Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εφάπαξ με «κούρεμα» στο Δημόσιο

Σε οριακή κατάσταση έφτασε το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Με δραστικό κούρεμα απειλείται το εφάπαξ. Ορατό είναι το ενδεχόμενο μελλοντικής κατάργησής του. Στο «κόκκινο» βρίσκονται πολλά Επικουρικά.

Με «κούρεμα» απειλείται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Σε περίπτωση που ο φορέας δεν στηριχτεί οικονομικά οι ασφαλισμένοι θα έχουν «δραματική περικοπή στο εφάπαξ το επόμενο διάστημα, που προοπτικά μπορεί να φτάσει σχεδόν και μέχρι την κατάργησή του», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάση Τσιακανίκα.


Στο «κόκκινο» είναι και πολλά επικουρικά ταμεία, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ- ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων να απειλούνται με περικοπές συντάξεων μέχρι και 50%. Η κυβέρνηση εκπονεί για τον σκοπό αυτό μελέτες και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα καθοριστεί και το ύψος των συντάξεων.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, όταν πέρσι ήταν μόλις 19.000. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του βοηθήματος είναι 3 χρόνια, καθώς τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για να καλύψουν 500 με 600 εφάπαξ κάθε μήνα.

Για να καταβληθούν τα εφάπαξ σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απαιτούνται 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου με βάση τα σημερινά δεδομένα για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση και στα Ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν είτε στην περικοπή του εφάπαξ (π.χ. μείωση 10%) είτε στην αύξηση των καταβαλλόμενων εισφορών (π.χ. αύξηση κατά 3% της εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων).



Οσον αφορά στα επικουρικά ταμεία ενδεικτικά αναφέρεται πως:


- Το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) το μηνιαίο έλλειμμα είναι πάνω από 30 εκατομμύρια, που σε ποσοστά αντιπροσωπεύει το 15% των παροχών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέλος του 2011 το έλλειμμα θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν τα ελλείμματα και μεταφερθεί το κόστος των προβληματικών Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά και το ύψος των ήδη χαμηλών συντάξεων.

- Στο ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Ομως είναι βέβαιο ότι η ραγδαία επιδείνωση της ασφαλιστικής σχέσης -λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και του περιορισμού των προσλήψεων στο δημόσιο- θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά του Ταμείου.

Διπλή παρέμβαση

Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διπλή παρέμβαση στα επικουρικά ταμεία. Από τη μία πλευρά θα μειώσει τις συντάξεις σε όσους φορείς έχουν ελλείμματα και από την άλλη θα επιβάλει ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις (σύμφωνα με πληροφορίες σε όσες υπερβαίνουν τα 300 ευρώ).

Σύμφωνα με τον Θανάση Τσιακανίκα, «η κυβέρνηση με την πολιτική της όχι μόνο δεν κινείται στην κατεύθυνση διασφάλισης της βιωσιμότητας του δεύτερου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά κινείται προς την κατεύθυνση συρρίκνωσής της, έτσι ώστε σε επόμενη φάση να ενσωματωθεί η επικουρική στην κύρια σύνταξη και προοπτικά να καταργηθεί».

Στις επερχόμενες παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε χθες και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι παρεμβάσεις θα είναι κλιμακούμενες και θα γίνουν με αίσθημα δικαιοσύνης.

Πόσος χρόνος απαιτείται ανά ταμείο
163.000 ασφαλισμένοι στην ουρά για την έκδοση της σύνταξης

Σε 163.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ που στοιβάζονται στα Ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται 15 μήνες για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης, ενώ στα επικουρικά ταμεία χρειάζονται ακόμα και τρία χρόνια! Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θ. Τσιακανίκας, «δύο μόνο λέξεις, χωρίς υπερβολή, μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα: οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όμοιά της δεν ζήσαμε μέχρι σήμερα». Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 110.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων και 53.000 αιτήματα για καταβολή εφάπαξ.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:


ΙΚΑ: Απαιτούνται 7 με 9 μήνες για την έκδοση της σύνταξη, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση χρειάζονται 15 μήνες.

ΟΑΕΕ: Χρειάζονται 7 έως 9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι 12 έως 15 μήνες.

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζεται να περιμένουν 8 μήνες, ενώ στη διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.

ΟΓΑ: Ο απαιτούμενος χρόνος ξεκινά από τους 5 μήνες και όπου υπάρχουν δύο Ταμεία φτάνει τους 15 μήνες.

ΕΤΑΑ: Οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα. Στο Ταμείο Νομικών απαιτούνται 3 με 4 μήνες, στο ΤΣΜΕΔΕ 10 μήνες (15 για διαδοχική ασφάλιση) και στο ΤΣΑΥ 13 μήνες (έως 15 για διαδοχική ασφάλιση).

Ακόμα μεγαλύτερη υπομονή πρέπει να έχουν οι ασφαλισμένοι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Ειδικότερα στο ΤΕΑΔΥ απαιτούνται από 2,5 έως 3 χρόνια, ενώ στο ΕΤΕΑΜ από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.

Επιτροπή
Στο τραπέζι τα κριτήρια για τα βαρέα


Τα κριτήρια για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εξέτασε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες εργασίας (π.χ. έκθεση σε ραδιενέργεια), οι ώρες εργασίας (π.χ. βράδυ, κυλιόμενα ωράρια), ενώ δεν αναμένεται να συνυπολογιστεί το τι ισχύει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να εξετάσει τις πρώτες ειδικότητες που διεκδικούν την ένταξη στο ειδικό αυτό καθεστώς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ


Διαβάστε περισσότερα...

Πιο «φιλικά» προς ΑΜΕΑ τα πλοία




Περισσότερο «φιλικά» προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες γίνονται τα επιβατηγά πλοία. Με Προεδρικό Διάταγμα, που προώθησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, καθορίζονται οι ελάχιστες παροχές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε επιβατηγό πλοίο.

Παράλληλα, ρυθμίζονται διάφορα θέματα για τις συνθήκες στους χώρους ενδιαίτησης (κλιματισμός, εξαερισμός κ.ά.), στα μαγειρεία, στα κυλικεία, στις καμπίνες αλλά και για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων.

Με τον νέο Κανονισμό καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε επιβάτη για ταξίδια που ξεκινούν από απόσταση 80 μιλίων και ξεπερνούν τα 180 μίλια προβλέπεται χώρος ενός τετραγωνικού μέτρου τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Τα πλοία που πραγματοποιούν ταξίδια σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 μιλίων υποχρεούνται να διαθέτουν κρεβάτια σε ποσοστό τουλάχιστον 2% του αριθμού των επιβατών που μπορούν να μεταφέρουν.

Ειδικά για τους επιβάτες με ειδικές ανάγκες πρέπει τα πλοία να έχουν τουλάχιστον μια δίκλινη καμπίνα, με ιδιαίτερο χώρο υγιεινής, εφόσον διαθέτουν άνω των δύο και μέχρι 20 κλίνες επιβατών.

Εάν οι κλίνες είναι παραπάνω, πρέπει να διατίθενται τουλάχιστον δύο καμπίνες. Ακόμα, εάν το μήκος του πλοίου ξεπερνάει τα 100 μέτρα πρέπει να διαθέτει ειδικό ασανσέρ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να υπάρχουν δύο θέσεις κατάλληλες για χρήστες αμαξιδίων σε κάθε εστιατόριο.

Τέλος, για να διευκολύνεται η μεταφορά κατοικίδιων πρέπει τα πλοία που πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια να έχουν ειδικά διαμορφωμένους απομονωμένους χώρους.



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: «Δεν ευθύνονται μόνο οι αποδείξεις για τις επιστροφές φόρου»




Έλεγχος σε επιστροφές πάνω από 1.500 ευρώ..

Στους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα έως 40.000 και όχι μόνο στα κίνητρα του μέτρου συλλογής αποδείξεων αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών το γεγονός ότι οι πρώτες εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες επιστροφές φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των δηλώσεων δεν συνδέονται μόνο με το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και με την παραπάνω βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Με την προσκόμιση των αποδείξεων σαφέστατα θα προκύψει ωφέλεια φόρου για τους φορολογούμενους, η οποία είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων.

Το υπουργείο οικονομικών τονίζει ότι ο μέσος όρος έναντι των δηλουμένων εισοδημάτων, προσεγγίζει ως ποσοστό το 28% και επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις ποσό επιστροφής κάτω των 1500 ευρώ.

«Για τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο τοκετός βήμα-βήμα



Μάθετε τα πάντα!

Ο τοκετός είναι μοναδική στιγμή για μια γυναίκα. Επιβεβαιώνει το ρόλο της ύπαρξής της και γίνεται ένας μικρός θεός, δημιουργώντας ζωή. Είναι από τις μοναδικές στιγμές ενός ζευγαριού. Αν και μοναδική όμως, συνοδεύεται από πόνο και έναν βαθμό ανησυχίας. Μαθαίνοντας το σώμα της μια γυναίκα, και τι γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, αισθάνεται πιο ασφαλής.

