Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Άνδρας πέθανε σε σαδομαζοχιστικό gay παιχνίδι


Ο σύντροφός του, μετέπειτα, τον τεμάχισε και... μαγείρεψε το κεφάλι του!

Ένας άνδρας καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση επειδή σκότωσε τον εραστή του κατά την διάρκεια ενός σαδομαζοχιστικού παιχνιδιού και στην συνέχεια... μαγείρεψε το κεφάλι του θύματος!

Ο γερμανικός Άρειος Πάγος διέταξε την επανάληψη της δίκης που διεξήχθη στο Βερολίνο τον Δεκέμβρη του 2012 και καταδίκασε τον 44χρονο δράστη σε τρία χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση, επειδή σύμφωνα με την απόφαση το θύμα έχασε τη ζωή του από ατύχημα και όχι εσκεμμένα.

Οι δυο άνδρες είχαν γνωριστεί μέσω του διαδικτύου στις 5 Φεβρουαρίου το 2012 και ο κατηγορούμενος είχε δέσει τον σύντροφό του, έναν 37χρονο τραπεζικό υπάλληλο, στο κρεβάτι και του είχε κλείσει το στόμα και τη μύτη με κολλητική ταινία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δύο άνδρες επιδίδονταν σε παρόμοια παιχνίδια, αλλά εκείνη τη μέρα ο 37χρονος πέθανε από ασφυξία.

Ο δράστης αμέσως μετά τεμάχισε το άψυχο σώμα του θύματος, με τα κομμένα μέλη του να ανακαλύπτονται από τις αρχές 4 εβδομάδες μετά το συμβάν.

Ο δολοφόνος προσπάθησε αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του να δώσει τέλος στη ζωή του και οι δικαστές σε πρώτο βαθμό είχαν αποκλείσει την δολοφονία εκ προμελέτης όπως υποστήριζε η πολιτική αγωγή που είχε ζητήσει ισόβια κάθειρξη για τον άνεργο 44χρονο.

Ο γερμανικός Άρειος Πάγος αποφάσισε την επανάληψη της δίκης λόγω της μικρής ποινής που δόθηκε σε πρώτο βαθμό από το δικαστήριο και λαμβάνοντας υπόψιν την συμπεριφορά του δολοφόνου μετά τον θάνατο του θύματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΑΔ για την εξαίρεση ομοφυλοφίλων από τον πολιτικό γάμο


Θα καταβάλει από 5.000 ευρώ στους ενάγοντες και τα δικαστικά έξοδα.

Με τελεσίδικη απόφαση του, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξετάζοντας την υπόθεση «Βαλλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδος», έκρινε ότι δεν είναι πειστικοί οι λόγοι που το ελληνικό δίκαιο εξαιρεί τα ζευγάρια του ιδίου φύλου από τον νόμο περί πολιτικής ένωσης των ζευγαριών, που εισήχθη στην ελληνική νομολογία το 2008.

Με την απόφασή του, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και την υποχρέωσε να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για δικαστικά έξοδα

Η υπόθεση «Βαλλιανάτος και λοιποί κατά Ελλάδος» αφορά το «σύμφωνο συμβίωσης» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα με το νόμο 3719/2008 και τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην οικογένεια, τα παιδιά και την κοινωνία».

Αυτός ο νόμος επέφερε βελτιώσεις στην επίσημη μορφή της «σχέσης», επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να αναγνωρίσουν τη σχέση τους σε πιο ευέλικτο νομικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό του γάμου. Οι ενάγοντες διαμαρτυρήθηκαν ότι ο νόμος 3719/2008 απευθύνεται αποκλειστικά σε ετερόφυλα ζευγάρια αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τις ενώσεις ομοφυλόφιλων προσώπων. Ισχυρίσθηκαν ότι η ελληνική Πολιτεία έχει εισαγάγει μία διάκριση, η οποία κατά την γνώμη τους συνιστά διακρίσεις εις βάρος τους.

Το Δικαστήριο επεσήμανε στην απόφαση του ότι ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη που έχουν αναγνωρίσει μια «αστική ένωση» πέραν του γάμου, μόνο η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν εισαγάγει διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων, αποκλείοντας από την ένωση αυτή τα άτομα του ιδίου φύλου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, κατά τη γνώμη του, δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του σκοπού του Νόμου μία τέτοια διάκριση, η οποία απαγορεύει στα άτομα του ιδίου φύλου να προσέρχονται σε μία τέτοια ένωση και καταδίκασε τελεσίδικα την Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Την 1η Δεκεμβρίου παραδίδεται η ανακαινισμένη Νέα Παραλία


Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα περπατούν ελεύθερα από το Μέγαρο Μουσικής στο λιμάνι.

Την 1η Δεκεμβρίου 2013, ημέρα που θα επαναληφθεί για δεύτερη φορά το εγχείρημα της πεζοδρόμησης της λεωφόρου Νίκης από το δήμο Θεσσαλονίκης, παραδίδεται στους κατοίκους της πόλης, η ανακαινισμένη Νέα Παραλία στη συμπρωτεύουσα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου Ανδρέας Κουράκης, υπογράμμισε ότι: «το έργο παραδίδεται εμπρόθεσμα και αυτό το γεγονός αποτελεί από μόνο του μια είδηση».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές αστικές αναπλάσεις δημόσιου χώρου ελληνικής πόλης, πρόσθεσε.

Με την παράδοση του έργου, οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατούν ελεύθερα από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι.

Την ίδια ημέρα σχεδιάζεται και η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης (σ.σ. στις 3 Νοεμβρίου έγινε η πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου από το δήμο Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα, οι περιπατητές να έχουν στη διάθεσή τους για την αγαπημένη τους συνήθεια, όλο το παραλιακό μέτωπο, σημείωσε.

Ο δήμος προσπαθεί, σε συνεργασία με την Τροχαία και εθελοντές να αμβλύνει τα προβλήματα σε σχέση με την κυκλοφορία που παρατηρήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της πεζοδρόμησης της λεωφόρου την πρώτη φορά.

Αν και, όπως είπε ο κ. Κουράκης, την 1η Δεκεμβρίου τα καταστήματα δεν θα είναι ανοιχτά (σ.σ. Στις 3 Νοεμβρίου η αγορά της πόλης ήταν ανοιχτή), ο δήμος θα προσπαθήσει να προσδώσει έναν εορταστικό χαρακτήρα στην πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης με άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.

Η ανακαινισμένη Νέα Παραλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων, συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων. Κεντρική ιδέα του έργου είναι η δημιουργία ενός συνεχόμενου γραμμικού χώρου με επιλογές ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, χαλάρωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού, μια αλληλουχία διαφοροποιημένων χώρων, με ποικίλες ποιότητες, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, αλλά θα διατηρούν ωστόσο τα χαρακτηριστικά της ενότητας και της συνέχειας, που ο ίδιος ο χαρακτήρας του μετώπου επιβάλλει.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η δημιουργία μιας σειράς 16 «πράσινων δωματίων»-κήπων, ως θεματικών χώρων αναψυχής. Οι θεματικοί κήποι που έχουν ολοκληρωθεί είναι οι κήποι της Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων και του Ήχου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» γίνεται το Σάββατο 18 ετών


Εκατό τριάντα παιδιά θα τρέξουν την Κυριακή στο Μαραθώνιο.

Δεκαοχτώ χρόνια ζωής συμπληρώνει το Σάββατο το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο Σύλλογος που ιδρύθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1995 από ένα 10χρονο αγόρι, τον Ανδρέα Γιαννόπουλο.

«Ο Ανδρέας υπήρξε ένα παιδί ευτυχισμένο, ένα παιδί χαμογελαστό. Με λόγια ώριμα και ουσιαστικά στις 9 Νοεμβρίου 1995 έγραψε το ημερολόγιο του, λίγες ημέρες πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή, ξαφνιάζοντας και ταρακουνώντας την ελληνική κοινωνία, ζητώντας την ίδρυση ενός Συλλόγου για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας και φύλου. Και αυτή την επιθυμία, στα δέκα του χρόνια, τη μοιράστηκε με όλους εμάς και έγινε σκοπός και πράξη για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας» όπως αναφέρει το «Χαμόγελο» σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων λειτουργίας.

Μετά από 18 χρόνια συνεχίζει το έργο του έχοντας στηρίξει εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειες τους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αναλυτικά τα 18 χρόνια:

● Η Εθνική Γραμμή για Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 2.330.724 κλήσεις, εκ των οποίων χιλιάδες αφορούσαν σε σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση, παραμέληση παιδιών, επιτόπιες παρεμβάσεις, στήριξη παιδιών που επαιτούν, παράνομη διακίνηση παιδιών.

