Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κράτησαν ψηλά την σημαία



Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι 24οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου το περασμένο σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη, τους οποίους διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο ΣΕΓΑΣ, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου και τη συμμετοχή περίπου 400 αθλητών-αθλητριών από 42 σωματεία, όπως επίσης 12 σωματεία – σχολεία με ΑμεΑ.

Παράλληλα, με την ευκαιρία των αγώνων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εκπροσώπων των σωματείων του Αιγαίου πελάγους, όπου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής τους ενημέρωσε για τις οικονομικές περικοπές στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας για το 2011.

Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αθανάσιος Γιακαλής και ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, οι οποίοι στην τελετή έναρξης βραβεύτηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή για την προσφορά τους στον θεσμό των αγώνων.

Στην τελετή έναρξης το Σάββατο επίσης, βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτεροι αθλητές-αθλήτριες του Αιγαίου, Ουρανία Ρεμπούλη, Παντελής Σεϊτανίδης, Μαρία Ζωγραφάκη, Άννα Κατσιματίδου, Κλέλια Θεοδώρου, Κωνσταντίνος Πετράκης, Γιάννης Κοτρωνάκης, Ελένη Παγίδα, Ιωάννα Λιτσολάρι, Πέτρε Χατζίου και οι προπονητές τους Δημήτρης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Παπαθεοδώρου, Νίκος Κορφιάς, Μιλτιάδης Παπαντωνάκης, Γιώργος Ρακόπουλος, Βαγγέλης Ζορμπάς και Γρηγόρης Κοντός.

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου με ανακοίνωσή της ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία των αγώνων. Τον Σύλλογο Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Λέσβου, τις Εθελοντικές Ομάδες (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Σύλλογο Ιππείου, Δασοπυροσβεστών, Πυροσβεστών, χορευτικό συγκρότημα Ταξιαρχών), τους χορηγούς και αθλοθέτες όπως το Επιμελητήριο Λέσβου, την Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου και την εταιρία Καλογρίδης-Κομνηνός.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων, σε ποσοστό 5%

Δελτίο Τύπου 21-10-11 


Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας, που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται από σήμερα τα αποτελέσματα, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας,πληκτρολογώντας τον τετραψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Οι επιτυχόντες στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να προσέλθουν για εγγραφή αυτοπροσώπως ή με νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο από 24-10-2011 μέχρι 1-11-2011.


Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή:

α) Αίτηση

β) Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείο από το οποίο αποφοίτησε ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

Σε περίπτωση που υποβάλλεται απολυτήριο ή πτυχίο στην πρωτότυπη έκδοσή του, αυτό μπορεί να αποσυρθεί, όταν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει αντίστοιχο αποδεικτικό ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.

γ) Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο εισαγόμενος δηλώνει ότι δεν είναι γραμμένος σε άλλη Σχολή ή Τμήμα.

δ) Πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης ή επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτοτύπου από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου.

στ) Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Κατά την εγγραφή του ο εισαγόμενος επιδεικνύει στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η ακριβής ημερομηνία γέννησης και τα ονομαστικά του στοιχεία.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων Σχολών.
Για την αναζήτηση των επιτυχόντων πασχόντων απο σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% - 2011 πατήστε εδώ.


Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά μαθαίνουν για την αξία της διατροφής



Μαθήματα ζωής μέσα από ένα παραμύθι.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (16 Οκτωβρίου), επιστήμονες του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ) και η εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Λήδα Βαρβαρούση, επισκέφθηκαν τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, «Κιβωτός του Κόσμου», με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θέματα επάρκειας τροφής.

Προς την κατεύθυνση αυτή το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, με την ουσιαστική αρωγή της κυρίας Βαρβαρούση, δημιούργησε ένα πρωτότυπο παραμύθι με θέμα την αγάπη για τον άνθρωπο και την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην τροφή.

Με τη συμβολή των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, η Λήδα Βαρβαρούση σχεδίασε τους ήρωες της ιστορίας -Άντζελα και Ευτύχιο- και μέσα από την εξιστόρηση και εικονογράφησή της, πέρασε στα παιδιά μηνύματα για έννοιες όπως ο αλτρουισμός, η ισότητα και η αξία της ίσης κατανομής τροφίμων στον πλανήτη.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τον σύγχρονο κόσμο της ανισότητας και κατέληξε σε ένα κόσμο όπου όλα τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τροφή.

Τα παιδιά είδαν με τη βοήθεια των επιστημόνων του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, πώς η επάρκεια μπορεί να συνοδευτεί με την ποιότητα, απεικονίζοντας τα τρόφιμα του παραμυθιού πάνω στην Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, ώστε να γνωρίζουν από μικρή ηλικία, την ποικιλία και ποσότητα των τροφών που συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη τους, μακριά από την έννοια της καταναλωτικής υπερβολής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε άνοια



Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε συναισθηματικές διαταραχές
.
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες.

Τώρα οι επιστήμονες έχουν πιο… δυσάρεστα νέα! Οι διαταραχές στη διάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια δεκαετίες αργότερα.

Η κλινική ψυχολόγος Nasreen Khatri είπε σε ένα συνέδριο με θέμα τη γήρανση και τη μνήμη που διοργανώθηκε στο Τορόντο ότι όταν κάποιος διέρχεται από περιόδους κατάθλιψης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του πληθυσμού τώρα είναι μεγάλες γυναίκες» είπε η Dr Khatri από το Κέντρο Γήρανσης Baycrest του Τορόντο και συνέχισε: «Όσο πιο ηλικιωμένος είναι ο πληθυσμός τόσο περισσότεροι είναι εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη, επειδή είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται σε μικρή ηλικία και τους “συνοδεύει” στην πορεία της ζωής τους».

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη καθώς προσπαθούν να συνδυάσουν πολλούς ρόλους. Εκτός από αυτό επηρεάζονται και από τον ορμονικό τους κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν το στρες.

Ο ψυχίατρος David Conn αναφέρει ότι το να μάθει κανείς πώς να ισορροπεί ανάμεσα στον αρνητισμό και την καθημερινότητα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να επιμηκυνθεί η ζωή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια 20χρονη μελέτη που έγινε σε μεσήλικες και σύμφωνα με την οποία όσοι είχαν θετική στάση απέναντι στη ζωή και τη φυσιολογική πορεία γήρανσης του οργανισμού είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από τους κακοδιάθετους.

Ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό ήταν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που ενίσχυαν τη διάθεσή τους, όπως άσκηση, καλή διατροφή, καλές διαπροσωπικές σχέσεις με τους οικείους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για να μην σας κλέψουν με το πετρέλαιο θέρμανσης



Την προσοχή των καταναλωτών κατά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης εφιστά η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και παραθέτει τις συμβουλές της.Η ένωση προτείνει οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στα εξής θέματα:

- Έρευνα αγοράς: Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, αλλά υπάρχει διαφορά από πρατήριο σε πρατήριο και από εταιρεία σε εταιρεία. Απαραίτητο επίσης, είναι να ελέγχουμε την τιμή της πινακίδας πριν παραγγείλουμε.

