Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η εισαγγελία ερευνά το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας


Προκαταρκτική έρευνα για ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας ερευνά η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην περάτωση ερευνών που αφορούν οικονομικά σκάνδαλα στα νοσοκομεία της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί οκτώ σχετικές παραγγελίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, καμία όμως δεν έχει διεκπεραιωθεί. Κάποιες δικογραφίες, μάλιστα, «λιμνάζουν» για περισσότερα από 2,5 χρόνια στα «συρτάρια» των Επιθεωρητών Υγείας, χωρίς να έχουν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες για την περάτωσή τους, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων (πλημμελήματα) εφόσον διαπιστωθεί ότι αυτά τελέστηκαν.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση παραγγελίας που δόθηκε το 2010 από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε που αφορούσε τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, δικαιολογώντας τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας επικαλέστηκε φόρτο εργασίας των υπαλλήλων εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Έπειτα από αυτήν εξέλιξη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να της επιστραφούν όλες οι υποθέσεις προκειμένου να «χρεωθούν» σε άλλη ελεγκτική αρχή και ταυτόχρονα διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος των επιθεωρητών Υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τις 15 Μαΐου οι νέες τιμές στα φάρμακα


Από τις 15 Μαΐου θα ισχύσει το νέο – διορθωτικό – δελτίο τιμών φαρμάκων. Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, έχει ήδη εκδοθεί, μαζί με τον κατάλογο των σκευασμάτων για τα οποία θα υπάρξουν νέες τιμές.

Στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ, ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο ΦΠΑ που αναλογεί, δηλ. 6,5%. Στις περιοχές όπου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.



Διαβάστε περισσότερα...

Είστε αποκλειστική νοσοκόμα;


Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, διαμορφώνεται το πλαίσιο κριτηρίων οργάνωσης, εργασίας και επιλογής των αποκλειστικών νοσοκόμων.

Ειδικότερα:

-Δημιουργείται Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε), προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι αποκλειστικές νοσοκόμες-οι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Για την εγγραφή τους σε αυτό απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, άδεια εργασίας ΙΚΑ, πτυχίο, ποινικό μητρώο και πιστοποιητικό ελληνομάθειας για τους αλλοδαπούς.

- Καταρτίζεται κατάλογος αποκλειστικών νοσοκόμων ανά νοσοκομείο σε ετήσια βάση και με απολύτως αντικειμενικά, βαθμολογούμενα κριτήρια από την Υ.Πε. (και όχι από την Προϊσταμένη κάθε νοσοκομείου). Κάθε αποκλειστική μπορεί να εγγραφεί μόνο σε ένα νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική (μεταξύ τριών επιλογών που θα δηλώσει αρχικά), προκειμένου να εξασφαλίζεται η άμεση διαθεσιμότητά τους προς εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα προσμετρώμενα κριτήρια αφορούν την εμπειρία, την οικογενειακή /κοινωνική κατάσταση (πολυτεκνία, ανήλικα τέκνα, μέλη μονογονεικών οικογενειών) και την οικονομική κατάσταση των ενδιαφερομένων.

- Η διάθεση των αποκλειστικών γίνεται μόνο από τον κατάλογο του νοσοκομείου και με τη σειρά αναγραφής σε αυτόν (rotation), ώστε να εξασφαλίζεται ίση πρόσβαση στην εργασία για όλες/ους τους συμμετέχοντες. Την ευθύνη για τη σωστή διάθεση των αποκλειστικών από τη λίστα έχει τριμελής Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε νοσοκομείο και απαρτίζεται από την Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια, τον Διευθυντή Διοικητικής Υπηρεσίας και νοσηλευτή εργαζόμενο, ενώ υποχρεούται να καταθέτει ανά τρίμηνο απολογιστικά στοιχεία στο Δ.Σ. του νοσοκομείου για τη διάθεση των αποκλειστικών. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την/τον αποκλειστική/ό νοσοκόμα/ο από τον σχετικό κατάλογο του νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύονται, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσής τους.

- Η παραμονή στο χώρο του νοσηλευτικού ιδρύματος προσώπων ως συνοδών επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγκρισης του θεράποντα ιατρού και μόνο σε συγγενικά πρόσωπα. Σε περίπτωση παραμονής συνοδού που απασχολείται κατ’ οίκον με τη φροντίδα του ασθενούς, θα πρέπει να αποδεικνύεται η σχέση απασχόλησης και να προσκομίζεται αντίγραφο του εργοσήμου για τον τελευταίο πλήρη μήνα απασχόλησής του.

Με την αυστηρή τήρηση της περί του λόγου υπουργικής απόφασης επιδιώκεται τόσο η ασφαλής και υψηλού επιπέδου παροχή φροντίδας στους ασθενείς, όσο και η θωράκιση της εύρυθμης λειτουργίας των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δύο αποφάσεις υπέρ δανειοληπτών


Δυο θετικές αποφάσεις εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων, μετά από προσφυγή υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Όπως γνωστοποίησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στα Χανιά, το Ειρηνοδικείο αφού εξέτασε τα στοιχεία που κατατέθηκαν, σύμφωνα με το Νόμο 3869/2010 («Νόμος Κατσέλη»), εξέδωσε μια απόφαση για περικοπή του οφειλόμενου χρέους του οφειλέτη και μια απόφαση για αναστολή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας με ταυτόχρονη ρύθμιση μικρών δόσεων.

Συγκεκριμένα:

Στην πρώτη περίπτωση, για συνταξιούχο Δημοσίου, με οφειλές ύψους 120.817,15 ευρώ περίπου, το Δικαστήριο έκρινε ότι υποχρεούται να καταβάλλει σε χρονικό διάστημα 16 ετών το συνολικό ποσό των 57.168 ευρώ, περικόπτοντας το κεφάλαιο του χρέους του κατά 63.649,15 ευρώ, ήτοι κατά ποσοστό 52,68%.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο αιτών και πάλι συνταξιούχος Δημοσίου, με οφειλές ύψους 541.727,52 ευρώ σε πέντε τράπεζες, μία εκ των οποίων επέσπευσε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, δεδομένου ότι η οφειλή του είναι πάνω από 200.000 ευρώ. Αμέσως ο οφειλέτης κατέθεσε αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού και αίτηση του νόμου περί υπερχρεωμένων στο Δικαστήριο ζητώντας προσωρινή διαταγή.

Στα πλαίσια της προσωρινής διαταγής ρυθμίστηκε από το δικαστήριο να καταβάλλει το μήνα το ποσό των 220 ευρώ για όλες του τις οφειλές μέχρι το 2019, όπου και ορίστηκε δικάσιμος. Σημειώνεται ότι εντός των πιστωτών του συμπεριλαμβάνεται και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων, λόγω εισαγωγής του οφειλέτη στον νόμο Ν.3869/2010 διέταξε την αναστολή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές: Παρατείνεται η απόκτηση του password


Παρατείνεται έως τις 28 Ιουνίου, η προθεσμία απόκτησης κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψήφιους Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου και για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-Ομάδα Β’) αρχίζουν την Παρασκευή 17-5-2013. Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α’) αρχίζουν την Τρίτη 21-5-2013, σύμφωνα και με τα αναλυτικά προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται από τα λύκειά τους για τα εξεταστικά κέντρα, στα οποία θα εξεταστούν.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όλοι οι υποψήφιοι, είτε των Γενικών Λυκείων είτε των Επαγγελματικών Λυκείων πρέπει να προσέλθουν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, θα διακοπεί προσωρινά από τις 27-4-2013 έως και τις 31-5-2013 λόγω των διακοπών του Πάσχα και της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις κ.λπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί (περί τα μέσα Ιουνίου).


Διαβάστε περισσότερα...

Σε κώμα η Μαριάννα Ζαχαριάδη


Κρίσιμες ώρες για τη Μαριάννα Ζαχαριάδη, η οποία νοσηλεύεται εδώ και λίγες ημέρες στο Αττικό Νοσοκομείο. Σε κώμα έπεσε η νεαρή πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ.


