Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Διαπραγμάτευση, πιέσεις και αντιδράσεις για τις αλλαγές που έρχονται


Μέτρα υπέρ των νέων ελεύθερων επαγγελματιών προανήγγειλε το υπ. Εργασίας

Διερευνητική συζήτηση για τις θέσεις των διάφορων επαγγελματικών φορέων.

Μέτρα υπέρ των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων για την πρώτη τριετία, προανήγγειλε το υπουργείο Εργασίας.

Η συνάντηση της μικτής τεχνικής επιτροπής των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου έγινε σε καλό κλίμα.

Στη συνάντηση έγινε μία πρώτη διερευνητική συζήτηση για τις θέσεις των διάφορων επαγγελματικών φορέων και ζητήθηκε, εκ μέρους του Υπουργείου, η εκ νέου συνάντηση τους εντός των ημερών με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην είναι μόνο δίκαιο, αλλά και η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων να μην είναι υπέρμετρη.

-----

ΔΝΤ: Τι ζήτησε με το τελευταίο e-mail του προς την κυβέρνηση


Υπό αμφισβήτηση τελούν από τους δανειστές και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που απέστειλε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου νόμου και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “Enikonomia”, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε στο τελευταίο e-mail που απέστειλε, όλα τα δεδομένα που χρησιμοποίησε το υπουργείο Εργασίας (αριθμό ασφαλισμένων, εισφορές κτ.λ), προκειμένου να τρέξει και το ίδιο τις προβολές στο μέλλον για να διασταυρώσει με την σειρά του την αρχική ποσοτικοποίηση που είχε αποσταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε στο “Enikonomia” ότι πλέον δεν εκκρεμεί η αποστολή κανενός εγγράφου στους δανειστές, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται στην Αθήνα, έχουν στην διάθεσή τους όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που αποκάλυψε η “Realnews”, το όφελος από τις νέες συντάξεις με βάση τον τρόπο υπολογισμού που προτείνει η Αθήνα με το νέο ασφαλιστικό, είναι μόλις 8 εκατ. ευρώ το 2016,30 εκατ. ευρώ το 2017,60 εκατ. το 2018 και 90 εκατ. ευρώ το 2019.

Η εξοικονόμηση των δαπανών από 0,8 έως 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2019 προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα, αλλά και από τον περιορισμό των δαπανών για την καταβολή ΕΚΑΣ, προνοιακών επιδομάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όπως και από την καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων κυρίως από το Μετοχικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά και από τις μειώσεις έως 8% συνολικά σε επικουρικές και κύριες συντάξεις που επεβλήθησαν από το καλοκαίρι του 2015, υπέρ των κλάδων Υγείας. Η συνταξιοδοτική δαπάνη για την καταβολή συντάξεων περιορίζεται αισθητά μετά το 2020, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική επιδίωξη των δανειστών για επιβολή μέτρων άμεσης απόδοσης στο ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης τα επόμενα τρία έτη.

Πεδία σύγκρουσης κυβέρνησης - δανειστών

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, που μελετούν από την προηγούμενη εβδομάδα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει επισημάνει ότι με την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα θα ξεκινήσει μια δύσκολη μάχη. Τα πεδία σύγκρουσης δανειστών κυβέρνησης είναι τα εξής:

-Εθνική σύνταξη: Η κυβέρνηση επιμένει να δίνονται 384 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να δίνεται είτε με εισοδηματικά κριτή ρια, είτε με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης.

-Ποσοστά αναπλήρωσης: Η κυβέρνηση εμμένει στην εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ περιορίζει τις συντάξεις αυτών που έχουν περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών παροχών, όπως στην ιδιωτική ασφάλιση, τονίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει έκρηξη της ανασφάλιστης εργασίας αφού ασφαλισμένοι με 25 έτη απασχόλησης και πάνω δεν λαμβάνουν τα ποσά που έχουν εισφέρει στο σύστημα.

-Εισφορές, Επικουρικές συντάξεις: Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα, προκειμένου να εξοικονομηθούν 550 εκατ. ευρώ και να μη μειωθούν οι καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι δανειστές θεωρούν το μέτρο αντιαναπτυξιακό και επιμένουν στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (που ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ) θα θιγούν συντάξεις ακόμη και 150 ευρώ.

-Καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις: Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση δεν βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, εξασφαλίζοντας την προσωπική διαφορά που θα προκύψει ακόμη και μετά το 2018. Ωστόσο, οι πιστωτές εφόσον δεν πεισθούν για την εξοικονόμηση 1%του ΑΕΠ το 2016, αναμένεται να ζητήσουν άμεσες μειώσεις σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απόκλιση, αλλά και να εφαρμοστεί το νέο πλαφόν και στους ήδη συνταξιούχους.

-----

Στους δρόμους οι αγρότες - Στήνουν μπλόκο στη Νίκαια


Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Μπλόκων από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων για την ημερομηνία εξόδου των τρακτέρ στην εθνική οδό.

Οι αγρότες των Ομοσπονδιών έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ το κύριο μπλόκο θα στηθεί στην ΠΑΘΕ, στο ύψος της Νίκαιας, την ερχόμενη Πέμπτη, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

-----

Επιστημονικοί φορείς της Αχαΐας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Αντιδρούν στις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Την έντονη αντίδρασή τους στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι οκτώ επιστημονικών φορέων της Αχαΐας, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα τόνισαν ότι απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης, «ακόμη και μετά τις "διαρροές" για, επουσιώδεις στην πραγματικότητα, βελτιώσεις».

Όπως είπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων».

Ακόμη, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφεραν ότι «η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων». Επίσης, πρόσθεσαν ότι «το προσχέδιο καθιστά παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των "γκρίζων" ζωνών της οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογράμμισαν ότι «η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Ακόμη ανέφεραν, ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες». Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης. Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετείχαν ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Νίκος Παπάκος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου 'Αννα Μαστοράκου, η πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Ιωάννα Μπονέλη, ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Γιώργος Μουτούσης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και η πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος φυσικοθεραπευτών Αμαλία Παπαδοπούλου-Μπακρώζη.

-----

Από θάλασσα και στεριά αλιείς και αγρότες αποκλείουν το λιμάνι του Βόλου

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία για το Ασφαλιστικό.

Το λιμάνι του Βόλου, ετοιμάζουν να αποκλείσουν με τα καϊκια τους την Τετάρτη, με δυναμικές κινητοποιήσεις οι αλιείς της Μαγνησίας.

Παράλληλα με τον αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου, θα υπάρχει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη στεριά από ομάδες παραγωγών του Πηλίου και παραγωγών των λαϊκών αγορών Βόλου.

Σύμφωνα με τους αλιείς και τους παραγωγούς οι κινητοποιήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων 20 ετών, επειδή όπως δηλώσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός δεν απάντησαν στο αίτημά μας, να συναντηθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να υπάρξει γόνιμη συνομιλία.

Σε ανακοίνωσή τους καταλήγουν ότι «την Τετάρτη θα καταλάβει η κυβέρνηση ότι αυτό το ασφαλιστικό και μετέπειτα το φορολογικό δεν πρόκειται να περάσουν εις βάρος του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας».

-----

ΔΝΤ: Το Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί την πρόταση για το ασφαλιστικό

Απάντηση του Ταμείου σε Τσακαλώτο.

