Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

gsis.gr: Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2014 (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται εκπτώσεις (20% ή 50%) ή πλήρη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς αρκετοί από αυτούς θα κληθούν να προσκομίσουν στις Εφορίες τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να αποδείξουν ότι πληρούν τα σχετικά κριτήρια για τις μειώσεις. Ειδικότερα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν στοιχεία για τους περισσότερους ανάπηρους, καθώς και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Επίσης για τους οικονομικά αδύναμους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% ανάλογα με την περίπτωση (βλέπε πιο κάτω κριτήρια) πιθανόν τα στοιχεία να μην είναι επαρκή, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να μεταβούν στην εφορία με τα στοιχεία τους και συγκεκριμένα με το Ε1 και το έντυπο Ε9. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω, για τους οποίους το ΥπΟικ δεν έχει στοιχεία, θα πληρώσουν ολόκληρη τη δόση του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου χωρίς τη σχετική έκπτωση που δικαιούνται. [Μπορείτε να δείτε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Επίσης οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν που δεν βλέπουν ακόμη την πληρωμή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ ή βλέπουν προσαυξημένο το ποσό με πρόστιμο, καθώς δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από ΥπΟικ οι πληρωμή της 1ης δόσης θα φαίνεται στο σύστημα έως και την Παρασκευή 3-10-2014. Ανάλογη πληροφόρηση θα υπάρχει και στην εφαρμογή Ε9 (περιουσιολόγιο).

Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 20 έως τις 25 Οκτωβριου και τουλάχιστον 4-5 μέρες πριν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 που λήγει η προθεσμία πληρωμής της 2ης δόσης θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές. Επίσης για όσους υποβάλουν τροποποιητικές εντός του μήνα θα λάβουν τις επιστροφές μετά τη διόρθωση των λαθών το Δεκέμβριο, ενώ όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται απαλλαγής έως και 100% από το φόρο και έχουν πληρώσει δόσεις, θα τους επιστραφούν τα ποσά άμεσα και χωρίς έλεγχο. Για όλους του υπόλοιπους οι οποίοι θα ενταχθούν στις εκπτώσεις θα υπάρξει συμψηφισμός με τις υπόλοιπες δόσεις. [Μπορείτε να δείτε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις για περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους από συνολικά 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Η έκπτωση 50% ή η πλήρης απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (βλέπε πιο κάτω κριτήρια) που θα υπολογισθεί στα νέα εκκαθαριστικά αφορά τους οικονομικά αδύναμους φορολογούμενους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους καθώς και όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (έκπτωση 20%). Τις επόμενες μέρες αναμένονται ανακοινώσεις. Στόχος του υπ. Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου ως το τέλος Οκτωβρίου αφού αφαιρεθεί η έκπτωση που έγινε μετά τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στο ματαξύ, το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε στις τράπεζες και τα ταχυδρομικά καταστήματα, όπου οι πολίτες πήγαν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, την τελευταία μέρα της προθεσμίας καταβολής. Οι ουρές σχηματίσθηκαν από νωρίς έξω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζών και των ταχυδρομείων, προκειμένου οι υπόχρεοι να πάρουν καλή θέση προτεραιότητας, με την έναρξη του ωραρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να προσέλθουν για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ στα καταστήματα των ΕΛΤΑ και σε τράπεζες.

Σημειώνεται ότι από την Κυριακή 21-09-2014 έχουν αναρτηθεί στο Taxis τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά (ειδοποιητήρια). Σε αρκετές περιπτώσεις οι μειώσεις φόρου στα νέα εκκαθαριστικά φθάνουν και το 90%.Τα νέα εκκαθαριστικά δεν περιέχουν τις εκπτώσεις φόρου κατά 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν και για όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να λάβουν 50% έκπτωση ή απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ (έκπτωση 100%). Οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση του φόρου χωρίς να έχουν γίνει οι ανωτέρω εκπτώσεις. Επίσης στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή (δήλωση Ε9), προκειμένου όσοι έχουν κάνει λάθη να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. [Μπορείτε να δείτε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Προσοχή:
Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων που αφορά ανδρόγυνο η εφαρμογή εμφανίζει στο εκκαθαριστικό την πληρωμή μόνο του συζύγου και όχι της συζύγου, ενώ εμφανίζεται κανονικά στη σελίδα με το E9 της συζύγου (Βλέπε την εικόνα κάτω). Για να δείτε το ειδοποιητήριο πληρωμής της συζύγου, επιλέξτε από τη εφαρμογή του Ε9 την επιλογή «Αλλαγή υπόχρεου» (είναι αριστερά πάνω δίπλα στον ΑΦΜ). Μπορείτε να δείτε τα σχετικά link στο τέλος του άρθρου.