● Οι άνθρωποι του οργανισμού χειρίστηκαν 743 περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών ενεργοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις το Amber Alert Hellas.

● 8.322 διακομιδές παιδιών με τις κινητές ιατρικές μονάδες του οργανισμού πανελλαδικά

● Πραγματοποιήθηκαν 31.047 προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά με τις 3 κινητές μονάδες του οργανισμού

● Στα 13 σπίτια του οργανισμού μεγαλώνουν σήμερα 309 παιδιά διαφόρων ηλικιών, ενώ συνολικά αυτά τα 18 χρόνια έχουν βρει μία ζεστή αγκαλιά 627 παιδιά.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πολύτιμη συμμετοχή των 6.500 εθελοντών, καθώς και τη στήριξη του κόσμου που εμπιστεύεται τον οργανισμό και τον κατατάσσει για 8 συναπτά έτη πρώτο σε αξιοπιστία, δημοτικότητα και κοινωνική επιρροή (ASBI 2013).

Παράλληλα, στο πλαίσιο του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 130 παιδιά, που αποτελούν την ομάδα του Χαμόγελου, θα τρέξουν στον παιδικό Μαραθώνιο για τα 18 χρόνια του Οργανισμού, μεταφέροντας το μήνυμα του Ανδρέα, «…αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε». Ο αγώνας θα διεξαχθεί μπροστά από το Καλλιμάρμαρο στάδιο με τη συμμετοχή συνολικά περισσότερων των 800 παιδιών, εμπνέοντας τα αθλητικά ιδεώδη σε χιλιάδες παιδιά και οικογένειες.

Επιπλέον, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα) οι SUONO Brass Quintet διοργανώνουν μουσική βραδιά αφιερωμένη στον οργανισμό και στον εορτασμό των 18 χρόνων από την ίδρυση του. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η στήριξη του έργου του οργανισμού που απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η «Υπόθεση Κωσταλέξι» που έστειλε την Ελλάδα στο μπουντρούμι


Η φρικιαστική ιστορία της Ελένης συμπληρώνει σήμερα 35 χρόνια μνήμης.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Νοεμβρίου 1978 και ο τόπος του δράματος ήταν το χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας, εκεί που οι αστυνομικές Αρχές ξετύλιξαν με αποτροπιασμό το κουβάρι της ανατριχιαστικής ιστορίας.

Ποιος θα μπορούσε εξάλλου να είναι έτοιμος για το ζοφερό θέαμα που πρωτοαντίκρισαν τα μάτια των αστυνομικών και των δημοσιογράφων όταν η εξώπορτα του μικρού σπιτιού άνοιξε για να αποκαλυφθεί η τραγικότητα σε όλο της το σκοτεινό μεγαλείο;

Η 47χρονη Ελένη Καρυώτη βλέπει για πρώτη φορά τον ήλιο έπειτα από 29 ολόκληρα χρόνια εγκλεισμού στο ανήλιαγο υπόγειο της οικίας, μοιάζοντας περισσότερο με αγρίμι παρά με ανθρώπινη οντότητα: γυμνή και σκεπασμένη με μια κουβέρτα, φαίνεται να τα έχει χαμένα στη θέα ανθρώπων. Η ανθρώπινη ομιλία την αναστατώνει, ενώ η ίδια μπορεί μόνο να ψελλίσει άναρθρες κραυγές.



Οι δράστες του εγκλήματος δεν πρέπει να αναζητηθούν εκτός σπιτιού: ήταν οι γονείς και τα αδέλφια της που τη φυλάκισαν με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο, για ένα «έγκλημα» που έπρεπε πάση θυσία να μείνει εντός των τεσσάρων τοίχων της οικογενειακής εστίας.

Είκοσι εννιά λοιπόν χρόνια πριν, την τραγική εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, η έφηβη Ελένη φέρεται να συνάπτει σχέση με τον δάσκαλο του χωριού. Η «ατίμωση» είχε ωστόσο και πολιτική χροιά, καθώς ο δάσκαλος είχε προσχωρήσει στις τάξεις των κομμουνιστών ανταρτών, την ίδια στιγμή που η φαμίλια της Ελένης ήταν σκληροπυρηνικοί εθνικόφρονες.



Η ντροπή μπορούσε λοιπόν να ξεπλυθεί μόνο με απόσυρση του κοριτσιού από τη δημόσια ζωή, με τους γονείς να φυλακίζουν πρόθυμα την άτυχη κοπέλα και την υπόλοιπη κοινότητα να παρέχει τη βολική σιωπή της, μια συνενοχή άνευ όρων.

Όλοι γνώριζαν, κανείς δεν μίλησε, κανείς δεν αποκάλυψε τίποτα στις 3 σχεδόν δεκαετίες του απάνθρωπου εγκλεισμού της Ελένης. Γι' αυτό και έκτοτε ο όρος «Κωσταλέξι» πέρασε στην τρέχουσα γλώσσα ως περιγραφή κάθε είδους εγκλεισμού.



Η τραγική ιστορία της Ελένης δεν τελειώνει ωστόσο εδώ: οι Αρχές τη διαμετακομίζουν στο νοσοκομείο της Λαμίας και λίγο αργότερα μεταφέρεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα, καθώς τα σημάδια του εγκλεισμού στον ψυχισμό της είναι έκδηλα. Χρόνια ωστόσο αργότερα, το 1998, η Ελένη Καρυώτη εξαφανίζεται «μαγικά» και έκτοτε η τύχη της αγνοείται. Ένα ομολογουμένως περίεργο τέλος σε μια από τις πλέον περίεργες ιστορίες της σύγχρονης Ελλάδας.

Και σε μια τρανή επίδειξη δικαστικής ειρωνείας, τα αδέλφια της αθωώθηκαν. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τι απέγινε το «αγρίμι» που έκανε το λάθος να ερωτευτεί στα χρόνια της (εμφύλιας) χολέρας...






Διαβάστε περισσότερα...

«Πλήρωσε» τη συζυγική ανικανότητα


Ένας Ινδός πλήρωσε 4.849 δολάρια στη γυναίκα του γιατί δεν ανταποκρινόταν στα συζυγικά του καθήκοντα! Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε ειδήσεις με γυναίκες που στερούνται τα δικαιώματά τους στην Ινδία, το αντίστροφο είναι σίγουρα … είδηση. Όπως έγραψαν οι Times of India, η σύζυγος προσέφυγε στο δικαστήριο γιατί παρότι είχαν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα του γάμου της, ο άντρας της έβρισκε διάφορες δικαιολογίες για να μην έχουν ερωτικές επαφές. Το πρόβλημα φάνηκε από την πρώτη ημέρα αφού στο γαμήλιο δωμάτιο εκτός από τους νιόπαντρους κοιμόντουσαν οι γονείς του γαμπρού.

«Κανένα μέρος δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον άλλο τα συζυγικά του καθήκοντα χωρίς λογικά επιχειρήματα. Κάτι τέτοιο είναι σκληρότητα», αποφάνθηκε το δικαστήριο, και υποχρέωσε τον άνδρα να αποζημιώσει τη σύζυγο με 4.849 δολάρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Με διαβήτη ένας στους δέκα Έλληνες


Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35%-40%, και αν αυτή η εύκολη φυσική δραστηριότητα συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη, Σωτήριος Ράπτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που κορυφώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με κεντρικό σύνθημα «Ας τιθασεύσουμε το σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Η πρόληψη και η εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη για τη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας είναι τα βασικά θέματα στα οποία επικεντρώνει τις προσπάθειες της η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας, με σύνθημα «Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά», το υπουργείο Υγείας αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν τόσο στην αποτελεσματική πρόληψη όσο και στην έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η Ελλάδα συμμετέχει επίσης και στην παγκόσμια πρωτοβουλία φωταγώγησης κεντρικών κτιρίων και έτσι την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα φωταγωγηθεί με το παραδοσιακό μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και όπως είπε ο προεδρός του, Γιώργος Πατούλης, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, και ώρες 09:00 - 17:00, θα διενεργούνται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, τηλ. 2103816404, 3304008) δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί και από 151 εκατομμύρια το 2000, σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατ. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα , τόνισε ο κ. Ράπτης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό πάσχει χωρίς να το γνωρίζει.

Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα και σύμφωνα με τους επιστήμονες η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του στο δυτικό κόσμο αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

«Η παγκόσμια αυτή επιδημία πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων» ανέφερε ο κ. Ράπτης, προσθέτοντας ότι η υγεία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τους ίδιους, ενώ ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακιστέοι οι τρεις του Οίκου του Ναύτου


Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή αρμόδιο για διαφθορά κρατικών υπαλλήλων, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση απάτης στον Οίκο του Ναύτου.

