Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ανησυχούν οι επιστήμονες



Αμερικανοί επιστήμονες διάβασαν το γονιδίωμα ενός από τα παράσιτα της ελονοσίας, συγκεκριμένα του Plasmodium vivax, που προκαλεί την πιο συνηθισμένη διεθνώς μορφή της νόσου.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι το παράσιτο εμφανίζει τις ίδιες γενετικές παραλλαγές (μεταλλάξεις) ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες μεταξύ τους ηπείρους. Η ανακάλυψη αυτή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, γιατί δείχνει ότι πιθανώς οι τοπικές μεταλλάξεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα του παράσιτου απέναντι στα φάρμακα κατά της ελονοσίας, μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, δυσκολεύοντας κι άλλο τις προσπάθειες να ξεριζωθεί η ασθένεια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Case Western Reserve και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Λέρνερ του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ζίμερμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PloS ONE", τόνισαν ότι η ανάγνωση του γονιδιώματος του παρασίτου είναι ζωτική για την κατανόηση του παρασίτου, που προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 250 εκατομμύρια περιστατικά ελονοσίας, ιδίως σε φτωχές χώρες, οι οποίες επιβαρύνονται, εκτός από το ανθρώπινο, με βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τη γενετική ομοιότητα των δειγμάτων που προέρχονταν από ασθενείς στην Καμπότζη, την Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αμερική. Ο ιδιόμορφος κύκλος ζωής του παρασίτου, το επιτρέπει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, καθώς παραμένει αδρανές έως ένα έτος στον οργανισμό των φορέων, στο ήπαρ τους, ακόμα κι όταν αυτοί νιώθουν καλύτερα. Στη συνέχεια, το παράσιτο ενεργοποιείται ξανά και κάνει την επανεμφάνισή του στο αίμα των φορέων, οι οποίοι μπορεί πλέον να βρίσκονται πολύ μακριά από την πατρίδα τους, για παράδειγμα λόγω μετανάστευσης.

Στο νέο τόπο διαμονής τους, τα κουνούπια μολύνονται με το αίμα των φορέων του παρασίτου και κατόπιν μολύνουν με το τσίμπημά τους άλλους ανθρώπους, εξαπλώνοντας έτσι την ασθένεια. Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την ελονοσία και μόνο ένα φάρμακο μπορεί να σκοτώσει σήμερα το παράσιτο στο ήπαρ. Επομένως, μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί μια παγκόσμια αντίσταση του παρασίτου σε αυτό φάρμακο, εξαιτίας των ταξιδιών και της μετανάστευσης.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάλκινο η Καραγιάννη



Η τρίτη προσπάθεια της Ανθής Καραγιάννη στα 15.16 μ στον τελικό του μήκους γυναικών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ήταν αρκετή για να της δώσει το χάλκινο μετάλλιο.

Η Ελληνίδα αθλήτρια κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου για δεύτερη φορά μετά το 2008.

Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία κατέκτησε η Ίλσε Χαγιές από τη Ν. Αφρική με άλμα στα 5.70 μ, ενώ το ασημένιο πήρε η Λίντα Χαμρί από την Αλγερία με 5.31 μ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αρκούσε η υπέρβαση του Νικολαΐδη



Εξαιρετική παράσταση έδωσε ο Στράτος Νικολαΐδης στη σφαιροβολία της κατηγορίας F20 των Παραολυμπιακών Αγώνων, «σπάζοντας» διαδοχικά τα ατομικά ρεκόρ του, όμως το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοί του, σε ένα φοβερό αγώνα με παγκόσμιο και παραολυμπιακό ρεκόρ.

Ο Έλληνας πρωταθλητής από τη δεύτερη μόλις ρίψη του είχε 13,89 και είχε «σπάσει» το προσωπικό του ρεκόρ. Στη συνέχεια έριξε 14,29, ενώ η τελική βολή του ήταν στα 14,51 που του έδωσε την τέταρτη θέση στον μεγάλο τελικό. Ο έτερος Έλληνας που συμμετείχε στον τελικό, Κώστας Ντιμπίδης κατετάγη όγδοος, έχοντας βολή στα 12,79

Παρά τη φοβερή προσπάθεια του Νικολαΐδη, δεν κατάφερε να πλασαριστεί στη ζώνη μεταλλίων. Και αυτό γιατί στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Τοντ Χόντγκετς, με το «εξωπραγματικό» 16.29, που αποτελεί νέο παγκόσμιο και παραολυμπιακό ρεκόρ.

«Αργυρός» Παραολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Τζέφρεϊ Ίγκε με βολή στα 15,50, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στον Μουχαμέντ Ζολκέφλι με νέο ατομικό ρεκόρ στα 15,21.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε ο Πρώτος




Η αποστολή του εξ’ αρχής ήταν δύσκολη και επιβεβαιώθηκε στην κούρσα.

Ο Γιάννης Πρώτος δεν μπόρεσε να τρέξει όσο γρήγορα έτρεξαν οι αντίπαλοι του στον τελικό των 200μ. της κατηγορίας Τ13 και τερμάτισε στην όγδοη θέση με χρόνο 22.97.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ιρλανδός Τζέισον Σμιθ, τερματίζοντας σε 21.05, που αποτελεί και νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Δεύτερος αναδείχθηκε ο Ρώσος Αλεξέι Λάμπζιν με χρόνο 21.95, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε σε ακόμα ένα Ρώσο και συγκεκριμένα τον Αρτέμ Λογκίνοφ, ο οποίος τερμάτισε σε 22.03.



Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη η Ριζαόγλου



Στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο στις γυναίκες η Σεμιχά Ριζαόγλου κατέλαβε την πέμπτη θέση με 1:08.56.

Η Ελληνίδα αθλήτρια προσπάθησε για το μετάλλιο, ωστόσο, υπήρχε μεγάλος δείκτης δυσκολίας με πολλές καλές κολυμβήτριες στην κατηγορία.

Το χρυσό μετάλλιο και μάλιστα με παγκόσμιο ρεκόρ, πήρε η Γιάνγκμπο Χία από την Κίνα με 48.11.

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Όλγα Σβίντερσκα από την Ουκρανία, κάνοντας παράλληλα πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 48.39. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Πατρίτσια Βάγιε από το Μεξικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Το… 10 το καλό!



Ο διψήφιος αριθμός μεταλλίων για την ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι γεγονός!

Ο Αριστείδης Μακροδρημήτης στον τελικό των 50μ. ελεύθερο της κατηγορίας S2 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, τερματίζοντας τρίτος με χρόνο 1:04.86. Τρίτο προσωπικό για τον Έλληνα πρωταθλητή και δέκατο συνολικά για την Ελλάδα!

Εντυπωσιάζει στο Λονδίνο ο Έλληνας κολυμβητής. Μετά το ασημένιο στα 50μ. ύπτιο και το χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο, ο Μακροδημήτρης… τρίτωσε τα προσωπικά του μετάλλια του στους Αγώνες, καθώς τερμάτισε με σχετική ευκολία στη τρίτη θέση της κούρσας των 50μ. ελεύθερο. Ο στόχος για διψήφια συγκομιδή μεταλλίων έχει ήδη επιτευχθεί, καθώς η ελληνική αποστολή πλέον, μετρά συνολικά δέκα και έπεται συνέχεια...!

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Κινέζος Γιανγκ Γιανγκ, σημειώνοντας χρόνο 1:01.39, ενώ δεύτερος αναδείχθηκε ο Ρώσος Ντιμίτρι Κοκάρεφ, τερματίζοντας σε 1:04.86.


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτος ο Πολυχρονίδης



Την πέμπτη θέση στο μικτό ατομικό της κατηγορίας BC3 στο μπότσια, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέλαβε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδη

ς. Ο Έλληνας πρωταθλητής, στον αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 5-6 αναδείχθηκε νικητής κόντρα στον, Κίρστεν ντε Λάντερ από το Βέλγιο.

Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης στο μικρό ατομικό της ίδιας κατηγορίας, αν και ήρθε ισόπαλος με τον αντίπαλο του, 3-3, ήταν αυτός που πήρε τη νίκη και μαζί την πέμπτη θέση στο αγώνισμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινόχρηστα ποδήλατα στην Ολυμπία


Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ολυμπίας και της Φολόης για τις διαδρομές τους, θα εγκαταστήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες, αλλά και στους ντόπιους να κάνουν δωρεάν μια βόλτα στην Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στο μοναδικής ομορφιάς δρυοδάσος της Φολόης, χωρίς να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο και να απολαύσουν έτσι καλύτερα το μοναδικό τοπίο που προσφέρουν οι δυο περιοχές.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι καρκινοπαθείς πάνε Βουλγαρία!



Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της χρεωκοπίας του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού συστήματος υγείας, καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30-40% και αναμένεται το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 50%, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση καθώς τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και περικόπτονται εφημερίες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη για να βρουν «πλατίνα», η οποία αυτή τη στιγμή είναι το πιο φτηνό χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Το 30% των παιδιών σήμερα είναι ανεμβολίαστα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σπάσει ο φραγμός για την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και μπορεί να έχει ως συνέπεια την εμφάνιση επιδημίας. Οι άποροι δεν έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία αν δεν πληρώσουν το κόστος των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων το οποίο έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος , Δημήτρης Βαρνάβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



Διαβάστε περισσότερα...