Ο τοκετός ξεκινά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Το μόνο αληθινό όμως σημάδι της έναρξης του τοκετού είναι οι συχνές και περιοδικές συσπάσεις. Η διάρκεια του τοκετού διαφέρει και αυτή από γυναίκα σε γυναίκα. Η μέση διάρκεια του πρώτου τοκετού είναι 12 έως 14 ώρες, ενώ στους επόμενους διαρκεί λιγότερο.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό


Όταν πλησιάζει η σημαντική στιγμή του τοκετού η ανησυχία των περισσότερων γυναικών είναι μεγάλη και γι αυτό έχουν την ανάγκη να καθησυχάζονται συχνά από τον γιατρό τους για το αν άρχισε ο τοκετός ή όχι. Θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που:

- Οι συσπάσεις είναι κάθε 10 λεπτά
- Έχετε ρήξη υμένων (σπάνε τα νερά) ειδικά αν αυτά δεν είναι διαυγή
- Έχετε κολπική αιμόρροια
- Έχετε έντονους πόνους και δυσκολεύεστε να περπατήσετε κατά τη διάρκεια των συσπάσεων
- Ανησυχείτε για την υγεία σας ή για την υγεία του μωρού σας.

Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που σας ανησυχεί, μη διστάσετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.

Στο Νοσοκομείο


Πηγαίνοντας στο νοσοκομείο πάρτε μαζί σας τα πράγματα που έχετε ετοιμάσει από πριν. Πηγαίνετε στην παραλαβή του νοσοκομείου και εκεί ο γιατρός ή η μαία θα ακούσει την καρδιά του εμβρύου για να βεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά.

Θα γίνει γυναικολογική εξέταση ώστε να εκτιμηθεί το πάχος, η υφή και η διαστολή του τραχήλου σας.
Θα κάνετε ένα γρήγορο ντους και θα φορέστε ένα νυχτικό. Μετά, η νοσοκόμα θα σας συνοδεύσει σε ένα δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται ο καρδιοτοκογράφος με το οποίο μετρώνται οι συστολές της μήτρας και οι χτύποι της καρδιάς του εμβρύου.

Τα στάδια του τοκετού


Ο τοκετός χωρίζεται σε 3 στάδια:

1ο στάδιο


Διαστολή. Αυτό το στάδιο αρχίζει όταν η έγκυος γυναίκα αρχίσει να έχει κανονικές συστολές, οι οποίες βοηθούν ώστε να γίνει διαστολή του τραχήλου. Συνήθως αυτό το στάδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η 1η φάση, ‘λανθάνουσα’, διαρκεί από την έναρξη της διαστολής του τραχήλου έως τα 4cm διαστολής. Από τα 4cm και μετά αρχίζει η ‘ενεργή’ φάση της διαστολής, με την οποία οι συσπάσεις διαστέλλουν τον τράχηλο έως τα 10cm. Το πρώτο στάδιο του τοκετού μπορεί να επέλθει σε μια γυναίκα σταδιακά έχοντας για αρκετές ώρες ασυντόνιστες συστολές. Σε άλλες γυναίκες, η έναρξη του τοκετού μπορεί να είναι σαφής και οι συστολές να αρχίσουν με σταθερή διάρκεια και περίοδο από την αρχή. Η διάρκεια του πρώτου σταδίου ενός φυσιολογικού τοκετού κατά μέσο όρο είναι 10 ώρες.

2ο στάδιο


Εξώθηση. Αυτό το στάδιο αρχίζει όταν ο τράχηλος είναι πλήρως διεσταλμένος (10cm) και τελειώνει με τη γέννηση του μωρού. Η μέση διάρκεια αυτού του σταδίου είναι 1 έως 2 ώρες, αλλά αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από τοκετό σε τοκετό.

3ο στάδιο


Υστεροτοκία. Αυτό το στάδιο αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού και διαρκεί έως ότου εξέλθει ο πλακούντας και οι υμένες που βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Αυτό διαρκεί από 10 λεπτά έως 1 ώρα.
Συνήθως ο πλακούντας αποκολλάται μέσα σε 5-10 λεπτά.

Μετά τον τοκετό


Μετά τη γέννηση και του πλακούντα η μήτρα συνεχίζει συσπάσεις, πολύ ελαφρότερες, ώστε να μικρύνει, στραγγαλίζοντας τα αγγεία που έδιναν αίμα στον πλακούντα, και έτσι αποφεύγεται η αιμορραγία. Ελέγχεται η μήτρα περιοδικά, ώστε να βεβαιωθούμε ότι παραμένει συσπασμένη και στεγνή (μη αιμορραγική). Γίνεται καθαρισμός του κόλπου από το αίμα, τα αμνιακά και τις βλέννες και συρράπτεται η μικρή τομή που είχε γίνει στο αιδοίο. Το μωρό περιποιείται και παρακολουθείται από νεογνολόγο παιδίατρο, ώστε να τύχει της καλύτερης παρακολούθησης τα πρώτα λεπτά της ζωής του.

Σε περίπτωση που η μήτρα δεν είναι επαρκώς συσπασμένη χορηγείται oxytocin (ορμόνη που προκαλεί σύσπαση στη μήτρα). Μικρές συσπάσεις συνεχίζουν να διαπερνούν τη μήτρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αιμορραγία και δίνουν την αίσθηση πόνων περιόδου. Η μήτρα πλέον είναι στο ύψος του ομφαλού ή κάτω από αυτόν. Ο γιατρός εξετάζει τον πλακούντα για να βεβαιωθεί ότι είναι ολόκληρος. Σε περίπτωση επισκληριδίου ο αναισθησιολόγος αφαιρεί το καθετηράκι από το οποίο έδινε φάρμακο. Αυτό διαρκεί μια στιγμή και δεν πονάει. Από αυτή τη στιγμή μπορείτε να έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας, καθώς εξοικειώνεστε με αυτό και το θαύμα της γέννησης.
Διαβάστε περισσότερα...

Δίκαιοι εκ φύσεως οι άνθρωποι



Πιο επιθετικά αντιδρούν οι άντρες στην οικονομική αδικία.

Με έμφυτους μηχανισμούς δικαιοσύνης γεννιέται ο άνθρωπος σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και της Σχολής Οικονομικών της Στοκχόλμης, αποστομώνοντας όλους εκείνους που προβάλλουν δικαιολογίες για τα αδικήματα που διαπράττουν.

Η συγκεκριμένη έρευνα με επικεφαλής τη δρα Καταρίνα Γκόσπικ πραγματοποιήθηκε στο τμήμα της κλινικής νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου όπου και η επιστημονική ομάδα κατέγραψε τις εγκεφαλικές αντιδράσεις συνολικά 35 εθελοντών.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές συμμετείχαν σε παιχνίδια σχετικά με την οικονομική δικαιοσύνη ανά ζεύγη, στα οποία ο ένας από τους δύο ήταν άδικος στην μοιρασιά των χρημάτων προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις τους.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι η ανθρώπινη φύση στρέφεται σχεδόν ενστικτωδώς κατά της αδικίας με το γυναικείο φύλο να αντιδρά λιγότερο επιθετικά κατά της οικονομικής αδικίας σε σύγκριση με το άλλο φύλο.

Μάλιστα, το σπουδαίο με την εν λόγω έρευνα είναι ότι εντόπισε ότι υπαίτια για αυτήν την αντίδραση είναι η αμυγδαλή, μια αρχαιότερη εξελικτικά και πιο «πρωτόγονη» περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει τα αισθήματα φόβου και θυμού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανοίγουν απο τις 2 Ιουλίου 136 επαγγέλματα




- Δεν περιλαμβάνονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και οδικές μεταφορές
- Περιθώριο τριών μηνών σε όσους θέλουν να προσφύγουν κατά του νόμου
- Ποιοί περιορισμοί παύουν να ισχύουν

Την λίστα με όλα τα "κλειστά επαγγέλματα" που "ανοίγουν" αυτόματα, από τις 2 Ιουλίου έκανε γνωστή το υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά, στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται όσα επαγγέλματα έχουν ρυθμιστεί με νόμο, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και οδικές εμπορευματικές μεταφορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών με τον νόμον.3919/2011 (άρθρο 2) καταργούνται όλοι οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στη πρόσβαση και άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Ειδικότερα, μετά τη πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τις 2 Ιουλίου 2011, παύει να ισχύει κάθε περιορισμός που:

- περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα,

- εξαρτά την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης,

- θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος,

- ορίζει ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα,

- απαγορεύει τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο,

- επιβάλλει ή απαγορεύει την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση,

- επιβάλλει ή απαγορεύει την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή,

- περιορίζει την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων,

- επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές,

- υποχρεώνει τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Όλοι οι πιο πάνω περιορισμοί αίρονται αυτόματα μετά τις 2 Ιουλίου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη.

