Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Οι βασικές αρχές για την λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

Τις ορίζει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ σε επιστολή της προς τον διοικητή του ΙΚΑ



Τις προτάσεις της επί του θέματος της οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει από 1ης Σεπτεμβρίου 2011, κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ, στον κ. Ρ. Σπυρόπουλο, Διοικητή ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία πρέπει να υιοθετηθούν ορισμένες βασικές αρχές απαραίτητες για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών με αναπηρία. Οι εξής:

1. Καθολική προσβασιμότητα : Ειδικότερα τα κτίρια: είσοδοι κτιρίων, οι αίθουσες, βοηθητικοί χώροι στέγασής του, θέσεις στάθμευσης κλπ θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως εάν είναι αποδέκτες παροχής υπηρεσιών ή εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του.

2. Καθολική προσβασιμότητα των διαδικτυακών τόπων του ΚΕΠΑ σε όλες τις κατηγορίες της αναπηρίας.

3. Καθολική πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αναπηρίας στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως : εξασφάλιση παροχής διερμηνείας στην νοηματική γλώσσα σε κωφούς, εξασφάλιση έκδοσης ενημερωτικού έντυπου υλικού εκτός των συμβατικών μορφών γραφής και σε γραφή Braille, έκδοση των οδηγιών σε νοηματική γλώσσα

4. Σεμινάρια επιμόρφωσης του διοικητικού προσωπικού σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία καθώς και του ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν λανθασμένες ή ακόμα και προσβλητικές πρακτικές και συμπεριφορές που έχουν καταγραφεί με το υπάρχον σύστημα.

“Στην παρούσα στιγμή”, εξειδικεύσει η ΕΣΑμεΑ “προτεραιότητα έχει η συγκρότηση του Ειδικού Σώματος Ιατρών, το οποίο είναι σαφές ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί και επί του ισχύοντος ΚΕΒΑ και των τροποποιήσεων του. Με γνώμονα την αποφυγή της έκδοσης γνωματεύσεων, οι οποίες δεν θα έχουν πλήρη, αναλυτική και επιστημονική αιτιολόγηση (φαινόμενο γενικευμένο με το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης), προτείνεται η εξέταση όσων προσφεύγουν στην Επιτροπή από ομάδα ιατρών των οποίων η ειδικότητα θα είναι σχετική με την πάθηση του εξεταζόμενου. Αναλόγως θα πρέπει το νέο ΚΕΠΑ να έχει σαφείς οδηγίες για την εξέταση ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες οι οποίες δεν δύναται να μετακινηθούν από το χώρο της οικίας τους”.

Tο “δια ταύτα” των προτάσεων της συνομοσπονδίας: “Πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ένα διαφανές αντικειμενικό σύστημα που θα τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να θεσπιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή και κοινωνική λογοδοσία”.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικό Συμβούλιο: ο Εριφυλλίδης κατήγγειλε την απόλυση 9 ΑμεΑ από τη ΔΕΥΑΚ



Απόντος του δημάρχου ξεκίνησε η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, αφού υπήρξε καθυστέρηση στη μετάβασή του από Αθήνα όπου βρέθηκε μαζί με άλλους δημάρχους προκειμένου να συζητήσουν θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών.

Ωστόσο πριν ξεκινήσουν τα θέματα της προ Ημερήσιας Διάταξης διαδικασίας και έρθει ο δήμαρχος, ο Στάθης Εριφυλλίδης έθεσε θέμα προς την πρόεδρο Άννα Σπανδώνη σχετικά με τα «έκτροπα» όπως τα χαρακτήρισε που σημειώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος.

«Να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να κάνετε ενέργειες για να μην επαναληφθεί η κατάσταση εκείνη και να έχουμε εδώ παραγωγή έργου. Όλοι ευθυνόμαστε κι εμείς είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», είπε και πρότεινε προς την πρόεδρο να συγκαλέσει συμβούλιο των επικεφαλής των παρατάξεων ώστε «όλοι μαζί να συναποφασίσουμε και ν’ αναλάβουμε κι εμείς πρωτοβουλίες ώστε και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι η πρέπουσα και η παραγωγή έργου εδώ μέσα να είναι αυτή που περιμένει ο καβαλιώτικος λαός.

Πάντως για το ίδιο θέμα ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης αρνήθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες σε όλους για τις εντάσεις που δημιουργούνται και έριξε το φταίξιμο στο δήμαρχο: «για την ένταση που δημιουργείται σε σχεδόν κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, πιο το μερίδιο της προσωπικής μας ευθύνης; Συνεχώς ή κατά συνήθεια υπάρχει μια πρόκληση από πλευράς του δημάρχου. Είναι συγκεκριμένο και σαφές αυτό. Δεν έχουμε όλοι ευθύνες για τις εντάσεις», είπε.

Η κ. Σπανδώνη από την πλευρά της απευθυνόμενη προς τον κ. Εριφυλλίδη χαρακτήρισε τις συστάσεις και τις προτάσεις του πολύτιμες και είπε ότι θα τις λάβει υπόψη.

«Με απασχολεί σοβαρά η έκρυθμη μερικές φορές κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα έλεγα ότι είναι απρόκλητη πολλές φορές η έκρηξη ή τουλάχιστον εξαρτάται από μικρής σημασίας προκλήσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να έχουν τέτοια εξέλιξη», ανέφερε.

Εξάλλου σημείωσε πως ενόψει σύνταξης του νέου κανονισμού του Σώματος όλες οι παρατάξεις θα χρειαστεί να συναντηθούν κι εκεί θα είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν τέτοια θέματα.

«Μέχρι τότε, προτείνω σε όλους ψυχραιμία, να αναλογιστούν όλοι την ευθύνη που έχουν και ότι η παρουσία τους εδώ θα πρέπει να έχει σκοπό και στόχο τα θέματα των πολιτών κι όχι ιδιοτελή προσωπικά κίνητρα, πολιτικές φιλοδοξίες ή άλλα θέματα που ορισμένους τους θέτουν μπρος σε μια κατάσταση εκτός κανονισμού. Νιώθω άσχημα για την κατάσταση αυτή. Πιστεύω σε κανέναν δεν αρέσει και θα πρέπει να λογοδοτήσουμε όλοι για το κλίμα και την απουσία συναίνεσης κι ομοψυχίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, τα οποία είναι δύσκολα και σε αναλογία με αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Κοινότητας

Για μια ακόμη φορά τέθηκε επίσης το θέμα που έχει να κάνει με τις συνεδριάσεις των Επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) αλλά και της Δημοτικής Κοινότητας, θέματα των οποίων αποφασίζονται λίγες ώρες πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ημερήσια Διάταξη του οποίου επίσης είναι εγγεγραμμένα.