Οι τρεις κατηγορούμενοι υπάλληλοι του Οίκου Ναύτου, δύο γυναίκες και ο οικονομικός διευθυντής του ταμείου, αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή τις πράξεις που τους αποδίδονται, για εγκληματική οργάνωση, απάτη και πλαστογραφία.

Στις απολογίες τους και οι τρεις υπάλληλοι εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μετανοιωμένοι για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Αυτή ήταν όμως η μοναδική κοινή τους στάση, αφού κατά τα άλλα φέρονται να επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Στο απολογητικό της υπόμνημα η θεωρούμενη βασική κατηγορούμενη υπάλληλος, αποσπασμένη στο υπουργείο Παιδείας, αναφέρεται σε «προβοκατόρικη δράση» του κλινικάρχη που τους κατήγγειλε.

Η κατηγορουμένη υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της συνίσταται σε καθαρά διαμεσολαβητικό ρόλο, καθώς έφερε σε επαφή τον κλινικάρχη με τον συγκατηγορούμενό της που υπηρετούσε στο λογιστήριο του ταμείου.

Ευθύνες στον συγκατηγορούμενό της, οικονομικό διευθυντή του Οίκου του Ναύτου, επέρριψε και η δεύτερη κατηγορουμένη η οποία στο απολογητικό της υπόμνημα ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω υπάλληλος είχε «κυρίαρχο ρόλο και γνώση».

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος με τη σειρά του τονίζει σε απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή, ότι ο καταγγέλλων κλινικάρχης μαζί με το ΣΔΟΕ ενέπλεξαν τους υπαλλήλους σε μία υπόθεση που αυτοί δημιούργησαν, και αφού τονίζει ότι «ξεπεράστηκαν τα όρια της αστυνομικής παγίδευσης», υποστηρίζει ότι για να επιτύχουν «σύλληψη με τη βαλίτσα στο χέρι» επέτρεψαν να εκταμιευθούν χρήματα του ταμείου.

Ο κατηγορούμενος στρέφει τα βέλη του στην συνάδελφο του στο ταμείο και συγκατηγορουμένη του, για την οποία υποστηρίζει ότι ως αρμόδια υπάλληλος για τον έλεγχο των δικαιολογητικών των κλινικών ήταν «ενήμερη και γνώριζε τη μεθόδευση».

Ο κατηγορούμενος αποδίδει την εμπλοκή του, που τη χαρακτηρίζει ήσσονος σημασίας, σε συναισθηματική και ψυχική του φόρτιση λόγω οικονομικών και οικογενειακών προβλημάτων, και δηλώνει μετανοιωμένος. Όπως αναφέρει: «Σε καμία περίπτωση δεν θα είχα εμπλακεί στη συγκεκριμένη υπόθεση αν δεν είχα λυγίσει κάτω από το βάρος των οικογενειακών μου. Πραγματικά κάμφθηκα από το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκα, ανήμπορος να αντιμετωπίσω τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που μου προέκυψαν, σε συνδυασμό με τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πρωτοβουλία για τα εξαφανισμένα παιδιά


«Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συγκέντρωση στοιχείων από τα κράτη μέλη αναφορικά με τα εξαφανισμένα παιδιά». Αυτό διαβεβαιώνει με γραπτή απάντησή της στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργο Παπανικολάου, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κα. Βίβιαν Ρέντινγκ.

Ο κ. Παπανικολάου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει σε μια διευρυμένη συνεργασία των κρατών μελών στο ζήτημα αυτό και τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο των κρατών μελών και της Ε.Ε. στον τομέα πρόληψης και αποτροπής σχετικών περιστατικών παραμένει ανεπαρκές.

Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή έρευνα με τίτλο «Μελέτη για τα εξαφανισμένα παιδιά: χαρτογράφηση, συλλογή δεδομένων και στατιστικών για τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» θα περιλαμβάνει τη συγκέντρωση συγκρίσιμων στοιχείων από τα κράτη μέλη καθώς και παρατηρήσεις, ορθές πρακτικές και συστάσεις από τις αρχές των κρατών μελών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ιδίως όσον αφορά στην καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων. Οι συστάσεις επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε τρεις τομείς: πρακτικές καταγραφής δεδομένων, λειτουργικοί κανόνες και ορισμοί και ευαισθητοποίηση και ενημέρωση.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Παρά τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής 116 000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, παρατηρείται νομοθετικό έλλειμμα στην Ε.Ε. αναφορικά με αυτές τις περιπτώσεις. Ευελπιστούμε η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί, να παρέχει την απαιτούμενη βάση προκειμένου να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.»



Διαβάστε περισσότερα...

Αγοραπωλησία μωρού on camera


Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και στο οποίο φαίνεται η διαδικασία πώλησης ενός μωρού ηλικίας τεσσάρων μόλις μηνών.

Το βίντεο έρχεται από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Μια 22χρονη κοπέλα από το Τουρκμενιστάν φτάνει στο αεροδρόμιο με ταξί στο οποίο επιβαίνει και η μητέρα της. Βγαίνει κρατώντας το μικρό παιδί της και συναντά ένα ζευγάρι Τουρκογερμανών.

Οι δύο γυναίκες μπαίνουν στην τουαλέτα και λίγο αργότερα, η Τουρκογερμανίδα βγαίνει με το παιδί στα χέρια. Όπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, το κόστος αγοράς του μωρού ανήλθε στα 370 ευρώ. Η αστυνομία συνέλαβε και τις δύο πρωταγωνίστριες του βίντεο, με τη μεν Τουρκογερμανίδα να αφήνεται ελεύθερη μετά από ανάκριση και τη δε μητέρα να πληρώνει το... μάρμαρο για την πράξη της με απέλαση στο Τουρκμενιστάν.






Διαβάστε περισσότερα...

"Με απείλησαν ότι θα με σκότωναν αν δεν υπέγραφα"


Ο Μανώλης Σκούφαλης αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια της λύσης του συμβολαίου του με τη Νίκη Βόλου εκβιάστηκε και απειλήθηκε πως δεν θα βγει ζωντανός από το γραφείο αν δεν υπογράψει.

Ο ποδοσφαιριστής ανέφερε φοβερά πράγματα στην καταγγελία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας.



Αναλυτικά η καταγγελία του Μανώλη Σκούφαλη:

«Όπως σας είναι γνωστό, στις 3.6.2013 και ώρα 8:30 είχαμε προγραμματισμένο ραντεβού στο δικηγορικό σας γραφείο που εδρεύει στην Αθήνα, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αριθμ.10, προκειμένου να συζητήσουμε για την ανανέωση ή μη του συμβολαίου μου στην ομάδα της οποίας είστε ιδιοκτήτης και Πρόεδρος, ήτοι στην ΠΑΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ.

Όπως επίσης Σας είναι γνωστό στην αρχή του ραντεβού μας και ενώ ήμασταν μόνοι μας μέσα στο γραφείο σας, μου ανακοινώσατε ότι δεν θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας και επίσης μου ανακοινώσατε, φέρνοντας μου ταυτόχρονα το επαγγελματικό συμβόλαιο που έχω υπογράψει, ότι ενώ μου οφείλετε 25.000€ θα λάβω μια συναλλαγματική 5.000€ με λήξη τον Δεκέμβριο του 2014 και τέλος(!).

Εγώ στην ανωτέρω ανακοίνωση σας, σας είπα ότι δεν συμφωνώ και ότι θέλω να μου δοθούν όλα τα χρήματα που μου οφείλονται από το επαγγελματικό μου συμβόλαιο, αφού έχω κουραστεί και δουλέψει για κάθε ευρώ του συμβολαίου μου, τα χρήματα αυτά είναι δεδουλευμένα μου, είναι ο ιδρώτας μου και ότι με αυτά ταΐζω την οικογένεια μου, που από εμένα περιμένει και δεν πρόκειται να τα χαρίσω, γιατί τα έχω ανάγκη.

Εσείς τότε προβήκατε στην ακραία εκβίαση μου, λέγοντας μου κατά λέξει «αν δεν λύσεις συναινετικά το συμβόλαιο, δεν φεύγεις από εδώ»! και εκείνη ακριβώς την στιγμή, ανοίγετε την πόρτα του γραφείου σας και βάζετε μέσα δύο μπράβους, οι οποίοι παρουσία σας, συνέχισαν να με εκβιάζουν ότι αν δεν λύσω συναινετικά το συμβόλαιο μου με την ομάδα, δεν θα φύγω ζωντανός από το γραφείο, ενώ ταυτόχρονα μου έκλεισαν με τα σώματα τους την πόρτα εξόδου και με εκβίαζαν ότι αν δεν υπογράψω τώρα την συναινετική λύση του συμβολαίου, θα βλάψουν όχι μόνο εμένα, αλλά και την οικογένεια μου.