ΔΝΤ: Το Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί την πρόταση για το ασφαλιστικό
Απάντηση του Ταμείου σε Τσακαλώτο

-----

Κόβουν τη χώρα στα δύο οι αγρότες για το Ασφαλιστικό

Αποστόλου: Οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις θα είναι επώδυνες.

Κόβουν τη χώρα στα δύο οι αγρότες για το Ασφαλιστικό
Αποστόλου: Οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις θα είναι επώδυνες

-----

Νέα πρόταση της κυβέρνησης για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Το βασικό σενάριο προβλέπει περίοδο προσαρμογής.

Νέες προτάσεις για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικότερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος τριών ετών ώστε οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο, στο 20% του εισοδήματος για τις κύριες συντάξεις, το 2019. Όπως, δηλαδή, προβλέπεται και για τους αγρότες να γίνει σταδιακά η αύξηση στις εισφορές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει απορριφθεί και η οριζόντια επιβολή του μέτρου καταβολής εισφορών 20% ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και εξετάζονται οι εξής εναλλακτικές λύσεις:

-Για τους νέους επιστήμονες να καθιερωθεί μια χαμηλότερη κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες (από 0 ως 3 ή 5 χρόνια). Για αυτή την κατηγορία αναμένεται να τεθεί το όριο των 468 ευρώ τον μήνα ως εισόδημα που επιφέρει εισφορές ύψους 93 ευρώ (από 117 ευρώ). Η ίδια ελάφρυνση εξετάζεται να ισχύσει και για όσους ανεξάρτητα απασχολουμένους αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να ξεκινήσουν από το μηδέν μια νέα σταδιοδρομία.

-Για τα υψηλότερα εισοδήματα αναμένεται να τεθεί πλαφόν ανάλογα με το εισόδημα. Οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν για εισοδήματα 20.000 ως 35.000 ευρώ η οροφή να οριστεί στο 45%, από 35.000 ως 50.000 ευρώ στο 50%, από 50.000 ως 65.000 ευρώ στο 55% και στα υψηλότερα εισοδήματα από 60% ως 65%.

-----

Απώλειες έως 26% στο σύνολο των συντάξεων με το νέο Ασφαλιστικό

Τι προκύπτει από την αναλογιστική προβολή της μελέτης.

Δραματικές απώλειες στο συνολικό ποσό των συντάξεων, που κυμαίνονται από 2% και φτάνουν έως και το 26% στο σύνολο του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, δείχνουν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης για το νέο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Από την αναλογιστική προβολή της μελέτης προκύπτει, ως ένα από τα βασικά συμπεράσματα, ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης ευνοούνται όσοι έχουν συντάξιμους μισθούς που κυμαίνονται γύρω στα 1.000 ευρώ. Αντίθετα, εμφανίζονται μεγάλες απώλειες σε όσους έχουν συντάξιμο μισθό μεγαλύτερο από 1.100, 1.200 ευρώ.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της αναλογιστικής μελέτης που διενήργησε η εταιρεία Prudential Actuarial Solutions Ltd και παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική» είναι η «βύθιση» του αναλογικού ή ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης. Με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι οι μειώσεις στο αναλογικό-ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης κυμαίνονται από 30% έως και 50%.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης ολόκληρος ο εργασιακός βίος και συνεπώς όλα τα έτη ασφάλισης αντιμετωπίζονται χωρίς καμία διάκριση «παλαιού» και «νέου» ασφαλισμένου. Επίσης, προτείνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χωρίς χρονική διάκριση για ασφαλισμένους πριν από την 31-12-2010 και ασφαλισμένους μετά την 1-1-2011. Συνεπώς όλα τα συντάξιμα έτη εντάσσονται στους ίδιους συντελεστές των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 0,80% για τα πρώτα 15 χρόνια και φθάνουν έως το 2% ως ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο εργαζόμενος εισέρχεται στο 40ό έτος ασφάλισης (άρθρο 8).

Η δεύτερη θεμελιώδης διαφορά στον τρόπο υπολογισμού βρίσκεται στα συνολικά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Διαπιστώνει ότι στις δέκα κλίμακες που έχουν τα ονομαστικά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα στο σχέδιο της κυβέρνησης (από 0,80% έως και 2%) και μικρότερα στο ν.3863/10 (από 0,80% έως και 1,50%). Όμως από την αναλογιστική μελέτη προκύπτει ότι τα συσσωρευμένα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης στο σχέδιο της κυβέρνησης κυμαίνονται από 12% έως και 48,7%.

Οι αναλογιστικές προβολές της αναλογιστικής μελέτης αποδεικνύουν ότι:

α) επειδή με το σχέδιο της κυβέρνησης προκύπτει μικρότερο ποσό συντάξιμων αποδοχών ως βάση υπολογισμού των συντάξεων, και

β) επειδή έχουμε μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης οδηγούμαστε και σε συνολικά μικρότερα ποσά συντάξεων για συντάξιμους μισθούς άνω των 1.000 ευρώ.

Όμως, με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, ο συντελεστής αναπλήρωσης των συντάξεων είναι υψηλότερος για όσους αμείβονται με αποδοχές χαμηλότερες των 1.000 ευρώ.

-----

Τριπλό αγροτικό μπλόκο στην Πελοπόννησο

«Εάν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά»

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για αύριο οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, αύριο στις 12:00, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. «Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας: «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».

Στην Ηλεία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς αύριο το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. Όπως είπε ο Ανδρέας Τσουκαλάς, «αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι' αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου όπως είπαν οι συμμετέχοντες «να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό». Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους τρόπους των κινητοποιήσεων.

-----

Όχι στην αύξηση των εισφορών από Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο


Αντίθετοι στην αύξηση των εισφορών είναι είνια οι πρόεδροι του ΒΕΑ και ΕΕΑ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον υπουργός Εργασίας συζήτησαν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα με την οποία διαφωνούν τα δυο Επιμελητήρια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι ιδιαίτερα χαμηλά για τους μικρομεσαίους που απασχολούνται στην πλειοψηφία τους για περισσότερα από 40 χρόνια, η διατήρηση του ύψους των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και η υψηλή φορολογία.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δε λύνεται με την αύξηση των εισφορών ή τη μείωση των συντάξεων, αλλά με τη δημιουργία προϋποθέσεων επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, που θα φέρει νέες επενδύσεις, άνοιγμα επιχειρήσεων και νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι το σχέδιο νόμου χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, ανέφερε ότι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ίση με το 20% του εισοδήματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών, θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η υιοθέτηση χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για τρία έως και πέντε χρόνια.

-----

Οι συνταξιούχοι είπαν «όχι» στο νέο Ασφαλιστικό

Τελείωσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας - Ζήτησαν να αρθούν κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας.

Αντιδρώντας στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν από την πλατεία Κοτζιά και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για λίγη ώρα έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων συνάντησε τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ζητώντας του να αρθούν κάποιες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Εξερχόμενοι του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΣΕ, του ΝΑΤ, των ΕΛΤΑ και του ταμείου των Δημοσιογράφων.

-----

Την πρόταση των Επιμελητηρίων για το Ασφαλιστικό εξετάζει ο Κατρούγκαλος

Οι δεσμεύσεις που απέσπασε ο Κ. Μίχαλος από τον υπουργό Εργασίας.

Τη δέσμευση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ότι θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή την πρόταση των Επιμελητηρίων για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και αναπτυξιακό απέσπασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες μαζί του, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα της ΚΕΕ κ. Παναγιώτη Αγνιάδη.