Αυτό όπως τονίστηκε από συμβούλους της αντιπολίτευσης και κυρίως του κ.κ. Τσαλουχίδη και Λιόγκα έχει ως αποτέλεσμα τα μέλη του ΔΣ να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση του περιεχομένου των αποφάσεων αυτών και κυρίως τους λόγους ουσίας, του σκεπτικού τους.

«Αυτή η διαδικασία υποβαθμίζει είτε την Δημοτική Κοινότητα είτε το Δημοτικό Συμβούλιο» είπε ο κ. Τσαλουχίδης φέρνοντας ως παράδειγμα την χθεσινή συνεδρίαση που περιελάμβανε αρκετά θέματα για τα οποία δεν είχαν περάσει ούτε 4 ώρες από τη στιγμή που συζητήθηκαν στο άλλο όργανο.

«Πραγματικά υπάρχει ζήτημα», είπε και ο κ Λιόγκας από τη δική του πλευρά και πρότεινε για μια ακόμη φορά όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσει το Σώμα τη δυνατότητα που δίνει ο «Καλλικράτης» για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα όργανα αυτά και για θέματα εντελώς τυπικά και γραφειοκρατικά, θέματα ρουτίνας, ώστε και να «τρέχουν» οι διαδικασίες της διοίκησης αλλά και να μην καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει σε τέτοιες διαδικασίες.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Εριφυλλίδης υπογραμμίζοντας πως «ένα από τα στραβά του Καλλικράτη είναι κι αυτή η σε πολλά επίπεδα λήψης απόφαση για ένα θέμα. Όντως έτσι υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη μιας απόφασης αλλά δε μπορεί να γίνει κανόνας σε κάθε ΔΣ να έχουμε 4-5 θέματα που πριν λίγη ώρα συζήτησε μια επιτροπή. Πολλές φορές δε γνωρίζουμε τις αποφάσεις. Συμφωνώ με τον κ. Λιόγκα ορισμένες αρμοδιότητες και τυπικά γραφειοκρατικά θέματα να εκχωρήσουμε το δικαίωμα στις αντίστοιχες επιτροπές», ανέφερε.

Απολύθηκαν εννέα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από τη ΔΕΥΑΚ - «Είχα χτυπήσει καμπανάκι», λέει ο Εριφυλλίδης

Ένα ερώτημα που απήυθυνε προς τον πρώην και τον νυν πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ ο Στάθης Εριφυλλίδης, ήταν αυτό που είχε θέσει και πάλι σχεδόν στην αρχή της χρονιάς και αφορούσε στο αν υπάρχει θέμα με τα εννέα ΑΜΕΑ που απασχολούνταν στη ΔΕΥΑΚ: «και είπατε ότι δεν υπάρχει θέμα, έχει λυθεί και θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να πληρώνονται στη ΔΕΥΑΚ. Τον περασμένο μήνα απολύθηκαν κι έφυγαν οριστικά. Ποιος έλεγε ψέματα και ποιος αλήθεια και ποιος αμφισβητούσε τις πληροφορίες μου ότι θα φύγουν;», είπε και μάλιστα τόνισε πως «αυτό είναι «καταγγελία κι όχι απλώς ερώτηση».

Σε απάντησή του ο Νίκος Δημητριάδης, ενημέρωσε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τα άτομα αυτά εργαζόταν κανονικά όμως η μισθοδοσία δεν υπογραφόταν από την αρμόδια υπηρεσία κι όταν ρώτησε τον προϊστάμενο του λογιστηρίου γιατί συμβαίνει αυτό του είπε ότι η πρόσληψη είναι παράνομη. «του ζήτησα να μου πει το ίδιο πράγμα και εγγράφως όπως και έγινε. Έτσι κάλεσα τα άτομα αυτά, τους απέλυσα και τους είπα να πάνε στα δικαστήρια για το θέμα».

Όμως προκειμένου να μην μείνει στον «αέρα» το περί «παράνομης πρόσληψης» ο κ. Εριφυλλίδης ρώτησε το «από πότε; Σας το είπε ο υπάλληλος ως όφειλε; Ή επί 4,5 χρόνια σας κορόιδευε;».

Τελικά επενέβη και ο κ. Σιμιτσής που επιβεβαίωσε ότι τα περί παράνομης πρόσληψης ισχύουν από 1-1-2011 και ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ σε έντονο ύφος, αισθάνθηκε δικαιωμένος γιατί όπως υπογράμμισε «οι ερωτήσεις μου δεν ήταν στον αέρα, όταν χτυπούσα καμπανάκι για τους εννέα αυτούς υπαλλήλους…».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε αμέσως μετά πως «ό,τι δικαίωμα έχουν μπορούν να το ασκήσουν δικαστικά. Τους θέλαμε γιατί ήταν εργατικοί και σε ειδικότητες που είχαν έλλειψη, ενώ είχαν ηλικίες που δίνουν προοπτική στην επιχείρηση που σήμερα ένα 70% των υπαλλήλων είναι άνω των 50-60 ετών και δεν μπορούν να διατεθούν σε ιδιαίτερα σκληρές εργασίες».


Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
liotaki@evdomi.gr


Πηγή: http://www.evdomi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε απογραφή όλων των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων προχωρά η κυβέρνηση

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ





Παρότι εκ πρώτης όψεως το μέτρο φαίνεται και είναι απαραίτητο, οι ανάπηροι φοβούνται για την τύχη τους από τη στιγμή που οι επιτροπές επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων κυριολεκτικά πετσοκόβουν τα πάντα «θεραπεύοντας» με το ζόρι τους ασθενείς

Την απογραφή όλων των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων σχεδιάζει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο «τον εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής τους». Όπως εκτιμάται, κάθε χρόνο συνολικά δίνονται 6 δις ευρώ για προνοιακά επιδόματα, τα οποία λαμβάνουν πάνω από 1.200.000 δικαιούχοι από όλους τους φορείς. Αυτό που θέλει να ελέγξει το κράτος, είναι εάν κάποιοι δικαιούχοι παίρνουν για τον ίδιο λόγο επίδομα από διαφορετικούς φορείς. Σύμφωνα µε το σχέδιο που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης, Υγείας Α. Λοβέρδος και Μ. Τιµοσίδης και Απασχόλησης Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουµάνης, η απογραφή όσων λαμβάνουν επιδόματα θα γίνει μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

Επίσης, όσοι λαμβάνουν επιδόματα μέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να απογραφούν για αυτό και κάποια στιγμή θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο. Για την απογραφή θα πρέπει να προσέλθουν είτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδομένων και να υπάρχει σαφής εικόνα «ποιος φορέας δίνει τι».