Την ώρα δε που οι ανωτέρω μπράβοι με εκβίαζαν παρουσία σας, εσείς μου φέρατε δύο άκυρες συναλλαγματικές συνολικού ποσού 10.000€, με ημερομηνία λήξης η μεν πρώτη 31.10.2013, η δε δεύτερη 28.2.2014, εξαναγκάζοντας με να υπογράψω την συναινετική λύση του συμβολαίου μου, προκαλώντας μου τρόμο, ανησυχία και ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη συνεπεία του εκβιασμού σας, αλλά και παριστάνοντας μου ψευδώς ότι οι εν λόγω συναλλαγματικές είναι έγκυρες και ισχυρές.

Επειδή θέλω να πιστεύω, παρά του ότι οι ενδείξεις είναι σαφείς, ότι δεν έχετε επιδείξει την ίδια συμπεριφορά και σε άλλους και είναι εντελώς συμπτωματική η καταστροφή του αυτοκινήτου του ποδοσφαιριστή Τάσου Κυριάκου στην πυλωτή της πολυκατοικίας του και του ποδοσφαιριστή Αλέξανδρου Σούφλα, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση της προσφυγής του σε βάρος της ομάδας σας και ότι δεν αποτελούν μηνύματα σε βάρος εμού και της οικογενείας μου, τα ανώνυμα τηλεφωνήματα που δέχομαι τις τελευταίες μέρες».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλήψεις στο Αγρίνιο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων


Στη σύλληψη των γονέων τριών ανηλίκων, που κατηγορούνται για κλοπή, προχώρησε η Αστυνομία στο Αγρίνιο.

Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Προς το παρόν, κρατούνται οι δύο μητέρες των παιδιών, 36 και 40 ετών αντίστοιχα, ενώ η αστυνομία αναζήτα και τους συζύγους των δύο γυναικών.

Η κατηγορία αφορά στην κλοπή που διέπραξαν χθες το μεσημέρι τρεις ανήλικοι, ηλικίας 13, 10 και 8 ετών, οι οποίοι εισέβαλλαν από ανασφάλιστη πόρτα στο σπίτι 40χρονης στην περιοχή Αγιοβασιλιώτικα Αιτωλοακαρνανίας, αφαιρώντας, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ.

Ο 13χρονος και ο 8χρονος δράστης εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση από τη 40χρονη και της επέστρεψαν, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, μέρος από τα χρήματα που είχαν αφαιρέσει, ενώ ο 10χρονος τράπηκε σε φυγή. Αμαρτίες τέκνων παιδεύουσι γονείς σε αυτή την περίπτωση…


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κριτήρια για να γίνετε διαιτολόγοι-διατροφολόγοι


Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζεται το νομικό πλαίσιο χορήγησης της βεβαίωσης (πρώην άδειας) άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, υπέγραψε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό Δελτίου Τύπου, ρυθμίζονται οι όροι, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, τα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη χορήγηση βεβαίωσης σε πτυχιούχους Ανωτάτης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής). Επίσης ορίζονται οι λόγοι προσωρινής ανάκλησης ή οριστικής παύσης άσκησης του επαγγέλματος.

Όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας μεταξύ των οποίων οι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι, θα πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να αποκτήσουν τη βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας. Επισημαίνεται, ότι με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επιλύεται η εκκρεμότητα που υπήρχε από το 2003.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ναύπλιο στην UNESCO


Πρόταση υποψηφιότητας της πόλης του Ναυπλίου για ένταξη στον κατάλογο της UNESCO, ως περιοχή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού ο δήμος.

Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και τελικά στις 7 Αυγούστου του 2013 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να κατατεθεί η υποψηφιότητα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο είναι αρμόδιο για να προτείνει την υποψηφιότητα της πόλης, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO.

Μετά την απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος, Δημήτρης Κωστούρος, ανέθεσε στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου, Αθανάσιο Κοτίτσα, να απευθυνθεί στα αρχεία του νομού Αργολίδας, που διαφυλάσσει τα τεκμήρια της ιστορίας του νομού, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική πρόταση.

Τα Αρχεία Νομού Αργολίδας, συνέταξαν κείμενο αποτελούμενο από ένα σύντομο ιστορικό του Ναυπλίου, όπου αποτυπώνονται ανάγλυφα οι ιστορικές περίοδοι, κυρίως κατά τους τελευταίους 10 αιώνες, και παράλληλα την πρόταση, η οποία περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το πρώτο αναφέρεται στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που άφησαν άνθρωποι διαφορετικής πολιτιστικής προέλευσης που πέρασαν από την πόλη και το δεύτερο στο οχυρωματικό σύνολο που δημιουργούν τα κάστρα.

Συνοπτικά, η πρόταση που υποβλήθηκε στο υπουργείο αναφέρει ότι «η αρχιτεκτονική του Ναυπλίου είναι χωρίς άλλο το καθρέφτισμα της ιστορικής του μοίρας. Στις διάφορες νεότερες εποχές που πέρασαν από πάνω του, τη Βυζαντινή, τη Φραγκοκρατία, τη Βενετοκρατία, την Τουρκοκρατία, καθώς και στα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας διαμορφώθηκαν σιγά-σιγά τα κάστρα και η πολιτεία, όπως είναι σήμερα. Η Γαληνότατη Δημοκρατία της Αδριατικής διαμόρφωσε τα κάστρα και το σχέδιο του Αναπλιού. Πάνω σε αυτό χτίστηκαν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας σπίτια σε ανατολίτικο ρυθμό και αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, ανανεώθηκε η οικοδομική με τον ευρωπαϊκό ρυθμό του ρομαντικού κλασσικισμού, που ήρθε να δώσει μιαν απλή αρχοντιά. Για την ιδιαίτερη ιστορική σημασία του, προπάντων με το να είναι τόσους αιώνες το Ανάπλι κέντρο και πρωτεύουσα του Μοριά, δεν μπορούσε να είναι λαϊκή η αρχιτεκτονική των σπιτιών του αλλά προσαρμοζόταν κάθε φορά στους ρυθμούς που επικρατούσαν στα μεγάλα κέντρα της Δύσης και της Ανατολής. Παρ' όλες, όμως, τις συγκρουόμενες αυτές επιρροές, η εικόνα της πολιτείας εκράτησε μιαν απαραγνώριστη ενότητα. Τίποτα ξένο δεν δημιουργήθηκε, αλλά πήραν όλα μιαν απλότητα και αρχοντιά, που θα τη νόμιζε κανείς βγαλμένη οργανικά - τα κάστρα, τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα σπίτια. Και γύρω απ' αυτά η θερμή φύση και μέσα τους η γοητεία της παράδοσης, μεσαιωνικής και νεώτερης, δημιουργούν ένα κλίμα μνημειακής επιβλητικότητας, ενώ από το άλλο μέρος η υγρή σιωπή των ανήλιαγων στενών δρόμων έχει κάτι από ενός μεγάλου ερειπίου την ατμόσφαιρα».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ΕΡΤ


Την επέμβαση στην ΕΡΤ κάλυψαν από την πρώτη στιγμή τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι το «μαύρο» στη Δημόσια Τηλεόραση παραλίγο να ρίξει την κυβέρνηση πριν από πέντε μήνες.

Την ίδια ώρα, μία ανάλογη περίπτωση βιώνει η Βαλένθια στην Ισπανία. Η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει «μαύρο» στον τηλεοπτικό σταθμό της πόλης, τον μόνο που εκπέμπει στα Καταλανικά.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός διαθεσιμότητας οι Ολυμπιονίκες


Μετά από αίτημα των βουλευτών όλων των κομμάτων, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την εξαίρεση των Ολυμπιονικών αλλά και των διακριθέντων αθλητών που εισήχθησαν στο Δημόσιο ακριβώς λόγω της διάκρισής τους αυτής, από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε την αναγκαιότητα αυτής της εξαίρεσης καθώς οι διατάξεις περί διαθεσιμότητας αδικούσαν τους αθλητές που προσελήφθησαν στο Δημόσιο με διαφορετικούς όρους και προσόντα.

Ανάλογη τροπολογία είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ενώ υπέρ της εξαίρεσης είχαν ταχθεί και βουλευτές-πρώην αθλητές όπως η Σοφία Σακοράφα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πύρρος Δήμας από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Ιωαννίδης και η Άννα Καραμανλή από τη ΝΔ κ.α.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εσύ τι βλέπεις σε αυτή την εικόνα;


Η εικόνα που βλέπετε είναι στην ουσία μια φωτογραφία επάνω σε ένα μπουκάλι-έκθεμα στο Παιδικό Μουσείο «NEMO Science Center» στην Ολλανδία, στα πλαίσια έκθεσης με τίτλο «Bizzare and Beautiful».



