου να πάνε στο λύκειό τους για να υποβάλουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα στρατολογίας


Συνεργασία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εθνικής Άμυνας.

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διασύνδεση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Στρατολογικής Εξυπηρέτησης Πολιτών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με την Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ», υπέγραψαν σήμερα εκπρόσωποι των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εθνικής Άμυνας.

Το μνημόνιο υπεγράφη από εκπροσώπους των δύο υπουργείων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Βελτιστοποίηση Στρατολογικών Υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους λοιπούς Δημόσιους Φορείς» της «Ψηφιακής Σύγκλισης».

Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οι υπηρεσίες των δύο υπουργείων θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στρατολογίας προς τους πολίτες, μέσω της Εθνικής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης «ΕΡΜΗΣ».

Προς το παρόν, περιορισμένος αριθμός υπηρεσιών της στρατολογίας παρέχεται μέσω αίτησης στη διαδικτυακή πύλη της Στρατολογίας, με παραλαβή των πιστοποιητικών από τα ΚΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «δύναμη» των μικρών γευμάτων



Όσο πιο οργανωμένοι είστε τόσο πιο εύκολα θα εξασφαλίσετε διατροφική ισορροπία.

Τα μικρά γεύματα όταν εντάσσονται μέσα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και είναι προσεγμένα αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο στην κάλυψη των αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά, την ανατροφοδότηση του οργανισμού με ενέργεια και στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και του βάρους μας, πολύ περισσότερο όταν τα κύρια γεύματα απουσιάζουν ή μεταφέρονται για τις βραδινές ώρες.

Μικρά και περιποιημένα

Τα μικρά γεύματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας όταν κι εμείς τους δώσουμε σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας! Πως;

1. Προγραμματίζοντάς τα. Όσο πιο οργανωμένοι είστε τόσο πιο εύκολα μπορείτε να εξασφαλίζετε ποικιλία, να κάνετε ισορροπημένες επιλογές τροφίμων και να έχετε πάντα μαζί σας κάτι όταν πεινάτε!
2. Κάντε τα ιεροτελεστία! Ακόμη και στις πιο πιεστικές συνθήκες πάρτε 10λεπτά χρόνο ώστε να απολαύσετε το μικρό σας γεύμα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης ή της συνομιλίες και τις υποχρεώσεις της δουλειάς.
3. Μόνο όταν πεινάτε! Καταναλώστε τα ακολουθώντας το ένστικτο της πείνας και του κορεσμού. Κάντε το γεύμα σας την ώρα που θα πεινάσετε, ενώ μετά από αυτό δώστε 20 λεπτά στον εαυτό σας ώστε να ελέγξετε εάν είστε αρκετά χορτάτοι!

Μικρά, εύκολα, γευστικά και μετρημένα

Η παγίδα που πέφτουν πολλοί είναι ότι μεταφράζουν τα «μικρά» γεύματα σε γρήγορες και εύκολες λύσεις φαγητού όπως τυροπιτοειδή, κρουασάν κ.ο.κ. που μπορεί να αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Μπορείτε βάλετε γρήγορα, εύκολα αλλά και θρεπτικά σνακ στην καθημερινότητά σας χωρίς όμως να φορτώνεστε με παραπάνω θερμίδες…

Σνακ με λιγότερο από 150 θερμίδες!

Τα φρούτα, που αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους, μας εξασφαλίζουν εκτός από τη γλυκιά γεύση, φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό με μόλις 60 θερμίδες για κάθε μέτριο φρούτο, ενώ αντίστοιχα η μπανάνα υπολογίζεται σαν δύο φρούτα με 120 θερμίδες.

Οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, με περίπου 90 θερμίδες προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β1, Β2, Β3, Β6, Β12) και ανόργανα άλατα (σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο), ενώ ταυτόχρονα η προσθήκη σοκολάτας ή αποξηραμένων φρούτων δίνουν περισσότερη ποικιλία στις επιλογές μας και ικανοποιούν και την αίσθηση του γλυκού.

Το παραδοσιακό ψωμοτύρι: 2 φρυγανιές ή μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μία φέτα τυρί μειωμένων λιπαρών. Τα ολικής άλεσης αμυλούχα μας τροφοδοτούν με υδατάνθρακες (άμεση πηγή ενέργειας) και φυτικές ίνες, ενώ το τυρί προσφέρει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Ο συνδυασμός τους μας τροφοδοτεί με περίπου 130 θερμίδες.