Σήμερα, προνοιακά επιδόματα δίνουν τρία υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς τους, Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση να προσέλθουν για απογραφή. Για την απογραφή θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο 3 – 4 μηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Όταν δημιουργηθεί η βάση δεδομένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήματα στο δημόσιο, αλλά θα διακοπή αυτόματα η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος,

Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Εκτός από την απογραφή από φθινόπωρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου το οποίο θα ελέγχει τις περιπτώσεις αναπηρίας. Πρόκειται για το λεγόμενο ΚΕΠΑ, Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στον Νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Κέντρο θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε όλα τα νέα αιτήματα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί. Με το νέο αυτό σύστημα, στόχος είναι να σταματήσουν τα φαινόμενο διαφθοράς. Εκτός από την αλλαγή αυτή θα γίνουν και δειγµατοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν περάσει ήδη από τις αντίστοιχες επιτροπές.

Σφαγή στις επιτροπές ελέγχου αναπηρίας


Τον βίο αβίωτο φαίνεται ότι κάνουν οι επιτροπές που επανεξετάζουν τις υποθέσεις των αναπηρικών συντάξεων, με απώτερο σκοπό να μειώσουν τους δικαιούχους. Όπως τόνισε μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γίνεται πραγματικά «σφαγή» και το χειρότερο είναι ότι οι ίδιοι γιατροί που έβγαλαν τα ποσοστά αναπηρίας στα άτομα που περνούν από επιτροπή, σήμερα προσπαθούν να τους πείσουν ότι η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί ή έχει σταθεροποιηθεί. Μιλάμε για πραγματική κοροϊδία. Υπάρχουν περιπτώσεις πολυανάπηρων, που οι επιτροπές έβγαλαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και σήμερα τους βγάζουν ποσοστό 50%, ενώ η κατάσταση της υγείας τους είναι ίδια, σύμφωνα και με πορίσματα των ίδιων αλλά και άλλων γιατρών. Όπως είναι προφανές, εκτελούν εντολές εξ’ άνωθεν, για να κόψουν τους δικαιούχους των αναπηρικών συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων που σήμερα είναι 700.000 σε 300.000. Δυστυχώς για πάρα πολλούς δικαιούχους, η σύνταξη και το επίδομα είναι το μοναδικό τους εισόδημα και χωρίς αυτά δεν μπορούν να ζήσουν. Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα από ανάπηρους που διαμαρτύρονται γιατί οι επιτροπές τους μείωσαν το ποσοστό αναπηρίας, ενώ η κατάστασή τους είναι χρόνια. Την ίδια ταλαιπωρία βιώνουν και τα άτομα με αναπηρία που η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Όταν λείπει από ένα άτομο το πόδι, δεν είναι δυνατό να φυτρώσει... η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη, γιατί πρέπει να περνά συνεχώς από επιτροπές;;» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Κρεμμύδας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι με την φιέστα των παραολυμπιακών αγώνων εξανεμίστηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή, το κράτος κόβει από τους ανάπηρους το μοναδικό τους εισόδημα.. 


Αναστασία ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
evdoanap@yahoo.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχει κέντρο αλλά δεν λειτουργεί!



Επιστολή διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ενώ υπάρχει, δεν λειτουργεί το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης στο νοσοκομείο της Ρόδου, απέστειλε στον Υπουργό Υγείας η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου.

Η διαμαρτυρία δημοσιοποιήθηκε επίσης στους υφυπουργούς Υγείας, στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σε όλους τους δημάρχους και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ,
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου υπάρχει ένα πλήρες εξοπλισμένο Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης το οποίο παραμένει κλειστό την ώρα που οι ανάγκες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι αυξημένες και δυστυχώς προωθούνται στα Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των αναπήρων των οικογενειών τους και την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστών ταμείων.

Δίπλα ακριβώς στο νοσοκομείο λειτουργεί και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που όμως δεν μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες πέρα από τα προβλήματα που έχει λόγω έλλειψης οργανισμού λειτουργίας και επιστημονικού προσωπικού.

Σας παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αρχίσει να λειτουργήσει άμεσα το τμήμα της Φυσικής Αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Για το δ.σ.
Ο πρόεδρος
Ζηδιανάκης Μανώλης
Η γραμματέας
Τσιβγούλη Μαρία (Μάρμω)”


Διαβάστε περισσότερα...

Κέρκυρα: Θα γίνουν οι κατασκηνώσεις σε Γουβιά και Βίδο



Τελικά και το φετινό καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις τόσο στα Γουβιά όσο και στο Βίδο, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Κέρκυρας.

Η ανακοίνωση με το πρόγραμμα της κατασκηνωτικής περιόδου έχει ως εξής:

Α) Από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011 λειτουργεί Γραφείο Δημοτικών Κατασκηνώσεων, στο ισόγειο του Δημαρχείου (Σαν Τζιάκομο), για τη διευκόλυνση του κοινού ενόψει της έναρξης της κατασκηνωτικής περιόδου 2011.
Θα λειτουργήσουν τρεις κατασκηνωτικές περίοδοι:
1. Α’ Παιδική 1/8 – 7/8 (παιδιά 7 – 9 ετών)
2. Β’ Παιδική 9/8 – 16/8 (παιδιά 7 – 9 ετών)
3. Γ’ Παιδική 19/8 – 26/8 (παιδιά 10 – 12 ετών).

Β) Ο Δήμος Κέρκυρας ανέλαβε επίσης την λειτουργία και διοργάνωση των Παιδικών Κατασκηνώσεων, έχοντας εγκαίρως προβλέψει τη διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε μετά την σχετική απόφαση του υπουργείου, βάσει της οποίας η αρμοδιότητα περνάει στους Δήμους της χώρας.
Η λειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων «Σταμάτιος Δεσύλλας» του κρατικού προγράμματος στα Γουβιά θα περιλαμβάνει και 15νθημερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑμΕΑ.

Γ) Ο Δήμος Κέρκυρας στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής του πολιτικής πρόκειται να υλοποιήσει το «πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης» στο Διεθνές Κατασκηνωτικό Κέντρο στο Βίδο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι αφενός η εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων όσο και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
Κατανοώντας την έλλειψη ελεύθερου χρόνου που απασχολεί τους εργαζόμενους γονείς και ανταποκρινόμενος στην επίλυση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, αποφάσισε την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που θα λάβουν μέρος σε κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, το οποίο περιλαμβάνει αθλητικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, περιβαλλοντικές – πολιτιστικές περιηγήσεις κ.α.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από 1η Αυγούστου έως την 27η Αυγούστου. Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή. Ώρες λειτουργίας: 8πμ. – 3μ.μ.
Η επιλογή των παιδιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα γίνει με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (εφόσον ο αριθμός είναι μεγαλύτερος της δυνατότητας φιλοξενίας).