Απελπισμένος νεφροπαθής


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι νεφροπαθείς και όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, κυρίως στην επαρχία, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Αναγνώστης του enikos.gr, που μας τηλεφώνησε, και πρέπει να κάνει ειδικές ενέσεις αφού είναι νεφροπαθής, μας ανέφερε ότι αν και έχει –μέσω της φαρμακοποιού του – στο Αγρίνιο, παραγγείλει τις ενέσεις από τις 3 Αυγούστου, δεν τις έχει ακόμα παραλάβει.

Ο αναγνώστης του enikos.gr, είπε μάλιστα ότι προσπαθεί πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν επικοινωνήσει με τους υπαλλήλους της κεντρικής αποθήκης του ΕΟΠΥΥ, στην περιοχή του Ρέντη στην Αθήνα, αλλά τα τηλέφωνα βουίζουν συνεχώς.



Διαβάστε περισσότερα...

Τουρνουά ποδοσφαίρου στη... ΔΕΘ


Ένα πρωτότυπο τουρνουά ποδοσφαίρου, με στόχο να… "παντρέψει" παρελθόν και μέλλον θα διοργανώσει η ΔΕΘ ΑΕ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την Κυριακή 9 έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Το τουρνουά, με τίτλο "Αθλητισμός και Νέοι", θα τιμήσουν μεγάλα ονόματα της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, που θα σταθούν δίπλα σε νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν το ταξίδι τους στον κόσμο της άθλησης.

Συγκεκριμένα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί μίνι γήπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, όπου οι ακαδημίες ποδοσφαίρου των ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Απόλλωνα Καλαμαριάς και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και οι ομάδες των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών των αντίστοιχων αθλητικών συλλόγων θα προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα.

Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν με τη φανέλα του ...ερασιτέχνη και οι ομάδες ποδοσφαίρου των ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ακαδημίες θα παρουσιάζουν τις ποδοσφαιρικές τους επιδόσεις καθημερινά, από τις 17:00- 21:00, ενώ τη Δευτέρα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το τουρνουά των παλαίμαχων και την Παρασκευή στις 20:00 το all star game των παλαίμαχων.

Στόχος της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι να χτίσει γέφυρες ανάμεσα στους νέους και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΘ ΑΕ φιλοδοξεί να συμβάλει φέτος στην ενίσχυση του ψυχαγωγικού χαρακτήρα της 77ης διοργάνωσης, δημιουργώντας εορταστικό κλίμα και φέρνοντας την πόλη πιο κοντά στην Έκθεση σε μια δύσκολη για την κοινωνία περίοδο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτέλους ελεύθερη η μικρή Ρίμσα



Ελεύθερη με αναστολή αφέθηκε σήμερα η 11χρονη χριστιανή στο Πακιστάν, η οποία είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι βεβήλωσε το Κοράνι, ανακοίνωσε πριν από λίγο και μόλις μερικές ημέρες μετά την σύλληψη μουσουλμάνου κληρικού ως υπόπτου για παγίδευση της μικρής, ο δικαστής...

Η Ριμσά Μασίχ συνελήφθη τον περασμένο μήνα σε χριστιανική περιοχή της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων από πλήθος που ζητούσε να τιμωρηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές, αν έκαψε σελίδες από το Κοράνι ή αν βρέθηκε να κρατάει σακούλα που περιείχε κομμένες σελίδες.

Η σύλληψη του κοριτσιού, που θεωρείται ότι πάσχει από σύνδρομο Ντάουν, προκάλεσε την οργή θρησκευτικών και άλλων οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ζωή της ενδεχομένως να κινδυνεύει, αν επιστρέψει στο χωριό της μετά την αποφυλάκισή της.

Να σημειωθεί πως οι πακιστανικοί νόμοι εναντίον της βλασφημίας είναι εξαιρετικά αυστηροί, καθώς προβλέπουν την επιβολή έως και θανατικής ποινής σε όποιον προσβάλλει το Ισλάμ.

Ορισμένες μάλιστα φορές οι κατηγορούμενοι δολοφονούνται από μέλη της ίδιας τους της κοινότητας ακόμη κι αν έχουν αθωωθεί από τα δικαστήρια.

Η Ριμσά βρισκόταν υπό κράτηση επί τρεις εβδομάδες. Προηγούμενα αιτήματα του δικηγόρου της να αφεθεί ελεύθερη απορρίφθηκαν εξαιτίας των νομικών αντιρρήσεων που προέβαλε ο δικηγόρος του ενάγοντος αλλά και εξαιτίας απεργίας των δικηγόρων.

Υπενθυμίζουμε πως στη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου η αστυνομία συνέλαβε τον ιμάμη Χαλίντ Τζαντούν Κισχτί με την υποψία της κατασκευής ψευδών στοιχείων για την παγίδευση της μικρής χριστιανής. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας συνελήφθη όταν μάρτυρες υποστήριξαν πως ο ίδιος έσκισε σελίδες από αντίτυπο του Κορανίου και τις τοποθέτησε στην τσάντα της μικρής. Ο ίδιοςωστόσο αρνείται την κατηγορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Σταματήστε επιτέλους να ενοχλείτε τους νικητές των Παραολυμπιακών Αγώνων!



Μέρες που είναι, έχω κουραστεί, όπως η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, να αναθεματίζω όλους αυτούς που φταίνε για αυτό που σήμερα τραβάω, με πρώτους όλους αυτούς που διοίκησαν και αυτούς που διοικούν τώρα τον τόπο μου.

Κι έρχεται η σημερινή επίδειξη, το λιγότερο, ελαφρότητας των πολιτικών προσώπων στη διαχείριση των επιτυχιών των Ελλήνων αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου να δοκιμάζει την υπομονή μου.

Διότι πλάι στην ντροπή που νιώθω για τη συμπεριφορά της ελληνικής Πολιτείας προς αυτούς τους ανθρώπους έρχεται και κάθεται η οργή που μου προκαλεί η στάση της Πολιτείας, η οποία τους αντιμετωπίζει όπως και τους άλλους αθλητές.

Του Βασίλη Σαμπράκου

Ναι, είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των πολλών προνομίων δεν έχει πολλές ή τουλάχιστον δεν έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στον αθλητισμό και ειδικά στον πρωταθλητισμό. Στην υπόθεση όμως των ανθρώπων που κάνουν αθλητισμό ενώ έχουν κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες δεν συζητάμε καν για κατάργηση προνομίων. Διότι σε αυτούς τους ανθρώπους η ελληνική Πολιτεία βάζει σήμερα προβλήματα ζωής ή μάλλον τους τα κάνει τα προβλήματα μεγαλύτερα από ποτέ, έως και εξοντωτικά. Δεν συζητάμε καν για την αθλητική ζωή τους, αλλά για την κανονική.

Κι ενώ ξέρεις ποια είσαι, κυρία ελληνική Πολιτεία, και ξέρεις καλά πώς σήμερα συμπεριφέρεσαι στην υπόθεση του αθλητισμού, δηλαδή ότι σε νοιάζει να βολεύεις τις ποδοσφαιρικές εταιρείες και να τους βρίσκεις λεφτά, για χάρη του υπέροχου κόσμου τους, δηλαδή των χθεσινών και αυριανών ψηφοφόρων, έχεις τα μούτρα να συγχαίρεις τους αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων, δηλαδή τους ανθρώπους των οποίων τη ζωή έχεις κάνει πιο δύσκολη από ποτέ;

Αφού δεν σκοπεύεις να κάνεις τίποτα για αυτούς, ενώ συνεχίζεις τα νταραβέρια με τις ΠΑΕ, όπως και όλα τα υπόλοιπα νταραβέρια που κάνεις σε κοινή θέα, τουλάχιστον πάψε να προκαλείς τόσο με τη συμπεριφορά σου. Πού βρίσκεις το θράσος να στέλνεις συγχαρητήρια τηλεγραφήματα σε ανθρώπους που ζουν με πετσοκομμένο επίδομα παραπληγικού; Πώς κοιμάσαι το βράδυ;

Αυτά τα παιδιά, που χάρη στον κόπο και τις υπερβάσεις τους ταξίδεψαν στο Λονδίνο, ζουν σήμερα ορισμένες από τις καλύτερες μέρες της ζωής τους. Βρίσκονται στο επίκεντρο και γνωρίζουν τον απόλυτο σεβασμό, από ένα έθνος που βρίσκει νόημα να κάθεται συνωστισμένο κάθε βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και όλες τις υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις για να παρακολουθεί μέχρι αργά τη νύχτα, μέχρι και το τελευταίο αγώνισμα και τον τελευταίο αγωνιζόμενο.

Αυτοί οι άνθρωποι με την τεράστια δύναμη και την γιγάντια θέληση, που όχι απλώς δεν είναι να τους λυπάσαι αλλά είναι να τους καμαρώνεις αυτές τις μέρες μέσα από τον τηλεοπτικό δέκτη και να παίρνεις κουράγιο, διότι σου κάνουν και αυτή τη χάρη με την προσπάθειά τους, ζουν αυτές τις μέρες το όνειρό τους. Μη τους ξενερώνεις ρε ελληνική Πολιτεία! Μη τους βάζεις τον εκνευρισμό που δημιουργεί η σκέψη ότι η Ελλάδα, η πατρίδα τους, συνεχίζει να τους υποτιμά με την συμπεριφορά της.

Ας τους να ζήσουν αυτό που τους αξίζει στο Λονδίνο! Ας τους να πάρουν μια ανάσα σεβασμού και πολιτισμού προτού επιστρέψουν στην Ελλάδα που τους βάζει εμπόδια ακόμη και στους δρόμους που προσπαθούν να διαβούν με το καροτσάκι ή τον συνοδό τους και συνεχίζει να τους κόβει τα επιδόματα και να τους αυξάνει τον συντελεστή δυσκολίας στη μάχη που δίνουν για την ζωή.