Αντίθετα, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται αναγκαία η διατήρηση για κάποιο επάγγελμα ενός ή περισσότερων από τους πιο πάνω περιορισμούς και αυτό μόνο εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, με τις οποίες επίσης ζητήθηκε η ρητή κατάργηση κάθε αντίθετης απόφασης ή εγκύκλιου.

Πέραν της άρσης των παραπάνω περιορισμών, μετά τις 2 Ιουλίου καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αν μετά τη παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, επειδή δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. Και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Αλλιώς η κατάργησή της επέρχεται αυτοδίκαια.

Ακολουθεί ένας ενδεικτικός και μη εξαντλητικός κατάλογος επαγγελμάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του κεφαλαίου Α' του ν.3919/2011.

Στο κατάλογο αυτό δεν περιλαμβάνονται επαγγέλματα τα όποια:

· ρυθμίζονται στο Β΄ Κεφάλαιο του Νόμου (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Νόμιμοι Ελεγκτές),

· εξαιρούνται σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 του Νόμου (οδικές εμπορευματικές μεταφορές, φαρμακοποιοί και γεωτεχνικοί),

· έχουν ρυθμιστεί με ειδικό τρόπο από την κοινοτική νομοθεσία.


Η λίστα των επαγγελμάτων

1. Αισθητικός

2. Αμπιγιέρ

3. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης

4. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού

5. Αργυραμοιβός

6. Αρτοποιός

7. Αρχαιοπώλης

8. Ασφαλιστικός Πράκτορας

9. Ασφαλιστικός Σύμβουλος

10. Γομωτής-πυροδότης

11. Γραφείο Συμβούλων Εργασίας

12. Γραφείο Τελετών

13. Διαγνωστικά Κέντρα

14. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

15. Διασώστης ασθενοφόρου

16. Διερμηνέας

17. Δύτης

18. Εικονολήπτης

19. Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

20. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσυκλετών

21. Ενεχυροδανειστής

22. Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία)

23. Επισκέπτης Υγείας

24. Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεώτερων Κινητών Μνημείων

25. Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών

26. Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

27. Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων

28. Ερασιτεχνική Σχολή Χορού

29. Εργοθεραπευτής

30. Εφημεριδοπώλης

31. Ηλεκτρολόγος

32. Ηλεκτρονικός

33. Ηλεκτροσυγκολλητής

34. Ηχολήπτης

35. Θαλάσσιο ταξί

36. Θερμαστής

37. Ιδιωτικά ΚΤΕΟ

38. Κολλέγια

39. Ιδιωτικά Σχολεία

40. Καπνοπώλης

41. Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής

42. Καταδυτικό Συνεργείο

43. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Όπλων

44. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ

45. Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων

46. Κλειθροποιός

47. Κοινωνικός Λειτουργός

48. Κομμωτής-κουρέας

49. Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας

50. Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους)

51. Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών

52. Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

53. Λιανικό Εμπόριο

54. Λιμενεργάτης

55. Λογιστής Φοροτέχνης

56. Λογοθεραπευτής

57. Μαία

58. Μακιγιέρ

59. Μακινίστας

60. Μελισσοκόμος

61. Μεσιτικά Επαγγέλματα

62. Μεταφραστής

63. Ναυαγοσώστης

64. Ναυτικός Πράκτορας

65. Ξεναγός

66. Ξυλουργός

67. Οδικοί μεταφορείς επιβατών

68. Οδοντοτεχνίτης

69. Οικονομολόγος

70. Οξυγονοκολλητής

71. Οπλοπώλης

72. Οπτικός

73. Ορκωτός Εκτιμητής

74. Πυροτεχνουργός

75. Ραδιοηλεκτρολόγος

76. Ραδιοτεχνίτης

77. Ρυμουλκά

78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος

79. Σκηνοθέτης

80. Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης

81. Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας

82. Τεχνικός Αερίων Καυσίμων

83. Τεχνικός Ανελκυστήρων

84. Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής

85. Τεχνικός αυτοκινήτων - Οχημάτων

86. Τεχνικός Αυτοματισμών

87. Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής

88. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού

89. Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας

90. Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής

91. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

92. Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών

93. Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας

94. Τεχνικός μηχανημάτων έργων

95. Τεχνικός Μίξης Ήχου

96. Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών

97. Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης

98. Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών

99. Τεχνικός Ροής Προγράμματος

100. Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής

101. Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού

102. Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων

103. Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας

104. Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

105. Τεχνικός Φαρμάκων , Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων

106. Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας

107. Τεχνίτης Βαφής

108. Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης

109. Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ)

110. Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων

111. Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών

112. Τεχνίτης Σκηνικών

113. Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου

114. Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων

115. Τεχνίτης Τροχών

116. Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων

117. Υδραυλικός

118. Υπηρεσίες Αγροτουρισμού

119. Υπηρεσίες Άθλησης

120. Υπηρεσίες Ασφαλείας

121. Υπηρεσίες Δασοκομίας

122. Υπηρεσίες Διαφήμισης

123. Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων

124. Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης

125. Υπηρεσίες Κατασκευών

126. Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων

127. Υπηρεσίες Πιστοποίησης

128. Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων

129. Φορτοεκφορτωτής

130. Φροντιστής

131. Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου

132. Φυσικοθεραπευτής

133. Χημικός Ναυτιλίας

134. Ψυκτικός

135. Ψυχολόγος

136. Ωδεία-Μουσικές Σχολές



Διαβάστε περισσότερα...

«Κυτταρίτιδα: Δεν ήρθε πια και το τέλος του κόσμου!!»



Της Ιωάννας Παλυβού, Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου


Όταν οι γυναίκες ακούνε τη λέξη «κυτταρίτιδα», καταλαμβάνονται από άγχος και πανικό μπροστά στην «απώλεια της τελειότητας» σε κάποια σημεία του σώματός τους. Βρίσκονται σε μια διαρκή ανάζητηση συγκεκριμένων ατελειών στο δέρμα τους, παρατηρώντας το από άκρη σε άκρη και ασκώντας μηχανική πίεση ή μη σε διάφορες «παθογόνες» περιοχές.

Ποιος ορίζει όμως το «τέλειο» ή τη «σωματική τελειότητα» και πόσο αυτή η ενοχή που αισθάνονται οι γυναίκες για τις μικρές ατέλειες τους, μπορεί να τις ωθήσει σε ακραίες και επικίνδυνες, κάποιες φορές, μεθόδους διόρθωσής τους;

Μα ποιος είπε ότι η γοητεία δε βρίσκεται στις …. ατέλειες?!!! Η κυτταρίτιδα λοιπόν, εκτός από τα «κακώς κείμενα», έχει και κάποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να γνωρίζει κανείς προτού προχωρήσει στην επεμβατική ή μη επεμβατική αντιμετώπισή της.

* Η κυτταρίτιδα οφείλεται στην κακή αιμάτωση και διόγκωση των λιποκυττάρων που βρίσκονται μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού, με αποτέλεσμα αυτά να προκαλούν τέτοια πίεση στο δέρμα, ώστε να δημιουργείται η ανεπαίσθητη όψη του «φλοιού πορτοκαλιού».

* Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισής της είναι η καθιστική ζωή με συνοδή τη σωματική αδράνεια, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η μη ενδεδειγμένη διατροφή, οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο μεταβολισμό, η μειωμένη μικροαγγειακή αιμάτωση και η παχυσαρκία.

* Η ύπαρξη κυτταρίτιδας στο σώμα είναι φυσιολογική και εμφανίζεται ακόμα και στα βρέφη.

* Δεν είναι νόσος ή ιατρική πάθηση αφού δεν προκαλεί οργανικά προβλήματα στο άτομο ,ούτε συγκαταλέγεται στις μεταβολικές διαταραχές (όπως ειναι π.χ ο υποθυρεοειδισμός). Εντούτοις, μικροαγγειακά προβλήματα ενδέχεται να εντείνουν το πρόβλημα ή διαταραχές αιμάτωσης της στοιβάδας του δέρματος.

* Το γενετικό υπόβαθρο, το ύψος, το βάρος, το πάχος του δέρματος, η σωματική κατανομή του λίπους και η ηλικία, επηρεάζουν την εμφάνιση αλλά και την έκταση του προβλήματος.