Οι αιτήσεις και για τα τρία προγράμματα θα κατατίθενται στο αρμόδιο γραφείο, στο ισόγειο του Δημαρχείου (Σαν Τζιάκομο). Για εγγραφές και περισσότερες λεπτομέρειες οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο 2661.023056 (αρμόδιος υπάλληλος Γ. Γραμμένος).


Διαβάστε περισσότερα...

Τρέχουν να προλάβουν 90 εκατ. ευρώ για την Υγεία – Στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης


Ανέτοιμοι είναι οι περισσότεροι φορείς Υγείας της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, όσον αφορά στην προεργασία τους σε έργα που χρειάζονται για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013!
Όπως διαπιστώθηκε στην προχθεσινή (Σάββατο 16/7)ευρεία σύσκεψη των υφυπουργών Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και Χρήστου Αηδόνη με εκπροσώπουςφορέων των πέντε νομών της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφ. Ενότητας Καβάλας, οι εντάξεις των έργων προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης προειδοποίησε με απένταξη έργων αν οι καθυστερήσεις των φορέων συνεχιστούν!

Στη σύσκεψη, όπου πήραν μέρος στελέχη του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Αντιπεριφερειάρχες και Δήμαρχοι της Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και οι επικεφαλής των Νοσοκομείων και των θεραπευτηρίων των πέντε νομών της Περιφέρειας, καθώς και ο κυβερνητικός βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής, εξετάστηκαν τα προβλήματα ανά νομό, προσδιορίστηκαν οι υστερήσεις ανά νοσηλευτικό ίδρυμα και δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα προλάβουν οι φορείς να αξιοποιήσουν τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Περιφέρεια Α.ΜΑ.-Θ. στον τομέα της Υγείας από το ΕΣΠΑ.

Στη διαδικασία, που γίνεται για πρώτη φορά και έδωσε λύσεις και καθοδήγηση σε πρακτικό επίπεδο, οι υπεύθυνοι των φορέων Υγείας έθεταν τα προβλήματα και τις απορίες τους προς το προεδρείο (Μ. Τιμοσίδης, Χρ. Αηδόνης, Α. Γιαννακίδης) και είτε έπαιρναν απευθείας απαντήσεις είτε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (που ήλθαν από την Αθήνα στην Καβάλα ειδικά για τον σκοπό αυτό) έδιναν συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το δέον γενέσθαι, ώστε να απεμπλακούν οι φορείς από εμπόδια και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους.
Για αρκετά από τα έργα δεν υπάρχουν καν μελέτες ή εγκρίσεις σκοπιμότητας, δεν έχουν οριστεί δικαιούχοι ή φορείς υλοποίησης ή δεν έχουν υποβληθεί τεχνικά δελτία.

Ειδικότερα για τους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης εξετάστηκαν οι ανάγκες των τριών νοσοκομείων, αλλά και των κατά τόπους κέντρων Υγείας, σε υποδομές και ιατρο-τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το Νοσοκομείο Καβάλας
Όσον αφορά στο Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου (κόστους 1.000.000 ευρώ), ενώ η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού(κόστους 483.000 ευρώ βρίσκεται προς έλεγχο για ένταξη στο ΠΠΥ 2011. Τα υποστηρικτικά έργα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου (επέκταση χώρου στάθμευσης κ.α., κόστους 3.000.000 ευρώ, δεν είναι επιλέξιμα από το ΠΕΠ!
Όσον αφορά στην προμήθεια ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Θάσου υπάρχουν εγκρίσεις σκοπιμότητας, αλλά απομένει η ένταξή τους στο ΠΠΥ 2011.
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Παραλίας Οφρυνίου (Τούζλας), προϋπολογισμού2.244.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον δήμο Παγγαίου και τη ΔΕΠΑΝΟΜ, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο εκπόνησης μελέτης, ενώ εκκρεμούν η έγκριση σκοπιμότητας και η υπουργική απόφαση ορισμού Φορέα Υλοποίησης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (που ήταν παρόντες στην προχθεσινή ευρεία συνάντηση), οι δυο φορείς έχουν βάλει τα θεμέλια μεταξύ τους συνεργασίας, ώστε να δημιουργηθεί ποιοτική Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο «γιαπί» της περιοχής του Αγίου Σίλα (φωτό).
Εκπόνηση μελέτης απαιτείται για την αναβάθμιση υποδομών εργαστηρίων κ.α., καθώς και για τη δημιουργία ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ΑΜΕΑ στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, ενώ είναι υπό έγκριση το έργο αναβάθμισης των χώρων της Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος».

Το Νοσοκομείο Δράμας
Αρκετά ικανοποιημένος αποχώρησε από τη σύσκεψη ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας Μιχάλης Χρυσομάλλης, αφού φαίνεται πως βρίσκεται σε δρόμο υλοποίησης η ενίσχυση του ιδρύματος με ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, αξίας ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, καθώς και με έξι νέα ασθενοφόρα (που θα εξυπηρετήσουν και τα Κέντρα Υγείας του νομού Δράμας).
Ερωτηματικό αποτελεί, πάντως, το πόσο γρήγορα θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για το νέο Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Δράμας (προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ), αφού οι ρυθμοί της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Υγείας στην Αθήνα δεν είναι οι επιθυμητοί.

Το Νοσοκομείο Ξάνθης
Τέλος, για το Νοσοκομείο Ξάνθης αποκλείστηκε η κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου στο Εύλαλο, καθώς διαπιστώθηκε πρόβλημα με το οικόπεδο, στο οποίο επρόκειτο να ανεγερθεί, ενώ απαιτείται η εκπόνηση μελετών για κτιριακές υποδομές στα Κέντρα Υγείας του νομού. Σε καλό δρόμο, όμως, είναι η προμήθεια ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού (κόστους 2.000.000 ευρώ) και αξονικού τομογράφου (αξίας 350.000 ευρώ).
Η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης εντάσσει στο ΕΣΠΑ την προμήθεια 14 ασθενοφόρων για τα κατά τόπους παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Όπως αποφασίστηκε, η σύσκεψη θα επαναληφθεί σε έναν μήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος που θα έχει συντελεσθεί στο μεταξύ, αναφορικά με την προετοιμασία των φορέων.


Διαβάστε περισσότερα...

Υποστελέχωση της Πρόνοιας Ξάνθης καταγγέλλει η Ε.Σ.Α.με.Α.



Τις παραλείψεις που ακόμη σημειώνονται στη στελέχωση «Καλλικρατικών» Δήμων με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, καταγγέλλει για ακόμη μία φορά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππα, και Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη.