Μια μικρή χούφτα ωμά αμύγδαλα (10 -12 τεμάχια) κι ένα ποτήρι του κρασιού (120ml) 100% φυσικό χυμό μήλο, πορτοκάλι, καρότο προσφέρουν περιπου 150 θερμίδες και ταυτόχρονα εκτός από την άμεση ενέργεια από τους υδατάνθρακες, παρέχουν βιταμίνες (συμπλέγματος Β, Ε και Α), ενώ παράλληλα τα αμύγδαλα εξασφαλίζουν φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.

Ένα μικρό γεύμα με 1 φλιτζάνι κομμάτια ωμών λαχανικών, 4 κ.σ. τυρί cottage με 2% λιπαρά και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης αποτελεί ένα χορταστικό και δροσιστικό «σνακ» που παρέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες, άμεση πηγή ενέργειας και ασβέστιο σε μόλις 155 θερμίδες!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές και προβλήματα υγείας



Αν προσέχετε δεν θα τις στερηθείτε.

Όσοι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή είστε αναγκασμένοι να παίρνετε φάρμακα δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαρείτε τις διακοπές σας τώρα το καλοκαίρι.

Απλώς πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί και, με βάση την κατάσταση της υγείας σας, να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού σας σε ό,τι αφορά τα σπορ με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε, τη διατροφή σας, την παραμονή σας στον ήλιο κ.λπ.

Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχετε πάντα υπόψη σας.

Παίρνετε φάρμακα;
Αν ναι, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Πιο συγκεκριμένα, όσοι πάσχετε από στηθάγχη, υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή νόσο του Parkinson θα πρέπει να είστε σε άμεση επαφή με το γιατρό σας, γιατί ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη δόση των φαρμάκων σας.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με στηθάγχη –που παίρνουν αποκλειστές των β υποδοχέων για τη μείωση της καρδιακής συχνότητας– θα πρέπει να μειώσουν τη δόση των φαρμάκων τους, καθώς σε ζεστό περιβάλλον κινδυνεύουν να αναπτύξουν το σύνδρομο της υπερπυρεξίας. Τι επιτυγχάνεται με τη μείωση της δόσης; Βελτιώνεται η ικανότητα αποβολής της θερμότητας και συγχρόνως περιορίζεται και η εμφάνιση των συμπτωμάτων της στηθάγχης.

Επίσης, όσοι παίρνετε φάρμακα διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά και άλλα θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας επιδεινώνει την υπονατριαιμία, την υποκαλιαιμία και την ελάττωση του όγκου του αίματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος να προκληθούν αρρυθμίες και άλλα συμπτώματα.

Πάσχετε από την καρδιά σας;
Όχι μόνο δεν απαγορεύονται στους καρδιοπαθείς οι χαρές της θάλασσας, αλλά, αντίθετα, οι γιατροί σήμερα τις συνιστούν και για να αντιμετωπίζεται η στεφανιαία νόσος.

Αρκεί, βέβαια, αν είστε καρδιοπαθής, να ξέρετε να μετράτε τους σφυγμούς σας, οι οποίοι δε θα πρέπει σε κάθε προσπάθεια να ξεπερνούν τους 100-110 το λεπτό. Το όριο αυτό γίνεται 90, εάν έχετε στηθάγχη, έχετε υποστεί έμφραγμα ή έχετε κάνει επέμβαση by pass ή «μπαλονάκι».

Όσοι πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποφεύγετε την κόπωση και τις δραστηριότητες σε ανοιχτούς και ζεστούς χώρους. Επίσης, όσοι πάσχετε από στεφανιαία ανεπάρκεια πρέπει να αποφεύγετε την έντονη ή άσκοπη σωματική δραστηριότητα σε χώρους χωρίς κλιματισμό.

Αυτό το γνωρίζατε;
• Ο περίπατος και κάθε είδους άσκηση που υποδεικνύεται συνήθως στους καρδιοπαθείς θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα –σε ένταση και διάρκεια– τους καλοκαιρινούς μήνες και να γίνεται σε ώρες που δεν κάνει πολλή ζέστη, δηλαδή πρωί και απόγευμα.
• Ο καρδιοπαθής πρέπει να μπαίνει σιγά σιγά στη θάλασσα, ρίχνοντας πρώτα λίγο νερό σε ολόκληρο το σώμα του, ώστε ο οργανισμός του να προσαρμόζεται σταδιακά στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία της θάλασσας είναι 20-22 οC.
• Τα καλύτερα είδη κολύμβησης για έναν καρδιοπαθή είναι το ύπτιο και το πρόσθιο, ενώ η πεταλούδα και το κρόουλ πρέπει να αποφεύγονται.
• Η καλύτερη ώρα για μπάνιο είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, διότι οι ζεστές ώρες επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Τριάντα λεπτά μέσα στο νερό είναι αρκετά.
Έχετε υποστεί έμφραγμα;