Σταμάτα το παραμύθι κι άσε τους να ζήσουν τον μύθο τους. Αφού δεν έχεις τσίπα, για να κάνεις κάτι για αυτούς τους ανθρώπους, άφησέ τους τουλάχιστον να ζήσουν καλά, απαλλαγμένοι από τον εκνευρισμό που τους δημιουργεί η συμπεριφορά σου, το σημερινό μεγαλείο τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός τελικού ο Τσαπατάκης



Δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση στον τελικό των 50μ. πεταλούδα (κατηγορία S5) στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο Αντώνης Τσαπατάκης.

Ο Έλληνας κολυμβητής τερμάτισε τέταρτος στην δεύτερη προκριματική σειρά του αγωνίσματος με χρόνο 44.47, μένοντας εκτός συνέχειας.

Αντιθέτως τα μετάλλια θα διεκδικήσουν οι Ρέι Πέρκινς (Η.Π.Α.), Ντάνιελ Ντίας (Βραζιλία), Ζουνξουάν Χε (Κίνα), Άντριου Μιούλεν (Μ. Βρετανία), Ντάρκο Ντούριτς (Σλοβενία), Άρνοστ Πέτρατσεκ (Τσεχία), Μπεϊτουλιά Ερογλού (Τουρκία) και Ρικάρντο Τεν (Ισπανία).


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε η Καντζά



Στην όγδοη θέση του τελικού του μήκους στην κατηγορία F11/12 πλασαρίστηκε η Παρασκευή Καντζά. Η Ελληνίδα αθλήτρια με άλμα στα 3.97 έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό και παίρνοντας 740 βαθμούς κατέλαβε την όγδοη θέση.

Το χρυσό μετάλλιο πήρε η αθλήτρια από την Ουκρανία, Οκσάνα Ζαμπκόφσκα, αφήνοντας δεύτερη την Κινέζα, Ζουντιχιάν Ζία. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Άννα Κανιούκ από τη Λευκορωσία.


Διαβάστε περισσότερα...

Νίκη για Πολυχρονίδη



Την πρόκριση στα play-offs για τις θέσεις 5-6 του μπότσια στο μικτό ατομικό της κατηγορίας BC3 πήρε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Ο Έλληνας αθλητής, προσπέρασε το εμπόδιο του Πορτογάλου, Αρμάντο Κόστα, στα ημιτελικά για τις θέσεις 5-8 με σκορ 4-1.

Ο Πολυχρονίδης στα play-offs, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σήμερα (7/9, 17:00) θα αντιμετωπίσει τον Βέλγο, Κίρστεν ντε Λαέντερ.


Διαβάστε περισσότερα...

Φορτσάρει για το τρίτο



Το τρίτο προσωπικό του μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχει βάλει στο μάτι ο Αριστείδης Μακροδημήτρης. Μετά το ασημένιο στα 50 μέτρα ύπτιο και το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο, ο Έλληνας πρωταθλητής προκρίθηκε στον τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S2 που θα γίνει σήμερα το βράδυ (20:51 μ.μ.).

Ο Μακροδημήτρης τερμάτισε πρώτος στην πρώτη προκριματική σειρά με χρόνο 1:06.69, ο οποίος είναι ο τρίτος καλύτερος.

Στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Καπελλάκης αποκλείστηκε αφού ήρθε πέμπτος στην δεύτερη προκριματική σειρά (1:10.48) ενώ ο Χρήστος Ταμπαξής δεν ξεκίνησε στον αγώνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μην κλαις, είσαι νικητής




Μία από τις πιο συγκινητικές (από τις πολλές, είναι αλήθεια) στιγμές που μας έχουν χαρίσει οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ζήσαμε χθες. Στην κούρσα των 100μ. για αθλητές χωρίς άνω άκρα, ο Βραζιλιάνος Γιόχανσον Νασιμέντο λίγο πριν τα μέσα της διαδρομής υπέστη μυϊκό τραυματισμό. Κατέρρευσε σφαδάζοντας από τους πόνους, αλλά με τη βοήθεια δύο ατόμων σηκώθηκε στα πόδια του και κλαίγοντας συνέχισε τον αγώνα του μέχρι τον τερματισμό, όπου έπεσε και πάλι.

Ο αθλητής γνώρισε την αποθέωση από 80.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τι κι αν ολοκλήρωσε την κούρσα των 100 μέτρων σε ενάμιση λεπτό; Είναι πραγματικός νικητής!





Διαβάστε περισσότερα...

Επί ποδός η τροχαία ενόψει της σχολικής χρονιάς



Μέτρα για την οδική ασφάλεια των μαθητών.

Σειρά μέτρων με στόχο την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, έχει προγραμματίσει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων:

• τη διάθεση τροχονόμων για την ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα

• την εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές

• την πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία

• την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.), για την αποκατάστασή τους.

Η βελτίωση του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας των μαθητών αποτελεί βασική προτεραιότητα που απαιτεί τη συνεργασία όλων και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η συμβολή τόσο των γονέων όσο και του προσωπικού των σχολείων.

Οι γονείς ενδεικτικά μπορούν:

• Να εφαρμόζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.

• Να εκπαιδεύουν το παιδί τους σε θέματα οδικής ασφάλειας από πολύ νωρίς (π.χ. να μάθουν στο παιδί τους να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του, να ελέγχει το δρόμο και από τις δύο κατευθύνσεις και να μην κατεβαίνει στο οδόστρωμα όταν πλησιάζει αυτοκίνητο, να διασχίζει το οδόστρωμα από τις διαβάσεις πεζών, να το τοποθετεί στο πίσω κάθισμα πάντα με ζώνη ασφαλείας κ.α.)

• Να αναζητήσουν, να ελέγξουν και να επιλέξουν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάνει και να επιστρέφει από το σχολείο του

• Να διανύσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.

• Να ενημερώνουν άμεσα τους αρμόδιους φορείς αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα).

Οι Διευθυντές και το λοιπό προσωπικό των σχολείων μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας των μαθητών εξασφαλίζοντας:

• Τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

• Την επιλογή με αυστηρά κριτήρια των οχημάτων που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις των μαθητών, τον εξοπλισμό τους με τα απαραίτητα βοηθήματα που προβλέπει η Νομοθεσία, (π.χ. ζώνες ασφαλείας κλπ) και τη μέριμνα για τη σωστή συντήρησή τους (π.χ. μηχανικά μέρη, ελαστικά κλπ).

• Την ενίσχυση του θεσμού του Σχολικού Τροχονόμου που συμβάλλει θετικά στο θέμα της οδικής ασφάλειας και της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων.

• Την ενημέρωση της κατά τόπο Υπηρεσίας Τροχαίας πριν την πραγματοποίηση εκδρομής, ώστε να γίνεται έλεγχος του λεωφορείου και του οδηγού του, αλλά και ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά μήκος του δρομολογίου της εκδρομής.


Οι κυριότερες παραβάσεις των σχολικών λεωφορείων:


• Στέρηση άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων: άρθ. 88 & 90 ΚΟΚ, πταίσμα.

• Στέρηση άδειας οδήγησης Δ΄ κατηγορίας, καθώς και οδήγηση πέραν των 50 χιλιομέτρων από την έδρα του οχήματος (όταν υπάρχει τέτοιος περιορισμός στην άδεια οδήγησης): άρθ. 94 ΚΟΚ, πταίσμα.

• Ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών του: Ν. 489/1976: πταίσμα και διοικητικό πρόστιμο 1.000,00 €, με αφαίρεση του διπλώματος και των στοιχείων του οχήματος.

• Στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου από ΚΤΕΟ: άρθ. 86 ΚΟΚ, διοικητικό πρόστιμο 400,00 € και ακινητοποίηση του οχήματος.

• Μεταφορά υπεράριθμων μαθητών: άρθ. 33 ΚΟΚ, διοικητικό πρόστιμο 80,00 € και αφαίρεση του διπλώματος και των στοιχείων του οχήματος για είκοσι (20) ημέρες,

• Μη χρήση ζωνών ασφαλείας:

- Από τον οδηγό: άρθ. 12 ΚΟΚ, διοικητικό πρόστιμο 350,00 € με αφαίρεση του διπλώματος για δέκα (10) ημέρες, καθώς και επιβολή 5 Βαθμών Ποινής Σ.Ε.Σ.Ο.,

- Από τους συνεπιβάτες: άρθ. 33 ΚΟΚ, διοικητικό πρόστιμο 80,00 € (στον οδηγό), με αφαίρεση του διπλώματος και των στοιχείων του οχήματος για είκοσι (20) ημέρες.

• Μη ύπαρξη της ένδειξης «ΣΧΟΛΙΚΟ» (εμπρός και πίσω μέρος του λεωφορείου): διοικητικό πρόστιμο 440,00 €.

• Μη ύπαρξη ζωνών ασφαλείας και έλλειψη συνοδού, στα λεωφορεία που μεταφέρουν νήπια και μαθητές δημοτικού σχολείου: διοικητικό πρόστιμο 734,00 € και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για δύο (2) μήνες.

• Μη εγκατάσταση συσκευής ταχογράφου, καθώς και αντικανονική χρήση της (παραβίαση από πρόθεση κ.λπ.): διοικητικό πρόστιμο 4.000,00 € στην επιχείρηση (ιδιοκτήτη) και 1.000,00 € στον οδηγό, καθώς και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος για έξι (6) μήνες, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. Φ450/51477/5520 από 1/11/2011 (Φ.Ε.Κ. 2687, Β΄, 10.11.2011) Κοινή Υπουργική Απόφαση.