Όπως τονίζεται σε επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς, σε πολλούς Δήμους δεν είχαν μεταταχθεί στο σύνολό τους οι υπάλληλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που ήταν αρμόδιοι για την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, με συνέπεια τη μη έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους και στην άσκοπη ταλαιπωρία όχι μόνο των ατόμων με αναπηρία αλλά και των υπαλλήλων που καλούνταν να ανταποκριθούν στο έργο τους.

Εν μέσω θερινής περιόδου, και ενώ σε άλλους Δήμους, έγιναν οι απαραίτητες τροποποιητικές ενέργειες, και στελεχώθηκαν με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό (των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων) το πρόβλημα παραμένει άλυτο στο Δήμο Ξάνθης, παρ' όλο που από τις 25 Μαρτίου 2011 έχει αποστείλει έγγραφο στο οποίο απεικονίζεται ανάγλυφα η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

Το έγγραφο αυτό ακολουθεί και έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών στις 16/3/2011 προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, η οποία καλείται να εξετάσει άμεσα τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή του Δήμου Ξάνθης και να διορθώσει τυχόν παραλείψεις. Για άγνωστη αιτία, οι 17 έμπειροι υπάλληλοι της πρώην Ν.Α. Ξάνθης, δεν μετατάχθηκαν ποτέ, στο σύνολό τους!

Ο Δήμος Ξάνθης αναμένει τις ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραμένοντας με τους λιγοστούς υπαλλήλους που αναφέρονται στο από Φεβρουάριο έγγραφό του. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επτά υπάλληλοι που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο μειώνονται από 1ης Αυγούστου σε πέντε.

Η Συνομοσπονδία ζητεί την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων, ώστε να επιλυθεί οριστικά το θέμα που απασχολεί το τμήμα καταβολής προνοιακών επιδομάτων του Δήμου Ξάνθης.

Διαβάστε περισσότερα...

Με 48 θέματα πριν την … παραλία το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων

Με 48 θέματα στην ημερήσια διάταξη πραγματοποιείται η 3η μέσα στον Ιούλιο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων την ερχόμενη Πέμπτη στις 8 το βράδυ. Πρόκειται για το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν τις …καλοκαιρινές διακοπές των δημοτικών συμβούλων.



Στα θέματα της συνεδρίασης, πρώτο-πρώτο φιγουράρει στην λίστα αυτό που αφορά το αίτημα της παράταξης «Φυσάει Κόντρα», με τίτλο «Ολοκληρωμένη πρόταση για την κίνηση με ποδήλατο στην πόλη και για την κατασκευή ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων», που έχει αναβληθεί δύο φορές.

Τα υπόλοιπα θέματα, της συνεδρίασης είναι:

• Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2011

• Επιστροφή ποσού 300 ευρώ στην Nona Euglena ως αχρεωστήτως εισπραχθέν

• Έγκριση επιστροφής ποσών που κατατέθηκαν σαν εγγύηση καλής εκτέλεσης των όρων χορήγησης αδειών ανέγερσης-ανακαίνισης οικοδομών σε διάφορα σημεία της πόλης

• Συμψηφισμός δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από και προς τον ΟΤΑ λόγω πράξης επιβολής εισφοράς σε χρήμα και οφειλής λόγω αποζημιώσεως της ιδιοκτησίας Γεωργίου Μπρέλλα του Λεωνίδα στην περιοχή Γέφυρα Πάσχου ΙΙ( επιστροφή ποσού 1.050,33 ευρώ)

• Έγκριση μετακινήσεων Δημάρχου εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους

• Έγκριση δαπάνης για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στην Δημοτική Ενότητα Φαλώρειας

• Έγκριση διάθεσης και ψήφισης πίστωσης για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Τοπική κοινότητα Ράξας

• Έγκριση διάθεσης και ψήφισης πίστωσης για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Τοπική κοινότητα Βαλτινού

• Λήψη απόφασης για τη σύσταση Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής με τίτλο «Κομβικό Σημείο Επαφής(ΚΟΣΕ)»

• Έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) για ΑμεΑ Δήμου Τρικκαίων» στην πρόσκληση 041 του Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013

• Έγκριση αποδοχής της υπ’αριθμ.7123/04-08-2009 απόφαση ένταξης της πράξης με τίτλο «Υπογείωση τμημάτων επιφανειακού Αρδευτικού Δικτύου Δ. Παραληθαίων» στο Μέτρο 3.2.1. του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και των υπ’αριθμ.1551/30-03-2010 και 5046/06-08-2010 αποφάσεων τροποποίηση της αλλά και αποδοχής της πίστωσης και των όρων που αναλυτικά αναφέρονται σε αυτές

• Έγκριση υποβολής του Δήμου Τρικκαίων στο πρόγραμμα με τίτλο «Αστικές Βιοκλιματικές Αναπλάσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής».

• Έγκριση αποδοχής της απόφασης ένταξης της πράξης «Καινοτόμο σύστημα εξοικονόμησης πόρων στο Δήμο Τρικκαίων» στο ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και στην έγκριση διεξαγωγής διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού

• Έγκριση ανανέωσης συνδρομής εφημερίδων, περιοδικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για το έτος 2011

• Έγκριση μεταβίβασης των τηλεπικοινωνιακών γραμμών της εταιρείας Vodafone

• Έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο «Ανάδειξη της περί των τειχών του κάστρου της πόλης περιοχής » στην Πρόσκληση 045 με Δράση: «Ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς και χώρων με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Άξονα Προτεραιότητας 4: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Θεσσαλίας.

• Τροποποίηση της υπ. αριθ. 400/2010 ΑΔΣ προς την εξουσιοδότηση Δημάρχου Τρικκαίων για την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου

• Έγκριση έκθεσης εσόδων-εξόδων Α΄ και Β΄ τριμήνου 2011 για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού έτους 2011

• Έγκριση της αριθμ.22/2011 Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων περί «Αποκατάσταση ιδιοκτησίας Πέτρου Πολύζου στην Πολεοδομική Ενότητα Σαράγια».