Ο κ. Μίχαλος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση των Επιμελητηρίων για το ασφαλιστικό, η οποία δίνει έμφαση στη σύνδεση των εισφορών με την εργασία (μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης) αντί για τις συντάξεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης ετέθη το θέμα των αυξημένων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, και τονίσθηκε από πλευράς ΚΕΕ ότι προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί στην ένταξη όσο των δυνατόν περισσότερων ασφαλισμένων στο σύστημα, αντί για την αποχώρηση κι αυτών που σήμερα πληρώνουν.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η μελέτη των Επιμελητηρίων αποτελεί μια πρόταση νέας αρχής, καθώς περιγράφει ένα τελείως νέο σύστημα που θα μπορούσε να αναβαπτίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και να χτίσει από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του. Για να πετύχει αυτό όμως, πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά σε μια αναπτυξιακή πρόταση, δηλαδή, να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και να επιταχύνει την ανάκαμψη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα μέτρα για την επίλυση του ασφαλιστικού που προτείνονταν ή νομοθετούνταν είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα, που δεν μπορούσαν να δώσουν ριζικές λύσεις, ενώ παρέπεμπαν σε πρακτικές παρελθουσών δεκαετιών. Η προσέγγιση που παρουσιάζουν τα Επιμελητήρια δεν εστιάζει μόνο στον κοινωνικό ρόλο των συντάξεων αλλά δίνει έμφαση και στη σχέση τους με την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, θέτουν τις συντάξεις στην υπηρεσία της οικονομίας.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, τόνισε ο κ. Μίχαλος, είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι επιθυμία της Κυβέρνησης η καθιέρωση ενός λογικού συστήματος το οποίο θα συνδέεται - σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες- , με τα εισοδήματα τους, και για το λόγο αυτό μελετάται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών το θέμα, για να συνεκτιμηθούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι δυσβάστακτο για τους ασφαλισμένους ενώ θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του συστήματος, για την οποία είναι αναγκαία η εξασφάλιση των πόρων του.

Επίσης τονίστηκε η επιθυμία της Κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού εντός του Φεβρουαρίου, καθώς η διατήρηση του θέματος σε εκκρεμότητα βλάπτει τόσο την ουσία του όσο και το οικονομικό κλίμα της χώρας.

Η πρόταση έχει δύο κρίσιμες διαφορές σε σχέση με τη συνήθη προσέγγιση:

A. Προτεραιότητα στη σχέση με την οικονομία. Διατηρείται σταθερή η επιβάρυνση της οικονομίας και προσαρμόζεται η γενναιοδωρία των συντάξεων (αντί για το αντίστροφο, που συνέβαινε έως τώρα).

B. Συναίνεση μέσω της διεξαγωγής ενός διαλόγου που δεν έχει γίνει ποτέ. Χωρίς συζήτηση μόνο συντηρητικές και αποσπασματικές προτάσεις μπορούν να περάσουν.

Η πρόταση υλοποιείται από πρόγραμμα με τρία βήματα:

Πρώτο Βήμα (άμεσο, χρονικά, ώστε να αντιμετωπισθούν οι απαιτήσεις των Μνημονίων):

Εξαγορά δημοσιονομικού χρόνου. Υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής ευστάθειας, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας και προβληματισμού.

-Εισφορές: Σύστημα ποσοστιαίων εισφορών με δυνατότητα εξομάλυνσης για αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Είσπραξη μέσω ΔΟΥ.

-Κοινωνικός ρόλος: Προσαρμογή κλιμακίων ΕΚΑΣ για να δίδουν την ίδια προστασία όπως το 2009. Επανεξέταση κοινωνικής πολιτικής.

-Περιφερειακά μέτρα: Συνένωση ταμείων. Πρόγραμμα για τόνωση ζήτησης για εργαζόμενους 50+ ετών.

Δεύτερο Βήμα (μέσα στο 2016) - Πολιτική απόφαση σε πέντε κρίσιμα σημεία:

1.Διατήρηση της συνολικής επιβάρυνσης στα σημερινά επίπεδα για 20 χρόνια.

2.Συνεξέταση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και πιθανώς εφάπαξ.

3.Συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης.

4.Διάκριση πρόνοιας-ασφάλισης και αντανάκλαση της κάθε διάστασης στην κρατική σύνταξη. Μηχανισμός της νοητής κεφαλαιοποίησης.

5.Σκεπτικό ενός υποχρεωτικού πυλώνα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Τρίτο Βήμα (εντός 2ετίας και μετά από διάλογο)

Δημιουργία συστήματος τριών πυλώνων που αντικαθιστά το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος και, στην τελική ανάπτυξη του, εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, ανάλογο με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

A. Πρώτος (Κρατικός-διανεμητικός) πυλώνας – Αλληλεγγύη της κοινωνίας:

Προσαρμόζεται για να αποδίδει περί το 40%-50% συνολική αναπλήρωση, ως προς το κρατικό σκέλος, για 40 χρόνια ασφάλισης (αντί 80-100% σήμερα). Ανακατεύθυνση 3-4 ποσοστιαίων μονάδων εργοδοτικών και εργατικών εισφορών στο δεύτερο πυλώνα.

-Εθνική σύνταξη -- αποδίδεται σε όλους στα 67 με έλεγχο πόρων (καλύπτει και άτομα με <15 -="" 2001="" 30="" 50="" a="" b.="" b="">-----

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι φαρμακοποιοί

Αποφάσισαν στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Τρίωρη στάση εργασίας προγραμματίζουν για την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00 οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Στις 12:00 της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μετά τη χθεσινή Γενική Συνέλευσή του αναφέρει: «Είμαστε σφοδρά αντίθετοι στο σχέδιο αυτό που έρχεται να αποτελειώσει το ήδη αποδεκατισμένο ελληνικό φαρμακείο. Συνολικά για ασφάλιση και φόρους θα χρειαστεί να πληρώνουμε από 68 έως 72,5% του εισοδήματός μας. Με τα νέα μέτρα οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική διάλυση της παραγωγικής οικονομίας της χώρας. Συντονίζουμε τις ενέργειές μας με τους υπόλοιπους επιστημονικούς, σε πρώτο στάδιο, φορείς της πόλης μας και συμμετέχουμε στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις. Καλούμε όλους τους φαρμακοποιούς σε μια πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 19:00».

-----

Κλείσιμο καταστημάτων στις 4 Φλεβάρη

Κάλεσμα από ΓΣΕΒΕΕ.

Σε κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων καλεί η ΓΣΕΒΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους στις 4 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μαζί με τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες για να δοθεί ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και στους δανειστές ότι το σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να περάσει.

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης με τις ρυθμίσεις που εμπεριέχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς οδηγεί στην εξαθλίωση τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες χωρίς ταυτόχρονα να λύνει το ασφαλιστικό και το θέμα της βιωσιμότητας του, τονίζεται στην ανακοίνωση.

-----

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στα «κάγκελα» για το Ασφαλιστικό.

Τη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στο ΤΕΕ. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι προτάσεις του σχεδίου νόμου έχουν καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν βιώσιμο το ασφαλιστικό, καθώς πρόκειται να οδηγήσουν άμεσα την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών εκτός επαγγέλματος ή και στη μετανάστευση. Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, οι φορείς των ανωτέρω κλάδων λένε ότι στην ουσία επιχειρείται η φτωχοποίησή τους και η δήμευση της περιουσίας και του κόπου τους, με ταυτόχρονη ενίσχυση των «γκρίζων ζωνών» της οικονομίας, όπως η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αναλογιστικών μελετών, καλώντας παράλληλα σε καθολική συμμετοχή στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 21/1/2016 στις 11.30, με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια.