Σκοπός της εν λόγω έκθεσης είναι να καταδείξει ότι τα παιδιά βλέπουν διαφορετικά πράγματα από τους μεγάλους σε εικόνες που έχουν σχέση με το σeξ, ακριβώς επειδή αδυνατούν να αναγνωρίσουν κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν εικόνες σχηματοποιημένες στον εγκέφαλό τους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα οποία γνωρίζουν ελάχιστα γύρω από τη σεξουαλική πράξη και τον έρwτα, πόσω μάλλον τους πολλαπλούς και διαφορετικούς τρόπους έκφρασής τους.

Οι ενήλικες, λοιπόν, βλέπουν στην εν λόγω εικόνα ένα ζευγάρι εραστών και δύσκολα διακρίνουν δελφίνια, παρά μόνο εάν προσέξουν περισσότερο ή κοιτάξουν τη λεπτομέρεια.

Μάλιστα, είναι απολύτως σίγουρο, πως αν δεν τους αναφέρει κάποιος τα δελφίνια, σε καμία περίπτωση δεν θα τα αντιληφθούν.

Τα παιδιά, από την άλλη, επειδή δεν έχουν στο μυαλό τους αντίστοιχες εικόνες και υπολείπονται γνώσεων σχετικών με το σεξ, διακρίνουν ξεκάθαρα στην εν λόγω φωτογραφία 9 δελφίνια, και μόνο αυτά!

Κάποιοι, βέβαια, απλοποιώντας τα πράγματα, λένε ότι τα παιδιά είναι αγνά και μπορούν να διακρίνουν μόνο την πραγματική ουσία της ομορφιάς (στην περίπτωσή μας, τα δελφίνια). Οι ενήλικες, ως «βρώμικα μυαλά» που είναι κάνουν πονηρές σκέψεις και συνήθως σκέφτονται μόνο το σεξ!


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκαριστική αποκάλυψη στο Μεξικό


Βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι με πτώματα χωρίς όργανα.

Την ύπαρξη στο Μεξικό μυστικών ομαδικών τάφων με πτώματα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα όργανα και τα οποία πιστεύεται πως ανήκουν σε μετανάστες χωρίς χαρτιά αποκάλυψε ο βραβευμένος για το ανθρωπιστικό έργο του ιερέας Αλεχάντρο Σολαλίντε.

«Σε ορισμένα μέρη, τα οποία δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τάφοι με πτώματα χωρίς όργανα, είναι σοβαρό», δήλωσε ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, διευκρινίζοντας ότι ενημερώθηκε από τις αρχές και εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως πρόκειται για μετανάστες.

Ο ιερέας τιμήθηκε πέρσι από τον Πρόεδρο του Μεξικού Πένια Νιέτο με το Εθνικό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ιερέας Σολαλίντε, ο οποίος ίδρυσε στην Οαξάκα το «Ερμάνος εν ελ Καμίνο» (Αδελφοί στο Δρόμο), ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες απ' όλη τη λατινική Αμερική που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ και περνούν υποχρεωτικά από το Μεξικό, διαβεβαιώνει πως οι μητέρες εξακολουθούν να είναι οι πιο πολλές ανάμεσα στους ανθρώπους που επιχειρούν να φθάσουν λαθραία στις ΗΠΑ, ελπίζοντας να βρουν εκεί καλύτερες συνθήκες ζωής.

«Είναι πρωτοφανές, όλες αυτές οι μητέρες, το 40% των μεταναστών είναι αυτές οι μητέρες με τα παιδιά τους (...) Αυτό με ανησυχεί διότι, αν υπάρχει λαθρεμπόριο παιδιών, φοβάμαι ότι υπάρχει και λαθρεμπόριο οργάνων», δήλωσε.

Στις 22 και 23 Αυγούστου 2010, 72 μετανάστες χωρίς χαρτιά που προέρχονταν από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία και ήθελαν να φθάσουν στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στο Ταμαουλίπας στο βορειοανατολικό Μεξικό, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Ο φόνος αυτός αποδόθηκε στο καρτέλ ναρκωτικών των Θέτας, που αποτελείται από πρώην στρατιωτικούς των επίλεκτων μεξικανικών δυνάμεων, οι οποίοι πιστεύεται ότι σκότωσαν τους μετανάστες επειδή αρνούνταν να δουλέψουν για τη συμμορία.

Το 2011, επίσης στο Σαν Φερνάντο, 193 πτώματα λαθρομεταναστών είχαν ανακαλυφθεί μέσα σε ομαδικούς τάφους. Το 2012, 49 άλλα εντοπίστηκαν στην Καντερέιτα στο βόρειο Μεξικό.

Κάθε χρόνο, περίπου 140.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι από την κεντρική Αμερική- μπαίνουν παράνομα στο Μεξικό για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση του Θε.αμ.α στο πλαίσιο «Έτους Καβάφη 2013»


Η επαγγελματική ομάδα Θε.αμ.α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) στο πλαίσιο «Έτους Καβάφη 2013» - υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού - παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Κ. Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής», βασισμένη σε δραματοποίηση κειμένων και πεζών ποιημάτων του ποιητή Κ. Π. Καβάφη σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Βασίλη Οικονόμου. 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου 2013 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 16ου Λυκείου Αθηνών (είσοδος από Πανόρμου) και ώρα 20:30.
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις ΦΠΑ για τα χρέη στο ΙΚΑ


Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που ενώ χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ έχουν κάνει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ήδη εντοπίστηκαν οι πρώτες 120 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα είχαν οφειλές προς το ΙΚΑ από εισφορές που δεν είχαν καταβάλει, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε συμψηφισμό των 2,5 εκατ. ευρώ με το αντίστοιχο μέρος των οφειλών τους και τις επόμενες μέρες πρόκειται να καταβάλει τα χρήματα αυτά στο ΙΚΑ.

Ο συμψηφισμός οφειλών από εισφορές και επιστροφών φόρων που προβλέπονταν από τη νομοθεσία κατέστη εφικτός μετά το πρόγραμμα διασταυρώσεων που ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στο ΙΚΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων προς το ΙΚΑ θα συμβάλει στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων όσον αφορά την καταβολή των εισφορών που οφείλουν και στην αύξηση των εσόδων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

40.000 ΙΧ με πινακίδες Βουλγαρίας


"Αιμορραγία" εκατομμυρίων ευρώ σημειώνεται από τους Έλληνες που αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα στη Βουλγαρία, βάζουν πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας, αλλά συνεχίζουν να ζουν, να εργάζονται και να κινούνται στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, ο οποίος κατά βάση δεν θεωρείται παράνομος, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει ένα "βουνό χρήματα" από τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελείας! Μάλιστα, αρμόδιοι φορείς της γειτονικής χώρας υπολογίζουν σε 40.000 (!) τους Έλληνες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απέχουν δικαστικοί υπάλληλοι από τους πλειστηριασμούς


Απέχουν από χθες οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου από την φύλαξη του κτιρίου κατά την διενέργεια πλειστηριασμών. Σε έγγραφο που κοινοποιεί προς την προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου, η διοίκηση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Για τους λόγους που αναπτύσσονται στα προαναφερόμενα έγγραφα, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι η απλή και μόνο παρουσία μας στο χώρο του Ειρηνοδικείου σε συστοιχία με τις δυνάμεις καταστολής, συνιστά πρόκληση για τους διαμαρτυρόμενους κατά την διενέργεια των πλειστηριασμών, αποφασίσαμε να καλέσουμε τα μέλη μας να απέχουν από τη φύλαξη του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, αλλά και όλων των επαρχιακών Ειρηνοδικείων, από τον επόμενο προγραμματισμένο πλειστηριασμό», δηλαδή χθες.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για την επίθεση σε βάρος συναδέλφου τους, υπογραμμίζουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει παντελή έλλειψη προσωπικού ασφαλείας (έστω και ενός αστυνομικού) ώστε να αποτρέπονται παρόμοια περιστατικά και τονίζουν:

«Από την άλλη δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το οξύμωρο γεγονός ότι κατά την διεξαγωγή των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη φρουρείται το Ειρηνοδικείο από μια ολόκληρη διμοιρία των ΜΑΤ, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» οι δίκαια και ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι πολίτες ενώ σε προγραμματισμένες δικασίμους δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός για την απλή προστασία Δικαστών ,Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικηγόρων που επιτελούν το έργο τους.