Όσοι έχετε υποστεί έμφραγμα θα πρέπει σε περίπτωση που γυμνάζεστε:
• Να προτιμάτε τις απογευματινές ή βραδινές ώρες και όχι τις ώρες νωρίς το πρωί, γιατί τότε –μετά τη νυχτερινή ξεκούραση– παρατηρείται στον οργανισμό αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, με κίνδυνο να επιβαρυνθεί η καρδιά.
• Αποφεύγετε να γυμνάζεστε τις ζεστές ώρες της ημέρας, ειδικά αν υπάρχει στην ατμόσφαιρα και μεγάλη υγρασία.
• Σταματήστε κάθε δραστηριότητα, αν νιώσετε κούραση, πόνους στο στήθος ή ταχυκαρδίες.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα



Οι συνήθειες που «καθυστερούν» τον πελαργό.

Ίσως εκπλαγείτε από μερικά πράγματα που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Γνωρίζετε ότι πρέπει να είστε σωματικά δραστήριες για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Αλλά ίσως να μην ξέρετε ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Αν έχετε συνηθίσει να γυμνάζεστε πολύ και ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος είναι φυσιολογικός, είναι μάλλον ασφαλές να συνεχίσετε. Αν όμως δυσκολεύεστε να συλλάβετε –ή αν η περίοδός σας είναι πιο ελαφριά ή πιο ακανόνιστη από παλιά-, ίσως πρέπει να χαλαρώσετε κάπως με την άσκηση.

Όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, χρειάζεστε βιταμίνες ανάμεσά τους και φυλλικό οξύ. Επιπλέον όμως πρέπει να παίρνετε και βιταμίνη D.

Μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για να διαπιστώσετε σε τι επίπεδα βρίσκεται η βιταμίνη D. Αν έχετε έλλειψη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα.

Είναι γνωστό ότι πρέπει να μειώσετε την καφεΐνη όσο είστε έγκυος. Ίσως όμως αγνοείτε ότι πρέπει να τη μειώσετε και όσο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Καλό είναι να προτίμησε το ντεκαφεϊνέ.

Ακόμη και αν ο κύκλος σας είναι κανονικός, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση τέλειας αναπαραγωγικής υγείας.

Αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ινομυώματα ή ενδομητρίωση ενδέχεται να χρειαστούν επέμβαση πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης.

Δεν συνίσταται να μείνετε έγκυος αν έχετε κατάθλιψη ή προβλήματα άγχους που δεν έχετε αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ακόμη και το καθημερινό στρες μπορεί να καταστρέψει τη γονιμότητά σας.

Φροντίστε να αποσυμπιέζεστε καθημερινά, μέσω διαλογισμού, γιόγκα ή οτιδήποτε άλλου σας χαλαρώνει. Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, ρώτησε τον γιατρό σας αν πρέπει να τα κόψετε πριν την εγκυμοσύνη.

Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό αν θέλετε να γίνετε μητέρα αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε και τους καπνιστές. Σε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε εργαστηριακή γονιμοποίηση διέτρεχαν 52% μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας της εμφύτευσης αν ήταν εκτεθειμένες σε παθητικό κάπνισμα.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατανάλωση ψαριού «ασπίδα» ενάντια στο Αλτσχάιμερ



Μακροχρόνιες έρευνες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κατανάλωση ψαριού συσχετίζεται με την καλή λειτουργία της καρδιάς. Νέες έρευνες όμως έρχονται στο φως, οι οποίες συσχετίζουν την κατανάλωση ψαριού και με ευεργετικά για τον εγκέφαλο αποτελέσματα.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διεξήγαγαν μακροχρόνιες έρευνες, τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer).