* Η διατροφή έχει βαρύνουσα σημασία για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας οπότε χρειάζεται προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων:

 ΝΑΙ ΟΧΙ
 Αυξήστε +++Μειώστε - - -
 - πρόσληψη νερού- κάπνισμα
 - φρούτα, λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ατμού)- αλάτι (ελεύθερο, παστά, τυριά)
 - συχνά γεύματα και μικρογεύματα (ανά 4 ώρες)- ζάχαρη (γλυκά, μπισκότα κ.α)
 - φυτικές ίνες (όσπρια, δημητριακά κ.α)- κορεσμένο λίπος (ζωικά τρόφιμα κ.α)
 - κατεχίνες (πράσινο τσάι, μαύρο τσάι κ.α)- trans- λιπαρά οξέα (τηγανητά, chips) 
 - αντιοξειδωτικά (χυμοί φρούτων-λαχανικών κ.α)- αλκοόλ (λικέρ, ηδύποτα, κ.α)
 - διατροφική ποικιλία σε τρόφιμα  - μονοδιατροφή και
 - υποθερμιδική δίαιτα αλλά με ορθό ενεργειακό ισοζύγιο - απότομα και υπερθερμιδικά γεύματα


ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ «ΜΙΣΕΙ» Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Πρωινό

1 φλυτζ. Γάλα 1,5% λιπαρών και 1 φρυγανιά σικάλεως με ταχίνι
1 ποτήρι κρύο νερό με στιμμ. λεμόνι

Δεκατιανό
2 ακτινίδια ή 1 ξινόμηλο
1-2 φλυτζ. πράσινο τσάι με 1 ρυζογκοφρέτα

Γεύμα
1 φέτα Ξιφία ή 1 σουβλάκι Ξιφία (εναλλακτικά με 130γρ. Κοτόπουλο) με
1,5 φλυτζ. ανάμικτα λαχανικά ατμού (πατάτα-μπρόκολο-κολοκύθι-καρότο) και
½ φέτα «γερμανικό» μαύρο ψωμί
Dressing για το ψάρι από φρέσκο λεμόνι, 1 κουτ. Σούπας λάδι, αρωματικά χόρτα (π.χ. Άνηθο, δενδρολίβανο)

Απογευματινό
2 ακτινίδια ή 1 ξινόμηλο
1-2 φλυτζ. πράσινο τσάι με 1 ρυζογκοφρέτα

Δείπνο
1 γιαούρτι 0% ή 1% με 3 φράουλες, στιμμ. χυμό λεμονιού, 1 κ.γ «κοφτή» μέλι, κανέλλα, 5-6 αμύγδαλα και 1 φρυγανιά σικάλεως





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέθοδος αντιμετωπίζει το κακό λίπος



Μια μέθοδο να μετατρέπουν το επιβλαβές λίπος του οργανισμού σε μια πιο ωφέλιμη μορφή του, που «καίει» περισσότερες θερμίδες και εμποδίζει την προσθήκη πάχους, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον δρα Σενγκ Μπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού Cell Metabolism, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πετυχημένα πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική «έκφραση» μιας πρωτεΐνης (της ΝΡΥ), η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε την λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το «κακό» λευκό λίπος μετατράπηκε σε «καλό» καφέ λίπος.

Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να δημιουργούν θερμότητα στον οργανισμό τους. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως σωρεύεται στην κοιλιά (η κλασσική «σαμπρέλα» γύρω από την μέση!).

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ωθήσουν τον ενήλικο οργανισμό να παράγει περισσότερο καφέ λίπος παρά λευκό, ώστε με αυτό τον τρόπο να ελέγξουν την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία και τα συνοδευτικά προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης τύπου 2). Αρκετές ερευνητικές ομάδες διεθνώς έχουν αυτό το στόχο ακολουθώντας διαφορετικές μεθόδους και η ομάδα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς πιστεύει ότι βρήκε ένα τρόπο να το πετυχαίνει.

Τα πειράματά τους έδειξαν ότι η καταστολή της πρωτεΐνης ΝΡΥ, που δρα στον εγκέφαλο και ενεργοποιεί την όρεξη, μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» στην όλη διαδικασία.

Η απενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης οδηγεί όχι μόνο σε καταστολή της όρεξης, αλλά και σε μια νέα ισορροπία μεταξύ του καφέ και του λευκού λίπους, με αύξηση της παραγόμενης ποσότητας του πρώτου αναλογικά με το δεύτερο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι όχι μόνο η μειωμένη λήψη τροφής, αλλά και ο έλεγχος του πάχους, ακόμα και όταν τα πειραματόζωα είχαν τραφεί με τροφή, που περιείχε πολλά λίπη.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εφαρμόσουν την τεχνική τους και στους ανθρώπους, εισάγοντας βλαστοκύτταρα καφέ λίπους κάτω από το δέρμα, ώστε να «καεί» περισσότερο «κακό» λευκό λίπος και να μειωθεί το βάρος. «Αν μπορέσουμε να κάνουμε το ανθρώπινο σώμα να μετατρέπει το κακό λίπος σε καλό λίπος, που καίει θερμίδες, αντί να τις αποθηκεύει, θα προσθέταμε ένα σημαντικό νέο εργαλείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Μόνο η μελλοντική έρευνα θα μας πει αν αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο δρ Μπι.


Διαβάστε περισσότερα...

«Σταματήστε τις δίαιτες γιο-γιο»



Με το σύνθημα «Σταματήστε τις δίαιτες γιο-γιο» τιμάται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Παχυσαρκία, στις 21η Μαΐου στη Γηραιά Ήπειρο, με στόχο να προτρέψει τα παχύσαρκα άτομα να εφαρμόσουν τις αλλαγές του τρόπου ζωής τους, οι οποίες είναι επιβεβλημένες, αλλά όχι αναγκαστικά ν’ ακολουθήσουν μια από τις νέες δίαιτες που είναι στη μόδα.

Κάποιος θεωρείται υπέρβαρος όταν ο δείκτης μάζας του σώματός του ξεπερνά το 25, παχύσαρκος όταν ξεπερνά το 30, ενώ ιδιαίτερα παχύσαρκος όταν ο δείκτης αγγίζει το 35.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα κρούσματα παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε σχεδόν τριάντα χρόνια, παγκοσμίως. Η παχυσαρκία πλήττει 500 εκατομμύρια ενήλικες, περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ σε 1,46 δισεκατομμύριο ανέρχονται οι ενήλικες που ταλαιπωρούνται με παραπανίσια κιλά.

Στην Ευρώπη ένας στους δύο ενήλικες είναι υπέρβαρος και ένας στους έξι είναι παχύσαρκος.

Τα παραπανίσια κιλά είναι ένας σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας για τις καρδιαγγειακές νόσους, το διαβήτη και τον καρκίνο, ενώ φέρεται να αποτελούν αιτία για αρκετά εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι δίαιτες «ανθούν» ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων η πιο δημοφιλής είναι η δίαιτα Ντουκάν που βασίζεται στην πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ωστόσο μια ανάλυση που διενήργησε σε 15 δίαιτες η γαλλική Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας και της Διατροφής (Anses) αποδεικνύει ότι πρόκειται για «επικίνδυνες μεθόδους» κυρίως όταν διακρίνονται από την έλλειψη ισορροπίας και ποικιλίας στους διατροφικούς συνδυασμούς που προτείνουν.

Αν μιλάμε για «δίαιτες γιο-γιο», στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι όταν σταματούν τη δίαιτά τους, ξαναπαίρνουν το αρχικό τους βάρος, ίσως και περισσότερο, υπογραμμίζεται στην έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλματώδεις είναι οι εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς


Αλματώδεις είναι οι εξελίξεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς την τελευταία τριετία. Οι νέες εξελίξεις έχουν να κάνουν με την εφαρμογή νέων τεχνικών που έχουν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επιπλοκών, ενώ σε μηδενικά σχεδόν ποσοστά βρίσκεται η απόρριψη των μοσχευμάτων.

Στο παραπάνω σημαντικό θέμα, στις σημαντικές εξελίξεις της οφθαλμολογίας, στις νέες εφαρμογές και τεχνικές στις επεμβάσεις για τη θεραπεία του καταρράκτη και του αστιγματισμού, θα γίνει εκτενής αναφορά, στη διάρκεια του 44ου Πανελληνίου Οφθαλμολογικού Συνεδρίου, που διεξάγεται από τις 18- 22 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτέμιος Κανδαράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και Συντ. Διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, σύμφωνα με τις νέες τεχνικές στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς είναι δυνατή πλέον η αντικατάσταση μέρους του ενδοθηλίου που είναι η εσωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς, έτσι ώστε το τραύμα να είναι κατά πολύ μικρότερο οπότε και οι επιπλοκές πολύ λιγότερες.

Ακόμη διακεκριμένοι ομιλητές θα αναφερθούν στη χρήση των νέων τορικών ενδοφακών με την τοποθέτηση των οποίων μαζί με τον καταρράκτη θεραπεύεται ή μειώνεται σημαντικά και ο αστιγματισμός.

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν είναι η νέα γενιά πολυεστιακών – προσαρμοστικών φακών για κοντά και μακριά και η χρήση του FEMTOSECOND LASER στις διαθλαστικές επεμβάσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ομαλότητα των τομών στο κόψιμο του κερατοειδούς.

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα και από το ‘μέτωπο’ της ωχράς κηλίδας. Όπως τόνισε ο κ. Κανδαράκης, αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο ωστόσο φαίνεται ότι στο μέλλον οι ασθενείς θα υποβάλλονται στην διαδικασία θεραπείας με τη χορήγηση εμφυτευμάτων αντιαγγειογεννητικών παραγόντων σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και όχι κάθε 2-3 μήνες που χρειάζεται σήμερα.