Η 23χρονη αθλήτρια, η οποία πάσχει από λέμφωμα Χότσκινς, συνεχίζει να δίνει τη μάχη της για να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο τα νέα για την κατάστασή της δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Η υγεία της επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες κι ενώ στο πλευρό της βρίσκονται οι δικοί της άνθρωποι, φίλοι και αρκετοί συναθλητές της.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταχεία συνταξιοδότηση για 500.000 γονείς


Ευνοϊκό καθεστώς για γρήγορη έξοδο.

Μειωμένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για περίπου 500.000 γονείς που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα και γλιτώνουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με το« Έθνος».

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες ανηλίκων, τους τριτέκνους αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για τους άνδρες με παιδιά.

«Κλειδί» για τη διαμόρφωση του ορίου ηλικίας είναι το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Μεγάλες τυχερές οι μητέρες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ωστόσο ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τη διετία 2011-2012.

Στους τυχερούς συμπεριλαμβάνονται και οι άνδρες με παιδιά στο Δημόσιο, που συμπληρώνουν την απαιτούμενη 25ετία τη διετία 2011-2012. Το συγκεκριμένο διάστημα προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης για τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τις μητέρες ανήλικων τέκνων η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται χωρίς τη συγκεκριμένη στιγμή να απαιτείται και το όριο ηλικίας.

Δηλαδή, αρκούν η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου για να «κλειδώσει» το δικαίωμα.

Στη συνέχεια η μητέρα μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Το ίδιο «μοντέλο» εφαρμόζεται και στο Δημόσιο για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως από 1ης Ιανουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς των γονέων ανήλικων τέκνων.

Για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα το όριο ηλικίας πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη, ενώ με 40 έτη ασφάλισης ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 62.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη εξασφαλίζει μια σειρά διατάξεων και στους τριτέκνους, με τις προϋποθέσεις να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άμεση ανανέωση των συμβάσεων δημοσιογράφων με αναπηρία της ΕΡΤ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25.04.2013

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με προηγούμενη επιστολή της προς τον Πρόεδρο της ΕΡΤ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, κοινοποιούμενη στον Πρωθυπουργό και στα μέλη των αρμοδίων για το θέμα Επιτροπών της Βουλής, ζητούσε την προστασία 5 εργαζομένων με αναπηρία της ΕΡΤ των οποίων οι συμβάσεις έληγαν δύο ημέρες μετά.

Η ανανέωση των συμβάσεων δημοσιογράφων που είναι άτομα με αναπηρία και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ΕΡΤ με συνέπεια αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, βάσει του Συντάγματος, και της Διεθνούς Σύμβασης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτή κυρώθηκε πριν από ένα έτος από το σώμα του ελληνικού κοινοβουλίου (ν. 4074/2012).

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή αυτών των εργαζομένων. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο και αποδεδειγμένο ότι εργαζόμενοι με αναπηρία που χάνουν τη δουλειά τους σε περιόδους δεινής οικονομικής κρίσης είναι αυτοί που εντάσσονται τελευταίοι σε νέες θέσεις εργασίας.

Η ανεργία απειλεί σε πολλαπλάσιο βαθμό τους εργαζόμενους με αναπηρία από τους εργαζόμενους του γενικού πληθυσμού.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση στην Χαλκίδα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25.04.2013

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για ενδυνάμωση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) διοργανώνει συνάντηση στην Χαλκίδα στο Δημοτικό Οργανισμό Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (1ος όροφος, αίθουσα συνεδριάσεων) Αβάντων 50, στις 27 Απριλίου 2013 και ώρα 10:00π.μ.

Η συνάντηση έχει σκοπό την ενίσχυση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, της συλλογικής οργάνωσης, της αλληλοϋποστήριξης, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της αντιμετώπισης του κοινωνικού στίγματος.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν άτομα από νεοσυσταθέντα σωματεία ατόμων με ψυχική αναπηρία αλλά και άτομα από το ευρύτερο αναπηρικό κίνημα προκειμένου να καταθέσουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκαν στις πόλεις τους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί όλα τα άτομα που είναι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας να δώσουν δυναμικό παρόν. Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 94 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ελικόπτερο για... τον καθένα


Ιδιωτική ασφάλιση στους κατοίκους της Σίφνου έκανε ο δήμος.

Την πρωτοποριακή απόφαση να κάνει ιδιωτική ασφάλιση σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, ώστε να δικαιούνται αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας αν αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας έλαβε η δημοτική αρχή της Σίφνου.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και το κόστος για τον δήμο ανέρχεται στα 20.000 ευρώ.

Η ασφάλεια καλύπτει όλους τους μόνιμους κατοίκους της Σίφνου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή από το αν είναι δημότες του νησιού.

Ωστόσο, στην ασφάλεια περιλαμβάνεται μόνο η αεροδιακομιδή και όχι τα έξοδα νοσηλείας στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ιδιωτικό νοσοκομείο.

Για να δικαιούται να μεταφερθεί στην Αθήνα ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί στο ιατρείο της Σίφνου από τον διευθυντή και τον γιατρό που εφημερεύει, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν χρειάζεται να μεταφερθεί στην Αθήνα.

«Ήταν μια απόφαση που ελήφθη ύστερα από κάποια τραγικά περιστατικά θανάτου ανθρώπων οι οποίοι θα είχαν σωθεί αν μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα σε νοσοκομείο για να νοσηλευθούν. Η Σίφνος είναι ένα μικρό νησί, χωρίς ικανοποιητικές υποδομές υγείας», λέει στο Έθνος, η αντιδήμαρχος Σίφνου, Βασιλική Σουλιώτη.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου, έτσι και στη Σίφνο οι κάτοικοι έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κούρεμα» 80% σε οικογένεια αγροτών


Τους δικαίωσε το ειρηνοδικείο Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης.

Δικαιώθηκε οικογένεια αγροτών, με την υπαρ.15/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Καστελλίου Ηρακλείου Κρήτης, που «κούρεψε» επαγγελματικό δάνειο κατά 80%.

Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για αγροτική οικογένεια πολυτέκνων, σύζυγοι 62 και 58 ετών αντίστοιχα με τέσσερα παιδιά ενήλικα, εκ των οποίων το ένα είναι προστατευόμενο μέλος λόγω σπουδών σε ΤΕΙ του Ηρακλείου. Το ζευγάρι έχει χρέος 101.810 ευρώ καθώς ενέχονται ως εγγυητές σε επαγγελματικό δάνειο του γιου τους σε μία τράπεζα.

Ο σύζυγος, συνταξιούχος του ΟΓΑ, με σύνταξη 366,83 ευρώ το μήνα, με μόνα περιουσιακά στοιχεία ένα σπίτι 83 τ.μ., αξίας 35.000 ευρώ και μια αποθήκη 12 τ.μ., 15 αγροτεμάχια 20.700 τ.μ. και μίσθωμα 300 ευρώ από ενοίκιο αγροτεμαχίων. Η σύζυγος εργάζεται ως αγρότισσα και διαθέτει ένα διαμέρισμα 55 τ.μ. το οποίο έχει παραχωρήσει άτυπα στο γιο της, ενώ επίσης διαθέτει 5 αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5.200 τ.μ.

Η οικογένεια, νιώθοντας πίεση από την πιστώτρια τράπεζα και αδυνατώντας να πληρώσει το επαγγελματικό δάνειο του γιου της προσέφυγαν στο ν. Κατσέλη και δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση.

Τα δύο σπίτια εξαιρέθηκαν από τη ρευστοποίηση, ομοίως και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας, το ζευγάρι θα πληρώσει μέσα στα επόμενα 7 χρόνια, 17.500 ευρώ και μέσα σε τέσσερα χρόνια 4.800 ευρώ για το χρέος τους. Το χρέος τους δηλαδή κουρεύτηκε από τις 101.810,22 ευρώ στις 21.500 ευρώ, δηλαδή περίπου 80%.