Επίσης οι φορείς ζήτησαν τη συμμετοχή τους στις συζητήσεις της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ασφαλιστικό μέσω εκπροσώπων/εμπειρογνωμόνων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, για την Τετάρτη οι επιστημονικοί φορείς έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου για συνάντηση εργασίας για το ασφαλιστικό στα γραφεία του ΤΕΕ.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, την Παρασκευή στις 11.00 στο αμφιθέατρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους από τους αγρότες, τα επιμελητήρια, τους βενζινοπώλες, τους οδηγούς ταξί, τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, αλλά και την Ένωση Συντακτών.

«Βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο. Ο κοινός αγώνας που κάνουμε, είναι απλώς για την επιβίωσή μας. Για να μην κλείσουμε. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Και συμπλήρωσε: «Αν αθροίσουμε στις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει ο καθένας στον κλάδο του, τις ασφαλιστικές εισφορές, που για τους περισσότερους φορείς φτάνει στο 38,5%, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε από το εισόδημά μας ένα ποσοστό που φτάνει από το 90% έως και 130%-140%»

Απ’ την πλευρά του ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι η θέση του σωματείου είναι ότι το νομοσχέδιο θέλει να καλύψει το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή το 1,8 δισεκατομμύριο που είναι η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να λέγεται φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο και όχι ασφαλιστικό, κάνοντας παράλληλα λόγο για υψηλότατα ποσοστά μετανάστευσης στις τάξεις των γιατρών της χώρας.

«Ένας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα από 5.000 ευρώ και κάτω, ακόμη και μηδέν, από την πρώτη μέρα της εγγραφής του στον οικείο σύλλογο, θα κληθεί να καταβάλλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές», ανέφερε ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, αναλύοντας τις αδικίες που προκύπτουν με τις σημερινές προτάσεις. Χωρίς μάλιστα, όπως είπε, να υπολογίζονται ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, η προκαταβολή φόρου, αλλά και πάγιες δαπάνες για λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκιο, έξοδα γραφείου ή ΕΝΦΙΑ κ.λπ. , ενώ ένας νέος δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει τις 14.000. «Η μοιραία εξέλιξη αυτού του προσχεδίου είναι να ναυαγήσει», επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρής.

«Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για ένα φοροεισπρακτικό μέτρο, μιλάμε για ένα κεφαλικό φόρο που συνδέει άμεσα το εισόδημα, και μόνο το εισόδημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κώλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Την άμεση αντίδραση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών ζήτησε και ο Θανάσης Κατσίκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι υπήρξε παντελής έλλειψη αναπτυξιακών προτάσεων. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν διασφαλίζεται πλέον από πουθενά», τόνισε, προτείνοντας ταυτόχρονα τη ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, σε πρώτη φάση και έναν ευρύ διάλογο σε δεύτερη για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Για άμεση κατάρρευση του συστήματος έκανε λόγο η Αθηνά Τραχήλη από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Όπως είπε, αν και χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα του ΕΤΑΑ από το PSI, το ταμείο άντεξε, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο και να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι επιστήμονες, ενώ ζήτησε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να κρατηθούν οι νέοι στη χώρα.

«Οι γραβάτες εξεγέρθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας. Όπως είπε,ο μέσος όρος εισοδήματος το 2011 για τους συμβολαιογράφους ήταν 70.000, ενώ σήμερα έχει φθάσει τις 25.000, εκ των οποίων για το 2016 οι 9.200 θα είναι ασφαλιστικές εισφορές. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δική μας η ζημιά, σημαίνει ζημιά για τον Έλληνα πολίτη», ο οποίος, όπως είπε, πλέον δεν υπογράφει ούτε μία αποδοχή κληρονομιάς.

Η Φιλένια Σιδέρη, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ανέφερε με τη σειρά της ότι «οι προβλεπόμενες διατάξεις για το ασφαλιστικό και η άγρια φορολόγηση θα οδηγήσει σε απελπισία και θα καταστήσει το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου ασύμφορο», συμπληρώνοντας ότι «τιμωρεί τον συνεπή φορολογούμενο, με δήμευση του κόπου και της περιουσίας του, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, μείωση του ΑΕΠ, άρα και αύξηση του χρέους, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων αναγκών για τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Κατόρθωσε η κυβέρνηση να ενώσει όλους τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε ο Γιάννης Μαρμαράς από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. «Ήδη υπήρχε δυσκολία καταβολής των εισφορών. Το νομοσχέδιο θα σαρώσει όλη την αγορά. Θα οδηγηθούμε σε μία υπαλληλοποίηση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

-----

Δυναμικές κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη τη χώρα

Μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής, ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

Με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία κλιμακώνουν από αύριο τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό.

Θεσσαλία

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων αύριο Τετάρτη στα Τέμπη, βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας. Το μπλόκο των Τεμπών θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους. Η συγκέντρωση τρακτέρ σε χωριά του νομού, όπως λένε οι διοργανωτές, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αύριο αναμένεται εκατοντάδες τρακτέρ να οδεύσουν προς την κοιλάδα των Τεμπών και να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, τα τρακτέρ προερχόμενα από έξι διαφορετικά σημεία εκκίνησης θα οδεύσουν σταδιακά και κατά φάλαγγες προς τα Τέμπη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην γενική κυκλοφορία. Ενώ και στην Κοιλάδα, η διάταξη θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην Κοιλάδα πάντως υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται όλα τα τρακτέρ μετά τις 1.30 το μεσημέρι.

Στις προθέσεις των οργανωτών είναι να παραμείνουν εκεί εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αναμένοντας μέχρι και το Σάββατο οπότε και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων και πιθανώς την Κυριακή θα υπάρξει μία συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Οι αγρότες τονίζουν ότι ανοίγουν διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση και με τρακτέρ στον δρόμο, ενώ πέραν του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του κόστος παραγωγής, θέτουν και επιμέρους αιτήματα όπως αυτά προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή.

Εξάλλου, την Πέμπτη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε χθεσινή σύσκεψη τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, την έξοδο τους στον κόμβο Νίκαιας θα κάνουν και τα τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα. Ήδη υπάρχουν προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων σε χωριά, τα οποία συντεταγμένα την Πέμπτη θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας. «Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Κανείς να μην λείψει από την μάχη για την επιβίωση του. Η θέση κάθε μικρομεσαίου αγρότη είναι στο μπλόκο Νίκαιας. Όλοι στον αγώνα να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του Μνημονίου και της ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Σε πλήρη ετοιμότητα και με «αναμμένες» τις μηχανές των τρακτέρ, οι αγρότες της Μαγνησίας δηλώνουν έτοιμοι, για να στήσουν από αύριο τα μπλόκα τους στην περιοχή. Στόχος των αγροτών της περιφέρειας Αλμυρού είναι ο «στρατηγικής» σημασίας οδικός κόμβος των Μικροθηβών, επί της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αλλά και ο κόμβος του Αερινού για τους αγρότες του κάμπου και του Βελεστίνου. Περισσότερα από 130 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην περιοχή Πλατάνια του Αλμυρού και αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν πορεία για τον κόμβο Μικροθηβών, όπου είναι το προγραμματισμένο ραντεβού. Οι αγρότες του Πηλίου θα καθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Κυριακή. Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα συγκεντρωθούν στο «Πορφυρογένειο Ίδρυμα» Αγριάς για να συζητήσουν για τις συνέπειες στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και θα καθορίσουν το πλαίσιο των δικών τους κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, δυο προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν αύριο οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Απόστολος Θωμόπουλος. Η πρώτη θα είναι στο Μεγαλοχώρι στις 11 το πρωί για τα τρακτέρ από την πόλη των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής και η δεύτερη η τελική, στο Ζάρκο, για τα τρακτέρ της υπόλοιπης γεωγραφικής περιφέρειας. «Όλοι μαζί στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας», προσθέτει ο κ. Θωμόπουλος.