Επίσης εφαρμόζονται εμφυτεύματα παραγόντων για την αντιμετώπιση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Τέλος ομιλητές θα αναφερθούν στην εφαρμογή υαλοειδεκτομής μικρής τομής όπου τα εργαλεία είναι πλέον τόσο μικρά έτσι ώστε μετά την επέμβαση να μην χρειάζεται ράψιμο.

Οι εξελίξεις είναι καθημερινές και σημαντικές με προφανή θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Το συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη μετάδοση των γνώσεων αυτών σε όλους όσους ασχολούνται με την επιστήμη μας, κατέληξε ο κ. Κανδαράκης

Η ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία


Η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) ιδρύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1931 με πρωτοβουλία του Α. Γαβριηλίδη. Η Ε.Ο.Ε είναι η πρώτη εταιρεία ειδικότητας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα 94 χρόνια μετά την ίδρυση της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και την ίδρυση της Ανθρωπολογικής Εταιρείας το 1924 από τον Καθηγητή Κούζη, οι οποίες όμως δεν θεωρούνταν ως Εταιρείες με καθαρά ιατρικό αντικείμενο.

Οι 44 οφθαλμίατροι που ασκούσαν τότε στην Αθήνα και Πειραιά αποτέλεσαν τον ιδρυτικό πυρήνα, ο οποίος συμπληρώθηκε από 2 αντεπιστέλλοντα μέλη, τον Ι. Κολιόπουλο, που ασκούσε στην Τρίπολη και τον Δ. Μελισσάκη που ασκούσε στα Χανιά.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Εταιρεία θα παρουσιάσει μια πρωτοφανή, πολύμορφη ανοδική δραστηριότητα με σημαντική παράλληλη αύξηση του αριθμού των μελών της, ώστε σήμερα μετά από 72 έτη ζωής να έχει περισσότερα από 700 ενεργά τακτικά μέλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι και 100% ιάσιμος ο καρκίνος του παχέος εντέρου




Λιγότερη ταλαιπωρία και αποφυγή της άσκοπης χημειοθεραπείας υπόσχονται δύο νέες διαγνωστικές εξετάσεις στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για τους μοριακούς δείκτες, MSI και Oncotype, που αναφέρονται στις αλλαγές των γονιδίων ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου δευτέρου σταδίου.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ιάσιμος σε ποσοστό από 95-100%, στην περίπτωση που θα διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο. Αλλά με την κατάλληλη χειρουργική και θεραπευτική αντιμετώπιση ακόμη και στο δεύτερο στάδιο, το ποσοστό ίασης κυμαίνεται από 75-80%, στο 3ο στάδιο από 60-70% ενώ στο 4ο μεταστατικό στάδιο το 40% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση έχει 5ετή επιβίωση. Παράλληλα, χάρη στα στοχευμένα φάρμακα επιτυγχάνεται η επιβίωση 22 μηνών σε ασθενείς με πολύ προχωρημένο καρκίνο του παχέους εντέρου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής χειρουργικής Γιώργιος Μπασδάνης, με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Χάρη στις νέες εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να προσδιοριστεί αν θα υποβληθεί ή όχι σε χημειοθεραπεία ο ασθενής που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου 2ου σταδίου. Ο ασθενής υποβάλλεται σε εξέταση και, αν οι τιμές του δείκτη MSI είναι αυξημένες, δεν χρειάζεται να κάνει χημειοθεραπεία, ενώ, αν είναι χαμηλές, υποβάλλεται σε μία άλλη εξέταση αίματος (oncotype),η οποία αποστέλλεται στο εξωτερικό και ανάλογα με τα αποτελέσματα προσδιορίζεται αν θα υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. «Αυτό έχει τεράστια σημασία, αφενός γιατί ο ασθενής δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί με χημειοθεραπείες, και αφετέρου γιατί μειώνεται το κόστος της θεραπείας το οποίο είναι υψηλό» επεσήμανε ο κ. Μπασδάνης.

Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου εδώ και μερικά χρόνια εφαρμόζεται στην Αθήνα και φέτος θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στη Θεσσαλονίκη η ρομποτική μέθοδος. «Είναι μία μέθοδος που μοιάζει με τη λαπαροσκοπική, μόνο που είναι πιο εξελιγμένη, δίνει τρισδιάστατη εικόνα και παρέχει στον χειρουργό τη δυνατότητα να χειρίζεται τις λαβίδες με τη βοήθεια μίας κονσόλας» εξήγησε ο κ. Μπασδάνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Το τεστ για τον ιό των θηλωμάτων είναι ασφαλέστερο από το τεστ ΠΑΠ


Για τις υγιείς γυναίκες άνω των 30 ετών, το τεστ διάγνωσης για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι καλύτερο σε σχέση με το τεστ ΠΑΠ, ώστε να γίνεται έγκαιρη πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπως υποστηρίζει μια νέα αμερικανική μελέτη.

Επίσης όσες γυναίκες έχουν αρνητικά αποτελέσματα και στα δύο τεστ μπορούν να περιμένουν, με ασφάλεια, μέχρι και τρία χρόνια (αντί για έξι μήνες ή έναν χρόνο), μέχρι να κάνουν νέα γυναικολογική εξέταση για τον ιό HPV.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και την επιδημιολογία του καρκίνου Χορμούζντ Κάτκι του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου των Η.Π.Α., που μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 332.000 γυναικών επί πέντε χρόνια, δήλωσαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πως τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσημα ότι η χρονική απόσταση των τριών ετών μέχρι την επόμενη εξέταση για τον ιό των θηλωμάτων είναι ασφαλής και κατάλληλη για όσες γυναίκες πήραν αρνητικά αποτελέσματα και στα δύο τεστ.

Το τεστ ΠΑΠ -κατά το οποίο λαμβάνεται δείγμα από τον ιστό του τραχήλου και εξετάζεται για τυχόν ανώμαλα κύτταρα- πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Το τεστ για τον ιό HPV μπορεί να βασιστεί στο ίδιο δείγμα κυττάρων, αλλά ελέγχεται ειδικότερα για τυχόν παρουσία του συγκεκριμένου ιού, ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά και σε μερικές περιπτώσεις, ιδίως όταν η μόλυνση διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου.

Για τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό (αρνητικό) τεστ ΠΑΠ, καθώς επίσης αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ για τον ιό HPV, ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου μέσα στην επόμενη πενταετία είναι πολύ χαμηλός, μόλις 2,3 ανά 100.000 γυναίκες ετησίως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν συγκριθούν τα δύο τεστ, το τεστ για τον ιό HPV, αν γίνει μόνο του, υπερτερεί του τεστ Παπανικολάου, καθώς μπορεί να εντοπίσει περισσότερες (σχεδόν διπλάσιες) γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όπως είπαν, η νέα μελέτη δείχνει ότι ένα αρνητικό τεστ HPV, ακόμα και μόνο του, αρκεί για να επεκτείνει με ασφάλεια στα τρία χρόνια την επόμενη εξέταση για τον ιό των θηλωμάτων. Οι ερευνητές τόνισαν, όμως, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες, προτού γίνει η σχετική σύσταση στο γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν το τεστ HPV είναι θετικό, τότε ένα τεστ ΠΑΠ, στη συνέχεια, μπορεί να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι εύκολο να προληφθεί, καθώς αναπτύσσεται πολύ αργά, όμως όταν γίνονται έγκαιρα οι εξετάσεις, εντοπίζονται τα προκαρκινικά κύτταρα, με συνέπεια να υπάρχει επαρκής χρόνος για θεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Άκαρπες οι προσπάθειες για ίση μεταχείριση των ΑμεΑ



Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οι πανελλήνιες προφορικές εξετάσεις των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να γίνουν τελικά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου είχε ζητήσει από το υπουργείο παιδείας να επανεξετάσει το θέμα προς το συμφέρον των παιδιών, αλλά τελικά οι προσπάθειές τους «έπεσαν» στο κενό, καθώς τα εξεταστικά κέντρα των φυσικώς αδυνάτων μαθητών των ΕΠΑ.Λ περιορίστηκαν σε τρία, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Η zougla.gr δημοσιεύει αυτούσια την επιστολή πολιτών που έλαβε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

Μετά από τις άκαρπες προσπάθειες πολλών φορέων αυτής της χώρας, τελικά την φετινή σχολική χρονιά τα εξεταστικά κέντρα των φυσικώς αδυνάτων μαθητών των ΕΠΑ.Λ περιορίστηκαν σε τρία, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Την πέμπτη 19 /5 που ήταν ή πρώτη μέρα πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ , όσοι από τους 1152 μαθητές τα κατάφεραν μεταφέρθηκαν στα τρία παραπάνω εξεταστικά κέντρα της χώρας.