Εμείς δεν θέλουμε τα δικαστικά καταστήματα να είναι φρουρούμενα κτίρια με διμοιρίες των ΜΑΤ για να προκαλούν φόβο σε πολίτες και εργαζόμενους, αλλά να τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες προστασίας και ασφάλειας τόσο των κτιρίων όσο και των εργαζομένων σ’ αυτά».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χελώνα με τεχνητό πόδι... lego


Χελώνα με προσθετικά μέλη με την υπογραφή της Lego. Η χελώνα που βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη στον κήπο Neuried στη νότια Γερμανία μετά τη νοσηλεία σε κτηνιατρική κλινική απέκτησε στη θέση του χαμένου της άκρου έναν τροχό της Lego-κάτι ανάμεσα σε αναπηρικο αμαξίδιο και πατίνι!



Η χελώνα "γερμανικής υπηκοότητας" απέδειξε ότι ούτε τα πρόσθετα μέλη ούτε τα αναπηρικά αμαξίδια είναι ανθρώπινη αποκλειστικότητα. Στη Γερμανία ακόμα και οι χελώνες έχουν δικαίωμα όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά και στην πλήρη αποκατάσταση".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: "Μπλόκο" σε εταιρείες με οφειλές


Στη φραγή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης μέσω διαδικτύου για το σύνολο των οφειλετών ενεργών επιχειρήσεων που έχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προχώρησε η Διοικητη του Ιδρύματος υλοποιώντας το πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οφειλέτες αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν την ΑΠΔ του μηνός Οκτωβρίου, με μαγνητικό μέσο στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ανήκουν, αφού πρώτα διακανονίσουν τις οφειλές τους.

Στην περίπτωση αυτή ανήκουν 432 οφειλέτες με συνολική οφειλή 1,3 δις ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Συγκλονίζει το παραμύθι της 10χρονης Χρυσάνθης


Σαρώνει μεταξύ των συμμαθητών της το παραμύθι που έγραψε η 10χρονη Χρυσάνθη Ανδριανάκη από την Κρήτη. Οι ήρωες του βιβλίου είναι τρία παιδάκια, ο Αντώνης, ο Γιαννάκης και η Μαρίνα, τα οποία την ώρα του παιχνιδιού τους βρίσκουν μια ονειρομηχανή.

Μπαίνουν μέσα σε αυτή και όταν βγαίνουν περιγράφουν το καθένα τους πως θα ήταν ο κόσμος, βάσει του ονείρου που είδαν.



Το εξώφυλλο της "Ονειρομηχανής της αγάπης" φιλοτέχνησε η ίδια η μαθήτρια της Ε' Δημοτικού.

Η υπόθεση

Το παραμυθάκι των 23 σελίδων μιλά για την αποξένωση που έχει το παιδί το οποίο σταματά να παίζει με τους φίλους του και ασχολείται με τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μιλώντας στην εφημερίδα "Espresso" η μητέρα της μικρής συγγραφέως, Ελένη, ανέφερε ότι η κόρη της (που είναι μοναχοπαίδι) έγραψε το βιβλιαράκι τον Αύγουστο, οπότε εκείνη εργαζόταν και είχε πολύ ελεύθερο χρόνο μέσα στο σπίτι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρούν οι έμποροι στο αίτημα των ξενοδόχων για τις Κυριακές


«Να αποφασίσουν, συνυπολογίζοντας την αντοχή του ελληνικού εμπορίου και τη δυνατότητα των καταναλωτών», προέτρεψε τους αντιπεριφερειάρχες ο πρόεδρος του Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, με δήλωσή του σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «είναι αδύνατον να ζητάμε από τους ξενοδόχους να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία τους σε παραθαλάσσιες περιοχές και θερινούς προορισμούς 12 μήνες το χρόνο, παρά το γεγονός ότι η θάλασσα είναι στις προτιμήσεις του Έλληνα επισκέπτη και ξένου τουρίστα, ακόμα και το χειμώνα. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ξενοδοχεία στα νησιά μας και τα τουριστικά καλοκαιρινά θέρετρα δεν λειτουργούν το χειμώνα και προσπαθούμε να καταλάβουμε, γιατί οι ξενοδόχοι θέλουν όλα τα εμπορικά καταστήματα ανοικτά ως "κράχτη" όλες τις Κυριακές του χρόνου. Όλοι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα προϊόντα City Break και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, αφού πρώτα δημιουργήσουμε αυτά τα προϊόντα στοχευμένα, ανοίγοντας πρώτα τα ξενοδοχεία και όχι με πειραματικές γενικολογίες. Ο τουρισμός υποδέχεται τον επισκέπτη και το ελληνικό εμπόριο τον ακολουθεί. Για το λόγο αυτό, το Μοναστηράκι στο κέντρο της Αθήνας και οι βασικοί χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί, ως γνωστόν, διατηρούν τα εμπορικά καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν».

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «οι αντιπεριφερειάρχες και οι λοιποί φορείς έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν με τις τοπικές τους κοινωνίες και όχι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΣΕΤΕ και με τηλεφωνικές παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΝ, που υποτιμούν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με δήλωση, χθες, του προέδρου του Ανδρέα Ανδρεάδη προέτρεψε τις Περιφέρειες να αποφασίσουν επί του θέματος της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, συνυπολογίζοντας τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος μπλακ άουτ στα αεροδρόμια


Αρνητικές εξελίξεις στον επιχειρησιακό έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου, τόσο για την πολιτική όσο και για την πολεμική αεροπορία, επιφέρει η κατάργηση 249 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που αποφάσισαν τα υπουργεία Μεταφορών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


*Εσωτερικό έγγραφο της ΥΠΑ που επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα στη λειτουργία της υπηρεσίας



Σε έγγραφο της Μονάδας Πτητικών Μέσων της ΥΠΑ, που αποκαλύπτει η «Ε», αναγράφεται ότι η απομάκρυνση μηχανικών και πιλότων έχει αποτέλεσμα την καθήλωση των αεροσκαφών της ΥΠΑ, που είναι επιφορτισμένα με την πιστοποίηση των ραδιοναυτιλιακών και οπτικών βοηθημάτων των αεροδρομίων, ελικοδρομίων και αεροδιαδρόμων της ελληνικής επικράτειας.

Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό; Οι πύργοι ελέγχου των αεροδρομίων δύναται να δίνουν λανθασμένες υποδείξεις στα αφικνούμενα και αναχωρούντα αεροσκάφη, ενώ παράλληλα δημιουργείται έλλειμμα στην εναέρια κυκλοφορία.

Εάν και από την πλευρά της η ΥΠΑ σχολιάζει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι το ζήτημα είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο το έγγραφο της Μονάδας Πτητικών Μέσων αναφέρει ξεκάθαρα ότι «η ως άνω καθήλωση των αεροσκαφών θα έχει ως συνέπεια την άμεση διακοπή των, από αέρα, ελέγχων ραδιοναυτιλιακών και οπτικών βοηθημάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες στον επιχειρησιακό έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου».

Μάλιστα, η εν λόγω μονάδα προχωρεί κι ένα βήμα παραπέρα. Υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση χρησιμοποίησης ιδιωτικών φορέων για τη συντήρηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες πραγματοποίησής της (προκηρύξεις διαγωνισμών, ματαιώσεις, δυσκολία ανεύρεσης οργανισμών συντήρησης κ.λπ.), η τελική δαπάνη θα επιβαρύνει στο πολλαπλάσιο το ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, τάσσεται κατά πιθανών εισηγήσεων ιδιωτικοποίησης της συγκεκριμένης μονάδας, υπερθεματίζοντας ότι σε «ό,τι αφορά την ανάθεση του επιχειρησιακού ελεγκτικού έργου της Μονάδας Πτητικών Μέσων σε ιδιωτικό φορέα, το κόστος επιβάρυνσης του ελληνικού Δημοσίου θα είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο του κόστους της λειτουργίας της κρατικής ΜΠΜ»!

Υπενθυμίζεται ότι με το ΦΕΚ της απομάκρυνσης 249 ατόμων που υπέγραψαν τα υπουργεία Μεταφορών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλήττονται ιδιαίτερα οι πιλότοι και μηχανικοί της πρώην κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας που μεταφέρθηκαν στην ΥΠΑ, έπειτα από την πώληση της εταιρείας.

Οι 249 οδηγούνται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για 8 μήνες, με το 75% του μισθού τους. Από αυτούς, υπολογίζεται ότι 110 βρίσκονταν στην ΥΠΑ με άδεια άνευ αποδοχών (δούλευαν, δηλαδή, εκτός ΥΠΑ) και 90 με ανάκληση σύνταξης, οπότε το μέτρο φαίνεται ότι επηρεάζει, σε μεγάλο βαθμό, 49 άτομα, κυρίως τεχνικούς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευνοϊκότερη ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία


Μία βελτιωμένη ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία πρότεινε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα, δεδομένης της απογοητευτικής πορείας της υφιστάμενης. Μόλις 15.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί, από τις 100.000 που προσδοκούσαν οι αρχές. Σύμφωνα με το σχέδιο:

- Προβλέπονται 72 δόσεις, από 48 στην υφιστάμενη.