• Μη ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρα και τρίγωνου ασφαλείας: άρθ. 81 ΚΟΚ, διοικητικό πρόστιμο 80,00 € και ακινητοποίηση του οχήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Τυφλή» οδηγός συνελήφθη στην Ιταλία



Έπαιρνε μηνιαίο επίδομα ύψους 800 ευρώ
.
Φαίνεται πως μαϊμού τυφλοί δεν υπάρχουν μόνο στη χώρα μας. Οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας συνέλαβαν μια 66χρονη που ενώ έπαιρνε επίδομα τυφλότητας ύψους 800 ευρώ το μήνα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να οδηγεί το αμάξι της.

Σε αντίθεση όμως με την πρακτική που ακολουθείται στη χώρα μας, όπου τα ονόματα των παραβατών δε βγαίνουν ποτέ στη δημοσιότητα, οι ιταλικές αρχές ανέβασαν μέχρι και βίντεο από τη σύλληψη της.

Διαβάστε περισσότερα...

Διώξτε την κούραση



Καταπολεμήστε την με απλό τρόπο.

Η κούραση τείνει να είναι μέρος της καθημερινότητας μας, αφού επωμιζόμαστε με περισσότερα πράγματα από ότι αντέχουμε.
Μην ξεχνάτε, η συσσωρευμένη κούραση και η χρόνια κόπωση αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρών ατυχημάτων, μειωμένης απόδοσης, ψυχικής κατάπτωσης, ψυχολογικών διαταραχών και προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Γι αυτό:
- Χαλαρώστε
- Πείτε όχι όταν πραγματικά δεν μπορείτε
- Τρώτε σωστά, περιορίζοντας την ζάχαρη και τα λίπη
- Γυμναστείτε
- Αφιερώστε λίγο χρόνο για εσάς
- Κοιμηθείτε και ξεκουράστε τον οργανισμό σας
Αγαπήστε τον εαυτό σας, για να σας αγαπήσει και εκείνος.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε πιο υγιεινή τη διατροφή σας…



Τι να κάνετε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τις θερμίδες στην ημερήσια διατροφή σας αλλά το θέμα είναι να το κάνετε σωστά. Δεν χρειάζεται δηλαδή να αποφεύγετε το φαγητό. Μπορείτε απλά να αντικαταστήσετε τα κανονικά προϊόντα με αυτά ολικής αλέσεως και έτσι θα τρώτε πιο υγιεινά…

Για παράδειγμα αντί για λευκό ψωμί μπορείτε να επιλέξετε ψωμί ολικής αλέσεως. Μπορείτε επίσης να προτιμήσετε αντί για δημητριακά το πρωί, βρώμη. Αντικαταστήστε τα μακαρόνια με αυτά ολικής άλεσης και θα δείτε διαφορές…



Διαβάστε περισσότερα...

Cranberry κατά των ουρολοιμώξεων



Τι αποκάλυψαν επιστήμονες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Taiwan.

Η κατανάλωση χυμού cranberry για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων είναι αποτελεσματική, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Taiwan που ανέλυσαν δεδομένα δέκα σχετικών μελετών σε σύνολο 1500 εθελοντών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επισκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine η ποσότητα του χυμού που πρέπει να καταναλώνει κάποιος για να έχει τα συγκεκριμένα οφέλη (ένα με δυο ποτήρια καθημερινά επί μήνες ή χρόνια) μπορεί να φανεί πολύ μεγάλη για κάποιους.

Επίσης, επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο γιατροσόφι δεν είναι αποτελεσματικό για όλους. Φαίνεται όμως ωφέλιμο για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Τα cranberries περιέχουν συστατικά που «ξεπλένουν» το ουροποιητικό σύστημα από τα βακτήρια E.coli τα οποία ενοχοποιούνται για περισσότερο από το 80% των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη επισημαίνουν ότι το επόμενο βήμα είναι να γίνουν μελέτες για να διαπιστωθεί η ιδανική δόση του χυμού για την προστασία του ουροποιητικού συστήματος.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παχαίνουν τα ξενύχτια;



Ποιους προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Παραπανίσια κιλά προσθέτονται στον οργανισμό, όταν δεν κοιμάστε καλά. Τουλάχιστον, αυτό λένε οι επιστήμονες και προειδοποιούν τους ξενύχτηδες να μην το ρίχνουν τόσο έξω.

Ειδικά μάλιστα σε συνδυασμό με το ποτό, τα κιλά παίρνονται αρκετά εύκολα.

Έτσι, οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να προσπαθούν να κοιμούνται 7 με 8 ώρες ημερησίως ενώ τους συνιστούν να προτιμούν λευκό ή κόκκινο κρασί όταν βγαίνουν παρά αλκοολούχα δυνατά ποτά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι πρόληψης της ηλίασης



Μάθετε πώς να προστατευτείτε.

Η ηλίαση είναι η παθολογική κατάσταση, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Το φυσιολογικό άτομο εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την υψηλή θερμοκρασία. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού.

Όταν λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος υφίστανται κόπωση και ανεπαρκούν, εμφανίζεται ηλίαση. Η ηλίαση εκδηλώνεται με ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό, σοβαρές βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα, χωρίς νοσοκομειακή νοσηλεία.

Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα, τα άτομα που υποσιτίζονται, τα άτομα που ευρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, τα άτομα που λαμβάνουν χρονίως ορισμένου τύπου φάρμακα, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.α., οι ηλικωμένοι, οι ασκούμενοι και οι πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, εγκεφαλικά νοσήματα).

Πρόληψη

Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια της ύψιστης ηλιοφάνειας 10.30 - 18.00. Να πίνετε πολλά νερά, να φοράτε καπέλο, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την παραμονή στη θάλασσα και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.

Πολλές φορές πρέπει να γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες.

Πρώτες βοήθειες στα θύματα ηλίασης

Πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος με ίσκιο, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο με βρεγμένα πανιά.

Χαλαρώνετε τη ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.

Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίδετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει ναυτία, υπνηλία, μειωμένη εγρήγορση. Η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι υγιεινές συνήθειες αποδίδουν ακόμα και μετά τα 75



Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Οι υγιεινές συνήθειες όπως η αποχή από το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα βοηθούν ακόμα και μετά την ηλικία των 75 ετών, αναφέρει νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προσθέσει 5 χρόνια στη ζωή των γυναικών και 6 των αντρών, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό «British Medical Journal».

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, το υπερβάλλον ή το μικρότερο βάρος είναι γνωστό ότι προβλέπουν τη θνησιμότητα μεταξύ ηλικιωμένων αλλά δεν ήταν σαφές αν εφαρμόζονταν στους πιο ηλικωμένους, ηλικίας 85 ετών και άνω.

Η Debora Rizzuto, από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, παρακολούθησαν 1.000 Σουηδούς, ηλικίας 75 ετών και άνω για 18 χρόνια, που ζούσαν στο σπίτι τους και σε δομές. Νοσηλεύτριες τους ρώτησαν για την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής στην έναρξη της έρυενας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πέθανε ποσοστό 92% των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ακόμη και σε αυτούς που ήταν άνω των 85 ετών, ο μέσος όρος ηλικίας στο θάνατο μπορούσε να είναι 4 χρόνια υψηλότερος, αν οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν πλούσιο ή μέτριο κοινωνικό δίκτυο και έκαναν τουλάχιστον μια δραστηριότητα αναψυχής.

Ως πλούσιο κοινωνικό δίκτυο ορίστηκε το να είναι κάποιος παντρεμένος ή να συζεί, να έχει παιδιά με τα οποία να βρίσκεται σε συχνή επαφή και να έχει συγγενείς ή φίλους με ικανοποιητική επαφή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι καλές συμπεριφορές όσον αφορά τον τρόπο ζωής, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, μπορεί ενδεχομένως να ευνοήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι καπνιστές πέθαναν ένα χρόνο νωρίτερα από τους μη καπνιστές.

Οι δραστηριότητας αναψυχής ποίκιλαν, από το διάβασμα, τη λύση σταυρόλεξων, το κολύμπι, την κηπουρική ή τις συναυλίες. Από αυτές, η σωματική άσκηση συνδεόταν περισσότερο με την επιβίωση. Ο μέσος όρος θανάτου όσων κολυμπούσαν τακτικά, περπατούσαν ή ασκούνταν ήταν 2 χρόνια περισσότερο.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καρδίτσα: «Κοινωνική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση» σε παιδιά άπορων οικογενειών



Το πρόγραμμα για δωρεάν ξένες γλώσες άρχισε να υλοποιεί η Ένωση Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Καρδίτσας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου.

Στο πρόγραμμα «Κοινωνική Ξενόγλωσση Εκπαίδευση» συμμετέχουν 32 παιδιά άπορων οικογενειών από την πόλη και τις Κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας που επελέγησαν από την Διεύθυνση Πρόνοιας με βάση τα στοιχεία των άπορων οικογενειών που τηρεί η Υπηρεσία, που απέστειλε σχετική λίστα με τα ονόματα των παιδιών στην Ένωση.

Αυτή, στη συνέχεια τα έστειλε στα φροντιστήρια των μελών της, όπου ξεκίνησαν ήδη οι μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών δωρεάν.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ασφυξία» στην Υγεία λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ



Επισχέσεις εργασίας σε δημόσια νοσοκομεία.