• Έγκριση της αριθμ.101/2011 Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων περί «Συμβιβαστικής αποζημίωσης του Δήμου Τρικκαίων για προσκύρωση δημοτικής έκτασης στην ιδιοκτησία Λάζου Βασιλείου, Ευσταθίας και Αικατερίνης, στην περιοχή Αριστερά οδού Καλαμπάκας»

• Έγκριση της αριθμ.19/11 Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής περί «Τροποποίησης Σχεδίου Διανομής του οικισμού Κρηνίτσας του Δήμου Τρικκαίων

• Έγκριση της αριθμ.111/2011 Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων περί «Συμβιβαστικής αποζημίωσης του Δήμου Τρικκαίων από την ιδιοκτησία Γιαννούλα Κωνσταντινιάς του Κων/νου στην περιοχή Γ. Πάσχου-τμήμα ΙΙ για προσκύρωση δημοτικής έκτασης»

• Έγκριση της αριθμ.112/2011 Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων περί «Χρηματικής αποζημίωσης ιδιοκτησίας Μπερντέ Χρήστου του Αντωνίου στην Πολεοδομική Ενότητα Δεξιά οδού Καλαμπάκας

• Έγκριση της αριθμ.113/2011 Απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρικκαίων περί «Ανταλλαγής οικοπέδου ιδιοκτησίας Βασιλικής Γρηγορίου Ζιάκα, Γεωργίου Ταμπουρά, επί της οδού Ελληνικού Στρατού, στο Ο.Τ.309»

• Εξέταση αίτησης της επιχείρησης ΠΡΟΒΟΛΗexpo περί παραχώρησης χώρου για την λειτουργία της Εμπορικής έκθεσης «14ο Επιχειρηματικό Πανόραμα Τρίκαλα 2011»

• Λήψη απόφασης επί ιδιοκτησιακού καθεστώτος οικοπέδου 1015Α (Χώρος Αστυνομίας)

• Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων

• Τροποποίηση κανονισμού λειτουργίας της ετήσιας εμποροπανήγυρης, σύμφωνα με την αριθμ 28/2011 Απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων

• Λήψη απόφασης επί της αριθμ.7/2011 Απόφασης της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλων Καλυβίων, περί «Κατάρτισης του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλων Καλυβίων»

• Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου, «Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Μ. Κεφαλόβρυσο» του πρώην Δήμου Τρικκαίων

• Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής Παραλαβής του έργου «Αποπεράτωση Αξιοποίησης Παλαιών Αποθηκών στο Δ.Δ. Κεφαλόβρυσου

• Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Επέκταση κερκίδων Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Τρικκαίων»

• Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μονής»

• Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου «Ασφαλτοστρώσεις Δήμου Παληοκάστρου»

• Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Εστιαιώτιδας»

• Έγκριση τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος

• Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, «Κατασκευή πεζοδρομίων Δήμου Εστιαιώτιδας»

• Έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου, «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Τρικκαίων 2010-2011»

• Έγκριση υποβολής πρότασης για το έργο «Περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή παλαιών φυλακών Τρικάλων-Σύνδεση με ποταμό Ληθαίο»

• Αποδοχή και έγκριση της υπ΄ αριθμ. 14/10-6-2011 απόφασης του Δ.Σ. – ΟΕΚ που αντικαθιστά προηγούμενη απόφαση, την αριθμ. 29/2010, η οποία αφορούσε την σύναψη σύμβασης με το Δήμο Τρικκαίων για τη χρηματοδότηση του έργου «Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων του οικισμού του Ο.Ε.Κ. ΤΡΙΚΑΛΑ VI (ΣΩΤΗΡΑ)»

• Λήψη απόφασης για αποζημίωση Προέδρου και μελών Δ.Σ. της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης «ΔΕΚΑ» Τρικάλων

• Έγκριση και ψήφιση του Κανονισμού Οργάνωσης Εσωτερικών Υπηρεσιών της Κοινωφελούς ΔΕΚΑ Τρικάλων

• Έγκριση τροποποίησης προϋπολογισμού έτους 2011 της Κοινωφελούς ΔΕΚΑ Τρικάλων.

• Έγκριση και ψήφιση Ισολογισμού-Αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2010 και έκθεσης Πεπραγμένων της Κοινωφελούς ΔΕΚΑ Τρικάλων

• Έγκριση κανονισμού προμηθειών της Δ.Ε.Υ.Α Τρικάλων

• Τροποποίηση εν μέρει της υπ. αριθμ. 85/2010 ΑΔΣ, στο μέρος που αφορά το CINE-CAFE

• Έγκριση του κανονισμού λειτουργίας ομάδας άρδευσης Πλατάνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Σπάει στα δύο ο ΟΤΕ με νομοσχέδιο

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών: Μέσω της Κομισιόν η ΕΕΤΤ θα μπορεί να επιβάλλει τον λειτουργικό διαχωρισμό κάθε εταιρείας με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.




Το «σπάσιµο» του ΟΤΕ σε υποδοµή (δίκτυο) και λειτουργία (εκµετάλλευση) µπορεί να επιβάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ), σύµφωνα µε το πολυνοµοσχέδιο-«σκούπα» για τις τηλεπικοινωνίες του υπουργείου Υποδοµών που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήµα».

Το πολυσέλιδο σχέδιο νόµου, το οποίο ενσωµατώνει πλήθος ρυθµίσεων για την τηλεπικοινωνιακή αγορά, µετατρέπει την ΕΕΤΤ σε «υπερ-επιτροπή» ανταγωνισµού που θα µπορεί να επιβάλλει µεταξύ άλλων τον λειτουργικό διαχωρισµό των επιχειρήσεων µε δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Πρώτο – και µοναδικό προς στιγµήν – υποψήφιο «θύµα» αυτής της ρύθµισης είναι ο ΟΤΕ, καθώς διαθέτει στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και του ∆ιαδικτύου πλήρη υπεροχή έναντι του ανταγωνισµού, καθώς κουβαλά ως «προίκα» από την εποχή του κρατικού µονοπωλίου το δίκτυο σταθερών τηλεπικοινωνιακών υποδοµών της χώρας, το οποίο «δανείζονται» και οι εναλλακτικοί πάροχοι προκειµένου να επιχειρήσουν εµπορικά.


Ο λειτουργικός διαχωρισμός

Όταν η ΕΕΤΤ καταλήξει στο συµπέρασµα ότι µια σειρά ρυθµιστικές υποχρεώσεις «απέτυχαν να εξασφαλίσουν αποτελεσµατικό ανταγωνισµό και υφίστανται σηµαντικά προβλήµατα ανταγωνισµού ή και αποτυχίες της αγοράς όσον αφορά τη χονδρική παροχή προϊόντων πρόσβασης, µπορεί, ως εξαιρετικό µέτρο, να επιβάλει την υποχρέωση σε καθετοποιηµένες επιχειρήσεις να µεταφέρουν τις δραστηριότητες χονδρικής παροχής προϊόντων πρόσβασης σε επιχειρησιακή µονάδα που λειτουργεί ανεξάρτητα». «Η εν λόγω επιχειρησιακή µονάδα προµηθεύει προϊόντα και υπηρεσίες πρόσβασης σε όλες τις επιχειρήσεις, συµπεριλαµβανοµένων άλλων επιχειρησιακών µονάδων της µητρικής εταιρείας, στα ίδια χρονικά περιθώρια, µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, συµπεριλαµβανοµένου του επιπέδου τιµής και υπηρεσίας, και µέσω των ίδιων συστηµάτων και διαδικασιών» αναφέρεται στο επίµαχο άρθρο 53 του νοµοσχεδίου.