- Απαραίτητη είναι η ογκομέτρηση της δεξαμενής, για να υπολογίσουμε τη χωρητικότητα της. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος. Εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, γίνεται πολλαπλασιασμός των διαστάσεων της (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 μας δίνει τη χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα.

- Καθαρισμός της δεξαμενής: Πριν ανάψουμε το καυστήρα μας θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να τον ρυθμίσουμε, ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος.

- Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα πρέπει να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Σε περίπτωση που η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολυκατοικίες-διπλοκατοικίες κ.λπ. και υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης οι οποίες είναι από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη, αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του προσώπου (φυσικού ή νομικού) που ασκεί την επαγγελματική διαχείριση και το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του εκπροσώπου εκ των συνιδιοκτητών ή ενοίκων του κτιρίου που έχει συναποφασισθεί και οριστεί ως συνδιαχειριστής. Επίσης αναγράφεται ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου που προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διεύθυνση, η ώρα παράδοσης, η ποσότητα, η συνολική αξία και ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικού ή δημοσίου κ.λπ.).

- Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο και περιέχει κατάλληλο ιχνηθέτη, ώστε να μπορεί να ανιχνεύεται εύκολα η τυχόν παρουσία του στο πετρέλαιο κίνησης και στις βενζίνες.

- Σε ό,τι αφορά στον προμηθευτή πρέπει να μην είναι παραποιημένος ο μετρητής βυτιοφόρου. Φυσιολογικά ο μετρητής είναι κατασκευασμένος έτσι που να μετρά μόνο τη ροή του πετρελαίου. Ο μεταφορέας, όμως, μπορεί να επέμβει στον μετρητή κατά τρόπο που να μετράει εκτός από τη ροή του καυσίμου και την ταυτόχρονη ροή του αέρα ,που με κανονικές συνθήκες ο αέρας πρέπει να φεύγει από μια βαλβίδα εξαέρωση προτού φθάσει στον μετρητή. Έτσι μπορεί να παραδίδεται μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης και αέρας.

- Η μάνικα του βυτιοφόρου πρέπει να είναι εντελώς άδεια, τόσο προτού όσο και μετά την παράδοση του πετρελαίου. Αν η μάνικα είναι άδεια πριν από την παράδοση και γεμάτη μετά την παράδοση ο μεταφορέας καρπούται το περιεχόμενό της που μπορεί να είναι δεκάδες λίτρα, ανάλογα με το μήκος και τη διατομή της μάνικας, δηλαδή μας γίνεται κλοπή πετρελαίου.

- Παράδοση με προμέτρηση. Να είστε παρόντες στην παράδοση, εάν γίνεται να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο και να ελέγχονται όλες οι λεπτομέρειες της παράδοσης. Βεβαιωθείτε ότι στην προμέτρηση, το μέτρο πρέπει να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.

- Ελέγχετε ώστε το μέτρο να μην λυγίζει και ότι κατά την επιμέτρηση τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή και στο ίδιο περίπου σημείο τόσο κατά την προμέτρηση όσο και κατά την επιμέτρηση.

- Να έχετε δική σας βέργα μέτρησης, καθώς και ένα σωστό μέτρο. Στην ανάγκη μια απλή ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο για την ογκομέτρηση της δεξαμενής.

- Έχουμε δικαίωμα αμφισβήτησης: Εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση έχουμε δικαίωμα να γράψουμε πάνω στην απόδειξη παραλαβής τις λέξεις «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ» και να ζητήσουμε την παρέμβαση οργάνωσης καταναλωτών, ή του υπουργείου Ανάπτυξης ή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητώ εργασία ως υπάλληλος γραφείου

ΑμεΑ (με μικρή αναπηρία) με κάρτα ΟΑΕΔ, κινητικά ανεξάρτητος ζητώ εργασία γραφείου.
Κάτοχος πτυχίο ΙΙΕΚ πληροφορικής και ECDL. Επίσης έχω παρακολουθήσει σεμινάριο και πιστοποίηση τεχνικού Η/Υ. 


Στοιχεία Επικοινωνίας:
Κος Βασίλης.  
Τηλέφωνο: 210-65 35 624 
Κινητό 693-66 83 129
Διαβάστε περισσότερα...

Λίγο κρασί κάνει καλό στα οστά



Διατροφή και οστική μάζα.

Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οστεοπόρωσης, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν για την σχέση διατροφής και οστικής μάζας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μέτριες ποσότητες κρασιού μπορεί να διαφυλάξουν την υγεία των οστών.

Ωστόσο, δεν φάνηκε να ασκούν την ίδια προστατευτική δράση άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως η μπύρα και το ουίσκι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ζεύγη διδύμων, μέσης ηλικίας 55 ετών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το King’s College του Λονδίνου, κατέγραψαν τη διατροφή των εθελοντριών τους και τις παρακολούθησαν για να διαπιστώσουν πως συσχετιζόταν η διατροφή τους με τα κατάγματα που τυχόν θα πάθαιναν.

Επιπλέον, τις υπέβαλλαν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και την κεφαλή του μηριαίου οστού.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), δείχνουν πως λίγο κρασί ασκεί θετική δράση στην οστική πυκνότητα.

Δεν είναι σαφές πως ακριβώς επηρεάζει το κρασί την οστική μάζα, αλλά προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως παίζουν ρόλο οι πολυφαινόλες του – μια ομάδα χημικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν στην φλούδα των σταφυλιών.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους πέντε ενήλικες έχει κάνει ψυχοθεραπεία



Τι πρέπει να έχετε υπόψιν σας προτού επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Η ιδέα να πάτε σε ψυχολόγο μπορεί να φαινόταν μεγάλο βήμα λίγα χρόνια πριν, αλλά τώρα έχει γίνει σχεδόν αποδεκτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το ίδρυμα The Future Foundation, προάγγελος των μελλοντικών τάσεων, αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε ενηλίκους έχει δεχθεί κάποια μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης ή ψυχοθεραπείας και σχεδόν οι μισοί βλέπουν θετικά την ευκαιρία να τους προσφέρουν μια υπηρεσία συμβουλευτικής στη δουλειά τους.

Ωστόσο, αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο έχετε υπόψη σας τα εξής:

Να έχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος

Έξυπνοι, διορατικοί, συναισθηματικοί άνθρωποι με αίσθηση του χιούμορ και των διαχωριστικών γραμμών μπορεί να έχουν τα πάντα, από ντοκτορά και δέκα χρόνια ψυχαναλυτικής εκπαίδευσης. Από την άλλη μεριά οφείλετε να τσεκάρετε εκτός από τις πανεπιστημιακές σπουδές και το ότι κατέχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

Να μην αντιμετωπίζει την ψυχοθεραπεία ως διασκέδαση

Ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος που έχει την τάση να σας κάνει φιλοφρονήσεις για τα πάντα, δεν κάνει τη δουλειά του (εκτός κι αν πήγατε σκεφτόμενοι πως «δε με νοιάζει πώς θα το κάνω – κάντε με απλώς να νιώσω καλύτερα» – σ’ αυτή την περίπτωση έχετε βρεις τον τέλειο ειδικό).