Επιπλέον, η συστηματική κατανάλωση ψαριού φαίνεται να σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής (MCI), η οποία με τη σειρά της συχνά οδηγεί σε εμφάνιση Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής. Πώς, όμως, μπορούν να εξηγηθούν;

Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες σε άτομα που κατανάλωναν συστηματικά ψάρι έδειξαν ότι αυτά είχαν περισσότερο ποσοστό φαιάς ουσίας του εγκεφάλου από άτομα των οποίων η διατροφή δεν περιελάμβανε συστηματική κατανάλωση ψαριού.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό φαιάς ουσίας είναι, πιθανώς, ένδειξη άθικτης μνήμης και λειτουργιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σκέψη, ενώ συρρίκνωση του εγκεφάλου, δηλ. μειωμένος όγκος φαιάς ουσίας, έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Ο δρ. Cyrus Raji του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει μια ευθεία συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριού, τη δομή του εγκεφάλου και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν μεγαλύτερη διατήρηση του όγκου της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που προσβάλλονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Η μελέτη έγινε σε 260 άτομα, κανένα από τα οποία δεν είχε εμφανίσει τη νόσο ή είχε παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα μνήμης μέχρι την έναρξη της έρευνας. Από τους συμμετέχοντες σε αυτή, οι 163 έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ενώ οι υπόλοιποι, 1-4 φορές την εβδομάδα.

Σε μια περίοδο 5-10 χρόνων οι συστηματικοί «ψαροφάγοι» είχαν σχεδόν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν συστηματικά ψάρι.


Πηγή: http://www.healthview.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το μικρό σας υποφέρει από ψείρες



Ποιος είπε ότι οι ψείρες πηγαίνουν μόνο στα βρώμικα μαλλιά;

Αντίθετα με το κοινό πιστεύω των ανθρώπων οι ψείρες δεν αγαπούν τα βρώμικα μαλλιά. Συνήθως σε βρώμικα μαλλιά δυσκολεύονται να τραφούν! Οι ψείρες κεφαλής για να ζήσουν χρειάζονται ανθρώπινο αίμα!

Τρέφονται δαγκώνοντας το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και ρουφώντας αίμα από εκεί. Κάθε ψείρα τρέφεται 4-5 φορές την ημέρα με ανθρώπινο αίμα το οποίο το ανακατεύουν με το σάλιο τους. Το τσίμπημά τους δε πονάει αλλά πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει φαγούρα.

Δυστυχώς αρκετές φορές στη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, το παιδί μας θα παραπονεθεί για κνησμό και ερυθρότητα από ψείρες κεφαλής… Οι ψείρες είναι ένα φαινόμενο που θα χρειαστεί πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό σαν σύγχρονοι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορούμε με ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητα να διώξουμε τις ψείρες από τα κεφαλάκια των παιδιών μας.

Μέχρι πρόσφατα οι λύσεις που υπήρχαν ήταν περιορισμένες και δεν υπόσχονταν πάντα ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αντίθετα με τα παλιά, τοξικής προέλευσης προϊόντα (εντομοκτόνα) και τις φυτικές lotion με προληπτική δράση, υπάρχουν πλέον τα Νέα Γενιάς Αντιφθειρικά που δρουν Φυσικά, Αποτελεσματικά ενάντια στις Ψείρες σε 10 μόνο λεπτά!

Η καινοτομία στα αντιφθειρικά προϊόντα βασίζεται σήμερα σε φυσικής προελεύσεως προϊόντα που εξοντώνουν την ψείρα δια της ασφυξίας. Ο τρόπος δράσης του συστατικού είναι μηχανικός και καθώς εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα της ψείρας διαταράσσει τη μεταφορά οξυγόνου, με αποτέλεσμα η ψείρα να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο και να οδηγείται στο θάνατο.

Επειδή όμως, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι κι εδώ η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περιόδους υψηλού κινδύνου (καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, έναρξη σχολικής χρονιάς κλπ) να χρησιμοποιούμε προληπτικές lotion, οι οποίες δρουν επίσης με μηχανικό τρόπο και κρατούν τις ψείρες μακριά από τα κεφαλάκια των παιδιών έως και 7 συνεχόμενες ώρες. Οι lotion αυτές, οι οποίες είναι σε πολύ πρακτική συσκευασία της μορφής spray, συνδυάζουν φυσικής προέλευσης συστατικά και καθιστούν το τριχωτό της κεφαλής αόρατο για τις ψείρες και έτσι αυτές δεν μπορούν να το επιμολύνουν!

Μην διακινδυνεύετε την ασφάλεια του παιδιού σας με παρωχημένες, αντιφθειρικές μεθόδους (χημικές, εντομοκτόνες ουσίες). Εξοικονομήστε χρόνο, με ένα εύκολο και γρήγορο στη χρήση του προϊόν που απαιτεί μόλις ένα λούσιμο 10 λεπτών χωρίς επιπλέον χτένισμα με ειδικό χτενάκι, για την απομάκρυνση των νεκρών ψειρών ή/και κονίδων.