«Βραχυκύκλωμα» στο χώρο της υγείας προκαλεί η αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία αλλά και η επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει από σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί. Στο μεταξύ μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Αυξημένη σε ποσοστό 30-40% ήταν η κίνηση στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή καθώς οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έσπευσαν να προμηθευτούν εγκαίρως τα φάρμακά τους γνωρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα αναστείλουν τη χορήγηση φαρμάκων λόγω των χρεών του Οργανισμού. Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, πάρα πολλοί ασθενείς φρόντισαν να πάρουν συνταγές του ΕΟΠΥΥ και να τις προσκομίσουν στα φαρμακεία πριν αρχίσει η αναστολή χορήγησης.

«Έχουμε υπολογίσει ότι το χρέος του ΕΟΠΥΥ σε καθένα από τα 1200 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης ανέρχεται στις 60.000 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Πανελλαδικά το χρέος του ταμείου προς του φαρμακοποιούς ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ενώ στη Θεσσαλονίκη το αιτούμενο είναι 20 εκατομμύρια ανά μήνα. Επίσης διεκδικούμε και παλαιότερα χρέη από τα έτη 2010 και 2011 των ταμείων τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Αυτά τα ποσά περιμένουμε να μας τα καταβάλει το υπουργείου Οικονομικών» ανέφερε ο κ Ευγενίδης.

Όσο συνεχίζεται η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αγοράσουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να προσκομίζουν τις αποδείξεις στον Οργανισμό προκειμένου να τους καταβληθεί η δαπάνη. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών και Ιατρικών Συλλόγων για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε» πρόσθεσε ο κ Ευγενίδης.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς της Θεσσαλονίκης από το 2010 μέχρι σήμερα ανέρχονται συνολικά στα 300 εκατομμύρια ευρώ επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλο. Έτσι από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 10 ευρώ προκειμένου να εξεταστούν από τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού.

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν αναγνωρίζει τα χρέη για τα έτη 2010 και 2011 των ταμείων που εντάχθηκαν στον Οργανισμό, και ποτέ δεν μας καταβλήθηκε κάποιο αιτούμενο ποσό χωρίς να προηγηθεί κινητοποίηση. Κι ενώ ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε γιατρούς και φαρμακοποιούς προχώρησε σε μία σπατάλη 15 εκατομμύριων με πολυτελείς αναθέσεις τηλεφωνικών κέντρων. Κατάργησε το 184 για τα τηλεφωνικά ραντεβού, απόλυσε τους εργαζόμενους και πλήρωσε 15 εκατομμύρια ευρώ στις διάφορες εταιρείες τηλεφωνίας για να αναλάβουν αυτές τα ραντεβού των ασθενών» πρόσθεσε ο κ Εξαδάκτυλος τονίζοντας ότι το κέρδος των εταιρειών αυτών ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Στο μεταξύ σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται και οι γιατροί σχεδόν όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα για τις εφημερίες. «Με εξαίρεση το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας η οποία αναμένεται να γενικευτεί και ίσως να κηρυχτεί και απεργία την επόμενη εβδομάδα. Από σήμερα αρχίσαμε κύκλο συνελεύσεων στα νοσοκομεία για να δούμε πως θα χειριστούμε την κατάσταση ενόψει των αναμενόμενων νέων περικοπών στις αμοιβές μας. Στις κλινικές των νοσοκομείων όπου οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από εφημερεύον προσωπικό ασφαλείας» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.

Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή στις 13.30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη διάρκεια της οποίας, φορώντας άσπρες ποδιές, θα διανέμουν ανακοινώσεις στους πολίτες.


Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά θα ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών



Κατόπιν σχετικής ρύθμισης του Ευ. Στυλιανίδη.

Απρόσκοπτα θα ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποιώντας προηγούμενη δέσμευση, δημοσίευσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζοντας τα εκκρεμή ζητήματα, που αφορούσαν το ζήτημα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, «σε όποια περιοχή λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους κατ΄ εφαρμογή του Νόμου του Καλλικράτη, δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, θα υπάρξει παράταση των υπαρχόντων μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναφέρεται δε ότι «οι συμβάσεις, που παρατείνονται, κατά τα προβλεπόμενα, εκτελούνται μέχρι τη λύση τους με κόστος το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης, απομειωμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 17% σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε διαμορφωθεί κατά τον Ιούνιο του 2012».

Επίσης, σημειώνεται ότι «για όσα δρομολόγια εκ των συμβάσεων των προηγουμένων παραγράφων προκύψει αδυναμία των μεταφορέων να τα πραγματοποιήσουν, καθώς και για τυχόν νέα δρομολόγια, οι Περιφέρειες αναθέτουν καθένα από αυτά με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κόστος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις προβλέψεις της παραγράφου 2 του παρόντος».

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι «οι διαγωνισμοί των δήμων οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αναβάλλονται, ματαιώνονται ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο επηρεάζονται από τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά αντιθέτως οι δήμοι οφείλουν να συνεχίσουν τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την κατάρτιση των συμβάσεων μεταξύ δήμων και νέων αναδόχων, οι παρατάσεις των συμβάσεων από τις περιφέρειες «λύονται αυτοδικαίως και αζημίως» κατά το μέρος τους που αφορά την υπογεγραμμένη σύμβαση και οι νέοι ανάδοχοι αναλαμβάνουν τα αντίστοιχα δρομολόγια».

Τέλος, το υπουργείο κάνει γνωστό πως: «Προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η εν λόγω διαδικασία, παρακαλούμε οι δήμοι να ενημερώσουν εγκαίρως τις περιφέρειες για τα δρομολόγια τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να εκτελεστούν, είτε προσωρινά μέχρι την υπογραφή της σύμβασης, είτε οριστικά λόγω άγονου αποτελέσματος και να συνεργαστούν, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε οι παρατάσεις των συμβάσεων να αφορούν τα αναγκαία δρομολόγια και να αποφευχθούν περιπτώσεις διπλών δρομολογίων».


Διαβάστε περισσότερα...

Προχωρούν οι εγγραφές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βόλου



Οι διαλέξεις της Νομικής θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη.

Συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι εγγραφές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στο Βόλο. Στο Βόλο θα αναπτυχθούν οι θεματολογίες της Νομικής (Εργατικό και Οικογενειακό Δίκαιο) και της Νεότερης Ιστορίας.

Οι διαλέξεις της Νομικής θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 5μμ έως τις 8μμ, ενώ οι εγγραφές κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 19.00 έως τις 21.00 στα γραφεία μας στην οδό Ανθίμου Γαζή 131. Πληροφορίες στα τηλ 24210-77433 και 2410-625360 καθώς και στο email: politesengnosei@gmail.com ή στο fb: politesengnosei


Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις τέχνες



Εκπαιδευτικά προγράμματα για φιλότεχνους 2 έως 4 ετών.

Η δημιουργική επαφή με την τέχνη προϋποθέτει ένα ασφαλές πλαίσιο που δίνει στα μικρά παιδιά τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, να νιώσουν ελεύθερα και να αστειευτούν. Αυτός είναι ο στόχος των κύκλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώνονται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο.

Μία ενεργητική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, Σπυριδούλα Χρόνη και Παναγιώτη Τσιρίδη, στα παιδιά και τους γονείς τους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθένας μαθαίνει μαζί με τον άλλον.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιούνται δωρεάν εργαστήρια γνωριμίας στις 10:30 και στις 12:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

Ημερομηνίες:

Κύκλος 1:
6, 13, 20, 27 Οκτωβρίου

Κύκλος 2:
3, 10, 24 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου

Κύκλος 3:
8, 15 Δεκεμβρίου, 12, 19, Ιανουαρίου

Κύκλος 4:
26 Ιανουαρίου, 2, 9, 16 Φεβρουαρίου

Κύκλος 5:
23 Φεβρουαρίου, 2, 9, 30 Μαρτίου

Κύκλος 6:
6, 13, 20, 27 Απριλίου

Κύκλος 7:
11, 18, 25 Μαΐου, 1 Ιουνίου

Ώρα: 10:30-11:30 & 12:00-13:00

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.


Διαβάστε περισσότερα...

"Παίζουμε στην Κυψέλη"


Οι εκδηλώσεις «Παίζουμε;», είναι μια προσπάθεια της Ομάδας Κατοίκων Κυψέλης «Η Κυψέλη μας», για να γεμίσoυμε τους πεζόδρομους και τις πλατείες της γειτονιάς μας, με χαρούμενες παιδικές φωνές.

Να ξαναζήσουμε εμείς οι παλαιότεροι, τις όμορφες εικόνες, των ανέμελων χρόνων μας, στην ίδια γειτονιά.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 18:30, στον πεζόδρομο της Φωκ. Νέγρη, έξω από τα Δημοτικά Σχολεία.

Ήρθε ο καιρός να ανακαταλάβουμε τους δρόμους μας.



Διαβάστε περισσότερα...

Για λίγο έχασε το χάλκινο η Δημόγλου



Την τέταρτη θέση στον τελικό των γυναικών στα 100μ. στη κατηγορία F32/33 κατέκτησε η Αλεξάνδρα Δημόγλου.

Η Ελληνίδα αθλήτρια έχασε για λίγο το χάλκινο μετάλλιο, καθώς τερμάτισε με χρόνο 12.53, ενώ η Γαλλίδα, Ναντενίγκ Κεϊτά, έκανε 12.47.

Το χρυσό πήγε στην Κουβανή, Ομάρα Ντουράν, η οποία έκανε νέο παραολυμπιακό ρεκόρ με 12.01.