Οδηγίες πληρωμής: Η «ταυτότητα Οφειλής» ακολουθεί την οφειλή του ΕΝΦΙΑ μέχρι την εξόφλησή της . Μπορείτε να πληρώνετε μέρος (σε 6 δόσεις) ή το σύνολο της οφειλής (χωρίς έκπτωση), κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες (όπως πχ εξόφληση στο γκισέ, web banking, mobile banking κλπ) και τα ΕΛ.ΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της Τ.Ο. αντιστοιχούν στον Α.Φ.Μ. σας. Για την αποφυγή λαθών, να ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ., ως προς την αναγραφή της σωστής Τ.Ο. Για πληρωμή σε ταμείο τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ θα πρέπει να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο από την επιλογή «Στοιχεία δόσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α.» στη σελίδα/εφαρμογή του Περιουσιολογίου (Ε9). Μπορείτε να δείτε τα σχετικά link στο τέλος του άρθρου.

Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ


Έκπτωση έως 50% από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ακίνητα συνολικής επιφάνειας άνω των 150 τμ, και η αξία της ακίνητης περιουσίας του (εκτός των αγροτεμαχίων) δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ εάν είναι άγαμος, τις 150.000 ευρώ αν είναι έγγαμος και τις 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά, ενώ δεν απαιτείται πλέον η ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι-πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ άνω του 80%, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά τα 150 τμ. Σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνετε τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και περιμένετε αργότερα (από Νοέμβριο - Δεκέμβριο) για συμψηφισμό με τις επόμενες δόσεις.

Όποιος φορολογούμενος πλήρωσε όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ αλλά δικαιούται έκπτωση ή απαλλαγή, ή παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό, θα εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και οδηγίες, οι οποίες θα αναρτηθούν και στους διαδικτυακούς τόπους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. (Θα ενημερώσουμε σχετικά και στο συγκεκριμένο άρθρο του express.gr).

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ προβλέπει:


- Μεταξύ 20-25 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, «όσα μπορέσουμε» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΓΓΔΕ, για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, καθώς και για όσους έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Θα γίνει συμψηφισμός και με το ποσό της πρώτης δόσης που έχει καταβληθεί και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα taxisnet.gr οι νέες δόσεις και τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

- Στα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 και το Ε1. Τα στοιχεία αυτά θα επεξεργασθεί η ΓΓΔΕ και θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για όσους ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία στα δύο έντυπα. Τα νέα εκκαθαριστικά γι'Α αυτούς θα εκδοθούν στα τέλη Δεκεμβρίου με τις εκπτώσεις που δικαιούνται ή με τις μειώσεις φόρου εάν είχαν δηλωθεί λανθασμένα στοιχεία.

- Στα μέσα Δεκεμβρίου όσοι με βάση το εισόδημά τους δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% και δεν διαπίστωσαν καμία αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα θα μεταβούν στις εφορίες τους για να ζητήσουν νέα εκκαθάριση με τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν. Η παραπάνω διαδικασία αφορά και αυτούς που είχαν το 2013 κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο.

Οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε (6) δόσεων:

Η 1η δόση έπρεπε να πληρωθεί έως τις 30-09-2014
Η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2014
Η 3η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28-11-2014
Η 4η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-12-2014
Η 5η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-01-2015
Η 6η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 27-02-2015

Σημειώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε στις 20-09-2014 την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης Εν.Φ.Ι.Α. που περιλαμβάνει: (α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α., (β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά, (γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και (δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αξία των οικοπέδων μειώθηκε κατά 30% αλλά ο φόρος έμεινε ίδιος, αφού το ακίνητο έμεινε στην ίδια φορολογική ζώνη, ενώ σε περιπτώσεις «ακριβών» οικοπέδων με αξία πάνω από τα 300.000 ευρώ η μείωση του φόρου έφθασε στο 98%. Τα νέα εκκαθαριστικά δεν περιέχουν τις εκπτώσεις φόρου κατά 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν και για όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να λάβουν 50% έκπτωση ή απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ (έκπτωση 100%). Υπενθυμίζεται ότι όσοι εκ των 6,1 εκατ. υπόχρεων σε ΕΝΦΙΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε κάποια καταβολή βάσει της προηγούμενης εκκαθάρισης, τούτη θα συμψηφιστεί με τη νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.[Μπορείτε να δείτε το εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Χωρίς φορολογικό έλεγχο οι μειώσεις άνω των 300 ευρώ
Δεν θα «περάσουν» τελικά από φορολογικό έλεγχο όσοι φορολογούμενοι - περίπου 150.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - είδαν τον φόρο τους στα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν την Κυριακή 21-09-2014 να μειώνεται πάνω από το ποσό των 300 ευρώ αλλά και όσοι περιμένουν μελλοντικές διορθώσεις και εκπτώσεις (λόγω εισοδήματος, πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.α.), σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1209/2014 της γγ Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου με νέες διευκρινίσεις για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2014 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014. Διαβάστε εδώ: Εγκύκλιος ΠΟΛ 1209/2014 - Εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2014

Υπενθυμίζουμε ότι από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 η ΓΓΠΣ έχει ανεβάσει στο Taxis τα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με το νέο αριθμό των 6 δόσεων, το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί μέχρι και την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, η ενημέρωση του Taxisnet με τα νέα διορθωμένα ειδοποιητήρια γίνεται σταδιακά. Οι εκπτώσεις που δικαιούνται οι φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί. Αυτές θα «περαστούν» στα τέλη Οκτωβρίου και αφού προηγουμένως καταβάλουν την πρώτη δόση. Επίσης ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.

Διευκρινίσεις για τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα

Mε τον μειωμένο συντελεστή θα υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως ακριβώς προβλέπεται και για τα ξενοδοχεία. Αυτό διευκρίνισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Παρασκευής 19-09-2014, ενώ σαφής είναι και η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού για το θέμα που προέκυψε, λόγω ασάφειας που υπήρξε στη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία είχε προστεθεί την τελευταία στιγμή στο σχετικό νομοσχέδιο. Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού «έπειτα από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η λογική της διάταξης που προστέθηκε στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11/9/2014 νομοσχέδιο είναι οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων - βιλών του άρθρου 46 παρ.5 του ν 4179/2013)».
Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί και στη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών.

'Αγνωστο πότε θα γίνουν οι συμψηφισμοί 

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας 15-09-2014, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους για το πότε θα γίνουν οι συμψηφισμοί στις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν στο τέλος του μήνα την 1η από τις 6 δόσεις, περιμένοντας τις διορθώσεις ή τις εκπτώσεις που δικαιούνται, οι οποίες θα συμψηφιστούν μελλοντικά σε κάποια από τις επόμενες δόσεις. Τα ίδια στελέχη του ΥπΟικ κάνουν λόγο για συμψηφισμούς από τον Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να γίνουν με την τελευταία δόση, τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες το μεσημέρι της Τρίτης 16/9/2014, έχει δοθεί εντολή από την γ.γ. δημοσίων εσόδων του Υπ. Οικονομικών, ώστε να είναι έτοιμα από τις 22 Σεπτεμβρίου τα 700.000 διορθωμένα εκκαθαριστικά με την έκπτωση 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Λάθη στα νέα εκκαθαριστικά

Προσοχή:
Στα νέα εκκαθαριστικά που έχουν ήδη αναρτηθεί στο www.gsis.gr περιλαμβάνεται το ποσό της οφειλής και οι δόσεις τις οποίες πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμεοι έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Ξέχασαν ωστόσο να διαγράψουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ για αυτούς που έχουν πληρώσει είτε την πρώτη δόση είτε ολόκληρο το ποσό.