Όταν ένα αντιφθειρικό προϊόν μας προσφέρει την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια που περιγράφεται παραπάνω, τότε γνωρίζουμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα προϊόν Φυσικά, Αποτελεσματικό ενάντια στις ψείρες, σε 10 μόλις λεπτά!


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έμεινε έγκυος στο στόμα… από καλαμάρι



Μαγειρεύετε πάντα τα θαλασσινά σας!

Ακούγεται απίστευτο. Κι όμως η περίεργη αυτή είδηση αναφέρεται σε ένα επιστημονικό περιοδικό του κέντρου National Center for Biotechnology Information στην Bethesda του Maryland.

Μια 63χρονη γυναίκα από τη Νότια Κορέα έμεινε έγκυος σε… 12 καλαμαράκια… αφού έφαγε καλαμάρι!

Σύμφωνα με το περιοδικό η γυναίκα ένιωσε έναν οξύ πόνο στο στόμα της ενώ έτρωγε τη μερίδα της. Η ίδια είπε στους γιατρούς που την εξέτασαν ότι ένιωθε κάτι μέσα στο στόμα της, που εκείνοι στη συνέχεια το περιέγραψαν ως «μικροοργανισμούς».

Τα «μωρά» κεφαλόποδα αφαιρέθηκαν από τα ούλα, τη γλώσσα και τα μάγουλά της. Οι «μικροοργανισμοί» αυτοί ταυτοποιήθηκαν ως «σπερματοφόροι καλαμαριού».

«Δεν κατάπιε τη μπουκιά, αλλά την έφτυσε αμέσως. Παραπονιόταν για μια αίσθηση τσιμπήματος και ύπαρξης ξένων σωματιδίων στη στοματική της κοιλότητα» αναφέρει το περιοδικό. «Κατά την εξέταση βρέθηκαν 12 λευκοί μικροοργανισμοί σαν έντομα που αναμείχθηκαν με τη βλεννογόνο ουσία γύρω στη στοματική κοιλότητα. Κατά τη μορφολογική τους ανάλυση, οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί ταυτοποιήθηκαν ως “σπερματοφόροι καλαμαριού”», κάτι που το Science 2.0, θεωρεί ισοδύναμο με… ένα κυπελλάκι σπέρματος.

Ανάλογα περιστατικά κυοφορίας μικροοργανισμών στο στόμα έχουν καταγραφεί κι άλλες φορές στην Άπω Ανατολή, όπου συνηθίζεται να τρώνε ωμά θαλασσινά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών



Η αναστολή ισχύει μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος συστήνει στους φαρμακοποιούς να χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αναστολή των κινητοποιήσεων ισχύει μέχρι την 25 Ιουνίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία εξόφλησης των συνταγών Απριλίου, εάν φυσικά μέχρι τότε δεν έχει εξοφληθεί το 100%.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε ενδεχόμενες νομικές περιπλοκές, αποδεικνύουμε ότι κίνητρο μας δεν είναι η επαναστατική γυμναστική αλλά η διεκδίκηση συγκεκριμένων στόχων με συγκεκριμένη τακτική».

Επίσης, στην ανακοίνωση γίνεται ένας σύντομος απολογισμός για όσα επιτεύχθηκαν κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών:

1. Πραγματοποιήθηκε -έστω σταδιακά- η πλήρης εξόφληση των συνταγών Μαρτίου αξίας 273.000.000 ευρώ.
2. Δρομολογήθηκε η εξόφληση των συνταγών Απριλίου. Συγκεκριμένα ήδη έχει πληρωθεί το 50% (122 εκατ. ευρώ).
3. Η εξόφληση των παλαιών οφειλομένων δεν μπορεί να γίνει από την παρούσα Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, διότι συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση. Η παροχή δυνατότητας συμψηφισμού με τις υποχρεώσεις μας προς την εφορία απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, δηλ. Βουλή σε λειτουργία.
4. Η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που σαφώς είναι θέμα της επόμενης κυβέρνησης, τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος όλων των κομμάτων με τον πιο έντονο τρόπο.
5. Οι φαρμακοποιοί απέδειξαν προς όλα τα κόμματα ότι στο μέλλον όταν προειδοποιούν για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κυβερνητικό επίπεδο -όποια και να είναι η Κυβέρνηση- διότι δεν είναι καθόλου εύκολο για οποιονδήποτε Υπουργό Υγείας ή Οικονομικών να αντέξει ξανά μια ανάλογη κινητοποίηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΙΚΑ στο χορό των κατασχέσεων



Μάχη για να κλείσει η μαύρη τρύπα.