Να μην είναι φίλος σας

Μην αρχίσουμε και με το ότι ο ψυχολόγος σας δεν είναι εραστής. Το μασάζ στην πλάτη, τα ραντεβού για φαγητό και τα e-mail με γλυκόλογα δεν περιλαμβάνονται. Η συμφωνία είναι απλή: ασφάλεια, σιγουριά και διάρθρωση. Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν το γνωρίζει αυτό ουσιαστικά αποτελεί απειλή για σένα γιατί παύει να είναι αντικειμενικός κριτής.

Να τηρεί τους χρόνους της συνεδρίας

Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν ξεκινά τη συνεδρία στην ώρα του ή δεν μπορεί να την τελειώσει στην ώρα του, που ακυρώνει τα ραντεβού πάνω από μία φορά, που τρώει ενώ μιλάτε, που δέχεται τηλεφωνήματα την ώρα της συνεδρίας ή που με κάποιο τρόπο δείχνει ότι κάθε λεπτό δεν είναι τόσο σημαντικό δε σας κάνει. Αν τον συμπαθείτε, θίξτε το ζήτημα. Αν δε βελτιωθούν τα πράγματα αμέσως, διακόψτε.

Να μην φτάνετε σε αδιέξοδο

Τα περισσότερα μικρά παιδιά περνούν μια περίοδο οπισθοχώρησης πριν την επόμενη έκρηξη ανάπτυξης. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι ενήλικες. Στην ψυχοθεραπεία, μια σχετικά μακρά αδιάφορη περίοδος μπορεί να προηγείται μεγάλης δράσης. Ωστόσο, μια πολύ μακρά αδιάφορη περίοδος, στην οποία τόσο εσείς όσο και ο ψυχολόγος σας δεν κάνετε τίποτα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι (α) έχετε τελειώσει προς το παρόν, (β) έχετε τελειώσει με το συγκεκριμένο άτομο ή γ) ότι έχετε τελειώσει μέχρι να είστε έτοιμοι να αρχίσετε ξανά.

Να σέβεστε την κρίση του αλλά και τη δική σας

Οι άνθρωποι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις σχέσεις τους (γιατί οι σχέσεις προϋποθέτουν ευθύνη, προγραμματισμό, δέσιμο). Ωστόσο, ο πρώτος κανόνας λέει ότι εσείς είστε το αφεντικό. Ο δεύτερος κανόνας: αν πάντοτε σεβόσασταν τη κρίση του (δεν είναι το ίδιο με το να τον συμπαθείτε) και σας πει «δεν είστε έτοιμοι να φύγετε», σκεφτείτε το ξανά. Όταν το ξανασκεφτείτε, κοιτάξτε τον πρώτο κανόνα. Αν κάνετε λάθος με το να σταματήσετε, μπορείτε να επιστρέψετε – και θα έχετε μάθει κάτι απ’ αυτό.
Το μυστικό

Ο ψυχοθεραπευτής που βοήθησε τη φίλη σας να ξεπεράσει την αδυναμία, την αγοραφοβία ή το φόβο της δέσμευσης μπορεί σε σας να σας φανεί ψυχρός ή να μη σας εμπνεύσει. Μπορεί αυτός που είναι ο Φρόιντ για κάποιον να είναι εντελώς άσχετος για κάποιον άλλο.


Πηγή: http://www.omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και τροφών



Πριν ή μετά το γεύμα;
Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και διατροφής περιλαμβάνουν τις φυσικοχημικές, φυσιολογικές και παθοφυσιολογικές διαδικασίες που μπορούν να αλλάξουν την εναπόθεση, το λειτουργικό στόχο ή την τοξικότητα των συστατικών των τροφίμων.

Σωστός συνδυασμός

Oι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με διάφορες τροφές αποκτούν αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι, όπως αποδεικνύεται στην καθημερινή κλινική πράξη, διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων. Η παράβλεψη του σημαντικού ρόλου που παίζει ο συνδυασμός τροφής και φαρμάκου, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία μιας θεραπείας ή ακόμα και σε διατροφικές ανεπάρκειες.

Αυτό σημαίνει, ότι κάποιες τροφές είναι πιθανόν να αναστέλλουν ή να εντείνουν τη δράση σημαντικών φαρμάκων, όπως ορισμένα αγχολυτικά, αντιισταμινικά ή αντιυπερτασικά φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, οι ανάλογες ρυθμίσεις στη διατροφή όταν ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαίες.

Πριν ή μετά το γεύμα;

Η ποσότητα και τα συστατικά των καθημερινών γευμάτων καθορίζουν την ταχύτητα απορρόφησης ενός φαρμάκου. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα φάρμακα έχουν την ιδιότητα να ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μετά το φαγητό, ενώ άλλα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, καθώς η δραστικότητά τους μειώνεται όταν απορροφούνται από τον οργανισμό μαζί με την τροφή.

Γενικά η λήψη τροφής μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των φαρμάκων και κατ’ επέκταση τη συνολική βιοδιαθεσιμότητά τους, είτε μεταβάλλοντας το pH των γαστρικών υγρών και άρα τη διαλυτότητά τους σε αυτά, είτε επηρεάζοντας το χρόνο γαστρικής κένωσης και άρα το διατιθέμενο χρόνο για την απορρόφησή τους από το λεπτό έντερο. Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα πριν ή μετά το φαγητό ή σε απόσταση από τα γεύματα.

Προσοχή στα..

Κάποιες τροφές μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κάποια φάρμακα, επηρεάζοντας την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά τους. Μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

• Τα γαλακτοκομικά

Παρόλο που η γενική σύσταση όταν παίρνουμε αντιβίωση είναι να τρώμε γιαούρτι (επειδή οι γαλακτοβάκιλοι που περιέχει προστατεύουν το μικροπεριβάλλον και τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία μπορεί να διαταραχθεί), ορισμένα αντιβιοτικά αλληλεπιδρούν αρνητικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο του γάλακτος, για παράδειγμα, δεσμεύει την τετρακυκλίνη, ένα σύνηθες αντιβιοτικό, οπότε απορροφάται λιγότερη ποσότητα φαρμάκου από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι αποτελεσματική η τετρακυκλίνη πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει ασβέστιο, όπως το γάλα. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες με σίδηρο, αφού έχει αποδειχτεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφησή του.