Μακεδονία-Θράκη

Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ και όπως αναφέρει ο αγροσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός «καθημερινά γίνονται διάφορες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα -χθες κτηνοτρόφοι του μπλόκου έριξαν γάλα και σανό στο οδόστρωμα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κλείσουμε το τελωνείο».

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από αύριο σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Δουλεύουμε για να στηθούν λίγα, δυνατά και σε κομβικά σημεία μπλόκα. Ένα τέτοιο πολύ δυνατό είναι αυτό που στήνεται στον κόμβο Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού. Η Πανελλήνια Συντονιστική θα έχει δυναμική παρουσία και στα μπλόκα του κόμβου της Χρυσούπολης στην Καβάλα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στο Αγρίνιο, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο, ακόμα και στον Ισθμό της Κορίνθου και στα Μάλγαρα», αναφέρει. Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.

Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής Βασίλης Μαυροσκάς, «αποφασίσαμε να κάνουμε προσυγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου 2016 και στις 26 του μήνα θα συγκεντρωθούμε όλοι στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία", οπότε και θα αποφασίσουμε αν τελικά θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Λευκό Πύργο».

Προσυγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών σήμερα, και κάθοδό τους σε κομβικά σημεία επί της εθνικής οδού, αποφάσισε σε χθεσινοβραδινή της σύσκεψη η Πρωτοβουλία Αγροτών που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. «Να θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας. Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ αύριο θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

Τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν αρχικά στο ύψος του πέμπτου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται η άφιξη στην Κομοτηνή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η σύσκεψη στην παλαιά Νομαρχία Ροδόπης στις 10.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ροδόπης που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων με αποκορύφωμα τη διοργάνωση περιφερειακού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί.

Δυτική Ελλάδα

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαϊας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους αύριο στις 12.00 το μεσημέρι. «Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».

Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς αύριο το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. Όπως είπε ο Ανδρέας Τσουκαλάς, «αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι' αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου όπως είπαν οι συμμετέχοντες «να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό». Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους τρόπους των κινητοποιήσεων.

Ήπειρος

Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στις 10.30 αύριο το πρωί -στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή- οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, θα καθορίσουν την στάση τους. Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6, θα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.

Τις δυνάμεις τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, για να ξεκινήσουν, όπως υπογραμμίζουν, δυναμικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία. Μάλιστα, για το σχεδιασμό της κινητοποίησης σήμερα το απόγευμα, έχουν γενική συνέλευση των συλλόγων στην Ηγουμενίτσα. Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γκίκας, παρά το γεγονός ότι, σε βάρος του ιδίου και άλλων συναδέλφων του αγροτών και κτηνοτρόφων, υπεβλήθησαν μηνύσεις για παρεμπόδιση κυκλοφορίας σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του 2014, δεν πτοούνται και οργανώνονται δυναμικά.

Στην Άρτα, οι παραγωγοί οργανώνονται δυναμικά για να βρίσκονται στις 10.00 αύριο το πρωί, στην Εθνική Οδό στο χωριό Κομπότι. Με τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κώστας Τσίρκας, θα παραταχθούν στο δρόμο και θα βρίσκονται σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν οι σύλλογοι αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στο Φόρο, την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος στην Πανελλήνιας Ένωση Κτηνοτρόφων Γεράσιμος Λιόλης, θα αποφασιστεί σε ποια σημεία του Νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Πελοπόννησος

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τραίνου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν από αύριο οι αγρότες της Αργολίδας από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου. Την ίδια ημέρα οι αγρότες της Αργολίδας έχουν αποφασίσει να κάνουν αρχικά πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου. Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν, να συμμετάσχουν αύριο στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Κρήτη

Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες το πρωί της Τετάρτης, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα. Η απόφαση ελήφθη στις Αρχάνες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Κρήτης. Οι αγρότες τόνισαν ότι θα μεταβούν και πάλι στα γραφεία του ΟΓΑ και να προχωρήσουν σε μια νέα κατάληψη μετά από αυτή που έγινε στις 13 του μήνα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δώσουν δυναμικό «παρών» στην 26η AGROTICA Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους. Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία, ανοίγουν στα Χανιά την αυλαία των κινητοποιήσεων. Ήδη ανακοίνωσαν την διοργάνωση συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Κέρκυρα

Παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αποφάσισε για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας. Με την οργάνωση συσκέψεων, περιοδειών και συζητήσεων σε διάφορα χωριά της Κέρκυρας, οι αγρότες της Κέρκυρας, προετοιμάζουν και οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα φορολογίας και του ασφαλιστικού που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας Βασίλης Αρμένιακος, «στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας οι αγρότες με την παρουσία τους, χωρίς αγροτικά μηχανήματα, πρόκειται να δώσουν ένα βροντερό παρόν, δηλώνοντας την αντίθεσή τους για τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας την κοινοτική ενίσχυση που δεν έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών του νησιού».

Στερεά Ελλάδα

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδειάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδειάς.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή κ. Γιάννη Βάγγο, οι αγρότες συντονίζονται μαζί με συναδέλφους τους από τα Βάγια, τη Θήβα και τον Ορχομενό και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως αύριο, θα γίνουν και οι κινήσεις τους. Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στα Βάγια υπάρχει προσυγκέντρωση με περίπου 40 τρακτέρ, όπως επίσης προσυγκέντρωση υπάρχει και στην περιοχή της Θήβας κοντά στο εθνικό δρόμο στο 90ό χλμ με λιγότερα αγροτικά μηχανήματα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.

Επίσης, έχουν αποφασιστεί προσυγκεντρώσεις στην περιοχή του Μώλου και της Στυλίδας, όπου τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι. Οι επιτελείς αναμένουν τα τρακτέρ για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αλιείς

«Ραντεβού» με τα καΐκια τους στην προβλήτα Νέα Κρήνης στην Καλαμαριά Χαλκιδικής έχουν δώσει για αύριο στις 10.00 το πρωί οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, και όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μάνθος Παγώνης, «κατεύθυνσή μας θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, όπου και σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε επ’ αόριστο. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι παράκτιοι αλιείς από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, αλλά και τις τριγύρω περιοχές».

Με προσυγκέντρωση απέναντι από το δημαρχείο Βόλου, όπου οι αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους, θα ξεκινήσει η κινητοποίηση στο Βόλο, και όπως επισήμανε ο επικεφαλής του οικείου Συλλόγου, Χρήστος Ξηραδάκης, «στο σημείο θα φτάσουν και αγρότες από το Πήλιο και μετά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου».