Όταν η ΕΕΤΤ πρόκειται να επιβάλει την υποχρέωση λειτουργικού διαχωρισµού υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία περιλαµβάνει τη σχετική τεκµηρίωση, από την οποία προκύπτει ότι «οι προοπτικές για αποτελεσµατικό και βιώσιµο ανταγωνισµό υποδοµών εντός ευλόγου χρονικού διαστήµατος είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες», καθώς και την ανάλυση των εκτιµωµένων επιπτώσεων στην επιχείρηση, στον κλάδο, στους εργαζοµένους και στους καταναλωτές και την ανάλυση των λόγων για τους οποίους λαµβάνεται η εν λόγω απόφαση. Μάλιστα το σχέδιο µέτρου θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων τον προσδιορισµό των στοιχείων ενεργητικού της ανεξάρτητης επιχειρηµατικής µονάδας, καθώς και τα προϊόντα ή υπηρεσίες που θα προµηθεύει, τις αναγκαίες οργανωτικές ρυθµίσεις για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του προσωπικού που θα απασχολείται εκεί, τους κανόνες λειτουργίας και πρόγραµµα παρακολούθησης, το οποίο θα περιλαµβάνει τη δηµοσίευση ετήσιας έκθεσης.

Το σχέδιο νόµου προβλέπει επίσης τον εθελούσιο διαχωρισµό επιχειρήσεων µε σηµαντική ισχύ στην αγορά, οι οποίες «προτίθενται να µεταβιβάσουν στοιχεία του τοπικού τους δικτύου πρόσβασης ή σηµαντικό µέρος αυτού σε διακριτή νοµική οντότητα υπό διαφορετική ιδιοκτησία ή να ιδρύσουν ανεξάρτητη επιχειρηµατική µονάδα προκειµένου να παρέχουν σε επιχειρήσεις λιανικής, συµπεριλαµβανοµένης και της δικής τους λιανικής µονάδας, ισοδύναµα προϊόντα πρόσβασης».

Η δεσπόζουσα θέση στην αγορά

Το άρθρο 41 του νοµοσχεδίου ορίζει πως «µια επιχείρηση θεωρείται ότι κατέχει σηµαντική ισχύ σε µια αγορά εφόσον ατοµικά ή σε συνεργασία µε άλλες επιχειρήσεις βρίσκεται σε θέση ισοδύναµη προς δεσπόζουσα, δηλαδή βρίσκεται σε θέση οικονοµικής ισχύος που της επιτρέπει να συµπεριφέρεται, σε σηµαντικό βαθµό, ανεξάρτητα από τους ανταγωνιστές, τους πελάτες και τους καταναλωτές». «Αν µια επιχείρηση έχει σηµαντική ισχύ σε µια συγκεκριµένη αγορά (πρώτη αγορά), είναι δυνατόν να οριστεί ως έχουσα σηµαντική ισχύ και σε µια στενά συνδεδεµένη µε αυτήν αγορά (δεύτερη αγορά) αν οι δεσµοί µεταξύ των δύο αγορών είναι τέτοιοι ώστε να είναι δυνατή η εκµετάλλευση της ισχύος στην πρώτη αγορά στο πλαίσιο της δεύτερης αγοράς, µε αποτέλεσµα την ενδυνάµωση της θέσης ισχύος της επιχείρησης. Κατά συνέπεια, είναι δυνατόν να ληφθούν... επανορθωτικά µέτρα µε στόχο την αποτροπή της εκµετάλλευσης αυτής» σηµειώνεται.

«Οι κάθετα ολοκληρωµένοι όµιλοι δηµοσίων επιχειρήσεων, στους οποίους εντάσσονται επιχειρήσεις που παρέχουν δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις υπέρ των δικών τους δραστηριοτήτων εφόσον κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.

Περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη ρύθμιση


Σύμφωνα το σχέδιο νόμου, η ΕΕΤΤ ενισχύεται ακόμη περισσότερο στον ρυθμιστικό της ρόλο, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιβολή υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Έτσι στόχος είναι η αποφυγή χρέωσης υπερβολικών τιμών, η μη παρεμπόδιση της εισόδου νεοεισερχομένων στην αγορά, η μη πρόκληση στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό μέσω ιδιαίτερα χαμηλών τιμών για τηνπροσέλκυση πελατών και η μη παροχή με αθέμιτο τρόπο προνομίων σε τελικούς χρήστες. Η ΕΕΤΤ θα μπορεί να επιβάλλει μέτρα περιορισμού στις τιμές λιανικής και στα τιμολόγια εν γένει αλλά και υποχρεώσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και λογιστικού διαχωρισμού σε ό,τι αφορά την πρόσβαση και τη διασύνδεση, καθώς και την πρόσβαση και χρήση ειδικών ευκολιών δικτύου για την ισότιμη συμμετοχή κάθεεπιχείρησης στην αγορά.

uni03A9στόσο αφήνεται και ένα «παραθυράκι» στις κανονιστικές ρυθμίσεις καθώς η ΕΕΤΤ θα μπορεί, προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, «μεταξύ άλλων και σε δίκτυα επόμενης γενιάς», να λάβει υπόψη της τις εν λόγω επενδύσεις και να επιτρέπει έναν «εύλογο συντελεστή απόδοσης επί ενός επαρκούς επενδεδυμένου κεφαλαίου συνεκτιμώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο δικτύου». uni0394ηλαδή, θα μπορεί να χαλαρώνει τη ρύθμιση αν η εταιρεία προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση.