Λέμε, όσοι τα κατάφεραν, γιατί κάποιοι προτίμησαν να κάνουν αίτηση και να εξεταστούν γραπτώς, άρα χωρίς να μπορέσουν να δώσουν στον εαυτόν τους το δικαίωμα της όποιας καλύτερης απόδοσης, που θα τους έδιναν οι προφορικές εξετάσεις. Αυτό έγινε διότι δεν είχαν συνοδό ή τα χρήματα για να πάνε στα εξεταστικά κέντρα. Κάποιοι άλλοι δε, δεν πήραν μέρος καθόλου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Έχουν γίνει προσπάθειες και ερωτήσεις προς το υπουργείο παιδείας για το αν θα καλυφτούν τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών και ακόμα δεν βρέθηκε κανείς να απαντήσει. Ας σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με την ΥΑ 2/35527/0022/20-6-2007 ( ΦΕΚ 1163/Β/2007) στους μαθητές της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου που εξετάζονται πανελλαδικά σε άλλο Λύκειο από αυτό στο οποίο φοιτούν, επειδή το Λύκειο τους δε χρησιμοποιείται ως εξεταστικό κέντρο, καταβάλλεται αποζημίωση προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής αυτών και ενός συνοδού τους.

Δυστυχώς παραβλέπουμε όλα αυτά και ερχόμαστε στο πιο απάνθρωπο όλων. Έχουμε καταγγελίες μαθητών τόσο της Αχαΐας όσο και από άλλους νομούς που εξετάστηκαν στο Γυμνάσιο Καμινίων του Πειραιά ότι οι επιτροπές εξετάσεων ήσαν όλες μαζί, σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ του σχολείου και εξέταζαν ταυτόχρονα τους μαθητές . Οι εξεταστές από ότι περιέγραψαν οι μαθητές, ήσαν και οι τρεις, της κάθε επιτροπής μαζί.

Σαν πολύβουο…..κέντρο υποδοχής μεταναστών. Κάτι σαν τη νήσο Ellis. Ποιος νόμος, ποια ειδική ρύθμιση ,ποια ηθική και ποια οδηγία το επιτρέπει αυτό; Μιλάμε για παιδιά με ειδικές αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που τα περισσότερα από αυτά έχουν και διάσπαση προσοχής.

Ποιος από όλους εμάς τους ενήλικες θα μπορούσε να εξεταστεί έτσι; Ποιος από όλους τους υπεύθυνους τους υπουργείου παιδείας μπήκε στην διαδικασία να πάει έως εκεί και να δει τον τρόπο εξέτασης;
Πιστεύεται ότι έτσι καλύπτεται την διαύγεια των εξετάσεων; Πιστεύετε ότι έτσι βοηθάτε στην μέγιστη απόδοση του κάθε μαθητή;

Νοιώθουμε πλέον ότι το υπουργείο παιδείας έχει αποφασίσει να σβήσει από τον χάρτη των πανελλαδικών όλους τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες, και ιδιαίτερα των ΕΠΑ.Λ
Δηλαδή τιμωρείτε τους μαθητές και επειδή γεννήθηκαν ιδιαίτεροι, αλλά και επειδή επέλεξαν την Τεχνική εκπαίδευση.

Απαιτούμε την Τρίτη 24 /5 που είναι η μέρα εξέτασης των μαθηματικών να αλλάξει αυτό, και να είναι επιτροπή και αίθουσα, όπως ακριβώς και στις εξετάσεις των γενικών λυκείων.

Κύριοι έχετε να κάνετε με μαθητές που απλά είχαν την ατυχία να γεννηθούν διαφορετικοί και αξίζουν το δικαίωμα στην μόρφωση, αυτό που εσείς, τους το στερείτε. Και όλα αυτά λίγο πριν την ανακοίνωση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου από ότι διαβάζουμε. Και την στιγμή που λέτε διαρκώς ότι «πρώτα ο μαθητής»
Θα δανειστώ την φράση των μαθητών από την επιστολή που έστειλαν στην υπουργό παιδείας για να τελειώσω.

«Που πρώτα ο μαθητής;! Γιατί εμείς οι προφορικά εξεταζόμενοι μαθητές του ΕΠΑ.Λ, νοιώθουμε πρώτοι στον αποκλεισμό και στην εξαίρεση σαν τα ανάπηρα παιδιά των σπαρτιατών που τα πετούσαν στον καιάδα.»
Αυτό ακριβώς δυστυχώς έγινε, τα πετάξατε τα παιδιά μας σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ χωρίς τους στοιχειώδους κανόνες εξέτασης.

Το ΔΣ
Του συλλόγου γονέων
1ου ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες είναι οι 268 περιοχές που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 111,2 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός...




Σε 268 περιοχές της χώρας πρόκειται να προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Χτες η Κτηματολόγιο Α.Ε. ανακοίνωσε ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση 21 μελετών κτηματογράφησης σε 268 προ καποδιστριακούς δήμους και κοινότητας της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 111,2 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Ιούνιο. Με την κτηματογράφηση των 268 προ-καποδιστριακών ΟΤΑ θα καταγραφούν περίπου 2,6 εκατ. δικαιώματα και θα καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο 4,7 εκατ. στρέμματα. Αναλυτικά, οι περιοχές είναι:

ΝΗΣΩΝ

Δ. Αιγίνης, Κ. Βαθέος, Κ. Κυψέλης Αιγίνης, Κ. Μεσάγρου, Κ. Πέρδικας

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κ. Οινόης, Δ. Μεγάρων

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κ. Βαρνάβα, Κ. Γραμματικού, Κ. Καλάμου, Κ. Καπανδριτίου, Κ. Μαρκόπουλου Ωρωπού, Κ. Νέων Παλατιών, Κ. Σκάλας Ωρωπού, Κ. Συκάμινου, Κ. Ωρωπού

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Δ. Σχηματαρίου

ΕΥΒΟΙΑΣ

Κ. Αφρατίου, Κ. Βαθέος, Κ. Καλοχωρίου Παντειχίου, Δ. Νέας Αρτάκης, Κ. Νέας Λαμψάκου, Κ. Παραλίας Αυλίδας, Κ. Φάρου, Κ. Φύλλων

ΑΧΑΪΑΣ

Κ. Αγίου Κωνσταντίνου, Δ. Αιγίου, Κ. Βαλιμίτικων, Κ. Δημητροπούλου, Κ. Διγελιωτικών, Δ. Ερινεού (πρώην τ. Κ. Ζήριας, τ. Κ. Νέου Ερινεού, τ. Κ. Καμαρών), Κ. Κουλούρας, Κ. Λόγγου, Κ. Ροδοδάφνης, Κ. Σελιανίτικων, Κ. Σελινούντος, Κ. Τεμένης, Κ. Αιγείρας, Δ. Ακράτας, Κ. Διακοπτού, Κ. Ελαιώνος Αιγιαλείας, Κ. Ελίκης, Κ. Ζαχλωρίτικων, Κ. Νικολαίικων, Κ. Παραλίας Πλατάνου, Κ. Πλατάνου, Κ. Ριζόμυλου, Κ. Ροδιάς, Κ. Τραπέζης, Κ. Αλισσού, Κ. Κάτω Αλισσού, Δ. Κάτω Αχαΐας, Κ. Αγίου Βασιλείου Πατρών, Κ. Ακταίου, Κ. Αραχωβίτικων, Κ. Βραχναίικων, Κ. Δρεπάνου, Κ. Ελικίστρας, Κ. Καμινιών, Κ. Κάτω Καστριτσίου, Κ. Κρήνης (Πατρών), Κ. Μιντιλογλίου, Κ. Μονοδενδρίου, Κ. Οβριάς, Κ. Παραλίας, Κ. Πετρωτού, Κ. Πλατανίου, Κ. Ρίου, Κ. Ρογίτικων, Κ. Σαραβάλιου, Κ. Σουλίου, Κ. Τσουκαλαίικων, Κ. Ψαθόπυργου.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κ. Γελιανίτικων, Δ. Ευρωστίνης, τ. Κ. Ευρωστίνης-Ροζενών, τ. Κ. Χελυδορέου, τ. Κ. Λυγιάς, τ. Κ. Στομίου, τ. Κ. Σαρανταπήχου), Κ. Καμαρίου, Κ. Καρυάς, Κ. Κάτω Λουτρού, Κ. Λυκοποριάς, Κ. Μελισσίου, Δ. Ξυλόκαστρου, Κ. Πιτσών, Κ. Συκέας, Κ. Διμηνιού, Κ. Κάτω Διμηνιού, Κ. Μουλκίου, Κ. Πάσιου, Δ. Σικυώνος (Κιάτου), Κ. Σικυώνος (Βασιλικού), Δ. Βέλου Νεράντζης (πλην της κοινότητας Νεράτζης), Κ. Ευαγγελιστρίας, Κ. Κρηνών, Κ. Μπολατίου, Κ. Πουλλίτσης, Κ. Ταρσινών, Κ. Αρχαίας Κορίνθου, Κ. Εξαμιλίων, Κ. Ξυλοκερίζης, Δ. Αγίων Θεοδώρων, Κ. Ισθμιας, Δ. Λουτρακίου Περαχώρας