• Οι χυμοί εσπεριδοειδών και χρήση αντιόξινων

Τα ευεργετικά κατά τα άλλα φλαβονοειδή που περιέχονται στο γκρέιπ φρουτ, μπλοκάρουν τη δράση ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των φαρμάκων. Ο χυμός του γκρέιπ φρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, όπως οι ανταγωνιστές ασβεστίου, ορισμένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, σκευάσματα με οιστρογόνα όπως τα αντισυλληπτικά, τα αγχολυτικά και τα αντιισταμινικά. Ακόμα και ο χυμός πορτοκαλιού, σε μικρότερο όμως βαθμό, μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, συνήθως αντιόξινα, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσπεψίας. Τα αντιόξινα (φάρμακα για το πεπτικό έλκος), με την αύξηση του γαστρικού pΗ συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης του ασβεστίου, του σιδήρου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου.

• Τα λιπαρά γεύματα και η νηστεία

Τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς και η νηστεία, αποτελούν δύο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στο πλάσμα του αίματος, τα οποία ανταγωνίζονται τις διάφορες φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο ποσοστό του φαρμάκου στο πλάσμα, αυξημένη φαρμακολογική δράση και –δυνητικά- εμφάνιση τοξικότητας.

• Φυσικά προϊόντα και θεραπευτικά βότανα σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν κάποια φυσικά προϊόντα που αλληλεπιδρούν με ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, το ginseng μπορεί να επιτείνει την υπογλυκαιμική δράση των αντιδιαβητικών φαρμάκων. Το σκόρδο, σε συνδυασμό με αντιπηκτικά, αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ η βαλεριάνα επιτείνει τη δράση ορισμένων κατασταλτικών φαρμάκων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

• Επίδραση τροφίμων στην απορρόφηση και το μεταβολισμό των φαρμάκων

Οι αλληλεπιδράσεις με τα τρόφιμα μπορούν να έχουν εμφανείς επιδράσεις στη διαθεσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας. Η σημαντική, για παράδειγμα, ελάττωση στην απορρόφηση των αντιβιοτικών πενικιλλίνη και τετρακυκλίνη, εξαιτίας των τροφίμων που είναι πλούσια σε μαγνήσιο (όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κλπ.) ή σίδηρο (συκώτι, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, κλπ.) ή γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο, υποχρεώνει τη λήψη τους από τον ασθενή με άδειο στομάχι.

Τα καπνιστά τρόφιμα περιέχουν ουσίες που διεγείρουν τη λειτουργία ορισμένων ενζύμων (οξειδάσες) του εντέρου και του ήπατος, τα οποία εμπλέκονται στο μεταβολισμό των φαρμάκων. Τα ένζυμα αυτά κινητοποιούνται επίσης από τις ινδόλες, που βρίσκονται στο λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, με αποτέλεσμα π.χ. την αύξηση του καταβολισμού του αντιεπιληπτικού φαρμάκου φενυντοΐνη, καθώς και αντιθρομβωτικών και βαρβιτουρικών φαρμάκων.

Ο ρόλος των επιστημόνων υγείας


Οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί και οι κλινικοί διαιτολόγοι είναι σε θέση να προβλέπουν τον κίνδυνο της αλληλεπίδρασης φαρμάκου-διατροφής, μέσα από την επίγνωση του κατάλογου των φαρμάκων, της δίαιτας και της κατάστασης θρέψης του ασθενούς. Αποτελεί δική τους ευθύνη να αναγνωρίσουν, πότε εμφανίζονται ανεπιθύμητα αποτελέσματα, λόγω αλληλεπιδράσεων φαρμάκων-διατροφής, διακρίνοντας τα αντίστοιχα κλινικά σημεία και εκπληρώνοντας τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Θα πρέπει, ακόμη, να γνωρίζουν ποιες είναι οι κατάλληλες παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου για προβλήματα και πώς να χειριστούν τα αποτελέσματα από τις εν λόγω αλληλεπιδράσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να παίξουν αξιόλογο ρόλο για την κλινική εικόνα του ασθενή.

Για τον γρήγορο και αποτελεσματικό εντοπισμό της αλληλεπίδρασης φαρμάκου-διατροφής απαιτείται η συλλογή κλινικών εμπειριών για τα νέα φάρμακα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατροφικές αλλαγές που πραγματοποιούνται.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαρίστε χαμόγελα με χριστουγεννιάτικα δώρα!



Ενισχύστε το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τη στήριξη όλων μας χρειάζεται το «Χαμόγελο του Παιδιού» για να μπορέσει να συνεχίζει να λειτουργεί.

Για το λόγο αυτό τα Χριστούγεννα μπορούμε να ενισχύσουμε τον Οργανισμό αγοράζοντας γιορτινά γούρια, ρόδια, κομπολόγια, μεταλλικά αγγελάκια, τετράφυλλα τριφύλλια σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων και να γίνουμε εμείς οι ευργέτες του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Η παραγγελία μπορεί να γίνει:

● Τηλεφωνικά καλώντας στο 2117709980 & 2107647760 καθημερινά από 10:00-16:00

● Ηλεκτρονικά στο http://www.hamogelo-eshop.gr/c.Epaggelmatika-Dora.162393.html

Από τη γιορτινή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις οποίες θα στείλουμε τις καλύτερες ευχές μας σε φίλους και συγγενείς.

Τις χριστουγεννιάτικες κάρτες μπορείτε να τις παραγγείλετε στο τηλέφωνο 2103845261 καθημερινά από 9:00-17:00 & στο 2103306140 καθημερινά από 17:00-20:00 και ηλεκτρονικά στο http://www.hamogelo-eshop.gr/c.CHristougenniatikes-kartes.20764.html



Διαβάστε περισσότερα...

Κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο ο Τσάβες



Ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες στην Κούβα.

Κατά την επιστροφή του από την Κούβα, όπου υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες δήλωσε πως νίκησε τον καρκίνο.

«Όλα πήγαν τέλεια. Πήρα την ανώτατη βαθμολογία. 20 στα 20. Είμαι ελεύθερος από την αρρώστια. Ο νέος Τσάβες επέστρεψε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Το τελικό στάδιο ολοκληρώθηκε». Θα ζήσουμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε» κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πανευρωπαϊκή έρευνα για τους ασθενείς με Πάρκινσον



Συμπλήρωσε το και εσύ και άλλαξε τη ζωή σου!
Η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον (ΕΠΙΚΟUΡΟΣ-κίνηση) παίρνει μέρος στην Πανευρωπαϊκή Έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη νόσο του Πάρκινσον (EPDA) και καλεί όλους τους ασθενείς να βοηθήσουν στην διεξαγωγή της έρευνας αυτής συμπληρώνοντας ο καθένας το δικό του ερωτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα η EPDA έχει θεσπίσει μία χάρτα δικαιωμάτων για τους ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον η οποία ρητά αναφέρει:

«Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του πάρκινσον έχουν το δικαίωμα να:
-Παραπεμφθούν σε ένα γιατρό με ειδικό ενδιαφέρον στη νόσο του Πάρκινσον
-Λάβουν ακριβή και έγκυρη διάγνωση
-Έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης
-Λαμβάνουν συνεχή φροντίδα και
-Συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση και διαχείριση της ασθένειας τους».