-----

Ενώνουν δυνάμεις οι επιστημονικοί φορείς κατά του ασφαλιστικού


Ενώνουν τις δυνάμεις τους για κοινό αγώνα οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, ενάντια στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου θα εξοντώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα οδηγήσει σε αφανισμό το επιστημονικό δυναμικό του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου των επιστημονικών φορέων που διοργανώθηκε νωρίτερα σήμερα στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), μίλησαν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων/νος Κόλλιας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων/ νος Λουράντος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης, η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γιώργος Ρούσκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, το μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Διονύσης Γκούτης, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Φιλένια Σιδέρη, ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιάννης Μαρμαράς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος Δημήτρης Γαβαλάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Γιώργος Χριστόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επεσήμανε ότι οι επιστημονικοί φορείς δίνουν κοινό αγώνα για την επιβίωση. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες, καθώς με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων –που οδηγούν σε πληρωμές φόρων και εισφορών της τάξης του 90% εώς140%- οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε πως με τα όσα προβλέπονται δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης και θα επέλθει μεγάλη υγειονομική κρίση στον τόπο.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη και τόνισε πως εκ των πραγμάτων –λόγω φυσικής αδυναμίας- δεν θα καταβάλλονται οι προτεινόμενες εισφορές.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων/νος Κόλλιας είπε πως δεν μιλάμε για ασφαλιστική μεταρρύθμιση –όπως παρουσιάζεται- αλλά για φοροεισπρακτική και κεφαλικό φόρο.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων/ νος Λουράντος, χαρακτήρισε το προσχέδιο νόμου αντιδημοκρατικό, φοροεισπρακτικό, τιμωρητικό, άδικο, που ενισχύει τη φοροδιαφυγή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης επεσήμανε ότι το εν λόγω ασφαλιστικό δεν θα προσφέρει λύση, αλλά θα αυξήσει την ανεργία και θα πλήξει τις νέες γενιές.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη υπογράμμισε πως δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά απορρύθμιση, δηλώνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα επιβιώσουν...

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γιώργος Ρούσκας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε και για αυτό και εξεγειρόμαστε».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθύμιος Πρεκετές, τόνισε πως όταν φτάσουν στην εξαθλίωση οι δικαστικοί επιμελητές, το έργο τους θα αναλάβουν εισπρακτικές εταιρίες με μαφιόζικες μεθόδους...

Το μέλος της διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Διονύσης Γκούτης, υπογράμμισε πως ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί την ταφόπλακα των ελευθέρων επαγγελματιών και γι αυτό πρέπει να αποσυρθεί.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Φιλένια Σιδέρη δήλωσε πως με τα προτεινόμενα μέτρα εξοντώνονται οι μικρές επιχειρήσεις και το νομοσχέδιο έχει καθαρά αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιάννης Μαρμαράς είπε με έμφαση πως αν εφαρμοστεί το εν λόγω ν/σ θα σαρώσει όλη την αγορά...

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος Δημήτρης Γαβαλάκης τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου στοχεύει στην περαιτέρω φτωχοποίηση και έχει αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνικών Γιώργος Χριστόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την υπερβολική αύξηση των εισφορών και τόνισε πως υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή είναι «αδέλφια».

Οι εκπρόσωποι των φορέων κάλεσαν όλους τους αυταπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστημόνες αλλά και όλη την κοινωνία να αντιδράσουν στο προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς την Πέμπτη 21/1 στις 11:30πμ στα Προπύλαια.

-----

Αποστόλου: Συζητάμε αλλαγές στο θέμα της αύξησης των εισφορών για τους αγρότες


«Σε ένα σημαντικό κομμάτι αυτών που διεκδικούν, έχουν το δίκιο με το μέρος τους» επεσήμανε σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Πρόσθεσε ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να απαλύνουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις»

Ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι «το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες είναι κάτι που το συζητάμε».

Ερωτηθείς εάν θα συναντήσει τους αγρότες σε κάποιο από τα μπλόκα για να μιλήσει μαζί τους σημείωσε ότι «από αύριο ξεκινάω περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα και κάποια στιγμή θα τους βρω και στα μπλόκα».

Ακούστε το ηχητικό:

 


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H συγκλονιστική εξομολόγηση της τουρίστριας που έπεσε θύμα trafficking στην Ελλάδα


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η Βρετανίδα Μέγκαν Στίβενς επισκέφθηκε, πριν από μερικά χρόνια την Ελλάδα, για να απολαύσει τις διακοπές της, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τον χειρότερό της εφιάλτη.

Η κοπέλα σε βιβλίο που έγραψε η ίδια εξιστορείται τα δραματικά γεγονότα που έζησε στη χώρα μας και στιγμάτισαν τη ζωή της . Σύμφωνα με τα όσα γράφει η κοπέλα στο βιβλίο της Bought & Sold, όταν η 14χρονη τότε Μέγκα πήγε για διακοπές με την μητέρα της σε παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας, συνάντησε σε ένα μπαρ έναν Αλβανό, τον Τζακ.

Η 25χρονη, όπως αναφέρεται στη Daily Mail, παραδέχεται ότι ένιωθε τότε την ανάγκη να αγαπηθεί και γι' αυτό γοητεύτηκε από την προσοχή που της έδειξε ο Αλβανός. Και παρόλο που στην μητέρα της δεν άρεσε ιδιαίτερα ο 22χρονος Τζακ με το ψυχρό και σκληρό βλέμμα, της επέτρεπε να περνά ώρα μαζί του, καθώς εκείνη ζούσε το δικό της ειδύλλιο με τον ιδιοκτήτη του μπαρ όπου σύχναζαν, τον Νίκο.

Mετά από λίγες μέρες, ο Τζακ πούλησε έρωτα στην Μέγκαν και της είπε ότι η μητέρα του πάσχει από καρκίνο του θυροειδούς και ότι εκείνος δεν διέθετε την οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να πληρώσει τις ιατρικές της εξετάσεις. Έτσι πήρε την Μέγκαν μαζί του στην Αθήνα. Εκεί κατάφερε με τον καιρό να την πείσει να πιάσει δουλειά ως χορεύτρια σε μπαρ, πείθοντάς την ότι θα χρειαζόταν να το κάνει για λίγο καιρό μέχρι να μπορέσουν να πληρώσουν τις εξετάσεις της μητέρα του.

«Μισούσα κάθε λεπτό που χρειαζόταν να χορέψω στο μπαρ. Δεν μπορούσα να κοιτάζω καν τα πρόσωπα των ανδρών που ήταν γύρο μου», θυμάται σήμερα η Μέγκαν. Εξομολογείται, όμως, ότι αισθανόταν σαν ηρωίδα για το γεγονός ότι βοηθούσε τον Τζακ να σώσει τη ζωή της μητέρας του.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Τζακ την πήγε για φαγητό σε ένα μαγαζί όπου τους περίμενε ο Λεόν. Κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις, της είπε: «Αυτός είναι πλέον το νέο σου αφεντικό». Αμέσως πήρε από τον Λεόν ένα πακέτο χαρτονομίσματα και λίγο αργότερα η ίδια κατάλαβε ότι αυτός ο άνδρας που μόλις γνώρισε, ουσιαστικά την είχε αγοράσει.

«Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ο Λεόν είναι αν έχω καταλάβει τι θα κάνω και αν είμαι χαρούμενη για αυτό. Στη συνέχεια, έκλεισε το μάτι στον Τζακ, ο οποίος με πήρε και με πήγε στον τελευταίο όροφο ενός κτιρίου. Ηταν ένα δικηγορικό γραφείο. Με πέταξε σε ένα μικρό δωμάτια στο οποίο υπήρχε ένα κρεβάτι και μια κάμερα σε ένα τρίποδο. Ήμουν τόσο φοβισμένη, είχα πεισθεί ότι θα με σκότωναν, που κουλουριάστηκα σαν φοβισμένο ζώο και άρχισα να βγάζω κραυγές υποταγής. Ήμουν τόσο σοκαρισμένη που δεν σκεφτόμουν τίποτα. Μπήκε μέσα ένα άγνωστος, με πέταξε με την πλάτη κάτω, μου έβγαλε τη φούστα, κατέβασε το παντελόνι του και έπεσε πάνω μου. Ο πόνος ήταν ανυπόφορος, πονούσα τόσο που δεν μπορούσα ούτε να κλάψω».

«Περίμενα ότι ο Τζακ θα έχει σοκαριστεί με ότι συνέβη», λέει τώρα η η 25χρονη. Φυσικά, δεν συνέβη, όμως, κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, δεν ήταν καθόλου σοκαρισμένος. Της ζήτησε, όμως, συγνώμη και της υποσχέθηκε ότι αυτό δεν θα γίνεται για πολύ και ότι σύντομα θα έχουν λεφτά για να κάνουν μαζί οικογένεια, να αγοράσουν σπίτι και αυτοκίνητο.



«Ημουν τόσο συγχυσμένη που πίστευα ότι ήταν ερωτευμένος μαζί μου και όντως θα γίνουν όλα όπως μου λέει. Ξαφνικά, όμως, λίγα λεπτά αργότερα ήταν σαν να ξύπνησα. Αρχισα να ουρλιάζω και να ζητάω να μιλήσω με την μητέρα μου. Ο Τζακ δεν μου το επέτρεψε. Με πήρε με τη μηχανή του και με πήγε στην άλλη πλευρά της πόλης. Εκεί του είπα ότι δεν μπορούσα να κάνω όλα όσα μου ζητούσε. Του ζήτησα ξανά να μιλήσω με την μητέρα μου. Τότε με άρπαξε από τα μαλλιά, με πέταξε στο έδαφος και άρχισε να με κλωτσάει. Μου πέταξε μια πέτρα στα μάτια. Στη συνέχεια με παράτησε στο βουνό και με άφησε εκεί, μόνη, τη νύχτα. Για ώρες. Επέστρεψε κάποια στιγμή και μου είπε ότι μετάνιωσε που με χτύπησε. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα πάντα άλλαξαν. Τον φοβόμουν, αλλά εξαρτιόμουν και από εκείνον. Ήμουν εξαρτημένη πρακτικά και συναισθηματικά. Δυο ημέρες μετά με ξαναπήγε στον δικηγόρο. Άρχισα να δουλεύω σαν πόρνη. Πήγαινα από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο και έκανα καθημερινά σεξ με 8 με 10 άνδρες. Εκείνη την περίοδο άρχισα να κάνω σεξ και με τον Τζακ. Η διάθεσή του ήταν απρόβλεπτη και με χτυπούσε χωρίς λόγο. Μια μέρα μου πέταξε μια κανάτα με νερό στο κεφάλι και άρχισε να με φτύνει μέσα σε ένα εστιατόριο. Με βασάνιζε μιλώντας για τη μητέρα μου και τι ήθελε να της κάνει σεξουαλικά. Μετά ανακάλυψα ότι ήμουν έγκυος. Ο Τζακ με κλώτσησε στο στομάχι, απέβαλα. Η σωματική βία συνεχίστηκε και δεν περνούσε ούτε μέρα που να μην με χαστουκίζει και να μην με σέρνει σε όλο το δωμάτιο από τα μαλλιά», περιγράφει η Μέγκαν στο βιβλίο της.



Αφού έμεινε έξι μήνες στην Αθήνα και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Ιταλία, που εργάστηκε ως πόρνη στους δρόμους, ο Τζακ πήγε την Μέγκαν στους γονείς του στην Αλβανία. Την άφησε με έναν Αλβανό τον Ελέκ ο οποίος την έβαλε να δουλεύει σε έναν οίκο ανοχής, όπου οι άνδρες έδιναν 20 ευρώ για να περάσουν πέντε λεπτά μαζί της. Την πρώτη νύχτα στον οίκο ανοχής ήρθε σε επαφή με πάνω από 50 πελάτες. Ο καιρός περνούσε και οι νύχτες στον οίκο ανοχής ήταν πάντα ίδιες: Η Μέγκαν περνούσε τις βραδιές της με πάνω από 50 πελάτες την ημέρα. Μια ημέρα μάλιστα σε 22 ώρες συνευρέθηκε με 110 άνδρες.

Ο Ελεκ τελικά πούλησε την Μέγκαν σε άλλον νταβατζή, ονόματι Κριστόφ και η νεαρή συνέχισε να δουλεύει σε οίκους ανοχής. Στη μητέρα της, όταν μιλούσαν στο τηλέφωνο, παρίστανε ότι ήταν όλα καλά. Ο νταβατζής της την ανάγκαζε να της στέλνει χαρούμενες και όμορφες φωτογραφίες της στις οποίες παρίστανε ότι εργαζόταν σε ένα καφενείο.

Πώς κατάφερε να γλιτώσει μετά από 6 χρόνια...

Η κοπέλα με την υπόσχεση επιπλέον πληρωμής ερχόταν σε ερωτική επαφή με τους πελάτες της χωρίς να παίρνει προφυλάξεις και έτσι κόλλησε σύφιλη. Μετά το γεγονός αυτό η κοπέλα σοκαρίστηκε και προσπάθησε γλιτώσει από τους δουλεμπόρους της, αποπειράθηκε μάλιστα να αυτοκτονήσει. Πέρασε τρεις μήνες στο νοσοκομείο, όπου κέρδισε την εμπιστοσύνη του προσωπικού, το οποίο την έφερε σε επαφή με την μητέρα της. Και κάπως έτσι κατάφερε να γλιτώσει από τον εφιάλτη που ζούσε.

Επέστρεψε στη Βρετανία και μετά από καιρό αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο για τη ζωή της.

Δείτε εδώ το εξώφυλλο του βιβλίου της:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδεια διαμετακομιστή εμπορευματοκιβωτίων απέκτησε η Amazon


Προκειμένου να μειώσει τα μεταφορικά κόστη των εμπορευμάτων της, η Amazon (Amazon China) απέκτησε από την Federal Maritime Commissionτην απαραίτητη άδεια διαμετακομιστή εμπορευματοκιβωτίων.

Έτσι θα μπορεί να μειώσει την πρακτόρευση, παρακάμπτοντας διαμεταφορείς όπως η COSCO, η MAERSK, η MSC και διαφόρους άλλους"ενδιάμεσους" παράγοντες, μειώνοντας τα κόστη πρακτόρευσης που συνοδεύουν τη φόρτωση και αποστολή των εμπορευμάτων.

Το κόστος φόρτωσης ενός εμπορευματοκιβωτίου ανέρχεται περίπου σε 1.300 δολάρια, οπότε η Amazon, γεμίζοντας ένα 40ποδο "container" με τηλεοράσεις από την Κίνα για τις ΗΠΑ, θα χρεώνεται περίπου 10 δολάρια το κομμάτι.