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Κ. Δαλαμανάρας, Κ. Ελληνικού, Κ. Ηρας, Κ. Ιναχου, Κ. Κουρτακίου, Κ. Λαλούκα, Κ. Νέου Ηραίου, Κ. Πυργέλλας, Κ. Αγίου Αδριανού, Κ. Ανυφίου, Κ. Ασίνης, Κ. Δρέπανου, Κ. Ηραίου, Κ. Λευκακίων, Δ. Μιδέας, Κ. Νέας Τίρυνθας, Κ. Νέου Ροεινού, Κ. Πυργιωτικών, Κ. Τολού

ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Κ. Αγίου Κωνσταντίνου, Κ. Μερκοβουνίου, Κ. Σκοπής

ΗΛΕΙΑΣ
Δ. Αμαλιάδος, Κ. Αγίου Γεωργίου, Κ. Κολιρίου, Κ. Λασταίικων

ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Κ. Αγίου Ιωάννου, Κ. Αφισίου, Κ. Κλαδά, Κ. Μαγούλας, Κ. Μυστρά, Κ. Παρορείου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κ. Ελαιοχωρίου, Κ. Μικρομάνης, Κ. Καρτερολίου, Κ. Μαυρομματίου Πάμισου, Κ. Πιπερίτσης

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Δ. Αγίου Κωνσταντίνου, Κ. Αγίου Νικολάου, Δ. Αγρινίου, Κ. Δοκιμίου, Δ. Θεστιέων (πρώην Κ. Καινουργίου, Κ. Προσηλίων), Κ. Καμαρούλας, Δ. Νεάπολης, Κ. Νέας Αβοράνης, Κ. Παναιτωλίου, Δ. Παραβόλας

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Κ. Αγίου Βλάσιου, Κ. Γραικοχωρίου, Κ. Καστρίου, Κ. Λαδοχωρίου, Κ. Μαυρουδείου, Κ. Νέας Σελεύκειας, Κ. Κεστρίνης

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κ. Αγίου Ιωάννου, Κ. Ανω Λαψίστης, Κ. Ασφάκας, Κ. Βουνοπλαγιάς, Κ. Ελεούσης, Κ. Ζωοδόχου, Κ. Καρυών, Κ. Κάτω Λαψίστης, Κ. Μεγάλου Γαρδικίου, Κ. Πετσαλιού, Κ. Ροδοτοπίου, Κ. Αμπελείας, Κ. Αμφιθέας, Κ. Βασιλικής Κ. Καστρίτσης, Κ. Κουτσελίου, Κ. Κρανούλας, Κ. Κρύας, Κ. Λογγάδων, Κ. Μαρμάρων, Κ. Μπάφρας, Κ. Μπιζανίου, Κ. Νεοκαισαρείας, Κ. Νεοχωροπούλου, Κ. Νήσου Ιωαννίνων, Κ. Πεδινής, Κ. Περάματος, Κ. Περιβλέπτου

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Κ. Αγίου Βλάσιου, Κ. Αγίου Λαυρεντίου, Κ. Αγριάς, Κ. Αλλη Μεριάς, Κ. Ανω Λεχωνιών, Κ. Διμηνιού, Κ. Δρακείας, Δ. Ιωλκού (πρώην Κ. Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς, Άνω Βόλου), Κ. Κάτω Λεχωνιών, Κ. Κατωχωρίου, Κ. Μακρινίτσης, Δ. Νέας Ιωνίας, Κ. Πορταριας, Κ. Σταγιάτων, Κ. Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Κ. Ανηλίου, Κ. Ζαγοράς, Κ. Κισσού, Κ. Μακρυρράχης, Κ. Μουρεσίου, Κ. Ξορυχτίου, Κ. Πουρίου, Κ. Τσαγκαράδας, Κ. Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Κ. Αφετών, Κ. Βυζίτσης, Κ. Καλαμακίου, Κ. Καλών Νερών, Κ. Λαμπινούς, Κ. Μηλέων, Κ. Νεοχωρίου, Κ. Ξινόβρυσης, Κ. Πινακάτων, Κ. Συκής

ΚΟΖΑΝΗΣ
Κ. Προαστίου, Κ. Καρυδίτσας, Κ. Κοίλων, Κ. Κρόκου, Κ. Λευκόβρυσης

ΠΙΕΡΙΑΣ
Κ. Αγίου Σπυρίδωνος, Κ. Βροντούς, Δ. Δίου, Κ. Καρίτσης, Κ. Κονταριωτίσσης, Κ. Νέας Εφέσου, Κ. Ανω Αγίου Ιωάννου, Κ. Αρωνα, Κ. Γανοχώρας, Κ. Καλλιθέας, Κ. Κάτω Αγίου Ιωάννου, Κ. Κορίνου, Κ. Νέας Τραπεζούντος, Κ. Νεοκαισάρειας, Κ. Παλαιού κεραμιδίου, Κ. Παραλίας, Κ. Περιστάσεως, Κ. Σβορώνου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κ. Καλοχωρίου, Κ. Κυμίνων, Κ. Νέων Μαλάγρων, Δ. Σίνδου, Δ. Χαλάστρας, Δ. Αγίου Αθανάσιου, Κ. Αγχιάλου, Κ. Γέφυρας, Κ. Λήτης, Κ. Νεοχωρούδας, Κ. Πενταλόφου, Κ. Καβαλλαρίου, Κ. Λαγυνών, Κ. Αγγελοχωρίου, Δ. Επανομής, Δ. Νέας Μηχανιώνας, Κ. Αγίας Παρασκευής, Κ. Καρδιάς, Κ. Τρίλοφου

ΣΕΡΡΩΝ
Κ. Νεοχωρίου, Κ. Επταμύλων, Κ. Λευκώνος

ΞΑΝΘΗΣ
Κ. Γενισέας, Κ. Διομήδειας, Κ. Μαγικού, Κ. Πηγαδιών, Κ. Εύμοιρου, Κ. Κιμμερίων

Διαβάστε περισσότερα...

Νηστικοί… φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Νηστικοί μένουν οι φοιτητές με αναπηρία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς η φοιτητική λέσχη δεν είναι προσβάσιμη σε αυτούς. «Παρ’ όλες τις υποσχέσεις που μας έχουν δοθεί από τις πρυτανικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και μήνες, δε μπορούν να … φάνε οι φοιτητές με κινητικά προβλήματα», εξηγεί η Δήμητρα Γαβριηλίδου, μέλος της ομάδας προσβασιμότητας. Σε συνάντηση που είχαν με τον Αντιπρύτανη και τον Γενικό Διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, πήραν την υπόσχεση ότι θα κατασκευαστεί ασανσέρ στο ισόγειο της Φοιτητικής Λέσχης, με ημερομηνία παράδοσης 12 Δεκεμβρίου του 2010. «Η κατάσταση παραμένει ίδια», λέει η Δήμητρα, η οποία προαναγγέλει κινητοποιήσεις. «Δεν αποκλείω να κάνουμε ακόμη και κατάληψη στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή».

Να σημειωθεί ότι η ομάδα προσβασιμότητας είναι ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα και όχι προνομιακή παροχή. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών, αφού η βιβλιοθήκη δεν είναι προσπελάσιμη.

Ο νόμος 2831/2000, παραγρ. 5, ωστόσο, επιβάλλει συμμόρφωση των υφιστάμενων κτιρίων, στις Διεθνείς Αρχές Προσβασιμότητας. Κατά συνέπεια, οι Πρυτάνεις υποχρεούνται να εφαρμόζουν το νόμο, ως Δημόσιοι Λειτουργοί και όχι απλώς και «φιλάνθρωπα» να πραγματοποιούν τις δεσμεύσεις τους!


Διαβάστε περισσότερα...

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων στο Ηράκλειο



Από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας ...

και Αρωγής του Δήμου Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων θα αρχίσει στις 31-5-2011

Οι δικαιούχοι όλων των επιδομάτων συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος Παιδικής Προστασίας μπορούν να το εισπράξουν κατ΄ οίκον.

Σε περίπτωση απουσίας τους μπορούν με την ειδοποίηση και το σώμα της επιταγής που θα παραλάβουν σε φάκελο, να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό από οποιοδήποτε Ταχυδρομικό Γραφείο της Ελλάδος.

Το σύνολο των επιδομάτων ανέρχεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων τετρακοσίων επτά χιλιάδων εξήντα επτά ευρώ και εξήντα λεπτών ( 3.407.067,60 ).


Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρώπινα δικαιώματα στα... "χαρτιά"


Κεκτημένα δικαιώματα αμφισβητούνται. Άνθρωποι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Πολλοί πια ανάμεσά μας διαβιούν στο περιθώριο της ζωής όχι από επιλογή αλλά από έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και εγκληματικής αδιαφορίας από την πολιτεία.

Μετανάστες, άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας, άνεργοι, άτομα με αναπηρία, ζουν σε μια κοινωνία εν πολλοίς εχθρική απέναντί τους γιατί ποτέ ουσιαστικά δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες τους αλλά και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους για να μπορούν να έχουν μια ζωή με ίσες δυνατότητες, χωρίς να κυριαρχεί το στοιχείο της διαφορετικότητας.