Παράλληλα, στην έβδομη θέση τερμάτισε η Ανθή Καραγιάννη, η οποία τερμάτισε την κούρσα με 13.23.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε απόγνωση οι φυσικοθεραπευτές



Την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει μέσω του enikos.gr ο Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης, τονίζοντας ότι οι φυσικοθεραπευτές βρίσκονται σε απόγνωση λόγων των οφειλών που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε την επιστολή

"Είναι γνωστό ότι οι Φυσικοθεραπευτές είναι από τις 1-1-2012 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος καλύπτει 9,5 εκ ασφαλισμένους.

Έτσι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί την μοναδική πηγή εσόδων για τον ελεύθερο επαγγελματία Φυσικοθεραπευτή.

Τα ασφαλιστικά ταμεία που ενοποιήθηκαν οφείλουν δαπάνες αρκετών μηνών και οι μεν οφειλές πριν τις 31-11-2011 έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο οικονομικών και έπρεπε να εξοφληθούν μέχρι τις 31-3-2012 και είναι άγνωστο πότε θα εξοφληθούν, οι δε οφειλές μετά τις 1-11-2012 (αφορά κυρίως ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ) έπρεπε να εξοφληθούν από τον καθολικό διάδοχο των ενοποιημένων ταμείων τον ΕΟΠΥΥ και δεν έχουν εξοφληθεί.

Όπως αντιλαμβάνεστε επειδή όλες αυτές οι παλιές οφειλές παραμένουν σε εκκρεμότητα, οι Φυσικοθεραπευτές βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις κάθε είδους υποχρεώσεις τους (ασφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις στην εφορία ,τραπεζικά δάνεια κλπ).

Μέχρι σήμερα αποδεικνύουμε σαν κλάδος ΄΄μια ειλικρινή και έντιμη στάση αντιλαμβανόμενοι τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα΄΄ ,περιμένουμε υπομονετικά μέχρι τώρα, αλλά υπάρχουν και οι δικές μας οφειλές και το κράτος δεν επιδεικνύει την ίδια ειλικρινή και έντιμη στάση για να προχωρήσει στο αυτονόητο: στον συμψηφισμό δηλαδή των οφειλομένων των ταμείων με τις οφειλές των Φυσικοθεραπευτών (ασφαλιστικές εισφορές, εφορία κλπ).

Είναι αυτονόητο και επιβεβλημένη ανάγκη οι Φυσικοθεραπευτές να πληρώνονται μέσα σε 45 ημέρες όπως προβλέπεται στην σύμβαση που έχουν υπογράψει και αποδεχτεί αμφότερες οι δυο πλευρές (ΕΟΠΠΥ-Φυσικοθεραπευτές).

Έτσι στον προγραμματισμό της εξόφλησης των προμηθευτών υγείας θα πρέπει να μην γίνονται διακρίσεις, κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου, η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Πιστεύουμε ότι θα γίνουν πράξεις οι Δημόσιες δεσμεύσεις του εποπτεύοντος Υπουργείου Υγείας και θα καταβληθούν στους Φυσικοθεραπευτές οι δαπάνες Μαΐου-Ιουνίου, καθώς και για τους δυο μήνες έχουν παρέλθει οι προθεσμίες των 45 ημερών και θα τηρηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες οφειλές,γιατί ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση.

Ο κλάδος δεν έχει το ΄΄πλεονέκτημα΄΄ του ΄΄εκβιασμού΄΄ και γι αυτό δεν βρίσκεται στα παράθυρα των Μ.Μ.Ε ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ΄΄αιμορραγεί΄΄ .

Πολλά Φυσικοθεραπευτήρια έχουν κλείσει ,πολλοί συνάδελφοι αναζητούν τις ΄΄τύχες ΄΄ τους στο εξωτερικό και το Κράτος δεν κάνει ούτε το αυτονόητο, να συμψηφίσει τα χρέη του με τις οφειλές μας.

Με εκτίμηση

Λυμπερίδης Πέτρος

Πρόεδρος Συλλόγου φυσικοθεραπευτών Ν.Σερρών

Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανήλικος φοβόταν το φαγητό



Δεν δεχόταν να φάει τίποτα.

Ο 5χρονος Daniel Harrison δεν είχε φάει τίποτα μέχρι τώρα μόνος του. Κατάφερε να δοκιμάσει το πρώτο του γεύμα πρόσφατα ύστερα από μια πρωτοποριακή θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε στην Αυστρία.

Ο μικρός Daniel υπέφερε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ενώ ήταν ακόμη μερικών μηνών μωρό και θήλαζε. Από τότε ανέπτυξε φοβία απέναντι στο φαγητό και οι γονείς του αναγκάζονταν να τον ταΐζουν μέσω ενός σωλήνα που οι γιατροί είχαν συνδέσει με το στομάχι του, καθώς αρνούνταν να πλησιάσει οποιοδήποτε φαγώσιμο.



«Η χαρά του να βλέπω το γιο μου να μπορεί να τρώει μόνος του είναι η ίδια σαν να κερδίζει η ομάδα μου το πρωτάθλημα της Premier League, το European Championships και το World Cup» είπε ο 43χρονος πατέρας του.

«Πρέπει ακόμη να κάνουμε πουρέ ορισμένα τρόφιμα, καθώς δεν μπορεί ακόμη να μασήσει κανονικά, αφού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι μύες στο στόμα του, αλλά πλέον μπορεί να φάει ό,τι κι εμείς. Τρελαίνεται για σοκολάτα και μπισκότα. Είμαι ο πιο περήφανος και χαρούμενος πατέρας του κόσμου. Αυτό που έγινε σημαίνει τα πάντα για μένα. Πλέον νιώθω ότι έχω κάνει τη δουλειά μου ως πατέρας» πρόσθεσε.



Ο Daniel μεταφέρθηκε σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Graz της Αυστρίας, όπου οι ειδικοί εφαρμόζοντας ειδική θεραπεία κατάφεραν να τον πείσουν να μην ανησυχεί τόσο για την επίδραση των τροφίμων στον οργανισμό του και σιγά σιγά να σταματήσει να φοβάται το φαγητό.



Η ίδια θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε ακόμη 12 άτομα σε όλον τον κόσμο επιτυχώς.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας



Αυξάνονται τα έξοδα υγείας.

Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό πρόβλημα υγείας με σοβαρές κοινωνικό – οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία θεωρείται «παγκόσμια επιδημία», η οποία προσβάλει περισσότερα άτομα από ότι η πείνα. Στην Αμερική μέσα σε 25 χρόνια (από το 1979 μέχρι το 2004), η παχυσαρκία στους ενήλικες διπλασιάστηκε, ενώ στα παιδιά και στους εφήβους τριπλασιάστηκε. Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για άλλες χρόνιες ασθένειες, αυξάνει τον πιθανότητα θνησιμότητας σε κάθε ηλικία και έχει σημαντικές κοινωνικό - οικονομικές επιπτώσεις.

Για να αντιμετωπιστεί σήμερα η παχυσαρκία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην πρόληψη. Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα όσον αφορά την αντιμετώπιση και την θεραπεία, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπολογιστεί και το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας. Καθώς αυξάνει το βάρος και η περίμετρος της μέσης, τόσο αυξάνονται και οι σχετιζόμενες με την παχυσαρκία ασθένειες, και συνεπώς αυξάνονται και τα έξοδα υγείας.

Η παχυσαρκία μειώνει την παραγωγικότητα του υπαλλήλου, όπως επίσης μειώνει και τα χρόνια που μπορεί να εργάζεται λόγω της αυξημένης θνησιμότητας και νοσηρότητας., κατάσταση που εμποδίζει την κοινωνικό - οικονομική πρόοδο της κοινωνία. Ο απλούστερος τρόπος για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας, είναι να διακριθούν σε άμεσες και έμμεσες.

Άμεσα έξοδα υγείας είναι αυτά που σχετίζονται με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών, τα φαρμακευτικά έξοδα, τα νοσοκομειακά έξοδα, και η κατ’ οίκον νοσηλεία. Τα έμμεσα έξοδα σχετίζονται με την νοσηρότητα και την θνησιμότητα και καθρεφτίζουν τους χαμένους μισθούς λόγω ασθενείας ή ανικανότητας και την απώλεια μελλοντικών κερδών λόγω πρόωρου θανάτου.

Άμεσες συνέπειες παχυσαρκίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα έξοδα λόγω παχυσαρκίας αποτελούν το 2-7% των συνολικών εξόδων για την υγεία παγκοσμίως. Στις Η.Π.Α. το συνολικό κόστος (άμεσο και έμμεσο) της θεραπείας της παχυσαρκίας εκτιμήθηκε το 2001 στα $117 δις δολάρια (86δις ευρώ). Το ετήσιο άμεσο κόστος αντιμετώπισης των υπέρβαρων και παχύσαρκων εκτιμήθηκε το 2002 στα $92,6 δις δολάρια (68δις ευρώ). Σε έρευνα στο Illinois της Αμερικής το 2002, το ετήσιο κόστος θεραπείας του διαβήτη και καρδιοπαθειών ήταν $12.342 δολάρια (9.100 ευρώ) για τις γυναίκες με 3ου βαθμού παχυσαρκία και $13.674 δολάρια (10.100 ευρώ) για τους άντρες.