Απώτερος σκοπός της αμερικανικής εταιρείας, η οποία λαμβάνει εμπορεύματα με αυτόν το τρόπο εδώ και χρόνια, δεν είναι να ναυλώσει ή να αγοράσει πλοία αλλά να κατασκευάσει μεγάλες εγκαταστάσεις, επεκτείνοντας το τεράστιο δίκτυο αποθηκευτικών κέντρων (logistics) της και σε άλλες περιοχές.


Πηγή: http://allconnected.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρομακτικός τραυματισμός στο UFC!


Δείτε έναν βαρύτατο τραυματισμό σε παιχνίδι του UFC.

Μάρτυρες ενός βαρύτατου τραυματισμού έγιναν όσοι παρακολούθησαν από κοντά το event του UFC που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη.

Στον αγώνα του Travis Browne με τον Matt Mitrione η μάχη ήταν τέτοια που υπήρξε ένας από τους χειρότερους τραυματισμούς.

Όπως διαπιστώθηκε σήμερα, μετά και από εξετάσεις που τους έγιναν ο Mitrione υπέστη κάταγμα στο οστό πάνω από μάτι.

Δείτε φωτογραφίες... 

Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια


Το έργο αποτελείται από 14 γλυπτά που οριοθετούνται μεταξύ τους γεωμετρικά.

Μια ξεχωριστή, εκπαιδευτική έκθεση, εμπνευσμένη από την Οδύσσεια, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Την έκθεση υπογράφει η αρχιτέκτων, Παγώνα Κανέλλου.

Η έκθεση «Οδύσσεια» βασίζεται στη γεωμετρία (Αρμονικές Χαράξεις) συνδυάζοντας ιστορία, τέχνη και την επιστήμη της αρχιτεκτονικής και απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας (από την Τετάρτη Δημοτικού και άνω) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε πώς περιγράφει η δημιουργός Παγώνα Κανέλλου την έκθεση…

- Το έργο «Οδύσσεια» είναι ένας συνδυασμός εικαστικής και αρχιτεκτονικής σύλληψης. Πες μας λίγα λόγια για το έργο.

«Το έργο αποτελείται από 14 γλυπτά τοποθετημένα με τρόπο που να συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα. Το έργο αυτό είναι ύμνος στην ανθρώπινη ζωή. Η ποίηση του Ομήρου περιγράφει προορισμούς και διαδρομές ζωής, που υλοποιούνται στο μυαλό με την μορφή γλυπτών, όπως η ίδια αντιλαμβάνομαι την ζωή. Με την μορφή και το υλικό περιγράφονται τα γεγονότα.

Η πρωτοπορία του έργου είναι η ανάδειξη των γλυπτών μέσα από μαθηματικές σχέσεις, και πιο συγκεκριμένα Αρμονικές Χαράξεις. Ιδανικό το θέμα της Οδύσσειας με την συμβολική ματιά του έργου ώστε να συνδυαστούν 14 προορισμοί και να οριοθετηθούν μεταξύ τους γεωμετρικά».



- Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης που σε οδήγησε στη συγκεκριμένη δημιουργία;

«Το έργο αυτό αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου με θέμα την Ελληνική Μυθολογία ως διπλωματική μου εργασία στο Ε.Μ.Π..

Το έργο επανασχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Πάντα έβλεπα την αρχιτεκτονική σαν τρόπο έκφρασης έργων τέχνης με την μορφή κτιρίων που μπορούν να μείνουν εκτιθέμενα μόνιμα στον χρόνο».

- Ποια τα χαρακτηριστικά της «Οδύσσειας»;

«Το έργο είναι κατασκευασμένο από λαμαρίνα επάνω σε βάσεις, καταλαμβάνει περίπου τα 80τμ., και ζυγίζει περίπου 2.5 τόνους.

Έχει σχεδιαστεί με εργονομικό τρόπο να μεταφέρεται εύκολα. Έχει καλυφθεί και η τελευταία λεπτομέρεια στην μεταφορά, την εγκατάστασή του και την απεγκατάσταση».

- Ποιος ο σκοπός του έργου;

«Ο σκοπός του έργου είναι να συνδυάσει την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Να λειτουργήσει ως ένα εργαστήριο γνώσεων και ιδεών μέσα από την επιστήμη της αρχιτεκτονικής και να διαδώσει την μαγεία των μαθηματικών, προσδοκώντας να αναπτύξουμε τα ερεθίσματα των νέων στα μαθηματικά και τον πολιτισμό.

Ανώτερος στόχος είναι η δημιουργία τέχνης, φιλική στο περιβάλλον με προσανατολισμό την ανακύκλωση των υλικών της».



- Πες μας τι είναι αρμονικές χαράξεις.

«Γεωμετρικές σχέσεις που δημιουργούν τις κατάλληλες αναλογίες σχημάτων που αφορούν τα πάντα γύρω μας και πάνω μας ακόμα, έτσι ώστε να νιώθουμε την αρμονία και σε δεύτερο επίπεδο την τελειότητα όταν αυτές οι γεωμετρικές σχέσεις προσεγγίζουν αριθμό φ=1,618. Αυτό το συναντάμε στην φύση αλλά το χρησιμοποιούμε έντονα στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη».

- Ποια τα οικονομικά και τεχνικά μέσα που σε βοήθησαν να πραγματοποιήσεις το έργο σου;

«Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από ιδία κεφάλαια, και υποστηρικτές που προσέφεραν είδη και υπηρεσίες όπως υλικά και κοπή λέιζερ, συγκολλήσεις κ.λ.π.. Στα πλαίσια της παραγωγής του έργου δημιουργήθηκαν βίντεο για το πως κατασκευάστηκε το έργο και πως σχεδιάστηκε αυτό».

- Πες μας για το ταξίδι αυτό, ποιες θα είναι οι στάσεις του;

«Στόχος μου είναι να "ταξιδέψει" το έργο σε εικαστικές και πολιτιστικές αίθουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε τέσσερις αίθουσες στην Αττική, σε χώρους στην υπόλοιπη Ελλάδα και κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις με προοπτική να πάει και Αμερική».

- Η εποχή είναι κατάλληλη;

«Αυτή είναι η απάντηση στην κλίση.

Η πλέον κατάλληλη εποχή για το έργο το σήμερα που ο Έλληνας πολεμά για την επιβίωση του και ένας λόγος παραπάνω να δείξω τι σημαίνει Έλληνας όταν υπάρχει σκοπός και πως δραστηριοποιείται κάτω από τέτοιες συνθήκες μέσω της τέχνης και της επιστήμης με κοινό παρονομαστή ένα γλυπτό».

- Πόσο βοηθάει η πολιτεία στην προσπάθεια αυτή;

«Η πολιτεία στηρίζει έντονα την προσπάθεια αυτή με την μορφή Αιγίδων. Τον Οκτώβριο 2015 τέθηκε υπό την αιγίδα της Unesco και από το 2016 ακολούθησαν οι αιγίδες του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου και παραχωρώντας πολιτιστικούς χώρους για την παρουσίαση του έργου αυτού».

- Θα υπάρχει εισιτήριο;

«Όχι, θα έχει ελεύθερη είσοδο. Η όλη προσπάθεια είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες τις εταιρίες που στάθηκαν δίπλα μου».
Πληροφορίες

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» βρίσκεται στο Θησείο, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Στάση Μετρό: Κεραμεικός.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα: Κλειστά Τρίτη έως Σάββατο: 10:00 π.μ.- 20:00 μ.μ.

Κυριακή: 10:00 π.μ.- 14:00 μ.μ.

Τηλέφωνο για επισκέψεις σχολείων: 6976843020

Διαβάστε περισσότερα...