Ο ρατσισμός έχει γερές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και ειδικά αυτόν τον καιρό και όσο η οικονομική κρίση οξύνεται, βρίσκει αφορμή να εκδηλώνεται σε αναίτιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών που βλέπουμε να συμβαίνουν κυρίως στην Αθήνα αλλά και αλλού. Ψυχικά ασθενείς και ΑμεΑ αισθάνονται αόρατοι αφού τα δικαιώματα τους καταπατώνται καθημερινά, οι άνεργοι χάνουν κάθε ελπίδα. Όλοι ζητούν παρεμβάσεις, ώστε να μην αισθάνονται εκτός κοινωνίας.

Αυτά επισημάνθηκαν στο ΞΕΝΙΑ σε ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Αγωγή υγείας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον Συμβουλευτικό Σταθμό νέων, στο πλαίσιο προγράμματος της UNESCO καθώς το 2011 έχει οριστεί ως έτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα που βλέπουμε καθημερινά πλέον να συμβαίνουν, ο κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών Σκεύος Παπαϊωάννου τόνισε πως επανακάμπτουν ιδεολογίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δικαιώματα πολύχρονων αγώνων και ενισχύονται οι αντιλήψεις που οδηγούν ομάδες ανθρώπων στον κοινωνικό αποκλεισμό.

«Αυξάνονται τα φαινόμενα επιθετικότητας, διάκρισης, αδιαφορίας μέχρι και ρατσισμός ή και επιθετική βία απέναντι σε κάποιες κατηγορίες. Το βλέπουμε με κάποια γεγονότα στην Αθήνα αλλά και στο Ρέθυμνο, επιθέσεις κατά αλλοδαπών χωρίς αιτία και αφορμή», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τόνισε ωστόσο πως οι κοινωνίες μας αν θέλουν να λέγονται δημοκρατικές, πρέπει να στηρίζονται σε κάποιες αξίες, οι οποίες όμως διακυβεύονται σήμερα.

Μπορεί όμως, και πώς να ανατραπεί η εικόνα αυτή;
«Σε μια κοινωνία, όπως είναι η δική μας, η οποία καταστατικά στηρίζεται σε ιεραρχίες, στις διακρίσεις, όπου το κέρδος κυριαρχεί και εδώ και δεκαετίες η οικονομία έχει ξεφύγει και είναι πάνω από τις κοινωνικές σχέσεις και προσδιορίζει την λογική και την πορεία τους, αυτό σημαίνει βαθμιαία εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών σχέσεων σε σύγκριση με τον οικονομικό παράγοντα. Αυτό δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε τρομακτικά προβλήματα. Αν θέλει κανείς να αλλάξει τα πράγματα δεν μπορεί να αφήσει την οικονομία απ’ έξω, δεν μπορεί να αφήσει την αγορά. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζονται όλοι οι θεσμοί και οι πράξεις των ανθρώπων».

Δαιδαλώδης κατάσταση για τη νομιμοποίηση μεταναστών


Από την πλευρά του ο Άσεμ Νάσαρ, μετανάστης, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλώντας για τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε χαρακτηριστικά πως η παρανομία του κράτους γεννάει την παρανομία των μεταναστών. Ανέφερε στο κοινό τη δαιδαλώδη κατάσταση που περνάει διαχρονικά ένας μετανάστης ή πρόσφυγας προκειμένου να νομιμοποιηθεί, τα δεκάδες εμπόδια γραφειοκρατικά και μη που συναντά μπροστά του, τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων που κινούν τα νήματα και ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι που στήνεται σε βάρος των μεταναστών με αντίτιμο πολλές χιλιάδες ευρώ.

Τόνισε επίσης πως η ένταξη των μεταναστών δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά με τη στήριξη του κράτους και της κάθε τοπικής κοινωνίας και την ταυτόχρονη προσπάθεια των μεταναστών. «Πρέπει από την κοινωνία να υπάρχει αποδοχή και από τους μετανάστες προσπάθεια να προσαρμοστούν. Εάν δεν γίνονται ταυτόχρονα αυτά θα υπάρχει πάντα μια διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία», ανέφερε ο ίδιος.

Σχήμα οξύμωρο είναι η έκφραση «δικαιώματα και ψυχικά ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Γιάννης Καρτεράκης μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής (πρώην) χρηστών και επιζώντων ψυχιατρικής και της ομάδας αυτοβοήθειας Ατόμων με ψυχική εμπειρία Χανίων.
Πρακτικές στέρησης, καταπάτησης δικαιωμάτων, καθηλώσεις, ηλεκτροσόκ, απομονώσεις, αναγκαστικοί εγκλεισμοί, εδώ και χρόνια είναι οι τακτικές που ακολουθούνταν επί χρόνια για τους ψυχικά πάσχοντες, τόνισε. Το κοινωνικό στίγμα διατηρείται, υπογράμμισε, ενώ η έννοια της επανένταξης δεν μπορεί να υπάρχει με τις συνθήκες της βαναυσότητας του ψυχιατρικού κατεστημένου.

Τα δικαιώματα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά τόνισε η Πόπη Κατσιπουλάκη, γραμματέας του Σωματείου ΑΜΕΑ Ρεθύμνου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.
«Το μόνο που ζητάμε είναι να έχουμε ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δεν θέλουμε διαφορετική μεταχείριση, δεν θέλουμε επιδόματα» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε πως «δεν έχω εκπαιδευτεί πουθενά, με αποτέλεσμα να είμαι αναλφάβητη. Ξέρω μονό τη γραφή μπράιγ δεν ξέρω όμως να διαβάσω, αν χρειαστεί να νοσηλευτώ δεν μπορώ να παραμείνω μόνη μου, στις περισσότερες πόλεις δεν υπάρχουν διάδρομοι όδευσης τυφλών, δεν ξέρω τι ψηφίζω γιατί τα ψηφοδέλτια δεν είναι για τους τυφλούς, δε ξέρω πόσο ρεύμα και νερό καταναλώνω. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω. Ζητάμε από το κράτος να άρει τα εμπόδια των ατόμων με αναπηρία. Να μπορώ να διαβάζω μόνη μου, να περπατώ μόνη μου, ζητάω να με εκπαιδεύσει το κράτος. Δεν μπορεί το ποσοστό της ανεργίας στα άτομα με αναπηρία να αγγίζει το 95%. Εργασία θέλουμε και ίσα δικαιώματα».

Ο Μανώλης Δρυγιαννάκης, γραμματέας του Συλλόγου ξενοδοχοϋπαλλήλων μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεργία. Παρουσίασε τα πρόσφατα στοιχεία της ανεργίας για την Κρήτη και το Ρέθυμνο, εκθέτοντας την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι που βλέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις να αλλάζουν και να διαμορφώνονται σε βάρος τους, τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε αυτούς τους ανθρώπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεατρική Παράσταση του συλλόγου ατόμων με αναπηρία





«Μερικές φορές σκέφτομαι διάφορα. Και όσο σκέφτομαι τόσο ρωτάω. Γιατί; Ένα γιατί με κυνηγάει συνέχεια. Ένα γιατί χωρίς απάντηση. Και ύστερα έρχεται κοντά μου η ελπίδα και μου λέει: Είσαι δυνατή. Θα τα καταφέρεις!»

Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από την θεατρική παράσταση «Δεμένοι στο Όνειρο» που θα δώσει η θεατρική ομάδα του νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου, την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 και ώρα 8:30 μμ., στο δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης με αφορμή τους παγκόσμιους αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011 που θα πραγματοποιηθούν στην χώρα μας. Αυτό το εγχείρημα αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία με πρωταγωνιστές το ψυχικό σθένος, τη δύναμη και τη θέληση για ζωή που αγκάλιασαν όλοι οι συντελεστές της παράστασης. Η παράσταση βασίζεται στο θεατρικό έργο της Νόρας Ξύδα «Δεμένοι στο όνειρο». Βασικοί συντελεστές της είναι η θεατρική ομάδα του νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου, ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η τοπική οργανωτική επιτροπή Special Olympics. Αποτελεί προσπάθεια να δημιουργηθούν κι άλλες ευκαιρίες για την καλλιέργεια κοινωνικής συνύπαρξης, μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση.
Η θεατρική ομάδα συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 υπό την σκηνοθεσία του Σταύρου Δανάκη και αποτελείται από εθελοντές και μέλη του νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου. Σημαντικός άξονας των προσπαθειών του συλλόγου είναι η καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών, ώστε τα άτομα με αναπηρία, να ενταχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και να δραστηριοποιηθούν σε όλους τους τομείς. 

Σκηνοθεσία: Σταύρος Δανάκης. Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Χρήστος Βαλκάνης –Θόδωρος Κοσμίδης
Μουσική: Ξύδας Γεράσιμος. Ήχος – φωτισμός: Ιωάννης Κυριακάκης. Οργάνωση και επιμέλεια: δήμος Αλεξανδρούπολης. Νομαρχιακός σύλλογος ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου. Τοπική οργανωτική επιτροπή Special Olympics
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Διαβάστε περισσότερα...