Υπενθυμίζουμε ότι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων απέκτησαν πρόσβαση από την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014 στα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι ιδιοκτήτες (οι ίδιοι οι φορολογούμενοι ή εκπρόσωποί τους πχ λογιστές) θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στο http://www.gsis.gr/ και αφού συνδεθούν στο λογαριασμό τους, να μπουν στην ενότητα « Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης». Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015. [Μπορείτε να δείτε το εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Πώς θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ


Διευκρινίσεις έδωσε το βράδυ της Πέμπτης 11-09-2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ από τις διάφορες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων με βάση τις βελτιώσεις που επήλθαν με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή. Έτσι διευκρινίζεται ότι από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και εντός τριών ημερών για όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στις 4.000 περιοχές στις οποίες ο φόρος θα επανυπολογισθεί με βάση τις περυσινές τιμές ΦΠΑ θα ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση του φόρου.

Έτσι θα μπορούν να καταβάλουν κανονικά την πρώτη δόση με βάση το μειωμένο ποσό φόρου που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση με βάση τις αλλαγές που έγιναν. Για τους φορολογούμενους που είχαν το 2013 κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η νέα εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλουν την πρώτη δόση με βάση την αρχική εκκαθάριση πριν την έκπτωση κατά 20% του φόρου. Ωστόσο το ποσό της δόσης που θα καταβληθεί θα είναι μικρότερο αφού το σύνολο των δόσεων είναι πλέον 6 αντί για 5 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καρπωθούν τη μείωση του φόρου στις επόμενες δόσεις από το Νοέμβριο και μετά όπου θα γίνει συμψηφισμός του φόρου που έχει καταβληθεί με το ποσό που απομένει μετά τη μείωση. Επίσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα χορηγηθεί και η έκπτωση 50% του φόρου ή η πλήρης απαλλαγή για τους οικονομικά αδυνάτους ή τους πολύτεκνους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τις διευκρινίσεις έχει εξής:

- Από Δευτέρα 15/9 και σταδιακά (εντός δύο ημερών)
οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, για να μην υπάρξει σύγχυση, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Δηλαδή, από 15/9 και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.- Από Δευτέρα 22/9 και σταδιακά (εντός τριών ημερών) στους φορολογούμενους με οικόπεδα στις 4.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.

Διευκρινίζεται ότι, κατ' αρχήν, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5‰ σε 2,5‰.

- Από τις αρχές Οκτωβρίου,
οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής (φορολογικός έλεγχος). Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.[Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1209/2014 ο έλεγχος καταργείται].

Για το λόγο αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, ώστε αφενός να μην απαιτηθεί να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου να υπάρχει η ορθή εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο μέλλον. Έτσι, όταν θα ζητήσουν να λάβουν πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον από τη μετάβασή τους στις Δ.Ο.Υ. ή την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων. Για τον τρόπο συμπλήρωσης των τροποποιητικών δηλώσεων θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.

- Μέσα στον Οκτώβριο
θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.

- Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου
θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. (Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί). Μέσα στην ίδια προθεσμία θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις 50% ή 100% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων - φυσικών προσώπων.

- Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των πιο πάνω περιπτώσεων
, εφόσον παρουσιασθούν υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά, λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων, καθώς και διορθώσεις υπολογισμού του φόρου, για τις οποίες είτε απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών είτε δεν καλύπτονται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης, θα εκκαθαρισθούν ανά υπόθεση με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται. Για το λόγο αυτό, θα εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και οδηγίες, οι οποίες θα αναρτηθούν και στους διαδικτυακούς τόπους της ΓΓΔΕ.

- Η αναστολή καταβολής του φόρου των δικαιούχων αυτής νομικών προσώπων θα πραγματοποιηθεί από τις Δ.Ο.Υ. μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος του νομικού προσώπου μέσα στο μήνα Οκτώβριο και έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων με διαδικασία και έντυπο που θα καθοριστεί με απόφαση της ΓΓΔΕ.

- Τέλος, το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014. Η εφαρμογή αυτή θα παραμένει διαρκώς «ανοιχτή», ώστε οι φορολογούμενοι να ενημερώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα σε ένα μήνα από τη μεταβολή αυτή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2014 μέχρι και 30/11/2014, θα δηλωθούν μέχρι και 31/1/2015. Οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2014, θα δηλωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2015 σε 30 ημέρες από τη μεταβολή.