Την οδό των κατασχέσεων επιλέγει και το ΙΚΑ, προκειμένου να κλείσει τη μαύρη τρύπα των εσόδων του. Ο ασφαλιστικός φορέας αναμένεται να χρειαστεί 1,5 δισ ευρώ επιπλέον, για να καλύψει τις ανάγκες του έως το τέλος του έτους.

Το ΙΚΑ έδωσε εντολή σε όλα τα υποκαταστήματα να προχωρήσουν στην εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν και κατασχέσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Η απειλή του μελανώματος



Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Η συχνότητα των μελανωμάτων στην Ελλάδα κατά την τελευταία εικοσαετία σημείωσε αύξηση κατά 900%. Όμως, ανάλογες αυξήσεις καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και αποδίδονται στη μεγαλύτερη έκθεση του δέρματος στις ηλιακές ακτίνες (περισσότερη ηλιοθεραπεία και σπορ), καθώς και στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος της ατμόσφαιρας.

Γενικά το μελάνωμα εμφανίζεται:

-Περισσότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.
-Στις γυναίκες κυρίως στα πόδια, ενώ στους άντρες στο θώρακα.
-Περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Αιτίες

1. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) αποτελεί μέχρι σήμερα το μόνο γνωστό και κοινά αποδεκτό εξωτερικό παράγοντα κινδύνου.

Η κατά διαστήματα έκθεση στον ήλιο (π.χ.άτομα που δεν εκτίθενται στον ήλιο συχνά, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους) φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μελανώματος.

2. Βέβαια, τα γενετικά χαρακτηριστικά (ανοικτός φωτότυπος, κληρονομικοί παράγοντες κ.λπ.) επηρεάζουν επίσης τη βαρύτητα της βλάβης που προκαλείται από τη UV ακτινοβολία.

Αυτή τη στιγμή το μελάνωμα αντιπροσωπεύει το 1,2% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος, με 70.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Τι είναι το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος ή των βλεννογόνων. Οι όγκοι αυτοί δεν είναι επιθετικοί τοπικά, αλλά χαρακτηρίζονται από μια τάση να εξαπλώνονται γρήγορα μέσω των λεμφικών και των αιμοφόρων αγγείων.

Στην πραγματικότητα το σώμα μας δεν αντιδρά καθόλου απέναντι σε αυτή την εξάπλωση (μετανάστευση) – τα κύτταρα του μελανώματος δεν αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως ξένα κύτταρα.

Συνεπώς, η ανίχνευση και η αντιμετώπιση του μελανώματος –όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο– είναι υψίστης σημασίας.

Ύποπτα σημάδια

Εξετάζοντας τις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματός σας ή των σπίλων (ελιών), υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέχετε, καθώς δείχνουν εάν πρόκειται για μια συνηθισμένη καλοήθη ή για μια ύποπτη μελαγχρωματική βλάβη, την οποία θα πρέπει να εξετάσει στη συνέχεια ο δερματολόγος.

Έχετε, λοιπόν, υπόψη σας τα εξής:

Οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος είναι συνήθως συμμετρικές, δηλαδή εάν ζωγραφίσουμε ένα σταυρό πάνω από τη βλάβη, αυτή θα χωριστεί σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια. Εάν δε συμβεί κάτι τέτοιο, η βλάβη είναι ασύμμετρη.

Μια ασύμμετρη βλάβη μπορεί να αποτελεί ένδειξη ύποπτης μελαγχρωματικής βλάβης.

Τα μελανώματα συχνά έχουν ακανόνιστα χείλη με προεξοχές, ενώ οι καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες έχουν συμμετρικά χείλη.

Κάποιες αλλαγές στο χρώμα της μελαγχρωματικής βλάβης αποτελούν ύποπτα σημεία.

Ένα μελάνωμα έχει συχνά διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ, αλλά μπορεί να υπάρξει και συνδυασμός κόκκινου, γκρι, λευκού, ροζ και μαύρου χρώματος.

Η διάμετρος μιας μελαγχρωματικής βλάβης αποτελεί, με τη σειρά της, μια σημαντική παράμετρο. Στο μελάνωμα η διάμετρος ξεπερνάει τα 6 mm.