Ενδιαφέρον είχε μια έρευνα που μελέτησε την διαφορά στα έξοδα περίθαλψης ανάμεσα σε φυσιολογικού βάρους άτομα και σε άτομα με διαφόρους βαθμούς παχυσαρκίας. Τα έξοδα στα άτομα 1ου βαθμού παχυσαρκίας (ΒΜΙ: 30-35%) ήταν αυξημένα κατά 21- 54%. Στα 2ου βαθμού (ΒΜΙ: 35-40) ήταν αυξημένα κατά 43-57% και στου 3ου βαθμού (ΒΜΙ>40) ήταν αυξημένα κατά 78-111%. Ακόμα κι όταν συγκρίθηκε η ομάδα των υπέρβαρων (ΒΜΙ 25-30) πάλι τα έξοδα στους παχύσαρκους ήταν στατιστικά πιο αυξημένα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των αυξημένων εξόδων για την υγεία που παρατηρούνται στους παχύσαρκους ασθενείς σχετίζονται με την φαρμακευτική περίθαλψη, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες. Σε μελέτες τα φαρμακευτικά έξοδα είναι αυξημένα στους παχύσαρκους κατά 77-227% συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Οι άμεσες οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας στα παιδιά δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσον αυτές των ενηλίκων, για πολλούς λόγους. Πρώτον, σε ελάχιστα παιδιά παρέχεται θεραπεία, οπότε τα έξοδα περίθαλψης δείχνουν χαμηλά. Αυτό υποδεικνύει, είτε ότι οι υπεύθυνοι υγείας δεν εκτιμούν την σοβαρότητα του προβλήματος, είτε ότι γίνονται διακρίσεις κατά των υπέρβαρων παιδιών μέσα στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σχετιζόμενες με την παχυσαρκία ασθένειες να μην διαγιγνώσκονται, οπότε δεν αναφέρονται. Ακόμα και όταν υπάρχει ενδιαφέρον από τις υπηρεσίες υγείας, τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι πάντα ικανά να γνωρίζουν τα διάφορα συμπτώματα ή δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να τα αναφέρουν.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταγράφεται το σωματικό βάρος κατά την διάγνωση ασθενειών, οπότε δεν υπάρχει συχνά καταγραμμένη συσχέτιση της ασθένειας με το σωματικό βάρος. Αυτό που συμβαίνει όμως, είναι ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου ασθενείας κατά την ενήλικη ζωή, όπως επίσης κάποιες από αυτές τις ασθένειες ήδη έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται στα παχύσαρκα παιδιά. Αυτό φυσικά οδηγεί σε μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας και εργασιακής ανικανότητας, το οποίο θα επιβαρύνει κι άλλο το σύστημα υγείας.

Έμμεσες Συνέπειες
Όσον αφορά τις έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αλλά εκτιμάται περίπου στα $58,8δις (43,4 δις ευρώ) παγκοσμίως. Στις Η.Π.Α, τα έμμεσα έξοδα ή το οικονομικό κόστος της χαμένης παραγωγικότητας που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε ηλικίες 17-64 ετών έχει εκτιμηθεί στα $3,9δις δολάρια (2,87δις ευρώ). Αυτή η αξία ισοδυναμεί με σε 39,3εκατομμύρια χαμένες μέρες εργασίας λόγω παχυσαρκίας, 62,7εκ επισκέψεις σε γιατρούς, 239εκ περιορισμένες μέρες δραστηριότητας και 89,5εκ μέρες καθήλωσης στο κρεβάτι λόγω παχυσαρκίας

Ο Thompson και οι συνεργάτες του εκτίμησαν ότι οι παχύσαρκοι άντρες ήταν απόντες από την εργασία τους 2,7 μέρες περισσότερες από έναν άντρα ιδανικού βάρους, ενώ οι παχύσαρκες γυναίκες έλειπαν από την εργασία τους 5,1 μέρες περισσότερες από τις γυναίκες ιδανικού βάρους. Παρόμοια, ο Finkelstein και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι οι παχύσαρκοι υπάλληλοι είχαν 5,1 επιπλέον χαμένες μέρες εργασίας και κατά $2230 δολάρια (1645 ευρώ) πιο αυξημένα ιατρικά έξοδα.

Σε μια μελέτη στο Μεξικό μελετήθηκε το κόστος της παχυσαρκίας σε μειωμένη εργασιακή απόδοση, απασχόληση και έσοδα. Η ολική απώλεια εισοδήματος ήταν περίπου $200εκ (147 ευρώ) περίπου, με απώλεια 7300 θέσεων εργασίας, το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια εισοδημάτων από τους φόρους σε πάνω από $48εκ δολάρια (35,4 εκ ευρώ).

Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν ανάλογα κόστη της παιδικής παχυσαρκίας λόγω της μικρής συμβολής των παιδιών στην εθνική οικονομία. Αυτό όμως που μπορεί να εκτιμηθεί είναι οι γονικές άδειες που παίρνουν οι γονείς για να φροντίσουν τα άρρωστα παχύσαρκα παιδιά τους, οι ώρες που δεν πάνε σχολείο λόγω ασθενείας, και τα νεαρά άτομα που δεν μπορούν να βρουν δουλειά λόγω παχυσαρκίας.

Πέρα από τις άμεσες και έμμεσες οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτιμηθούν εύκολα. Αυτοί οι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν τις χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, τις διακρίσεις και την άνιση μεταχείριση στο χώρο εργασίας, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και την γενικά κακή ποιότητα ζωής.

Σε έρευνα οι παχύσαρκοι είχαν τα χαμηλότερα σκορ σε τεστ τα οποία μελετούσαν διάφορους τομείς της υγείας όπως σωματική λειτουργία, κοινωνική προσαρμογή, διανοητική υγεία και πόνος. Καλό είναι να αρχίσει πια ο κόσμος να ευαισθητοποιείται λίγο περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Η παχυσαρκία αποτελεί μια σοβαρή πάθηση με αρνητικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Η πρόληψη όντως αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση και μια και βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία, ας μην ξεχνάμε ότι το να προσέχουμε το σώμα μας κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία των ασθενειών.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ικανοποιημένος ο Ιατρικός Σύλλογος από την κατάργηση χημικών στις πορείες



«Σημαντικές οι επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού».

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια να καταργήσει τη ρίψη χημικών στις πορείες και διαδηλώσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει τις βλαβερές συνέπειες που έχουν τα χημικά στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην ατμόσφαιρα για μακρό χρονικό διάστημα.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζει την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την παύση ρίψης χημικών στις διαδηλώσεις, που προανήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας .

Η Ομάδα Άμεσης Δράσης των εθελοντών γιατρών του ΙΣΑ στις περσινές διαδηλώσεις είχε δώσει τις πρώτες βοήθειες σε δεκάδες πολίτες, που είχαν υποστεί επικίνδυνα εγκαύματα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή των χημικών ουσιών, τα οποία ρίπτονταν .

Ο ΙΣΑ είχε άμεσα κινητοποιηθεί και επισημάνει ότι η υπερβολική χρήση των χημικών ουσιών, πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία, έχει επιπτώσεις, στο σύνολο του πληθυσμού, που παρέμενε στην περιοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους, σε μικροπεριβάλλον, προκαλεί τη συσσώρευση, τοξικών χημικών ενώσεων, σε επίπεδα ικανά να επιφέρουν συμπτώματα στους κατοίκους της περιοχής για μακρό χρονικό διάστημα .

Για λόγους λοιπόν, διαφύλαξης της δημόσιας υγείας είχαμε αποστείλει στο Γενικό Χημείο του κράτους φιαλίδια χημικών ουσιών, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και είχαμε ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία χιλιάδων αμέριμνων πολιτών.

Πράγματι, η προσπάθεια μας εστέφθη με επιτυχία, διότι πλέον με νομοθετική ρύθμιση θα παύσει η ρίψη χημικών, καθώς επίσης θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπευθύνους, διότι έχει ανοιχθεί φάκελος στην Εισαγγελία και η υπόθεση διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές.

Ο ΙΣΑ ως θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας, θα συνεχίσει να δρα άμεσα και να παρεμβαίνει ώστε να περιφρουρείται η υγεία του πολίτη».


Διαβάστε περισσότερα...

Η ευτυχία είναι γένους θηλυκού



Ερευνητές εντόπισαν το... υπεύθυνο γονίδιο.

Ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το επίπεδο ευτυχίας των γυναικών εντόπισαν ερευνητές. Οι επιστήμονες των University of South Florida, Columbia University, και New York State Psychiatry Institute υποστηρίζουν ότι η χαμηλή έκφραση του γονιδίου MAOA συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε ενήλικες γυναίκες.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε στοιχεία 193 γυναικών και 152 αντρών. Όλοι είχαν λάβει μέρος σε έρευνα για την ψυχική υγεία. Αναλύθηκε στη συνέχεια το DNA τους για την ποικιλομορφία του γονιδίου MAOA.

Ανακάλυψαν ότι γυναίκες με χαμηλή έκφραση του MAOA ήταν πολύ περισσότερο ευτυχισμένες σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν τέτοια αντίγραφα. Γυναίκες με ένα αντίγραφο είχαν υψηλότερο σκορ και ακόμα υψηλότερο όσες είχαν 2 αντίγραφα.

Παρόμοια ποσοστά αντρών είχαν τον τύπο χαμηλής έκφρασης του MAOA, ωστόσο δεν ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Henian Chen, δήλωσε έκπληκτος από το αποτέλεσμα καθώς η χαμηλή έκφραση του MAOA έχει συνδεθεί με ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα όπως ο αλκοολισμός, η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά. Τουλάχιστον για τις γυναίκες, η έρευνα δείχνει προς μία λαμπρότερη πλευρά του συγκεκριμένου γονιδίου.