Πηγή: http://www.cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα φορολογηθούν όσοι πληρώνονται με «έναντι»


Έγγραφο Μαυραγάνη στη Βουλή.

«Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να αναγράφει διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012, τούτο ώστε οι εν λόγω αποδοχές να φορολογηθούν στο έτος που θα εισπραχθούν».

Τα παραπάνω επισημαίνει ο αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών σχετικής με τις περιπτώσεις χιλιάδων εργαζόμενων που υποχρεώνονται να ζήσουν με «έναντι» μισθών ή έμειναν απλήρωτοι τον χρόνο που πέρασε.

Την ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, επικαλούμενη στοιχεία των εργατικών κέντρων, σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν κανονικά τις αμοιβές στους εργαζομένους τους πέρυσι υπερέβησαν τις 120.000, ενώ περισσότεροι από 1.000.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που υποχρεώθηκαν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους με «έναντι» μισθών.

Μάλιστα η βουλευτής επικαλούνταν στην ερώτησή της και δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Φοροτεχνικών Αττικής σύμφωνα με τις οποίες οι επιχειρήσεις αυτές, σε ποσοστό 80%, εκδίδουν βεβαιώσεις αποδοχών που περιλαμβάνουν ολόκληρους τους μισθούς αν και δεν τους έχουν καταβάλει κανονικά.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαυραγάνης, «με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως αυτές ισχύουν μετά την ψήφιση του Ν. 4110/2013 «Ρυθμίσεις θεμάτων στη φορολογία εισοδήματος», ορίζεται ότι, ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση».


Διαβάστε περισσότερα...

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό»


Αισιόδοξος για τον τραυματισμό του ο Φορμίκα.

Ο Λαουτάρο Φορμίκα, συγκλόνισε την Ελλάδα και το εξωτερικό με τον τραυματισμό του. Ο αργεντινός αμυντικός έφτασε μια ανάσα από το να μην μπορέσει να περπατήσει ξανά, όμως ο ίδιος από το κρεβάτι του πόνου έσπευσε να… δώσει κουράγιο σε όλους.

Πιο συγκεκριμένα μέσω του twitter, ο 27χρονος άσος τόνισε: «Νιώθω καλύτερα! Σήμερα έκανα μια μικρή επέμβαση και όλα θα πάνε καλά. Σας ευχαριστώ για όλα».

Παράλληλα, το πρώτο «τιτίβισμα» ήρθε το βράδυ της Τετάρτης, λίγες μόνο ώρες μετά το ατύχημα: «Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό», έγραψε χαρακτηριστικά.




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μεταφορά με ΚΤΕΛ σε κοινωνικές δομές του Ηρακλείου


Χορηγούνται ειδικές κάρτες.

Συνάντηση μεταξύ της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Δέσποινας Συγγελάκη, του προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ, Καλλέργου Βουλγαράκη και των υπολοίπων φορέων που συγκροτούν το Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας στο δήμο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο της πόλης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξεύρεση λύσης για τη μεταφορά των πολιτών που έχουν υπαχθεί και λαμβάνουν φροντίδα από τις Κοινωνικές Δομές του Λαχανόκηπου και της Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων που βρίσκονται στον Καρτερό και τη Νέα Αλικαρνασσό αντίστοιχα.

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να χορηγηθούν δωρεάν κάρτες μεταφοράς με το λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ που καλύπτει το δρομολόγιο Γιόφυρος- Πρασσά-Γιόφυρος με δύο δρομολόγια ημερησίως με αναχώρηση από το Γιόφυρο (07:30 το πρωί και 16:30 από την 1η Μαΐου).

Δικαιούχοι των καρτών είναι οι ενταγμένοι στη Δομή του Λαχανόκηπου και της Δομής Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Δομών Αντιμετώπισης Φτώχειας» που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ με τη σύμπραξη των: δήμου Ηρακλείου, Ζωοδόχου Πηγής, Συλλόγου Τριτέκνων, Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων, ΚΕΘΕΑ και Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού.

Το πρόγραμμα της Κοινωνικής Φροντίδας στο δήμο Ηρακλείου υλοποιείται στο πλαίσιο του Δικτύου Δομών Αντιμετώπισης Φτώχειας και έχουν δημιουργηθεί έξι επιμέρους δομές που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία. Οι δομές αυτές είναι: α)Συσσίτιο, β) Κοινωνικό Παντοπωλείο, γ) Κοινωνικό Φαρμακείο, δ) Λαχανόκηπος, ε) Ημερήσια Φροντίδα Αστέγων και στ) Τράπεζα Χρόνου.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αισιοδοξία για τον 18χρονο που κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα


Σταθερή η κατάσταση της υγείας του νεαρού.

Στη μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ νοσηλεύεται από χτες το απόγευμα ο 18χρονος νεαρός που κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα ενώ εκτελούσε εργασίες στην ταράτσα της βιοτεχνίας όπου εργαζόταν στη Φοινικιά.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε στην Αθήνα με C-130 της πολεμικής αεροπορίας.

Η κατάσταση της υγείας του νεαρού είναι σταθερή ενώ, όπως αναφέρει το prismanews.gr, ο ίδιος έχει τις αισθήσεις του με τους θεράποντες γιατρούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Στο πλευρό του νεαρού βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του που πέρασε ώρες αγωνίας από το απόγευμα της Δευτέρας.


Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερο κατά 8% το πασχαλινό τραπέζι


Σχετικά μειωμένες φαίνεται πως είναι οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το αρνί πωλείται στα 6,42 ευρώ -η ελάχιστη τιμή είναι 6,8 και η υψηλότερη 7,8 ευρώ το κιλό.

Τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό καλάθι του ΙΕΛΚΑ είναι, εκτός από το εγχώριο αρνί, το κατσίκι, μια εξάδα αβγά, ένα τσουρέκι, ξίδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μουστάρδα, τυρί φέτα, γιαούρτι, κρασί μοσχοφίλερο και πατάτες.

Το μέσο τυπικό καλάθι του 2013 υπολογίζεται από το ΙΕΛΚΑ στα 39,8 ευρώ, μειωμένο κατά 8% σε σχέση με το 2012 (μείωση 3,4 ευρώ) και κατά 16% σε σχέση με το 2011 (μείωση 7,4 ευρώ).



Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν το ξίδι (-35%) και το κατσίκι (-14%).

Τονίζεται, πάντως, ότι οι τρέχουσες τιμές που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσιάζουν αποκλίσεις -είναι ακριβότερες- σε σχέση με τις τιμές της έρευνας του ΙΕΛΚΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι τις 10 Μαΐου οι αιτήσεις επιδότησης μικρομεσαίων


Στο πλαίσιο του προγράμματος αξιολογούνται ήδη 12.100 προτάσεις
.
Δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων για τη δράση ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία λήγει στις 10 Μαΐου 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), μέχρι την περασμένη Τρίτη 23 Απριλίου, βρίσκονταν σε διαδικασία επεξεργασίας περίπου 12.100 προτάσεις.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απαντώντας σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ήδη παρατάθηκε μια φορά, από τις 25 Απριλίου που ήταν αρχικά η καταληκτική ημερομηνία, στις 10 Μαΐου.

Σημειώνεται δε, ότι κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων όπου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι προτάσεις (www.ependyseis.gr) θα λειτουργεί κανονικά και θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων όλο το 24ωρο.

Επίσης, το Help Desk του Πληροφοριακού Συστήματος θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

Η Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ συνιστά στους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν έγκαιρα τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από φόρτο του συστήματος τις τελευταίες ημέρες.

Επισημαίνεται τέλος, ότι η έγκαιρη υποβολή των προτάσεων θα συντείνει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και την ένταξη των επενδύσεων και την καταβολή των ενισχύσεων στους ωφελούμενους επενδυτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κρήτης


«Δεν επιβιώνουμε χωρίς ΕΣΠΑ».