Θέσπιση καθολικής υπηρεσίας

Τ ο νοµοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση της καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή την κατ’ ελάχιστον εγγυηµένη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και την κάλυψη για ολόκληρη τη χώρα. Οι επιχειρήσεις που θα παρέχουν καθολική υπηρεσία θα καθορίζονται µε απόφαση της ΕΕΤΤ, ενώ όροι, προϋποθέσεις κτλ. θα τεθούν µε απόφαση του υπουργού Υποδοµών. Η καθολική υπηρεσία «µεταφράζεται» σε παροχή πρόσβασης σε σταθερές θέσεις, παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών, υπηρεσίες τηλεφωνητή και πληροφοριών καταλόγου, κοινόχρηστα τηλέφωνα και σηµεία πρόσβασής τους, ειδικά µέτρα για χρήστες µε αναπηρία και εξασφάλιση προσιτών τιµολογίων. Ο τρόπος χρηµατοδότησης της καθολικής υπηρεσίας θα καθοριστεί µε κοινή απόφαση των υπουργών Υποδοµών και Οικονοµικών. Επίσης το νοµοσχέδιο φέρνει δρακόντειους κανονισµούς στα δικαιώµατα των καταναλωτών και στις υποχρεώσεις των εταιρειών ενισχύοντας την ΕΕΤΤ σε θέµατα ποιότητας και διαθεσιµότητας παρεχοµένων υπηρεσιών και διευκόλυνσης αλλαγής παρόχου. Επίσης εισάγει κοινοτικές οδηγίες, ρυθµίζει θέµατα συχνοτήτων και ραδιοσυχνοτήτων, καθορίζει προϋποθέσεις συνεγκατάστασης των δικτύων, εγκατάστασηςτηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στην ΕΕΤΤ να επιλύσει διαφορές µεταξύ επιχειρήσεων, να ασκεί διαιτησία, να ελέγχει την ακεραιότητα των δικτύων και να πιστοποιεί τον εξοπλισµό τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Στόχος η προσβασιμότητα του νομού Ροδόπης για ΑΜΕΑ


Η μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα του νομού Ροδόπης για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) αποτελεί τον βασικό στόχο της κοινωνικής λειτουργού Βασιλικής Χατζοπούλου, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο εργάζεται στον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα “Περπατώ” του νομού Ροδόπης.
Η κ. Χατζοπούλου επιλέχθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος “Vodafone World of Difference”, να προσφέρει εθελοντική εργασία στον “Περπατώ” για ένα έτος, ενώ το κόστος της μισθοδοσίας της καλύπτει η Vodafone.
“Προσωπικά θεωρώ ότι η βασικότερη συμβολή μου στο έργο του συλλόγου ήταν μέχρι τώρα η προσβασιμότητα των ΚΤΕΛ Ροδόπης. Ήδη τέσσερα μικρά λεωφορεία των 18 θέσεων είναι προσβάσιμα για ΑΜΕΑ, ενώ στόχος είναι να βρεθεί τρόπος να καταστούν προσβάσιμα όλα τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ”, δήλωσε στη “Μ” η κ. Χατζοπούλου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η καλή πρακτική του ΚΤΕΛ Ροδόπης να μεταφερθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Αλλά και το κάμπιγκ Φαναρίου έχει αποκτήσει προσβασιμότητα και ήδη οικογένειες με ΑΜΕΑ παραθερίζουν εκεί.
Κατά τους πρώτους μήνες εργασίας της η κ. Χατζοπούλου εξασφάλισε για τον δήμο Κομοτηνής χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος για τη συντήρηση των ήδη υπαρχουσών και την κατασκευή νέων ραμπών σε διαδρομή τριών χιλιομέτρων σε νέο οικισμό της πόλης. Παράλληλα, έχει αρχίσει την αναζήτηση πόρων με σκοπό να γίνουν προσβάσιμα όλα τα καταστήματα της κεντρικής αγοράς, ενώ πραγματοποιεί συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να γίνουν προσβάσιμοι και οι τόποι λατρείας της πόλης.
Έχει εξυπηρετήσει επίσης 181 περιπτώσεις ατόμων με κινητική αναπηρία προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ έχει συμβάλει στη δημιουργία ομάδας συμβουλευτικής για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τις οικογένειές τους, με την εθελοντική εργασία ψυχολόγου.“Είναι πολύ σημαντικό για μένα που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω αυτό που θέλω και να πληρώνομαι παράλληλα, καθώς έχω τη δυνατότητα να αφιερώνω όλο μου τον χρόνο στον σύλλογο”, ανέφερε η κ. Χατζοπούλου.

ΜΠ.Κ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προκαλεί ο Chris Brown


undefined

O Chris Brown έχει αναστατώσει τους γείτονες του στο Δυτικό Hollywood, καθώς έχει επιλέξει μερικά ακραία νυχτερινά hobbies, όπως οι αγώνες μεταξύ σκύλων!

Σύμφωνα με το TMZ, το διαμέρισμα του Brown αποτελεί πηγή μόνιμης ηχορρύπανσης για τους γείτονες του, καθώς ασχολείται συχνά με κυνοδρομίες, ενώ πολλές φορές ακούει μουσική στην διαπασών τις πρώτες πρωινές ώρες της μέρας!

Οι γείτονες του Chris Brown έχουν κι άλλα παράπονα, καθώς ο νεαρός star έχει χαράξει τα αρχικά του “CB” στο ασανσέρ της πολυκατοικίας και επίσης το συνηθίζει να παρκάρει το αυτοκίνητο του σε θέσεις για άτομα με αναπηρία.

O δικηγόρος του Chris Brown απάντησε στις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι ένοικοι της πολυκατοικίας λένε ψέματα για να κερδίσουν λίγη δημοσιότητα από τον Brown, ενώ δικαιολόγησε τον πελάτη για τις επιλογές... parking, λέγοντας ότι δεν βλέπει ότι οι θέσεις προορίζονται για ανάπηρους!



Διαβάστε περισσότερα...

Από τον θρίαμβο στο δράμα



ΣΤΟ χειρουργικό κρεβάτι επιστρέφει σήμερα, δύο μέρες ύστερα από την πρώτη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο Γιάννης Κωστάκης, ο μεγάλος άτυχος της ελληνικής αποστολής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου για κολυμβητές με αναπηρία.

Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, στα 100 μ. ελεύθερο (S3), ο 40χρονος αθλητής έπεσε θύμα σοβαρού ατυχήματος, οδηγώντας το αναπηρικό του αμαξίδιο, και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της γερμανικής πρωτεύουσας, με κάταγμα και στα δύο πόδια. Χρειάστηκε να χειρουργηθεί άμεσα στο ένα πόδι του, ενώ σήμερα θα γίνει από τους γιατρούς η αποκατάσταση και στο άλλο. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε 10 μέρες, για ν' ακολουθήσει εντατική θεραπευτική αγωγή, με σκοπό να δώσει το «παρών» στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ευχάριστες ειδήσεις από το Βερολίνο μας έστειλαν χθες τρεις άλλοι κολυμβητές: ο μεν Ταμπαξής ήρθε πρώτος στα 50 μ. ύπτιο (S1), ενώ ο Μακροδημήτρης τερμάτισε δεύτερος στα 50 μ. ύπτιο (S2), και ο Τσότρας τρίτος στα 100 μ. ελεύθερο (S7).

Ελληνικές επιτυχίες είχαμε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων-νεανίδων, στο Βελιγράδι. Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης κέρδισε τόσο το «50άρι», όσο και το «100άρι», στο πρόσθιο, ενώ ο Βαζαίος πήρε χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. μικτή ατομική.


Διαβάστε περισσότερα...