Άλλα ύποπτα σημεία είναι: η αύξηση του μεγέθους των μελαγχρωματικών βλαβών, η εμφάνιση πυρήνα στο εσωτερικό της μελαγχρωματικής βλάβης, η εξαφάνιση των γραμμών του δέρματος, η απολέπιση, η εμφάνιση φλεγμονώδους ζώνης γύρω από τη βλάβη, η εμφάνιση κρούστας ή αιμορραγίας και η τάση της βλάβης να μαλακώνει ή να σκληραίνει.

Οι πιο σημαντικές παράμετροι για τη διάγνωση του μελανώματος είναι η ασυμμετρία, η ομοιογένεια του χρώματος καθώς και ο αριθμός των χρωμάτων που υπάρχουν.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Δε διατρέχουν όλα τα άτομα τον ίδιο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα (10 άτομα στα 100.000). Ορισμένα, όμως, με συγκεκριμένα εξωτερικά (φαινοτυπικά, όπως λέγονται) χαρακτηριστικά, έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ένα μελάνωμα απ’ ό,τι άλλα.

Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές του ο προληπτικός έλεγχος. Τα άτομα αυτά ανήκουν σε μία από τις εξής πέντε ομάδες:

1. Έχουν ύποπτους μελαγχρωστικούς σπίλους, δηλαδή ελιές. Οι ελιές είναι συνήθως καλοήθεις. Οι ύποπτες ελιές ή σπίλοι χαρακτηρίζονται από τα εξής σημάδια:

α. Έχουν μέγεθος πάνω από 8 χιλιοστά.
β. Αυξάνει ξαφνικά το μέγεθός τους (αρχίζει να διογκώνεται).
γ. Αρχίζει να απλώνεται
δ. Αλλάζει ξαφνικά χρώμα
ε. Αιμορραγεί ή εμφανίζεται εξάλκωση που δεν επουλώνεται.

2. Παρουσιάζουν το «σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων», δηλαδή πολλαπλούς (συνήθως πολλές δεκάδες), συγγενείς μελαγχρωστικούς σπίλους στο κορμί και στα άκρα.

3. Υποφέρουν από δερματολογικές ασθένειες ή ανωμαλίες, όπως μελαγχρωστικό ξηρόδερμα, ψωρίαση, λεύκη (κηλίδες του δέρματος χωρίς μελανίνη), αλφισμό (συγγενή, καθολική έλλειψη μελανίνης) κ.ά.

4. Έχουν πολύ λευκό δέρμα, ίσως και φακίδες, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, γαλανά ή πράσινα μάτια, μαυρίζουν δύσκολα στον ήλιο και παθαίνουν εύκολα εγκαύματα (δερματικός φωτότυπος 1 ή 2).

5. Έχουν περάσει άλλες μορφές καρκίνου ή έχουν κληρονομικές νόσους. Οι χρωματοσωμικές ανωμαλίες ή μεταλλάξεις, όπως λέγονται, προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου και μελανωμάτων.

Τα ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα.

Πρέπει να ξέρετε ότι...

-Η αυτοεξέταση είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά η τακτική εξέταση από γιατρό, κάθε 6-12 μήνες, δικαιολογείται ενδεχομένως μόνο σε ενήλικες με προσωπικό ιστορικό δερματικού καρκίνου και σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

-Η ταχεία διάγνωση μεταξύ κακοήθους ή καλοήθους βλάβης παραμένει μια «τέχνη» που απαιτεί μεγάλη εμπειρία, ακόμα και για τους εκπαιδευμένους γιατρούς.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, η ιστολογική εξέταση (δηλαδή, η μικροσκοπική εξέταση ενός μικρού τμήματος δέρματος το οποίο έχει αφαιρεθεί χειρουργικά) θα αποκαλύψει την ακριβή φύση της βλάβης.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι επικίνδυνο το σολάριουμ;



Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν.

Το φυσικό μαύρισμα στον ήλιο δεν πετυχαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό πάρα πολλοί καταφεύγουν στη λύση του σολάριουμ.

Όμως κατά πόσο είναι επικίνδυνη η μέθοδος τεχνητού μαυρίσματος; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2010, έλεγξε σε 10 κράτη-μέλη (συγκεκριμένα σε Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ολλανδία και Πολωνία) τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν και τα καλύτερα. Συγκεκριμένα, ένα στα εφτά σολάριουμ παραβίαζε τα όρια της UV ακτινοβολίας. Οι καταναλωτές δεν ενημερώνονταν για τη σωστή χρήση του σολάριουμ και δεν προειδοποιούνταν για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του.

Με αφορμή λοιπόν τα αποτελέσματα ερευνών, το ΚΕΠΚΑ, προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Αναφέρει ότι η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν σολάριουμ

Απαγορεύεται να κάνουν σολάριουμ οι ανήλικοι διότι ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα. Άνθρωποι που έχουν κρεατοελιές και άνθρωποι με μελάνωμα ή ιστορικό μελανώματος.

Επίσης, δεν πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ανοιχτή επιδερμίδα και φακίδες. Πρέπει να θυμάστε ότι ο χρόνος παραμονής στο μηχάνημα εξαρτάται από τον τύπο δέρματος. Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένες οι σχολικές επιδόσεις των παχύσαρκων παιδιών



Ευαίσθητο σημείο τους τα... μαθηματικά!
Η παιδική παχυσαρκία, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξητικές τάσεις, ευθύνεται για διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και μια νέα έρευνα έρχεται να συνδέσει τα περιττά κιλά με τις επιδόσεις στα μαθηματικά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μισούρι, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διαιτολογίας- Διατροφής Σάρα Γκέιμπλ, μελέτησαν περίπου 6.250 παιδιά από το νηπιαγωγείο έως σχεδόν το τέλος του δημοτικού, σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους γονείς. Τα παιδιά μετρούνταν τακτικά για το βάρος τους και παράλληλα υποβάλλονταν σε διάφορα τεστ επιδόσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα από το νηπιαγωγείο και σε όλο το δημοτικό, τα πήγαιναν χειρότερα στα μαθηματικά ήδη από την αρχή του δημοτικού, σε σχέση με τα παιδιά που ποτέ δεν είχαν παραπανίσια κιλά. Η χειρότερη επίδοση των υπέρβαρων παιδιών στα μαθηματικά συνεχίστηκε σε όλο το δημοτικό και δεν ήταν περιοδική.

Όμως, τα αγόρια που έγιναν υπέρβαρα αργότερα, στην τρίτη ή στην τετάρτη δημοτικού, δεν εμφάνισαν ανάλογο πρόβλημα με τα μαθηματικά. Τα κορίτσια που έγιναν υπέρβαρα με καθυστέρηση, εμφάνισαν περιστασιακό μόνο πρόβλημα στα μαθηματικά.

Οι ερευνητές ερμήνευσαν το φαινόμενο, αναφέρει το ΑΜΠΕ, κυρίως με βάση την επίδραση της σωματικής εμφάνισης στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών και, κατά συνέπεια, στην ψυχολογία τους. Τα συνεχώς υπέρβαρα παιδιά, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, νιώθουν γενικά πιο λυπημένα, πιο μοναχικά και πιο αγχωμένα, πράγμα που έχει αρνητική επίπτωση στα μαθηματικά.

«Η μελέτη μάς δείχνει ότι η παιδική παχυσαρκία, ειδικά όταν επιμένει σε όλο το δημοτικό, μπορεί να κάνει κακό στην κοινωνική υπόσταση και τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών, καθώς και στις σχολικές επιδόσεις τους», δήλωσε η Γκέιμπλ.

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει μία άμεση σχέση αιτίου και αποτελέσματος ανάμεσα στο παραπανίσιο βάρος και στις επιδόσεις στα μαθήματα (ιδίως στα μαθηματικά), όμως αυτά τα δύο σχετίζονται.

«Τα υπέρβαρα παιδιά δεν είναι κατ' ανάγκη λιγότερα έξυπνα, απλώς αποδίδουν λιγότερο. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που δεν έχουν καλές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, δεν τα καταφέρνουν εξίσου καλά στο σχολείο», δήλωσε η ερευνήτρια, η οποία εκτίμησε ότι στο βαθμό που η παχυσαρκία επιμένει, κάθε χρόνο το κοινωνικό-ψυχολογικό πρόβλημα μπορεί να συσσωρεύεται σε ένα παιδί.

Το συμπέρασμα, κατά την Γκέιμπλ, είναι ότι «οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν όσο μπορούν τα παιδιά τους από την παχυσαρκία και να επιβάλουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Από τη στιγμή που ένα παιδί γίνεται υπέρβαρο, είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξει». Αυτή η στάση ζωής, για να είναι όμως αποτελεσματική, όπως είπε, πρέπει να περιλαμβάνει όλη την οικογένεια και όχι μόνο το παιδί. Από την άλλη, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να εξηγηθεί στο παιδί ότι το βάρος του δεν είναι αυτό που τον προσδιορίζει ως άνθρωπο.



Διαβάστε περισσότερα...