Με την συμπλήρωση του εν λόγω ερωτηματολογίου η EPDA προσπαθεί να εξακριβώσει αν τηρείται το τρίτο δικαίωμα των ασθενών, αν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, και να δοθούν απαντήσεις στα εν λόγω ερωτήματα:

• Ποια τα διαθέσιμα επίπεδα των υπηρεσιών υποστήριξης σε ολόκληρη την Ευρώπη;
• Πόσο συχνά οι υπηρεσίες υποστήριξης προσεγγίζονται;
• Ποιος λαμβάνει την απόφαση για την παραπομπή;
• Αν δεν γίνεται παραπομπή, πως λαμβάνουν τα άτομα με νόσο του πάρκινσον υπηρεσίες υποστήριξης και πως πληροφορούνται για αυτές;
• Πως χρηματοδοτούνται οι υπηρεσίες υποστήριξης;
• Ποιες υπηρεσίες υποστήριξης χρειάζονται περισσότερο;

Το ερωτηματολόγιο πρέπει να υποβληθεί μόνο μέσω ηλεκτρονικής φόρμας που βρίσκεται στο http://www.parkinsonportal.gr/ έως 28 Οκτωβρίου 2011.

Λίγα λόγια για την νόσο Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση του εγκεφάλου μετά την νόσο Alzheimer.

Αφορά όχι μόνο ηλικιωμένους, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά και νέους ανθρώπους που ακόμα εργάζονται όπως επίσης και την οικογένεια τους αποτελώντας έτσι ένα σοβαρό και σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα.

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου και η σωστή ενημέρωση και υποστήριξη είναι για αυτούς μια ανάγκη.

Τα προβλήματα της νόσου είναι κυρίως κινητικά (τρέμουλο, δυσκαμψία, βραδύτητα κινήσεων, αστάθεια) αλλά τελευταία δίνεται έμφαση και στα μη κινητικά όπως η κατάθλιψη, η διαταραχή μνήμης, η διαταραχή ύπνου και άλλα.

Επειδή η νόσος είναι χρόνια και έχει κινητική συμπτωματολογία, ο ασθενής δυσκολεύεται στις καθημερινές του δραστηριότητες με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εργαστεί και να επιβαρύνει τον φροντιστή του.

Πρόκειται δηλαδή για μια πάθηση που αφορά την οικογένεια και συνεπώς μεγαλύτερο αριθμό ατόμων της κοινωνίας μας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν θεραπείες που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.

Σχετικά με την ΕΠΙΚΟUΡΟΣ-κίνηση

ΕΠΙΚΟUΡΟΣ-κίνηση, η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον, όπου λειτουργεί από το 2008 ως ενεργός κλάδος της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ «διαταραχή νόηση & κίνηση» (Εταιρεία αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Από το 2008 η ΕΠΙΚΟUΡΟΣ-κίνηση είναι μέλος της EPDA - European Parkinson’s Disease Association. Αριθμεί περισσότερα από 800 μέλη τα οποία είναι Άτομα με ν. Πάρκινσον ή συναφή νοσήματα, φροντιστές, επιστήμονες υγείας και απλοί εθελοντές.

Οι σκοποί της ΕΠΙΚΟUΡΟΣ–κίνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με την νόσο, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την θεραπεία και την κατανόηση της νόσου Πάρκινσον.

Προτρέπουμε την ελεύθερη επικοινωνία και τον εθελοντισμό και είμαστε πάντα ανοικτοί σε προτάσεις των μελών μας για να βρούμε λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες δεν είναι «προνόμιο» των μεγάλων



Τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν καθημερινά γεγονότα.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι σε μια εποχή όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, τα επίπεδα του στρες ολοένα και αυξάνουν. Δυστυχώς, από μια τέτοια κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να αποτελούν μία ομάδα ιδιαίτερα ευπαθή και ευαίσθητη στο να εμφανίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.

Τι ακριβώς όμως είναι το στρες; Η αλήθεια είναι πως ένας και μόνο ορισμός θα ήταν δύσκολος καθώς το στρες περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά από αντιδράσεις του οργανισμού τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ωστόσο, ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος ορισμός του στρες είναι αυτός που έχει διατυπωθεί από τον Lazarus και τους συνεργάτες του και αναφέρει ότι το στρες προκαλείται μέσω των διαδικασιών αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων και του περιβάλλοντός του. Κατ’ επέκταση, όταν το άτομο νιώθει ότι οι διαθέσιμοι πόροι του δεν επαρκούν προκειμένου να αντεπεξέλθει στις εκάστοτε απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, αρχίζει να βιώνει έντονο στρες.

Φαίνεται πως τα παιδιά κάθε ηλικίας είναι δυνατόν να βιώσουν στρες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν σε αυτό έχει να κάνει με την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία τους, καθώς και με το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν.

Τα αίτια, λοιπόν, του παιδικού στρες θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη, έχει να κάνει με το στρες που προκύπτει λόγω της μετάβασης του παιδιού σε ένα επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Το βάδισμα, η εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας, η κοινωνικοποίηση στα πλαίσια του σχολείου είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα πηγών άγχους.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το παραγωγικό στρες που βοηθά το παιδί να προχωρήσει προς τον δρόμο της αυτονομίας και της ανεξαρτητοποίησης. Η δεύτερη κατηγορία αναφέρεται περισσότερο στο στρες που προκαλείται από διάφορα γεγονότα ζωής τα οποία αποσυντονίζουν το παιδί, όπως:

Διαζύγιο. Όταν οι γονείς χωρίζουν ή ακόμα και όταν οι διαμάχες ανάμεσα στο ζευγάρι είναι καθημερινή υπόθεση, το παιδί παύει να νιώθει ασφάλεια, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν το αίσθημα του φόβου και ο κίνδυνος της μοναξιάς
Μετακόμιση. Τα παιδιά τα οποία χρειάζεται να απομακρυνθούν από τη γειτονιά τους, το σχολείο τους ή γενικότερα από κάποια ομάδα φίλων συχνά βιώνουν έντονη ανασφάλεια, σύγχυση, αλλά και φόβο.

Πένθος. Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν την απώλεια είτε αυτή έχει να κάνει με κάποιο μέλος της οικογένειας, είτε με κάποιο φιλικό πρόσωπο, είτε ακόμα και με ένα αγαπημένο κατοικίδιο. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί η πεποίθηση στο παιδί ότι με κάποιο τρόπο ευθύνεται το ίδιο για τον θάνατο του αγαπημένου του προσώπου, με αποτέλεσμα να διακατέχεται από ενοχές και έντονο στρες.

Πιεσμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Όταν το παιδί νιώθει ότι έχει μόνο υποχρεώσεις και τρέχει κυριολεκτικά από το σχολείο στο φροντιστήριο, από το φροντιστήριο στο κολυμβητήριο, στο ωδείο, στις ξένες γλώσσες κτλ, δίχως να έχει χρόνο για ξεκούραση και παιχνίδι, τότε είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους συναισθήματα άγχους και υπερέντασης.