Αν και στις γυναίκες παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά άγχους και διαταραχών συναισθήματος γενικά τείνουν να αναφέρουν μεγαλύτερη ευτυχία σε σύγκριση με τους άντρες.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι γενετικοί παράγοντες είναι πιθανόν υπεύθυνοι για το 35 έως 50% της ποικιλίας όσον αφορά την ευτυχία των ανθρώπων. Η ευεξία και ευτυχία πάντως δεν αποφασίζεται από ένα μόνο γονίδιο, ούτε από μια ομάδα γονιδίων, αλλά μάλλον από συνδυασμό ομάδας γονιδίων με τις εμπειρίες της ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry».


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή στο γραφείο



Τι να πάρετε μαζί σας στη δουλειά.

Τα σνακ είναι παρεξηγημένα αφού πολλοί νομίζουν ότι περιέχουν πολλές θερμίδες, ψηλά ποσοστά ζάχαρης και λίπους. Αν προγραμματιστούν σωστά, τα σνακ μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης και σωστής διατροφής. Ένα ισορροπημένο σνακ πρέπει να περιέχει και πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και να είναι γύρω στις 100-200 θερμίδες.

Είναι ευρέως αποδεκτό, ότι άτομα που καταναλώνουν καθημερινά 2-3 σνακ έχουν περισσότερη ενέργεια όλη μέρα και τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες ημερησίως, αφού δε μένουν πολλές ώρες νηστικοί και να τείνουν να τρώνε ότι βρίσκουν μπροστά τους όταν πεινάσουν

Μπάρες… με τα όλα τους

Οι μπάρες δημητριακών είναι το πιο γρήγορο και εύκολο σνακ, αλλά και πολύ θρεπτικό. Γρήγορο και εύκολο γιατί μεταφέρεται άνετα και δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης. Μπορείτε να επιλέξετε μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην ευρύτερη γαστρεντερική λειτουργία. Μερικές από αυτές, περιέχουν επιπλέον αποξηραμένα φρούτα ή σοκολάτα και είναι έτσι πιο πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Και αν δεν προλάβατε το πρωινό σας...

Αν και δεν είναι ό,τι πιο ιδανικό να παραλείπει κάποιος το πρωινό του, τουλάχιστον φροντίστε να έχετε ένα πλήρες σνακ. Μπορείτε απλώς μαζί με τη μπάρα των δημητριακών ολικής άλεσης να πιείτε και ένα ποτήρι γάλα ημιάπαχο. Έτσι θα έχετε λάβει τους απαραίτητους υδατάνθρακες από τις μπάρες για ενέργεια να ξεκινήσετε τη μέρα σας, συν την πρωτεΐνη και τα λιπαρά από το γάλα, κάνοντας το σνακ σας πλήρες γευματίδιο. Το γάλα όπως και οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης είναι εύκολο να τα προμηθευτείτε ακόμη και από το διπλανό περίπτερο.

Γκοφρέτες από ρύζι

Υπάρχουν στην αγορά ρυζογκοφρέτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, που είναι φτωχές σε θερμίδες και λιπαρά. Μπορούμε να τις συνδυάσουμε με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε ασβέστιο και φωσφόρο, που προστατεύει τα κόκαλα και τα δόντια. Ενώ αν προσθέσουμε και ντομάτες προσθέτουμε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικές ουσίες και κάλιο. Έρευνες έδειξαν ότι το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ψημένες ντομάτες ή σάλτσες ντομάτας προστατεύει τους άντρες σε μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του προστάτη!

Θρεπτικά smoothies

Φτιάξτε smoothie με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, μπανάνες και φράουλες. Το γιαούρτι είναι ένα σνακ πολύ χορταστικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Η μπανάνα είναι ένα παρεξηγημένο φρούτο, αφού πολλοί την αποφεύγουν γιατί έχουν την εντύπωση ότι προσδίδει πολλές θερμίδες. 1 μέτρια μπανάνα (100γρ) προσδίδει 90 θερμίδες. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο που βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, πλούσιες σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, και φυτικές ίνες. Οι φράουλες θεωρούνται από τα πιο χαμηλά σε ζάχαρη φρούτα αφού τα 100γρ περιέχουν 4.7γρ ζάχαρης και μόλις 32 θερμίδες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ιώδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο.

Γευστικά τοστ

Το τοστ μπορεί να προετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα και να το πάρουμε μαζί μας στο γραφείο, αν δυσκολευόμαστε να το ετοιμάσουμε το πρωί. Για το τοστ είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε ψωμί ολικής αλέσεως που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επίσης, πρέπει να προτιμούμε τυρί χαμηλό σε λιπαρά και βραστή γαλοπούλα. Ένας τρόπος να αυξήσουμε τη κατανάλωση των λαχανικών, είναι να γεμίζουμε το τοστ με λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, ρόκα ή ότι άλλο λαχανικό μας αρέσει. Έτσι κάνουμε το τοστ μας ακόμα πιο θρεπτικό.

Συνδυασμοί με γιαούρτι

Το γιαούρτι, όπως προείπαμε, είναι ένα πολύ χορταστικό σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, κάλιο, φωσφόρο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στην χλωρίδα του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα ή ευκοιλιότητα. Προσθέστε δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες (τουλάχιστον 3γρ φυτικές ίνες ανά μερίδα). Στο γιαούρτι σας μπορείτε επίσης να προσθέσετε σταφίδες, που μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα φρέσκα σταφύλια, αλλά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Έρευνες έδειξαν ότι οι σταφίδες μπορούν να καταπολεμήσουν τα στοματικά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα.

Φρυγανιές ολικής αλέσεως με φιστικοβούτυρο

Οι φρυγανιές ολικής αλέσεως είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν σημαντικά στην μείωση της χοληστερόλης και γενικά στην καλή λειτουργία των εντέρων και της καρδιάς. Το φιστικοβούτυρο είναι και αυτό ένα παρεξηγημένο τρόφιμο αφού πολλοί πιστεύουν ότι περιέχει μόνο κορεσμένα λιπαρά και πολλές θερμίδες. Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο και μονοακόρεστο λίπος, όπως και το ελαιόλαδο.

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνουν τη πιθανότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Περιέχουν στερόλες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και ανεβάζουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL). Επίσης, οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, κάλιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα αντίστοιχα φρέσκα φρούτα, αλλά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Φρούτα κάθε χρώματος με τυρί τύπου cottage

Τα φρούτα έχουν πάρα πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φυτικές ίνες που μειώνουν τη πιθανότητα χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτης και καρκίνο. Η φρουτοσαλάτα πρέπει να έχει ποικιλία από φρούτα αφού το κάθε φρούτο έχει διαφορετικές ιδιότητες. Το κάθε χρώμα στα φρούτα έχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ασβέστιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Για να συμπληρωθεί το σνακ προσθέτουμε τυρί τύπου cottage που είναι χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε ασβέστιο και φωσφόρο που προστατεύει τα κόκαλα και τα δόντια μας.

Το σνακ της... νηστείας

Συνδυάστε κουλούρι με σησάμι, με ελιές και φρούτα. Το σησάμι είναι πολύ καλή πηγή χαλκού, ασβεστίου, μαγνήσιου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Αν και οι ελιές κατατάσσονται στην ομάδα του λίπους στη διατροφική πυραμίδα, περιέχουν μονοακόρεστο λίπος, που προστατεύει την καρδιά. Επίσης, οι ελιές είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι καλή πηγή σιδήρου και χαλκού.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θησαυρός τα «σκουπίδια» του DNA


Οι 440 επιστήμονες από 32 χώρες του προγράμματος Encode (ENCyclopedia Of DNA Elements) ανακοίνωσαν τη σημαντικότερη, όπως εκτιμάται, ανακάλυψη γύρω από το DNA, από το 2000 όταν γνωστοποιήθηκε η αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Όπως ανέφεραν, τα αποκαλούμενα «σκουπίδια» του DNA, δηλαδή εκτεταμένα τμήματα ανάμεσα στα περίπου 20.000 γονίδια που περιέχουν οδηγίες για τις πρωτεΐνες, παίζουν βασικό ρόλο, ελέγχοντας τη συμπεριφορά κυττάρων, οργάνων κι άλλων ιστών. Στα «σκουπίδια» αυτά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, εντοπίζονται τέσσερα εκατομμύρια διακόπτες γονιδίων που ελέγχουν ποια και πότε χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα, ενώ, όταν συμβαίνει αυτό, σπεύδουν να καθορίσουν τη χρήση. Δηλαδή αν θα μετατραπεί για παράδειγμα σε κύτταρο ήπατος ή νευρώνα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων θα οδηγήσουν στην κατανόηση της διαδικασίας με την οποία οι μεταβολές στα μη γονιδιακά τμήματα του DNA συμβάλλουν στην πρόκληση σύνθετων ασθενειών και κατ΄επέκταση στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Πρακτικά ο επιστημονικός κόσμος έχει τώρα το κλειδί για να ερευνήσει την εμφάνιση νόσων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος κι άλλες οι οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν και πολλές φορές να θεραπευτούν. Ενδεικτικό είναι ότι οι ερευνητές επισημαίνουν στο «Nature», σε μια από τις δημοσιεύσεις τους χτες σε επιστημονικά περιοδικά, ότι οι διακόπτες γονιδίων στα «σκουπίδια» συνδέονται με την εμφάνιση νόσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η Νόσος του Κρον.



Διαβάστε περισσότερα...