- Η ελάχιστη δόση θα είναι 200 ευρώ για το ΙΚΑ και 50 ευρώ για τα άλλα Ταμεία, ενώ το ανώτατο ποσό δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

- Επιπλέον, οι επιστροφές ΦΠΑ θα είναι συντομότερες σε όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στη ρύθμιση.

Η ενεργοποίηση της ρύθμισης θα γίνει αφού προηγουμένως μπει φραγή σε όλες τις ηλεκτρονικές αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εργοδοτών και επιχειρήσεων που συνεχίζουν να έχουν αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα. Δηλαδή, πρώτα θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια θα κληθούν να ρυθμίσουν το χρέος τους. Σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, το υπουργείο προτείνει μείωση κατά 1,4% από το δεύτερο 6μηνο του 2014, μόνο για τις συνεπείς επιχειρήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε νέοι παιδικοί σταθμοί στην Αττική


Την προώθηση της δημιουργίας πέντε νέων παιδικών/ βρεφονηπιακών σταθμών υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Οι παιδικοί σταθμοί θα γίνουν στους Δήμους Πειραιά, Καισαριανής, Γαλατσίου, Παπάγου-Χολαργού και Ηρακλείου. Με την προσθήκη των πέντε σταθμών, οι ενταγμένοι στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αττικής σταθμοί ανέρχονται σε 49, με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 2.500 παιδιών. Μαζί με τους σταθμούς εντάχθηκε στο Πρόγραμμα και το έργο Βιοκλιματικής Ανάπλασης τμήματος της λεωφόρου Θηβών στον Δήμο Αιγάλεω. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι έργων είναι 16,44 εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ανεργία 55.000 ιδιωτικοί αστυνομικοί


Μια «νομική διαφωνία» μεταξύ δύο δημόσιων φορέων έχει παγώσει τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης επαγγελματικών αδειών.

Εξαιτίας μιας «νομικού περιεχομένου διαφωνίας» ανάμεσα σε φορείς των υπουργείων Παιδείας και Δημόσιας Τάξης χάνονται καθημερινά θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) -που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας- και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚεΜεΑ) -που υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξηςσχετικά με τη διαδικασία των εξετάσεων για την πιστοποίηση των εργαζομένων του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλειας, των γνωστών ως σεκιουριτάδων.

Η «νομικού περιεχομένου διαφωνία» (η διατύπωση ανήκει σε στέλεχος ενός εκ των δύο φορέων) έγκειται με απλά λόγια στο εξής: από τις αρχές Οκτωβρίου (μετά την εφαρμογή του πολυαναμενόμενου νόμου Ν. 3707/2008), όλοι οι εργαζόμενοι ως σεκιούριτι θα πρέπει να έχουν περάσει από υποχρεωτική εκπαίδευση και να έχουν λάβει τίτλο επαγγελματικής πιστοποίησης που χορηγείται μετά από εξετάσεις που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ σε συνεργασία με τον ΚεΜεΑ. Διαφορετικά δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδειά τους και να εργαστούν ως σεκιούριτι. Στην περίπτωση που εντοπιστούν να εργάζονται χωρίς να έχουν ανανεώσει την άδειά τους, οι εργοδότες τους υφίστανται βαρύτατες κυρώσεις.

Ωστόσο, πριν από δύο μήνες οι εξετάσεις αυτές σταμάτησαν να πραγματοποιούνται εξαιτίας της εφαρμογής του Ν. 4186/13, που αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα αντιστοίχισης επαγγελματικών προσόντων με συγκεκριμένους τίτλους σπουδών. Ανάμεσα στα επαγγέλματα

Μόνο 6.000 δεν συμπεριελήφθη αυτό των σεκιούριτι, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΠΕΠ να σταματήσει επ’ αόριστον να διενεργεί τις σχετικές εξετάσεις μέχρι να λυθεί νομικά το ζήτημα. Περίπου 6.000 άτομα πρόλαβαν να πιστοποιηθούν, ενώ περισσότεροι από 55.000 ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Στελέχη του ΚεΜεΑ θεωρούν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου για την Παιδεία δεν επηρεάζει τις εξετάσεις των σεκιούριτι και σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις θα έπρεπε να συνεχιστούν, καθώς δεν προβλέπεται ρητά η κατάργησή τους. Από την πλευρά τους, στελέχη του ΕΟΠΠΕΠ αντιτείνουν, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, ότι ο οργανισμός συντηρείται από ιδίους πόρους και ως εκ τούτου δεν θα είχε λόγο να καταργήσει τις εξετάσεις (από τις οποίες εισπράττει χρήματα) εάν δεν θεωρούσε ότι παραβιάζεται ξεκάθαρα η νομοθεσία.

Εξηγώντας ακόμα πιο απλά τη «νομικού περιεχομένου διαφωνία» -η οποία υφίσταται για περισσότερους από δύο μήνες- ο Παναγιώτης, «σεκιουριτάς» στο επάγγελμα, λέει στην «Κ»: «Εργάζομαι τρία χρόνια στον κλάδο. Οπως και πολλοί άλλοι, άρχισα με μικρή καθυστέρηση τα μαθήματα που προβλέπει ο νόμος, ωστόσο ελέγχοντας πλήρως τα χρονικά περιθώρια που είχα. Πλήρωσα για τα μαθήματα και περίμενα απολύτως ήσυχος να δώσω τις εξετάσεις, καθώς το αντικείμενο το γνωρίζω καλά. Περίμενα και περίμενα μέχρι που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μου είπε ότι δεν μπορεί να με απασχολεί άλλο, γιατί δεν είχα άδεια. Υπέγραψα την παραίτησή μου με τη δέσμευση, εκ μέρους της εργοδοσίας, ότι θα ξαναπροσληφθώ όταν ανανεωθεί η άδειά μου. Ευτυχώς εργάζεται η σύζυγός μου» λέει ο -άνεργος πλέον- σεκιουριτάς.

Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο, ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς υπάλληλοι που απασχολούνται για αρκετό καιρό και έχουν αποκτήσει τα ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αναγνωρίζονται και τις σχετικές αυξήσεις, θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση και επαναπρόσληψη υπό δυσμενέστερους όρους.

Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τον βιοπορισμό χιλιάδων οικογενειών, οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν μια έστω και προσωρινή λύση. Αναμένεται αύριο ή τη Δευτέρα η υπογραφή απόφασης Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με τροπολογία που θα πρέπει να συνταχθεί και να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση. Παράλληλα, ο ΕΟΠΠΕΠ αναμένεται να προτείνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης παράταση των ισχυουσών αδειών σεκιούριτι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Χθες, ανάλογη πρόταση για «αυτοδίκαιη παράταση των αδειών εργασίας μέχρι να εκδοθεί η πρώτη πιστοποίηση» απέστειλε στο υπουργείο και ο ΚεΜεΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τελευταία ευκαιρία για πρόωρη σύνταξη


Εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι το 2012, εξασφαλίζουν πρόωρη σύνταξη από την ηλικία των 55 μέχρι των 60 χρόνων. Συνυπολογίζεται και η προηγούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Αναγνωρίζονται και πλασματικά χρόνια.

«Κλειδί» αποτελεί η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2012.

Μέχρι και πέντε χρόνια ταχύτερα μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου χιλιάδες ασφαλισμένοι, που θα στραφούν στην πρόωρη σύνταξη. Τυχεροί είναι οι πενηντάρηδες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, οι οποίοι μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη με ευνοϊκότερο καθεστώς.

Ωστόσο φέτος μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης, που επιτρέπει την «έξοδο» πριν από τα 60. Ετσι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα τη φετινή χρονιά -ανεξαρτήτως Ταμείου- μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών.

Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου 2013 μπήκε τέλος και στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα.

Έτσι όσες γυναίκες δεν πρόλαβαν να κλειδώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τα 62 για να «ξεκλειδώσουν» την πόρτα εξόδου.

Διαβατήριο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης (π.χ. σπουδές, παιδιά). Για θεμελίωση το 2011 αναγνωρίζονται τέσσερα έτη, το 2012 πέντε έτη, φέτος έξι έτη και από το 2014 και μετά επτά έτη. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο τα πλασματικά έτη για τα παιδιά μετράνε "έξτρα" και μπορούν να αναγνωριστούν έως και πέντε χρόνια (για όσους έχουν τρία παιδιά). Έτσι δημόσιος υπάλληλος με τρία παιδιά που θέλει να θεμελιώσει φέτος δικαιώμα μπορεί να αναγνωρίσει έως και έντεκα χρόνια. Προσοχή καθώς διαφορετικό καθεστώς ισχύει για όσους θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία με τις διατάξεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2010.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχουν λιγότερες επιλογές ως προς τα πλασματικά έτη που εξαγοράζονται, ενώ πρέπει να κάνουν την αναγνώριση μέχρι το τέλος του έτους για να μην χάσουν την προθεσμία (ισχύει σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η συγκεκριμένη διορία).