Πίεση από την ομάδα των συνομηλίκων. Τα παιδιά έχουν την τάση να επηρεάζονται από τις συμπεριφορές των συνομηλίκων τους και να κάνουν τα πάντα προκειμένου να μοιάσουν όλο και περισσότερο σε αυτούς. Όταν βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν, αγχώνονται και βιώνουν μεγάλη πίεση και απογοήτευση.

Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται και ο ρόλος των γονέων. Φαίνεται πως όταν οι γονείς θέτουν υπερβολικά υψηλούς στόχους στο παιδί, του προκαλούν έντονο στρες και αγωνία, καθώς φοβάται μια πιθανή απόρριψη εκ μέρους τους στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει να ανταποκριθεί επάξια στις προσδοκίες τους. Επιπλέον, ειδικά στις μέρες μας με το σύννεφο της οικονομικής αστάθειας να μαυρίζει τη ζωή μας, οι γονείς καλό θα ήταν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στον τρόπο με τον οποίο συζητούν τέτοια θέματα όταν τα παιδιά είναι κοντά, γιατί είναι πιθανό να τους «φορτώσουν» τελικά τις ανησυχίες τους, με αποτέλεσμα να τους προκαλέσουν άγχος για τα δικά τους προβλήματα.

Συμπερασματικά, αν και τείνουμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά απολαμβάνουν ανέμελα την παιδικότητά τους, δίχως έγνοιες και στενoχώριες, δυστυχώς φαίνεται ότι συχνά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα παιδιά αισθάνονται άγχος, ανασφάλεια και ανησυχούν για πολλούς λόγους καθώς αντιλαμβάνονται πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν γύρω τους.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειώθηκαν παγκοσμίως οι θάνατοι από ελονοσία



Πτώση 20%.

Αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της ελονοσίας παγκοσμίως με αποτέλεσμα οι θάνατοι να μειωθούν στο 20%, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι θάνατοι μειώθηκαν από 985.000 το 2000 σε περίπου 780.000 το 2009 και στην πλειονότητά τους αφορούν παιδιά, τα οποία ζουν στην Αφρική. Ελαφρά μείωση την τελευταία δεκαετία σημείωσαν και τα κρούσματα ελονοσίας.

Σχεδόν το εν τρίτο των 108 χωρών και περιοχών, όπου η ασθένεια είναι ενδημική, θα την έχουν εξαλείψει μέσα στην επόμενη δεκαετία, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην έξωθεν χρηματοδότηση.

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα και παρά το γεγονός ότι η ελονοσία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι κάθε 45 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της ασθένειας, η οποία ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους παιδιών.

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα, τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο από κουνούπια-φορείς. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και έμετο και είναι ήπια. Εάν ωστόσο δεν αντιμετωπιστούν μέσα στο πρώτο 24ωρο, μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρής μορφής αναιμία και αναπνευστική δυσχέρεια, που είναι πιθανό να οδηγήσουν στο θάνατο.


Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση και δίαιτα για υπέρταση



Πολεμήστε την με φυσικά όπλα.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο κτλ) και πιστεύεται ότι προσβάλλει περισσότερο από το ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού.

Όσο υψηλότερη είναι μάλιστα η αρτηριακή πίεση, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης των νοσημάτων αυτών. Δυστυχώς, η αυξημένη αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί κάποιο άμεσο σύμπτωμα, ώστε να ανησυχήσει κανείς. Από τη στιγμή που θα εμφανισθεί, προσλαμβάνει το χαρακτήρα χρόνιας κατάστασης.

Οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι, οι άντρες, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.

Τα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι μέχρι 140 mm Hg για τη συστολική (μεγάλη πίεση) και μέχρι 90 για τη διαστολική (μικρή πίεση), ενώ φυσιολογικές τιμές αλλά μεγαλύτερες του 130 και 80 αντίστοιχα θεωρούνται προϋπερτασικές. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη βλάβη των αρτηριών και σε καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Μια σειρά αλλαγών στον τρόπο ζωής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης υπέρτασης.

Τροποποίηση συμπεριφορών


Σωματικό βάρος: Απώλεια βάρους ακόμα και 4-5 κιλών, ενισχύει τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καλό θα ήταν να χάσετε βάρος μέσω της μείωσης του σωματικού σας λίπους.

Κάπνισμα: Για την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, προσπαθήστε, αν καπνίζετε, να μειώσετε ή να διακόψετε πλήρως το κάπνισμα.

Στρες: Αποβάλλετε το άγχος από την καθημερινότητά σας. Μυοχαλαρωτικές ασκήσεις και αρκετός ύπνος θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

Καταγραφή αρτηριακής πίεσης: Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης βοηθάει εσάς και το γιατρό σας να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής και να προλάβετε ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Σωματική δραστηριότητα: Περπάτημα 30-45 λεπτών την ημέρα, φαίνεται ότι βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Εάν δεν έχετε χρόνο για οργανωμένη σωματική δραστηριότητα, αυξήστε την κίνηση στην καθημερινότητά σας (π.χ. κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ). Καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ έντονες ασκήσεις. Η παρατεταμένη αγγειοδιαστολή, που προκαλείται μετά την άσκηση, οδηγεί στο ευεργετικό φαινόμενο της μετασκησιακής υπότασης.

Διαιτητική αντιμετώπιση: Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, με ποικιλία τροφίμων και μικρά και συχνά γεύματα.

Αλάτι

Η προσθήκη επιπλέον αλατιού σε ορισμένα τρόφιμα, ίσως οδηγήσει σε υπέρβαση των ημερήσιων αναγκών σας και επιβαρύνει την λειτουργία των αγγείων. Αν και οι αλλαγές στην ποσότητα του νατρίου δε επηρεάζουν την πίεση όλων των ανθρώπων στον ίδιο βαθμό, καλό θα είναι όλοι οι υπερτασικοί:

Να μειώσετε άμεσα το αλάτι που προσθέτετε κατά το μαγείρεμα των τροφίμων.
Να απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι.
Να δώσετε νοστιμιά στο φαγητό σας, χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού, ξύδι, κρεμμύδι. σκόρδο. ρίγανη, μοσχοκάρυδο, βασιλικό, σέλινο, κανέλα, κάρυ και μπαχάρι.
Να δοκιμάσετε υποκατάστατα αλατιού. Προσοχή όμως, γιατί είναι πλούσια σε κάλιο και δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε εάν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας ή αν λαμβάνετε διουρητικά.
Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητα τους σε νάτριο.

Φρούτα και λαχανικά

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά που δρουν ευεργετικά στη μείωση της πίεσης. Μην ξεχνάτε τη σαλάτα σε κάθε γεύμα. Φρούτα (τουλάχιστον 3 την ημέρα) μπορείτε να προσλαμβάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ως σνακ ή ως μέρος των γευμάτων σας.