Με 7 βελτιώσεις υπερψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ στη Βουλή

«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η σαφής επιδίωξη να μοιραστεί το ίδιο βάρος σε περισσότερους φορολογούμενους είναι τα δύο βασικά στοιχεία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μετά και την υπερψήφιση της τροπολογίας σήμερα στη Βουλή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης 9-9-2014 το υπουργείο Οικονομικών. Οι πιο σημαντικές βελτιώσεις, όπως αυτές περιγράφονται στην σχετική ανακοίνωση είναι οι εξής:

1) Στις περιοχές εκτός συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) λαμβάνεται υπόψη η ευνοϊκότερη τιμή για τον φορολογούμενο, ανάμεσα στο 2013 και το 2014. Η παρέμβαση αυτή μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για 1,2 εκ. φορολογούμενους.

2) Προβλέπεται μείωση κατά 20% στο φόρο (κύριο και συμπληρωματικό) στα φυσικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αποπερατωμένων αλλά κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών καθ' όλη τη διάρκεια του 2013. Η μείωση αυτή αφορά περίπου 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τα ημιτελή κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η μείωση είναι της τάξης του 60%.

3) Προκειμένου να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη χορήγηση της έκπτωσης και αντικαταστάθηκε με το κριτήριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Με την απόφαση αυτή 1,3 εκ. φυσικά πρόσωπα υπόχρεοι θα δικαιούνται τις έκπτωσης του 50%.

4) Με την κατάργηση προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, διευρύνθηκε η δυνατότητα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στις τρίτεκνες, πολύτεκνες αλλά και οικογένειες με ανάπηρα μέλη.

5) Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014 όλα τα ακίνητα στην Κεφαλονιά, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε ορισμένους πολεοδομικά ανενεργούς οικισμούς της Κοζάνης, καθώς και για τα οικόπεδα που αναλογούν σε σεισμόπληκτα κτίρια - από τον τελευταίο σεισμό - στους νομούς Φωκίδας και Φθιώτιδας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση θα εξετάσει την επέκταση της απαλλαγής σε αντίστοιχες περιοχές πολεοδομικά ανενεργών οικισμών και σε άλλες περιοχές της χώρας.

6) Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των ξενοδοχειακών μονάδων (σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχειακά κτίρια) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις.

7) Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει αναλυτικό οδηγό συμπλήρωσης του εντύπου Ε 9 με αναλυτική αναφορά για τον τρόπο συμπλήρωσης κάθε κωδικού - τετραγωνιδίου - και τις συνέπειες για κάθε παράλειψη.

Εκπτωση 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα


Εκπτωση 20% του φόρου ακινήτων για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προβλέπει η τροπολογία με τις διορθώσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, που έχει ήδη αποσταλεί στα κόμματα και κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα με τις διατάξεις της τροπολογίας διορθώνονται οι υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις, που είχαν προκύψει σε ιδιοκτήτες 4.000 περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνονται πλέον υπόψη οι περυσινές τιμές με τις οποίες προσδιορίστηκε ο ΦΑΠ.

Επίσης υπάρχει και η κατάργηση της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος για να δικαιούται τις εκπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος Φεβρουαρίου. Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ

Σε ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ προέβη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) το απόγευμα της Παρασκευής 29-08-2014. Ειδικότερα,
«Σας ενημερώνουμε για την τροπολογία του Υπ. Οικονομικών, που ψηφίστηκε στις 28.8.2014 από τη Βουλή των Ελλήνων: Στο άρθρο 8 του ν. 4223/2013 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής:
«Οφειλές από πράξεις προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος, δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες πριν από την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και, επιπροσθέτως, δεν λαμβάνονται υπόψη, έως την ημερομηνία αυτή, για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του ν. 4174/2013.»

Υπενθυμίζουμε την υπ'Α αριθμ. ΔΠΕΙΣ Α 1116352 ΕΞ 13.8.2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία μέχρι και την 30-9-2014, «Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν
προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014.»

Σημειώνουμε ότι, εντός των προσεχών ημερών μετά την ψήφιση του συνόλου των τροπολογιών για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., οι δόσεις θα αναμορφωθούν σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις (ελάχιστη δόση 10 ευρώ), με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014, τη δεύτερη 31η Οκτωβρίου και την έκτη δόση την τελευταία εργάσιμη του μηνός Φεβρουαρίου 2015. Η οριστική εικόνα των δόσεων θα διαμορφωθεί μετά την επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. σύμφωνα με τις αλλαγές που θα ψηφισθούν από τη Βουλή», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ.

Θα συμψηφιστεί με μελλοντική δόση ο ΕΝΦΙΑ όσων έχουν πληρώσει

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή 29-08-2014, το ποσό του φόρου που έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους, θα συμψηφιστεί με τον συνολικά οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ. Απομένει προς διευκρίνιση, εάν ο συμψηφισμός θα γίνει με τη δόση του Σεπτεμβρίου ή με την τελευταία δόση. Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και νέα τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, με την οποία θα αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των δόσεων και θα διορθωθούν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος. 'Αγνωστο είναι ακόμη, εάν με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα υπάρξουν και αλλαγές σε ότι αφορά στα ξενοίκιαστα ακίνητα.
Σημειώνεται, ότι με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, οι βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν επιστροφές φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε έξι δόσεις, τελικά, αποφάσισε η κυβέρνηση, να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Η απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 26-8-2014 υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου, Χαρδούβελη και Σταϊκούρα. Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών (22-08-2014), η πληρωμή των έξι (6) δόσεων θα γίνει έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2015 (αρχικά είχε διαρρεύσει ότι θα υπήρχαν 7 δόσεις αλλά υπήρξε αρνητική απάντηση από την Τρόικα). Επίσης εξετάζεται η παροχή έκπτωσης σε περίπτωση εξόφλησης σε 1 δόση.

Στο μεταξύ, «ξεπαγώνει» η επιστροφή φόρου για τις φορολογικές δηλώσεις 2014 που είχε μπλοκάρει λόγω ΕΝΦΙΑ, με απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Η απόφαση προβλέπει ότι οι βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ δεν θα λαμβάνονται υπόψη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, οπότε λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του νέου φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από πέντε που είναι σήμερα. Η απόφαση με τις τιμές θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν στις περιοχές: Τρικάλων, Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς, Ευβοίας, Αιτωλοακαρνανίας, 'Αρτας, Δράμας, Χίου, Κερκύρας και Ζακύνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε 396 περιοχές με μειώσεις φόρου που αρκετές φορές αγγίζουν το 96% του αρχικού.

Επίσης κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και εφόσον έχουν αναρτηθεί όλα τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για να γίνουν οι διορθώσεις στο Ε9. Για τους φορολογούμενους που κάνουν διορθώσεις θα γίνει ξανά νέα εκκαθάριση μέχρι το τέλος καταβολής των δόσεων ώστε να γίνει συμψηφισμός της νέας μειωμένης οφειλής με τα ποσά (δόσεις) που θα έχουν ήδη καταβάλει.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Όλοι οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει ελέγξουν την αξία των ακινήτων τους. Αυτό μπορούν να το κάνουν συγκρίνοντας στο Taxisnet στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου (Ε9) τις αξίες αναγράφονται στην «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2014» με τις αξίες που είχαν υπολογιστεί το 2013. Όσοι φορολογούμενοι υπέπεσαν σε λάθη στο Ε9 θα πρέπει, από τις 15 Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξει για διορθώσεις το Ε9, έως και τα τέλη Νοεμβρίου, να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση (χωρίς πρόστιμο) και να διορθώσουν τα όποια λάθη. Αφού γίνει η νέα εκκαθάριση, η διαφορά του φόρου θα συμψηφιστεί με επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014.

Στα περυσινά επίπεδα οι αξίες γης

Η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης 6-8-2014. Την εντολή του πρωθυπουργού υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών επαναφέροντας στα περσινά επίπεδα τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4.000 οικισμούς στη χώρα, τα ακίνητα στους οποίους είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών.Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ενημέρωσε το Τμήμα ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα επίπεδα του 2013.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι διορθώσεις στο Ε9

Τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια με τη εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων παραδέχεται με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:

I. Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
II. Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:

I. Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.

II. Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ειδοποιητήριο πληρωμής και ανάλυση φόρου ανά ακίνητο


Το ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2014 με την ταυτότητα οφειλής, υπάρχει και στη σελίδα του Ε9 (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου), στο αριστερό μέρος της οθόνης «Εκτυπώσεις».
Εκεί μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας :
- Την Εκτύπωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2014 (σε αρχείο .pdf)
- Την Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2014 (σε αρχείο .pdf)
- Την Εκτύπωση Ειδοποίησης πληρωμής φόρου (σε αρχείο .pdf)






Μπορείτε να τα δείτε εδώ: E9 - Taxis - ΕΝΦΙΑ 2014

Προσοχή:

Η «Ταυτότητα Οφειλής» ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Μπορείτε να πληρώνετε μέρος ή το σύνολο αυτής, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της Τ.Ο. αντιστοιχούν στον Α.Φ.Μ. σας. Για την αποφυγή λαθών, παρακαλούμε να ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ., ως προς την αναγραφή της σωστής Τ.Ο.
[Δείτε το εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2014 , επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Παρατήρηση (2/8/2014)

Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων που αφορά ανδρόγυνο η εφαρμογή εμφανίζει στο εκκαθαριστικό την πληρωμή μόνο του συζύγου και όχι της συζύγου, ενώ εμφανίζεται κανονικά στη σελίδα με το E9 της συζύγου. Προς το παρόν δεν έχουν περάσει στο σύστημα οι οφειλές των συζύγων. Πιστεύουμε ότι η ΓΓΠΣ θα κάνει ενημέρωση της εφαρμογής τις επόμενες ώρες / ημέρες.

Οδηγίες - Παραδείγματα για διόρθωση λαθών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ

Οδηγίες για τη διόρθωση των λαθών των δηλώσεων Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τη μη επιβολή προστίμων σε εκπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων ετών 2011, 2012 και 2013, δίνει η εγκύκλιος ΠΟΛ.1186της γγ Εσόδων Αικ. Σαββαίδου.

Ειδικότερα: ΠΟΛ 1186/2014: Οδηγίες για διόρθωση λαθών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ

Η διαφορά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με το ΕΤΗΔΕ, που καταβάλλονταν μέσω της ΔΕΗ, είναι ότι ο νέος φόρος αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων, ενώ το ΕΤΗΔΕ επιβάλλονταν μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ είναι όλοι όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων κάθε κατηγορίας (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Δηλαδή, στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας επί οικοπέδου, αγροτεμαχίων ή ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ανάλογα με το ποσοστό της συνιδιοκτησίας, οφείλεται φόρος από τον υπόχρεο.

Στο μεταξύ έσοδα υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να αποφέρει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τα βεβαιωθέντα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα προσεγγίσουν τα 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,250 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις, (ώστε τα εισπραχθέντα να ανέλθουν στα 2,650 δισ. ευρώ). Πρόκειται για μια σημαντική υπέρβαση των προβλεπόμενων εσόδων από το φόρο για αυτό και η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σενάρια μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Επίσης με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων σε περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 είναι ασαφή και προκειμένου να μην δημιουργείται αδικαιολόγητη σύγχυση στους φορολογουμένους, από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνονται τα εξής:

Οι φορολογούμενοι, όπως είναι γνωστό, είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση την 01/01/2014. Ιδιαίτερα φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου, λήφθηκε μέριμνα ώστε ο χρόνος να είναι επαρκής.

Σε κάθε περίπτωση, αν ορισμένοι φορολογούμενοι δεν μερίμνησαν να συμπληρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία όπως κατ επανάληψη είχε ζητηθεί, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Τονίζεται, επίσης, ότι έχει ήδη υλοποιηθεί πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε για ορισμένες περιπτώσεις να μειωθεί η επιβάρυνση.

Με νεώτερη ανακοίνωση θα ενημερωθούν και όσοι φορολογούμενοι έχουν λάθη στο Ε9.

Με εγκύκλιό της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, δίνει οδηγίες προς τις εφορίες για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται λάθη και παραλείψεις των φορολογούμενων κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1184/2014, με θέμα " Μηχανογραφική διαχείριση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων", αποφασίστηκαν τα εξής:

Για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

2. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο.

4. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

5. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων

7. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟαρχικό του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

8. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

9. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

10. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

11. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του ΣΟ τελ. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

E9 - Taxisnet - ΕΝΦΙΑ 2014

Εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.