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η πρόωρη έξοδος στη σύνταξη έχει και "ποινές". Η μείωση είναι 6% για κάθε χρόνο ταχύτερης εξόδου και μπορεί να φτάσει μέχρι το 30% την πενταετία.

Τυχεροί είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς το "πέναλτι" περιορίζεται στο 4.5% τον χρόνο.

(πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γολγοθάς στον Άγιο Σάββα


Οι διάδρομοι στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, γεμίζουν. Άνθρωποι από κάθε σημείο της Αττικής σπεύδουν στο νοσοκομείο που θα τούς δώσει ζωή. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Οι καθυστερήσεις και η αδυναμία εξυπηρέτησης μπορεί να κοστίσουν σε ανθρώπινες ζωές.

Οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν και κάνουν ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατό. Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει σημαντικά την κίνηση και τις νοσηλείες.



Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η νοσηλευτική κίνηση έχει εκτιναχθεί την τελευταία τριετία φτάνοντας το 2012 τους 32.512 νοσηλευθέντες, από 28.365 το 2009. Η οικονομική κρίση έχει παίξει το ρόλο της, καθώς χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για επίσκεψη ή θεραπεία.

Το 2012, πραγματοποιήθηκαν 43.297 εξετάσεις. Ο αριθμός των εξετασθέντων αναμένεται να αγγίξει φέτος τους 55.000 καθώς έως το τέλος Ιουνίου είχαν ήδη εξετασθεί στα τακτικά ιατρεία 27.573 άνθρωποι και άλλοι 6.700 στα απογευματινά.

Η εικόνα στα εξωτερικά ιατρεία δείχνει ότι οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια ζουν δύσκολες στιγμές.

Με την αίθουσα αναμονής να είναι κατάμεστη τις ημέρες της πρωινής εφημερίας, υπάρχουν στιγμές που δεν υπάρχει ούτε μία ελεύθερη καρέκλα για να καθίσουν ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Στο ιατρείο στήθους και στο τμήμα πλαστικών επεμβάσεων επικρατεί το αδιαχώρητο. Δεκάδες γυναίκες που έχουν δώσει σκληρή μάχη με τον καρκίνο περιμένουν τη σειρά τους για να εξεταστούν.

Οι ασθενείς λένε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας" έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια καθώς, λόγω της κρίσης, ο κόσμος έχει στραφεί αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα πανεπιστήμια


Άμεση και οριστική λύση για το άνοιγμα του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες χιλιάδες φοιτητές, αλλά και για να αποκατασταθεί η εικόνα που υπάρχει στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό για δυο από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Χθες, ο υπουργός Παιδείας πήρε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να καταθέσει προσφυγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία ζητεί να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά των διοικητικών υπαλλήλων των δυο ιδρυμάτων και να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους, προκειμένου τα δυο ιδρύματα να επαναλειτουργήσουν άμεσα και να μην χαθεί το εξάμηνο.

Διπλό δικαστικό μέτωπο στο πανεπιστήμιο Αθηνών

Την ίδια στιγμή, στο πανεπιστήμιο Αθηνών το δικαστικό μέτωπο είναι διπλό, καθώς διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του πρύτανη Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπράξει ή όχι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αφορμή για τη δίωξη στάθηκε η καταγγελία του συμβουλίου του ιδρύματος, ότι ο πρύτανης παρέλειψε να μεριμνήσει ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Ίδρυμα που διοικεί.

Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές και διοικητικές αρχές του ΕΚΠΑ διαβεβαιώνουν ότι «προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που αναγκαιούν για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου». Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους «το ζήτημα που έχει ανακύψει οφείλεται στην απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και ο αριθμός τους υπερβαίνει το 48% του προσωπικού του Πανεπιστημίου».

Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας για το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι «η τραγικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιτείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα, παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αυτούς, τόσο εγγράφως, όσο και προφορικά. Ειδικότερα, έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πρόβλημα οι αρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Παιδείας σε τρεις κατ' ιδίαν συναντήσεις την 17-8-2013, 4-10-2013 και 1-11-2013, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 8-8-2013, όπως και η κυρία Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου».

Ετοιμασίες στο ΕΜΠ για την έναρξη των μαθημάτων

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πάντως, όπου ο σύλλογος ΔΕΠ έλαβε απόφαση να ξεκινήσουν τα μαθήματα από την προσεχή Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν πρόγραμμα εξετάσεων και πρόγραμμα εξεταστικής.

Πρόγραμμα μαθημάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραδόσεις από τη Δευτέρα, καταρτίζουν στο ΕΚΠΑ και τα τμήματα Φιλοσοφικής και Θετικών Επιστημών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και άλλες σχολές.

Μάλιστα, ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος προτίθεται αύριο να υποβάλλει στη Σύγκλητο του ιδρύματος προσχέδιο για το πρόγραμμα μαθημάτων για το πρώτο εξάμηνο και πρόγραμμα δυο εβδομάδων για την έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή οι χώροι του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, με την κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ελένη Μαΐστρου να επικαλείται στοιχειώδεις λόγους ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι είναι πρακτικά δύσκολο το άνοιγμα των εγκαταστάσεων του ιδρύματος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο «Βρούτση» για το ασφαλιστικό


Στην αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών που εμφανίζει το ασφαλιστικό, αλλά και των αλλαγών που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την διάρκεια των συναντήσεων της με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το πακέτο μέτρων της ελληνικής πλευρά για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 500 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό.

Γι' αυτό προχωρούν στην επανακοστολόγηση των προβλέψεων του υπουργείου Εργασίας προκειμένου -όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου- να αποφασίσουν τι θα κρατήσουν και τι θα αφήσουν. Η κοστολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα, ώστε οι επικεφαλείς να αποφανθούν την Παρασκευή εάν τα μέτρα που προτείνονται αρκούν.

Οι τεχνοκράτες εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν θετικά την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών με καθυστέρηση έξι μηνών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι σε βάθος τριετίας θα δημιουργήσει κενό 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τη μείωση των εργοδοτικών κατά 1,4% το Β’ εξάμηνο του 2014, ενώ για το υπόλοιπο 2,5% πρότεινε είτε να μειωθεί εξολοκλήρου στις αρχές του 2015, είτε να μειωθεί σε δυο φάσεις (κατά 1,25% έκαστη) τους πρώτους μήνες του 2015 και 2016 αντίστοιχα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, αλλά και συνεπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Ακόμη, χωρίς αρνητισμό, αντιμετωπίζουν και την πρόταση για αύξηση των δόσεων της ρύθμισης χρεών προς τα ταμεία στις 72 από 48 που είναι σήμερα με κατώτατη ρύθμιση τα 50 ευρώ.

Ωστόσο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επανέρχεται και η μείωση των κύριων συντάξεων σε ευγενή ταμεία. Αναλυτικότερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας φαίνεται να προκρίνει την επώδυνη λύση της περικοπής κύριας σύνταξης σε ΔΕΚΟ και τράπεζες κατά 2% με 3% για τους ήδη συνταξιούχους και σε υψηλότερο ποσοστό για τους παλαιούς ασφαλισμένους.

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις κατάργηση των κοινωνικών πόρων προς τα ταμεία που ζητά σταδιακά να εφαρμοστεί η τρόικα, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι για να καλύψουν νέα «τρύπα» στο σύστημα περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Εργασιακές σχέσεις

Εντωμεταξύ το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας φέρεται να άνοιξε άλλο ένα μεγάλο θέμα, ζητώντας την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την επέκταση της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για απασχόληση μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, η οποία σήμερα στο Δημόσιο περιορίζεται σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η καθαριότητα και η φύλαξη.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας τάχθηκαν υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την αναμόρφωση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων. Συγκεκριμένα εξετάζεται η κατάργηση της υπουργικής έγκρισης για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους, ιδίως για αυτές που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πέραν από τις παραπάνω ενέργειες το υπουργείο Εργασίας στοχεύει να εξοικονομήσει:

- 350 εκατ. ευρώ μέσω της αυτόματης διασταύρωσης ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

- Περίπου 70 εκατ. ευρώ από την ένταξη, στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, από την 1η Δεκεμβρίου.

- 200 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2017 από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.

- Μέρος των οφειλών που σήμερα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

- 80 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης.

- 15 εκατ. από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

- Τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013- 2014 από τον περιορισμό του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...