Αλκοόλ

Ακολουθείστε τις διεθνείς συστάσεις για μέτρια πρόσληψη αλκοόλ (μέχρι ένα ποτό για τις γυναίκες και μέχρι δυο ποτά για τους άνδρες). Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ, όχι μόνο ανεβάζει την πίεση, αλλά εμποδίζει και τη δράση της αντιυπερτασικής αγωγής.

Περιορισμός σωματικού λίπους


Προτιμάτε ημίπαχο γάλα και γιαούρτι, καθώς και τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.
Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα.
Περιορίστε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα (μπέικον, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, γλυκίσματα, τηγανητό φαγητό, βούτυρο).

Ω-3 Λιπαρά οξέα

Προτιμάτε λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, τσιπούρα, σολομό, γαύρο), προσλαμβάνετε καρύδια και προσθέστε λιναρόσπορο στις σαλάτες σας, προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.

Κάλιο

Η αύξηση της πρόσληψης καλίου σε συνδυασμό με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι αρκετά φρούτα και λαχανικά (καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό), όσπρια και η πατάτα αλλά και νέα λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με κάλιο, τα οποία άρχισαν πρόσφατα να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη αποτελεί συστατικό του καφέ, του τσαγιού, της σοκολάτας και των αναψυκτικών τύπου κόλα. Για προληπτικούς λόγους, συνιστάται περιορισμός στην πρόσληψη καφεΐνης σε 200 mg την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια καφέ. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεΐνης πριν από σωματικές δραστηριότητες, που φυσιολογικά ανεβάζουν την πίεση.

Συμπληρώματα διατροφής

Η αυξημένη πρόσληψη καλίου φαίνεται να βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της υπέρτασης. Η λήψη συμπληρωμάτων καλίου συνιστάται μόνο σε περίπτωση που θα παρατηρηθεί υποκαλιαιμία, λόγω της διουρητικής αγωγής, καθώς μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά παρέχει επαρκείς ποσότητες καλίου. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο φαίνεται πως επιδρούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για την ανάγκη λήψης τους συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων με βότανα (πιπερόριζα, σταυροβότανο, γλυκύριζα). Μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση ή να εμποδίσουν τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Αντίθετα, υπάρχουν λαχανικά και βότανα με υποτασικές και διουρητικές ιδιότητες (ραδίκι, αγκινάρα, σκόρδο, μαϊντανός, τσουκνίδα).

Πριν από τη λήψη τους ωστόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για τυχόν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με τη φαρμακευτική σας αγωγή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα τσάκρας και η επίδρασή τους στην υγεία



Επηρεάζουν αντιλήψεις, αισθήματα και επιλογές του ατόμου.

Τα τσάκρας είναι στρόβιλοι ενέργειας, που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Αντιστοιχούν σε περιοχές του ενδοκρινικού συστήματος, του νευρικού πλέγματος του φυσικού σώματος και στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος.

Η γνώση των τσάκρας και η ανάλυσή τους βοηθά το άτομο να κατανοήσει τον εαυτό του ως ένα πολυδιάστατο ον, να ταξινομήσει τη συμπεριφορά του και τον τρόπο λειτουργίας του, να ενισχύσει τη δυνατότητά του για αλλαγή, για εξέλιξη.

Τα τσάκρας


Επηρεάζουν αντιλήψεις, αισθήματα, επιλογές του ατόμου
Επηρεάζουν τη ροή και το είδος των σκέψεων που έχει
Επηρεάζουν τις ενέργειες που μπορεί να συγκεντρώσει προκείμενου να δράσει πάνω σε αυτές τις σκέψεις και να τις εκδηλώσει
Επηρεάζουν τη σχέση ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο

Μπλοκαρισμένα ονομάζουμε τα τσάκρας όταν η ενέργεια δεν ρέει ελεύθερα μέσα από αυτά, όταν η ενέργεια του ατόμου παγώνει σε κάποιο ή κάποια τσάκρας. Τότε παρουσιάζεται και μια έλλειψη αρμονίας μεταξύ των τσάκρας.

Όταν τα τσάκρας είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ τους τότε υπάρχουν συγκεκριμένες πλευρές της προσωπικότητας του ατόμου, συγκεκριμένες στάσεις, συμπεριφορές, που απορροφούν όλη του την ενέργεια. Δεν υπάρχει ανάπτυξη της προσωπικότητας, δεν υπάρχει εξέλιξη. Επαναλαμβάνονται συγκεκριμένα σενάρια κάθε λεπτό της ζωής του. Το άτομο είναι φυλακισμένο, δυστυχισμένο αλλά και ανήμπορο να δράσει.

Το μπλοκάρισμα των τσάκρας απεικονίζεται και στην ανάπτυξη και τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του φυσικού του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα...

Κοιμήσου και η τύχη σου δουλεύει...



Ο ύπνος σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία σώματος και εγκεφάλου.

Νέες έρευνες χτυπούν το προσωπικό καμπανάκι του καθενός μας, άγχος και κατάθλιψη, αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, κακές διατροφικές συνήθειες. Μια δίνη που για καιρό υπήρχε στις ζωές μας και τώρα απλά την αναγνωρίσαμε.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι τι κάνουμε για όλα αυτά και πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ψυχραιμία και την προσωπική μας ηρεμία στο κέντρο του κυκλώνα; Ο ύπνος αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού η οποία σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου οι ιστοί ξαναχτίζονται, ενώ οι γνώσεις και η μνήμη εμπεδώνονται. Εξασφαλίζοντας την επαρκή ποσότητα ποιοτικού ύπνου καθημερινά, καταφέρνουμε να ξεκουράσουμε το σώμα, αλλά και το πνεύμα μας δηλαδή το νευρικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως επηρεάζουμε και τη διατροφή αλλά και το βάρος μας!

Η μειωμένη διάρκεια ύπνου σε τακτική βάση, σύμφωνα με έρευνες, σχετίζεται με αυξημένο βάρος. Αντίστοιχα, έρευνες σε παιδιά έδειξαν πως παιδιά που κοιμούνται λιγότερες ώρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα σε βάθος χρόνου 5 ετών. Πως, όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο;….

«Κακές» διατροφικές συνήθειες

Έρευνα που έγινε σε φοιτητές έδειξε πως τα άτομα που κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα είχαν αυξημένες πιθανότητες να παραλείψουν το πρωινό γεύμα, είχαν ασταθές μεσημεριανό, ενώ η διατροφή τους ήταν φτωχή σε πιο υγιεινές τροφές όπως το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα.

Αυξημένη «όρεξη»

Φαίνεται πως οι λιγοστές ώρες ύπνου διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών της όρεξης και συγκεκριμένα της λεπτίνης και της γκρελίνης, με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνεται η πείνα και η όρεξη για πιο λιπαρά τρόφιμα.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα

Τα υψηλά επίπεδα γκρελίνης που παρατηρούνται στα άτομα με λίγες ώρες ύπνου πιθανόν να σχετίζονται με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο πως τα άτομα με έλλειψη ύπνου έχουν μικρότερη διάθεση και ενέργεια μέσα στην ημέρα άρα και λιγότερη όρεξη για σωματική δραστηριότητα.