Όλα δείχνουν ότι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων της Κρήτης οδεύουν ολοταχώς για λουκέτο.

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διαχείριση του νέου πακέτου του ΕΣΠΑ και βρέθηκαν πρόσφατα στο νησί, στα πλαίσια της εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης, φαίνεται ότι ξεκαθάρισαν και δημόσια ότι δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση τους μια και η Ευρώπη αποφάσισε ότι θέλει να σταματήσει να πληρώνει δομές για τις οποίες η Ελλάδα έπρεπε να έχει βρει λύση για τη λειτουργία τους από χρόνια.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος των εργαζομένων στους παιδικούς- βρεφονιαπιακούς σταθμούς Κρήτης Ελένη Μανουσάκη, αυτές οι δομές δεν εντάσσονται στα σχέδια της Ευρώπης και για αυτό οδεύουν προς κλείσιμο.

Μιλήσαμε με την υπεύθυνη κα. Δαλλαπόρτα πριν μερικές μέρες και απογοητευτήκαμε. Πιστεύαμε ότι το νέο ΕΣΠΑ που είναι πλουσιότερο θα μπορούσε να μας βοηθήσει, αλλά δε μας άφησε τέτοιο περιθώριο με αυτά που μας είπε. Με αυτά τα δεδομένα και εμείς προχωράμε σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με την κα. Μανουσάκη στην Κρήτη υπάρχουν 35 δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακού σταθμοί που απασχολούν το λιγότερο 5 άτομα και στηρίζονται οικονομικά στο ΕΣΠΑ κατά κύριο λόγο, στους δήμους λιγότερο αλλά και στους ίδιους τους γονείς των παιδιών, όσο αυτό είναι εφικτό.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές πληρώνονται ίσως όχι σε τακτά χρονικό διαστήματα αλλά πάντως τουλάχιστον ένα με δύο φορές το χρόνο παίρνουν τα χρήματα τους μαζεμένα.

Δεν επιβιώνουμε χωρίς ΕΣΠΑ

Αντιλαμβάνεστε πως αν σταματήσει το ΕΣΠΑ δεν έχουμε άλλο τρόπο να επιβιώσουμε. Αν θέλουν να λένε ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν τον κόσμο με τέτοιου είδους αποφάσεις που θα γυρίζουν την ελληνική οικογένεια της περιφέρειας στο 1996. Αφού έδειξαν ανοχή τότε που δεν εφαρμόστηκε ακριβώς το πρόγραμμα, τώρα πως θα μας κλείσουν; Πως θα πετάξουν στο δρόμο παιδιά ανέργων; Πως θα αναγκάσουν τις εργαζόμενες μητέρες της περιφέρειας να μείνουν στο σπίτι για να βλέπουν τα παιδιά τους αφού δε θα έχουν ποιος να τα βλέπει, τόνισε η κα. Ελένη Μανουσάκη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν στους καποδιστριακούς δήμους στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος το 1998 με την προϋπόθεση ωστόσο ότι μέσα σε μία τριετία οι δήμοι αυτοί θα έβρισκαν τους πόρους και τους τρόπους να τους λειτουργήσουν μόνοι τους για τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο όμως επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ όπως παραδέχονται εργαζόμενοι και παλιοί δήμαρχοι. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι δομές αυτές εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν ουσιαστικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στην περιφέρεια.

Τεράστια προσφορά

Η πρόεδρος των εργαζομένων σε αυτούς τους σταθμούς που καλύπτουν τεράστιες στην ενδοχώρα της Κρήτης υπογράμμισε παράλληλα τη σπουδαία προσφορά των δομών αυτών σε άπορες οικογένειες και άνεργους γονείς αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεχόταν παιδιά, τα τάιζαν, τα κρατούσαν ζεστά και τα φρόντιζαν μακριά από τις δύσκολες συνθήκες του σπιτιού.

Οι δήμοι δε βάζουν στεγανά, έχουν ανθρώπινο πρόσωπο, ξέρουν καλά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στην οποία απευθύνονται. Ανοίγουν τις πόρτες των σταθμών και εξυπηρετούν τον κόσμο που έχει ανάγκη. Πως θα τους κλείσουν λοιπόν αυτούς τους σταθμούς;

Επειδή το λένε οι Ευρωπαίοι; Οι Έλληνες τι λένε; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι βουλευτές και δήμαρχοι θα πιέσουν. Όλοι οι φορείς θα σταθούν δίπλα μας και θα πιέσουν στην υλοποίηση των δομών αλλά όχι στην πλάτη των εργαζομένων. Σοκαρίστηκα από την ευκολία που διέκρινα ότι τα διέγραψαν όλα, διέγραψαν τις ανάγκες της ενδοχώρας. Αναρωτιόμουνα αν άκουσα καλά, τόνισε καταλήγοντας η πρόεδρος των εργαζομένων που τι επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποίησεων τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλύτερες και οι χειρότερες δουλειές του 2013


Πρώτοι οι αναλογιστές, τελευταίοι οι δημοσιογράφοι.

Την καλύτερη δουλειά του κόσμου κάνουν οι αναλογιστές και τη χειρότερη οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των επαγγελμάτων που δημοσίευσε η ιστοσελίδα CareerCast.com.

Διακόσια επαγγέλματα αξιολογήθηκαν βάσει πέντε κριτηρίων, όπως οι σωματικές απαιτήσεις, το περιβάλλον εργασίας, το εισόδημα, το άγχος που προκαλούν και οι προοπτικές πρόσληψης.

Οι μηχανικοί λογισμικού, οι οικονομικοί προγραμματιστές, οι οπτομέτρες και οι εργοθεραπευτές κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα, ενώ οι κτηνοτρόφοι, οι ηθοποιοί, οι ξυλοκόποι και οι δημοσιογράφοι… πιάνουν πάτο!

Τα δέκα καλύτερα επαγγέλματα είναι:
1) Αναλογιστής
2) Μηχανικός βιοϊατρικής
3) Μηχανικός λογισμικού
4) Ακουστικολόγος
5) Οικονομικός προγραμματιστής
6) Οδοντίατρος
7) Εργοθεραπευτής
8) Οπτομέτρης
9) Φυσικοθεραπευτής
10) Αναλυτής συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών

Τα δέκα χειρότερα επαγγέλματα είναι:

1) Αεροσυνοδός
2) Επισκευαστής σκεπών
3) Ταχυδρόμος
4) Αναλυτής μετρήσεων
5) Γαλακτοκόμος
6) Εργάτης σε πετρελαιοπηγή
7) Ηθοποιός
8) Μόνιμος στρατιωτικός
9) Ξυλοκόπος
10) Ρεπόρτερ εφημερίδας






Διαβάστε περισσότερα...

Νοσοκομείο χωρίς προβλήματα γίνεται;


Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σάμου, αφού από τη μία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν πρόκειται για τα επόμενα δύο χρόνια να υπάρξει καμία εξέλιξη στο ζήτημα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ, ενώ στο θέμα του καινούργιου αξονικού τομογράφου, θα υπάρξει καθυστέρηση στην προμήθεια, μετά την ένσταση που υποβλήθηκε από άλλη εταιρία που τέθηκε εκτός διαγωνισμού.

Την ίδια ώρα, μ’ έναν και μοναδικό χειρουργό λειτουργεί η κλινική, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έκτακτα ή προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου βάσει του οργανογράμματος, προβλέπονται πέντε θέσεις ειδικευόμενων γιατρών χειρουργών υπάρχει μόνο ένας, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται με απόσπαση σε άλλο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τους ειδικευόμενους, προβλέπονται 7 θέσεις συνολικά στη χειρουργική κλινική από τις οποίες έχουν καλυφθεί οι τρεις. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, δεν έχει κατατεθεί για το νοσοκομείο της Σάμου καμμιά αίτηση για το μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει ούτε ειδικευόμενους το επόμενο διάστημα, ενώ επικουρικοί δεν έχουν ζητηθεί και όσοι έρχονται δηλώνουν νωρίτερα ότι επιθυμούν να φύγουν.

Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί στους πολίτες της Σάμου φόβο και ανασφάλεια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός τροχαίου ή άλλου επείγοντος περιστατικού, όταν ο μοναδικός χειρουργός δεν θα βρίσκεται στη θέση του, γιατί πολύ απλά, ένας άνθρωπος είναι αδύνατον να εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Νοσοκομείο Σάμου εξυπηρετεί και άλλα νησιά όπως την Πάτμο και το Αγαθονήσι.


Πηγή: http://www.enikos.gr/society
Διαβάστε περισσότερα...

Το πολυνομοσχέδιο... στα γρήγορα


Στη Βουλή για ψήφιση έρχεται σήμερα το βράδυ το πολυνομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές σε πολλούς κλάδους και τομείς.

Ενδεικτικά, όπως παρουσιάζει σήμερα το ΕΘΝΟΣ, προβλέπονται δέκα αλλαγές στο ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2013, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Το «χαράτσι», το οποίο μετονομάζεται σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), θα μειωθεί οριζόντια κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους, πολυτέκνους κ.ά.) ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα.

Μάλιστα ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου και θα αποστείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή.

Δείτε το βίντεο από το πρωινό του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω κιλά;


Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των καπνιστών που προτίθενται να κόψουν το κάπνισμα είναι ότι με την διακοπή θα πάρουν βάρος. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες. Ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΟΦ, μιλά για το πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την πρόσληψη περιττών κιλών.

Είναι αλήθεια ότι παίρνουμε κιλά; Πόσα;

Το ότι παίρνουμε κιλά όταν σταματάμε το κάπνισμα ισχύει σε ένα βαθμό, αλλά αφορά συνήθως λίγα κιλά που δεν ξεπερνούν τα 4-6 και μάλιστα προσωρινά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η αύξηση βάρους έχει ημερομηνία λήξης τους 6-12 μήνες. Αυτό το επιπλέον βάρος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν επαρκεί για να επιβαρύνει την υγεία και σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος για την υγεία από αυτά τα κιλά δεν συγκρίνεται με τους κινδύνους από το τσιγάρο. Μεγαλύτερο κίνδυνο για αύξηση σωματικού βάρους, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, έχουν κυρίως οι βαρείς καπνιστές, οι γυναίκες, άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και άτομα με κακή ποιότητα ζωής. Σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας είναι και το υψηλό επίπεδο ανησυχίας για πιθανή αύξηση του βάρους καθώς και το χαμηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Το κάπνισμα επηρεάζει τον μεταβολισμό μου;

Από έρευνες φαίνεται ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συνδέεται με την ποικίλου βαθμού αύξηση πρόσληψης της τροφής, τη μειωμένη δραστηριότητα και τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού («του μεταβολισμού») στα φυσιολογικά επίπεδα. Το τσιγάρο (συγεκριμένα, η νικοτίνη που περιέχει) αυξάνει λίγο το μεταβολισμό, και η διακοπή του καπνίσματος τον επαναφέρει στις αναμενόμενες για την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το ύψος σώματος θερμίδες.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε; Οι τσίχλες νικοτίνης που υποκαθιστούν τη νικοτίνη του τσιγάρου τείνουν να μειώνουν την πείνα και την επιθυμία για γλυκά και σνακ.

Το κάπνισμα και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό. Η νικοτίνη προκαλεί την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα σε ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί το φαγητό. Για το λόγο αυτό, η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη για φαγητό, γεγονός που κάνει τους καπνιστές να αισθάνονται ότι το κάπνισμα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε έναν που διακόπτει το κάπνισμα ευθύνονται για την πρόκληση πολλών από τα συμπτώματα στέρησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η επιβάρυνση της υγείας από το τσιγάρο αντιστοιχεί συγκρινόμενη με την αύξηση βάρους με 27 κιλά! Το κάπνισμα συνδέεται αποδεδειγμένα με επιβάρυνση στην υγεία.:

-Αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή δυσκολία στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.

-Επιδείνωση των λιπιδίων αίματος.

-Παχυσαρκία κεντρικού τύπου (αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς).

-Αύξηση αρτηριακής πίεσης.

-Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δημιουργία αθηρωματικών πλακών, δηλαδή πολλαπλάσιος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για να μειώσετε το φόβο ότι θα πάρετε βάρος, θυμηθείτε τα ακόλουθα:

-Δείτε τη διακοπή του καπνίσματος, όχι σαν πιθανή αιτία αύξησης βάρους αλλά σαν μια ευκαιρία – δώρο για να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής και τις δραστηριότητές σας.

-Θυμηθείτε ότι το ρυθμό των αλλαγών τον καθορίζετε εσείς.

-Πώς να κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω βάρος;

-Αρχίστε να τρώτε υγιεινά ΠΡΙΝ τη διακοπή του καπνίσματος.

-Τρώτε μικρότερες μερίδες σε μικρότερα πιάτα.

-Προτιμήστε φρούτα αντί για γλυκά και καραμέλες.

-Αρχίστε γυμναστική.

-Αντικαταστήστε τον καφέ και τα οινοπνευματώση με χυμούς και νερό.

-Ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική; Η μέθοδος σταδιακής μείωσης ή η μέθοδος μια και έξω;

Για τον κάθε καπνιστή η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική. Εάν έχετε ήδη προσπαθήσει στο παρελθόν να διακόψετε το κάπνισμα με τη μέθοδο μια και έξω ή εάν σας φαίνεται πολύ δύσκολη, τότε θα ήταν καλύτερο να προχωρήσετε στη σταδιακή μείωση και διακοπή. Εάν δεν έχετε κάνει προηγούμενες απόπειρες διακοπής και πιστεύετε ότι είστε σε θέση να διακόψετε το κάπνισμα από τη μια μέρα στην άλλη, τότε ίσως είναι καλύτερα να εφαρμόσετε τη μέθοδο διακοπής μια και έξω. Σε περίπτωση αμφιβολίας επιλέξτε τη μέθοδο της σταδιακής μείωσης.

Η διακοπή μια και έξω αποτελεί δύσκολο στόχο και η αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και κατά συνέπεια τροχοπέδη στην προσπάθειά σας. Συνήθως είναι πιο εφικτό να επιτύχει κανείς έναν δύσκολο και μεγάλο στόχο μέσα από την εκπλήρωση μικρών και εφικτών στόχων. Ανεξάρτητα από ποια μέθοδο θα ακολουθήσετε, θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίσετε μια τελική ημερομηνία διακοπής. Στην περίπτωση που εφαρμόσετε τη σταδιακή μείωση προγραμματίστε εκ των προτέρων τους ημερήσιους ή εβδομαδιαίους στόχους σας, έως την τελική ημερομηνία διακοπής. Αρχίστε να κόβετε τα μηχανικά τσιγάρα, εκείνα που απολαμβάνετε λιγότερο και τα πολλά τσιγάρα στο πλαίσιο της ίδιας κατάστασης.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γλιτώνουν τη δήλωση οι 18άρηδες


Τα προβλήματα και η πρόσθετη γραφειοκρατία που θα προκαλούσε η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους 18χρονους αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη του προηγούμενου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου, με νέα διάταξη που πρόκειται να ενσωματώσει στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των επικείμενων δόσεων, θα άρει αυτήν την υποχρέωση για τους νέους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν διαθέτουν εισοδήματα από εργασία.

Θα υποχρεωθούν ωστόσο να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.

Με βάση την ισχύουσα διάταξη, φέτος όλοι οι άνω των 18 ετών θα έπρεπε να υποβάλουν τον Ιούνιο φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως εάν πηγαίνουν ακόμη σχολείο ή σπουδάζουν.

Συγκεκριμένα, όσοι έγιναν 18 ετών έως τις 31/12/2012, ανεξάρτητα από το αν είναι μαθητές Λυκείου, φοιτητές ή φαντάροι ή αν έχουν εισόδημα ή όχι, θα έπρεπε να αποκτήσουν ΑΦΜ και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.

Αυτό θα είχε ως συνέπεια τον υπολογισμό ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 3.000, την «ακύρωση» του ανώτατου ορίου του ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ για τα προστατευόμενα μέλη, και κατ' επέκταση τη μη αναγνώριση του παιδιού ως προστατευόμενου μέλους.

Αν το παιδί έχει ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) πάνω από 2.900 ευρώ παύει να είναι προστατευόμενο μέλος της οικογένειας, κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί αν έχει συγκυριότητα σε αυτοκίνητο και αν είναι συνδικαιούχος σε καταθετικό λογαριασμό.

Με τη «διόρθωση» που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, τα άνω των 18 ετών προστατευόμενα τέκνα δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, ακόμη και στην περίπτωση όπου έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, καθώς θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταρίφα 1.000 ευρώ για ωάρια


Εμπόριο ωαρίων κατηγορούνται ότι έκαναν δύο γνωστοί γυναικολόγοι, ιδιοκτήτες κλινικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος των κατηγορουμένων, οι δύο γιατροί -είναι αδέλφια και πανεπιστημιακοί- φέρεται να προσέγγιζαν αλλοδαπές που είχαν ανάγκη από χρήματα και έναντι περίπου 1.000 ευρώ τις υπέβαλαν σε ορμονοθεραπεία προκειμένου να παραγάγουν ωάρια.

Στη συνέχεια γινόταν λήψη αυτών των ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες που είτε λόγω ηλικίας είτε για ιατρικούς λόγους δεν είχαν οι ίδιες ωάρια.

Χρησιμοποιώντας τα μη εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και φθηνότερα φάρμακα τα οποία εισήγαν από την Τουρκία, το κόστος της ορμονοθεραπείας μειονόταν σοβαρά προς όφελος του κυκλώματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η λήψη ωαρίων από δότρια επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση της δωρεάς. Από τις μέχρι τώρα έρευνες προέκυψε ότι από τον Οκτώβριο του 2012 το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισαγάγει λαθραία περίπου χίλια σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία αλληλεγγύης στη Λεμεσό


Το πλήθος και το πάθος ήταν κυριάρχα στοιχεία της χθεσινής συναυλίας αλληλεγγύης στη Λεμεσό, που άρχισε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα με την αφιλοκερδή συμμετοχή καλλιτεχνών, από Κύπρο και Ελλάδα. Είχε προηγηθεί προ δεκαπενθημέρου παρόμοια συναυλία στη Λευκωσία. Στόχος, η συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για αναξιοπαθούντες, που έχουν πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση.

Εθελοντές δούλεψαν ως τα ξημερώματα και στις αποθήκες όπου κατέληξαν τα τρόφιμα και τα άλλα είδη που συγκεντρώθηκαν και μεταφέρονταν συνεχώς, στη διάρκεια της χθεσινής μέρας και νύχτας.

Τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες κόσμου πέρασαν από τον χώρο της συναυλίας και από τα σημεία παράδοσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για να καταθέσουν τη δική τους προσφορά. Τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν για την ενίσχυση των Κοινωνικών Παντοπωλείων της ευρύτερης Λεμεσού ξεπέρασαν τους 20 τόνους, ποσότητα πέραν κάθε προσδοκίας.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, μετά το πέρας της μεγαλειώδους συναυλίας, ο κόσμος δεν μετείχε απλώς σε μια εκδήλωση, αλλά χιλιάδες «διέθεταν εαυτόν» αφιλοκερδώς για την επιτυχία της. Έτσι, ενώ αρχικά είχαν προσφερθεί και οριστεί 800 εθελοντές, οι ανάγκες που διαφάνηκαν στο χώρο της συναυλίας, διπλασίασαν σχεδόν τον αριθμό τους και προσφέρθηκαν συνολικά για βοήθεια γύρω στα 1.500 άτομα.

Χαιρετίζοντας το κοινό, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη είπε «η ελπίδα είναι εδώ, να μην τη ξεχνάτε», ενώ ο Γιώργος Ανδρέου ανέφερε πως, «σαν εκπρόσωπος των Ελλήνων συνθετών, θέλω να πω ότι οι ψυχές μας και η σκέψη μας βρίσκονται όπως πάντα, εδώ στη Κύπρο και ευχόμαστε από καρδιάς, όλο αυτό το κακό να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μην ξανάρθει ποτέ».

Την εμφάνισή του έκανε γύρω στις 22:20 ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι είδε στη μικρή διαδρομή που έκανε για να φτάσει μέχρι τη σκηνή. «Είδα εκατοντάδες ανθρώπους με τις σακούλες, με τρόφιμα και άλλα είδη. Ε, λοιπόν, η όποια απάντηση στην κρίση είναι ακριβώς αυτό που κάνετε και σας ευχαριστώ που μου δώσατε για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να δώσω κι εγώ το παρών μου», ανέφερε και συμπλήρωσε «οι κρίσεις είναι ανθρώπινες πράξεις και ανθρώπινη πράξη είναι και η αλληλεγγύη. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ γι αυτήν τη μαγική εικόνα».

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται μαζί «με τους πατριώτες μου» και σημείωσε πως, αν και είναι «μια δύσκολη αφορμή που βρεθήκαμε, η χαρά είναι η ίδια».

Η Κύπρια τραγουδίστρια Αλέξια, εμφανίστηκε στη σκηνή με ένα πράσινο φουλάρι, το οποίο, όπως είπε, είναι για να μας θυμίζει την πράσινη γραμμή και ανέφερε «εσείς αποφασίζετε για τη ζωή σας, εσείς παίρνετε τις αποφάσεις σας».

Η Ευριδίκη, φορώντας μια φανέλα που ανέγραφε στα αγγλικά «Κάτω τα χέρια από την Κύπρο», ανέφερε πως είναι συγκινητικό που όλοι συγκεντρώθηκαν «για να ανοίξουμε την καρδιά μας και να προσφέρει ο καθένας ό,τι μπορεί στο συμπατριώτη μας που έχει ανάγκη».

«Μπαίνουμε σε μια νέα τάξη πραγμάτων, θα αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες αλλά η ενότητά μας είναι η καλύτερη απάντηση στον κάθε εχθρό μας», είπε και φώναξε «κάτω τα χέρια από την Κύπρο μας».

Περήφανος για το ότι είναι Κύπριος και ιδιαίτερα Λεμεσιανός, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο οποίος είπε πως «είναι δύσκολες οι εποχές, είναι δύσκολοι οι καιροί και αυτό που μένει είναι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να έχουμε αλληλεγγύη».

Κατά την παρουσία του στη σκηνή, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου ερμήνευσε ένα τραγούδι που έγραψε αποκλειστικά για τη χθεσινή συναυλία και το οποίο αναφερόταν στη Λεμεσό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρθηκε η διάταξη για τη μείωση στις συντάξεις


Αποσύρεται οριστικά, μετά το σάλο που προκλήθηκε, η διάταξη που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο και προέβλεπε μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ έως και 35%.

Την απόσυρση της διάταξης ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετέχουν οι υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ.Σαχινίδη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένταξη ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ


Την ένταξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μετά από σύσκεψη που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη και τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των δομών του ΟΠΑΔ στον οργανισμό του ΙΚΑ, με στόχο αφενός, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου καθώς αυξάνονται σημαντικά τα σημεία εξυπηρέτησης και αφετέρου, τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων, όπως ανακοινώθηκε.
«Με την αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται αναβάθμιση των υπηρεσιών στους περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους του Δημοσίου και παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς ενοίκια και λοιπές λειτουργικές δαπάνες θα σταματήσουν να υπάρχουν», δήλωσε ο υπουργός.


Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε την ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «επιβεβλημένη και επωφελή».
Η ενσωμάτωση των περίπου 250 απασχολούμενων στον ΟΠΑΔ στην ενιαία δομή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναμένεται να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατέληξε ο διοικητής του Ιδρύματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από τον Ιούνιο το νέο χαράτσι


Ούτε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς χαράτσι δεν θα λάβουν φέτος οι φορολογούμενοι ενώ η ελάχιστη δόση για τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο ορίστηκε στα 50 ευρώ. Πρόκειται για δυο από όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο αναφορικά με το έκτακτο τέλος ακινήτων και τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το κείμενο του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν τα εξής:

Ρύθμιση οφειλών

- για χρέος έως 5.000 ευρώ η ελάχιστη δόση που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο είναι 50 ευρώ ενώ δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός δόσεων.

- για χρέος άνω των 5.000 ευρώ ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 48 αλλά υπό προϋποθέσεις (απόδειξη οικονομικής αδυναμίας από τον οφειλέτη) μπορούν να χορηγηθούν και περισσότερες δόσεις.

- για χρέος άνω των 75.000 ευρώ απαιτούνται τρίτα πρόσωπα ως εγγυητές.

- όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2012 κεφαλαιοποιούνται.

- οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών θα πρέπει να υποβληθούν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

- για να ρυθμίσει ένας φορολογούμενος οφειλές του 2012 θα πρέπει είτε να μην έχει συσσωρεύσει νέο χρέος το 2013, είτε να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος του 2013 είτε να το έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και να είναι συνεπής σε αυτήν τη ρύθμιση.

- υπό προϋποθέσεις μπορεί ένας οφειλέτης που έχει ρυθμίσει το χρέος του παλαιότερα και είναι συνεπής στη ρύθμιση αυτή να μεταπηδήσει στη νέα ρύθμιση.

- αν ένας οφειλέτης αφήσει απλήρωτες δυο δόσεις τότε χάνει τη ρύθμιση και το σύνολο του χρέους γίνεται απαιτητό. Στη συνέχεια λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ).

- σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης χορηγείται έκπτωση 50% από τις προσαυξήσεις ενώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων η έκπτωση περιορίζεται έως και το 25%.

Χαράτσι:

- Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), δηλαδή το γνωστό χαράτσι, μετονομάζεται σε Έκτακτο και Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ). Η μετονομασία γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν ανακοινώσει ότι το χαράτσι καταργείται και αντικαθίσταται από φόρο ακινήτων. Επί της ουσία όμως πρόκειται για το γνωστό χαράτσι αλλά με 15% έκπτωση.

- το χαράτσι του 2013 θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν το αργότερο τον Ιούλιο να το πληρώνουν. ‘Ετσι, οι φορολογούμενοι δεν θα λάβουν ούτε έναν λογαριασμό χωρίς χαράτσι φέτος.

- η εξόφληση του χαρατσιού θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται το Μάρτιο του 2014.

- το χαράτσι φέτος θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το χαράτσι του 2012. Η ΔΕΗ θα υπολογίσει το χαράτσι όπως και φέτος και στο τελικό αποτέλεσμα θα υπολογίσει μια έκπτωση 15%.

- το χαράτσι θα βαρύνει φέτος τα ακίνητα που είναι ηλεκτροδοτημένα την 1η Μαϊου 2013.

- διορθώσεις στοιχείων ακινήτων πρέπει να γίνουν στους δήμους έως και τις 15 Μαΐου.

- οι εξαιρέσεις του χαρατσιού (μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι κα) παραμένουν ως έχουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένες κατά 35% οι συντάξεις του ΟΑΕΕ


Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το MEGA, ότι θα μπει «ψαλίδι» στις συντάξεις του ΟΑΕΕ κατά 35%.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρχε ανάγκη εξορθολογισμού των ποσοστών αναπλήρωσης εντός του ΟΑΕΕ.

Δείτε το ρεπορτάζ στο παρακάτω βίντεο από το MEGA:






Διαβάστε περισσότερα...

Σόγια κατά των ρυτίδων


Ουσία που περιέχεται στη σόγια ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.

Κάποτε οι γυναίκες λέγανε ότι στο πρόσωπό μας πρέπει να βάζουμε μόνο ό,τι τρώμε και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται σήμερα η επιστήμη της κοσμητολογίας.

Σύμφωνα με ερευνητές, λοιπόν, η γνωστή μας σόγια αναμένεται να ταράξει τα νερά στο χώρο της αντιγήρανσης, χάρη στην ισοφλαβόνη γενιστεϊνη, που περιέχει. Η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που χαρίζει στο δέρμα αντοχή και ελαστικότητα και μάλιστα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η γενιστεϊνη λειτουργεί εμποδίζοντας τη δράση ενζύμων, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μειώνουν και υποβαθμίζουν την παραγωγή και την ποιότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Επιπλέον, εμποδίζοντας τη δράση των ενζύμων αυτών, διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Οι ειδικοί βρήκαν ότι τα μόρια της γενιστεϊνης μοιάζουν δομικά στα οιστρογόνα, γι’ αυτό και δρουν με τρόπο παρόμοιο με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες ενέργειές της.

Κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2000 γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών, έδειξε ότι το 53% αυτών που χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη ουσία δήλωσαν ότι το δέρμα τους έγινε πιο σφικτό και φαινόταν πιο νέο σε διάστημα μόλις ενός μήνα.

Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι οι ισοφλαβόνες μειώνουν τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων της εμμηνόπαυσης κατά περίπου 26%.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θερμίδες μάς «φορτώνει» το αυξημένο μέγεθος των σνακ


Η ικανοποίηση της πείνας δεν εξαρτάται από το μέγεθος της τροφής.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ραγδαία αύξηση στο ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων αλλά και παιδιών. Οι αιτίες για αυτό φαίνεται να είναι πολλές και ποικίλες και περιλαμβάνουν τον καθιστικό τρόπο ζωής, τη μείωση τις φυσικής δραστηριότητας, την αύξηση κατανάλωσης φαγητού από fastfood, την αύξηση της ενασχόλησης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την τηλεόραση.

Ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται ότι ευθύνεται για το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό της παχυσαρκίας είναι η κατανάλωση σνακ. Γιατί όμως η κατανάλωση σνακ οδηγεί στην αύξηση του βάρους; Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλιότερα;

Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα κατανάλωσης σνακ και η συνεισφορά τους στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας έχει αυξηθεί. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση ξεπερνά την προτεινόμενη ποσότητα, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά του φαγητού, έχει δηλαδή αυξηθεί η περιεκτικότητα αυτών σε ενέργεια. Και ο δεύτερος είναι ότι έχει αλλάξει το μέγεθος της μερίδας. Γίνεται κατανοητό ότι, όταν αυξηθεί η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε ενέργεια, εύκολα προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με πριν. Γιατί όμως να συμβαίνει το ίδιο, όταν απλά αυξάνεται το μέγεθος ενός σνακ;

Αυτό φαίνεται να οφείλεται στη συνήθεια κάποιων ανθρώπων να αδειάζουν το πιάτο τους, αλλά και στην ηδονική πείνα, που οδηγείται από τη διαθεσιμότητα για φαγητό και όχι από την ποσότητα του φαγητού που έχει ήδη φαγωθεί και το πότε αυτό συνέβη.

Σε πείραμα στο οποίο μελετήθηκε το κατά πόσο μια αυξημένη μερίδα σνακ οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων βρέθηκε ότι, όταν μεγαλώνει το μέγεθος του σνακ, συνήθως αυξάνεται και η πρόσληψη θερμίδων.

Στο συγκεκριμένο πείραμα, φάνηκε ότι η πείνα και η λιγούρα ήταν ίδια και στις δύο περιπτώσεις, πριν και μετά το τεστ, και μικρότερη 15 λεπτά μετά το τεστ. Αυτό λοιπόν που οδήγησε στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού φαίνεται ότι ήταν η αυξημένη διαθεσιμότητα φαγητού.

Σε ένα άλλο πείραμα, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένας ορισμένος αριθμός από καραμέλες. Στη μία περίπτωση δόθηκαν ολόκληρες, και στη δεύτερη περίπτωση κομμένες στη μέση. Το συμπέρασμα από αυτό το πείραμα ήταν ότι οι διαγωνιζόμενοι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της καραμέλας, κατανάλωσαν τον ίδιο αριθμό και στις 2 περιπτώσεις, δηλαδή κάποιος που κατανάλωσε 5 ολόκληρες καραμέλες κατανάλωσε και 5 μισές, χωρίς να επηρεάζεται από το μέγεθος της καραμέλας.

Φαίνεται λοιπόν ότι για κάποια φαγώσιμα αυτό που κάποιος κοιτάει είναι ο αριθμός των τεμαχίων που θα καταναλώσει, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το μέγεθός τους.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το μέγεθος μετράει, αφού μια μικρή μερίδα σνακ είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την πείνα και τη λιγούρα μας, χωρίς να μας γεμίζει με παραπάνω θερμίδες, που σιγά σιγά οδηγούν στην αύξηση του βάρους.

Ξανασκεφτείτε λοιπόν το μέγεθος του σνακ που θα καταναλώσετε την επόμενη φορά, αφού μια μικρή μερίδα θα σας χορτάσει και είναι ένας εύκολος τρόπος για διατήρηση του βάρους ή απώλεια, όπου αυτό είναι επιθυμητό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθετε στο παιδί σας τη σωστή ενυδάτωση


Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αφυδάτωσης.

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική κατά την παιδική ηλικία και θα πρέπει οι γονείς να τη μαθαίνουν από πολύ νωρίς στα παιδιά τους. Γιατί όμως είναι τόσο απαραίτητο αυτό;

Παρ' όλο που οι απαιτήσεις των παιδιών σε υγρά δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των ενηλίκων, έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αφυδάτωσης. Έτσι, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωσή τους, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν γίνεται μόνο με το νερό αλλά και με άλλα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των χυμών και άλλων υγρών. Ακόμη, στη συνολική πρόσληψη υγρών συμβάλλουν και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η επαρκής κατανάλωση είναι αναγκαία για την καλή λειτουργίων των οργάνων, όπως του ουροποιητικού συτστήματος, της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών, του πεπτικού συστήματος, του εγκεφάλου αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από τα αποτελέσματα ερευνών, φαίνεται πως η σωστή πρόσληψη υγρών βοηθάει το παιδί να αναγνωρίσει την αίσθηση της γεμάτης κύστης και τον καλύτερο έλεγχό της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αντίθετα φαίνεται πως η αφυδάτωση είναι δυνατόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των παιδιών. Τέλος, αν υπάρχει σωστή πρόσληψη με αντίστοιχη συχνή ούρηση βοηθάει στη μείωση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως καθημερινά, υπάρχει απώλεια νερού από το ανθρώπινο σώμα μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και της ούρησης, καθώς και μέσω των πνευμόνων, του δέρματους και των κοπράνων.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό λοιπόν, πως τα παιδιά χάνουν μεγάλο ποσοστό νερού, λόγω της υψηλής δραστηριότητάς τους, της σωματικής τους διάπλασης (μεγάλη περιοχή επιφάνειας σε αναλογία μάζας-σώματος), αλλά κυρίως λόγω του ότι οι μηχανισμοί δίψας τους δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα αναπτυγμένοι. Επίσης, οι περιπτώσεις διάρροιας και εμέτου κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση αν δεν αντικατασταθούν σύντομα οι απώλειες.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ένα βρέφος ή ένα παιδί πολύ μικρής ηλικίας αδυνατεί να εκφράσει τη δίψα του ή και ακόμα παιδιά, που ενώ μπορούν, υπάρχει περίπτωση να ξεχαστούν και να αμελήσουν να πιουν νερό. Έτσι, οι γονείς ή όποιος άλλος φροντίζει για αυτά (παππούς, γιαγιά, βρεφονηπιοκόμος κ.ά.) θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το ενδοχόμενο μιας αφυδάτωσης, ιδίως κατά τους ζεστούς μήνες και κατά τη διάρκεια ασθενειών.

Οι απαιτήσεις σε υγρά κατά την παιδική ηλικία διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το μέγεθος του σώματος, ενώ μπορούν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως τα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε υγρά απ' ό,τι τα κορίτσια ίδιας ηλικίας. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι απαιτήσεις των παιδιών σε υγρά, ανά φύλο και ηλικία:


ΗλικίαΦύλο Απαιτήσεις Σε Υγρά
0-6 μηνών
Αγόρια
Κορίτσια
680 ml/ημέρα ή 100-190ml/kg/ημέρα* 
680 ml/ημέρα ή 100-190ml/kg/ημέρα* 
6-12 μηνών
Αγόρια
Κορίτσια
0,8-1,0 L/ημέρα** 
0,8-1,0 L/ημέρα** 
1-2 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,1-1,2 L/ημέρα
1,1-1,2 L/ημέρα
2-3 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,3 L/ημέρα
1,3 L/ημέρα
 4-8 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,6 L/ημέρα
1,6 L/ημέρα
9-13 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
2,1 L/ημέρα
1,9 L/ημέρα 
14-18 χρονών Αγόρια
Κορίτσια

2,5 L/ημέρα
2,0 L/ημέρα 
*Από μητρικό γάλα/σκόνη βρεφικού τύπου

** Από μητρικό γάλα/σκόνη βρεφικού τύπου και συμπληρωματικά τρόφιμα και υγρά

Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι θα κάνουν έναν γονέα να δώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη σωστή ενυδάτωση του παιδιού του και φυσικά να παροτρύνει και το ίδιο το παιδί να φροντίζει για αυτό, από πολύ μικρή ηλικία. Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να εξηγήσει όλα τα οφέλη που τους προσφέρει η κατανάλωση υγρών.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο θα πειστούν τα παιδιά. Καλό θα είναι για τα παιδιά η πρόσληψη υγρών να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί προέλθει ακόμα κι από ένα ποτήρι ή κούπα που τα διασκεδάζει.

Πολλές φορές τα παιδιά αποφεύγουν ή ξεχνούν να εκφράσουν τη δίψα τους, αν για παράδειγμα παίζουν και δεν θέλουν να αφήσουν το παιχνίδι τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Μπορούμε να του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό - σίγουρα δεν θα πει όχι.

Εκτός από τους γονείς, στην όλη προσπάθεια θέλουμε σύμμαχους και όσους συναναστρέφονται με τα παιδιά μας, όπως ο παππούς και η γιαγιά, που πολλές φορές μπορεί να τα φροντίζουν για μέρες.

Όλο αυτό δεν είναι αρκετό, αν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι σε κάθε έξοδό τους με ένα μπουκαλάκι ή ένα παγούρι με νερό, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να δώσουν στο παιδί τους.
Ακόμα και το ίδιο το σχολείο είναι απαραίτητο να μεριμνεί και να παροτρύνει τα παιδιά για καλύτερη ενυδάτωση, προσφέροντάς τους έυκολη πρόσβαση και καλή ποιότητα νερού.

Αυτή η προσπάθεια μπορεί να πάρει καιρό. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να εφοδιαστούμε με ενέργεια και αντοχές και να μην το βάλουμε κάτω στη μέση της προσπάθειας.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον μικρό μας φίλο να δει το σωστό δρόμο και να τον ακολουθήσει. Αρκεί να του θυμίζουμε συχνά και με τον καλύτερο τρόπο τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει και γιατί πρέπει να το κάνει.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...