Όπως φαίνεται, τελικά, 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου καθημερινά μπορούν να συμβάλλουν ώστε να προγραμματίσουμε καλύτερα τις διατροφικές μας συνήθειες και να ελέγξουμε το βάρος μας. Κλείνοντας το φως λοιπόν το βράδυ, αφήστε πίσω τα προβλήματα και τα άγχη, ώστε να καταφέρετε την επόμενη ημέρα να ασχοληθείτε με μεγαλύτερη ψυχραιμία και θετική διάθεση μαζί τους.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε συμβουλές για καλύτερη υγεία σε... 5 λεπτά



Αντιμετωπίστε το άγχος!

Το άγχος έχει γίνει μόνιμος φίλος σας και δε λέει να σας αφήσει σε ησυχία; Κάνοντας μικρές πεντάλεπτες αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε…

Χουζουρέψατε; Είτε σας αρέσει ο διαλογισμός είτε είστε από αυτούς που ξυπνούν αναθεματίζοντας την καινούρια ημέρα που ξημέρωσε, θυμηθείτε χρειάζονται 5 λεπτά πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι για να χαλαρώσετε, να αναπνεύσετε βαθιά και να αποφασίσετε με τι διάθεση θα θέλατε να ξεκινήσει η ημέρα σας.

Συνεχίστε αυτό το πεντάλεπτο ηρεμίας με ένα πρωινό σε πολύχρωμα σερβίτσια. Θα καταφέρετε να ξεκινήσετε την ημέρα απαλλαγμένοι από νεύρα ενώ θα διατηρήσετε τα επίπεδα του άγχους σας σε πλήρη έλεγχο και την ψυχική και σωματική υγεία σας σε φόρμα.

Κάντε μουσικό διάλειμμα και όχι μόνο... Λαμβάνοντας ένα διάλειμμα μουσικής όταν είστε στρεσαρισμένος μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας, ακόμη και μετά από ακρόαση ενός και μόνο τραγουδιού. Στο τέλος του μουσικού διαλείμματος, εφόσον έχετε χαλαρώσει, ελέγξετε εάν είστε πεινασμένος, και αν ναι κάντε και το ενδιάμεσο γεύμα σας. Μη ξεχνάτε πως αγνοώντας την πείνα σας γίνεστε πιο επιρρεπείς σε εξωτερικά γευστικά ερεθίσματα και νεύρα.

Φάτε…πακέτο. Φέρνοντας το δικό σας μεσημεριανό γεύμα στην εργασία ή το σχολείο θα έχετε τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας των τροφίμων που καταναλώνετε εξασφαλίζοντας πιο ισορροπημένη διατροφή, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομήσετε επιπλέον χρήματα!

Μια βολτίτσα στη λιακάδα. Λίγα λεπτά κάτω από φυσικό φως του ήλιου μπορεί να μειώσει το άγχος, να τονώσει την πνευματική διαύγεια, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και φυσικά να φτιάξει τη διάθεσή σας! Παράλληλα φροντίζετε και για την υγεία των οστών σας αρκεί να επιτρέψετε στις ακτίνες του ήλιου να αγγίξουν το δέρμα των χεριών, του λαιμού, του στέρνου και του προσώπου σας!

Καλύτερα να μασάς… Την επόμενη φορά που θα καθίσετε για φαγητό, πάρτε χρόνο και απολαύστε το γεύμα σας. Όταν τρώμε βιαστικά, δεν μασάμε την τροφή μας καλά με αποτέλεσμα να αναγκάζουμε το στομάχι να κάνει τη δουλειά αυτή καθυστερώντας την πέψη. Ξοδέψτε 5 λεπτά παραπάνω για το μεσημεριανό σας γεύμα, θα αισθανθείτε πιο χορτάτοι και δε θα νιώσετε τόσο «πεσμένοι» μετά το γεύμα!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε ασφαλή τα κινητά σας



Τρόποι για να αποφύγετε την ακτινοβολία τους.

Τα κινητά έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας όμως κρύβουν κινδύνους εξαιτίας της ακτινοβολίας τους. Μάθετε πως να τα χρησιμοποιείτε σωστά:

Η ακτινοβολία των κινητών είναι πιο έντονη σε κλειστούς χώρους. Προτιμήστε, λοιπόν, να μη μιλάτε συχνά στο κινητό σας όταν βρίσκεστε σε ασανσέρ, αυτοκίνητο ή μετρό.

Μην το κρατάτε κοντά στο αυτί σας. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση hands-free ή bluetooth και τη συχνή εναλλαγή του αυτιού σας όταν μιλάτε για πολύ ώρα. Μια άλλη λύση είναι να μιλάτε σε ανοιχτή ακρόαση.

Μην το τοποθετείτε κοντά στο σώμα σας όπως σε τσέπες ή δίπλα στο κεφάλι σας ενώ κοιμάστε λόγω της ακτινοβολίας.

Περιορίστε τον χρόνο που μιλάτε στο κινητό σας. Αντί αυτού προτιμήστε να στέλνετε μηνύματα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση για άπορα και ορφανά στη Λάρισα



Από τα έσοδα κληροδοτήματος.

Από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων γνωμοδότησε υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης πενήντα απόρων και ορφανών παιδιών της πόλης Λάρισας, ηλικίας έως 18 ετών, με το ποσό των πεντακοσίων ευρώ για τα Χριστούγεννα του 2011 από τα έσοδα του κληροδοτήματος Βασιλείου Τσιώμου.

Ο Βασίλειος Τσιώμος με την από 17-12-1942 ιδιόγραφη διαθήκη του όρισε όπως «η οικία του στη Λάρισα ή το ποσό της εκποίησής της διατεθεί για τη συντήρηση και προστασία Ελληνοπαίδων ορφανών της πόλεως Λάρισας».

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται έως 31 Οκτωβρίου 2011, στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λαρισαίων η οποία στεγάζεται στο ισόγειο της Β΄ πτέρυγας του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρώην Νομαρχία) στην υπάλληλο Δοβλατανιώτου Βασιλική τηλέφωνο 2413-506280, και είναι τα κάτωθι:

α) αίτηση του ασκούντος τη γονική μέριμνα ή κηδεμονία.

β) ακριβές αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος οικ.έτους 2011 της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και εάν δεν υποβάλλεται δήλωση στη Δ.Ο.Υ.τότε θα προσκομισθεί υπεύθυνη δήλωση σφραγισμένη από τη Δ.Ο.Υ. περί μη υποχρέωσης υποβολής.

γ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

δ) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας.

ε) Ληξιαρχική πράξη θανάτου του γονέα ή των γονέων των παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα...